facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μάμαλος: Ο Έλληνας χρυσός Παραολυμπιονίκης πουλάει τα μετάλλιά του για να κάνει εγχείρηση!

Ανέβασε την ελληνική σημαία πολύ ψηλά, δάκρυσε ακούγοντας τον εθνικό ύμνο, αλλά τώρα ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Ρίο στην άρση βαρών, Παύλος Μάμαλος, αναγκάζεται να πουλήσει τα μετάλλια του.
Ο Παύλος Μάμαλος πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που απαιτεί αρκετά χρήματα κι ελπίζει πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται, με την πώληση των μεταλλίων του.
Να θυμίσουμε ότι ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης είχε κατακτήσει το χρυσό στο Ρίο, το χάλκινο στο Λονδίνο και τέλος το ασημένιο στο Πεκίνο.
Την είδηση γνωστοποίησε μέσω διαδικτυακής ανάρτησης ο φίλος και συναθλητής του Μανώλης Στεφανουδάκης, μέσω ενός συγκινησιακά φορτισμένου ποστ:
«Έτσι είναι. Όταν φτάνεις στο αεροδρόμιο, όταν σε καλούνε στο προεδρικό μέγαρο, όταν σε καλούνε στη Βουλή και για τον κάθε επικεφαλής κόμματος είσαι ο ήρωας του… Και να βγάλω μια φωτογραφία δίπλα σου, και να ποστάρουμε στο κάθε site, για να πούμε ότι είμαι δίπλα σου και σε στηρίζουμε και όταν έρθει η δύσκολη στιγμή όπως τώρα του Παύλου δε σε γνωρίζει κανείς. Ελλάδα το μεγαλείο σου!».
Ο Παύλος Μάμαλος και η φωτογραφία – γροθιά στο στομάχι 
Μάμαλος
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάμαλος: Ο Έλληνας χρυσός Παραολυμπιονίκης πουλάει τα μετάλλιά του για να κάνει εγχείρηση!"

Θεσσαλονίκη: Αλλοδαποί έκαναν γυαλιά - καρφιά λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Γυαλιά - καρφιά έκαναν λεωφορείο του ΟΑΣΘ, πέντε αλλοδαποί μετά από καβγά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν πέντε άτομα. Οι δύο άνδρες ανέβηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, προκειμένου να γλιτώσουν. Ωστόσο, οι άλλοι τρεις αλλοδαποί τους πρόλαβαν στην στάση Κολόμβου, μπήκαν μέσα στο αστικό λεωφορείο και άρχισαν να τους χτυπούν με μανία, μπροστά στα έντρομα μάτια των επιβατών, προκαλώντας φθορές και στο όχημα.

Οι πέντε άνδρες τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο η Αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, οι οποίες αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις καθώς αναγνωρίστηκαν από επιβάτες του λεωφορείου.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο του thestival:









leoforio1
leoforio2
leoforio3

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αλλοδαποί έκαναν γυαλιά - καρφιά λεωφορείο του ΟΑΣΘ"

Άνοιξε η εφαρμογή για την ένταξη στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων

'Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ένταξη στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων και για όσους είχαν ενταχθεί στην αρχική μορφή της.

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων λειτουργεί πλέον πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποβάλουν πλέον αίτηση επανυπολογισμού της ρύθμισης και όσοι είχαν ενταχθεί στη αρχική της μορφή, δηλαδή πριν τις βελτιώσεις που έγιναν τον Αύγουστο.

Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν στη μείωση της ελάχιστης δόσης από 30 σε 20 ευρώ, στη μείωση του ετήσιου επιτοκίου από 5% σε 3%, καθώς και στη δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις (αντί για έως 36) των οφειλών επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η εφαρμογή για την ένταξη στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων"

Αλβανία: Ανησυχία για την ελληνική μειονότητα από Ελλάδα και Βερολίνο…

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση του πολιτικού πλουραλισμού στην Αλβανία και την έναρξη της πορείας της χώρας προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα, ενδέχεται να ψηφίσει κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε πρόσφατα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’ - πριν ανακοινωθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη:

«Όσον αφορά την Αλβανία, είναι σαφές το αμοιβαίο όφελος από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι η Αλβανία εξακολουθεί να παραλείπει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα μειονοτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας», γράφει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ανοιχτά «η Ελλάδα δεν θα εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ, εκτός να δω συγκεκριμένες πράξεις για την κατάργηση των διακρίσεων εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας»…

Σε αυτήν την κατάσταση, πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει για πιθανή αποτυχία της συνάντησης, Μητσοτάκη- Ράμα στις ΗΠΑ, παρόλο που τα αντίστοιχα γραφεία εργάζονται εντατικά για την αποφυγή της αποτυχίας.

Αλλά, γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο νευρική με την αλβανική κυβέρνηση, όπως ποτέ άλλοτε σε όλα αυτά τα 30 χρόνια;

Και τι συμβαίνει, πράγματι, με όλη αυτήν την «ιστορία της ιδιοκτησίας» που ανησύχησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το Βερολίνο και άλλες χώρες;

Ο Ράμα παρουσιάζεται να ληστεύει ότι απέμεινε από τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της Αλβανίας υπέρ των πλέον γνωστών του ολιγαρχών, όπως αποκάλυψε, εξάλλου, και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Ο Μπερίσα εξήγησε αναλυτικά την ουσία της ελληνικής αντίδρασης για την μειονότητα και το πιθανό βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων που σχετίζεται, σαφώς, με την τεράστια πίεση που ασκεί ο Ράμα σε όλα τα ακίνητα στην Αλβανία και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν μεγάλη αξία στην παραθαλάσσια ζώνη (που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα), σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Ανησυχία για την ελληνική μειονότητα από Ελλάδα και Βερολίνο…"

Βαρύτατο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία για καταχρηστικό όρο σε συμβόλαια!

Το ύψους 240.000 ευρώ πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία επιβλήθηκε επειδή ο συγκεκριμένος όρος προέβλεπε την μονομερή αναπροσαρμογή του εκπιπτόμενου ποσού σε ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς να καθορίζει σαφώς το πλαίσιο της αναπροσαρμογής.

Αναλυτικά:

Καταναλωτές κατήγγειλαν ότι είχαν συνάψει με τη συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης στα οποία προβλεπόταν η αφαίρεση μέρους του ποσού του ασφαλίσματος υπέρ της ασφαλίστριας (εκπιπτόμενο ποσό), καθώς και η δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής του ποσού αυτού από την ασφαλίστρια.

Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές έπρεπε να αναφέρονται κατά συγκεκριμένο τρόπο οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο της αναπροσαρμογής, προκειμένου να παρέχεται στους ασφαλισμένους επαρκής γνώση της εκτάσεως της ασφαλιστικής τους κάλυψης, επιτρέποντάς τους έτσι να ελέγχουν τον προσδιορισμό της συμμετοχής τους στη δαπάνη νοσηλείας (εκπιπτόμενο ποσό) και της έκτασης της ασφαλιστικής τους κάλυψης με κριτήρια ειδικά καθορισμένα στη σύμβαση.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή διερευνά περαιτέρω αναφορές καταναλωτών με συναφές περιεχόμενο και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, προτρέπει τους καταναλωτές στην προσεκτική ανάγνωση των γενικών όρων των συμβάσεων ασφάλισης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν πρακτικές που διαψεύδουν τις δικαιολογημένες προσδοκίες των καταναλωτών και να παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση κατά τη σύναψη των ασφαλιστικών συμβάσεων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύτατο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία για καταχρηστικό όρο σε συμβόλαια!"

Βουλή: Θετική κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τους τέσσερις προτεινόμενους για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή, για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, Γιώργο Γαμπρίτσου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως, και τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για τις θέσεις δύο μελών στο ΔΣ. «Υπέρ» της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.

Πριν από την ψηφοφορία, ο εποπτεύων υπουργός της ΕΡΤ, Στέλιος Πέτσας, ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τη νέα Διοίκηση της ΕΡΤ ένα ξεκάθαρο πλάνο, επί του οποίου η νέα Διοίκηση θα κρίνεται και θα αξιολογείται. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής ούτε στο ενημερωτικό, ούτε στο ψυχαγωγικό, ούτε στο αθλητικό πρόγραμμα. Τα κανάλια της ΕΡΤ θα παραμείνουν, θα περιμένουμε το πλάνο», είπε ο κ. Πέτσας.

Ως προς τις αθλητικές διοργανώσεις, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η ΕΡΤ να δίνει 63,2 εκατομμύρια ευρώ για το ποδόσφαιρο και μόνο. «Είναι ένα εξωφρενικό ποσό. Γι΄αυτό το λόγο εκείνο που κάναμε ήταν να μειώσουμε το βάρος για τον φορολογούμενο πολίτη», είπε ο κ. Πέτσας και εξήγησε ότι το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 13,1 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τη Super League 1, όσον αφορά το συμβόλαιο και περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά την υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτό είναι όφελος για τον φορολογούμενο. Γι΄αυτόν ενδιαφερόμαστε, σε αυτόν λογοδοτούμε, με σεβασμό στα χρήματά του», είπε.

Ως προς το αν η ΕΡΤ χάνει ή κερδίζει από συμβόλαια που πήγαν τελικά σε άλλες πλατφόρμες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε 6,2 εκατομμύρια ευρώ το έτος από την προηγούμενη συμφωνία που είχε με την ΕΡΤ. Αποδεσμεύτηκε και έφυγε να πάει σε άλλο κανάλι. Ποιος έχασε; Ποιος κέρδισε; Υπαινίσσεται κανείς ότι έπαιρνε 6,2 εκατομμύρια ευρώ από διαφήμιση η ΕΡΤ για να δείχνει τον Παναθηναϊκό; Τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Είναι τραγικά τα ποσά που έπαιρνε από διαφήμιση η ΕΡΤ. Δεν είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ιδίως η Super League 1 κάτι για το οποίο πρέπει να ξοδεύει τα χρήματά του ο Έλληνας φορολογούμενος, χωρίς να ακολουθεί τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά».

Ο κ. Πέτσας ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το ίδιο πνεύμα θα υπάρξει και στη διαπραγμάτευση με τη Super League 2 που βρίσκεται σε εξέλιξη γιατί «είναι εξωφρενικά τα ποσά που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «με ένα καλό πνεύμα συνεργασίας, όπως έγινε και με τη Super League 1, να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη ώστε και το πρωτάθλημα να προχωρήσει κανονικά και ο φορολογούμενος να δει σεβασμό στα χρήματά του και η ΕΡΤ να έχει το αθλητικό προϊόν που χρειάζεται για την EΡΤ Sports».

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας

«Δεν είναι θέμα ούτε της κυβέρνησης ούτε των βουλευτών σε ποια σειρά θα παίζει ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι θέμα των δημοσιογράφων οι οποίοι θα πρέπει ανεπηρέαστα και αμερόληπτα να αξιολογούν τις ειδήσεις, να τις ιεραρχούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα τις παρουσιάσουν», είπε ο Κωνσταντίνος Ζούλας για την ενημέρωση που πρέπει να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός πρώτη είδηση στην ΕΡΤ, κάθε μέρα. Δεν είναι δημοσιογραφικά ορθό. Αυτό, όμως, συνέβαινε τα 4 τελευταία χρόνια. Δεν θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός πρώτο θέμα στην ΕΡΤ αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Ο κ. Τσίπρας, χθες, ήταν πρώτο θέμα στην ΕΡΤ επειδή μίλησε στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιογράφοι θα κρίνουν ανεπηρέαστα από οποιοδήποτε τηλεφώνημα ή εμπλοκή του πολιτικού προσωπικού».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, στη φάση των απαντήσεων προς τους βουλευτές, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Από το τέλος εισπράττονται 180 εκατομμύρια ευρώ. Τα διαφημιστικά έσοδα εκτιμώνται φέτος περί τα 7,5 εκατομμύρια, το 1,5 εκατομμύριο είναι από τις αθλητικές διοργανώσεις και από το ποδόσφαιρο. Όμως, η ΕΡΤ έχει να δώσει 63 εκατομμύρια σε μισθοδοσία, 20 εκατομμύρια σε ΦΠΑ, 24 εκατομμύρια ως υποχρέωση επιστροφής μερίσματος στο κράτος, 35 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα (κόστος συντήρησης, εξοπλισμό κ.λπ.) και έχει άλλα 42 εκατομμύρια σε επενδύσεις για πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35,3 εκατομμύρια για το αθλητικό πρόγραμμα», είπε ο κ. Ζούλας και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, η ΕΡΤ για την επόμενη χρονιά έχει διαθέσιμα περί τα 2 εκατομμύρια για επενδύσεις, όταν ένα βαν HD κοστίζει 1,5 εκατομμύρια και άλλα 2 με 3 εκατομμύρια για να παράξει πρόγραμμα σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός των περιφερειακών σταθμών, τις ορχήστρες κ.λπ. Αυτό που παραλαμβάνουμε σήμερα δεν μπορεί να σας κάνει υπερήφανους».

«Ούτε συμμετείχα σε καμία ομάδα αλήθειας ούτε συμμετείχα στην αρχισυνταξία ιστοσελίδων», απάντησε ο κ. Ζούλας σε παρεμβάσεις που έγιναν νωρίτερα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για την εναρμόνιση του Γραφείου του Τύπου της ΝΔ, σε διάφορες «ομάδες αλήθειας», που συγκρότησαν ένα «καρτέλ ενημέρωσης με fake news και παραπληροφόρηση, πριν από τις εκλογές».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στα σχόλια που διατυπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το «μαύρο στην ΕΡΤ» επί των ημερών της ΝΔ. «Οι πολίτες πράγματι θυμούνται την περιβόητη ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ. Το 2011, δηλαδή, επί κυβέρνησης Παπανδρέου, στην ΕΡΤ είχαν γίνει 18 στάσεις εργασίας, 10 απεργίες 24ωρες και 2 τριήμερες απεργίες. Το 2012, δηλαδή, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και η ΕΡΤ, τότε, δεν μετέδωσε δελτία ειδήσεων επί 42 συνεχόμενες ημέρες. Το πρώτο μισό του 2013, το εξάμηνο, δηλαδή, που προηγήθηκε του κλεισίματος, είχαμε 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες και 11 Σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων. Συνέβη το πρωτοφανές να έχουμε τότε μείζονος σημασίας γεγονότα, όπως η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του τότε Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και να μην τα προβάλει καν η ΕΡΤ, γιατί είχε απεργία. Αν, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, το μαύρο στην ΕΡΤ είχε προκύψει πολύ πριν κλείσει», είπε ο κ. Ζούλας και πρόσθεσε: «Μπορώ να κατανοήσω τις ενστάσεις για τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά, για να είμαστε επίσης ειλικρινείς μεταξύ μας, ανάλογες ενστάσεις θα έπρεπε να ακουστούν και για τον τρόπο που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι είχαν αποζημιωθεί πλήρως και επαναπροσλήφθηκαν στο σύνολό τους χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης, με συνέπεια ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στην ΕΡΤ 2.200 συνάδελφοί μου, εκ των οποίων μέχρι 40 ετών είναι μόλις 170 πρόσωπα. Η ΕΡΤ χρήζει γενναίας ανανέωσης του προσωπικού, προφανώς χωρίς να γίνει καμία απόλυση. Αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος ανανέωσης του προσωπικού».

«Δεν έχω κομματική ταυτότητα. Πηγαίνω στην ΕΡΤ ως τεχνοκράτης και όχι ως εκπρόσωπος κόμματος», απάντησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, σε σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση διορίζει κομματική διοίκηση. «Γνώμονάς μου θα είναι ο επαγγελματισμός και το σωστό, ο πλουραλισμός και η εγκυρότητα στην ενημέρωση», είπε ο κ. Γαμπρίτσος και ενημέρωσε ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι δυνατό να γίνουν όλες εσωτερικές παραγωγές. «Αυτή τη στιγμή οι μεικτές και εξωτερικές παραγωγές είναι ένας τρόπος για να γίνει η δουλειά που πρέπει από την ΕΡΤ», είπε και τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η ανανέωση του προσωπικού και η βελτίωση των δεξιοτήτων του, μέσω της εκπαίδευσης, ιδίως στα νέα μέσα.

Ο κ. Γαμπρίτσος χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλο στοίχημα να έρθει η ΕΡΤ σε επαφή με το νεανικό κοινό. Απαραίτητη είναι και η εκπόνηση και σταδιακή υλοποίηση πολυετούς στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου, όπως είπε. Σε αυτό θα ληφθούν υπόψη και τυχόν μελέτες που εκπονήθηκαν στο παρελθόν. Ως προς τη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΡΤ και να χρησιμοποιηθούν μοντέρνα εργαλεία αξιολόγησης και διοίκησης. Θα προχωρήσει, τέλος, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΡΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Θετική κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ"

Αντίθετη η ΓΣΕΕ στις εργασιακές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Το Προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 16.9.2019 με τον Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις της εργατικής πλευράς για το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και περιέχει ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε στον Υπουργό η κατηγορηματική αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε σειρά διατάξεων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτόνομης περπατησιάς των συνδικάτων, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα, ενώ προτάθηκαν τροποποιήσεις που θα ενισχύουν τη δύναμη των εργαζομένων και των συλλογικών τους φορέων στους χώρους εργασίας. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούν σοβαρό και καλόπιστο διάλογο και δεν είναι δυνατόν να έρχονται υπό τη μορφή «fast track», εκμεταλλευόμενες το αδιοίκητο που προκάλεσαν οι βίαιες παρεμβάσεις του επιχειρησιακού βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο πρόσφατο εκλογικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας.

Οπως υποστηρίζει «παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες (αυτογελοιοποίησής) τους να υπονομευτεί το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και κατά συνέπεια τα εργατικά δικαιώματα, προς όφελος ενός μειοψηφικού κόμματος αλλά και άλλων… αλλότριων προς την εργατική τάξη, συμφερόντων. Παρά τη σφοδρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες που διαρκώς προβάλουν και επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες που το δικαστήριο χορηγεί στην Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα κήρυξης απεργίας. Η ΓΣΕΕ, δια της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της και ως θεσμικός και αντιπροσωπευτικός εκφραστής της βούλησης των εργαζομένων της χώρας, προσκαλεί τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στο δυναμικό της, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις προκειμένου να αναδειχθούν η αντίθεση αλλά και οι θέσεις των συνδικάτων για τις εργασιακές ανατροπές, που φέρνει το νομοσχέδιο.

»Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς εργαζόμενους, όλους όσοι θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ισότιμος και ενισχυμένος κρίκος της αλυσίδας της αγοράς εργασίας και όχι «ο φτωχός συγγενής», να συσπειρωθούν στα σωματεία τους για τον αγώνα που θα δώσουμε με το κεφάλι ψηλά για μία ακόμα φορά».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετη η ΓΣΕΕ στις εργασιακές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου"

Στη Βουλή η δικογραφία για τυχόν χειραγώγηση στην υπόθεση Novartis

Στην Βουλή έφτασε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η δικογραφία που αφορά την διερεύνηση της τυχόν χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση της Novartis και την προσπάθεια ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από τις καταθέσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή σχετικά με την υπόθεση Novartis, όπως αναμενόταν έφτασε στην Βουλή αμελλητί και με την διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Η επίσημη ανακοίνωση της έλευσης της δικογραφίας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (18.9.2019), καθώς μέχρι τότε δεν υπάρχει συνεδρίαση της Ολομέλειας. Για 48 ώρες λοιπόν η δικογραφία θα μείνει σφραγισμένη στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής.

Από την παρουσίασή της στην Ολομέλεια και μετά θα είναι στην διάθεση των κομμάτων προκειμένου να λάβουν γνώση και να αποφασίσουν εάν θέλουν να κινήσουν τις διαδικασίες της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που θα αναφέρονται σε αυτήν.

Παραμένει άγνωστο, πάντως, εάν στην παρούσα δικογραφία που έχει φθάσει στην Βουλή υπάρχει η αναφορά συγκεκριμένου αδικήματος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή η δικογραφία για τυχόν χειραγώγηση στην υπόθεση Novartis"

Προσοχή: Απάτη μέσω email με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με ανακοίνωση που εξέδωσαν ενημερώνουν τους πολίτες για παράνομη χρήση της επωνυμίας «ΕΛΤΑ» μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνιστούν την προσοχή των πολιτών σε περίπτωση λήψης τέτοιων μηνυμάτων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν συμμετέχουν σε καμία προωθητική ενέργεια με δώρα προς τους καταναλωτές, ούτε αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων προσφέρουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες.

Συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μήνυμα και να το αγνοήσουν.

H χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς των μηνυμάτων είναι παράνομη, και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Απάτη μέσω email με παράνομη χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ"

Γερμανία: Δένδιας και Μάας αποδοκιμάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο και ΑΟΖ

«Μεγάλο σεβασμό» τόσο για τα βάρη που επωμίστηκε η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης όσο και για τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό της νέας κυβέρνησης και τις ενέργειές της στο μεταναστευτικό, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο κ. Μάας ζήτησε την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ άσκησε κριτική για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα, τόνισε ότι κάθε μελλοντική απόφαση θα ληφθεί με βάση και τις επίκαιρες πολιτικές συνθήκες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ήδη από το παρελθόν πολλές εξαγωγές οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί, λόγω της περιοριστικής πολιτικής της Γερμανίας στο θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση τόσο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στην αλληλεγγύη προς τις χώρες οι οποίες δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση.


Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, τόνισε ότι με τις ενέργειές της δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση που εξέφρασε η Άγκυρα να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Επικίνδυνη η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο

Για «επικίνδυνη» συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και «κατάφωρη παραβίαση» του Διεθνούς Δικαίου, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Από την πλευρά του ο κ. Μάας επανέλαβε την θέση της ΕΕ υπέρ της Κύπρου για το θέμα των γεωτρήσεων και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «συμβάντα που δεν δικαιολογούνται» την καθιστούν δυσκολότερη.

«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της», δήλωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι με τις ενέργειές της, η Άγκυρα δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την πρόθεση που εξέφρασε η Τουρκία να ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τέτοιες δηλώσεις «μάλλον οξύνουν την κατάσταση και δεν διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό».

Μάας: Δεν δικαιολογούνται οι ενέργειες της Τουρκίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Κύπρου για το ζήτημα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή είναι επί της ουσίας και η δική μας αντίληψη, διευκρίνισε ο Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρεί σημαντική την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. 

«Αυτό γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν τέτοια συμβάντα, τα οποία κατά την εκτίμησή μας, δεν δικαιολογούνται», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων από την Γερμανία στην Τουρκία, δήλωσε: «Λόγω διαφόρων θεμάτων που υπήρξαν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, μεγάλος αριθμός εξοπλιστικών εξαγωγών κατά το παρελθόν δεν εκτελέστηκε. Ό,τι πρέπει να αποφασιστεί στο μέλλον, θα το βλέπουμε βεβαίως σύμφωνα με την επίκαιρη πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν όμως από το παρελθόν, το οποίο φθάνει πολλά χρόνια πίσω, εγκρίσεις, δηλαδή νομικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κατά τα άλλα, έχουμε ήδη φανεί πολύ περιοριστικοί στις εξοπλιστικές εξαγωγές προς την Τουρκία».

Το απόγευμα ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Γερμανικής Εταιρίας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) και του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Δένδιας και Μάας αποδοκιμάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο και ΑΟΖ"

Απάτες με πακέτα κινητής τηλεφωνίας – Τι ανακάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τρεις υποθέσεις απάτης μέσω ίντερνετ εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Η ΕΛΑΣ συνέλαβε γι αυτές έναν Έλληνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου είχε αναρτήσει, σε social media αγγελία πώλησης προνομιακών – φοιτητικών πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας sim), οι οποίες προσφέρονταν έναντι συμφέρουσας και δελεαστικής τιμής.

Η αστυνομία σημειώνει πως «κατόπιν τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας με το φερόμενο πωλητή συμφώνησαν να προβούν σε αγοραπωλησία, καταθέτοντας αντίστοιχα το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε για την αγορά τους σε λογαριασμό ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος που του υποδείχθηκε, ωστόσο ουδέποτε παρέλαβε τα προς πώληση προϊόντα.

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με την αρμόδια εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου καθώς και το αρμόδιο τραπεζικό ίδρυμα πραγματοποίησης των συναλλαγών.

Από την επακόλουθη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα των στοιχείων και των λοιπών δεδομένων που προέκυψαν αλλά και από περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, προέκυψε η εμπλοκή του ημεδαπού στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και σε ακόμη (2) περιπτώσεις απάτης, με παρόμοια μέθοδο και τρόπο δράσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του ημεδαπού και σε άλλες ομοειδείς – συναφείς πράξεις».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτες με πακέτα κινητής τηλεφωνίας – Τι ανακάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος"

Χατζηδάκης: Διαπραγμάτευση με Eldorado για δικαιώματα και θέσεις εργασίας

Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Eldorado Gold, για να διασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα και περισσότερες θέσεις εργασίας από τα εξορυκτικά projects της εταιρείας στη Χαλκιδική, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια σύμβαση που, από τη μια, θα στέλνει ένα μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και από την άλλη, θα διασφαλίσει περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα δικαιώματα και ξεκάθαρη προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, σε ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε στο Reuters ο κ. Χατζηδακης.

«Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα τώρα. Είπαμε στην Eldorado ότι δεν επιθυμούμε να καθυστερήσουν οι συζητήσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να έλθουμε σε συμφωνία με κάθε κόστος», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ.

Οσον αφορά στη ΔΕΗ, τόνισε ότι το δημόσιο θα τακτοποιήσει τις οφειλές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, σημειώνοντας ότι «είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Διαπραγμάτευση με Eldorado για δικαιώματα και θέσεις εργασίας"

Ζούλας: Σε τραγική οικονομική κατάσταση η ΕΡΤ

Την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά της ΕΡΤ επισήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας κατά την παρουσίαση της νέας διοίκησης της εταιρείας στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση για την θέση του προέδρου της ΕΡΤ τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση πως «η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους. Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας». Παράλληλα ο κ. Ζούλας τόνισε την ανάγκη ανανέωση του προσωπικού χωρίς απολύσεις εξηγώντας πως «Από τους 2.200 μόνιμους εργαζόμενους μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών. Απαιτείται ανανέωση προσωπικού χωρίς απολύσεις».

Ο ίδιος σπεύδοντας να απαντήσει προκαταβολικά στο πώς είναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ με πρόεδρο δημοσιογράφο που εως πρόσφατα είχε την ευθύνη του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού είπε «Δεν θα διακινδύνευα την επαγγελματική μου πορεία αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά δημόσιο και ακηδεμόνευτο ΜΜΕ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και να επιτελέσει το συνταγματικό της καθήκον».

Ο κ. Ζούλας υπογράμμισε ότι το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Ελάχιστοι φίλοι και γνωστοί μου είπαν συγχαρητήρια. Οι περισσότεροι μου είπαν καλό κουράγιο και ορισμένοι συλλυπητήρια. Όχι άδικα. Η ΕΡΤ βρίσκεται στην καμπή της. Παραβίασε βάναυσα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας» και πρόσθεσε σε άλλο σημείο «Εντολή του πρωθυπουργού είναι και το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε όλοι μας. Να γίνει η ΕΡΤ σύγχρονος ανεξάρτητος φορέας παρέχοντας ανεξάρτητη ενημέρωση και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Στόχος σε λίγους μήνες από τώρα όταν συμβαίνει ένα κορυφαίο γεγονός να είναι αυτονόητη επιλογή των πολιτών να γυρίζουν τους δείκτες στην ΕΡΤ».

Την ανάγκη πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης σε συνδυασμό με την παραγωγή υψηλής ποιότητας τηλεοπτικά προϊόντα επισήμανε και ο προτεινόμενος για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργος Γαμπρίτσιος.

Νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλος Πέτσας τόνισε ότι «πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η θωράκιση της αξιοπιστίας της ΕΡΤ με σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Άνθρωποι με γνώση να αξιοποιήσουν το δυναμικό της ΕΡΤ – έμψυχο και υποδομές – για να δούμε αυτό που όλοι θέλουμε: υψηλού επιπέδου πολιτιστικό, ψυχαγωγικό αθλητικό περιεχόμενοι και ενημέρωση με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους κ.κ. Ζούλα και Γαμπρίτσιο η κυβέρνηση πρότεινε τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για μέλη της διοίκησης της εταιρείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζούλας: Σε τραγική οικονομική κατάσταση η ΕΡΤ"

Στέλνεται η επιστολή για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Την επιστολή με την οποία η Ελλάδα ζητά πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ, υπέγραψε σήμερα και αποστέλλει στον ESM και τον EFSF ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το θέμα ετέθη στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να γίνει συζήτηση επ’ αυτού, την κίνηση όμως καλωσόρισε λίγο αργότερα με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθώς απαιτείται μια σειρά εγκρίσεων, τόσο από τον ESM όσο και από εθνικά κοινοβούλια, καθώς και το Eurogroup.

Υπολογίζεται ότι μέσω της πρόωρης αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 4,91%, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Σταϊκούρας: Αμεσα κέρδη 70 εκατ. από την πρόωρη αποπληρωμή

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας», σημείωσε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλνεται η επιστολή για την αποπληρωμή του ΔΝΤ"

Υπόθεση Novartis: Ο Λοβέρδος υπέβαλε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά εισαγγελέων διαφθοράς

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζουρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ειδικότερα, στην 16σελιδη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή για τον ίδιο στοιχεία που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει ο κ. Λοβέρδος για «τον δόλο των εγκαλούμενων και τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχα προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας «Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Κατά τον κ. Λοβερδο «από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδωνύμου Ρασπούτιν -του κατονομάσθεντος Δ. Παπαγγελόπουλου- να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η κυρια Ραϊκου δια των κύκλων της ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis, και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις και τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν.» αναφέρει στη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά που είχα καταθέσει ο ίδιος με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2017 και αφορούσε σε πράξεις του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Η αναφορά μας κατατέθηκε στις 21-2/2017, και στις 8 Μαρτίου 2017 όποτε και είχε αναλάβει η κ. Τουλουπάκη στείλαμε συμπληρώματικα στοίχεια. Αρμόδιος τότε υπουργός ήταν ο κ. Κουρουμπλής και η μη τιμολόγησή του σήμαινε δώρο εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι εγκαλούμενοι άφησαν παρανόμως να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και απέστειλαν το σχετικό φάκελο μαζί με τον άσχετο, με την υπόθεση της μη τιμολόγησης φάκελο Novartis στις 6/2/2018. Ο δόλος εν προκειμένω των εγκαλουμένων κατά τη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας έχει και την αντίστροφη φορά του άρθρου 239 ΠΚ. Δέκα αθώοι πολιτικοί να εμπλακούν στη σκευωρία Novartis και να ασκηθεί δίωξη έναντιον τους και ένας εξ αντικειμένου υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να αποφύγει τον έλεγχο των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών».

Κατά την έξοδο του από το δικαστικό μέγαρο ο κ. Λοβέρδος, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Τίποτε, καμία και κανένας δεν θα σταθούν πάνω από την αλήθεια. Το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας έχει συντελεστεί. Εκείνοι που εμπλέκονται θα τιμωρηθούν όπως ο ελληνικός νόμος ορίζει. Είναι ζήτημα Συντάγματος, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης» ανέφερε σε δήλωσή του μετά την υποβολή της μήνυσης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Διαβάστε τη μήνυση του Ανδρέα Λοβέρδου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Ο Λοβέρδος υπέβαλε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά εισαγγελέων διαφθοράς"

Θεοδωρικάκος: 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με μόνιμο προσωπικό, που θα προσληφθεί με διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, θα στελεχωθεί και θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο θα συνεχιστεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, για τη συνέχιση του προγράμματος έχουν εξασφαλισθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 62,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δήλωσε ότι μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την πρόσληψη των περίπου 3.000 εργαζομένων, που θα στελεχώνουν το πρόγραμμα, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Για τους υπάρχοντες εργαζομένους θα προβλέπεται μοριοδότηση «αλλά δεν θα είναι ο μόνος τρόπος τα μόρια της εμπειρίας, διότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τους 270 δήμους που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υπάρξει βελτίωσή του προς όφελος των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»"

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας: 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και τη διοργάνωση συγκέντρωσης την ημέρα της απεργίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΕΚΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τα σωματεία-μέλη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, στο κτίριο του ΕΚΑ για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή της νομικής υπηρεσίας για τυχόν διευκρινίσεις, καθώς και να συνταχθεί υπόμνημα με τη συμβολή της νομικής υπηρεσίας «που θα εκφράζει την αντίθεση του ΕΚΑ και τις θέσεις του απέναντι στο πολυνομοσχέδιο», να κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και να κοινοποιηθεί προς τα σωματεία-μέλη του.

Τέλος, εξουσιοδοτήθηκε η εκτελεστική επιτροπή να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας: 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου"

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Αρχίζουν σήμερα (16/09) οι αιτήσεις

Από σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, αρχίζει τμηματικά, ανά ομάδα Περιφερειών, η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και τη σχετική υποσελίδα για τον Β΄ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/, όπου παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

O προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν πάνω από 25.000 αιτήσεις.

Οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια θα υποβάλλονται με το εξής χρονοδιάγραμμα:


  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας από 16 Σεπτεμβρίου.
  • Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης από 19 Σεπτεμβρίου.
  • Αττικής, Νοτίου Αιγαίου από 23 Σεπτεμβρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας).

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Οι προϋποθέσεις

Για να κριθεί μια κατοικία ως επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.

-Υφίσταται νόμιμα.

-Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

-Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κλιμακώνονται μέχρι 70%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερόμενων.

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης και εντάσσονται αποκλειστικά στις εξής κατηγορίες:

-Αντικατάσταση Κουφωμάτων

-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο.

Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Οι βασικές αλλαγές

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον II». Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο κύκλο είναι ότι:

-Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (Ίδια Κεφάλαια/δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρησης της αίτησης πριν την οριστική της υποβολή.

-Καταργείται το άνω όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία.

-Για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Επικοινωνία για τους ενδιαφερόμενους

Για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2103000877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr

Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2111001616 και 2310804004 ή στην διεύθυνση support.ekoii@exoikonomisi2-ypen.gr

Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου του προγράμματος έως σήμερα έχουν υπαχθεί 42.228 αιτήσεις ωφελουμένων, συνολικού προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 398,5 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ: «Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος (πρώτος και δεύτερος κύκλος) ανέρχεται σε 778 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψιστης σημασίας για τη χώρα καθώς έχει αναβαθμίσει ενεργειακά πάνω από 60.000 κατοικίες κατά την περίοδο 2007-2013. Διαδραματίζει δε κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δεδομένου ότι οι κατοικίες/νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, ενώ το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019: Αρχίζουν σήμερα (16/09) οι αιτήσεις"

Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) στον ΘΕΜΑ 104,6: Λυπάμαι για την ταλαιπωρία των πολιτικών στην υπόθεση Novartis

Τη λύπη του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολιτικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis χωρίς τελικά να προκύψει κάτι σε βάρος τους εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους επτά πολιτικούς οι υποθέσεις των οποίων μπήκαν στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη και για το αν νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τη λύπη του, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εγώ χαίρομαι που δεν βρέθηκε τίποτα και εκφράζω τη λύπη για την ταλαιπωρία τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΝΔ Παναγιώτη Πικραμμένο λέγοντας ότι «ειδικά για τον κ. Πικραμμένο νομίζω ότι ήταν εντελώς άδικη η ταλαιπωρία».

Παράλληλα έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι βάσει των συνταγματικών διατάξεων για το πώς έρχονται οι φάκελοι παρεπομπών στη Βουλή και πρέπει να τους αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους επειδή κάποιος μάρτυρας είπε κάτι για κάποιον πολιτικό».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) στον ΘΕΜΑ 104,6: Λυπάμαι για την ταλαιπωρία των πολιτικών στην υπόθεση Novartis"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news