facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Δεύτερη νύχτα «μάχης», στήνουν αντιπυρική ζώνη στην Πλατάνα

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα αναμένεται να έχουν πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, η οποία καίει από τα ξημερώματα της Τρίτης. Η «μάχη» αυτή τη φορά αναμένεται να δοθεί έξω από το χωριό Πλατάνα (Πλατάνια), καθώς στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής μετά την αναζωπύρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Περιμετρικά του χωριού η Πυροσβεστική δημιουργεί αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς προς το χωριό.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατάνα. «Πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην φωτιά της Εύβοιας την Τετάρτη επιχείρησαν 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικόπτερα Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στην Εύβοια: Δεύτερη νύχτα «μάχης», στήνουν αντιπυρική ζώνη στην Πλατάνα"

Αναστέλλεται το διάταγμα Σαλβίνι που απαγόρευε πλοίο με μετανάστες να μπει στα χωρικά ύδατα

Διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης αποφάσισε σήμερα ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε ισπανικό πλοίο επιχειρήσεων διάσωσης, που μεταφέρει περίπου 150 μετανάστες, να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αναστέλλοντας την ισχύ του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που το απαγόρευε.

«Κερδίσαμε την προσφυγή που καταθέσαμε ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου στην Ιταλία εναντίον του διατάγματος για την ασφάλεια του (Ματέο) Σαλβίνι», δήλωσε ο Όσκαρ Καμπς, ο ιδρυτής της μκο Proactiva Open Arms, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Η ισπανική μκο είχε προσφύγει στην ιταλική δικαιοσύνη ζητώντας να δώσει το πράσινο φως για να πάει στην Ιταλία, με το επιχείρημα ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο προβλέπει πως έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τους μετανάστες σε ασφαλές μέρος.

Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι θα εμποδίσει τόσο το πλοίο της Open Arms όσο κι ένα πλοίο γαλλικών μκο, το Ocean Viking, να μεταφέρουν στην Ιταλία περισσότερους από 500 μετανάστες, που είχαν διασώσει από τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο της Ρώμης επισημαίνει ότι η προσφυγή του Open Arms «δεν φαίνεται να στερείται νομικής βάσεως». Υπογραμμίζεται, δε, ότι το πλοίο ξεκάθαρα βρέθηκε ενώπιον μιας «έκτακτης και σοβαρής» κατάστασης.

Επομένως, τονίζεται, πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να λάβει «άμεση βοήθεια» για τους «διασωθέντες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως διαβεβαίωσε ο Όσκαρ Καμπς, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε την «αποβίβαση» των 147 μεταναστών, τους οποίους η Ιταλία αρνείτο να υποδεχθεί.

«Το μόνο που λείπει είναι μας ορίσουν το λιμάνι» όπου θα αποβιβάσουμε τον κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η μκο θα τηρήσει όλες τις νομικές διαδικασίες.

«Πρόκειται για μια επιτυχία: το ναυτικό δίκαιο υπερισχύει» σημείωσε ο Καμπς, προσθέτοντας: «στην Ιταλία, όλος ο κόσμος δεν σκέφτεται όπως ο Σαλβίνι».

Προς το παρόν ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, δεν έχει σχολιάσει τη δικαστική απόφαση. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είχε περάσει έναν νέο νόμο που προβλέπει την επιβολή προστίμων, έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ, σε πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς άδεια.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται το διάταγμα Σαλβίνι που απαγόρευε πλοίο με μετανάστες να μπει στα χωρικά ύδατα"

Η πρώτη ανάρτηση του Αρκά μετά το ξεμπλοκάρισμα του facebook είχε άρωμα… ΣΥΡΙΖΑ

Επανήλθε ο Αρκάς, μετά το μπλοκάρισμα που είχε υποστεί ο επίσημος λογαριασμός του στο facebook.

Ο γνωστός σκιτσογράφος, πραγματοποίησε ένα ακόμα διαδικτυακό «χτύπημα» και μέσω του σχολίου του πήρε θέση για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, χρησιμοποιώντας ένα σκίτσο του 2017 το οποίο είχε άρωμα... ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν κατηγορούσαν τον Αρκά για πολιτική στράτευση είχαμε γράψει ότι τα σκίτσα του δεν είναι προσωποποιημένα και αφορούν σε κάθε εξουσία διαχρονικά. Σήμερα οι κατήγοροι του Αρκά κυκλοφόρησαν στο Internet αυτό το σκίτσο που έγινε το καλοκαίρι του 2017, αποδεικνύοντας έτσι το πόσο δίκιο είχαμε» έγραψε η επίσημη σελίδα του Αρκά.



Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη ανάρτηση του Αρκά μετά το ξεμπλοκάρισμα του facebook είχε άρωμα… ΣΥΡΙΖΑ"

Πυροσβεστική: 31 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/13-08-2019 έως Ω/19:00/14-08-2019, εκδηλώθηκαν 31 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 864 πυροσβέστες, 297 οχήματα, 36 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή παρείχαν 2 Ε/Π καθώς και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 53 υδροφόρες και 18 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 68 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό τους στάδιο.
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13/08/2019 στην Κεντρική Εύβοια, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχειρούν 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 Α/Φ και 7 Ε/Π. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.  Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάςγια αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Για την ανωτέρω Περιφέρεια τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ., όπως επίσης και η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο Πέμπτη 15/08/2019 με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι όποιες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά, αύριο Πέμπτη 15/08/2019 από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν: η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και σταδιακά η Ανατολική Μακεδονία. Αναμένεται, τη νύχτα η εξασθένιση των φαινομένων.
Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας ώστε:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, καθώς και την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, κατά περίπτωση.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς ή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 31 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο μεταξύ των οικισμών Πλατάνα και Μακρυμάλλη

Νέος συναγερμός σήμανε για τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα στην Κεντρική Εύβοια που γύρισαν σήμερα Τετάρτη στα σπίτια τους μετά τη χθεσινή εκκένωση.

Η αναζωπύρωση που είχαμε μετά τις 5 το απόγευμα μεταξύ των οικισμών Πλατάνα και Μακρυμάλλη, σε δύσβατο σημείο καθώς είναι μέσα σε χαράδρα, οδήγησε σε νέο μέτωπο 1,5 έως 2 χιλιόμετρων, όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ. Οι φλόγες φθάνουν σε ύψος 15 και 20 μέτρων.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα.

Ήδη, τέσσερα Καναντέρ έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις νερού, ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες επιχειρήσεις , για όσο ακόμα πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα προκειμένου να μην περάσει η φωτιά την κορυφογραμμή για το χωριό. Η φωτιά αύτη την ώρα μαίνεται 3 χλμ μακριά από το χωριό.

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 235 πυροσβέστες με 75 οχήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Από την πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν καεί – συμφώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – περίπου 20 χιλιάδες στρώματα πευκοδάσους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να επιχειρούν και τα δυο ιταλικά καναντέρ που βρίσκονται από την Τετάρτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Οι πυροσβέστες μετά από ολονύχτια μάχη κατάφεραν να σώσουν όλους τους οικισμούς κοντά τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο μεταξύ των οικισμών Πλατάνα και Μακρυμάλλη"

Καιρός - Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Πού θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο, Πέμπτη, καθώς μετά τον καύσωνα έρχονται βροχές και καταιγίδες.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Την Πέμπτη από τις μεσημβρινές ώρες η δυτική και η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και σταδιακά η ανατολική Μακεδονία. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Την Παρασκευή από τις απογευματινές ώρες, η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και αργά το βράδυ οι Σποράδες και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα εξασθενήσουν.

dekape_vroxi
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Πού θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χαλάζι"

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα φετινά εκκαθαριστικά

Έως τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι «ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2019, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στις 11 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης- ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2019 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου».

Παράλληλα, «η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2020, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 16/8, μεταξύ 11.00 και 15.00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010- 2018), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών».

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Η μείωση αυτή κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:

*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%

*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%

*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%

*Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και

*Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%- 30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 (Α ́ 287).

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν στο Taxis τα φετινά εκκαθαριστικά"

Χανιά: Σύλληψη 50χρονου για καλλιέργεια 1.030 δενδρυλλίων κάνναβης

Στη σύλληψη 50χρονου αλλοδαπού που κατηγορείται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης προχώρησε σήμερα η αστυνομία στα Χανιά. Η σύλληψή του έγινε στη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛΑΣ κατά την οποία εντοπίστηκε φυτεία 1.030 δενδρυλλίων κάνναβης.

Η φυτεία εντοπίστηκε σε δύσβατη δασώδη περιοχή του Δήμου Πλατανιά και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ τα δενδρύλλια κάνναβης βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης, ύψους έως 2,6 μ.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, ενώ ο συλληφθείς με την εις βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Σύλληψη 50χρονου για καλλιέργεια 1.030 δενδρυλλίων κάνναβης"

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογής Ε9

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2019, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πληροφορεί πως η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2019 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019.

Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.

Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2020, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 16/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2018), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογής Ε9"

Εργάστηριο πλαστών εγγράφων εντόπισε η ΟΠΚΕ στον Άγιο Παντελεήμονα

Αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος είχαν πληροφορίες για μίνι μάρκετ - βιτρίνα εντός του οποίου λειτουργούσε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων από 3 άτομα.


Είχαν αποκτήσει εξειδίκευση κυρίως σε ελληνικές, ιταλικές και γαλλικές ταυτότητες
Επίσης κατάρτιζαν πλαστές βεβαιώσεις ΑΦΜ ΑΜΚΑ κλπ τις οποίες οι πελάτες υπέβαλλαν σε άλλες υπηρεσίες.
 Αγόραζαν κλεμμένα διαβατήρια/ταυτότητες τα οποία παραποιούσαν η χρησιμοποιούσαν ως πρωτότυπα
Εκτιμάται πως το κέρδος ξεπερνά τα 150.000€


bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργάστηριο πλαστών εγγράφων εντόπισε η ΟΠΚΕ στον Άγιο Παντελεήμονα"

Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για την Εύβοια, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

Την ίδια ώρα την πρόθεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές αλλαγές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης προς τον κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, ο Επίτροπος τόνισε πως «αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού», ήταν «ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Ευρωπαίου Επιτρόπου:

Κ. Μητσοτάκης: «Χαίρομαι που υποδέχομαι, για ακόμα μια φορά, τον Επίτροπο και καλό φίλο της Ελλάδος Χρήστο Στυλιανίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλω να τον ευχαριστήσω, όχι μόνο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά θέλω να τον ευχαριστήσω συνολικά για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί αυτής της πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, και οι επιπτώσεις της, θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Ο μηχανισμός RescEU τον οποίον στην ουσία δρομολόγησε μέσα από τις δράσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει ακριβώς αυτό. Και θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι προσωπικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σκοπεύω να ηγηθώ της προσπάθειας ο μηχανισμός RescEU να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να συνδράμει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει πια να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αγαπητέ Χρήστο -μου επιτρέπεις τον ενικό- και πάλι θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει συνολικά ως Ευρωπαίος Επίτροπος στο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεσαι, αλλά και για το γεγονός ότι είσαι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν αυτή σε έχει ανάγκη».

Χρ. Στυλιανίδης: «Πρόεδρε, να σε ευχαριστήσω για αυτή τη συνάντηση. Θα ήθελα να πω ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε αυτή την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως. Γιατί νομίζω ότι ως πολιτικοί πρέπει να καταγράφουμε την Ιστορία.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω, είναι το γιατί είμαι εδώ. Είμαι εδώ γιατί, σε συνεργασία με το φίλο και εξαίρετο Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των δύσκολων πυρκαγιών, ειδικά της δύσκολης πυρκαγιάς στην Εύβοια, συντονιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες μέσω του RescEU. Τα καταφέραμε, παρόλο που υπάρχουν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εντούτοις ήδη έχει έρθει το πρώτο ιταλικό αεροπλάνο -το άλλο είναι στο δρόμο- και ξεκινάει και το ισπανικό και είμαστε σε επαφή με τον κροατική κυβέρνηση για τα δύο, παρόλο που και εκεί είμαστε στον πιο ψηλό δείκτη επικινδυνότητας.

Όπως σωστά είπες, πρέπει να εμβαθύνουμε και άλλο το RescEU, με επιχειρησιακά μέσα και αυτό είναι το επόμενο στάδιο και το κουβέντιασα τώρα με τον κ. Χρυσοχοΐδη στη συνάντηση που είχαμε, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε prevention and preparation (πρόληψη και προετοιμασία). Και αυτές τις μέρες, χθες και προχθές στην Εύβοια, αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού ήταν ότι υπήρξε ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός εις την εκκένωση των χωριών των κατοικημένων περιοχών, αλλά και το πως προστατεύτηκαν οι περιουσίες μέσα από συγκεκριμένες χειροπιαστές ενέργειες πρόληψης.

Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, κ. Πρόεδρε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σώθηκαν περιουσίες του κόσμου. Έχουμε μια οικολογική καταστροφή, θα τη διαχειριστούμε, θα πρέπει και σήμερα να τρέξουμε πολύ, να σβήσει η πυρκαγιά. Αν μας βοηθήσει και ο άνεμος, απ’ ότι μου είπαν οι τεχνοκράτες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα πάμε καλά. Αλλά, είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε τη χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Θέλω εδώ, από το γραφείο του Πρωθυπουργού, να ευχαριστήσω την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα. Η Ευρώπη, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλιώς δεν είναι το κοινό μας σπίτι. Όπως, σήμερα και χθες, απεδείχθη ότι υπάρχει αυτή η κοινότητα συμφερόντων, υπάρχει το δικό μας κοινό σπίτι που είναι η δική μας έγνοια. Ευχαριστώ και πάλι τον Πρωθυπουργό που με δέχτηκε για να μιλήσουμε για όλα αυτά τα θέματα».



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης"

Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα δάσους - Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στο δάσος Natura γύρω.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα. 


«Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον "πνεύμονα" της Εύβοιας» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και ελατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Δείτε εικόνες από τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Μακρυμάλλη και κάποτε ήταν γεμάτος ζωή: 




Δείτε βίντεο από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς το πρωί της Τετάρτης:




Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με τα κάποτε πράσινα δέντρα να έχουν καεί και το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στην περιοχή.


105
104
103
102
101


kammensd3
kammensd2
kammensd1


kammensd9
kammensd8
kammensd7


Χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής δεν υπήρξε, ευτυχώς, απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και τα χωριά που απειλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί υλικίες ζημιές σε αγροικίες και αυλές σπιτιών ενώ έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Στάχτη 25.000 στρέμματα δάσους - Τεράστια η οικολογική καταστροφή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news