facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Βενιζέλος: Κατονομάζει τον Τσίπρα πίσω από τις διώξεις πολιτικών προσώπων για Novartis

Προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα απέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις διώξεις κατά πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis. Το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διαχείριση της υπόθεσης από Δικαιοσύνη και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για σκευωρία, η οποία δεν θα ήταν δυνατή δίχως «την έγκριση, την στήριξη και την συμμετοχή» του τέως πρωθυπουργού. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι προεκλογικά επανέφερε ανεδαφικές καταγγελίες εναντίον προσώπων, παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι σε βάρος τους είχαν αρχειοθετηθεί.

Ο διάλογος είχε ως εξής:

Σ. Κοσιώνη: Κύριε Βενιζέλο, εσείς σήμερα μιλήσατε με ονόματα και διευθύνσεις;


Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως. Δεν θα αποκαλύψω λεπτομέρειες μίας ποινικής προδικασίας που είναι μυστική, αλλά υπάρχουν προφανή πράγματα.

Σ. Κοσιώνη: Ναι, αλλά θέλετε να μας πείτε πού έχετε καταλήξει και πού έχετε στοχεύσει, ας το πούμε έτσι.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είναι πολύ απλό. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι ότι αρχειοθετήθηκε αυτή η υπόθεση για μένα, για τον κ. Πικραμμένο και για πολλούς άλλους, για τον κ. Σαμαρά φυσικά, για τον κ. Στουρνάρα, και ελπίζω ότι θα αρχειοθετηθεί και για τους υπόλοιπους τρεις, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Αβραμόπουλο και εν τέλει και τον κ. Λοβέρδο. Ενώ λοιπόν έχουν αποκαλυφθεί όσα έχουν αποκαλυφθεί, έχει έρθει ο κ. Αγγελής και έχει πει τα όσα είπε, η κ. Ράικου που έκανε αγωγή κακοδικίας κατά της διαδόχου της, και ενώ έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα μετά τις αρχειοθετήσεις, ο κ. Τσίπρας προεκλογικά εξακολουθούσε να επαναλαμβάνει τις ίδιες συκοφαντίες, τις ίδιες αθλιότητες, να δημιουργεί ένα βαρύ πολιτικό κλίμα, να στοχεύει εναντίον αποδεδειγμένα άσχετων ανθρώπων για τους οποίους έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση, και αυτό, για να μιλήσω με ποινικούς όρους, λέγεται επίταση του δόλου.

Σ. Κοσιώνη: Άρα μου λέτε ότι έχει ευθύνη για αυτή την υπόθεση την οποία χαρακτηρίζετε εσείς ως μία πολιτική σκευωρία, ο εμπνευστής και υποστηρικτής της είναι ο πρώην Πρωθυπουργός; Αυτό λέτε; Δηλαδή αυτό υποστηρίξατε σήμερα;

Ευ. Βενιζέλος: Αναμφίβολα, το λέω ευθέως, δεν υπονοώ τίποτα. Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό χωρίς την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του οι οποίοι χαιρόντουσαν και καμάρωναν γιατί είχαν κάνει βασική απασχόλησή τους την ανακύκλωση των συκοφαντιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι συκοφαντίες, διότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί. Δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία όλων των εποχών;

Εξεταστική επιτροπή

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με δεδομένες τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις και για κακή διαχείριση της υπόθεσης από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ουσιαστικά κάλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαλευκάνει «σκοτεινές πλευρές» της υπόθεσης, ώστε να προστατεύσει την αξιοπιστία των θεσμών.

Υπενθύμισε πως η μήνυση που έχει καταθέσει δεν αφορά μόνον μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που ενέπλεξαν τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Σημείωσε πως μολονότι ένας από τους «κουκουλοφόρους» -όπως τους αποκάλεσε- έχει εκτεθεί ως κατηγορούμενος με οικονομικό συμφέρον στην υπόθεση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βενιζέλος: Κατονομάζει τον Τσίπρα πίσω από τις διώξεις πολιτικών προσώπων για Novartis"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, λέει το 61% των πολιτών

Θετικά αποτιμούν οι Έλληνες πολίτες τις πρώτες 60 ημέρες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από έρευνα της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha».

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα», το 61% δηλώνει προς τη σωστή, το 27% προς τη λάθος, ενώ το 4% ούτε προς τη σωστή, ούτε προς τη λάθος.
Όσον αφορά το «πολιτικό κλίμα», το 54% θεωρεί ότι είναι καλύτερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, το 35% το ίδιο και το 9% χειρότερο.

Σχετικά με τα πρόσωπα που στελέχωσαν την κυβέρνηση, το 47% αποτιμά ως θετικές τις επιλογές του πρωθυπουργού, το 30% ως ουδέτερες και το 15% ως αρνητικές.
Αναφορικά με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 64% την έκρινε θετικά, το 23% ουδέτερα και το 12% αρνητικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Οικονομία 26%
Ανεργία 24%
Προσφυγικό 13%
Ιατρική 6%
Παιδεία 5%

Σύμφωνα με τη «Metron Analysis», το 68% κρίνει ως θετική την αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 21% ως αρνητική και το 6% ούτε θετική, ούτε αρνητική

Για τον κ. Μητσοτάκη, παράλληλα, το 74% εκφράζεται θετικά, το 19% αρνητικά και το 4% ουδέτερα.

Καταγραφη11



Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την δημοσκόπηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, λέει το 61% των πολιτών"

ΣΔΟΕ: Μεγάλο «χτύπημα» σε παράνομη εισαγωγή επικινδύνου φρέον (φωτο)

Νέα σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας σημειώθηκε την 02-09-2019 από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, καταφέρνοντας ισχυρό πλήγμα εναντίον εκείνων που παρανομούν, κερδίζοντας από την παράνομη εισαγωγή και διάθεση επικίνδυνων προϊόντων για τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα:
Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένη  επιχειρησιακή δράση, εντοπίστηκε αδήλωτος αποθηκευτικός χώρος στην περιοχή του Αιγάλεω όπου μετά από επέμβαση κλιμακίου υπαλλήλων του Θ΄ Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων & Λοιπών Ελεγχομένων Προϊόντων και του Ζ’ Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος & Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής, διαπιστώθηκε ότι εντός αυτού ήταν αποθηκευμένη τεράστια ποσότητα ψυκτικού υγρού, το οποίο έχει εμφιαλωθεί και παρασκευαστεί στην Κίνα και ήταν απαγορευμένο για κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνολικά κατασχέθηκαν 1939 φιάλες FREON μίας χρήσης ενώ η συνολική  ποσότητα ψυκτικού υγρού που περιείχαν υπερβαίνει τους 23 τόνους. Η συγκεκριμένη κατασχεθείσα ποσότητα, αποτελεί ιστορικό ευρωπαϊκό ρεκόρ, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων παραγόντων της αγοράς.
Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η μαύρη αγορά των ψυκτικών υγρών έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Τα απαγορευμένα ψυκτικά υγρά, έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε φθοριούχα αέρια ιδιαίτερα επιβλαβή για την ατμόσφαιρα, και η χρήση τους έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, καθώς επηρεάζουν τη στοιβάδα του όζοντος, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι ουσίες αυτές τελούν υπό σημαντικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα συνεχίζεται από την Υπηρεσία μας, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα  εμπλεκόμενα μέλη  στο κύκλωμα καθώς επίσης και ο τρόπος της παράνομης εισαγωγής και της εν συνεχεία  διάθεσης των επιβλαβών ψυκτικών υγρών εντός της ελληνικής επικράτειας.
Το  Σ.Δ.Ο.Ε. με όπλα του τον επαγγελματισμό και το ζήλο του προσωπικού του, την πλούσια  εμπειρία και τεχνογνωσία του,  θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Μεγάλο «χτύπημα» σε παράνομη εισαγωγή επικινδύνου φρέον (φωτο)"

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα €120 εκατ. που κόστισαν οι μετακλητοί του

Εξηγήσεις από την Κουμουνδούρου για τα 120 εκατ. ευρώ που κόστισαν οι μετακλητοί του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Χαρίτσης πρέπει να απολογηθούν στους Έλληνες φορολογούμενους γιατί ξόδεψαν 120 εκατομμύρια ευρώ για μετακλητούς υπαλλήλους, για τη συντήρηση του κομματικού στρατού» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής για να προσθέσει: «Άλλωστε την αξιοπιστία του κ. Χαρίτση και των λεγομένων του, την γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ψέμα του για την πρώτη θέση απορρόφησης στο ΕΣΠΑ κράτησε λίγο και δυστυχώς είμαστε στην 19η θέση και λέξη δεν ακούσαμε.

Τίμημα το οποίο θα πληρώσει ο Ελληνικός Λαός.

Ο μόνος «Λαγός» που είναι σήμερα χαρούμενος, είναι ο χρυσαυγίτης Ευρωβουλευτής, μαζί με τους υπόλοιπους πρώην Βουλευτές θαυμαστές του Χίτλερ. Με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αλλάξατε τον ποινικό κώδικα και τώρα αθωώνονται στο ένα δικαστήριο μετά το άλλο.

Πράγματι τέτοιοι «λαγοί» της ακροδεξιάς δεν θα ξαναπεράσουν.

Σε λίγους μήνες θα επανέλθουμε ερωτώντας για τους μετακλητούς της ΝΔ, μην ανησυχείτε εμείς δεν έχουμε «πολιτικούς Ρασπούτιν». Τους απορροφήσατε όλους εσείς.

Υ.Γ. Κάθε ύβρις από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα είναι τίτλος τιμής για μένα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα €120 εκατ. που κόστισαν οι μετακλητοί του"

ΚΥΣΟΙΠ: Πωλείται το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

Το «πράσινο φως» για τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (Δ.Α.Α.) άναψε το υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

«Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε, «ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, δόθηκε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να συνεχιστεί άμεσα η διαδικασία για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έχει ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου φέτος. Η προθεσμία για την εν λόγω διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «αγκάθι» έως τώρα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου μετά την πώληση του 30%. Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης», το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, και Επικρατείας, καθώς και οι αρμόδιοι υφυπουργοί.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΥΣΟΙΠ: Πωλείται το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»"

Άγρια επεισόδια στις φυλακές Αυλώνα

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, Αλβανοί κρατούμενοι συνεπλάκησαν, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, με αραβόφωνους στο εσωτερικό θυρωρείο του σωφρονιστικου καταστήματος.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να τους χωρίσουν αλλά δεν μπόρεσαν, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση καπνογόνου για να διαλύσουν τις ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμπλοκή έχει σταματήσει, ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ έχει ειδοποιηθεί και η Αστυνομία.

«Εξαιρετικά λυπηρή και επικίνδυνη η κατάσταση που επικρατεί στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Μετά τους προχθεσινούς τραυματισμούς 3 σωφρονιστικών υπαλλήλων στην ίδια φυλακή, η κατάσταση δεν δείχνει να εξομαλύνεται. Η ομοσπονδία μας στο χθεσινό δελτίο Τύπου περιγράφει επακριβώς τους λόγους για τους οποίους και η φυλακή του Αυλώνα έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση, και από φυλακή υπόδειγμα κατάντησε ενας "μικρός Κορυδαλλός"» τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κ. Σπύρος Καρακίτσος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια επεισόδια στις φυλακές Αυλώνα"

Οργή Λοβέρδου: Νέα δικογραφία σε βάρος του για τη Νοvartis εστάλη στη Βουλή

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για την «ελεεινή πολιτική σκευωρία για τη Novartis», όπως αναφέρει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει συγκεκριμένα: «Σκευωρία Novartis: Ώρα μηδέν! Δεν έχω ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα απολύτως υπουργικό προνόμιο και καμία κοινοβουλευτική ασυλία. Την ελεεινή πολιτική σκευωρία Novartis θα τη νικήσω με τα μέσα άμυνας και επίθεσης που διαθέτει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «η ένδεια της ‘δικογραφίας’ που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή με λιγότερα ψευτοστοιχεία και με την πολύ καθυστερημένη αρχειοθέτηση του ‘ξεπλύματος’ αποτελεί συνέχεια της προηγηθείσας αστήρικτης και αθεμελίωτης εισαγγελικής ενέργειας».

Σημειώνει ακόμη ότι «μοναδικός σκοπός πλέον είναι η εκ των υστέρων αυτοδικαιολόγηση των εισαγγελικών λειτουργών που ταλαιπώρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα και τη χώρα για δύο ολόκληρα χρόνια και υπονόμευσαν καίριους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η σημερινή εξέλιξη βάζει βουλοκέρι και υποστασιοποιεί την τέλεση της κατάχρησης εξουσίας. Τίποτε δεν θα περάσει!».

Σήμερα εκλήθη για να καταθέσει συμπληρωτικά στοιχεία στον Άρειο Πάγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει εάν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα στην κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε μετά την κατάθεσή του: «Ευθύνες πολιτικών προσώπων, με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης, προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία, γιατί υπάρχει, αυτό που λέμε, επίταση του δόλου».

Χθες μετά την κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποκάλυψε πως κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον περιβόητο Ρασπούτιν, που παρεμβαίνει στην έρευνα για τις μίζες της Novartis. Κατονόμασε και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι μαζί έστησαν τη σκευωρία για να τον εμπλέξουν σε δωροδοκίες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Λοβέρδου: Νέα δικογραφία σε βάρος του για τη Νοvartis εστάλη στη Βουλή"

Μετακλητοί… «αξίας» 120 εκατ. ευρώ! Τι πλήρωναν τα υπουργεία – Ποσά που ζαλίζουν

Περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ κόστισαν οι μετακλητοί του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκαν σε υπουργεία την περίοδο 2015-2019 (σ.σ. εως Ιούνιο). Επίσημα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή και παρουσιάζει το protothema.gr αποτυπώνουν την εκτίναξη της δαπάνης σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ«αποστράγγιζε» με φόρους και εισφορές την μεσαία τάξη για να πιάσει υπερπλεονάσματα. 

Ενδεικτικά, στο υπουργείο Εργασίας το κόστος για την μισθοδοσία μετακλητών εκτινάχθηκε στα 2 εκατ. ευρώ όταν το 2015 ήταν 900 χιλ ευρώ. Μόνο για τους μετακλητούς των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού πληρώθηκαν 28 εκατ. ευρώ το 2015 – 2019. Επίσης, στους 4 άμισθους συμβούλους του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου δόθηκαν περίπου 175 χιλ ευρώ για… οδοιπορικά. Ζάλη προκαλούν και τα νούμερα για τους μισθούς σε προνομιακούς οργανισμούς όπως το ΤΧΣ όπου οι απολαβές διαμορφώθηκαν σε 8.000 ευρώ το μήνα.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περι μείωσης της συγκεκριμένης δαπάνης επι ημερών του στην εξουσία διαβιβάστηκαν στο κοινοβούλιο μετά από ερώτημα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό αποτύπωμα του στρατού μετακλητών της Κουμουνδούρου.

Μέγαρο Μαξίμου – Αντιπροεδρία

Το σήμα προς όλα τα υπουργεία για την εκτόξευση των δαπανών δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την περίοδο 2015 – 2019 το μισθολογικό κόστος των εργαζόμενων του πυρήνα της κυβέρνησης διπλασιάστηκε γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μετακλητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης οι εργαζόμενοι της γενικής γραμματείας του κ. Αλέξη Τσίπρα (μόνιμοι και μετακλητοί) κόστισαν το 2015 1,64 εκατ. ευρώ για να φτάσουν το 2018 τα 2 εκατ ευρώ. Διπλασιασμός κόστους καταγράφεται και για τους εργαζόμενους των 3 υπουργών επικρατείας και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να πληρωθούν συνολικά περίπου 6 εκατ. ευρώ.Στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη απασχολήθηκαν 26 άτομα. Το κόστος μισθοδοσίας από 257.261 ευρώ το 2015 έφτασε τα 489.974 ευρώ το 2017.



Υπουργείο Εργασίας

Το κόστος για την μισθοδοσία των μετακλητών του υπουργείου Εργασίας από 899.363 ευρώ το 2015, ανέβηκε σε 2.078.298 το 2018. Συνολικά, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ οι μετακλητοί του υπουργείου στοίχισαν 7.751.950 ευρώ. Να σημειωθεί ότι την 7.7.2019 υπηρετούσαν 43 άτομα στα πολιτικά γραφεία της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου, της αναπληρώτριας Θεανώς Φωτίου και των υφυπουργών Τάσου Πετρόπουλου και Κώστα Μπάρκα. Επίσης, στα γραφεία των 6 γενικών και ειδικών γραμματέων είχαν τοποθετηθεί άλλα 19 άτομα.

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο 

Υπουργείο Τουρισμού

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο υπουργείο Τουρισμού καθώς το συνολικό κόστος μισθοδοσίας των μετακλητών την περίοδο 2015-2019 ανήλθε σε 2.565.049 ευρώ. Το 2015 «έκλεισε» με 221.324 ευρώ για να διπλασιαστεί το επόμενο έτος, να τριπλασιαστεί στην συνέχεια και να φθάσει τα 738.378 το 2018. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 δόθηκαν στους μετακλητούς του γραφείου της κυρίας Έλενας Κουντουρά και των γ.γ. 115.526 ευρώ για υπερωρίες και 91.169 ευρώ οδοιπορικά. Να σημειωθεί ότι η κυρία Κουντουρά κατάφερε με πράξεις υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) να αυξήσει τον προβλεπόμενο αριθμό μετακλητών και ειδικών συνεργατών από 7 σε 19. Παράλληλα, το κόστος μισθοδοσίας του γ.γ. ΕΟΤ και των μετακλητών του διαμορφώθηκε σε 391.436 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Οικονομικών

Περίπου 800 χιλ ευρώ αύξηση καταγράφεται και για την κάλυψη των μισθολογικών βαρών των μετακλητών που απασχολήθηκαν στα γραφεία του υπουργού Οικονομικών, των αναπληρωτών, υφυπουργών και γ.γ. Το κόστος το 2015 διαμορφώθηκε σε 1.236.711 ευρώ (μισθοί, υπερωρίες, έξοδα κίνησης) για να αυξηθεί το 2017 στα 2.004.800 ευρώ. Συνολικά την περίοδο 2015 – 2019 καταβλήθηκαν 8.179.547 ευρώ. Να σημειωθεί επίσης ότι το 2015 καταβλήθηκαν 95 χιλ για υπερωρίες ενώ τα επόμενα έτη δίνονταν περίπου 179 χιλ ευρώ. Εκτός αυτών:

- ΟΔΔΗΧ: απασχολήθηκαν 4 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι συνολικές αποδοχές ήταν 185.688 το 2015 και έφτασαν τα 221.999 ευρώ το 2017. Συνολικά από το 2015 εως 06/2019 2019 καταβλήθηκαν 897.540 ευρώ που σημαίνει 4.155 ευρώ το μήνα έκαστος.

- ΟΚΕ: 4 ΙΔΟΧ με συνολικό κόστος 320.585 ευρώ

- ΕΑΒ: Οι προσλήψεις συμβασιούχων ΕΑΒ είχε ως συνέπεια την εκτόξευση του σχετικού κονδυλίου καθώς από 2 εργαζόμενους το 2015 και μισθολογικό βάρος 45.484 ευρώ, έφτασε εως και τους 218 το 2018 με κόστος 3.075.651 ευρώ. Συνολικά η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΑΒ έφερε μισθολογικές δαπάνες 7.826.725 ευρώ

- ΤΑΙΠΕΔ: για μισθούς μετακλητών από 03/2016 εως 06/2019 δόθηκαν 111.829 ευρώ

- ΤΧΣ: Η μισθολογική δαπάνη το 2015 ήταν 1,5 εκατ ευρώ και έφτασε το 2018 στα 2,8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός υπαλλήλων με συμβάσεις το 2018 ανήλθε από 27 εως 32 άτομα που σημαίνει ότι ο καθένας λάμβανε περίπου 8.000 ευρώ/μήνα. Το συνολικό κόστος περιόδου 05/2016-06/2019 ανήλθε σε 8.337.387 ευρώ.

- ΤΕΚΕ: 2 μετακλητοί με μισθό 2.200 ευρώ/μήνα και συνολικό κόστος για 20 μήνες τα 89.262 ευρώ

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Από τον κανόνα του διπλασιασμού δεν ξέφυγε ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς από τα 250.576 ευρώ του 2015 η μισθοδοσία των μετακλητών έφτασε το 2018 στα 519.515 ευρώ. Συνολικά, οι μετακλητοί του συγκεκριμένου υπουργείου την περίοδο 2015 εως Ιούνιο 2019 κόστισαν 1.886.624 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 167.388 ευρώ για την κάλυψη των μισθών των μετακλητών στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι στο γραφείο του υπουργού μπορούν να διοριστούν εως 4 μετακλητοί, 3 ειδικοί συνεργάτες και 10 αποσπασμένοι. Ωστόσο, με ΠΥΣ τον Ιανουάριο του 2017 οι θέσεις αυξήθηκαν σε 6 μετακλητούς, 8 ειδικούς συμβούλους και 20 αποσπασμένους.. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το κόστος μισθοδοσίας μετακλητών και ΙΔΟΧ για το 2017 – 2018 ανήλθε σε 1.259.154 ευρώ και για το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 302.902 ευρώ.

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Συνολικά, 3.025.477 ευρώ δόθηκαν την περίοδο 04.2015 εως 06.2019 για τους μετακλητούς των πολιτικών γραφείων του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του εκάστοτε υφυπουργού του. Εκτός αυτών:

- ΟΣΕ: 4 μετακλητοί ως δημοσιογράφοι ή σύμβουλοι διοίκησης με κόστος 160.437 ευρώ 

- ΟΑΣΑ: 7 ειδικοί σύμβουλοι διοίκησης με κόστος μισθοδοσίας την περίοδο 2015-26.7.2019 256.310 ευρώ

- ΟΣΥ: 3 γενικοί διευθυντές ορισμένου χρόνου και 3 σύμβουλοι με κόστος την περίοδο 2015-06/2019 513.984 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κόστος αποδοχών των διευθυντών ανερχόταν το 2015 σε 48.535 ευρώ και έφτασε το 2018 σε 85.016 ευρώ.

- ΟΑΣΘ: προσελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 οικονομικός σύμβουλος με 1.500 ευρώ μηνιαίως. Η οργάνωση και λειτουργία των γραφείων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ανατέθηκε στην εταιρεία «Επιλογή – Έρευνα – Ανάπτυξη ΑΕ – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» με 3.600 ευρώ το μήνα (112.175 ευρώ από 11.2017 εως 7.2019). Η οργάνωση του γραφείου τύπου ανατέθηκε στην «DaillyThess» με 2.000 ευρώ το μήνα (συνολικά 35.700 ευρώ).

- Κτιριακές Υποδομές ΑΕ: 1 συμβασιούχος και 9 σύμβουλοι με κόστος την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 889.041 ευρώ

- Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: 2 σύμβουλοι διοίκησης με σύνολο μισθών 211.200 ευρώ

- ΕΥΔΑΠ: 2 μετακλητοί με ετήσιο κόστος 33.228 ευρώ και συνολικό την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 137.235 ευρώ.

- Η «πατέντα» των ειδικών συνεργατών – συμβούλων διοίκησης πέρασε και στην ΕΡΓΟΣΕ με αποτέλεσμα από μηδενικές προσλήψεις που είχε το 2015 να πάει σε 2 το 2016 και να φθάσει τους 7 το 2018. Σύνολο, 185.440 ευρώ

- Ο ΟΣΕΘ ήταν από τους πολλούς φορείς που δημιουργήθηκαν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Απρίλιο του 2018 εως τα μέσα του 2019 απασχολήθηκαν 4 άτομα ως σύμβουλοι – συνεργάτες με κόστος 107.979 ευρώ.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εως την παραμονή του στο υπουργείο απασχόλησε 19 μετακλητούς, 8 ειδικούς συμβούλους, 8 αποσπασμένους και 4 άμισθους συμβούλους. Το κόστος για την μισθοδοσία – υπερωρίες των γ.γ. και των μετακλητών από 842.396 ευρώ το 2015 αυξήθηκε σε 1.182.928 ευρώ το 2018. Συνολικά, για την περίοδο 2015 εως το πρώτο εξάμηνο του 2019 πληρώθηκαν σε μετακλητούς 4.416.375 ευρώ. 

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των μετακλητών του υπουργείου Ανάπτυξης κατά 700 χιλ. ευρώ την περίοδο 2015-19 δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Το σχετικό κονδύλι διαμορφώθηκε το 2015 σε 1.706.724 ευρώ για να φτάσει το 2017 στα 2.463.981 (2018 στα 2.285.550 ευρώ). Συνολικά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ πληρώθηκαν για μετακλητούς στο 9.820.454 ευρώ. Επίσης:

- στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων διατέθηκαν 100.261 ευρώ για μετακλητούς

- Στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διορίστηκαν 3 μετακλητοί με ετήσια μισθοδοσία περίπου 58 χιλ ευρώ και συνολικό κόστος 227.990 ευρώ

- Στην ΜΟΔ Α.Ε. διορίστηκαν 3 μετακλητοί με κόστος μισθοδοσίας το 2015-18 342.455 ευρώ που σημαίνει ότι λάμβαναν περίπου 2.300 ευρώ το μήνα έκαστος.

- Το μισθολογικό κόστος μετακλητών/συνεργατών στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων την περίοδο 2015 εως Ιούνιο 2019 ανήλθε σε 369.141 ευρώ

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Εξωτερικών

Λιτό χαρακτηρίζεται το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καθώς το 2018 απασχολούσε 4 μετακλητούς, 3 ειδικούς συμβούλους, 2 δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ είχε στο γραφεί του 5 συνεργάτες. Το γενικό σύνολο μισθοδοσίας 2015-2019 των μετακλητών, ειδικών συμβούλων, γ.γ. και δημοσιογράφων του ΥΠΕΞ ανήλθε σε 4.569.674 ευρώ (Από 795.610 ευρώ το 2015 στα 1.276.662 ευρώ το 2017). Παράλληλα, για 6 άμισθους συμβούλους υπουργού και αναπληρωτών πληρώθηκαν 250.894 ευρώ ως οδοιπορικά.

Υπουργείο Παιδείας

Την «πατέντα» των ΠΥΣ χρησιμοποίησε και ο κ. Κώστας Γαβρόγλου για να διπλασιάσει τους μετακλητούς στο υπουργικό του γραφείο. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαβίβασε στην Βουλή το υπουργείο Παιδείας, το κόστος την περίοδο 2015 εως Ιούνιος 2019 για τα πολιτικά γραφεία υπουργού, αναπληρωτών, υφυπουργών και γ.γ. ανήλθε στα 6.230.361 ευρώ ενώ δόθηκαν άλλα 153.818 ευρώ ως έξοδα κίνησης.

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ανοδική πορεία καταγράφουν και τα έξοδα και την κάλυψη των μετακλητών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφίσει την μείωση του αριθμού τους. Ειδικότερα, το 2015 καταβλήθηκαν 152.637 ευρώ και το 2018 έφτασαν τα 276.691 ευρώ. Συνολικά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν 1.026.235 ευρώ

Υπουργείο Εσωτερικών

Συνολικά 3 ΠΥΣ εκδόθηκαν για την αύξηση των προβλεπόμενων θέσεων μετακλητών στο υπουργείο Εσωτερικών με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός Αλέξης Χαρίτσης να διαθέτει 27 άτομα στο πολιτικό του γραφείο και οι προκάτοχοί του: Πάνος Σκουρλέτης 22, Πάνος Κουρπουμπλής 29 και Νίκος Βούτσης 12. Συνολικά, το κόστος μισθοδοσίας των μετακλητών ανήλθε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ σε 4.266.245 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με σχετικούς πίνακες το τελικό σύνολο 2015-2018 για την μισθοδοσία των μετακλητών της Γ.Γ. Ισότητας Φύλων ανήλθε σε 739.901 ευρώ και του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης σε 586.527 ευρώ

Υπουργείο Αθλητισμού

Κατά το χρονικό διάστημα 01/2015 – 06/2019, στο γραφείο του Υφυπουργού απασχολήθηκαν 3 μετακλητοί, 2 ειδικοί συνεργάτες και 9 αποσπασμένοι ενώ στο γραφείο του γ.γ. 2 ειδικοί συνεργάτες και 1 αποσπασμένος υπάλληλος. Το γενικό σύνολο μισθοδοσίας του γ.γ. και των μετακλητών ανήλθε σε 751.691 ευρώ.

Υπουργείο Ναυτιλίας

«Ασυγκράτητη» ήταν και η αύξηση κόστους για την πληρωμή μετακλητών και λοιπών ημέτερων που διορίστηκαν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στο γραφείο του υπουργού και των γ.γ. το 2015 απασχολούνταν 13 άτομα με συνολικό κόστος 265.936 ευρώ. Το 2017 αυξήθηκαν σε 50 άτομα που επιβάρυναν τους φορολογούμενους με 732.070 ευρώ. Συνολικά πληρώθηκαν 2.335.314 ευρώ. Επίσης, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έλαβε την περίοδο 2015-2019 257.731 ευρώ, ο ειδικός του σύμβουλος 97.441 ευρώ και ο συνεργάτης του 99.372 ευρώ

Υπουργείο Πολιτισμού

Σταθερά υψηλό, στα 2,2 εκατ ευρώ κατ έτος κινήθηκε το κόστος για την μισθοδοσία των μετακλητών και συνεργατών που στελέχωσαν τα πολιτικά γραφεία του υπουργού Πολιτισμού, των αναπληρωτών του και των γ.γ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το συνολικό κόστος την περίοδο 2015 – 2019 ανήλθε σε περίπου 10 εκατ ευρώ. Επίσης, για 2 συμβούλους που διορίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής διατέθηκαν 88.398 ευρώ

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπερδιπλασιασμό εμφανίζει και το κόστος για την μισθοδοσία των μετακλητών του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς το 2015 εκταμιεύτηκαν 354.649 ευρώ και το 2018 806.669 ευρώ διαμορφώνοντας το γενικό σύνολο επίσης περιόδου ΣΥΡΙΖΑ στα 3.238.512 ευρώ. Η αύξηση πιθανότατα οφείλεται στην δημιουργία της γ.γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς που στελεχώθηκε με μετακλητούς υπαλλήλους και για την περίοδο 2016-2019 καταβλήθηκαν 1.110.993 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο

Πέραν των παραπάνω στοιχείων που καταγράφονται σε επίσημα έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή, το protothema.gr συνέλεξε στοιχεία για τα κόστη μισθοδοσίας των μετακλητών των υπουργείων που δεν έχουν ακόμα προσκομίσει στο κοινοβούλιο τα σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες η δαπάνη για την μισθοδοσία μετακλητών που διορίστηκαν στο γραφείο του υπουργού, αναπληρωτών, υφυπουργών και γ.γ. του υπουργείου Υγείας διαμορφώθηκε την περίοδο 2015 – Ιούνιος 2019 σε 4.473.778,11 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το κόστος το 2015 ανήλθε σε 520.118 ευρώ για να εκτιναχθεί το 2018 στα 1.198.662 ευρώ. Το ποσό όμως θα πολλαπλασιαστεί λόγω αντίστοιχων δαπανών που έγιναν από τους εποπτευόμενους φορείς. Επίσης, η δαπάνη για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από το Νοέμβριο του 2016 ανήλθε περίπου σε 1 εκατ ευρώ κατ έτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μόνο το 2018 υπηρετούσαν περι τους 34 μετακλητούς, ειδικούς συνεργάτες και αποσπασμένους. Το ποσό μάλιστα δεν περιλαμβάνει υπερωρίες, έξοδα κίνησης καθώς και κόστη μισθοδοσίας των εποπτευόμενων φορέων. 

ΣΥΡΙΖΑ: μειώσαμε τις αποδοχές των μετακλητών

Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας πως επι της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε «εξορθολογισμός του αριθμού και των αποδοχών των μετακλητών».

Η άτυπη ενημέρωση της Κουμουνδούρου εξεδόθη μόνο τα για το έγγραφο που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό του twitter για το κόστος μισθοδοσίας στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι για το σύνολο των στοιχείων που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «η Νέα Δημοκρατία με την αγαστή συνεργασία του κ. Κωνσταντινόπουλου από το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν εκ νέου να δημιουργήσουν εντυπώσεις με το χιλιοπαιγμένο έργο των μετακλητών» και προσθέτει: «Θα περιμέναμε από τον κ. Γεραπετρίτη ως υπουργό του κ. Μητσοτάκη, που στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι μετακλητοί του είχαν καταλάβει δύο ορόφους, αντί για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί δήθεν αθρόων προσλήψεων, να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις για:

- την αυτοκρατορική δομή «Προεδρία της Δημοκρατίας του «επιτελικού κράτους» του με 450 απασχολούμενους!
- την αύξηση του αριθμού των μετακλητών της κυβέρνησης με το «επιτελικό κράτος» του.
- τις αυξήσεις των αποδοχών όλων των μετακλητών, ανεξαρτήτως προσόντων!
- την κατάργηση των ασυμβίβαστων για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στις θέσεις των μετακλητών
- την κατάργηση της διαβάθμισης των θέσεων των μετακλητών, προβλέποντας (στο πλαίσιο της αριστείας προφανώς…) ως προϋπόθεση την απλή κατοχή απολυτηρίου Λυκείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που επέβαλε την πλήρη διαφάνεια και προχώρησε στον εξορθολογισμό του αριθμού και των αποδοχών των μετακλητών. Όσο για τους ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη:

1. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στην πλήρη καταχώριση των πάσης φύσεως μετακλητών στην Απογραφή, βάζοντας τέρμα στις μακροχρόνιες πρακτικές αδιαφάνειας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στη μείωση των αποδοχών των μετακλητών μέσω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. 

3. Στο έγγραφο που φέρεται να έχει διαβιβάσει ο Υπουργός Εσωτερικών γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη χωρίς να διαχωρίζεται το κόστος των μετακλητών από τους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Αλήθεια μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν επί σειρά ετών στη διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου; Ο ΣΥΡΙΖΑ τους διόρισε;

4. Ομοίως γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη των Υπουργών που υπάγονταν στον Πρωθυπουργό χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των μετακλητών και των μόνιμων υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση. Ας εξηγήσει κάποιος σε όσους δυσκολεύονται να το κατανοήσουν ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό και η απόσπασή τους δεν προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακλητοί… «αξίας» 120 εκατ. ευρώ! Τι πλήρωναν τα υπουργεία – Ποσά που ζαλίζουν"

Βρετανικό Μουσείο: Μούχλα και δυσοσμία στην αίθουσα με τα «γλυπτά του Παρθενώνα»!

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου εκτίθενται τα περίφημα «γλυπτά του Παρθενώνα.»
Ηρακλειώτες που επισκέφτηκαν πριν δύο ημέρες το μουσείο και θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τα αγάλματα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας , όπως καταγγέλλουν στο cretapost, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα και αράχνες.
Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη αίθουσα το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος.
Το Βρετανικό Μουσείο υποστήριξε τότε με γραπτή του δήλωση ότι: «υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί». Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».
Και ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν….η εικόνα που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί επισκέπτες του μουσείου είναι αυτή!!!





Η οροφή όπως και εσείς μπορείτε να δείτε είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.
Μάλιστα σύμφωνα με τους Ηρακλειώτες επισκέπτες στους τοίχους υπήρχαν και ιστοί από αράχνες, που όμως ο φωτογραφικός φακός του κινητού τους τηλεφώνου, δεν μπόρεσε να τους αποθανατίσει.
Μιλώντας στο cretapost οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου από το Ηράκλειο, αναφέρθηκαν στο φυλλάδιο που έχουν στην είσοδο της αίθουσας με τα ελληνικά εκθέματα και στο οποίο τονίζεται ότι οι επισκέπτες εκεί μπορούν να τα θαυμάσουν δωρεάν…70536259_2255024738075404_4959987314714476544_n
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανικό Μουσείο: Μούχλα και δυσοσμία στην αίθουσα με τα «γλυπτά του Παρθενώνα»!"

Λέρος: Αφαιρούσαν λίγο-λίγο το στρατιωτικό υλικό για να μην γίνουν αντιληπτοί

Η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με τη φράση αυτή, εκτιμάται ότι ο κ. Πέτσας σκιαγραφεί και το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις και πιθανές παραλείψεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

«Το βασικό ζητούμενο που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση-παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό όπου βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού και μάλιστα δεν θα είναι μόνο μια φορά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε τι εννοεί λέγοντας ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε μια κι έξω. «Θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απώλεια δεν ήτανε μια φορά αλλά μπορεί να ήτανε και περισσότερες φορές σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν».

Θέλοντας να δώσει έμφαση στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, την Αντιτρομοκρατική, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την ανακάλυψη της αλήθειας και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είναι ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό, το ανέδειξε αυτή η κυβέρνηση κάνοντας τη σχετική απογραφή» ανέφερε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος στην καταγραφή αλλά για απώλεια που οφείλεται σε αφαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα κλοπή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε -χωρίς να τα κατονομάσει- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «αναφέρονται στην υπόθεση με μια διάθεση πολιτικής σπέκουλας» σημειώνοντας ότι «η απώλεια του υλικού προήλθε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο και μένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα η κλοπή των αντιαρματικών να συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις. Δεν θα ήθελα να προτρέχω. Είναι θέματα σοβαρά και δεν θα ήθελα να κάνουμε σπέκουλα πάνω σ' αυτό το ζήτημα».



Πώς διαπιστώθηκε η απώλεια

Η επιμέλεια και η ευσυνειδησία ενός αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην αποκάλυψη της περίεργης κλοπής πολεμικού υλικού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Αντί της διεκπεραιωτικής λογικής της τυπικής παραλαβής μιας αποθήκης γεμάτης από πυρομαχικά προορισμένα να εφοδιάζουν τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των όπλων στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου ήλεγξε ένα προς ένα τα κιβώτια και τους σάκους που ήταν εφοδιασμένοι με πολεμικό υλικό για τα βατράχια του Πολεμικού Ναυτικού. Προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι δύο αντιαρματικά, ικανός αριθμός από οπλοβομβίδες, σφαίρες, χειροβομβίδες και βραδύκαυστο φυτίλι είχαν κάνει φτερά!

Η ανακάλυψη προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των όπλων που είναι προορισμένα για τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, της θεωρούμενης ως ελίτ του Πολεμικού Ναυτικού. Πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο που φυλάσσεται το τόσο ευαίσθητο πολεμικό υλικό;

Η κλοπή, απώλεια ή έστω «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου» στρατιωτικού υλικού έχει προκαλέσει έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποιος επέλεξε μια τόσο παρακινδυνεύμενη κίνηση; Ποιος είχε την πληροφόρηση για το πού φυλασσόταν υλικό από τον κρίσιμης σημασίας φόρτο μάχης για τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών; Ποιος γνώριζε ότι το πολεμικό υλικό βρισκόταν στη συγκεκριμένη αποθήκη και όχι σε κάποια άλλη του ναυστάθμου της Λέρου όπου για παράδειγμα βρίσκονται αποθηκευμένα εκπαιδευτικά πυρομαχικά;

Μήπως δεν πρόκειται για «ποντικούς» που τρύπωσαν στην αποθήκη αλλά για πρόσωπα υπεράνω υποψίας που ήταν επιφορτισμένα με τη φύλαξη του υλικού και επέτρεψαν, αποσιώπησαν ή διευκόλυναν με πράξεις ή παραλείψεις την εξαφάνιση των πυρομαχικών;

Άραγε συμβαίνει κάτι άλλο; Είναι δυνατόν τα πυρομαχικά να έχουν αναλωθεί σε κάποιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα των ΟΥΚ όπου δεν έπρεπε να καταγραφεί η χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού; Είναι πιθανόν να πρόκειται για αβλεψία στην καταγραφή υλικών που μεταφέρθηκαν από τον ναύσταθμο της Λέρου σε κάποια άλλη ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού και λόγω συγκεκριμένων συνθηκών -για παράδειγμα επειδή ήταν νύχτα ή επειδή επρόκειτο για επιχείρηση που ήταν επιβεβλημένο να γίνει αστραπιαία- δεν κρατήθηκαν αρχεία για τον τελικό προορισμό των αντιαρματικών, οπλοβομβίδων, χειροβομβίδων και άλλου υλικού που χάθηκε;

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και από την επιλογή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να μην δημοσιοποιήσει, 36 ώρες μετά την απώλεια του πολεμικού υλικού, ποια ακριβώς ήταν τα πυρομαχικά που εκλάπησαν και σε ποια ποσότητα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε να επισημάνει ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, απλώς διαπιστώθηκε το προχθεσινό απόγευμα. Επειδή όμως οι κρατικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνέχεια, το ερώτημα πότε έγινε η κλοπή είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το μοναδικό. Κρισιμότερο είναι ίσως να διακριβωθεί πώς αφαιρέθηκε το πολεμικό υλικό από την τόσο καλά φυλασσόμενη αποθήκη πυρομαχικών μιας ναυτικής βάσης κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.

Για να δοθούν οι απαντήσεις η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό... CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέρος: Αφαιρούσαν λίγο-λίγο το στρατιωτικό υλικό για να μην γίνουν αντιληπτοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news