facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Μηταράκης: Στις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας

Οι υψηλές συντάξεις που εκδόθηκαν και δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι συντάξεις χηρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, στο Ρ/Σ «Σκάι 100.3 fm».

Σχετικά με το ζήτημα των υψηλών συντάξεων που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εξαρχής η ίδια η κ. Αχτσιόγλου είχε παραδεχτεί πως υφίστατο ζήτημα με τις υψηλές συντάξεις, λέγοντας πως ήθελε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ακόμη ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πως 226 συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ που δήλωνε ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήταν το όριο για τις συντάξεις που θα εκδίδονταν βάσει του νόμου του, έχουν ήδη εκδοθεί και δοθεί, ενώ υπήρχε προσχέδιο έκδοσης συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε : «Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας, έπαιρναν το 70% από τη σύνταξη του θανόντος και μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, το ποσοστό έπεσε στο 50%. Έπειτα από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ποσοστό από τον Μάιο αποφασίστηκε να επανέλθει στο 70%, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εφαρμογή και υλοποίηση της παραπάνω απόφασης. Την εγκύκλιο την υποβάλαμε εμείς στις 17 Ιουλίου και από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων. Ο ένας ήταν η κακή οργάνωση των υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και ο δεύτερος λόγος ήταν πως το υπουργείο Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που είχε υποβάλει ο ΕΦΚΑ αναφορικά με ζητήματα που έχρηζαν ερμηνείας του νόμου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συντάξεων να μην μπορούν να εκδοθούν, επειδή αυτά τα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα. Μία βασική αποστολή του υπουργείου Εργασίας, είναι η ερμηνεία του νόμου όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία δεχόμαστε από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχει κανένα εκκρεμές ζήτημα που να απαιτεί ερμηνεία από την πλευρά του υπουργείου».

Αναφορικά με τα εκκαθαριστικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αυτά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τέθηκε σαν προτεραιότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της μηχανοργάνωσης είναι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Στις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας"

Ο Μπορίσοφ ζήτησε συγνώμη που αποκάλεσε «βορειομακεδόνα» τον Ζάεφ

Την βαθιά του συγνώμη εξέφρασε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, σήμερα στα Σκόπια, που αποκάλεσε πρόσφατα τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ως ‘βορειομακεδόνα’, τονίζοντας ότι ήταν ένα ακούσιο λάθος του.

Οι όροι ‘βορειομακεδόνας’ όπως και ‘σλαβομακεδόνας’ θεωρούνται προσβλητικοί για τους Σκοπιανούς, αφού οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως ‘Μακεδόνες’, όπως εξάλλου και η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, αναφέρει με σαφήνεια.

«Είμαστε παράδειγμα για τα Βαλκάνια στη Δυτική Ευρώπη, άλλωστε δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία με την Ελλάδα, εάν δεν είχε επιτευχθεί η συμφωνία με τη Βουλγαρία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό.

«Συμφωνήσαμε και ήδη γιορτάζουμε μαζί τους ανθρώπους και τα γεγονότα της κοινής ιστορίας των χωρών και των λαών μας. Αποφασίσαμε για τέσσερα ιστορικά στοιχεία που θα γιορτάζονται από κοινού και υποσχεθήκαμε να βρούμε μια λύση για την ιστορική προσωπικότητα του ήρωα Γκότσε Ντέλτσεφ ο οποίος συνδέει τους δύο λαούς μας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να τον τιμούν μέσα από τη γλώσσα της αμοιβαίας κατανόησης», είπε ο Ζάεφ.

Μετά τη συνάντηση στο κυβερνητικό μέγαρο οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια. Ο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι. Το απόγευμα μετέβη στο ανακαινισμένο μνημείο του Βούλγαρου συνταγματάρχη Κωνσταντίν Καβαρναλίεφ στη Δοϊράνη.



echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μπορίσοφ ζήτησε συγνώμη που αποκάλεσε «βορειομακεδόνα» τον Ζάεφ"

Ολλανδία: Τέλος μπούρκα και νικάμπ σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και ΜΜΜ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα στην Ολλανδία ο νόμος που απαγορεύει τη μπούρκα ή το νικάμπ στα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200 ως 400 γυναίκες φορούν μπούρκα ή νικάμπ στην Ολλανδία, μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από περίπου 15 χρόνια πολιτικών συζητήσεων που γίνονταν για το θέμα αυτό. Ο αντι-ισλαμιστής βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς είχε προτείνει το 2005 την ψήφιση νόμου που να προβλέπει την απαγόρευση της μπούρκα και του νικάμπ.

«Εφεξής απαγορεύονται τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο στους χώρους εκπαίδευσης, τα ιδρύματα και τα δημόσια κτίρια, στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς» με το πρόστιμο για τους παραβάτες να προβλέπεται να είναι 150 ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στους χώρους αυτούς είναι σημαντικό για τη δημόσια ασφάλεια και για την καλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών όλοι να μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να βλέπουν ο ένας τον άλλο», προσθέτει.

Ως εκ τούτου απαγορεύεται να φοράει κάποιος οτιδήποτε καθιστά μη αναγνωρίσιμο το πρόσωπο, όπως κράνη πλήρους κάλυψης, κουκούλες ή μπούρκα, διευκρινίζει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στους εργαζομένους στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα και στους οδηγούς εναπόκειται να αρνηθούν την πρόσβαση σε μια γυναίκα που φοράει μπούρκα ή νικάμπ ή να καλέσουν την αστυνομία.

Ο τομέας των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι οδηγοί δεν θα σταματούν τα λεωφορεία, τους συρμούς του τρένου, του μετρό ή του τραμ για να κατεβάσουν μια γυναίκα που παραβαίνει το νόμο, διότι αυτό θα προκαλούσε καθυστερήσεις.

Πολλά νοσοκομεία της χώρας ανακοίνωσαν επίσης ότι «δεν θα αρνηθούν τη νοσηλεία σε οποιονδήποτε, ό,τι και να φοράει».

Ωστόσο οι γυναίκες θα μπορούν να φορούν μπούρκα στους δρόμους της Ολλανδίας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ισχύει από το 2010 στη Γαλλία, όπου η μπούρκα και το νικάμπ απαγορεύονται στους δημόσιους χώρους. Το Βέλγιο, η Δανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Τέλος μπούρκα και νικάμπ σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και ΜΜΜ"

Tα μαζεύει η Άγκυρα για το μεταναστευτικό: «Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας»

«Δεν είναι δυνατό να στείλουμε Σύρους σε άλλες περιοχές» διαμηνύει η Άγκυρα ύστερα από τις εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές για το Μεταναστευτικό. Πιο συγκεκριμένα αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης διέψευσαν αναφορές ότι η Τουρκία έχει κλείσει τα σύνορά της ή ότι σταμάτησε την εγγραφή Σύρων προσφύγων.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης παράτυπης μετανάστευσης, Ραμαζάν Σεσιλμίς τόνισε η χώρα συνεχίζει την πολιτική της ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες και διέψευσε την όποια ύπαρξη αναγκαστικών απελάσεων.

Ο Σεσιλμίς είπε ότι περίπου 337.000 Σύροι επαναπατρίστηκαν εθελουσίως, αφού διάβασαν ένα συμφωνητικό που ήταν γραμμένο στην αραβική και την τουρκική γλώσσα.

«Εκείνοι που επιστρέφουν εθελουσίως, κατευθύνονται σε δύο ειρηνικές ζώνες στη Συρία, όπου δεν υπάρχει τρομοκρατία και εμπόλεμες συρράξεις. Δεν είναι δυνατό να στείλουμε Σύρους σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε.

Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δύο επιχειρήσεις τις «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Άλλος αξιωματούχος, ο Ομέρ Φαρούκ Τανριβερντι, διευθυντής του τμήματος δημόσιας διπλωματίας, ανέφερε ότι περίπου 434.000 Συριόπουλα έχουν γεννηθεί στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό πολλών πόλεων στην Τουρκία και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται ανελλιπώς να μην καταστούν τα παιδιά αυτά μια χαμένη γενιά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι περίπου 547.000 Σύροι ζουν στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η τουρκική μεγαλούπολη έχει αγγίξει τα όριά της και πως δεν γίνονται εκεί εγγραφές. Αλλά τόνισε πως για άλλες πόλεις, δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός και πως οι πρόσφυγες μπορούν ελεύθερα να εγγραφούν.

Ο Σεσιλμίς τόνισε ότι 2,5 εκατομμύρια Σύροι ζούσαν στην Τουρκία το 2015 και ο αριθμός σήμερα ανέρχεται σε 3,8 εκατομμύρια. Δεν είναι εφικτό, είπε, για ένα τέτοιο μεγάλο πληθυσμό να ζει χωρίς να είναι εγγεγραμμένος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Tα μαζεύει η Άγκυρα για το μεταναστευτικό: «Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας»"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε «διακοπές» από αύριο τα δρομολόγια Κορωπί-Άνω Λιόσια

Τα δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Κορωπίου-Άνω Λιοσίων αναστέλλει από αύριο, Παρασκευή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αντί της Δευτέρας 5 Αυγούστου, που αρχικά είχε ανακοινώσει, λόγω αναμενόμενης χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από διερχόμενα δρομολόγια αεροδρομίου.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr.
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε «διακοπές» από αύριο τα δρομολόγια Κορωπί-Άνω Λιόσια"

Μπεχράκης για τον τακτικό καπνιστή Πολάκη: «Να του επιβληθούν κυρώσεις, παραβιάζει τον νόμο»

Σάλος ξέσπασε μετά την άκρως προκλητική φωτογραφία που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook o Παύλος Πολάκης, ο οποίος ευκαιρία ψάχνει για να προβάλλει την αδυναμία του στο κάπνισμα, πυροδοτώντας καταγγελτικά σχόλια. 

Κατάφωρη και προκλητική παραβίαση του νόμου χαρακτήρισε το κάπνισμα στο καφενείο της Βουλής ο καθηγητής πνευομονολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Στην επίμαχη φωτογραφία ο Παύλος Πολάκης διακρίνεται να κάθεται, συνοδεία αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο καφενείο της Βουλής, ενώ μπροστά του βρίσκεται ένα τασάκι με δύο αναμμένα τσιγάρα.




Ο Πάυλος Μπεχράκης, με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής «να παρέμβει και να ενεργήσει τα δέοντα ώστε να επιβληθούν στον Παύλο Πολάκη οι κυρώσεις που προβλέπονται όπως για κάθε πολίτη που παραβιάζει τη νομοθεσία»

Παράλληλα ζήτησε να επιβληθεί ποινή και στο καφενείο της Βουλής επειδή υπήρχαν τασάκια στο τραπέζι, σχολιάζοντας πως «η Βουλή να δείξει το δρόμο για να γίνει όλη η Ελλάδα ευρωπαϊκό κράτος»

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βόρεια Μακεδονία, στην οποία, όταν πριν από 5-6 χρόνια είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, ο εισαγγελέας πήγε στη Βουλή και έκλεισε το καφενείο.

Υπενθυμίζεται ότι την οργισμένη αντίδραση του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας προκάλεσε, τον Φεβρουάριο, η φωτογραφία με τον Πολάκη να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο Βιτένις Αντριουκαΐτις ρωτήθηκε για τη φωτογραφία, στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

«Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν!» είχε τονίσει για τον Πολάκη ο ευρωπαίος επίτροπος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπεχράκης για τον τακτικό καπνιστή Πολάκη: «Να του επιβληθούν κυρώσεις, παραβιάζει τον νόμο»"

Δεκαοκτώ φωτιές εκδηλώθηκαν την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα

Από τις 6:00 σήμερα το πρωί έως τις 19:00, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 18 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ επιχείρησαν συνολικά 197 πυροσβέστες, 91 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ όσες από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη είναι σε ύφεση και οριοθετημένες.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης 112.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκαοκτώ φωτιές εκδηλώθηκαν την Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα"

Επιβεβαιώνει ο Α. Κούγιας στο GrTimes την αποφυλάκιση του «φακελάκια» των Σερρών

Εκτός φυλακής οδηγούνται οι δύο καθηγητές του ΤΕΙ Σερρών που είχαν κατηγορηθεί για «φακελάκια». Η ιστορία είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία των Σερρών καθώς είχε αποκαλυφθεί πως οι δυο εν λόγω καθηγητές σε συνεργασία με ιδιοκτήτη φροντιστηρίου απαιτούσαν από φοιτητές μεγάλα χρηματικά ποσά (ορισμένες φοιτήτριες κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση) προκειμένου να «περάσουν» το μάθημα τους.

Το GrTimes επικοινώνησε με τον συνήγορο υπεράσπισης του ενός καθηγητή, Αλέξη Κούγια, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο πελάτης του αποφυλακίστηκε μετά από έγκριση της αίτησης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο καθηγητές είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στο ΤΕΙ Σερρών για χρηματισμό και εκβιασμό σε μαθητές για να τους περάσει τα μαθήματα. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι φοιτητές και οι καθηγητές που έκαναν λόγο για «κοινό μυστικό» αναφερόμενοι στην δράση των δύο καθηγητών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει ο Α. Κούγιας στο GrTimes την αποφυλάκιση του «φακελάκια» των Σερρών"

Ο Καλαϊτζίδης καταγγέλλει την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ - «Οι απειλές δεν πιάνουν στον Ρουβίκωνα»

Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, καταγγέλλει την προσαγωγή του από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ.

Σε νέα, εμπρηστική ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι αστυνομικοί τον σταμάτησαν κάτω από το σπίτι του και από εκεί περιπολικό τον μετέφερε στη ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκε για μία, περίπου, ώρα.

«Μέσα στο παιχνίδι είναι όλα αυτά και αναμενόμενα. Και οι παρακολουθήσεις και οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, ακόμα και η φυλακή. Απλά πάρτε το χαμπάρι: Οι απειλές σε μας δεν πιάνουν», σημειώνει ο Καλαϊτζίδης.

«Αυτό πρέπει να έχει γίνει καμιά 20αριά φορές από τον Σεπτέμβριο», αναφέρει το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, που κάνει λόγο για τακτική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλους «συντρόφους» του.

Η ανάρτηση του Καλαϊτζίδη

«Σήμερα με σταμάτησαν ασφαλίτες κάτω από το σπίτι μου. Ήρθε περιπολικό μου έβαλαν χειροπέδες πισθάγκωνα, με φόρτωσαν και με πήγαν στον έκτο στην ΓΑΔΑ. Με κράτησαν καμιά ώρα και με άφησαν. Αυτό που μόλις σας έγραψα πρέπει να έχει γίνει (από Σεπτέμβρη) καμιά 20αριά φορές. Αυτήν την φορά όμως πρέπει να εντάσσεται σε μια λογική που λέει να με φορτώνουν και να με πηγαίνουν ΓΑΔΑ κάθε φορά που κάνει κάτι ο Ρουβίκωνας. Τακτική που έχει εφαρμοστεί και σε άλλους συντρόφους απλά με μένα έχει σπάσει το κοντέρ.

Αντικειμενικός στόχος των συνεχόμενων προσαγωγών είναι η απενεργοποίηση και η κόπωση του υποκειμένου που υφίσταται την φθορά της συνεχόμενης πίεσης. By the book είναι σωστό και ως λογική, όταν όμως έχει να κάνει με φυσιολογικούς ανθρώπους και όχι με τρελοκομεία όπως είναι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Ρουβίκωνα.

Τέλος πάντων μέσα στο παιχνίδι είναι όλα αυτά και αναμενόμενα. Και οι παρακολουθήσεις και οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, ακόμα και η φυλακή. Απλά πάρτε το χαμπάρι: Οι απειλές σε μας δεν πιάνουν. Αν θέλετε να μας βάλετε τρομονόμο, βάλτε τον. Αν θέλετε να χώσετε φυλακή 1-2 από εμάς, κάντε το. Εσείς την δουλειά σας και εμείς την δική μας.
ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καλαϊτζίδης καταγγέλλει την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ - «Οι απειλές δεν πιάνουν στον Ρουβίκωνα»"

ΕΤΕ: Πώληση 1,2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στην CarVal

Σε συμφωνία για την πώληση του δεύτερου ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στην CarVal Investors κατέληξε η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το ανεξόφλητο κεφάλαιο, του οποίου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1.2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο με την CarVal Investors.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως υποβλήθηκε στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας.

Παράλληλα, αναφέρεται πως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα ανατεθεί από τον Επενδυτή στην εταιρεία διαχείρισης QQuant Master Servicer, η οποία έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Νόμου 4354/2015, ενώ το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α’ τρίμηνο του 2019).

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΤΕ: Πώληση 1,2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στην CarVal"

ΣτΕ: Παραμένει «παγωμένο» στα επίπεδα του 2013 το εφάπαξ των γιατρών

Εξακολουθεί να παραμένει μειωμένο και «παγωμένο» στα επίπεδα του 2013 το εφάπαξ των γιατρών, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε την σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το 2016 είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο ΠΙΣ και ζητούσε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Εργασίας (από 7.6.2016 και από 8.6.2016) για τον καθορισμό των παραμέτρων υπολογισμού των εφάπαξ παροχών, κατά το σκέλος εκείνο που επέρχονται ποσοστιαίες μειώσεις στις χορηγούμενες στους γιατρούς εφάπαξ παροχές.

Η μείωση του εφάπαξ έγινε κατά τις επιταγές του μεσοπρόθεσμού πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (νόμος 4092/2012) σε όσους γιατρούς αποχωρούσαν από την υπηρεσία.

Ο ΠΙΣ υποστήριζε ότι τα ποσά του εφάπαξ είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που χορηγούντο έως την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Ακόμη, υποστήριζε ότι η μείωση που έγινε είναι αντίθετη σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, όπως 2, 4, 22 και 25, όπως επίσης προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αντιβαίνει όμως και στην αρχή της μη αναδρομικότητας των διοικητικών πράξεων, καθώς ορίζει αναδρομικά νέο τρόπο υπολογισμού από 1.9.2013 του εφάπαξ, όπως επίσης παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης και στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.

Το Α' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1223/2019 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Γκότσης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα), τρία χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, έκρινε ότι οι ισχυρισμοί, οι οποίοι προβάλλονται από τον ΠΙΣ είναι αόριστοι και απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης ως απαράδεκτη.

Και αυτό, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ανεξάρτητα από την υπ΄ αριθμ. 734/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παραμένει «παγωμένο» στα επίπεδα του 2013 το εφάπαξ των γιατρών"

Αυτές είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για προστασία από τον καύσωνα

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει ο δήμος Αθηναίων, αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου και το Σάββατο 3 Αυγούστου, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, εκτός από τις κλιματιζόμενες άιθουσες, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός του δήμου Αθηναίων 1595 ως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι αίθουσες που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο (Παρασκευή 8.00 πμ – 20.00 μμ και Σάββατο 10.00 πμ – 20.00 μμ )- ως σημεία δροσιάς είναι:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη 22 & Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044

3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου «Η Ανάληψη του Κυρίου»: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

4. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

5. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877

6. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

8. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος 25, τηλ.210 6459890

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για προστασία από τον καύσωνα"

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών

Στο 13%, από το 24% που είναι σήμερα, θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνεννόηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνέχεια και της σημερινής δέσμευσής του, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για χορήγηση φορολογικών κινήτρων που αφορούν στη χρήση κράνους από τους δικυκλιστές.

Η σχετική διάταξη θα ενταχθεί στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται ο ΦΠΑ στα κράνη δικυκλιστών"

Κέρκυρα: Επιτέλους τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών

Σε ιδιώτη ανατίθεται η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να δώσουν άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα του νησιού εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής κίνησης.

Η ανάθεση έγινε εφικτή μετά την έγκριση του αιτήματος του δημάρχου Κερκυραίων, Κ. Νικολούζου από την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η έγκριση αφορά στην κατ' εξαίρεση ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με συνοπτική διαδικασία, λόγω των κινδύνων που προέκυπταν για τη δημόσια υγεία, μέχρι την υπογραφή σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο.

Τη συγκεκριμένη λύση είχε προτείνει στον δήμαρχο Κέρκυρας ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στις συνεχείς επικοινωνίες που είχαν από το περασμένο Σάββατο. Ο κ. Νικολούζος κατέθεσε σχετικό αίτημα στην ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία με σημερινή απόφασή της δίνει τη δυνατότητα στον δήμο Κέρκυρας να προχωρήσει στην ανάθεση σε ιδιώτη, με συνοπτικές διαδικασίες, το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Πώς η Κέρκυρα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία το 2014 και «βούλιαξε» στα σκουπίδια

Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, η Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2018, όταν το νησί πραγματικά είχε κατακλυστεί από σκουπίδια από το ένα άκρο στο άλλο.

Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι το περσινό καλοκαίρι γινόταν διαδηλώσεις εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το νησί με τους όγκους των σκουπιδιών να σχηματίζουν ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλά σημεία της Κέρκυρας.

Στις διαδηλώσεις μάλιστα έπαιρναν μέρος και κάτοικοι του νησιού με ξένη υπηκοότητα αλλά και επισκέπτες ακόμα, ενώ το πρόβλημα έφθασε και μέχρι την Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία έλαβε επιστολή με την οποία της ζητούσαν Άγγλοι κάτοικοι του νησιού να παρέμβει στο μέτρο του δυνατού.

Την ίδια στιγμή μεγάλοι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI αλλά και η ABTA, η Βρετανική Ένωση τουριστικών πρακτόρων στο συνέδριο της στην Ισπανία επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την 8μηνη παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, ο οποίος τελικά μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε και τις «μάχες» και τα καθημερινά επεισόδια με τους κατοίκους που αντιδρούν στην προοπτική λειτουργίας του.

Δυστυχώς όμως και φέτος στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει και προοιωνίζεται ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη δεν λειτουργεί, ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί και με δυσκολία γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων για να επεξεργαστούν από τους δεματοποιητές. Και το κυριότερο, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα δώσει την οριστική λύση.

Και όμως το 2014 η Δημαρχιακή αρχή του Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου είχε δρομολογήσει την λύση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα στο εργοστάσιο της Κέρκυρας είχε ενταχθεί στη Γ.Γ. ΣΔΙΤ την ίδια ημέρα με το εργοστάσιο των Ιωαννίνων, απ’ όπου και η σχετική φωτογραφία.

Η διαδικασία είχε φθάσει στο επίπεδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, αλλά μεσολάβησαν οι εκλογές στις οποίες έχασε ο κύριος Τρεπεκλής από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Νικολούζου και ο οποίος σταμάτησε τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, γιατί δεν συμφωνούσε. Και πέντε χρόνια μετά αναζητά χρηματοδότηση από το δημόσιο για να κατασκευαστεί το εργοστάσιο, ενώ στα Γιάννενα λειτουργεί εδώ και έξι μήνες.

Αποτέλεσμα η «Βασίλισσα» του Ιονίου, η Κέρκυρα να έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, στην οικολογική επιβάρυνση και στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δυσφήμιση του τουριστικού προορισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Επιτέλους τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών"

Η Άντζελα Γκερέκου αναλαμβάνει πρόεδρος του ΕΟΤ

Πρόεδρος του ΕΟΤ αναλαμβάνει η Άντζελα Γκερέκου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης στη δήλωσή του αναφέρει: «Πρόεδρος του ΕΟΤ αναλαμβάνει η Άντζελα Γκερέκου, της οποίας η εμπειρία και οι γνώσεις πάνω σε θέματα τουρισμού θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ΕΟΤ, προσαρμοσμένου στις νέες συνθήκες. Την καλωσορίζουμε και της ευχόμαστε καλή δύναμη».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Άντζελα Γκερέκου αναλαμβάνει πρόεδρος του ΕΟΤ"

Φωτιά ξέσπασε στην Αρχαία Κόρινθο

Φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη σε περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν 41 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 PZL, 2 Αεροσκάφη και 1 Ελικόπτερο.

Αναλυτικά στο σημείο επιχειρούν: 29 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 12 πυροσβέστες.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά ξέσπασε στην Αρχαία Κόρινθο"

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ιδιωτικοποίησε δωρεάν την ΔΕΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε στη ΔΕΗ τη χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης, τη δωρεάν ιδιωτικοποίηση, καθώς συμφώνησε με την τρόικα να χάσει σε 5 χρόνια τους μισούς της πελάτες με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στον ρ/σ Real FM.

«Στη ΔΕΗ αυτό το οποίο συνέβη και σχεδιασμένο να ήταν από τους ανταγωνιστές της επιχείρησης, για να πάει φούντο η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει. Επομένως, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Υπενθύμισε επίσης, ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε δύο φορές ιδιωτικοποίηση κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τη δεύτερη φορά μάλιστα χωρίς κατώφλι, δηλαδή θεωρητικά και με 1 ευρώ θα μπορούσε κανείς να κάνει προσφορά και δεν εμφανίστηκε κανείς αγοραστής. Και δεν εμφανίστηκε, διότι έχει απαξιωθεί η επιχείρηση και προφανώς έχουν απαξιωθεί και οι λιγνιτικές μονάδες, που επιχειρήθηκε να πουληθούν. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή την κατάσταση έχω να διαχειριστώ. Και θα περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά σ' αυτά τα τραγικά χάλια που μας κληρονόμησε, να έχει μια κάπως μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα εφαρμοστεί στην επιχείρηση, τόνισε ότι οι αποχωρήσεις θα είναι στοχευμένες, καθώς θα αφορούν εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και αυτούς που στο νέο πλάνο της εταιρείας, λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων προς τη μετά-λιγνίτη εποχή, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ., δεν θα είναι αναγκαίοι για την επιχείρηση.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανέφερε ότι έγιναν πολλά και διαφορετικά κατά συρροή λάθη όλα αυτά τα χρόνια, ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 δισ. ευρώ και από που πραγματικά μπορεί να προσδοκά να εισπράξει η επιχείρηση, καθώς και ότι τα μισά τα οφείλουν πλουσιότεροι άνθρωποι, επαναλαμβάνοντας ότι 60.000 άνθρωποι χρωστάνε 800 εκατ. «Υπάρχουν πάρα πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές, μεγάλα ψάρια, που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και η ΔΕΗ θα δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των οφειλών από αυτούς τους ανθρώπους, διότι δεν γίνεται να κρύβονται άνθρωποι, για να μην πληρώνουν τα τιμολόγιά τους και την ίδια στιγμή, επειδή η ΔΕΗ δεν έχει τι να κάνει, να στρεφόμαστε προς τους καταναλωτές και να τους λέμε ελάτε να καλύψετε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε τέλος, ότι θα περίμενε από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «να πουν μια κουβέντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τον Χατζηδάκη, για το ότι αυτή η κυβέρνηση, για να στηρίξει τη ΔΕΗ και τη ρευστότητά της, έρχεται και καταργεί τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλάει κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της», υπενθυμίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε -προς όφελος των ανταγωνιστών της, των μεγάλων συμφερόντων για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- πάνω από 600 εκατ. όλα αυτά τα χρόνια».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ιδιωτικοποίησε δωρεάν την ΔΕΗ"

Τι απαντά η Μενδώνη στον ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εντολή για ελέγχους στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) από το 2012 και μετά έχει δώσει στη διοίκηση του φορέα η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε απάντησή της προς τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, που άφησε αιχμές για τη θητεία της ως γγ του υπουργείου, η κυρία Μενδώνη επί της ουσίας διευκρίνισε ότι η περίοδος των ελέγχων αφορά και τη δική της θητεία.

Επίσης, αναφορικά με όσα δήλωσε ο κ. Στρατής για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η υπουργός Πολιτισμού παρέπεμψε σε όσα έγιναν κατά την αυτοψία της στον χώρο, χαρακτηρίζοντας θλιβερή την εικόνα.

«Η καλύτερη απάντηση στην δήλωση του τέως Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Κώστα Στρατή, είναι η χθεσινή θλιβερή εικόνα, που κατεγράφη στο πωλητήριο και στην αντίστοιχη αποθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και η οποία αποτυπώνεται και στις αναφορές των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Όσο για την αναφορά του σε ανοίκεια δημοσιεύματα, τον ενημερώνουμε ότι το νέο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ έχει ήδη λάβει εντολή ελέγχου από το 2012 και εξής», αναφέρει αναλυτικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η Μενδώνη στον ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο"

Πατούλης: Αυξάνονται οι επιτροπές των εξετάσεων οδήγησης για να μπει τέλος στο αδιέξοδο

Για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τις εξετάσεις οδήγησης, αλλά και να μπουν οι βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο, βιώσιμο και αξιόπιστο σύστημα, δεσμεύθηκε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, θα αυξηθούν οι Επιτροπές προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δοθεί διέξοδος για τους περίπου 100.000 πολίτες – ανάμεσά τους και πολλοί επαγγελματίες- που θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα.

Δεσμεύθηκε ακόμη για μία σοβαρή διαβούλευση με τους φορείς εκπροσώπησης του κλάδου, εξαίροντας τον ρόλο των εκπαιδευτών οδήγησης, ως λειτουργών-δασκάλων. Με αυτό τον τρόπο, όπως ανέφερε, θα μπορέσει η Περιφέρεια αλλά και τα Σωματεία να συμβάλουν σε έναν γόνιμο διάλογο με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου τόσο για την εκμάθηση και τις εξετάσεις οδήγησης όσο και για την προώθηση και ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

«Η Περιφέρεια Αττικής θα αλλάξει άρδην. Θα είναι μία Περιφέρεια του πολίτη […] Το 2019 βάζουμε τις βάσεις και τα επόμενα θα είναι τα χρόνια της ανάπτυξης, της δημιουργίας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία»

Καλωσορίζοντας τον κ. Πατούλη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και ζήτησε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό λύση στο μείζον, για τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και την κοινωνία, ζήτημα των εξετάσεων οδήγησης. Παράλληλα, κατά την ομιλία του στη Γ.Σ., ο κ. Χατζηθεοδοσίου παρουσίασε τις δράσεις του Επιμελητηρίου και εστιάζοντας στους εκπαιδευτές αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην υλοποίηση μελέτης για το σήμερα και το αύριο του κλάδου, σεμιναρίων ψηφιακής εκπαίδευσης κ.ά.

Από την πλευρά του, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδηγών Δυτικής Αττικής, Νίκος Γρέντζελος, ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από τον περασμένο Οκτώβριο ο κλάδος, ζητώντας τη συμβολή της Περιφέρειας – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- για την ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς και για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Αυξάνονται οι επιτροπές των εξετάσεων οδήγησης για να μπει τέλος στο αδιέξοδο"

Καταργούνται τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης!

Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών γεγονός που πραγματικά θα αποτελέσει πνοή ζωής για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω αλλά και των ιδιοκτητών βαρκών και μικρών σκαφών.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, η κατάργηση των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα αυτομάτως θα επιφέρει και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικίες έως 10 έτη όπως επίσης και στα σκάφη αναψυχής με μήκος πάνω από 5 μέτρα.
Η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης που επιφέρει και την κατάργηση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα προκαλέσει υστέρηση στα έσοδα τα οποία αναμένεται να αντισταθμιστούν από την άρση ακινησίας που θα πραγματοποιήσουν πάρα πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω όπως επίσης και σκαφών αναψυχής με μήκος από 5 έως και 9 μέτρα.
Παράλληλα οι καταναλωτές δεν θα προσανατολίζουν τις αγορές τους σε αυτοκίνητα με κινητήρες κάτω των 1.929 κ.εκ. με αποτέλεσμα να αναβιώσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα για το κράτος εξαιτίας του αυξημένου Τέλους Ταξινόμησης αλλά και του ΦΠΑ.
Επίσης οι πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσεις τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους θα σπεύσουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καθώς δεν θα υπάρχουν τα υπέρογκα τεκμήρια που θα πρέπει να καλύψουν αλλά ούτε και ο υπερβολικός Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης που θα πρέπει να πληρώσουν!
Όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν σε ένα πραγματικό restart της αγοράς αυτοκινήτου με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω που την τελευταία 10ετία είχε καταρρεύσει και το κράτος αναμένεται να εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ από την επανακυκλοφορία των συγκεκριμένων αυτοκινήτων αλλά και σκαφών αναψυχής.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να υπενθυμίσουμε πως θα σταματήσει επιτέλους και η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες για τα αυτοκίνητα αλλά και η κατάθεση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων για τα σκάφη γλιτώνοντας τους πολίτες αλλά και τους υπαλλήλους των εφοριών αλλά και των Λιμενικών σταθμών από τρομερά γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να υπενθυμίσουμε πως τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 και σκοπό είχαν να καλύψουν την αδυναμία των φορολογικών Αρχών να διαπιστώσουν την φοροδιαφυγή.
Μετά από 40 και πλέον χρόνια η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάργησή τους και την σταδιακή αντικατάστασή τους από νέες τεχνικές και εργαλεία.
Στα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:
* Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.
* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτοκίνητα μικτής χρήσης καθώς και για αυτοκίνητα τύπου jeep.
Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Το τεκμήριο διαβίωσης δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
Στα σκάφη αναψυχής τα τεκμήρια διαβίωσης ή οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» κλιμακώνονται ως εξής:
* Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου χωρίς χώρο ενδιαίτησης (ταχύπλοα και μη) ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ. Για όσα έχουν μήκος πάνω από 5 μέτρα, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
* Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ορίζεται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Για τα ίδια σκάφη με μήκος πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 10 μέτρων και μέχρι 12 μέτρα, προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 12 μέτρων και μέχρι 15 μέτρα, προστίθενται 15.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 15 μέτρων και μέχρι 18 μέτρα, προστίθενται 22.500 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Για σκάφη άνω των 18 και μέχρι 22 μέτρα, προστίθενται 30.000 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον μέτρο μήκους. Τέλος, για σκάφη πάνω από 22 μέτρα, προστίθενται 50.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.
Τα ποσά της περίπτωσης αυτής μειώνονται 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
Η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» κάθε σκάφους μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητά του κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι δέκα 10 έτη από τη χρονιά που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη. Τα παραπάνω ποσά του πίνακα μειώνονται κατά 50% για τα ιστιοφόρα σκάφη.
Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.
Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα
Ο φόρος υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης, κάτι που αναμένεται να αλλάξει από του χρόνου (φορολογικό έτος 2017), με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, που όμως δεν τις έχουμε δει σε σχέδιο νόμου.
Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.
Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Η παλαιότητα των οχημάτων μετρά, και εδώ, από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του οχήματος και όχι από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
 Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης στα Σκάφη
Με ποσοστό 13% υπολογίζεται και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους σκαφών, πάνω από 5 μέτρα.
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργούνται τεκμήρια και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης!"

Αγωγή από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά κατά του υφ. Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου

Αγωγή σε βάρος του υφυπουργού Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά (φωτ.) και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Σάββα Παναγιωτίδη.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αγωγή κατατέθηκε καθώς ο Θ. Καράογλου απέφυγε να ανακαλέσει ως αναληθείς και συκοφαντικές τις δηλώσεις που είχε κάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εν λόγω εφημερίδας για τον ΟΑΣΘ, είχε απαντήσει μεταξύ άλλων: «Από τότε που ανέλαβε η κρατική διοίκηση, τα προβλήματα, τα ελλείμματα και η διαφθορά υπάρχουν σε μέγιστο βαθμό».

Αρχικά στον κ. Καράογλου, εστάλη εξώδικη διαμαρτυρία, με την οποία του ζητήθηκε να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη δήλωση. Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά επιχείρησε με έγγραφη απάντησή του να ισχυρισθεί ότι οι δηλώσεις του αποτελούν «διδάγματα κοινής πείρας», εμμένοντας ουσιαστικά σε όλες τις συκοφαντικές και προσβλητικές θέσεις του (κάνοντας μάλιστα, περαιτέρω, λόγο και για «οικονομική κατάρρευση του Οργανισμού»).

Συγκεκριμένα, στην αγωγή που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο καθένας μας προσβλήθηκε βάναυσα στην προσωπικότητά του και δη στην τιμή, στην επαγγελματική πίστη, στο κύρος του στον πολιτικό χώρο και την κοινωνία, στην ηθική υπόληψη και αξιοπρέπεια, από τον εναγόμενο. Εξάλλου, οι βαρύτατες κατηγορίες του εναγόμενου σχετίζονται αμέσως και ευθέως με την άσκηση της δραστηριότητας του καθενός από εμάς, η οποία μας ανατέθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και η οποία, σε καμία περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να αφήνεται εκτεθειμένη στη διάθεση ανθρώπων που εξαπολύουν ανυπόστατες κατηγορίες για διάπραξη σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων και δη για ύπαρξη διαφθοράς και ελλειμμάτων».

Με την αγωγή ζητείται να επιδικαστεί σε βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας συνολική χρηματική αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης, ύψους 120.000 ευρώ. Επίσης ζητείται από το δικαστήριο να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση και να διαταχθεί η προσωπική κράτηση του εναγόμενου, διάρκειας δώδεκα μηνών, ως μέσο εκτέλεσής της.

Καράογλου: Η κοινωνία έχει ήδη αξιολογήσει τις επιδόσεις του κ. Παππά

Μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο και όχι από τη νόμιμη επίδοσή της, δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ότι πληροφορήθηκε την άσκηση αγωγής αποζημίωσης από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, Στέλιο Παππά και από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Σάββα Παναγιωτίδη, σχετικά με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

«Ο κ. Παππάς αδιαφορεί για την καθημερινή ταλαιπωρία μετακίνησης των συμπολιτών μας τους τελευταίους μήνες και την πραγματική, οικονομική και λειτουργική κατάσταση του ΟΑΣΘ, παριστάνοντας το θύμα από τις δηλώσεις μου, που το περιεχόμενό τους αποτελεί την εξωτερίκευση της φωνής των συμπολιτών μας, σε ένα ζήτημα μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος σε μια μητροπολιτική περιφέρεια όπως η Θεσσαλονίκη, προσδίδοντας χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καράογλου.

Σημειώνει, δε, πως για τις επίμαχες δηλώσεις του, στις 14 Ιουλίου 2019, παρείχε διευκρινίσεις μέσω απάντησής του σε εξώδικο διαμαρτυρία του κ. Παππά, που προηγήθηκε της άσκησης αγωγής.

«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις του, ούτε και τις επιλογές του, γι' αυτό δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτές. Άλλωστε, νωρίτερα από εμένα και τις δηλώσεις μου, η κοινωνία μας αξιολόγησε την επίδοσή του. Τον καλώ να χρησιμοποιήσει ένα αστικό λεωφορείο μία μόνον ημέρα σε ώρα αιχμής σε οποιαδήποτε διαδρομή και να αφουγκραστεί τα σχόλια των συμπολιτών μας», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Καράογλου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγωγή από τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά κατά του υφ. Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου"

Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, άνω των 80 ετών που απεβίωσαν συνεπεία της λοίμωξης από τον ιό.

Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος έως και σήμερα 1η Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 8 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη.

Από τους 25 ασθενείς, 10 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε κανονικές κλίνες), ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 12 άτομα.

Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι νομοί: Πιερίας, Κατερίνης, Πέλλας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας καθώς και στην Ανατολική Αττική και τα Μεσόγεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που φέτος έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.

Πώς να προστατευθείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου"

Άμισθη σύμβουλος η Γιάννα Αγγελοπούλου – Γκρίνια ΣΥΡΙΖΑ και… διευκρινίσεις

Η Γιάννα Αγγελόπουλου που μετά την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων αναλαμβάνει επικεφαλής και της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είχε την… τιμητική της σήμερα (01.08.2019) στη Βουλή.

Αφορμή η… γκρίνια από πλευράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως την τοποθετεί επικεφαλής του Οργανισμού για τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε διευκρινίσεις τόσο για τη Γιάννα Αγγελοπούλου όσο και για το ρόλο της Επιτροπής.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι τόσο η Γιάννα Αγγελοπούλου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα είναι άμισθα και ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι συμβουλευτικός. «Η Επιτροπή αυτή δεν είναι που θα λάβει αποφάσεις για το που και πως θα κινηθεί ο εορτασμός στην χώρα, αλλά είναι μια συμβουλευτική Επιτροπή του πρωθυπουργού. Οι αποφάσεις θα ανήκουν στη Βουλή και την κυβέρνηση. Δεν θα έχει αποφασιστική αρμοδιότητα αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο. Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Βουλή», τόνισε.

Γκρίνια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελόπουλου ως επικεφαλής του Οργανισμού «Ελλάδα 2021» προκάλεσε αιχμές και… γκρίνια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ελληνικής Λύσης.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση αναφέρθηκαν εμμέσως πλην σαφώς στην επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου αλλά και τον ρόλο του οργανισμού.

Χαρακτηριστικά ο εισηγητής στο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επέκρινε την πρόωρη ανακοίνωση του ονόματος της επικεφαλής του «Ελλάδα 2021» λέγοντας «την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε στην Βουλή το νομοσχέδιο όπου θα είναι μέσα και η διάταξη για τον οργανισμό για τις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821. Χθες ανακοινώσατε το όνομα της επικεφαλής. Ας περιμένατε και μια εβδομάδα να ανακοινώσετε το όνομά της».

Στο θέμα έκανε παρέμβαση και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόσθεσε λίγο αργότερα «θα ‘θελα να κάνω μια πολιτική παρατήρηση σχετικά με τις εκδηλώσεις για το 1821. Είναι μια μεγάλη στιγμή και ειδικά σε μια περίοδο μετά την κρίση. Θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση του εποπτικού ρόλου της Βουλής και σε πρόσωπα και σε προγράμματα. Να μην μπούμε, μετά από μια δεκαετή κρίση, με φιέστες και πράγματα που θα μας πληγώσουν. Είναι πολιτική τοποθέτηση αυτή. Ο ρόλος της Βουλής πρέπει να είναι ξεκάθαρος…».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας έκανε επίσης παρέμβαση, λέγοντας: «Χθες μάθαμε για την κυρία Αγγελοπούλου, τελικά ο κ. Μητσοτάκης είναι υπερκομματικός, πήρε την κυρία Αγγελοπούλου, του κ. Σημίτη, του 2004, του κ. Σώρος, του κ. Τσίπρα. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης να πάρει και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα… Επέλεξε την κυρία Αγγελοπούλου των απευθείας αναθέσεων, των υπερκοστολογημένων έργων. Ας ελπίσουμε να μη μας χρειαστεί 400 χρόνια για να ξεπληρώσουμε αυτά που θα μας κοστίσουν…».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμισθη σύμβουλος η Γιάννα Αγγελοπούλου – Γκρίνια ΣΥΡΙΖΑ και… διευκρινίσεις"

Υπ. Οικονομικών: Η εφορία θα βλέπει και θα ελέγχει ηλεκτρονικά τα βιβλία των επιχειρήσεων

Την ηλεκτρονική τήρηση και αποστολή στην ΑΑΔΕ των βιβλίων εσόδων – εξόδων όλων των επιχειρήσεων, εγκαινίασαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από το απόγευμα της Πέμπτης βγαίνει «στον αέρα» η νέα πλατφόρμα myDATA στον ιστότοπο aade.gr στην οποία όλοι οι υπόχρεοι θα καταχωρούν –πιλοτικά από το δ΄τρίμηνο του 2019- όλα τα τιμολόγια για τις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών .

«Πρόκειται για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να προετοιμάζεται το 2013 και τίθεται σήμερα σε εφαρμογή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι επιτηδευματίες θα δηλώνουν όσα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά εκδίδουν και, αμέσως μετά, θα ενημερώνεται αυτόματα η καρτέλα του εκδότη, αλλά και η καρτέλα του λήπτη. Μέχρι το α΄ μισό του Σεπτεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα δεχθεί τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις φορέων της αγοράς για αλλαγές ή βελτιώσεις στην πλατφόρμα. Αν δεν διαπιστωθούν προβλήματα, η καθολική χρήση θα καταστεί υποχρεωτική από το 2020.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Πιτσιλής «στόχος είναι να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις, με απλοποίηση ή απαλλαγή από δηλώσεις, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους».

Κατ’ αρχήν οι δηλώσεις προτείνεται να υποβάλλονται έως την 20η ημέρα του επομένου μήνα από την περίοδο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ στην οποία αφορούν τα τιμολόγια.

Η εφαρμογή αφορά όλους ανεξαιρέτως του υπόχρεους σε βιβλία εσόδων-εξόδων, ακόμα και τις πιο μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις για τις οποίες έχει προβλεφθεί ειδική φόρμα.

Αυτό θα βοηθά:

- να συμπληρώνονται αυτομάτως και οι αντισυμβαλλόμενοι τα βιβλία τους

- να επιταχυνθούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε περίπτωση ύποπτων ασυμφωνιών

- να επισπεύδονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους.

Μεταξύ άλλων απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, χαρτοσήμου, αποδιδόμενων φόρων, ενώ οδεύει προς κατάργηση η Συγκεντρωτική Δήλωση Τιμολογίων πελατών - προμηθευτών (ΜΥΦ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Οικονομικών: Η εφορία θα βλέπει και θα ελέγχει ηλεκτρονικά τα βιβλία των επιχειρήσεων"

Τρία νεκρά παιδιά σε πισίνες μέσα σε μια μέρα! Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου

Δύο αδερφές στη Ρόδο και ένα κοριτσάκι στην Κρήτη πνίγηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Τα κορίτσια στη Ρόδο δεν ήξεραν κολύμπι και μπήκαν στην πισίνα μετά το φαγητό. Ο ναυαγοσώστης της πισίνας είχε σχολάσει μισή ώρα πριν το δυστύχημα! "Απαράδεκτο" να μην υπάρχει ναυαγοσώστης λέει ο Πρόεδρος των ξενοδόχων στην Κρήτη.

Πριν περάσει το σοκ της είδησης, ότι δύο αδερφές από τη Γαλλία, 19 και 16 χρονών, πνίγηκαν σε πισίνα ξενοδοχείου της Ρόδου, έγινε γνωστό ότι ένα κοριτσάκι 8 ετών, πνίγηκε και εκείνο σε πισίνα, σε ξενοδοχείο της Κρήτης.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι από το Ισραήλ, που έκανε διακοπές στην Κρήτη με την οικογένειά του. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στην πισίνα που κολυμπούσε το παιδί υπήρχε ναυαγοσώστης, κάτι που θα διερευνήσει η προανάκριση που διενεργεί η Αστυνομία.

Όπως είπε στο newsit.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης,»πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές για την ασφάλεια των πελατών μας. Οι περισσότεροι προέρχονται από κράτη τα οποία ούτε καν ξέρουν τι θα πει, είτε θάλασσα, είτε πισίνες. Δε γνωρίζουν ούτε να κολυμπούν και πρέπει να έχουμε ναυαγοσώστες σε αυτά τα μέρη, έτσι ώστε ο κόσμος, τα παιδιά, να διαφυλάττονται».

«Απαράδεκτο να μην έχουν ναυαγοσώστες»

«Είναι απαράδεκτο τη σημερινή εποχή να υπάρχουν πισίνες, ή θαλάσσιες περιοχές χωρίς ναυαγοσώστες. Πολλές παραλίες έχουν τους ναυαγοσώστες από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα και αυτό είναι απαράδεκτο. Ο άλλος δεν θα διαλέξει ποια ώρα θα πνιγεί και το καλοκαίρι, επειδή μέχρι τις 8.00 το απόγευμα είναι μέρα, μπορεί ο άλλος να κολυμπάει. Δεν μπορεί στις 5.00 το απόγευμα ο ναυαγοσώστης να σηκώνεται να φεύγει» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Και συμπληρώνει:

«Και στις πισίνες των ξενοδοχείων πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να έχουμε πάντα ναυαγοσώστες και πρέπει να υπάρχει φύλαξη, ειδικά σε σημεία που βρίσκονται παιδιά. Όταν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης πρέπει οι πισίνες να είναι με κάποιον τρόπο κλειστές. Είτε με ένα σκοινί, είτε με κάποιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να μπαίνουν άτομα μέσα.

Συνήθως οι πισίνες κλείνουν μετά τις 8.00 ή μετά τις 9.00 το βράδυ, αναλόγως το ξενοδοχείο. Διότι υπάρχουν, σε όλα τα ξενοδοχεία τα οποία λειτουργούν με προϋποθέσεις, υπάρχουν νόμοι σε αναγκάζουν να αναγράψεις σε μία μεγάλη πινακίδα κοντά στην πισίνα, τις ώρες που είναι ανοιχτή πισίνα, τις ώρες που είναι εκεί ο ναυαγοσώστης και τι πρέπει να προσέχει ο λουόμενος. Γιατί, από ορισμένες ώρες και μετά, μπαίνουν και τα φάρμακα στις πισίνες και απαγορεύεται να κολυμπάει ο καθένας».

«Θα πρέπει να ελέγχονται τα ξενοδοχεία»

«Υπάρχουν και οι ώρες κοινής ησυχίας, το βράδυ. Εκεί βάζεις κάποιο σκοινί, βάζεις κάτι, γιατί αυτή την ώρα απαγορεύεται ο κόσμος να είναι μέσα στην πισίνα. Σίγουρα πρέπει να ελέγχεται ο κάθε συνάδελφος».



Στον εισαγγελέα για τα κορίτσια στη Ρόδο

Στον εισαγγελέα Ρόδου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου της Ρόδου, στη πισίνα του οποίου, χθες το απόγευμα, βρέθηκαν νεκρές δύο αδελφές από τη Γαλλία, που ήταν στο νησί για διακοπές με την οικογένειά τους. Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στις αρμόδιες Αρχές η ιατροδικαστική έκθεση, για τον θάνατο των δύο κοριτσιών, ο χαμός των οποίων έχει συγκλονίσει το νησί.

Σύμφωνα με όσα έγινα γνωστά, οι γονείς των δύο κοριτσιών (ηλικίας 19 και 16 χρονών) κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια πήγε στο νησί για διακοπές μαζί με τα άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός από τα δύο κορίτσια, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 ετών.

Κάτω από συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί συνέβη το μοιραίο, ενώ ο ναυαγοσώστης της πισίνας είχε σχολάσει στις 18:00 (το περιστατικό συνέβη περίπου στις 18:30).

Από τις επίσημες μαρτυρίες προκύπτει ότι η εξαμελής οικογένεια είχε γευματίσει κανονικά λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι. Από το τραπέζι του εστιατορίου αποχώρησαν λίγο μετά τις 15.30. Στη συνέχεια πήγαν στα δωμάτιά τους.

Αμέσως μετά τις 17.00 όμως, οι δύο από τις 4 αδελφές πήγαν στο χώρο της πισίνας. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, οι νεαρές έφαγαν γλυκά και άλλα σνακ από μπουφέ που υπήρχε στο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει και από τις κάμερες ασφαλείας. Μπήκαν στην πισίνα, ενώ είχαν φάει δηλαδή…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρία νεκρά παιδιά σε πισίνες μέσα σε μια μέρα! Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου"

Προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλα κίνητρα σε όσους θα περάσουν άμεσα σε ηλεκτρονικά βιβλία

Προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλων πόρων θα έχουν οι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικώς όσοι τηρούν βιβλία όλων των κατηγοριών από τη στιγμή που θα κάνουν χρήση της νέας πλατφόρμας που λανσάρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας θα περνούν όλα τα παραστατικά (έσοδα, έξοδα, δελτία παραγγελίας κλπ.).

Η πλατφόρμα, που φέρει τον τίτλο mydata, θα λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2019, ενώ μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου οι φορείς της αγοράς θα πρέπει να αποστείλουν τις προτάσεις τους στην ΑΑΔΕ. Μεταξύ αυτών, θα μπορούσαν να είναι και οι καταληκτικές ημερομηνίες ανάρτησης των οικονομικών στοιχείων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της τεχνολογικής αναβάθμισης εντάσσονται:

* Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

* Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

* Η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων.

* Η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.

Όπως είπε, «σήμερα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάνουμε πράξη το θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων.Πρόκειται, για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μια τεχνολογική αλλαγή στον τομέα των σχέσεων του Κράτους με τις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον θεσμό των ηλεκτρονικών βιβλίων πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα, πολλούς στόχους.

* Την αυτοματοποίηση, την τυποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.

* Τη μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.

* Την αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, με έμφαση στη σταδιακή προ-συμπλήρωση για περιοδικές ΦΠΑ, Φορολογία Εισοδήματος κ.α.

* Την κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.

* Τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση το «παρών» έδωσαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίασης ο κ. Σταϊκούρας στηλίτευσε τη χθεσινή επίθεση επιχειρηματία εναντίον ελεγκτή της ΑΑΔΕ και, προκειμένου να συνδράμει το έργο της ανεξάρτητης Αρχής, αύριο, Παρασκευή, θα επισκεφθεί τα γραφεία της.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προτεραιότητα στην επιστροφή ΦΠΑ και άλλα κίνητρα σε όσους θα περάσουν άμεσα σε ηλεκτρονικά βιβλία"

Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει δίκυκλο χωρίς κράνος - Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα

«Δεν πρόκειται να δεχθώ καμία απόκλιση από την υποχρεωτική χρήση κράνους για τα δίκυκλα. Όπως εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, έτσι θα καταστήσουμε και απολύτως σαφές ότι τα κράνη είναι υποχρεωτικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρχουν θάνατοι από μη χρήση κράνους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε η απόκτηση του κράνους να γίνει πιο οικονομική.

«Τα ζητήματα της οδικής ασφάλειας αποτελούν απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη νέα διακυβέρνηση. Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο και έχουμε δεσμευθεί σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος με μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους νέους οδηγούς, στην ποιότητα των δρόμων μας αλλά προφανώς και την πολύ αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν εξαγγελθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει δίκυκλο χωρίς κράνος - Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα"

Οι περιοχές που λαμβάνουν νέα παράταση για υποβολή στο Κτηματολόγιο

Νέα παράταση, έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019, δίνεται με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, στην υποβολή των δηλώσεων (του άρθρου 2, παράγραφος 5 του ν. 2308/1995) του Εθνικού Κτηματολογίου για:
  1. Τις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  2. Tους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου - Περαχώρας και στις Κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκερίζης και Ισθμίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η παράταση περιλαμβάνει τους κατοίκους ημεδαπής, αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι περιοχές που λαμβάνουν νέα παράταση για υποβολή στο Κτηματολόγιο"

Έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα: Έως και 42 βαθμούς η θερμοκρασία!

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα. Σύμφωνα με αυτό, η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 42 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη χώρα μας από σήμερα Πέμπτη (01-8-2019) έως και το Σάββατο (03-8-2019).

Πιο αναλυτικά:

α. Σήμερα Πέμπτη (01-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 36 με 38 και στη νησιωτική χώρα στους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

β. Αύριο Παρασκευή (02-8-2019) η θερμοκρασία θα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα στους 38 με 39 και στη νησιωτική χώρα στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. Το Σάββατο (03-8-2019) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη τη χώρα σε υψηλά επίπεδα και στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους στους 40 με 41 και πιθανόν στη Θεσσαλία στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία:
α. Το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα.

β. Από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (03-8-2019) στο Ιόνιο και βαθμιαία στην ηπειρωτική Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι 

Την Κυριακή (04-8-2019) προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου περίπου.
para
Δείτε τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες (στα δύο μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους), ώρα 17:00 της αυριανής Παρασκευής 2 Αυγούστου
samedi01

dimanche
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα: Έως και 42 βαθμούς η θερμοκρασία!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news