facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πυροσβεστική:47 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Από Ω/19:00/29-08-2019 έως Ω/19:00/30-08-2019, εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν: 484 πυροσβέστες, 181 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν πέντε (5) υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Η πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Σεραφείμ στην Αρτέμιδα Αττικής, στην οποία επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 22 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε), μία (1) ομάδα πεζοπόρο τμήμα, δύο (2) Α/Φ και τρία (3) Ε/Π και συνέδραμαν πέντε (5) εθελοντικά οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και μία (1) υδροφόρα ΟΤΑ, είναι υπό  έλεγχο.
Σε ύφεση και οριοθετημένες είναι οι κάτωθι πυρκαγιές:
  • Στην περιοχή της Τανάγρας, στην οποία επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 23 οχήματα, τρεις (3) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τρία (3)  Ε/Π, δύο (2)  Α/Φ και δύο (2)  PZL, με τη συνδρομή δύο (2) υδροφόρων ΟΤΑ.
  • Στην περιοχή της Πεντέλης, στην οποία επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 14 οχήματα, μία (1) ομάδα πεζοπόρου τμήματος, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε), δύο (2) Α/Φ και δύο (2) Ε/Π, με τη συνδρομή έξι (6) εθελοντικών οχημάτων και εθελοντών πυροσβεστών.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάςγια αύριο Σάββατο 31 Αυγούστου 2019, προβλέπεται:  Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
      •  Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
      •  Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην  ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο  Twitter
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική:47 πυρκαγιές σε 24 ώρες"

Διπλώματα οδήγησης: Αυτές είναι οι αλλαγές που εγκρίθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 απουσίαζαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Συστήνεται επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, προκειμένου να συνταχθεί ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και θα περιορίσει το φαινόμενο της διαφθοράς, όπου υπάρχει. Το έργο της επιτροπής θα είναι εξάμηνο και μπορεί να παραταθεί για 3 ακόμη μήνες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Άδειες οδήγησης

Έως την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής καταργούνται τα άρθρα που επέφεραν τα προβλήματα και επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε της ψήφισης του ισχύοντος νόμου.Το έργο της δοκιμασίας προσόντων διενεργείται από δύο υπαλλήλους – εξεταστές. Έως και την 30η Απριλίου 2020, στο πλαίσιο διασφάλισης της εξυπηρέτησης των υποψηφίων οδηγών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, δύναται να διενεργούνται οι δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς από έναν εξεταστή. Η συσσώρευση αιτημάτων έκδοσης νέων αδειών είναι τεράστια.

Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές

Επικαιροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη διενέργεια της ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Συστήνονται Δευτεροβάθμιες Ιατρικές Επιτροπές, τις οποίες κατήργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και σχεδόν όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών πιστοποιούνταν ικανοί ανά ειδικότητα γιατρού, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπου περιοριζόταν ο χρόνος ισχύος των αδειών οδήγησης.Το παράβολο που θα καταβάλλουν οι προς εξέταση οδηγοί στην ΔΙΕ είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου σήμερα σε κάθε επίσκεψη γιατρού. Σήμερα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να επισκεφτούν 4 γιατρούς και να πληρώσουν 40 ευρώ, ενώ στην ΔΙΕ για όλους τους γιατρούς θα πληρώσουν 30 ευρώ (3Χ10).

Άνω των 74

Καταργείται η υποχρεωτική επανεξέταση των κατόχων αδειών οδήγησης που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών.Το μέτρο αυτό αποτελεί διάκριση εις βάρος των ηλικιωμένων και έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πολιτών.

Ειδικότερα, για να αναθεωρήσουν την άδεια οδήγησης, εκτός από τις ιατρικές εξετάσεις, έπρεπε να επισκεφτούν τις Περιφερειακές Υπηρεσίες τουλάχιστον 4 φορές,προκειμένου να πάρουν τις άδειες οδήγησης. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε αναμονή και ο προηγούμενος Υπουργός έδινε συνεχώς παρατάσεις.Η εξέταση ήταν υποτυπώδης (οδήγηση σε ένα δρόμο 500-800 μέτρων) και γι’ αυτό οι απορριφθέντες ήταν πολύ λίγοι. Αμφισβητείται αν το μέτρο αυτό επιφέρει αποτελέσματα στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλώματα οδήγησης: Αυτές είναι οι αλλαγές που εγκρίθηκαν με την ψήφιση του νομοσχεδίου"

Γιώργος Καλαϊτζίδης: Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα νεκρό στα Εξάρχεια

Διαβάστε τη νέα ανάρτηση τού Γιώργου Καλαϊτζίδη:

Χτές την στιγμή που τα ΜΑΤ προσπάθησαν (χωρίς επιτυχία) να εισβάλλουν στο ΒΟΞ ένας από τους άντρες της διμοιρίας τράβηξε το όπλο του.
Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία από το συμβάν αλλά το είδαν αρκετοί.

Οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας όπως κατευθύνονται προς τα "κάτω" χάνουν τον προσανατολισμό τους.Η κυβερνητική πολιτική στα Εξάρχεια είναι έρμαιο των νεύρων που έχει και ο τελευταίος ματατζής.Έχουν μαζευτεί πολλοί "κορκονέοι" στην περιοχή.Το "ατύχημα" είναι κοντά.

Οικονόμου το βλέπεις; Έρχεται.Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα νεκρό στα Εξάρχεια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Καλαϊτζίδης: Είναι πολύ πιθανό να έχουμε σύντομα νεκρό στα Εξάρχεια"

Νέες «κορώνες» Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι και το 1922!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στην «πολεμική» ρητορική του, απηύθυνε ένα προκλητικό μήνυμα, με αφορμή την 97η επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή -ή την "Ημέρα της Νίκης", όπως την εορτάζουν στη γειτονική μας χώρα.

"Το έθνος μας είναι έτοιμο να κάνει τις ίδιες θυσίες και να δείξει το ίδιο κουράγιο για το καλό της πατρίδας μας σήμερα, όπως το έκανε και χθες" ανέφερε στο μήνυμά του.

"Με την επική νίκη της 30ης Αυγούστου το Έθνος μας έσκισε το πουκάμισο της αιχμαλωσίας και διαμήνυσε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις από την ανεξαρτησία του, όποιο και αν είναι το τίμημα. Η Μεγάλη Νίκη που ήταν προάγγελος του τελευταίου μας κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι το όνομα της εκ νέου ανόδου του Τουρκικού Έθνους που θέλησαν να διαγράψουν από την Ιστορία" δήλωσε επίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της χώρας του εκτός συνόρων σε Συρία και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είπε, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να "χαλάσει τις παγίδες που στήνονται σήμερα στα βόρεια της Συρίας, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο", ενώ δεν θα επιτρέψει "τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του Τουρκικού Έθνους και των Τουρκοκυπρίων".

Μήνυμα για την "Ημέρα της Νίκης" έστειλε άλλωστε, νωρίτερα, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας αναφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία "θα συνεχιστεί, μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης".

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή, εξήρε τον τουρκικό στρατό ο οποίος, όπως είπε, "υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο Αφιόν νίκησε τα εχθρικά στρατεύματα στις 30 Αυγούστου".

Ο Ακάρ τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός ως "αποτελεσματικός, αποτρεπτικός και σεβαστός στρατός θα συνεχίσει να συμβάλει στην ασφάλεια, ειρήνη και την σταθερότητα" εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και τον κουρδικό PKK.

Ο Ατατούρκ είχε ηγηθεί της "Μεγάλης Επίθεσης" (Büyük Taaruz) που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922 στην κοιλάδα του Αφιόν Καράχισαρ με τον σύνθημα "Στόχος μας είναι η Μεσόγειος".

Τέσσερις μέρες αργότερα οι εξουθενωμένες και αποκαρδιωμένες ελληνικές δυνάμεις ηττήθηκαν στη μάχη του Ντουμλούπιναρ και ετράπησαν σε άτακτη φυγή με αποτέλεσμα τα τουρκικά στρατεύματα να εισέλθουν στις 9 Σεπτεμβρίου στην ανοχύρωτη πλέον Σμύρνη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες «κορώνες» Ερντογάν για τη Μικρασιατική Καταστροφή: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι και το 1922!"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν. Το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 απουσίαζαν από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, ενώ, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που είχε το νομοσχέδιο, αντέτεινε δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, ότι έπρεπε να λυθεί άμεσα ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο, λόγω του ανεφάρμοστου κι επιπόλαιου προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατά σε ομηρία πάνω από 100.000 οδηγούς, κυρίως επαγγελματίες, που δε μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους, ενώ κάθε εβδομάδα συσσωρεύονται ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Δεύτερον, ότι έπρεπε να αποτραπεί η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στη βάση των ρύπων και του αντιρρυπαντικού προτύπου που θα εφαρμοζόταν από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματική τακτική, ενώ επισήμανε ότι θα συσταθεί Επιτροπή η οποία, μέσα από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει σε έξι, το αργότερο σε εννέα, μήνες ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, που θα είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών δεν προχώρησε στην έκδοση καμίας κανονιστικής πράξης, από τις 26 που προέβλεπε ο νόμος που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έξι μήνες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να διογκώνονται καθημερινά».

«Δεν ξηλώνουμε τον προηγούμενο νόμο. Καταργούμε μόνο διατάξεις του που δημιούργησαν και συσσώρευσαν μόνο προβλήματα, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες, κυρίως επαγγελματίες οδηγούς» επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Τέλος ο κ. Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή παρουσία στην Επιτροπή, στην αρχή της συνεδρίασης, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Διαμαντή Ηλιάδη, έκανε λόγο για υποκρισία και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα διπλώματα οδήγησης"

ΣτΕ: Τον Δεκέμβριο θα κριθεί η προσφυγή της Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ενώπιον της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρεται το δικαστικό και νομικό βάρος για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, όπως και τριών άλλων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δύο ώρες περίπου διήρκεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών, η συζήτηση της αίτησης αναστολής τόσο της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δυο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Στο Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις αναστολών των τεσσάρων τέως στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και οι τέσσερεις ζητούν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ οι συνήγοροι των τεσσάρων τέως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με προέχοντα τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Λαζαράτο, ανέπτυξαν τη νομική επιχειρηματολογία τους, ενώ τις θέσεις τους αντέκρουσαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους).

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Πάντως, όπως έλεγαν καλά γνωρίζοντες δικαστές, σύμφωνα με της έως τώρα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν έχουν τύχη παρόμοιες αιτήσεις αναστολών και επισημαίνουν ότι το όλο νομικό ενδιαφέρον πρέπει να επικεντρωθεί την 6η Δεκεμβρίου 2019, κατά τη συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 22α Αυγούστου 2019 ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και της Άννας Νάκου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Τον Δεκέμβριο θα κριθεί η προσφυγή της Θάνου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού"

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών, ποιοι απαλλάσσονται

Ξεκίνησε σταδιακά από αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μία μέρα πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, ξεκινά, από την ΑΑΔΕ, σταδιακά, η ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ του 2019. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ φθάνει το 30% για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη ενώ ανέρχεται σε 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας. Πρόκειται για τις μειώσεις τις οποίες ανακοίνωσε και ψήφισε στη Βουλή η νέα κυβέρνηση υλοποιώντας ένα χρόνο νωρίτερα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την προθεσμία για την πληρωμή τής πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.

Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με τον φόρο που καταβλήθηκε πέρυσι, είναι τα εξής:


  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα απολαύσουν βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με 3 εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με 4 εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κοκ. Στην περίπτωση έγγαμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία εφέτος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% βάσει των εξής κριτηρίων:

- Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

- Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών, ποιοι απαλλάσσονται"

Παράταση προθεσμίας για το Κτηματολόγιο σε Βοιωτία και Φωκίδα

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημητρίου Οικονόμου, δίδεται νέα παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 για την υποβολή των δηλώσεων (του άρθρου 2 του ν. 2308/1995) του Εθνικού Κτηματολογίου, για τους κατοίκους της ημεδαπής, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται οι περιοχές που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους: Αλιάρτου, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Θηβαίων, Λειβαδέων (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ (ΚΟΥΚΟΥΡΩΝ), ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΚΟΝΤΙΟΥ, ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΔΑΥΛΕΙΑΣ, ΘΟΥΡΙΟΥ, ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ, ΛΑΦΥΣΤΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΟΥ, ΠΑΡΟΡΙΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ, ΡΩΜΑΙΙΚΟΥ, ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ), Ορχομενού (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΚΑΡΥΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ), Τανάγρας (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΡΜΑΤΟΣ, ΑΣΩΠΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΤΑΝΑΓΡΑΣ).

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται οι περιοχές που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους: Δελφών (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ, ΒΑΡΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ, ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, ΓΡΑΒΙΑΣ, ΔΕΛΦΩΝ, ΔΕΣΦΙΝΗΣ, ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΛΑΙΩΝΟΣ, ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ, ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΗΣ, ΛΙΛΑΙΑΣ, ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ, ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΟΥ, ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΗΣ (ΚΑΤΩ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΗΣ), ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ, ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ, ΠΥΡΑΣ, ΣΚΛΗΘΡΟΥ, ΣΤΡΟΜΗΣ, ΤΡΙΤΑΙΑΣ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση προθεσμίας για το Κτηματολόγιο σε Βοιωτία και Φωκίδα"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίμαχη τροπολογία για την ΕΥΠ, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης, το οποίο επίσης υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Για την ΕΥΠ, σε σύνολο 220 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ 70 βουλευτές την καταψήφισαν.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία.

Καυστική παρέμβαση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ"

Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

Σε επτά προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν, μετά τα μεσάνυχτα, στις οδούς Σπύρου Τρικούπη και Τοσίτσα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Ειδικότερα, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και διάφορα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ.

Τα επεισόδια κράτησαν αρκετή ώρα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news