facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Μάτι: Πορεία μνήμης των κατοίκων - Ούτε ένας από τους περυσινούς «αρμόδιους» στις εκδηλώσεις

Πληγωμένες ψυχές, αποκαϊδια, συγκλονιστικές ιστορίες πάνω στις στάχτες, αποτελούν κομμάτια του παζλ της τραγωδίας στο Μάτι. Ένα χρόνο μετά την πύρινη κόλαση που έζησαν κάτοικοι της περιοχής, η θλίψη είναι απέραντη για τους 102 νεκρούς που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά.

Το πρωι είχε τελεστεί μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Στον τόπο, όπου ο πόνος είναι κυρίαρχος και το μούδιασμα είναι ακόμη φανερό, πραγματοποιήθηκε πορεία στη μνήμη των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας.

Η πορεία κατευθύνθηκε στον Ναυτικό Ομιλο στο Μάτι όπου τελέστηκε τρισάγιο σε κλίμα οδύνης. 

Στα καμμένα, στα σημεία όπου δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και τελικά έχασαν τη ζωή τους, τελέστηκε η πορεία μνήμης για τους 102 νεκρούς. Οι εικόνες των απανθρακωμένων οχημάτων που δημιούργησε το δράμα, ήρθαν και πάλι στο νου όταν κάτοικοι πέρασαν από τα μέρη όπου η φωτιά έγραψε τον δικό της δραματικό επίλογο. 




4860517
Από τη διαδρομή των κατοίκων δεν έλειψε η παραλία, το σημείο όπου μαζεύτηκαν δεκάδες άνθρωποι για να καταφέρουν να σωθούν από τις φλόγες και που τελικά πέθαναν από τις αναθυμιάσεις. 
Νωρίτερα, κάτοικοι του Νέου Βουτζά, απέτισαν φόρο τιμής, σε όσους χάθηκαν κατά την φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.
Η πορεία κατευθύνθηκε στον Ναυτικό Ομιλο στο Μάτι όπου τελέστηκε τρισάγιο σε κλίμα οδύνης. 




Image-123
Image-1-_1_


Τα κυπαρίσσια θα πάρουν τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν στον Οικισμό του Νέου Βουτζά.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις της ημέρας απουσίαζαν όλοι οι αρνητικοί «πρωταγωνιστές» της ημέρας. Ουδείς από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραστεί στο σημείο της τραγωδίας, να βρεθεί σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις μνήμης που τελέστηκαν για τα 102 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας.








pro3
pro2
pro1

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Πορεία μνήμης των κατοίκων - Ούτε ένας από τους περυσινούς «αρμόδιους» στις εκδηλώσεις"

Προστασία α΄ κατοικίας: Ανανεωμένος οδηγός για αίτηση στην e-πλατφόρμα

Στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναρτήθηκε ο ανανεωμένος Οδηγός Χρήσης, με εικόνες για το πώς να κάνει κανείς την αίτηση στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας.

Περιλαμβάνει τις ενέργειες του αιτούντος, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, έως και την αποδοχή του σχεδίου σύμβασης ρύθμισης των δανείων.

Επίσης, σήμερα αναρτήθηκαν μέσα στην πλατφόρμα τα στοιχεία των τραπεζών (χρέη, καταθέσεις κλπ) για τους περίπου 1.600 χρήστες που έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας της αίτησής τους, από το σύνολο των περίπου 11.000 χρηστών που έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν την αίτησή τους.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία α΄ κατοικίας: Ανανεωμένος οδηγός για αίτηση στην e-πλατφόρμα"

Το συγκινητικό σκίτσο του Αρκά για την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι

Με ένα σκίτσο με πρωταγωνιστή τον μήνα Ιούλιο, ο Αρκάς θυμάται την τραγική επέτειο του ενός χρόνου από την τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς.

Στο σκίτσο του Αρκά, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο δακρυσμένος μήνας απολογείται λέγοντας… «συγγνώμη», «επειδή κάποιος έπρεπε να το πει» όπως αναφέρει ο σκιτσογράφος.

Δείτε το σκίτσο του Αρκά:



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το συγκινητικό σκίτσο του Αρκά για την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι"

Νεκρός ο γιος του Ζαχαριά σε τροχαίο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη λεωφόρο Τραπεζούντος 63, στον Άγιο Στέφανο.

Όχημα, που οδηγούσε o 23χρονος Αλέξανδρος Ζαχαριάς, γιος του γνωστού ιδιοκτήτη αλυσίδας παιχνιδιών, προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο. Από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός, ο οποίος διακομίστηκε στο ΚΑΤ. Εκεί, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Συμφωνα με κύκλους της Τροχαίας, ο νεαρός, ο οποίος επέβαινε μόνος του στο όχημα μάρκας Volkswagen, επιχείρησε να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα, που οδηγούσε μια γυναίκα.

Από τη μεριά της, η οδηγός του αυτοκινήτου προσπάθησε να στρίψει και ο 23χρονος, για να την αποφύγει, έκανε ελιγμό, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να προσκρούσει στην κολώνα βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Πριν από πέντε χρονια, τον Αύγουστο του 2014, ο 18χρονος τότε Αλεξανδρος, συνεπιβάτης της κόκκινης Ferrari που οδηγούσε ο πατέρας του, είχε τραυματιστεί, όταν ο οδηγός, για άγνωστο λόγο, στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίων Σαράντα στην Εκάλη, έχασε τον έλεγχο του super car και καρφώθηκε σε προστατευτικά κιγκλιδώματα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός ο γιος του Ζαχαριά σε τροχαίο"

Όλες οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το Μάτι - Στη δημοσιότητα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δόθηκε στη δημοσιότητα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων για το Μάτι, αλλά και μέτρα ανακούφισης τόσο των εγκαυματιών όσο και των πυρόπληκτων της περιοχής, που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δίνουν ξεκάθαρα έμφαση στο Μάτι, με τις προαναγγελθείσες παρεμβάσεις να ξεκινούν ευθύς αμέσως από τον Αύγουστο.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού, με πρώτη προτεραιότητα τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Με την ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δεύτερη «μαύρη» επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Αναλυτικά η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

Την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που υφίστανται για τους κατοίκους και το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, από την παραμονή αποβλήτων, απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών εν γένει, στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις που κατατείνουν στη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα σχετικά πορίσματα και τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, από τα οποία προκύπτει η άμεση και επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κινδύνων στις ανωτέρω περιοχές, ιδίως το με αριθμ. πρωτ. 47601/23.7.2019 έγγραφο του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών

Στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, δύνανται, ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, να εκτελούνται με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών οι ακόλουθες αναγκαίες ενέργειες:

α) Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού εν γένει, το οποίο, κατά την κρίση των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών, είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ή συνιστά εστία κινδύνου για μελλοντική φυσική καταστροφή.

β) Έλεγχοι και αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο.

γ) Κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον δικτυακό τόπο των υπουργείων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών δύνανται να διενεργούνται περαιτέρω δράσεις αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, να ρυθμίζεται η διαδικασία εκτέλεσης των ενεργειών του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας.

Άρθρο Δεύτερο

Σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας

Συστήνεται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μάτι ξανά», σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία, ενδεικτικά, υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις
προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων και τη διενέργεια δράσεων αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, οι οποίες τίθενται υπ’ όψιν των αρμόδιων δημοσίων φορέων για άμεση υλοποίηση, και ενημερώνει τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με υφιστάμενα προβλήματα των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων των πληγεισών περιοχών καθώς και εκπρόσωποι των κάτωθι νομικών προσώπων και φορέων:

α) του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

β) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

γ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,

δ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

ε) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

στ) των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου και

ζ) της Περιφέρειας Αττικής.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού ρυθμίζεται κάθε περαιτέρω ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους και τη διαχείριση της εταιρείας και καθορίζεται η συγκρότησή της.

Άρθρο Τρίτο

Κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου

Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, ανατίθεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος» η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018. Για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη που αφορά διαδικασία κατάρτισης και αρμοδιότητα, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει σχετική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου την 23η Ιουλίου 2020. Για την υλοποίηση του έργου της παρούσας παραγράφου το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από οποιαδήποτε άλλη διάταξη που αφορά διαδικασία κατάρτισης συμβάσεων έργου, υπηρεσίας και προμήθειας.

Άρθρο Τέταρτο

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2019

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το Μάτι - Στη δημοσιότητα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου"

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Eldorado Gold, ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές

Τη δημιουργία μεικτής επιτροπής για την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, μετά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζορτζ Μπερνς.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα και συζήτησαν το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η βούληση να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προκειμένου να προχωρήσει αυτή η εμβληματική επένδυση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Eldorado Gold, ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές"

«Καρφί» Τσίπρα για το αριστερό παρελθόν του υπουργού Εσωτερικών

Ένα προσωπικό καρφί για το κομμουνιστικό παρελθόν του Τάκη Θεοδωρικάκου είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών όταν ήταν γραμματέας της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στήριζε την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Ετσι ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να νασχολιάσει με σκληρό ύφος την εκπεφρασμένη τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και σε εκείνες του Τάκη Θεοδωρικάκου, θέση σχετικά με νομοθέτηση νέου εκλογικού συστήματος από την παρούσα Βουλή, ώστε να μην πάμε στις επόμενες εκλογές με την «απλή αναλογική».

Πώς το επιχείρησε; Με ένα προσωπικό «καρφί» για το αριστερό παρελθόν του Τάκη Θεοδωρικάκου, τον οποίο φωτογράφισε λέγοντας «πρέπει να έχεις δώσει αγώνες για την απλή αναλογική για να ξέρεις να την κατεδαφίσεις». Αναφερόταν με τον τρόπο αυτόν στην συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, στους αγώνες και την πάγια θέση του τότε κόμματός του, στην καθιέρωση απλής και ανόθευτης αναλογικής.

Συνέχισε τονίζοντας πως «Δεν έχετε αφήσει καν να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων. Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται συγκλήσεις και συνεννοήσεις. Έχετε αλλεργία με την αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών»…

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καρφί» Τσίπρα για το αριστερό παρελθόν του υπουργού Εσωτερικών"

Προπύλαια: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της κατάργησης του ασύλου

Σφοδρές αντιδράσεις στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλεί η σχεδιαζόμενη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή, μέσα στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Δεκάδες σύλλογοι φοιτητών και παρατάξεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, ψηφίσματα και καταγγελίες ενάντια στους σχεδιασμούς που προωθούνται, ενώ το απόγευμα της Τρίτης διοργανώθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.



Κλειστές, λόγω του συλλαλητηρίου, που ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, έμειναν η Αμαλίας και η Πανεπιστημίου, καθώς και η Σέκερη, από τη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το Σύνταγμα.

Στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων και αριστερών οργανώσεων.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προπύλαια: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της κατάργησης του ασύλου"

Έρευνα ΑΠΘ για Μάτι: «Να απομακρυνθεί τώρα ο αμίαντος – Κίνδυνος έκθεσης σε τοξικά υλικά»

Εν μέρει καθησυχαστικά, αλλά και με στοιχεία που υποδεικνύουν την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων απομάκρυνσης του αμιάντου, είναι τα συμπεράσματα μελέτης του ΑΠΘ για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανάλυση κινδύνου ως απόρροια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, τον Ιούλιο του 2018. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης ως βασικό συμπέρασμα της μελέτης που θα παρουσιάσει, αύριο, στους κατοίκους της περιοχής.
 Η «Έρευνα για την επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι», όπως είναι ο τίτλος της, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Crome-Life: Μεσογειακό Δίκτυο Περιβάλλοντος και Υγείας.
Πρόκειται για την πρώτη χρονικά επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.
«Προτεραιότητα η απομάκρυνση του αμιάντου»
Η μελέτη, που έγινε με δείγματα από περίπου 40 διαφορετικές θέσεις σε όλη την περιοχή, αποτυπώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον πραγματικό χρόνο της δειγματοληψίας αλλά προχωρά και σε εκτίμηση για τη μακροχρόνια τοξικότητα του περιβάλλοντος.
Συγκρίνοντας τις μετρημένες τιμές σε καμένες περιοχές με τις αντίστοιχες μετρήσεις στο έδαφος μη καμένων αλλά γεωλογικά συναφών περιοχών τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση στο Μάτι και σε όλη την περιοχή σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με τον σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν ως προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, υλικών που περιέχουν αμίαντο.
Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα τις έρευνας αναφέρεται ότι:
-Διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου.
-Από τις αναλύσεις και συγκρίνοντας τις τιμές που μετρήθηκαν στην καμένη περιοχή με τις αντίστοιχες τιμές σε μη καμένα εδάφη, παρατηρήθηκε ελεγχόμενη αύξηση (της τάξης του 20% κατά μέσον όρο) των επιπέδων των περισσότερων μετάλλων, ενώ οι διαφορές όσον αφορά τις συγκεντρώσεις των οργανικών ενώσεων κυμαίνονται στα επίπεδα του 20-50%, με εξαίρεση τους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, των οποίων η μέση τιμή σχεδόν διπλασιάστηκε.
-Ενδιαφέρον παρουσιάζει η χωρική διακύμανση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την πυρκαγιά, όπου αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και οργανικών ενώσεων παρουσιάστηκαν σε περιοχές, όπως το Νταού Πεντέλης, το Λύριο Ίδρυμα, ο Αγ. Ανδρέας, καθώς και στο σημείο δειγματοληψίας επί της οδού Αγίας Ειρήνης, κάτι που καταδεικνύει την διασπορά των προϊόντων καύσης σε σημαντικές αποστάσεις από τα σημεία από τα οποία πέρασε η φωτιά.
-Ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.
«Χαμηλός αλλά όχι αμελητέος ο κίνδυνος έκθεσης σε τοξικά υλικά»
«Ο κίνδυνος που βγαίνει συνολικά είναι χαμηλός, αλλά όχι αμελητέος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως δεδομένου ότι από τη δειγματοληψία -μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά- έχουν προχωρήσει διαδικασίες καθαρισμού της περιοχής, θα πρέπει να γίνει επαναδειγματοληψία στις ίδιες θέσεις και μέτρηση των ινών αμιάντου, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τον υπολειπόμενο κίνδυνο στον παρόντα χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση του αμιάντου και τις προτεινόμενες διαδικασίες απομάκρυνσής του, ο καθηγητής εξηγεί ότι «ο αμίαντος είναι συσσωρευμένος σε ένα συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει όμως και περαιτέρω διασπορά των ρύπων στο πεδίο κι εκεί χρειάζεται μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων».
«Τα υλικά με αμίαντο που είναι μαζεμένα, είναι κακό ότι ακόμη παραμένουν, είναι τοξικά, μπορούμε όμως να τα διαχειριστούμε άμεσα. Πιο δύσκολος είναι ο καθαρισμός εκεί που υπάρχει η διασπορά των ινών αμιάντου, καθώς θα πρέπει να βγει το κομμάτι του εδάφους που έχει την επιβάρυνση. Υπάρχει όμως η τεχνική εξειδίκευση για να γίνει ο καθαρισμός, με την αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο», διευκρίνισε.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Μάτι, έπειτα από συνεννόηση με την Επιτροπή κατοίκων της πληγείσας περιοχής, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και προς αποφυγή διαμόρφωσης κλίματος κινδυνολογίας. Η έρευνα έχει παραδοθεί προς αξιοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος.
ΑΠΕ – ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα ΑΠΘ για Μάτι: «Να απομακρυνθεί τώρα ο αμίαντος – Κίνδυνος έκθεσης σε τοξικά υλικά»"

Νέα ΕΡΤ: «Κούρεμα» στα συμβόλαια με τις ομάδες και έξωση στον Καλφαγιάννη

Σχέδιο για την αποσυριζοποίηση του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή του σε αξιόπιστο δίαυλο έγκυρης ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας έχουν εκπονήσει στο κυβερνητικό επιτελείο και θα θέσουν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα. Με στόχο την αντιστροφή της πορείας απαξίωσης στην οποία οδήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να κατοχυρώσουν την ανεξάρτητη λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και να τα καταστήσουν ανταγωνιστικούς διαύλους απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Μπορεί η υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό να έγινε αφορμή για επικριτικά σχόλια περί ενίσχυσης του ασφυκτικού ελέγχου τους από την κυβερνητική ηγεσία, ωστόσο συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε την ακριβώς αντίθετη στόχευση.

«Το επόμενο διάστημα θα γίνει σαφές ότι κόβεται άπαξ και διά παντός ο ομφάλιος λώρος που επί δεκαετίες τώρα ένωνε, άλλοτε πιο ισχυρά και άλλοτε πιο χαλαρά, τα δημόσια μέσα με την εκάστοτε κυβέρνηση», διαβεβαιώνουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο. «Προπαγανδιστικές εκπομπές που λιβανίζουν την κυβέρνηση και υβρίζουν την αντιπολίτευση, παραπέμποντας σε τριτοκοσμικές χώρες με μονοκομματικά καθεστώτα, δεν έχουν καμία θέση σε δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς ευρωπαϊκής χώρας», επισημαίνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι. 

Αναφέρουν επιπλέον ότι «δεν πρόκειται να δούμε εφεξής δελτία ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση που να ξεκινούν υποχρεωτικά με τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού, ανεξαρτήτως αν αυτή παρουσιάζει ή όχι ειδησεογραφικό ενδιαφέρον».

Ανεβαίνει η τηλεθέαση

«Οπως γίνεται σε όλα τα σοβαρά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, έτσι και στην ΕΡΤ την ιεράρχηση των ειδήσεων θα την κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που στελεχώνουν τον δημόσιο φορέα», διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, η έμμεση οδηγία που έφτασε από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αγία Παρασκευή ήταν να ξεκινήσει άμεσα μια τέτοια ρότα. Την ευθύνη του τομέα των ειδήσεων της ΕΡΤ ανέλαβαν ατύπως δύο στελέχη από το εσωτερικό της: ο Φώτης Καφαράκης και ο Γιάννης Τρουπής, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με το καθήκον να κρατήσουν τα ηνία μέχρις ότου αναλάβει η διάδοχη κατάσταση μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Δρόσου.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση -έως και διπλασιασμός!- στην τηλεθέαση των ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικότερα από τις 8 Ιουλίου και ύστερα, το βραδινό δελτίο της ΕΡΤ1 έχει κατά μέσο όρο σταθερά ποσοστά άνω του 10% και ορισμένες ημέρες φτάνει και το 14% με 15%. Το προηγούμενο διάστημα, καθώς και την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η τηλεθέαση του ίδιου δελτίου ήταν στο 4%. 

Αυξημένη προσέλκυση τηλεθεατών υπάρχει και στα άλλα δελτία της ΕΡΤ, λένε πηγές από την Αγία Παρασκευή. Οι ίδιοι αποδίδουν τη διαφορά στην αλλαγή του προσανατολισμού και της θεματολογίας. Επισημαίνουν ότι έχουν κάνει «στροφή προς τα λαϊκά και κοινωνικά θέματα, ανεξαρτήτως της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας». 

Για παράδειγμα, η ορκωμοσία της Βουλής, που σε άλλες εποχές θα ήταν πρώτο θέμα με εστίαση στην παρουσία του πρωθυπουργού, αξιολογήθηκε ως δέκατο κατά σειρά. Επίσης, στο κυβερνητικό ρεπορτάζ αφιερώνεται λελογισμένος χρόνος και, σε αντίθεση με το παρελθόν, ενσωματώνονται και οι εκάστοτε αντιδράσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων. 

Το μισθολόγιο και οι προσλήψεις

Στις επιδιώξεις όσων σχεδιάζουν το νέο τοπίο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι να εξαιρεθεί από τον σφιχτό κορσέ του ενιαίου μισθολογίου το «παραγωγικό κομμάτι» της (ενημερωτικές εκπομπές, ειδήσεις κ.λπ.). Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η ΕΡΤ δεν μπορεί να προσελκύσει γνωστούς δημοσιογράφους ή ικανούς σκηνοθέτες για να οργανώσει μια ανταγωνιστική εκπομπή.

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που αν δεν επιλυθεί θα εξακολουθήσει να κρατά τον κρατικό φορέα σε καθήλωση, αντιμετωπιζόταν με διαδικασίες bypass που ήταν στα όρια της νομιμότητας. Η ΕΡΤ συμβαλλόταν με εταιρείες παραγωγής και οι εκπομπές βαφτίζονταν «μεικτές παραγωγές», έτσι ώστε δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και λοιποί συντελεστές να πληρώνονται χωρίς να τηρείται το ενιαίο μισθολόγιο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, υπήρχαν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, αφού οι υπάλληλοι της ΕΡΤ αμείβονταν με ψίχουλα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που πληρώνονταν από τις εταιρείες παραγωγής. Γι’ αυτό και συχνά οι πρώτοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διακριτική μεταχείριση που είχαν έναντι των «παρείσακτων», που για την ίδια δουλειά είχαν πολύ καλύτερες απολαβές.

Εκτός αυτού του προβλήματος, ζήτημα ανακύπτει και με την απαγόρευση προσλήψεων που ισχύει για την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως για τη στελέχωση του γραφιστικού τμήματος. Προβληματική θεωρείται και η ηλικιακή διάρθρωση των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς από σύνολο 2.176 ατόμων που αριθμεί το προσωπικό της, μόνο 178 είναι κάτω των 40 ετών, ενώ άνω των 60 είναι 208 άτομα. 

Η «βόμβα» του ποδοσφαίρου 

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έχουν πλήρη γνώση για την κατάσταση στην ΕΡΤ, αλλά δεν θεωρούν ότι πρέπει να δείξουν σπουδή για τον διορισμό νέας διοίκησης, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι τα δημόσια μέσα μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα και χωρίς παρεμβάσεις. 
Το ίδιο συμβαίνει και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο επισημάνθηκαν κάποιες «απόπειρες προβοκάτσιας κατά της κυβέρνησης» και γι’ αυτό έγιναν σχετικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς την απερχόμενη διοίκηση και τον παραιτηθέντα πρόεδρο και διευθυντή Μιχάλη Ψύλλο. Για τη διοίκηση της ΕΡΤ φαβορί παραμένει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος, ωστόσο, είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και δεν θα αποδεσμευτεί από αυτά αν δεν βρεθεί κατάλληλος διάδοχος για να αναλάβει υπεύθυνος του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου που δουλεύει αυτό το διάστημα σε τρελούς ρυθμούς. 

Ενας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκε ο ορισμός νέας διοίκησης στην ΕΡΤ, η οποία ούτως ή άλλως πρέπει να περάσει από τη Βουλή, και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει να κάνει και με την ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που συνιστά το προσύμφωνο της προηγούμενης κυβέρνησης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «ΘΕΜΑ», φέρνοντας στο φως εσωτερική έκθεση της διοίκησης της ΕΡΤ, η δημόσια ραδιοτηλεόραση καλείται, με μια πελατειακού χαρακτήρα απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, να καταβάλει το εξωφρενικό ποσό των 66 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ των τριών κατηγοριών (Super League 1, Super League 2, Football League) προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Η ΕΡΤ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή τη συμφωνία, με βάση την οποία θα επιδοτήσει χρεοκοπημένες ομάδες, διαθέτοντας το 30% του προϋπολογισμού της και χωρίς ουσιώδη ανταποδοτικά ωφελήματα. 

Εκτός αυτού, πρόκειται για μια αμφιβόλου νομιμότητας συμφωνία την οποία αρνείται να υιοθετήσει η απερχόμενη διοίκηση Δρόσου, καθώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία, αφού θα προβλέπεται να αγοράσει δικαιώματα αγώνων τους οποίους δεν θα μπορεί να μεταδίδει. Μετά και την πρόσφατη ενημέρωση που είχε στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Δρόσου στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύση στον γόρδιο δεσμό που έχει μπροστά του, ώστε και η ΕΡΤ να μη βουλιάξει και τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα να ξεκινήσουν. Στις διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει, με εμπλοκή και του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο προσανατολισμός είναι προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, να κουρευτούν οι απαιτήσεις των ομάδων ώστε να αντέξει ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ με την καταβολή ενός πολύ μικρότερου ποσού από τα 66 εκατ. ευρώ με τα οποία τη φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον, να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε οι ομάδες της Super League 1 να μετακομίσουν σε συνδρομητικό κανάλι, όπως συνέβαινε παλαιότερα. 
Οι όποιες αποφάσεις, για να έχουν τον μανδύα της νομιμότητας, θα πρέπει να επικυρωθούν από τη γενική συνέλευση της ΕΡΤ, την οποία απαρτίζουν ο κ. Πέτσας και οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Η έξωση στον Καλφαγιάννη

Κατά μία ευτυχή συγκυρία, όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στην Αγία Παρασκευή, η νέα εποχή στην ΕΡΤ θα ξεκινήσει με την έξωση από το Ραδιομέγαρο του αιώνιου εργατοπατέρα Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος με την ιδιότητα του επί χρόνια προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ) έλυνε και έδενε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα από το Πρωτοδικείο Αθηνών, αφαιρείται από την ΠΟΣΠΕΡΤ το δικαίωμα υπογραφής συλλογικής σύμβασης με την ΕΡΤ, το οποίο αναγνωρίζεται σε τρία πρωτοβάθμια σωματεία, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών και Τεχνικών ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ), το Σωματείο Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών και Χορωδίας ΕΡΤ (ΣΕΚΟΧΕΡΤ) και την Ενωση Εργαζομένων ΕΡΤ (ΕΕΕΡΤ), τα οποία συνέπραξαν μεταξύ τους, αμφισβητώντας την εξουσία του κ. Καλφαγιάννη.

Κατ’ εφαρμογήν της συγκεκριμένης απόφασης, λένε γνώστες των ισορροπιών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, «ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ χάνει το πλεονέκτημα της συνδιοίκησης που είχε, επιβάλλοντας, με την απειλή της προκήρυξης απεργίας, τις βουλήσεις και τους ανθρώπους της αρεσκείας του στις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ».
Στην ουσία, εξηγούν οι ίδιες πηγές, «η Δικαιοσύνη αφαίρεσε από τον κ. Καλφαγιάννη το δικαίωμα να ανεβάζει και να κατεβάζει τον διακόπτη». «Και αυτό», συμπληρώνουν, «θα αποβεί επωφελές για να λειτουργήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα πάψει να είναι φέουδο μιας μικρής ομάδας εργατοπατέρων».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ΕΡΤ: «Κούρεμα» στα συμβόλαια με τις ομάδες και έξωση στον Καλφαγιάννη"

ΚΙΝΑΛ: Ζητά στοιχεία για το «στρατό» των συμβούλων που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τις προσλήψεις σε κυβερνητικές θέσεις την περίοδο 2015 - 2019 αφορά η πρώτη ερώτηση 19 βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Ζητούν να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

Με την πρώτη ερώτηση, που κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και αφορά τον εξορθολογισμό και την μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και απευθύνεται προς όλους τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, άνοιξε η αυλαία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη νέα Κοινοβουλευτική Σύνοδο της Βουλής.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, κάνουν λόγο για θεαματική αύξηση υπαλλήλων που προσλήφθηκαν στο δημόσιο και σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019 και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα και οι αποφάσεις.

ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα

«Παρά τις δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο για δημοσιονομικό περιορισμό, κατά το χρονικό διάστημα της διακυβέρνησης της Χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρχικά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων ακολούθως, αυξήθηκαν θεαματικά οι θέσεις γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, διοικητικών γραμματέων, τομεακών γραμματέων και των αναπληρωτών τους, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και πάσης φύσεως μετακλητών υπαλλήλων και γενικότερα υπαλλήλων που εξαιρούνται από τη μονιμότητα.

Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επέβαλε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση στον Ελληνικό Λαό, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα υπερπλεονάσματα του τρίτου μνημονίου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, προσθέτουν: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2015 έως και το 2019 εκδόθηκαν πάνω από 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου που αφορούσαν αυξήσεις των θέσεων του προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών που επικουρούσαν τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και κατείχαν κυβερνητικές θέσεις. Επίσης, συχνά είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κάλυψης των θέσεων αυτών όχι απλώς από κομματικούς φίλους και στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και από συγγενείς και προσωπικούς φίλους των κυβερνητικών στελεχών».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι «παρά τις δημόσιες εξαγγελίες της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού που ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει σαφώς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων, των αμίσθων συμβούλων και των αποσπασμένων υπαλλήλων σε Γραφεία κυβερνητικών στελεχών».

Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει μεταξύ άλλων:

– Πόσα συνολικά άτομα απασχολήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2015 – Ιουνίου 2019 με διάφορες ιδιότητες, όπως ως γενικοί και ειδικοί ή αναπληρωτές γραμματείς, ειδικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι, μετακλητοί υπάλληλοι ή δημοσιογράφοι στη γραμματεία του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης, στους Αντιπροέδρους στα υπουργεία και σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς τους.

– Ποιο ήταν το κόστος επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους για την κάλυψη της δαπάνης της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων

– Πόσα άτομα απασχολήθηκαν ως άμισθοι σύμβουλοι ή και συνεργάτες.

– Πόσες ήταν οι προβλεπόμενες στους οικείους οργανισμούς θέσεις προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών και πόσοι συνολικά οι υπηρετούντες την 31.12.1014 και πόσες οι θέσεις και οι υπηρετούντες συνολικά την 7.7.2019.

Ακόμα οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιες άμεσες και συγκεκριμένες ενέργειες θα προχωρήσει για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος και αν προτίθεται να χρησιμοποιήσει άμισθους συμβούλους ή συνεργάτες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Ζητά στοιχεία για το «στρατό» των συμβούλων που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ!"

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η νίκη του Τζόνσον, ο οποίος έχει υποσχεθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία έως τον Οκτώβριο, αναμένεται να δώσει ώθηση στη διαδικασία του Brexit και να οδηγήσει σε θεσμική κρίση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευτεί να ρίξουν οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Η πρώτη αποστολή του νέου πρωθυπουργού είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

Ο Τζόνσον εξασφάλισε τις ψήφους 92.153 μελών του Συντηρητικού Κόμματος ένανατι 46.656 ψήφων που κέρδισε ο αντίπαλός του και υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Η Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ την Τετάρτη αφότου μεταβεί στο παλάτι για να δει τη Βασίλισσα Ελισσάβετ η οποία επίσημα θα διορίσει και τον Τζόνσον.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον"

Νέα ταλαιπωρία για τους οδηγούς που κινούνται στον Πειραιά

Η ΓΑΔΑ ενημέρωσε για μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή στον Πειραιά, στους δρόμους γύρω από την περιοχή κατασκευής του φρέατος «Μελά» μέχρι τις 23 Μαΐου 2020.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει:

Λόγω εκτέλεσης εργασιών κατασκευής του ΦΡΕΑΤΟΣ «ΜΕΛΑ», θα πραγματοποιούνται οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, περιοχής Δήμου Πειραιά, για το χρονικό διάστημα από 24-07-2019 έως 23-05-2020 καθ΄όλο το 24ωρο, ως εξής:

- Σταδιακός περιορισμός του πλάτους του οδοστρώματος από 6,35μ στα 5,00μ. περίπου της οδού Π. Μελά και στο τμήμα της από την συμβολή της με την οδό Σαλαμίνος και έως το πέρας του εργοταξιακού χώρου με
κατάληψη του αριστερού τμήματος του οδοστρώματος κατά την φορά κίνησης των οχημάτων.
- Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 20χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Π. Μελά και στο τμήμα της από την οδό Σαλαμίνος έως την οδό Παλαμηδίου.
- Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα για τα οχήματα που κινούνται στην οδό Παλαμηδίου και στο τμήμα της από την οδό Μαυρομιχάλη ως την οδό Αντιπ. Βλαχάκου.
- Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος στις οδούς:
α) Π. Μελά στο τμήμα της από την οδό Σαλαμίνος έως την οδό Παλαμηδίου, πλην των θέσεων που εξαιρούνται.
β) Σαλαμίνος στο τμήμα της από την οδό Μαυρομιχάλη έως την οδό Π. μελά.
- Απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης επί της δεξιάς πλευράς του οδοστρώματος κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων στην οδό Μαυρομιχάλη στην συμβολή της με την οδό Σαλαμίνος.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ταλαιπωρία για τους οδηγούς που κινούνται στον Πειραιά"

Πολάκης: Καλώς τα παιδιά! Να ζητήσουν προανακριτική για την ασυλία μου

Ο Παύλος Πολάκης κλήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας γιατί έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή οι δικογραφίες από τη Δικαιοσύνη. Η μία αφορά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που του έχει καταθέσει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής και η δεύτερη δικογραφία μετά την έγκλιση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με εν αγνοία του ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζει ότι αυτά αφορούν πράξεις εκ των καθηκόντων του ως υπουργού, άρα θα πρέπει να τεθούν στο καθεστώς του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών και όχι να αρθεί απλά η βουλευτική του ασυλία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ζήτησε να κάνει δήλωση γιατί «σήμερα στις 11:14 το πρωί αναρτήθηκε στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια η συγκρότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής.

Στις 11:40 έλαβα τηλεφώνημα από την υπηρεσία που συνεπικουρεί την Επιτροπή Δεοντολογίας να «παρουσιαστώ» αύριο, στην πρώτη συνεδρίαση όπου θα κουβεντιάσει, λέει, την άρση ασυλίας μου για δύο μηνύσεις που έχουν διαβιβαστεί από την εισαγγελία.

Εδώ, να σας πω ότι η μία είναι του κυρίου Σταμάτη Πουλή του πρώην προέδρου και γνωστού μέλος της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ για συκοφαντική δυσφήμιση και η άλλη είναι η δίωξη που διαβίβασε ο εισαγγελέας μετά την έγκριση του κυρίου Στουρνάρα για το ότι και καλά τον ηχογράφησα σε συνομιλία που είχαμε τότε που διέγραψε το θέμα του δανείου μου και του ελέγχου από την τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό που θέλω να πω είναι τα εξής δύο πράγματα:

– Πρώτον, καλώς τα παιδιά.
– Δεύτερον, τους λέω, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι δημόσια και διαφανής.

Δηλαδή, επειδή αυτά τα «αδικήματα» τα ετέλεσα όντας υπουργός και λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας, αποκάλυψα τις βρωμιές της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας απεκάλυψα τις χαριστικές αναθέσεις και διαγωνισμούς της συζύγου του κυρίου αρχι-τραπεζίτη, για αυτό το λόγο αυτό το οποίο απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μία Επιτροπή η οποία δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής και να γίνει η διαδικασία με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής, όπου εκεί θα τα πούμε όλα.

Να αποφασιστεί στην Ολομέλεια η σύσταση της ειδικής προανακριτικής επιτροπής, για να τα πούμε όλα, τα πάντα που έχουμε ανακαλύψει και αυτά που έχουμε στείλει και στη Δικαιοσύνη και η οποία με τους ρυθμούς της ανάπηρης κουτσής χελώνας που περπατάει έχουν ασκηθεί διώξεις στο 1/20 αυτών των υποθέσεων των οποίων έχουμε στείλει. Αυτά και τους περιμένω…».

Στην ερώτηση που του τέθηκε αν ζητείται η άρση ασυλίας του ή ο εισαγγελέας έχει στείλει τις δικογραφίες με την διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές, λέγοντας πως «είναι η συνήθης διαδικασία η οποία πολλές φορές στέλνει ο εισαγγελέας δικογραφίες στην Βουλή. Μόνο, που ξέχασε ο εισαγγελέας ότι εγώ είμαι υπουργός, όταν έκανα τα «αδικήματα». Η αποκάλυψη των κλοπών στο ΚΕΕΛΠΝΟ και των απευθείας αναθέσεων ήταν έργο που έπρεπε να κάνω και το εκτέλεσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για αυτό λοιπόν επειδή πρέπει να μάθει και ο ελληνικός λαός γιατί με κατηγορούν αυτοί οι άνθρωποι, ο κύριος Πουλής και ο κύριος Στουρνάρας, πρέπει να γίνει δημόσια διαδικασία, ανοιχτή διαδικασία βεβαίως με συλλογή 30 υπογραφών που να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής όπου θα αποφασίσει εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία, για να τα πούμε όλα…».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Καλώς τα παιδιά! Να ζητήσουν προανακριτική για την ασυλία μου"

ΟΑΕΔ Κάρτα ανεργίας: Αυτές είναι οι 15 παροχές στους κατόχους της

Οφέλη από την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, έχουν οι κάτοχοι της, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το επίσημο πίνακα του ΟΑΕΔ, η κάρτα ανεργίας προσφέρει τα εξής:

  1. Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ
  2. Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  3. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)
  4. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας (Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνωτικό)
  5. Ασφάλιση μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  6. Προαιρετική Ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης και ΕΤΕΑ (Επικουρική Ασφάλιση) μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ
  7. Ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)
  8. Μειώσεις ή Απαλλαγές από τη φορολογική αρχή (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)
  9. Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, οφειλές κλπ
  10. Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  11. Δυνατότητα Συμμετοχής σε προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
  12. Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομα θέρμανσης)
  13. Δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
  14. Πιθανά οφέλη από παροχές Δήμων (π.χ. δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα)
  15. Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Ενοποίηση χρόνου ανεργίας

»Κρυφό» σημείο για πολλούς κατόχους κάρτας ανεργίας που δεν γνωρίζουν τα προτερήματα της υπαγωγής, είναι ότι μπορούν να ενοποιήσουν το χρόνο ανεργίας – δηλαδή την παλιά με την καινούργια κάρτα. Η μοναδική προϋπόθεση για την ενοποίηση του χρόνου ανεργίας είναι, οι άνεργοι να μην έχουν κάνει πάνω από 70 ημερομίσθια τον τελευταίο χρόνο.

Αν κάποιος δεν έχει κάνει πάνω από 70 μεροκάμματα, μπορεί να ενοποιήσει την παλιά με την καινούργια κάρτα ανεργίας, αποσπώντας έτσι τα ωφελήματα που παρέχει η κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Μερικά από τα ωφελήματα αυτά είναι:

-Ειδικά επιδόματα ΟΑΕΔ
-60 μόρια για τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Η δυνατότητα ενοποίησης του χρόνου ανεργίας αφορά, κυρίως, τα εποχιακά επαγγέλματα (σερβιτόροι, τεχνίτες κλπ).

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ Κάρτα ανεργίας: Αυτές είναι οι 15 παροχές στους κατόχους της"

Απαγόρευση καπνίσματος: Σε ποιους δημόσιους χώρους επιβάλλεται -Ποια είναι τα πρόστιμα

Στόχος της κυβέρνησης είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Σε ποιους δημόσιους χώρους όμως απαγορεύεται το κάπνισμα και ποια είναι τα πρόστιμα που προβλέπονται; Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
  • νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
  • εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
  • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
  • κέντρα διασκέδασης, κλπ.

Τα πρόστιμα

Σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 προβλέπεται ότι για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Παράλληλα, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, σημειώνεται στην εγκύκλιο.
Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από 500) έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
Επίσης, σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια έως δέκα χιλιάδες ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση καπνίσματος: Σε ποιους δημόσιους χώρους επιβάλλεται -Ποια είναι τα πρόστιμα"

Επιδόματα: Πότε θα πληρωθούν - Αναλυτικός πίνακας

«Δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα» διευκρίνισε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαριθμώντας τις ημερομηνίες - το διήμερο 25-26 Ιουλίου - για την καταβολή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύησης, του επιδόματος στέγασης, του επιδόματος ομογενών, των αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος παιδιού.

Συγκεκριμένα θα καταβληθούν,

-Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: 26 Ιουλίου
-Επίδομα Στέγασης: 25 Ιουλίου

-Ανασφάλιστοι Υπερήλικες(σύνταξη): 26 Ιουλίου
-Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων: 26 Ιουλίου
-Στεγαστική Συνδρομή: 25 Ιουλίου
-Επίδομα ομογενών: 25 Ιουλίου

-Αναπηρικά επιδόματα:  25 Ιουλίου
-Επίδομα παιδιού:  25 Ιουλίου

epidomata_petsas


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου που «δημιούργησε προβλήματα με μείωση εισφορών κυρίας σύνταξης στο βάθος τετραετίας η οποία θα εισαχθεί με το ασφαλιστικό που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους».

Παράλληλα εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδόματα: Πότε θα πληρωθούν - Αναλυτικός πίνακας"

Σ. Πέτσας: «Δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται τα επιδόματα»

Την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή προς ψήφιση, αλλά και τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ξεκινά μία νέα εποχή με όραμα, σχέδιο και προοπτική. Εντολή του λαού είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται αλλά το όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η ανάπτυξη. Με την πρόοδο τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Η νέα κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή.
Πρώτο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, στις 24 Ιουλίου, το οποίο θα είναι στην Επιτροπή στις 25 Ιουλίου και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο για τις πρώτες μειώσεις φόρων, δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων θα έρθει με μορφή κατ’ επείγοντος στις 26 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Επίσης, στη Βουλή θα έρθει ένα διυπουργικό, το οποίο θα περιέχει διατάξεις, όπως η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα κατατεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τρίτη 30 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι μειώσεις είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων που παρέθεσε, όπως για παράδειγμα το ότι, για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ, η μείωση είναι 20%, διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση, υπενθυμίζοντας ότι η μείωση που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση έφτανε στο 17,5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για ακίνητη περιουσία, αξίας μέχρι 180.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λόγο και για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου έκανε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο», συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, που «δημιούργησε προβλήματα με μείωση εισφορών κυρίας σύνταξης στο βάθος τετραετίας, η οποία θα εισαχθεί με το ασφαλιστικό που θα έρθει μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπρόσθετα, κατηγορηματικός εμφανίστηκε και σε ό,τι έχει να κάνει με το δημοσιονομικό κενό, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η δήλωσή του για τα επιδόματα, σχετικά με τα οποία υπογράμμισε ότι «δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα», απαριθμώντας τις ημερομηνίες, κατά τις οποίες θα καταβληθούν στους δικαιούχους το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα ομογενών, τα αναπηρικά επιδόματα, αλλά και του επίδομα παιδιού.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα «ξεμπλοκαριστούν» άμεσα τα 31 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι και λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον ειδικό λογαριασμό, επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, συμπληρώνεται ένα έτος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των δράσεων, τις οποίες προγραμματίζει η κυβέρνηση, αναφορικά με την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε, ενώπιον των δημοσιογράφων, για τα ειδικά μέτρα που σχεδιάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες δηλώσεις είχε προχωρήσει χθες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, σήμερα βρέθηκε στο σημείο, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ως βασική προτεραιότητα παρουσίασε την ενεργοποίηση του ειδικού λογαριασμού των 31 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί για τους πυρόπληκτους, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν έφτασαν ποτέ ως βοήθεια στους τελικούς αποδέκτες τους. Βασική μέριμνα της χρηματοδότησης αυτής θα αποτελέσει η δωρεάν πρόσβαση όλων των πληγέντων που φέρουν βαριά εγκαύματα σε όλα τα φάρμακα, τις θεραπείες και τις ιατρικές παροχές.

Ταυτόχρονα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την απαλλαγή των πυρόπληκτων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 4.400 ιδιοκτήτων ακινήτων στις περιοχές που καταστράφηκαν από τη φωτιά θα βοηθηθούν από το μέτρο αυτό, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προετοιμάζεται ένα ξεχωριστό πακέτο χρηματοδότησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε εργασίες ανάπλασης της περιοχής, στο σύνολό της, καθώς ένα χρόνο μετά, τα σημάδια της κατάρρευσης είναι εμφανέστατα και η περιοχή δεν έχει καταφέρει να «σταθεί στα πόδια της».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με τα χρόνια προβλήματα που πλήττουν την περιοχή.
Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η σύσταση ενός ειδικού φορέα, μη αστικού και μη κερδοσκοπικού, του οποίου βασικός ρόλος λειτουργίας θα είναι η κατάρτιση σχεδίου δράσης, σχετικά με την αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές, το Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα. Στο σχέδιο δράσης θα μετέχουν εθελοντές των τοπικών κοινωνιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γ.Γ της κυβέρνησης και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Ταυτόχρονα, περιέχεται στην κεντρική διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης για φυσικές καταστροφές. Πρώτη περίπτωση ο καθαρισμός ενός οικοπέδου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα καυστικής ύλης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο και για ένα γενικότερο μέτρο, που θα αφορά στην χάραξη ενός καινούριου σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή, το οποίο θα έχει στόχο να δώσει τέλος στα προβλήματα που πλήττουν την περιοχή επί δεκαετίες. Το συγκεκριμένο έργο θα αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες:
Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Αύριο, Τετάρτη, 24 Ιουλίου, στις 11:30, το Μέγαρο Μαξίμου θα ανοίξει τις πύλες του σε 15 νέους μαθητές, οι οποίοι θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό με την ευκαιρία της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα, στις 10:30, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα τον αντικαπνιστικό νόμο.

Την Πέμπτη 25 ιουλίου, στις 9:30, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Τουρισμού και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στο Μαξίμου για το Ελληνικό, ενώ οι τρεις ΚΥΑ που εκκρεμούν θα έχουν εκδοθεί έως τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9:30 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσο για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, θα ξεκινήσουν από την Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψή του στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Δείτε παρακάτω τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με το Μάτι:



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Πέτσας: «Δεν μειώνεται το αφορολόγητο, δεν κόβονται τα επιδόματα»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news