facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ο Αρκάς ξαναχτυπά και μας δίνει μια συμβουλή

«Προσοχή! Όποιος δεν είναι με τους άλλους δε σημαίνει ότι είναι μαζί σας», γράφει ο Αρκάς στη λεζάντα του νέου του σκίτσου που δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Δείτε την ανάρτηση του γνωστού σκιτσογράφου που όπως κάθε φορά έχει προκαλέσει πολλά like και ποικίλα σχόλια:

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς ξαναχτυπά και μας δίνει μια συμβουλή"

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά και την Κυριακή

Υψηλός είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσει πυρκαγιά αύριο, Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019, κυρίως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κύθηρα.


Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά και την Κυριακή"

Θριάσιο: ‘Αγριος καυγάς στην Ψυχιατρική Κλινική όταν γιατρός ζήτησε από αστυνομικούς να μην οπλοφορούν

Η εφημερεύουσα γιατρός κα. Αφροδίτη Ρέτζιου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ζήτησε από από τους αστυνομικούς φρουρούς κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορούν μέσα στο ψυχιατρικό τμήμα εντός του νοσοκομείου "Θριάσιο" καθώς, όπως υποστηρίζει η ίδια, εκείνη τη στιγμή στον ίδιο χώρο υπήρχαν ακόμη 30 ασθενείς.

Σύμφωνα με την καταγγελία, με τον φόβο του προσφατου περιστατικού που συνέβη πριν από μερικούς μήνες με τον ασθενή που άρπαξε το όπλο αστυνομικού και αυτοκτόνησε, η γιατρός ζήτησε από τους φρουρούς να μην οπλοφορούν εντός του νοσοκομείου και επικαλέστηκε την ιατρική δεοντολογία.

Ο ένας φρουρός αρνήθηκε και κάλεσε ενισχύσεις. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, κατέφτασαν στο νοσοκομείο ακόμη 5 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και ζήτησαν από τη γιατρό να τους ακολουθήσει, ώστε να περάσει αυτόφορο.

Τελικά, παρενέβη ο διοικητής του νοσοκομείου και η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.

Αναμένονται αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Θριάσιο: ‘Αγριος καυγάς στην Ψυχιατρική Κλινική όταν γιατρός ζήτησε από αστυνομικούς να μην οπλοφορούν"

Πυροσβεστική: 38 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/16-08-2019 έως Ω/19:00/17-08-2019, εκδηλώθηκαν 38 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 705 πυροσβέστες, 236 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν και τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρείχαν 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 13 υδροφόρες και 9 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.
Αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13η Αυγούστου 2019 στην Κεντρική Εύβοια, συνεχίζουν να επιχειρούν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και των συναρμόδιων φορέων.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς. 
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 38 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Ναυτιλιακά καύσιμα… φωτιά το 2020 και μαντέψτε ποιος θα τα πληρώσει!

Ακριβότερα κατά περίπου 20% με 25% θα είναι τα ναυτιλιακά καύσιμα από 01/01/2020, λόγω εφαρμογής νέου τύπου καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, από το 3,5% στο 0,5% που έχει θέσει ο διεθνής ναυτιλιακός οργανισμός ΙΜΟ.

Ποιος θα… πληρώσει τα ακριβά καύσιμα;

Στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισαν ότι το υψηλό λειτουργικό κόστος αναμένεται στις περισσότερες των περιπτώσεων να μετακυλιστεί στον καταναλωτή ή στις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ για την ακτοπλοΐα το συγκεκριμένο πρόβλημα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους ακτοπλόους, που ζητούν μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 13% ή στο 6% προκειμένου να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος χωρίς μία πιθανή αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.

Πάντως οι περισσότερες εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, εκτεθειμένες στις πιο ενεργοβόρες γραμμές, αξιολογούν την προοπτική υλοποίησης προγραμμάτων αντικατάστασης των πλοίων με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενώ εξετάζεται και το θέμα των πολυετών συμβάσεων για τις άγονες γραμμές.

Η… εναλλακτική για τα καύσιμα

Ως εναλλακτική προς το παρόν επιτρέπεται η τοποθέτηση Scrubbers, που θα επιτρέψει στο πλοίο μίας ναυτιλιακής εταιρείας να συνεχίσει να καίει καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ παράλληλα θα συμμορφώνεται με το νέο όριο του 0,5% ωστόσο η τοποθέτησή του έχει υψηλό και απαγορευτικό κόστος για πολλούς.

Σύμφωνα με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, η τοποθέτηση SCRUBBERS (σύστημα καθαρισμού καυσαερίων, που συμβάλει στην ελάττωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (SOx)) για τα πλοία προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποσβεστεί, ενώ ως πιο συμφέρουσα λύση φαντάζει προς το παρόν η χρήση καύσης πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, που ωστόσο θα αυξήσει το κόστος χρήσης περίπου 20% με 25%. Σημειώνεται ότι ο ακτοπλοϊκός στόλος είναι ιδιαίτερα γερασμένος, καθώς το 60% των πλοίων και άνω είναι άνω των 22 ετών.

Η εταιρεία που… προνόησε

Σημειώνεται ότι οι Μινωικές Γραμμές είναι η μοναδική εταιρεία στο χώρο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, που τα πλοία της έχουν εναρμονιστεί πλήρως από το Α’ εξάμηνο του 2019 με τις απαιτήσεις των διεθνών περιβαλλοντικών κανονισμών, που τίθενται σε ισχύ από 01/01/2020, φροντίζοντας έγκαιρα την ολοκλήρωση εγκατάστασης της «πράσινης» τεχνολογίας καθαρισμού καυσαερίων (SCRUBBERS) στα πλοία KNOSSOS PALACE, FESTOS PALACE και MYKONOS PALACE.

Αναφορικά με την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία πολλές εταιρείες από τη χρήση του νέου τύπου καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος χρήσης, κάτι που αναμένεται και εδώ το κόστος να μετακυλιστεί μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας.

Ο παράγοντας θείο που… ακριβαίνει τα ναυτιλιακά καύσιμα

Έως σήμερα δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα είναι επαρκώς διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) αναφορικά με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου στην ποντοπόρο ναυτιλία, χαιρέτισε θερμά την απόφαση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC 101) (Λονδίνο, 5-14 Ιουνίου 2019) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN IMO), να εγκρίνει σχέδιο δράσης για υποχρεωτικά μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων αναφορικά με τη χρήση των συγκεκριμένων καυσίμων, καθώς και σχετική απόφαση που συνιστά στις κυβερνήσεις των κρατών, ως θέμα προτεραιότητας, να αναλάβουν, μεταξύ άλλων, δράση κατά των προμηθευτών πετρελαϊκών καυσίμων σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παράδοσης πετρελαίου, το οποίο δεν συμμορφώνεται με το ελάχιστο απαιτούμενο από τη Διεθνή Σύμβαση (ΔΣ) SOLAS σημείο ανάφλεξης.

Τα κράτη σε όλο τον κόσμο παροτρύνονται να αξιοποιήσουν πλήρως αυτή την απόφαση, ως ένα σημαντικό εργαλείο για την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πλοίων.

Η MSC 101 αποφάσισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων παραμέτρων που επηρεάζουν την ασφάλεια των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν μετά την ανάμειξη καυσίμων στην ξηρά (blended fuels), λαμβάνοντας υπόψη σε όλες τις περιπτώσεις την τελευταία έκδοση βιομηχανικών προτύπων (π.χ. ISO 8217:2017 και ISO / PAS όταν θα γίνει διαθέσιμο).

Ευθύνες!

Επίσης, αναγνώρισε αδιαμφισβήτητα την ευθύνη των προμηθευτών για την παροχή ασφαλών καυσίμων, συμπεριλαμβάνοντας στο σχέδιο δράσης την υποχρεωτική απαίτηση για γραπτή επιβεβαίωση των προμηθευτών καυσίμων, ότι κάθε παρτίδα καυσίμου που παραδίδουν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της ΔΣ SOLAS και ζητώντας τη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις όταν δεν πληρούνται οι απαιτήσεις σημείου ανάφλεξης (flashpoint).

Όπως τονίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ο στόχος του νέου Κανονισμού είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η προστασία της ανθρώπινης υγείας μέσω της χρήσης, από όλα τα πλοία, καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Προσθέτει ωστόσο ότι οι διαχειριστές πλοίων πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση ότι το παραληφθέν καύσιμο θα πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας της Διεθνούς Συνθήκης SOLAS, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πλοίων, των πληρωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο όλα τα ζητήματα που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού (2020 global low sulphur mandate) και σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα, την καταλληλότητα, την ασφάλεια και τα λοιπά ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποθειωμένων καυσίμων προς αποφυγή λειτουργικών προβλημάτων, να αντιμετωπιστούν καταλλήλως με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και συμβατότητας κατά τη χρήση αναμεμειγμένων καυσίμων (blended fuels).

Τι λέει η ΕΕΕ για τα καύσιμα

Η ΕΕΕ αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό, στην αρχή της περιόδου εφαρμογής των νέων απαιτήσεων για τη χρήση καυσίμων 0,5% περιεκτικότητας σε θείο, τα κράτη σημαίας (flag states) και οι αρχές των κρατών λιμένα (Port State Control – PSC) να αντιμετωπίζουν με πρακτικό και δίκαιο τρόπο τα πλοία, στα οποία παρουσιάζονται τεχνικές ή λειτουργικές δυσκολίες, εξαιτίας παραγόντων που αδυνατούν να ελέγξουν.

Καλεί εξάλλου τις αρχές να διαχειρίζονται με ρεαλιστικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα πλοίο, όταν αναγκάζεται να εκφορτώσει το μη συμμορφούμενο καύσιμο – αφού έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι είναι μη συμμορφούμενο – το οποίο όμως φορτώθηκε χωρίς πρόθεση. Κατά τη δύσκολη αυτή μεταβατική περίοδο, αλλά και μετά από αυτήν, οι πλοιοκτήτες και τα πληρώματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται δυσανάλογα υπεύθυνοι για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που προκύπτουν από τη διάθεση μη ασφαλών ή ακατάλληλων καυσίμων.

Η ΕΕΕ υπογραμμίζει τις ευθύνες των πετρελαϊκών εταιρειών, των διυλιστηρίων και των προμηθευτών καυσίμων για την παροχή καυσίμων «εντός προδιαγραφών» («on-spec»), τα οποία να είναι ασφαλή και κατάλληλα για χρήση παγκοσμίως.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυτιλιακά καύσιμα… φωτιά το 2020 και μαντέψτε ποιος θα τα πληρώσει!"

Φοροδιαφυγή στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών έφερε στο φως επιχείρηση της ΑΑΔΕ

Τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στα νησιά και στα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας, έφερε στο φως μια νέα ειδική επιχείρηση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την κωδική ονομασία «Villa Juanita Dolores».

Συγκεκριμένα, ομάδα τεσσάρων εφοριακών, μετά από έρευνα σε ιστοσελίδες, ανέθεσαν σε μεσιτικό γραφείο το οποίο δραστηριοποιείται στη Μύκονο, την αναζήτηση πολυτελούς καταλύματος, με σκοπό την ολιγοήμερη διαμονή τους στο «νησί των ανέμων». Μάλιστα, οι εν λόγω ελεγκτές εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι Ισπανοί τουρίστες. Το μεσιτικό γραφείο τούς ενημέρωσε ότι υπήρχε διαθεσιμότητα στις αρχές Αυγούστου.

Στις 2 Αυγούστου, οι ελεγκτές έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, χρησιμοποιώντας ισπανικά ονόματα (Juanita, Dolores, Carlos, Antonio). Εκεί, πολυτελές όχημα που είχε στείλει το μεσιτικό γραφείο, τους παρέλαβε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και τους οδήγησε σε βίλα γνωστού επιχειρηματία, στη Φτελιά.

Στη βίλα εμφανίστηκε η ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου και ξενάγησε τους τέσσερις εφοριακούς στους χώρους του οικήματος. Στη συνέχεια, ζήτησε τα πλήρη στοιχεία των «πελατών», καθώς και τον τρόπο πληρωμής για τη μίσθωση τού καταλύματος. Σημειώνεται ότι το αντίτιμο που ζητήθηκε για έξι διανυκτερεύσεις ανερχόταν σε 25.000 ευρώ.

Οι εφοριακοί αποκάλυψαν την ιδιότητά τους και ζήτησαν τα στοιχεία της μεσίτριας και των πελατών που διέμεναν εκεί τις προηγούμενες ημέρες, καθότι η βίλα παρακολουθούνταν στενά και, ως εκ τούτου, οι ελεγκτές γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν μισθωμένο το προηγούμενο διάστημα.

Η μεσίτρια προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τους ελεγκτές, δηλώνοντας ότι πρόσφατα είχε καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό του διαχειριστή, που εκμεταλλεύεται το ακίνητο από τον ιδιοκτήτη, το ποσό των 19.200 ευρώ για 8 ημέρες διαμονής.

Η λεπτομερής έρευνα που ακολούθησε, αποκάλυψε τα εξής:

Τον Απρίλιο 2018 είχε υποβληθεί στο TAXIS δήλωση μίσθωσης του ακινήτου, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ και με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι για τα τέσσερα τελευταία χρόνια το μίσθωμα τριπλασιάζεται.

Όμως, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρόλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Τώρα, και σε συνέχεια όλων αυτών, η ΑΑΔΕ προχωρά κατά προτεραιότητα σε τακτικούς ελέγχους και για τα δύο συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή στην ενοικίαση πολυτελών κατοικιών έφερε στο φως επιχείρηση της ΑΑΔΕ"

Δύο αλλοδαποί που εξέτιαν ποινές στις φυλακές Κασσάνδρας, αναζητούνται από την αστυνομία

Δύο άτομα τα οποία εξέτιαν ποινές φυλάκισης στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής, αναζητούνται από την αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 35χρονο αλλοδαπό ο οποίος κρατείτο με το καθεστώς του «λογοτιμήτη» και χθες το βράδυ, κατά την καταμέτρηση, διαπιστώθηκε η απουσία του.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Αστυνομικές Αρχές αναζητείται 34χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κρατούνταν στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής και προχθές, 15 Αυγούστου 2019, δεν επέστρεψε μετά από άδεια που είχε λάβει.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο αλλοδαποί που εξέτιαν ποινές στις φυλακές Κασσάνδρας, αναζητούνται από την αστυνομία"

Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Σκιάθο

Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση της Σκιάθου, έπειτα από μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλαν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από χθες το βράδυ στις 21.40 που σημειώθηκε βλάβη στο Πήλιο και βύθισε στο σκοτάδι το νησί.

Το πρόβλημα είχε εντοπισθεί από την πλευρά του Πηλίου και αφορούσε το ένα από τα δύο υποθαλάσσια καλώδια Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτούν την Σκιάθο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στις επιχειρήσεις και στους απλούς καταναλωτές, αλλά με παρεμβάσεις των συνεργείων λίγο μετά τα μεσάνυχτα ηλεκτροδοτήθηκε η Χώρα, ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στα πιο δύσκολα σημεία της Σκιάθου, όπως το Μανδράκι και ο Ασέληνος.

Λόγω του γεγονότος ότι αυτή την περίοδο η Σκιάθος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, καθώς η πληρότητα στα ξενοδοχεία φτάνει το 100%, με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τους 45.000, και της ανησυχίας ότι μπορεί να επανεμφανισθεί το πρόβλημα λόγω της υπερκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ «έριξε» στη σύνδεση του νησιού και τρίτη εφεδρική γραμμή Μέσης Τάσης ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος νέας διακοπής στην ηλεκτροδότηση της Σκιάθου.

Για την κατάσταση που επικράτησε και προκειμένου να δοθεί άμεση λύση, επενέβει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με δικά της συνεργεία ώστε να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την εξάλειψη του προβλήματος.

Ήδη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Σκιάθου.Ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι τα συνεργεία του εντόπισαν βλάβη σε γραμμή Μέσης Τάσης στο χερσαίο υπόγειο δίκτυο του νησιού σε σημείο πλησίον του Ξενοδοχείου Skiathos Palace και άμεσα απομόνωσαν τη βλάβη και ξεκίνησαν την επανηλεκτροδότηση των πελατών που επηρεάστηκαν, από τη δεύτερη γραμμή τροφοδοσίας Μέσης Τάσης του νησιού.

Με την άμεση κινητοποίησή τους, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα επανηλεκτροδοτήθηκε το τμήμα της χώρας του νησιού που επηρεάστηκε και έως τη 1:20 ξημερώματα της 17ης Αυγούστου, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές. Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει επίσης πως οι εργασίες των συνεργείων της συνεχίζονται πυρετωδώς μέχρι αυτή την ώρα, προκειμένου να έχει αποκατασταθεί η βλάβη που προέκυψε στη γραμμή Μέσης Τάσης μέχρι τις απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα διαρκούς εφεδρικής τροφοδοσίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Σκιάθο"

Έβαλαν 8.270 φωτιές μέσα στο 2019 - Έλληνας, άνω των 45 και παντρεμένος με παιδιά ο εμπρηστής

Τον απίστευτο αριθμό των 8.270 έφταναν μέχρι χθες 16 Αυγούστου οι δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας από την αρχή του έτους!

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς φέτος από την 01/01/2019 έως και 31/07/2019 είχαν μπει 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές, αριθμός αυξημένος κατά 102% σε σχέση με το 2018, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα, βάσει αριθμών, τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου φέτος μπήκαν 620 φωτιές!

Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν το προφίλ του μέσου εμπρηστή δάσους, που είναι συνήθως άνδρας, Ελληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τον υπερδιπλασιασμό των πυρκαγιών φέτος ευθύνονται οι… εκλογές. Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί για 4η μέρα, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.

Καταρρίφθηκαν τα άλλοθι των υπόπτων εμπρησμού στην Εύβοια

Στο μεταξύ, κατάρριψη των άλλοθι των τριών βασικών υπόπτων για την πυρκαγιά στην Εύβοια επιχειρούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Από τα τρία αυτά άτομα, ένα έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για τον 33χρονο που είχε συλληφθεί πέρσι για 9 εμπρησμούς στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για τον έναν και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχημάτισαν το πιθανό προφίλ του εμπρηστή, συνδυαζόμενο με τις τουλάχιστον 30 καταθέσεις πολιτών και κατοίκων, και κατέληξαν στους τρεις υπόπτους. Και οι τρεις εξετάστηκαν και ρωτήθηκαν για το πού βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα έναρξης της πυρκαγιάς.

Παρουσίασαν ως άλλοθι την παρουσία τους σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπου βρίσκονταν συγγενείς τους, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν. Ωστόσο τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος επιχειρούν να βρουν άλλα πρόσωπα που να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στους χώρους που ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν.

Ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018, κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για τη φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, σε συγγενικό του πρόσωπο, άλλοθι που εξετάζεται. Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Έφτιαξαν το προφίλ του εμπρηστή δάσους

Από 1ης Αυγούστου μέχρι τις 15 Αυγούστου το Πυροσβεστικό Σώμα χειρίστηκε 620 δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο 41 πυρκαγιές τη μέρα!

Την ίδια ώρα, δυσανάλογα μικρός είναι ο αριθμός των συλλήψεων για εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Μέχρι και χθες έχουν συλληφθεί 25 άτομα για τις περίπου 8.270 φωτιές που μέχρι τώρα έχουν προκληθεί. Εκ των οποίων μόνο το 1/3 είναι αυτόφωρη σύλληψη για την πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση (δηλαδή τα 8 άτομα), όταν σύμφωνα με τους ειδικούς το 20% των πυρκαγιών, δηλαδή οι περίπου 1.650 πυρκαγιές που προκλήθηκαν φέτος, ξεκίνησΕ από ανθρώπινο χέρι συνειδητά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, από τη μελέτη την οποία πραγματοποίησε με τα στοιχεία των δασικών πυρκαγιών 2000-2010 ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, ελληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία. Ωστόσο, το προφίλ αυτό είναι σχετικό, 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια, αλλά το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους δράστες. «Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ως αποτέλεσμα του ελληνικού δικονομικού συστήματος, μόνο το 1,6% των συλλήψεων καταδικάζεται. Δηλαδή στους 100 συλληφθέντες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ή από πρόθεση, μόλις ο ένας τελικά καταλήγει στη φυλακή, με τον διωκτικό μηχανισμό να αποδεικνύεται τρομακτικά αδύναμος. Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων, ενώ επίσης μένει και αυτός σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων.

Ενα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία!

Χαρακτηριστικά
– Άνδρας
– Έλληνας
– Άνω των 45 ετών
– Ψυχικά υγιής
– Έγγαμος με παιδιά
– Στοιχειώδης εκπαίδευση
– Αυτοαπασχολούμενος
– Γεωργία/Δασοκομία/Αλιεία
– Ζει στην επαρχία

Εκτάσεις που κάηκαν το 2018 (σε στρέμματα)

Αττική 65.572,03
Θεσσαλία 28.281,57
Κεντρική Μακεδονία 22.722,63
Κρήτη 16.158,56
Πελοπόννησος 13.700,24
Νότιο Αιγαίο 11.016,78
Στερεά Ελλάδα 9.801,69
Δυτική Ελλάδα 8.769,16
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68
Δυτική Μακεδονία 4.556,10
Ιόνια Νησιά 2.897,47
Βόρειο Αιγαίο 2.839,45
Ήπειρος 1.391,91
Σύνολο 93.816,27

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβαλαν 8.270 φωτιές μέσα στο 2019 - Έλληνας, άνω των 45 και παντρεμένος με παιδιά ο εμπρηστής"

Έπεσε βαριά σιδερένια πόρτα παιδικής χαράς στην Αμαλιάδα

Στην άσφαλτο, κατέληξε ξαφνικά η μεγάλη μεταλλική συρόμενη πόρτα της παιδικής χαράς της οδού Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα και από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Η πτώση της πόρτας έγινε αντιληπτή τον Δεκαπενταύγουστο και το ευτύχημα είναι ότι εκείνη τη στιγμή δεν περνούσε κάποιος από το πεζόδρομιο, ακόμη και από τον δρόμο, αφού η παιδική χαρά βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλαβρύτων και Μακεδονίας με είσοδο από την Μακεδονίας…

Η συγκεκριμένη παιδική χαρά, όπως και άλλες είναι υπό αναβάθμιση και ήδη έχουν τοποθετηθεί κάποια καινούργια όργανα. Ακόμη… υποτίθεται ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά η πόρτα το τελευταίο κυρίως διάστημα παρέμενε μισάνοιχτη και άρα ο χώρος προσβάσιμος.

Κάποια, όργανα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο, υπάρχει ακόμη πινακίδα η οποία αναφέρει ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η είσοδος σε αυτή γίνεται με ευθύνη των γονέων των παιδιών και των συνοδών τους…



Βέβαια, η συγκεκριμένη βαριά πόρτα κόπηκε και έπεσε προς τον δρόμο, που σημαίνει ότι μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος στην προκειμένη περίπτωση για κάποιον αμέριμνο στο πεζοδρόμιο, παρά για κάποιους εντός της παιδικής χαράς!

Χθες πάντως το πρωί η πόρτα βρέθηκε και πάλι… στη θέση της, κομμένη και δεμένη με σκοινί – το ενισχυμένο με λάστιχο στο εσωτερικό (!) – και η παιδική χαρά… ορθάνοιχτη!

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσε βαριά σιδερένια πόρτα παιδικής χαράς στην Αμαλιάδα"

Associated Press: Γεμάτη γκράφιτι... ετών η Αθήνα - Αδιαφορούν οι αρχές για τον καθαρισμό τους

Οδοιπορικό στα γκράφιτι της Αθήνας, που συναντά κανείς σε κάθε μεγάλο ή μικρό δρόμο της ελληνικής πρωτεύουσας, κάνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Οι αρχές δεν δίνουν σημασία, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι ιδιώτες έχουν παραιτηθεί, καθώς καθαρίζουν την περιουσία τους και λίγο μετά την βλέπουν ξανά «ζωγραφισμένη», επισημαίνει το ρεπορτάζ. 

«Κάποιες περιοχές της Αθήνας είναι τόσο καλυμμένες από γκράφιτι, μεγάλες ζωγραφιές με έντονα χρώματα, που παραμένουν απείραχτα εδώ και χρόνια και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες έχουν παραιτηθεί από τον καθαρισμό», αναφέρεται, ενώ τονίζεται ιδιαίτερα η αδιαφορία των αρχών: «Οι δήμοι συχνά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το θέμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι νόμοι κατά των βανδαλισμών σπάνια εφαρμόζονται και η αστυνομία δεν έχει προτεραιότητα το κυνήγι των γκραφιτάδων.
grafiti-pente
grafiti-tessera
grafiti-tria
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν λόγω της οικονομικής κρίσης στν Ελλάδα από το 2010 και μετά, πολλά μαγαζιά έκλεισαν και πολλοί τοίχοι έγιναν «καμβάς» για γκραφιτάδες, χωρίς ποτέ ξανά να καθαριστούν, επισημαίνει το Associated Press και το ρεπορτάζ καταλήγει: «Τα περισσότερα από τα γκράφιτι αυτά δεν έχουν κάποιο νόημα ή καλλιτεχνική αξία. Πρόκειται για την υπογραφή του καλλιτέχνη ή ακόμα και πολιτικά και αθλητικά συνθήματα που γράφονται στους τοίχους και παραμένουν εκεί ώσπου κάποιος να γράψει ή να ζωγραφίσει από πάνω απλώς ένα νέο γκράφιτι».

grafiti-dyo

grafiti-eksi
grafiti-ena
grafiti-epta
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Associated Press: Γεμάτη γκράφιτι... ετών η Αθήνα - Αδιαφορούν οι αρχές για τον καθαρισμό τους"

ΑΑΔΕ:“Λουκέτο” σε beach bar στο Γαϊδουρονήσι

Συνεχίζονται οι έλεγχοι κλιμακίων της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Μύκονος.

Κλιμάκιο της ΑΑΔΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη αιφνιδιαστικό έλεγχο σε beach bar στο νησί Χρυσή Λασιθίου (Γαϊδουρονήσι) νότια της Κρήτης. Εκεί, διαπιστώθηκε η μη έκδοση δεκάδων αποδείξεων.

Παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας ήταν υπότροπος και θα έπρεπε να μπει «λουκέτο» για τέσσερις ημέρες, αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου αναστολής λειτουργίας για 48 ώρες, καθώς ο επιχειρηματίας άνοιξε τη φετινή σεζόν την επιχείρησή του με άλλη επωνυμία και άλλο ΑΦΜ!

Παράλληλα, τα ξημερώματα της Παρασκευής προσωπικό ασφαλείας σε δημοφιλές μπαρ της Μυκόνου ανάγκασε τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να αποχωρήσουν. Οι ελεγκτές επέστρεψαν με αστυνομικούς, βάζοντας «λουκέτο» για τέσσερις ημέρες στο μαγαζί.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ:“Λουκέτο” σε beach bar στο Γαϊδουρονήσι"

Σκιάθος: Επανέρχεται η ηλεκτροδότηση στο νησί

Επαναηλεκτροδοτείται σταδιακά η Σκιάθος, μετά τη διακοπή που σημειώθηκε χθες το βράδυ στις 21:40′. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η βλάβη καταγράφηκε από την πλευρά του Πηλίου και αμέσως συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβαν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού, η οποία άρχισε σταδιακά, με πρώτη να επαναηλεκτροδοτείται η Χώρα της Σκιάθου.

Περιοχές όπως ο Ασέληνος, ο Τρούλος, Η Αγία Παρασκευή, το Μανδράκι αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν σύντομα, ενώ με ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι «Ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές της Σκιάθου, οι οποίες σημειώθηκαν [σ.σ. χθες] Παρασκευή 16η Αυγούστου 2019 και περίπου στις 21:40, λόγω βλάβης που προέκυψε σε γραμμή Μέσης Τάσης, διευκρινίζει ότι μετά την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του, περίπου στις 12:00, επανηλεκτροδοτήθηκε η χώρα του νησιού, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν από τη βλάβη και ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχληση τους».

Ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «είναι ανεπίτρεπτα να συμβαίνουν τέτοια προβλήματα στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και αναρωτήθηκε ποιος θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες μετά την ζημιά που υπέστησαν. Το μόνο παρήγορο ήταν ότι η ζημιά σημειώθηκε στην πλευρά του Πηλίου και όχι προς τις Κουκουναριές, οπότε και το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο, αλλά και το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκιάθος: Επανέρχεται η ηλεκτροδότηση στο νησί"

Κτηματολόγιο: Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων σε είκοσι περιοχές

Εκπνέουν από την ερχόμενη εβδομάδα έχουν και το τέλος Σεπτεμβρίου οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο. Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά λύση για τα χιλιάδες ακίνητα (υπολογίζονται σε περισσότερα από 15.000 σε όλη τη χώρα) τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο εδώ και περίπου εικόσι χρόνια και πλέον κινδυνεύουν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αρχίζουν να εκπνέουν από τις 23 Αυγούστου για την Αχαϊα, σε προκαποδιστριακούς δήμους και κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας.

Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τους δήμους Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, σε 26 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Καλαμάτας και 67 του δήμου Μεσσήνης.

Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο για τα ακίνητα των δήμων Αλιάρτου, Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας, Θήβας σε 19 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Λειβαδιάς, 7 του δήμου Ορχομενού και 4 του δήμου Τανάγρας, στον δήμο Δωρίδος και σε 25 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Δελφών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη Μαγνησία και τις Σποράδες, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, στους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίων θεοδώρων και Λουτρακίου - Περαχώρας και στις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας και Ισθμίων Κορινθίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση στην προθεσμία που είχε δοθεί για τις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο υπό κτηνατογράφηση τμήμα του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων σε είκοσι περιοχές"

Αφέθηκε ελεύθερος ο εμπρηστής που επιτέθηκε στους πυροσβέστες και προκάλεσε τροχαίο

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του ο 58χρονος που τον βαρύνουν οι κατηγορίες του εμπρησμού από πρόθεση, της αντίστασης κατά της αρχής, της απείθειας και της υπαιτιότητας σε πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Ο εμπρηστής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή κατόπιν εφέσεως και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Π.Υ. Πύργου, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή ανάμεσα στην Παλαιοβαρβάσαινα και τις Καρούτες, αναζήτησαν, εντόπισαν και τελικά προσήγαγάν ένα άτομο, ως ύποπτο για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά αλλά και για άλλες.

Η σύλληψη έγινε στην περιοχή ανάμεσα στην Αλφειούσα και το Επιτάλιο. Κατά την προσαγωγή του στην υπηρεσία με όχημα της Πυροσβεστικής, αυτός όρμησε με απίστευτη μανία στον οδηγό και τους άλλους δύο πυροσβέστες, χτυπώντας τους. Ο οδηγός στην προσπάθειά του να τον αποφύγει και να αμυνθεί, σταμάτησε απότομα το όχημα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο υπηρεσιακό όχημα που ακολουθούσε ακριβώς πίσω.

Ο δράστης συνέχισε να είναι επιθετικός και εξαγριωμένος με αποτέλεσμα να λάβει διαστάσεις η συμπλοκή και κάποιοι απο τους πυροσβέστες να τραυματιστούν. Τελικά με τη συνδρομή και άλλων πυροσβεστών, ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα που παρέπεμψε την υπόθεση στο Αυτόφωρο.

Το Ανακριτικό Τμήμα ωστόσο συνεχίζει να ερευνά την πιθανή εμπλοκή του συγκεκριμένου προσώπου και σε άλλες υποθέσεις εμπρησμού, όπως αυτή στην πυρκαγιά πριν λίγες ημέρες μέσα στη νύχτα στην ίδια περιοχή, αλλά και άλλες προγενέστερες.

ilialive
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφέθηκε ελεύθερος ο εμπρηστής που επιτέθηκε στους πυροσβέστες και προκάλεσε τροχαίο"

Νέα πατέντα για φοροδιαφυγή: «Σβήνουν» τις αποδείξεις ακόμη και από τα POS

«Παγωτό» άφησε πολλούς η είδηση, για την νέα «πατέντα» (παράνομο λογισμικό) με την οποία παγωτατζίδικο στην Κρήτη, πριν δέκα μέρες, πιάστηκε να «σβήνει» 300 αποδείξεις την ημέρα (το 80% των αποδείξεων που έκοβε). Η …πραγματική είδηση ήταν ότι άφηνε «για τα μάτια της εφορίας» και ένα 20% (ή περίπου 60 την ημέρα) για να εμφανίζει έσοδα 150-200 ευρώ, αντί για 1.000-1.500 ευρώ που είχε κανονικά. 

H ΑΑΔΕ έχει στήσει ολόκληρη «καμπάνια» για να μάθουν οι ξένοι τουρίστες ποια είναι η κανονική «απόδειξη» στην Ελλάδα και ποια δεν είναι (This is NOT apodixi)!

_PODIXI_JPG

notapodixi



Αλλά το πραγματικό σοκ για τους φοροελεγκτές είναι η διαπίστωση πως δεν αρκούν, πλέον, ούτε να ζητηθεί και να κοπεί η απόδειξη (αφού "σβήνεται" εκ των υστέρων), αλλά ούτε καν όμως και να εξαναγκαστεί ο επιχειρηματίας να δεχθεί πληρωμή με πιστωτική κάρτα. 

Και αυτό συγκλονίζει διότι, ενώ οι φοροπαραβάτες ξέρουν ότι πλέον η ΑΑΔΕ μπορεί να τους ελέγξει και εξ αποστάσεως ακόμα μέσα από διασταυρώσεις (για αυτό και δεν μηδενίζουν εντελώς τα κέρδη τους) από την άλλη όμως ρισκάρουν να μην εκδίδουν ή να κρύβουν και τις αποδείξεις ακόμα για τις οποίες έχουν πληρωθεί με κάρτα και τα λεφτά έχουν μπει στον επαγγελματικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνεδεμένο το POS. 

"Αν δεν πρόκειται για απελπισία, θράσος ή …βλακεία όσων το κάνουν, τότε ίσως κρύβεται κάποιο άλλο τεχνολογικό κόλπο ή, ακόμα χειρότερα ίσως, «τρύπα» στο ίδιο το σύστημα ελέγχων» λένε αρμόδιοι ελεγκτικοί παράγοντες.

Ουσιαστικά οι προειδοποιούν για διπλό κίνδυνο:

1. Εντοπίζουν «νομικό λάθος» στην επιβολή των προστίμων. Από το 2017, αντί για 250 ή 500 ευρώ ανά παράβαση (απόδειξη που δεν κόπηκε) το πρόστιμο έγινε 2500 ή 500 ανά φορολογικό έλεγχο όσες αποδείξεις και αν δεν κόπηκαν. Παρότι όποιος πιάνεται οδηγείται «ως πρόβατον επί σφαγή» για αναδρομικό έλεγχο 5 – 10 ετών, πολλοί φαίνεται να αδιαφορούν για τις ευρύτερες συνέπειες και να θεωρούν «δωράκι» το συγκεντρωτικό πρόστιμο («ένα για όλα» σε κάθε έλεγχο) αντί το «κατά κεφαλήν» ανά παράβαση. 

2. Κατανοούν μεν ότι η υπερφορολόγηση προκάλεσε την φοροδιαφυγή επιβίωσης, αλλά αν δεν υπάρξει άμεσα ανάσχεση και αυτοσυγκράτηση, τότε η φοροδιαφυγή θα ακυρώσει τελικά και τις φοροαπαλλαγές που υπόσχεται να φέρει η κυβέρνηση.

Άλλα κόλπα…

Το φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης είναι γνωστό, αλλά λαμβάνει άλλες διαστάσεις όταν ο πελάτης έχει πληρώσει ηλεκτρονικά με κάρτα. 

Από τις αδήλωτες "ταμειακές μηχανές  - μαϊμού" του 2015 (που έκοβαν «χαρτάκια στο βρόντο») οι επιτήδειοι έφτασαν στα ειδικά λογισμικά  που "σβήνουν" την είσπραξη της ημέρας. Οι πιο «ψυλλιασμένοι» προτιμούν να κόβουν «μισή απόδειξη»,  δεν είναι παρά οι πληρωμές με κάρτες και το «πλαστικό χρήμα». Αφότου επεβλήθησαν τα capital controls, η φοροδιαφυγή αλλάζει επίπεδο: στην αρχή οι ελεγκτές ανακάλυπταν τα "POS εξωτερικού" που έστελναν τα χρήματα σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Λουξεμβούργο.

Αφού η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε τα κυκλώματα αυτά, οι επιτήδειοι πλέον πέρασαν «στην επόμενη πίστα»,  προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις:
 
1.      χρησιμοποιούν δεύτερο POS που είναι δηλωμένο σε άλλην, εικονική ή «χαμηλού κόστους» εταιρεία (με "μπροστινούς" κλπ) για τις περιπτώσεις όπου δεν κόβουν αποδείξεις.
 
2.      οπλισμένοι με θράσος, δεν προσπαθούν καν να κρύψουν τα ίχνη τους όταν δεν κόβουν αποδείξεις, παρότι ο πελάτης έχει πληρώσει με κάρτα και τα λεφτά του έχουν ήδη μπει στην τράπεζα, μέσω της οποίας η εφορία εύκολα μπορεί να ανακαλύψει ποια ήταν η πραγματική είσπραξη  της ημέρας.
 
Τι εστί "απόδειξη";

Η συνήθης τακτική τους είναι ότι «σερβίρουν» μιαν … "Προσωρινή Απόδειξη" στον πελάτη,  που πολύ εύκολα την περνάει για κανονική (ειδικά τη νύχτα και μετά την κατανάλωση ποτών)…
 
Ποντάρουν ενδεχομένως ότι -αν και εφόσον ποτέ τελικώς πέσει επάνω τους ο έλεγχος- το πρόστιμο θα είναι για αυτούς 250 ή 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο και όχι ανά απόδειξη που δεν κόπηκε όπως ίσχυε ως το 2017!
 
Ένα αληθινό παράδειγμα:
 
1.      Πελάτης πληρώνει με κάρτα 20 ευρώ για ποτά που κατανάλωσε, αλλά ο σερβιτόρος του δίνει το αντίγραφο πελάτη μαζί με «προσωρινή» και όχι κανονική απόδειξη. Ο επιχειρηματίας τα βάζει «μαύρα» στην τσέπη του αντί στα έσοδα της εταιρίας και αυτομάτως κερδίζει τα 3,88 ευρώ από τον ΦΠΑ που θα απέδιδε και άλλα 4,52 ευρώ σαν φόρο κερδών του 2019. Από τα 20 ευρώ για τα οποία δεν εξέδωσε απόδειξη, το δημόσιο χάνει αυτομάτως τα 8,4 ευρώ.
 
2.      Με βάση όσα ίσχυαν ως το 2017, για κάθε απόδειξη που πιάνεται να μην έχει κόψει, έπεφτε «πρόστιμο - τσεκούρι» 250 ευρώ τουλάχιστον. 
 
3.      Με τα νέα δεδομένα όμως, το πρόστιμο επιβάλλεται ανά έλεγχο και υπολογίζεται με βάση τον ΦΠΑ που θα απέδιδε ο ελεγχόμενος, εάν είχε κόψει κανονικά απόδειξη.  Έτσι όμως, ακόμα και αν εντοπιστεί κάποτε από έλεγχο ότι πχ στις 22 Ιουλίου φέτος η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε κόψει την συγκεκριμένη απόδειξη (ή και άλλες 20 ή 25 ή και 60 ακόμη σαν και αυτήν) το πρόστιμο θα είναι πάλι 250 ευρώ.
 
4.      Άρα, μη κόβοντας πχ 60 αποδείξεις των 20 ευρώ, έχει αποκομίσει όφελος 500 ευρώ (60 Χ 8,4 ευρώ). Αν εντοπιστεί από τον φορολογικό έλεγχο κατόπιν διασταύρωσης πως μπήκαν 1.200 ευρώ στην τράπεζα μέσω POS, αλλά δεν κόπηκαν αντίστοιχα οι 60 αποδείξεις των 20 ευρώ, τότε το πρόστιμο υπολογίζεται στα 234 ευρώ (3,9 ευρώ ΦΠΑ Χ 60 αποδείξεις) αλλά επιβάλλεται η «ταρίφα» των 250 ευρώ αντί  πχ έως 15.000 ευρώ (60 Χ250) που θα ήταν ξεχωριστά για κάθε μια παράβαση, αντί συγκεντρωτικά ανά έλεγχο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πατέντα για φοροδιαφυγή: «Σβήνουν» τις αποδείξεις ακόμη και από τα POS"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news