facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Μαίνεται η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ξυλόκαστρο

Μαίνεται η πυρκαγιά, που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ελληνικό Ξυλόκαστρου στην Κόρινθο. Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες, 19 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου με έξι πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Δεν απειλείται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατοικημένη περιοχή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή, και εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την κοινότητα του Ελληνικού».

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγα 24ωρα κοντά στην περιοχή είχε εμφανιστεί άλλη μια πύρινη εστία, εκείνη στην Αρχαία Κόρινθο. Για τη φωτιά που έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση ενεργοποιήθηκαν και εναέρια μέσα, συγκεκριμένα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δάρδιζα, του δήμου Τροιζηνίας, Αργολίδος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίνεται η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ξυλόκαστρο"

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη (χάρτης)

Σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω πολύ υψηλού κίνδυνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) θα βρίσκονται αύριο, Τρίτη 6 Αυγούστου, οι περιοχές της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νότιου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, πλην νήσου Ρόδου) και Κρήτης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η ΓΓ Πολιτικής έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη (χάρτης)"

Βαρουφάκης για ΕΥΠ: Επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν και οι υπουργοί!

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε την ευθύνη για την κατάργηση του ΣΔΟΕ ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης στην Βουλή λέγοντας πως «εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ καταργήσατε το ΣΔΟΕ με εντολή της τρόικα» ενώ παρέπεμψε σε επιστολή του πρώην προϊσταμένου του οργανισμού Παναγιώτη Δάνη.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 χαρακτήρισε υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την διάρθρωση της ΕΥΠ καταγγέλλοντας ότι επι προηγούμενης κυβέρνησης παρακολουθούνταν ακόμα και οι υπουργοί. «Μη μιλάτε για την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας. Ας έρθει να με μηνύσει για όσα έγραψα στο βιβλίο για τον κ. Ρουμπάτη. Είχατε 4 χρόνια για να βάλετε την ΕΥΠ στην θέση της. Να βάλετε το ΣΔΟΕ σε λειτουργία και στην θέση του τον κ. Λάτση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης για ΕΥΠ: Επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν και οι υπουργοί!"

Αυτά είναι τα βιογραφικά των στελεχών του νέου επιτελείου της ΕΥΠ

«Η κυβέρνηση ανακοινώνει τα βιογραφικά των προσώπων που στελεχώνουν το νέο επιτελείο εθνικής ασφάλειας της χώρας. Αυτονοήτως, διαθέτουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βιογραφικά έχουν ως εξής:

Παναγιώτης Κοντολέων, Διοικητής ΕΥΠ


O Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Το 1999 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση (Management) στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2001 απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επί σειρά ετών διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε θέση Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου σε όμιλο εταιρειών, που συνολικά απασχολεί πάνω από 2000 άτομα προσωπικό, και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Μιλάει αγγλικά και έχει βασική γνώση γαλλικών. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Βασίλειος Γκρίζης, Α’ Υποδιοικητής, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες

Γεννήθηκε το 1962 στην Ευρυτανία και είναι έγγαμος με ένα παιδί. Είναι απόφοιτος της σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασφάλεια στη Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Στελεχών Επιτελών-ΕΛΑΣ. Το 2017 απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχοντας ολοκληρώσει διατριβή με θέμα «Γεωπολιτικές Διαστάσεις της Προστασίας των Θαλάσσιων Συνόρων και Διαχείριση Κινδύνων». Από το 2010 ως το 2017 ήταν Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), έχοντας στο παρελθόν υπηρετήσει ως στέλεχος της Δ/νσης Ασφάλειας της ΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 με αρμοδιότητα το σχεδιασμό και υλοποίηση του Προγράμματος Ασφάλειας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων & Εκδηλώσεων. Έχει επίσης συνεργαστεί με την FRONTEX για ζητήματα μετανάστευσης/κέντρων υποδοχής, τις CEPOL, INTERPOL και EUROPOL, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ως μέλος τη Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας για 7 χώρες, τον ΟΗΕ και τον ECSO – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Ηλεκτρονικό έγκλημα και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Μελιτσιώτης Διονύσης, Β’ Υποδιοικητής, υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Πεταλίδι Μεσσηνίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μετεωρολογία στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ. (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου), Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσιάλης Αναστάσιος, Γ’ Υποδιοικητής, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Έχει πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες) ενώ το 1975 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία με τον βαθμό Ακολούθου Πρεσβείας (Δ/νση Μέσης Ανατολής). Το 1976 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Ειδική Πολιτική Επιτροπή), από το 1978 ως το 1980 Γραμματέας Πρεσβείας και Διευθύνων στο Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ρώμης, και από το 1981 ως το 1984, υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Από το 1984 ανέλαβε διαδοχικά Γενικός Πρόξενος στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Λονδίνο, το 1991 Υποδιευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Κεντρική Υπηρεσία, και το 1992 Διευθυντής Εθιμοτυπίας. Το 1995 γίνεται Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, το 1999 πρέσβης στο Ισραήλ, το 2002 αναλαμβάνει Επικεφαλής Διεύθυνσης Σχέσεων με Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, το 2003 Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοίκησης και Οργάνωσης και το 2004 Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη. Μεταξύ 2007 και 2009 υπηρέτησε ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, ενώ στη συνέχεια μεταξύ 2009 και 2013 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το 2013 και για μια διετία ανέλαβε υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από το 2016 μέχρι και φέτος ήταν μέλος της ομαδος εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Αλέξανδρος Διακόπουλος. Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα βιογραφικά των στελεχών του νέου επιτελείου της ΕΥΠ"

Σκληρή κόντρα Α.Γεωργιάδη με Α.Τσίπρα: «Διόρισες το μισό ΣΥΡΙΖΑ - Πήγαινε καλύτερα για διακοπές»

Σκληρή απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη: Είχατε 53 μετακλητούς περισσότερους στο Μαξίμου!

Άναψαν τα αίματα το απόγευμα στη Βουλή μετά την παρέμβαση Τσίπρα στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος. Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να επιτεθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ με κατηγορίες για κομματικοποίηση της δημοσίας διοίκησης, για τους μετακλητούς και την επένδυση στο Ελληνικό πυροδότησε αντιδράσεις από τους κόλπους της κυβέρνησης.

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε πρώτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με την σημερινή κυβέρνηση είχε... «υπερπλεόνασμα» 53 μετακλητών υπαλλήλων στο Μαξίμου και ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σήκωσε το γάντι για το Ελληνικό μιλώντας για τα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν εμβληματική επένδυση...

Πιο συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό, προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει ξεκάθαρα σε ποιο σημείο η νυν κυβέρνηση εξυπηρετεί τον επενδυτή και σημείωσε με νόημα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που ήθελαν να σταματήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

Αναλυτικά ο υπουργός Ανάπτυξης είπε:

«Θα σας μιλήσω με σεβασμό που αρμόζει στο θεσμικό σας αξίωμα αλλα μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Καταθέσαμε τροπολογία στο νόμο 2012 . Μια τροπολογία 3 γραμμών με νομοτεχνική αποσαφήνιση . Είπατε ψευδώς ότι με το νόμο αλλάξαμε τους όρους σύμβασης. Είστε πρώην πρωθυπουργός και δεν αρμόζει να λέτε τέτοια ψέματα για μια πολύ σοβαρή επένδυση που και εσείς με τον τρόπο σας προσπαθήσατε να στηρίξετε.

Καταθέτω για τα πρακτικά την τροποποίηση του νόμου 2012 που φέρατε εσείς και ψηφίστηκε 1.11.2018 με υπογραφές δικών σας υπουργών. Παρακαλώ να μου πείτε με ποιο σημείο της τροπολογίας μας ευνοείται ο επενδυτής. Να πείτε συγκεκριμένα ότι αυτή η φράση της τροπολογίας ευνοεί τον επενδυτή. Αν δεν το κάνετε πάει να πει ότι όσα είπατε νωρίτερα ήταν άπτερα πτερόεντα.

Είπατε ότι εμείς ευνοούμε τον επενδυτή και τα συμφέροντα. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και συμφέροντα που δεν θέλουν την επένδυση. Ξέρετε πόσο εύκολο θα μου ήταν να πω ότι ήρθατε εδώ για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν την επένδυση. Για να καταλαβαινόμαστε .

Το να τσακωνόμαστε στην Βουλή στέλνει κακό μήνυμα στο εξωτερικό και στους επενδυτές την ώρα που θέλουμε να δείξουμε ότι χώρα αλλάζει σελίδα. Εγκαταλείψτε αυτά που κάνατε στο παρελθόν. Οσα είπατε για το ελληνικό ήταν όλα ψέματα.

Για την Θάνου: καλά επι των ημερών σας υπήρχε καρτελ στον Τύπο και το επιτρέψατε για 4,5 χρόνια ; Απαράδεκτο. Εχετε μια ατυχία. Και να θέλετε να βγείτε στο πεζοδρόμιο δεν κπορείτε γιατί σας συνοδέυει το κυβερνητικό σας παραλθόν. Να σας ρωτήσω. Κατερίνα Σαβίδου σας θυμίζει τίποτα. Την φάγατε με μια ψευδή δημοσίευση και την καθαιρέσατε ενώ η γυναίκα δικαιώθηκε. Εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό. Πριν από τις εκλογές όταν φέρατε την Θάνου και την εκλέξατε με την ΧΑ είπαμε ότι αυτή η εκλογή θα είναι άκυρη.

Διορίσατε την κα Θάνου αλλά διορίσατε και την νομική συμβουλο του κ. Παππά στην συγκεκριμένη επιτροπή.

Η μισή κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διορίστηκε σε κρατικές θέσεις και επιτροπές.

Εμείς λέμε ότι σε μια τόσο σοβαρή επιτροπή δεν μπορεί να υπάρχει κανένας με ίχνος πολιτικής επιρροής. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την τροπολογία και να δίεξετε ότι κάτι διδαχθήκατε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Κ. Σπίρτζη ξέρετε κάτι; Αυτή η τροπολογία η δική σας που σας παρουσιάσα ήρθε σε νομοσχέδιο για το θριάσιο. Σας έλεγα ότι θα σας το κόψει η ευρωπαική επιτροπή ανταγωνισμού. Και ξέρετε τι έγινε; Την έκοψε και σας ψάχνει για διαφθορά.

Κύριε Τσίπρα πηγαίνετε καλύτερα για διακοπές.»

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. «Αντί για αξιοκρατική στελέχωση επιχειρείται την άλωση του κράτους με επιλογή προσώπων από το κομματικό σας μητρώο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας


Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή κόντρα Α.Γεωργιάδη με Α.Τσίπρα: «Διόρισες το μισό ΣΥΡΙΖΑ - Πήγαινε καλύτερα για διακοπές»"

Θεοχάρης: «Νομικά κόλπα χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην προχωρήσει το Ελληνικό»

Την αδράνεια της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της επένδυσης του Ελληνικού, αλλά και τα «νομικά κόλπα που χρηισμοποιούσε για να μην προχωρήσει το έργο» κατήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος υπενθύμισε ότι προτεραιότητα του Μαξίμου παραμένει η ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

«Για τη ΝΔ είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού για να ξεκινήσουν επιτέλους και να μπουν οι μπουλντόζες σε αυτή την εμβληματική επένδυση. Με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου λύνουμε τον γόρδιο δεσμό του υπουργείου Τουρισμού με την επένδυση του Ελληνικού», τόνισε συγκεκριμένα ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα σκοπό να ολοκληρωθεί η επένδυση, και να χωροθετηθεί -τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά- και ο λιμένας του Αγίου Κοσμά για να είναι ένας τουριστικός λιμένας σε αυτή την επένδυση», ανέφερε και προσέθεσε:

«Δεν είναι επείγουσα αλλά κατεπείγουσα αυτή η διάταξη διότι έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, και είναι δείγμα ότι δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί για μας, είναι επείγον να βρούνε 50.000 Έλληνες συμπολίτες μας δουλειά, να γίνουν επενδύσεις, να έρθουν ξένα χρήματα σ΄ αυτή τη χώρα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να μειώσουμε και τη λιτότητα η οποία σφίγγει τον λαιμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Ακόμα, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι μια δεύτερη διάταξη του πολυνομοσχεδίου σε σχέση με το υπουργείο Τουρισμού, αφορά το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, που όμως, όπως είπε, «σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τη δεξιά παρένθεση, το άφησε χωρίς χρηματοδότηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια».

«Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουμε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες του Τουρισμού», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχάρης: «Νομικά κόλπα χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην προχωρήσει το Ελληνικό»"

ΠΟΣΔΕΠ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για το άσυλο

Ανακοίνωση για τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για το άσυλο στα ΑΕΙ εξέδωσε η εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει ότι το προς ψήφιση άρθρο «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το προς ψήφιση άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Δεν αποτελεί όμως από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται από τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας και τη στάση των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων».

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει την ανάγκη για «συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους» και προτείνει τη σύσταση υπηρεσίας «με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη, καθώς και την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές, και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΣΔΕΠ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για το άσυλο"

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Τρίτη

Την Τρίτη θα υπάρξει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια και τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 34 βαθμούς, ενώ ισχυροί βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 19 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως 34 βαθμούς Κελσίου), 16 έως 34 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νότια Κρήτη έως βαθμούς), 20 έως 31 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (στην Ανατολική Ρόδο έως 34 βαθμούς Κελσίου).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι πρόσκαιρα από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες στα γύρω ορεινά αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας πρόσκαιρα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Τρίτη"

Τί έλεγε η Βασιλική Θάνου το 2009 για τους διορισμούς δικαστικών

Πριν από μια δεκαετία «η κυρία Θάνου είχε εκφρταστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές. "Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής" έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

Διαβάστε την ανάρτηση τού δημοσιογράφου, Δημήτρη Κοτταρίδη: Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και
άλλα γραφεία, και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται, και ευλόγως, η πεποίθηση ότι υπήρχε "προϋπάρχουσα συναλλαγή".

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Οκτώβριος 2009


Διαβάστε Περισσότερα » "Τί έλεγε η Βασιλική Θάνου το 2009 για τους διορισμούς δικαστικών"

Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στη Σίνδο

Κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα από Μαγνησία προς Αγχίαλο, στη Θεσσαλονίκη.

Στην περιοχή επιχείρησαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 30 άνδρες και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Η φωτιά πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από σπινθήρες διερχόμενης αμαξοστοιχίας, ωστόσο τα αίτια ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασβέστηκε η φωτιά που ξέσπασε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στη Σίνδο"

Διαμαρτυρία Θάνου για το επικείμενο «ξήλωμά» της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την διαμαρτυρία της για τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτά ξανά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της, εκφράζει η νυν ηγεσία της Επιτροπής, με ανακοίνωσή της.

Η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό την Βασιλική Θάνου, πρώην επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Μαξίμου επί Αλέξη Τσίπρα, έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση η οποία καταγγέλλει πως το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου είναι αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ, το εσωτερικό δίκαιο, αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ασυμβίβαστα για την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με την συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για πέντε χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Παράλληλα, η ηγεσία της Επιτροπή Ανταγωνισμού, τασσόμενη πλήρως στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως δεν συντρέχει λόγος η διαδικασία αυτή να εισαχθεί με τη μορφή του επείγοντος, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για «καθαρά φωτογραφικό, ατομικό νόμο» που στρέφεται κατά της συγκεκριμένης διοίκησης και εκφράζουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι αμφισβητείται η αμεροληψία και η ακεραιότητά τους σημειώνοντας «είναι ιδιαίτερα προσβλητική και δυσφημιστική για τα πρόσωπά μας και εκφράζουμε προς τούτο την έντονη ενόχλησή μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει:

Σε νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» που κατατέθηκε όλως αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Παρασκευής 2-8-2019 και εισάγεται άμεσα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, (εν μέσω θερινών διακοπών), περιέχεται διάταξη (άρθρο 101) και θεσπίζεται νέο είδος ασυμβίβαστου , που έχει ως αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη πρόωρη παύση της Προέδρου, Αντιπροέδρου και πολλών άλλων εκ των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού
και Διευθυντικών Στελεχών αυτής.

Η εν λόγω διάταξη εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να συντρέχει λόγος επείγοντος και χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως απαιτείται σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 2 και 23 παρ. 2 Ν. 3959/2011. Περαιτέρω, η διάταξη αυτή, προσδίδει αναδρομικότητα στο ασυμβίβαστο και ως εκ τούτου, είναι καταφανώς αντίθετη με το Ενωσιακό Δίκαιο, με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) καθώς και με το Σύνταγμα και το εσωτερικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ειδική πρόβλεψη εισήχθη πρόσφατα με την Οδηγία 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (σκέψη 17 και άρθρο 4 παρ. 3 και 4), όπου ορίζεται ότι για τον σκοπό «της εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού και της προστασίας τους έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων δυνάμενων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται», η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει τους λόγους παύσης των προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις από την ΕΑΑ (δηλ. των μελών της Διοίκησης αυτών) και επίσης εκ των προτέρων να ορίζει σαφείς και διαφανείς κανόνες και διαδικασίες για την επιλογή, την πρόσληψη ή τον διορισμό των εν λόγω προσώπων.

Η εν λόγω Οδηγία δεν έχει μεν ακόμη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, είναι γνωστό όμως ότι βάσει της αρχής της υπεροχής του Ενωσιακού δικαίου, το οποίο υπερισχύει οποιασδήποτε αντίθετης διάταξης του εσωτερικού δικαίου και η εκάστοτε Κυβέρνηση υποχρεούται να το εφαρμόζει διότι, διαφορετικά, τίθεται σε εκκίνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία παράβασης και επιβολής κυρώσεων κατά του κράτους-μέλους που το παραβιάζει.

Η ως άνω Οδηγία είναι απόρροια της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το οποίο στην υπόθεση C-288/12 (σκ. 54-55 και 61) έκρινε ότι η εισαγωγή διάταξης νόμου που οδηγεί σε πρόωρη παύση της θητείας, χωρίς την πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης που να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών αντίκειται ευθέως στο Ενωσιακό Δίκαιο.
Αντίστοιχη επιχειρηματολογία ανέπτυξε το ΔΕΕ και στην υπόθεση C-619/18 αναφορικά με την πρόωρη παύση εθνικών δικαστών, εφαρμοζόμενη κατ’αναλογία.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, δηλαδή η υποχρέωση συμμόρφωσης του εθνικού νομοθέτη προς τη νομολογία του ΔΕΕ, για τον οποίον, όταν θεσμοθετήθηκε το όριο ηλικίας ως προς τα μέλη της Διοικήσεως της Αρχής Ανταγωνισμού (ν. 4364/2016, άρθρο 282 παρ.1β), και επειδή ο τότε Πρόεδρος είχε ήδη συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (73 ετών), προστέθηκε στον ίδιο νόμο μεταβατική διάταξη (τελευταίο εδάφιο της ως άνω διάταξης), σύμφωνα με την οποία η νέα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέχρι τη λήξη της θητείας τους (όχι αναδρομικότητα).

Αντίστοιχη αντιμετώπιση έγινε και για τον προηγούμενο Αντιπρόεδρο της Αρχής Ανταγωνισμού, τον οποίον καταλάμβανε η ρύθμιση για το ασυμβίβαστο της ιδιότητας μέλους της Αρχής Ανταγωνισμού λόγω στενής συγγένειας ή συζυγικής σχέσης με βουλευτή ή Εύρωβουλευτή ή μέλος της Κυβέρνησης (ν. 4364/2016, άρθρο 282 παρ.1γ).

Μετά και από σχετική παρέμβαση της αρμόδιας Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ προς τον τότε Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διάταξη δεν εφαρμόσθηκε για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Αρχής Ανταγωνισμού, τα οποία παρέμειναν μέχρι τη λήξη της θητείας τους.

Σημειωτέον ότι η διάταξη του άρθρου 36 του προς ψήφιση ν/σ για το Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης. που προέβλεπε αντίστοιχο ασυμβίβαστο των Υπηρεσιακών Γραμματέων των Υπουργείων για μία πενταετία τελικά αποσύρθηκε.

Επίσης, η αναδρομικότητα της επίμαχης διάταξης(καταλαμβάνει και τα υπηρετούντα μέλη και στελέχη της επιτροπής) η οποία έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται αιφνιδιαστικά και βίαια η θητεία για την οποία είχαν επιλεγεί και διοριστεί, παραβιάζει το Σύνταγμα και τις
αρχές του εθνικού δικαίου, για τους εξής λόγους:

α) Παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία κατοχυρώνεται συνταγματικά, παρότι η ίδια η αρχή δεν ιδρύεται από το Σύνταγμα, αφενός διότι ειδικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού προστατεύεται και κατοχυρώνεται, ως εθνική αρχή ανταγωνισμού, από το δίκαιο της ΕΕ και, αφετέρου, διότι γενικά η ανεξαρτησία των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξαρτήτων αρχών προστατεύεται ως απόρροια θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, κάτι που και ο κοινός νομοθέτης έχει αναγνωρίσει, επεκτείνοντας την εφαρμογή εγγυήσεων του άρθρου 101Α του Συντάγματος και σε μη συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στοιχειώδες και εκ των ουκ άνευ στοιχείο ανεξαρτησίας των ανεξαρτήτων αρχών είναι η εγγύηση ολοκλήρωσης της θητείας των μελών τους, η παύση της για κανέναν άλλο λόγο και με κανέναν άλλο τρόπο (ούτε καν από το νομοθέτη) δεν είναι επιτρεπτή, παρά μόνο για τους λόγους και με τη διαδικασία που προβλέπονται σε νόμο που ίσχυε κατά το χρόνο διορισμού τους. Πρόκειται, επομένως, για μιαν ειδικότερη έκφανση της απαγόρευσης αναδρομικότητας των νόμων:, καθότι παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας των ανεξαρτήτων αρχών. Η αναδρομική διάταξη νόμου που έχει ως αποτέλεσμα την παύση μέλους ανεξάρτητης αρχής για κώλυμα ή οποιονδήποτε άλλο λόγο που δεν προβλεπόταν στο νόμο κατά το χρόνο του διορισμού του δεν είναι συνταγματικά ανεκτή καθότι παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών.

β) Παραβιάζει τις επίσης, και για τους ίδιους λόγους, συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της συνέχειας των ανεξαρτήτων αρχών –ειδικότερη έκφανση της, συνταγματικής περιωπής, αρχής της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας– και της αποτελεσματικότητας της δράσης τους. Η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή της θητείας πλείστων μελών και στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα οποία μάλιστα περιλαμβάνεται η Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρός της, θα έχει ως συνέπεια τη διάρρηξη της συνέχειας του έργου της και τη διακοπή, με κίνδυνο ματαίωσης, της εξέτασης σοβαρών υποθέσεων μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων, και πάντως στην καλύτερη περίπτωση η σοβαρή καθυστέρηση των υποθέσεων αυτών, δεδομένου ότι, μέχρι το διορισμό νέων μελών και για άδηλο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή δεν θα διαθέτει τη νόμιμη απαρτία πέντε (5) τουλάχιστον μελών για να συνεδριάζει νομίμως και να εκδίδει αποφάσεις, θα πρέπει να ανατεθούν και να συζητηθούν εκ νέου συγκεκριμένες σοβαρές υποθέσεις λόγω της έκλειψης Προέδρου, Αντιπροέδρου και του κληρωθέντα Εισηγητή (άρθρο 15 παρ. 7 του ν. 3959/2011), με αποτέλεσμα να υφίσταται προφανή και σοβαρή βλάβη το δημόσιο συμφέρον, τόσο λόγω των καθυστερήσεων που θα προκύψουν στην εφαρμογή της νομιμότητας σε ευαίσθητους τομείς της αγοράς όσο, επίσης, και λόγω της καθυστέρησης, ή ακόμα και ματαίωσης (π.χ. σε υποθέσεις που επίκειται παραγραφή) της είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται υπέρ του Δημοσίου στις υποθέσεις που η Επιτροπή διαπιστώνει παραβάσεις..

Τέλος, είναι προφανές ότι πρόκειται για καθαρά φωτογραφικό, «ατομικό» νόμο, ο οποίος καταλαμβάνει συγκεκριμένα πρόσωπα και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναντι όλων των άλλων, συνολικά άνω των είκοσι (20) Ανεξάρτητων Αρχών που λειτουργούν στο Ελληνικό Κράτος, επιβάλλοντας έτσι δυσμενή – διακριτική μεταχείριση σε βάρος της και παραβιάζοντας έτσι και τις συνταγματικές αρχές της ίσης μεταχείρισης του άρθρου 4 του Συντάγματος, της αρχής της αναλογικότητας του άρθρου 25, αλλά και του άρθρου 101Α παρ. 2 του Συντάγματος για τις Ανεξάρτητες Αρχές αναλογικά εφαρμοζόμενου, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 12 παρ. 3 του ν. 3959/2011.

Οι ως άνω κανόνες και αρχές του Ενωσιακού Δικαίου, της νομολογίας του ΔΕΕ και του Συντάγματος, πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από ένα Κράτος Δικαίου, διότι άλλως, η εκάστοτε Κυβέρνηση θα μπορούσε, με μία αιφνιδιαστική διάταξη νόμου, όπως εν προκειμένω, να κηρύσσει έκπτωτα εκείνα τα πρόσωπα που για κάποιο λόγο δεν είναι αρεστά σε αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της νυν διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η περάτωση των υποθέσεων προχωράει με ταχείς ρυθμούς. Επιπλέον, εκδόθηκαν αποφάσεις επί σημαντικών υποθέσεων, με μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, χωρίς ουδέποτε μέχρι τώρα να αμφισβητηθεί από κανέναν η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των μελών της.

Επομένως, η προσπάθεια που γίνεται να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του ¨κομματικού προσώπου¨, σε όποιον παρείχε τις επιστημονικές υπηρεσίες του στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή Υπουργών και μάλιστα σε βάθος πέντε ετών και ότι αυτό και μόνο αρκεί για να δημιουργήσει υπόνοιες κομματικής επιρροής και έλλειψης αμεροληψίας και ακεραιότητας, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης διάταξης, είναι μια θέση αυθαίρετη και αόριστη, η οποία δεν έχει ούτε νομικό έρεισμα ούτε και καμία λογική.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής θεωρούμε ότι η αμφισβήτηση της αμεροληψίας και της ακεραιότητάς μας είναι ιδιαίτερα προσβλητική και δυσφημιστική για τα πρόσωπά μας και εκφράζουμε προς τούτο την έντονη ενόχλησή μας, διότι από την έναρξη της θητείας μας μέχρι σήμερα ουδέποτε, με τη γενικότερη συμπεριφορά μας ή με τις αποφάσεις μας, δώσαμε δικαίωμα ή επιτρέψαμε να δημιουργηθούν τέτοιες εντυπώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη του άρθρου 101 του ν/σ, άλλως να προστεθεί μεταβατική διάταξη (ως τελευταίο εδάφιο), στην οποία να προβλέπεται ότι «για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν εφαρμόζεται η ρύθμιση των προηγούμενων εδαφίων, μέχρι τη λήξη της θητείας τους». Ομοίως και για τον Γενικό Διευθυντή ή Προϊστάμενο Διεύθυνσης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία Θάνου για το επικείμενο «ξήλωμά» της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού"

Γεραπετρίτης: Έρχεται και δεύτερη φάση του «επιτελικού κράτους»

«Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας», ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει» και ότι «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε μάλιστα την εθνική αντιπροσωπεία ότι αυτή είναι η πρώτη φάση αυτού του εκσυγχρονσμού και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση που θα έχει να κάνει κυρίως με την αναδιάρθρωση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Θα είναι ένα σχέδιο μεταρρυθμιστικό που θα αποδίδει μείζονες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους.

Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε την κριτική ότι ενισχύεται το πρωθυπουργο-κεντρικό σύστημα με τη νέα δομή, δηλαδή με την Προεδρία της Κυβέρνησης.

«Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αυθαιρεσία και την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών, χρειάζεται ένα και μόνο. Χρειάζεται η θέση πολύ συστηματικών διαδικασιών. Ο πρωθυπουργός δεν αποκτά εξουσία όταν έχει μια μεγάλη δομή δίπλα του. Ο πρωθυπουργός αποκτά εξουσία όταν δεν υπάρχει διαδικασία η οποία να τον δεσμεύει στον τρόπο με τον οποίο παράγεται η πολιτική», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Η δικιά μου φιλοδοξία, με το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς αυτό: Όλα τα κρατικά όργανα να δεσμεύονται από τις διαδικασίες και τα όργανα αυτά-όταν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση- να είναι υποτελή στην κρίση του κοινοβουλίου».

Επιπλέον, απάντησε στην κριτική ότι οι υπουργοί γίνονται υποχείρια και υποτελείς, μιας αυτοκρατορικής δομής, της προεδρίας της Κυβέρνησης.

«Καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών, και βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλίου. Καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό. Οι υπουργοί διατηρούν στο ακέραιο τις αρμοδιότητες που τους αποδίδονται από το νόμο και από το Σύνταγμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Όπως εξήγησε «αυτό που καθιερώνεται, ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά προηγμένα κράτη. Υπάρχει μια κεντρική δομή η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου. Αυτό έχει αξία διότι έως σήμερα συνέβαινε προσωποπαγώς, άτυπα. Θα σήκωνε το τηλέφωνο ο πρωθυπουργός να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η υλποίηση ενός έργου. Σήμερα αυτό παρέλκει. Φτιάχνουμε δομές ώστε ταυτόχρονα υπουργοί και πρωθυπουργός θα μπορούν ταυτόχρονα να γνωρίζουν που βρίσκεται η κάθε δράση».

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα παρεμβαίνει μόνο συντονιστικά και διορθωτικά. «Είναι μομφή ότι θα υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ότι υπάρχει υστέρηση χρονική στον προγραμματισμό μιας επιμέρους πολιτικής;», αναρωτήθηκε ο υπουργός σημειώνοντας ότι το ελληνικό κράτος επί 45 χρόνια υποφέρει από συναρμοδιότητες που κατατρέχουν το πολιτικό σύστημα επί δεκαετίες.

Κυρίως τόνισε ότι είναι απόλυτος ο σεβασμός στον συνταγματικό ρόλο των υπουργών. Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα της Ευρώπης που να μην έχει Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, είπε και πρόσθεσε ότι μόνο νομοτεχνική θα είναι η παρέμβαση που γίνεται.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεραπετρίτης: Έρχεται και δεύτερη φάση του «επιτελικού κράτους»"

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ: Μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019 θα πρέπει όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ να κάνουν τις αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, εντός ενός μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος που φέτος ήταν η 30η Ιουλίου.
«Η εφαρμογή θα είναι σύντομα διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018», αναφέρεται στην ειδική σελίδα https://www.idika.gr/kot/ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Οι καταναλωτές έχουν δύο επιλογές για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το «ΚΟΤ Α» (σε αυτό εντάσσονται όσοι καταναλωτές λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και το «ΚΟΤ Β» (σε αυτό εντάσσονται όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια).
Εάν πλέον δεν πληρούνται οι όροι για ένταξη σε καμία από τις δύο κατηγορίες, τότε το ΚΟΤ παύει να ισχύει, όπως ορίζεται σε σχετική υπουργική απόφαση από την επόμενη ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Πως μπορείτε να δείτε αν είστε δικαιούχοι: Για να δείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, ακολουθήστε τα επόμενα βήματα:
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Βουλγαρία και Ρουμανία παίρνουν μέτρα για τη συγκράτηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου στη Ρουμανία, προχώρησαν οι βουλγαρικές αρχές- ιδίως στις περιοχές στα σύνορα των δύο χωρών.

Η ρουμανική συνοριοφυλακή ενημερώθηκε από την αντίστοιχη βουλγαρική υπηρεσία, ότι τέθηκαν σε ισχύ μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της εισαγωγής ακατέργαστου και μεταποιημένου χοιρινού κρέατος.

Οι βουλγαρικές Αρχές ενημέρωσαν τις ρουμανικές υπηρεσίες ότι ορισμένες περιφέρειες στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας έχουν πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων και έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, σε αυτές τις περιοχές, έχουν γίνει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία βήματα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Βουλγαρία προχώρησε στην απαγόρευση εισαγωγής πρώτων υλών ή τροφίμων ζωικής προέλευσης που περιέχουν χοιρινό κρέας ή διάφορα άλλα προϊόντα χοιρινού κρέατος. Εξαιρούνται τα τρόφιμα που συνοδεύονται από την απαραίτητη κτηνιατρική πιστοποίηση που τα καθιστά ασφαλή προς βρώση.

Επίσης, οι Αρχές των δύο χωρών θα συνεργαστούν και στον έλεγχο των διερχόμενων οχημάτων που περνούν τα σύνορα και γι' αυτό τον λόγο συνιστούν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα σημεία διέλευσης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα με "ουρές" χιλιομέτρων στα σύνορα.

Στην περιφέρεια της Κονστάντζα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχουν πέντε σημεία διέλευσης για μηχανοκίνητα οχήματα, τα οποία διαθέτουν συνολικά εννέα λωρίδες κυκλοφορίας που οδηγούν στη ρουμανική επικράτεια και δέκα λωρίδες που οδηγούν στην έξοδο από τη χώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία και Ρουμανία παίρνουν μέτρα για τη συγκράτηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων"

ΑΑΔΕ: Τι σημαίνει η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΑΦΜ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της ΕΛΑΣ

Τίθεται σε λειτουργία από αύριο η ηλεκτρονική διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, απαλλάσσοντας έτσι τους πολίτες από την υποχρέωση των χρονοβόρων επισκέψεων και συναλλαγών στις ΔΟΥ.

Η διασύνδεση αυτή αποτελεί υλοποίηση της απόφασης Α. 1164/2019 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο είχε υπογραφεί με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τη διασύνδεση αυτή, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται αυτόματα για τις μεταβολές στα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας (έκδοση, αντικατάσταση, απώλεια και επανέκδοση). Ο πολίτης, δηλαδή, δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτεται την εφορία, αλλά λαμβάνει σχετικό μήνυμα στην ηλεκτρονική του θυρίδα στο TAXISnet, που τον ενημερώνει για το γεγονός της αυτόματης μεταβολής. Σε περίπτωση που ο πολίτης δεν λάβει εντός δεκαημέρου σχετικό μήνυμα μέσω του TAXISnet, τότε θα πρέπει να προσέλθει στη αρμόδια ΔΟΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Τι σημαίνει η ηλεκτρονική διασύνδεση του ΑΦΜ με το Μητρώο Ταυτοτήτων της ΕΛΑΣ"

Ποιες αλλαγές αποφασίστηκαν για το κυνηγετικό έτος 2019-2020

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται από 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.

Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:

α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.

γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Μετά από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πέραν των ανωτέρω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλάκων Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι ωφέλιμη για την προστασία της άγριας πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της θηρευτικής δραστηριότητας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες αλλαγές αποφασίστηκαν για το κυνηγετικό έτος 2019-2020"

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο

Ο μίνι καύσωνας αποχώρησε αισίως, και η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ωστόσο  σήμερα Δευτέρα θα επικρατήσουν μελτέμια στο Αιγαίο, με εντάσεις όχι παραπάνω από 6 με 7 μποφόρ στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια και τοπικούς όμβρους τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και κυρίως στα ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου περιμένουμε συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 21 έως 32 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 34 βαθμούς Κελσίου), 18 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (στη Νότια Κρήτη έως τους 35 βαθμούς), 21 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.


greece_august
Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Υπάρχει τάση ανόδου της θερμοκρασίας του καιρού περί τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 9 και 10 Αυγούστου 2019, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις  για τον καιρό τον Δεκαπενταύγουστο, χωρίς να υπάρχουν ασφαλείς προγνώσεις, ο καιρός αναμένεται να είναι ζεστός.

Αναλυτική πρόγνωση μέχρι και την Κυριακή 11 Αυγούστου

ΤΡΙΤΗ 06-08-2019 
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και 
απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα τοπικών όμβρων. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά και βόρεια 3 με 5, στα ανατολικά και νότια 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 07-08-2019 
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά. 
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες 
διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 


greece1


ΠΕΜΠΤΗ 08-08-2019 
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. 
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 
μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. 


greece2


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-08-2019 
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα 
ορεινά της Μακεδονίας. 
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.


greece3


ΣΑΒΒΑΤΟ 10-08-2019 
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. 


greece4


ΚΥΡΙΑΚΗ 11-08-2019 
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. 
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.


greece5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή - Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο"

Επανέρχεται η βάση του 10 στις Πανελλαδικές

Την επαναφορά της βάσης του 10 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας παράλογη τη δυνατότητα να εισάγονται με βαθμολογίες 3 και 4 φοιτητές στα ΑΕΙ.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» η κ. Κεραμέως αναφέρει πως πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά εξετάζεται ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις της την περασμένη εβδομάδα η υπουργός είχε επισημάνει ότι στο νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα έχουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των βάσεων εισαγωγής. Όπως είχε εξηγήσει αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν για παράδειγμα να προσδιορίζουν μία ελάχιστη βάση εισαγωγής, που θα είναι υψηλότερη από εκείνη, που ορίζει το κράτος.

Παράλληλα το υπουργείο προτείνει να ισχύσει από φέτος ενιαία αντιμετώπιση των τμημάτων, αίροντας την κατηγοριοποίησή τους σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», καθώς όπως επισημαίνει, δύο βασικές στρεβλώσεις: «αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στον διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται».

Η υπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, «χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται η βάση του 10 στις Πανελλαδικές"

Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Κατέθεσαν προσφορές όλοι οι «μεγάλοι παίκτες»

Παρών στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα Συνεχούς Ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x500 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που έληξε σήμερα έδωσαν όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό από την «Αριάδνη Interconnection», τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου:

- Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ

- Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ

- Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ

- Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην «Αριάδνη» και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Κατέθεσαν προσφορές όλοι οι «μεγάλοι παίκτες»"

Ο Τσαβούσογλου πρόβαλε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη!

Οι προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την... Κρήτη.

Στην ομιλία του «στο συνέδριο των πρεσβευτών» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για συνεργασία με την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μάλιστα, παρουσίασε και τον χάρτη που η Τουρκία υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Οι σκιασμένες με κόκκινο χρώμα περιοχές που ονειρεύονται οι Τούρκοι:

tsa549
«Ζητούμε δίκαιη διανομή του πλούτου»

H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Άγκυρα.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στο πλαίσιο του Καζάν - Καζάν, δηλαδή του win - win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Βίντεο από την ομιλία Τσαβούσογλου:



«Η Ελλάδα κρατάει κλάδο ελαίας αλλά διαθέτει και ξίφος», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».

«Με το μνημόνιο στενής συνεργασίας μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία είχε ξαναπαρουσιάσει χάρτες τον Μάιο με την κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ σαν «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε παρουσιάσει τον Μάιο σε ξένους διπλωμάτες χάρτη με τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που εξαφανίζει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στο τουρκικό ΥΠΕΞ, τον Μάιο κλήθηκαν για πρώτη φορά ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα ώστε να ενημερωθούν σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την ανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Όπως ανέφερε το τότε δημοσίευμα, οι Τούρκοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές για τις οποίες έχει άδεια στη κρατική εταιρεία πετρελαίου από τα κατεχόμενα. 

Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.

Στο χάρτη με ροζ σημειώνονται οι περιοχές που τα κατεχόμενα «αδειοδότησαν» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ενώ με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές. 

xar1
xar2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσαβούσογλου πρόβαλε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news