facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη σκληρή γραμμή στο Κυπριακό αλλά και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειοεπέλεξε να τονίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απάντησε έμμεσα και στον Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τη Daily Sabbah, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει στον δικό της οδικό χάρτη για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο: «Τα πλοία μας για να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους με ασφάλεια είναι σε ετοιμότητα η αεροπορία και το ναυτικό μας και στην ανατολική Μεσόγειο κανένα σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αγνοεί την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως «αυτοί που στο παρελθόν προσπάθησαν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το νησί με το αίμα των Τουρκοκυπρίων, σήμερα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Για το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν ανέφερε πως «σε περίπτωση που κάποιοι δεν έχουν πάρει το μάθημα τους από όσα έχουν συμβεί να ξέρουν πως δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις».

Στην ουσία ο Ερντογάν αγνόησε την προειδοποίηση των ΗΠΑ που είχαν αναφέρει ότι «παροτρύνουμε, τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με το sigmalive.com ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε σκληρή προειδοποίηση κατά της Κύπρου για την Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε αναφέροντας πως, «κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή την ΤΔΒΚ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην ανατ. Μεσόγειο».

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο"

Ιταλία: Προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έδωσε ο Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε περιθώριο λίγων ημερών, έως την Τρίτη, στα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, ικανής να κυβερνήσει τη χώρα, προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία.

«Την Τρίτη, θα έχω νέες διαβουλεύσεις για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις» δήλωσε ο Ματαρέλα, που επισήμανε ότι η μόνη πιθανότητα είναι «μια κυβέρνηση που θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (του κοινοβουλίου) στη βάση ενός προγράμματος».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θέλει γρήγορες αποφάσεις.

«Η κρίση πρέπει να επιλυθεί με σαφείς αποφάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο Ματαρέλα, έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έδωσε ο Ματαρέλα"

Πυροσβεστική: 36 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/21-08-2019 έως Ω/19:00/22-08-2019, εκδηλώθηκαν 36 δασικές πυρκαγιές.
Συνολικά επιχείρησαν: 430 πυροσβέστες, 152 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 1 Ε/Π, 6 Α/Φ και 6 PZL. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13η Αυγούστου 2019 στην Κεντρική Εύβοια έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν οι δυνάμεις μας καθώς και των συναρμόδιων φορέων, μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
   • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
   • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Ικαρία)
   • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)
   • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία,)
   • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
   • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
   • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο  Twitter.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 36 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Προ των πυλών «μίνι» καύσωνας - Μέχρι και 38 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο

Νέο κύμα «μίνι» καύσωνα θα καταγραφεί εντός του επόμενου 24ωρου. Μέχρι και τους 38 βαθμούς θα δείξει ο υδράργυρος την Παρασκευή. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά και τη Μακεδονία. Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ηπειρο.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 και στα ηπειρωτικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα » "Προ των πυλών «μίνι» καύσωνας - Μέχρι και 38 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο"

Σαμοθράκη: Βλάβη και για το «Ζέφυρος» της SAOS Ferries – Νέο πλοίο στη γραμμή από Δευτέρα

Τρίτωσε το κακό με τα πλοία της SAOS Ferries, καθώς μετά τις βλάβες που υπέστησαν τα πλοία ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, «νοκάουτ» βγήκε και το τρίτο πλοίο της εταιρείας, το ταχύπλοο Ζέφυρος.

Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύθηκε προσωρινά λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσίασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σαμοθράκη με 69 επιβάτες και παρουσίασε μηχανική βλάβη κατά τον κατάπλου του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου στη γραμμή από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη τα δρομολόγια εκτελεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο καταμαράν «ANDROS JET» της εταιρείας «SEAJETS».

Τα δρομολόγια που θα εκτελέσει αύριο το ταχύπλοο «ANDROS JET» είναι τα εξής:

-Από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη στις 9.30 και στις 15.00

-Από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη στις 12.00 και στις 18.00

Από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης θα καλύπτει το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» της εταιρείας «Hellenic Seaways».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμοθράκη: Βλάβη και για το «Ζέφυρος» της SAOS Ferries – Νέο πλοίο στη γραμμή από Δευτέρα"

Σπίρτζης: Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δεν άφησε αναπάντητα ο Χρήστος Σπίρτζης τα όσα του καταλόγισε το ΚΙΝΑΛ σχετικά με το δυστύχημα με το ελικόπτερο στον Πόρο και για τους ισχυρισμούς ότι ήταν ενήμερος για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος

«Παρά την τραγική στιγμή, δεν μπορώ παρά να απαντήσω στη συνεχιζόμενη εμπάθεια του ΚΙΝΑΛ απέναντι τόσο στο πρόσωπο μου όσο και σε όσους διαχώρισαν τη θέση τους από τη νεοφιλελεύθερη πορεία και τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, πορεία η οποία, δυστυχώς, για μεγάλο τμήμα του ΚΙΝΑΛ, συνεχίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης.

Περαιτέρω ο κ. Σπίρτζης σημειώνει πως «είναι γνωστό σε όλους και κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει πολυετή εμπειρία «αδιάφορης» διακυβέρνησης και του οποίου στέλεχος υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα ως Πρόεδρος στην Αρχή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, ότι τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και το Υπουργείο Μεταφορών καμία ευθύνη δεν έχουν για την συντήρηση του ελικοπτέρου και τον χώρο προσγείωσης και απογείωσης του» και προσθέτει: «Όπως δεν έχουν καμία ευθύνη για τις γραμμές υψηλής και μέσης τάσης και τη σήμανση τους. Αυτό φαίνεται ακόμη και στην επιστολή του τέως Προέδρου της Αρχής και στελέχους του ΚΙΝΑΛ, που δεν απευθύνεται καν στο υπουργείο Μεταφορών ή στην ΥΠΑ, αλλά στον αρμόδιο φορέα».

Επισημαίνει ακόμα πως «ξέρουν παρά πολύ καλά ότι η ευθύνη του χώρου προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρων δεν ανήκει στην ΥΠΑ ή στο υπουργείο Μεταφορών» και συμπληρώνει:

«Ξέρουν ότι τα σχέδια πτήσεων κοινοποιούνται στον Πύργο Ελέγχου, ο οποίος δίνει έγκριση για την πτήση σε σχέση με την εναέρια κυκλοφορία και όχι με τον χώρο προσγείωσης – απογείωσης ο οποίος δεν απαιτείται να είναι αδειοδοτημένος, με ευθύνη του πιλότου και της εταιρείας του ελικοπτέρου. Δυστυχώς, γι αυτούς δεν συνεχίσαμε ούτε την παράδοση των ρουσφετιών του παλαιοκομματισμού, ούτε αλλάξαμε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που υπηρετούσαν στις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Αρχή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων, μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Πιθανά το πραγματικό πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ, είναι ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία του τέως Προέδρου της Αρχής. Δεν προξενεί έκπληξη η συγκεκριμένη στάση του ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερα μετά την απλοχεριά του να συνεχίζει να δίνει στελέχη στην κυβέρνηση της ΝΔ για να καταλάβουν κρατικές θέσεις, σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. Η, δε, κριτική απέναντι μας για ανικανότητα από τα συγκεκριμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αποτελεί δημόσιο έπαινο».

Καταληκτικά ο κ. Σπίρτζης αναφέρει πως το ΚΙΝΑΛ «συνεχίζει να να προσφέρει – με εμπάθεια απέναντι στον προοδευτικό κόσμο – υπηρεσίες στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και συμπληρώνει: «Κάποιοι είναι δυστυχείς που δεν συμμετέχουν ακόμη και δίνουν εξετάσεις…».

Τέλος, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο δυστύχημα με το ελικόπτερο στον Πόρο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες στη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη"

Ελληνικό: «Πράσινο φως» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Με μια νέα ομόφωνη απόφαση υπέρ της εισήγησης του Υπ. Πολιτισμού, αυτή τη φορά από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), άναψε το πράσινο φως για την επένδυση του Ελληνικού.

Η συνεδρίαση του ΚΣΝΜ αφορούσε στα κτίρια και τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν χαρακτηριστεί ως «νεώτερα μνημεία» και τα οποία βρίσκονται εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΣΝΜ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα κατατίθενται οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα νεώτερα μνημεία και τις περιοχές προστασίας τους.

Επίσης, γίνεται αποδεκτή η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ εντός του χώρου του Ανατολικού Αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνεν) καθώς είναι υπόγειο και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθεί μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον αυτού.

Σημειώνεται ότι στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά υπάρχουν τα εξής κηρυγμένα νεότερα μνημεία:

• Το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Έερο Σααρίνεν, που χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2006. Ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου (το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς και συναφείς σκοπούς) και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό παραμένει αδόμητος με σκοπό την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου μνημείου. Στον χώρο αυτόν καθαιρείται κάθε μεταγενέστερη του αρχικού κτιρίου προσθήκη. Το εμβαδόν του κτιρίου μαζί με την περιοχή προστασίας του είναι περίπου 77 στρέμματα.

• Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, που χαρακτηρίστηκαν νεότερα μνημεία το 2009 και θα στεγάσουν το Ιστορικό Αεροπορικό Μουσείο της Αεροπορίας, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας. Περιμετρικά ορίζεται ζώνη προστασίας, εμβαδού, μαζί με τα υπόστεγα, περίπου 120 στρέμματα.

• Το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), δίπλα στον Λόφο Χασάνι, που χαρακτηρίστηκε το 2016. Το μνημείο εντάσσεται σε αρχαιολογικό χώρο και σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού (έχει προταθεί να στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής). Μαζί με το οικοδομικό τετράγωνο, το εμβαδόν του είναι γύρω στα 6 στρέμματα.

Όπως ειπώθηκε στο ΚΣΝΜ, στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει επίβλεψη συνολικά σε περίπου 750 στρέμματα, στα οποία εντάσσονται αρχαιολογικοί χώροι και νεότερα μνημεία με τις περιοχές προστασίας τους.

Μετά της θετικές γνωμοδοτήσεις, χθες από το ΚΑΣ και σήμερα από το ΚΣΝΜ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη, γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα».

Στη δήλωσή της η Υπουργός αναφέρει πως «η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών», καταλήγει η κα Μενδώνη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: «Πράσινο φως» και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων"

Ο Μπόρις Τζόνσον το τερμάτισε: Έβαλε το παπούτσι του πάνω σε τραπέζι στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο διάδοχος της Τερέζα Μέι στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας όλοι σκέφτηκαν τον χαρακτηρισμό «κλόουν της πολιτικής» που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για τον ξανθομάλλη πολιτικό.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε και ο Τζόνσον φρόντισε με την παρουσία του την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς.

Ο «Μπο-Τζο» δεν δίστασε να ανεβάσει το παπούτσι του πάνω σε ένα τραπεζάκι ενώ μιλούσε με τον Εμμανουέλ Μακρόν χωρίς, μάλιστα, να ανησυχεί για την παρουσία των φωτογράφων τους οποίους, όπως φαίνεται στο επίμαχο καρέ, κοιτά κατάματα σχεδόν προκλητικά.


johnson-sho1
johnson-sho2
johnson-sho3
Η φωτογραφία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις Βρετανών χρηστών του Twitter που σχολίασαν την τόσο χαλαρή έως απαράδεκτη στάση του Βρετανού πολιτικού σχολιάζοντας ανάλογα.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπόρις Τζόνσον το τερμάτισε: Έβαλε το παπούτσι του πάνω σε τραπέζι στο Μέγαρο των Ηλυσίων"

Τέσσερις νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νειλου στην Ελλάδα

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 22 Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις νέοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νειλου στην Ελλάδα"

Επιστροφή στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας για 85 εργαζόμενους

Με ακόμη 85 πρώην στελέχη της, που είχαν μεταταχθεί σε Κέντρα Κράτησης, ενισχύθηκε η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. Όπως ανακοινώθηκε, θα στελεχώσουν άμεσα το Δημοτικό Αστυνομικό Τμήμα της 3ης και 4ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας.

Με τους 85, η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας ανέρχεται πλέον σε 455 άτομα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, «η Δημοτική Αστυνομία καλείται να υλοποιήσει το πολύ σημαντικό για την πρωτεύουσα έργο της, με λιγότερο από τη μισή δύναμή της, αφού θυμίζω ότι το 2013 στελεχωνόταν από 1.134 άτομα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας για 85 εργαζόμενους"

Γερμανία: Χάκερς υπέκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα 90.000 πελατών της Mastercard

Τα προσωπικά δεδομένα σχεδόν 90.000 πελατών της Mastercard στη Γερμανία, τα οποία είχαν υποκλαπεί ηλεκτρονικά, δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, όπως οι αριθμοί πιστωτικών καρτών, γράφει ο γερμανικός Τύπος, ωθώντας τη Mastercard να αναστείλει σήμερα τη λειτουργία της επίμαχης εταιρικής πλατφόρμας.

«Μεταξύ άλλων αναστείλαμε αμέσως τη λειτουργία της πλατφόρμας ‘Priceless Specials’ μόλις λάβαμε γνώση του περιστατικού», τόνισε ο πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «εφαρμόζονται τα πάντα για τη διερεύνηση και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση» με τον εταίρο του.

Το ‘Priceless Specials’ είναι ένα πρόγραμμα πιστότητας, που επιτρέπει στους κατόχους των καρτών Mastercard να έχουν πρόσβαση σε bonus και σε εκπτώσεις για άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η ενοικίαση αυτοκινήτου ή οι έξοδοι.

Η εφημερίδα Manager Magazin είχε γράψει για τη διαρροή αυτή των στοιχείων, όταν ειδοποιήθηκε από έναν γερμανό επιχειρηματία του Διαδικτύου για τη δημοσίευση σε φόρουμ ενός καταλόγου που περιείχε διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ονόματα, αριθμούς τραπεζικών καρτών 90.000 συνδρομητών της υπηρεσίας αυτής στη Γερμανία.

Ούτε ο Τύπος ούτε η Mastercard Γερμανίας αποκάλυψαν την ταυτότητα ή τον στόχο των πειρατών αυτών.

Η κλοπή αυτή σημειώνεται ενάμιση μήνα μετά την πειρατεία προσωπικών δεδομένων 106 εκατομμυρίων πελατών, Αμερικανών και Καναδών, της αμερικανικής τράπεζας Capital One Financial. Η υπεύθυνη της ενέργειας αυτής, μια Αμερικανίδα χάκερ, συνελήφθη σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη της πειρατείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Χάκερς υπέκλεψαν τα προσωπικά δεδομένα 90.000 πελατών της Mastercard"

ΚΙΝΑΛ κατά Σπίρτζη για την τραγωδία στον Πόρο: Απέδειξε και πάλι την ανεπάρκειά του

«Ο κ. Σπίρτζης, πολύ απασχολημένος ως φαίνεται με τα ρουσφέτια και τις εξυπηρετήσεις των «ημετέρων» εργολάβων, αδιαφόρησε –όπως αποκαλύφθηκε σήμερα- για την από 11/05/2018 έγγραφη επίσημη προειδοποίηση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος σε ελικόπτερα (λόγω των καλωδίων της ΔΕΗ) στην περιοχή του Πόρου. Όπως ακριβώς δυστυχώς συνέβη και χάθηκαν 3 ανθρώπινες ζωές».

Αυτό αναφέρει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την αποκάλυψη του ντοκουμέντου που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο δυστυχήματος στον Πόρο.

«Ο κ. Σπίρτζης δεν έπραξε ως όφειλε, το αυτονόητο. Απέδειξε και πάλι την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του. Μετά την ενημέρωση του για τους σοβαρούς κινδύνους –και μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα- δεν φρόντισε να τεθεί το συγκεκριμένο ελικοδρόμιο εκτός πεδίου πτήσεων» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ και ζητά τη διερεύνηση τυχόν «εγκληματικών παραλείψεων», τόσο του κυρίου Σπίρτζη, όσο και όλων των συναρμόδιων.

«Είναι απαραίτητο να κινηθούν οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες για την διερεύνηση των ευθυνών για τις εγκληματικές παραλείψεις τόσον του κ. Σπίρτζη, όσον και του Διοικητή της ΥΠΑ, αλλά και των αρμόδιων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ που επίσης αδιαφόρησαν για τις σοβαρές προειδοποιήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.

«Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η τραγική αποτυχία της δήθεν «κυβερνώσας αριστεράς» και σε αυτό τον τομέα αποκαλύπτεται», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ κατά Σπίρτζη για την τραγωδία στον Πόρο: Απέδειξε και πάλι την ανεπάρκειά του"

Θάνου: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή της για παραμονή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στις 30 Αυγούστου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου όπως και η πρώην αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου.

Οι δυο προσφεύγουσες με την αίτησή τους ζητούν να παγώσει η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα και υποστηρίζουν πως η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το Ν. 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα, για τις αρχές Δεκεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει οι κυρίες Θάνου και Νάκου κατά της έκπτωσής τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στις αιτήσεις τους, τις οποίες υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος, οι δυο προσφεύγουσες επικαλούνται σειρά παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο και για φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Πάντως, η πρώτη νομική ενέργεια της κυριών Θάνου και Νάκου να παγώσουν τις κυβερνητικές πράξεις με τις οποίες παύθηκαν από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν, δεν ευόδωσε. Ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ αντιπρόεδρός του, Μιχ. Πικραμένος, απέρριψε την αίτησή τους για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Αν αυτή η αίτηση γίνονταν δεκτή, θα επέτρεπε στις κυρίες Θάνου και Νάκου να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής τους την μεθεπόμενη Παρασκευή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνου: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή της για παραμονή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού"

400 κιλά απορριμμάτων από το λιμάνι του Κιάτου ανέσυραν εθελοντές δύτες

Κλιμάκιο εθελοντών δυτών της περιβαλλοντικής οργάνωσης «WE DIVE WE CLEAN» ύστερα από πολυετή δραστηριότητα στους τομείς έρευνας & ανέλκυσης και στα πλαίσια του προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που υλοποιεί εδώ και 6 χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με 161 δράσεις υποβρυχίων καθαρισμών και έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία/τεχνογνωσία από την περισυλλογή 58 και πλέον τόνων στερεών απορριμμάτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. 
Βρέθηκε στο Κιάτο όπου επιχείρησε υποβρύχιο καθαρισμό στο λιμάνι στις 21.08.2019 με στόχο να απομακρύνει από τον βυθό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο στερεών απορριμμάτων. 
Το αποτέλεσμα της κατάδυσης σε σύνολο 50΄ έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά απορριμμάτων από τον βυθό. 
Ανελκύθηκαν Ελαστικά οχημάτων, Στάμνες, Καρέκλες, Ομπρέλες Θαλάσσης, Σίδερα, Σχοινιά, Πετονιές, Κουτάκια αλουμινίου, Γυάλινες συσκευασίες, Πλαστικοί & Σιδερένιοι σωλήνες, Χαλιά κ.λ.π. 

argolikeseidhseis
Διαβάστε Περισσότερα » "400 κιλά απορριμμάτων από το λιμάνι του Κιάτου ανέσυραν εθελοντές δύτες"

Μακρόν: Γαλλία και ΕΕ δεν θα δείξουν καμία αδυναμία απέναντι στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Σαφές μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και κατά της τουρκικής προκλητικότας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε και αυτός με τη σειρά του την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη απευθύνοντας κάλεσμα στις γαλλικες επιχειρήσεις να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο πρεδρικό Μέγαρο με τη σύζυγό του Μαρέβα όπου τους υποδέχτηκε ο κ. Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ. Θα ακολουθήσει η συνάντηση πρώτα των αντιπροσωπειών και στη συνέχεια των δύο ηγετών. 



Μακρόν: Προτεραιότητα η ανάπτυξη

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική τη σχέση των δύο πλευρών» υπενθυμίζοντας τη στήριξη της Γααλίας όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολη κρίση.

Παράλληλα επισήμανε το μεγάλο θάρρος που επέδειξε ο ελληνικός λαός και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ και να βγει με αξιοπρέπεια από την κρίση.

«Θα συζητήσουμε την προγραμματική ατζέντα μόλις αναλάβει η νέα ευρωπαική επιτροπή. Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρω ότι πρέπει από κοινού να δείξουμε τη βούληση για περισσότερη αλληλεγγύη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης» συνέχισε ο κ. Μακρόν.

Κάνοντας ειδική αναφορά για το μεταναστευτικό ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε «τι βάρος έχει αναλάβει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης αυτής» επισημαίνοτας την απουσία αλληλεγγύης στην Ευρώπη. 

Στο σημείο αυτό ο κ. Μακρόν φρόντισε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Γαλλία και η ΕΕ βρίσκονται σε «επαγρύπνηση και αλληλεγγύη όσον αφορά τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Γαλλία και η ΕΕ δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό».

Χαρακτήρισε, επίσης, «προτεραιότητα της επόμενης ευρωπαικής επιτροπής την κλιματική αλλαγή» σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα γνώρισε πολλές πυρκαγιές το καλοκαίρι» και κάνοντας ειδική ανφορά «στη φωτιά που έπληξε την Εύβοια».


mit3
mit1


Μητσοτάκης: Θέλουμε συμμέτοχες τις γαλλικές επιχειρήσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έρχομαι σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μου. Ύστερα από μια δεκαετή κρίση η Ελλάδα δημιουργεί την αυτοδύναμη θέση της σε μια ευρώπη που ήταν και παραμένει ο φυσικός της χώρος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε την μακρόχρονη γνωριμία του με τον πρόεδρο Μακρόν «από τότε που ήταν υπ. Οικονομικών και εγώ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολοίτευσης και γι αυτό εχω προσδοκίες από τη συνεργασία μας».

«Θα συζητήσουμε για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ενιαίο προυπολογισμό που στηρίζουμε και για τα εργαλεία που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη για τους λαούς της ευρώπης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που δεν εναποθέτει το βάρος του μεταναστευτικού στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα αλλά επιμερίζεται το βάρος» συμπλήρωσε.



mit2
mit4

«Μια Ευρώπη που συενργάζεται και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην στήριξη της Ευρώπης στις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια υπογραμμίζοντας ότι «αυτό πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά όποτε υπάρχει έμπρακτη ανάγκη».

Χαρακτήρισε, δε, πρόκληση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπουν σε «πρώτη αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ώστε «να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια "πράσινη" ήπειρο».

Όσον αφορά, δε, τα θέματα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκηε τόνισε ότι «μια νέα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα πρώτα δέιγματα γραφής για το πώς θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό της όραμα» απευθύνοντας πρόσκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις.

«Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες. Απευθύνω πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας Ελλάδας -Γαλλίας για μια ισχυρότερη συνεργασία στο παρόν και το μέλλον» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Γαλλία και ΕΕ δεν θα δείξουν καμία αδυναμία απέναντι στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ"

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση Θάνου από Λιανό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την αντίθεσή του στην αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου και των υπολοίπων μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τα νέα μέλη που θα στελεχώσουν την Επιτροπή, με υποψήφιο Πρόεδρο τον 44χρονο καθηγητή Ιωάννη Λιανό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νέο θεσμικό ατόπημα» και την καλεί να μην προχωρήσει σε αυτή της την επιλογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «βιασύνη της ΝΔ να προτείνει νέα μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» που την οδηγεί «σε νέο θεσμικό ατόπημα».

«Αφενός η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφετέρου η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου […] Ως εκ τούτου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών, η οποία συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση» σημειώνει.

«Καλούμε τη ΝΔ να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης στο αμέσως προσεχές διάστημα για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο «την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να συμμετάσχει στον διάλογο που θα ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, μόλις κατατεθεί η πρόταση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

«Σκοπός της πρότασης είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με το ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Η ΝΔ έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των αρχών».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την αντικατάσταση Θάνου από Λιανό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού"

Οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης για τη πλήρωση της θέσης προέδρου του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, στην ψηφοφορία, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η Πηνελόπη Ζωντανού και η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», είπε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», είπε ο Σταύρος Καλαφάτης.

«Συνεχίστηκε σήμερα η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η σημερινή διαδικασία, «όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο». «Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν. Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό».

Στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε την άποψη του για το όλο θέμα, με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος».

Ως προς τις αιτιάσεις ότι η Βουλή δεν θα έπρεπε σήμερα να προχωρήσει σε αυτή η Διάσκεψη με αυτό το αντικείμενο, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι «η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχος του μπορεί να την ολοκληρώσει. Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία όταν λείψει (σ.σ. η υπογραφή), εξατμίζεται όλο η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν».

Κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε μάλιστα πως υπάρχει απόφαση του ΣτΕ του 2019 σύμφωνα με την οποία η διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση εμπλέκεται στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (σ.σ. μόνο των ανωτάτων δικαστών), εμπλέκεται ως το απαραίτητο σημείο επαφής της δικαστικής εξουσίας με τη λαϊκή κυριαρχία. «Αυτό είναι το μόνο σημείο επαφής που δίνει το στοιχείο της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη δικαστική εξουσία», σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ του 2019. Γι΄αυτό και ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη Διάσκεψη να αναλογιστεί «ποια νομιμοποίηση είναι πιο πειστική: η νομιμοποίηση μιας απελθούσας Βουλής ή η νομιμοποίηση μιας Βουλής που προήλθε πριν από λίγες ημέρες και έχει νωπή λαϊκή εντολή».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Οι κ. Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «λευκό» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί θεσμική παραδοξότητα ότι δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η στάση τους, δηλαδή το «λευκό» δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των ανωτάτων δικαστικών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Λευκό» δήλωσε στην ψηφοφορία το ΚΚΕ και «παρών» η Ελληνική Λύση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή τους υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων (σύμφωνα την επετηρίδα) -για κάθε θέση- δικαστικών.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε γνώμη μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων: Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γεώργιoς Λέκκας, Πηvελόπη Ζωvταvoύ, Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, Ειρήvη Καλoύ, Δήμητρα Κoκoτίvη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει ξανά αύριο Παρασκευή για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τρεις επικρατέστεροι για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου"

Δυο ντελίβερι ξυλοκόπησαν εργαζόμενους στο Δρομοκαΐτειο

Ξυλοδαρμό δύο εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο από δύο ντελιβεράδες, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων. Οι τραυματισμένοι διακομίσθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο και, σύμφωνα με το Σωματείο, είναι «σοβαρά τραυματισμένοι».

Η Διοίκηση του Δρομοκαΐτειου δεν επιτρέπει την είσοδο ντελιβεράδων εντός του νοσοκομείου γιατί εισέρχονται με μηχανάκια με μεγάλη ταχύτητα και έχουν παρασύρει πολλές φορές ψυχικά ασθενείς. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων, «σήμερα το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου εμφανίστηκε ντελιβεράς με το μηχανάκι για παραγγελία. Ο θυρωρός του απαγόρευσε την είσοδο και ζήτησε να μεταφέρει τους καφέδες με τα πόδια αφήνοντας στο παρκινγκ το μηχανάκι. Ο ντελιβεράς ήθελε να αφήσει το μηχανάκι στη μέση του δρόμου. Στην παρατήρηση του θυρωρού ότι εμποδίζει την είσοδο άρχισε να φωνάζει και να απειλεί. Έφυγε και γύρισε σε λίγη ώρα με έναν άλλο συνάδελφό του ντελιβερά και έδειραν άγρια τον θυρωρό και τον ξυλουργό του νοσοκομείου που έτυχε να βρίσκεται εκεί για δουλειά και έτρεξε προς βοήθεια του συναδέλφου θυρωρού. Επενέβησαν άλλοι συνάδελφοι και τους έσωσαν». Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

Το Δρομοκαΐτειο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, διαθέτει δύο φύλακες σε κάθε βάρδια «για μία απέραντη έκταση 400 στρεμμάτων και πάρα πολλά σημεία που μπορεί να εισέλθει κανείς». Έχουν γίνει «τρεις απόπειρες κλοπής του ΑΤΜ με ανατινάξεις, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών και φυλάσσεται μόνο από 10 φύλακες, δύο σε κάθε βάρδια λόγω έλλειψης κονδυλίων».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο ντελίβερι ξυλοκόπησαν εργαζόμενους στο Δρομοκαΐτειο"

Μακρόν σε Τζόνσον: Μην περιμένεις νέα συμφωνία για το Brexit μέσα σε 30 ημέρες

Ξεκάθαρος ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία για το Brexit μέσα στις επόμενες 30 ημέρες εμφανίστηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή του Μπόρις Τζόνσον στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι μπορεί να παρουσιάζεται ως ο «σκληρός» των διαπραγματεύσεων, εντούτοις ο ίδιος θέλει λύση. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέσα σε 30 ημέρες που θα είναι πολύ διαφορετική από την ήδη υπάρχουσα.

Στόχος μου είναι να προστατευθεί η ΕΕ είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι είναι θέμα της Βρετανίας να αποφασίσει το μέλλον της και συμπληρώνοντας ότι «η Γαλλία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».

Όσον αφορά το backstop για την Ιρλανδία ο Γάλλος πρόεδρος το χαρακτήρισε σημαντικό στοχείο που διασφαλίζει τόσο την σταθερότητα στη χώρα αυτή όσο και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Σε παρέμβασή του ο Τζόνσον υποστήριξε ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιβάλει ελέγχους στα σύνορα κάτω από καμία προϋπόθεση».

Σε ερώτηση, δε, για την εναλλακτική ο Τζόνσον παρέπεμψε σε ένα σχέδιο που έχουν ετοιμάσει Βρετανοί βουλευτές κλείνοντας τις δηλώσεις των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες με τη φράση «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».



Τζόνσον: Εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, με τη σειρά του, στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει μία συμφωνία για το Brexit και ότι θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του την Τετάρτη στο Βερολίνο έλαβε «ισχυρή ενθάρρυνση» από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες στον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, αλλά τον ενθάρρυνε να βρει και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες αξιόπιστη λύση που θα αντικαθιστά το ανεπιθύμητο στο Λονδίνο backstop σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ πρότεινε το Λονδίνο να αναζητήσει και να διαμορφώσει πρόταση για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το backstop σε 30 ημέρες, έναντι του διαστήματος των δύο ετών που προβλέπει η συμφωνία του Brexit για την μετάβαση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, επιπλέον, ότι υπάρχουν «εύκολα διαθέσιμες πρακτικές λύσεις» ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των συνόρων ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Οι τεχνικές λύσεις είναι εύκολα διαθέσιμες», είπε ο Τζόνσον, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει «με κανένα τίμημα να εγκαθιδρύσει ελέγχους στα σύνορα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν σε Τζόνσον: Μην περιμένεις νέα συμφωνία για το Brexit μέσα σε 30 ημέρες"

Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στη ΔΕΗ ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την έγκριση του διορισμού του από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά και απάντησε θετικά στην ερώτηση αν πλέον το έλλειμμα φτάνει στα 800- 900 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη πρόβλεψη. 

«Πρέπει να περάσουμε τον κάβο, να βρούμε άμεσα το μείγμα των μέτρων για να έχουμε πρόβλεψη θετικών ταμειακών ροών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs» (κόκκινα δάνεια).


4878650


Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. 
Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10%, απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί».

Μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, ο κ. Στάσσης ανέφερε:

1) θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη

2) το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

3) θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

4) θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών

5) θα υπάρξει ανελέητο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα θα ληφθεί μέριμνα για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες

6)θα προχωρήσει με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».

Παναγιωτάκης: Πρόσκαιρα τα οικονομικά προβλήματα

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα, ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε, «οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. «Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση».

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: «Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πρόεδρος ΔΕΗ: Η κατάσταση είναι δραματική- Αυξάνεται το ταμειακό έλλειμμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news