facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ο Ποινικός Κώδικας για τη ποινή στον Κορκονέα, αλλά ο Μητσοτάκης!

Να διώξει από πάνω τις ευθύνες για την ποινή-χάδι του Εφετείου Λαμίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, η οποία ελήφθη βάσει των αλλαγών που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας που εισήγαγε και ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, επιχειρεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως για την απόφαση του Εφετείου δεν πρέπει να κατηγορηθεί ο νέα Ποινικός Κώδικας που επιβάλει τη συγκεκριμένη ποινή, αλλά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό.

Μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνηση από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα. Είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Ωστόσο η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα.

Και το δόγμα «νόμος και τάξη» ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος.

Όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους.

Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Δεν φταίει ο Ποινικός Κώδικας για τη ποινή στον Κορκονέα, αλλά ο Μητσοτάκης!"

Επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ τη συγχώνευση της ΔΟΥ Αχαρνών με τη ΔΟΥ Αγ.Αναργύρων. Εντός του 2019 οι διαδικασίες

Ειλημμένη απόφαση που θα εκτελεστεί εντός του 2019 αποτελεί η κατάργηση της ΔΟΥ Αχαρνών και η συγχώνευσή της με τη ΔΟΥ Αχαρνών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή . Σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των εφοριακών ο κ. Πιτσιλής επανέλαβε την πάγια θέση της Ανεξάρτητης Αρχής, στο πλαίσιο ανακατατάξεων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), για συγχώνευση της ΔΟΥ Αχαρνών με τη ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων, η οποία θα γίνει μέχρι το τέλος του 2019.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, τις επιστολές και την κινητοποίηση ο δήμος Αχαρνών θα στερηθεί μιας ακόμη δημόσιας υπηρεσίας η οποία εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο και πλήθος επιχειρήσεων. Παράλληλα, η επικείμενη συγχώνευση των δύο ΔΟΥ θα επιφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση του αριθμού των εργαζομένων επιδεινώνοντας τον όγκο δουλειάς στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων στην οποία έχουν ενσωματωθεί και άλλες ΔΟΥ όμορων Δήμων στο παρελθόν όπως η ΔΟΥ Άνω Λιοσίων και Ιλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2019, η τότε υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δεσμευτεί, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, πως θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επανεξετάσουν το θέμα ώστε η λειτουργία των Δ.Ο.Υ. να συνάδει με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, μετά την τελευταία εξέλιξη φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο παραμονής της ΔΟΥ στην πόλη μας καθώς η συγχώνευσή της θεωρείται οριστική.

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ τη συγχώνευση της ΔΟΥ Αχαρνών με τη ΔΟΥ Αγ.Αναργύρων. Εντός του 2019 οι διαδικασίες"

Ακρόπολη: Σχετικά με την επαναλειτουργία του αναβατορίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη αυτοψία στο χώρο του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Από την υπηρεσία, παρίσταντο η κα Αμ. Ανδρουλιδάκη, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, ο κ. Κ. Φρισήρας, Διευθυντής Μελετών και Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, ο κ. Δ. Σβολόπουλος, Διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με τους συνεργάτες του, η κ. Β. Ελευθερίου, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, με τους συνεργάτες της, η κ. Ε. Μπάνου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, με τους συνεργάτες της, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που είχε τοποθετήσει και έχει αναλάβει την συντήρηση του υφισταμένου ανελκυστήρα.
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Διαπιστώθηκε ότι ο σημερινός μηχανισμός ανάβασης, μετά από μία δεκαπενταετία συνεχούς λειτουργίας από την εγκατάστασή του, είναι ήδη γηρασμένος και δυσλειτουργικός. Επιπλέον, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ηλεκτροκίνητα αμαξίδια, διότι το μέγιστος βάρος ανόρθωσης είναι περιορισμένο.
Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα  η αντικατάσταση  του αναβατορίου με νέο συγχρόνων προδιαγραφών, ώστε να πληρούνται οι απολύτως οι εξής προϋποθέσεις:
1.  Η ασφάλεια  των επισκεπτών
2.  Η ασφάλεια των εργαζόμενων
3.  Η συμβατότητα με την αισθητική του χώρου
Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η οριστική επίλυση του προβλήματος με την εγκατάσταση νέου τύπου αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα εξής:
1. Χρονοδιάγραμμα για την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ασφαλή λειτουργία του υπάρχοντος μηχανισμού. Αργά το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού σε νέα τηλεφωνική της επικοινωνία με την Διευθύντρια της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών ενημερώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί για αύριο η αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων, ώστε να  αποδοθεί το αναβατόριο σε πλήρη λειτουργία πιθανόν και εντός της ημέρας.  
2. Η  υπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ως αύριο το μεσημέρι να ενημερωθεί και για τις απαραίτητες ενέργειες και για το συναφές κόστος, που απαιτούνται ώστε στο μεσοδιάστημα το αναβατόριο να λειτουργήσει  απρόσκοπτα και με εγγυήσεις για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων.
Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί πώς η πρόσβαση στον Περίπατο ως τη βάση του αναβατορίου να ομαλοποιηθεί έτι μάλλον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να καταστεί δυνατή  για τα πάσης φύσεως αμαξίδια.
Επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επέδειξαν σωστά αντανακλαστικά στην διαχείριση του προβλήματος και για αυτό το λόγο η υπουργός τις ευχαρίστησε. 
Για την επαναλειτουργία του αναβατορίου θα βγει σχετική ανακοίνωση.          
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρόπολη: Σχετικά με την επαναλειτουργία του αναβατορίου"

Μίχαλος σε Γεωργιάδη: Να συσταθεί ειδικό σώμα για να παταχθεί το παρεμπόριο

Την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου επανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση πάταξη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά, καθώς σε ετήσια βάση το παραεμπόριο προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6 έως 8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος από την αγορά φτάνει τα 25 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος: «…Από την περασμένη δεκαετία, τα επιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν.

Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παραεμπορίου. Οφείλει να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιπλέον, απαιτείται εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη. Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί – εντός και εκτός συνόρων – το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους».

Μέτρα

Τα άμεσα μέτρα που προτείνουν τα επιμελητήρια για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου είναι:

– Η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια. Τα επιμελητήρια ήδη έχουν προτείνει τη δημιουργία ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Στόχος θα είναι ο εντοπισμός των κεντρικών αποθηκών παράνομων προϊόντων και η αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας.

Διαφορετικά, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.

– Η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για το παραεμπόριο αρχικά, αλλά και η κωδικοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η αυστηροποίηση των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα με το παραεμπόριο αδικήματα.

– Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

– Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων και εργαλείων, για την αποτελεσματικότερη άσκηση της αποστολής των εμπλεκόμενων με το παραεμπόριο φορέων.

– Η επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες, ώστε να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα.

– Η επισήμανση και ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων, των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

– Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

– Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

– Η διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής «καμπάνιας» ευαισθητοποίησης του κοινού για το παραεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος σε Γεωργιάδη: Να συσταθεί ειδικό σώμα για να παταχθεί το παρεμπόριο"

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στη Δράμα θα τερματίζουν τα δρομολόγια για Αλεξανδρούπολη

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α. Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από την Τετάρτη 31/7 και έως την Δευτέρα 30/9, τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα (90/91 & 600Α/601Α) θα τερματίζουν και θα ξεκινούν από την Δράμα.
Στην Δράμα, οι επιβάτες έχουν την επιλογή μετεπιβίβασης σε λεωφορεία, με τις εξής διαδρομές:
Λεωφορείο Α: Δράμα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως, ακολουθώντας το σιδηροδρομικό δρομολόγιο (όπου είναι εφικτό) και συγκεκριμένα, με ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς: Νικηφόρος, Πλατανιάς, Παρανέστι, Νεοχώρι, Σταυρούπολη, Τοξότες, Ξάνθη, Ίασμος, Κομοτηνή.
Λεωφορείο Β: Δράμα προς Αλεξανδρούπολη και αντιστρόφως, με ενδιάμεσες στάσεις Ξάνθη, Ίασμος και Κομοτηνή, μέσω Εγνατίας Οδού.
Το προσωπικό αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και των λεωφορείων, είναι στη διάθεση του κοινού για την απρόσκοπτη μετάβαση στην καινούρια χάραξη των δρομολογίων αυτών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στη Δράμα θα τερματίζουν τα δρομολόγια για Αλεξανδρούπολη"

Επείγουσα έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για βιαιοπραγία αστυνομικού

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να κλοτσά έναν άνδρα μέσα στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το βίντεο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο "arash hampay", ο οποίος φέρεται να είναι ο αδελφός του αλλοδαπού που δέχθηκε την επίθεση. Σύμφωνα με τον "arash hampay", ο αδελφός του ήταν στο αεροδρόμιο γιατί ήθελε να ταξιδέψει για τη Λέσβο.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε επείγουσα έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό και η καταγγελία για τη βιαιοπραγία του αστυνομικού σε βάρος του αλλοδαπού.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., ο αστυνομικός σταμάτησε τον αλλοδαπό για έλεγχο των εγγράφων του. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αλλοδαπός έσπρωξε τον αστυνομικό, ο οποίος στη συνέχεια τον κλότσησε.



efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Επείγουσα έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. για βιαιοπραγία αστυνομικού"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Τατοΐου τις επόμενες ημέρες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Τατοΐου, με στόχο την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του οδοστρώματος.

Ειδικότερα, την Τρίτη 30 προς Τετάρτη 31 Ιουλίου, καθώς και την Τετάρτη 31 Ιουλίου προς Πέμπτη 1 Αυγούστου και από τις 21:00 το βράδυ κάθε ημέρας έως τις 06:00 το πρωί, κάθε επόμενης, θα ισχύει πλήρης αποκλεισμός της ράμπας εισόδου του Α/Κ Τατοΐου στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί που επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα εκτρέπονται στον Η/Κ Αναγεννήσεως ή στον Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης) από όπου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Με το πέρας των εργασιών στις 06:00 το πρωί κάθε ημέρας, η σήμανση θα απομακρύνεται και το οδόστρωμα της ράμπας θα αποδίδεται σε πλήρη κυκλοφορία.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Τατοΐου τις επόμενες ημέρες"

Παράταση μιας ημέρας για τις φορολογικές δηλώσεις

Εμπρόθεσμες θα θεωρούνται οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν και την Τρίτη από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ, παρέχει τη δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων μέχρι και την 30η Ιουλίου 2019. Κανονικά η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα, αλλά για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων αποφασίστηκε το Taxisnet να παραμείνει ανοικτό για ακόμη 24 ώρες.
Η απόφαση Βεσυρόπουλου για την παράταση των δηλώσεων
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε την απόφαση για την παράταση κατά μια ημέρα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. Α.1302/2019:
1. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, υποβάλλονται εμπρόθεσμα χωρίς κυρώσεις μέχρι την 30η Ιουλίου 2019.
2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία δεν έχει λήξει, υποβάλλονται εμπρόθεσμα χωρίς κυρώσεις μέχρι την 30η Ιουλίου 2019.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα.
Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, άφηνε ανοιχτό νωρίτερα με ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Όσοι πάντως έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή να πατήσουν το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:
- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8.357.623 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι το 34,18% των φορολογούμενων ή 2.856.405 άτομα πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.057 ευρώ. Μόνο ένας στους δέκα έχει επιστροφή φόρου ενώ για το 54,84% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι μπορούν όμως να σπάσουν τον φόρο σε περισσότερες δόσεις, είτε πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε ακολουθώντας την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.
Στο παρά πέντε της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογούμενοι της «τελευταίας στιγμής» θα πρέπει να προσέξουν τους κωδικούς που κρύβουν παγίδες:
1. Δαπάνες με πλαστικό χρήμα: Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις έκαψαν χιλιάδες φορολογούμενους το 2018. Δεν είχαν φροντίσει να κατοχυρώσουν με αυτές το αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα να πληρώσουν έξτρα φόρο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 049-050 του Ε1. Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ.
2. Χάρτινες αποδείξεις: Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με αναπηρία, οι στρατευμένοι αλλά και οι κάτοικοι μικρών χωριών, για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.
3. Εισοδήματα από Airbnb: Η ΑΑΔΕ εντόπισε ήδη τους πρώτους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που εισέπραξαν. Τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δηλώνονται πρώτα στο Ε2 και στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.
4. Ανείσπρακτα ενοίκια: Με την επιβολή φόρου 15% έως 45% απειλούνται οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν καταθέσουν στην εφορία πριν την υποβολή της δήλωσης, φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί εναντίον του μισθωτή.
5. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον κωδικό 007-008 του Ε1 και αναγράφουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.
6. Νέοι 18 ετών και άνω: Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
7. Αναδρομικά: Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη.
8. Νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα:Για να κερδίσουν μείωση 50% στην προκαταβολή φόρου, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 327-328.
9. Νέοι επαγγελματίες: Οσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2016 και μετά, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
10. Μισθωτοί με «μπλοκάκι»: Συμπληρώνουν πρώτα τους κωδικούς 019-020 για να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ.
11. Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Αρκεί να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014.
12: Αποβιώσαντες: Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ εμπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2019.
13. ΑΜΚΑ: Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο ΑΜΚΑ δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Επίσης εξαιρούνται από την αναγραφή του ΑΜΚΑ και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους.
14. ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2018).
15. Τεκμήρια: Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου, θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, οι οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση μιας ημέρας για τις φορολογικές δηλώσεις"

«Όχι» από τον Νίκο Αναστασιάδη για την απαγόρευση του καπνίσματος

Ένα... βροντερό «όχι» στην απαγόρευση του καπνίσματος εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος πρόεδρος που είναι αρειμάνιος καπνιστής είπε μάλιστα στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν συμφωνεί με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Ο Κύπριος πρόεδρος όμως δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο και πριν ξεκινήσουν την συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις εκμυστηρεύθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπάρχει στην Ελλάδα. «Όποιος δεν καπνίζει δεν μπαίνει στο Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο» του είπε!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης καπνίζει πλέον με συσκευή θέρμανσης καπνού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» από τον Νίκο Αναστασιάδη για την απαγόρευση του καπνίσματος"

ΕΣΗΕΑ: «Να συσταθούν δημοσιογραφικές θέσεις στους δήμους»

Επιστολές προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα και προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ώστε με σχέδιο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης να συσταθούν δημοσιογραφικές θέσεις στους δήμους οι οποίες θα στελεχωθούν από δημοσιογράφους, μέλη των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Η επιστολή προς τους αρμόδιους. Υπουργούς έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Όπως γνωρίζετε, στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν υφίστανται οργανικές θέσεις δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα τα σχετικά καθήκοντα να αναλαμβάνουν τακτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το δημοσιογραφικό επάγγελμα και, όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στα σχετικά καθήκοντα. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα με προσλήψεις επαγγελματιών δημοσιογράφων, μέλη των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, ώστε να καλυφθούν από συναδέλφους μας οι εν λόγω ανάγκες, αλλά και να ανακουφιστεί ο βαρύτατα πληγείς από την οικονομική κρίση δημοσιογραφικός κλάδος της χώρας μας.

Για τον λόγο αυτό σας προτείνουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ως εξής: Πρόσληψη δημοσιογράφων

Στους δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους συνιστάται μια (1) θέση δημοσιογράφου, στους δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους συνιστώνται δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων και στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων συνιστώνται πέντε (5), τουλάχιστον, θέσεις δημοσιογράφων.

Οι δημοσιογράφοι, όλοι μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων, θα εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και θα προσλαμβάνονται, εφόσον υφίστανται κενές θέσεις, με απόφαση του Δημάρχου, για δε την πρόσληψή τους δεν απαιτείται τήρηση των διατάξεων του ν. 2190/1994.»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΗΕΑ: «Να συσταθούν δημοσιογραφικές θέσεις στους δήμους»"

Δουλεύουμε 180 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε... φόρους!

Για 5η χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης διενεργεί την έρευνα «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», απεικονίζοντας με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων καθώς απαντά στο ερώτημα: «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;»
Για το 2019, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές.
Την έρευνα παρουσίασε ο Ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος. Τα ευρήματα της έρευνας σχολίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής,Παναγιώτης Καρκατσούλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφοςΚωνσταντίνος Δαυλός.
«Έρχομαι στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας όπως ερχόμουν και τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και θα συνεχίσω να έρχομαι γιατί πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχονται από τους πολίτες για την πραγματική επίπτωση των αποφάσεων τους στη ζωή τους και να επιτυγχάνουν μετρήσιμους στόχους, συμπλήρωσε. Τόνισε δε, ότι αποδέχεται την πρόκληση του ΚΕΦίΜ και θα παρευρίσκεται και τον επόμενο χρόνο καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας προς τα πίσω. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα μοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα φορολογικά κίνητρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Υποστήριξε παράλληλα, ότι για να συγκριθεί το φορολογικό επίπεδο μεταξύ των χωρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών.
Θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα του ποιοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τις υπηρεσίες έναντι των φόρων, το ποσοστό των οποίων φτάνει στο 82%, δήλωσε οΠαναγιώτης Καρκατσούλης. Θα πρέπει τα ερευνητικά φώτα να στραφούν και προς το γιατί οι πολίτες λαμβάνουν κακές υπηρεσίες. Παράλληλα, έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που χάνονται στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας Χρειάζεται, πρόσθεσε, να δούμε το κομμάτι της βελτίωσης των υπηρεσιών μαζί με τα μέτρα που θα πάρουμε για να μειώσουμε τη φορολογία.
Η εξέλιξη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας ανά κυβέρνηση, 1999-2019

Τα κύρια ευρήματα της φετινής έρευνας

▶ Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 30η Ιουνίου. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.
▶ Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.
▶ Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
▶ Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
▶ Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δουλεύουμε 180 μέρες το χρόνο για να πληρώνουμε... φόρους!"

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς ψυχίατρο, παθολόγο, παιδίατρο 44 ψυχές στην Προνοιακή Μονάδα Λεχαινών

Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Προνοιακή Μονάδα ΚΕΠΕΠ Λεχαινών όπου φιλοξενούνται 44 ανήλικοι και ενήλικοι με σοβαρές αναπηρίες, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή (και) την πληροφορία για καθήλωση (περιορισμός) ανηλίκου.

«Αποθήκη ψυχών» χωρίς γιατρούς, χωρίς προσωπικό, με ανθρώπους κυρίως από τις ΜΚΟ που «λύνουν και δένουν» μέσα στην προνοιακή δομή: αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητεί την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών φιλοξενούνται 44 άτομα ηλικίας 9 έως 47 ετών. Ωστόσο, με βάση τον κανονισμό θα έπρεπε να φιλοξενούνται παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών.

Ολοι οι ένοικοι φιλοξενούνται σε δύο ορόφους, με διαχωρισμό με κριτήριο τη βαρύτητα της αναπηρίας τους. Στον έναν όροφο φιλοξενούνται 27 άτομα και στον άλλο 17 που είναι πιο βαριά περιστατικά.

Δραματικές ελλείψεις προσωπικού

Τα στοιχεία του υπηρετούντος προσωπικού σοκάρουν, επισημαίνεο η ΠΟΕΔΗΝ. Και όπως αναφέρει, υπηρετούν μόλις 5 Νοσηλευτές και 9 μόνιμοι ΥΕ Βοηθοί Υγειονομικό προσωπικό για 44 παιδιά χωρισμένα στα δύο τμήματα. Υπάρχουν και άλλοι 4 Επικουρικοί Νοσηλευτές των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

«Τη νύκτα για τα 44 παιδιά στους δύο ορόφους κάνουν βάρδια δύο νοσηλευτές που πολλές φορές γίνεται ένας, καθώς οι διακομιδές είναι για έκτακτα προβλήματα υγείας των ενοίκων σε Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δραματική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό. « Εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει ψυχίατρος. Προσελήφθη ομάδα έργου για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών στην οποία πρέπει να είναι επικεφαλής ψυχίατρος χωρίς όμως να προσληφθεί ψυχίατρος. Η ομάδα είναι ανενεργή» ξεδιπλώνει την απίστευτη κατάσταση το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης, δεν υπάρχει παιδίατρος και παθολόγος, παρά δύο αγροτικοί ιατροί τρεις φορές την εβδομάδα για λίγες ώρες.

Οι ευθύνες της διοίκησης

«Η Διοίκηση έπρεπε να φροντίσει για προσωπικό με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση, αντίθετα το μετατρέπει σε «αποθήκη ψυχών» για να είναι ευκολότερη η εκχώρησή του στις ΜΚΟ. Μάλιστα ήδη έχουν εγκατασταθεί εντός της Μονάδας συνεργάτες των ΜΚΟ που «λύνουν και δένουν» κατόπιν εντολών της Διοίκησης της Μονάδας επιβαρύνοντας τις συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως έχει ζητήσει επανειλημμένως την πρόσληψη προσωπικού και πώς τους κορόιδευαν λόγω σκοπιμοτήτων. Αναφέρει επίσης πως ζήτησε τη λειτουργία κτηρίου – κορμού που θα υποδέχεται νέες εισαγωγές και την ανάπτυξη κοινοτικών δομών αποϊδρυματοποίησης, αλλά ούτε αυτό εισακούστηκε.

Η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει αύριο, Τρίτη 30/7/2019, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς ψυχίατρο, παθολόγο, παιδίατρο 44 ψυχές στην Προνοιακή Μονάδα Λεχαινών"

Αναστέλλεται η έκδοση του ημερήσιου Εθνους

Σταματά την Τετάρτη η έκδοση του ημερήσιου Εθνους, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου από τη διοίκηση της εφημερίδας του Ιβάν Σαββίδη.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται:

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε από τις 31 Ιουλίου 2019 την κυκλοφορία του καθημερινού ΕΘΝΟΥΣ.

Παραμένει, όμως, κοντά σας το εβδομαδιαίο φύλλο μας, το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - πλούσιο σε ένθετα, περιοδικά και προσφορές, με ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις πρώτης γραμμής- καθώς και η ενημερωτική ιστοσελίδα μας ethnos.gr με όλες τις ειδήσεις, πάντοτε αξιόπιστα, έγκυρα και ταχύτατα.

Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες μας που μας τίμησαν μέχρι σήμερα με την καθημερινή αγορά της εφημερίδας από το περίπτερο και τους καλούμε να μας ακολουθήσουν στο κυριακάτικο και διαδικτυακό ταξίδι μας προς την ενημέρωση και τη γνώση»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η έκδοση του ημερήσιου Εθνους"

Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία θα λειτουργεί 24 ώρες

Αλλάζουν τα πάντα στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, μετά την οδυνηρή εμπειρία στο Μάτι και τη... νιρβάνα 365 ημερών από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

24ωρη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετακόμιση και συγκατοίκηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων σε κτίριο πλησίων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δοκιμή του ενδιάμεσου συστήματος των sms προειδοποίησης κινδύνου στις 10 Αυγούστου είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. «Έχουμε 365 μέρες να αποδείξουμε ότι δε ξεχάσαμε τους νεκρούς» αναφέρει στους συνεργάτες του, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντική, τεχνολογική ή βιολογική απειλή. 

11


Και μόνο από την ανάγνωση της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να γίνει αντιληπτό το χάος που επικρατούσε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την έξωσή της από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη από την προηγούμενη κυβέρνηση βρέθηκε να στεγάζεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 2, απέναντι από τη Μητρόπολη Αθηνών! Περίπου... 50 λεπτά από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, με ομαλές συνθήκες κυκλοφορίας. Με απλά λόγια, αλλού ήταν ο γενικός γραμματέας, αλλού οι στρατηγοί και αλλού το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση κρίσης! Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιλήφθηκε αμέσως το πρόβλημα και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τον εντοπισμό κτιρίου στην ευρύτερη περιοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου θα συστεγαστούν και η Γενική Γραμματεία και το Κέντρο Επιχειρήσεων. Μια ανάσα από τα γραφεία της φυσικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας. 

33


Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούσε με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας. Από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ! Και... πενθήμερο βεβαίως. Σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε και να ανακοινωθεί άμεσα η λειτουργία της υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί να επιτελέσει το καθήκον της. Μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων και θα ανακοινωθεί η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 22δις ευρώ για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τομέας από τον οποίο είχε αποκλειστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

44


Η ευθύνη της νέας υπηρεσίας θα ξεκινά από την πρόληψη και την ετοιμότητα και θα εκτείνεται μέχρι την αντιμετώπιση ενός κινδύνου και τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης. Με βάση το τρίπτυχο «άμεση πληροφόρηση, άμεσος εντοπισμός και άμεση κινητοποίηση». Η δομή θα είναι ξεκάθαρη με βάση τα πρότυπα χωρών με ανεπτυγμένα συστήματα πολιτικής προστασίας, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά οι ΗΠΑ, που διαθέτουν την περίφημη FEMA. Μια υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο της υπερδύναμης. 

55


Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα δείγματα δουλειάς με βάση τη φιλοσοφία της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ενθαρρυντικά, κυρίως στον τομέα των πυρκαγιών όπου η κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι είναι σα να συγκρίνει κανείς την ημέρα με τη νύχτα. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε κάθε πρόκληση της φύσης, ακόμη και στην περίπτωση της Χαλκιδικής αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. 

Πολύτιμα συμπεράσματα εξήχθησαν και από τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική. «Είναι προφανές πως η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αντίληψης του κινδύνου πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία» επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο Νίκος Χαρδαλιάς. Γιατί μόνο εκεί οι μετέπειτα πολίτες θα μπορέσουν με άνεση χρόνου να διδαχθούν και να αφομοιώσουν τις βασικές ενέργειες αντίδρασης για την προστασία της ζωής τους και τη διευκόλυνση των δυνάμεων επέμβασης και διάσωσης. 

66


Ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας όταν βρίσκεται στο γραφειο του αξιοποιεί μέρος του χρόνου για να «επιστρέφει» στα μέτωπα κάνοντας συσκέψεις αποτίμησης με τους συνεργάτες του. Όπως με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη λεωφόρο Μαραθώνος, την ημέρα της επετείου της καταστροφής στο Μάτι (φωτογραφίες 11, 22, 33, 44, 55 και 66) . Παρότι ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή του Βαρνάβα η αντίδραση των δυνάμεων ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς δεν υπήρξε μεταφορά περιπολικών που θα μπορούσε να έχει αφήσει αφύλαχτο κάποιο από τα επικίνδυνα σημεία, όπως συνέβη με την Κινέτα και το Μάτι.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία θα λειτουργεί 24 ώρες"

«Πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε στην επιτροπή της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο, που αύριο περνά από την Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο επί της αρχής ψηφίζει, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα “ναι” επί της αρχής λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιφυλάσσεται κατ΄ άρθρον για την Ολομέλεια.
“Ναι” λέει το Κίνημα Αλλαγής, “παρών" το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται για αύριο ηΕλληνική Λύση.
Καταψηφίζει επί της αρχής το ΜΕΡΑ25, που ψηφίζει μόνο το δεύτερο άρθρο (για τις δόσεις).
Μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε στη νέα κατάσταση στην οικονομία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα στα μακροοικονομικά στοιχεία. Όπως σημείωσε μετά τις ευρωεκλογές η εικόνα της χώρας και της οικονομίας βελτιώνεται.
“ Προσδοκούμε ότι αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μείωση των φόρων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μάλιστα είπε πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πηγαίνει κυρίως (όχι αποκλειστικά) σε μειώσεις φόρων.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός μίλησε για “ωρολογιακές βόμβες” που έχει αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας ειδική αναφορά στη ΔΕΗ Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών σημείωσε πως “κάναμε τροποποιήσεις ώστε να μπουν περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη ρύθμιση και προσδοκούμε σε αύξηση εσόδων”.
Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση προχωρά βήμα- βήμα με στόχο την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων και είπε προς την αντιπολίτευση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λέτε για μικρό λίφτινγκ, όταν το επιτόκιο πέφτει από το 5% στο 3%. Και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ». Προσέθεσε πως «για όσους εντάσσονται, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».
«Οι τροποποιήσεις σας είναι μικρά ρετουσαρίσματα» επεσήμανε από τον ΣΥΡΙΖΑ ηΚατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως η ρύθμιση της κυβέρνησης «δείχνει τη μεροληψία στα υψηλά κλιμάκια».
Συνέχισε καλώντας την κυβερνητική πλευρά να «πλησιάσει» τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και να την περιορίσει στις υψηλές περιουσίες.
Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είπε, «θα καταθέσουμε τροπολογία για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε πως θα υπάρξει θετική ψήφος, ωστόσο και αυτός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
«Ημίμετρο» χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, λέγοντας πως ψηφίζει «παρών».
Μιλώντας στην επιτροπή ο Βασίλης Βιλιάρδος επεσήμανε πως η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο τέλος της συζήτησης και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις,
Τέλος, από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως προτείνουμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα έως 70.000, τη μείωση κατά 30% για ακίνητα από 70.000 έως 100.000, κατά 25% για ακίνητα από 100.000 έως 500.000, καμία μεταβολή από 500.000 μέχρι ένα εκατομμύριο και αύξηση 10% για πάνω από ένα εκατομμύριο.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πέρασε» με ευρεία πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο"

Βαρουφάκης: Ζητάει την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% που είχε συμφωνηθεί το 2015!

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρισκόταν σε αποδρομή την περίοδο του Ιουλίου του 2015, λίγο πριν το δημοψήφισμα της 5ης ημέρας εκείνου του μήνα, ωστόσο είχε ακόμα την ιδιότητα του υπουργού των Οικονομικών. Και με αυτή την ιδιότητα, είχε συμφωνήσει στην απαίτηση των δανειστών για την προκαταβολή φόρου 100%, η οποία είχε συμπεριληφθεί στα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση προς τους δανειστές στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου 2015.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, το πρωινό της 6ης Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο η διαπραγμάτευση στην οποία προΐστατο, από ελληνικής πλευράς, είχε οδηγήσει και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ως επικεφαλής κόμματος, πλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 ζητρούν την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100%.

Αναλυτικότερα:

«To MέΡΑ25 έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό. Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα, όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον "ελέφαντα στο δωμάτιο" της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Εκτιμά, επίσης, ότι η 100% Προκαταβολή Φόρου «αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας και προσθέτει: «Οποιοδήποτε νομοσχέδιο δεν την καταργεί, ολικώς ή μερικώς, δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση του φορολογικού ορθολογισμού ή/και της φορολογικής δικαιοσύνης».

«Η ελληνική οικονομία αποτελείται από χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κύριο εργοδότη στη χώρα μας. Η 100% Προκαταβολή Φόρου καθιστά μη βιώσιμες μεγάλο ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων, μειώνει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, πλήττει τον ανταγωνισμό (αυξάνοντας την συγκέντρωση των αγορών και ενισχύοντας τα ολιγοπώλια), μειώνει τη μισθοδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων (καθιστώντας ντε φάκτο ανενεργό τον κατώτατο μισθό) και λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για τη φοροδιαφυγή και την έξοδο κεφαλαίων» υποστηρίζει ακόμη το ΜέΡΑ25.

Και προτείνει:

- Την άμεση ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για επιχειρήσεις με προσωπικό πλήρους απασχόλησης κάτω των 5 ατόμων.

- Τη μείωση της Προκαταβολής Φόρου από το 100% στο 50% για επιχειρήσεις με προσωπικό μεταξύ των 5 και των 500 ατόμων, για το οικονομικό έτος 2020 και ολική κατάργηση (για αυτές τις επιχειρήσεις) για το οικονομικό έτος 2021.

- Την ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για όλες τις επιχειρήσεις από το οικονομικό έτος 2022.

Το ΜέΡΑ25 εκφράζει, επίσης, τη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία χαρακτηρίζει ως «ταξική στη φιλοσοφία της» και προτείνει:

- Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 70 χιλιάδες, 100% απαλλαγή από το φόρο.

- Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 500 χιλιάδες, μείωση 25% στον υφιστάμενο φόρο.

- Για ακίνητη περιουσία από 500 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο, καμία αλλαγή.

- Για ακίνητη περιουσία από 1 εκατομμύριο και πάνω, +10%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Ζητάει την κατάργηση της προκαταβολής φόρου 100% που είχε συμφωνηθεί το 2015!"

Κάθειρξη 13 ετών η ποινή στον Επ. Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Στον Επ. Κορκονέα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάθειρξη 13 ετών η ποινή στον Επ. Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου"

Βέροια: Έτσι θα κλείνει η Εγνατία για να μεταφερθούν ανεμογεννήτριες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε τμήμα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Βέροιας και Πολυμύλου και με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, θα ισχύουν από αύριο Τρίτη 30 Ιουλίου έως τις 8 Οκτωβρίου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με εξαίρεση την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την «Εγνατία Οδό Α.Ε», ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου οδικού τμήματος θα εφαρμόζεται κατά τις πρωινές ώρες μεταξύ 7.15 και 9.00.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποφασίστηκαν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας και είναι απαραίτητες για την ασφαλή διέλευση συρμών υπερμεγεθών φορτηγών μεταφοράς υπέρβαρων και ογκωδών φορτίων – πρόκειται για τμήματα ανεμογεννητριών- από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως εξής:

-Τα οχήματα μικτού βάρους έως 3,5 τόνων θα εκτρέπονται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Βέροιας- Κοζάνης (διάβαση Καστανιάς) και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Πολυμύλου.

-Τα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων θα εκτρέπονται διαμέσου της νέας περιφερειακής οδού Βέροιας- Νάουσας, εν συνεχεία μέσω του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου Βέροιας – Έδεσσας – Αμυνταίου – Πτολεμαΐδας και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό από τον Α/Κ Κοίλων Κοζάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας δεν θα εφαρμοστεί την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, από 12-08-2019 έως 19-08-2019.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε» ζητά την κατανόηση των οδηγών και τους συνιστά να ακολουθούν την εγκατεστημένη σήμανση των κυκλοφοριακών διευθετήσεων και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.

Για πληροφορίες σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες επί της Εγνατίας Οδού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 1077.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέροια: Έτσι θα κλείνει η Εγνατία για να μεταφερθούν ανεμογεννήτριες"

Καταγγελίες-σοκ από μηχανικό της Boeing: Έγιναν οικονομίες στην κατασκευή των 737 Max

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις ενός μηχανικού της Boeing που εργαζόταν στον σχεδιασμό της κατασκευής των αεροσκαφών τύπου 737 Max, καθώς υποστήριξε πως η κατασκευή τους δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.

Οι δηλώσεις του Adam Dickson, όπως είναι το όνομα του μηχανικού, αφορούν τα μοντέλα 737 Max της Boeing, τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσαν δύο τραγικά δυστυχήματα, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο 346 ανθρώπους συνολικά.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο οποίος εργάστηκε στην εταιρεία για περισσότερα από 30 χρόνια: «Σίγουρα αυτό που είδα ήταν έλλειψη επαρκών πόρων, ώστε να γίνει η δουλειά ολοκληρωμένη». Ακόμα, σύμφωνα με τον Dickson η φιλοσοφία που υπήρχε ήταν επικεντρωμένη στο να μειωθεί το κόστος κατασκευής και οι μηχανικοί είχαν στόχο να κατεβάσουν το κόστος από τα αεροσκάφη. 

Μάλιστα, ο στόχος για τους μηχανικούς ήταν να δείξουν πως οι αλλαγές που έκαναν δεν ήταν τόσο σημαντικές και πως υπήρχε μεγάλη ομοιότητα με τα χαρακτηριστικά προηγούμενων τύπων του αεροσκάφους, ώστε να μην χρειαστεί κάποια αλλαγή στην πιστοποίηση τους. Όπως τόνισε με την ταξινόμησή τους ως μικρές και όχι μείζονες αλλαγές, η Boeing θα αντιμετώπιζε λιγότερο έλεγχο από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την Federal Aviation Administration.

boeing_737_max_at_the_paris_air_show_2017_crop
Μία θεμελιώδης αλλαγή ωστόσο ήταν η εισαγωγή του συστήματος ασφαλείας MCAS, το οποίο ρίχνει αυτομάτως την μύτη του αεροπλάνου προς το κάτω αν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο απώλειας στήριξης. Το κοινό ανάμεσα και στις δύο τραγωδίες Boeing 737 Max - το αεροπορικό δυστύχημα της Lion Air τον Οκτώβριο του 2018 και η συντριβή της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο του 2019 - ήταν πως οι πιλότοι αγωνίστηκαν μάταια για να σώσουν το αεροπλάνο τους όταν το σύστημα MCAS έριξε κάτω τη μύτη του αεροσκάφους σε απόκριση ενός ελαττωματικού αισθητήρα.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις ένα τόσο σημαντικό γεγονός να συμβαίνει εξαιτίας ενός συστήματος που δεν λειτούργησε σωστά ή με ακρίβεια», δήλωσε ο Dickson. Η ίδια του η οικογένεια αρνείται να ταξιδέψει με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, όπως τόνισε.

Από την πλευρά της η Boeing υποστηρίζει πως τα σχόλια του πρώην εργαζομένου της είναι αναληθή. Όπως δήλωσε: «Δεν πιέσαμε να κυκλοφορήσουν τα 737 Max πριν να είναι έτοιμα. Ήμασταν πάντα πιστοί στην ασφάλεια, την ποιότητα και την ακεραιότητα και αυτές οι αξίες αλληλοενισχύονται με την παραγωγικότητα και την απόδοση της εταιρείας».

Κατά καιρούς η Boeing έχει κατηγορηθεί ότι δίνει μεγαλύτερη προσοχή στη χρηματιστηριακή της αξία αντί να επενδύει στην ασφάλεια των επιβατών της, με τον οικονομολόγο William Lazonick να τονίζει ότι η διοίκηση της εταιρείας ήταν πολύ επικεντρωμένη στην παραγωγή χρημάτων.

Το 737 Max έχει τεθεί υπό απαγόρευση από τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δείγματα πως θα αλλάξει η ισχύουσα κατάσταση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες-σοκ από μηχανικό της Boeing: Έγιναν οικονομίες στην κατασκευή των 737 Max"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news