facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Αψηφούν την ΕΕ οι Τούρκοι: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».

Και αυτό, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, προαναγγέλλοντας ακόμα και στοχευμένα μέτρα (σ.σ. κατά προσώπων) για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο -και δη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ.

Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών.

Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αψηφούν την ΕΕ οι Τούρκοι: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια και κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ"

«Κίτρινος συναγερμός» -Πρωτοφανές σε ένταση κύμα καύσωνα από βδομάδα

Πρωτοφανές σε ένταση και σε διάρκεια κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να βιώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη, σύμφωνα με πολλές μετεωρολογικές υπηρεσίες που επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την Ισπανία θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κοντά στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία και στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο. Τα χειρότερα όμως έπονται: η Τρίτη, η Τετάρτη, ίσως και η Πέμπτη, να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει έως και τους 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ορισμένες περιοχές.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς την Τρίτη και τους 38 την Τετάρτη, πριν αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με την υπηρεσία Wetter Deutschland.

Σε κίτρινο συναγερμό λόγω καύσωνα η Ιταλία

Σε «κίτρινο συναγερμό» έχει κηρυχθεί η Ισπανία από τη δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας (Aemet) για την Κυριακή. Σε πολλές βόρειες επαρχίες τα θερμόμετρα θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς. Η Aemet προβλέπει «ένα καλοκαίρι πιο ζεστό από το σύνηθες», όπως συνέβη και το 2018, όμως οι θερμοκρασίες θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί την τριετία 2015-17.

Στο Βέλγιο, που επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση για κύμα καύσωνα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει «το μέγιστο στους 34-35 βαθμούς». Η Ελβετία αναμένει επίσης «θερμοκρασίες καύσωνα την επόμενη εβδομάδα», που θα φτάνουν τους 36 βαθμούς την Τρίτη και τους 37 την Τετάρτη, σύμφωνα με τη MeteoSuisse.

Καταιγίδες και ζέστη στη Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η MetOffice προβλέπει «σφοδρές καταιγίδες» από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι «ζεστές, υγρές και ασταθείς».

Η μισή Γαλλία εκτιμάται ότι θα γνωρίσει «έναν καύσωνα μέγιστης έντασης», συγκρίσιμο με εκείνον του 2003, όπως είπε ο μετεωρολόγος Φρανσουά Γκουράν. «Αυτός ο καύσωνας φαίνεται ότι θα είναι χωρίς προηγούμενο για μήνα Ιούνιο», συνέχισε ο Γκουράν, προβλέποντας την κατάρριψη πολλών ρεκόρ. «Από το 1947, μόνο ο καύσωνας της περιόδου 18-28 Ιουνίου 2005 ήταν εξίσου σφοδρός. Αυτός που περιμένουμε θα είναι πιο έντονος, χωρίς προηγούμενο», τονίζει επίσης η Meteo-France.

Εξι μέρες θα κρατήσει ο καύσωνας

Ο άγνωστος παράγοντας αυτού του καύσωνα είναι προς το παρόν η διάρκειά του: η Meteo-France προβλέπει «το ελάχιστο έξι ημέρες», από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Από την Τρίτη και μετά η θερμοκρασία σε περιοχές της Γαλλίας θα ανέβει στους 35-40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κίτρινος συναγερμός» -Πρωτοφανές σε ένταση κύμα καύσωνα από βδομάδα"

Μεσσηνία: Ακόμα… μετράνε! Εντοπίστηκε φυτεία χασίς με πάνω από 1.600 δενδρύλλια

Φυτεία με περισσότερα από 1.660 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισε η Αστυνομία, σε περιοχή του δήμου Δυτικής Μάνης, στην Μεσσηνία.

Έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και με την βοήθεια ελικοπτέρων της Αστυνομίας, εντοπίστηκε στην περιοχή Κρύα Βρύση φυτεία, όπου καλλιεργούνταν 1.665 δενδρύλλια κάνναβης.

Επίσης, οι αστυνομικοί βρήκαν αρδευτικό και καλλιεργητικό εξοπλισμό, ενώ σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που εμπλέκονται στην καλλιέργεια των δενδρυλλίων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Ακόμα… μετράνε! Εντοπίστηκε φυτεία χασίς με πάνω από 1.600 δενδρύλλια"

Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου ήταν 72 χρονών. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

Ωστόσο, η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε, με τον προσωπικό του γιατρό Δρ. Μιχάλη Μηνά να δηλώνει την Παρασκευή πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες.

reporter.com.cy
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας"

Χάος με το debate: «27 ή 28 Ιουνίου ή καθόλου» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναστάτωση στην πολιτική σκηνή φέρνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής που προγραμματίστηκε μια μέρα πριν τη διαξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών. Πλέον η πραγματοποίηση του debate βρίσκεται στον αέρα, καθώς οι εναλλακτικές ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι δεν έχουν την συναίνεση όλων των κομμάτων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ν.Δ για τη διεξαγωγή του debate είτε στις 27 είτε στις 28 Ιουνίου. Ωστόσο τα μικρότερα κόμματα δεν φαίνεται να συμφωνούν με αυτές τις ημερομηνίες, με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε στην ακύρωση του debate, αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Πειραιώς ανέφερε πως «το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου. Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος με το debate: «27 ή 28 Ιουνίου ή καθόλου» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Νέα δημοσκόπηση: Ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές, άλλη μία δημοσκόπηση, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καταγράφει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, που παρουσιάστηκε στη Βεργίνα TV, στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου και της Φένιας Κλιάτση, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 11,8%, ενώ, όπως προκύπτει από την κεντρική τιμή στην εκτίμηση αποτελέσματος, η ΝΔ φαίνεται ότι θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. 

Την ίδια ώρα, Άδωνις Γεωργιάδης και Έφη Αχτσιόγλου είναι οι πρώτοι στις θετικές γνώμες, ο καθένας στον κομματικό του χώρο. Ακολουθούν με θετικές γνώμες στη ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Βασίλης Κικίλιας και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Στο 11,8% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη πτωτική πορεία του ΚΚΕ (4,8%) και της ΧΑ (3,2%) και την Ένωση Κεντρώων, αλλά και τη ΜΕΡΑ 25 να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Μετά τη δυναμική εμφάνιση της Ελληνικής Λύσης στις ευρωεκλογές, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με ποσοστό 3,8% και με τάσεις ανόδου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος και το εύρος τιμών για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η ΝΔ θα αγγίξει το 37,6% -ποσοστό που της εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με 158 έδρες (εκτίμηση με επτά κόμματα εντός Βουλής)- και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,5% και 76 έδρες (εκτίμηση επίσης με επτά κόμματα εντός Βουλής).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%), με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 32%

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατακτά την πρώτη θέση στις θετικές γνώμες των ψηφοφόρων της ΝΔ, με ποσοστό ρεκόρ 90% και μόλις 5% αρνητικές. Η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται πρώτη σε θετικές γνώμες στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 79,2% 

Αναλυτικά τα ποσοστά των πρώτων κομμάτων για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview:

ΝΔ 34.2%
ΣΥΡΙΖΑ 22.4%
ΚΙΝΑΛ 6.0%
ΚΚΕ 4.8%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.8%
Χ.Α 3.2%
ΜΕΡΑ 25 2.5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1.5%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 17.2%

dii1
dii2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Ακόμα μεγαλύτερη η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Αποκάλυψη Σαμαρά: Ο «Ρασπούτιν» είναι ο Παπαγγελόπουλος

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, κατονομάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση που έκαναν τα parapolitika.gr, ο Αντώνης Σαμαράς, στην εν λόγω συνέντευξη, αποκαλύπτει ότι πίσω από το συγκεκριμένο προσωνύμιο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς.

Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που κάποιος, επώνυμα αποκαλύπτει ότι ο γνωστός µε το προσωνύµιο «Ρασπούτιν» είναι ο κ. ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα µε την αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για την ανάσυρση των μηνύσεων του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής, με δεκασέλιδη αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την Πέμπτη, ζήτησε μεταξύ άλλων να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Ρασπούτιν».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη Σαμαρά: Ο «Ρασπούτιν» είναι ο Παπαγγελόπουλος"

Νέα φαρμακερά σκίτσα του Αρκά για δημοσκοπήσεις και οικονομία

Δύο νέα σκίστα, στα οποία καυτηριάζει τον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να ανατρέψει τη διαφορά με τη ΝΔ όπως επίσης και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπουν τίποτα το μεμπτό στην πορεία της οικονομίας, ανάρτησε στο facebook ο Αρκάς.

Στο πρώτο σκίτσο, ο αρχηγός της ομάδας εξηγεί στους παίκτες ότι θα λένε πως χάνουν 0-10 και όχι 10 – 0 και στο δεύτερο σκίτσο επισημαίνει  πως το 20% των ερωτηθέντων βλέπουν ότι πηγαίνει καλά η οικονομία καθώς οι υπόλοιποι δεν... πίνουν!

Δείτε τα σκίτσα

64683341_1604446333024856_2473158652844834816_n__1_
64850082_1604436273025862_1622212635212644352_n
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα φαρμακερά σκίτσα του Αρκά για δημοσκοπήσεις και οικονομία"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ορατή η αυτοδυναμία για ΝΔ – Καταποντισμός για Χρυσή Αυγή

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll έγινε από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου. Πρώτο κόμμα με διαφορά μεγάλη η ΝΔ, νέες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανατροπές στα μικρά κόμματα με μεγαλύτερη αυτή της Χρυσής Αυγής που καταποντίζεται με 1,8%. Με το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει άνετα ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι ως εξής:
ΝΔ: 34,6%,
ΣΥΡΙΖΑ: 23,3
ΚΙΝΑΛ 5,1%
ΚΚΕ 3,8%
Ελληνική Λύση: 3,2%
ΜέΡΑ25: 3%
Χρυσή Αυγή: 1,8%
Χωρίς να προσμετρηθούν λευκά, άκυρα και αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, η Ελληνική Λύση στο 3,4%, το ΜΕΡΑ25 στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, το ΜΕΡΑ25 στο 4,1%, η Ελληνική Λύση στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.
Συνεκτιμώντας και το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει άνετα ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.
Δείτε εδώ όλη την δημοσκόπηση της Opinion Poll
newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ορατή η αυτοδυναμία για ΝΔ – Καταποντισμός για Χρυσή Αυγή"

ΕΙΝΑΠ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας

Καμπανάκι κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ασθενών στα κέντρα Υγείας της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν τα κέντρα, κατέγραψαν την κατάσταση και ενημέρωσαν με έγγραφό τους τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ αποτελούμενο από την Πρόεδρο Μ. Παγώνη, το Γενικό Γραμματέα Η. Σιώρα και το μέλος του ΔΣ Κ. Λιβαδά επισκέφτηκε – μετά από απόφαση του ΔΣ – τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Έγινε αναλυτικά συζήτηση με τους ιατρούς και η ΕΙΝΑΠ προβάλλει επιγραμματικά τα όσα μας αναφέρθηκαν στο έγγραφό της:

Κέντρο Υγείας Ραφήνας

Εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τους χειμερινούς μήνες δέχεται κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες το μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος πολλαπλασιάζεται.

Δεν υπάρχει επίσημο οργανόγραμμα παρ’ ότι έχει ζητηθεί από τους συναδέλφους.

Υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 36 γιατροί εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί! Οι πραγματικές ανάγκες προσεγγίζουν τους 50 γιατρούς για να μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας στις ανάγκες της περιοχής που όλο και αυξάνουν. Εκκρεμούν δύο προκηρύξεις από το καλοκαίρι του 2018.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας «δανείζονται», με μεγάλη δυσκολία συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.) διότι και εκεί υπάρχουν ελλείψεις.

Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολόγων για τα εργαστήρια, από Δευτέρα έως Πέμπτη δεν εφημερεύει το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις τα απογεύματα και τη νύχτα. Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικός και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, συνεπώς τους επόμενους μήνες απολύονται.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί).

Θετικό είναι ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εφημερεύοντες είναι όταν χρειάζεται να διακομίσουν περιστατικό σε Νοσοκομείο, όπου είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν το όνομα του γιατρού όπου θα το παραλάβει στο Νοσοκομείο για να δεχθεί το ΕΚΑΒ τη διακομιδή.

click here
Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί πολύ απλά με τη μεταφορά του ασθενούς απευθείας στο εφημερεύον Νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ, χωρίς να υποβάλλεται ο γιατρός στον τηλεφωνικό μαραθώνιο που δυστυχώς μπορεί να κρατήσει για ώρες με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον ασθενή. Το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί κεντρικά από το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ μέσω των Υ.Πε..

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης

Εξυπηρετεί Ν. Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό και δέχεται ασθενείς μέχρι και από την Εύβοια, καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση υπάρχει δομή προσφύγων. Τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός, όχι μόνο από Έλληνες που διατηρούν εξοχικά, αλλά και από Ευρωπαίους τουρίστες. Είναι το Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά του 2018.

Ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων).

Αδυναμία κάλυψης εφημεριών. Ενδεικτικά αναφέρονται 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο. Για την κάλυψη των εφημεριών «δανείζονται» συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας.

Εκκρεμούν τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.).

Υπάρχουν ελλείψεις σε πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγους και καρδιολόγους. Το φθινόπωρο απολύεται ο ένας επικουρικός καρδιολόγος και άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων.

Αδυναμία επαρκούς υποστήριξης της εφημερίας από το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.

Τέλος, τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων. Τα προβλήματα στις διακομιδές είναι ακριβώς τα ίδια και με του Κέντρου Υγείας Ραφήνας. Η λήψη αδειών στους επιμελητές είναι σχεδόν αδύνατη και καλούνται να εκτελούν 6 έως 7 ενεργείς εφημερίες.

Το Περιφερειακό ιατρείο Μαραθώνα, όπου είναι στην ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης ανήκει στο κέντρο Υγείας Σχηματαρίου με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βοηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας.

Δυσκολία υπάρχει επίσης στις εξετάσεις των προσφύγων του κοντινού καταυλισμού λόγω έλλειψης μεταφραστή.

Για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας αλλά και για τους κατοίκους αυτών των πολυπληθών περιοχών είναι αναγκαίος ο αγώνας για την αναβάθμιση των δομών για πραγματικά δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα όσα περιγράψαμε για τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων και η κραυγή αγωνίας στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου επιβάλλουν μαζικούς αγώνες όλων των γιατρών και συμμαχία με τους ασθενείς για διεκδίκηση και λύση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΙΝΑΠ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας"

Ο Σαλβίνι απειλεί τις Βρυξέλλες πως θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση

Με παραίτηση από την κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της, απειλεί τους Ευρωπαίους ο Ματτέο Σαλβίνι, σε μια προσπάθειά κλιμάκωσης της κόντρα του με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Ο Σαλβίνι διεκδικεί μειώσεις φόρων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν για την δημοσιονομική πορεία της χώρας. «Δεν υπάρχουν σοβαρές μειώσεις φόρων που θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες των 10 δισεκ. ευρώ», δήλωσε ο Σαλβίνι στην Corriere della Sera. « Ιταλία χρειάζεται μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι καθήκον μου να το δω αυτό να υλοποιείται…εάν δεν με αφήσουν να το κάνω, θα πω ‘αντίο’ και θα φύγω».

Την ίδια ώρα, στο πλευρό του Σαλβίνι στέκεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή πως τάσσεται υπέρ μιας ευρείας μεταρρύθμισης που θα μειώνει τους φόρους, αλλά και τη φοροδιαφυγή στη χώρα.

Ο Κόντε δήλωσε ότι συμφωνεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, τον Ματέο Σαλβίνι, που ζητά σημαντικές μειώσεις φόρων.

«Οι ιδέες του Σαλβίνι (για τις μειώσεις φόρων) είναι οι ίδιες με τις δικές μου, αλλά εγώ είμαι ίσως πιο φιλόδοξος», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να βασιστεί στην αρχή ότι οι φόροι θα πρέπει να είναι χαμηλότεροι, αλλά ότι όλοι θα πρέπει να τους πληρώνουν.

Οι Βρυξέλλες θέλουν η Ιταλία να μειώσει το χρέος της φέτος και τον επόμενο χρόνο και αντιτίθενται σε εκτεταμένες μειώσεις φόρων, εάν αυτές δεν αντισταθμιστούν με νέα έσοδα ή μειώσεις των δαπανών – εναλλακτικές που μέχρι στιγμής έχει απορρίψει η Ρώμη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαλβίνι απειλεί τις Βρυξέλλες πως θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση"

Ακάρ: Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία, που βλέπει να σφίγγει γύρω της ο κλοιός, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που προειδοποιεί με κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Άγκυρας.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου.

«Στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και γύρω από αυτήν συνεχίζουμε μέρα-νύχτα τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας, του έθνους μας», καθώς και των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε προσθέτοντας: «Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι!».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς σχέσεις και θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονίας για κάθε πλευρά. Ωστόσο, ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει την άλλη πλευρά κι ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

«Εάν δεν γίνει αντιληπτό και προσπαθήσουν με τετελεσμένα να προσβάλουν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και θα βάλουμε σε κάθε περίπτωση τέλος σε αυτά τα τετελεσμένα», τόνισε.

Ο Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι «δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας οι Τ/Κ».

Σχολιάζοντας το ζήτημα με τους S-400, ο Ακάρ υποστήριξε ότι δεν συνδέεται με τα F-35, ενώ πρόσθεσε ότι η παραλαβή των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων δεν απομακρύνει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο"

Τσίπρας: Πέφτουν οι υπογραφές την άλλη βδομάδα για το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρία EXXON MOBIL προχωρά την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα προχωρά στην αξιοποίηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως και η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως πρόκειται για έναν μακρόπνοο σχεδιασμό, έναν σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς».

«Εμείς θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Πέφτουν οι υπογραφές την άλλη βδομάδα για το φυσικό αέριο στην Κρήτη"

Η ελλειμματική ΕΡΤ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού της κατά €7 εκατ!

Η διοίκηση της ΕΡΤ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να αποδεχθούν την αύξηση κατά 7 εκατομμύρια ευρώ του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού για το 2019. Τα σχετικά έγγραφα έχουν ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια (δείτε ΕΔΩ). Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η εσπευσμένη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να ζητήσει την προς τα άνω αναθεώρηση του προϋπολογισμού της συνδέεται με τις συζητήσεις που γίνονται με ΠΑΕ της Super League προκειμένου η κρατική τηλεόραση να αγοράσει τα εντός έδρας δικαιώματα και μάλιστα, σε τιμές  πολύ ανώτερες των τρεχουσών τιμών της αγοράς του αθλητικού θεάματος. Με άλλα λόγια, η διοίκηση της ΕΡΤ λίγο πριν από τις εκλογές θεωρεί «καθήκον» της να πληρώσει παραπάνω λεφτά σε ΠΑΕ οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Στο έγγραφο που έχει ανέβει στην Διαύγεια διαβάζουμε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου με αρ. πρωτ. : 684/20.06.2019, αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει το προσχέδιο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού 2019 και εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προκειμένου να υποβάλει αίτημα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για την αναθεώρησή του ύψους 7 εκ. € στον Λογ.10-16 (Καθαρή κτήση παγίων) με ισόποση επιβάρυνση του δημοσιονομικού αποτελέσματος που διαμορφώνεται στα μείον (-) 49 εκ. €, σύμφωνα με το συνημμένο στην εισήγηση πίνακα.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα και εγκρίνει την υποβολή αιτήματος για την κάλυψη του αρνητικού ισοζυγίου με χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρίας και εξουσιοδοτεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προκειμένου να υποβάλλει το σχετικό αίτημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ελλειμματική ΕΡΤ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού της κατά €7 εκατ!"

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10% αυξήθηκαν το 2018 οι φτωχότεροι Έλληνες

Για πρώτη φορά στα χρονικά- το 2018, σύμφωνα με τα Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την Κοινωνική Ανισότητα, εκτινάχθηκε σε διψήφιο ποσοστό (10%) το μερίδιο το φτωχότερου πληθυσμού της χώρας το 2018, με εισόδημα μέχρι 5.373 ευρώ, -από 9% το 2014, ενώ το αμέσως επόμενο τεταρτημόριο , με εισοδήματα ως 7,683 ευρώ, αυξήθηκε στο 18,2% το 2018 από 17,6% το 2014.

Αθροιστικά και οι δύο φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού, συγκέντρωναν το 28,2% των εισοδημάτων. Σημειώνεται ωστόσο ότι η σύνθεση ων «στρωμάτων» αυτών (τεταρτημόρια) αλλάζει και δεν είναι τα ίδια πρόσωπα, ανάλογα με την εξέλιξη του εισοδήματός τους.
jsdflsf.png
Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:
Το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος στη χώρα μας ανήκε στο χαμηλότερο στρώμα εισοδήματος (1ο φτωχότερο τεταρτημόριο). Η συγκεκριμένη ομάδα ποτέ μετά το 2015 δεν είχε φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Ο «πλουσιότερος φτωχός» της ομάδας αυτής ζούσε πέρυσι με 5.373 ευρώ. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο πλουσιότερος εξ αυτών ζούσε με 4.988 ευρώ (ακραία τιμή και όχι μέσος όρος), αφού πρώτα όμως έπεσε χαμηλότερα στα 4.930 ευρώ στη διετία 2015-2016. Η αύξηση από το 2017 και μετά προήλθε πιθανότατα από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, έκτακτες παροχές κλπ) αλλά και από την δραματική καταβαράθρωση που υπέστησαν οι μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά στα χρόνια αυτά, μεταφέροντας προς τα κάτω ένα μέρος του πλούτου ή του εισοδήματος το οποίο διέθεταν πριν και διατήρησαν μετά την πτώση τους.
Το ίδιο ισχύει και για τους μικρομεσαίους (2ο χαμηλότερο από τα 4 τεταρτημόρια εισοδήματος) , το ποσοστό των οποίων στην Ελληνική Κοινωνία καταγράφει επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ (18,2%).Με εξαίρεση το 2009 και το 2017 που άγγιξε το 18%, ποτέ από το 2005 ήταν πάντοτε χαμηλότερο ως ποσοστό. Και σε αυτήν την περίπτωση, μετά από 4 χρόνια το εισόδημά του πλουσιότερου της ομάδας αυτής, αυξήθηκε κατά περίπου 180 ευρώ (7.863 από 7.680 ευρώ το 2014), αφού πρώτα έπεσε χαμηλότερα στην τριετία 2015-2017 (μεταξύ 7.520 – 7.600 ευρώ).
Από τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει το 3ο υψηλότερο τεταρτημόριο εισοδήματος (που ξεπερνά το 50% του συνόλου) το οποίο θεωρητικά αποτελεί και τη μεσαία τάξη. Η «τάξη» αυτή συμπιέστηκε και επέστρεψε στο 25,8% όπως το 2014, που είναι το χαμηλότερο μερίδιο που κατέγραψε από το ξέσπασμα της κρίσεως το 2010. Και σε αυτήν την κατηγορία, μετά τις απώλειες που είχαν στην 3ετία 2015-2017, ο «πλουσιότερος μεσαίος» έφτασε ξανά στα 11.200 ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη τα 11.000 ευρώ που είχε το 2014..
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:
Τα στοιχεία της κατανομής του εισοδήματος σε τεταρτημόρια εκφράζουν το ποσοστό του συνολικού εθνικού εισοδήματος που κατέχει κάθε ένα από τέσσερα (ίσα) τμήματα του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, εάν κατατάξουμε τα άτομα του πληθυσμού σε αύξουσα σειρά με βάση το εισόδημά τους (από το μικρότερο στο μεγαλύτερο) και στη συνέχεια χωρίσουμε τον πληθυσμό σε τέσσερα ίσα μέρη (με βάση το συνολικό αριθμό των ατόμων), προκύπτουν τα εξής:
– το 25% του πληθυσμού στο 1ο τεταρτημόριο, με το χαμηλότερο εισόδημα, κατέχει το 10,0% του συνολικού εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, ποσοστό αυξημένο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017.
– το 25% του πληθυσμού στο 4ο τεταρτημόριο, με το υψηλότερο εισόδημα, κατέχει το 45,9% του συνολικού εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, ποσοστό μειωμένο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 (Πίνακας 2).
– το 50% του πληθυσμού στο 2ο και 3ο τεταρτημόριο, με μεσαία εισοδήματα, κατέχουν το 44,0% του εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος, ποσοστό μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 (Πίνακας 2).
– το υψηλότερο ατομικό ετήσιο εισόδημα για το 1ο τεταρτημόριο ανέρχεται σε 5.373 ευρώ
(Πίνακας 2).
– το χαμηλότερο ατομικό ετήσιο εισόδημα για το 4ο τεταρτημόριο ανέρχεται σε 11.200 ευρώ.
Μόνο με επιδόματα
Με βάση τα στοιχεία άλλης Έρευνας (Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανήλθε το 2018 στο 31,8% ή 3.348.500 άτομα, εμφανίζοντας μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 όπου αντιστοιχούσαν 3.701.800 άτομα ή 34,8%.
Ωστόσο η βελτίωση αυτή επιτυγχάνεται μόνον με τα επιδόματα ή άλλες κρατικές παροχές –στις οποίες η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολογίζει και τις συντάξεις. Χωρίς αυτές, το 50% θα ζούσε στα όρια της φτώχειας.
image_1.png
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
– Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (35,0%).
– Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται ότι το 33,0% είναι Έλληνες και το 56,5% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα.
– Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, ηλικίας 18-64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, το 55,1% γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, ενώ το 32,1% είναι αλλοδαποί που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα.
– Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,5%.
– Το ποσοστό του πληθυσμού που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,3%.
– Το ποσοστό του πληθυσμού που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,0%.
– Το 18,5% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις), το 16,7% σε υλική στέρηση και το 16,3% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, μόνον η Βουλγαρία και η Ρουμανία ξεπερνούν την Ελλάδα σε κίνδυνο φτώχειας. Ο σχετικός πίνακας δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ (για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία) παρατηρείται μείωση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, μετά την έξαρση που γνώρισε παντού στην πενταετία 2010-2014 λόγω της κρίσης. Αλλα στις φτωχότερες εξ αυτών, μειώθηκε ταχύτερα και περισσότερο ο πληθυσμό που κινδυνεύει.
unnamed.png
Μεθοδολογία μέτρησης της φτώχειας:
Η γραμμή φτώχειας (το κατώφλι της φτώχειας) υπολογίζεται με τη σχετική έννοια (φτωχός σε σχέση με τους άλλους) και ορίζεται στο 60% του διάμεσου ισοδύναμου συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού, με βάση την τροποποιημένη κλίμακα ισοδυναμίας του ΟΟΣΑ, διαφοροποιούμενη από την έννοια του κινδύνου της απόλυτης φτώχειας (ο φτωχός που στερείται βασικών μέσων επιβίωσης). Για τον υπολογισμό του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού λαμβάνεται υπόψη το συνολικό καθαρό εισόδημα, δηλαδή το εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, που λαμβάνεται από όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Συγκεκριμένα, οι εισοδηματικές συνιστώσες που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι:
  • Το εισόδημα από εργασία
  • Το εισόδημα από περιουσία
  • Οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις
  • Οι χρηματικές μεταβιβάσεις από άλλα νοικοκυριά
  • Το τεκμαρτό εισόδημα από τη χρήση του αυτοκινήτου της επιχείρησης
Εισοδηματικές συνιστώσες, όπως το τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, οι έμμεσες κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα εισοδήματα σε είδος και οι τόκοι από δάνεια, είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Τα εισοδήματα αυτά καταγράφονται από το έτος 2007, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10% αυξήθηκαν το 2018 οι φτωχότεροι Έλληνες"

Στον αέρα το debate των αρχηγών λόγω Συνόδου Κορυφής

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών λόγω έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής έχουν ήδη συμφωνήσει στην 1 Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεοπτικής μάχης των πολιτικών αρχηγών. Με βάση την συγκεκριμένη ημερομηνία διαμόρφωσαν και τις προεκλογικές τους υποχρεώσεις τα κομματικά επιτελεία. Ωστόσο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι την ίδια ημέρα δρομολογείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή της νέας ηγεσίας των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες τότε η διεξαγωγή του debate κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς είναι δύσκολη η εξεύρεση νέας "ανοικτής" ημερομηνίας κατά την οποία θα μπορούν να μετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Να σημειωθεί πως κατά την χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής φαίνεται πως συμφωνήθηκε να χωριστεί ο διάλογος σε τέσσερις θεματικές ενότητες και στο τέλος οι δημοσιογράφοι να υποβάλλουν και μια «ελεύθερη» ερώτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις και επιπλέον 3 λεπτά στο τέλος για ελεύθερο επίλογο.

Σημειώνεται πως η ΝΔ πρότεινε τις εξής ενότητες:

- Οικονομία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας,

- Παιδεία, υγεία, πρόνοια,

- Καθημερινότητα και ασφάλεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπει ενότητα για εργασία αλλά και δημόσια διοίκηση και η τελική ατζέντα θα καθοριστεί πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση της διακομματικής την ερχόμενη Δευτέρα.

Επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να «ανοίξει» ο κατάλογος των δημοσιογράφων ώστε να συμμετέχουν και 5 εκπρόσωποι από ραδιόφωνα και εφημερίδες. Συγκεκριμένα πρότεινε στις δύο πρώτες θεματικές ενότητες να συμμετέχουν δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών Μέσων και στις επόμενες δύο των ραδιοφώνων και των εντύπων. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση για τις «κίτρινες» κάρτες με τις οποίες ο κάθε αρχηγός θα μπορεί να διακόψει έναν άλλον για να καταθέσεις τις ενστάσεις του. Για την συγκεκριμένη πρόταση εγέρθηκαν αντιρρήσεις από τους εκπρόσωπους των μικρότερων κομμάτων που υποστήριξαν ότι το debate θα μετατραπεί σε μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον αέρα το debate των αρχηγών λόγω Συνόδου Κορυφής"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ του Σαββάτου στην παραλιακή

Παραδίδεται αύριο Σάββατο από την Περιφέρεια Αττικής το δεύτερο τμήμα της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος, τρεις εβδομάδες μετά από την παράδοση του πρώτου τμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου και από τις 22:00 έως τις 08:00 το πρωί της Κυριακής 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της νέας Λ. Ποσειδώνος στο ρεύμα από Αθήνα-Γλυφάδα προς Πειραιά, στο τμήμα της από τον ανισόπεδο κόμβο της Συγγρού έως τον ανισόπεδο κόμβο του Κηφισού.

Αναλυτικά, η κυκλοφορία σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου της Τροχαίας, θα πραγματοποιείται από τις εξής εναλλακτικές διαδρομές:

- Τα οχήματα που κινούνται επί της Λ. Συγγρού με κατεύθυνση από Αθήνα προς Πειραιά θα ακολουθούν τις λωρίδες κυκλοφορίας προς Γλυφάδα, μετά δεξιά στροφή (αναστροφή) προς Παλαιά Λ. Ποσειδώνος (Εθν. Μακαρίου) στο ύψος του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης και θα συνεχίζουν προς Πειραιά.

- Τα οχήματα που κινούνται επί της Λ. Ποσειδώνος με κατεύθυνση από Γλυφάδα προς Πειραιά θα στρίβουν δεξιά στην οδό Ι. Φιξ, αριστερά στην οδό Αιόλου, αριστερά στην οδό Ορφέως και τέλος δεξιά στην Παλαιά Λ. Ποσειδώνος (Εθν. Μακαρίου) και θα συνεχίζουν προς Πειραιά.

- Τα οχήματα που κινούνται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με κατεύθυνση προς Πειραιά, θα κινούνται μέσω της οδού Πεισιστράτου, αριστερά στην οδό Επαμεινώνδα και δεξιά στη Παλαιά Λ. Ποσειδώνος (Εθν. Μακαρίου).

Η απόδοση της κυκλοφορίας των οχημάτων θα διεξαχθεί σταδιακά και ανά λωρίδα κυκλοφορίας κατά το χρονικό διάστημα από τις 08:00 το πρωί της Κυριακής έως τις 18:00 της ιδίας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ του Σαββάτου στην παραλιακή"

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων για όλους και πολλές νέες δουλειές

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που περιγράφεται με εύληπτο τρόπο σε ένα φυλλάδιο 18 σελίδων έχει ως τίτλο το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα, Ενωμένοι μπορούμε». 

Στο φυλλάδιο εξηγούνται με απλά λόγια οι πολιτικές δεσμεύσεις της ΝΔ που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας ενώ καταγράφονται οι μειώσεις φόρων και εισφορών που είναι στο επίκεντρο του κυβερνητικού της προγράμματος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από 28% σε 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και η πάταξη της γραφειοκρατίας με τη θέσπιση π.χ. ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής. 

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις οικοδομές κάτι που θα δώσει επιπρόσθετη ώθηση σε έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας μας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ακόμη στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνεται μείωση των εισφορών στις κύριες συντάξεις, κατώτατος μισθός στα € 730 και σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Στον τομέα της Υγείας θεσμοθετείται δωρεάν πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα της ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά και του πανεπιστημιακού ασύλου όπως αυτό ισχύει σήμερα. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του ρόλου της δημόσιας παιδείας ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία πρότυπων δημόσιων σχολείων σε κάθε νομό της χώρας. 

Δείτε την παρουσίαση του σχεδίου




Η Νέα Δημοκρατία δεν μένει, όμως, μόνο στην καταγραφή των προτεραιοτήτων της στο πεδίο της οικονομίας. Στην τελική περιγραφή του προγράμματος της αποτυπώνονται οι κεντρικές επιλογές της επόμενη κυβέρνησης στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική, τις υποδομές, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος και φυσικά την ασφάλεια των πολιτών που είναι άλλωστε απόλυτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. 


parousiasi00

Μέσα από τη δημοσίευση της σύντομης εκδοχής του σχεδίου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της σημερινής εκδήλωσης, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αναδείξει και τη διαιρετική τομή που τη χωρίζει από μία κυβέρνηση η οποία αποφεύγει όσο καμία στο παρελθόν να κάνει αποτίμηση του έργου της τα 4 τελευταία χρόνια. Και η οποία όταν δεν επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επικαλούμενη fake news, αναλώνεται σε αποσπασματικές παροχές που δεν υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο. 

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη έχει επιλέξει να μιλήσει με στοιχεία και προτάσεις για το μέλλον. Έχει θέσει ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης. Για να γίνει, όμως, αυτή πράξη είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου. 


parousiasi04
Σημειώνεται ότι τον πρόεδρο της ΝΔ θα προλογίσει η νεότερη υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Πρόκειται για την 25χρονη Ελένη Ταπεινού που έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της πριν από λίγο καιρό στην Πληροφορική και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διεκδικεί, βέβαια, για την πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών στην Αχαΐα.

Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη

«Φοράμε τη στολή εργασίας, τα κοστούμια μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη», ανέφερε, ξεκινώντας την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ επιμένει σε προεκλογικό αγώνα με επίκεντρο τον προγραμματικό λόγο της. Όπως τόνισε, εδώ και καιρό η ΝΔ έχει δουλέψει το πρόγραμμά της ανά κλάδο και τομέα και έχει παρουσιάσει τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα θέματα. Το πρόγραμμα θα τυπωθεί και σε γαρφή μπράϊγ. Θα διανεμηθεί μέσω του Τύπου και θα φθάσει σε όλους τους πολίτες το 18σέλιδο φυλλάδιο. Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει στην Ελευσίνα το κοινωνικό συμβόλαιο.

Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τη γραφειοκρατία

«Μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία και τον φόρο στα μερίσματα αμέσως. Διπλασιάζουμε τον χρόνο συμψηφισμού και ενισχύουμε τις υπεραποσβέσεις. Η αποκλιμάκωση του ύψους δανεισμού της χώρας φέρνει μείωση του κόστους δανεισμού στις επιχερήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα του κόμματος.

«Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τη γραφειοκρατία», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μπορούμε να μειώσουμε τους ανέργους σε μία τετραετία σε λιγότερο από 500.000 από 850.000 που είναι σήμερα».

Μείωση φόρων για όλους τους πολίτες

«Μείωση φόρων για όλους τους πολίτες» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εισαγωγικό συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 και σταδιακή μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν οι εισφορές από 20% σε 15%.

Όπως τόνισε, στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελέστες ΦΠΑ 11% και 22%.

Η ΝΔ στηρίζει τη μεσαία τάξη

Η ΝΔ στηρίζει τη μεσαία τάξη, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα τηρήσει την πολιτική κατάργησης των υπερπλεονασμάτων που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράζει μετά επιδόματα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι θα αποκτήσει ξανά αξία η ακίνητη περιουσία και ανακοίνωσε μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στη διετία, έκπτωση για ενεργειακή αναβάθμιση και συμψηφισμό με τιμολόγια στην εφορία. Όπως είπε, αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα και ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίαση ακινήτων.

«Καθιερώνουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ και ανέφερε τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιέρωση ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών.

Ακόμη, επισήμανε πως θα εφαρμοστεί ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως.

Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα

Η στήριξη των νέων οικογενειών είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ, και ανακοίνωσε:

«- Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

- Αυξάνουμε το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Επαναφέρουμε τα επιδόματα για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).

- Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων».

«Η ΝΔ έχιε την ευθύνη να σταθεί δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Στηρίζουμε τον θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε ότι η καλύτερη πολιτική κατά της φτώχειας είναι οι δουλειές και όχι τα επιδόματα και μίλησε για πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.

Καθιερώνουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους

«Καθιερώνουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ και ανέφερε τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για χρονίως πάσχοντες και καθιέρωση ραντεβού εντός 24ώρου με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά και κατ' οίκον διανομή φαρμάκων σε συγκεκριμένες ομάδες χρονίων ασθενών.

Ακόμη, επισήμανε πως θα εφαρμοστεί ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού και πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως.

Καταργούμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου

«Καταργούμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ.

«Όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε άρον-άρον, θα γίνουν», τόνισε και μίλησε για τουλάχιστον μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, για να σταματήσει η δράση των συμμοριών στο εσωτερικό των φυλακών.

Υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα για όσους θέλουν να το ξεχνούν

«Έδωσα αγώνα να στηρίξει η Ευρώπη άμεσα την Κύπρο, χθες, όχι μόνο φραστικά«, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα εμπλέξει την Ευρώπη στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων τονίζοντας ότι «υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα για όσους θέλουν να το ξεχνούν».

Επίσης, μίλησε για αλλαγές στη χορήγηση ασύλου και επισήμανε: «Διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, με ειδική φροντίδα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Και δημιουργούμε ειδικές τάξεις στα σχολεία, ώστε να ενσωματώνονται ομαλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η Παιδεία αποτελεί τον βασικό ιμάντα για την πρόοδο κάθε παιδιού στη ζωή του και πρόσθεσε: «Γι' αυτό και όλα πρέπει να εκκινούν από κοινή αφετηρία σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία. Και με εκπαιδευτικούς ελεύθερους να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους στις ανάγκες των μαθητών».

Ακόμη, έκανε λόγο για νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, με θεσμούς διοίκησης και με προγράμματα χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου και με δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα τμήματα για να προσελκύουν ξένους φοιτητές που θα πληρώνουν.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα μετατραπεί σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ.

Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ακολουθούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας

«Υιοθετούμε νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την περιβαλλοντική πολιτική του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ και μίλησε για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον άνεμο και στον ήλιο και με σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Ο κ. Μητσοτάκηςσημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, ενώ θα μειώσει τη φορολογία στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα.

«Βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, το πάρτυ φθάνει στο τέλος», τόνισε, ενώ για την ολοκλήρωση των εθνικών υποδομών επισήμανε: «Επενδύουμε 12 δισ. σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως». Επίσης, ανακοίνωσε σειρά έργων.

«Ζούμε σε μια ταραγμένη περιοχή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ακολουθούμε εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας».

Όπως υποστήριξε, «ιδρύουμε στα πρότυπα άλλων κρατών -όπως η Γαλλία και το Ισραήλ- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. «Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων», εξήγησε.

Στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το τιμόνι της Ελλάδας σε ένα χέρι δυνατό

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, οι κάλπες είναι άδεις και δεν είναι μισογεμάτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ.

Όπως σημείωσε, «στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το τιμόνι της Ελλάδας σε ένα χέρι δυνατό... Ζητήσαμε ισχυρή εντολή. Γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Θέλει και μπορεί να πάει ενωμένη μπροστά!».

«Ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές, καλώ τους Έλληνες να ενωθούμε σε ένα μεγάλο ρεύμα αναγέννησης. Η πατρίδα δεν θέλει νέα πειράματα και χαμένες ευκαιρίες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας




parousiasi05
parousiasi06
parousiasi03

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μείωση φόρων για όλους και πολλές νέες δουλειές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news