facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Κυβέρνηση: Δωρεάν η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112

«Σχετικά με την κακόβουλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες από τους κήρυκες της μιζέριας», κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112 (ενδιάμεση λύση έως 31/12) γίνεται χωρίς δαπάνη για τον ελληνικό λαό και για το Κράτος, έπειτα από σχετική συνεννόηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Σημειώνεται ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα χρέωσης των μηνυμάτων αυτών, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να σώζουν ζωές. Εξάλλου, για να υπάρχει χρέωση, θα έπρεπε να υπάρχει σχετική σύμβαση, η οποία δεν υφίσταται. Όσο για τα μηνύματα CB, δηλαδή την τελική λύση που θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2020, αυτά αποτελούν μη δομημένα δεδομένα (unstructured data) και στέλνονται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με άλλα λόγια, είναι ειδικός τύπος μηνύματος, όχι SMS, και ως εκ τούτου, δεν χρεώνονται».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Δωρεάν η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112"

Τρία τα πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα σε Άρλα, Νιφορέικα και Μποζαΐτικα

Άλλη μια φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Πατρών - Πύργου, στο ύψος του Λάππα. Η φωτιά μαίνεται στο πρανές της εθνικής οδού και επί τόπου επιχειρούν οι πυροσβέστες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σε δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Άρλα της δυτικής Αχαΐας, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Πάτρας και στην περιοχή Νιφορέικα της δυτικής Αχαΐας. Τα νέα πάντως, από τα μέτωπα είναι καλά και είναι θέμα χρόνου να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο από τους πυροσβέστες.

23:15 Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση κοντά στην κοινότητα Άρλα της δυτικής Αχαΐας, η δεύτερη στην περιοχή Προφήτης Ηλίας της Πάτρας και η τρίτη στην περιοχή Νιφορέικα της δυτικής Αχαΐας.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα τρία πύρινα μέτωπα.

Όσον αφορά την φωτιά στην Άρλα, η εστία βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο της κοινότητας και στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στα άλλα δύο μέτωπα, στα Μποζαΐτικα στον Προφήτη Ηλία και στα Νιφορέικα, ενώ από την πλευρά της η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

22:45 Καλύτερα φαίνεται πως πηγαίνει και η φωτιά στον Προφήτη Ηλία, στα Μποζαΐτικα της Πάτρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες.

22:42 Το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Άρλα της Δυτικής Αχαΐας φαίνεται πως αυτή την ώρα τίθεται υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 14 οχήματα με 31 Πυροσβέστες.

22:30 Σε δύο μέτωπα πυρκαγιών επιχειρούν αυτή την ώρα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αχαΐα. Το ένα είναι στην Άρλα Δυτική Αχαΐας και το άλλο στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν σήμερα στην περιοχή έχουν σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Ειδικά στην Άρλα η φωτιά χαρακτηρίζεται μεγάλη, έχει ζητηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού.

Η εστία της φωτιάς βρίσκεται πίσω από το νεκροταφείο. Στην παρούσα φάση δεν κινδυνεύουν σπίτια ωστόσο ο αέρας πνέει προς το χωριό.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία τα πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα σε Άρλα, Νιφορέικα και Μποζαΐτικα"

Καταστηματάρχης στην Κρήτη διέγραφε με λογισμικό το 80% των αποδείξεων που έκοβε

Η φοροδιαφυγή τέχνας κατεργάζεται. Αυτό διαπίστωσαν ιδίοις όμμασιν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε gelateria στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Αφού μελέτησαν επί τρεις ώρες το σύστημα έκδοσης αποδείξεων, ανακάλυψαν ότι υπήρχε εγκατεστημένο ένα ειδικό λογισμικό, που στο τέλος κάθε ημέρας διέγραφε το 80% των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί και εμφάνιζε στην εφορία μόνον το 20% από αυτές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κλιμάκιο των ελεγκτών στην Κρήτη διαπίστωσε πως μόνον σε μια μέρα το λογισμικό είχε σβήσει 291 αποδείξεις και εκτιμά ότι το τελευταίο 15νθήμερο είχαν διαγραφεί περισσότερες από 3.000 αποδείξεις.
Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης θα ελεγχθεί εξονυχιστικά τόσο για την τρέχουσα χρήση, όσο και για τις χρήσεις των προηγούμενων ετών για το εισόδημα και τον ΦΠΑ που έχει αποκρυφτεί από την εφορία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταστηματάρχης στην Κρήτη διέγραφε με λογισμικό το 80% των αποδείξεων που έκοβε"

Πυροσβεστική: 63 δασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες στη χώρα

Από Ω/19:00/10-08-2019 έως Ω/19:00/11-08-2019, εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα (9) Α/Φ, εννιά (9) Ε/Π και τρία (3) PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π του Ε.Σ., 20 οχήματα Ο.Τ.Α. και δύο (2) υδροφόρες.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Η πυρκαγιά στη νήσο Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας είναι σε ύφεση και επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 Α/Φ, 3 PZL, 5 Ε/Π καθώς και 1 Ε/Π για το συντονισμό από αέρος. Οι παραπάνω δυνάμεις αναλύονται σε: 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρων από την 1η Ε.Μ.Α.Κ. με 14 πυροσβέστες & 6 ομάδες πεζοπόρου με 47 πυροσβέστες από τις Περιφέρειες Αττικής, Δ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 2 Ε/Π και 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ., 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, προβλέπεται: Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Σκύρος, Φθιώτιδα, Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)
Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.
Συνεπώς, συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.
Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:
  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.
Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 63 δασικές πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες στη χώρα"

Παυλόπουλος: Αβάσιμες και αυθαίρετες οι «αμφισβητήσεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο

Μήνυμα προς όλους τους γειτονικούς λαούς για ειρήνη και ασφάλεια έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

«Δίχως ίχνος έπαρσης, αλλ' όλως αντιθέτως εφοδιασμένοι με την απαραίτητη για την προπαρασκευή ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Τόπο μας και τις νεότερες γενιές ιστορική αυτογνωσία, καλούμε εμείς, οι Έλληνες, όλους τους γειτονικούς μας λαούς να εργασθούμε από κοινού για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή στην οποία ζούμε. Είμαστε, πρωτίστως, Λαός και Έθνος της Ειρήνης, κατ' ουδένα τρόπο όμως υποστέλλουμε -ούτε πρόκειται να υποστείλουμε- την Σημαία υπεράσπισης της Πατρίδας και της Ελευθερίας μας, έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να τις υπονομεύσει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα, λοιπόν, να υπενθυμίσω προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως δε προς την γείτονα Τουρκία -και, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, από εδώ, την ιστορική Νάξο- ότι η Ελλάδα είναι Χώρα ειρηνική που επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μαζί της».

Η καλή γειτονία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτει, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, και την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Με αφορμή, μάλιστα, το γεγονός ότι σήμερα δύο περιοχές του Νησιού σας, μέρος της παραλιακής ζώνης και ο υγρότοπος της αλυκής Νάξου, έχουν χαρακτηριστεί τόποι ιδιαίτερης οικολογικής και κοινωνικής αξίας και ως εκ τούτου ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο "Natura 2000", επιτρέψατέ μου να τονίσω, για μιαν ακόμη φορά, ότι αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αποτελεί και το πρόγραμμα "Natura 2000", που αφορά τον επακριβή καθορισμό των εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα. Οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Παυλόπουλος, οι κάθε μορφής «αμφισβητήσεις» που, κατά καιρούς και κατά το δοκούν, εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες. «Συνακόλουθα δε βρίσκονται σ' ευθεία αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν όλους».

«Κατόπιν όλων των ανωτέρω, κωδικοποιώ αυτά που είναι η αυταπόδεικτη αλήθεια: Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Το λέγω διότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί, από την πλευρά μας, υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Μόνο που σήμερα δεν είμαστε πια μόνοι. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα, τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και την συμπαράστασή τους. Αυτό πρέπει να είναι σαφές προς την γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της Ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στην ιστορία του νησιού από τα χρόνια της αρχαιότητας εκφράζοντας την «βαθύτατη συγκίνηση» του, επισημαίνοντας ότι «η τιμή αυτή δεν αφορά το πρόσωπό μου αλλά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως έχω πλήρη επίγνωση του ότι η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη σας μου επιβάλλει, μεταξύ άλλων, και το αντίστοιχο χρέος τόσο της υπεράσπισης της Ιστορίας του Νησιού σας, όσο και της άντλησης από την Ιστορία αυτή των αντίστοιχων διδαγμάτων, πρωτίστως για τα Εθνικά μας Θέματα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παυλόπουλος: Αβάσιμες και αυθαίρετες οι «αμφισβητήσεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο"

Καραμανλής: Επανεξέταση των διαγωνισμών που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση

Επανεξέταση των διαγωνισμών που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση «με μοναδικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή χρόνο υλοποίησης, κόστος, νομιμότητα και εξυπηρέτηση του πολίτη», προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Για το θέμα της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού, ο κ. Καραμανλής εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτή την προοπτική και ξεκαθαρίζει πως «είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την απόφασή μας αυτή και το συμφέρον των πολιτών με όλα τα μέσα που μας δίνουν οι νόμοι».

Σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξει λύση «που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου και όχι στη δημιουργία ακόμη ενός "κουφαριού"».

Αναφορικά με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει ότι ήδη ξεκίνησαν οι απαραίτητες μελέτες προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δομή του έργου και ο τρόπος υλοποίησής του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Επανεξέταση των διαγωνισμών που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση"

Η οργισμένη ανάρτηση του Ντι Κάπριο για τα σκουπίδια στα νερά της Άνδρου

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κάνει διακοπές στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Πάρου. Ο σταρ του Χόλιγουντ που είναι γνωστό πως έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδημοσίευσε ένα βίντεο από τη δράση καθαρισμού στα νερά γύρω από την Άνδρο.

Στην ανάρτησή του στο Instagram έγραψε χαρακτηριστικά:

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε»



Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) στις


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η οργισμένη ανάρτηση του Ντι Κάπριο για τα σκουπίδια στα νερά της Άνδρου"

Χτύπημα Γιάννη Βρούτση στην ψευδή υποαπασχόληση

Σχέδιο καταπολέμησης της ψευδούς υποδηλωμένης εργασίας θέτει άμεσα σε εφαρμογή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, με βασικότερο μέτρο την αύξηση κατά 10% του κόστους της επιπλέον εργασίας όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα και θα προβλέπει την αλλαγή της νομοθεσίας για την επιπλέον εργασία, από την πρώτη κιόλας ώρα, όσων απασχολούνται με ευέλικτες μορφές προκειμένου να καθίσταται ασύμφορη για τους εργοδότες που συστηματικά παρανομούν και επιλέγουν να ασφαλίζουν μερικώς τους εργαζόμενους τους.

Η εδραίωση των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς το 2018 στο σύνολο των νέων προσλήψεων κάλυπταν το 54,3%. Σε περίπτωση που το φαινόμενο δεν ανακοπεί, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το ασφαλιστικό σύστημα και κατά συνέπεια για τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι ετήσιες απώλειες που προκαλούν οι ευέλικτες μορφές στα ταμεία ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ελεγκτών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας η πάταξη της ψευδούς υποδηλωμένης εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο με επιτόπιους ελέγχους , την ώρα παράβασης του νόμιμου ωραρίου.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω του περιορισμένου αριθμού προσωπικού σε ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ. Γι’ αυτό το λόγο ο υπουργός Εργασίας εξετάζει δραστικότερα μέτρα με στόχο να αναγκάσει επιχειρηματίες με καταχρηστική συμπεριφορά να προχωρήσουν σε μετατροπή των συμβάσεων με ευέλικτες μορφές σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Η επικράτηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ξεκίνησε το 2015 και διατηρείται ακόμη και σήμερα υπό τον μανδύα της υποκρυπτόμενης πλήρους απασχόλησης.

Στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να σταματήσει η στρεβλή και καταχρηστική υποαπασχόληση. Μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης έχει στα χέρια του εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία προτείνει την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η στρεβλή και καταχρηστική υποαπασχόληση των εργαζομένων.

Τι ισχύει σήμερα

Η απασχόληση των μισθωτών με πενθήμερο είναι 40 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τους απασχολήσει επιπλέον έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Εάν εφαρμόζεται εξαήμερη εργασία, τότε ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολήσει επιπλέον 8 ώρες, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Η απασχόληση του μισθωτού άνω των 9 ωρών την ημέρα για πενθήμερη απασχόληση και άνω των 8 ωρών των ημέρα για εξαήμερη εργασία συνιστά υπερωρία, για την πραγματοποίηση της οποίας πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες διατυπώσεις, ώστε να θεωρηθεί νόμιμη υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%), άλλως θεωρείται κατ’ εξαίρεση υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%).

Τα ίδια όρια όμως ισχύουν και για τους εργαζόμενους με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με αποτέλεσμα οι εργοδότες για τις επιπλέον ώρες απασχόλησης να καταβάλλουν μόνο το προβλεπόμενο ωρομίσθιο χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις.

Έστω ότι ένας εργαζόμενος έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας και απασχολείται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης από τη Δευτέρα έως τη Παρασκευή επί 6 ώρες την ημέρα. Σε περίπτωση που του ζητηθεί επιπλέον εργασία 3 ώρες και ο μερικώς απασχολούμενους είναι σε θέση να την παράσχει, τότε θα αμειφθεί για τις επιπλέον ώρες μόνο με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς προσαυξήσεις, καθώς υπερωριακή απασχόληση θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών. Με αυτό τον τρόπο ο εργοδότης απασχολεί τον μερικώς απασχολούμενου εργαζόμενο, τις ίδιες ώρες με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Έστω ότι ένας εργαζόμενος έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας εκ περιτροπής απασχόλησης και απασχολείται τις ημέρες Τρίτη και Τετάρτη εβδομαδιαίως επί 5ωρο ημερησίως. Σε περίπτωση που ζητηθεί επιπλέον εργασία 2 ωρών και ο απασχολούμενος είναι σε θέση να την παράσχει, επειδή δεν υπάρχει υπέρβαση των 40 ωρών εβδομαδιαίως και του 8ωρου ημερησίως, θα αμειφθεί μόνο με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις.

Σε ότι αφορά την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», στην περίπτωση έκτακτης απασχόλησης πέραν της συμφωνηθείσας στη μερική απασχόληση, θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα και πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, με σχετική παρατήρηση ότι η εν λόγω πρόσθετη εργασία είναι έκτακτη και λαμβάνει χώρα μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο περιορισμός της ψευδούς υποαπασχόλησης είναι δυσκολότερος από την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η οποία μετά την επιβολή του προστίμου των 10.500 ευρώ από τον Γιάννη Βρούτση περιορίστηκε από το 42,5% στο 12,5% το 2014. Το καθεστώς που ισχύει πλέον με την μείωση του ποσού των 10.500 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου θα επανεξετασθεί, θα αξιολογηθεί η διαδικασία και θα τροποποιηθεί εφόσον διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει αν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο μειώνεται :α) σε 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, β) σε 5.000 ευρώ με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, και γ) σε 3.000 ευρώ για πρόσληψη τουλάχιστον 1 έτους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπημα Γιάννη Βρούτση στην ψευδή υποαπασχόληση"

Έστησαν φάμπρικα πλαστών εγγράφων σε Ελληνικό και Γλυφάδα! Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Οι διακινητές μεταναστών είχαν στήσει ολόκληρη… φάμπρικα για να δημιουργούν πλαστά έγγραφα και με αυτά να εκμεταλλεύονται μετανάστες. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, το κύκλωμα είχε βγάλει περισσότερα από 71.000 ευρώ! Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την αστυνομία, να αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω θαλάσσης.
Από την επιχείρηση της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, στο Ελληνικό κα στη Γλυφάδα, συνελήφθησαν δυο άτομα ενώ αναζητείται μια συνεργός τους.
Οι δυο συλληφθέντες είναι αλλοδαποί, ηλικίας 38 και 40 ετών. Πρόκειται για τους πλαστογράφους – διακινητές, ενώ η αστυνομία αναζητεί και μια 32χρονη, επίσης αλλοδαπή, που είναι συνεργός τους και ιδιοκτήτρια του μαγαζιού όπου είχε στηθεί το ένα από τα δυο εργαστήρια πλαστογράφησης.
Φωτογραφία Ελληνική Αστυνομία
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οκτώ μετανάστες, που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τα πλαστά έγγραφα.
Από την έρευνα στους χώρους σε Ελληνικό και Γλυφάδα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ο οποίος απαρτίζονταν από εκτυπωτές, μηχανήματα πλαστικοποίησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολυμηχάνηματα scanner, διάφορα εργαλεία και αναλώσιμα υλικά.
Επίσης, κατασχέθηκαν, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ατομικά σωσίβια θαλάσσης, 5.180 ευρώ, κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έστησαν φάμπρικα πλαστών εγγράφων σε Ελληνικό και Γλυφάδα! Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών"

Βρέθηκε η σορός του νεαρού Πακιστανού στο κανάλι του Μόρνου

Η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε στο κανάλι του Μόρνου στο σημείο της σίτας του φράγματος στη Δαφλούλα Δερβενοχωρίων.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τον άτυχο νεαρό Πακιστανό εργάτη που είχε πέσει στο κανάλι κοντά στο Μελισσοχώρι.
Ο νεκρός άνδρας βρισκόταν σε πολύ δύσκολο σημείο καθώς η απόσταση μέχρι την επιφάνεια του νερού φτάνει τα 3,5 μέτρα, ενώ αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης και απομάκρυνσης πολλών φερτών υλικών που κατεβαίνουν στο κανάλι.
Επιπλέον το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό στο σημείο και επικίνδυνο για τους πυροσβέστες που πήραν μέρος στην ανάσυρσή του.
Στο σημείο βρέθηκαν πρώτοι οι Πυροσβέστες από το ΠΚ Δερβενοχωρίων και της ΠΥ Οινοφύτων, ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση  επίσης δύο δύτες από την 1η ΕΜΑΚ και πέντε άτομα από την 7η ΕΜΑΚ.
Τελικά στις 4:05' το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δύσκολη επιχείρηση των πυροσβεστών.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέθηκε η σορός του νεαρού Πακιστανού στο κανάλι του Μόρνου"

Τελικά κατάφεραν να μπλοκάρουν τον λογαριασμό του Αρκά στο facebook αλλά με ένα μήνα καθυστέρηση...

Το facebook μπλόκαρε την επίσημη σελίδα του Αρκά, έπειτα από αναφορές «διαμαρτυρόμενων» χρηστών που προφανώς ενοχλούνταν από το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων και από τα σκίτσα του Αρκά. 

Για την επόμενη εβδομάδα το facebook έχει ενεργοποιήσει το «μπλοκ» στη σελίδα του Αρκά που για το προσεχές επταήμερο δεν θα έχε τη δυνατότητα δημοσιεύσεων. Βεβαίως, τα διαδικτυακά τρολς που ενοχλήθηκαν από το καυστικό χιούμορ του Αρκά πέτυχαν να ρ΄ξουν προσωρινά την επίσημη σελίδα του σκιτσογράφου στο facebook με ένα μήνα καθυστέρηση... 

«Κάποιοι προσπαθώντας να δώσουν νόημα στη μίζερη ύπαρξή τους, κάνουν συνεχώς αναφορές για να ρίξουν τη σελίδα του Αρκά στο facebook. Ήδη κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τις δημοσιεύσεις για μια εβδομάδα. Διαδώστε το» σχολίασε την απόφαση του facebook ο Αρκάς.

ark01
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελικά κατάφεραν να μπλοκάρουν τον λογαριασμό του Αρκά στο facebook αλλά με ένα μήνα καθυστέρηση..."

Φωτιά σε Πρέσπες και Κιλκίς

Σύμφωνα με την πυροσβεστική φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Βροντερό, στις Πρέσπες, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 άτομα.

Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11.08.2019), έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Η φωτιά καίει δάσος με πουρνάρια διάφορα δένδρα και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Ανδρέας Παπαζαχαρίας που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του συμβάντος.

Παράλληλα φωτιά εξελίσσεται σε δασική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, η φωτιά έχει εξαπλωθεί και σε χαράδρες και δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο, επιχειρούν 40 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, με 18 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα των έξι ατόμων έκαστο. Η φωτιά καίει πουρνάρια και ξηρά χόρτα.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Πελοπόννησο καθώς φωτιά έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα στη Βάρδα Ηλείας

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Πρέσπες και Κιλκίς"

Δυναμώνει το πύρινο μέτωπο στην Ελαφόνησο

Ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ελαφόνησο σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε το πρωί.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση η κινητοποίηση είναι μεγάλη, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυξήθηκαν στους 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ επίσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 2 «Πεζετέλ» και πέντε ελικόπτερα.
Για τον συντονισμό των δυνάμεων από αέρος υπάρχει ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν ένα ελικόπτερο του στρατού και δύο μηχανήματα έργου, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.
Από νωρίς βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που μαζί με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.
Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που περιστασιακά φτάνουν και τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο κυρίως των εναέριων μέσων.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια και αν βοηθήσει ο καιρός εκφράζεται αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.
Αυτό δεν χρειάστηκε, αλλά το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων έγινε αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο, όπου όμως δεν έφτασε η φωτιά, αλλά λόγω του καπνού ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυναμώνει το πύρινο μέτωπο στην Ελαφόνησο"

Πυρκαγιά στην Ελαφόνησο: Εγκαταλείπουν το νησί οι επισκέπτες

Ενώ η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο εξακολουθεί να μαίνεται με την πυροσβεστική να εντείνει τις προσπάθειες για την κατάσβεσή της μετά την αναζωπύρωσή της σήμερα, μεγάλος αριθμός επισκεπτών εγκαταλείπει το νησί.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σημειώνει ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική. Τονίζει ωστόσο ότι, ευτυχώς, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.

Την ίδια ώρα, η πορθμειακή γραμμή Πούντα-Ελαφόνησος έχει διακοπεί προσωρινά προκειμένου να αποφευχθεί η έλευση επιπλέον κόσμου στο νησί. Σε επιφυλακή βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού μία λάντζα και ένα πλωτό του λιμενικού. Για την ώρα δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή τους για τη μεταφορά κατοίκων ή επισκεπτών σε άλλο σημείο του νησιού.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 90 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 6 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν 4 υδροφόρες ΟΤΑ και 2 μηχανήματα έργου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στην Ελαφόνησο: Εγκαταλείπουν το νησί οι επισκέπτες"

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα - Δείτε σε ποιες περιοχές

Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για αύριο Δευτέρα 12/08/19 εξέδωσε η Πυροσβεστική.

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται: Αττική, ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, ανατολική Λακωνία και Κύθηρα.

Δείτε πιο κάτω τον αναλυτικό χάρτη 



Τι καιρό θα έχουμε την Δευτέρα 

Γενικά αίθριος καιρός. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι στα νότια. 
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στη δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και κατά τόπους στη Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. 
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στις βόρειες Κυκλάδες πρόσκαιρα 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. 
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου. 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6 με 8 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 4 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. 

ΑΤΤΙΚΗ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι. 
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Καιρός: Αίθριος. 
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ellada_deutera
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα - Δείτε σε ποιες περιοχές"

Σαλβίνι προς Ρίτσαρντ Γκιρ: Εσύ που είσαι εκατομμυριούχος να πάρεις τους μετανάστες στη βίλα σου

Μπορεί να τους πάρει τους 160 μετανάστες του Open Arms μαζί του στο Χόλιγουντ, ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα στην Ιταλία Ματέο Σαλβίνι στην έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή ο σταρ του Χόλιγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ προς την ιταλική κυβέρνηση να βοηθήσει τους μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο αυτό.

Ο Αμερικανός ηθοποιός κάλεσε τη Ρώμη να πάψει «να δαιμονοποιεί ανθρώπους» και να βοηθήσει τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα πάνω στο πλοίο αυτό μιας ισπανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο Γκιρ, ο οποίος επισκέφθηκε το Open Arms την Παρασκευή για να δείξει την αλληλεγγύη του, συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και ζήτησε να επιτραπεί να αποβιβασθούν οι 160 μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Ο διάσημος ηθοποιός συνέκρινε κατά τη συνέντευξη αυτή την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όπου ο Σαλβίνι έχει επανειλημμένως αρνηθεί αιτήματα ελλιμενισμού πλοίων που διασώζουν μετανάστες, με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε τα δικά μας προβλήματα με πρόσφυγες που έρχονται από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, το Μεξικό... Είναι πολύ παρόμοια με αυτά που περνάτε εδώ», είπε κατηγορώντας πολιτικούς τόσο στην Ιταλία όσο και στις ΗΠΑ ότι δαιμονοποιούν τους μετανάστες.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα παντού στον πλανήτη. Και θα σταματήσει αν πούμε να σταματήσει», τόνισε ο Ρίτσαρντ Γκιρ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία που εκφράζει αυτός ο γενναιόδωρος εκατομμυριούχος για την τύχη των μεταναστών του Open Arms, τον ευχαριστούμε: μπορεί να πάρει μαζί του πίσω στο Χόλιγουντ, με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, όλους αυτούς που επιβαίνουν (στο πλοίο αυτό) και να τους φιλοξενήσει στις βίλες του. Σε ευχαριστούμε Ρίτσαρντ!», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι μετά την έκκληση του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλβίνι προς Ρίτσαρντ Γκιρ: Εσύ που είσαι εκατομμυριούχος να πάρεις τους μετανάστες στη βίλα σου"

Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Δεν θα ανεχθούμε την οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι όποιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στη Realnews, σημειώνει πως η Τουρκία υιοθετεί μια προκλητική συμπεριφορά που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Η στάση της αυτή αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων"

Μπεχράκης: Απαγόρευση καπνίσματος σε πλατείες -Παύση θεριακλήδων υπουργών

Την αισιοδοξία του ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πετύχει, εκφράζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο καθηγητής Πανεπιστημίου Παναγιώτης Μπεχράκης, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου.

Όπως τονίζει οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και σημειώνει πως όταν ένας νεοεκλεγείς και με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργός δίνει σαφή προτεραιότητα στο θέμα και εκφράζει ισχυρή βούληση για την καθολική εφαρμογή του νόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει νικημένος.

Προσθέτει μάλιστα πως και οι πολίτες από μόνοι τους δεν καπνίζουν σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, όπως στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία, στις τράπεζες.

Ωστόσο, προσθέτει, το κράτος, οι ανώτατοι και ανώτεροι λειτουργοί συνέχιζαν να καπνίζουν σε χώρους κυβερνητικού έλεγχου, και προτείνει μάλιστα να παύεται από τη θέση του όποιος υπουργός γίνεται παραβάτης του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο κ Μπεχρακης κάνει γνωστό ότι τους αμέσως επόμενους στόχους περιλαμβάνεται υπουργική απόφαση με επέκταση του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος και στους ανοικτούς χώρους όπου βρίσκονται παιδιά όπως παιδικές χαρές, πλατείες, υπαίθριοι χώροι άθλησης και χώροι όπου γίνονται παιδικές εκδηλώσεις, καθώς όπως σημειώνει, δε γίνεται τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς ή τους συγγενείς τους να καπνίζουν και μάλιστα να πετούν κάτω τη γόπα…

Πάντως τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι να φτιάξουμε έναν πολύ καλό νόμο αλλά να τον εφαρμόσουμε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπεχράκης: Απαγόρευση καπνίσματος σε πλατείες -Παύση θεριακλήδων υπουργών"

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία η απόφαση απεργίας

Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά μετά και την παρέμβαση για τις απολύσεις και τις εργολαβίες. Οι νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας γίνονται με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την διεξαγωγή απεργίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση, δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα προστεθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δεύτερη αλλαγή, δηλαδή ο σχεδιασμός για τη δημιουργία συνδικαλιστικού μητρώου, τόσο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών.

Στόχος είναι η οργάνωση ενός μητρώου μελών για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση με ακριβή αριθμό συμμετεχόντων σε αυτή και άρα διαφάνεια στη συμμετοχή των συνδικαλιστών σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας σημείωσαν πως οι δύο διατάξεις στοχεύουν αφενός στην συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζόμενων στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και αφετέρου στην διαφάνεια στον συνδικαλισμό.

Τρίτη παρέμβαση που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας αφορά τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγονται οι αφίσες.

Από το υπουργείο Εργασίας πάντως επισημαίνεται ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο: Με ηλεκτρονική ψηφοφορία η απόφαση απεργίας"

Αιχμές Τσιάρα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Τσίπρα

Αιχμές για απόπειρες παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Σε πολλές περιπτώσεις είχε επιχειρηθεί να προκαταληφθεί η κρίση των λειτουργών της Δικαιοσύνης», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι οι δικαστές που ερευνούν τις καταγγελίες για τον ρόλο του περιβόητου "Ρασπούτιν" θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια. «Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την υφ' όρους απόλυση βαρυποινιτών και την αποφυλάκιση αμετανόητων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση «να συγκρουστούμε με τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις (...) και να διευκολύνουμε στην πράξη το έργο των Ελλήνων δικαστών», ζητεί από τους τελευταίους τη συνδρομή τους στην επίλυση του προβλήματος και δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια , όπου εξειδικευμένοι δικαστές θα εκδικάζουν υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων κ.λπ.

Τέλος, χαρακτηρίζει πιθανή τη συγχώνευση της Οικονομικής Εισαγγελίας με την Εισαγγελία Διαφθοράς.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Τσιάρα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Τσίπρα"

Χαν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 2 δισ. ευρώ

Τον κίνδυνο ενός νέου πλήγματος στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, λόγω της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην επιστολή του προς τη νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την οποία δημοσιεύει η "Real News", ο Επίτροπος τονίζει πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

"Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη αποδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική", σημειώνει στην επιστολή του.

"Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στην φάση υλοποίησής του. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επιγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες".

Οι αναλυτικές αναφορές του κ. Χαν γίνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το "Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ", τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). Επιπλέον, θίγοντας ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις ο Επίτροπος καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα. Σημαντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ο Χαν αναφέρει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαν: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 2 δισ. ευρώ"

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα

Ενώ η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αναθερμαίνονται μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή, η Τουρκία συντηρεί την ένταση τόσο με την παρουσία των γεωτρητικών πλοίων Φατίχ και Γιαβούζ, όσο και με δηλώσεις αξιωματούχων της.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σε νέες δηλώσεις του σήμερα ανέφερε πως οι γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Οκτάι είπε πως «η Τουρκία θα προωθήσει τα δικαιώματά της με σταθερότητα και χωρίς να δείχνει δισταγμό θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Φουάτ Οκτάι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Οι γεωτρήσεις μας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα"

Ελαφόνησος: Αναζωπύρωση της φωτιάς -Εκκένωση οικισμού και κάμπινγκ

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην Ελαφόνησο, εδώ και πάνω από ένα 24ωρο, αλλά από το πρωί της Κυριακής γίνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς και η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Ηδη διατάχθηκε ξανά η εκκένωση του κάμπινγκ που υπάρχει στο νησί, κάτι που είχε γίνει και το Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά. Εντολή εκκένωσης έχει δοθεί και σε άλλα καταλύματα και σπιτιών στον οικισμό Παναγιά, με εντολή της δημάρχου του νησιού. Η περιοχή στην οποία καίει η φωτιά είναι δύσβατη, κάτι που δυσχεραίνει τις επίγειες δυνάμεις, ενώ οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των εναέριων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από το πρωί πραγματοποιούν ρίψεις νερού 3 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη Canadair και 5 αεροσκάφη PZL.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελαφόνησος: Αναζωπύρωση της φωτιάς -Εκκένωση οικισμού και κάμπινγκ"

Νέες απειλές Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο

«Μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν θα κάνουν κάτι όταν εκείνοι θα κάνουν γεωτρήσεις αερίου πετρελαίου. Αυτό είναι αστείο δεν μπορεί να συμβεί. Θα υπερασπιστούμε το δίκαιο μας και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων. Κανείς να μην δοκιμάσει τη δύναμή μας» προειδοποίησε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Ακάρ μετακινήθηκε με ελικόπτερο στην τουρκική φρεγάτα Γκελίκ η οποία συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Γιαβούζ, το οποίο κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.οεπισκέφθηκε

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας με ελικόπτερο ταξίδεψε και επισκέφθηκε την φρεγάτα Gemlikη οποία συνοδεύει το γεωτρύπανο Yavuz που βρίσκεται ανατολικά της Καρπασίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Δεν θα επιτρέψουμε τη λήψη αποφάσεων εναντίον των δικαιωμάτων μας. Από την αρχή λέμε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης κάποιας απόφασης στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς» υπογράμμισε ο κ. Ακάρ.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και ναύτες της τουρκικής φρεγάτας που βρίσκεται εν πλω ανοιχτά της Κύπρου, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας: «Όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος μας η Τουρκία είναι εγγυήτρια δὐναμη. Δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα μας. Κάναμε αυτό που πρέπει κι αν χρειαστεί το ξανακάνουμε».

Ακάρ: Μην κάνετε λάθος, η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός

Το τελευταίο τριήμερο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επισκέπτεται την κατεχόμενη Κύπρο. Μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη και ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται και πως η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι αναγκαία. Σύμφωνα με το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ακάρ, συνοδευόμενος από την ηγεσία του τουρκικού στρατού, ενημερώθηκε από την ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων, είχε συσκέψεις, επισκέφθηκε στρατόπεδα και επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες. Όπως σημειώνει το «πρακτορείο ειδήσεων», είναι η πρώτη φορά που Τούρκος υπουργός Αμυνας επισκέπτεται τα κατεχόμενα συνοδευόμενος από τόσο υψηλού επιπέδου αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του είπε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο από το 1974 και ότι κύριος σκοπός τους είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων. Αυτό έπρατταν και θα συνεχίσουν να πράττουν οτιδήποτε χρειαστεί, είπε. «1974-2019, δεν υπάρχει αλλαγή στη θέση, στάση και αντίληψη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της καλής γειτονίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι τα γεωτρητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους και ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού τις υποστηρίζουν. Ο κ. Ακάρ πρόσθεσε ότι αναμένουν την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να ενεργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας. Η Τουρκία, υποστήριξε, είναι εγγύηση για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

«Κάναμε τα πάντα σε ευθυγράμμιση με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Κανείς δεν πρέπει να επιχειρήσει να τις καταργήσει, δεν είναι δυνατό, θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Η Κύπρος είναι ο εθνικός μας σκοπός. Ολοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, μην κάνουν λάθος», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη. Τέλος, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνες και δικαιώματα ως εγγυήτρια και ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι αναγκαία, κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο"

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ: Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου

Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθεται πλέον η Βασιλική Θάνου μετά τη δημοσίευση του νόμου που ψηφίστηκε και μεταξύ άλλων προβλέπει συγκεκριμένα ασυμβίβαστα για την επιλογή του πρόεδρου και των μελών της εν λόγω επιτροπής.
Στο εν λόγω ΦΕΚ, λοιπόν, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Η ιδιότητα του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους (τακτικού ή αναπληρωματικού) της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ασυμβίβαστη με την οποιαδήποτε μορφής κατοχή θέσης ή ανάθεση καθηκόντων ή απόσπαση ή άλλως απασχόληση στο γραφείο του πρωθυπουργού ή σε γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού ή σε γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή σε πολιτικό γραφείο μέλους της Κυβέρνησης ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ή σε γραφείο Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου, για μια πενταετία μετά την λήξη της εν λόγω κατοχής θέσης ή της ανάθεσης ή της απόσπασης ή της απασχόλησης αντιστοίχως , συμπεριλαμβανομένων της απόσπασης υπαλλήλου ή της κατοχής θέσης μετακλητού υπαλλήλου, συμβούλου, συνεργάτη ή έμμισθου/άμισθου προϊστάμενου σε ένα από τα ως άνω γραφεία ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται πως η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί καθώς και ότι δεν δύναται να απομακρυνθεί από τη θέση της. Ωστόσο, η δημοσίευση του ΦΕΚ και η αναδρομική ισχύς των ασυμβιβάστων που επεξηγούνται σε αυτό, οδηγούν τη Β. Θάνου εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού.
skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ: Εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Βασιλική Θάνου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news