facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής έως την Τετάρτη

Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας-Περιοχή Μεσονήσι, κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Χερσόνησο Σιθωνίας-Κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά, Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη-Κάκαβος.

Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα Σάββατο μέχρι Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7.00 το πρωί.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Χαλκιδικής έως την Τετάρτη"

Έλληνας - διάνοια έλυσε μαθηματικό γρίφο... 78 ετών!

Στα μαθηματικά υπάρχουν θεωρήματα, εικασίες και υποθέσεις, που παιδεύουν τους επιστήμονες περισσότερο από 100 χρόνια. Μαθηματικοί έχουν αφιερώσει ολόκληρη την ζωή τους για την απόδειξη μιας Εικασίας ή ενός Θεωρήματος, ενώ επιστημονικές κυψέλες που έχουν αναπτυχθεί σε πανεπιστημιακά τμήματα και ασχολούνται με τη θεωρία των αριθμών, προσπαθούν να λύσουν ορισμένες Εικασίες ή Θεωρήματα που στο πέρασμα του χρόνου έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά θρύλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Εικασία του Πουανκαρέ» που μετά από 100 χρόνια λύθηκε από τον Ρώσο μαθηματικό Γρεγκόρι Πέρελμαν. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα πολύ διάσημα προβλήματα Εικασίες ή Θεωρήματα που παραμένουν άλυτα με την πρωτοπορία της διεθνούς μαθηματικής κοινότητας να εστιάζει στη λύση τους.

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη είναι μόλις 35 ετών, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και κατάφερε μαζί με τον συνεργάτη του James Maynard από την Οξφόρδη, να αποδείξει ή να λύσει, όπως λέγεται στη γλώσσα των μαθηματικών, την Εικασία των «RJ Duffin και AC Schaeffer» που ταλάνιζε τους μαθηματικούς της Αναλυτικής Θεωρίας των Αριθμών εδώ και 78 χρόνια. Ο 35χρονος επιστήμονας μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τη δουλειά του, περιέγραψε τη διαδρομή του και τις εμπειρίες του από τα αμερικανικά πανεπιστήμια του Ιλινόϊ και του Πρίστον, για το πώς έφτασε στο Μόντρεαλ, θυμήθηκε τις σπουδές του στο Μαθηματικό του ΑΠΘ αλλά και τα εφηβικά του χρόνια στο 2ο ΓΕΛ Κοζάνης. Μίλησε για τους δασκάλους του στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά και για το ελληνικό πανεπιστήμιο, για αυτά που ο ίδιος θα επιθυμούσε να αλλάξουν την επόμενη ημέρα.

koukoulopoulos-e1564594550521


Η εικασία των Duffin-Schaeffer

Η εικασία των «Duffin-Schaeffer» που διατυπώθηκε το 1941 αναφέρει τα κριτήρια που μπορούμε να θέσουμε ώστε να προσεγγίσουμε αριθμούς εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές. Οι δύο μαθηματικοί εισήγαγαν επίσης μια λεπτομέρεια που λέει ότι εάν απαγορεύσουμε κάποιους παρονομαστές ακόμη και ένα αραιό υποσύνολο αυτών, μπορεί κάποιοι αριθμοί να μην προσεγγιστούν ποτέ. 

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος λέει ότι στην εικασία των «Duffin-Schaeffer» υπάρχει μια δυικότητα ένας πολύ οξύς διαχωρισμός που δηλώνει από τη μια ότι έχεις αφήσει ένα μεγάλο περιθώριο ώστε με τους παρονομαστές που έχεις, να μπορείς να προσεγγίσεις όλους τους αριθμούς, και από την άλλη, εάν ήσουν υπερβολικά φιλόδοξος και με τους περιορισμούς που έχεις θέσει, δεν μπορείς να προσεγγίσεις κανέναν αριθμό. «Οπότε υπάρχουν αυτοί οι δύο κόσμοι που στον ένα μπορούμε να προσεγγίσουμε σχεδόν όλους τους αριθμούς και στον άλλον σχεδόν κανένα αριθμό, αλλά υπάρχει ένα απλό κριτήριο που αποφασίζει το πότε πέφτουμε σε κάθε περίπτωση».

Οι δύο μαθηματικοί το 1941 δημοσίευσαν ένα άρθρο στο οποίο διατύπωσαν αυτήν τους την εικασία, στη συνέχεια, εκεί γύρω στο 1990, υπήρξαν κάποια μικρά αποτελέσματα για την επίλυση της αλλά η εικασία παρέμενε άλυτη μέχρι το 2019 που αποδείχτηκε πλήρως από τον Δημήτρη Κουκουλόπουλο και τον James Maynard. Ο νεαρός μαθηματικός δεν κρύβει τη χαρά του που κατάφερε να δώσει λύση μετά από 78 χρόνια σ'ένα από τα κεντρικά προβλήματα στον τομέα της «μετρικής διοφαντικής προσέγγισης»

Η ιστορία του προβλήματος

Ο Δ. Κουκουλόπουλος εξηγεί ότι αυτό το πρόβλημα, ανήκει στο τομέα της θεωρίας των αριθμών και λέγεται «διοφαντική προσέγγιση» προς τιμήν του Διοφάντη της Αλεξάνδρειας που ήταν από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και έχει να κάνει με προσεγγίσεις αριθμών από κλάσματα.

«Οι περισσότεροι αριθμοί όπως για παράδειγμα ο αριθμός π που είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = P/δ) και είναι ίσος με 3,14159265, εμφανίζεται πάρα πολύ συχνά στα Μαθηματικά, στην Φυσική και εάν κάποιος κάτσει και γράψει τα δεκαδικά ψηφία για να δώσει μια προσέγγιση αυτού του αριθμού θα διαπιστώσει ότι δεν τελειώνουν ποτέ. Οι άνθρωποι δεν μπορούν αλλά ούτε και οι υπολογιστές μπορούν να δουλέψουν με τόσο πολύπλοκους αριθμούς και όταν θέλουμε να κάνουμε πράξεις θέλουμε πιο απλές προσεγγίσεις. Εάν γράψω τα δεκαδικά ψηφία του π και σταματήσω στο 3,14 μου δίνεται μια προσέγγιση του αριθμού μ΄ενα σφάλμα. Αυτόν το αριθμό μπορώ να το γράψω 3141/1000 που είναι κλάσμα που προσεγγίζει το π, αλλά στην πραγματικότητα από τους αρχαίους Έλληνες ξέραμε επίσης ότι μια πολύ καλή προσέγγιση του π που χρησιμοποιεί πολύ μικρότερους αριθμούς είναι το κλάσμα (22/7) που χρησιμοποιεί πολύ μικρότερο παρονομαστή. Ο παρονομαστής του είναι μόνο 7 ενώ ο παρονομαστής του άλλου κλάσματος είναι 1000. Το δεύτερο κλάσμα έχει πολύ μικρότερη πολυπλοκότητα. Και το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρονομαστές μέχρι ενός φράγματος του 1εκατ, πόσο καλή προσέγγιση μπορούμε να έχουμε σε έναν αριθμό; Σε τέτοιου είδους μεγάλα ερωτήματα η "διοφαντική προσέγγιση" θέλει μ' ένα απλό κλάσμα να βρει απλές προσεγγίσεις αριθμών».

Η απόδειξη της Εικασίας σημαίνει κάτι σε σχέση με τις άλλες επιστήμες κάποιου είδους εφαρμογή στην ζωή; Γελάει εντελώς αυθόρμητα ακούγοντας την ερώτηση λέγοντας ότι «ετέθη προς συζήτηση το αιώνιο ερώτημα» και προσθέτει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί συγκεκριμένα αυτό καθαυτό αυτό το θεώρημα γιατί εκτός των άλλων είναι κι ένα μετρικό θεώρημα. «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή. Στα θεωρητικά μαθηματικά θα ήταν ωραίο να βλέπεις τη δουλειά σου να εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή αλλά η φύση των θεωρητικών μαθηματικών είναι τέτοια, που η εφαρμογή των ιδεών μπορεί να πάρει πολλά χρόνια μέχρι να γίνει κάτι ή να υπάρξει έστω μια έμμεση συμβολή».

Προσθέτει ότι στα θεωρητικά μαθηματικά όπως και στις πιο πολλές θεωρητικές επιστήμες, δουλεύεις εντατικά ακόμη και για ολόκληρη τη ζωή σου, να καταλάβεις και να λύσεις ένα ερώτημα χωρίς απαραίτητα να γνωρίζεις εάν αυτό θα έχει προεκτάσεις στον πραγματικό κόσμο. Παρ'όλα αυτά επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση της έρευνας στα θεωρητικά μαθηματικά είναι θεμελιώδης γιατί με τρόπους που δεν μπορούμε να καταλάβουμε επηρεάζει και την έρευνα στα Εφαρμοσμένα μαθηματικά, στη Μηχανική και στην Φυσική.

Προς επίρρωση των όσων προηγούμενα ανέφερε, πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια διδακτική περιγραφή από την ιστορία ενός διάσημου Βρετανού μαθηματικού τού Γκόντφρεϊ Χάρολντ Χάρντι, γνωστού για τη συμβολή του στη θεωρία αριθμών και την ανάλυση, αλλά και για το δοκίμιο «Η Απολογία ενός Μαθηματικού», ο οποίος σημείωνε ότι «τον ικανοποιεί που εργάζεται σ' έναν κλάδο ο οποίος δεν έχει καμία εφαρμογή στην πραγματική ζωή γιατί δεν θέλω η δουλειά μου να χρησιμοποιείται στον πόλεμο». Δυστυχώς όμως -σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος -αυτό που έλεγε ο διάσημος μαθηματικός διαψεύστηκε τελείως γιατί μετά από αρκετά χρόνια όταν αναπτύχθηκε η πληροφορική και οι επικοινωνίες υπήρξε πολύ μεγάλη ανάγκη να γίνει ασφαλής μετάδοση σημάτων. Και κρυπτογράφηση του σήματος γίνεται πολλές φορές χρησιμοποιώντας ιδέες από τη θεωρία των αριθμών. «Γι' αυτό σας λέω ότι είναι δύσκολο να προβλέψεις πού μπορεί να πάει ένα επίτευγμα σου και ο Χαρντι ήταν λάθος, διαψεύστηκε ως προς αυτό και σήμερα εάν ζούσε μπορεί να απογοητευόταν πάρα πολύ με την εξέλιξη».

Οι σπουδές στην Ελλάδα και η διαδρομή σε ΗΠΑ - Καναδα

Ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος είναι γνήσιο τέκνο του ελληνικού δημόσιου σχολείου και του ελληνικού πανεπιστημίου. Αποφοίτησε από το 2ο ΓΕΛ Κοζάνης και στη συνέχεια εισήλθε στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. «Μου άρεσαν τα μαθηματικά και οι αριθμοί και στην τελευταία τάξη του Λυκείου έλαβα μέρος στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρίας όπου κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο». Όπως σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το συγκεκριμένο γεγονός του πρόσφερε αυτοπεποίθηση και το ειδικό βάρος ώστε να διαλέξει την Μαθηματική Σχολή αντί του Πολυτεχνείου. Μιλά με σεβασμό και αγάπη για δύο καθηγητές του και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση των κριτηρίων και των δεξιοτήτων του. «Ο Αθανάσιος Κοζικόπουλος ήταν ο μαθηματικός μου στο Πειραματικό Γυμνάσιο Κοζάνης, ένας άνθρωπος με πάθος για τα μαθηματικά που κατάφερε τελικά να μου μεταδώσει για τα καλά το μικρόβιο και ο καθηγητής Μαθηματικών του ΑΠΘ Δημήτρης Μπετσάκος ήταν εκείνος που συνομίλησα μαζί του πριν αποφασίσω τελικά τι να επιλέξω». 

Πώς έφτασες από το ΑΠΘ στις ΗΠΑ; τον ρώτησα. «Στο τελευταίο έτος έκανα αιτήσεις για να πάω στις ΗΠΑ, πάντα εκεί ήταν ο στόχος μου. Έκανα αιτήσεις σε διάφορα πανεπιστήμια αλλά επέλεξα να πάω απευθείας για διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ γιατί εκεί έχει μια πολύ καλή ομάδα στην Αναλυτική θεωρία των αριθμών που είναι ο τομέα της έρευνας μου, κι ένας από τους τομείς που μου άρεσαν από μικρό παιδί και μου εξίταρε τη φαντασία. Ήμουν αρκετά τυχερός γιατί εκεί άρχισα να δουλεύω με τον Kevin Ford έναν καθηγητή που είναι κορυφαίος στον τομέα του» απαντά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο νεαρός Κουκουλόπουλος τα πηγαίνει θαυμάσια και τον τελευταίο χρόνο του διδακτορικού ακολουθεί τον μέντορα του στο ναό της Αναλυτικής Θεωρίας στο πανεπιστήμιο του Πρίστον, όπου ένα έτος ήταν αφιερωμένο στην αναλυτική θεωρία με συμμετοχές από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας μαθηματικής επιστήμης. Η εμπειρία του Πρίστον φαίνεται ότι επηρεάζει ακόμη περισσότερο τον Κουκουλόπουλο αφού εκεί γνωρίζει τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στο τομέα του, μαθαίνει από κοντά για τα ερωτήματα που τους ταλανίζουν και εκεί θα γνωριστεί με τον Andrew Granville που στην συνέχεια το 2010 θα εργαστεί μαζί του στο μεταδιδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ποιος φαίνεται ότι μπορεί να κερδίζει τη μάχη της πρωτοπορίας στην έρευνα, η Ευρώπη ή η αμερικανική ήπειρος; Ο Δ. Κουκουλόπουλος επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει τεράστια κονδύλια στην έρευνα, «από την αίσθηση που έχω νομίζω ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμιο είναι λίγο πιο μπροστά στην έρευνα και την καινοτομία». Πρόσθεσε ακόμη ότι σήμερα γίνεται εξαιρετική δουλειά στα ασιατικά πανεπιστήμια, την Κίνα και την Ινδία.

Σε ηλικία μόλις 28 ετών γίνεται επίκουρος καθηγητής

Το 2012 σε ηλικία μόλις 28 ετών προσλαμβάνεται ως επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και σήμερα, μόλις 35 ετών, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο προσέφερε τα κατάλληλα επιστημονικά εφόδια; Είναι κατηγορηματικός «Όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν ένοιωσα κανένα μειονέκτημα σε σχέση με τους συμφοιτητές μου, ήμουν πλήρως προετοιμασμένος, είχα όλα τα εφόδια για να κάνω έρευνα γιατί στην Ελλάδα είχα πολύ καλούς δασκάλους και τα μαθηματικά που ήταν να μάθω, τα έμαθα».

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων και η αναστροφή της φυγής των νέων επιστημόνων

Πιστεύει ότι η κρίση έχει τρομακτικό αντίκτυπο στα ελληνικά πανεπιστήμια αφού συνταξιοδοτήθηκαν αρκετοί καθηγητές χωρίς να αναπληρωθούν από νέο επιστημονικό αίμα. «Τα τελευταία δύο χρόνια μού λένε συνάδελφοί μου ότι άρχισαν να προσλαμβάνουν καθηγητές αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για διδακτορικά προγράμματα κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να φεύγουν για το εξωτερικό και να μην επιστέφει κανένας πίσω» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Χαρακτηρίζει το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων ως το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας, θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει καθοδική πορεία που πρέπει να αναστραφεί επειγόντως και να επιστρέψουν ορισμένοι από τους ανθρώπους που έφυγαν.

«Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστήμιων, να πλησιάσει το πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων πανεπιστήμιων, να είναι αυτοδύναμα και να αποφασίζουν τα ίδια πού θέλουν να πάνε την έρευνα τους». 

Σχολίασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάμειξη της κεντρικής κυβέρνησης στην ίδρυση και από την άλλη, στην κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας και αναρωτήθηκε γιατί ο υπουργός πρέπει να αποφασίζει εάν η Πάτρα θα πρέπει να έχει Νομική σχολή, αφού αυτό είναι καθαρά θέμα του πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε με θετικό πρόσημο στον νόμο Διαμαντοπούλου και στα συμβούλια των ιδρυμάτων, που όμως καταργήθηκαν, θεωρώντας ότι ήταν ένα μεγάλο βήμα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ αναφέρθηκε με επικριτικό τόνο στην παρουσία και τον έλεγχο που ασκούν οι παρατάξεις στη διοίκηση του πανεπιστήμιου δηλώνοντας ότι «ουσιαστικά, οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων είναι όμηροι των παρατάξεων».

Έχοντας την εμπειρία των αμερικανικών πανεπιστημίων ο Δημήτρης Κουκουλόπουλος θεωρεί ότι το σύστημα ελέγχου και διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την κεντρική διοίκηση, όπου ο υπουργός αποφασίζει για πολλά. «Όταν το υπουργείο αποφασίζει τους μισθούς των πάντων τότε όλα γίνονται δύσκολα. Όσο πιο κεντρικά γίνεται κάτι, τόσο πιο δύσκολα θα έχεις ευελιξία. Ευελιξία και εμπιστοσύνη χρειάζεται και να είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Υποστηρικτής της αξιολόγησης, θεωρεί ότι η εφαρμογή της πρέπει να υποστηρίζει θετικά το έργο των πανεπιστημιακών, ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Υποστηρικτής της μονιμότητας στο πανεπιστήμιο γιατί όπως λέει «οι καθηγητές δεν πρέπει να φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα κινδυνεύσουν να απολυθούν γιατί πολλές φορές ορισμένα πρότζεκτ χρειάζεται μια ολόκληρη ακαδημαϊκή ζωή για να τα φέρεις εις πέρας»

Για την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από την κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνεται και ότι υπάρχουν διεθνείς δείκτες που μπορεί να εξασφαλίσουν μια δίκαιη κρίση. «Κάθε πέντε ή επτά χρόνια μπορεί να υπάρχει σταθερός κύκλος αξιολόγησης ανάλογα με το πόσοι φοιτητές πέρασαν, πόσα χρήματα έφεραν σε χρηματοδότηση οι καθηγητές του ιδρύματος, πόσα διδακτορικά έβγαλαν, άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και το σύνολο όλων αυτών θα καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση με την υποσημείωση ότι το πανεπιστήμιο θα αποφασίσει για το πού θα διαθέσει αυτά τα χρήματα».

Κλείνει ένας κύκλος

Η συνομιλία μας με τον Δημήτρη Κουκουλόπουλο έγινε μέσω skype, αυτός στο γραφείο του πέμπτου ορόφου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ με ένα πλατύ χαμόγελο και με μια όμορφη ευγένεια στον συνομιλητή του. Σκεφτόμουν τη συναρπαστική διαδρομή του όπου στα 28 του έγινε καθηγητής σ' ένα από τα ανταγωνιστικά πανεπιστήμια της αμερικανικής ηπείρου και στα 35 του συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των μαθηματικών του κόσμου που ασχολούνται με την Αναλυτική Θεωρία των αριθμών και αναρωτήθηκα φωναχτά, τι σχέδια μπορεί να έχει για το μέλλον κάποιος που κατάφερε τόσα πράγματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Δεν έχω σχέδια» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε όμως ότι μετά και την επίλυση της Εικασίας «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια, προετοιμάζομαι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και θα αφιερωθώ εξ ολοκλήρου στους φοιτητές μου και τους υποψήφιους διδάκτορες με καινούργια πράγματα στην ατζέντα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλληνας - διάνοια έλυσε μαθηματικό γρίφο... 78 ετών!"

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου έως την Τρίτη λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς

Την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων, στο δάσος του Σέιχ Σου, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σειχ-Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την Επαρχιακή Οδό Πεύκων- Ασβεστοχωρίου-Εξοχής και την Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πανοράματος-Χορτιάτη, από σήμερα Σάββατο μέχρι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 07:30 το πρωί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για την εφαρμογή του μέτρου ορίζονται δεκαέξι σημεία ελέγχου και απαγόρευσης εισόδου, ως εξής: από την ΕΛ.ΑΣ: Στην διασταύρωση της οδού Ελαιώνων με την 17η Νοεμβρίου, πλησίον του υδροστομίου (η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους της περιοχής), έμπροσθεν του αναψυκτηρίου «Λόφος» με απαγόρευση της εισόδου εντός του περιαστικού, στην συμβολή των οδών Εμμανουήλ Παππά (Ασβεστοχώρι) με την δασική οδό Φιλίππειο-Εξοχή, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (έξοδο προς χωριό Εξοχή), την διασταύρωση Εξοχής (έξοδο χωριού) προς Ξενοδοχείο «Φιλίππειο».

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία: στην συμβολή της οδού Ανθέων με το δρόμο προς Φιλίππειο-Εξοχή στο Επταπύργιο, έμπροσθεν γηπέδου Κεραυνού (η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους πολίτες που κατευθύνονται στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο»), στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται επί της οδού Νεαπόλεως-Ρετζικίου, αμέσως μετά τον κόμβο Κ6 Νεαπόλεως της Περιφερειακής οδού και δεξιά (πρώην Πορσελάνα), Θέατρο Δάσους, στην είσοδο του δασικού δρόμου παραπλεύρως του Π.Κ. Κέδρινου Λόφου (Λυόμενο) και επί της αερογέφυρας της περιφερειακής οδού στην προέκταση της οδού Χρ. Περραιβού προς το δάσος, στην Άνω Τούμπα.

Με την χρήση εμποδίων: στην είσοδο του δασικού δρόμου προς τον Λόφο Αντωνιάδη έξοδος κόμβου Νεάπολης (100 μ. μετά το φανάρι του κόμβου με κατεύθυνση ανατολικά στην περιφερειακή), στο δασικό δρόμο που βρίσκεται δεξιά στην έξοδο της αερογέφυρας Κατσιμίδου (προς τα δυτικά) προς την περιφερειακή οδό στον κόμβο Κ8 Τριανδρίας, στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται στην προέκταση της οδού Διαγόρα στο Κρυονέρι Άνω Τούμπα, πάνω από την περιφερειακή οδό, προς το χώρο αναψυχής, στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται 200 μέτρα πριν τον κόμβο Τούμπας επί της Περιφερειακής οδού, με κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά, πλησίον της εισόδου της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», στην είσοδο του δασικού δρόμου που βρίσκεται έναντι στρατοπέδου «Παπαπασχάλη» στο Πανόραμα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου έως την Τρίτη λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς"

Μπόνους ενσήμων στις νέες συντάξεις -Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου

Μπόνους ενσήμων στις νέες συντάξεις προβλέπει το σχέδιο των αλλαγών στο νόμο Κατρούγκαλου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το σχέδιο προβλέπει ακόμη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης μετά το 28ο έτος της ασφάλισης, ενώ κερδίζουν έως 115€ όσοι βγουν σε σύνταξη από το 2020.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπόνους ενσήμων στις νέες συντάξεις -Αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου"

Πιο επικίνδυνη ημέρα η Κυριακή: Κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο

Αύριο προβλέπεται ότι θα είναι η δυσκολότερη μέρα, σε ό,τι αφορά τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα, ενώ ακόμα πιο πολλές είναι οι περιοχές με κατηγορία κινδύνου 4.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

xxx4


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  www.civilprotection.gr


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιο επικίνδυνη ημέρα η Κυριακή: Κατάσταση συναγερμού σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο"

Το νέο σκίτσο του Αρκά: «Αγόρασα καινούριο φόρεμα»

Νέο σκίτσο δημοσίευσε ο Αρκάς με θέμα... ένα καινούριο φόρεμα. Όπως πάντα οι followers του έσπευσαν να εκδηλώσουν το θαυμασμό και τα like έπεσαν βροχή.

Δείτε την ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σκίτσο του Αρκά: «Αγόρασα καινούριο φόρεμα»"

ΔΕΗ: Βραχυκύκλωμα με τα Τιμολόγια -«Κλείδωσαν» αυξήσεις

«Βραχυκύκλωμα με τα τιμολόγια» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» που αναφέρεται στην υπόθεση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «κλειδώνουν» στο 10% οι αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ γίνεται «αγώνας δρόμου για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές». Αναμένεται να σταλούν εξώδικα σε 890.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 1 δισ. ευρώ, ενώ ξεκινά «σαφάρι» για τα φέσια από τρεις εταιρείες και δικηγορικά γραφεία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Βραχυκύκλωμα με τα Τιμολόγια -«Κλείδωσαν» αυξήσεις"

Ξέσπασαν 59 φωτιές σε ένα 24ωρο - Σε ύφεση όλα τα μέτωπα

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέσα σε ένα 24ωρο η Πυροσβεστική 

Στην πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των πολύ ισχυρών ανέμων εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές στις οποίες επιχείρησαν συνολικά 459 πυροσβεστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 Pezedel.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής τις δυνάμεις συνέδραμαν 16 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ εθελοντικά οχήματα ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, πριν δηλαδή πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αυτό ήταν και το στοίχημα που κέρδισαν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ιθύνοντες της Πολιτικής Προστασίας στις τρεις φωτιές που ξέσπασαν από το πρωί στην Αττική, η πρώτη στον μαραθών, η δεύτερη στο Ζούμπερι και η τρίτη στον Ασπρόπυργο.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και βρίσκονται σε ύφεση είναι στην Ελαφόνησο, όπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και στον Μαραθώνα όπου στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος 146 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 3 ομάδες μηχανοκίνητες, 6 ομάδες πεζοπόρες, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι φωτιές σε Ζούμπερι και Μαραθώνα

Σε ύφεση είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δύο πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι.

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο. Πάντως στο Ζούμπερι αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, καθαρά για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις της περιοχής, χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος και μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Στον Ασπρόπυργο η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά που ξέσπασε στο Ζούμπερι

22223
2222

Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Νέας Μάκρης διακόπηκε νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς:  Αεροπορίας και Αγίας Μαρίνας από το ύψος της Λ. Μαραθώνος 


mar04
mar03


e03
e02
e01
Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Λίγο μετά τις 5.30 μ.μ. ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Εκεί κατευθύνθηκαν άμεσα 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες, μια μηχανοκίνητη ομάδα ειδικών επιχειρήσεων και 2 υδροφόρες του Δήμου. Η Και αυτή η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασαν 59 φωτιές σε ένα 24ωρο - Σε ύφεση όλα τα μέτωπα"

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ σε 45 μέρες για να μείνει όρθια

«Η ΔΕΗ χρειάζεται ένεση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ σε διάστημα 45 ημερών για να κρατηθεί όρθια», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με την πηγή άντλησης του ποσού, ο υπουργός δεν δίνει λεπτομέρειες, αναφέροντας πως «πρέπει να βρεθεί με διάφορους τρόπους», ενώ θέτει ως πρώτο κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την 24η Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης του ορκωτού λογιστή. Ο δεύτερος σταθμός, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης ασκεί κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, λέγοντας ότι «εκείνοι που οδήγησαν τη ΔΕΗ εδώ, κουνάνε το δάκτυλο σε εμάς, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Εκείνοι που απαξίωσαν τη ΔΕΗ, προσπαθούν να φορτώσουν την απαξίωση σε εμάς...». Όπως τονίζει ο ίδιος, πέρα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγγέλλει επίσης την άμεση ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και της διανομής της ΔΕΠΑ, την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων και την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ χρειάζεται 750 εκατ. ευρώ σε 45 μέρες για να μείνει όρθια"

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους κινούνται στη Λ.Ε.Α.

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την κακή –και ίσως ακόμη και εγκληματική μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας– συνήθεια των Ελλήνων να κινούνται παράνομα στη Λ.Ε.Α. Ας δούμε τι προβλέπει ο ΚΟΚ.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, 9 βαθμούς ποινής, αλλά και επιπλέον 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και επίσης 2 μήνες (60 ημέρες) αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού.

Ο νόμος υπάρχει λοιπόν και ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμοστεί, από τη στιγμή πλέον που πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων κινούνται στη Λ.Ε.Α., μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών όπου πολλοί οδηγοί στην Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου είχαν μπλοκάρει τη Λ.Ε.Α. εμποδίζοντας τα πυροσβεστικά οχήματα να φθάσουν στη φωτιά.

Με αφορμή, μάλιστα, και τη μεγάλη έξοδο του Αυγούστου, ας ελπίσουμε πως όλοι οι οδηγοί θα σεβαστούμε τον ΚΟΚ.

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι προβλέπει ο νόμος για όσους κινούνται στη Λ.Ε.Α."

Πόρτο Ράφτη: Ασυνείδητοι! Εργασίες με ηλεκτροκόλληση κοντά σε ξερά χόρτα με 6 μποφόρ αέρα!

Εργασίες με ηλεκτροκόλληση και γεννήτρια για επέκταση της περίφραξης της δημοτικής πλαζ στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη, πραγματοποιούσε συνεργείο, σήμερα το πρωί, παρά τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς που ισχύει για σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mesogianews.gr, το συμβάν αντιλήφθηκαν κάτοικοι της περιοχής και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, στελέχη της οποίας μετέβηκαν άμεσα στο σημείο και σταμάτησαν τις εργασίες.

Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη εργασία, με την γεννήτρια κάτω από πεύκο και εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης σε σημείο με ξερά χόρτα και πευκοβελόνες, με την ένταση του ανέμου στα 6 μποφόρ, μία σπίθα θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες!

Και εδώ βρίσκεται το οξύμωρο του θέματος, πως οι υπηρεσίες του Δήμου επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν σήμερα τέτοιου είδους εργασίες, την ίδια στιγμή που απαγόρευσαν τη διέλευση των λουόμενων μέσα από πευκόφυτες περιοχές του Πόρτο Ράφτη, για προληπτικούς λόγους!








mesogianews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρτο Ράφτη: Ασυνείδητοι! Εργασίες με ηλεκτροκόλληση κοντά σε ξερά χόρτα με 6 μποφόρ αέρα!"

Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 6χρονο στον Βόλο

Ένα παιδάκι 6,5 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από δάγκωμα πίτ μπουλ. Το περιστατικό, όπως αναφέρει το taxydromos.gr σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε πάρκο του Βόλου, όταν ο εξάχρονος πήγε να παίξει μαζί με τον παππού του.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου για να εξεταστεί από γιατρούς. Ο παππούς του παιδιού κατήγγειλε το περιστατικό και η Αστυνομία κατέγραψε το συμβάν.

taxydromos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 6χρονο στον Βόλο"

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην περιοχή «Σίμος» στην Ελαφόνησο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της, ωστόσο ακόμα είναι σε εξέλιξη και για το λόγο αυτό παραμένουν όλες οι δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν νωρίτερα, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη φωτιά στην Ελαφόνησο ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, πέντε αεροσκάφη PZL και δύο ελικόπτερο. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν κάμπινγκ και ξενοδοχείο στην Ελαφόνησο εξαιτίας της πυρκαγιάς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία ανέφερε επίσης πως απεγκλωβίστηκε σώα από σπηλιά μια γυναίκα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο"

Χανιά | Έκλεισαν beach bar στα Φαλάσαρνα για φορολογικές παραβάσεις | Photos

Εντατικούς ελέγχους κάνουν εν μέσω τουριστικής περιόδου και στα Χανιά οι εργαζόμενοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε καταστήματα και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο των ελέγχων της ΑΑΔΕ οι οποίοι γίνονται και σε beach bar σε όλο το νομό για την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας, εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις στα Φαλάσαρνα και συγκεκριμένα σε γνωστό beach bar.
Για 48 ώρες οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έβαλαν λουκέτο στο beach bar, εξαιτίας ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων.

Τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ βρίσκονται και στα Χανιά και πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους κυρίως σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, beach bar, συναυλίες ακόμα και πανηγύρια στην ενδοχώρα, ώστε να παταχθούν τα περιστατικά φοροδιαφυγής που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά | Έκλεισαν beach bar στα Φαλάσαρνα για φορολογικές παραβάσεις | Photos"

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Αττική

Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Ζούμπερι. Στον Ασπρόπυργο η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση, σε οικοπεδικούς χώρους κοντά στο Κοιμητήριο και ήδη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση της.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο πρώτες πυρκαγιές έχουν οριοθετηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. Στο Ζούμπερι μάλιστα αποκαταστάθηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία στους δρόμους όπου είχε διακοπεί νωρίτερα.

Για καθαρά για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί οι κατασκηνώσεις της περιοχής. Χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία έως ότου ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Για τον λόγο αυτό μετέβη στο σημείο και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε με τους υπευθύνους των κατασκηνώσεων και με τα παιδιά καθησυχάζοντας τους, ενώ για να νοιώθουν ακόμα πιο ασφαλείς, έδωσε εντολή και μετέβη από τη θάλασσα σκάφος του Λιμενικού και περιπολεί μπροστά στην παραλία.

Υπενθυμίζεται ότι στον Μαραθώνα επιχειρούσαν συνολικά, 146 πυροσβέστες με 47 οχήματα, επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Μέρος των δυνάμεων αυτών κατευθύνθηκε στη συνέχεια στο Ζόυμπερι.

Στον Ασπρόπυργο έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) καθώς και δύο υδροφόρες. Δεν απειλούνται κατοικίες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Αττική"

Γιάννης Καλλιάνος:Το «δικαστήριο» για τους κλέφτες του σπιτιού μου έγινε σήμερα! Οι κλέφτες είναι... ελεύθεροι!

Την έντονη αντίδραση του γνωστού μετεωρολόγου και βουλευτή πλέον της ΝΔ κ. Γιάννη Καλλιάνου προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους θρασύτατους κλέφτες που «χτύπησα» και στο σπίτι του.

Με ανάρτησή του στο Facebook εκφράζει την απορία του για τα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο ενώ διαμηνύει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ως βουλευτής για να αρθούν όλες αυτές οι αδικίες.

Βεβαίως, δεν παραλείπει να δώσει θερμά συγχαρητήρια στους ήρωες αστυνομικούς που συνέλαβαν τη σπείρα των Γεωργιανών, παρά το γεγονός ότι αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Το "δικαστήριο" για τους κλέφτες του σπιτιού μου έγινε σήμερα! Οι κλέφτες είναι... ελεύθεροι!

Συγχαρητήρια στους ΗΡΩΕΣ της Ελληνικής αστυνομίας που συνέλαβε πριν από 4 ημέρες τους Γεωργιανούς κλέφτες που προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι μου και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Σήμερα ήταν η δική τους. Από το πρωί ήμουν στα δικαστήρια της Ευελπίδων και περίμενα τη δίκη, ως μάρτυρας. Μάλιστα αντίκρισα άλλους 12 (!) μάρτυρες για την ίδια υπόθεση διότι μου είπαν ότι οι Γεωργιανοί (όλοι τους φυλακισμένοι από 1-2 χρόνια) είχαν κλέψει δεκάδες ακόμη σπίτια στη Γλυφάδα.

Πριν τη δίκη οι Γεωργιανοί με κοιτούσαν ειρωνικά και χαμογελούσαν σαν να ήξεραν ότι σε λίγη ώρα θα είναι ελεύθεροι. Απόρησα για τη σιγουριά τους! Κάποια στιγμή χρειάστηκε να κατέβω στο υπόγειο όπου ήταν οι τουαλέτες. Δεν τις χρησιμοποίησα, δεν χρειάζεται να σας πω το γιατί. Έφυγα τρέχοντας για να προλάβω μην κολλήσω καμιά αρρώστια.

Η δίκη τελικά ξεκίνησε και ο δικηγόρος των Γεωργιανών είπε ότι δεν υπάρχει μεταφραστής και επομένως δεν θα μπορούν να καταλάβουν το τι θα ειπωθεί στο δικαστήριο, ότι θα ήταν άδικο γι'αυτούς και άρα η δίκη θα πρέπει να αναβληθεί!

Οι δικαστές με τον εισαγγελέα συνεδρίασαν για 2 λεπτά μεταξύ τους και τελικά αποφάσισαν ότι η δική θα πάρει αναβολή!

Εκείνη τη στιγμή έτρεξαν οι 3 γυναίκες των Γεωργιανών και αγκάλιασαν τους άντρες τους γεμάτες χαρά (μαζί με τα παιδιά τους) λες και οι άντρες αυτοί πέρασαν στις πανελλήνιες εξετάσεις στην σχολή της πρώτης επιλογής τους. Δεν πίστευα σε αυτό που έβλεπα! Νόμιζα ότι συμμετείχα σε κάποια θεατρική παράσταση!

Εκείνη τη στιγμή πήρα το λόγο και απευθύνθηκα προς τη δικαστή. Της είπα ότι οι Γεωργιανοί ήξεραν Ελληνικά, έκαναν θέατρο ότι δεν ήξεραν και ότι αυτό που γίνεται είναι τραγικό. Μου απάντησε ότι αυτό λέει ο νόμος και ότι βαδίζουν σύμφωνα με αυτόν. Επομένως δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κρατούνται οι κατηγορούμενοι λόγω της πλημμεληματικής πράξης τους (νόμος Σύριζα). Δεν είχα τι να απαντήσω και έφυγα με απορία.

Καθώς πήγαινα για το αυτοκίνητο μου ήρθε κάποιος άνθρωπος που με γνώρισε. Ήταν αστυνομικός. Μου είπε να μην έχω απορία και να μην στεναχωριέμαι, ότι αυτοί είναι οι νόμοι πλέον και ότι οι Γεωργιανοί μάλλον δεν θα ξανάρθουν στην επόμενη δίκη, θα συνεχίσουν δηλαδή ελεύθεροι τις επόμενες ληστείες και κλοπές που είχαν σχεδιάσει... μέχρι να τους ξαναπιάσουν και να αφεθούν πάλι ελεύθεροι.

Αυτή ήταν η εμπειρία μου από την πρώτη φορά στη ζωή μου που βρέθηκα σε δικαστήριο. Καημένη Ελλάδα, πόσα πολλά πρέπει να αλλάξουν για να γίνουμε σοβαρό κράτος...

Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να αλλάξουν όλες αυτές οι αδικίες, όπως το ίδιο θα κάνει και η Νέα Δημοκρατία άμεσα...
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Καλλιάνος:Το «δικαστήριο» για τους κλέφτες του σπιτιού μου έγινε σήμερα! Οι κλέφτες είναι... ελεύθεροι!"

Ο Ακάρ στην Αμμόχωστο: Οι γείτονες να μαζέψουν τα μυαλά τους

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα και σήμερα επισκέφθηκε τις τουρκικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στο νησί αλλά και την Αμμόχωστο.

Ο Τούρκος υπουργός συνοδεύονταν από όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ακάρ δήλωσε «όσο εμείς μιλάμε για ειρήνη το θεωρούν αδυναμία, όταν λέμε πως θα δεν επιτρέψουμε τετελεσμένα το θεωρούν απειλή. Γι´ αυτό οι γείτονες μας πρέπει να μαζέψουν τα μυαλά τους και να δουν τα πράγματα αντικειμενικά. Μέχρι σήμερα ασκήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας ως εγγυήτρια δύναμη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και για να το κάνουμε αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί. Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι».

Ο Ακάρ ανέφερε πως «η άποψη μας, και η κεντρική άποψη μας για το θέμα ( σ.σ. Κύπρου) είναι όπως και πριν 45 χρόνια. Η νέα Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι αντικειμενική να πάρει μαθήματα από το παρελθόν και να προσπαθήσουν να μην φέρουν τα γεγονότα στην μυ επίλυση αλλά να προχωράμε επιλύοντας θέματα.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατηγούς τόνισε πως «η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Όλοι πρέπει να το ξέρουν και να μην κάνουν λάθη».

Εμείς στην πραγματικότητα «στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας. Πρώτα ο πρόεδρος μας κι εμείς μιλάμε με ειλικρίνεια και με αρχές και υποστηρίζουμε όσα λέμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ακάρ στην Αμμόχωστο: Οι γείτονες να μαζέψουν τα μυαλά τους"

Ζάκυνθος: Τουριστικό σκάφος προσέκρουσε σε αλιευτικό - Ένας τραυματίας

Επαγγελματικό τουριστικό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Βολιμών στη Ζάκυνθο, προσέκρουσε με ταχύτητα σε διερχόμενο αλιευτικό σκάφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο καπετάνιος του δεύτερου πλοίου.

Το τουριστικό σκάφος δεν μετέφερε εκείνη την ώρα επιβάτες και ο καπετάνιος του αλιευτικού μετεφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο ιατρείο της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε εκδορές στον ώμο του.

Τις συνθήκες του ατυχήματος διερευνά το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Τουριστικό σκάφος προσέκρουσε σε αλιευτικό - Ένας τραυματίας"

Τέσσερις συλλήψεις σε νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια

Νέα επιχείρηση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Εξαρχείων και την γύρω περιοχή. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), σε συνεργασία με αστυνομικούς των ΜΑΤ, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων της ΓΑΔΑ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν οκτώ αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν τέσσερις για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, των ναρκωτικών και του νόμου περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, ο ένας κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπής αρχής, ο δεύτερος εννέα συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους περίπου 13 γραμμαρίων και οι άλλοι δυο στερούνταν εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέσσερις συλλήψεις σε νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια"

Σύστημα 112: Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε πολλές φορές τα ίδια μηνύματα

«Εγκαίνια» με μηνύματα προς τους πολίτες των περιοχών με δείκτη επικινδυνότητας 5, έκανε σήμερα το 112, αλλά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα προκάλεσαν την απορία των κατόχων των κινητών.

Συγκεκριμένα, από το πρωί που άρχισε επίσημα η «ενδιάμεση λύση» για την αποστολή ειδοποιήσεων από τα δύο κέντρα του 112 που πλέον λειτουργούν κανονικά, 24 ώρες 7 μέρες την εβδομάδα, εστάλησαν τρεις και τέσσερις φορές μηνύματα που καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Για την επαναληψιμότητα των προειδοποιητικών μηνυμάτων που έλαβαν οι πολίτες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει τα εξής:

Ανάλογα με τις μετακινήσεις του κάθε πολίτη το τελευταίο 24ωρο, πριν την αποστολή του προειδοποιητικού SMS, και τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εντοπίσει το σήμα του, προκύπτει και ο αριθμός των μηνυμάτων που θα πάρει από το σύστημα.

Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης είχε κινηθεί από χθες έως σήμερα, έστω οριακά σε τρεις διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (περιοχές) και έχει εντοπισθεί το σήμα του κινητού του από τρεις διαφορετικές κεραίες, τότε αναμένεται να λάβει τρία μηνύματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύστημα 112: Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουμε πολλές φορές τα ίδια μηνύματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news