facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια, μάχη να την οριοθετήσουν δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει πουθενά φλόγα, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες και τις επιχειρήσεις, από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις .

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, στη θέση Καμπιά, όπου έγινε η μεγάλη αναζωπύρωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους.

Εκεί παλεύουν, μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, τα πεζοπόρα τμήματα, που καταβάλουν προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και πάλι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μέχρι να σβηστεί και τελευταία σπίθα.

Η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, σώθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής

Αυτό βέβαια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 19:00 χτες 14-08-2019 έως 19:00 σήμερα 15-08-2019, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από την Πυροσβεστική, για μια ακόμα φορά, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:


  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
  • Παρακαλούνται επίσης όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια, μάχη να την οριοθετήσουν δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές"

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τρεις ύποπτοι στο στόχαστρο των Αρχών – Ερευνούν τα άλλοθί τους

Στο στόχαστρο των Αρχών που ερευνούν τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς της Εύβοιας φαίνεται πως έχουν μπει τρεις ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ο εμπρηστής της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2018, στο ίδιο σημείο.

Τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχουν πάρει τουλάχιστον 25 καταθέσεις από κατοίκους της περιοχής και άλλους μάρτυρες και έχουν σχηματίσει το προφίλ τουλάχιστον 3 βασικών υπόπτων. Οι ύποπτοι είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρχές.

Και οι τρεις έχουν προτάξει άλλοθι, τα οποία και εξετάζονται από τις Αρχές οι οποίες συνεχίζουν την έρευνα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικείες τους κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής φαίνεται να έχουν καταλήξει πως η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού από πρόθεση. Η φωτιά ξεκίνησε από 3 διαφορετικά σημεία, με απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων, ενώ πληροφορίες ήθελαν να έχει παρατηρηθεί όχημα που κινούταν ύποπτα στην περιοχή τις προηγούμενες ώρες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, την περασμένη Παρασκευή είχε εκδηλωθεί άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία και αυτή ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τρεις ύποπτοι στο στόχαστρο των Αρχών – Ερευνούν τα άλλοθί τους"

Πυροσβεστική: 32 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/14-08-2019 έως Ω/19:00/15-08-2019, εκδηλώθηκαν 39 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 825 πυροσβέστες, 278 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 15 Α/Φ και 13 Ε/Π, καθώς και 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 συντονιστικό Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης επιχείρησαν 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 22 υδροφόρες και 20 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13/08/2019 στην Κεντρική Εύβοια, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρούν 382 πυροσβέστες, 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 Α/Φ και 11 Ε/Π. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία. μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά Ε/Π: 2 Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και 1 Ε/Π της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 32 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Βόλος: Καταρρακτώδης βροχή και κεραυνοί - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Καταρρακτώδης βροχή και συνεχείς πτώσεις κεραυνών είναι τα φαινόμενα που επικρατούν στον νομό Μαγνησίας από τις 7 μμ, τόσο στη μητροπολιτική περιοχή του Βόλου, όσο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Πηλίου και τον Αλμυρό.

Η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε πολλούς δρόμους του Βόλου σε ποτάμια και υπάρχουν συνεχείς πτώσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι κεραυνοί που πέφτουν στην περιοχή είναι συνεχείς και έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλο μποτιλιάρισμα στον δρόμο από το παραλιακό Πήλιο προς τον Βόλο με αποτέλεσμα να είναι ακινητοποιημένα εκατοντάδες αυτοκίνητα από το Μαλάκι μέχρι και τον Βόλο.

Η κακοκαιρία κατευθύνεται προς τη βόρεια και κεντρική Εύβοια με την ελπίδα να βοηθήσει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Καταρρακτώδης βροχή και κεραυνοί - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση"

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών

Ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας NOAA, η οποία επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη γνώρισε μια άνευ προηγούμενου ζέστη τον Ιούλιο, με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του θερμότερου μήνα που έχει ποτέ καταγραφεί» επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η ζέστη ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα «την τήξη των πάγων στην Αρκτική και Ανταρκτική σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τη NOAA, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τον Ιούλιο ήταν 0,95 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, τους 15,8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά τον μήνα αυτό τον πιο ζεστό που έχει ποτέ καταγραφεί από το 1880. Ο θερμότερος μήνας που είχε καταγραφεί πριν ήταν ο Ιούλιος του 2016.

«Οι εννέα από τους δέκα πιο θερμοί Ιούλιοι έχουν καταγραφεί από το 2005, με τα πέντε τελευταία χρόνια να είναι τα πέντε πιο ζεστά έτη» υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Η Αλάσκα γνώρισε τον θερμότερο μήνα Ιούλιο από τότε που ξεκίνησε τις μετρήσεις, το 2005.

Πολλές χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, ενώ ο Ιούλιος του 2019 είναι ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών"

Χαλάει ο καιρός μέχρι το πρωί του Σαββάτου

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, φαινόμενα που τοπικά δεν αποκλείεται να είναι έντονα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τις βραδινές ώρες κατά τόπους έντονα φαινόμενα αναμένονται στη Μακεδονία και ενδεχομένως στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας λίγες τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο και στη Στερεά και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 32 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 35, στην Ήπειρο από 19 έως 33 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 19 έως 37, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 20 έως 33 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες και στις Κυκλάδες οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 29 βαθμούς Κελσίου.
Oι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και μέχρι το μεσημέρι στο βορειοδυτικό Αιγαίο 6 έως 7 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα νότια και νοτιοανατολικά πελάγη, όπου οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια πελάγη σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται καλός και ζεστός καιρός με τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς.
Την Παρασκευή 
Την Παρασκευή (16-08-2019) από τις απογευματινές ώρες, η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και αργά το βράδυ οι σπορώδες και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββατου (17-08-2019) θα εξασθενήσουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλάει ο καιρός μέχρι το πρωί του Σαββάτου"

Ανησυχία στη Νορβηγία: Εντοπίστηκαν ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου στα σύνορα με τη Ρωσία

Η νορβηγική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας αναλύει μικροσκοπικές ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου, που εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα στο βόρειο τμήμα της χώρας κατά τις ημέρες που ακολούθησαν μια φονική έκρηξη στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Ρωσία.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι πέντε άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την έκρηξη ήταν μέλη του προσωπικού της και ότι στο συμβάν ενεπλάκησαν «πηγές ισοτόπου ενέργειας», χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχή ακτινοβολίας και πυρηνικής ασφάλειας της Νορβηγίας, DSA ανέφερε ότι εντόπισε το ραδιενεργό ιώδιο στον σταθμό φιλτραρίσματος του αέρα στο Σβάνχοβντ, στα σύνορα με τη Ρωσία. Ένα ποτάμι χωρίζει τις δύο χώρες.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου, ενώ το δυστύχημα στην περιοχή Αρχάνγκελσκ της βόρειας Ρωσίας σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου, ανέφερε.

«Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε αν ο τελευταίος εντοπισμός ιωδίου συνδέεται με το δυστύχημα στο Αρχάνγκελσκ την περασμένη εβδομάδα. Η DSA συνεχίζει πιο συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις», ανέφερε η DSA.

Παρόμοιες μετρήσεις ραδιενέργειας δεν είναι ασυνήθιστες στη Νορβηγία, καθώς οι σταθμοί ελέγχου της χώρας εντοπίζουν ραδιενεργό ιώδιο περίπου έξι έως οκτώ φορές τον χρόνο και η πηγή είναι συνήθως άγνωστη.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε την Τρίτη πως το επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη Σεβεροντβίνσκ είχαν αυξηθεί μέχρι 16 φορές την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι γιατροί που περιέθαλψαν τα θύματα του δυστυχήματος στάλθηκαν στη Μόσχα για ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία στη Νορβηγία: Εντοπίστηκαν ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου στα σύνορα με τη Ρωσία"

Σε ύφεση η φωτιά στην Κλειτορία Καλαβρύτων

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, η φωτιά είναι αυτή την ώρα σε ύφεση…

Καίει σε δύσβατο ορεινό σημείο και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η φωτιά στην Κλειτορία Καλαβρύτων"

Δύο συλλήψεις για τις πυρκαγιές σε Καλαμάτα και Πύργο

Σε δύο συλλήψεις έχει προχωρήσει το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τις πυρκαγιές σε Καλαμάτα και Πύργο .

Συγκεκριμένα, συνελήφθη σήμερα, 15 Αυγούστου 2019, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 52χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για διαδοχικές εστίες πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Τριπόλεως και σε ξερά χόρτα σε πρανές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Τσακώνας – Καλού Νερού, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Η προσαγωγή του φερόμενου ως δράστη πραγματοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία, η σύλληψή του από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Αντιεισαγγελέας.

Ακόμη, την Τετάρτη συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, 58χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Η σύλληψη του πραγματοποιήθηκε από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με την συνδρομή κλιμακίου Κ.Α.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας. Ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο:

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις - ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
- Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο
- Επισημαίνεται, ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά
- Η πρόκληση πυρκαγιάς αποτελεί ποινικό αδίκημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο συλλήψεις για τις πυρκαγιές σε Καλαμάτα και Πύργο"

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κλειτορία Καλαβρύτων

Την κινητοποίηση της πυροσβεστικής έχει προκαλέσει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη ακόμα αιτία, σε δασική έκταση στην Κλειτορία των Καλαβρύτων.

Στην περιοχή επιχειρούν 11 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με έξι άτομα.

Επίσης, δύο αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ», πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κλειτορία Καλαβρύτων"

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς. Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια, επέτρεψαν, η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα. Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.
Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό. Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί και των αεροσκαφών αμέσως μετά, βρήκαν τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα». Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα. Το βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».
Συνέδραμαν 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news