facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για διπλώματα – άδειες οδήγησης

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εισάγεται αύριο στις 10:00 το πρωί για επεξεργασία με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις» που, μεταξύ άλλων, αλλάζει τον τρόπο εξέτασης διπλωμάτων οδήγησης.

Tο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μηνιαία αποζημίωση 250 ευρώ στους εξεταστές, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για διπλώματα – άδειες οδήγησης"

Αμαζόνιος: Κατά της βοήθειας από τους G7 ο Τραμπ - Θέλει ο ίδιος να σώσει την κατάσταση

Οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν στο πακέτο οικονομικής βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, το οποίο ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Γκάρετ Μάρκις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Βραζιλία να καταστείλει τις πυρκαγιές και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι σε συντονισμό με την βραζιλιάνικη κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Βραζιλία στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών και δεν συμφώνησαν σε μια κοινή πρωτοβουλία της G7 που απέτυχε να συμπεριλάβει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο (Ζαΐχ) Μπολσονάρου», τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος με ανακοίνωσή του.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αμαζονία μια παγκόσμια επείγουσα ανάγκη, ο Μακρόν προώθησε αυτή την οικολογική καταστροφή ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στην σύνοδο στο Μπιαρίτς, της οποίας προήδρευσε.

Σε μια συνέντευξη Τύπου την τελευταία μέρα της συνόδου, πλάι στον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως οι ηγέτες των κρατών της G7 συζήτησαν εις βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών, ανακοινώνοντας ότι θα προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη του Αμαζονίου και επιδιώξουν βοήθεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη των ηγετών για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα που έγινε την Δευτέρα. Ερωτηθείς το γιατί, ο Μακρόν απάντησε ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους είχε διμερείς συναντήσεις να παρευρεθεί.

«Δεν ήταν στην αίθουσα, αλλά η ομάδα του ήταν», είπε ο Μακρόν. «Δεν πρέπει να διαβάζετε το οτιδήποτε για την απουσία του Αμερικανού προέδρου…Οι ΗΠΑ είναι μαζί μας στη βιοποικιλότητα και στην πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμαζόνιος: Κατά της βοήθειας από τους G7 ο Τραμπ - Θέλει ο ίδιος να σώσει την κατάσταση"

Μεγάλη φωτιά στο Δέλβινο της Αλβανίας - Ζητήθηκε συνδρομή της Ελλάδας

Μετά τα πύρινα μέτωπα που αντιμετώπισαν τις τελευταίες ημέρες στην Ήπειρο, δυνάμεις της Πυροσβεστικής ετοιμάζονται να μεταβούν στην Αλβανία.

Τις τελευταίες 48 ώρες μαίνεται μεγάλη φωτιά κοντά στο Δέλβινο η οποία απειλεί την περιοχή «Γαλάζιο Μάτι». Η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και οι δυνάμεις που επιχειρούν από τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο δεν μπορούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Οι τοπικές αρχές της περιοχής απευθύνθηκαν από το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ελληνικό Προξενείο του Αργυροκάστρου ζητώντας τη συνδρομή της Ελλάδας με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μετά την επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο Εξωτερικών και στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών με την Αλβανία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου έλαβε οδηγία να ετοιμάσει δυνάμεις ώστε να αποσταλούν και να επιχειρήσουν στο Δέλβινο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή μετακίνησης αφορά σε πέντε οχήματα με τρία άτομα πλήρωμα το καθένα και δύο αξιωματικούς.

Η φωτιά, πάντως, στη γείτονα χώρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολλές εγκαταστάσεις από παλιές πετρελαιοπηγές.

epiruspost
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στο Δέλβινο της Αλβανίας - Ζητήθηκε συνδρομή της Ελλάδας"

Τουρκία: Θα εξετάσουμε εναλλακτικές προτάσεις μαχητικών αν δεν πάρουμε τα F-35

Η Άγκυρα θα εξετάσει εναλλακτικές στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον την αποκλείσει από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Χρειαζόμαστε πολεμικά αεροσκάφη. Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «άδικη» την αμερικανική απόφαση αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον έπειτα από την αγορά των S-400.

Μια δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος άρχισε να παραδίδεται αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, και θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του «αόρατου» μαχητικού σε αντίδραση για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας του ρωσικού S-400. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει παράλληλα τους S-400 και τα F-35.

Επισκεπτόμενος χθες Τρίτη την ρωσική πρωτεύουσα για μια διεθνή αεροπορική επίδειξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα στην αμυντική βιομηχανία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Θα εξετάσουμε εναλλακτικές προτάσεις μαχητικών αν δεν πάρουμε τα F-35"

Ανακούφιση στην Ιταλία - Ένα βήμα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κόντε

Δεν φαίνεται να είναι ορατό πια στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο αύριο, την Πέμπτη το πρωί, στις 09:30, τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας).

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι ο Κόντε είναι πιθανόν να λάβει εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η ακροδεξιά Λέγκα υπέβαλε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τον Ματαρέλα να προχωρήσει να διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό χάος.

Τόσο το M5S όσο και το PD ανέφεραν στον πρόεδρο ότι είναι πρόθυμα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Κόντε. Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης του M5S Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί «πολιτική συμφωνία» με την κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, δηλώνοντας ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί «μια κυβέρνηση αλλαγής» που «θα δώσει τον λόγο στην ωραία Ιταλία, σε εκείνης όπου η ελπίδα νικά τον φόβο, η κατανόηση νικά την εχθρότητα και η ομόνοια το μίσος».

Κοινοβουλευτικές πηγές του M5S επιβεβαίωσαν ότι έχει βρεθεί πεδίο συνεννόησης των δύο κομμάτων σε πολλά ζητήματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακούφιση στην Ιταλία - Ένα βήμα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κόντε"

«Λαβράκια» στους ελέγχους της ΑΑΔΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία στα νησιά

Ξεχύθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το τελευταίο διάστημα στα νησιά του Ιονίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσων διεξάγοντας ενδελεχείς φορολογικούς ελέγχους σε ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες, αποκαλύπτοντας απόκρυψη εισοδήματος ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα των παραβάσεων που εντόπισαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ κατά τους ελέγχους αυτούς δημοσίευσε η Αρχή:

Ατομική επιχείρηση εκμετάλλευσης δωματίων σε νησί των Κυκλάδων, δεν εξέδωσε κατά τις χρήσεις 2017 και 2018, 142 φορολογικά στοιχεία αξίας 35.000 ευρώ, ενώ εξέδωσε 112 ανακριβή φορολογικά στοιχεία με ποσό ανακρίβειας άνω των 60.000 ευρώ.

-Ξενοδοχειακή επιχείρηση σε νησί του Ιονίου, κατά τη χρήση 2014 απέκρυψε εισόδημα ύψους 1 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν προκύπτει σαφώς η πηγή προέλευσής του.

-Ξενοδοχειακή επιχείρηση σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2017 δεν εξέδωσε 831 φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 700.000 ευρώ.

-Εταιρεία παροχής υπηρεσιών ξενοδοχείου σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015- 2016 δεν εξέδωσε 885 φορολογικά στοιχεία αξίας 400.000 ευρώ.

-Ξενοδοχειακή επιχείρηση σε νησί των Κυκλάδων, κατά τη χρήση 2015 δεν εξέδωσε 108 φορολογικά στοιχεία αξίας 170.000 ευρώ.

-Εταιρεία παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών στις Κυκλάδες, απέκρυψε εισοδήματα κατά τις χρήσεις 2015- 2016 ύψους 170.000 ευρώ.

-Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015- 2017 δεν εξέδωσε 499 φορολογικά στοιχεία ύψους 280.000 ευρώ.

-Επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015- 2017 δεν εξέδωσε 571 φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

-Ξενοδοχείο σε νησί των Κυκλάδων, κατά τη χρήση 2015 δεν εξέδωσε 374 φορολογικά στοιχεία ύψους 100.000 ευρώ, ενώ εξέδωσε 268 ανακριβή φορολογικά στοιχεία με ποσό ανακρίβειας 35.000 ευρώ.

-Ξενοδοχείο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, για τις χρήσεις 2015- 2017 δεν υπέβαλε δηλώσεις τελών χαρτοσήμου ύψους 600.000 ευρώ.

-Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών εκμίσθωσης δωματίων σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2015- 2017 δεν εξέδωσε 718 φορολογικά στοιχεία αξίας 300.000 ευρώ.

-Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ξενοδοχείου σε νησί των Κυκλάδων, κατά τις χρήσεις 2017- 2018 δεν εξέδωσε 247 φορολογικά στοιχεία αξίας περίπου 95.000 ευρώ, ενώ εξέδωσε 35 ανακριβή φορολογικά στοιχεία με ποσό ανακρίβειας 15.000 ευρώ.

-Ξενοδοχειακή Τουριστική και εμπορική επιχείρηση σε νησί των Δωδεκανήσων, για τις χρήσεις 2013 έως 2017 δεν υπέβαλε δήλωση τελών χαρτοσήμου ύψους άνω του 1.350.000 ευρώ.

-Ξενοδοχείο σε νησί των Κυκλάδων, για τις χρήσεις 2011- 2014 και 2016- 2017 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους άνω των 260.000 ευρώ.

-Τουριστική ανώνυμη εταιρεία σε νησί των Δωδεκανήσων, για τη χρήση 2015 απέκρυψε εισοδήματα ύψους 1.070.000 ευρώ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λαβράκια» στους ελέγχους της ΑΑΔΕ σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία στα νησιά"

Αποκάλυψη-σοκ για τον οδηγό στο Αίγιο: Είχε εμπλακεί και σε τροχαίο με τραυματίες αστυνομικούς!

Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τον 28χρονο έφεδρο σημαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, που οδήγησε στο θάνατο τη γιαγιά και το εγγονάκι της στο μοιραίο τροχαίο στο Αίγιο.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, ο 28χρονος είχε εμπλακεί σε ένα παράξενο τροχαίο και είχε τραυματίσει δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 28 Ιουνίου 2016 στη Νέα Χαλκηδόνα, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν ένα όχημα, στο οποίο επέβαινε ο 28χρονος.

Το όχημα δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη της ομάδας ΔΙΑΣ... Το αυτοκίνητο προσέκρουσε πάνω σε μια μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα δύο αστυνομικοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο 401.

Οι δύο επιβάτες συνελήφθησαν και σε κατ' οίκον έρευνα βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών -και όπλα, κατά μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Ακόμη, όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ανταποκριτής του στην Πάτρα, Κωνσταντίνος Φλαμής, αυτόπτης μάρτυρας της μοιραίας παράσυρσης της γιαγιάς και του εγγονιού της στο Αίγιο, ακολούθησε το αυτοκίνητο του δράστη και, μόλις κατάφερε να το φτάσει, αφού ο οδηγός του το ακινητοποίησε, τον ρώτησε αν έχει καταλάβει τι έχει κάνει.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, ο 28χρονος βγήκε τότε από το αυτοκίνητό του και άρχισε να... χορεύει, για να του αποδείξει ότι δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ!

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη-σοκ για τον οδηγό στο Αίγιο: Είχε εμπλακεί και σε τροχαίο με τραυματίες αστυνομικούς!"

Δυσαρέσκεια στη ΓΕΝΟΠ για τη μείωση στην έκπτωση 75% που είχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Την δυσαρέσκεια της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. προκάλεσε η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι στα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ θα περιλαμβάνεται και η μείωση της έκπτωσης 75% που προβλέπεται στον λογαριασμό του ηλεκτρικού που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζουν πως πρόκειται για «αιφνιδιασμό» και «κίνηση εντυπωσιασμού» από την πλευρά της κυβέρνησης. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως από το 2010 οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που φτάνουν αθροιστικά στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Με το ισχύον καθεστώς οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ φτάνουν κατά μέσο όρο στο 75% στο σύνολο του λογαριασμού. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ, χρεώσεις Δήμου κλπ), και ο περιορισμός της στο 30% για την αξία της ενέργειας (ανταγωνιστικό σκέλος).

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση προχωρά με βήματα που «λοξοκοιτάνε» προς τον κοινωνικό αυτοματισμό !

Η απόφασή της (του αρμόδιου υπουργείου εν προκειμένω) να καταργήσει την έκπτωση που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στον Όμιλο ΔΕΗ είναι πρωτοφανής. Ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ!

Παράλληλα, με την κίνηση του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύεται ασυνεπής για όσα δημοσίως δεσμεύτηκε («διάλογος και όχι αιφνιδιασμοί» ) πριν από έναν μήνα μετά την συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Περιμέναμε και ελπίζαμε πως για μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να είχε προηγηθεί συνάντηση τόσο με τον κύριο υπουργό – άλλωστε εκκρεμεί, μετά την πρώτη, μια νέα συνάντηση μαζί του- όσο και με το νέο πρόεδρο της εταιρίας .

Θα θέλαμε πάντως να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί μειώσεις -λόγω των μνημονιακών «ρυθμίσεων» – που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), σε ποσοστό δηλαδή που φθάνει στο 55%!

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη «παροχή σε είδος» είναι προϊόν διαβούλευσης , αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού!

Όσο για τα δήθεν «προνόμια» των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ (στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση ) , το μεγαλύτερο προνόμιο των εργαζομένων είναι τα εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πιστεύει ότι η κίνηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι επικίνδυνη καθώς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, «στοχοποιεί» εργαζομένους και είναι κραυγαλέος λαϊκισμός!»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυσαρέσκεια στη ΓΕΝΟΠ για τη μείωση στην έκπτωση 75% που είχαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ"

Θεσπρωτία: Πρόστιμο 23.000 σε καφενείο για ανασφάλιστη εργασία - Η πεθερά καθάριζε πατάτες!

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κέντρα εστίασης. Βαρύ πρόστιμο σε καφενείο ορεινού χωριού της Θεσπρωτίας έβαλε ο ΕΦΚΑ για ανασφάλιστη εργασία.

Η επίσκεψη των δύο ελεγκτών, έγινε το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Στο κέντρο βρίσκονταν περίπου 20 άτομα.

Ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Τζώρτζης εργαζόταν στην κουζίνα, πάνω από την σχάρα ψησίματος. Σύμφωνα με το ethnos.gr, πίσω από τον πάγκο ήταν η πεθερά του αδερφού του και καθάριζε πατάτες βοηθώντας την μητέρα του.

Η σύζυγος του αδερφού του ιδιοκτήτη, Σοφία, που καθόταν σε τραπέζι και έτρωγε σηκώθηκε από την θέση της και μπήκε μέσα να του πει ότι ήρθε παρέα ξένων και τότε «οι ξένοι» βρέθηκαν μπροστά της στο εσωτερικό του καφενείου.

Ο Βαγγέλης Τζώρτζης, ιδιοκτήτης του κέντρου, είναι γιος του ιερέα του χωριού, σπούδασε ψυκτικός στα Γιάννενα, αλλά επέστρεψε πριν από πέντε χρόνια στη Ραβενή και ανέλαβε το καφενείο-ψησταριά που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Η Ραβενή είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Θεσπρωτίας, μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων. Τον χειμώνα μένουν περίπου 40 κάτοικοι, όλοι ηλικιωμένοι. Ο Βαγγέλης Τζώρτζης με τη σύζυγό του και τη μόλις ενός έτους κόρη τους, είναι οι μοναδικοί νέοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσπρωτία: Πρόστιμο 23.000 σε καφενείο για ανασφάλιστη εργασία - Η πεθερά καθάριζε πατάτες!"

Δύο εκρήξεις αναστάτωσαν τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή

Δύο εκκωφαντικές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου πάνω από τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή και αναστάτωσαν πολύ κόσμο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις των χρηστών στα social media.

Μέσα σε λίγα λεπτά γέμισε αναρτήσεις το facebook και όλοι ρωτούσαν να μάθουν τι έχει συμβεί,ενώ επικρατεί μία γενικότερη σύγχυση σχετικά με το συμβάν.

Στο κέντρο της Χαλκίδας, πάντως, όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς και δεν έχει υπάρξει κάποια έκρηξη σε κεντρικό σημείο.

Το egnomi.gr επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας και, όπως μας είπαν, δεν γνωρίζουν από πού προέρχονται οι εκρήξεις, ενώ είχαν και επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία επίσης δεν έχει δεχτεί κλήση για κάποιο συμβάν.

egnomi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο εκρήξεις αναστάτωσαν τη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή"

Ούτε τρεις στους δέκα Βρετανούς δεν συμφωνούν με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου!

Ούτε τρεις στους δέκα Βρετανούς δεν τάσσονται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη Βρετανία πυροδοτώντας σχόλια περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.

Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, ενώ 47% δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.

Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον.

Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ούτε τρεις στους δέκα Βρετανούς δεν συμφωνούν με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου!"

Πυροσβεστική: 46 δασικές πυρκαγιές στο τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/27-08-2019 έως Ω/19:00/28-08-2019, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν: 577 πυροσβέστες, 197 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν δέκα (10) υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Βύρωνα και Αρτέμιδα Αττικής καθώς και στους Δελφούς Φωκίδας είναι σε ύφεση και οριοθετημένες.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
   • Περιφέρεια Αττικής
   • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
   • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
   • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς 
   • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο  Twitter.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 46 δασικές πυρκαγιές στο τελευταίο 24ωρο"

Μενίδι: Μεταφέρονται από το «ξενοδοχείο»-παράπηγμα οι πρόσφυγες των Εξαρχείων (βίντεο)

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι οι πρόσφυγες που «απομάκρυνε» από τα Εξάρχεια βρήκαν φιλοξενία σε ξενοδοχείο. Μόνο που καταγγελίες αναφέρουν ότι το ξενοδοχείο δεν είναι… ξενοδοχείο αλλά εγκαταλειμμένος χώρος δεξιώσεων και ότι οι «κανονικές συνθήκες» δεν περιλαμβάνουν παροχή νερού. Ούτε διαπολιτιστικοί διερμηνείς, ούτε ψυχολόγοι, ούτε κοινωνικοί λειτουργοί δεν υπάρχουν όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ που ήταν εκεί.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ζήτησε να απομακρυνθούν πάραυτα και ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι σήμερα κιόλας «θα αποχωρήσουν».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τρίτη 27/8, ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείρηση- «σκούπα» στα Εξάρχεια και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κακομεταχείρισης των ανθρώπων που διέμεναν στις καταλήψεις, είπε ότι «όσοι εγκαλούν την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι ευαισθησία οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κτήρια που εκκενώθηκαν» – και έδειξε και σχετικές φωτογραφίες.

«Αφήνουμε τους Έλληνες πολίτες να κρίνουν ποιοι έχουν ευαισθησία και ποιοι υποκρισία. Η κυβέρνηση φροντίζει να συνδυάζεται η ασφάλεια με ανθρώπινες συνθήκες», συμπλήρωσε και γνωστοποίησε ότι «φροντίσαμε οι οικογένειες προσφύγων να μεταφερθούν σε ενιαίο χώρο φιλοξενίας (ξενοδοχείο), που πληροί κάποιες προϋποθέσεις» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για προσλήψεις 1.500 αστυνομικών και βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Μεταφέρονται από το «ξενοδοχείο»-παράπηγμα οι πρόσφυγες των Εξαρχείων (βίντεο)"

Πρόκληση: Σκοπιανός ύψωσε σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας σε πανηγύρι στην Πέλλα

Στα απόνερα των... Πρεσπών, Σκοπιανός εθνικιστής ύψωσε σε ελληνικό πανηγύρι την ψευδεπίγραφη κόκκινη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, την ίδια ώρα που η φιλοσκοπιανή ορχήστρα έπαιζε γνωστά αλυτρωτικά τραγούδια.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Κυριακή στο χωριό Κερασιά Πέλλας, τελευταία μέρα του τριήμερου παραδοσιακού μουσικοχορευτικού φεστιβάλ «Κερασιώτικα», που διοργανώνει ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος «Αριστοτέλης».

Πρόκειται για μία από τις εκδηλώσεις που τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να «καπελώσουν» οι λιγοστοί φιλοσκοπιανοί της περιοχής, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν πως στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν «Μακεντόνετς» που «καταπιέζονται» από τις Αρχές. 

Φέτος και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, ελάχιστοι Σκοπιανοί πέρασαν τα σύνορα, για να ενισχύσουν το αλυτρωτικό αφήγημα των φιλοσκοπιανών της περιοχής. Ανάμεσα σ’ αυτούς και «φιλοξενούμενοι» του γνωστού αποσχηματισθέντα ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, οι οποίοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί, υψώνοντας σημαία με την Ήλιο της Βεργίνας, που πρόσφατα απαγορεύτηκε η χρήση της στα Σκόπια στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. 






sun1
sun2
sun3
Το προκλητικό περιστατικό καταγράφηκε με κάμερα κινητού και «ανέβηκε» στο προφίλ του Σκοπιανού εθνικιστή με το προφίλ Τoni Makedonski Mitrevski από την πόλη Μοναστήρι. Στο βίντεο εμφανίζεται ο Mitrevski να κρατάει την σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας και να μιλάει για την αγαπημένη του «Μακεδονία», που κατέλαβαν οι Έλληνες, χωρίστηκε στα τρία κλπ.

Νωρίτερα, ο Mitrevski και η παρέα του είχαν επισκεφθεί την ψευτο-εκκλησία του ψευτο-ιερέα Τσαρκνιά στην Αριδαία, ο οποίος αν και έχει αποσχηματιστεί εδώ και δεκαετίες από την Εκκλησία της Ελλάδος, κυκλοφορεί ελεύθερα φορώντας ράσο και συμμετέχοντας σε διάφορα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της υποτιθέμενης σκοπιανής μειονότητας στη χώρα μας. 

Παλαιότερα είχε ακουστεί πως η Εκκλησία των Σκοπίων θα τον έχριζε «μητροπολίτη Μακεδονίας του Αιγαίου», ωστόσο η σκέψη αυτή δεν προχώρησε και πολλοί αποδίδουν σε αυτό, επίθεση που είχε εξαπολύσει παλαιότερα κατά των εκεί σχισματικών μητροπολιτών.

Ο Τσαρκνιάς επιχείρησε παλαιότερα να … χριστεί «επίσκοπος» των υποτιθέμενων «Μακεντόνετς» στην Βόρεια Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη εθνικιστικών οργανώσεων Σκοπιανών των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας. Με χρήματα από τη σκοπιανή διασπορά ολοκλήρωσε και την ανέγερση της παράνομης εκκλησίας (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) στην Αριδαία, όπου ενίοτε πραγματοποιεί λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων. 

Ωστόσο η κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια και το τέλος του καθεστώς Γκρούεφσκι, σήμανε και το τέλος των διαύλων επικοινωνίας εθνικιστικών κύκλων με φιλοσκοπιανούς της δυτικής Μακεδονίας.

Κάθε καλοκαίρι σε πολλά πανηγύρια της περιοχής ακούγονται τραγούδια στο σλαβόφωνο ιδίωμα, που όμως γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και προπαγάνδας από συγκεκριμένους κύκλους στο πλαίσιο του αλυτρωτικού τους αφηγήματος. Φιλοσκοπιανές «παραδοσιακές» ορχήστρες, όπως η συγκεκριμένη στην Κερασιά, «αβαντάρουν» τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, «παίζοντας» προπαγανδιστικά τραγούδια, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό, τις παραδόσεις και την ιστορία του.

Ερωτηματικά και για το περιστατικό με τον Μitrevski, αλλά και για το γεγονός πως η φιλοσκοπιανή ορχήστρα αφέθηκε ελεύθερη να παίζει ελεύθερα αλυτρωτικά τραγούδια, που σίγουρά δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργείται με τη συμπεριφορά του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης.
Το protothema.gr επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του συλλόγου, αλλά στάθηκε αδύνατο. Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια για το περιστατικό της Κυριακής, υπάρχουν στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook, Ευ Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση: Σκοπιανός ύψωσε σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας σε πανηγύρι στην Πέλλα"

ΔΕΗ: Αυτή είναι η εισήγηση της νέας διοίκησης για τη διάσωση της εταιρείας - Πως θα κυμανθούν τα νέα τιμολόγια

Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, καθώς οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, αποφασίζει μεθαύριο Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γιώργου Στάσση προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

- Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10 στο 5%

- Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

- Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

- Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

- Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

- Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα διαμορφώνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται πλήρως όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13%, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και κατά τις πληροφορίες θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

- Παραμένει η έκπτωση συνέπειας αλλά περιορίζεται στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι η έκπτωση είχε οριστεί αρχικά στο 15% και περιορίστηκε ήδη σε 10% από 1ης Απριλίου 2019.

- Όσον αφορά στη ρήτρα CO2, σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη μετακυλήσει μερικώς στη Μέση Τάση τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την υποχρέωσή της να αγοράζει δικαιώματα για τις εκπομπές ρύπων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως τις λιγνιτικές που είναι οι πιο ρυπογόνες. Τώρα η ίδια ρήτρα εισάγεται σε ήπια μορφή και στα τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης. Με τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από το μέτρο αυτό στο συνολικό ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά που είναι πελάτες της ΔΕΗ.

Βάση υπολογισμού της ρήτρας θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπής η οποία για τη χαμηλή τάση είναι 15,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ρήτρα που συνδέεται με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας («Οριακή Τιμή του Συστήματος») περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει επίσης στην κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), όπου ήδη εφαρμόζεται η ρήτρα ρύπων.

- Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50% στο ανταγωνιστικό μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος. Όπως είναι γνωστό το Δημόσιο επιδοτεί τα τιμολόγια των δικαιούχων του ΚΟΤ κατά 0,045 έως 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο ποσό που απομένει μετά την επιδότηση, η ΔΕΗ θα παρέχει έκπτωση 50%. Διευκρινίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά τους λοιπούς δικαιούχους του ΚΟΤ, όσους δηλαδή δεν είναι μηχανικά υποστηριζόμενοι.

Τα νέα τιμολόγια αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που θα εφαρμοστεί προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει ακόμη την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.

Κύκλοι της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποφάσεις για τα τιμολόγια είναι ισορροπημένες καθώς στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Αυτή είναι η εισήγηση της νέας διοίκησης για τη διάσωση της εταιρείας - Πως θα κυμανθούν τα νέα τιμολόγια"

ΔΕΗ: Περιορίζονται οι εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση

Μαχαίρι στις εκπτώσεις που ισχύουν έως σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το υπουργείο θα φέρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περιορίζει τις προνομιακές εκπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια της εταιρείας και οι οποίες διαμορφώνονται στο 75% κατά μέσο όρο. Η ρύθμιση έρχεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη διάσωση της ΔΕΗ και των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Συγκεκριμένα:

1. Με την υπ’ αριθμ. 127/7.11.1990 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση της 31.7.1991 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απολαμβάνουν προνομιακές εκπτώσεις στα τιμολόγια της εταιρείας που φτάνουν κατά μέσο όρο το 75%. Μάλιστα οι εκπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίου) αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις ( ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις Δήμου κλπ)!

2. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:

α. Θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.

β. Θα περιοριστεί στο 30% η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων) όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.

Η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ.

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε εκτός από αυτούς πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι ανταγωνιστές της εταιρείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Περιορίζονται οι εκπτώσεις για τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση"

Εικόνες εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης διαπιστώνει το υπουργείο Πολιτισμού

Σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Η υπουργός επισήμανε σειρά προβλημάτων και σημείωσε ότι η εικόνα την οποία παρουσιάζουν τα πέριξ της Ακρόπολης είναι εκείνη της έντονης εγκατάλειψης, που μας εκθέτει στον επισκέπτη που έρχεται ως σε "προσκύνημα"», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Η υπουργός αναφέρθηκε και στα παράπονα που εκφράζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, λόγω των συχνών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αναβατόριο, καθώς συχνά τους ζητείται να αποδείξουν την αναπηρία τους, με έγγραφα τα οποία εν τέλει δεν γίνονται αποδεκτά. Όπως είπε η υπουργός, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν με την έκδοση της Ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού, εν τω μεταξύ όμως, χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση "θλιβερή"», συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης του «γηρασμένου» αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταλήξουν στις απαιτούμενες προδιαγραφές. «Συγκεκριμένα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «η ολοκληρωμένη πρότασή τους θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όπως είπε η κ. Μενδώνη, καταβάλλεται προσπάθεια το κόστος της αντικατάστασης να καλυφθεί με ιδιωτική χορηγία, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι, ενώ όλες οι εργασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Το νέο αναβατόριο θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει το κοινό τον Απρίλιο του 2020. "Θέλουμε μία ασφαλή και σωστή λύση, αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες. Δεν μπορεί να εκτίθεται η χώρα" , είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών να σπεύσει να αποκαταστήσει την προβληματική διαδρομή, που οδηγεί ως το αναβατόριο, καθώς παρουσιάζει έντονη κλίση και φθαρμένο οδόστρωμα. Η υπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι παλαιότερες αστοχίες και η διαδρομή να διαμορφωθεί καταλλήλως, ώστε να μπορεί να κινηθεί με άνεση ηλεκτρικό αμαξίδιο», προσθέτει η ανακοίνωση.
Πάντα σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και στην συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η υπουργός ζήτησε:
  1. Να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του δικτύου καλωδίων, ηλεκτρικών πινάκων και φορτίων που βρίσκονται στον χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Η υπουργός παρατήρησε ότι «τρέχουν εκατοντάδες καλώδια στον βράχο, τα οποία πέρα από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, είναι και επισφαλή για τον επισκέπτη». Πολλά καλώδια και πίνακες, από τους 180 συνολικά που είναι εγκατεστημένοι, είναι ανενεργοί, ενώ η καταγραφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες. «Απαιτείται άμεση χαρτογράφηση», είπε η υπουργός. «Δεν πρέπει η Ακρόπολη την επόμενη τουριστική σεζόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα».
  2. Να εξετασθεί άμεσα το θέμα του φωτισμού της Ακρόπολης και οι αλλοιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αρχική μελέτη φωτισμού από τον Πιερ Μπιντό. «Έχει αλλοιωθεί πλήρως ο φωτισμός», επεσήμανε η υπουργός. «Δεν είναι ότι έχουν καεί λαμπτήρες και δεν άλλαξαν. Είναι ότι χρειάζεται να μελετήσουμε το αρχικό σχέδιο και να γίνει άμεση διόρθωση». Ζητήθηκε, επίσης, να δοθούν προδιαγραφές για ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας LED. Προβλέπεται η δαπάνη να καλυφθεί επίσης από χορηγό.
  3. Να καθαριστούν τα συγκεντρωμένα κομμένα χόρτα που βρίσκονται σε σωρούς στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και να απομακρυνθούν το ταχύτερο οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Όπως σημείωσε η υπουργός, «είναι αντιαισθητικά και η απομάκρυνσή τους αφορά και στην ασφάλεια των επισκεπτών. Η σημερινή εικόνα της Ακρόπολης με διάσπαρτους οικίσκους, είναι αυτή που απαγορεύουμε στον πολίτη για τον ιδιωτικό του χώρο».
  4. Να υπάρξει συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για την πολυδιάσπαση που παρατηρείται με τα φυλάκια στον χώρο της Ακρόπολης και τους χώρους διαχείρισης και παρακολούθησης καμερών.
«Οι φύλακες», παρατήρησε, «πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή «διάλογο» με τις κάμερες». Η απάντηση ήταν ότι δεν δουλεύουν όλες οι κάμερες, ούτε ανταποκρίνονται όλα τα υφιστάμενα control rooms. «Είναι ανάγκη να εκπονηθεί αμέσως ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και διαχείρισης, εκπαίδευσης του προσωπικού, και σύνταξη κανονισμού φύλαξης. Η πολυδιάσπαση των control rooms πρέπει να τελειώσει, αφού οι υπηρεσίες λάβουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα του χώρου». Η κ. Λ. Μενδώνη είπε ότι επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με τα σημεία τρωτότητας του χώρου θα ζητήσει την συνεργασία του ΚΕΜΕΑ για να δοθούν άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις.
«Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε να υπάρξει σαφής σχεδιασμός και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι ημερομηνίες. Συναντήσεις για τα ζητήματα της Ακρόπολης θα οργανώνονται σε τακτά διαστήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες εγκατάλειψης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης διαπιστώνει το υπουργείο Πολιτισμού"

Brexit: Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το κλείσιμο της Βουλής

«Πράσινο φως» στο σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, παρά τον σάλο που έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Η έγκριση του σχεδίου από τη βασίλισσα αναφέρεται σε ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το κλείσιμο της Βουλής"

Κινητοποίηση στις 2/9 από την ΠΟΕΔΗΝ για τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΣΕΠ θα πραγματοποιήσει στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας, 2 Σεπτεμβρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς, όπως αναφέρει, παρά την αυξημένη μοριοδότηση που διαθέτουν οι επικουρικοί υπάλληλοι, λόγω προϋπηρεσίας, βρίσκονται εκτός των επιτυχόντων σύμφωνα «με την έκδοση από το ΑΣΕΠ των ονομάτων των επιτυχόντων και τριπλάσιου αριθμού αναπληρωματικών της προκήρυξης 2Κ των Νοσοκομείων». Η Ομοσπονδία ζητά την εκ νέου επεξεργασία των αιτήσεων.

Αναφέρει πως «μετά από διαρκείς κινητοποιήσεις της για την μονιμοποίηση 1.200 επικουρικών υπαλλήλων που υπηρετούν πάνω από πέντε χρόνια στα νοσοκομεία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους με όλες τις κυβερνήσεις, θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 17 του ν.4571/2018 η προκήρυξη των εν λόγω θέσεων με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας ως επικουρικοί (20μόρια Χ 48 μήνες). Εκδόθηκε η προκήρυξη 2Κ από το ΑΣΕΠ που προέβλεπε την αυξημένη μοριοδότηση και υπεβλήθησαν οι αιτήσεις. Εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ τα ονόματα των επιτυχόντων και τριπλάσιου αριθμού αναπληρωματικών στο ΠΕ και ΔΕ προσωπικό για να καταθέσουν δικαιολογητικά και οι συνάδελφοι επικουρικοί στην συντριπτική πλειοψηφία βρίσκονται εκτός των επιτυχόντων». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «δεν εμφανίζονται ούτε καν στα ονόματα των εκατοντάδων αναπληρωματικών που ανακοινώθηκαν από το ΑΣΕΠ και μάλιστα δεν αναγράφεται ο αριθμός των μορίων που διαθέτουν οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν ως επιτυχόντες και οι αναπληρωματικοί. Χιλιάδες υποψήφιοι που είναι εκτός των πινάκων ή αναπληρωματικοί, δεν γνωρίζουμε τα μόρια που υπολογίστηκαν ότι διαθέτουν αφού δεν ανακοινώθηκαν. Δεν δικαιολογείται» προσθέτει η Ομοσπονδία «να εμφανίζονται ότι έχουν καταλάβει τις θέσεις υποψήφιοι που δεν υπηρετούσαν ως επικουρικό προσωπικό» και θεωρεί ότι πρόκειται «σαφώς για λάθη που έγιναν στο ΑΣΕΠ στην επεξεργασία των αιτήσεων» ζητώντας εκ νέου επεξεργασία των αιτήσεων και την παρέμβαση επί τούτω του υπουργού Υγείας.

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει σχέδιο μηδενισμού της αυξημένης μοριοδότησης της εμπειρίας του επικουρικού προσωπικού», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση στις 2/9 από την ΠΟΕΔΗΝ για τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ"

Εισαγγελία Διαφθοράς: Ποινική δίωξη σε πρώην και νυν τραπεζικά στελέχη

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος πρώην και νυν τραπεζικών στελεχών, αλλά και ιδιώτες, προχώρησε η Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη. Η δίωξη που ασκήθηκε, αφορά στα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή και της συνέργειας.

Συνολικά, η δίωξη στρέφεται κατά 38 προσώπων, τραπεζικών στελεχών της περιόδου 2015-2016.

Συνήγοροι των κατηγορουμένων αντιδρούν στην άσκηση της δίωξης, υποστηρίζοντας πως η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει την αρμοδιότητα -σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- να ασκεί έλεγχο στις τράπεζες, καθώς αυτές ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. Μάλιστα, όσοι είχαν κληθεί ως ύποπτοι από την Εισαγγελία είχαν επισημάνει την αφαίρεση αυτής της αρμοδιότητας.

Χαρακτηριστικά, οι συνήγοροι κατηγορουμένων κάνουν λόγο για «ακραία δικονομική παραβίαση, τονίζοντας ότι είχαν αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς τα δικαιώματα χειρισμού της υποθέσεως δικονομικά από 1ης Ιουλίου. Όπως, δε, τονίζουν, έκτοτε παρανόμως η δικογραφία παρέμεινε στην Εισαγγελία.

Αντίθετα, εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν σχετικά πως αυτές οι αρμοδιότητες που τους είχαν αφαιρεθεί επανήλθαν πλήρως στις 8 Αυγούστου και δημοσιεύθηκαν ήδη στο ΦΕΚ.

Δικηγόροι εμπλεκομένων στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς: Παραβιάστηκαν τα δικαίωμα των εντολέων μας, παράνομη δίωξη

Μη τήρηση δικονομικών κανόνων και παραβίαση των δικαιωμάτων των εντολέων τους εκ μέρους της εισαγγελίας Διαφθοράς, καταγγέλλουν οι δικηγόροι των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, Παναγιώτης Μιχαλόλιας, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Οββαδίας Ναμίας και Ιωάννη Μπενετάτος, χαρακτηρίζουν μάλιστα παράνομη τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος 38 νυν και πρώην στελέχη της Τράπεζας για επισφαλή, κατά την κατηγορία, δάνεια αλλά και για διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο που στην Ελλάδα ήταν σε ισχύ ο έλεγχος κεφαλαίων.

Αναλυτικά, η δήλωση των δικηγόρων έχει ως εξής:

«Πληροφορηθήκαμε κατάπληκτοι από τα ΜΜΕ ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά των εντολέων μας. Η δίωξη αυτή είναι απολύτως παράνομη. Η προκαταρκτική εξέταση που προηγήθηκε, χωρίς να ολοκληρωθεί νομότυπα, παραβίασε όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των εμπλεκομένων διότι:

1) Λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ως προς την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπήρξε παλινωδία μεταξύ των διαφόρων εισαγγελικών αρχών ως προς το ποια είναι αρμόδια για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης. Ενώ δε οι εμπλεκόμενοι, με έγγραφο αίτημά τους είχαν επισημάνει την έλλειψη αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση, εξηγώντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή μόνο για το λόγο αυτό δεν παρείχαν και επί της ουσίας εξηγήσεις, αναμέναμε τον τελικό καθορισμό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και τη νομότυπη εκ μέρους της κλήση για παροχή εξηγήσεων, εν τούτοις ασκήθηκε η δίωξη, χωρίς να δοθεί στους περισσότερους από τους εντολείς μας η δυνατότητα παροχής γραπτών εξηγήσεων όπως ρητά επιτάσσουν ως απαραίτητη προϋπόθεση του κύρους της προκαταρκτικής εξέτασης οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

2) Στους εντολείς μας και τους λοιπούς εμπλεκομένους δεν γνωστοποιήθηκαν καθόλου ποιες είναι οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις κατ’ ωμή παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

3) Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προδικασίας που προβλέπονται στα άρθρα 95, 96 και 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή δεν τους γνωστοποιήθηκαν με τον προβλεπόμενο τρόπο τα δικαιώματά τους.

Εξ αιτίας των προηγούμενων παραβάσεων εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παρά την απολύτως δικαιολογημένη πεποίθησή μας ότι μετά την άρση της παλινωδίας περί αρμοδιότητας ή μη της ως άνω Εισαγγελίας οι εντολείς μας θα καλούντο νομοτύπως για παροχή εξηγήσεων, με τις εγγυήσεις που παρέχει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αιφνιδιάστηκαν ωστόσο με την παράνομη και καταχρηστική άσκηση ποινικής δίωξης διότι δεν μπόρεσαν να ακουστούν για την υπόθεσή τους, όπως επιβάλλεται από τις σχετικές διατάξεις τόσο του Κοινοτικού όσο και του εσωτερικού Δικαίου. Κατά συνέπεια η προκαταρκτική εξέταση, όπως και η ποινική δίωξη που ακολούθησε, είναι απολύτως άκυρη. Η ακυρότητα αυτή θα ζητήσουμε άμεσα να κηρυχθεί αρμοδίως. Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Με δεδομένο το βαθύτατο σεβασμό που τρέφουμε για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, οφείλουμε παρόλα αυτά να επισημάνουμε ότι η συρροή τόσων παραβάσεων, που δεν μπορεί να οφείλονται σε άγνοια ή αμέλεια, σε συνδυασμό με την άμεση δημοσιοποίηση της ποινικής δίωξης προκαλεί έντονο προβληματισμό για τα πραγματικά κίνητρά της».

Και δεύτερη δήλωση δικηγόρων για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς: Καταγγέλλουν παραβίαση της διαδικασίας από την εισαγγελία Διαφθοράς

Στις ήδη υποβληθείσες ενστάσεις τους περί της μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας εκ μέρους της εισαγγελίας Διαφθοράς όσον αφορά στην προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, δηλώνουν ότι εμμένουν και οι δικηγόροι ομίλου εταιρειών που συνεργάσθηκε με την Τράπεζα, Αθανάσιος Βαρλάμης και Ηλίας Τσινταβής.

Όπως είχαν καταγγείλει οι δυο δικηγόροι και όπως επισημαίνουν και τώρα, μετά την σημερινή ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση, η προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία Διαφθοράς, «ουδέποτε διενεργήθηκε στα πλαίσια των διατάξεων και του παλαιού κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που ισχύει από 1/7/2019»

Συνεπώς, αναφέρουν, «το ζήτημα της παραβιασθείσης νόμιμης διαδικασίας μετακυλίεται στους αρμοδίους κατά νόμο δικαστές που θα παραλάβουν μια άκυρη ποινική δίωξη».

Ακόμη, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Βαρλάμης «έχει υποβάλλει σχετική καταγγελτική αναφορά από τέλη Ιουλίου 2019 ενώπιον του αρμοδίου Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου και Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς της πρώην Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου». Ωστόσο, «μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση υπήρξε σχετικά με την αναφορά αυτή η οποία εκκρεμεί και είναι αναγκαίο να επιληφθεί αυτής ο νεοεκλεγείς Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».

Σύμφωνα με τους κ.κ. Βαρλάμη και Τσινταβή «το κείμενο της συγκεκριμένης αναφοράς αυτούσιο είχε υποβληθεί και στους αρμοδίους εισαγγελείς διαφθοράς την 30/7/2019 προς γνώση τους και προς αποκατάσταση της νομιμότητος περί την δικονομική διαδικασία και αντ’ αυτού οδηγηθήκαμε σήμερα στα τέλη του μηνός Αυγούστου σε μια άτακτη και μη νόμιμη στα πλαίσια της δικονομικής τάξεως δίωξη».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελία Διαφθοράς: Ποινική δίωξη σε πρώην και νυν τραπεζικά στελέχη"

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητή έγινε σε Ρόδο και Κάρπαθο η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή 46 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καρπάθου και ήταν έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα"

Μεγάλη φωτιά στους Δελφούς

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για τέσσερις πυρκαγιές. Η πιο μεγάλη εξ αυτών είναι στους Δελφούς Φωκίδας, καθώς πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 19 πυροσβέστες, εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και δύο PZL, ενώ λίγο αργότερα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο PZL, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με το lamiareport, το μέτωπο της πυραγιάς απειλεί τον εθνικό δρυμό Παρνασσού, ενώ νωρίτερα διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Δελφοί – Ιτέα.

Οπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον αρχαιολογικό χώρο ή για κατοικίες. Η φωτιά καίει πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης.




Φωτό από desfinanews για Δελφούς










Πυρκαγιά στον Έβρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Καβησός Έβρου.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα 39 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 1 ελικόπτερο για την κατάσβεση.

Πέρα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης και του Εθελοντικού Κλιμακίου Φερών, έχει κινητοποιηθεί και η αστυνομία, για κάθε ενδεχόμενο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αρτέμιδα

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η  πυρκαγιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση και ξέσπασε νωρίτερα στην Αρτέμιδα Αττικής. Η φωτιά κατάφερε να περάσει μέσα από αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε ένα σπίτι στο σημείο Βελανιδιά στην Αρτέμιδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από την οδό Κιάφα και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων.

Στην περιοχή βρίσκονται 27 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 5 οχήματα ΜΕΤΠΕ, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.


Παράλληλα, είχε διακοπεί, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κιάφας, από το ύψος της Πρεσβυτέρου Μάρκου έως την οδό Αγίας Κυριακής, λόγω της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη, αυτή την ώρα είναι άλλες δυο πυρκαγιές, στα Φάρσαλα και στη Δράμα.

Η φωτιά στα Φάρσαλα ξέσπασε σε  σε δασική έκταση, στην περιοχή Δίλοφο Αγιάς στα Φάρσαλα Λάρισας. Κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες, 6 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 PZL.

Η πυρκαγιά στη Δράμα καίει δασική έκταση, στην περιοχή Κατάφυτο Κάτω Νευροκοπίο. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 38 πυροσβέστες,12 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 1 ελικόπτερο και 1 PZL. Η κατάσταση παρουσιάζει δυσκολίες λόγω του αέρα. 


Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Μύστακας του δήμου Αρριανών Ροδόπης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στους Δελφούς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news