facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Κομισιόν: Σε ισχύ η συμφωνία με Τουρκία για το προσφυγικό

ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό, διεμήνυσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Εξάλλου, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα.
ΑΜΠΕ /naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Σε ισχύ η συμφωνία με Τουρκία για το προσφυγικό"

Πυροσβεστική: 48 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Από Ω/19:00/04-09-2019 έως Ω/19:00/05-09-2019, εκδηλώθηκαν 48 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 497 πυροσβέστες, 175 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν ο Ελληνικός Στρατός με δύο (2) μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες με 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 02:17 σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης Αττικής είναι σε ύφεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στον τόπο της πυρκαγιάς μέχρι τον πλήρη έλεγχο αυτής. Στην πυρκαγιά επιχείρησαν 169 πυροσβέστες, 44 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), επτά (7) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν ο Ελληνικός Στρατός με δύο (2) μηχανήματα έργου, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες με 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
   • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
   • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
   • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 48 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέου φόρους, αυξάνοντας την φοροδιαφυγή κατά 3 δισ. ευρώ

«Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αποτυπώνει ότι η απώλεια εσόδων είναι σημαντική και διαρκώς διευρύνεται από το 2014» τονίζει σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών καθιστά σαφές ότι: «Τότε, το 2014, μειώθηκαν φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία επέστρεψε σε οικονομική μεγέθυνση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Από το 2015, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η υπερφορολόγηση των πολιτών οδήγησε και σε αύξηση της φοροδιαφυγής, κατά περίπου 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

Επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ήδη υλοποιήθηκε η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, και θα ακολουθήσουν και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που κάθε φορά θα υφίστανται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρατίθενται στην ανακοίνωσή με τη δήλωση του Χρ. Σταικούρα, το «κενό ΦΠΑ» το 2013 υπολογίζονταν σε 6,214 δισ ευρώ, το 2014 μειώθηκε στα 4,611 δισ ευρώ και από το έτος αυτό και μετά αυξάνεται σταθερά. Το 2015 ανήλθε σε 5,660 δισ ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 6,436 δισ ευρώ και το 2017 στα 7,399 δισ ευρώ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 νέου φόρους, αυξάνοντας την φοροδιαφυγή κατά 3 δισ. ευρώ"

Σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου συγκαλεί ο Γ. Πατούλης: «Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία και συγκαλεί ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμώνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ευρεία σύσκεψη εμπειρογνωμόνων για τον ιό του Δυτικού Νείλου θα συγκαλέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι να εκπονηθεί Στρατηγικό Σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.)

Με αφορμή τις προσφατες πληροφορίες ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας επισημαίνει την αναγκαιότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

"Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, "είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου)".

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

« Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία ενώ πλήττει τη χώρα μας τουριστικά».

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου συγκαλεί ο Γ. Πατούλης: «Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας»"

Στο ρέμα Εσχατιάς στο Ζεφύρι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος

Στο Ζεφύρι και στο ρέμα της Εσχατιάς βρέθηκε, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα που υπάρχει από την ανεξέλεγκτη ρίψη κάθε λογής απορριμμάτων και μπαζών από την κοίτη του ρέματος.

Μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων αλλά και ογκωδών αντικειμένων φράσσουν την κοίτη του ρέματος με κίνδυνο υπερχείλισης σε περίπτωση βροχόπτωσης, παρά τους καθαρισμούς που κατά καιρούς κάνει η αντιπεριφέρεια ως αρμόδια αρχή. Ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού του ρέματος, ωστόσο από όλες τις πλευρές επισημάνθηκε ότι αυτό δεν αρκεί, μια και σε πολύ σύντομο διάστημα θα υπάρχουν ξανά σκουπίδια μέσα σε αυτό.

Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ρέματος από το ύψος της οδού Κωστή Παλαμά, μέχρι τη Λεωφόρο Καραμανλή στις Αχαρνές. Όπως τόνισε ο κ. Μαυροειδάκος, οι αρμόδιοι τον έχουν ενημερώσει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος, καθώς στις 25 Αυγούστου 2019 αποσφραγίζονται οι προσφορές που θα υποβληθούν, στο πλαίσιο του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί.

Στο ρέμα Εσχατιάς στο Ζεφύρι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ρέμα Εσχατιάς στο Ζεφύρι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος"

Το υπουργείο Παιδείας αναμένει το ΣτΕ για την αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το θρήσκευμα στο απολυτήριο. Με αφορμή την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι: «Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2019, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με :α) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τη σχολική δραστηριότητα και λειτουργία και

β) τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ’αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία απόφαση θα μελετήσει αναλυτικά. Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Αυτονοήτως το Υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Παιδείας αναμένει το ΣτΕ για την αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο"

Κεραμέως: Σημαιοφόρος θα γίνεται ο καλύτερος μαθητής

«Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία», δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Μέχρι σήμερα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ ο σημαιοφόρος επιλεγόταν μετά από κλήρωση.

Όπως είπε η κα Κεραμέως η αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα ισχύσει από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε ότι η επιλογή των σημαιοφόρων θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις τους. Ο πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου είχε αλλάξει το σύστημα ορίζοντας την επιλογή των σημαιοφόρων μόνο στο Δημοτικό με κλήρωση. Επομένως, η εξαγγελία της κ. Κεραμέως αφορά στο Δημοτικό αφού στο Γυμνάσιο και το Λύκειο η επιλογή γίνεται με βάση την επίδοση των μαθητών.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι σε βάθος χρόνου θα γίνουν αλλαγές σε κρίσιμα μαθήματα, όπως η Ιστορία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Σημαιοφόρος θα γίνεται ο καλύτερος μαθητής"

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες και τα νησιά ασφυκτιούν

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά νησιά λόγω του προσφυγικού είναι ασφυκτική με τις καθημερινές αφίξεις να θυμίζουν τα επίπεδα της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά πως αν δεν λάβει την οικονομική βοήθεια που θέλει, τότε θα ανοίξει τα σύνορα και θα αφήσει τους περίπου 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, να φύγουν προς την Ευρώπη! 

Σήμερα εξάλλου ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα και νυν επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το χάος που επικρατεί με τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, λέγοντας πως οι ευθύνες της είναι τεράστιες και πως η κατάσταση στα νησιά είναι «πολύ σοβαρή».

Υπό την πίεση αυτή, συνεδριάζει από τις 2 το μεσημέρι η διυπουργική που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και σκοπός είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η άμεση ανάληψη δράσεων για την αποκλιμάκωσή της.
diipourgiki-pic-ena
Ο Ερντογάν προχώρησε στον ωμό εκβιασμό σήμερα Πέμπτη, δηλώνοντας σε ομιλία του ότι μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή.Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου", κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Πέτσας: Πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας

Στις ενέργειες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Υπάρχει μια αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, που εντάθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε περιγράψει, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επτά παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Το βασικό, όμως, είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Αυτό σημαίνει από πλευράς της Ελλάδος αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και από πλευράς της Τουρκίας έλεγχος στα δίχτυα των διακινητών. Για την ισόρροπη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας χρειάζεται συντονισμένη δράση των κρατών-μελών της Ε.Ε.. και γι’ αυτό χαιρόμαστε που από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο Παρίσι, στο Βερολίνο και τη Χάγη προέκυψε συναντίληψη και να αναμένουμε να το δούμε να ξεδιπλώνεται ακόμη πιο έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων μας, είναι ζήτημα και συνεργασίας με τη Frontex και το ΝΑΤΟ, αλλά και δικών μας πρωτοβουλιών. Είναι απόφασή μας να αναπτύξουμε το εθνικό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης, το οποίο, δυστυχώς, επί τεσσεράμισι λίμναζε και δεν έγινε τίποτα. Ένα έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ, με δυνατότητα αύξησης άλλα 12 εκατομμύρια, που θα έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει όλες τις δικές μας Αρχές, και το Λιμενικό και το Ναυτικό. Είναι απαραίτητα δέκα μικρά σκάφη, προκειμένου να έχουμε γρήγορη επέμβαση», είπε.

Σακελλαρίδης: Τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης στο προσφυγικό

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, μίλησε στο Newpost ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου. Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση», ανέφερε αρχικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στη συνέχεια, στράφηκε κατά των ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης για το προσφυγικό, αναφέροντας πως «έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση. Η αθλιότητα των συνθηκών στα ΚΥΤ των νησιών, οι καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, η αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την στέγαση είναι λίγες από τις παρακαταθήκες».

Επιπλέον, έκανε λόγο για τον κίνδυνο κυρώσεων στη χώρα μας μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της νυν κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για το προσφυγικό μετά το πρόσφατο ΚΥΣΕΑ δείχνει να αγνοεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της χώρας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων, παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας στο επίπεδο της διαδικασίας ασύλου».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά, «διαμορφώνεται μια άθλια πραγματικότητα που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι καταυλισμοί στα νησιά είναι τόποι τραγικών και σπαρακτικών προσωπικών ιστοριών. Όμως, με τη σημερινή πολιτική που εκπορεύεται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά γίνονται τόποι φυλακής για τους ανθρώπους αυτούς, με τις τοπικές κοινωνίες να σηκώνουν, ταυτόχρονα, ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Μόρια είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού σήμερα –μετά τις μετακινήσεις 1500 ατόμων στη Νέα Καβάλα– ο πληθυσμός της ξεπερνάει τις 9.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητα της εκτιμάται ότι φτάνει οριακά τις 3.000. Λάβετε υπόψιν ότι, όπως μας έλεγαν οι αρχές του ΚΥΤ, εκεί το αποχετευτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για λίγες εκατοντάδες άτομα, οπότε αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την υγεία όσων διαμένουν ή εργάζονται εκεί. Όμως η κατάσταση στη Σάμο, για παράδειγμα, είναι ακόμα πιο δραματική αφού η χωρητικότητα του εκεί ΚΥΤ είναι 600 άτομα και ο σημερινός πληθυσμός φτάνει τους 5.000. Αντίστοιχες καταστάσεις παρατηρούνται σε Χίο, Κω και Σάμο».

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες κινήσεις της τωρινής κυβέρνησης για το προσφυγικό, ανέφερε: «H σημερινή κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής και ρητορικής δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις προθέσεις της. Η κατάργηση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, ο αποκλεισμός τους από δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες, οι "κινηματογραφικού τύπου" εξώσεις από χώρους στέγασης και καταλήψεις και κυρίως η δέσμη μέτρων του ΚΥΣΕΑ έχουν σημάνει συναγερμό σε οργανώσεις και κινήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και σημειώνει με νόημα, «όταν κάνεις κριτική στην κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι στηρίζεις την αντιπολίτευση».

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη λύση στοι προσφυγικό ζήτημα, ανέφερε: «Είναι δύσκολο να μιλάμε για λύσεις σε ένα τέτοιο συστημικό θέμα. Το προσφυγικό είναι μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και δεν θα "λυθεί" όσο υπάρχουν οι πρωταρχικές αιτίες που σπρώχνουν τον κόσμο στην προσφυγιά. Όμως σε κάθε περίπτωση, η όποια διαχείριση περνάει από την Ευρώπη. Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε επιμείνει πολύ πιέζοντας τόσο τις κυβερνήσεις σε εθνικά επίπεδα –ειδικά των μεγάλων χωρών της Ε.Ε.– όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να υπάρχει ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες και να μην επιβαρύνονται αποκλειστικά οι χώρες εισόδου (λ.χ. Ελλάδα και Ιταλία). Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι δύσκολο να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη, με ρωτάτε αν η Ελλάδα «ως μικρή χώρα» μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες. Και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι οι ροές μπορεί να είναι υπαρκτές όμως δεν δικαιολογούν πανικόβλητες αντιδράσεις. Υπάρχουν χώρες στον κόσμο εξαιρετικά πιο αδύναμες σε οικονομικό επίπεδο από την χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κλήθηκαν να διαχειριστούν ακόμα μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και τα κατάφεραν καλά. Σήμερα σε μικρές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπως η Ουγκάντα ή χώρες όπως το Μπαγκλαντές φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Στην Ευρώπη, ως παράγωγο του συνολικού ξενοφοβικού πολιτικού κλίματος, θεωρούμε ως μη διαχειρίσιμη η σημερινή κατάσταση, τη στιγμή που είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία στον πλανήτη και οι αριθμό των ροών σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία. . Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί εύκολα να γίνει διαχείριση της κατάστασης αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

Τέλος, σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν θα επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή απάντησε πως «δεν είναι στις προτεραιότητές μου».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες και τα νησιά ασφυκτιούν"

Το Τατόι μεταμορφώνεται – Ξεκινούν τα έργα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα

Παίρνουν μπρος τα έργα στο Τατόι. Ήδη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε την εκταμίευση 50.000 ευρώ προκειμένου να συντηρηθούν τα κινητά ευρήματα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα.

Στο κτίριο του δασοφύλακα στήθηκαν ήδη εργοτάξια και ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα υπό την υπουργό Πολιτισμού ζητήθηκε να κατατεθούν μέσα σε 15 ημέρες ο προγραμματισμός των εργασιών που πρέπει να γίνουν. Στόχος είναι να παραμείνουν ασφαλή όσα αντικείμενα είναι σε κοντέινερ και να συντηρηθούν όσα χρειάζεται προκειμένου να μην ρημάζουν σε αποθήκες.

Στις 3 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εκπόνηση στατικής μελέτης στο θερινό ανάκτορο και στις 9 Οκτωβρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας φροντιστή και με την βοήθεια και του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου θα παραδοθεί η μελέτη για την οικία Στουρμ ένα κτίσμα του 1874 που πήρε το όνομά του από τον αγρονόμο και οινοποιό Στουρμ. Σε αυτόν ανήκε και ο πίθηκος που δάγκωσε τον 27χρονο Βασιλιά Αλέξανδρο όταν έκανε περίπατο στο κτήμα. Το τραύμα είχε μολυνθεί και ο Βασιλιάς πέθανε.

Οι μελέτες συνολικά είναι 7 για ορισμένα από τα 40 κτίρια και κάποιες εκπονήθηκαν με χορηγίες. Ο στόχος της κυβέρνησης όπως τον είχε περιγράψει και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα και μουσείο. Θα μετατραπεί επίσης ένα μέρος του σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοικτή σε όλο τον κόσμο.
πηγή: Καθημερινή /φωτογραφίες: Intimenews
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Τατόι μεταμορφώνεται – Ξεκινούν τα έργα στο πρώην Βασιλικό Κτήμα"

ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 2,7 εκατ. ευρώ από 3 πρατήρια καυσίμων στην περιφέρεια

Εντυπωσιακά ευρήματα προέκυψαν ύστερα από έρευνα που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Συγκεκριμένα:

- Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Κορινθίας διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή κατά τη χρήση 2013. Ειδικότερα, κατά τη χρήση αυτή διαπιστώθηκε με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης, η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων εσόδου από πωλήσεις βενζίνης, συνολικής αξίας 758.492,14€ (καθαρή αξία 616.660,28€ πλέον Φ.Π.Α. 141.831,86€). Οι ως άνω πωλήσεις δεν έχουν περιληφθεί ούτε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ούτε στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ της χρήσεως 2013. Επιπλέον, διαπιστώθηκε η υποβολή ανακριβούς δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος χρήσεως 2013, καθώς δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτήν ακαθάριστα έσοδα συνολικού ύψους 1.757.615,81€. (1.140.955,53€ με βάση τα τηρούμενα βιβλία, πλέον 616.660,28€ από τις διαπιστωθείσες μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων). Σημειώνεται ότι ο έλεγχος επεκτείνεται και στις επόμενες χρήσεις.

- Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Αχαΐας διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή κατά τις χρήσεις 2013 έως και 2017, καθώς δεν εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία εσόδου από πωλήσεις υγραερίου, συνολικής αξίας 809.387,47€ (καθαρή αξία 654.565,59€ πλέον Φ.Π.Α. 152.821,88€).

- Σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Λακωνίας διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή κατά τις χρήσεις 2014 έως και 2018, καθώς δεν εκδόθηκαν φορολογικά στοιχεία εσόδου από πωλήσεις υγραερίου, συνολικής αξίας 235.006,73€ (καθαρή αξία 190.247,05€ πλέον Φ.Π.Α. 44.829,61€)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή 2,7 εκατ. ευρώ από 3 πρατήρια καυσίμων στην περιφέρεια"

Στο χείλος της χρεοκοπίας μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείας της Ευρώπης

O τρίτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, η Norwegian Air, κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση καθώς αντιμετωπίζει τεράστια ταμειακή κρίση.
Στην προσπάθειά της να αποφύγει το «μοιραίο», η γνωστή αεροπορική ζήτησε δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να εξοφλήσει τα μεγαλύτερα οφειλόμενα χρεόγραφα της, ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων, και βάζει ως ενέχυρο τις επικερδείς εκτάσεις προσγείωσης που κατέχει στο δεύτερο πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του Λονδίνου.
Πώς έφτασε ένα «βήμα» πριν από τον γκρεμό
Η Norwegian Air έχει αναπτυχθεί γρήγορα.
Το 2012, καθώς προετοιμαζόταν να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες της υπερατλαντικής αγοράς, παρήγγειλε 222 αεροσκάφη, τα περισσότερα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αεροπορίας.
Αλλά αυτή η επιθετική επέκταση την άφησε με υψηλά επίπεδα χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις, αν τα πράγματα πάνε στραβά.
Και πολλά έχουν πάει στραβά. Η σκανδιναβική εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Αμερικής από τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της καθήλωσης και των 18 αεροσκαφών της Boeing 737 MAX.
Η μετοχή της έχει πέσει κατά 65% φέτος. Και τον Ιούλιο, ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής Μπγιόρν Κγιός, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, παραιτήθηκε, χωρίς να έχει βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από εταιρείες πιστωτικών καρτών μείωσαν το κεφάλαιο κίνησης κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (439 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε η Norwegian Air.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 353 εκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν με την έκδοση νέων μετοχών τον Μάρτιο, καθώς και τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση μεριδίου σε νορβηγική τράπεζα, η οποία έφθασε τα 934 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (102,6 εκατομμύρια δολάρια). Επίσης κέρδισε 127 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορισμένων αεροσκαφών φέτος.
Το σχέδιο σωτηρίας
Η εταιρεία σχεδιάζει να καθυστερήσει την αποπληρωμή ενός ομολόγου από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.
Ενα δεύτερο ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο του 2020 θα καθυστερήσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Η Norwegian Air θα συναντηθεί με τους ομολογιούχους στις 16 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την προσφορά.
Η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να θέσει τους ομολογιούχους σε ισχυρότερη θέση επειδή η Norwegian Air προσφέρεται να τοποθετήσει τις θέσεις απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Γκατγουίκ ως ενέχυρο.
Εάν οι κάτοχοι των ομολόγων δεν αποδεχτούν τη συμφωνία, η Norwegian Air ενδέχεται να αναγκαστεί να επανεξετάσει την ιδέα της πώλησης της σε έναν μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς των αερομεταφορών. Η αεροπορική εταιρεία έχει απορρίψει προηγουμένως προσφορές εξαγοράς από την IAG – ιδιοκτήτρια της British Airways – και τη Lufthansa.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο χείλος της χρεοκοπίας μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείας της Ευρώπης"

Επίδομα πάνω από 600 ευρώ από τις 10 Σεπτεμβρίου (δικαιούχοι)

Ειδικό εποχικό επίδομα από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δικαιούνται εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, σε μια σειρά από επαγγέλματα.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα καταβάλλεται κάθε χρόνο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Δείτε αναλυτικά τις κατηγορίες των δικαιούχων:

οικοδόμου

λατόμου

ασβεστοποιού

πλινθοποιού

αγγειοπλάστη

δασεργάτη

ρητινοσυλέκτη

καπνεργάτη

μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου

υποδηματεργάτη

μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης

χειριστή εκσκαπτικών

ανυψωτικών

οδοποιητικών

γεωτρητικών μηχανημάτων

ηθοποιού

τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης

χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου

ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου

ταμία κινηματογράφου και θεάτρου

μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου

και σμυριδεργάτη.

Δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, το επίδομα αυτό δικαιούνται και συνταξιούχοι που κατά το προηγούμενο έτος ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος, εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στους ασφαλισμένους του κατά το έτος καταβολής του βοηθήματος.

Προσοχή: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του επιδόματος (εν προκειμένω το 2018).

Περισσότερες πληροφορίες στον ΟΑΕΔ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα πάνω από 600 ευρώ από τις 10 Σεπτεμβρίου (δικαιούχοι)"

Πρόστιμο 170 εκατ. ευρώ στη Google για παράνομη συλλογή δεδομένων παιδιών από το Youtube

Πρόστιμο μαμούθ 170 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στο YouTube της Google, καθώς κρίθηκε ότι παραβίαζε ζητήματα ιδιωτικότητας παιδιών καθώς συνέλεγε δεδομένα παιδιών κάτω των 13, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους και τα χρησιμοποιούσε για να κατευθύνει διαφημίσεις και να αποκομίζει τεράστια κέρδη.

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ κατά της Google στην οποία πλέον ανήκει το YouTube, και ο αμερικάνικος κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο σε έναν διακανονισμό με την Επιτροπή. Ωστόσο τα 170 εκατ. δολάρια είναι «ελάχιστο» ποσό, σε σχέση με τα 5 δισ. δολάρια που η ίδια Επιτροπή υποχρέωσε το Facebook να πληρώσει, για παρόμοιους λόγους.

Η πλατφόρμα συστηματικά συνέλεγε δεδομένα που αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους, και υπολογίζεται πως από αυτήν την πρακτική, το YouTube αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων. Στις ΗΠΑ τα παιδιά έως 13 ετών προστατεύονται από ειδική ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαιτεί την συγκατάθεση των γονέων για την παραχώρηση δεδομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Το YouTube εκμεταλλευόταν την δημοφιλία του στα παιδιά, επιχειρώντας να κερδίσει πελάτες» είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξήγησε πως η πλατφόρμα δεν παραδέχθηκε την παράνομη πρακτική ούτε όταν τέθηκε υπό έρευνα, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι πρακτικές της είχαν άμεσο στόχο τα παιδιά. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της νομοθεσίας από το YouTube», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 170 εκατ. ευρώ στη Google για παράνομη συλλογή δεδομένων παιδιών από το Youtube"

Υπόθεση Novartis: Ξεκινά η έρευνα για τους εισαγγελικούς χειρισμούς

Από τα εισαγγελικά γραφεία του Αρείου Πάγου θα περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για την υπόθεση της Novartis τρία πολιτικά πρόσωπα, που είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής. 

Με τις καταθέσεις των τριών πολιτικών προσώπων αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει η έρευνα που διενεργούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης για τους έως τώρα εισαγγελικούς χειρισμούς και όχι μόνο στην υπόθεση της Νovartis.

Όπως είναι γνωστό οι δύο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμο συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας .

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και οι τρεις πολιτικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες την επόμενη εβδομάδα όπως και ο κ. Αγγελής ο οποίος προέβη στις σχετικές καταγγελίες κάνοντας λόγο και για το ρόλο του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis. Στον «Ρασπούτιν» έχει κάνει εκτενή αναφορά και ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως, τα τρία πολιτικά πρόσωπα, αλλά και ο Ιωάννης Αγγελής μόλις αναφερθούν κατά την κατάθεσή τους σε πολιτικό πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis, πρέπει οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί να διαβιβάσουν αμελλητί την δικογραφία στην Βουλή και να συνεχίσουν μόνο ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως, ποινικολόγοι επισημαίνουν ότι τώρα ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδηγεί στην πορεία και το έργο του περιβόητου «Ρασπούτιν», χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκρότησης Ειδικού Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό, ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότηση της Ξένης Δημητρίου, είχε αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, μέχρι την τοποθέτηση στη θέση αυτή του Βασίλη Πλιώτα, τον περασμένο Ιούλιο απάλλαξε τους ομοιόβαθμους συναδέλφους του Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη τόσο από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση όσο και από τα υπόλοιπα εισαγγελικά καθήκοντά τους.

Ο Δημήτρης Δασούλας τους απάλλαξε, προκειμένου να διεκπεραιώσουν την υπόθεση της Νovartis το ταχύτερο δυνατόν, καθώς όπως είχε επισημάνει «δεν μπορεί να «σέρνονται» επί μακρόν τέτοιες καταγγελίες που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη τους ανατέθηκε από κοινού να διερευνήσουν ένα σκέλος της Novartis, που συνδέεται με τις καταγγελίες του συναδέλφου τους και πρώην εποπτεύοντα τους Εισαγγελείς Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, αλλά και τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, διερευνούν:

α) τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis,

β) τις σε βάρος του κ. Αγγελή καταγγελίες από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και 

γ) τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Αβραμόπουλου, ως προς το σκέλος που αφορά τους χειρισμούς των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι από την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου οι επίμαχες υποθέσεις είχαν χρεωθεί ως ξεχωριστές δικογραφίες στον Δημήτρη Δασούλα και στην Βασιλική Θεοδώρου.

Ωστόσο επειδή ο πρώτος εκτελούσε χρέη Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι το χρόνο ορισμού από την Κυβέρνηση του νέου Εισαγγελέα και καθώς η δεύτερη με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 αναλαμβάνει την επιθεώρηση των δικαστών και δικαστηρίων (έργο αποκλειστικής απασχόλησης), ο Δημήτρης Δασούλας ανέθεσε την υπόθεση στους συναδέλφους του κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Αγγελής, με δύο αναφορές του προκάλεσε τις παραπάνω έρευνες, είχε ζητήσει την εξαίρεση από την υπόθεση τόσο του Δημήτρη Δασούλα όσο και της Ξένης Δημητρίου (όσο ήταν εν ενεργεία).

Αναλυτικότερα, ο Ιωάννης Αγγελής ζητούσε να εξαιρεθεί ο Δημήτρης Δασούλας από την ποινική έρευνα που έχει διαταχθεί για όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της, αλλά και γενικότερα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Ωστόσο, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, απέρριψε ως απαράδεκτο το αίτημα εξαίρεσης του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωάννη Αγγελή κατά του αρχαιότερου συναδέλφου του Δημήτρη Δασούλα και της τέως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Ξεκινά η έρευνα για τους εισαγγελικούς χειρισμούς"

Κατάργηση ορίου ηλικίας σε αγγελίες πρόσληψης προσωπικού (ΣτΠ)

Με αφορµή συγκεκριµένη αναφορά, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στην ιστοσελίδα µεγάλης αλυσίδας καταστηµάτων καφεστίασης, στο σύνολο των αναρτηµένων αγγελιών αναζήτησης υπαλλήλων τίθεται ανώτατο και κατώτατο ηλικιακό όριο, µεταξύ 20-35 ετών, ως κριτήριο πρόσληψης.
Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται αυτοδικαίως υποψήφιοι µεγαλύτερης ή µικρότερης ηλικίας, χωρίς να είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο η ηλικία τους συνιστά ουσιαστική και καθοριστική προϋπόθεση για την άσκηση των συγκεκριµένων καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων.
Ο Συνήγορος ενηµέρωσε την εταιρεία ότι σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, η ανωτέρω πρακτική αποτελεί παραβίαση της αρχής της ίσης µεταχείρισης λόγω ηλικίας.
Ζήτησε δε, την αλλαγή τη πολιτικής προσλήψεων της εταιρείας, προκειµένου αυτή να εναρµονιστεί µε το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας κατά των διακρίσεων.
Η εταιρεία συµµορφώθηκε πλήρως στις συστάσεις του Συνηγόρου, εξαλείφοντας το κριτήριο της ηλικίας από όλες τις αγγελίες της.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ως εθνικός φορέας αρµόδιος για την προώθηση της αρχής της ίσης µεταχείρισης και την καταπολέµηση των διακρίσεων, έχει αναλάβει πρωτοβουλία σειράς σχετικών παρεµβάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή θέτει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των εργοδοτικών επιχειρήσεων και επιδιώκει τη συνεργασία µαζί τους, στοχεύοντας στην καταπολέµηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην εµπέδωση της αξίας της ίσης µεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία, ανεξαρτήτως επιµέρους χαρακτηριστικών ή ιδιοτήτων, όπως η ηλικία. 
Δείτε το σχετικό έγγραφο στο synigoros.gr
lawspot

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάργηση ορίου ηλικίας σε αγγελίες πρόσληψης προσωπικού (ΣτΠ)"

ΔΕΗ: Σενάριο για σπάσιμο του δικτύου ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ

Η επαναλαμβανόμενη φράση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη περί «μερικής ιδιωτικοποίησης» του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας φαίνεται ότι δεν κρύβει μόνο το σενάριο εισόδου στρατηγικού επενδυτή ενδεχομένως σε μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση της ΔΕΗ και την κατάτμηση του δικτύου ανά γεωγραφική περιοχή, στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δηλαδή τη δημιουργία ξεχωριστών εταιρειών και στη συνέχεια διενέργεια διαγωνισμών για την είσοδο διαχειριστών-επενδυτών σε αυτά, οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους το τοπικό δίκτυο διανομής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σημερινό οργανόγραμμα αλλά και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, αυτό είναι χωρισμένο σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου και Ηπείρου, Κεντρικής Ελλάδας καθώς και Νήσων. Με τον τρόπο αυτό, είναι εφικτή η σύσταση αντίστοιχων εταιρειών και στη συνέχεια η επιλογή ορισμένων εξ αυτών για την ιδιωτικοποίησή τους.
Πάντως, σύμφωνα με πηγές, το θέμα της επιλογής του τρόπου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα εξαρτηθεί και από τις μελέτες των συμβούλων που θα αναλάβουν την αποτίμηση του δικτύου καθώς και την απόσχιση των παγίων από τη μητρική εταιρεία, τη ΔEH.

Το ευρωπαϊκό μοντέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξεταζόμενο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης δικτύων διανομής λειτουργεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει ένας Διαχειριστής αλλά πλειάδα σε κάθε κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Joint Research Centre, στηΓερμανία υπάρχουν 896 Διαχειριστές Συστημάτων Διανομής, εκ των οποίων μόλις οι 75 έχουν στην κυριότητά τους δίκτυο που εξυπηρετεί άνω των 100.000 πελατών ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ιταλία δραστηριοποιούνται 135 Διαχειριστές, με δύο εξ αυτών να διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές. ΣτηνΙσπανία, ο αριθμός τους είναι 349, στη γειτονική Βουλγαρία 4 και από αυτούς 3 διανέμουν ρεύμα σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές. Στη Ρουμανία, όπου θήτευσε και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Γιώργος Στάσσης ως επικεφαλής της Enel, υπάρχουν 8 διαχειριστές συστημάτων διανομής. Και οι οκτώ έχουν άνω των 100.000 πελατών.
Οι μόνες χώρες που έχουν από έναν έως δύο Διαχειριστές είναι η Ελλάδα, η Κύπροςκαι η Ιρλανδία.
Το σενάριο της κατάτμησης και του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε γεωγραφικές περιοχές δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορεί να τρέξει άμεσα, όπως επίσης και οι διαγωνισμοί ή ο διαγωνισμός για την είσοδο των επενδυτών.
Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μοντέλο της Ευρώπης έχει βοηθήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπόσβεστη αξία του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης, υποσταθμοί, μετρητές) υπολογίζεται σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση της ΔEH σε 3,6 δισ. ευρώ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, επίσης, έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και συστημάτων τηλεμέτρησης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει από μόνος του ο Διαχειριστής.
Άρα το παιχνίδι του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον… για ξένους και εγχώριους παίκτες, τόσο Διαχειριστές όσο και εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα τηλεμέτρησης.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Σενάριο για σπάσιμο του δικτύου ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ"

Κομπίνα στα μεταχειρισμένα: Πουλάνε αυτοκίνητα μετά από ολική καταστροφή!

Τον όρο «Ολική Καταστροφή» λίγο πολύ τον γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων και εύχονται να μην τους συμβεί ποτέ.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πληθαίνουν συνεχώς τα κρούσματα σύμφωνα με τα οποία ανυποψίαστοι καταναλωτές έχουν αποκτήσει κάποιο αυτοκίνητο που προέρχεται από… «ολική καταστροφή»! Ναι σωστά διαβάσατε τα κατεστραμμένα οχήματα τις περισσότερες φορές έχουν επισκευαστεί με το δυνατότερο χαμηλό κόστος ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει τα έγγραφα του κατεστραμμένου οχήματος σε κάποιο ίδιο κλεμμένο όχημα!

Ειδικότερα όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που σε κάποιο όχημα που πρέπει να αποζημιώσουν είναι υπέρογκο το κόστος επισκευής του τότε επιλέγουν την «ολική καταστροφή» και αποζημιώνουν με μετρητά τον κάτοχό του με την υποχρέωση βέβαια εκείνος να το μεταβιβάσει στην ασφαλιστική εταιρεία. Κατόπιν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα κατεστραμμένα οχήματα τα μεταπουλάνε κυρίως σε φανοποιεία ή εταιρείες ανακύκλωσης.

Οι μεν πρώτοι, δηλαδή οι φανοποιοί τα επισκευάζουν και τα μεταπουλάνε οι δε δεύτεροι τα πουλάνε κομμάτι-κομμάτι. Ωστόσο κάποιοι φανοποιοί έχουν προχωρήσει περαιτέρω τον ορισμό της απατεωνιάς και βρίσκουν αντίστοιχα οχήματα (ίδιο μοντέλο, ίδιο χρώμα και ίδιο κυβισμό κινητήρα) στη συνέχεια δηλώνουν κλοπή του οχήματος και εισπράττουν αποζημίωση. Αφού λοιπόν έχουν ένα αυτοκίνητο αλλά χωρίς χαρτιά λόγω δήλωσης της κλοπής του, παίρνουν τα έγγραφα του οχήματος που δεν επισκευάζεται και με τη χρήση της τεχνολογίας αλλάζουν τον αριθμό πλαισίου αλλά και του κινητήρα στο κλεμμένο όχημα και «παντρεύουν» τα δύο οχήματα.

Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι διπλά χαμένες καθώς έχουν αποζημιώσει δύο αυτοκίνητα και οι φανοποιοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς με ελάχιστα χρήματα βγάζουν υπέρογκα κέρδη! Τώρα όσοι φανοποιοί δεν κάνουν παρανομίες και αποφεύγουν τις… «μαϊμουδιές» προσπαθούν να προμηθευτούν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για την επισκευή του κατεστραμμένου οχήματος με όσο τον δυνατόν χαμηλότερο κόστος ώστε να κερδίσουν περισσότερα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας είναι στις περισσότερες φορές να έχει επισκευαστεί ένα αυτοκίνητο με φθηνό και επικίνδυνο τρόπο και ο νέος του ιδιοκτήτης δεν έχει ιδέα τι έχει αποκτήσει. Σε άλλα κράτη-μέλη αλλά και στις ΗΠΑ όταν ένα όχημα οδεύει για ολική καταστροφή από τις ασφαλιστικές εταιρείες υπάρχει ένα ηλεκτρονικό μητρώο όπου αναγράφονται όλοι οι αριθμοί πλαισίου των οχημάτων που έχουν χαρακτηριστεί για ολική καταστροφή ώστε και οι υποψήφιοι αγοραστές να γνωρίζουν τι έχουν αγοράσει.

Στην Ελλάδα όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς δεν γίνεται απολύτως τίποτα!

Ωστόσο τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία ανακαλύπτουν συνήθως αμέσως αν το όχημα που τους έχει πάει κάποιος πελάτης για ανταλλαγή προέρχεται από «ολική καταστροφή» όπως επίσης και κάποιοι ασφαλιστικοί πράκτορες.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομπίνα στα μεταχειρισμένα: Πουλάνε αυτοκίνητα μετά από ολική καταστροφή!"

Συντάξεις χηρείας: Σεπτέμβριο καταβάλλονται τα νέα αυξημένα ποσά

Πληρώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου οι περίπου 60.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας - θανάτου, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά 4 μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο ισχύει ο νέος νόμος.
Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου ψηφίστηκαν στις 17 Μαΐου του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξε όμως σημαντική καθυστέρηση στη λειτουργία του νέου λογισμικού συστήματος που απαιτείται για να υπολογιστούν τα νέα αυξημένα ποσά. Σε τεχνικούς λόγους άλλωστε οφείλεται και το γεγονός ότι τα αναδρομικά θα δοθούν ένα μήνα μετά, στο τέλος Οκτωβρίου.
Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.
Παράλληλα, και βάσει του νόμου και της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, από τα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους έχει καταργηθεί και το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου. Συνεπώς, ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου, ανεξάρτητα από την ηλικία του.
Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίζεται το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70%. Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, αυτός δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%.
Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:
α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστείισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.
β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.
Προσοχή: για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
Σύνταξη θανάτου μάλιστα δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών,ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν.
Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών, τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου του 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, και το κατώτατο όριο των 360-384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το συμφερότερο ποσό από τα τρία.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος - επιζών σύζυγος λαμβάνει σύνταξη και από άλλη πηγή ή εργάζεται, μετά την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας περιορίζεται κατά 50%.
Να σημειωθεί ότι το νέο αυξημένο ποσό αφορά και όσους έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου και δεν την έχουν λάβει ακόμη ή λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σε αυτούς, και για το διάστημα έως τον Μάιο του 2019, θα καταβληθεί, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση, το παλαιό ποσό, ήτοι το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος, ενώ από τη σύνταξη Ιουνίου 2019 και μετά, η παροχή θα αυξηθεί στο 70%, βάσει του νέου νόμου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις χηρείας: Σεπτέμβριο καταβάλλονται τα νέα αυξημένα ποσά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news