facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Όργιο φοροδιαφυγής από Βαλκάνιους στη Χαλκιδική

Όργιο φοροδιαφυγής από Βαλκάνιους παρατηρείται την τελευταία πενταετία στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας τη Χαλκιδική. Κυρίως Σέρβοι και λιγότερο Σκοπιανοί και Βούλγαροι, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ελέγχων από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, αγοράζουν μικρά διαμερίσματα, κάνουν για λίγες μέρες τις διακοπές τους κάθε χρόνο και το υπόλοιπο καλοκαίρι τα νοικιάζουν σε ομοεθνείς τους, χωρίς κανένα παραστατικό ή νόμιμη απόδειξη.

Το αποτέλεσμα είναι το ελληνικό κράτος να χάνει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο θα είσπραττε αν οι Βαλκάνιοι δήλωναν τις μισθώσεις. Επίσης, δημιουργούνται και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των Ελλήνων ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία. Οι νόμιμοι Έλληνες επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές μίσθωσης που ζητούν οι Βαλκάνιοι φοροφυγάδες.

Οι Βαλκάνιοι αγοράζουν νόμιμα τα ακίνητα και στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι τα άτομα στα οποία τα μισθώνουν κρυφά είναι συγγενείς ή φίλοι τους από τη χώρα τους, τους οποίους απλώς φιλοξενούν στα διαμερίσματά τους. Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στους παραθαλάσσιους οικισμούς της δυτικής πλευράς του κορμού του Νομού Χαλκιδικής (Νέα Καλλικράτεια, Νέα Πλάγια, Νέα Φλογητά κ.λπ.), οι οποίοι είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Ωστόσο, πλέον συναντάται ακόμα και στους τουριστικότερους οικισμούς της Κασσάνδρας (Πευκοχώρι, Χανιώτη) και λιγότερο στη Σιθωνία και το τρίτο πόδι.


Τα ακίνητα που αγοράζουν συνήθως οι Βαλκάνιοι, είναι λίγων τετραγωνικών μέτρων και τα απέκτησαν σε αρκετά χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στη χώρα. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι αγορές κυμαίνονται μεταξύ 30.000-40.000 ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε ακίνητο διαμορφώνουν μικρά δωμάτια, ώστε να μπορούν να έχουν την ίδια μέρα περισσότερους από έναν ενοικιαστές. Οι ημερήσιες μισθώσεις κυμαίνονται στα 30 ευρώ για το κάθε δωμάτιο.

Το μόνο που καταβάλλουν στο ελληνικό κράτος οι Βαλκάνιοι είναι ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ, αφού το ακίνητο είναι δηλωμένο ως εξοχική κατοικία. Ωστόσο, σε αυτόν σταματά κάθε νόμιμη συναλλαγή με το Δημόσιο. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλά το τουριστικό προϊόν της χώρας, οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Πολιτείας θα πρέπει να κάνουν τακτικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους. Δυστυχώς, το φαινόμενο αποκτά αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο και θα συνεχίσει να αποκτάει όσο δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι. Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει άμεσα πάνω στο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι χτυπιέται το τουριστικό προϊόν της χώρας μας», τονίζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής.

Μέσω αγγελιών και με «κράχτες»

Οι Βαλκάνιοι φοροφυγάδες «αλιεύουν» τους πελάτες τους μέσω αγγελιών που βάζουν σε εφημερίδες των χωρών τους. Επίσης, τοποθετούν δικά τους άτομα ως «κράχτες» σε κεντρικά σημεία των παραθαλάσσιων περιοχών, οι οποίοι μόλις δουν κάποιον ομοεθνή τους, μιλώντας στη γλώσσα τους, τον «ψήνουν» ευκολότερα να διαμείνει στα δικά τους καταλύματα για τις διακοπές του.

Παράλληλα, οι επιτήδειοι έξω από τα ακίνητά τους συνήθως αναγράφουν (με μεγάλα γράμματα) κάποιο σλάβικο ονοματεπώνυμο. Αποτελεί κοινό μυστικό στις χώρες τους ότι ακολουθείται η συγκεκριμένη πρακτική στην Ελλάδα και το σλάβικο ονοματεπώνυμο αποτελεί το συνθηματικό για τους ομοεθνείς τους ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο θα μπορούν να βρουν φτηνά καταλύματα. Συνήθως οι Έλληνες επιχειρηματίες αποφεύγουν να καταγγείλουν τη φοροδιαφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, φοβούμενοι αντίποινα από τα κυκλώματα που θησαυρίζουν κάθε καλοκαίρι.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όργιο φοροδιαφυγής από Βαλκάνιους στη Χαλκιδική"

Το άκρως απόρρητο «Plan B» της EE για το ενδεχόμενο Grexit: Ο κωδικός «Κροατία» και τι θα γινόταν με συντάξεις και καταθέσεις

Το άκρως απόρρητο σχέδιο αρχειοθετήθηκε το 2012, όταν η Ελλάδα είχε βρεθεί και πάλι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Έφερε την κωδική ονομασία «Ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» για να αποκρύψει, στην πραγματικότητα, ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός έστω και για την ύπαρξή του θα βύθιζε την Ελλάδα βαθύτερα στην κρίση, θα τρόμαζε τις αγορές και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στο ίδιο το ευρώ.

Εν συνεχεία, αρχές Ιουνίου του 2015, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έμοιαζε να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μόνον όταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, στις 13 Ιουλίου 2015, ήταν που η ΕΕ και η Ελλάδα συμφώνησαν στην τρίτη διάσωση.

Στο μεταξύ, στην ΕΕ οι προετοιμασίες για την καταστροφή συνεχίζονταν.

Με αυτόν τον τρόπο προλογίζει το πρακτορείο Bloomberg το βιβλίο της Βικτωρίας Δενδρινού και της Ελένης Βαρβιτσιώτη, «Η τελευταία μπλόφα». Εκατόν πενήντα επτά σελίδες για το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό της ελληνικής κρίσης. Το σχέδιο των δανειστών στο οποίο περιγράφεται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς θα γινόταν διαχείριση σε μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν από το βιβλίο και που δημοσιεύθηκαν στην «Καθημερινή», φέρνουν στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά την αναλυτική διαδικασία και τις συνέπειες ενός Grexit.

Τι θα γινόταν σε καταθέσεις και συντάξεις, πώς θα τυπωνόταν το νέο νόμισμα, πόσο μεγάλη θα ήταν η ανθρωπιστική κρίση που θα αντιμετώπιζε η χώρα;

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Κωδικός «Κροατία»

Στις αρχές Ιουνίου του 2015, και ενώ πλέον η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν από μία κλωστή, μια μικρή ομάδα οικονομολόγων και δικηγόρων συγκεντρώθηκε υπό απόλυτη μυστικότητα στην αίθουσα συνεδριάσεων του 15ου ορόφου του κτιρίου Charlemagne, εκεί όπου στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επρόκειτο για τους εμπειρογνώμονες που για μήνες επεξεργάζονταν το περίφημο Σχέδιο Β΄, το οποίο θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση που το εφιαλτικό σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ γινόταν πραγματικότητα.

Ενώ η προοπτική ενός Grexit είχε μόλις αρχίσει να μπαίνει δειλά στις συζητήσεις του Eurogroup, το άκρως απόρρητο Σχέδιο Β΄ υπήρχε ήδη από το 2012 όταν η Ελλάδα είχε φτάσει και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μια μικρή ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είχαν χαρτογραφήσει με απόλυτη μυστικότητα πώς θα μπορούσε να βγει η χώρα από το ευρώ. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ύπαρξη της ομάδας αυτής δεν θα διέρρεε, οι αρχιτέκτονες του σχεδίου έδωσαν στην επιχείρηση το κωδικό όνομα «Ενταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το 2012, η Κροατία δεν ήταν ακόμη μέλος της Ε.Ε., οπότε η ονομασία αυτή δεν θα κινούσε υποψίες. Τον συγκεκριμένο κωδικό θα τον χρησιμοποιούσαν για να κανονίσουν τις μυστικές τους συναντήσεις, ενώ ετικέτες με την ονομασία «Ενταξη Κροατίας» ήταν κολλημένες στα κόκκινα ντοσιέ με τα απόρρητα έγγραφα που μοιράζονταν στους συμμετέχοντες. Οταν το ενδεχόμενο ενός Grexit απομακρύνθηκε, τα ντοσιέ αυτά κλειδώθηκαν στα συρτάρια λίγων και εκλεκτών αξιωματούχων.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2015, την επομένη του πρώτου Eurogroup στο οποίο συμμετείχε ο Βαρουφάκης, ο τότε επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, αποφάσισε ότι ήταν ώρα να ξεκλειδώσει την ψηλή ξύλινη ντουλάπα στο γραφείο του, να βγάλει το δικό του κόκκινο ντοσιέ και να το ξεσκονίσει. Αλλά εν τω μεταξύ μια βασική λεπτομέρεια είχε αλλάξει: Η Κροατία είχε ήδη γίνει μέλος της Ε.Ε., οπότε έπρεπε να βρεθεί νέα κωδική ονομασία. Ακολουθώντας την παράδοση, οι αρχιτέκτονες του σχεδίου μετονόμασαν την επιχείρηση σε «Αλβανία: ανάλυση και σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενδεχόμενη χρεοκοπία 2015».

Το Σχέδιο Β΄ ήταν απίστευτα περίπλοκο και εξέταζε όλα τα πιθανά τεχνικά και νομικά προβλήματα που θα προέκυπταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η προετοιμασία του εγγράφου ολοκληρώθηκε σε περίπου 60 ημέρες, με το μεγαλύτερο μέρος του έτοιμο από τις αρχές Απριλίου. Με την ένδειξη «Αυστηρά απόρρητο», σκιαγραφούσε μια ζοφερή προοπτική για τη χώρα. «Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου είναι ακραίες και μπορούν να βάλουν την Ελλάδα σε ένα ταχύ μονοπάτι προς την έξοδο από την Ευρωζώνη και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Κάθε απαραίτητη δράση πρέπει να ληφθεί για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο και να μην ενεργοποιηθεί το πλάνο έκτακτης ανάγκης», ανέφερε στην πρώτη σελίδα με bold γραμματοσειρά.

Τα δέκα μέλη της Ομάδας Β΄ συναντήθηκαν συνολικά μόνο τρεις φορές: Μία φορά στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη τον Μάρτιο και δύο φορές στο κτίριο Charlemagne στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Καθώς δεν έπρεπε να υπάρχει κανένα ηλεκτρονικό ίχνος της δουλειάς τους, στις συναντήσεις αυτές οι αξιωματούχοι αντήλλασσαν τα έγγραφά τους αποκλειστικά σε χαρτί.

Οι 157 σελίδες του χωρίζονταν σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο είχε τίτλο «Aμεσες συνέπειες της μη πληρωμής» και παρουσίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα εξελισσόταν η χρεοκοπία, τις επιπτώσεις που θα είχε στην ελληνική οικονομία και το πώς θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε προβλεπόμενο πλαίσιο για έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη χωρίς ταυτόχρονη έξοδο και από την Ε.Ε. Αφού διάβασαν τις ευρωπαϊκές συνθήκες ξανά και ξανά, οι αρχιτέκτονες του σχεδίου αποφάσισαν ότι το άρθρο 352 της Συνθήκης της Λισσαβώνας προσέφερε επαρκή ευελιξία και ήταν αρκετά αόριστο ώστε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πρωτοφανής εξέλιξη.

Το δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «Διαχείριση εξόδου», επικεντρωνόταν στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη και η Ελλάδα θα διαχειρίζονταν τις συνέπειες ενός Grexit.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η έκθεση της υπόλοιπης Ευρωζώνης στην Ελλάδα αντιστοιχούσε τότε στα 325 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό ήταν το χρέος που θα είχε ακόμα να ξεπληρώσει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις και τράπεζες της Ευρωζώνης.

Σε πίνακα που συνόδευε το κεφάλαιο αυτό υπολογιζόταν αναλυτικά η έκθεση των μελών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, δηλαδή πόσο από το ελληνικό χρέος είχε στην κατοχή της κάθε χώρα, και σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκoπούσε θα αδυνατούσε να αποπληρώσει. Ενδεικτικά για την Ιταλία σε περίπτωση Grexit το ποσό αυτό ανερχόταν σε 63 δισ., ίσο με το 4,1% του ΑΕΠ της.

Για τη Γερμανία, το ποσό ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη και ανερχόταν σε 92,8 δισ. ίσο με το 3,4% του ΑΕΠ της.

Αλλά τη μεγαλύτερη έκθεση ως προς το ΑΕΠ της την είχε η Σλοβενία με 1,7 δισ., τα οποία αντιστοιχούσαν με το 6,7% του ΑΕΠ της μικρής χώρας.

«Αν και το άμεσο κόστος ενός Grexit θα ήταν πολύ σημαντικό, το κόστος της μετάδοσης της κρίσης θα είναι διαχειρίσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση.

Αυτή η ανάλυση κατέρριπτε με τον πιο απτό τρόπο το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριζε ότι το κόστος ενός Grexit θα είναι τόσο μεγάλο, που οι πιστωτές στο τέλος θα αναγκάζονταν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Το τρίτο κεφάλαιο είχε τίτλο «Σχέδιο δράσης» και εξέταζε το κατά πόσον θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά συγχρόνως να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήταν σαφής: Hταν σχεδόν αδύνατο.

Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο είχε τίτλο «Περιοριστικά μέτρα και έλεγχοι κεφαλαίου». Απαριθμούσε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για να διατηρηθεί έστω και ένα υποτυπώδες τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, πριν η φυγή καταθέσεων και ο απόλυτος πανικός των αγορών οδηγούσαν τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Καθώς η μυστική ομάδα του Σχεδίου Β΄ προσπαθούσε να χαρτογραφήσει όλες τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές λεπτομέρειές του, μια εντελώς ξεχωριστή ομάδα, υπό τη Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δούλευε πάνω σε ένα άλλο κρίσιμο κομμάτι του: την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το 2015, μετά έξι χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε μειωθεί κατά 25% και η ανεργία βρισκόταν στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο της Ε.Ε. Μια χρεοκοπία θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, ανήμπορο να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως τροφή και στέγαση, προκαλώντας μια κρίση που η Ευρώπη δεν θα είχε ξαναδεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κάθριν Ντέι, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέθεσε σε μια ομάδα της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας την εκπόνηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Με δεδομένη την ακραία κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, το 20% του πληθυσμού –γύρω στα 2 εκατ. άνθρωποι– θα αντιμετώπιζε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό σήμαινε ότι η Επιτροπή έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα κάλυπτε την τροφή, τις ιατρικές ανάγκες, ακόμη και την ένδυσή τους. Θα έπρεπε να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα συνέχιζαν να λειτουργούν ομαλά και δεν θα υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και καύσιμα.

Ακόμα και αν η Ε.Ε. κατάφερνε να τα εξασφαλίσει, χρειάζονταν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα πληρωμής τους και εγγυήσεις ότι όσοι είχαν ανάγκη θα μπορούσαν να τα προμηθευτούν. Επειδή μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., έπρεπε να δημιουργηθεί από το μηδέν μια φόρμουλα για να λάβει η Ελλάδα αυτά τα κεφάλαια.

Συγχρόνως, ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΜΚΟ θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα δινόταν σε αυτούς που την είχαν ανάγκη.

Γρήγορα, οι αξιωματούχοι που μελετούσαν το θέμα βρήκαν ότι, με μια μικρή αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρήματα που βρίσκονταν στα διαρθρωτικά ταμεία και στο ταμείο επενδύσεων της Ε.Ε. Ο μηχανισμός που θα επέτρεπε την άμεση πρώτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα βρέθηκε και ο σχεδιασμός δεν χρειάστηκε να προχωρήσει περισσότερο: Γι’ αυτό εξάλλου δεν ενσωματώθηκε και στο Σχέδιο Β΄.

Πώς βγαίνεις από το ευρώ;

Το Σχέδιο Β΄ εξέταζε τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε προς έστω και έναν πιστωτή της, όπως η ΕΚΤ. Αυτό σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε μόνο μία επιλογή για να αποφύγει την κατάρρευση των τραπεζών της. Θα έπρεπε η Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει ρευστότητα σε νέο νόμισμα, βγαίνοντας ουσιαστικά από το ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, δεν θα απαιτούσε άμεση εκτύπωση νέου νομίσματος.

Τα πρακτικά θέματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα σε λίγες ώρες, καθώς η ΤτΕ δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα παραπάνω από το να αλλάξει τα πληροφοριακά της συστήματα μετατρέποντας τα ευρώ που βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο νέο νόμισμα. Η μετατροπή θα ολοκληρωνόταν μέσα σε λίγες ώρες, ξεκινώντας από τις καταθέσεις.

Πριν όμως αρχίσει καν αυτή η διαδικασία, «η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία μετατρέποντας τα ευρώ σύμφωνα με τον νέο ελληνικό νόμο σε νέα δραχμή», ανέφερε το έγγραφο. Συμβάσεις που είχαν υπογραφεί βάσει του ελληνικού δικαίου θα άλλαζαν κατευθείαν, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα πληρώνονταν αναγκαστικά στο νέο νόμισμα, αλλά και οι φόροι θα έπρεπε να αποπληρώνονται με τη «νέα δραχμή», που θα γινόταν και το μοναδικό νόμιμο νόμισμα της χώρας.

Η «νέα δραχμή» –αν έτσι κατέληγε να ονομαστεί– θα υποτιμούνταν αμέσως έναντι του ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματούχων να υπολογίζουν την υποτίμηση αυτή στο 50%. Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για τις καταθέσεις και τις οικονομίες των πολιτών, θα είχε και τεράστιες επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος, το οποίο θα εξακολουθούσε να είναι σε ευρώ. Μια υποτίμηση 50% έναντι του ευρώ θα διπλασίαζε αυτομάτως το χρέος της χώρας. Τον Ιούνιο του 2015 το χρέος βρισκόταν ήδη στο ιδιαίτερα υψηλό 180% του ΑΕΠ. Με την υποτίμηση του νέου νομίσματος, το ποσοστό αυτό θα διπλασιαζόταν αυτόματα στο 360% του ΑΕΠ και πολύ σύντομα θα έφτανε το αστρονομικό 500%, όχι μόνο εξαιτίας της υποτίμησης αλλά και επειδή η οικονομία θα κατέρρεε.

Η απόλυτη ειρωνεία ήταν πως σε όλα τα πιθανά σενάρια Grexit, ένα στοιχείο παρέμενε ίδιο: Ο,τι κι αν γινόταν, η Ελλάδα θα χρειαζόταν αμέσως ένα νέο μνημόνιο για να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Οπως και να το έβλεπες, στο βάθος υπήρχε πάντα ένα μνημόνιο. Ισως όχι αμέσως, επειδή η κυβέρνηση θα αντιστεκόταν, αλλά πολύ σύντομα. Θα την ανάγκαζε η πραγματικότητα. [Το μνημόνιο] ήταν ο μόνος τρόπος να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός».

Πώς τυπώνεις νέο νόμισμα;

Ενώ η ηλεκτρονική μετάβαση σε νέο νόμισμα θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, η μετάβαση σε νέο χαρτονόμισμα θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη. Τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το Grexit δεν θα υπήρχαν διαθέσιμα χαρτονομίσματα, καθώς κάθε οικονομική και τραπεζική δραστηριότητα θα είχε «παγώσει». Από τη δεύτερη εβδομάδα έως και τέσσερις μήνες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εξέδιδε επιταγές έκτακτης ανάγκης για να χρησιμοποιηθούν στις συναλλαγές. Τους επόμενους 4-8 μήνες από την αρχική αλλαγή νομίσματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά χαρτονομίσματα έκτακτης ανάγκης. Τέλος, η κανονική κυκλοφορία της «νέας δραχμής» θα ήταν δυνατή μόνο έπειτα από τουλάχιστον 8-9 μήνες.

Η έκδοση προσωρινών χαρτονομισμάτων αντιμετώπιζε πολλά τεχνικά προβλήματα. Μια ιδέα που σκέφτηκαν τα μέλη του Σχεδίου Β΄ ήταν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά τα υπάρχοντα ευρώ, αφού όμως πρώτα τους άλλαζαν μορφή. Ενας τρόπος ήταν να τρυπηθούν και να ονομαστούν «νέα ευρώ». Αλλά τα ΑΤΜ πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να τα δεχθούν λόγω της διαφορετικής τους υφής. Μια άλλη ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα αφού σφραγιστούν, για να διαφέρουν από τα κανονικά ευρώ. Αλλά ούτε αυτή η λύση εξασφάλιζε ότι τα ΑΤΜ θα μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός νέου χαρτονομίσματος και ενός παλιού, αφού τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους θα παρέμεναν τα ίδια. Εκτός του ότι δεν θα ήταν πρακτικά εφικτό, οποιαδήποτε σχέδια για διατρήσεις ή εκτυπώσεις θα σήμαιναν μια de facto υποτίμηση του ευρώ.

Ειδικά η ομάδα της ΕΚΤ ανησυχούσε και για κάτι ακόμα: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποφάσιζε μονομερώς να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα του νομισματοκοπείου της και να εκτυπώσει ευρώ; Οι αξιωματούχοι της Ομάδας Β΄ θεωρούσαν κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο, μιας και θα ισοδυναμούσε με παραχάραξη και θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα. Η πολιτική ρήξη που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα απομόνωνε την Ελλάδα από οποιονδήποτε θα μπορούσε και θα ήθελε να τη βοηθήσει σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση προέβαινε σε αυτό το ακραίο βήμα, οι συνέπειες στην παγκόσμια κυκλοφορία του ευρώ θα ήταν ασήμαντες, κατέληγαν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ είχε πάρει τα μέτρα της για να εξασφαλίσει ότι τα ευρώ που είχαν παραμείνει στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση. Ειδική ομάδα επιτήρησης θα πήγαινε στη χώρα «για να κάνει δειγματοληψία στα 16 παραρτήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αυτά τα εναπομείναντα ευρώ βρίσκονταν την εποχή εκείνη». Το δεύτερο βήμα θα ήταν η αναστολή της απαραίτητης διαπίστευσης ασφαλείας, την οποία χρειάζεται από την ΕΚΤ η Τράπεζα της Ελλάδος για την παραγωγή ευρώ.

Τρίτο βήμα θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα απαγόρευε σε προμηθευτές να στέλνουν στην Ελλάδα τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή ευρώ. Τέταρτο βήμα θα ήταν αυτή η ειδική ομάδα να εντοπίσει και να διασφαλίσει ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτονομισμάτων (χαρτί, μελάνι, πλάκες και φιλμ) «θα καταστρέφονταν αμέσως», ενώ τα εναπομείναντα ευρώ θα επέστρεφαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση [της ομάδας της ΕΚΤ] ή στη χειρότερη περίπτωση να χρησιμοποιήσει τα περισσευούμενα ευρώ για πληρωμές.

Η μόνη αντίδραση σε μια τέτοια κατάσταση θα ήταν η έναρξη νομικών διαδικασιών κατά της Ελλάδας» έλεγε το Σχέδιο Β΄.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το άκρως απόρρητο «Plan B» της EE για το ενδεχόμενο Grexit: Ο κωδικός «Κροατία» και τι θα γινόταν με συντάξεις και καταθέσεις"

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής

Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συμμετείχε την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει, με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης, αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συναφώς, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, F. Mogherini, επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Η ΕΕ να στείλει στην Τουρκία ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής"

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης

Εφυγε από τη ζωή σήμερα Δευτέρα, σε ηλικία 72 ετών, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του πατριάρχη του ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

Η εξόδιος ακολουθία, κατά την οποία τα αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν τον Στέλιο Βαμβακάρη στην τελευταία του κατοικία, θα τελεστεί την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019.

koinignomi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης"

Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου

Παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα πραγματοποίησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει να παραβιάζει την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αφεθεί να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ», τόνισε μέσω twitter ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν

«Ο λαός της Κύπρου μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε ο Βέμπερ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου"

Λουξεμβούργο: Τι μήνυμα στέλνουν οι Ευρωπαίοι στον Ερντογάν για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!

Προσχέδιο δήλωσης για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη (18.6.2019) από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, οι 28 θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία»!

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουξεμβούργο: Τι μήνυμα στέλνουν οι Ευρωπαίοι στον Ερντογάν για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!"

Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας: Τέλος στον δημόσιο εξευτελισμό της θυροκόλλησης σε δημόσια θέα

Τέλος στον δημόσιο εξευτελισμό της θυροκόλλησης δικαστικών κλήσεων προς πρόσωπα με τα στοιχεία τους να είναι ορατά από όλους στην πολυκατοικία ή την εξώπορτα των σπιτιών, βάζει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στον οποίο είναι πλέον ευδιάκριτες οι επιδράσεις του ΓΚΠΔ (GDPR Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων) στις διατάξεις του.

Η σημαντική αυτή αλλαγή αφορά στον τρόπο θυροκόλλησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 155 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, την οποία περιγράφει το Lawspot.gr στο άρθρο 155 παρ. 2 προστίθεται, για λόγους τήρησης του κανονισμού προσωπικών δεδομένων , η υποχρέωση θυροκόλλησης, «αφού πρώτα το εσωκλείει σε φάκελο τον οποίο σφραγίζει» (σημείωση: έως τώρα προβλεπόταν απλά ότι το επικολλά στην πόρτα).

Στην ίδια παράγραφο ορίζεται στο εδάφιο γ΄ ότι «σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος, ποινικής διαταγής ή απόφασης σε ψηφιακή μορφή, αυτός που κάνει την επίδοση επικολλά σφραγισμένο φάκελο», ενώ στο τελευταίο εδάφιο προωθείται η υποχρέωση «πραγματικής αναζήτησης της κατοικίας ή της διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά τα άρθρα 156 και 273, με κάθε πρόσφορο μέτρο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών».

Η παρ. 2 του νέου άρθρο 155 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Αν ένα από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο, αυτός που κάνει την επίδοση το επικολλά, αφού πρώτα το εσωκλείει σε φάκελο τον οποίο σφραγίζει, στην πόρτα της κατοικίας ή του διαμερίσματος ή, προκειμένου για ξενοδοχείο ή οικοτροφείο, στην πόρτα του δωματίου, όπου διαμένει ο ενδιαφερόμενος ή στην πόρτα του τόπου εργασίας του. Αν δεν βρεθεί στην κατοικία του ο ενδιαφερόμενος ή ο σύνοικος ή ο οικιακός βοηθός ή θυρωρός, όποιος κάνει την επίδοση επικολλά τον ως άνω φάκελο στην πόρτα της κατοικίας. Σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος, ποινικής διαταγής ή απόφασης σε ψηφιακή μορφή, αυτός που κάνει την επίδοση επικολλά σφραγισμένο φάκελο, που περιέχει την προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 έκθεση, μαζί με το έγγραφο σε ψηφιακή μορφή.

Αν η θυροκόλληση έγινε επειδή τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 αρνήθηκαν να πάρουν το επιδιδόμενο έγγραφο ή απουσίαζαν ή δεν υπήρχαν, επιδίδεται αντίγραφο του εγγράφου αυτού στον διορισμένο αντίκλητο του ενδιαφερομένου διαδίκου, ανεξάρτητα, αν ο διορισμός του ήταν ή όχι υποχρεωτικός από τον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα αρχίζουν από την τελευταία χρονικά επίδοση.

Η πραγματική αναζήτηση της κατοικίας ή της διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά τα άρθρα 156 και 273, γίνεται με κάθε πρόσφορο μέτρο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών».

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας: Τέλος στον δημόσιο εξευτελισμό της θυροκόλλησης σε δημόσια θέα"

Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Πού παίζεται η αυτοδυναμία της ΝΔ

Με κατοχυρωμένη, κατά τα φαινόμενα, την πρώτη θέση στην κούρσα προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει πλέον να αναμετράται με τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό καθώς, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθορίσει την επίτευξη της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που αποτελεί μείζονα στόχο της. 

Ολα δείχνουν ότι το προβάδισμα του 9,36% που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα στις πρόσφατες ευρωκάλπες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω στις επερχόμενες βουλευτικές κάλπες. Παρά τη διαφαινόμενη ενίσχυση και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και τη συμπίεση που υφίστανται όλα τα μικρότερα, η διαφορά που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί σε διψήφιο επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc για το «ΘΕΜΑ», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί προς τη σφαίρα του 40%, ενώ ελαφρώς ανοδικά κινείται και το κυβερνών κόμμα που αναμένεται να βρεθεί πάνω από το 20% αλλά σίγουρα κάτω από το 30%. Σταθεροποιητικά, την ίδια ώρα, κινούνται το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ σε φάση αποσυσπείρωσης φαίνεται να έχουν μπει η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σε αντίθεση με το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη που κινείται ανοδικά και φαίνεται να περνάει αυτή τη φορά το πλαφόν του 3%, το οποίο στις 26 Μαΐου δεν του επέτρεψε να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,6%. Παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση (90,3%), καθώς και μεγάλες εισροές ψηφοφόρων που ψήφισαν στις ευρωεκλογές κάποιο από τα μικρά κόμματα (16,7%), το ΚΙΝ.ΑΛ. (10,7%), τη Χρυσή Αυγή (9,4%) και την Ελληνική Λύση (7,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με διαφορά 10,1 μονάδων. Με συσπείρωση της τάξης του 86%, συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, καθώς προσεταιρίζεται ψηφοφόρους από το ΜέΡΑ 25 (19,4%), άλλους μικρούς σχηματισμούς (16,1%), καθώς και από το ΚΚΕ (9,5%).

Στην τρίτη θέση εδραιώνεται το Κίνημα Αλλαγής που συγκεντρώνει 7,3% δείχνοντας να ξεπερνά χωρίς βαριές συνέπειες την πρόσφατη ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η αποδυναμωμένη Χρυσή Αυγή με 3,7%, το ανοδικά κινούμενο κόμμα Βαρουφάκη με 3,5% και η επτάδα των κομμάτων που ελπίζουν να είναι στην επόμενη Βουλή κλείνει με την Ελληνική Λύση στο οριακό 3,1%. 

pinakas-prothesi-psifou01
pinakas-prothesi-psifou02
pinakas-prothesi-psifou03


Πώς μοιράζονται οι 300 έδρες της Βουλής 

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, πέντε είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν τη «γαλάζια» αυτοδυναμία:

1 Το ταβάνι που θα πιάσει η Νέα Δημοκρατία. Οσο πιο κοντά βρεθεί στο 40,5% που οι αναλυτές της Marc εκτιμούν ότι θα είναι το ανώτατο όριο που θα κυμανθεί η κεντροδεξιά παράταξη, τόσο πιο βέβαιη είναι η αυτοδυναμία, καθώς μπορεί να εκλέξει 161 βουλευτές. 

Αντιθέτως, αν βρεθεί στο κατώτατο όριο του 35,5%, τότε θα πάρει 147 έδρες. Με τον μέσο όρο των εκτιμώμενων ορίων η Ν.Δ., συγκεντρώνοντας ποσοστό 38%, θα εκλέξει 154 βουλευτές.

2 Το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα καταφέρουν να υπερβούν το κατώφλι του 3% που επιτρέπει την εκλογή βουλευτών. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο υψηλότατο επίπεδο του 21%. 
Στις εθνικές κάλπες, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί σημαντικά καθώς θα περιοριστεί και ο αριθμός των κομμάτων που θα κατεβάσουν συνδυασμούς. Οι αναλυτές της Marc εκτιμούν από τα ευρήματα της μέτρησης ότι θα κινηθούν μεταξύ 7% και 10%. Στην πρώτη περίπτωση, με υπολογισμό της δύναμης του πρώτου κόμματος στο 38%, η Ν.Δ. θα έχει οριακή πλειοψηφία 151-152 βουλευτές, ενώ στη δεύτερη θα επιτύχει άνετη αυτοδυναμία 156 εδρών.

3 Η επίδοση που θα έχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο νεοπαγής αυτός σχηματισμός μπήκε ορμητικά στην πολιτική κονίστρα και με το 4,18% που συγκέντρωσε απέσπασε την έκτη θέση στη γενική κατάταξη και εξέλεξε ευρωβουλευτή τον ιδρυτή του, ο οποίος υπήρξε βουλευτής με τον ΛΑΟΣ, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω των τηλεπωλήσεων. 
Ωστόσο, οι 236.000 ψηφοφόροι που έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Βελόπουλου δεν είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνουν, τουλάχιστον στην ίδια έκταση. Από την επομένη των ευρωεκλογών, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η εκλογική τους συμπεριφορά είναι ασταθής. Τα ευρήματα της Marc οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 4,5%.
Η Νέα Δημοκρατία ασκεί έντονες πιέσεις για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και αν το καταφέρει θα έχει πολλαπλά οφέλη - τόσο με την αύξηση της δικής της δύναμης όσο και με το χαμήλωμα του πήχη της αυτοδυναμίας. Αν μείνει, για παράδειγμα, εκτός Βουλής το κόμμα Βελόπουλου η Ν.Δ. θα πάρει 4 έδρες περισσότερες από όσες η Ελληνική Λύση αν υπερβεί το 3%. 

4 Η συμπεριφορά των νεότερων ψηφοφόρων που φέρονται να είναι οι πλέον αναποφάσιστοι. Συνολικά στη μέτρηση οι αναποφάσιστοι βρέθηκαν να είναι στο 11,2%, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις νεότερες ηλικίες, με την κατηγορία των ψηφοφόρων μεταξύ 17-34 ετών να έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς φτάνουν στο 18,9%. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο αναποφάσιστος είναι ένας στους πέντε που ψήφισαν κάποιον από τους μικρότερους σχηματισμούς (20%) ή Χρυσή Αυγή (18%), γεγονός που και πάλι οδηγεί στο συμπέρασμα για τον καθοριστικό χαρακτήρα της ψήφου των νεότερων, οι οποίοι στις ευρωκάλπες έδωσαν στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο.

5 Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και το δίλημμα: κάλπες ή ολοήμερο κολύμπι. Στις αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου, που ήταν οι πρώτες έπειτα από τριάμισι χρόνια, υπήρξε, τηρουμένων των αναλογιών, αυξημένη συμμετοχή της τάξης του 58,76%. Ωστόσο, άλλο ο Μάιος και άλλο ο Ιούλιος. Οχι μόνο επειδή τον Μάιο είχαμε μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και γιατί η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες συμπίπτει με τις θερινές διακοπές που ξεκινούν τότε για αρκετούς Ελληνες. 

Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι λίγοι οι ψηφοφόροι που θα αμφιταλαντευτούν: να προτιμήσουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των διακοπών ή να επιλέξουν ολοήμερο κολύμπι αδιαφορώντας για την ψηφοφορία που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθεί σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας; Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν στηθεί στη χώρα μας κάλπες Ιούλιο, με εξαίρεση το δημοψήφισμα που προκήρυξε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας. Τότε όμως ο κόσμος, λόγω των κρίσιμων εξελίξεων δεν είχε πάει διακοπές, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και τώρα.

Οι εκτιμήσεις για το ποιον ευνοεί η αυξημένη αποχή διίστανται. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ευνοείται το πρώτο κόμμα επειδή οι δικοί του οπαδοί επιθυμούν να γευτούν τη χαρά της νίκης. Αλλοι αντιτείνουν ότι η προεξόφληση του αποτελέσματος μπορεί να πλήξει τον προπορευόμενο επειδή το κοινό του θεωρεί ότι έκανε το καθήκον του στην προηγούμενη αναμέτρηση, όπου ένιωθε ότι η επικράτηση ήταν αμφίρροπη. 


piunakk6
piunakk5
piunakk4


Υπεροχή Κυριάκου και Ν.Δ. στα crash tests με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Καθολική δείχνει να είναι η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα crash tests με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη πλειοψηφικά φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της σε μονοκομματική κυβέρνηση.

Οι μισοί σχεδόν (48,2%) από τους συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc επιθυμούν να προκύψει από την κάλπη της 7ης Ιουλίου «γαλάζια» κυβέρνηση, ενώ ένας στους τρεις (32,4%) προτιμά να είναι αυτοδύναμη. Αντιστοίχως κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το 29,7% του εκλογικού σώματος, ενώ αυτοδυναμία για το νυν κυβερνών κόμμα θέλει μόνο το 11%.

Υπέρ της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, εκτός από τους Νεοδημοκράτες, τάσσονται πλειοψηφικά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. (59,8%), της Χρυσής Αυγής (50%) και της Ελληνικής Λύσης (45,1%). Ενώ κυβέρνηση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προτιμούν πλειοψηφικά, εκτός από τους πιστούς στον ΣΥΡΙΖΑ, και όσοι ψηφίζουν ΜέΡΑ 25 (43,6%) και ΚΚΕ (34,3%). Εντυπωσιακά χαμηλό είναι την ίδια ώρα το ποσοστό εκείνων που θέλουν «μεγάλο συνασπισμό», καθώς μόνο το 6,3% δήλωσε προτίμηση σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

piunakk7
piunakk8
piunakk9
piunakk10


Η κοινή γνώμη εκτιμά άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα όλα τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Στα εθνικά η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υπεροχή, καθώς προηγείται με 39,4% έναντι μόλις 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στους υπόλοιπους τομείς δεν πάει πίσω: στην ανεργία, στις δουλειές και τους μισθούς προπορεύεται με 36,9%, στο Μεταναστευτικό με 35,9% και στη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών με 34,6%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές (44,8%) και τις λιγότερο αρνητικές γνώμες (54%). Στη δεύτερη θέση πλασάρεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (33,9%), που αφήνει τρίτο τον Αλέξη Τσίπρα (32,2%). 

Τέταρτος στην κατάταξη είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης (29,5%), που υπερτερεί της Φώφης Γεννηματά (25,6%) και του Κυριάκου Βελόπουλου (17,4%). Τελευταίος και σε αυτή τη μέτρηση κατατάσσεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 8% θετικές γνώμες και 89,6% αρνητικές. 

piunakk4
piunakk5
piunakk6
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Πού παίζεται η αυτοδυναμία της ΝΔ"

Σε ετοιμότητα Λευκωσία και Αθήνα, περιμένουν τη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα απέναντι στις τουρκικές προκλητικότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και εν μέσω πληροφοριών ότι άρχισαν οι γεωτρήσεις με τον «Πορθητή». Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, να περιμένουν από τους Ευρωπαίους όχι μόνο φραστική καταδίκη των ενεργειών της Άγκυρας, αλλά ενδεχομένως και προειδοποίηση για μέτρα.

Σήμερα το πρωί ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» εκ μέρους της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της νομικά και διπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Υπενθύμισε δε ότι έχουν εκδοθεί πανευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για νομικά και φυσικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις τουρκικές γεωτρήσεις

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα εντάλματα διεμήνυσε: «Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν... Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως όσοι παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα, θα έχουν συνέπειες.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες σε κοινή τους διακήρυξη οι χώρες του Νότου της Ε.Ε., εξέφρασαν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

Τις τουρκικές ενέργειες έχουν καταδικάσει επανειλημμένα και οι ΗΠΑ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ετοιμότητα Λευκωσία και Αθήνα, περιμένουν τη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα"

Μητσοτάκης κατά Άγκυρας: Παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο – Αιχμές για τη στάση Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της.

Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης κατά Άγκυρας: Παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο – Αιχμές για τη στάση Τσίπρα"

ΡΑΕ: Κύμα ρουσφετιών λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Με μαζικές προσλήψεις 20 μέρες πριν τις εκλογές γενικεύεται το κύμα τακτοποιήσεων στην Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας με διαδοχικές αποφάσεις του Προέδρου Νίκου Μπουλαξή, στις οποίες περιλαμβάνονται και επιλογές έκπληξη.

Μια ματιά στη μακριά λίστα όσων εξασφάλισαν παράταση της σύμβασης ή την πρόσληψή τους στην Αρχή είναι και η κυρία Μαρία- Ελένη Ράδου, ηθοποιός –απόφοιτη του ΤΕΙ αρχιτεκτονικής τοπίου και ανθοκομίας της Άρτας, γνωστή στο πανελλήνιο από τις σαγηνευτικές εμφανίσεις της στα τηλεοπτικά πλατό του Σπύρου Παπαδόπουλου και της εκπομπής στην «Υγεία μας».
Η κ. Ράδου προσλήφθηκε από τον κ. Μπουλαξή (επιλογή της κ. Όλγας Γεροβασίλη) αρχικά στην γραμματεία της ΡΑΕ για ένα μήνα με λήξη της θητείας της στις 30 Ιουνίου. Πριν από λίγες μέρες (10 Ιουνίου) όμως με νεότερη απόφασή του η θητεία της γοητευτικής καλλιτέχνιδας που καθήλωσε τα ανδρικά βλέμματα με το τσιφτετέλι που χόρεψε σε τηλεοπτική εκπομπή, ανανεώθηκε για ένα χρόνο όπως αντίστοιχα και για τους 51 συμβασιούχους της Αρχής.

Δείτε το τσιφτετέλι της κυρίας Ράδου:



Με την προκήρυξη των εκλογών, ο Πρόεδρος της Αρχής ήταν από τους πρώτους που έκρουσαν το καμπανάκι για την υποστελέχωση της ΡΑΕ και τον κίνδυνο η αρχή να μην προλάβει να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έληγαν 30 Ιουνίου αν δεν υπήρχε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το θέμα επιλύθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ίδρυμα Νιάρχος στην οποία συμπεριλήφθηκε και η απαλλαγή της διοίκησης από αγωγές τρίτων.

Μολονότι όμως η τροπολογία αφορούσε επιστημονικό προσωπικό της Αρχής φαίνεται ότι η ανάγκη της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα δικά της ρουσφέτια υπηρετήθηκε από την δυνατότητα που έδωσε η τροπολογία να καλυφθούν 79 οργανικές θέσεις στην ΡΑΕ εκτός ΑΣΕΠ. Στην πραγματικότητα η ρύθμιση προέβλεπε την κατάρτιση προσωρινών πινάκων με αξιοκρατικά κριτήρια από την ΡΑΕ με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων και να καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό. Ωστόσο με την ρύθμιση αυτή φαίνεται ότι άνοιξε το παράθυρο για διευθέτηση κομματικών και ρουσφετολογικών προσλήψεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΕ: Κύμα ρουσφετιών λίγες μέρες πριν τις εκλογές"

Αρκάς: Το καυστικό σχόλιο για το έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά στο σκηνικό έντασης που στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζει με τον δικό του τρόπο ο Αρκάς.

Ο σκιτσογράφος ενισχύοντας την κριτική που διατυπώνεται μετά την κίνηση του κ.Τσίπρα να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, διακόπτοντας μάλιστα την προεκλογική του περιοδεία στα Δωδεκάνησα, σημειώνει «όταν κανείς δεν θέλει να σε ακούσει πια, παίξε εμβατήρια».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: Το καυστικό σχόλιο για το έκτακτο ΚΥΣΕΑ"

Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Αγώνα δρόμου ώστε με τις συντάξεις Ιουλίου να καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας στους περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου, δίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο νόμος ισχύει από το Μάιο και συγκεκριμένα από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως οι συντάξεις Ιουνίου που θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες, κατά περίπου 40% καταβλήθηκαν χωρίς αλλαγές. Πλέον, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδιώκουν την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, στα τέλη Ιουνίου εφαρμόζοντας τις νέες διατάξεις, χωρίς να είναι σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Ενας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τον πάροχο για τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι βάσει νόμου, τα αναδρομικά ξεκινούν από τις συντάξεις Ιουνίου.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων, που δικαιούνται διπλής αύξησης, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί επί την παλαιά παροχή του θανόντα, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

Ο πρόσφατος νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε εντός του Μαΐου και πήρε ΦΕΚ στις 17/5 καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικίας τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από την σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους. Την εν λόγω αύξηση δικαιούνται και οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου και οι επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Επίσης, καταργείται η μείωση που επέρχεται με τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Προσοχή όμως. Η αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και βάσει του νέου νόμου, η βελτιωμένη αυτή διάταξη ισχύει μόνο όταν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό. Εάν βγαίνει υψηλότερη, τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι… διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας"

Φυλακές Κορυδαλλού: Αλβανός χτύπησε σωφρονιστικό υπάλληλο με σιδηρολοστό

Ένα σοβαρό επεισόδιο με θύμα έναν σωφρονιστικό υπάλληλο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σϋμφωνα με πληροφορίες ένας Αλβανός κρατούμενος στην δ΄πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού επιτέθηκε σε σωφρονιστικό υπάλληλο και τον χτύπησε με αυτοσχέδιο σιδηρολόστο.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν να τραυματιστεί και να χρειαστεί να του γίνουν 8 ράμματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλβανός ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος τονίζει:

«Οι ξυλοδαρμοί, οι απειλές και ο εξευτελισμός συνθέτουν τον εργασιακό μεσαίωνα των εργαζομένων μέσα στις φυλακες της χώρας. Το Υπουργείο Δικαιοσυνης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάντια των Ελληνικών Φυλακών και παρά την όλη αισχρή κατάσταση επιμένει στην πολιτική της κορδέλας. Ντροπή!»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Αλβανός χτύπησε σωφρονιστικό υπάλληλο με σιδηρολοστό"

Από το Μάιο είχε θέσει ζήτημα κυρώσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ από τη Λευκάδα όπου βρίσκεται, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., οι οποίες μάλιστα υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε θέσει το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. από τον προηγούμενο μήνα.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο News247 τον περασμένο Μάιο, ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι ώστε να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

O πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο θέμα και στη συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Σκάι, λέγοντας ότι «Από τη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει ή τελικά επιλέξει να κάνει γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, να αμφισβητήσει ευθέως δηλαδή τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε χειροπιαστά αντίποινα απέναντι στην Τουρκία. Για αυτό και ναι, θέτω στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στρατηγική».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Από το Μάιο είχε θέσει ζήτημα κυρώσεων της Ε.Ε. στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news