facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να αλλάξει η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο

Την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην εργασία, ασφάλιση και υγεία, πρότεινε με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στους συναρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου της ανεξάρτητης αρχής όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ποττάκης ζήτησε, επίσης, την άμεση επίλυση της πρόσβασης των ασυνόδευτων και μη ανηλίκων αλλοδαπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επισήμανε παράλληλα την πολυετή καθυστέρηση της έκδοσης της προβλεπόμενης κάρτας υγείας αλλοδαπού (ΚΥΠΑ) και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση έκδοσή της.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ευάλωτων πληθυσμών στις προβλεπόμενες παροχές υγείας χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να αλλάξει η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο"

Πυροσβεστική: 39 δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο

Από Ω/19:00/16-09-2019 έως Ω/19:00/17-09-2019, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές.
Συνολικά επιχείρησαν: 575 πυροσβέστες, 172 οχήματα, 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2019, στην περιοχή Μαριές Ζακύνθου εκδηλώθηκαν δύο (2) διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε απόσταση 1 km περίπου μεταξύ τους και είναι σε ύφεση. Επιχειρούν 71 πυροσβέστες, 24 οχήματα, 1Ε/Π και 4Α/Φ. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του ΟΤΑ.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
   • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο  Twitter.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 39 δασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο"

Θεοδωρικάκος: Αν δεν ανακυκλώνουμε το 50% των σκουπιδιών θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα από ΕΕ

«Έχουμε την υποχρέωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι Έλληνες, όπως και όλοι στην Ευρώπη, να ανακυκλώνουμε το 50% των σκουπιδιών που παράγουμε. Ξέρετε πόσο ανακυκλώνουμε; Μόλις το 18%» Εκκληση στους πολίτες, σε κάθε νοικοκυριό και ιδιαίτερα στους νέους, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα ώστε η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα προς την ΕΕ, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. 

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν προβλήματα των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους με τη συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος που προσφέρεται για συνεργασίες.

«Πρέπει όλοι να συνδράμουμε γιατί από 1/1/2020 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά» προειδοποίησε.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμή: «Η επιλογή μας είναι να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε κοντά σε όλους τους δήμους και όλες τις Περιφέρειες της χώρας χωρίς να κοιτάμε και χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική τοποθέτηση των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και των περιφερειαρχών. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνονται δυνάμεις, πρέπει να ενώνονται δυνάμεις. Θέλω να καλέσω όλες τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν επ’ ωφελεία των πολιτών, των δήμων και συνολικά της Περιφέρειας της Ηπείρου». 


giannena
«Η σύσκεψή μας έχει ως αντικείμενο συζήτησης τα βασικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της Περιφέρειας της Ηπείρου και τα μέτρα και οι πολιτικές που θα αναπτύξουν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά για να στηρίξουμε την Περιφέρεια, τους δήμους και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

»Σε ό,τι αφορά το θέμα της θεσμικής παρέμβασης που κάναμε το πρώτο διάστημα της Κυβέρνησής μας, ήταν απολύτως αναγκαία και παντού βλέπω ότι υπάρχει ένα κλίμα επιβράβευσης αυτής της ενέργειας διότι, δυστυχώς, με το νόμο που είχε γίνει η εκλογή οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που δεν εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο αλλά εκλέχθηκαν στον δεύτερο και πήραν ποσοστά άνω του 50% δεν είχαν τη δυνατότητα να διοικήσουν τους δήμους τους γιατί δεν είχαν πλειοψηφία στις οικονομικές επιτροπές και στα άλλα όργανα διοίκησης του δήμου. Αυτό λύθηκε, αλλά θα μου επιστρέψετε να παραμείνω σε αυτό που είπα προηγούμενως, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, αυτό που έχει σημασία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων. Δεν μπορεί οι κομματικές τοποθετήσεις ή άλλες προσωπικές ιδιοτέλειες να γίνονται αιτία να μη συνεργάζονται και να μη συνενώνονται οι παρατάξεις. Θα χρησιμοποιήσω και την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης που κάνουμε σήμερα, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, στην Ήπειρο και τα Γιάννενα να καλέσω όλες τις παρατάξεις σε συνεργασία», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Αν δεν ανακυκλώνουμε το 50% των σκουπιδιών θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα από ΕΕ"

Κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Προς αρχειοθέτηση η υπόθεση – Επέστρεψε το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ (video)

Διευρύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο κύκλος ερευνών γύρω από την κλοπή του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, αφού παρά τα όσα είχαν γίνει γνωστά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και ενώ υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για το τι ακριβώς συνέβαινε, υπήρχε διαφοροποίηση μεταξύ των διαρροών από την πλευρά του στρατού και την πλευρά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η Αντιτρομοκρατική ολοκλήρωσε το δικό της σκέλος ερευνών.

Η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε μέσω της έρευνάς της, ότι πρώτον δεν υπήρχε διάρρηξη και δεύτερον ότι τα όπλα δεν προκύπτει να έχουν καταλήξει σε άτομα που ενδιαφέρουν την συγκεκριμένη διωκτική Αρχή.

Πλέον, είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελλείψει ντοκουμέντων δύσκολα αναμένεται να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες πέρα της πλημμελούς φύλαξης του οπλισμού, κάτι για το οποίο ουσιαστικά υπάρχει ομολογία από την κατάθεση του προηγούμενου αποθηκάριου.

Ωστόσο, στην κατάθεσή του, ο προκάτοχός του αρνήθηκε όσα του αποδίδει ο συνάδελφός του και παραμένει άγνωστο αν και ποιοι είναι τα δύο στελέχη της ΟΥΚ που φέρονται να εισήλθαν στην αποθήκη μαζί του.

Πλέον, η στρατιωτική δικαιοσύνη καλείται να ανακαλύψει τα συγκεκριμένα στελέχη και αν προκύψει από άλλες καταθέσεις ή ντοκουμέντα η εμπλοκή τους και μάλιστα η ενοχή τους για παραλαβή οπλισμού για μη στρατιωτικές δραστηριότητες, τότε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.



Διευρύνεται ο «κύκλος» υπόπτων

Για την αρπαγή του στρατιωτικού εξοπλισμού, από το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος 8 – 10 υπόπτων ανδρών των ΟΥΚ και διαχειριστών των αποθηκών που είχαν μπει το τελευταίο δωδεκάμηνο στον χώρο απ’ όπου «πέταξε» το υλικό. Από αυτούς τρεις συγκεντρώνουν τις περισσότερες υπόνοιες.

Όμως, οι Αρχές αναζητούν τεκμήρια για να βρεθεί ποιος πήρε τα όπλα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση τα αντιαρματικά LAW μιας χρήσης, οι ρουκέτες κτλ, που εκλάπησαν να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από στελέχη του Ναυτικού σε «ιδιωτικές» ασκήσεις και βολές σε κάποια βραχονησίδα κλπ.

Αρχικά, έχουν εντοπισθεί διοικητικού τύπου ευθύνες για την ανεξέλεγκτη είσοδο στρατιωτικών στην αποθήκη, χωρίς να τηρούνται οι δικλίδες ασφαλείας. Ακόμη προέκυψε ότι, ενώ δινόταν πολεμικό υλικό για ασκήσεις, δεν καταγραφόταν ποιος ήταν ο παραλήπτης και υπήρχε αναγραφή μόνο του παραδοθέντος επισήμως οπλισμού.

Κι έτσι έχουν παρουσιαστεί δυσχέρειες στην ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων και τον καταλογισμό ευθυνών στον στρατιωτικό, ίσως και τον συνεργό του, που έκλεψαν το υλικό.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, o αξιωματικός που φέρεται να έχει ομολογήσει, αποκάλυψε στις Αρχές ποια είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχοντας δώσει μάλιστα και τα ονόματα δύο βατραχανθρώπων.

Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανοίγει κι άλλο και στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Περισσότερα στοιχεία αναμένονται και από τις έρευνες που διενεργούνται στα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων.

Πάντως, οι Αρχές σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha πιστεύουν ότι το υλικό πιθανώς διακινήθηκε σε ανθρώπους της νύχτας και όχι σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα είδη και την ποσότητα των πυρομαχικών που εκλάπησαν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλοπή οπλισμού στη Λέρο: Προς αρχειοθέτηση η υπόθεση – Επέστρεψε το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ (video)"

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 14,5% η ΝΔ

Με διαφορά 14,5 % προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Συγκεκριμένα, τα κυριότερα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι:

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ 
ΝΔ 36,4% 
ΣΥΡΙΖΑ 21,9% 
ΚΙΝΑΛ 6,4% 
ΚΚΕ 4,8% 
ΜέΡΑ 25 4,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1% 
ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1,1% 
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 4% 
ΛΕΥΚΟ ΑΚΥΡΟ ΑΠΟΧΗ 3,2% 
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 14,8%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού από τα ευρήματα της δημοσκόπησης. 

Toν πρωθυπουργό αξιολογεί θετικά το 63,1% ενώ ιδιαίτερα υψηλα έιναι και τα ποσοστά που λαμβάνει για την εμφάνισή του στη ΔΕΘ.

Θετικά κρίνει το 46,5% την εμφάνιση Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ενώ αρνητικές γνώμες εκφράζει μόλις το 14%.  

Αντίθετα για τον Αλέξη Τσίπρα το 22,1% τον κρίνει θετικά για την εμφάνιση του στη ΔΕΘ και το 36,9% εκφράζει αρνητικές γνώμες. 

Στη χρυσή πεντάδα των υπουργών προηγείται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Δένδιας και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Χατζηδάκης, Βρούτσης Παναγιωτόπουλος, Μενδώνη και Γεωργιάδης.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 46,5% έναντι 25,9% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 20,7% απαντά «κανένας από τους δύο». 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 
Το 46,5 % κρίνει θετικά (σίγουρα ή μάλλον) την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έναντι 14,6% που την κρίνει αρνητικά (σίγουρα ή μάλλον). 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ 
Το 22,1 % κρίνει θετικά (σίγουρα ή μάλλον) την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έναντι 36,9% που την κρίνει αρνητικά (σίγουρα ή μάλλον). 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
Το 61,4% κρίνει θετικά (σίγουρα ή μάλλον) τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης έναντι 24,4% που την κρίνει αρνητικά (σίγουρα ή μάλλον). 




EIKONA ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Η κατάταξη των πολιτικών αρχηγών με βάση την ευνοϊκή γνώμη των πολιτών είναι: 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 45,5 % 
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ 35,6% 
Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 22,7% 
Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ 22,5% 
Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ 19,9% 
Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 10,8% 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 
Με βάση τη θετική και μάλλον θετική γνώμη προηγούνται:

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ): 47,4% 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ (ΥΓΕΙΑΣ): 43,4% 
Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ (ΠΑΙΔΕΙΑΣ): 41% 
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ) 39,4% 
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) 39,1% 
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ) 37,1%

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 14,5% η ΝΔ"

«Εξοικονομώ ΙΙ»: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις πρώτες πέντε περιφέρειες

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 08.45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ, ενώ καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α’ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν οι 529.

Όπως τονίζεται, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα) για την τυχόν περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν. Από τις 12 Σεπτεμβρίου είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες δύο ομάδες περιφερειών.

Συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:


  • Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά
  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου: Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο
  • Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου: Αττική
  • Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Κρήτη, Νότιο Αιγαίο
  • Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Δυτική Μακεδονία

(Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων στην κάθε Περιφέρεια/ομάδα Περιφερειών θα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της οριζόμενης ημερομηνίας).

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ ΙΙ»: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις πρώτες πέντε περιφέρειες"

Εισαγγελία Διαφθοράς: Επιβεβαιώνει το ΘΕΜΑ για τις ανακρίσεις στη «γιάφκα» της Μαβίλη

Επιβεβαιώνουν πηγές της εισαγγελίας Διαφθοράς το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη Novartis λαμβάνονταν καταθέσεις από προστατευόμενους μάρτυρες σε διαμέρισμα κοντά στη πλατεία Μαβίλη. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει το καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Σημείωναν δε πως σε περίπτωση που στον συγκεκριμένο χώρο υπήρχαν κοριοί, αυτό θα ήταν παράνομο!

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Θέματος" στο συγκεκριμένο διαμέρισμα οι εισαγγελείς Διαφθοράς συναντούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες της έρευνας για τη φαρμακοβιομηχανία και τους έπαιρναν καταθέσεις. Το διαμέρισμα γνωστό ως "γιάφκα" βρίσκονταν επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, ανάμεσα στην οδό Μιχαλακοπούλου και τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, πολύ κοντά στο κτήριο της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πηγές της εισαγγελίας Διαφθοράς ανέφεραν ότι πράγματι υπάρχει ο συγκεκριμένος χώρος, κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία και ότι εκεί πράγματι γίνονταν συναντήσεις προστατευόμενων μαρτύρων με τους εισαγγελείς Διαφθοράς.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη νομοθεσία καθώς οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εισαγγελία Διαφθοράς για κατάθεση. Η επιλογή δε του συγκεκριμένου χώρου έγινε, όπως διευκρίνιζαν από το αρμόδιο τμήμα της ασφάλειας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι περισσότερες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων ελήφθησαν στο διαμέρισμα ή στην ασφάλεια. Το τμήμα προστασίας μαρτύρων μετέφερε οδικώς τους εισαγγελείς στο σημείο κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους προστασίας των μαρτύρων.

Τέλος, λέγεται ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα ενδεχομένως να μην είναι μισθωμένο πια από την αστυνομία λόγω έλλειψης κονδυλίων με δεδομένο ότι και οι τελευταίες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στην έρευνα για τη Novartis δόθηκαν στην ασφάλεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελία Διαφθοράς: Επιβεβαιώνει το ΘΕΜΑ για τις ανακρίσεις στη «γιάφκα» της Μαβίλη"

Πέρασαν 527 πρόσφυγες σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Συνολικά 454 πρόσφυγες πέρασαν στη Λέσβο από τη Δευτέρα έως και σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 228 πέρασαν χθες και άλλοι 226 σήμερα.

Ροές προσφύγων και μεταναστών διαπιστώθηκαν σήμερα και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου: 81 πέρασαν στη Χίο και 220 στη Σάμο. Έτσι, συνολικά, σήμερα, στο Βόρειο Αιγαίο έφτασαν 527 άτομα, τα οποία προωθούμενα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζήτησαν άσυλο.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πλέον, ζουν περισσότερα από 11.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων διαμένουν στον καταυλισμό ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασαν 527 πρόσφυγες σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο"

Τουλουπάκη: Ο Αγγελής μπήκε στο γραφείο μου και πήρε στοιχεία για τη Novartis

Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του πρώην επόπτη της, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, φέρεται να προχώρησε σήμερα στην κατάθεσή της στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ειδικότερα, η κυρία Τουλουπάκη, επί τρεις ώρες, όσο περίπου διήρκησε η κατάθεσή της, φέρεται να καταλόγιζει στον πρώην επόπτη της, ότι με παρεμβάσεις του της δημιουργούσε προσκώματα και εμπόδια στην έρευνά της για τη φαρμακοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η κυρία Τουλουπάκη καταθέτοντας σήμερα στον κ. Παππά στο πλαίσιο της έρευνας που εκείνος διενεργεί με αφορμή τη δική της αναφορά κατά του κ. Αγγελή, φέρεται να επιβαίωσε πλήρως το περιεχόμενό της, παραθέτωντας λεπτομέρειες για τα γεγονότατα εκείνης της περιόδου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εισαγγελέας Διαφθοράς, καταλόγισε στον πρώην επόπτη της υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων απο τα γραφεία της εισαγγελίας. Μάλιστα φέρεται να αναφέρε ότι ο κ. Αγγελής δυο φορές κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για την υπόθεση της Novartis και άλλες υποθέσεις σε στικάκι.

Επιπλέον, όπως φέρεται να αναφέρε τα έγγραφα τα οποία υπεξαιρέθηκαν από το γραφείο τηςπεριλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και αυτά δεν έχουν επιστραφεί μέχρι σήμερα στην εισαγγελία. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυρία Τουλουπάκη έθεσε θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων από τον πρώην επόπτη της.
Εξάλλου για το περιστατικό αυτό κατάθεση φέρεται να έχουν δώσει και γραμματείς της εισαγγελίας Διαφθοράς περιγράφωντας αναλυτικά τα γεγόντα. Οι καταθέσεις δε αυτές φέρεται να δόθηκαν πριν ο κ. Αγγελής προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τι έγινε με τη Novartis

Καταθέτωντας για το θέμα της έρευνας της Novartis, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να μίλησε για υπεξαγωγή πρωτότυπων εγγράφων από τον κ. Αγγελή τα οποία προέρχονταν από το FBI. Τα έγγραφα αυτά επεστράφησαν στην εισαγγελία σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αρχεία, τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί με στικάκι, όπως φέρεται να κατάθεσε η εισαγγελέας. Μάλιστα, η ίδια φέρεται να ανέφερε πως δεν γνωστό αν ο κ. Αγγελής κράτησε αντίγραφα αυτών των εγγράφων.

Επιφυλασσόμενη, δε, να καταθέσει περισσότερα στοιχεία στους δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λ. Ζαχαρή και Ε. Σοφουλάκη, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στη περιβόητη συνάντηση της Βιέννης, η οποία είχε λάβει χώρα το 2017 και σε αυτή συμμετείχαν η ίδια οι δυο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, ο κ. Αγγελής και στελέχη του FBI.

Η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να ανέφερε πως κατά τη συνάντηση αυτή οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν τους να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου το οποίο μάλιστα κατονόμασαν. Ωστόσο, όπως φέρεται να κατέθεσε η κυρία Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να τα παραλάβει υποστηρίζοντας πως στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Ακόμη, η εισαγγελέας Τουλουπάκη φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο κ. Αγγελής άλλαζε τις εντολές της προς τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, καταλογίζοντας του ακόμη και προσπάθειες να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας.

Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες κατάθεση στον κ. Παππά αναμένεται να δώσουν και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης.

Το επόμενο διάστημα η κυρία Τουλουπάκη αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που διενεργούν άλλη παράλληλα έρευνα έχοντας ως βάση τις καταγγελίες του κ. Αγγελή σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά και παρεμβάσεις στο έργο της από τον περιβόητο "Ρασπούτιν".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλουπάκη: Ο Αγγελής μπήκε στο γραφείο μου και πήρε στοιχεία για τη Novartis"

Κουρτς: Ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Σταθερός στις απόψεις του παραμένει ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς. Ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Την «σαφή και αποφασιστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» απέναντι στις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για Σύρους πρόσφυγες, ζητά σε σημερινή ανακοίνωση του ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την πάγια απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, ζητά την άμεση αποστολή επιπλέον προσωπικού της Frontex στα ελληνικά και βουλγαρικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015, η Διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει κλειστή».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης επικρίνουν τον πρώην καγκελάριο για αποτυχία της «πολιτικής σόου» που άσκησε ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και αρμόδιο ευρωπαϊκής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών Γεργκ Λάιχτφριντ, «τώρα παρατηρεί κανείς την αποτυχία της σόου πολιτικής του Κουρτς, ο οποίος σήμερα ζητά περισσότερους συνεργάτες για την Frontex στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, την στιγμή που ο ίδιος είχε αποτύχει στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας να υπάρξει περισσότερο προσωπικό της Frontex».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η κριτική από το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), το οποίο επισημαίνει πως «όταν ο Κουρτς και ο Κικλ (σ.σ. τότε υπουργός Εσωτερικών, προερχόμενος από το τότε συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα -ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων) στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας είχαν την ευθύνη, καθυστερούσαν ολοένα και περισσότερο τα χρονοδιαγράμματα για την επέκταση τη Frontex».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Αυστριακών Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μόνικα Βάνα, καταγγέλλοντας σε δηλώσεις της την «απραξία» στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, επισημαίνει πως «ο Κουρτς δείχνει για μία ακόμη φορά ότι για τον ίδιο υπάρχει ένα και μόνο θέμα, δηλαδή η Διαδρομή των Βαλκανίων».

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρτς: Ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία"

Μεγαλώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ: Έβδομος θάνατος από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Άλλος ένας θάνατος, ο 7ος κατά σειρά, σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια βαριά πνευμονική ασθένεια, η οποία έχει συνδεθεί με το άτμισμα.

Οι αρχές υγείας στην κεντρική Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν το δυσάρεστο περιστατικό τη Δευτέρα. «Με λύπη αναφέρουμε πως υπήρξε θάνατος κατοίκου στην κομητεία Τουλάρε, με τις υποψίες μας να αναφέρουν πως σχετίζεται με μια σοβαρή πνευμονική βλάβη, η οποία προήλθε από το άτμισμα» ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας της κομητείας Τουλάρε, στην Καλιφόρνια.

Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος τέτοιου τύπου που σημειώθηκε στην Καλιφόρνια. Οι υπόλοιποι έχουν αναφερθεί σε Ιλινόις, Κάνσας, Μινεσότα και Όρεγκον.

Την ίδια στιγμή, τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών υποστηρίζουν πως υπάρχουν, τουλάχιστον, 380 περιπτώσεις ασθενών σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ που σχετίζονται με άτμισμα, ενώ 43 τμήματα υγείας της χώρας τονίζουν πως πραγματοποιούν έρευνες σε περισσότερες από 500 υποθέσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν τη λήψη έκτακτων μέτρων για την απαγόρευση πώλησης ανταλλακτικών ηλεκτρονικού τσιγάρου με γεύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ: Έβδομος θάνατος από το ηλεκτρονικό τσιγάρο"

Έκοψαν το ρεύμα σε 94χρονη χωρίς να χρωστάει

Χωρίς να έχει οφειλές έκοψαν, σήμερα το πρωί, υπάλληλοι της ΔΕΗ το ρεύμα σε μία 94χρονη γυναίκα από την Καλαμαριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr η ηλικιωμένη δεν χρωστάει χρήματα αλλά ένα… ηλεκτρολογικό σχέδιο στη ΔΕΔΔΗΕ.

Οταν συγγενικό της πρόσωπο πήγε στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Παπαναστασίου για να τους ενημερώσει ότι το σχέδιο θα κατατεθεί άμεσα ο αρμόδιος υπάλληλος αρνήθηκε να γίνει η επανασύνδεση του ρεύματος μέχρι να γίνει η κατάθεση.

Να σημειωθεί, ότι είναι η 94χρονη ζει μόνη της και αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικά και υγείας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκοψαν το ρεύμα σε 94χρονη χωρίς να χρωστάει"

Οριστικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στο One Channel η τηλεοπτική άδεια

Οριστικά στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη και στο One Channel περνάει η 6η τηλεοπτική άδεια μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση και ανακηρύχθηκε, κατά πλειοψηφία, οριστική δικαιούχος άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΡ, μέσα στις επόμενες 15 μέρες η εταιρεία «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ» θα πρέπει να έχει καταβάλλει την πρώτη δόση που φτάνει τα 3.500.000 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, το ΕΣΡ ξεκινάει την εξέταση του θέματος των αδειών των περιφερεικων καναλιών.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Ανακηρύσσει, κατά πλειοψηφία, και κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό, οριστική δικαιούχο άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2019 του ΕΣΡ την εταιρεία με την επωνυμία «ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ».

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2019 του ΕΣΡ, η ανωτέρω οριστική δικαιούχος οφείλει να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας της (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, η οριστική δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής της στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση. Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 2019 και δημοσιεύτηκε αυθημερόν».

Δείτε εδώ όλη την απόφαση του ΕΣΡ

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριστικά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στο One Channel η τηλεοπτική άδεια"

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την άλλη Τρίτη

Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί μάλιστα την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στην προώθηση και την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, η 24ωρη απεργία της Τρίτης θα είναι μόνο η αρχή και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε και πανελλαδικές στάσεις εργασίας, όπου κριθεί αναγκαίο από τα σωματεία, στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της Τρίτης.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

«Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους».

Μεταξύ άλλων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι, με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών, ακόμα και της παύσης των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων.

Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος» υπογραμμίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, συμπληρώνοντας ότι εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, «που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα».

«Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης» προσθέτει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία την άλλη Τρίτη"

Χωρίς μαθήματα τα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου


Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία,σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας εναρμονίζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 η οποία θα εορταστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.


Κεντρικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου» προτείνεται οι σχολικές μονάδες να υλοποιήσουν εντός του σχολικού ωραρίου τις παρακάτω αθλητικές δράσεις (μεμονωμένα ή συνδυαστικά): αερόβιες κινητικές δραστηριότητες: βάδην, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, ποδηλασία, σχοινάκι, χορός κ.ά., ομαδικά – ατομικά αθλήματα: καλαθοσφαίριση 3Χ3, ποδόσφαιρο 5Χ5, χειροσφαίριση, πετοσφαίριση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση κ.ά. (με δυνατότητα δημιουργίας και μικτών ομάδων).


Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, δύναται να αναπτυχθούν δράσεις σε συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα- αθλητικές Ομοσπονδίες και αθλητικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση ότι εάν απαιτηθούν μετακινήσεις πρέπει να τηρηθούν τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με τη συμμετοχή μαθητών όλων των Τάξεων των Γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής, Ολυμπιονικών και διακεκριμένων αθλητών διαφόρων αθλημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 09:00 π.μ. στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο της Αγοράς και του Τείχους των Εθνών.

Οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: fysagogi@dide-v-ath.att.sch.gr μέχρι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 και τη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες στην εγκύκλιο 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς μαθήματα τα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου"

Από την Παρασκευή σε εφαρμογή η διασύνδεση μεταξύ ΑΑΔΕ και ΗΔΙΚΑ για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Σε εφαρμογή τίθεται η πρώτη διασύνδεση μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων που υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της ΗΔΙΚΑ για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η νέα διαδικασία διασύνδεσης μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης έρχεται να επιταχύνει τη μέχρι τώρα πρακτική, η οποία οδηγούσε σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων».

powered by Rubicon Project
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου λόγω της διαδικασίας εκκαθάρισης των μέχρι τώρα αιτήσεων με τα οικονομικά στοιχεία του 2018. Ουσιαστικά η εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) δεν δέχεται αιτήσεις από το μεσημέρι της Τρίτης έως και τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13.00, οι υποψήφιοι δικαιούχοι για ΚΟΤ-Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα, το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, θα είναι ένα από τα παρακάτω:

έγκριση της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
απόρριψη της αίτησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
μη εκκαθάριση της αίτησης (λόγω ελλιπών στοιχείων).

Στις περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων αιτήσεων ΚΟΤ-Β λόγω ελλιπών στοιχείων, οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από την εφαρμογή με σχετικό μήνυμα, προκειμένου να υποβάλουν νέα αίτηση, ώστε να συμπληρώσουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία της αίτησης.


Επίσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης και από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13.00 η εφαρμογή θα δέχεται νέες αιτήσεις ΚΟΤ-Β για τις οποίες η εκκαθάριση θα γίνεται απευθείας με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.
Σημειώνονται επιπλέον τα εξής:

α) H διαδικασία εκκαθάρισης θα εφαρμοστεί και για την ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών με αντίστοιχα αποτελέσματα με του ΚΟΤ-Β.
β) Η εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων ΚΟΤ-Α και Μητρώου Ευάλωτων Πολιτών επίσης θα είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 20/9/2019 και ώρα 13:00.
γ) Θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υποψήφιους δικαιούχους έχει αλλάξει το αποτέλεσμα της προσωρινής εκκαθάρισης της αίτησής τους μετά την εκκαθάριση με τα οικονομικά στοιχεία του 2018.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Παρασκευή σε εφαρμογή η διασύνδεση μεταξύ ΑΑΔΕ και ΗΔΙΚΑ για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο"

«Εγκατέλειψε» την Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ

Όπως αναφέρουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο τις τελευταίες ημέρες στα ανοιχτά της Κυρπασίας.

Μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει γνωστή από την Άγκυρα, γεγονός που δείχνει πως η γεώτρηση δεν ήταν επιτυχημένη, ακολουθώντας τα χνάρια του του Φατίχ στα δυτικά της Πάφου.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι « το «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες στον στόχο-όπως τον αποκαλεί «Φοινίκη 1».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δήλωσή του ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει εικόνα της κατάστασης και δεν έχει να κάνει κάποιο επιπλέον σχόλιο επί τούτου.

Το Γιαβούζ βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και αναμένει οδηγίες από την Άγκυρα. Εικάζεται πως μετά τις διεθνείς αντιδράσεις η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους αναμένοντας και τις επαφές που θα γίνουν στον ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως επιβεβαίωσαν στο Sigmalive οι κυβερνητικές πηγές, παρακολουθούν το Γιαβούζ και συλλέγουν πληροφορίες για να έχουν καθαρή εικόνα σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

Τοποθεσία Γιαβούζ:



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εγκατέλειψε» την Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ"

Στον Μαρινάκη με 45 εκατ. ευρώ η Forthnet

Μega deal που αλλάζει τις ισορροπίες και δημιουργεί ανταγωνισμό στην τηλεοπτική και τηλεπικοινωνιακή αγορά ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Αlter Ego του Ευαγ. Μαρινάκη είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αγορά της Forthnet.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα οι ανέθεσαν στη Νomura και στην Grand Thorton να αξιολογήσουν την πρόταση της Αlter Ego προκειμένου στη συνέχεια τα δύο πορίσματα να τεθούν υπόψη των αρμόδιων τραπεζικών επιτροπών, οι οποίες και θα λάβουν τις αποφάσεις. Παράλληλα οι τράπεζες ανέθεσαν στα νομικά τους τμήματα την προετοιμασία των συμβάσεων που θα υπογράψουν με την Αlter Ego.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου τον Οκτώβριο να υπογραφεί η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αlter Ego θα καταβάλει στις τράπεζες μετρητοίς το ποσό των 45 εκατ. ευρώ, που συνιστά και την υψηλότερη προσφορά που έχουν δεχθεί έως τώρα οι τράπεζες για τη Forthnet, ενώ η συμφωνία προβλέπει και διαγραφή δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες στα πλαίσια διαδικασίας που έτρεχε η Νοmura αναζητούν αγοραστή για τη Forthnet από τα τέλη 2017. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία έγιναν διαπραγματεύσεις που διήρκησαν πάνω από ένα χρόνο με τις Vodafone-Wind και όταν αυτές κατέρρευσαν, ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το ANTENNA GROUP. Κατά πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά του ANTENNA ήταν ύψους 12 εκατ. εύρω και ανάληψη μέρους του χρεών της εταιρίας αναλόγως με την μελλοντική πορεία της επένδυσης στη Forthnet. Στη συνέχεια ήρθε η προσφορά της Αlter Ego.

Κατά πληροφορίες η εξαγορά της Forthnet από την Αlter Ego αποτελεί την αρχή ενός κύκλου ευρύτερων επιχειρηματικών συμφωνιών . Δημιουργεί νέες ισορροπίες στο τηλεοπτικό τοπίο καθώς η Αlter Ego έχει ήδη άδεια για επίγεια τηλεόραση (με το ΟΝΕ) και τώρα αποκτά και συνδρομητική μέσω της ΝΟVA. Αυτή η εξέλιξη δίνει σημαντικές δυνατότητες για συνεργασίες στο τομέα του περιεχομένου, διάφορες άλλες οικονομίες κλίμακας αλλά και δυνατότητες προσέκλυσης εσόδων. Ταυτόχρονα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, πιθανόν τα μεγαλύτερα, φαίνεται πως υπάρχουν και για τον τομέα τηλεπικοινωνιών της Forthnet, σχέδια που θα αναπτυχθούν με μεγάλες επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Η επί τρία χρόνια σχεδόν απαξιωμένη Forthnet για την οποία η Νomura δεν έβρισκε επενδυτή, μετά το ενδιαφέρον της Αlter Ego προσέλκυσε ενδιαφέρον και άλλων fund και επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα οι τράπεζες έγιναν αποδέκτες επενδυτικού ενδιαφέροντος του αμερικανικού fund ΗΙG, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν καθώς δεσμεύονται από το δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την Αlter Ego. Το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει με την περίπτωση της ΜIG και των διαπραγματεύσεων με Farallon-Oak Hill και την πρόταση της EMMA CAPITAL.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Μαρινάκη με 45 εκατ. ευρώ η Forthnet"

Απεργία ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την άλλη Τρίτη

24ωρη πανελλαδική απεργία στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου κήρυξε η ΠΝΟ.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης έως στις 06:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Η απόφαση για απεργία στα πλοία πάρθηκε από το Δ.Σ. της ΠΝΟ με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την άλλη Τρίτη"

Φαρμακοποιοί: «Όχι» στη δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων

Την αντιθεσή του εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. 'Αλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα». Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φαρμακοποιοί: «Όχι» στη δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων"

Αίγιο: Αιχμές Κούγια για την ποινική δίωξη στον 28χρονο που σκότωσε γιαγιά και εγγονό – «Το τιμόνι είχε πρόβλημα»!

Ποινική δίωξη ασκήθηκε στον οδηγό που θέρισε γιαγιά και εγγονάκι στο Αίγιο. Η ποινική δίωξη στον 28χρονο οδηγό ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Ναυτοδικείου και αφορά σε επικίνδυνη οδήγηση, ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας, εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Επιπλέον, του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο νεαρός θα απολογηθεί τις επόμενες ημέρες για το τραγικό δυστύχημα στο Αίγιο που έγινε στις 26 Αυγούστου. Είχε σκοτώσει με το αυτοκίνητό του γιαγιά και εγγονάκι μόλις ενός έτους, που βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο.

H αντίδραση του Αλέξη Κούγια

«Δεν μου αρέσει να ασκώ υπεράσπιση μέσω των ΜΜΕ. Έχω πληροφορηθεί για τη δίωξη. Αυτά που προβλέπονται από τον νόμο όσον αφορά το κακούργημα, δεν πληρούνται σ’ αυτή την υπόθεση.

Ο καθένας μπορεί να διαβάσει, να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει έναν νόμο. Έχουν προκύψει πάντως πολύ ενδιαφέροντα θέματα όσο αφορά την τεχνική πραγματογνωμοσύνη η οποία διαπιστώνει σπουδαίο πρόβλημα στο τιμόνι.

Δεν έχω επικοινωνήσει με τον εντολέα μου, συνεχίζει να νοσηλεύεται. Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας θα συνεννοηθούμε με τον ανακριτή για τον χρόνο της απολογίας» τόνισε ο εκ των δικηγόρων του 28χρονου, Αλέξης Κούγιας, στο newsit.gr…



Ο οδηγός, ο οποίος υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων ο οδηγός μπήκε στη μοιραία στροφή με 100 χλμ. Ακόμα το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις Αρχές, ενώ έχει ορισθεί από την πλευρά του οδηγού και τεχνικός σύμβουλος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγιο: Αιχμές Κούγια για την ποινική δίωξη στον 28χρονο που σκότωσε γιαγιά και εγγονό – «Το τιμόνι είχε πρόβλημα»!"

Κεραμέως: Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας τα απολυτήρια σχολείων

Την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα επίμαχα έγγραφα, κάνοντας δεκτές τις προσφυγές της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Ένωσης Αθέων.

«Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα μεριμνούμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε η συλλογή και επεξεργασία τέτοιων προσωπικών δεδομένων, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, να είναι απολύτως συμβατή με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας τα απολυτήρια σχολείων"

Δημοσκόπηση για το μετρό Θεσσαλονίκης: Συμφωνούν με τη λύση Μητσοτάκη οι Θεσσαλονικείς

Λύση στο θέμα του μετρό, ολοκλήρωση και λειτουργία του το συντομότερο θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata στο διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου 2019, για λογαριασμό της Voria.gr.

Η «Έρευνα ανίχνευσης απόψεων των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις σε άτομα άνω των 18 ετών, δημοτών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, με 450 ερωτηματολόγια.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το έργο του μετρό και επίσης δείχνει ότι οι Θεσσαλονικείς παρακολουθούν στενά το θέμα, έχουν διαμορφωμένη άποψη ακόμα και για τα πιο «τεχνικά» ζητήματα και στο μεγαλύτερο μέρος τους προτάσσουν το να προχωρήσει επιτέλους και να ολοκληρωθεί το έργο.

Η ΝΔ θα το ολοκληρώσει

Στα κύρια στοιχεία της έρευνας είναι το γεγονός ότι δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ολοκληρώσει το έργο, παρά το γεγονός ότι αφενός η νέα κυβέρνηση είναι μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι, ανακοίνωσε νέα λύση στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου, νέο χρονοδιάγραμμα για λειτουργία του μετρό (με τον σταθμό Βενιζέλου) τον Απρίλιο του 2023 και η «Αττικό Μετρό ΑΕ» απέκτησε νέα διοίκηση μόλις πριν λίγες μέρες.

Μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, στο συγκεκριμένο θέμα οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

-Δηλώνουν ότι για την ολοκλήρωση του έργου τους εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη (65%) παρά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα (15%).

dimoskopisi-metro-ena
-Το 57% δηλώνει ότι πιστεύει τη σημερινή κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδοθεί, μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου τον Απρίλιο του 2023. Ενώ σε αντίστοιχο ερώτημα, μόνο το 22% δηλώνει ότι πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδιδόταν, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, μέσα στο 2020 (ενώ το 73% πιστεύει το αντίθετο).
dimoskopisi-metro-dyo
Είναι επίσης εντυπωσιακή η αισιοδοξία που εκφράζουν οι πολίτες στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς παρά τα όσα έχουν προηγηθεί δηλώνουν ότι είναι αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί το έργο (σε ποσοστό 71%, έναντι 25% που δηλώνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί).
dimoskopisi-metro-tria
Οι Θεσσαλονικείς παίρνουν θέση και στο επίμαχο ζήτημα του σταθμού Βενιζέλου. Με τα όσα έχουν γραφεί και ειπωθεί, έχουν αποκτήσει πλέον θέση...

Το 51% τάσσεται υπέρ της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο νέος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έναντι 38% που θα προτιμούσε οι αρχαιότητες να παραμείνουν στο χώρο κατά την κατασκευή του σταθμού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και το θέμα είναι σύνθετο και πιο τεχνικής φύσεως, μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει και άλλο ένα 4% δεν απαντά. Γεγονός που σημαίνει ότι έχουν παγιωθεί απόψεις και προφανώς δύσκολα θα αλλάξουν θέσεις...

dimoskopisi-metro-tessera

Στη σημαντικότερη ίσως ερώτηση της έρευνας, που αποτυπώνει το κλίμα και την κυρίαρχη τάση στην πόλη για το θέμα του μετρό, το 72% των Θεσσαλονικέων, δηλαδή σχεδόν τρεις στους τέσσερις, απαντούν ότι ανεξάρτητα από το ποια λύση θα θεωρούσαν σωστότερη οι ίδιοι για το σταθμό Βενιζέλου, αυτό που προτιμούν τώρα είναι να προχωρήσει η λύση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Υπέρ αντιδράσεων για να μην εφαρμοστεί αυτή η λύση τάσσεται το 18%, ενώ το 10% δεν απαντά.

dimoskopisi-metro-pente
Ποιοι ευθύνονται

dimoskopisi-metro-eksi

Οι πολίτες όμως δεν διστάζουν να επιρρίψουν και ευθύνες για τα όσα έγιναν. Ως προς την κατανομή ευθυνών για τις καθυστερήσεις μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση του έργου, οι ερωτώμενοι (είχαν δυνατότητα έως δύο επιλογών σε αυτή την ερώτηση) αποδίδουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ (32%) και τον κ. Μπουτάρη (28%) και στη συνέχεια σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (από 22%). Την επιλογή «όλοι μαζί», διάλεξε ένα ποσοστό 12%. Αν αυτό συνδυαστεί με το υψηλότατο ποσοστό 73% που απαντά ότι δεν πίστεψε τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης περί λειτουργίας του μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, τότε έχουμε ένα δείγμα της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας που θεωρούν οι πολίτες ότι διατρέχει τις εξαγγελίες για το σημαντικότερο σύγχρονο έργο υποδομής στη Θεσσαλονίκη.
dimoskopisi-metro-epta
voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση για το μετρό Θεσσαλονίκης: Συμφωνούν με τη λύση Μητσοτάκη οι Θεσσαλονικείς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news