facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Κτηματολόγιο: Λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε 35 δήμους της χώρας

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης σε 35 δήμους της Ελλάδας προτίθεται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές, στις οποίες οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει και έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί τόσο από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη νομοθέτηση της παρούσας κυβέρνηση, η οποία είχε στηριχθεί σε αυτήν. Πρόκειται για περιπτώσεις, στις οποίες οι σχετικές προθεσμίες είχαν λήξει πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2018 και είχαν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση.
Την πρόθεσή του να επιλύσει το ζήτημα υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για ζητήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο, τονίζοντας ότι «διαπιστώσαμε το πρόβλημα κατόπιν εορτής. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί».
«Δεν γίνεται να προχωρήσει το Κτηματολόγιο ερήμην των ιδιοκτητών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τις επτά προτάσεις της Ομοσπονδίας για την καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου.
Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν είναι οι προθεσμίες δήλωσης των δικαιωμάτων, η αντιμετώπιση ζητημάτων για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, η κατοχύρωση δικαιωμάτων επί μέρους κατηγοριών ιδιοκτητών κλπ. «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το Κτηματολόγιο πρέπει να προχωρήσει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, για να προσθέσει ότι η ύπαρξη Κτηματολογίου θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και οι επενδύσεις. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τι ανήκει στους ιδιώτες και τι στο Δημόσιο», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης και ο Γενικός Διευθυντής Στέφανος Κοτσώλης.

Οι παρατάσεις για το Κτηματολόγιο

Μέχρις στιγμής, πάντως, μεγάλο αριθμός ιδιοκτητών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αδιαφορία την κατάρτιση του Κτηματολογίου, καθώς, ενώ έχουν περάσει περίπου δέκα μήνες από την έναρξη της τρέχουσας φάσης κτηματογράφησης, δεν έχουν υποβάλει ακόμα δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους.  
Βάσει των παρατάσεων που έχουν δοθεί, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης για την υποβολή δηλώσεων:
  • Εως τις 12 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Μαγνησίας-Σποράδων.
  • Εως τις 16 Σεπτεμβρίου στις περιοχές Κορινθίας (Λουτράκι-Κόρινθος), Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Θάσου, Ροδόπης, Γρεβενών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
  • Εως τις 18 Σεπτεμβρίου για την Ιθάκη, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο.
  • Εως τις 27 Σεπτεμβρίου στο νομό Μεσσηνίας.
  • Εως τις 30 Σεπτεμβρίου στους νομούς Λακωνίας, Ηρακλείου 1, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας και Φωκίδας.
  • Εως την 1η Οκτωβρίου για τη Λήμνο και τη Λέσβο.
  • Εως τις 4 Οκτωβρίου για την περιοχή Δυτικής Αττικής και Νήσων.
  • Εως τις 7 Οκτωβρίου στον νομό Λασιθίου.
Να σημειωθεί ότι για τις περιοχές Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, καθώς επίσης και του υπόλοιπου νομού Ηρακλείου δεν έχουν ανατεθεί ακόμα οι μελέτες κτηματογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι η συλλογή δηλώσεων μετατίθεται πλέον για το 2020.

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ από πέρυσι για το Κτηματολόγιο συγκαταλέγονται:
  • Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη και τη διαδικασία δήλωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
    Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης ώστε να καλυφθούν όχι μόνον οι κάτοικοι εσωτερικού, αλλά και οι απόδημοι ιδιοκτήτες, κάτοικοι εξωτερικού καθώς είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς ολιγοήμερες παρατάσεις ανά περιοχή.
  • Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρία κτηματογράφησης, και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο.
  • Άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, θεσμοθετώντας και για τα ακίνητα αυτά ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επί εκτός σχεδίου ακινήτων που οι ιδιώτες νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
  • Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».
  • Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ, για την αξιοποίησή των αστικών ακινήτων για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας» και των αγροτικών για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει, πλην της περιέλευσής τους στο Υπερταμείο.

Οι δήμοι στους οποίους οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους

 
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ
ΑΣΤΡΟΥΣ
ΑΣΤΡΟΥΣ
ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
ΜΑΡΤΙΝΟΥ
ΔΡΑΜΑΣ
ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ
ΔΡΑΜΑΣ
ΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΣΤΡΟΥΣ
ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΓΛΙΝΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ
ΑΒΑΤΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΠΑΓΓΑΙΟ
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΑΙΓΕΙΡΟΣ
ΞΑΝΘΗΣ
ΕΡΑΣΜΙΟ
ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ
ΜΕΘΩΝΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΑΓΙΑΣΜΑ
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
ΜΕΣΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΛΑΙΪΚΑ
ΑΡΤΑΣ
ΦΙΛΟΘΕΗ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΗΓΕΣ
ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ
ΑΡΕΤΗΣ
ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΦΑΛΑΝΝΗΣ
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΣΕΡΒΩΤΩΝ
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΣ ΚΑΡΥΑΣ
ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΣΠΡΟΥ
ΒΕΡΟΙΑΣ
ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ
ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΒΡΙΛΗΣΙΩΝ

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα σε 35 δήμους της χώρας"

Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε η Επιτροπή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την επικύρωση του διορισμού της Λαγκάρντ θα χρειαστεί η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δύο εβδομάδες.

Στην μυστική ψηφοφορία, 37 ευρωβουλευτές της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της, 11 κατά και 4 απείχαν.

Η Λαγκάρντ επιλέχθηκε τον Ιούλιο από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επισημοποιήσουν τον διορισμό της στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τον διορισμό Λαγκάρντ στην προεδρία της ΕΚΤ"

Δήμαρχοι νησιών βορείου Αιγαίου: «Καμία νέα δομή για μετανάστες»

Σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας και στην οποία «καταγράφηκε η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά» συγκάλεσε σήμερα στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου» οι δήμαρχοι των νησιών που συμμετείχαν σε σύσκεψη (απουσίαζαν οι δήμαρχοι Αγίου Ευστρατίου και Φούρνων) κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω:

« 1. Την απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας

2, Την άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ

3. Την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1 προς 7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νήσων να μειωθεί στο 1 προς 170 της ηπειρωτικής χώρας.

4. Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των κατοίκων, που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες

5. Την άμεση καταγραφή και τον έλεγχο των Μ.Κ.Ο., που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια

6. Την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ

7. Την στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα».

Οι δήμαρχοι καταλήγουν την ανακοίνωση δηλώνοντας «την απόφαση της συνεχούς παρακολουθήσεως των εξελίξεων στο κορυφαίο αυτό για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου ζητήματος και προγραμματίζουν νέα συνάντηση εντός μηνός στη Χίο».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα που είναι κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχοι νησιών βορείου Αιγαίου: «Καμία νέα δομή για μετανάστες»"

Καταγγελία για ξυλοδαρμό πανεπιστημιακού στα Εξάρχεια

Μία καταγγελία ξυλοδαρμού από αγνώστους έκανε ένας καθηγητής πανεπιστημίου και η οποία φαίνεται ότι συνέβη στην περιοχή των Εξαρχείων και κοντά στο ΑΤ της περιοχής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, o καθηγητής έπεσε έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από 5 άτομα, οι οποίοι διέφυγαν.

Όπως μετέδωσε το Αlpha σε ρεπορτάζ του o 50χρονος άνδρας βρισκόταν το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Μαυρομιχάλη και Καλλιδρομίου όταν δέχτηκε την επίθεση:

powered by Rubicon Project
«Με κλωτσούσαν και τα έξι άτομα μαζί. Δεν αντιστάθηκα καθόλου κι όμως εκείνοι συνέχιζαν να με χτυπούν. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα. Τα Εξάρχεια ήταν και θα παραμείνουν άβατο. Κανείς δεν με βοήθησε και αυτοί δεν φοβούνται τίποτα».

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος επίσης για «βελτιωμένη εικόνα» που επικρατεί στους χώρους γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Νομική, Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ) με τον περιορισμό των παράνομων μικροπωλητών ενώ αναφέρεται ότι έχει μειωθεί και ο αριθμός όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών, έξω από αυτά.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για ξυλοδαρμό πανεπιστημιακού στα Εξάρχεια"

Πυροσβεστική: 53 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Από Ω/19:00/03-09-2019 έως Ω/19:00/04-09-2019, εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 431 πυροσβέστες, 187 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) PZL. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter .
Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 53 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Αποκάλυψη Γαβρά: Άκουσα τις ηχογραφήσεις του Βαρουφάκη στο Εurogroup

Κι όμως, ηχογραφούσε: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αρχικά είχε επιβεβαιώσει την αποκάλυψη ότι ηχογραφούσε τους ομολόγους του στη Σύνοδο της Ρίγας, αργότερα ωστόσο είχε υπαναχωρήσει.

Ομως, με αφορμή την ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του πρώην υπουργού για τις διαπραγματεύσεις του 2015, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς αποκαλύπτει ότι άκουσε ο ίδιος αυτές τις πολύωρες ηχογραφήσεις στη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας.

Όπως λέει σε συνέντευξή του στο oneman.gr, για τις ανάγκες τις ταινίες άκουσε τις ηχογραφημένες συζητήσεις από το συγκεκριμένο Eurogroup, τις οποίες του έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ετσι, ερωτηθείς σχετικά με τη νέα του ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και για το αν «ήταν τώρα η σωστή στιγμή, το σωστό θέμα για να το κάνετε; Γιατί τώρα;», ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι άκουσε ώρες και ώρες από τις ηχογραφήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Άρχισα να δουλεύω στο σενάριο πριν 4 χρόνια, το σημαντικό ήταν να βρω τη γωνία για να πω την ιστορία, και τη βρήκα χάρη στο βιβλίο του Βαρουφάκη. 2-3 χρόνια πριν. Επίσης ερεύνησα όλα όσα λέει στο βιβλίο του, όχι επειδή δεν τον εμπιστευόμουν, αλλά μου έδειξε τις ομιλίες, τις σημειώσεις του, ηχογραφήσεις επίσης. Οπότε επιβεβαίωσα. Ώρες και ώρες ηχογραφήσεων. Πολύ μακρά διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Τέλος, σε ερώτηση που δέχθηκε για το πώς ένιωσε όταν άκουσε τις ηχογραφήσεις, ο Κώστας Γαβράς απάντησε:

«Μιλάνε για ώρες και επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα. Παράξενο. Το ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλάνε μόνο για οικονομία και χρήματα και τράπεζες και δεν υπάρχει καμία παρουσία ανθρώπων στα λεγόμενα. Μόνο γραφικά, αλλά όχι άνθρωποι. Νούμερα, όχι άνθρωποι. Πίσω από τα πάντα κρύβονται και επηρεάζονται άνθρωποι, αλλά ήταν συναρπαστικό να διαπιστώνεις την απουσία του ανθρώπου από όλο αυτό. Έχω πάει στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια, διαβάζω, βλέπω, ξέρω πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Οπότε αυτό ήταν το πρώτο πολύ αρνητικό συναίσθημα για την όλη ιστορία και το Eurogroup».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Γαβρά: Άκουσα τις ηχογραφήσεις του Βαρουφάκη στο Εurogroup"

Αρχή Προστασίας: Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια

Αντισυνταγματική έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την αναγραφή του θρησκεύματος και ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», καλώντας το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με την απόφασή της.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, η οποία έκανε δεκτές τις αιτήσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Ένωσης Αθέων, αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

1) στα απολυτήρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

2) στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» και

3) στη δήλωση του μαθητή ή του γονέα ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.

Σύμφωνα με την Αρχή, η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια αντιβαίνει «τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα και µε το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, διότι αντιβαίνει στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία των μαθητών και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν και το ειδικότερο δικαίωμα να διαπαιδαγωγήσουν ελευθέρως τα παιδιά τους µε βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, σύμφωνα µε το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α, καθώς και µε το άρθρο 9 της ΕΣ∆Α και το άρθρο 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ». Επίσης, αντιβαίνουν προς τη θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ακόμη, η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας να:

α) απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,

β) µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της Δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και να

γ) εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δικηγόρος Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την εν λόγω απόφαση της Αρχής.

«Πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής ως προστάτιδας των δικαιωμάτων, η οποία λειτουργεί εγγυητικά, όταν η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν επαρκώς τους όρους άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στον χώρο της εκπαίδευσης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις της Αρχής» δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχή Προστασίας: Αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια"

Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την πρόταση για τα Γλυπτά - Ο πρωθυπουργός θα κρίνει πώς θα την χρησιμοποιήσει

Το υπουργείο Πολιτισμού θα ετοιμάσει την πρόταση προς το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο πρωθυπουργός θα κρίνει εάν θα την χρησιμοποιήσει και πώς, είπε κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Τα θέματα που απασχόλησαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από τις 9 Ιουλίου έως σήμερα, παρουσιάστηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Γιώργου Διδασκάλου και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρωμανωλάκη, καθώς και της ειδικής συμβούλου της υπουργού, Άννας Παναγιωταρέα. Η συνέντευξη Τύπου έγινε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με τους δημοσιογράφους που είχε εξαγγείλει η κ. Μενδώνη από την πρώτη συνάντηση μαζί τους, την 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα, αλλά και οι εξελίξεις, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τα θέματα του Ελληνικού, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Τατοΐου, της Ακρόπολης και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι η αποκατάσταση του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, έργο του Τσίλερ και πρώτο περιφερειακό αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, θα γίνει στο πλαίσιο χορηγίας του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και μελέτης του Ρέντσο Πιάνο και των συνεργατών του.

«Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η απαραίτητη συνεργασία με τον Δήμο της Σπάρτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα του κτιρίου του μουσείου και του πολύ ενδιαφέροντος κήπου που υπάρχει σε άμεση επαφή μαζί του. Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσκεψη των αρμοδίων. Το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος έχει επιλέξει τη μελέτη για το παλιό αρχαιολογικό μουσείο να την κάνει ο Ρέντσο Πιάνο, προκειμένου η πόλη της Σπάρτης να αποκτήσει ένα μουσείο έτσι όπως αντιστοιχεί στη δεύτερη πόλη του αρχαίου κόσμου, το οποίο θα συλλειτουργήσει απόλυτα με το καινούργιο όταν θα γίνει», δήλωσε η κ. Μενδώνη. Παράλληλα, τόνισε ότι το αρχαιολογικό υλικό που υπάρχει στη Σπάρτη είναι «εξαιρετικά πολύ και εξαιρετικά σημαντικό», ιδιαίτερα τα πολλά τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτών που απαιτούν μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, κάτι που έχει προβλεφθεί για το νέο μουσείο στο Κτίριο Χυμοφίξ.

Τατόι

Όσον αφορά το Τατόι, σύμφωνα με την ενημέρωση της υπουργού, έχει εξασφαλιστεί ήδη από το 2018 η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης του Ανακτόρου, προϋπολογισμού περίπου 1,15 εκατ ευρώ. Η εκπόνηση της μελέτης θα επιτρέψει και την ένταξη του Ανακτόρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες στην Οικία του Δασοφύλακα και στην Οικία της Γεννήτριας. «Προτεραιότητά μας είναι να ξεκινήσει το έργο στην Οικία του Αρχικηπουρού γιατί το κτίριο καταρρέει, ενώ εντός Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου θα καταθέσει μελέτη στο ΥΠΠΟΑ για την Οικία Στουρμ και παράλληλα θα φροντίσει για την εκπόνηση της μελέτης του Οινοποιείου», επισήμανε.

Προτεραιότητα αποτελούν επίσης οι τροποποιήσεις και οι μικρές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να μη διασπαστεί η ιστορική ενότητα του κτήματος και να θεσμοθετηθούν, κατά το δυνατόν, σωστές χρήσεις για τα κτίρια. Η κ. Μενδώνη ανέφερε τα παραδείγματα του Ανακτόρου, το οποίο θα γίνει μουσειακός χώρος που θα χρειαστεί ένα καφέ, όμως, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπεται στο Κτίριο του Μαγειρείου που είναι δίπλα να αποκτήσει αυτή τη χρήση, καθώς και του Ξενοδοχείου "Τατόιον" που με τις σημερινές χρήσεις δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως τέτοιο. Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη έκδοσης ΚΥΑ που θα ρυθμίζει τις χρήσεις γης, ενώ, όπως επισήμανε, έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ένα σχέδιο συντήρησης των κινητών αντικειμένων (ίσως στηθεί στο Τατόι εργαστήριο συντήρησης). Όπως πληροφόρησε, από τα κινητά αντικείμενα έχουν συντηρηθεί περίπου 50.000, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κινητών που βρίσκονται σε κιβώτια στον Στάβλο του Γεωργίου Α'.

«Σχέδιο της κυβέρνησης είναι το Τατόι να λειτουργήσει και ως αγρόκτημα. Εδώ χρειάζεται ένα ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στο οποίο εμπλέκεται και το υπ. Περιβάλλοντος και το υπ. Γεωργίας. Το ΥΠΠΟΑ έχει τον συντονιστικό ρόλο, μαζί με τη ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησης, γιατί πέρα από το δημόσιο, στη διαχείριση του κεφαλαίου που λέγεται αγρόκτημα θα χρειαστεί και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη τόσο στην επιλογή οινοπαραγωγών (συλλόγων ή μεμονωμένων), που θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες και ανοικτούς διαγωνισμούς, όσο και στην αποκατάσταση και χρήση του ξενοδοχείου "Τατόιον". «Είναι λογικό να μην κάνει το κράτος τον ξενοδόχο, αλλά να το αναλάβει κάποιος ιδιώτης ο οποίος με κριτήρια που θα θέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων θα αναλάβει να το διαχειριστεί», συμπλήρωσε.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Εθνική Πινακοθήκη

Ως προς το θέμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η ίδια πληροφόρησε ότι βρίσκεται στο στάδιο αποδοχής της χορηγίας του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας. «Πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση των στελεχών του ΥΠΠΟΑ με το γραφείο που θα επιλεγεί για να εκπονήσει τη μελέτη σκοπιμότητας και, παραλλήλως, συγκεντρώνουμε στο υπουργείο Πολιτισμού όλο το υλικό από άλλες υπηρεσίες για την κατάσταση στα οικοδομικά τετράγωνα Πολυτεχνείου-Μουσείου από άποψη πολεοδομική, συγκοινωνιακή, δικτύου κοινής ωφέλειας κλπ. Το υλικό αυτό θα δοθεί στο γραφείο που θα εκπονήσει τη μελέτη», δήλωσε.

Για το θέμα της Εθνικής Πινακοθήκης, ειπώθηκε ότι στόχος είναι το οικοδομικό πρόγραμμά της να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τα εγκαίνια των μόνιμων εκθέσεών της, αλλά και μιας έκθεσης που θα σχετίζεται με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να γίνουν στις 25 Μαρτίου 2021. Όπως επισήμανε η κ. Μενδώνη, οι καθυστερήσεις του έργου οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στην αποκατάσταση της Πινακοθήκης (των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της ίδιας της Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την υπ. Πολιτισμού, ότι υπήρχε ουσιαστικά έλλειψη project manager, κάτι που από προχτές έχει αναλάβει ο κ. Διδασκάλου κατά την αρμοδιότητά του.

Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Για το θέμα της εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (κύριο έργο του οποίου ήταν η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού, όπου φιλοξενούνταν παιδιά από την Αθήνα), η κ. Μενδώνη επανέλαβε ότι κανείς από τους εργαζόμενους δεν θα απολυθεί (θα μεταφερθούν στο ΥΠΠΟΑ), όπως έχει προβλεφθεί με ρύθμιση σε νόμο του Μαρτίου 2019. «Με το να τεθεί το Ταμείο σε εκκαθάριση όλα τακτοποιούνται. Δηλαδή, στον Παιδικό Σταθμό περίπου 700.000 ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη των παιδιών των εργαζομένων σε όλη την Επικράτεια που πρέπει να πάνε σε παιδικό σταθμό και των οποίων οι γονείς δεν έχουν εξασφαλίσει κρατικό ή δημοτικό σταθμό. Δηλαδή, το ίδιο το ποσό που δίνονταν στους εργαζόμενους για την υποστήριξη των παιδιών της Αθήνας, θα διανεμηθεί ισόνομα σε υπαλλήλους σε όλη τη χώρα», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη. Όπως είναι γνωστό, ο Παιδικός Σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί το σχολικό έτος 2019-2020.

Γλυπτά Παρθενώνα και Μετρό Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «τελευταία ουσιαστική ενέργεια για το εθνικό θέμα των Γλυπτών ήταν το 2014, με την ανάθεση στο νομικό γραφείο Ρόμπερτσον-Πάλμερ-Αλαμουντίν της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι», ενώ επανέλαβε ότι «η κυριότητα των Γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο γιατί θεωρούμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν, επομένως, μια παράνομη πράξη δεν μπορεί να συνδέεται με αποδοχή κυριότητας».

Επίσης, σημείωσε ότι το ΥΠΠΟΑ θα προετοιμάσει, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, την πρόταση δανεισμού προς τη βρετανική πλευρά και από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσει. «'Ανθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών και στην επανένωσή τους με το μνημείο, όπως ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το θέμα των Γλυπτών τίθεται ξανά στο παγκόσμιο προσκήνιο. Ας σεβαστούμε τουλάχιστον αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, όσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με την πιθανότητα επανεξέτασης από πλευράς ΥΠΠΟΑ του θέματος των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «επισήμως, από πλευράς υπ. Υποδομών, δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι».

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενδώνη: Ετοιμάζουμε την πρόταση για τα Γλυπτά - Ο πρωθυπουργός θα κρίνει πώς θα την χρησιμοποιήσει"

Ξεκινούν οι προσλήψεις 12.639 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ξεκινούν από απόψε Τετάρτη (4/9) οι προσλήψεις των αναπληρωτών καθηγητών για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και έως αύριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις στα σχολεία για την πρώτη φάση και να ξεπερνούν τις 22.000 στο σύνολο της εκπαίδευσης.

Όπως γράφει το ethnos.gr, οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται εντατικά προκειμένου να ξεκινήσουν οι προσλήψεις από απόψε το βράδυ στην ειδική αγωγή και οι υπόλοιπες να έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση θα ανέλθει στον αριθμό 16.153, ενώ ο συνολικός αριθμός κατά την α’ Φάση θα ανέλθει στον αριθμό 12.639.

Οι πιστώσεις για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είχαν εξασφαλιστεί από τον Μάρτιο, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 37.000, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 550.000.000 ευρώ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινούν οι προσλήψεις 12.639 αναπληρωτών εκπαιδευτικών"

Τέλος στους «αιώνιους φοιτητές» – Τι αλλαγές έρχονται στα πανεπιστήμια

Οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με το νέο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από την Πρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικολαΐδη, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις. Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, δρομολογείται η κατάργηση των «αιώνιων φοιτητών», μέσω της καθιέρωσης ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών «ν+2», όπου «ν» τα ελάχιστα έτη φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος.

Κλείνοντας, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στους «αιώνιους φοιτητές» – Τι αλλαγές έρχονται στα πανεπιστήμια"

Οι ταξιτζήδες αντιδρούν σε ΚΥΑ που τροποποιεί το ελάχιστο τίμημα μίσθωσης

Την αντίδραση του κλάδου των ταξί προκάλεσε η ΚΥΑ (Υπουργείου Μεταφορών και Τουρισμού ) η οποία τροποποιεί το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης των Επιβατηγών Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων) η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ελάχιστου τιμήματος της μίσθωσης για τα ΕΙΧ οχήματα που εκμισθώνονται, με οδηγό, ολικώς μέσω προκρατήσεως, με αντίστοιχη σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριών ωρών στα 90 ευρώ (από 180 ευρώ που ίσχυε). Αντιστοίχως, το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης με σύμβαση ελάχιστης διάρκειας τριάντα λεπτών (30'), ορίστηκε στα 40 ευρώ (από 80 ευρώ).

Με την απόφαση αυτή, όπως δηλώνει η ΠΟΕΙΑΤΑ «η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ ενός κλάδου που λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους ασυδοσίας και παραβατικότητας, των τουριστικών επιχειρήσεων» και λαμβάνει αποφάσεις χωρις να προηγηθεί διάλογος με την ομοσπονδία ταξί.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να μην προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού, στερεί όμως σημαντικά έσοδα από την Πολιτεία, η οποία τα χαρίζει στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Λυπούμαστε, συνεχίζει η ανακοινωση, γιατί με το «καλημέρα» η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ ενός κλάδου που λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους ασυδοσίας και παραβατικότητας. Κι αυτή την ασυδοσία η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν την τιμωρεί, την επιδοτεί κιόλας. Με την απόφαση αυτή, αφαιρείται ποιοτικό έργο από τον κλάδο των ταξί και νομιμοποιείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός των Ε.Ι.Χ έναντι των ταξί κατά παράβαση όλων των Κοινοτικών Οδηγιών και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με την Ομοσπονδία Ταξί αποδεικνύει και την σκοπιμότητα της. Εξ ου και οι πανηγυρισμοί των τουριστικών φορέων… Εύγε…».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ταξιτζήδες αντιδρούν σε ΚΥΑ που τροποποιεί το ελάχιστο τίμημα μίσθωσης"

«Ψιλό γαζί» από την Άγκυρα: Δεν αυξήθηκαν, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα

Να περάσει στην αντεπίθεση για τις μεταναστευτικές ροές επιχειρεί η Άγκυρα, στριμωγμένη από την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ευρωπαίων ηγετών κατά τις συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρουσία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποστήριξε -κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι.

Η ανταπόκριση του Anadolu δεν αναφέρει αν παρέθεσε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για τις ροές του τελευταίου διμήνου, για το οποίο υπήρξαν άλλωστε και ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την συμπαράσταση που παρέχει στην Ελλάδα: «Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε.

Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα για τις μεταναστευτικές ροές «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ», εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό / μεταναστευτικό

Στην Αθήνα συγκαλείται αύριο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου, διυπουργική συντονιστική σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψιλό γαζί» από την Άγκυρα: Δεν αυξήθηκαν, μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα"

Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια

Με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 37 του Ν. 4611/2019, σύμφωνα με τις οποίες μεταβάλλεται ο τρόπος καταβολής της θετικής διαφοράς, όπου υπάρχει, των συντάξεων, λόγω εργατικού ατυχήματος, ατυχήματος εκτός εργασίας ή επαγγελματικής ασθένειας, που έχουν αναπροσαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, προβλέφθηκε και εφαρμόστηκε, από την 1η Ιανουαρίου 2019, η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12η Μαΐου 2016 κύριων συντάξεων των φορέων κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, με τους κανόνες του ν. 4387/2016.

Ειδικότερα:

Ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, είναι μικρότερο από αυτό που προέκυπτε από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2019 κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών, με ολοκλήρωση αυτής της αναπροσαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, με την κοινοποιούμενη ρύθμιση του άρθρου 37 ορίζεται ότι, κατά παρέκκλιση του ανωτέρω κανόνα, στις συντάξεις, λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου, εφόσον η αναπηρία ή ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή ατύχημα εκτός εργασίας ή επαγγελματική ασθένεια, καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό της προκύπτουσας διαφοράς από την ημερομηνία ισχύος του νόμου. Δηλαδή, από τις 17 Μαΐου 2019, στους ανωτέρω συνταξιούχους καταβάλλεται το πλήρες ποσό της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης, βάσει των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος υπολογισμός συντάξεων μετά από εργατικό ατύχημα ή ασθένεια"

Λαγκάρντ: O στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.

Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: O στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός"

Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτη στην ΕΕ με 131 κρούσματα η Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) να εκτιμούν ότι θα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η αυξημένη καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και παράλληλα να απεύχονται, με δεδομένη τη σταθερή κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, να επαναληφθεί η διάρκεια της περσινής περιόδου, η οποία έληξε στα μέσα Νοεμβρίου! 

Ο ΕΟΔΥ θεωρεί αναμενόμενη την μέχρι τώρα εξέλιξη της επιδημίας, η οποία έχει αφήσει 131 περιστατικά λοίμωξης από τα οποία τα 13 είχαν μοιραία κατάληξη, και εκτιμά ότι διανύουμε τη φάση κορύφωσης (peak) της επιδημίας, η οποία διαρκεί από δύο ως τέσσερις εβδομάδες. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου εντείνεται και συνεχώς νέες περιοχές προστίθενται στον χάρτη με τις μολυσμένες εστίες ανά τη χώρα. 

Ο μολυσματικός χάρτης της Ευρώπης και της Ελλάδας 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επηρεαζόμενων περιοχών του ΕΟΔΥ, κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε 15 Περιφερειακές Ενότητες, και συγκεκριμένα στις ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. 

Στις τέσσερις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Ανατολικής Αττικής. 

Την ίδια ώρα, με χαμηλότερη ταχύτητα και ένταση φαίνεται ότι κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), από τα 184 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου που είχαν καταγραφεί μέχρι και την περασμένη Πέμπτη στην Ευρώπη, τα 131 (ποσοστό 71% του συνόλου) είχαν...προέλευση ελληνική. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, όταν η Ελλάδα αριθμούσε 126 κρούσματα, η Ρουμανία ανέφερε 19 σοβαρά κρούσματα, η Κύπρος 11, η Ουγγαρία 7, η Ιταλία 3, η Βουλγαρία 2, η Αυστρία και η Γαλλία ανέφεραν από 1 κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Επίσης, από 7 κρούσματα δήλωσαν η Σερβία και η Τουρκία. 

Θανατηφόρα κρούσματα αναφέρθηκαν εκτός από εκείνα της Ελλάδας, στη Ρουμανία (2), στην Κύπρο (1), και στη Σερβία (1).

Απρόβλεπτος ο ιός, λένε οι ειδικοί 

"Δεκάδες δήμοι επηρεάζονται από την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τις βασικές, τις πιο δύσκολες εστίες να τοποθετούνται σε Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Ανατολική Αττική" λέει στο ygeiamou.gr η ειδικός από το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κυρία Δανάη Περβανίδου. Στο ερώτημα αν η εικόνα του μολυσματικού χάρτη όπως έχει διαμορφωθεί συσχετίζεται με τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών που έχουν ή δεν έχουν υλοποιηθεί η απάντηση της ειδικού είναι αρνητική: "η καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου δεν είναι ευθεία συνάρτηση των ψεκασμών. Όταν ο ιός "μπαίνει" σε μια περιοχή, η πορεία του επηρεάζεται από τους πληθυσμούς των πτηνών που αποτελούν τις "φυσικές δεξαμενές" του ιού και από τους πληθυσμούς των κουνουπιών που μολύνονται από τα πτηνά. Επίσης, η πορεία του επηρεάζεται από το μικροκλίμα της περιοχής. Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι πολυπαραγοντικός ιός και αυτό δυσκολεύει πολύ και την αντιμετώπισή του". 

Μάλιστα, η κυρία Περβανίδου αναφέρει χαρακτηριστικά την περιγραφή για τον ιό του Δυτικού Νείλου που ειχε κάνει ειδικός του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με την οποία "ο ιός μοιάζει με αιώνιο έφηβο. Είναι πολυ δύσκολο να τον ελέγξεις και να τον προβλέψεις!".

Τα προγράμματα ψεκασμών των κουνουπιών είναι ένας μόνο τρόπος για να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου. "Μειώνοντας τους πληθυσμούς κουνουπιών μειώνονται και τα κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου" λεει η κυρία Περβανίδου. 

Αυξημένη η θνητότητα στους ηλικιωμένους 

Τα μέτρα για την ατομική προστασία από τα κουνούπια είναι επίσης ενα όπλο σημαντικό που μπορούν να ενεργοποιούν οι πολίτες. Με δεδομένο ότι για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν υπάρχει εμβόλιο αλλα ούτε και συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός, η πρόληψη της μόλυνσης παραμένει κομβικής σημασίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 131 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, τα 82 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, πχ εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Οι ασθενείς έχουν ηλικία από 8 ως 91 έτη.

Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα, εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλήξει περίπου 18.000 ανθρώπους στη χώρα μας. 

Αυτό που διαπιστώνουν κι εφέτος οι ειδικοί είναι πως ο ιός "χτυπάει" περισσότερο τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. "Η ηλικία αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για λοίμωξη. Επίσης, τα χρόνια νοσήματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου ανεξάρτητα από την ηλικία" εξηγεί η κυρία Περβανίδου. 

Αναμενόμενη θεωρεί η ειδικός τη θνητότητα που καταγράφεται. Από τα 82 σοβαρά περιστατικά λοίμωξης είχαν θανατηφόρα κατάληξη τα 13 (ποσοστό 16%). Σε όλες τις περιπτώσεις επρόκειτο για άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 75 χρόνων, ή για ανθρώπους με χρόνια, υποκείμενα νοσήματα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Πρώτη στην ΕΕ με 131 κρούσματα η Ελλάδα"

Ιθάκη: Συνελήφθη ο μοναδικός γιατρός του νησιού – Ακέφαλη η εφημερία στο Κέντρο Υγείας – video

Απίθανη περιπέτεια και μάλιστα στην εφημερία του, για στρατιωτικό γιατρό στην Ιθάκη, επειδή σε έλεγχο της αστυνομίας βρέθηκε χωρίς δίπλωμα...

Πηγή του κακού το γεγονός ότι πείνασε και δανείστηκε το μηχανάκι φίλου του. Πάνω στη βιασύνη δεν πήρε το δίπλωμα μαζί του και κάπως έτσι έγινε το κακό.

Ευτυχώς που δεν νόσησε βαριά κάποιος στη βάρδιά του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε είτε να βρει τρόπο να φύγει από το νησί, είτε να μεταβεί για… νοσηλεία στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το Open, οι Αρχές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στον μοναδικό γιατρό του νησιού, έναν 26χρονο οπλίτη, ο οποίος για κακή του τύχη… πείνασε.

Δανείστηκε λοιπόν ένα μηχανάκι για να διανύσει λίγα μέτρα και να βρει φαγητό. Ωστόσο, δεν είχε μαζί του δίπλωμα, ενώ το μηχανάκι δεν είχε ασφάλεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες έπεσε στα δίχτυα των λιμενικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, o 26χρονος οπλίτης γιατρός που είχε εφημερία, έμεινε μέχρι τις 05.00 στο Λιμεναρχείο και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.

Όλο αυτό το διάστημα η εφημερία στο κέντρο υγείας του νησιού ήταν ακέφαλη.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιθάκη: Συνελήφθη ο μοναδικός γιατρός του νησιού – Ακέφαλη η εφημερία στο Κέντρο Υγείας – video"

FAZ: «Νέα προσφυγική κρίση με προαναγγελία»

Στην αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα εστιάζει ο γερμανόφωνος Τύπος. Η FAZ εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούληση να δώσει λύσεις και η ΝΖΖ επικεντρώνεται στις αιτίες της νέας προσφυγικής κρίσης.

«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών.»
Μεταφορές με πλοία όπως το Aqua Blue δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται όμως για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, συνεχίζει η FAZ. «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και τα δις που λαμβάνει η Τουρκία από την ΕΕ. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση έτσι ώστε οι αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».
ΝZZ: «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»
Ενόψει χειμώνα εντείνονται οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα
Ενόψει χειμώνα εντείνονται οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "FAZ: «Νέα προσφυγική κρίση με προαναγγελία»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news