facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019

Eλέγχονται πειθαρχικά οι δικαστές, που απάλλαξαν τον αδελφό του πρωθυπουργού από σοβαρά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου!

Εκρηκτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η απόφαση της Δικαιοσύνης, να ελέγξει πειθαρχικά, για αναξιοπρεπή συμπεριφορά, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που οδήγησαν στην απαλλαγή τον αδελφό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος και δικάστηκε, γιά την εμφάνιση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας, με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου ύψους 1,1 εκατ ευρώ.
Η προισταμένη της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, αντιπρόεδρος ΑΠ Μαρία Γαλάνη, μετά από πειθαρχική αναφορά, παρήγγειλε πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος των δικαστικών λειτουργών της Μυτιλήνης, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των συγγενικών προσώπων του κ. Τσίπρα και ανέθεσε την υπόθεση στην αρεοπαγίτη κ. Θεοδώρου.
Ο 50χρονος αδελφός του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένο έγγραφο για ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την ανάληψη έργου, ενώ σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, όφειλε ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2.000 ευρώ.
Το έργο τελικά δεν κατάφερε να το πάρει και κινήθηκε ποινική διαδικασία για τη χρήση του πλαστογραφημένου εγγράφου.
Η υπόθεση, που κατέληξε το Σεπτέμβριο του 2017 στην απαλλαγή του κ. Τσίπρα, λόγω παραγραφής του αδικήματος, είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα, καθώς τόσο ο τοπικός Τύπος, αλλά και ΜΜΕ πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ,έγραφαν μεταξύ άλλων:
“Αιχμές και σχόλια προκαλούν σε δικαστικούς κύκλους τα παράδοξα που εντοπίζονται στην υπόθεση των συγγενών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ιδίως ως προς την ποινική αντιμετώπιση της εμφάνισης πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου ύψους 1,1 εκατ ευρώ.
Βέλη δέχεται ο πάρεδρος αρχικώς και μετέπειτα αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Γιώργος Αργυρόπουλος ο οποίος χρεώθηκε την υπόθεση το 2015, μία ημέρα πριν εκδοθεί το ΦΕΚ μετακίνησης της προκατόχου του Αικατερίνης Καραγιαννακίδου, η οποία την κράτησε τρία χρόνια στα συρτάρια.
Ο Αργυρόπουλος, ο οποίος είχε οριστεί πάρεδρος τον Φεβρουάριο του 2015, άσκησε εν συνεχεία ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Τσίπρα, αδελφού του Πρωθυπουργού, για το πλημμέλημα της χρήσης πλαστού εγγράφου - και αφού προηγουμένως αρχειοθέτησε το σκέλος που αφορούσε τη Ζανέτ Τσίπρα και τον Γιώργο Τσίπρα (αδελφή και εξάδελφο του Πρωθυπουργού αντιστοίχως).
Μετά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ο Αργυρόπουλος υπέβαλε, χωρίς ιδιαίτερη αιτιολόγηση, την πρότασή του στον εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου, Βασίλειο Χανή,γνωρίζοντας του ότι δεν άσκησε ποινική δίωξη κατά του Γιώργου και της Ζανέτ Τσίπρα και ότι έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Την ίδια ημέρα άσκησε δίωξη στον Δημήτρη Τσίπρα για χρήση πλαστού εγγράφου.
Πολύπειροι δικαστές και εισαγγελείς όχι μόνο τονίζουν ότι η δίωξη του εισαγγελικού λειτουργού θα έπρεπε να είναι κακουργηματική σε βάρος του Δημοσίου -"η πλημμεληματική αντιμετώπιση είναι σκανδαλώδης", σημειώνουν- αλλά και εκτιμούν ως "τουλάχιστον περίεργη" τη μετέπειτα μεταστροφή του.
Διότι όταν η υπόθεση έφθασε στο αρμόδιο δικαστήριο (μονομελές) της Μυτιλήνης τον Σεπτέμβριο του 2017, ο εισαγγελέας έδρας, ο οποίος έτυχε να είναι το ίδιο πρόσωπο -αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών πια- ο κ. Αργυρόπουλος, αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό. Και πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία από "χρήση πλαστού εγγράφου" σε χρήση "πλαστού πιστοποιητικού".
"Ωσάν να επρόκειτο για άδεια οδήγησης και όχι για έγγραφο με στόχο την ανάληψη δημόσιου έργου" σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας "νομικά πλήρως εσφαλμένη" την κίνηση.
Επιπλέον, προσθέτουν την απορία τους πώς, ενώ η πάγια διαδικασία που ακολουθείται είναι η διενέργεια κύριας ανάκρισης και εν συνεχεία η απόφαση περί παραπομπής ή μη, με τον νομικό προσδιορισμό της πράξης γίνεται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, εν προκειμένω ο πάρεδρος εισαγγελέας Πρωτοδικών εισήγαγε την υπόθεση απευθείας στο ακροατήριο, έχοντας προβεί ο ίδιος στον προσδιορισμό της κατηγορίας.
"Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ" προσθέτουν. Την περίοδο κατά την οποία ο κ. Αργυρόπουλος ερευνούσε την υπόθεση στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου (το 2015) τοποθετείται ο εισαγγελέας Αντώνης Παπαματθαίου.
Ο κ. Παπαματθαίου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, καθώς διατηρεί ανοικτό δίαυλο με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνιστά άλλωστε επιλογή δύο πολιτικών προϊσταμένων της Δικαιοσύνης, επί ΣΥΡΙΖΑ, κρινόμενος ως πολύτιμος για τη στελέχωση του Γραφείου Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου. Πρώτος, ο Νίκος Παροσκευόπουλος, με απόφασή του και σχετικό προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Γ 884/2016) τον αποσπά από τη Μυτιλήνη στην Αθηνά, στο πλευρό του, ενώ ανάλογα κινείται και ο Σταύρος Κοντονής (ΦΕΚ Γ 529/2018) -ο κ. Παπαματθαίου εξακολουθεί μάλιστα στην παρούσα φάση να βρίσκεται δίπλα στον υπουργό. Αμφότεροι, τόσο ο κ. Παπαματθαίου όσο και ο κ. Αργυρόπουλος, εμφανίζονται ενίοτε σε κοινό πεδίο δράσης. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτησή τους στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ιδιωτική Διαμεσολάβηση (με την επιλογή Αργυρόπουλου που για να τοποθετηθεί στην Επιτροπή "εκπαραθυρώθηκε" άλλο μέλος, να κρίνεται ως "μη συνήθης" καθώς προέρχεται από την περιφέρεια.
Φέρονται μάλιστα να ενδιαφέρονται για τον δικαστικό συνδικαλισμό, εκτιθέμενοι στις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας -όχι με επιτυχία. Παλαιότερα πάντως και ενώ ο κ. Παπαματθαίου είχε αναδειχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με την "αντίσταση" της Ενωσης στην τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ως προς τη νομιμοποίηση του παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού, με αιχμή τη λίστα Λαγκάρντ.
Το 2011, όταν άρχισε να εκτυλίσσεται η υπόθεση, στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Τον Νοέμβριο, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διενήργησε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Λέσβο. Προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η Δίοδος αλλά όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι τα πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΤΣΜΕΔΕ που κατέθεσε η εταιρεία ήταν πλαστά -παραποιήθηκε έγγραφο του 2010 προκειμένου να φανεί ότι εκδόθηκε το 2012-ζήτησαν την ποινική της δίωξη με αναφορά που κατέθεσαν το 2012 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
Την υπόθεση ανέλαβε η εισαγγελέας Αικατερίνη Καραγιαννακίδου, η οποία επί τρία χρόνια (!) μελετούσε και τεκμηρίωνε τη δικογραφία. Το 2015 την παρέλαβε ο πάρεδρος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Γεώργιος Αργυρόπουλος.
Στο μεταξύ, είχε αλλάξει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν Πρωθυπουργός. Ο εισαγγελέας Αργυρόπουλος -με θητεία μόλις τεσσάρων μηνών- εισηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Γιώργου και της Ζανέτ Τσίπρα και αρχειοθέτησε την υπόθεση.
Ασκησε ωστόσο δίωξη κατά του Δημήτρη Τσίπρα για χρήση πλαστού εγγράφου και όρισε δικάσιμο στις 31 Μαΐου 2016. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω αποχής συνηγόρου υπεράσπισης και ορίστηκε νέα δικάσιμος τον Σεπτέμβριο του 2017.
Στις 3 Αυγούστου, ο Νίκος Παρασκευόπουλος έφερε στη Βουλή τον νόμο 4411/16 για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Με αυτόν, παραγράφηκαν αδικήματα με πλαίσιο ποινής τα 2 έτη ενώ ως τότε όλοι οι νόμοι αναφέρονταν σε πλαίσιο ποινής έως ένα έτος.
Επίσης εξαιρέθηκε από την παραγραφή σειρά αδικημάτων συναφών με την πλαστογραφία όπως π.χ πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδής ιατρική βεβαίωση, πλαστογραφία πτυχίου κ.ά πλην ενός, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών του άρθρου 217 Π.Κ που υπόκειτο σε παραγραφή.
Εκεί αρχίζουν τα μυστήρια και τα ερωτήματα της ΝΔ. Οταν έφτασε η ώρα της δίκης, ο Δημήτρης Τσίπρας δεν παραπέμφθηκε για "πλαστογραφία εγγράφου" (άρθρο 216 Π.Κ., παρ. 3) όπως θα ήταν το αναμενόμενο, -μια κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα εξαιτίας του κόστους του έργου (1,1 εκατ ευρώ) που υπερβαίνει το όριο των 150.000 ευρώ που θέτει ο νόμος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του Δημοσίου επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών. Παραπέμφθηκε για χρήση πλαστού εγγράφου (άρθρο 216, παρ. 2) το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης ως 5 έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Στο ακροατήριο ωστόσο η κατηγορία τροποποιήθηκε. Μεταβλήθηκε σε "πλαστογραφία πιστοποιητικού" του άρθρου 217 Π.Κ., αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον νόμο Παρασκευόπουλου υπόκειτο σε παραγραφή.
Οι τρεις δικηγόροι του Δημήτρη Τσίπρα, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ματζουράνης, ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο.
Επειτα από αυτά, η ΝΔ θέτει το ερώτημα γιατί ο Δημήτρης Τσίπρας δεν παραπέμφθηκε για κακούργημα και αν υπήρξε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. "Εξηγήσεις για το σκάνδαλο της οικογένειάς του οφείλει πλέον να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός" λένε στην Πειραιώς”.
dikografies

Διαβάστε Περισσότερα » " Eλέγχονται πειθαρχικά οι δικαστές, που απάλλαξαν τον αδελφό του πρωθυπουργού από σοβαρά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου! "

Κύπρος: γιλέκα με αερόσακο για τους μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας

Πιο ασφαλείς στολές και εξοπλισμό θα προμηθευτούν οι μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τους.

Η είδηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αστυνομικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ που αποκάλυψε ότι 4 στους αστυνομικούς στο νομό Λασιθίου, δεν διαθέτουν αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, όλα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών στην Κρήτη, θα έχουν λήξει.

Ήδη προκηρύχθηκαν προσφορές για την αγορά ειδικών γιλέκων με αερόσακους, ενώ παράλληλα έγινε εσωτερική μελέτη για ανανέωση των στολών και των γαντιών τους, ώστε να τους παρέχουν ασφάλεια στους δρόμους.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται με αφορμή τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας. Πρόσφατα μοτοσυκλετιστής του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσυκλετών (ΕΟΜΟ) της Τροχαίας Λευκωσίας ενεπλάκη σε τροχαία σύγκρουση, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κακώσεις, επειδή το ειδικό σακάκι που φορούσε δεν ανταποκρίθηκε, αφού οι αερόσακοι δεν άνοιξαν.

Οι δικυκλιστές Αστυνομιών άλλων χωρών είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονες στολές που φέρουν αερόσακους οι οποίοι προστατεύουν τον σπόνδυλο μέχρι κάτω και τα πλευρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», το γιλέκο που είναι εφοδιασμένο με αερόσακους φέρει σχοινί η άκρη του οποίου είναι δεμένη στη μηχανή.

Σε περίπτωση ανατροπής της μοτοσυκλέτας αμέσως ενεργοποιείται ο αερόσακος που, μέσω μποτίλιας αερίου, γεμίζει αέρα και έτσι προστατεύει τον αναβάτη. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε ανακοίνωση για την προμήθεια γιλέκων με σύστημα ενεργοποίησης αερόσακου το οποίο να ενεργοποιείται με την εξάσκηση πίεσης από καλώδιο που είναι τοποθετημένο σε σταθερό σημείο στη μοτοσυκλέτα.

Τέτοιο σύγχρονο εξοπλισμό θα πάρουν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μοτοσυκλέτες, τα μέλη της ομάδας «Ζ» και του ΕΟΜΟ που επιτηρούν τους αυτοκινητόδρομους.

Η μελέτη που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας προβλέπει την προμήθεια χειμερινών και καλοκαιρινών στολών στους μοτοσυκλετιστές, καθώς και ειδικών γαντιών και άλλου αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού. Αφού η μελέτη εξεταστεί και εγκριθεί, θα προχωρήσει η προμήθεια των ειδικών στολών ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των δικυκλιστών που βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά στους δρόμους.

Εκτός από παρανομούντες οδηγούς, οι μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας ασχολούνται με την πάταξη του εγκλήματος, αφού είναι οι πρώτοι που φτάνουν σε μια σκηνή, ενώ μπορούν να εμπλακούν σε καταδιώξεις καταζητούμενων προσώπων σε περιπτώσεις ληστειών ή άλλων εγκληματικών ενεργειών.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » " Κύπρος: γιλέκα με αερόσακο για τους μοτοσυκλετιστές της Τροχαίας "

Τουρκικό τελεσίγραφο σε στρατηγό Χαφτάρ: «Απελευθερώστε τώρα τους Τούρκους υπηκόους αλλιώς κτυπάμε»

Τουρκικό τελεσίγραφο πριν από λίγο προς τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «οι δυνάμεις του LNA του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ κρατούν έξι Τούρκους υπηκόους. Αναμένουμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε οι δυνάμεις του LNA καθίστανται νόμιμος στόχος».

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση μέσα σε λίγες ώρες από την Τουρκία κατά του Λίβυου στρατιωτικού ηγέτη, μετά από αυτή του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τους ισλαμιστές της κυβέρνησης της λεγόμενης εθνικής συμφωνίας GNA (Government of National Accord), είχε δηλώσει νωρίτερα πως

« θα απαντήσει με τον πιο σκληρό τρόπο σε οποιαδήποτε απειλή που θα εκδηλωθεί από τον LNA».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στις δηλώσεις του στρατηγού Χαφτάρ ότι κάθε τουρκικό στρατιωτικό μέσο στη Λιβύη θεωρείται νόμιμος στόχος για τις δυνάμεις του LNA.

Βέβαια τα ερωτήματα που προκύπτουν εδώ είναι δύο:

Έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να υποστηρίξει εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Λιβύη και δεύτερον έχει τη δυνατότητα ο LNA να προκαλέσει ισχυρό κτύπημα σε τουρκικές δυνάμεις;

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικό τελεσίγραφο σε στρατηγό Χαφτάρ: «Απελευθερώστε τώρα τους Τούρκους υπηκόους αλλιώς κτυπάμε» "

Φωτιά στην Φυλή: Πατέρας ενός παιδιού ο 48χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο!

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον δήμο Φυλής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένουν στην περιοχή μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Ένα αδιανόητο οικογενειακό δράμα γράφτηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, 30.06.209, στην Φυλή, όπου ξέσπασε μια φωτιά κοντά στον ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, ενώ επιχειρούσαν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και άλλοι 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα από Μηχανοκίνητο Τμήμα (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, τρία υδροφόρα οχήματα ΟΤ και από αέρος δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Λίγο αργότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως ένας άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, για να επιβεβαιωθεί λίγο μετά πως ο άτυχος άνδρας δεν κατάφερε να βγει νικητής…

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο άνδρας που πέθανε ήταν μόλις 48 ετών και μάλιστα είχε ένα παιδί…

Στο σημείο καταγράφηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, οι διασώστες προσπαθούσαν με μαλάξεις να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρουν…

Την ίδια ώρα, συνάδελφοί του περίμεναν με αγωνία να καταφθάσει το ασθενοφόρο.

Δείτε τις εικόνες από την φωτιά στην ΦυλήΔιαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στην Φυλή: Πατέρας ενός παιδιού ο 48χρονος που βρήκε τραγικό θάνατο! "

Τουρκία: Πορεία υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη με βροχή από δακρυγόνα

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον ακτιβιστών της ΛΟΑΤ κοινότητας, που αψήφησαν την απαγόρευση να πραγματοποιήσουν Πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη --πορεία που απαγορεύεται στην πρωτεύουσα για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στη Λεωφόρο Ιστικλάλ και στην πλατεία Ταξίμ, όπου οι διοργανωτές της Istanbul LGBT + Pride Week είχαν αρχικά προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν πορεία.

Η ετήσια Πορεία Υπερηφάνειας απαγορεύτηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης για πέμπτη συνεχή χρονιά, αλλά η αστυνομία είχε επιτρέψει μια συγκέντρωση σε παρακείμενο δρόμο, όπου έγινε μια δήλωση από τους διοργανωτές.

Έτσι η πορεία που άλλοτε συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη λεωφόρο Ιστικλάλ, είχε σήμερα μόλις κάποιες εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενο δρόμο της συνοικίας Μπέγιογλου υψώνοντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό" και "Δεν θα σιωπήσουμε".

Οι διοργανωτές της πορείας είπαν ότι είχαν επιτύχει μια συμφωνία με την αστυνομία που τους επέτρεπε να διαβάσουν μια δημόσια δήλωση και μετά να διαλυθούν ειρηνικά. Αλλά επέκριναν την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ως παράνομη και μεροληπτική.

Τελικά, η ΛΟΑΤ κοινότητα της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκε για μια μικρή πορεία που τελείωσε με τη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ, μετά την απαγόρευση της κινητοποίησης. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος κόσμου που συμμετείχε.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την απαγόρευση της Πορείας Υπερηφάνειας, με τις αρχές να δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη.

"Είναι μια μάταιη απόπειρα να διαγραφεί από τη δημόσια σφαίρα μια ομάδα που, στα μάτια του κυβερνείου, θεωρείται 'κοινωνικά απωθητική'", δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση.

Πολλοί δήμοι της περιφέρειας αυτής, που διοικούνται από την αντιπολίτευση, όπως το Καντίκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη και η Ντάτσα στη νοτιοδυτική Τουρκία, ανάρτησαν μηνύματα στο Twitter υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Οι κυβερνήτες στην περιοχή της Σμύρνης και της νότιας επαρχίας της Αττάλειας απαγόρευσαν επίσης όλες τις εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Η Πορεία Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης, αν και απαγορεύεται εδώ και πέντε χρόνια, διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2003.

Η τελευταία πορεία για τη διεξαγωγή της οποίας είχε δοθεί άδεια από τις αρχές, το 2014, είχε δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις των ΛΟΑΤ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Πορεία υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη με βροχή από δακρυγόνα "

Κρήτη:Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Λαράνι

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή του Λαρανίου προς Μελιδοχώρι.

Στο σημείο έχει σπεύσει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Έξι οχήματα με είκοσι πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα έχουν ριχθεί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης και έχουν ζητηθεί και άλλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά κατακαίει χορτολιβαδική έκταση ενώ φαίνεται πως τα πύρινα μέτωπα είναι δύο.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » " Κρήτη:Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Λαράνι "

Ξένη Δημητρίου: Αποχωρώντας από τον Άρειο Πάγο κάνει λόγο για σπίλωσή της από τα ΜΜΕ

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αφορμή τη σημερινή αποχώρηση από το εισαγγελικό σώμα λόγω συνταξιοδοτήσεως, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιρρίπτει ευθύνες σε ορισμένα εκ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι «προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία» στον εισαγγελικό κλάδο, «μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά της πρόσωπα».

Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου επισημαίνει ότι από τα μέσα ενημέρωσης «δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Μάλιστα, υπογραμμίζει η κυρία Δημητρίου, «συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού».

Υπογραμμίζει ακόμα, η κυρία Δημητρίου ότι όταν συνταξιοδοτηθεί (από αύριο δηλαδή) «αναλαμβάνει την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών».

Τα πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της κυρίας Δημητρίου έχει ως εξής:

Ολοκληρώνεται σήμερα η θητεία μιας ζωής στο εισαγγελικό σώμα, μεγαλύτερη από 40 χρόνια, με σταθμούς την είσοδο μου σε αυτό το 1978, την προαγωγή μου σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήδη από το 2012 και τον διορισμό μου στο βαθμό της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο του 2016.

Από την πρώτη μέρα θεωρούσα ως ύψιστη ευθύνη και τιμή την υπηρεσία μου, με αναφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αλλά και στην προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα και μάλιστα στις βαρύτερες μορφές του. Στην πορεία μου, ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον μου για τους ανήλικους παραβάτες και την επανακοινωνικοποίησή τους. Ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχα την ευκαιρία να εργαστώ με θέρμη για τη διεθνή εξωστρέφεια και συνεργασία του θεσμού, καθώς και για την καλύτερη σύνδεση του εισαγγελικού σώματος με τις σύγχρονες νομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, ορισμένα δημοσιογραφικά έντυπα με συνομωσιολογίες, υποβάλλοντας θολά και παραπειστικά ερωτήματα και ρίχνοντας σκιές προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία, μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά μου πρόσωπα.

Είναι γνωστό, ότι ο εισαγγελέας υπάγεται στο νόμο και ότι κάθε ενέργειά του και ο χρόνος άσκησής της αναγκαστικά συνδιαλέγονται με τα ειδικά νομικά και πραγματικά ζητήματα και τα στοιχεία κάθε υπόθεσης.

Όταν αφαιρείται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκούνται ορισμένες δικονομικές ενέργειες και δημιουργείται αναδρομικά ένα άλλο πλαίσιο παρουσίασης και εξήγησης των πραγμάτων, τότε δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας. Συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού.

Με την αφυπηρέτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών.

Αθήνα, 30-6-2019

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ξένη Δημητρίου: Αποχωρώντας από τον Άρειο Πάγο κάνει λόγο για σπίλωσή της από τα ΜΜΕ "

Στο «πόδι» για φωτιές και τη Δευτέρα – Στο «κόκκινο» 5 περιφέρειες!

Με τα μποφόρ να λυσομανούν ξεσπάνε η μία μετά την άλλη και οι φωτιές σε διάφορες περιοχές. Τις πιο επικίνδυνες περιφέρειες της χώρας για τη Δευτέρα (1.7.2019) έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Στο «πόδι» για φωτιές και τη Δευτέρα – Στο «κόκκινο» 5 περιφέρειες! "

Το αλλόκοτο ντύσιμο του Ράμα - Ψήφισε με σακάκι, κοντό παντελόνι και ψηλή κάλτσα!

Μέσα σε κλίμα έντασης διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στη γειτονική Αλβανία καθώς ο πρόεδρος της χώρας έχει ακυρώσει με σχετικό προεδρικό Διάταγμα τη σημερινή εκλογική διαδικασία. 

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα φαίνεται ότι βρήκε έναν αλλόκοτο τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στη χώρα του φορώντας έναν κοντό παντελόνι, ψηλές κάλπες και σακάκι! 

Με αυτήν την αμφίεση και έχοντας στο πλευρό του την σύντροφό του, ο Έντι Ράμα πήγε στο εκλογικό κέντρο του Surrel προκειμένου να σκήσει το εκλογικό του δικαίωμα γεγονός το οποίο δεν έμεινε ασχολιάστο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τις φωτογραφίες του Αλβανού πρωθυπουργού

rama4

ραμα11__1_
ραμα11__2_
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Το αλλόκοτο ντύσιμο του Ράμα - Ψήφισε με σακάκι, κοντό παντελόνι και ψηλή κάλτσα! "

Υπόκλιση στους Αντετοκούνμπο! Ιδρύουν ακαδημία για παιδιά που δεν έχουν χρήματα!

Οι Αντετοκούνμπο προχωρούν σε μία τεράστια κίνηση. Ο Γιάννης και τα αδέρφια του ανακοίνωσαν την δημιουργία ακαδημίας για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Λαμπρή γιορτή στα Σεπόλια που θύμησε... NBA με εντυπωσιακούς φωτισμούς, video wall και αστέρες του μπάσκετ προς τιμήν του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των αδερφών του.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένεια του δεν σταματούν να προσφέρουν στην Ελλάδα. Μετά το γήπεδο που θα φτιάξουν στο Μάτι, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο ανακοίνωσαν την δημιουργία ακαδημίας για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, στο περιθώριο του εντυπωσιακού event τους στα Σεπόλια.

Όπως ενημέρωσε ο Γιάννης κι ο Θανάσης, το όνομα αυτής θα είναι «Antetokounbros Academy» και στόχος θα είναι να βοηθήσει όλα τα παιδιά να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ, σε συνεργασία με το «Eurohoops» και το Ίδρυμα Ωνάση.

Το βίντεο της ανακοίνωσης των Αντετοκούνμπο«Βούλιαξαν» τα Σεπόλια για τον Γιάννη και τα αδέρφια τουΛίγες ημέρες πριν, το NBA και το παγκόσμιο μπάσκετ υποκλινόταν στον «δικό» μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έγινε μόλις ο πέμπτος μη Αμερικανός μπασκετμπολίστας στην ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο του MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη!

Επόμενος σταθμός; Σεπόλια! Εκεί που ξεκίνησαν όλα, εκεί που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, πάντα έχοντας στο πλευρό του τα αδέρφια του.

Στο γήπεδο που έκλεβε τις εντυπώσεις πριν κατακτήσει… αμέτρητες κορυφές, στήθηκε μια μεγάλη γιορτή με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τα αδέλφια του.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσαν το ανοιχτό γήπεδο, το οποίο θύμιζε… NBA! Φωτισμοί, τεράστια video walls και μια απίστευτη γιορτή που διοργάνωσε η Nike, χορηγός του Greak Freak!

Πολλά αμερικανικά δίκτυα κάλυψαν το γεγονός, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και τεράστια ονόματα του ελληνικού μπάσκετ, όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Βασίλης Σπανούλης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και πολλοί ακόμα!

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις με το ντύσιμο του, δήλωσε για τον Αντετοκούνμπο: «Είμαστε κι εμείς στη γιορτή του μπάσκετ, δίπλα στον Γιάννη που μας κάνει τόσο υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι να αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Κι εμείς από μικροί το αγαπήσαμε πολύ. Κάναμε πολλές θυσίες και όνειρα. Είμαστε τυχεροί που τα πετύχαμε. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ να κυνηγάνε τα όνειρα τους και να δουλεύουν σκληρά».

Δείτε τα βίντεο που έχουν δημοσιεύσει το sdna.gr και το ethnos.gr

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Παπαλουκάς τόνισε: “Ευχαριστούμε τον Γιάννη, την οικογένεια του και τη NIKE που έφεραν στην Αθήνα ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Ο Γιάννης είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που έχει το δικό του παπούτσι, αυτό είναι τεράστια υπόθεση. Για εμάς ο Γιάννης είναι το παιδί της διπλανής πόρτας… Έχει ξεφύγει πια.

Εμείς είμαστε τυχεροί. Εγώ, ο Βασίλης και τα υπόλοιπα παιδιά της γενιάς μου άρχισαν σε τέτοια γήπεδα και καταφέραμε να ζήσουμε το όνειρό μας. Ο Γιάννης το πήγε ένα βήμα παραπάνω και πήγε ακόμα πιο ψηλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει ελπίδα σε όλους ότι μπορούν να πετύχουν τα πιο τρελά τους όνειρα”.

Δείτε εικόνες από την γιορτή για τον Γιάννη ΑντετοκούνμποΣτο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε: «Ποιος θα περίμενε ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο εδώ στο γήπεδο, στα Σεπόλια… Ειλικρινά ανατριχιάζω που είμαι στο ίδιο γήπεδο που μεγάλωσα κι έπαιξα μπάσκετ! Είναι φανταστικό αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Ό,τι κι αν πετύχεις στη ζωή, δεν πρέπει να ξεχνάς από που ξεκίνησες και γι’ αυτό ακριβώς θέλω να κάνω το event της ΝΙΚΕ στα Σεπόλια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ από που ξεκίνησα κι αυτό είναι το πιο βασικό πράγμα στη ζωή. Σημαίνει πάρα πολλά αυτό το βραβείο του MVP. Η οικογένεια μου είναι πάρα πολύ χαρούμενη και περήφανη».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόκλιση στους Αντετοκούνμπο! Ιδρύουν ακαδημία για παιδιά που δεν έχουν χρήματα! "

Φωτιά στη Φυλή

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική, μετά από φωτιάπου ξέσπασε απέναντι από τη χωματερή στη Φυλή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά καίει ξερά χόρτα.

Στο σημείο επιχειρούν επτά οχήματα, 14 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στη χωματερή των Άνω Λιοσίων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Φυλή "

Ο Αλέξης Τσίπρας σπάει το εμπάργκο και βγαίνει στον ΣΚΑΙ

O Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βγει στην τηλεόραση του ΣΚΑI. Με τον τρόπο αυτό σπάει το εμπάργκο που… ο ίδιος επέβαλλε για τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Την είδηση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter.

«Αποφάσισα τη Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Να ακουστούν & εκεί τα επιχειρήματά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό.Χωρίς κανένα φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον», έγραψε ο πρωθυπουργός.Όπως εξήγησε ο ίδιος με ξεχωριστή ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο λόγος που τον ώθησε σε αυτή την κίνηση ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος το πρότεινε στην προεκλογική ομιλία που είχε ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη.

«Προχθές, στην Τρίπολη, με πλησίασε ένας άντρας γύρω στα εξήντα. Μου είπε, «θέλω να σου πω κάτι. Αφού ο Μητσοτάκης αρνείται το debate, πήγαινε εσύ στο γήπεδό του και άστον αν θέλει να μην έρθει να αγωνιστεί».

Του λέω τι εννοείς; Μου λέει, «πήγαινε στον ΣΚΑΙ και άστους να σε ρωτήσουν ό,τι θέλουν ανοιχτά και να απαντήσεις ανοιχτά. Και άστον να μην έρθει, αφού δεν τολμά. Εσύ τολμάς…». Του είπα δεν έχεις άδικο.

Αποφάσισα λοιπόν την Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Κι εκεί, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, να εκθέσω τις θέσεις μας και την προγραμματική μας αντιπαράθεση με τη ΝΔ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του στο Facebook.mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Αλέξης Τσίπρας σπάει το εμπάργκο και βγαίνει στον ΣΚΑΙ "

Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη - «Λιώνει» στους 45 βαθμούς το Μονπελιέ

Τους 45 βαθμούς Κελσίου «άγγιξε» ο υδράργυρος στο Μονπελιέ της Γαλλίας σήμερα, την έβδομη ημέρα του πρωτόγνωρου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας θύματα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

«Το νότιο τμήμα της Γαλλίας είναι σαν τον Αύγουστο στην Κοιλάδα του Θανάτου των ΗΠΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι.

fr1
Φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία λόγω καύσωνα

Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. 

Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ. «Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ξεράθηκαν τελείως... αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι», σημειώνει ταραγμένη. «Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου».

abelo09
mont65
Στην Ισπανία, περισσότεροι από 700 στρατιώτες, εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα αγωνίζονταν για την κατάσβεση τεσσάρων πυρκαγιών στο κεντρικό και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.
fot1
Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην πόλη Αλμορόξ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, έκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, αναγκάζοντας την εκκένωση ενός χωριού.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην Καταλονία, τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη και έκτοτε έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα έδειχνε χθες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση, να «βρίσκεται υπό έλεγχο».


Ανησυχία για τους επισκέπτες στο ζωολογικό κήπο του Μονπελιέ

Στο ζωολογικό κήπο του Μονπελιέ, ο υπεύθυνος αναφέρει ότι δεν ανησυχεί τόσο πολύ για τα ζώα όσο για τους επισκέπτες. 

Την Πέμπτη, τρία παιδιά που επισκέφτηκαν με εκπαιδευτική εκδρομή τον ζωολογικό κήπο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με θερμοπληξία και εξάντληση από τη ζέστη.

«Δεν νομίζω ότι οι εκπαιδευτικοί τους ήταν και πολύ συνετοί», δήλωσε ο υπέυθυνος του ζωοοογικού κήπου. 

«Εκτός αυτού, τους άφηναν να τρέχουν και παντού».

Οκτώ θύματα στην Ευρώπη

Προς το παρόν τουλάχιστον 8 θάνατοι έχουν καταγραφεί λόγω του κύματος αυτού καύσωνα που ήρθε από την Σαχάρα: 4 στη Γαλλία, όπου ένας άνθρωπος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, 2 στην Ισπανία και 2 στην Ιταλία. 

Τα θύματα του καύσωνα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες σε εργοτάξια. 

Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.

Ο ανελέητος καύσωνας ξυπνάει μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 2003 στη Γαλλία


Ο ανελέητος καύσωνας των τελευταίων ημερών στη Γαλλία ξυπνάει μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 2003, όπου περίπου 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Αυτή τη φορά, είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Agnès Buzyn, ανέφερε: 

«Δυστυχώς, είναι αδύνατο να εγγυηθούμε ότι κανείς δεν θα πεθάνει, αλλά κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Σε σύγκριση με το 2003, είμαστε εξαιρετικά προετοιμασμένοι - ειδικά σε σχέση με τους ηλικιωμένους, ειδικά εκείνους που απομονώνονται στο σπίτι ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη - «Λιώνει» στους 45 βαθμούς το Μονπελιέ "

ΧΥΤΑ Φυλής: Προβλήματα στην αποκομιδή σκουπιδιών μετά τη χθεσινή πυρκαγιά

«Όποιος εμπορεύεται ή καπηλεύεται ιερά κειμήλια και μυθώδεις διηγήσεις του Χριστού, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, δεν ανήκει στο πλήρωμα της Εκκλησίας».

Με την παρέμβαση αυτή που στρέφεται ευθέως κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, η Εκκλησία παίρνει πλέον δημόσια θέση για τις ψεύτικες επιστολές του Χριστού τις οποίες ο εν λόγω πολιτικός πουλούσε μέχρι πρότινος στις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Έχει δε προφανή σημασία ότι την παρέμβαση αυτή που, αποδοκιμάζει τον Κυριάκο Βελόπουλο, την έκανε το πρωί ο Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, ο οποίος υπάγεται ευθέως στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο καθώς η Μονή Βλατάδων στην οποία λειτουργεί είναι η μια από τις τρεις πατριαρχικές μονές της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Η παρέμβαση του κ. Νικηφόρου, η οποία δεν μπορεί βέβαια να έγινε χωρίς συνεννόηση με το Φανάρι, ήταν ιδιαιτέρως επικριτική.

«Έχουμε καθήκον να παραμένουμε πιστοί στη διδασκαλία, χωρίς να παρασυρόμεθα από ψευδαδέλφους που δυστυχώς και στην εποχή μας προβάλλουν ως αληθή τα κίβδηλα και πλαστά», είπε και φωτογραφίζοντας ευθέως τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης πρόσθεσε:

«Όποιοι, είτε παρουσιάζοντας και προωθώντας μυθώδεις διηγήσεις ως εκπορευόμενες από τον ίδιο τον Χριστό, είτε επικαλούμενοι δήθεν ιερά κειμήλια, των οποίων η πλαστότητα είναι προφανής, θέτουν τον εαυτό τους εκτός του πληρώματος της Εκκλησίας».

Δεν έμεινε όμως μόνον σε αυτήν την φωτογραφική παρατήρηση ο Επίσκοπος του Πατριαρχείου.

Ο κ. Νικηφόρος πήρε σαφή θέση και για την παρούσα πολιτική συγκυρία, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Εκκλησία επιθυμεί να αποδοκιμάσει τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις ψεύτικες επιστολές που εμπορευόταν. «Ο,τι είναι αληθινό και γνήσιο παρεδόθη από τους Αποστόλους και διεσώθη εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

\Κανείς, λοιπόν, δεν δύναται να επικαλείται ψευδή στοιχεία όπου στις ημέρες μας μπορεί να καθίστανται ακόμη και προϊόντα εμπορίας και καπηλείας, ενίοτε ακόμη και προεκλογικής, εις βάρος των απλών ανθρώπων», τόνισε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " ΧΥΤΑ Φυλής: Προβλήματα στην αποκομιδή σκουπιδιών μετά τη χθεσινή πυρκαγιά "

Ροτ: Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι δικαιολογημένες

«Οι Γερμανοί λεηλάτησαν συστηματικά και κατέστρεψαν υλικά την Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944. Κατάσχεσαν τις συγκομιδές καπνού και έθεσαν τη βιομηχανία, στο βαθμό που ήταν σημαντική για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, υπό τον έλεγχό τους. Τα τρία τέταρτα του ελληνικού εμπορικού στόλου κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους. Η λεγόμενη πολιτική της καμένης γης οδήγησε τελικά στην σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο Καρλ Χάιντς Ροτ, Γερμανός ιστορικός και συνιδρυτής του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας, σε συνέντευξή του στην «Weser Kurier».

Αναφερόμενος στην «τεράστια δημογραφική καταστροφή», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα της Βρέμης, λέει ότι «οι Γερμανοί σκότωσαν τουλάχιστον 330.000 αμάχους κατά τη διάρκεια της κατοχής, 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν είτε όντας όμηροι, είτε ως αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. 59.000 μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων εκτοπίστηκαν».

Στο ερώτημα εάν η αξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου να απαιτηθούν από την Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 280 δισ. ευρώ είναι δικαιολογημένη, ο κ. Ροτ απαντά: «Ναι, τόσο πολιτικά όσο και από απόψεως διεθνούς δικαίου και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό» και προσθέτει ότι για την Ελλάδα «είναι θέμα αρχής, δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα. Η (δε) Γερμανία οφείλει τις αποζημιώσεις και πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της οφειλής της».

Στο ερώτημα εάν έχουν παραγραφεί οι ελληνικές αξιώσεις μετά από 70 χρόνια απαντά αρνητικά, διότι «στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει παραγραφή» και τονίζει ότι «η γερμανική κυβέρνηση βλέπει μεν το θέμα διαφορετικά και θεωρεί το θέμα λήξαν νομικά και πολιτικά, όμως δεν έχει λήξει. Κατά τη δεκαετία του 1950 υπήρξαν ορισμένες διεθνείς συνθήκες, στις οποίες αναφέρεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας καταβάλλει μερικώς αποζημίωση, αλλά το ζήτημα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε μια γενική διάσκεψη ή στα πλαίσια μιας συνθήκης ειρήνης. Όταν το 1990 συνήφθη η de facto συνθήκη ειρήνης, δηλαδή η λεγόμενη "Συνθήκη 2+4", σε συνάρτηση με τη διαδικασία ενοποίησης της Γερμανίας, το θέμα των αποζημιώσεων εξαιρέθηκε. Παρ' όλα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι με αυτή τη σύμβαση το θέμα αποζημιώσεων τελικά διευθετήθηκε. Μέχρι το 1990, λοιπόν, "παρηγοριά" και μετά το 1990 "όλα τελείωσαν". Αυτό δεν είναι όμως βάσιμο από απόψεως διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα δεν υπέγραψε αυτή τη σύμβαση και δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, η Συνθήκη δεν ισχύει για την Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ροτ χαρακτηρίζει επίσης «ελεημοσύνη» τα καταβληθέντα στα επιζώντα θύματα 115 εκ. μάρκα, «ποσόν το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 300 μάρκα κατά κεφαλήν με σημερινούς υπολογισμούς», όπως λέει.

Το συνολικό ποσό των 280 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ότι οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα θεωρεί ότι βασίζεται σε διασωθέντα αρχεία, τα οποία έλεγξαν οι ίδιοι (ενν. το Ίδρυμα Κοινωνικής Ιστορίας) λεπτομερώς και «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία που συγκέντρωσε».

Το γεγονός ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υπολογίζουν το ύψος της γερμανικής οφειλής σε 190 δισ. ευρώ αντί των 280 που το υπολογίζουν οι Έλληνες το εξηγεί ως εξής: «Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ειδικοί υπολογίζουν τις πολεμικές αποζημιώσεις ως μη αποπληρωμένο δάνειο το οποίο τοκίζεται. Το ορθό για να βρούμε την σημερινή αξία της είναι να ξεκινήσουμε από τον πληθωρισμό. Γι' αυτό και ο δικός μας υπολογισμός είναι χαμηλότερος, αλλά ανέρχεται πάντως στα 190 δισ. ευρώ.»

Στο ερώτημα εάν είναι ρεαλιστικό να δοθεί ένα τέτοιο ποσό στην Ελλάδα, ο κ. Ροτ απαντά αρνητικά, διότι και μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες «θα διεκδικούσαν ανάλογα τεράστια ποσά και το σύνολο θα ήταν γιγαντιαίο. Συνεπώς, το ποσό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να είναι εφικτό». Προτείνει, λοιπόν, την εξόφληση των αποζημιώσεων εντός 15-20 ετών με παράλληλη μείωση της οφειλής στο 1/3 , δηλαδή να καταβληθούν τελικά 60-70 δισ. ευρώ, ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους.

Τέλος, για να έχει η Ελλάδα μια ρεαλιστική δυνατότητα να εισπράξει τις αποζημιώσεις θεωρεί ότι πρέπει «να συμπήξει κοινό μέτωπο με τις άλλες χώρες που έχουν ανάλογες αξιώσεις και να ασκήσουν από κοινού πολιτική πίεση, επειδή η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη μέχρι στιγμής να συζητήσει. Εάν οι πληγείσες χώρες ενεργήσουν με επιδεξιότητα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα πρέπει τελικά να υποχωρήσει από το κατηγορηματικό "όχι" της».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Ροτ: Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι δικαιολογημένες "

Άρειος Πάγος: Συνταξιοδοτείται αύριο η Ξένη Δημητρίου

Όσο ο χρόνος τρέχει τόσο η υπόθεση της Novartis προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στο πολιτικό και εισαγγελικό τοπίο της χώρας, ενώ οι εξελίξεις αυτές, όπως οι ίδιοι οι δικαστές ομολογούν, δεν είναι καθόλου ευοίωνες και δεν διστάζουν να εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον της Δικαιοσύνης.

Ήδη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής πριν από λίγες μέρες απέστειλε δύο επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ενώ σήμερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, μια από τις πρωταγωνίστριες της ποινικής διερεύνησης του «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» που δεν είναι άλλο από αυτό της Novartis, κρέμασε οριστικά τη τήβεννο, καθώς συνταξιοδοτήθηκε.

Σε βάρος του κ. Αγγελή έχει ασκηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης πειθαρχική και ποινική έρευνα σχετικά με τις δύο εμπιστευτικές αναφορές που απέστειλε τον περασμένο Ιανουάριο (7.1.2019 και 21.2.2019) στην κυρία Δημητρίου μετά την παραίτησή του από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η ποινική διερεύνηση ανατέθηκε στον ομοιόβαθμο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα και η πειθαρχική έρευνα ανατέθηκε στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία θα την αναθέσει σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ.

Στις αναφορές του αυτές ο κ. Αγγελής, κοντολογίς, κατήγγειλε την εργαλιοποίηση της έρευνας για την Novartis σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, ενώ ξεδίπλωσε τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού μέλους, του περιβόητου «Ρασπούτιν». Ακόμη, εξέφραζε τη διαφωνία του στην λογική της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, για άσκηση ποινικών διώξεων fast track «για κάποιους πολιτικούς».

Πέρα από αυτά, στην πρώτη επιστολή-αναφορά του ο κ. Αγγελής κάνει λόγο για μονόπλευρη αντιμετώπιση εκ μέρους του κ. Καλογήρου, η οποία δεν αρμόζει σε υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει, στην πρώτη αυτή επιστολή του, ότι ο κ. Καλογήρου παρήγγειλε την ποινική και πειθαρχική έρευνα σε βάρος του για δήθεν διαρροή στο Πρώτο ΘΕΜΑ (9 Ιουνίου 2019) του περιεχομένου των δύο εμπιστευτικών αναφορών του που είχε καταθέσει στην κυρία Δημητρίου τον περασμένο Ιανουάριο.

Αντίθετα, συνεχίζει ο κ. Αγγελής απευθυνόμενος στον πολιτικά προϊστάμενο του κ. Καλογήρου, δεν διατάξατε τις αντίστοιχες έρευνες για τα όσα επισημαίνω στις δύο αναφορές, αλλά και στην ανακοίνωση που έδωσα στη δημοσιότητα, τόσο για την κυρία Δημητρίου, όσο και για τον κ. Δασούλα.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, συνεχίζει ο κ. Αγγελής, όταν υπογραμμίζω στις αναφορές μου, ότι ο κ. Δασούλας οφείλει να αυτοεξαιρεθεί, καθώς συγγενικό του πρόσωπο έχει διοριστεί από τον «Ρασπούτιν» ως μετακλητή υπάλληλος στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Αγγελής σημειώνει ότι ουσιαστικά τώρα ο κ. Δασούλας «εξοφλεί το γραμμάτιο» του διορισμού του συγγενικού του προσώπου.

Με τη δεύτερη επιστολή του ο κ. Αγγελής ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να τον αντικαταστήσει από πρόεδρο- επικεφαλής που τον έχει διορίσει στην επιτροπή η οποία έχει συγκροτήσει για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (e-justice). Η επιτροπή αυτή διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται, ως επί το πλείστον, από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Αγγελής, ζητάει την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του επικεφαλής που του έχουν ανατεθεί με το απλό επιχείρημα, ότι δεν μπορεί από τη μία πλευρά, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, να ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά για τυχόν αδικήματα τα οποία έχει διαπράξει και από την άλλη να είναι επικεφαλή επιτροπής που διαχειρίζεται δημόσια κονδύλια.

Το αλαλούμ στην Εισαγγελία

Από σήμερα η κυρία Δημητρίου είναι τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς συμπλήρωσε το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας και συνταξιοδοτήθηκε.

Περιπλέκεται όμως από σήμερα η κατάσταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε τα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο μετά τις Ευρωεκλογές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Ποινικού Δικαστηρίου.

Και δεν τα υπέγραψε καθώς δεν είχε λήξει, τότε, η θητεία των ήδη υπηρετούντων (έληξε σήμερα).

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τα Διατάγματα δεν θα υπογραφούν ούτε με την είσοδο του ερχόμενου μήνα.

Κατά συνέπεια, με ότι αυτό σημαίνει, καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα ασκεί προσωρινά ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας, που δεν είναι άλλος από τον κ. Δασούλα και καθήκοντα πρόεδρου θα ασκεί η αρχαιότερα αντιπρόεδρος η οποία είναι Αγγελική Αλειφεροπούλου.

Έτσι, ο κ. Δασούλας θα είναι πλέον προϊστάμενος του κ. Αγγελή και παράλληλα ποινικώς ελεγκτής του. Από την άλλη πλευρά ο κ. Αγγελής την ό ποια αναφορά ή καταγγελία θέλει να υποβάλλει για τον εκτελούντα την ποινική σε βάρος του έρευνα θα την υποβάλλει στον εκτελούντα καθήκοντα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που όμως είναι το ίδιο πρόσωπο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Άρειος Πάγος: Συνταξιοδοτείται αύριο η Ξένη Δημητρίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news