facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Πρίλεπ: Κάτοικοι δίνουν 10.000 ευρώ στο δήμαρχο να καταστρέψει την πινακίδα στο άγαλμα του Αλεξάνδρου

Ο δήμαρχος της πόλης Πρίλεπ (Πρίλαπος) δήλωσε ότι η πινακίδα που τοποθετήθηκε στο άγαλμα του Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα τοποθετηθεί και στο άγαλμα του Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο του Πρίλαπου.

Η δήλωσή του προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα και ένα από τα μηνύματα που στάλθηκαν στον επικεφαλής δήμαρχο, Ιλίγια Γιοβανόφσκι, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα ‘Markukule’, αναφέρει:

«Δήμαρχε, σας ζητάμε προσωπικά να καταστρέψετε την πινακίδα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πρίλεπ που λέει ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και θα έχετε 10 χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργικότητα αυτή!
Αυτό δεν είχατε υποσχεθεί προεκλογικά όταν πηγαίνατε από σπίτι σε σπίτι ;», λέει το μήνυμα που απευθύνεται στον Γιοβανόφσκι.

Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα δίνει δώρο 10 χιλιάδων ευρώ σε κάθε νέα δημιουργική επιχείρηση στο Πρίλεπ. Μια υπόσχεση που θα έδινε, όπως πίστευε, τόνωση στην τοπική οικονομία.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρίλεπ: Κάτοικοι δίνουν 10.000 ευρώ στο δήμαρχο να καταστρέψει την πινακίδα στο άγαλμα του Αλεξάνδρου"

Σαμοθράκη: Σε ακρόαση για εξηγήσεις καλεί τους υπεύθυνους της SAOS Ferries ο Πλακιωτάκης

Σε ακρόαση για παροχή εξηγήσεων για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» καλεί ο Υπουργός Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης τους υπευθύνους της εταιρείας.

Τα δύο πλοία της SAOS Ferries παρουσίασαν ταυτόχρονα βλάβη πριν από μερικές εβδομάδες, αποκόπτοντας το νησί από τον υπόλοιπό κόσμο. Στην πρώτη προσπάθεια να λυθεί το προσωρινά το πρόβλημα επιστρατεύθηκε το πλοίο AZORES EXPRESS, το οποίο ωστόσο λόγω του μεγέθους του δεν μπορούσε να δέσει με ασφάλεια στο λιμάνι, το οποίο παρουσιάζει αβαθή καθώς δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια οι επιχωματώσεις στον πυθμένα. Τελικά επιστρατεύτηκαν μικρότερα πλοία αλλά και το Andros Jet της SEAJETS.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το ΣΑΟΣ ΙΙ, το οποίο αναμενόταν αρχικά να επιστρέψει στην γραμμή εντός του Σαββατοκύριακου, παραμένει ανενεργό, καθώς η βλάβη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.

Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Σε ακρόαση καλεί ο ΥΝΑΝΠ κ. Ι. Πλακιωτάκης τους υπευθύνους των Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κάλεσε σε ακρόαση τους κατά νόμο υπευθύνους διαχείρισης των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαμοθράκη: Σε ακρόαση για εξηγήσεις καλεί τους υπεύθυνους της SAOS Ferries ο Πλακιωτάκης"

Συνεχίζονται τα έκτακτα δρομολόγια από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη

Τα έκτακτα δρομολόγια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη επεκτείνει η «Seajets» τη Δευτέρα 19/8 και την Τρίτη 20/8 με το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «Andros Jet».

Τα δρομολόγια θα παραμείνουν τα ίδια για τη Δευτέρα 19/8 και την Τρίτη 20/8, όπως και στις προηγούμενες ημέρες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται τα έκτακτα δρομολόγια από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα και την Τρίτη"

Δεκαπενταύγουστος: Επιστρέφουν μαζικά οι εκδρομείς! 2.000 αυτοκίνητα την ώρα περνούν τα διόδια του Ρίου

Σύμφωνα με το tempo24.news και τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ίδια ροή αναμένεται να συνεχιστεί και τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ ο αριθμός των οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία το απόγευμα με διελεύσεις περίπου 4.000 οχημάτων ανά ώρα στα διόδια της Κορίνθου και κυρίως της Ελευσίνας.

Στο μεταξύ λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της γέφυρας στο Αντίρριο, σχηματίζοντας ουρά μήκους περίπου 700 μέτρων.

Τα μέτρα της Τροχαίας στην Αχαΐα, αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν τις απογευματινές ώρες.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκαπενταύγουστος: Επιστρέφουν μαζικά οι εκδρομείς! 2.000 αυτοκίνητα την ώρα περνούν τα διόδια του Ρίου"

Σε ποιες περιοχές προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα (χάρτης)

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για την Αττική, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Λακωνία, τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, περιοχές Δωδεκανήσων, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο και τη Λέσβο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιες περιοχές προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα (χάρτης)"

Λευκωσία για Κυπριακό: Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις και θα αλλάξει στάση καθώς υπάρχει προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκφράζει ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Τονίζει δε ότι η Κύπρος συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Προδρόμου, ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Τουρκίας είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση προετοιμασίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ευνόητο ότι προχωρώντας σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο κλίμα. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα δείξει στη συνέχεια κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα, διότι η επιβεβλημένη οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων, μιας συμφωνίας που θα τερματίσει την ανώμαλη κατάσταση, την κατοχή στην Κύπρο και τις εστίες σύγκρουσης τις οποίες δημιουργεί, δυστυχώς, η Τουρκία».

Όπως είπε, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει γίνει συνεννόηση και στην τελευταία συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, περιμένει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο να υπάρξει το κατάλληλο έδαφος και να πειστεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση αν οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται με στόχο να ασκηθεί πίεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχθεί υποχωρήσεις, ο Κύπριος Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αναζητείται μια συμφωνία που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τους πολίτες πρώτα από όλα, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ. Από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να αποστεί κανείς και η λύση του Κυπριακού νοείται ότι θα δώσει μια ανεξάρτητη χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιώσουν και να συνεργαστούν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι. Αυτές είναι οι αρχές μιας επιδιωκόμενης λύσης και δεν μπορεί να τις αλλοιώσει οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να ασκεί η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα περί κοινού κειμένου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «είναι γνωστό ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επιδεικνύει ενδιαφέρον και συνεχίζει να δείχνει πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού, και αυτό είναι σίγουρα θετικό, προς αυτή την κατεύθυνση έχει ζητήσει να συμφωνηθεί πώς και σε τι θα γίνει διαπραγμάτευση. Σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένει ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει στηριζόμενη πάνω στην κοινή δήλωση με την οποία ξεκίνησαν αρχικά οι διαπραγματεύσεις, πάνω σε όλες τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι το δείπνο στο Κραν Μοντανά, όπου είχε προκύψει το αδιέξοδο"

Είναι μεγάλης σημασίας να συμπεριληφθεί η συζήτηση που είχε γίνει στο Κραν Μοντανά με τις αρχές εκείνες που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, για μια πραγματική λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «το θέμα δεν είναι να εκτιμήσουμε ημερομηνίες. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση που δείχνει η πλευρά μας να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ιδιαίτερα από την Τουρκία, η οποία εδώ και δύο χρόνια κωλυσιεργεί ή και αποτρέπει την επανέναρξη. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα για να συνεχίσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκωσία για Κυπριακό: Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις"

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον κρατικό προϋπολογισμό

Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με τα πρωταρχικά στοιχεία για τον Ιούλιο τα οποία έδειξαν εντυπωσιακή υπέρβαση των στόχων και σημαντική αύξηση των εσόδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να πανηγυρίσει, υποστηρίζοντας πως «τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του 2019, επιβεβαιώνουν τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή της κρίσης».

«Τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι η προπαγάνδα της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυρ. Μητσοτάκη, για τους «άχρηστους και ανίκανους» καταρρέει με πάταγο. Τη διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα», υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει λέγοντας πως «ό,τι και να υποστηρίζει η ΝΔ, η αλήθεια δεν αλλάζει: το παλιό πολιτικό σύστημα -η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους πολίτες στην ανασφάλεια και τη λιτότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών», καταλήγει.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει «σωστά» τα στοιχεία που δόθηκαν και τα οποία δείχνουν πως η υπέρβαση στα έσοδα έγινε τον Ιούλιο, την ώρα που τον Ιούνιο υπήρχε ακόμα υστέρηση 290 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών και ότι συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες.

Ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206 εκατ. ευρώ.

Ως προς την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την οικονομία με οικονομική μεγέθυνση 0,8%, την επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016, και έκτοτε η οικονομία σέρνεται, με το ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους.

Ως προς την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ανταγωνιστικότητα συρρικνώθηκε, το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν υψηλές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέστηκε και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επιβλήθηκαν το 2015, εξακολουθούν να υφίστανται.

Αυτή την οικονομική πραγματικότητα, οι πολίτες την βίωσαν και πρόσφατα, με την ψήφο τους, επέφεραν πολιτική αλλαγή.

Η Κυβέρνηση, με το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιό της το οποίο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται, θα επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον κρατικό προϋπολογισμό"

Παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Αμβρόσιος - «Δηλητήριο» Παπαδημούλη! «Ακροδεξιός και ρατσιστής»!

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κκ Αμβρόσιος, την οποία θα καταθέσει επισήμως αύριο στην Ιερά Σύνοδο, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Σήμερα ο Ιεράρχης τέλεσε την αποχαιρετιστήρια λειτουργία ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων και σε σύντομη ομιλία του αποχαιρέτησε το ποίμνιό του, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μητρόπολη μετά από 41 χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα.

Εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 12 Οκτωβρίου του 1978, στις 19 Νοεμβρίου ενθρονίστηκε στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Δείτε όσα είπε ο Αμβρόσιος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του



Παπαδημούλης – Αμβρόσιος… ο πόλεμος

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολίασε μέσω Twitter την είδηση, ασκώντας σφοδρή κριτική εναντίον του πρώην -πλέον- Μητροπολίτη, για τις κατά καιρούς -και ήταν… πολλές αυτές- προκλητικές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης: «Ακροδεξιός, ρατσιστής και διαρκής κήρυκας της μισαλλοδοξίας ο παραιτηθείς Αμβρόσιος. Κορυφαία του δήλωση ο χαρακτηρισμός της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ως της «χρυσής ελπίδας του έθνους». Τέτοιοι ιεράρχες εκθέτουν την εκκλησία και βλάπτουν την δημοκρατία»!

Αμβρόσιος
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ο Αμβρόσιος - «Δηλητήριο» Παπαδημούλη! «Ακροδεξιός και ρατσιστής»!"

«Πόρτα» Βεστάγκερ σε Παπαδημούλη: Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για το θέμα της Θάνου

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση» για το θέμα της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημειώνει η αρμόδια Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας σε ηλεκτρονικό μήνυμα του Δημήτρη Παπαδημούλη για τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την κυρία Βεστάγκερ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωσε για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή. Οι υπηρεσίες της, πρόσθεσε, βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα. 

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού τόνισε ότι «η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών». 

Αναλυτικά, η επιστολή απάντησης της Μαργκρέτε Βεστάγκερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη:


Αξιότιμε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα με ημερομηνία 6 Αυγούστου σχετικά με τις τροποποιήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού. Λόγω αυτών των τροποποιήσεων, άτομα που εργάστηκαν σε θέσεις κοντά στην κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα για διορισμό σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) σε μια περίοδο 5 ετών και τα ήδη διορισμένα απολύονται από τις θέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα.

Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών. Αυτό ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021.

Με εκτίμηση,
Μαργκρέτε Βεστάγκερ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόρτα» Βεστάγκερ σε Παπαδημούλη: Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για το θέμα της Θάνου"

Γιάννης Βρούτσης: Καταργείται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των απολυμένων

Τέλος μπαίνει σε λίγες ώρες μια αναχρονιστική διάταξη που ψήφισε λίγο πριν τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο Δευτέρα λοιπόν υπογράφεται η εγκύκλιος που καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο σύστημα «Εργάνη» τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου, γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «από αύριο κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην ‘Εργάνη’ τους λόγους απόλυσης», και αιτιολογώντας την απόφαση του υπουργείου είπε ότι επρόκειτο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων καθώς ο κάθε επόμενος εργοδότης θα μπορούσε να ζητεί από τους υποψήφιους εργαζομένους του να του δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να βρει ξανά δουλειά.

Ενδεικτικά ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»: «Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά.


Χαρακτήρισε μάλιστα «επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι έτσι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή και τόνισε ότι μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» και προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Βρούτσης: Καταργείται το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των απολυμένων"

Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι λύκοι της Πάρνηθας εξελίσσονται σε απειλή για τους πληθυσμούς ελαφιών

Τα αρχικά συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θήρευσης του ελαφιού από τον φυσικό του εχθρό, τότε ο αυτόχθονας πληθυσμός των ελαφιών στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας θα μειωθεί σημαντικά

Την πρώτη φορά που είδε πτώμα ελαφιού κατά την διάρκεια πεζοπορίας του στην Πάρνηθα ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2011. Όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε, πως οι λύκοι που επανεμφανίστηκαν στην Πάρνηθα κατά προσέγγιση το 2009-10, 80 χρόνια περίπου μετά την εξαφάνιση τους από την περιοχή, θα έδειχναν τόσο έντονα τα …δόντια τους.

Ο Γιώργος Γιαννάτος, βιολόγος άγριας πανίδας και η ομάδα της ΜΚΟ Βιόσφαιρας μετά από 1,5 χρόνο συστηματικής καταγραφής που περιελάμβανε μεταξύ άλλων γενετική και τροφική ανάλυση, κατάφεραν να έχουν την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη της επίδρασης των λύκων στον πληθυσμό και την κινητικότητα του κόκκινου ελαφιού στην Πάρνηθα. Τα αρχικά συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θήρευσης του ελαφιού από τον φυσικό του εχθρό, τότε ο αυτόχθονας πληθυσμός των ελαφιών στο Εθνικό Πάρκο της Πάρνηθας θα μειωθεί σημαντικά. Εξίσου σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται από τη μελέτη είναι το οξύ πρόβλημα των άγριων αδέσποτων σκυλιών που –σε αντίθεση με τους λύκους- απειλούν και τους ανθρώπους, ενώ έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους υβρίδια λύκου-σκύλου!

Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ο πληθυσμός των λύκων στην Πάρνηθα είναι ένας από τους πυκνότερους διεθνώς και σχεδόν δεκαπλάσιος από τους αντίστοιχους σε άλλα μέρη της Ελλάδας με παρόμοια έκταση. Ο ελάχιστος πληθυσμός τους στην περιοχή μελέτης υπολογίσθηκε σε 33 άτομα, ενώ όπως σημειώνεται στη μελέτηπαρατηρήθηκε επέκταση του πληθυσμού των λύκων ανατολικά του Εθνικού Πάρκου (Ε.Π) προς την περιοχή Μαλακάσας, Ωρωπού, Μήλεσι . Η παρουσία πιστοποιήθηκε με την καταγραφή νεκρού ενήλικου αρσενικού λύκου από τροχαίο τον Μάιο 2018, στον παράπλευρο της Εθνικής οδού. Επίσης καταγράφηκαν υβρίδια λύκου – σκύλουστην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων στην περιοχή μελέτης.

Ο πληθυσμός των άγριων οπληφόρων υπολογίσθηκε για την άνοιξη 1160 ελάφια περίπου και 980 αγριόχοιροι. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν στην έκταση συστηματικής καταμέτρησης των ελαφιών από τον Φορέα Διαχείρισης του Ε.Π Πάρνηθας που υπολογίζεται σε 140 τ.χλμ. περίπου και δεν καλύπτουν όλη την έκταση της περιοχής μελέτης που υπεβαίνει τα 300 τ.χλμ.

Αν και σε αυτή τη φάση της παρακολούθησης, οι μελετητές παρατηρούν πως είναι δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά το συνολικό ποσοστό των θηρευομένων ελαφιών σε όλη την έκταση της περιοχής που ερευνήθηκε, εντούτοις με τη χρήση συγκεκριμένων επιστημονικών μοντέλων και βάσει των καταγραφών που έκαναν, εκτιμούν πως η συνολική ετήσια θήρευση οπληφόρων από λύκους στην περιοχή μελέτης είναι 165 ανήλικα και 130 ενήλικα ελάφια.

«Φαίνεται πως η πίεση στον πληθυσμό των ελαφιών στη ζώνη του Εθνικού Πάρκου είναι υψηλή, για τον απομονωμένο πληθυσμό των 1100 ελαφιών εφόσον πλησιάζει το 27 % του συνολικού πληθυσμού και σε αυτό πρέπει να προστεθούν άγνωστα ποσοστά φυσικής και ανθρωπογενούς θνησιμότητας. Η θνησιμότητα από θήρευση είναι στα όρια της ετήσιας αύξησης πληθυσμού των ελαφιών (30%) και σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μείωσης του τοπικού πληθυσμού «, σημειώνεται στην μελέτη. «Σε περίπτωση που ο πληθυσμός των λύκων διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα – λόγω των ανθρωπογενών πηγών τροφής – και ο ρυθμός θήρευσης των ελαφιών διατηρηθεί στο ίδιο πιο πάνω ποσοστό, τότε η μείωση του απομονωμένου ενδημικού πληθυσμού ελαφιών του ΕΠ Πάρνηθας, θα επιταχυνθεί».

Αδέσποτοι σκύλοι

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη μελέτη αποτελούν τα αδέσποτα σκυλιά, αφού εκτός των άλλων, στην περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων σκύλων, στην δυτική Πάρνηθα, καταγράφηκαν και αναγνωρίσιμα φαινοτυπικά υβρίδια λύκου-σκύλου.

«Η παρουσία μεγάλου αριθμού αστείρωτων αδέσποτων σκύλων αποτελεί δυνητικά εστία υβριδισμού σκύλων – λύκων όπως ήδη έχει καταγραφεί σε 2 κάμερες της Δυτικής Πάρνηθας. Η ενόχληση της πανίδας (μικρών ζώων και ελαφιών) στις περιοχές όπου συχνάζουν αγριόσκυλα και αδέσποτα είναι επίσης πολύ έντονη. Η παράνομη απόρριψη σκυλιών και κουταβιών στην περιοχή της Δυτικής Πάρνηθας είναι πολύ συχνή, ενώ η παραβατικότητα, παρανομία και βανδαλισμοί εγκαταστάσεων του Εθνικού Πάρκου στην ίδια περιοχή είναι συχνό φαινόμενο με χρονικό προσδιορισμό κυρίως, αρχές της Άνοιξης», καταγράφεται στη μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάτο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί «χθες», αφού δεν μπορεί να αποκλειστούν επιθέσεις κατά επισκεπτών του πάρκου και των ανθρώπων που εργάζονται στο βουνό, αλλά και επειδή μπορούν να γίνουν φορείς σοβαρών ασθενειών.

«Είναι τεράστια η όχληση που προκαλούν στον πληθυσμό των ελαφιών, πέραν από τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους ανθρώπους», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΜΚΟ Βιόσφαιρας και προσθέτει πως τα αδέσποτα που κάποιοι συμπατριώτες μας εγκατέλειψαν στην περιοχή, τρέφονται από υπολείμματα νεκρών ελαφιών που θηρεύουν οι λύκοι. «Πολλές φορές τρώνε από πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση, οπότε καταλαβαίνετε το τεράστιο φορτίο παρασίτων που μεταφέρουν».

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι λύκοι της Πάρνηθας εξελίσσονται σε απειλή για τους πληθυσμούς ελαφιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news