facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Έκθεση – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας

Βασανίζουν και κακοποιούν τα Σώματα Ασφαλείας; Έχουν ρατσιστικά κίνητρα; Αυθαιρετούν;
Ο Συνήγορος του Πολίτη απαντά σαφέστατα: Όχι.
Υπάρχουν εντός των Σωμάτων Ασφαλείας κάποιοι υπηρετούντες που αυθαιρετούν , βασανίζουν, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ζωή; Ναι υπάρχουν.
Αντιμετωπίζονται όσοι αυθαιρετούν κατά τους υπηρεσιακούς πειθαρχικούς ελέγχους αμερόληπτα και αυστηρά όπου απαιτείται; Δυστυχώς όχι.
Η έκθεση για τον πρώτο ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη εντοπίζει πολλά περιστατικά που εξέτασε, από τα οποία σαφέστατα προκύπτει πως εντός των Σωμάτων Ασφαλείας , και ειδικότερα στην Αστυνομία, υπάρχουν και “απάνθρωποι άνθρωποι” που προσβάλουν στοιχειώδη δικαιώματα. Αρμοδιότητα του Μηχανισμού είναι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας από υπηρετούντες στην Αστυνομία ,το Λιμενικό- Ακτοφυλακή , την Πυροσβεστική και τα Καταστήματα Κράτησης.
Από την έκθεση προκύπτει επίσης μία ανεπίτρεπτη ..ανοχή των συναδέλφων τους σε αρκετές περιπτώσεις διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών.
Προκύπτουν πρόχειρες έρευνες καταγγελιών με σαφή προσανατολισμό “να καθαρίσει ο συνάδελφος” με σκόπιμη αμέλεια συλλογής στοιχείων ή σκόπιμη ΄΄παράβλεψη στοιχείων . Δυστυχώς ως νοοτροπία δεν είναι άγνωστη αφού στο δίλημμα “με τον καταγγέλοντα πολίτη ή με τον συνάδελφο;” η αυθόρμητη απάντηση κάθε κρατικού υπαλλήλου σε όλα τα μέρη της γης είναι σε συντριπτικό ποσοστό “με τον συνάδελφο”. Ειδικότερα δε, στα Σώματα Ασφαλείας που λόγω συνθηκών δουλειάς αναπτύσσονται πιο ισχυρές σχέσεις .
Η έκθεση καταγράφει κυρίως περιστατικά στην ΕΛΑΣ , γεγονός που εξηγείται καθώς οι αστυνομικοί επιλαμβάνονται καθημερινά χιλιάδων υποθέσεων και επομένως είναι στατιστικά πιο πιθανό το συγκεκριμένο Σώμα να εμφανίζει περισσότερα κρούσματα.
Τα στοιχεία της Έκθεσης
Ο Μηχανισμός από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και το τέλος του 2018 επιλήφθηκε επί 321 υποθέσεων. Από αυτές:
48 αφορούσαν επώνυμες καταγγελίες, ιδιωτών ή ενώσεων
262 υποβλήθηκαν στον Μηχανισμό από την ΕΛΑΣ
5 υποβλήθηκαν από το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ
1 υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ σε
1 περίπτωση ο Μηχανισμός κινήθηκε αυτεπαγγέλτως.
4 υποθέσεις –η μία εκ των οποίων αποτελεί ομάδα υποθέσεων– διαβιβάστηκαν στον Μηχανισμό από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και αφορούσαν την εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ.
Από τις υποθέσεις αυτές:
25 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητας του Μηχανισμού, είτε επειδή αφορούσαν αντικείμενο που δεν καλύπτεται από το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο είτε επειδή δεν ήταν δυνατή η διερεύνηση του περιεχομένου τους λόγω έλλειψης στοιχείων, αοριστίας ή άρνησης συνεργασίας του καταγγέλλοντος (5 περιπτώσεις).
Από τις υπόλοιπες 296 υποθέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρέμεναν στις 31.12.2018 υπό διερεύνηση σε διάφορα στάδια επεξεργασίας , 290 αφορούν την ΕΛΑΣ -γεγονός αναμενόμενο δεδομένου του όγκου των υποθέσεων που διαβιβάζει η ίδια η ΕΛΑΣ- και 6 οργάνων του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ.
Τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων
Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός, είκοσι πέντε (25) αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά την έννοια του άρθρου 137Α ΠΚ, σαράντα εννέα (49) παράνομη χρήση όπλου, δέκα (10) προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας, τρεις (3) αφορούν προσβολές κατά της ζωής, τριάντα επτά (37) προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας, εκατόν σαράντα πέντε (145) προσβολές κατά της σωματικής ακεραιότητας, επτά (7) ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε είκοσι μία (21) περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου. Από το σύνολο των υποθέσεων που εξέτασε ο Μηχανισμός, σε δεκαοκτώ (18) περιπτώσεις έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται λόγος περαιτέρω διερεύνηση της, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την ελεγχόμενη υπηρεσία.
Όπως διαπιστώνεται στην Έκθεση : “Σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε η ανάθεση της διενέργειας των ερευνών σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν τα απαραίτητα εχέγγυα αμεροληψίας λόγω της μη επαρκούς απόστασής τους από τους ελεγχόμενους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις επισημάνθηκε η μη ύπαρξη ιατροδικαστικής έκθεσης ή η μη λήψη κατάθεσης από ιατροδικαστές που είχαν προβεί στην εξέταση τραυματισθέντων πολιτών. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε περιπτώσεις στις οποίες δεν διερευνήθηκε, παρά την ύπαρξη επαρκών ενδείξεων, η πιθανότητα συνδρομής ρατσιστικών κινήτρων στην καταγγελλόμενη εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς αστυνομικών”.
Τα συγκλονιστικά παραδείγματα υποθέσεων και η… συναδελφική αλληλεγγύη
Οι επισημάνσεις του Μηχανισμού επί σειράς υποθέσεων για πλημμελή έρευνα ή ακόμη και για απόκρυψη στοιχείων είναι το ένα από τα δύο προβλήματα που αναδύονται όταν διενεργούνται πειθαρχικοί έλεγχοι. Το άλλο πρόβλημα που συνδέεται ίσως με τον τρόπο που διενεργούνται αυτοί οι έλεγχοι είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις ελεγκτής και ελεγχόμενος υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία. Ακούγεται ακόμη και κωμικό αν φανταστεί κανείς ότι οι δύο συνάδελφοι που θεωρητικά είναι σε θεσμική διάσταση εξαιτίας του ελέγχου, ενόσω αυτός διαρκεί ενδέχεται να πίνουν μαζί το καφεδάκι τους, να κάνουν την υπόλοιπη εργασία τους, να καπνίζουν στο διάλειμμα το τσιγαράκι τους και ούτω κάθε εξής. Είναι ωστόσο μία πραγματικότητα.
Σε υπόθεση που αφορούσε κακοποίηση συλληφθέντος κατά τη μεταγωγή του σε ψυχιατρικό κατάστημα διαπιστώθηκε ότι κατά τη διερεύνηση του περιστατικού δεν ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις από τους υπαλλήλους και τους νοσηλευτές του ιδρύματος που ήταν παρόντες.
Σε άλλον φάκελο που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη χρήση δακρυγόνων μέσων, στο σκεπτικό της έκθεσης πορίσματος Πειθαρχικού Ελέγχου που διενεργήθηκε από αστυνομικούς διαπιστώνεται πως από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς «έγινε η απολύτως επιβεβλημένη χρήση δακρυγόνων μέσων, προς απόκρουση της σφοδρότητας των επιθέσεων που δέχονταν (…)».
Εντούτοις όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από τα στοιχεία του φακέλου προέκυπτε η ύπαρξη αντίθετης μαρτυρίας αυτόπτη μάρτυρα φωτορεπόρτερ, ο οποίος διαπίστωνε χρήση όπλου ευθείας βολής που, όπως υποστήριζε, μπόρεσε να διακρίνει λόγω εμπειρίας ότι ήταν όπλο εκτόξευσης δακρυγόνων. Ο Συνήγορος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν είχε απευθύνει σειρά εγγράφων στην ΕΛΑΣ για τη χρήση δακρυγόνων, όπου σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνον εφόσον είναι απολύτως αναγκαία για την αποτροπή αξιόποινων πράξεων και με πιστή τήρηση των οικείων προδιαγραφών, δηλαδή να μην υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο ως προς το είδος και την ποσότητα και να ανταποκρίνεται σε μια εύλογη στάθμιση των έννομων αγαθών της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, παρά την αναφερθείσα σφοδρότητα των επιθέσεων, ο Συνήγορος υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η τυχόν ρίψη δακρυγόνων με όπλο ευθείας βολής δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και ζήτησε τη συμπλήρωση της έρευνας.
Σε άλλη περίπτωση που αφορούσε πρόκληση σωματικών βλαβών κατά τη σύλληψη και την προσαγωγή υπόπτου τέλεσης αδικήματος, διαπιστώθηκε ότι δεν ελήφθη υπόψη η ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε σε συνέχεια εξέτασης του τελευταίου.
Και ρατσιστικές συμπεριφορές;
Ο Μηχανισμός έχει αναπέμψει για την διενέργεια πληρέστερων ελέγχων αρκετές υποθέσεις που θεωρεί πως αστυνομικοί πρέπει να ελεγχθούν για ρατσιστικά κίνητρα. Μία από αυτές αφορά ανήλικο που σε ένορκη κατάθεση του αναφέρει συγκεκριμένες φράσεις που του είπε αστυνομικός.
Ο Μηχανισμός επισημαίνει στην ΕΛΑΣ : “Δεν αρκεί η γενική αναφορά ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του ρατσιστικού κινήτρου, αλλά με συγκεκριμένη αναφορά σε σχετικά σημεία των καταθέσεων θα μπορούσε να θεμελιώνεται το εν λόγω συμπέρασμα”. Ακόμα, σε περιπτώσεις χρήσης λόγου που θα μπορούσε να αποδοθεί σε ρατσιστικό κίνητρο, και συγκεκριμένα σε υπόθεση όπου διαπιστώθηκε η έκφραση ρατσιστικών θέσεων και σχολίων σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μηχανισμός ανέπεμψε προς συμπλήρωση τη σχετική πειθαρχική εξέταση λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης.
Στην έκθεση αναφέρονται δύο έρευνες για ρατσιστικά κίνητρα που διενεργεί αυτοτελώς ο Μηχανισμός. Οι έρευνες αφορούν καταγγελίες για σωματικές βλάβες στο κέντρο κράτησης στην Μόρια τον Ιούλιο του 2017 και για κακοποίηση Αλγερινών πολιτών στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Ταύρου τον Μάιο του 2017.
Στα ποινικά δικαστήρια καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης για βασανιστήρια – Οι συνάδελφοί του αστυνομικοί τον τιμώρησαν με επίπληξη και 100 ευρώ πρόστιμο.
Από τις υποθέσεις που εξέτασε ο Μηχανισμός κάποιες αφορούσαν καταδικαστικές για την χώρα αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Μία από αυτές αφορούσε καταγγελία κακοποίησης στο ΑΤ Ασπροπύργου κατά τον έλεγχο δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπέστησαν βασανιστήρια (ηλεκτροσόκ) με ηλεκτρική ράβδο. Και τα δύο συμβάντα αναφέρεται ότι έλαβαν χώρα τη νύχτα της 13ης προς 14.08.2002. Στις 20.04.2003 ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ με πρόταση για ποινή επίπληξης, αλλά το τελικά το αρμόδιο όργανο προτίμησε στις 08.07.2003 πειθαρχική ποινή προστίμου εκατό (100) ευρώ στον πειθαρχικώς διωχθέντα αστυνομικό , για .. κατοχή και χρήση φορητού ασυρμάτου χωρίς άδεια. Ο αστυνομικός που συνταξιοδοτήθηκε το 2010 με προαγωγή του από αρχιφύλακας στον βαθμό του ανθυπαστυνόμου με αίτηση του. Στα ποινικά δικαστήρια , μετά από πολλές αναβολές, σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε το 2011 σε κάθειρξη 6 ετών για βασανιστήρια και σε δεύτερο , το 2014 σε φυλάκιση 5 ετών. Το ΕΔΔΑ καταδίκασε την χώρα για βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά θεωρώντας ότι το ποινικό και πειθαρχικό της σύστημα δεν στάθηκε ικανό να εξασφαλίσει την αποτελεσματική πρόληψη στις συγκεκριμένες συνθήκες και ότι η έκβαση των επίδικων διαδικασιών κατά του αστυνομικού δεν προσέφερε τη δέουσα επανόρθωση .
Στην Έκθεση επισημαίνονται και πολλές υποθέσεις όπου αν και χώρα έχει καταδικαστεί από το ΕΔΔΑ δεν υπήρξε καμία διόρθωση στην πειθαρχική μεταχείριση. Αναφέρεται η περίπτωση δύο αστυνομικών οι οποίοι όπως κρίθηκε από το ΕΔΔΑ επέδειξαν απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος δύο Ρομά.
Και στο Λιμενικό υπήρξε ανοχή συναδέλφων σε σοβαρό περιστατικό
Η έκθεση αναφέρεται σε βιασμό με γκλόμπ από Λιμενικούς που είχε καταγγείλει το 2001 Τούρκος υπήκοος. Το ΕΔΔΑ με απόφαση του (2012) είχε εκφράσει συγκεκριμένες αμφιβολίες ως προς την ύπαρξη ενδελεχούς και αποτελεσματικής πειθαρχικής έρευνας κατά των λιμενικών οργάνων καθώς το πόρισμα της υπηρεσίας είχε καταλήξει σε μικρές πειθαρχικές ποινές για άλλα παραπτώματα από το καταγγελλόμενο. Ο βιασμός για τον οποίο προσέφυγε το θύμα χαρακτηρίστηκε ως «ράπισμα» και «άσκηση ψυχολογικής βίας». Ο Μηχανισμός, βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάσισε την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να διατάξει νέα έρευνα . Η έρευνα πράγματι έγινε και το αποτέλεσμα της ήταν ότι πράγματι οι ελεγχόμενοι Λιμενικοί θα μπορούσαν να διωχθούν πειθαρχικά για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα , εντούτοις αυτά έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση – καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για αυθαιρεσίες στα Σώματα Ασφαλείας"

Τραμπ: Δεν κατηγορώ την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνησή του να την αποβάλει από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχονων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δεν διευκρίνισε το πότε θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω της αγοράς αυτής από τη Ρωσία, όπως προβλέπεται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) του 2017.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Δεν κατηγορώ την Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400"

Σπάνιες φωτογραφίες του 1890 πριν το νερό κυλήσει μέσα στη Διώρυγα της Κορίνθου (φωτο)

H Διώρυγα της Κορίνθου ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893, έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.

Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με τα μεγάλα έργα υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.

Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφερόταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Η δίολκος, κατασκευή του Περιάνδρου, ήταν ένας πλακόστρωτος δρόμος ντυμένος με ξύλα, επάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία με τη βοήθεια λίπους.

Τα πλοία που υπερισθμίζονταν πλήρωναν τέλη, που ήταν το πιο σημαντικό έσοδο της Κορίνθου. Η ιδέα της διώρυγας υπήρχε ήδη από την εποχή του Περίανδρου, το 602 π.Χ. Ο πρώτος που προσπάθησε την υλοποίησή του ήταν ο Νέρων, το 66 μ.Χ., σε σχέδια του Ιούλιου Καίσαρα και του Καλιγούλα. Μετά το θάνατο του Νέρωνα, συνέχισε την προσπάθεια ο Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος όμως την εγκατέλειψε. Από την κατασκευή της Διώρυγας της Κορίνθου .

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μεταξύ το 1882 και το 1890. Πηγή: Archives historiques BNP Paribas Ο Ι. Καποδίστριας, προβλέποντας τη σημασία που θα είχε η διώρυγα στην ανάπτυξη της Ελλάδας, ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε μηχανικό. Η δαπάνη εκτιμήθηκε σε 40.000.000 χρυσά φράγκα, που δεν μπορούσαν να εξευρεθούν από τη διεθνή χρηματαγορά και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Το 1869 έγινε η διώρυγα του Σουέζ και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Κυβέρνηση Ζαΐμη ψήφισε νόμο «περί διορύξεως του Ισθμού», όπου εταιρεία ή ιδιώτης θα αναλάμβανε την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου.

Η μελέτη του έργου έγινε από τον Ούγγρο στρατηγό István Türr, ο οποίος ίδρυσε τη Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίας Διώρυγος της Κορίνθου (Société Internationale du Canal Maritime de Corinthe). Στο έργο συμμετείχαν και άλλοι Ούγγροι ή Σλοβάκοι μηχανικοί, όπως ο Ίστβαν Τουρ και ο Μπέλα Γκέστερ από το Κόσιτσε της σημερινής Σλοβακίας. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Οι εργασίες για τη διώρυγα εγκαινιάστηκαν την 23 Απριλίου 1882 παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α' και η χρήση της ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου του 1893.

Στη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την αποχώρησή τους, οι Γερμανοί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 1944, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική και την οδική γέφυρα, έριξαν βαγόνια τρένου σε ένα σημείο της διώρυγας για να τη φράξουν και πυροδότησαν εκρήξεις στον βυθό του προλιμένα. Το 1947 η Σχολή Μηχανικού του Στρατού ανέλαβε την ανακατασκευή της οδικής γέφυρας. Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 μέτρα, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 μ., στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 μ. Κάθε χρόνο περνούν τη διώρυγα 12.000 πλοία.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάνιες φωτογραφίες του 1890 πριν το νερό κυλήσει μέσα στη Διώρυγα της Κορίνθου (φωτο)"

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πρόσθετο bonus στις 120 δόσεις, τι προβλέπει για ΕΝΦΙΑ (παραδείγματα)

Κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή με τις αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις, μετά και την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, υπάρχουν πρόσθετες ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η παύση των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, δηλαδή των κατασχέσεων από τους λογαριασμούς των προμηθευτών για τα χρέη μιας επιχείρησης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.
Ειδικά για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:
– 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
– 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ
– 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το Σεπτέμβριο, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Σύμφωνα με την νέα διάταξη «Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019».

Παράδειγμα 1

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Α Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 1980, στην ΙΖ Ζώνη του Δήμου Περιστερίου με αξία 55.440 €
Πλήρωσε το 2018 322,19 €
Το 2019 θα πληρώσει 225,53 €
(Μείωση 96,66 € ή 30%)

Παράδειγμα 2

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Γ Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1990, στην Δ Ζώνη του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου της Θεσσαλονίκης με αξία 67.568 €
Πλήρωσε το 2018 371,32 €
Το 2019 θα πληρώσει 271,06 €
(Μείωση 100,26 € ή 27%)

Παράδειγμα 3

Φορολογούμενος με Διαμέρισμα Α Ορόφου 130 τμ έτους κατασκευής 1995, στην Θ Ζώνη του Δήμου Ν. Ιωνίας της Αττικής με αξία 79.853 €
Πλήρωσε το 2018 399,81 €
Το 2019 θα πληρώσει 299,86 €
(Μείωση 99,95 € ή 25%)

Παράδειγμα 4

Φορολογούμενος με:
1. Διαμέρισμα Γ Ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 2005, στην Α Ζώνη του Δήμου Φυλής της Αττικής με αξία 76.230 € και
2. Πατρικό Μονοκατοικία 100 τμ στην Α Ζώνη του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατασκευής 1970 και αξίας 39.690 € (Συνολική Αξία Περιουσίας 115.920 €)
Πλήρωσε το 2018 665,54 €
Το 2019 θα πληρώσει 532,43 €
(Μείωση 133,11 € ή 20%)

Παράδειγμα 5

Φορολογούμενος με:
1. Διαμέρισμα Δ Ορόφου 100 τμ έτους κατασκευής 1996, στην Β Ζώνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής με αξία 104.650 € και
2.Εξοχικό Μονοκατοικία 70 τμ στην Ζ Ζώνη του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής κατασκευής 1985 και αξίας 52.500 € (Συνολική Αξία Περιουσίας 157.150 €)
Πλήρωσε το 2018 667,05 €
Το 2019 θα πληρώσει 533,64 €
(Μείωση 133,41 € ή 20%)

Παράδειγμα 6

Φορολογούμενος με:
1. Διαμέρισμα Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Η Ζώνη του 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης με αξία 150.696 € και
2. Εξοχικό Μονοκατοικία 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Κασσάνδρας- Καλλιθέας Χαλκιδικής κατασκευής 2013 και αξίας 76.800 € και
3. Πατρική Μονοκατοικία 130 τετραγωνικών κατασκευής 1952 στην Α Ζώνη του Δήμου Πολυκάστρου Παιονίας και αξίας 61.425 € (Συνολική Αξία Περιουσίας 288.921 €)
Πλήρωσε το 2018 1.348,19 €
Το 2019 θα πληρώσει 1.078,55 €
(Μείωση 269,64 € ή 20%)

Παράδειγμα 7

Φορολογούμενος με:
1. Διαμέρισμα Δ Ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Α Ζώνη στο Δήμο Ηλιούπολης Αττικής αξίας 179.676 € και
2. Εξοχικό Διαμέρισμα Α Ορόφου 80 τμ στην Β Ζώνη του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας κατασκευής 2004 και αξίας 69.000 € € και
3. Πατρική Μονοκατοικία 130 στην Δ Ζώνη του Δήμου Τρίπολης 130 τετραγωνικών κατασκευής 1978 και αξίας 81.900 € (Συνολική Αξία Περιουσίας 330.576 €)
Πλήρωσε το 2018 1.543,92 €
Το 2019 θα πληρώσει 1.235,14 €
(Μείωση 308,78 € ή 20%)

Βελτιώσεις στις 120 δόσεις

Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις. Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους τους οφειλέτες προβλέπεται επιπλέον κίνητρο προκαταβολής. Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.
Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.
– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
– Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
– Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.
– Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
– Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
– Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
– Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
– Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
– Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικό νομοσχέδιο: Πρόσθετο bonus στις 120 δόσεις, τι προβλέπει για ΕΝΦΙΑ (παραδείγματα)"

Turkish Stream: Μέσω Βουλγαρίας και όχι Ελλάδας η δεύτερη διακλάδωση!

«Η δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream θα περάσει μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας Σερβίας. Στη Βουλγαρία απευθείας» δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα αρχίσει να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream θα τροφοδοτεί την εσωτερική αγορά της Τουρκίας με φυσικό αέριο ενώ η δεύτερη τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως δυνητικές αγορές η Gazprom βλέπει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Σερβία και την Ουγγαρία. Η ισχύς της κάθε διακλάδωσης ετησίως είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Turkish Stream: Η Ρωσία προτείνει στην Ουκρανία την παράταση της συμφωνίας για την διέλευση του φυσικού αερίου για ένα χρόνο

Η Ρωσία πρότεινε στην Ουκρανία να παρατείνει για ένα χρόνο την ισχύουσα συμφωνία για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου με τους όρους της ισχύουσας συμφωνίας, η οποία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσο-τουρκικής επιτροπής που πραγματοποιείται στην Αττάλεια.

«Περιμένουμε πότε θα αρχίσουν οι τριμερείς διαβουλεύσεις, πότε θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση και θα εμφανισθούν οι εκπρόσωποι της άλλης πλευράς. Γενικά είμαστε υπέρ του να αγοράζει η Ουκρανία απευθείας αέριο. Προτείναμε στους εταίρους μας να παρατείνουμε την ισχύουσα συμφωνία για ένα χρόνο με τους ίδιους όρους» δήλωσε ο Νόβακ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις πηγές είχε μεταδώσει ότι η Ρωσία προτίθεται να συνάψει με την Ουκρανία μια μικρής χρονικής διάρκειας συμφωνία για την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου με προορισμό την Ευρώπη αφότου λήξει η δεκαετούς διάρκειας συμφωνία μεταξύ της ουκρανικής πετρελαϊκής εταιρείας Nafotgaz και της ρωσικής Gazrrom, η οποία εκπνέει την 1η Ιανουαρίου του 2020, ώστε να κερδίσει χρόνο για να τροφοδοτήσει τους αγωγούς που θα παρακάμψουν την Ουκρανία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Turkish Stream: Μέσω Βουλγαρίας και όχι Ελλάδας η δεύτερη διακλάδωση!"

Θεσσαλονίκη: Υπόθεση πρόσληψης στο Δημόσιο με πλαστό πτυχίο -Τι ζήτησε η Εισαγγελέας

Να απαλλαγεί των κατηγοριών του μουσικός που προσελήφθη στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) προσκομίζοντας πλαστό τίτλο σπουδών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων, προτείνει εισαγγελέας, προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, επικαλούμενός στο πολυσέλιδο σκεπτικό του τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Πρόκειται για 48χρονο, Βορειοηπειρώτη στην καταγωγή, κατά του οποίου ασκήθηκε, τον περασμένο Απρίλιο, ποινική δίωξη για τις πράξεις της χρήσης πλαστού εγγράφου και της απάτης, αμφότερες κατ’ εξακολούθηση και εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί σχετική αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού, όταν κατά τους ελέγχους των τίτλων σπουδών των υπαλλήλων του διαπιστώθηκε ότι το πτυχίο που προσκόμισε το 1995 ο κατηγορούμενος -συμμετέχοντας σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΚΟΘ για την πλήρωση οκτώ κενών θέσεων εκτελεστών οργάνων μουσικού συνόλου- ήταν πλαστό. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, η Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών των Τιράνων βεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο δίπλωμα σπουδών «δεν εκδόθηκε για τον κατηγορούμενο και δεν ανήκει σ’ αυτόν».

Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπόθεση πήρε τον δρόμο της ανάκρισης, με τη δικογραφία να καταλογίζει στον 48χρονο ότι «παραπλάνησε τα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΚΟΘ», επιτυγχάνοντας την πρόσληψη αλλά και τη μετέπειτα μονιμοποίηση και προαγωγή του. Κατά τα διωκτικά έγγραφα, εισέπραξε από τη στιγμή της πρόσληψής του έως τα τέλη Ιουνίου του 2018, τακτική μισθοδοσία ύψους 582.717, 17 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, στην πρότασή του που υπέβαλε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης, δέχεται ότι ο κατηγορούμενος πράγματι τέλεσε την πράξη της χρήσης πλαστού εγγράφου. Πλην όμως, όπως επισημαίνει, με τον νέο Ποινικό Κώδικα η συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη τυποποιήθηκε ως ιδιαίτερο – «ιδιώνυμο» έγκλημα ειδικού σκοπού σε διάταξη του άρθρου που αφορά την πλαστογραφία πιστοποιητικών (άρθρο 217 παρ.3 του νέου Π.Κ.) και, «ανεξαρτήτως του ύψους του οφέλους ή της βλάβης που επέρχεται από την τέλεσή της, κατηγοριοποιήθηκε ως πλημμέλημα, με απειλούμενη ποινή φυλάκισης». Κατ’ επέκταση, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραγραφή του παραπάνω πλημμελήματος λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Περαιτέρω, στην τεκμηρίωση της απαλλακτικής του πρότασης και σε ό,τι αφορά το σκέλος της απάτης εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνει ότι «λόγω της προσφάτως επελθούσας νομοθετικής μεταβολής, με την κατάργηση της ισχύος του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950)» (…) «δεν είναι δυνατή η θεμελίωση της τέλεσης της διωχθείσας πράξης». Με τα δεδομένα αυτά, ζητεί για τις μερικότερες πράξεις της απάτης να παύσει οριστικά η δίωξη λόγω εξάλειψης του αξιόποινού της συνέπεια παραγραφής.

Ειδική αναφορά, τέλος, κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός στο θέμα της φερόμενης περιουσιακής ζημιάς που υπέστη η παθούσα (ΚΟΘ), τονίζοντας ότι το νομικό αυτό ζήτημα κρίθηκε με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (εξ αφορμής της περίπτωσης της καθαρίστριας από τον Βόλο). «Λόγω της ισοστάθμισης μεταξύ των ληφθεισών από τον κατηγορούμενο αποδοχών και της παραχθείσας απ’ αυτόν εργασίας δεν επήλθε τελικώς ζημιά στην περιουσία της ΚΟΘ» επισημαίνεται στην πρόταση, καθόσον, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο «η δεξιοτεχνία του στο βιολί κρίθηκε επαρκής (…) και βεβαιώθηκε αρμοδίως από τον εργοδότη του φορέα ότι οι επιδόσεις του ήταν συμβατές με τις απαιτήσεις της θέσης που κατείχε».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Υπόθεση πρόσληψης στο Δημόσιο με πλαστό πτυχίο -Τι ζήτησε η Εισαγγελέας"

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας συλλογής δηλώσεων σε Μαγνησία και Σποράδες

Παρατείνεται, μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου 2019, μετά από απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, όπως αναφέρονται αναλυτικά πιο κάτω.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Προτρέπουμε τους δικαιούχους να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

1. Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας:

Α) Δήμος Βόλου:
προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΙΔΙΝΙΟΥ, ΓΛΑΦΥΡΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΣΕΣΚΛΟΥ
Β) Δήμος Ρήγα Φεραίου
Γ) Δήμος Αλμυρού
Δ) Δήμος Νοτίου Πηλίου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ, ΛΑΥΚΟΥ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΗΛΙΝΗΣ, ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτίριο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας,
Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: info@ktimatologio-magnisias.gr

ΚΑΙ:

Α) στον προκαποδιστριακό Δήμο Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας, και

Β) στις προκαποδιστριακές Κοινότητες: Αγίου Βλάσιου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δρακείας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σαγιατών του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Βόλος: Ιάσωνος 36
Τηλέφωνο: 801 4000 100 (από σταθερό), 2316005400 (από κινητό)

Ωράριο λειτουργίας:

Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30
και Τετάρτη 8:30 με 20:30

2. Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων:

Α) Δήμος Σκοπέλου: προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΓΛΩΣΣΗΣ, ΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου: κτίριο 24 οδός Σταδίου, Νέα Ιωνία Μαγνησίας,
Τηλέφωνο: 24210-25288 E-mail: info@ktimatologio-magnisias.gr

Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30
και Τετάρτη 8:30 με 20:30

Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30
στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr​.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας συλλογής δηλώσεων σε Μαγνησία και Σποράδες"

Υπόθεση Novartis: Σε δυο αντεισαγγελείς του ΑΠ οι καταγγελίες Αγγελή

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας ανέθεσε στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη να διερευνήσουν από κοινού ένα σκέλος της Novartis, που συνδέεται με τις καταγγελίες του πρώην εποπτεύοντα τους Εισαγγελείς Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή.

Συγκεκριμένα, οι Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης θα διερευνήσουν ποινικά:

α) τις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis,

β) τις σε βάρος του καταγγελίες από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, και

γ) τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντώνη Αβραμόπουλου, ως προς το σκέλος που αφορά τους χειρισμούς των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι οι δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου απαλλάσσονται από κάθε άλλη υπηρεσιακή απασχόληση, προκειμένου να διεκπεραιώσουν την υπόθεση το ταχύτερο δυνατόν, καθώς όπως σημείωναν πηγές του Αρείου Πάγου «δεν μπορεί να «σέρνονται» επί μακρόν τέτοιες καταγγελίες που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης»

Η τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε χρεώσει ως ξεχωριστές δικογραφίες στον Δημήτρη Δασούλα και στην Βασιλική Θεοδώρου. Όμως, ο κ. Δασούλας, επειδή εκτελεί χρέη εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μέχρι να οριστεί ο διάδοχος της Ξένης Δημητρίου και η δεύτερη με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 αναλαμβάνει την επιθεώρηση (έργο αποκλειστικής απασχόλησης), ανέθεσε την υπόθεση στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

Ο Ιωάννης Αγγελής, που με δύο αναφορές του προκάλεσε τις παραπάνω έρευνες, είχε ζητήσει την εξαίρεση από την υπόθεση τόσο του Δημήτρη Δασούλα όσο και της Ξένης Δημητρίου (όσο ήταν εν ενεργεία), αίτημα για το οποίο αναμένεται η σχετική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Σε δυο αντεισαγγελείς του ΑΠ οι καταγγελίες Αγγελή"

Προκλητικός Ερντογάν προς ΕΕ: «Γιατί ενοχλείστε κύριοι από τις γεωτρήσεις;»

Ακάθεκτος εξακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακονίζει τα βέλη του εναντίον της ΕΕ, προχωρώντας παράλληλα σε ενίσχυση της εμπρηστικής του ρητορικής. Μιλώντας σε περιφερειάρχες των νομών της χώρας του τόνισε ότι κάποιοι «μπορεί να ενοχλούνται από τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ωστόσο η Άγκυρα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας».

Παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις της ΕΕ μετά τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Πλέον έχουμε δύο δικά μας γεωτρύπανα. Από τη μια υπάρχουν πλοία μας που κάνουν έρευνες και επιχειρούν στην περιοχή. Οι κύριοι ενοχλούνται. Γιατί; Εκεί εμείς επιχειρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στην Κύπρο υπάρχουν ομογενείς μας και εμείς για την Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Για την Κύπρο η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η ΕΕ λειτουργεί ως παρατηρητής. Αλλά ποτέ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε».

«Να αναθεωρήσει η Ευρώπη τη στάση της»

Στη συνέχεια, τόνισε, απευθυνόμενος στην ΕΕ: «Έδωσαν υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Ούτε και αυτές τις τήρησαν. Αυτοί είστε εσείς. Αυτοί δεν είστε; Ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας».

«Δεν ξεχάσαμε αυτά που μας υποσχέθηκε η ΕΕ για την πλήρη ένταξή μας. Παρότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας στο Μεταναστευτικό, η απέναντι πλευρά έδωσε υποσχέσεις τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για άρση των θεωρήσεων, που ωστόσο δεν εκπλήρωσε και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Για κάθε βήμα που θα κάνουν εκείνοι, εμείς θα κάνουμε δέκα. Θέλω να ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα πετύχουμε έναν ευρύ συμβιβασμό με την Ε.Ε. όσον αφορά στην πολιτική στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός Ερντογάν προς ΕΕ: «Γιατί ενοχλείστε κύριοι από τις γεωτρήσεις;»"

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη! Οικισμός της Μέσης Νεολιθικής εποχής στην Φθιώτιδα

Μνημειακά κτίρια, κλειστοί κεραμικοί κλίβανοι, και εντυπωσιακές περιμετρικές τάφροι αποκαλύφθηκαν στην Κουτρουλού Μαγούλα. Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκε, με εντυπωσιακά και ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα η δέκατη ανασκαφική περίοδος του Προγράμματος Αρχαιολογίας και Αρχαιολογικής Εθνογραφίας της Κουτρουλού Μαγούλας.
Ο τεχνητός γήλοφος της Κουτρουλού Μαγούλας, μέσα στα όρια του χωριού Βαρδαλή και κοντά στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, έχει έκταση περίπου 37 στρέμματα και ύψος 6.6 μ. περίπου.
Ουσιαστικά πρόκειται για οικισμό που κατοικήθηκε στη Μέση Νεολιθική (6000-5800 π.Χ. περίπου), ενώ κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (15ος -14ος αιων. π.Χ.) και κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ. χρησιμοποιήθηκε για ταφές.
Ανάμεσα στα φετινά ευρήματα διακρίνεται η ολοκλήρωση της αποκάλυψηςενός εντυπωσιακού κτιρίου της Μέσης Νεολιθικής, το οποίο βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
Οι πέτρινοι τοίχοι του έχουν διαστάσεις εξωτερικά 9.50Χ8.50 μ. περίπου, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα αυτής της εποχής που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Για τους τοίχους του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες πάνω από ένα μέτρο ύψος, σε αντίθεση με τα άλλα κτίρια του οικισμού. Το μεγάλο αυτό, μάλλον κοινοτικό και ίσως και μνημειακό για την εποχή κτίριο, είχε ακόμη έναν εξωτερικό, εντυπωσιακό τοίχο αντιστήριξης. Σε ανώτερο επίπεδο και στον ίδιο περίπου χώρο κτίστηκε αργότερα ένα ακόμη κτίριο.
Ο ρόλος και η χρήση του κτιρίου είναι ακόμη άγνωστα. Φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια και ότι υπέστη μια σειρά από επισκευές και τροποποιήσεις. Σε κάποιες από τις φάσεις του, στο κτίριο συμβίωναν άνθρωποι και οικόσιτα ζώα.
Τι άλλο βρέθηκε στον οικισμό
Ένα συγκρότημα κλειστών κεραμικών κλιβάνων το οποίο βρέθηκε στις παρυφές του οικισμού και το οποίο είχε υποστεί καύση είναι ένα ακόμη σημαντικό εύρημα. Ένας από τους κλιβάνους διατηρεί πολύ καλά το δάπεδο και μέρος των τοίχων του που ήταν επιχρισμένοι με κονίαμα, όπως πιθανόν και η θόλος του.
Ο κλίβανος εδραζόταν σε πήλινη επιχρισμένη πλατφόρμα. Στον ίδιο χώροβρέθηκαν κεραμικά αγγεία που είχαν υποστεί ατελή καύση. «Το σημαντικό και σπάνιο αυτό εύρημα μαρτυρεί την εξειδικευμένη τεχνολογική γνώση των Νεολιθικών κατοίκων του οικισμού», δήλωσε η κ. Νίνα Κυπαρίσση- Αποστολίκα η οποία συνδιευθύνει την ανασκαφή με τον καθηγητή Δρ. Γιάννη Χαμηλάκη (Πανεπιστήμιο Μπράουν, ΗΠΑ).
Τέλος, οι φετινές ανασκαφές απέδειξαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο οικισμός περιβαλλόταν από περιμετρικές τάφρους, μεγάλα, μάλλον κοινοτικά έργα με πολλές κοινωνικές, συμβολικές, και πρακτικές λειτουργίες.Αποκαλύφθηκε, κατά τις φετινές ανασκαφές, ένα τμήμα μιας τέτοιας μεγάλης τάφρου, σε βάθος 4 μ. περίπου από τη σημερινή επιφάνεια. Φαίνεται ότι το αρχικό βάθος του ήταν περίπου 2 μ., ενώ το πλάτος του τουλάχιστον 4 μ., και σε άλλα σημεία πολύ μεγαλύτερο.
Οι κάτοικοι της Νεολιθικής εποχής είχαν κόψει το φυσικό υπόβαθρο και δημιούργησαν σκαλοπάτια, εντός της τάφρου, για να διευκολύνουν το σκάψιμο αλλά και για να μπορούν να πάρουν νερό απ’ αυτό ή ίσως και πηλό.«Δεδομένου του μεγέθους του οικισμού, ο χρόνος και η προσπάθεια που επενδύθηκε στη δημιουργία και τη συντήρηση αυτών των τάφρων είναι εντυπωσιακά. Τα έργα αυτά θα συνιστούσαν ένα κεντρικό στοιχείο στην υλική και κοινωνική ζωή της κοινότητας», δήλωσε ο κ. Γιάννης Χαμηλάκης.
Η ανασκαφική έρευνα απέδωσε από την ίδια θέση και αρκετά πήλινα ειδώλια όπως και ομοιώματα οικίσκων, που προστέθηκαν στην ήδη εντυπωσιακή -σε αριθμό και ποικιλία- συλλογή ειδωλίων που ξεπερνά τα 400.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη! Οικισμός της Μέσης Νεολιθικής εποχής στην Φθιώτιδα"

Χατζηδάκης: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η ΔΕΗ

Ανευθυνότητα καταλόγισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε σχέση με τη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να την σώσει», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη στον Αντέννα και πρόσθεσε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο το έκανε μία ανεύθυνη κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται για να προστατέψει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, την τίναξε στον αέρα. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο, όταν απαξίωσε μία μεγάλη δημόσια επιχείρηση με αυτό τον τρόπο και της έχει προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία συζητάμε».

Σε ερώτηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επεσήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στο κυνήγι των πλουσιότερων κακοπληρωτών και «θα δώσουμε την προσοχή που πρέπει στους φτωχότερους ανθρώπους, μέσα σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες για τη ΔΕΗ, διότι αυτή την ώρα της χρωστάνε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια». Είναι υποχρέωση, πρόσθεσε, της καινούργιας διοίκησης της ΔΕΗ - η οποία θα τοποθετηθεί πολύ σύντομα - να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, να ξεχωρίσει τα μεγάλα "ψάρια" από τους ανθρώπους, που πραγματικά πένονται, που πραγματικά δεν έχουν κάποια προοπτική στη ζωή τους. Όπως έχει πει και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και μήνες, υπάρχουν άνθρωποι με πισίνες, με βίλες, οι οποίοι κρύβονται πίσω από το κοινωνικό πρόβλημα και χρωστάνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, σε αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε αυτούς θα στοχεύσουμε».

Σε σχέση τέλος με τα τιμολόγια, επανέλαβε ότι η αναπροσαρμογή θα εξισορροπηθεί με δύο μειώσεις: τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που θα γίνει τώρα, καθώς ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πλεονασματικός.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η ΔΕΗ"

Ρουβίκωνας μετά τη σύλληψη Καλαϊτζίδη: «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά»

«Αλληλεγγύη στον σύντροφο Γιώργο Καλαϊτζίδη που δικάζεται τη Δευτέρα και σε όσους με θάρρος σηκώνουν κεφάλι». Η φράση αυτή αποτελεί τον επίλογο στο κείμενο του Ρουβίκωνα, που μέσα από την ιστοσελίδα Indymedia εκφράζει τη συμπαράστασή του στο ηγετικό στέλεχος της αναρχικής συλλογικότητας, Γιώργο Καλαϊτζίδη.

Συνελήφθη, υπενθυμίζεται, λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ρουβίκωνα κατά του ΣΕΒ με μπογιές και τις απειλές για τις τουριστικές περιοχές.

Ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του Γιώργου Καλαΐτζίδη.

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, σε σχέση με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σχετικά με την επίθεση με μπογιές στο κτίριο του ΣΕΒ.

«Για άλλη μια φορά ένα μέλος μας συλλαμβάνεται για ανάρτηση του στα social media. Είναι μια συνηθισμένη πρακτική των διωκτικών αρχών εδώ και κάποια χρόνια για να αντιμετωπίσουν την συλλογικότητά μας. Μην αυταπατάται όμως κανείς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο του Ρουβίκωνα από όπου εξαπολύονται απειλές κατά της κυβέρνησης:

«Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε πιο αφοσιωμένα, πιο αποφασιστικά αυτό που κάνουμε από πάντα. Να θυμίζουμε στην τάξη μας την κρυμμένη της δύναμη, να την καλούμε να μετρηθεί με τους εχθρούς της».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας μετά τη σύλληψη Καλαϊτζίδη: «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή – Ποιους δρόμους να αποφύγετε

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους οδηγούς που κινούνται καθημερινά στην παραλιακή. Και αυτό γιατί από σήμερα (26.07.2019) έως τις 6 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης του φαληρικού όρμου.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ισχύσουν σε κεντρικούς δρόμους του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος και στον Κηφισό.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις.
ΦΑΣΗ Α
  • Πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της οδού Καραολή Δημητρίου με κατεύθυνση τη Γλυφάδα, από το ύψος του Σταδίου Καραϊσκάκη έως το ύψος της οδού Αθ. Διάκου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, κατά το χρονικό διάστημα από 26-07-2019 έως 30-07-2019, καθ’ όλο το 24ωρο.
Κατά την παραπάνω διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται στον δεξιό κλάδο εξόδου της Καραολή Δημητρίου προς την οδό Εθνάρχου Μακαρίου, από όπου στον κόμβο με τον φωτεινό σηματοδότη τα οχήματα θα στρίβουν αριστερά στην παλαιά Λ. Ποσειδώνος (συνέχεια Εθνάρχου Μακαρίου) προς Γλυφάδα.
  • Προσωρινή τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας της αριστερής λωρίδας της Νέας Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της Λ. Κηφισού έως το ύψος με την οδό Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Πειραιά (οδό Τζαβέλλα και οδό Μικράς Ασίας) προς Γλυφάδα, κατά το χρονικό διάστημα από 26-07-2019 έως 30-07-2019καθ’ όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την εναπομένουσα δεξιά λωρίδα του κλάδου Πειραιά – Γλυφάδα.
ΦΑΣΗ Β
  • Προσωρινή τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων τηςδεξιάς λωρίδας της Νέας Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της Λ. Κηφισού έως το ύψος με την οδό Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Πειραιά (οδό Τζαβέλλα και οδό Μικράς Ασίας) προς Γλυφάδα, κατά το χρονικό διάστημα από 30-07-2019 έως 03-08-2019καθ’ όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την εναπομένουσα λωρίδα κυκλοφορίας.
  • Προσωρινή τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας της αριστερής λωρίδας της Νέας Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της Λ. Κηφισού έως το ύψος με την οδό Αθ. Διάκου, στον κλάδο εξόδου της Λ. Κηφισού με κατεύθυνση τη Γλυφάδα, κατά το χρονικό διάστημα από 30-07-2019 έως 03-08-2019καθ’ όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την εναπομένουσα λωρίδα του κλάδου εξόδου επί της Λ. Κηφισού Λαμία – Γλυφάδα.
ΦΑΣΗ Γ
  • Προσωρινή τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας της δεξιάς λωρίδας της Νέας Λ. Ποσειδώνος στον κλάδο εξόδου της Λ. Κηφισού με κατεύθυνση από Λαμία προς Γλυφάδα, από το ύψος του ΣΕΦ έως το ύψος της οδού Αθ. Διάκου, κατά το χρονικό διάστημα από 03-08-2019 έως 06-08-2019καθ’ όλο το 24ωρο.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την εναπομένουσα αριστερή λωρίδα του κλάδου εξόδου Λαμία – Γλυφάδα.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή – Ποιους δρόμους να αποφύγετε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news