facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

EMY: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων (περιοχές)

Θυελλώδεις άνεμοι που ενδέχεται να φτάσουν και τα οκτώ μποφόρ θα σημειωθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στη Νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Μάλιστα στην Παξίμαδα Καρύστου η ταχύτητα του αέρα έφτασε τα 103 χλμ ανά ώρα και στο Πόρτο της Τήνου τα 101 χλμ/ω.

Οι άνεμοι από επτά έως οκτώ μποφόρ θα πλήξουν:

Κεντρικό Αιγαίο
Στενό Καφηρέα
Νοτιανατολικό Αιγαίο
Ικάριο Πέλαγος
Θάλασσα Σάμου,
Καρπάθιο Πέλαγος
Ανατολικό Κρητικό Πέλαγος

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "EMY: Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων (περιοχές)"

Σύρος: Έκανε ηλιοθεραπεία και είδε το δέντρο να πέφτει πάνω της

Εμβρόντητοι έμειναν στην παραλία του Φοίνικα όσοι είδαν ξαφνικά ένα μεγάλο δέντρο να πέφτει αρχικά πάνω σε μία ομπρέλα και στη συνέχεια να κατευθύνεται πάνω σε μία κοπέλα η οποία εκείνη την ώρα έκανε την ηλιοθεραπεία της πάνω σε μία ξαπλώστρα.

Σαν από θαύμα η κοπέλα γλύτωσε ευτυχώς τα χειρότερα, μόνο με κάτι γρατσουνιές, ενώ οι λουόμενοι έσπευσαν άμεσα και απεγκλώβισαν την κοπέλα σηκώνοντας το κορμό.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύρου και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας Φοίνικα.

Εκλήθη ασθενοφόρο όχημα το οποίο μετέφερε στο νοσοκομείο την κοπέλα καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Δείτε τις εικόνες

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύρος: Έκανε ηλιοθεραπεία και είδε το δέντρο να πέφτει πάνω της"

Τέταρτο σκάφος γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία έχει αποστείλει τέταρτο σκάφος γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει μια συνεχής διαμάχη για τους φυσικούς πόρους, τροφοδοτώντας τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει η Ahval.

Το Ορούτς Ρέις θα ενταχθεί στο Φατίχ, Γιαβούζ και Μπαρμπαρός στην Ανατολική Μεσόγειο, έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter τη Δευτέρα.

Η κίνηση ακολουθεί μια απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα για κυρώσεις κατά της Τουρκίας με το πάγωμα 146 εκατομμυρίων ευρώ της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το επόμενο έτος εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιεί γύρω από το νησί της Κύπρου.

Η Λευκωσία και η Αθήνα διαφωνούν με τις αξιώσεις της Άγκυρας για δικαιώματα γεώτρησης στην περιοχή.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την Κατεχόμενη Κύπρο ως Βόρεια Κύπρο και υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες φυσικού αερίου παραβιάζουν τα δικαιώματα του κατεχόμενου από τον τουρκικό στρατό, τμήμα του νησιού.


echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέταρτο σκάφος γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο"

Σπάρτη: Την τελευταία στιγμή σώθηκε δεκάχρονος που τον καταπλάκωσε τέρμα - Μνήμες από την τραγωδία στη Χίο

Τυχερός, την τελευταία στιγμή, στάθηκε δεκάχρονος. Έπαιζε ποδόσφαιρο με τον αδερφό του και άλλους φίλους του σε γήπεδο στο χωριό Κοκκάλα έξω από τη Σπάρτη, όταν το τέρμα έπεσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, τον πέταξε κάτω και το παιδί έμεινε αναίσθητο.

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Έχει σπάσει τη βάση του κρανίου του, έχει πάθει διάτρηση τυμπάνου, έχει σπάσει το κόκκαλο πάνω από το φρύδι και έχει κάνει ράμματα στο μάτι... Του ήρθε όλο το τέρμα στο κεφάλι», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η μητέρα του αγοριού και πρόσθεσε:

«Θέλω να φτιαχτεί, να μην υπάρξουν άλλα ατυχήματα. Το παιδί μου τη γλίτωσε στο τσακ, το επόμενο μπορεί να είναι νεκρό».



Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το τέρμα φαίνεται δεμένο με σχοινιά πάνω σε μια μπασκέτα, όμως οι γονείς του αγοριού αναφέρουν πως αυτό έγινε μετά το ατύχημα, επισημαίνοντας πως τις προηγούμενες ημέρες λίγο έλειψε να τραυματιστεί και το άλλο παιδί τους.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από την ανείπωτη που σημειώθηκε, στις αρχές Αυγούστου, στη Χίο με θύμα έναν 19χρονο ο οποίος καταπλακώθηκε από μπασκέτα ενώ έπαιζε με τους φίλους του.

Ο 19χρονος βρισκόταν στο νησί για διακοπές με την παρέα του, αλλά κανείς δε φανταζόταν το τραγικό παιχνίδι της μοίρας. Τη μία στιγμή έπαιζε μπάσκετ με τους φίλους του και την άλλη βρέθηκε να κείτεται στο έδαφος, όταν η μπασκέτα αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάρτη: Την τελευταία στιγμή σώθηκε δεκάχρονος που τον καταπλάκωσε τέρμα - Μνήμες από την τραγωδία στη Χίο"

Τροποποιήθηκε η σύνθεση του ΚΑΣ έπειτα από τις αντιδράσεις

Την ικανοποίησή τους για τη νέα σύνθεση -έπειτα από τις αντιδράσεις- του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του» και ζητούσε από την υπουργό «η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002».

Όπως αναφέρει, «ο Σύλλογος εντόπισε την παρατυπία και ζήτησε την άμεση διόρθωσή της. Το ζήτημα ήταν θεσμικό και σοβαρό: η άμεση τροποποίηση της σύνθεσης του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποδεικνύει ότι η παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002 ήταν κατάδηλη, γι’ αυτό υπήρξε και η άμεση διόρθωση» σημειώνει.

Η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ

«Την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η συγκρότηση των ανώτερων συλλογικών γνωμοδοτικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων, «μετά την τροποποίηση στη σύνθεση του ΚΑΣ (ΦΕΚ 580/16-8-2019)».

«Ο Σύλλογος με ανακοίνωση του Δ.Σ. την Παρασκευή 16-8-2019 εντόπισε την παρατυπία και ζήτησε την άμεση διόρθωσή της. Το ζήτημα ήταν θεσμικό και σοβαρό: η άμεση τροποποίηση της σύνθεσης του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποδεικνύει ότι η παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002 ήταν κατάδηλη, γι’ αυτό υπήρξε και η άμεση διόρθωση» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων

Στην ανασύσταση του ΚΑΣ και στο θέμα του Ελληνικού, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕ) ΥΠΠΟ, η οποία, όπως λέει, «παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να εξελίσσεται στο υπουργείο Πολιτισμού μια προσπάθεια απαξίωσης θεσμών και προσώπων, εξυπηρετώντας μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Τελευταίο δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ανασύσταση του ΚΑΣ. Με ανεξήγητη σπουδή και ταχύτητα οι δύο μειοψηφούσες παρατάξεις του Ενιαίου Συλλόγου οι οποίες λειτουργώντας αντιδημοκρατικά απέκλεισαν την πρώτη παράταξη από το προεδρείο, προσπαθούν να εμφανιστούν ως η μοναδική φωνή των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της στην επί οκταετία Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης και Τεχνικών έργων, η οποία «ενώ νομότυπα σύμφωνα με το ΠΔ 123/1984 θα μπορούσε να συμμετέχει στο ΚΑΣ για λόγους ευθιξίας υπέβαλε την παραίτηση της».

«Το θέμα όμως τελικά δεν ήταν το πρόσωπο της κ. Γατοπούλου», επισημαίνει η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, τονίζοντας ότι «το έργο αυτών των ομάδων, οι οποίες αποτελούν μικρές μειοψηφίες στο σύνολο των εργαζομένων, και βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση και ευθυγράμμιση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, ήταν να βάζουν εμπόδιο στην επένδυση του Ελληνικού εκθέτοντας το ΚΑΣ με πισωγυρίσματα και απαξιώνοντάς το στα μάτια των πολιτών, χιλιάδες από τους οποίους περιμένουν να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από το αρμόδιο όργανο».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποιήθηκε η σύνθεση του ΚΑΣ έπειτα από τις αντιδράσεις"

Ασθενής σεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική

Ασθενής σεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική, στη λεωφόρο Κύμης.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ενώ έγινε αισθητή στα Βόρεια Προάστια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασθενής σεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική"

Μαξίμου: Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς της Σαμοθράκης

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη για το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων του νησιού.

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης δήλωσε ότι ήταν θετική η ανταπόκριση της κυβέρνησης από την αρχή, μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας κινήθηκε άμεσα. Τεχνικά ζητήματα και ο καιρός δεν επέτρεψαν, πρόσθεσε, να βελτιωθεί η κατάσταση, ενώ είπε πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για πλοίο αντικατάστασης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και στο δεύτερο πλοίο της εταιρείας. Όπως ανέφερε, συζήτησαν και τα θέματα της αυστηροποίησης των προβλέψεων που θα έχει η νέα σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν θα επιτρέπει στην εταιρεία να λάβει μέρος στο νέο διαγωνισμό, απάντησε πως αυτό δεν το γνωρίζει καθώς πρόκειται για νομικό ζήτημα.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο κ. Βίτσας, χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, θέτοντας παράλληλα ζητήματα αναβάθμισης του λιμανιού αλλά και θέματα υποδομών, ενίσχυσης του τουρισμού και των επιχειρηματιών.

«Αιτηθήκαμε μια σειρά από μέτρα ώστε η Σαμοθράκη να πάψει να αποτελεί είδηση για τα προβλήματα της», υπογράμμισε.

Κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τη σύσκεψη, υποστήριξαν ότι « εκφράστηκε με σαφή τρόπο η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν πως «είναι φυσικό να μην θέλει να ακούει για την κατάσταση του λιμανιού της Σαμοθράκης και αραδιάζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα τους έταξε ο κ. Τσίπρας έμειναν λόγια του αέρα».

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς της Σαμοθράκης"

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης αποφασίστηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν πέντε μέτρα ώστε στο μέλλον να μην παρουσιαστούν ανάλογα προβλήματα στη Σαμοθράκη.

Στην ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα αναφέρονται τα εξης:

Για την δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
• Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
• Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
• Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.
• Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
• Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Στον Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης

Φάκελο με υλικό, για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, υπέβαλε στην εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, η τοπική λιμενική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή δεν αποκλείεται να διεξάγει προανάκριση.

Τα δύο πλοία λόγω βλάβης παραμένουν ακινητοποιημένα από την Κυριακή 11 Αυγούστου. Τη γραμμή εξυπηρετεί πλέον το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ» και ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» έχουν καλεστεί σε ακρόαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι.Πλακιωτάκη για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας η σύμβαση των δρομολογίων της εταιρείας για τα πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για τη χειμερινή περίοδο είναι επιδοτούμενη, δεκαετής διάρκειας και λήγει στις 31/10/2019.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη"

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για το προϊόν Magniskin Vivilian beauty skin oil

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το προϊόν Magniskin Vivilian beauty skin oil (30 ml), που περιέχεται σε γυάλινη συσκευασία χρώματος καφέ, δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για τα καλλυντικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επιπλέον, παρουσιάζεται με θεραπευτικές ενδείξεις χωρίς να έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί ως φάρμακο, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι διαδικτυακά δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος και υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό επισημαίνει στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προειδοποίηση για το προϊόν Magniskin Vivilian beauty skin oil"

Καταγγελία – φωτιά από την ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο του 20χρονου στη Σάμο!

"Μαγειρέματα" στις προσλήψεις μέσω του προγράμματος «PHILOS» από το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά και ρουσφέτια από την προηγούμενη κυβέρνηση καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι εξαιτίας αδιαφανών διαδικασιών και σχετικών ενστάσεων στο ΑΣΕΠ ακυρώθηκαν οι προσλήψεις 104 διασωστών του ΕΚΑΒ, επτά εκ των οποίων θα κάλυπταν τη Σάμο.
"Οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων εκδόθηκαν το Φεβρουάριο 2019. Σε αυτήν την προκήρυξη μεταξύ άλλων (γιατρών, νοσηλευτών, λοιπό προσωπικό) υπήρχαν και 104 διασώστες που θα κάλυπταν τα νησιά, εκ των οποίων οι επτά διασώστες στη Σάμο. Εάν προσλαμβάνονταν έγκαιρα οι επτά διασώστες στη Σάμο όπως ήταν ο σχεδιασμός θα είχαμε την Παρασκευή το απόγευμα ασθενοφόρο στο Καρλόβασι να προσφέρει πρώτες βοήθειες και να διακομίσει έγκαιρα ο 20χρονο2 στο Νοσοκομείο σε ειδική μονάδα. 'Ομως, οι προσλήψεις των διασωστών δεν έγιναν γιατί υπήρξαν δεκάδες ενστάσεις στο ΑΣΕΠ από υποψήφιους (και διασώστες) οι οποίες εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν", αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Δείτε το σχετικό έγγραφο του ΑΣΕΠ:

ΠΟΕΔΗΝ: "Η κάλυψη 1.575 θέσεων υγειονομικού προσωπικού δεν προχώρησαν εξαιτίας αδιαφάνειας στις προσλήψεις"

Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) προκήρυξε 1.575 θέσεις υγειονομικού προσωπικού με 18μήνες συμβάσεις στα πλαίσια του προγράμματος PHILOS με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των προσφυγικών αναγκών σε υγειονομικές μονάδες κυρίως των νησιών.
'Οπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ:
"Η επιλογή του προσωπικού -όπως κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε- για τις 1.576 θέσεις έγιναν από τη Διοίκηση του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και ήταν ρουσφετολογικές, χωρίς να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας. Εάν είχαν προσληφθεί οι 104 διασώστες θα επιχειρούσαν άλλα 11 ασθενοφόρα στα νησιά",

ΠΟΕΔΗΝ: "Ο 19χρονος σήμερα θα ζούσε"

Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία δηλώνουν ότι είχαν προειδοποιήσει από την αρχή του καλοκαιριού για τις τραγικές ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων των νησιών σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εξοπλισμό και για την ανεπάρκεια στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, όμως, η ανεπιτυχής διαχείριση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του θέματος των αναγκαίων προσλήψεων για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, είχε το πρόσφατο τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής.
"Το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου, απέχει δύο λεπτά από το σημείο που έγινε το συμβάν με τον 19χρονο. Τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας διαθέτουν απινιδωτή και τα πληρώματα ασθενοφόρων είχαν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν να τον χρησιμοποιούν. Κλήθηκε ασθενοφόρο από το Βαθύ της Σάμου το οποίο καθυστέρησε λόγω απόστασης. Τελικά το περιστατικό το παρέλαβε από το Κέντρο Υγείας Καρλόβασου που είχε διακομιστεί από οδηγό του Κέντρου Υγείας που κλήθηκε από άδεια", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.
Τελικά στο σημείο του τραγικού συμβάντος κλήθηκε ιδιώτης Καρδιολόγος και έκανε ανάταξη του παιδιού με απινιδωτή που βρέθηκε στο γήπεδο, αλλά με καθυστέρηση.

Ένα ασθενοφόρο στην βάρδια για όλο το νησί - Ακάλυπτη η δυτική Σάμος

Στη Σάμο από τον Μάιο αποχώρησαν 2 διασώστες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, επειδή έληξε η σύμβαση που είχαν με το ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ασθενοφόρο στην βάρδια να καλύπτει όλο το νησί, εξαιτίας ελλείψεων διασωστών:
"Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου υπηρετούν 5 διασώστες εκ των οποίων η μία έχει άδεια εγκυμοσύνης. Πολλές βάρδιες το μήνα μένουν ακάλυπτες, όπως συνέβη και την Παρασκευή το απόγευμα".
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να ολοκληρώσει άμεσα και αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ τις προσλήψεις των 1.576 εργαζομένων μέσω ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), που έμειναν στη μέση. Επίσης, "να καλύψει τα νησιά σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές θα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα κεντρικά σημεία κάθε περιοχής", καταλήγουν οι εργαζόμενοι.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία – φωτιά από την ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο του 20χρονου στη Σάμο!"

Πάτρα: Ελεγκτές της ΑΑΔΕ σφράγισαν πασίγνωστο κέντρο διασκέδασης-"Λουκέτο" για 10 ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, το κλιμάκιο των ελεγκτών έφτασε στην Πάτρα από περιοχή της Ηπείρου και "ξεσκόνισε" στην κυριολεξία καταστήματα αναψυχής της πόλης. Ανάμεσά τους ήταν και το κέντρο διασκέδασης όπου σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο διαπίστωσε παραβάσεις με αποτέλεσμα να προχωρήσει στο σφράγισμά του για 10 ημέρες.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ελεγκτές της ΑΑΔΕ σφράγισαν πασίγνωστο κέντρο διασκέδασης-"Λουκέτο" για 10 ημέρες"

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παιδικού σερβίτσιου

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση μελαμίνης σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για παιδικό σετ φαγητού 4 τεμαχίων που περιλαμβάνει πιάτο, μπολ, κούπα και κουτάλι, προέλευσης Κίνας, με εμπορική ονομασία "Sophie la giraffe", με αριθμό παρτίδας 897275 και κωδικό προϊόντος Ref: 2201124. Το προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία ΣΠ. ΝΤΟΒΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., Αμφιπόλεως 11, Αθήνα.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την επιχείρηση που διακινεί το εν λόγω προϊόν την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανάκληση παιδικού σερβίτσιου"

Έβαλε αντικριστό για το γάμο και κινδύνευσαν το μοναστήρι και τρία χωριά!

Θέλησε να γιορτάσει το γάμου του παιδιού του, με το έθιμο του αντικριστού ψησίματος, αψηφώντας μποφόρ και ανέμους και έβαλε σε κίνδυνο τρία χωριά αλλά και τη Μονή στην Πρέβελη!

Πρόκειται για κάτοικο από την Κοξαρέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που έκανε το γάμο του παιδιού του στο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού . Δεν υπολόγισε όμως τις "δυνατότητές" του και γρήγορα από το αντικριστό η φωτιά ξέφυγε κι άρχισε να παίρνει διαστάσεις

Πέρασε το βουνό και έβαλε σε κίνδυνο τα χωριά Λευκόγεια, Γιαννούδι και την περιοχή της Πρέβελης βάζοντας σε κλοιό και το μοναστήρι.
Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο έκαψε συνολικά 130 στρέματα χορτολιβαδική και 50 γεωργικής έκτασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ψάχνει τον ψήστη- εμπρηστή καθώς έχει ταυτοποιήσει τα στοιχεία του.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβαλε αντικριστό για το γάμο και κινδύνευσαν το μοναστήρι και τρία χωριά!"

Τραγωδία στα Διαβατά: Νεκρή έγκυος μετά από σύγκρουση τρένου με ΙΧ

Τραγωδία το μεσημέρι στα Διαβατά όταν τρένο παρέσυρε ΙΧ που παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση με αποτέλεσμα μια 41χρονη έγκυος γυναίκα να χάσει τη ζωή της και να τραυματιστεί ο άνδρας οδηγός του οχήματος.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το αυτοκίνητο παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση 8 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη με συνέπεια να συγκρουστεί με την αμαξοστοιχία, IC 91, που εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με δύο οχήματα και επτά άνδρες, οι οποίοι απεγκλώβισαν χωρίς τις αισθήσεις της τη συνοδηγό, η οποία ήταν έγκυος κατά πληροφορίες στην 20η εβδομάδα και τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της και ο άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο 50χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή αιμοδυναμικά κατάσταση σε χειρουργική κλινική με ελαφρές κακώσεις θώρακα πλευρών. 
fot-diab2
fot-diab1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στα Διαβατά: Νεκρή έγκυος μετά από σύγκρουση τρένου με ΙΧ"

Θάνου: Θα παραμείνω στην Επιτροπή Ανταγωνισμού - Δεν ήταν κομματική η επιλογή μου

«Έκπτωτο πρόεδρο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρεί τον εαυτό της η Βασιλική Θάνου, όπως είπε η ίδια, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Αναφερόμενη στην απομάκρυνσή της από τη θέση της προέδρου της Επιτρ΄οπής, σημείωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης καθώς θεωρεί την απομάκρυνση της παράνομη.

Αναφερόμενη δε στην απάντηση της ΕΕ σε επιστολή της, υπογράμμισε ότι είναι μια πρώτη απάντηση που κρατά ίσες αποστάσεις κι ότι η επιστολή της έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες οι οποίες θα απαντήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, αυτό της Ουγγαρίας, περίπτωση στην οποία η ΕΕ έκρινε παράνομη την απόφαση της ουγγρικής Κυβέρνησης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη, τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε κομματικό πρόσωπο κι αυτό το απέδειξε κατά τη διάρκεια της 8μηνης θητείας της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνου: Θα παραμείνω στην Επιτροπή Ανταγωνισμού - Δεν ήταν κομματική η επιλογή μου"

Νέος κύκλος επαφών για το μέλλον της ΕΒΖ

Το μέλλον της ΕΒΖ και της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας τίθεται σήμερα επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τους τευτλοπαραγωγούς στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, των ιδίων των τευτλοκαλλιεργητών και των εργαζομένων στην εταιρεία.

Από την πλευρά τους οι τευτλοπαραγωγοί, που άκουσαν τις παραινέσεις της απελθούσας κυβέρνησης και έσπειραν και φέτος, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, μετά το «ναυάγιο» και της δεύτερης προσέγγισης της ΕΒΖ με το επενδυτικό fund Innovation Brain και εν αναμονή και της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί του σχεδίου εξυγίανσης και της ένταξης στο άρθρο 106β, βάσει σχετικού σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς που έχει ζητήσει η εταιρεία. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Πίππας, έχουν σπαρεί φέτος συνολικά 18.000 στρέμματα τεύτλα, χωρίς μάλιστα τα αναγκαία εφόδια λ.χ. φάρμακα κ.ο.κ. -σύμφωνα με τον κ. Πίππα τα όποια εφόδια τους παρείχε φέτος η ΕΒΖ ήταν ληγμένα- και οι παραγωγοί βρίσκονται στον αέρα για τη φετινή συγκομιδή. «Από τον Νοέμβριο ακούγαμε όλο ότι θα μας βοηθήσουν και ότι θα προχωρούσε το θέμα του επενδυτή. Δεν πρέπει να κλάψουμε ακόμη μια παραγωγή στην Ελλάδα. Δεν πρέπει η Ελλάδα να μείνει μόνο με τα βαμβάκια», επισημαίνει ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας, που παρέχουν το κύριο μέρος της πρώτης ύλης στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας.

Συζητήσεις και στον Έβρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε, επίσης, σύσκεψη σε τοπική κλίμακα στον Έβρο με πρωτοβουλία των ντόπιων τευτλοπαραγωγών, στην οποία παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ. Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, εκπροσωπήθηκε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω οικογενειακού πένθους, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Βενετίδης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών Ροδόπης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου της Ορεστιάδας και πρώην διευθυντές του, ενώ σύμφωνα με τους παραγωγούς δεν παρέστη η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκάρα, ούτε και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν προσκληθεί. Ο εκπρόσωπος των τευτλοκαλλιεργητών, Πρόδρομος Προϊκάκης, τόνισε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου, κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας, που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, για λύση με επενδυτή και έσπειραν περίπου 2.000 στρέμματα, αλλά δεν γνωρίζουν αν και πώς θα παραδώσουν ποτέ τα τεύτλα τους. Κατά τον ίδιο, επίσης, παραμένουν απλήρωτοι για το 2017 και 2018 αρκετοί τευτλοκαλλιεργητές της περιοχής.

Στο μεταξύ, όπως έχει δημοσιεύσει η «Ν», ενδιαφέρον για την ΕΒΖ δείχνει η ελληνική Royal Sugar, που, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, Χρήστο Καραθανάση, ειδικά μετά τη συμφωνία αντιπροσώπευσης της British Sugar σε Ελλάδα και Βαλκάνια, έχει την τεχνογνωσία για να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της βιομηχανίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ενδιαφέρον από αμερικανικό fund.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος κύκλος επαφών για το μέλλον της ΕΒΖ"

Αμβρόσιος: Παράσημο η ποινή για τους ομοφυλόφιλους

Επιμένει στις θέσεις του και δεν μετανιώνει για τίποτα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, μια από τις πιο διχαστικές προσωπικότητες της ιεραρχίας, μία μέρα αφότου ανακοίνωσε πως παραιτείται από την θέση του στην Μητρόπολη Καλαβρύτων.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του την Κυριακή, μετά την Θεία Λειτουργεία, ανέφερε πως «ζητάει συγγνώμη» αν πίκρανε κάποιους.

Μιλώντας όμως σήμερα το πρωί στον Ant1, εξήγησε πως δεν το είπε για κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά «γενικά». Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη περίπτωση που ζητάω συγγνώμη, αλλά επειδή κανείς δεν είναι αλάθητος, από το ποίμνιό μου ζητάω συγγνώμη, λέγοντας εάν κάπου σας ενόχλησα, ζητώ συγγνώμη, διευκρίνισε ο Αμβρόσιος.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «παράσημο» την ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο σχετικά με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλοφίλους, που κρίθηκαν ρατσιστικές.

«Το Ευαγγέλιο είναι ο νόμος της ζωής μας και το κηρύττουμε» εξήγησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, προσθέτοντας πως «όσοι παραβαίνουν τον νόμο αυτό, δυσαρεστούνται».

«Το Ευαγγέλιο καταδικάζει την ανώμαλη σχέση και όταν το κάνει αυτό ο λειτουργός δεν παρανομεί», επέμεινε.

Απαντώντας μάλιστα σε παρατήρηση πως όλοι είμαστε παιδιά του Θεού, και οι αμαρτωλοί, είπε: «Παιδιά του Θεού είναι όλοι, αλλά αμαρτωλά παιδιά. Ο Θεός συγχωρεί αυτόν που μετανοεί, όχι αυτόν που συνεχίζει να αμαρτάνει. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε όλα νερό και κρασί, νερόκρασο, δεν τα ανακατώνουμε».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος επανέλαβε πως ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε τώρα να παραιτηθεί είναι η ηλικία του: Οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν και για να μπορεί να λειτουργεί σωστά η εκκλησία χρειάζονται δυνάμεις, είπε.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμβρόσιος: Παράσημο η ποινή για τους ομοφυλόφιλους"

Επικουρικές: Όλο το πλαίσιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης μετατρέποντας τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό. Το σχετικό νομοσχέδιο για τις επικουρικές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης έχει ήδη συστήσει τις ομάδες εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, αλλά και στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη σταδιακή μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος, με πλήρη διασφάλιση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.

Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, με τη μόνη διαφορά ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση. Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.

Στο νέο σύστημα δηλαδή θα ενταχθούν οι μπουν στην αγορά εργασίας και καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του και χρόνο με τον χρόνο θα χτίζει και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

Έρχονται σημαντικές αυξήσεις

Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων για τις επόμενες γενιές ως και 30%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα την πρώτη χρονιά μετατροπής θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν θα ξεπεράσει το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα οι μισθωτοί ασφαλισμένοι δίνουν το 6,5% του εισοδήματός τους και η μέση επικουρική από κάθε αιτία (γήρας, θάνατος αναπηρικές) είναι στα 172 ευρώ, με το 70% των δικαιούχων να λαμβάνει χαμηλότερη της μέσης σύνταξης. Με τις ίδιες εισφορές στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα – και με μετριοπαθείς υποθέσεις – μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και με 35 χρόνια εργασίας με σημερινό σύστημα θα λάβει 178 ευρώ επικουρική, ενώ στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα λάβει 257 ευρώ (αύξηση 44%). επικουρικές

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος για τις επικουρικές

Η νέα επικουρική αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.

Οι νέες επικουρικές είναι υποχρεωτικές για όλους.

Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

Κάθε ασφαλσμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής.

Εναλλακτικά για τις επικουρικές, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων.

Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο διαχειριστής των λογαριασμών. Η εποπτεία και ο έλεγχος του συστήματος ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σημερινές παροχές και οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σύστημα που ισχύει ήδη. Η μετάβαση στο νέο σύστημα χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη, αλλά και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης. Στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, καθιστώντας το απολύτως διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικουρικές: Όλο το πλαίσιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα"

Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα οι μολότοφ - βαριές ποινές σε εμπρηστές

Βαθιές τομές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, οι οποίες αγγίζουν την καθημερινότητα πολιτών και εργαζομένων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν όψει της έναρξης των εργασιών των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο τις αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του. Ηδη στο μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Την ίδια ώρα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ) σε κακουργηματική μορφή, όπως επίσης και η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, το οποίο με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει σε αυτό το στάδιο τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινούνται οι αλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη πλέον βαρύτητα στο νομοθετικό πλαίσιο για εμπρησμούς και πυρκαγιές μετά και την τραγωδία στην Εύβοια, που μπορεί, ευτυχώς, να μη στοίχισε ανθρώπινες ζωές, προκάλεσε όμως τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Σκοπός είναι να εξεταστεί η σχετική νομοθεσία εξονυχιστικά και οι δυνατότητες αλλαγής της ώστε, όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Ωστόσο, οι υπό εξέταση αλλαγές και βελτιώσεις πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια, με το έργο των μελών της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις ενδέχεται να επιφέρουν αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο σκοπός, άλλωστε, δεν είναι να επέλθει «ολικό λίφτινγκ» στον Ποινικό Κώδικα, αλλά καίριες παρεμβάσεις σε άρθρα που δίχασαν την κοινωνία και προβλημάτισαν τους νομικούς. Εξάλλου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει κατ’ επανάληψη τον νέο Κώδικα «σπουδαίας σημασίας νομοθέτημα», που όμως αδικήθηκε με την άρον άρον προώθησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει ήδη στην επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (αυτής δηλαδή που κατάρτισε τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα), με το σκεπτικό ότι τα μέλη της λόγω της γνώσης και της εμπειρίας τους μπορούν να προσεγγίσουν ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα και να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις, χωρίς να προκληθούν περισσότερα προβλήματα και νέες δυσλειτουργίες στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, το γεγονός της επανεξέτασης των μελανών άρθρων από την ίδια επιτροπή δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι όποιες βελτιώσεις θα είναι έτοιμες μέσα στο φθινόπωρο, με το στοίχημα να δίνεται για τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. 

Επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές 

Με την έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διεργασίες για τις όποιες βελτιώσεις μπορεί να φέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πρόκληση πυρκαγιών και τους εμπρησμούς. Σε πρώτη φάση, σκοπός είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης ώστε να καταστεί σαφές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανοχή στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων. Την κινητοποίηση, όπως είναι λογικό, προκάλεσε τόσο η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική πέρυσι το καλοκαίρι όσο και η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, με τις Αρχές να συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού. 

Κακούργημα ξανά οι μολότοφ

Επιπλέον, μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον υπάρχει βούληση το συγκεκριμένο άρθρο να αλλάξει και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Ειδικά το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων, που αφορούν καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς (όπως είχε γίνει στην υπόθεση της Marfin), η κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυστηροποιηθεί και να λάβει η τέλεση κακουργηματική μορφή. 

Ο «Ρουβίκωνας» και οι επιθέσεις σε συμβολαιογράφους και εφοριακούς 

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως, συγκαταλέγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερου Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η συγκεκριμένη παράγραφος, η οποία καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών «αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό». Μάλιστα, η διάταξη αυτή ήταν σχετικά πρόσφατη, είχε ψηφιστεί το 2017, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονταν σε δικαστήρια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί από μέλη του «Ρουβίκωνα» συμβολαιογράφοι οι οποίοι διενεργούσαν πλειστηριασμούς, προτού ακόμη η σχετική διαδικασία γίνει ηλεκτρονική. 

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο πλέον προβλέπεται (άρθρο 308) η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τους δράστες μόνο αν το αδίκημα που τέλεσαν είναι σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων - όχι δηλαδή σε βάρος υπαλλήλων πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό, δηλαδή της απαλοιφής της πρόβλεψης για τους υπαλλήλους που διενεργούν πλειστηριασμούς, τέθηκε από εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος. Ακόμη, σκέψεις υπάρχουν και για τροποποίηση της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο σε ό,τι αφορά τους δράστες επιθέσεων σε εφοριακούς, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα με τις βιαιοπραγίες σε βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το θέμα αυτό, άλλωστε, απασχολεί και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με τα Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους ασκούν βία σε δημοσίους υπαλλήλους εν ώρα καθήκοντος.

Αλλαγές και στη δωροδοκία - δωροληψία υπαλλήλου 

Ενα άλλο μείζον ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις είναι και η μετατροπή με τον νέο Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου από κακούργημα σε πλημμέλημα, με κάποιες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, αυτός που τελεί τη δωροδοκία τιμωρείται με ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα έως τρία έτη. Αντίθετα, εκείνος που δέχεται το προϊόν της δωροδοκίας μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι πέντε έτη. Πλέον αυτού, όμως, μείζον νομικό πρόβλημα ανακύπτει και γιατί ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διατυπώσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας (ενεργητική και παθητική) από υπάλληλο. Η πρώτη διατύπωση (άρθρο 235 παρ. 1) προβλέπει ότι είναι πλημμέλημα η δωροληψία υπαλλήλου αν αυτή έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου τιμωρεί σε βαθμό κακουργήματος τον υπάλληλο αν η δωροληψία του αντίκειται στα καθήκοντά του. 

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη συγκεκριμένη διατύπωση, αφού και στην αντικειμενική υπόσταση του πλημμεληματικού αδικήματος αναφέρεται ότι για να τελεστεί η δωροδοκία θα πρέπει η πράξη ή η παράλειψη του υπαλλήλου να έχει σχέση με την ενάσκηση των καθηκόντων του. Εννοιες επί της ουσίας ταυτόσημες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το εκάστοτε δικαστήριο σε υποχρεωτική ερμηνεία της διάταξης, ήτοι σε κατά το δοκούν δικαστικές αποφάσεις. Εξάλλου, τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), οι οποίες εξέφρασαν φόβους ότι οι αλλαγές που επιφέρουν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση δικαστικών ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μικρότερες περιόδους παραγραφής των υπό έρευνα αδικημάτων, ακόμη και την παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις. 

Υφ’ όρους αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών

Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν», να αιτηθούν την υφ’ όρους αποφυλάκισή τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα αυστηροποιηθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. 

Επαναφορά πταισμάτων 

Τέλος, σκέψεις υπάρχουν για την επαναφορά κάποιων πταισμάτων, τα οποία στο σύνολό τους καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ενα από τα πταίσματα που καταργήθηκαν ήταν και αυτό της διατάραξης κοινής ησυχίας, γεγονός που προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι πολλά προβλήματα σε πολίτες εξαιτίας των ντεσιμπέλ από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ σε ώρες κοινής ησυχίας. Η κατάργηση του συγκεκριμένου πταίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών για εκκωφαντική μουσική να πέφτουν στο κενό, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα οι μολότοφ - βαριές ποινές σε εμπρηστές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news