facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ο Μητσοτάκης θα παραστεί στο μνημόσυνο για το Μάτι την Τρίτη

Στο μνημόσυνο στο Μάτι θα παραστεί αύριο στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι θα πραγματοποιηθεί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης θα παραστεί στο μνημόσυνο για το Μάτι την Τρίτη"

Βουλή: Ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση ΝΔ

Τη δεδηλωμένη εξασφάλισε το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην προβλεπόμενη, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την κυβέρνηση ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ.

Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε για τη φωτεινή Ελλάδα που όλοι αξίζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ψηφοφορία έγινε δι' εκφωνήσεως.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για το Μάτι, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Παράλληλα, επιτέθηκε στους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν θα δεχτεί «μαθήματα διαπραγμάτευσης από το δίδυμο της καταστροφής» -αναφερόμενος στο α' εξάμηνο του 2015.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, με «αιχμή» τον εκλογικό νόμο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα», και διερωτήθηκε αν θα ακυρωθούν από τη νέα κυβέρνηση τα μέτρα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την ελάφρυνση των πολιτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση ΝΔ"

Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι

Παρέμβαση σε κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι πραγματοποίησε η αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», όπως αναφέρει σε κείμενο που ανάρτησε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επειδή στη συγκεκριμένη εταιρεία κέντρων αισθητικής «οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως μηχανές που οφείλουν να έχουν την κατάλληλη εμφάνιση και να δέχονται τον υβριστικό λόγο και τον ψυχολογικό πόλεμο των υπεύθυνων».

Μάλιστα, ο «Ρουβίκωνας» τονίζει στο κείμενο ότι η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία πρώην εργαζόμενης και την ευθύνη αναλαμβάνει ο «Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ρουβίκωνα σε κέντρο αισθητικής στο Κολωνάκι"

Αντίδραση της ΓΕΝΟΠ στο σχέδιο Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά τις εξαγγελίες για τη διάσωση της ΔΕΗ που έγιναν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και περιλαμβάνουν και τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει, ότι το σχέδιο που εξήγγειλε ο υπουργός «οδηγεί στο ξεπούλημα των ασημικών της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας» και δηλώνει αντίθετη με τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

«Θεωρούμε ότι τα δίκτυα Διανομής και Μεταφοράς, που αποτελούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία, πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίδραση της ΓΕΝΟΠ στο σχέδιο Χατζηδάκη για τη διάσωση της ΔΕΗ"

Μητσοτάκης: Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού

«Ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη. Η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κλείνοντας τον κύκλο της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.



«Κύριε Τσίπρα, θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε δύο μήνες τρεις εκλογικές ήττες» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει μια μέρα χωρίς να αξιοποιήσω την δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω την ζωή τους καλύτερη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Την πρώτη ημέρα των προγραμματικών ήμουν σαφής, τονίζοντας ότι τα έργα μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από αυτή την αίθουσα έφτασε στους πολίτες που, ανεξάρτητα αν μας επέλεξαν στις εκλογές, παρακολουθούν τα βήματα για το πρόγραμμά μας. Πρώτο βήμα: σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση και ένας νέος εκλογικός νόμος θα εξασφαλίσει την αναλογικότητα. Ναι, κύριε Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40%, πρέπει να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» απάντησε, «φωτογραφίζοντας» τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό νόμο.

«Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές προς όλους» υπογράμμισε εν συνεχεία. «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Κύριε Τσίπρα, με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης. Όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε» σημείωσε.

«Επαναλαμβάνω ό,τι είπα και προεκλογικά. Η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή, όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική. Αυτό είπαμε και εμμένουμε σήμερα Θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, αλλά να σας πω κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμημνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετριοέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ε, λοιπόν πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης» υπογράμμισε.

«Σας ρωτώ και εσάς και την κυρία Γεννηματά: ποια καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης των δημοσίων υπαλλήλων, από το να εκχωρούμε σε γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης το δικαίωμα υπογραφής πράξεων, που δεν είχαν. Θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να καταλήγουν όλα στον υπουργό. Επόμενο βήμα του σχεδίου μας: Παιδεία και Υγεία απόλυτες προτεραιότητες. Αναφερθήκατε στις προσλήψεις 4,5 χιλ εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή. Αναγνώρισα ότι ξεκίνησε από εσάς. Στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού 10 χιλιάδων εκπαιδευτικών, εμείς δεν βρήκαμε ούτε ένα εγγεγραμμένο κονδύλι. Είναι εύκολο να υπόσχεσαι προεκλογικά, αλλά να μην κάνει τίποτα γι' αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση των αναπληρωτών» επισήμανε.

«Οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους. Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι Έλληνες. Το άσυλο των μολότοφ στα πανεπιστήμια καταργείται αμέσως. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε ψηφίσει τέτοια διάταξη. Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή να σας έχουμε συμμάχους. Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ακουσα κριτική για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και δήθεν αλλαγή της στάσης μας... Ακούστε: είναι καλό να συνηθίσετε ότι θα υπάρξει συνέπεια λόγων προεκλογικών και πράξεων μετεκλογικών. Είχα πει ότι η Συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια. Είχα όμως προειδοποιήσει ότι, άπαξ και κυρωθεί, δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αρνητικές της συνέπειες, ενεργοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας αυτής. Υλοποιώντας μια μεγάλη καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Διαπίστωσα αμηχανία από πλευράς αντιπολίτευσης. Οι καλοπροαίρετοι συνάδελφοι ανέφεραν μια σειρά από ερωτήματα» υπογράμμισε, και συνέχισε: «Θέλω να σταθώ σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορά τη ΔΕΗ. Κοιτάξτε, κύριε Τσίπρα. Όταν παραλάβατε τη ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ. Την παραδώσατε με λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Θα πείτε ότι δεν είναι η κεφαλαιοποίηση κατ' ανάγκη δείκτης για την κατάσταση της εταιρείας. Φαντάζομαι, όμως, κύριε Τσακαλώτε, ότι γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή, που γράφει ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ουσιώδη αβεβαιότητα, για να συνεχίσει η εταιρεία την λειτουργία της. Εχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης επιχείρησης. Να είστε πιο φειδωλοί για τα χάλια που μας παραδίδετε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε τη ΔΕΗ, τις θέσεις εργασίας, χωρίς αύξηση του τιμολογίου για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες και δεν χρειάζεται να πούμε τώρα περισσότερα».

«Κάποιοι λίγοι βουλευτές θέλησαν να επενδύσουν τις ενστάσεις τους με κριτήρια δήθεν ιδεολογικά-ταξικά. Επεσαν έξω. Ηταν τα ίδια επιχείρήματα που συνέτριψαν οι πολίτες στην κάλπη. Η ΝΔ προτείνει έναν προοδευτικό δρόμο. Υπήρξε σαφής εντολή να αφήσουμε την εποχή της μιζέριας και να χαράξουμε νέο δρόμο. Οι ιδεολογικές διαφορές δεν διαγράφονται, αλλά μετατοπίζονται τα όριά τους. Για παράδειγμα, άλλοτε, το ζήτημα της ασφάλειας υπήρξε όντως ζήτημα επιβολής των νικητών στους ηττημένους. Οντως υπήρξε πρόσχημα εξουσίας, για να επιβληθεί σε βάρος της Δημοκρατίας. Σήμερα όμως έχει μεταβληθεί σε κεντρικό ζήτημα του πιο απλού πολίτη. Της ηλικιωμένης γυναίκας, του εμπόρου στο κέντρο της Αθήνας, του φοιτητή που θέλει να σπουδάζει και του συνταξιούχου που θέλει να κοιμάται ήσυχος» τόνισε.

«Οι ίδιες δραματικές μεταβολές και στο επίπεδο οικονομίας. Κανείς κεντροαριστερός-κεντροδεξιός δεν αμφισβητεί την ανάγκη για δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. Το πρόβλημα της χώρας είναι πως θα παραχθεί νέος πλούτος, για να διανεμηθεί δίκαια. Η ανάπτυξη είναι το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αλλάζει από τα κάτω. Αλλάζει η κοινωνία και η ΝΔ έρχεται να συνταχθεί με τα πλειοψηφικά ρεύματα. Να γίνει η φωνή όσων ζητουν να αλλάξουμε. Οσοι σπεύδουν να αναμασούν αντιπαραθέσεις περασμένων αιώνων, κινδυνεύουν να είναι ο λόγος τους μια ηχώ. Αυτή πρέπει να είναι η οπτική της νέας Ελλάδας. Το κρίσιμο ζητούμενο της εποχής είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα» επέμεινε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες, ειδικά για το Μάτι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος της Βουλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Βαριά η ευθύνη μας, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι, Καλλιθέα και Μοσχάτο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη (23.7.2019) και την Τετάρτη (24.7.2019) θα ισχύσουν σε Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι, Καλλιθέα και Μοσχάτο λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν τις ώρες 09.00 το πρωί έως 20.00 το βράδυ στα παρακάτω οδικά τμήματα, περιοχής Δήμων Περάματος, Νίκαιας/Αγ.Ι.Ρέντη και Κερατσινίου/Δραπετσώνας, εναλλάξ ανά λωρίδα και στα δύο ρεύματα, ως εξής:

– Λ. Δημοκρατίας, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Καλοκαιρινού έως την είσοδο των εκδοτηρίων Περάματος.

– Οδός Σαλαμίνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Καλοκαιρινού έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Γρ. Λαμπράκη.

– Λ. Π. Ράλλη, από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Θηβών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Καλοκαιρινού.

– Λ. Ειρήνης, από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Δημοκρατίας έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Καραολή Δημητρίου.

– Οδός Λαοδικείας, μεταξύ των οδών Ανακρέοντος και Ήρας.

Επίσης, λόγω εκτέλεσης ηλεκτρολογικών εργασιών, κατά τις ώρες 00.01΄ έως 06.00΄ και 22.00΄ έως 06.00΄ της επομένης θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της Νέας Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Επαμεινώνδα και Αθανασίου Διάκου, περιοχής Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι, Καλλιθέα και Μοσχάτο"

Τσίπρας: Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας;

Το ήπιο κλίμα που κυριάρχησε στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης σχολίασε, εισαγωγικά, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο» είπε ο κ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χρησιμοποίησε μια βρετανική παροιμία: «You can't teach an old dog, new tricks». «Σας παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δίνετε συνεντεύξεις και να λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά» συνέχισε.

«Για την ακροδεξιά το παίρνω ως κακόγουστο αστείο, μιας και έχετε στελέχη δίπλα σας από το ΛΑΟΣ» είπε με νόημα και συνέχισε: «Θα μείνω στο λαϊκισμό. Μέσα σε αυτή την αίθουσα και έξω από αυτή, τα έχουμε ακούσει όλα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ζητούσατε συνεχώς εκλογές. Κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στη διαπραγμάτευση, προεξοφλούσατε την αποτυχία μας. Γνωρίζατε ότι βάζουμε σε τροχιά μια εκτροχιασμένη κατάσταση και ενώ γνωρίζατε ότι πιάναμε τους στόχους, εσείς μιλούσατε ότι θα ενεργοποιηθούν οι κόφτες. Μετά αρχίσατε νέα θεωρία ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές».

«Σήμερα θα ήθελα να αναρωτηθώ: αλήθεια, έχετε σκεφτεί να κάνετε την αυτοκριτική σας για την αντιπολίτευση που κάνατε; Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε και μας κατεβάζατε, αν και είμαστε οι μόνοι που θέσαμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία, πριν την ψηφίσουμε. Μας κατηγορήσατε ακόμα και για την τραγωδία στο Μάτι με ακραία τυμβωρυχία, αλλά μετά δεν είχατε πρόβλημα να πάρετε τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δεν διστάσατε να αγκαλιάσετε τον εθνικολαϊκισμό, αγκαλιάζοντας τους Μακεδονομάχους. Αλλά δεν το πιστεύατε. Είναι ευτύχημα που δεν τα πιστεύατε και τώρα ας τα βγάλετε πέρα με αυτούς που εξαπατήσατε. Όμως, όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε βήμα στον ακραίο λαϊκισμό και στο μίσος. Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην κάνατε. Και έρχεστε να μας πειτε ότι εσείς νικήσατε το λαϊκισμό. Πάει πολύ. Δεν νικήσατε το λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε πολλές φορές και το κάνατε με το Μακεδονικό. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί. Γιατί έχουν καταρρεύσει όλα όσα στήσατε ως αφήγημα τα προηγούμενα χρόνια στα δύο κομβικά ζητήματα για τη χώρα. Την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Εκεί άλλωστε συγκρουστήκαμε. Εμείς με τα πεπραγμένα μας και την αλήθεια, εσείς με το ψέμα και την παραπλάνηση» είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

«Επειδή, όμως, μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ, προχθές, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα δικό μου αγαπημένο -επίσης Βρετανό- συγγραφέα, για να καταλάβετε τη διαφορά μας. Έγραψε λοιπόν ο Όργουελ ότι "στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό". Υπό μια έννοια λοιπόν, η στάση μας τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην οικονομία είχε και αυτόν το χαρακτήρα. Και θα ξεκινήσω με την οικονομία. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Εμείς από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις» συμπλήρωσε. «Η πρώτη ήταν στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ μόνιμων μέτρων το 2018. Επιδότηση ενοικίου για 400.000 νοικοκυριά. Μείωση εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες. Μείωση ΕΝΦΙΑ. Προσλήψεις (4.500 ειδική αγωγή και 3.000 Βοήθεια στο σπίτι). Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και συνεταιρισμούς. Απόδοση ενός δισ. για τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών και πανεπιστημιακών. Απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων στο τέλος του 2018. Και ακύρωση περικοπής συντάξεων από 1/1/19, ύψους 1,8 δισ. ευρώ».

«Η δεύτερη ήταν η δέσμη ελαφρύνσεων που νομοθετήσαμε για το 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

- Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

- Τη μείωση του ΦΠΑ στο υπερεκπτωτικό 6% για την ενέργεια

- Την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης

Και η τρίτη ήταν η κατάργηση του αφορολόγητου από 1/1/20, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και οι ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισ.

- Η μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 50%.

- Η κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

- Η αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

- Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

- Η μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

- Οι φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

- Η μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

- Η μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

- Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Αν όλα αυτά τα αθροίσουμε, έχουμε επτά δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης (2018-19 και 2020) και 1,7 δισ. εφάπαξ. Αυτό ήταν το τέταρτο Μνημόνιο; Προφανώς και όχι. Αυτό ήταν το τέλος των Μνημονίων. Από τα επτά δισ. μέτρα, τα 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο '18 και '19. Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Τα βαφτίσατε παροχολογία» τόνισε.

«Και εσείς ήρθατε προχθές -δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά με επιβεβαιώσατε, όταν σας είπα ότι δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε ότι παραλάβατε καμμένη γη- και είπατε ότι θα κάνετε την μεγάλη αλλαγή. Πως θα κάνετε προς τα πίσω κωλοτούμπα. Αλλά σημασία έχει πως προσγειώνεσαι. Είπατε ότι πάτε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκατ. περισσότερο, για να απαλύνετε και τους πιο ευκατάστατους. Ωσαννά...» τόνισε.

«Δηλαδή, έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει μέτρα επτά δισ. σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε τέταρτο Μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκατ. έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το '19 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου να περάσετε από κάτω» προσέθεσε. «Αλλά για να δούμε, θα περάσετε κάτω από τις αψίδες ή μήπως θα περάσετε κάτω από τον πήχη, ακόμη και από τον χαμηλό πήχη που βάλατε».

«Σε λίγους μήνες εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα και όχι με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών. Επιτρέψτε μου όμως να μείνω λίγο παραπάνω στο να εξηγήσω πως καταφέραμε εμείς να πετύχουμε αυτές τις ελαφρύνσεις. Πως, αντί για τέταρτο μνημόνιο, όπως εσείς λέγατε, φέραμε ένα νέο πλαίσιο που αναγνωρίζουν οι πολίτες ως έξοδο από το μνημόνιο. Γιατί μπορέσαμε; Γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί πετυχαίναμε και με το παραπάνω τους στόχους του προγράμματος. Γιατί δημιουργήσαμε -με τις θυσίες του ελληνικού λαού- ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ., το οποίο είναι και το διαβατήριο της χώρας στις αγορές. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού» τόνισε.

«Τι κάναμε λοιπόν; Για να διασφαλίσουμε ότι την πραγματικότητα θα την νιώθει στην τσέπη του ο πολίτης. Πήραμε 5,5 δισ. από τα 37, τα αποθέσαμε σε ένα λογαριασμό ως εγγύηση για την επίτευξη του 3,5% από το 2020 ως το 2022 (ότι θα παίρνουν οι δανειστές όσα λεφτά έχει συμφωνηθεί έναν υψηλό στόχο, αλλά χαμηλότερο από αυτό που είχατε συμφωνήσει εσείς επι διακυβέρνησης Σαμαρά). Άρα στην ουσία διώξαμε από πάνω μας το ΔΝΤ, τον πιο αυστηρό εταίρο, που επέμενε για αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να μειώσουμε ουσιαστικά κατά 1% τα πλεονάσματα» εξήγησε.

«Εσείς αυτό το σχέδιο το απορρίπτετε πριν καν το συζητήσετε με τους εταιρους μας. Πριν καν το διεκδικήσετε. Και έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχετε πει στους δανειστές, απ' όσα τουλάχιστόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σας ρώτησα και σας ρωτώ πάλι. Θεωρείτε ότι θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ' ό,τι σήμερα, που έχετε εκλεγεί και με την αξιωματική αντιπολίτευση να σας στηρίζει σε αυτή την διεκδίκηση; Εκτός και αν δεν έχετε αυτό το σκοπό και μας κοροιδεύετε. Το φθινόπωρο είναι κοντά και θα δούμε εκεί τι θα υπάρχει στον προϋπολογισμό. Εκτός από τον προϋπολογισμό του '20, θα καταθέσετε και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το '22. Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 2021 και το 2022. Εδώ θα είμαστε. Με δυο λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Γελάτε τώρα, αλλά δεν θα γελάτε το φθινόπωρο» σημείωσε ακόμη.

«Αλλά ξέρετε, εδώ δεν μιλάμε για ένα θεωρητικό ζήτημα, αλλά για τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης. Είναι και τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται επίσης να έχετε ακυρώσει. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καταλήξετε στην πρόταση σας για τα πλεονάσματα, αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε συγκεκριμένα στα όσα έχουμε ήδη ψηφίσει και δρομολογήσει.

1) Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

2) Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

3) Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για να βγουν οι στόχοι το 2020;».

«Το μόνο που είπατε ήταν για τον ΕΝΦΙΑ. Είπαμε ωσαννά! Αλλά και εκεί τι ακριβώς κάνετε; Προσθέτετε άλλα 300 εκατομμύρια. Εμείς αυτά τα 300 εκατ. θα προτιμούσαμε να τα δώσουμε στα πραγματικά μεσαία στρώματα. Εσείς διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση στο 30% στις χαμηλές περιουσίες. Δηλαδή για ένα σπίτι 60 τμ, αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι, με βάση το σχέδιο που διατηρείται, θα πληρώσει από 224, 157 ευρώ φέτος. 77 ευρώ έκπτωση. Ποια είναι όμως η καινοτομία; Ένα σπίτι 250 τμ στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο ένα εκατομμύριο και εμείς δεν είχαμε προβλέψει να έχει έκπτωση, με σας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6.950 ευρώ, 6.250. 700 ευρώ λιγότερα. Με δυο λόγια 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 έκπτωση στην Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» υπογράμμισε.

»Και φυσικά εξαγγείλατε και το πέρασμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αφού φυσικά περιορίσετε τους πόρους προς την αυτοδιοίκηση. Εδώ δημιουργείται και συνταγματικό ζήτημα, καθώς δημιουργούνται δήμοι δύο ταχυτήτων, αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστα. Αυτό δεν είναι μια πολιτική που ενώνει τους Έλληνες κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι δίκαιη πολιτική και πρέπει να δείτε πως θα μπορέσετε να ελαφρύνετε αυτούς που έχουν ανάγκη να ελαφρυνθούν» σημείωσε.

«Ερχομαι σε ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα. Μιλήσατε για τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Μη γελιόμαστε. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τους δανειστές, τον κ. Ρέγκλινγκ τον συνομιλητή σας και άλλους, σημαίνει ένα πράγμα. Αυτό που στο λεξιλόγιο του ΔΝΤ σημαίνει μείωση αφορολόγητου που μας το ζήτησαν και εμείς δεν το δεχθήκαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις δικές μας ελαφρύνσεις και να επαναφέρετε την μείωση του αφορολόγητου, θα είναι πισωγύρισμα που δεν θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός» προειδοποίησε.

«Άκουσα επίσης το σχέδιό σας για 4.500 προσλήψεις που είχαμε προγραμματίσει στην Ειδική Αγωγή. Αλλά δεν σας άκουσα για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία μας. Δεν είναι τιμή να καλύπτεται ένα μέρος των διδακτικών ωρών με αναπληρωτές. Είχαμε σχέδιο για 15 χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία και 4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή και θέλουμε καθαρές απαντήσεις τι θα κάνετε. Επίσης, είχαμε σχεδιάσει προσλήψεις για τον τομέα Υγείας και περιμένω απαντήσεις. Να μας πείτε αν θα εφαρμόσετε την εξαγγελία σας, την επιστροφή στο 1 προς 5. Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;» διερωτήθηκε.

«Πρώτον, τι σχεδιάζετε με τη ΔΕΗ;» συνέχισε. «Τέσσερα χρόνια την κρατήσαμε όρθια, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος. Χωρίς να πωλήσουμε τον ΑΔΜΗΕ και να ξεπουλήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της μικρή ΔΕΗ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν αυξήσαμε τα τιμολόγια, σε αντίθεση με σας, που από το 2011 ως το 2014 αυξήσατε τις τιμές αθροιστικά 60%. Ακούμε με ανήσυχία να μιλάτε για ανάγκη πώλησης ακόμα και του ΑΔΜΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου τμήματος μαζί με τα υδροηλεκτρικά. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη ΔΕΗ; Εχετε αξιολογήσει πως θα γίνει διαχωρισμός των παγίων; Είναι αναχρονιστική και κοντόφθαλμη πρακτική η πολιτική να πωλήσουμε όσο -όσο αυτά τα φιλέτα. Το δεύτερο ζήτημα που ζητάμε απαντήσεις είναι για το ασφαλιστικό. Εχουν ακουστεί πολλά. Κάθε συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει τι θα κάνετε. Επιτρέψτε μου δυο ακόμα παρατηρήσεις. Απλή αναλογική: άκουσα τον αρμόδιο υπουργό και είναι βέβαιο ότι κανείς πρέπει να έχει δώσει μάχες για την απλή αναλογική για να ξέρει πως θα την κατεδαφίσει. Ωστόσο πρέπει να σας πω δύο πράγματα: δεν έχετε αφήσει καν να εφαρμοστεί και βγάζετε συμπεράσματα. Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται συγκλίσεις και συναινέσεις. Επίσης, διαψεύδονται και όσα καταστροφολογικά λέγατε για ακυβερνησία. Αν θέλετε συνεννόηση για τον εκλογικό νόμο, είμαστε δω να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας;"

Συντάξεις… σε χρόνο ρεκόρ – Τι προβλέπεται με το νέο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

«Η μεταρρύθμιση του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Εργασίας στον τομέα απονομής των συντάξεων ξεκινάει άμεσα» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και με την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Κυριακής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι ο ριζικός ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», που συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

– Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».

– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.

– Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Μεταξύ άλλων, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στοχεύει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και στην άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

450.000 τα εκκρεμή αιτήματα για συντάξεις

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα συσσωρευμένα, μέχρι σήμερα, εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης-υποθέσεων προσεγγίζουν τα 450.000, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει καταστήσει σαφές ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, ο νόμος Κατρούγκαλου θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, «όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με παράλληλη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες σε βάθος τετραετίας και με όρους ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», διευκρινίζοντας τα εξής:

«- Με τον πρώτο πυλώνα διατηρείται ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και, μάλιστα, με ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους της.

– Με τον δεύτερο πυλώνα ενδυναμώνεται ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και

– με τον τρίτο πυλώνα δίνεται χώρος και κίνητρα στην προαιρετική, όπως και σήμερα, επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους, μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις… σε χρόνο ρεκόρ – Τι προβλέπεται με το νέο ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ»"

Καιρός: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα – Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το Παρίσι

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται ότι θα πλήξει τη βορειοδυτική Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα, κι ενώ το Παρίσι τέθηκε ήδη σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού.

Οι κατά τόπους μετεωρολογικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το κύμα καύσωνα θα «χτυπήσει» σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στα ύψη και οι θερμοκρασίες να φλερτάρουν με τους 40 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη, προτού καταγράψουν πτώση στα τέλη της εβδομάδας.

Είναι το δεύτερο κύμα καύσωνα, μετά τον Ιούνιο, οπότε και το θερμόμετρο κατέγραψε θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Στη Γαλλία, ο καύσωνας αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, 46 βαθμοί Κελσίου την 28η Ιουνίου στο Βεράρζ (νότια). Αυτή τη φορά «δεν αναμένουμε κορύφωση της θερμοκρασίας στους 45/46 βαθμούς Κελσίου» επισήμανε η Météo-France.

Στο Παρίσι, εντούτοις, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο ρεκόρ ζέστης. «Για την Πέμπτη, προβλέπουμε 41 ή και 42 βαθμούς Κελσίου κι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,4 βαθμών Κελσίου του 1947» υπογράμμισε ο Φρανσουά Γιομπάρ, μετεωρολόγος της Météo-France.

Οι αρχές έθεσαν την πρωτεύουσα σε κατάσταση συναγερμού ενεργοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα στο επίπεδο 3 (στην τετράβαθμη κλίμακα), που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία «κλιματιζόμενων αιθουσών» στα δημόσια κτίρια και την παροχή τακτικής φροντίδας στους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες.

Εκτός του Παρισιού, περισσότερες από 20 περιοχές, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Κοντά στους 40 βαθμούς οι θερμοκρασίες σε Ιταλία

Την ίδια ώρα, η Ιταλία αναμένεται ότι θα καταγράψει θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς, κυρίως στις μητροπόλεις σε κεντρική και βόρεια Ιταλία, ενώ έντονη ζέστη αναμένεται σε Φλωρεντία και Φεράρα.

«Την Πέμπτη, η υψηλή ζέστη με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι στη Γαλλία θα πλήξει και το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Είναι πολύ πιθανό, για πρώτη φορά, σε αυτές τις τρεις χώρες ο υδράργυρος να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου (τα απόλυτα ρεκόρ είναι 39,9 βαθμοί Κελσίου στο Λουξεμβούργο, 38,8 βαθμοί στο Βέλγιο, 38,6 βαθμοί στην Ολλανδία). Προβλέπουμε θερμοκρασίες στους 40 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και στους 41 βαθμούς, κάτι το πρωτόγνωρο» εξήγησε ο Φρανσουά Ζομπάρ.

Στο Βέλγιο, το βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (IRM) εξέδωσε «συναγερμό για ζέστη» έως την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Την Πέμπτη «η ζέστη θα είναι αποπνικτική στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας» επισημαίνει το IRM στον ιστότοπό του.

Η Αυστρία, από την πλευρά της, κήρυξε σε «πορτοκαλί» συναγερμό το δυτικό τμήμα της χώρας για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ανησυχία στη Γερμανία

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ανησυχία στους πολίτες στη Γερμανία, όπου στα τέλη Ιουνίου καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας, 38,6 βαθμοί Κελσίου, στο Βρανδεμβούργο, κάτι το πρωτόγνωρο τα τελευταία 70 χρόνια.

Σχεδόν το 50% των Γερμανών (47%) εκφράζει τον φόβο του για τα κύματα καύσωνα έναντι 41% που δεν ανησυχεί, σύμφωνα με μια έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέο κύμα καύσωνα – Σε «πορτοκαλί» συναγερμό το Παρίσι"

Καιρός αύριο: Έρχονται μπόρες και καταιγίδες – Ποιές περιοχές θα πληγούν!

Ο καιρός αύριο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και στα βορειοανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Ο καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Η μέγιστη στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται μπόρες και καταιγίδες – Ποιές περιοχές θα πληγούν!"

Ρουβίκωνας: Συνελήφθη ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης

Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε μετά από τη σύλληψή του με εντολή εισαγγελέα το απόγευμα της Δευτέρας, το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Η σύλληψή του έγινε λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά του ΣΕΒ με μπογιές και τις απειλές για τις τουριστικές περιοχές.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας (σ.σ. για την επίθεση στον ΣΕΒ) και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση με μπογιές στα γραφεία του ΣΕΒ, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Facebook από άλλο προφίλ, αλλά με την υπογραφή του, ανέφερε πως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν μία από τις πολλές που έχουν ετοιμάσει.

Ο Καλαϊτζίδης σημείωσε, μάλιστα, πως πήγαν με μέλη του Ρουβίκωνα έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης ανενόχλητοι.

«Εν συντομία: Αν η δεξιά κλιμακώσει την καταστολή απέναντι μας με συγκεκριμένες κινήσεις θα πράξουμε και εμείς ανάλογα. Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με… μηδενικές ανοχές, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. Παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί ήδη. Σήμερα σουλατσάραμε επί ώρα στο μουσείο της Ακρόπολης και στην Αρεοπαγίτου χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί από κανέναν (Εγώ σήμερα προσπαθούσα να ηρεμήσω τον υπεύθυνο ασφάλειας του μουσείου της Ακρόπολης). Κανονίστε να μην υπάρξει κλιμάκωση από μεριά σας, αλλιώς θα δείτε παρεμβάσεις δεκάδων ατόμων σε όλα τα τουριστικά μέρη και τους νεόφερτους μαυροντυμένους κομάντο με τα αυτόματα και τα βανάκια να κυνηγάνε διαδηλωτές μπροστά στα έντρομα μάτια Γερμανών τουριστών», έγραψε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, μέλη του Ρουβίκωνα είχαν μοιράσει φέιγ βολάν στην Ακρόπολη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Συνελήφθη ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης"

ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: «Η κόψη του σπαθιού η τρομερή είναι ακονισμένη» -Εισηγήσεις για αύξηση της θητείας

Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Προσέθεσε πως η Αθήνα δεν προκαλεί αλλά δεν της αρέσει να την προκαλούν, προειδοποιώντας ότι η ψυχραιμία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Επιπλέον έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες και πάντα έτοιμες λέγοντας πως το πατριωτικό καθήκον της Ελλάδας είναι να φροντίσει «η κόψη του σπαθιού η τρομερή να είναι πάντα ακονισμένη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «κι αν είναι στο θηκάρι τώρα, πρέπει αν χρειαστεί να είναι ακονισμένο και τρομερό, εύχομαι να παραμείνει στο θηκάρι, δεν είμαστε όμως και αμέριμνοι. Αυτό το ξίφος πρέπει να είναι στην κατάσταση που περιέγραψα. Αυτή είναι η δουλειά και το καθήκον μας, με κάθε κόστος με κάθε ικμάδα να κρατήσουμε την κόψη του σπαθιού τρομερή»

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός άμυνας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε ούτε θα ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές που αμφισβητούν την ακεραιότητά μας και τους διεθνείς οργανισμούς».

«Το ΥΠΕΑΘ παρακολουθεί στενά την Τουρκία στην Μεσόγειο, μας προβληματίζει σοβαρά όπως και άλλες χώρες που παρακολουθούν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος της ΕΕ», κατέληξε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ως υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει την διατήρηση διαύλου επικοινωνίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Θα περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις εκ μέρους της Άγκυρας, προσέθεσε.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ο ΥΠΕΘΑ, σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσε ότι δέχεται εισηγήσεις από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων για αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: «Η κόψη του σπαθιού η τρομερή είναι ακονισμένη» -Εισηγήσεις για αύξηση της θητείας"

Μπογδάνος: Απαντά στον Παπαχριστόπουλο με το ΦΕΚ που εξασφαλίζει τους πρόσφυγες και χωρίς ΑΜΚΑ

Η επίθεση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Παπαχριστόπουλου στην κυβέρνηση για το θέμα της έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, έφερε την άμεση αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ,Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μπογδάνος, απαντά στον κ. Παπαχριστόπουλο, παρουσιάζοντας το ΦΕΚ με το οποίο εξασφαλίζεται η δωρεάν περίθαλψη στους πρόσφυγες. 

Στην ανάρτηση ο κ. Μπογδάνος αναφέρει: 

«Επειδή αναφέρθηκε ξανά προ ολίγου στο θέμα από βήματος και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κος Παπαχριστόπουλος. 

Το παρακάτω ΦΕΚ εξασφαλίζει τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών με την έκδοση ΚΥΠΑ (κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού) - ακριβώς προβλεπόμενη για τα πρόσωπα που αδυνατούν να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά για έκδοση ΑΜΚΑ. 

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μη δωρεάν περίθαλψης και φαρμακευτικής παροχής. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και η σπέκουλα επί του θέματος λαμβάνουν διαστάσεις συντονισμένης πολιτικής εκστρατείας ψέυδους και συκοφάντησης».




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπογδάνος: Απαντά στον Παπαχριστόπουλο με το ΦΕΚ που εξασφαλίζει τους πρόσφυγες και χωρίς ΑΜΚΑ"

Πατούλης: Κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής-Η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια

Ανακοίνωση για την επιστολή του ΕΔΣΝΑ εξέδωσε ο νέος Περιερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στην οποία ανφέρει πως τον προσεχή Νοέμβριο , δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται. Συγκεκριμένα αναφέρει πως πλέον «‘έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία». Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Εδώ και μήνες ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και υπεύθυνα από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη Περιφερειάρχη Αττικής, για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και για το σχεδιασμό που υπήρχε για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολύ σύντομα η δυνατότητα να δέχεται η Φυλή τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, εξαντλείτο.
Το επίσημο έγγραφο που απεστάλη με ημερομηνία 18 Ιουλίου από τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, ως τον προσεχή Νοέμβριο , δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται .

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία.

Οι ανακρίβειες της κας Δούρου
Τα όσα αναφέρει το επίσημο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ για το επικείμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής από τον προσεχή Νοέμβριο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα αντικρούσει η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής.
Ανακρίβεια πρώτη. Ισχυρίζεται ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας για να «παραταθεί» η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει πράξη μια πολιτική απόφαση και να αδειοδοτηθεί νόμιμα νέος χώρος, απαιτούνται ενέργειες και πράξεις που χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η ίδια ως Περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο Περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια.

Ανακρίβεια δεύτερη. Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τη Φυλή λύσεις , όπως εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τα λατομεία ως χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία. Έκανε στη θητεία της η κα Δούρου κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή θέλει να μετατρέψει τα λατομεία σε νέες χωματερές που θα θάβονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία; Αυτό μας προτείνει; Να δημιουργήσουμε πολλές «νέες Φυλές» σε όλη την Αττική; Και πώς αλήθεια μιλάει για «λύση λατομείων», όταν η ίδια ως Περιφερειάρχης επί 5 χρόνια δεν προχώρησε στη χωροθέτησή τους, που είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό;

Η Αττική εκπέμπει SOS κι απαιτείται εθνική κινητοποίηση

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και του Κεντρικού Κράτους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει.
Στο πλαίσιο αυτό:


  1. Δεσμευόμαστε να καταρτίσουμε άμεσα ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και απευθυνόμενοι και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο θα υλοποιήσουμε με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες.
  2. Προσφεύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
  3. Δεσμευόμαστε ως νέα διοίκηση ότι αμέσως μόλις καταρτιστεί το σχέδιο δράσης θα ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες του Λεκανοπεδίου , προκειμένου να είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε εδώ και 40 χρόνια.


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής-Η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια"

Τσιάρας: «Στοπ» στις απελευθερώσεις ισοβιτών και στις άδειες σε καταδικασμένους τρομοκράτες

Τις άμεσες διορθωτικές κινήσεις στον Ποινικό Κώδικα επισήμανε ο κ. Κώστας Τσιάρας προκειμένου να «κλείσει η πόρτα» απελευθέρωσης ισοβιτών και παροχής αδειών σε καταδικασμένους τρομοκράτες που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα είναι σπουδαίας σημασίας μεταρρύθμιση. Δυστυχώς αυτό το εγχείρημα θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στον βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει» τόνισε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας παράλληλα δράσεις για την επιτάχυνση του έργου των δικαστηρίων και την αντιμετώπιση της πολυνομίας.

Μεταξύ άλλων είπε ότι θα συσταθούν εντός των δικαστηρίων ειδικά τμήματα που θα τρέξουν υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων, οικογενειακού δικαίου κ.α. Παράλληλα ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα προωθηθεί αναμόρφωση του πλαισίου για την ενίσχυση της διαμεσολάβησης καθώς και επέκταση της ψηφιοποίησης του κράτους και στην δικαιοσύνη.

Αναφορικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων επανέλαβε ότι « θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία με τις επιλογές στην νέα ηγεσία με αξιοκρατία και σεβασμό στην ιεραρχία» ενώ άφησε αιχμές για την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης που εργαλειοποίησε τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους λέγοντας «προωθούμε μεταρρύθμιση σε συνεργασία με την ενιαία αρχή διαφάνειας ώστε να μην μπορεί κανείς στο μέλλον να εργαλειοποιεί την προσπάθεια κατά της διαφθοράς προκειμένου να επιτύχει μικροπολιτικές στοχεύσεις»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρας: «Στοπ» στις απελευθερώσεις ισοβιτών και στις άδειες σε καταδικασμένους τρομοκράτες"

Πρόλαβαν τους εμπρηστές που ήθελαν να κάψουν τη Στερεά

Μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση κοντά σε δασική περιοχή με διάσπαρτους οικισμούς, γλύτωσαν με την επέμβασή τους Αστυνομία και Πυροσβεστική με την πολύτιμη συνδρομή ενός 46χρονου φύλακα.

Συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής (21/7) στις 8:30 το πρωί ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος για την ασφάλεια ως ιδιώτης, των οικισμών Σκροπονερίων και Βουλευτικών στο ΔΔ Ανθηδώνος παρατήρησε ένα λευκό φορτηγάκι άνευ διακριτικών και πινακίδων, να κινείται ύποπτα στα πέριξ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό εναπόθεσαν στο πρανές μία χάρτινη συσκευασία. Εν συνεχεία και στη θέα του φύλακα, τα άτομα μπήκαν βιαστικά στο φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο σημείο έφτασαν γρήγορα η Άμεση Δράση από τη Χαλκίδα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας, διαπιστώνοντας ότι εντός της συσκευασίας υπήρχε ένα αντικουνουπικό σπιράλ το γνωστό φιδάκι, στο οποίο είχαν προσαρτήσει με αυτοκόλλητη ταινία τέσσερα (4) σπίρτα και γύρω από αυτό ήταν εμποτισμένο με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν παραφινέλαιο, χαρτί υγείας!

Η Υπηρεσία της Πυροσβεστικής της Θήβας, ανέλαβε την προανάκριση μιας υπόθεσης που δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της περιοχής.

Τόσο ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για απλά έναν τρελό που θέλει "να βλέπει τους πυροσβέστες και τα πυροσβεστικά να τρέχουν", όσο και η επιμέλεια ενός τόσο απλού όσο κι επικίνδυνου εμπρηστικού μηχανισμού, δείχνει ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο καταστροφής των συγκεκριμένων περιοχών.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόλαβαν τους εμπρηστές που ήθελαν να κάψουν τη Στερεά"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο πιάτο

Για τη διακίνηση προϊόντος, στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση μολύβδου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπόμενο όριο ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Πρόκειται για πιάτο καθημερινής χρήσης από πορσελάνη με διάμετρο 19 cm, προέλευσης Κίνας, με κωδικό προϊόντος ITEMNO:DFB-075, αριθμό παρτίδας 16HKF7 και αριθμό γραμμοκώδικα 0470095000030.

Το εν λόγω προϊόν, διατέθηκε από την εταιρεία "Jumbo AΕΕ".

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος, να μην το χρησιμοποιήσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο πιάτο"

Πληρωμή συντάξεων Αυγούστου 2019: Πότε καταβάλλονται τα ποσά

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνονται οι συντάξεις Αυγούστου 2019.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συντάξεις Αυγούστου, ανάλογα με το Ταμείο:
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
  • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019.
  • Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Αυγούστου 2019 θα καταβληθούν τηνΤρίτη 30 Ιουλίου 2019.
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) Αυγούστου 2019 θα πληρωθούν τηνΠαρασκευή 2 Αυγούστου 2019.
ΟΠΕΚΑ – Πληρωμή για επίδομα παιδιού

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα παιδιού θα καταβληθεί στις 25-26 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 για το 2019, καθώς και την φετινή τους φορολογική δήλωση μέχρι και τις 16 Ιουλίου 2019.
Εν όψει της επικείμενης καταβολής, όλοι οι δικαιούχοι έπρεπε να υποβάλλουν μέχρι και τις 16 Ιουλίου 2019 τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις, προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα παιδιού. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Όσοι δεν υποβάλλουν εγκαίρως την φορολογική τους δήλωση θα λάβουν σε επόμενη καταβολή και μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης αναδρομικά το ποσό που δικαιούνται.
Να σημειωθεί ότι στις 25 Ιουλίου αναμένεται να πληρωθεί επίσης το επίδομα ενοικίου και στις 26 Ιουλίου το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμή συντάξεων Αυγούστου 2019: Πότε καταβάλλονται τα ποσά"

Κικίλιας από τον ΕΟΠΥΥ: Οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν οι καταγγελίες των εγκαυματιών από το Μάτι, ότι δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Ο κ. Κικίλιας μετέβη σήμερα στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως αύριο το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο ώστε να παίρνουν δωρεάν οι εγκαυματίες τα υλικά που χρειάζονται.

Κικίλιας από τον ΕΟΠΥΥ: Οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται



Ειδικότερα, μετά την επίσκεψη στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Πριν από έναν χρόνο χάσαμε 102 ανθρώπους με τραγικό τρόπο και με προφανείς τις ευθύνες του ελληνικού Κράτους. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται.

Συγκαλώ αύριο εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο προκύπτει ότι χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους, να μπορούν να πηγαίνουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα συγκεκριμένα υλικά που απαιτούνται».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τώρα ταλαιπωρούνταν αυτοί οι άνθρωποι…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω. Δε μας ενδιαφέρει να ασχολούμαστε με το παρελθόν, τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν έχει γίνει. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Δεν είναι ανεκτό από την Ελληνική Πολιτεία, αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται έτσι.

Ξανθός: Οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό από την πρώτη στιγμή

Πάντως, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε σχόλιό του για τα όσα δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι στο Μάτι είχαν από την πρώτη στιγμή δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Αναλυτικά, ο κ. Ξανθός αναφέρει:


Οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρέαν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε άμεσα κατάλληλος χώρος στο Κέντρο Υγείας όπου συγκεντρώθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της προφοράς από πλήθος κόσμου, φαρμακευτικές εταιρείες, ΜΚΟ, συλλόγους κλπ.

Κατόπιν αιτήματος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δωρεάν παροχή αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας των εγκαυματιών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, εντός των νοσοκομείων, πλήρη σίτιση των συνοδών τους και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε επίσης η δωράν χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πληγέντες έως το τέλος του έτους, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου.

Με ΚΥΑ των αρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφασιστηκε η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, στα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό, λόγω των πυρκαγιών και νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία. Η εν λόγω ενίσχυση ήταν ανεξάρτητη από οποιαδήποτε άλλη τακτική ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή επίδομα που καταβλήθηκε ή καταβάλλεται για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Η υλοποίηση της χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ.


Επιπλέον η 1η ΥΠΕ Αττικής, σε συνεργασία, με την Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι και με το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανέπτυξε δράση για τη φροντίδα και την αποκατάσταση των τραυματιών (φυσικοθεραπείες κ.α.) καθώς και τη χορήγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και άλλου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (κρέμες, αντηλιακά κ.α.). Για το σκοπό αυτό, ορίστηκε από την ΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής, του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» για την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης φροντίδας αποκατάστασης και της κάλυψης των εξόδων των ΜΗΣΥΦΑ και του υγειονομικού υλικού από τα φαρμακεία. Το Κέντρο Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, ήταν αυτό που ανέλαβε τα προγράμματα αποκατάστασης των ασθενών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας από τον ΕΟΠΥΥ: Οι εγκαυματίες από το Μάτι θα παίρνουν δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news