facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος - Δείτε τις αλλαγές που φέρνει

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους επιφέρει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη -αυτό για το επιτελικό κράτος- που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Πρόκειται για μια θεσμική τομή και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, που συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους.

Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και η βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

2) Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

3) Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Πιο αναλυτικά:

- Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

- Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

- Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

- Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.

- Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.

- Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.

- Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση, αλλά και μετά την αποχώρησή του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος - Δείτε τις αλλαγές που φέρνει"

Τουρκία: Υπερηφάνεια για τον «απόγονο των Οθωμανών» Μπόρις Τζόνσον!

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είναι δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αλί Κεμάλ, γεγονός που κάνει την Τουρκία να πανηγυρίζει.

Πολιτικοί και ΜΜΕ προεξοφλούν ότι ο «απόγονος των Οθωμανών» ως πρωθυπουργός πλέον του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για τη Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016, σύμφωνα με τις οποίες, η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλούν τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».

Μπόρις Τζόνσον: Η τουρκική του καταγωγή

«Ο απόγονος των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu. «Για την Αγγλία, ένας πρωθυπουργός με ρίζες στο Τσάνκιρι», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επαρχία από την οποία κατάγεται ο Αλί Κεμάλ στην κεντρική Τουρκία.

Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος που μπήκε στην κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του Twitter και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βελτιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον συνεχάρη επίσης ανεβάζοντας βίντεο όπου εμφανίζονται Τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Μπόρις Τζόνσον για τις ρίζες του στο Τσάνκιρι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα το 2016.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Demiroren» μετέδωσε δήλωση κατοίκου του χωριού Κάλφατ του Τσάνκιρι, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή που κάποιος από το χωριό τους έγινε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον οφείλει την ξανθή και ατίθαση κόμη του στους Τούρκους προγόνους του.

«Τους προγόνους του τους αποκαλούν «ξανθιά παιδιά». Από εκεί έχει κληρονομήσει τα μαλλιά του», είπε ο Μουσταφά Μπαλ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Υπερηφάνεια για τον «απόγονο των Οθωμανών» Μπόρις Τζόνσον!"

Βορίδης και χοιροτρόφοι μίλησαν για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλογών Ελλάδας.

Ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης στα ελληνικά χοίρεια.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, με τον κ. Βορίδη να επαναλαμβάνει τη βούλησή του για ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προς όφελος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως θα υπάρξει επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική παρότρυνσή τους για την ευμενέστερη δυνατή λύση προς όφελος των χοιροτρόφων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης και χοιροτρόφοι μίλησαν για την αφρικανική πανώλη των χοίρων"

Καιρός αύριο: Έρχεται κύμα ζέστης με 38άρια – Κοπάζουν οι άνεμοι που μας δρόσιζαν!

Καλοκαιρινός και αρκετά πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (26.7.2019). Τα θερμόμετρα σε άνοδο, θα αγγίξουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι μέχρι 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.
Ο καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.\
Ο καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικών διευθύνσεων τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας και πιθανώς της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στη Θεσσαλία κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχεται κύμα ζέστης με 38άρια – Κοπάζουν οι άνεμοι που μας δρόσιζαν!"

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπεται η Ελλάδα για την οδηγία για τους οικοτόπους

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τη βιοποικιλότητα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αν και η Ελλάδα έχει ορίσει ειδικές ζώνες διατήρησης για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, δεν έχει καθορίσει τους αναγκαίους στόχους διατήρησης και μέτρα που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε όλους αυτούς τους τόπους.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τους οικοτόπους, τα κράτη-μέλη προτείνουν Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), στους οποίους απαντούν οι τύποι φυσικών οικοτόπων και οι οικότοποι ειδών που παρατίθενται στην Οδηγία. Στη συνέχεια, ο κατάλογος των τόπων εγκρίνεται από την Επιτροπή, ως ένα πρώτο βήμα για την εδραίωση του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών Natura 2000.

Στις 19 Ιουλίου 2006 η Επιτροπή ενέκρινε κατάλογο 239 τόπων για την Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις της. Τον Φεβρουάριο του 2015 στάλθηκε προειδοποιητική επιστολή, την οποία ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη τον Φεβρουάριο του 2016 και συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη τον Μάρτιο του 2018. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπεται η Ελλάδα για την οδηγία για τους οικοτόπους"

Ιός Δυτικού Νείλου: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Δυναμικά συνεχίζει την πορεία του ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 10. Από τους ασθενείς, οι τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – δύο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ένας σε θάλαμο.

Η πλειονότητα των περιστατικών καταγράφηκε στις ήδη «μολυσμένες» περιοχές, ενώ στον χάρτη των επίμαχων περιοχών -Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας- μπήκε αυτήν την εβδομάδα και η Αττική. Στον νομό Καβάλας έχουν δηλωθεί σχεδόν τα μισά κρούσματα – τα τέσσερα εκ των δέκα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 19 ως τις 25 Ιουλίου αναφέρθηκαν άλλα πέντε περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Εξ αυτών τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυσ. Τα άλλα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση, οι ασθενείς είναι ηλικίας από 52 έως 77 χρόνων. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπογραμμίζουν πως ο ιός έχει εγκατασταθεί στη χώρα και πως η επανεμφάνισή του στις ίδιες περιοχές που είχαν μπει πέρυσι στον μολυσματικό χάρτη αλλά και σε νέες, είναι δεδομένη.

Η Ελλάδα, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία είχαν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Πλέον, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ έχουν αναφερθεί κρούσματα και στη Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους. Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα. Άλλα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σίτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα"

ΥΠΕΘΑ: Το Αιγαίο έχει σύνορα - δεν φοβόμαστε από την τουρκική παραβατικότητα

Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύει το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, όπου έχει γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον αγωγό προαγωγής της έντασης στην περιοχή, και προετοιμάζεται ώστε να έχει απάντηση για όλα τα ενδεχόμενα.
Αυτό δήλωσε σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική εξαγγελία περί προοπτικής γεώτρησης νότια του Καστελόριζου, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν σε υψηλότερο επίπεδο από εμάς συστάσεις (του διεθνούς παράγοντα) που θα αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο». «Προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε», επανέλαβε ο ΥΠΕΘΑ.
MARINEZA VAMVAKARI
Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παναγιωτoπούλος τόνισε ότι δεν είναι ένα μηχανισμός που θα αποκαταστήσει σχέσεις ειρήνης και αρμονίας στο 100% με την Τουρκία, αλλά είναι ένα κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να είναι ανοικτό σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, έστω σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπων, για την αποκλιμάκωσή της. «Θα εκτιμήσουμε από δω και πέρα, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, πόσο ενεργό θα είναι αυτό το κανάλι επικοινωνίας» ανέφερε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το οικονομικό και υλικοτεχνικό κόστος που επωμίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση αποστολών έρευνας διάσωσης και άλλων κοινωνικών δράσεων, ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι η Πολιτεία έχει επιλέξει σε καιρό ειρήνης να υποστεί κάποια φθορά στα πλωτά και πτητικά μέσα της προκειμένου να κάνει το ανθρωπιστικό καθήκον της. Παράλληλα, αφού παρατήρησε ότι η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποτελεί την κύρια αποστολή τους, γνωστοποίησε ότι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα εξεταστούν τρόποι για το πώς θα επιλυθεί το θέμα της επιβάρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
MOD.MIL_GR
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαπιστώνοντας ότι στην κοινωνία αλλάζει το κλίμα μόλις λάβουν δράση οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, κάλεσε την κοινωνία να αντιληφθεί ότι είναι ένας διακριτός ρόλος, ο οποίος θα συνεχιστεί μεν, ωστόσο κύριο μέλημα αποτελεί η επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ενδυνάμωση των επιχειρησιακών και λειτουργικών δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι εξετάζεται η αλλαγή του νόμου περί προμηθειών, ώστε να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουν δοθεί για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Όπλων. Απώτερος σκοπός είναι, πρόσθεσε, να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την πολυεπίπεδη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς το κοινωνικό σύνολο, το πρώτο εξάμηνο του 2019, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος κοινωνικής προσφοράς».
Μόνο στον τομέα των αερομεταφορών ασθενών, το πρώτο εξάμηνο του έτους ο Στρατός Ξηράς εκτέλεσε 135 αποστολές, μεταφέροντας 190 ασθενείς, και η Πολεμική Αεροπορία 396 αποστολές, μεταφέροντας περισσότερους από 580 ασθενείς.
MOD.MIL_GR
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βράβευσε τον διοικητή του 691 Βιομηχανικού Εργοστάσιου Βάσης, συνταγματάρχη Αθανάσιο Χιώτη, για την περιβαλλοντική συμπεριφορά της μονάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Φίλος του Περιβάλλοντος». Οι άλλες δύο υποψήφιες μονάδες ήταν η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η 110 πτέρυγα Μάχης.
Αποστολή του 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και Βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο και χρώματα διαφόρων τύπων.
Επίσκεψη στο ΑΣΔΕΝ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, και τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, επισκέφθηκε την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).
Εκεί ο κ. Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τα Επιτηρητικά Φυλάκια Παναγιάς και Φαρμακονησίου, ενώ συνομίλησε με τους διοικητές όλων των Σχηματισμών των τοπικών ΑΔΤΕ.
Στην ομιλία του στο προσωπικό της ΑΣΔΕΝ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «το Αιγαίο είναι ένα δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων, μια θάλασσα με σύνορα...Είναι ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας. Είναι το στρατηγικό βάθος αυτής της χώρας, είναι ο λόγος που η χώρα αυτή, η οποία υπέμεινε πάρα πολλά, αλλά και ξεπέρασε ακόμα περισσότερα, έχει το βάθος, έχει το ζωτικό χώρο για να συνεχίσει να είναι μία ισχυρή παρουσία, που εκπέμπει σήματα σταθερότητας, σωφροσύνης και σοβαρότητας στην ευρύτερη περιοχή».
MOD.MIL_GR
Ο υπουργός εγγυήθηκε ότι «θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δουλειά σας με επαγγελματισμό. Η αποστολή που έχετε αναλάβει με πατριωτικό αίσθημα και αίσθηση καθήκοντος και κατεπείγοντος είναι να υλοποιείτε αυτό που περιγράφουμε ως αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αξιόμαχο, ετοιμότητα, αποτρεπτική ισχύς.
Εσείς είστε ο λόγος που όλοι όσοι επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας μας θα το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν» τόνισε ο ΥΠΕΘΑ.
MOD.MIL_GR
Όπως συμπλήρωσε, «πλέον αντιλαμβάνονται και οι πιο ισχυροί σύμμαχοί μας ότι εμείς είμαστε αυτοί πάνω στους οποίους πρέπει να επενδύουν και να ποντάρουν έτσι ώστε η περιοχή μας να γίνει μία περιοχή ειρήνης και σταθερότητας και να ξεπεραστούν οι όποιες αστάθειες. Αντιλαμβανόμαστε τις αστάθειες, την προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων, όμως αυτή η συμπεριφορά, όσο προκλητική και να γίνει, το ξέρετε και το ξέρουμε ότι υπάρχουν "κόκκινες γραμμές". Όταν αυτές τείνουν να ξεπεραστούν, είμαστε και εμείς εδώ για να εκπέμψουμε ισχυρό στίγμα ψυχραιμίας, αλλά κι αποφασιστικότητας, περίσκεψης και σθένους. Αυτή είναι η αποτρεπτική ισχύς της χώρας και εσείς είστε ένας από τους βασικούς βραχίονές της» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΘΑ: Το Αιγαίο έχει σύνορα - δεν φοβόμαστε από την τουρκική παραβατικότητα"

«Λιώνει» η Ευρώπη από τον καύσωνα: Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο!

«Σπάνε» τα ρεκόρ... και τα θερμόμετρα στην Ευρώπη, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε πρωτόγνωρα, για πολλές χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου», ύψη. Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία έσπασε ένα νέο απόλυτο ρεκόρ ζέστης, με τα θερμόμετρα να δείχνουν 40,9 βαθμούς Κελσίου, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (DWD).

Η θερμοκρασία αυτή μετρήθηκε στο Λίνγκεν, στην Κάτω Σαξονία, γύρω στις 14.50 τοπική ώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 40,5 βαθμών είχε καταγραφεί μόλις χθες, Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή καταγραφή και ότι ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο το απόγευμα.



Το ρεκόρ της 5ης Ιουλίου του 2015, όταν η θερμοκρασία στο Κίτσινγκεν της Βαυαρίας είχε φθάσει στους 40,3 βαθμούς, καταρρίφθηκε ήδη από την Τετάρτη στο Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου και την Πέμπτη αναμένονται ανάλογες θερμοκρασίες. Ο δήμαρχος της πόλης, Γκέοργκ Σμιτς, σε μια προσπάθεια να... δροσίσει τους 150 υπαλλήλους του δημαρχείου, παρήγγειλε παγωτά, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν.

heat_wave_netherlands

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει περιορισμένης έκτασης προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς σε κάποια σημεία του δικτύου της νοτιοδυτικής Γερμανίας οι ράγες έχουν υποστεί αλλοιώσεις από τη ζέστη. Στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας οι Αρχές έβαψαν τις γραμμές του τραμ λευκές, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, έτσι αναπτύσσονται θερμοκρασίες κατά επτά-οκτώ βαθμούς χαμηλότερες.

heat_wave_deutschland

Προβλήματα όμως διαπιστώνονται και στις συγκοινωνίες με τα ποταμόπλοια στη νότια Βαυαρία, όπου, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και του καύσωνα, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, το κύμα καύσωνα αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο.

Στη Γαλλία -και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι- «έσπασε» το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που χρονολογείται από το 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου), καθώς ο υδράργυρος ανέβηκε στους 42 βαθμούς και πολλοί αναζήτησαν δροσιά ακόμα και δίπλα στον Πύργο του Άιφελ!



Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες «να προσέξουν τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους».



Στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε όμως ο υδράργυρος και στη Βρετανία, φθάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Met Office). Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χίθροου, στο Λονδίνο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου, των 36,7 βαθμών Κελσίου, επισημαίνει το Met Office σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παραμένει πολύ πιθανό η Βρετανία να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, αυτό των 38,5 βαθμών Κελσίου.

heat_wave_paris

Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία... σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI. Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών, μία ημέρα πριν.

heat_wave_netherlands2
heat_wave_netherlands3

Νωρίτερα την Πέμπτη, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας είχε μιλήσει για ρεκόρ 41,7 βαθμών Κελσίου, ωστόσο μερικά λεπτά αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση ότι η μέτρηση δεν ήταν αξιόπιστη.

Στο Βέλγιο, τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου -το απόγευμα τοπική ώρα- στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από τον Ντάβιντ Ντεχενάου, τον επικεφαλής μετεωρολόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, IRM. «Νέο εθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 40,6 βαθμοί στο Κλάιν Μπρόγκελ τώρα και δεν έχει τίποτα τελειώσει ακόμα! Απίστευτο!» έγραψε σε tweet ο μετεωρολόγος λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λιώνει» η Ευρώπη από τον καύσωνα: Θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο!"

Διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση σύνταξης, λόγω θανάτου (σύνταξη χηρείας), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/2019, παρέχει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με έγγραφο που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τη διάταξη, καταργούνται τα ηλικιακά κριτήρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων/ετέρων μερών του συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένων.

Η σύνταξη, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, καταβάλλεται πλέον σε αυτούς τους δικαιούχους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, μέχρι το τέλος του μήνα κατά την οποία πληρούνται οι προϋποθέσεις λήξης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου των προσώπων αυτών, ήτοι:

i. με το θάνατο του δικαιούχου,

ii. με τη σύναψη γάμου του ή συμφώνου συμβίωσης.

Η σύνταξη, λόγω θανάτου, χορηγείται σε τέκνα θανόντος ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας ή συνταξιούχου (νόμιμα, τα νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά), υπό τους όρους να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα και, επομένως, αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλον γάμο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, καταργείται η προϋπόθεση φοίτησης των τέκνων ασφαλισμένου ή συνταξιούχου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Στην περίπτωση αυτή, η λήξη του δικαιώματος επέρχεται στο τέλος του μήνα:

i. θανάτου του δικαιούχου,

ii. κατά τον οποίο ο δικαιούχος συνάπτει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

Η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται στα τέκνα και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας μόνο στην περίπτωση που κατά το χρόνο του θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε, πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Στην περίπτωση αυτή, η λήξη του δικαιώματος επέρχεται για τους ίδιους ως άνω λόγους, καθώς και στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, δεν υφίσταται πλέον ανικανότητα για την άσκηση κάθε βιοποριστικής εργασίας.

Επίσης, με διάταξη, καθορίζονται πλέον τα τρία έτη ελάχιστης διάρκειας γάμου/συμφώνου συμβίωσης από τη σύναψή τους μέχρι την ημερομηνία θανάτου ως προϋπόθεση για την αναγνώριση δικαιώματος συνταξιοδότησης σε επιζώντα σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Η απαίτηση για τη συμπλήρωση πέντε ετών καταργείται.

Η εν λόγω προϋπόθεση εξακολουθεί να μην ελέγχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα, εξαιτίας της υπηρεσίας (κατά τις διατάξεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους τ. φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται για τις περιπτώσεις ατυχήματος που χαρακτηρίζεται εργατικό) ή σε ανθρωποκτονία.

- Κατά τη διάρκεια του γάμου γεννήθηκε ή με το γάμο νομιμοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ή υιοθετήθηκε τέκνο. Πλήρης εξομοίωση του γεννημένου χωρίς γάμο τέκνου με τέκνο γεννημένο σε γάμο επιτυγχάνεται, όταν παράλληλα με την αναγνώριση (εκούσια ή δικαστική), συναφθεί και γάμος των γονέων.

- Η χήρα, κατά το χρόνο του θανάτου, τελούσε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, η οποία δεν διεκόπη και γεννήθηκε ζων τέκνο.

- Συντρέχει η περίπτωση ανασύστασης προϋπάρξαντος γάμου. Ο αρχικός και ο εξ ανασυστάσεως γάμος, κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο σύζυγος, πρέπει να έχουν διαρκέσει συνολικά τουλάχιστον πέντε έτη, ο δε εξ ανασυστάσεως πρέπει να είχε διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών. Εξυπακούεται ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική διάρκεια του αρχικού και εξ ανασυστάσεως γάμου θα πρέπει να είναι τρία έτη.

Για τον επιζώντα σύζυγο/έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, το ποσοστό της σύνταξης που δικαιούται, καθορίζεται πλέον στο 70% επί του ποσού της σύνταξης το οποίο δικαιούτο ή είχε χορηγηθεί σε σύζυγο που απεβίωσε. Τα ποσοστά μεταξύ διαζευγμένων και επιζώντων συζύγων επιμερίζονται αναλόγως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β της υποπαρ. Α της παρ. 4 του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας"

Μύκονος: Έξαλλοι οι καταστηματάρχες με τους συνεχείς φορολογικούς ελέγχους

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και μέλη της κυβέρνησης με θέμα, «Στοχοποίηση των επιχειρήσεων της Μυκόνου από την Α.Α.Δ.Ε», έστειλε σήμερα ο «Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών και Κέντρων Διασκεδάσεως Νήσου Μυκόνου». 

Στην επιστολή του συνδέσμου, που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης του νησιού, και ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «πως για ακόμα μία χρονιά οι επιχειρήσεις της Μυκόνου βρίσκονται στο στόχαστρο συνεχόμενων και επαναλαμβανόμενων ελέγχων από πληθώρα ελεγκτικών κλιμακίων» και τη δήλωση, «πως είμαστε υπέρ των ελέγχων, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται οι σωστές επιχειρήσεις», προτείνονται διορθώσεις στην εφαρμογή του διοικητικού μέτρου της 48ης σφράγισης προς την κατεύθυνση «ουσιαστικών ελέγχων με δικαιοσύνη». Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ», που εδρεύει στη Μύκονο και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη Κ., Μέγαρο Μαξίμου- Ηρώδου Αττικού αρ. 19, Αθήνα
κ. Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής, Βεσυρόπουλο Απ., Υπουργείο Οικονομικών – Καραγιώργη Σερβίας αρ. 10, Αθήνα
κ. Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Παπαθανάση Ν., Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – Νίκης αρ. 5, Αθήνα
κ. Υφυπουργό Τουρισμού, Κόνσολα Μ., Υπουργείο Τουρισμού- Λεωφ. Αμαλίας αρ. 12, Αθήνα
κ. Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Μύκονος, 25η Ιουλίου 2019

ΘΕΜΑ: «Στοχοποίηση των επιχειρήσεων της Μυκόνου από την Α.Α.Δ.Ε.»

1. Ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης στην Μυκόνου ως θεσμική επαγγελματική συλλογικότητα από το 1994. Ο κλάδος μας αναλαμβάνει ξανά τον μεγαλύτερο όγκο της ευθύνης ποιοτικής και υψηλού επιπέδου διαχείρισης και προσφοράς των τουριστικών υπηρεσιών, που με την παράλληλη καλλιέργεια οικονομικών συνεργασιών και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αποτελούν τη βαριά «βιομηχανία» του νησιού μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

2. Ο λόγος που σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας είναι γιατί διαπιστώνουμε πως για ακόμα μία χρονιά οι επιχειρήσεις της Μυκόνου βρίσκονται στο στόχαστρο συνεχόμενων και επαναλαμβανόμενων ελέγχων από πληθώρα ελεγκτικών κλιμακίων. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε πως είμαστε υπέρ των ελέγχων, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύονται οι σωστές επιχειρήσεις. 

3. Η ισχύουσα νομοθεσία που οδηγεί σε άμεση 48ωρη σφράγιση μιας επιχείρησης γιατί δεν έκοψε 10 αποδείξεις ή ποσό άνω των 500€, είναι ένα μέτρο τα αποτελέσματα του οποίου είναι 
δυσανάλογα με τη ζημία που προκαλείται αφενός μεν στην επιχείρηση και αφετέρου στο κράτος, αλλά και για την εικόνα του ελληνικού τουρισμού.

4. Ο τρόπος εφαρμογής και διοικητικού μέτρου της σφράγισης έχει δείξει ότι υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις, στις οποίες είναι πασιφανές πως δεν υπήρχε πρόθεση φοροδιαφυγής, αλλά έχει γίνει ανθρώπινο λάθος, όπως ενδεικτικά πρόσφατα που επιχείρηση που είχε ημερήσια έσοδα μέχρι τη στιγμή του ελέγχου πάνω από 100.000€ και δεν εκδόθηκε έγκαιρα μία απόδειξη 520€ από αμέλεια του υπαλλήλου, πάνω στον φόρτο εργασίας. Είναι αδιανόητο να πιστέψει κάποιος ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε πρόθεση να φοροδιαφύγει και να ρισκάρει να σφραγιστεί για 48ώρες, μη εκδίδοντας μία απόδειξη αξίας 520€, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,5% του δηλωθέντος ημερήσιου τζίρου της.

5. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ελεγκτών βοηθούν τις επιχειρήσεις να διορθωθούν όταν εντοπίζουν λάθη, υπάρχουν και κάποιες μικρές εξαιρέσεις ελεγκτών που εμφανίζονται ότι το μόνο που θέλουν είναι να σφραγίσουν μία επιχείρηση, αδιαφορώντας αν τελικά αδίκως βεβαίωσαν παράβαση.

6. Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του, έχοντας δεχθεί τους περισσότερους ελέγχους από ολόκληρη την Ελλάδα, έχει να προτείνει τα εξής:
6.1. Να εφαρμόζεται η 48ωρη σφράγιση μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί απόδειξη για ποσό μεγαλύτερο του 10% του Χ της στιγμής του ελέγχου, διαφορετικά να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο πολλαπλάσιο του ποσού που δεν εκδόθηκε. 
6.2. Στην περίπτωση 48ωρης σφράγισης, να είναι υποχρεωμένοι οι ελεγκτές να καταγράφουν επιτόπου τα πλήρη πραγματικά περιστατικά και να μην αρκούνται σε μία απλή διατύπωση ότι δεν εκδόθηκε μία απόδειξη τάδε ποσού. Με αυτόν τον τρόπο και ο ελεγχόμενος, αλλά και ο διοικητικός δικαστής θα μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς έγινε, δηλαδή τις συνθήκες τέλεσης της αποδιδόμενης παράβασης.
6.3. Στην περίπτωση 48ωρης σφράγισης, να επιδίδεται επιτόπου η εκτελεστή διοικητική πράξη, ώστε ο ελεγχόμενος να μπορεί άμεσα να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή για να ζητήσει την έννομη προστασία του.
6.4. Επίσης, θεωρούμε πολύ αυστηρό, ανάγοντας τους ελεγκτές σε δικαστές που αποφασίζουν και διατάζουν, να εκτελείται η απόφαση σφράγισης των ελεγκτών χωρίς ο ελεγχόμενος να έχει προθεσμία να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η υπερβολική εξουσία σε κάποιο ελεγκτικό όργανο, μπορεί να δημιουργήσει κρούσματα διαφθοράς. Δεν υπάρχει πουθενά στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα η ανάθεση εξουσίας σε κάποιο δημόσιο υπάλληλο να σφραγίσει ένα κατάστημα, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει ο χρόνος για προσφυγή στον φυσικό του δικαστή. Μόνο ο δικαστής μπορεί να σφραγίσει άμεσα μία επιχείρηση και αυτό θεωρούμε πως είναι το ορθό και μπορεί να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου.
6.5. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΠΟΛ 1102/2017, στην επιχείρηση που σφραγίζεται τοποθετείται ταινία/αφίσα με το εξής περιεχόμενο:
«σφραγίσθηκε μέχρι........(ημερομηνία - ώρα), βάσει της αριθ.........απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε ή της με αριθ...........πράξης αναστολής λειτουργίας, η οποία εκδόθηκε κατόπιν της αριθ..........Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ............., σε εφαρμογή των διατάξεων του άθρου 13Α του ν. 2523/1997» και στην αγγλική γλώσσα «operations suspended due to tax violations».

Δυστυχώς, οι προτυπωμένες αφίσες που επικολλά η Α.Α.Δ.Ε. αναφέρει μόνο «ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ – OPERATIONS SUSPENDED DUE TO TAX VIOLATIONS» χωρίς να αναφέρεται πουθενά το χρονικό διάστημα (όπως ορίζει η ΠΟΛ), δημιουργώντας σύγχυση σε πελάτες και περαστικούς ότι η επιχείρηση έχει κλείσει οριστικά, προκαλώντας μεγάλη ζημία στη φήμη της επιχείρησης και τη διαρροή των πελατών σε άλλες επιχειρήσεις.
7. Τελειώνοντας, θέλουμε να σας επαναλάβουμε ότι ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του είναι υπέρ των ελέγχων, αλλά ουσιαστικών ελέγχων και με δικαιοσύνη. Επίσης ζητούμε συνάντηση με εσάς για να σας εκθέσουμε από κοντά τα προβλήματά μας, άλλα και τις προτάσεις που έχουμε να σας υποβάλουμε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ



swmateio1
swmateio2


swmateio3

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Έξαλλοι οι καταστηματάρχες με τους συνεχείς φορολογικούς ελέγχους"

Για την άμεση έκδοση ληξιαρχικών πράξεων στα ΚΕΠ συζήτησαν Γεωργαντάς – Λιβάνιος

Την πρόσβαση των ΚΕΠ στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του υπουργείου Εσωτερικών για να εκδίδονται άμεσα οι ληξιαρχικές πράξεις, συζήτησαν στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε και η δυνατότητα για άμεση πρόσβαση και online εξυπηρέτηση των πολιτών και για άλλα δεδομένα, τα οποία εντάσσονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα συναντήσεις μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων.

reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Για την άμεση έκδοση ληξιαρχικών πράξεων στα ΚΕΠ συζήτησαν Γεωργαντάς – Λιβάνιος"

Κύπρος: Εντείνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι - Ξεκινούν την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο

«Σε λίγο θα μπούμε στα Βαρώσια (κλειστή πόλη Αμμοχώστου) μαζί με τα μέλη της ομάδας καταγραφής περιουσιών», ανέφερε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι τηλεφωνικά σήμερα το πρωί σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού NTV. «Έχουμε κάποια αδρά στοιχεία στα χέρια μας. Αυτά πρέπει να τα επικαιροποιήσουμε».

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι επιταχύνονται οι εργασίες για το άνοιγμα της «πόλης φάντασμα», όπως είναι γνωστά τα Βαρώσια, και λέγοντας ότι «σήμερα προχωρούμε στην εφαρμογή της απόφασης για την καταγραφή» περιουσιών, ανακοίνωσε ότι η ομάδα ειδικών θα έκανε σήμερα την πρώτη της επιθεώρηση επί του εδάφους και θα πήγαινε και ο ίδιος μαζί τους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το ψευδοκράτος, πριν κάνουν ένα βήμα θα πρέπει να δουν την κατάσταση των περιουσιών, «που ανήκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους». Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι έλαβαν απόφαση να κάνουν την εργασία αυτή της καταγραφής χωρίς να παραβιαστούν τα ατομικά αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα Βακουφίων).

«Τώρα προχωράμε στην εφαρμογή. Θα κάνουμε σιγά σιγά έρευνα επί του εδάφους για την κατάσταση αυτών των κτιρίων, της υποδομής της πόλης, την κατάσταση των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της έρευνας θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής. Τη στασιμότητα των κλειστών Βαρωσίων, το να μείνουν έτσι, δεν το δεχόμαστε».

AMMOXOSTOS1
Δεν μπορεί, είπε, να συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στις περιουσίες εκεί να μην έχουν κανένα δεσμό/επαφή. Θα κάνουμε την περιοχή μέρος της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. «Αυτό θα γίνει μονομιάς ή σταδιακά, θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας που γίνεται. Η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί».

Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό, σημείωσε, να συμβεί αυτό μια φορά – να ανοίξουν δηλαδή τα Βαρώσια στην ολότητά τους μονομιάς – ίσως σταδιακά, συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί και ως «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το στάτους κβο να συνεχιστεί, «να σπάσουμε αυτή την δομή».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψή του στα Βαρώσια και είπε ότι η «κυβέρνηση» είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Όπως έγραψε, από σήμερα το πρωί η «ομάδα καταγραφής» στην κλειστής πόλης των Βαρωσίων μπήκε στην περιοχή και ξεκίνησε επιτόπιες εργασίες.

Ανέφερε ότι μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο».

Με τουρκική διοίκηση

Η εργασία για τα Βαρώσια δεν αφορά μόνο την καταγραφή του αριθμού των ερειπωμένων ή κατεστραμμένων κτιρίων στην περίκλειστη πόλη, αλλά και την καταγραφή των εγγράφων και τίτλων ιδιοκτησίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων και εκείνων του ΕΒΚΑΦ, ανέφερε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Τατάρ ρωτήθηκε εάν σήμερα άρχισε η καταγραφή από τη σχετική ομάδα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Απάντησε ότι σε αυτή την καταγραφή συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα έγγραφα είτε από το «τμήμα» βακουφίων, είτε από αλλού και μέσω της Άγκυρας περιλαμβανομένων. Μετά την καταγραφή θα γίνουν και άλλα βήματα, αλλά η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Δεν μπορώ να δώσω τώρα ημερομηνία, αλλά πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η περιοχή για εγκατάσταση υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Εντείνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι - Ξεκινούν την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news