facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΑΤΜ: Αυτές είναι οι νέες χρεώσεις ανά τράπεζα από την 1η Ιουλίου

Με νέο κανονισμό έρχονται χρεώσεις από τα ATM προβλέπει την εξομοίωση των προμηθειών τόσο στο εξωτερικό μίας χώρας όσο και στο εσωτερικό.
Ως αποτέλεσμα ο Έλληνας πελάτης της τράπεζας θα πληρώνει τις ίδιες προμήθειες με κάποιον τουρίστα.
Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου στην πλειονότητα των τραπεζών ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσουν από τις 22 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι χρεώσεις σύμφωνα με το «Voice of Market»:
Alpha Bank
Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Έως 150 ευρώ 1,5 ευρώ
Από 160 έως 250 ευρώ 1,60 ευρώ
Άνω των 250 ευρώ 1,65 ευρώ
Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης
1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 4,40 ευρώ ανά συναλλαγή
Eurobank
Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη 1,60 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού
Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης 1,05% επίτου ποσού της ανάληψης

Εθνική Τράπεζα

Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Έως 150 ευρώ 1,30 ευρώ
Από 160 έως 250 ευρώ 1,40 ευρώ
Άνω των 250 ευρώ 1,60 ευρώ
Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης
1% επί του ποσού της ανάληψης με ελάχιστο τα 3 ευρώ και μέγιστο τα 5 ευρώ ανά συναλλαγή
Τράπεζα Πειραιώς
Αναλήψεις σε ATM άλλων τραπεζών σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Έως 250ευρώ 1,40ευρώ
Άνω των 250 ευρώ 2,20 ευρώ
Αναλήψεις σε ATM εκτός Ευρωζώνης
Έξοδα 4 ευρώ ανά συναλλαγή πλέον 2% επίτου ποσού της ανάληψης με ελάχιστο το 1 ευρώ και μέγιστο τα 30 ευρώ ανά συναλλαγή
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " ΑΤΜ: Αυτές είναι οι νέες χρεώσεις ανά τράπεζα από την 1η Ιουλίου"

Κατανομή εκλογικής χρηματοδότησης στα κόμματα (ΦΕΚ)

Την κατανομή ποσοστού 50%+10% της εκλογικής χρηματοδότησης στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, περιλαμβάνει απόφαση του υπ. Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

ΛΙΣΤΑ-ΚΑΤΑΝΟΜΗ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατανομή εκλογικής χρηματοδότησης στα κόμματα (ΦΕΚ)"

Αττική Οδός για την αναστολή αυξήσεων με ΠΝΠ: Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη

“Όταν φιμώνεται η αλήθεια, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αττική Οδός με αφορμή την ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των διοδίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Χωρίς απάντηση στα όσα αληθή και συγκεκριμένα ανέφερε η ανακοίνωση της «Αττικής Οδός Α.Ε.» της 24ης Ιουνίου 2019 με τίτλο «Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι η αλήθεια», επιλέγεται σήμερα η παρεμπόδιση της καθόλα νόμιμης αύξησης των διοδίων με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – για την οποία η Αττική Οδός Α.Ε. επιφυλάσσεται καθώς δεν έχει δημοσιευτεί – που ως γνωστόν δεν προαπαιτεί τη συμμετοχή της Βουλής.

Διαπιστώνεται συνεπώς, πως πάνω από την αξιοπιστία της χώρας και του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου συνεπούς προς τις Συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των επενδυτών, προτάσσεται το πολιτικό κόστος, με θύμα το Κράτος Δικαίου.

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» έπραξε απολύτως σύννομα, εντός του πλαισίου που ορίζει η Σύμβαση Παραχώρησης κι ενημέρωσε επίσημα και έγκαιρα το Υπουργείο, με επιστολή της ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018, για τη πρόθεση της να προβεί σε αύξηση της τιμής διοδίων σε δύο δόσεις.

Οι εν λόγω αυξήσεις, οι πρώτες μετά από 13 χρόνια, αρχικά στα €3,00 την 1η Φεβρουαρίου 2019 και στη συνέχεια στα €3,30 τη 1η Αυγούστου 2019 μετατέθηκαν χρονικά για τη 1η Ιουλίου 2019 και τη 1η Ιανουαρίου 2020, αντίστοιχα, και στοιχειοθετούνται πλήρως και πέραν πάσης αμφισβήτησης από τα δικαιολογητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Χρηματοοικονομικό μοντέλο και στις Χρηματοοικονομικές αναφορές που υποβάλλονται στον Κύριο του Έργου, το Ελληνικό Δημόσιο.

Άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ενημερωθεί, με επίσημη επιστολή από την «Αττική Οδός Α.Ε.» από τις 28/12/2018, για τις νέες τιμές, ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο.

Επίσης, είναι γνωστό στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και του υποβάλλονται περιοδικά από την «Αττική Οδός Α.Ε.» σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Σύμβαση Παραχώρησης, πως μέχρι το τέλος του 2018 η απόδοση της επένδυσης των μετόχων ανήλθε σε 6,23%, η οποία υπολείπεται σημαντικά του Συμβατικά ανώτατου προβλεπόμενου ορίου του 13,1%. Ως εκ τούτου, δεν έχει επιτευχθεί η Συμβατικά ορισθείσα απόδοση επί της επένδυσης και δεν στοιχειοθετείται η πρόωρη επιστροφή του δρόμου στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα οι μεν αυξήσεις μπορεί να οδηγούνται εξαναγκαστικά σε αναστολή, ωστόσο όταν η υπόθεση κριθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι Έλληνες πολίτες – στο σύνολό τους κι όχι μόνο αυτοί που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τον αυτοκινητόδρομο – θα επιβαρυνθούν πολλαπλάσια, καλούμενοι να πληρώσουν τις αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν.

Η «Αττική Οδός Α.Ε.», όπως πάντα, θα σεβαστεί τους νόμους και στο πλαίσιο άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων της, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να προασπίσει το έννομο συμφέρον της».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός για την αναστολή αυξήσεων με ΠΝΠ: Προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη"

Νέο γκάλοπ: Μπροστά με 9 μονάδες και με αυτοδυναμία η ΝΔ

Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει με αναγωγή χωρίς τους αναποφάσιστους στις 10 ποσοστιαίες μονάδες και με αναγωγή επί των εγκύρων, στις μέσες τιμές- στις 9 μονάδες, ενώ στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 8,5%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης η ΝΔ λαμβάνει αυτοδυναμία με 155 έως 164 έδρες, σε τρία διαφορετικά σενάρια.




Στο πρώτο σενάριο, όπου στη βουλή εισέρχονται 7 κόμματα η κατανομή των εδρών διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 155
ΣΥΡΙΖΑ: 78
ΚΙΝΑΛ: 20
ΚΚΕ:15
Χρυσή Αυγή: 12
Ελληνική Λύση: 12
ΜεΡΑ25: 12

Στο σενάριο της εξακομματικής βουλής η κατανομή των εδρών αναμένεται ως εξής:

ΝΔ: 159
ΣΥΡΙΖΑ: 82
ΚΙΝΑΛ: 21
ΚΚΕ: 15
Χρυσή Αυγή: 12
6ο κόμμα: 11

Στο σενάριο της πεντακομματικής βουλής οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ: 164
ΣΥΡΙΖΑ: 85

ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 16
Χρυσή Αυγή: 13

Πρόθεση ψήφου και αναγωγή (στις μέσες τιμές)

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει συντριπτικό ποσοστό στην παράσταση νίκης -71%-, ενώ με 9 μονάδες προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός.  
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς τους αναποφάσιστους η ΝΔ αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 36,4 και του 41,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του 26,6 και του 31,4%, με τη διαφορά μεταξύ τους να φθάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. 

Με αναγωγή επί των εγκύρων  τα κόμματα λαμβάνουν (στην παρένθεση το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου):
ΝΔ: 36 (35)
ΣΥΡΙΖΑ: 27 (26,5)
ΚΙΝΑΛ: 7 (6,5)
ΚΚΕ: 5 (5)
Χρυσή Αυγή: 4 (4)
Ελληνική Λύση: 3,5 (3,5)
ΜεΡΑ25: 3,5 (3,5)

Σημειώνεται, ότι στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την εκλογική απόδοση, τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και το ΜεΡΑ25 λαμβάνουν 2,5%, ενώ στις πλέον αισιόδοξες φθάνουν το 4,5%. 
Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 87% δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ οι δύο στους τρεις αναποφάσιστους είναι γυναίκες. Οι πιο αναποφάσιστοι, πάντως, είναι οι νέοι έως 29 ετών που σε ποσοστό 40% δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση (64%) δηλώνουν ότι θα ήταν χρήσιμο το ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.  Η «γκρίζα ζώνη», δηλαδή οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που θα δηλώσουν ότι θα απέχουν ή θα επιλέξουν το άκυρο ή το λευκό, φθάνει στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση στο 10%. 

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο γκάλοπ: Μπροστά με 9 μονάδες και με αυτοδυναμία η ΝΔ"

Κωνσταντινούπολη: Πανικός από χιλιάδες κόσμου για την ορκωμοσία Ιμάμογλου [pics]

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη για να υποδεχθούν τον νέο δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου για την ορκωμοσία του.

Μετά την ανάκτηση της εντολής του από δικαστήριο του Καγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου έφθασε στο δημαρχείο για την τελετή παράδοσης, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Μαζί αποκαταστήσαμε τη βλάβη που προκλήθηκε στη δημοκρατία», είπε, σκαρφαλωμένος σε ένα λεωφορείο, στους χιλιάδες ανθρώπους που μαζεύτηκαν να τον χαιρετήσουν.
«Ο λαός της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε την πίστη του στην Τουρκική Δημοκρατία και στη δημοκρατία», είπε.
«Σας αγαπώ όλους» φώναξε στο πλήθος.
Το τοπικό εκλογικό συμβούλιο της τουρκικής μεγαλούπολης των σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων έδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες την επίσημη εντολή στον υποψήφιο του CHP.
Η εκλογική αρχή επικύρωσε τα αποτελέσματα των νέων δημοτικών εκλογών την Τρίτη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωνσταντινούπολη: Πανικός από χιλιάδες κόσμου για την ορκωμοσία Ιμάμογλου [pics]"

Αντικαπνιστικός νόμος: Δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ που εγκρίνει δαπάνη για αγορά σταχτοδοχείων

Το ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία έχει γίνει... καπνός στη χώρα μας δεν είναι είδηση. Το κάπνισμα απαγορεύεται στα χαρτιά αλλά στην πράξη επιτρέπεται παντού.

Το να παραγγέλνει όμως σταχτοδοχεία προέδρος δημόσιας υπηρεσίας για το γραφείο του και για τις ανάγκες των επισκεπτών του είναι μία είδηση που αποτυπώνει με τον πιο προκλητικό τρόπο την περιφρόνηση και την απαξίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, και μάλιστα από πρόσωπο με θεσμικό ρόλο και ευθύνη.

Σύμφωνα με απόφαση που παρουσιάζει το protothema.gr και την οποία υπογράφει ο κ.Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, της «ΔΕΚΟ» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εγκρίνεται δαπάνη 55,08 ευρώ για την προμήθεια δύο μεταλλικών σταχτοδοχείων. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο αίτημα από τη Γραμματεία Διοίκησης της ΗΔΙΚΑ η οποία ζητούσε να γίνει «συμπληρωματική προμήθεια δύο μεταλλικών σταχτοδοχείων για τις ανάγκες των επισκεπτών του γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου». 

Θεριακλήδες επισκέπτες και ομοιόμορφα τασάκια 

Η εικόνα του γραφείου στο οποίο ο πρόεδρος συναντά άλλους, αξιωματούχους του δημοσίου και μη, και συζητά μαζί τους μέσα σε σύννεφα καπνού τα μείζονα θέματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εκφάνσεις της στην καθημερινότητα των Ελλήνων, δεν είναι δύσκολο να σχηματιστεί. Πιθανόν να είναι ο κανόνας οι... θεριακλήδες επισκέπτες του προέδρου της ΗΔΙΚΑ – άλλωστε παραγγέλνονται δύο σταχτοδοχεία. Τα οποία όπως συμπεραίνει κάποιος διαβάζοντας την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, έρχονται να προστεθούν σε άλλα, ήδη υπάρχοντα σταχτοδοχεία. «Σημειώνεται ότι επιλέχθηκε Δοχείο με τασάκι ΙΝΟΧ 23Χ60cm (ΚΩΔ. 28651) χάριν ομοιομορφίας με τα ήδη υπάρχοντα»αναφέρεται – αυτό που δεν μπορεί να καταλογιστεί πάντως στην ΗΔΙΚΑ είναι πως τα στελέχη της δεν έχουν αισθητική και άποψη, έστω για τα σταχτοδοχεία.

Το τεχνικό θέμα της κάλυψης της δαπάνης αντιμετωπίζεται με ευελιξία μέσα στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας και τα τασάκια «βαφτίζονται» είδη μπάνιου και κουζίνας: «Λόγω του ύψους της δαπάνης η ανάθεση της προμήθειας αυτής μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση στην ως άνω εταιρεία, ενώ η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από τον Κ.Α.1381-640801 του προϋπολογισμού 2019. (CPV: 44410000-7/Είδη μπάνιου και κουζίνας)» αναφέρεται.

Τι ορίζει ο νόμος

Η εγκύκλιος Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809/31.01.2018 του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού είναι σαφής σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στις δημόσιες υπηρεσίες: «Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους... Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων συνίσταται σε επίπληξη ή οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντικαπνιστικός νόμος: Δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ που εγκρίνει δαπάνη για αγορά σταχτοδοχείων"

Αλβανία: Νέα ημερομηνία για τις εκλογές όρισε ο Μέτα, επιμένει για τις 30 Ιουνίου ο Ράμα

Καθώς η προγραμματισμένη από την κυβέρνηση ημερομηνία διενέργειας των δημοτικών εκλογών της 30η Ιουνίου πλησιάζει, το αδιέξοδο στην Αλβανία ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής τους εντείνεται.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ίλιρ Μέτα ανήγγειλε σήμερα νέα ημερομηνία την 13η Οκτωβρίου, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, οπαδοί της αντιπολίτευσης, η οποία έχει δηλώσει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, επιχειρούν να εμποδίσουν την προετοιμασία τους, καταστρέφοντας σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας τεχνικές υποδομές (κάλπες, ψηφοδέλτια, κ.λπ.), συγκρουόμενοι πολλές φορές με την Αστυνομία.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι μοιράζει χρήματα για την αύξηση της συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής και όπλα σε οπαδούς της για να αποτρέψει την αντιπολίτευση στις προσπάθειες να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Μέτα ανέφερε ότι η νέα ημερομηνία συμπληρώνει το κενό του διατάγματος της 10ης Ιουνίου με το οποίο ο ίδιος ακύρωσε την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, ότι δεδομένης της αδιέξοδης κατάστασης επιδιώκει να δώσει μια ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετάσχουν στις εκλογές ώστε αυτές να πληρούν την δημοκρατική αρχή της επιλογής μεταξύ τουλάχιστον δύο υποψηφιοτήτων.

Ο άλλος λόγος που κατά τον Αλβανό Πρόεδρο τον οδήγησε να μεταθέσει τις εκλογές στη συγκεκριμένη ημερομηνία σχετίζεται με τις εν εξελίξει ενταξιακές διαδικασίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αίτημα της Αλβανίας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των συνομιλιών.

Αντιδρώντας στην απόφαση Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ραμα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία εκλογών εκτός από αυτή της 30ης Ιουνίου.

την πλευρά της, η αντιπολίτευση, η οποία έχει συνδέσει τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές με την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, δεν έχει αντιδράσει στην καθορισμό της ημερομηνίας από τον Πρόεδρο Μέτα.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε χθες την ομάδα παρατηρητών του για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, παραμένουν, ωστόσο, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Νέα ημερομηνία για τις εκλογές όρισε ο Μέτα, επιμένει για τις 30 Ιουνίου ο Ράμα"

Προθεσμία έως τέλος του μήνα για αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως

Μέχρι τις 30 Ιουνίου προβλέπεται ότι θα μπορούν να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απ ευθείας για γυαλιά οράσεως που προμηθεύτηκαν από καταστήματα οπτικών, καθώς αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα μετά την άρνηση των οπτικών να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρώνονται με κουπόνια ( voucher) και οι ασφαλισμένοι να μη χρειάζεται να καταβάλουν από την τσέπη τους τα χρήματα και στη συνέχεια να διεκδικούν το ποσό (100 ευρώ) από τον Οργανισμό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ώστε μέχρι τότε να γίνονται οι απ’ ευθείας πληρωμές στους ασφαλισμένους.

Όμως ο μήνας τελειώνει και οι ασφαλισμένοι είναι στον αέρα αφού δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Γι αυτό και η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά να δοθεί παράταση στις απ’ ευθείας πληρωμές έως τις 31.12.2019 ώστε -όπως αναφέρει- να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση πως θα διαχειριστεί το θεμα.

«Με αυτά τα δεδομένα και αφού δεν ισχύει εν τοις πράγμασι ο τρόπος αποζημίωσης των οπτικών ειδών, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση, οι ελάχιστοι κανόνες της χρηστής διοίκησης επιβάλλουν την αναστολή της εφαρμογής της και την αποζημίωση των ασφαλισμένων με τον τρόπο που γίνεται σήμερα τουλάχιστον μέχρι την 31.12.2019, ώστε για το ζήτημα να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση και μην δημιουργηθεί νέα σύγχυση στους ασφαλισμένους, τους επαγγελματίες αλλά και στις κατά τόπους διευθύνσεις του Οργανισμού» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών και ζητά να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εδώ και μήνες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αναμένουν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν συμβάσεις των οπτικών με τον Οργανισμό

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προθεσμία έως τέλος του μήνα για αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως"

Συνεχίζεται το προεκλογικό «πάρτι» διορισμών και μετατάξεων: Στην Εθνική Βιβλιοθήκη η σύζυγος Θεοχαρόπουλου!

Συνεχίζεται, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, το... πάρτι των ρουσφετολογικών μετατάξεων, όχι μόνο στη Βουλή. 

Οπως αποκαλύπτει το “tomanifesto.gr”, δύο μόλις 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές (στις 24 Μαΐου) η σύζυγος του υπουργού Τουρισμού,Θανάση Θεοχαρόπουλου (πρώην ΔΗΜΑΡ, πρώην ΚΙΝΑΛ και νυν ΣΥΡΙΖΑ), Φρειδερίκη Γάζαρου, πήρε μετάταξη στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η κυρία Γάζαρου ήταν αποσπασμένη στο κρατικό ίδρυμα, από τις 18 Ιουλίου του 2018, και 48 ώρες πριν τις ευρωκάλπες μετατάχθηκε -σε χρόνο ρεκόρ- στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος Θεοχαρόπουλου, το διάστημα των δέκα μηνών που ήταν αποσπασμένη, δεν πήγαινε στη δουλειά της, λόγω συνεχόμενων αδειών εγκυμοσύνης και λοχείας.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:


doc_1
doc_2
doc_3
doc_4
doc_5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται το προεκλογικό «πάρτι» διορισμών και μετατάξεων: Στην Εθνική Βιβλιοθήκη η σύζυγος Θεοχαρόπουλου!"

Yπογραφή συμβάσεων παραχώρησης έρευνας υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, η εκδήλωση υπογραφής Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ημέρα με «ιστορική αξία, διότι η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο». Υπενθύμισε ότι «μόλις πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα είναι μια χώρα οικονομικά αυτοδύναμη και στοχεύει να γίνει και ενεργειακά αυτοδύναμη, ή τουλάχιστον να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών της». Τόνισε, δε, ότι οι συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα σηματοδοτούν την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στα βήματα άλλων κρατών της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η υπογραφή των συμβάσεων σηματοδοτεί «ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και ότι φέτος θα πάμε σε ένα ακόμα ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων». Υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένων και συντονισμένων βημάτων, καθώς «εμείς δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά προχωράμε συντονισμένα, προκειμένου να δώσουμε στους λαούς μας προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια, πάντα διασφαλίζοντας την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες, χαρακτηρίζοντας ως χρόνο-ρεκόρ τους μόλις 20 μήνες που απαιτήθηκαν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των εταιρειών μέχρι τη σημερινή υπογραφή συμβάσεων. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του EastMed Forum και στην προοπτική κατασκευής του αγωγού EastMed, ο οποίος «μπορεί να αναδειχθεί σε μια πολύ σπουδαία ‘γέφυρα’ για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας».

Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «διασφαλίζεται απολύτως ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο κατά τη φάση της έρευνας, όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων». Υπενθύμισε ότι «όλα αυτά γίνονται έχοντας προηγουμένως υιοθετήσει την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς», καθώς και ότι «ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς θα έχει κεντρική θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει η έρευνα και εντός 2-4 ετών θα έχουμε μια πολύ καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν και τι είδους κοιτάσματα, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση ενός κύκλου υπογραφών συμβάσεων παραχώρησης σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με τις πλέον σημαντικές συμβάσεις». Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες, καθώς και την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και ενδεχομένως η εκμετάλλευση: «Διασφαλίσαμε την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τόσο στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο, όσο και στον επιμερισμό των ωφελειών, ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η αυστηρότερη διεθνώς».

Ειδική αναφορά έκανε, δε, στην πρόσφατη απαγόρευση του fracking και στη θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων, «το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι εν προκειμένω η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ένα μόνιμο θεσμό περιβαλλοντικής επιτήρησης των δραστηριοτήτων». Παράλληλα η Περιφέρεια θα ωφεληθεί σημαντικά από τα έσοδα που θα λάβει το Δημόσιο, καθώς σημαντικό μέρος τους θα καταλήξει σε αυτήν, ενώ ήδη «ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Έρευνας Υδρογονανθράκων σε συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και δυνητικά η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι απολύτως συμβατή με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, όπου προβλέπεται διπλασιασμός των ΑΠΕ μέχρι το 2030», καθώς «αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης μετάβασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση οι πρεσβευτές της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρεσβευτής, Κριστόφ Σαντεπί, υπογράμμισε την αξία των δύο συμβάσεων που υπογράφονται και της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών. Ο δε πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας ως μεγάλο Ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο», εκθείασε τον ρόλο που κατάφερε να αποκτήσει η χώρα ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι οι αμερικανοί επενδυτές θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

Από την πλευρά της ExxonMobil, o κ. Τζόναθαν Γουίλσον, υπενθύμισε ότι η εταιρεία δεν είναι καινούρια στην Ελλάδα, καθώς η παρουσία της ξεκινά το 1914, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά στη χώρα η Standard Oil Hellas, και συνεχίστηκε εντονότερα από τη δεκαετία του ’50, όταν δημιουργήθηκε η Mobil Oil Hellas. «Σήμερα χαιρόμαστε που μπορούμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον κλάδο της εξόρυξης, αποκτώντας δύο άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση στα ανοικτά της Κρήτης, τις οποίες ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας, Total και ΕΛΠΕ».

Ο αντιπρόεδρος της Total Group για τη Νότια Ευρώπη και την Κασπία, Μπερνάνρτ Κλεμέντ, δήλωσε ότι «η Total, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, υπογράφει σήμερα τις Συμβάσεις Παραχώρησης για τις περιοχές στα ανοικτά της Κρήτης, εμπλουτίζοντας τις περιοχές της Μεσογείου όπου έχει τη δυνατότητα ερευνών. Ανυπομονούμε να λειτουργήσουμε μαζί με τους συνεταίρους μας σε αυτά τα βαθιά ύδατα, με πλήρη σεβασμό στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.»

Τέλος, εκ μέρους των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευστάθιος Τσοτσορός, αναφέρθηκε στο όραμα του Ομίλου «να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες και να παραμείνουμε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια, για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια, με την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραγωγή υδρογονανθράκων στο σύνολο των παραχωρήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μετάβαση από το “μύθο” δεκαετιών στην πραγματικότητα των μεγεθών της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Yπογραφή συμβάσεων παραχώρησης έρευνας υδρογονανθράκων στην Κρήτη"

Αναφορά Φρουζή στον Αρειο Πάγο για τη Novartis

O Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην στέλεχος της Novartis, κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφορά στην οποία επισημαίνει ότι μετά τη σε βάρος του ποινική δίωξη που ασκήθηκε για δωροδοκία ως προς την υπόθεση της Novartis δεσμεύτηκε ο μοναδικός λογαριασμός που είχε στο εξωτερικό και ζήτησε την πλήρη αποδέσμευσή του.

Ο ίδιος προσκόμισε ολόκληρη την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού, από όπου αποδείχθηκε ότι τροφοδοτήθηκε αποκλειστικά και μόνο με χρήματα κατατιθέμενα σε Ελληνικές Τράπεζες, η απάντηση ήταν αρνητική από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Στη συνέχεια, υπέβαλε αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο κήρυξε εαυτόν αναρμόδιο διαβιβάζοντας το αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η τελευταία διαβίβασε το αίτημα και πάλι στην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Κατόπιν αυτών, ο Κωνσταντίνος Φρουζής ζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνήσει τα όσα καταγγέλλει, ενώ παράλληλα διερωτάται πώς είναι δυνατόν η Ελένη Τουλουπάκη «να κρίνει εκ νέου την αίτηση που στρέφεται κατά της απορριπτικής κρίσης της», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα ουδεμία απόφαση επί της αιτήσεώς μου έχει εκδοθεί, με καταστροφικές για εμένα και την οικογένειά μου συνέπειες».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναφορά Φρουζή στον Αρειο Πάγο για τη Novartis"

Διόδια: «Παγώνουν» για Αττική Οδό, δύο ημέρες δωρεάν για εκλογές

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, αναστέλλεται η αύξηση διοδίων της Αττικής Οδού Α.Ε. μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η υπηρέτηση των συμφερόντων των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών υπήρξε αταλάντευτα απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Κυβέρνησης.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να λαμβάνει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ενάντια σε κάθε απόπειρα να πληγούν τα συμφέροντα των πολιτών ιδίως όταν αυτό επιχειρείται από μονομερείς, αιφνιδιαστικές και καταχρηστικές ενέργειες κατά προδήλως καταχρηστική και αυθαίρετη ενάσκηση δήθεν δικαιωμάτων ιδιωτών.

Ο Υπουργός έχει δηλώσει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτοί καιροσκοπισμοί ιδιωτικών συμφερόντων αποπειρώμενοι να πλήξουν το δημόσιο συμφέρον οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προεκλογική περίοδο για να εγκαθιδρύσουν ανυπόστατα δικαιώματα και οικονομικά οφέλη σε βάρος των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων.

Πολλώ δε μάλλον, όταν οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ο έλεγχος των οικονομικών παραμέτρων της σύμβασης είναι ανοικτός και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο αυθαίρετα και καταχρηστικά επιχειρούν να παγιώσουν προεκλογικά μία κατάσταση ευνοϊκή για τα οικονομικά τους συμφέροντα, ζημιώνοντας όμως το δημόσιο συμφέρον, αφού με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματά του ελέγχου, από τον οποίο και μόνο θα προκύψει ο χρόνος απόσβεσης του έργου, δηλαδή η πραγματική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης και ο χρόνος λήξης της και συνεπώς επιστροφής της Αττικής Οδού στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, με σχετική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται διάταξη για τη διευκόλυνση μετακίνησης των εκλογέων και η απαλλαγή τους από την καταβολή διοδίων.

Για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα χωρίς την καταβολή διοδίων από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διόδια: «Παγώνουν» για Αττική Οδό, δύο ημέρες δωρεάν για εκλογές"

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει

«Απορρύθμιση» και όχι «μεταρρύθμιση» της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με αφορμή τον απολογισμό του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρού για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της ΠΦΥ.

«Η ΠΦΥ κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει» αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ και εξηγεί πως αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιμετώπισε τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας και τους πολίτες ως ασθενείς που θα έπρεπε να λάβουν φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

«Οι ΤΟΜΥ που έχουν αναπτυχθεί είναι οι μισές από αυτές που είχαν προβλεφθεί και παραμένουν χωρίς επαρκές προσωπικό καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχείρησε να επιβάλλει το Υπουργείο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Έγινε προσπάθεια να επιβληθεί ένα ιδεοληπτικό, πρόχειρο και κακοσχεδιασμένο σύστημα ερήμην του ιατρικού κόσμου. Σήμερα οι ΤοΜΥ υπολειτουργούν, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραπαίει και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά. Ειδικά στην περιφέρεια μεγάλος αριθμός ασθενών υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται. Δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν με την υγεία τους τα τελευταία χρόνια, τους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας. Αντί για μεταρρύθμιση υπήρξε απορρύθμιση» λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατέρρευσε πριν καν να ξεκινήσει"

Δήμαρχος θέλει να υψώσει τείχος σε οικισμό Ρομά

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο, σύμφωνα με κατοίκους, πρόβλημα παραβατικότητας σε περιοχή γύρω από οικισμό Ρομά, ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού εξετάζει το ενδεχόμενο να χτίσει μέχρι και τείχος. «Αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, σας λέω και το προχωράω και λίγο παραπάνω που ξέρω ότι είναι έξω από τα όρια, έξω από τη νομιμότητα, αλλά εγώ θα το κάνω, και θα ακουστεί τώρα πρώτη φορά από το δικό σας ραδιόφωνο, εγώ θα υψώσω τείχος εκεί, δεν θα μπορεί να πηγαίνει κανένας στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Γιώργος Τσαμασλής, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα αποκλείσει όσους μένουν στον οικισμό, ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού απάντησε: «Θα τους αποκλείσω ναι, δεν θα χουν πρόσβαση», διευκρινίζοντας ότι θα προηγηθεί έλεγχος περί νόμιμης κατοχής του χώρου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος θέλει να υψώσει τείχος σε οικισμό Ρομά"

ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία

Σε ένα μικρό ΙΚΑ φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 4 στους 10 πέρασαν το κατώφλι των ΤΟΜΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ένα ποσοστό που άγγιζε το 22,7% πήγε στις ΤΟΜΥ για να συνταγογραφήσει διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς 6 στους 10 πολίτες επισκέφθηκαν κάποια ΤΟΜΥ όχι για να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο αλλά για απλές συνταγές. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς οι περισσότερες Μονάδες είναι ενταγμένες κτιριακά μέσα στα Κέντρα Υγείας, αφού κοντά τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του εγχειρήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατόρθωσε να βρει ούτε κτίρια για να τις στεγάσει. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. υγείας μετά από μελέτη που έγινε για τη μέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε 63 ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα προέκυψε ότι:

Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας μόλις το 20.2% προτίμησε τις ΤΟΜΥ υγείας ενώ ένα ποσοστό που φτάνει το 9,1% απευθύνθηκε για εμβολιασμό.

Ώρες αναμονής

Το 67.9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του

Το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά

Το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά

Όλοι σε Γενικό Γιατρό

Το 85.1% που απευθύνθηκε στις ΤΟΜΥ υγείας έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού, το 36.6% νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13.6% υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12.4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το 12.4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μετά βίας φτάνουν τις 127 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ βάση των στοιχείων απολογισμού του Υπ. Υγείας 2017-2019:

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις

Έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες

healthreport
Διαβάστε Περισσότερα » "ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία"

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο: Σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Λαύριο, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

Ωστόσο, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης, κυρίως κλαδιά από κλαδέματα, που ήταν στοιβαγμένα εκεί, γι' αυτό, ταυτόχρονα με τη διαβροχή από τα πυροσβεστικά οχήματα, έχει ξεκινήσει επιχωμάτωση από ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να σβήσουν οι φλόγες.

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε από την Πυροσβεστική, δεν υπήρξε κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, η οποία προστατεύτηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, γι' αυτό και δεν κρίθηκε απαραίτητο από τον επικεφαλής να εκκενωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι υπάλληλοι άρχισαν να αποχωρούν, πιθανότατα με άδεια της διεύθυνσης.

Στο τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν όλες οι δυνάμεις μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι χθες, από τις 06.00 μέχρι σήμερα στις 06.00, εκδηλώθηκαν συνολικά 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Η πιο σοβαρή ήταν αυτή στην Κάρυστο, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί, αλλά παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Περιπολίες σε όλη την Ελλάδα

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα (σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Κορινθία και Χίο, ο χάρτης δίνει κατηγορία 4), έχουν βγει από το πρωί περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Πυροσβεστική, για να προλάβει πυρκαγιές από αμέλεια, υπενθυμίζει ότι κατά τους θερινούς μήνες:

Δεν καίμε απορρίμματα ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά

Παράλληλα, καλεί τους πολίτες, στην περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο: Σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα"

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» – Β’ Φάση: Ξεκινά διαδοχικά η υποβολή αιτήσεων (οδηγός)

Προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση ο Οδηγός Εφαρμογής της β’ φάσης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ». Η υποβολή των αιτήσεων για το νέο κύκλο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ξεκινήσει διαδοχικά ανά ομάδα Περιφερειών από τις 15/7/2019 και θα γίνει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας).

Εκ των βασικών αλλαγών σε σχέση με τον Α΄ Κύκλο είναι ότι:

– καταργείται το άνω όριο στην 7η εισοδηματική κατηγορία
– για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.
– Η επιλογή χρηματοδοτικού σχήματος (Ίδια Κεφάλαια/δάνειο) θα δηλώνεται κατά το στάδιο καταχώρησης της αίτησης πριν την οριστική της υποβολή.

Με την δημοσίευση σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr. Η β’ φάση του προγράμματος με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ θα καλύψει 25.000 κατοικίες. Μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κλείνει ο κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» με έργα ενεργειακής αναβάθμισης αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

ΟΔΗΓΟΣ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» – Β’ Φάση: Ξεκινά διαδοχικά η υποβολή αιτήσεων (οδηγός)"

Νέο φιάσκο με τις 120 δόσεις – Δείτε τις προσαυξήσεις!

Πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα προβλήματα στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις τόσο σε επίπεδο διεκπεραίωσης όσο και στον τελικό αριθμό που τελικά δικαιούται κάποιος για να ρυθμίσει τα χρέη του, που είναι πολύ μικρότερος από τις 120, ακόμα και για μεγάλες οφειλές.

Τώρα, γνωστός χρήστης του twitter φέρνει στο φως της δημοσιότητας και ένα άλλο πρόβλημα, διττλό μάλιστα. Το πρώτο αφορά στο ύψος της προσαύξησης και την συνολική επιβάρυνση που καλείται να πληρώσει όποιος ρυθμίσει τα χρέη του και το δεύτερο έχει να κάνει με την φορολογική ενημερότητα, αφού ακόμα και αν υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση, δεν μπορεί να την λάβει.

Για οφειλές 52.380€, αν διακανονιστούν και ενταχθούν στο πρόγραμμα, φθάνουν στα 60,899€, δηλαδή με επιβάρυνση της τάξης των 8.519 ευρώ.

Το tweet του χρήστη με το ψευδώνυμο Georgy Zhukov είναι αποκαλυπτικό, όπως και ο πίνακας που παραθέτει:

Καταγραφη6
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο φιάσκο με τις 120 δόσεις – Δείτε τις προσαυξήσεις!"

DW:«Δεν παραγράφονται οι ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις»

Η διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από την Ελλάδα και οι επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σήμερα στον γερμανικό τύπο.

«75 χρόνια μετά το μακελειό στο Δίστομο η Γερμανία δεν εξοφλεί το χρέος των πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα Junge Welt, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη με τον Καρλ-Χάιντς Ροτ, ο οποίος από κοινού με τον ιστορικό Χάρντμουτ Ρίμπνερ έγραψαν το βιβλίο "To χρέος των αποζημιώσεων. Υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη" που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.

Ο Καρλ-Χάιντς Ροτ χαρακτηρίζει "κακόβουλη την ερμηνεία της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται νομικά και πολιτικά λήξαν. Το επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι μετά την, επί δεκαετίες, ενσωμάτωση της χώρας στην Δύση, η διεθνής φήμη της χώρας έχει πλέον αποκατασταθεί. Από νομικής πλευράς επικράτησε η άποψη ότι το ζήτημα των επανορθώσεων θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συνθήκης. Όμως στη λεγόμενη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερεις, η οποία ντε φάκτο είναι ειρηνευτική συνθήκη το ζήτημα των επανορθώσεων εξαιρέθηκε. Πρόκειται ξεκάθαρα για κυνισμό. Βάσει του διεθνούς δικαίου οι αξιώσεις δεν παραγράφονται, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να υφίστανται δίχως περιορισμούς".

Στο ερώτημα με ποιους τρόπους η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει επανορθώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο ο Καρλ-Χάιντς Ροτ απαντά: "Υπάρχουν διάφοροι μοχλοί πίεσης. Σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα θα μπορούσε να απειλήσει με βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ. Νομικά η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Γερμανίας, μιας και η τελευταία παραβιάζει διεθνές δίκαιο με την άρνησή της να καταβάλει επανορθώσεις. Μέχρι αυτή την ώρα όμως οι αρμόδιοι στην Ελλάδα είναι υπερβολικά διστακτικοί"».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:«Δεν παραγράφονται οι ελληνικές αξιώσεις για επανορθώσεις»"

Εκλογές 2019: Πού ψηφίζω - Πόσους σταυρούς βάζω

Εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να δουν μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζω 2019» το εκλογικό κέντρο και το τμήμα για τις Εκλογές 2019, της 7ης Ιουλίου. 

Χθες, ωστόσο «κλείδωσαν» από τον Άρειο Πάγο όλα τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές και πλέον όλοι βρίσκονται σε θέσεις «μάχης», προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας καθαρή εντολή, δηλαδή αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγώντας την ανατροπή των ευρωεκλογών 2019. 

Χρήσιμες πληροφορίες για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ. Πού Ψηφίζω; Είναι υποχρεωτική η ψήφος; Πόση άδεια δικαιούμαι; Το ΥΠΕΣ απαντά σε όλα.

Για την εφαρμογή του ΥΠΕΣ, οι πολίτες χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ειδικός εκλογικός αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές 2019. Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή δίνει απάντηση στο πού μπορούν οι πολίτες να μάθουν τι ισχύει συγκεκριμένα για τους σταυρούς στην περιφέρεια, τον δήμο και το κοινοτικό συμβούλιο για τα οποία ψηφίζουν στις εκλογές 2019 δίνει μέσα από μια εφαρμογή το ΥΠΕΣ.

ΥΠΕΣ: Οι ερωτοαπαντήσεις για τις εκλογές 2019

1.Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;
Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

2. Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική.

3. Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

4. Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα που καθορίζονται εγκαίρως με αποφάσεις των αρμοδίων περιφερειακών αρχών.

5. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν: Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

6. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;
Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

7. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7 ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.

Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας.

8. Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;
Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις βουλευτικές εκλογές της 7 ης Ιουλίου, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα βρίσκομαι εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί;
Για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

10. Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑμεΑ;
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

11. Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

12. Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού;
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

13. Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;
Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

14. Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

15. Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που θα καθοριστούν εγκαίρως. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

16. Πόσες ημέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;
Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους
Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες
Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

17. Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

18. Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω √ (τικ);
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο

19. Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;
Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2019: Πού ψηφίζω - Πόσους σταυρούς βάζω"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news