facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ: Απείλησαν τη ζωή μου - Η Αστυνομία ήρθε μετά από δύο ώρες

Εμφανή είναι τα σημάδια στο πρόσωπο του δικηγόρου Εδουάρδου Κυπριωτάκη ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση το πρωί της Παρασκευής έξω από την ΑΣΟΕΕ επειδή κατέγραφε με την κάμερα του κινητού του το παρεμπόριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δέχθηκε απειλή για τη ζωή του, ενώ κατήγγειλε ότι η αστυνομία καθυστέρησε δυο ώρες να φθάσει στο σημείο της επίθεσης.



«Μου επιτέθηκαν δέκα άτομα, με ρίξανε στο έδαφος, με κλωτσιές και μπουνιές», ανέφερε το θύμα. Όπως περιέγραψε, στόχος των δραστών ήταν να του αρπάξουν το κινητό με τα ντοκουμέντα για το παρεμπόριο.

«Δεν φώναζανε. Λέγανε Στην αρχή μου είπαν γιατί βγάζεις φωτογραφίες, τους είπα ότι δεν βγάζω πρόσωπα ότι τραβάω τα προϊόντα. Μου επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές και φύγανε. Εγώ προχώραγα στον δρόμο συνέχιζα να βγάζω φωτογραφίες. Ένας προσπάθησε να μου πάρει το κινητό δεν τα κατάφερε. Με σπρώξανε και άρχισαν να με χτυπάνε», δήλωσε επίσης ο κ Κυπριωτάκης.

«Έπρεπε η αστυνομία να έρθει τη στιγμή που κάλεσα. Δεν ήρθε. Εγώ θα ακολουθήσω τις δέουσες διαδικασίες», τόνισε.

Όσο περίμενε την αστυνομία δέχθηκε μάλιστα νέες απειλές. «Έμεινα δύο ώρες εκεί ώσπου ήρθε ένας μετανάστης και με ενημέρωσε ότι άλλος ένας μετανάστης έχει σχέσεις με τους αντιεξουσιαστές και μου είπε ότι πρέπει να αποχωρήσω γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα και κινδυνεύει η ζωή μου», είπε.

«Ο σκοπός μας δεν είναι να κινηθούμε εναντίον των μεταναστών, αλλά εναντίον του κράτους που ευθύνεται για την ανομία» τόνισε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ αλλά και άνδρες των ΜΑΤ που βρέθηκαν στο σημείο κατάσχεσαν εκατοντάδες απομιμητικά προϊόντα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ειδικά οχήματα στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν πάνω από πέντε προσαγωγές ατόμων. Μερικοί από τους διακινητές όταν είδαν τους αστυνομικούς πρόλαβαν και κρύφτηκαν μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενοι το Πανεπιστημιακό άσυλο.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Θύμα ξυλοδαρμού στην ΑΣΟΕΕ: Απείλησαν τη ζωή μου - Η Αστυνομία ήρθε μετά από δύο ώρες"

Χάος στην Αλβανία - Εξαγριωμένοι πολίτες πήραν με τις πέτρες τον Έντι Ράμα (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, γλύτωσε από σοβαρό ατύχημα, όταν σε μια αυτοκινητοπομπή, στην οποία ήταν και το δικό του όχημα, συγκεντρωμένοι πολίτες άρχισαν να πετούν πέτρες.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Λιμπράζντ, κοντά στα σύνορα των Σκοπίων και ο οδηγός του Ράμα έκοψε απότομα το τιμόνι και μπήκε σε παράπλευρες οδούς.

Η αστυνομία προσπάθησε να απομονώσει τους εξαγριωμένους πολίτες.

Δείτε το βίντεο:



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στην Αλβανία - Εξαγριωμένοι πολίτες πήραν με τις πέτρες τον Έντι Ράμα (βίντεο)"

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για την Κατοχή στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν θα μειώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην Κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για μια επίσκεψη στο Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται το Anadolu, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να διατηρήσει στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο και «δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν».

Όσον αφορά την επίθεση σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ την Πέμπτη κατά την οποία τραυματίσθηκαν τρεις στρατιώτες, το Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή αν το συριακό καθεστώς συνεχίσει να επιτίθεται στις τουρκικές θέσεις παρατήρησης στο Ιντλίμπ».

Για τη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στην Μανμπίτς της Συρίας, ο Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Ο εταίρος μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν τήρησε την υπόσχεσή του για την Μανμπίτς. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα εγκαταλείψουμε τα σχέδια μας, αλλά θα επιδιώξουμε να τα κάνουμε», είπε.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για την Κατοχή στην Κύπρο"

Τσαβούσογλου: Ο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση

Το τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά του Ακάμα έχει ξεκινήσει εργασίες, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε πως το γεωτρύπανο Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου, συμπληρώνοντας πως και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, που αρχικά θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, οδεύει προς την ίδια περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο, λέγοντας ότι, «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, υποστήριξε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έφερε ως παράδειγμα την Ταϊβάν, για την οποία είπε πως «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Επέμεινε, δε, ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα» είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ποιος είναι ο λόγος γι' αυτό, διερωτήθηκε και συνέχισε: «Ο λόγος είναι ότι, παρά τις προειδοποιήσεις μας, η ε/κ πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η ‘τδβκ’ και ο τ/κ λαός. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ’. Λένε ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ».

Λένε, συνέχισε, ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. «Τους λέμε ‘γιατί δεν το κάνεις τώρα;’. Μας λένε ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω' και τους λέμε 'μα αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ούτε όταν το πουλήσεις’. Δεν θα τα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε την επόμενη μέρα κάνουν πίσω».

Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τα τελευταία πέντε χρόνια είδε ότι «δεν τηρούν καμιά από την υπόσχεσή τους, καμιά. Κάθε μέρα τις αλλάζουν. Γι αυτό κι εμείς κάναμε το δικό μας βήμα μόνοι μας. Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ‘τ/κ λαού’ στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή».

Οπως υποστήριξε περαιτέρω, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ε/κ πλευρά πανικοβλήθηκε. «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέραν από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και την Μογκερίνι αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στη ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας» ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι λένε τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ είναι παρατηρητές, είπε. «Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν είδαμε μια δήλωση ή θέση της Ρωσίας» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν «τα όρια της ε/κ πλευράς». «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Επομένως ας μην επιχειρήσουν αυτού του είδους τις διόδους, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι κατά την άποψή μου «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους».

«Μόλις» συμπλήρωσε, «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση, συνέχισε, είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς.

«Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η ΕΕ και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία» κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Ο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση"

Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Μάλτα.

«Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα.

Όπως είπε οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στήριξη από τις χώρες του Νότου στην Κύπρο
Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη Συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Μακρόν.

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, κατά την εναρκτήρια δήλωσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7.

Στην αναφορά του για την Κύπρο, ο κ. Μουσκάτ ανέφερε ότι σίγουρα θα πρέπει να καταγράψουμε και να εκφράσουμε «την πλήρη αλληλεγγύη μας με τους Κύπριους φίλους μας για την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία». Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED7, στη Βαλέτα της Μάλτας, πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας"

Μακρόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την πίστη του στην κυριαρχία της.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Μάλτα, μετά τη λήξη των εργασιών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Μακρόν.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της Μάλτας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα που ακολούθησαν, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Κύπρο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ"

Σπίρτζης: Απαράδεκτη και μονομερής ενέργεια η αύξηση στα διόδια στην Αττική Οδό

Επίθεση σε «συμφέροντα που δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και επανεμφανίστηκαν... μετά από 4,5 χρόνια προεκλογικά με αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού» εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σχολιάζοντας τις αυξήσεις των διοδίων. 

Η εταιρεία ανέβασε τα βασικά διόδια για τα ΙΧ στα 3 ευρώ, αύξηση που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και στα 3,30 ευρώ από 1η Ιανουαρίου, έναντι 2,80 ευρώ που είναι σήμερα. 

Ο κ. Σπίρτζης κάνει λόγο για «μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια» που λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές «παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019», ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη έχει ως εξής:


«Κάποια συμφέροντα δεν μπορούν να κρατηθούν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Έτσι, ανακοίνωσαν μονομερώς αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού την 1η Ιουλίου και μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνέχεια, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη Εισαγγελική Έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί στο θέμα των υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού καθώς και στο χρόνο απόσβεσης του έργου, που σημαίνει ότι η Αττική Οδός πρέπει να επιστρέψει άμεσα στο Δημόσιο, πιθανά εντός του 2019.

Είναι γνωστό ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους εδώ και τέσσερα χρόνια για χρονική παράταση της σύμβασης της Αττικής Οδού.

Είναι γνωστό ότι δεν ανταποκρίθηκαν ούτε στις δεσμεύσεις τους για να υπάρξουν μελέτες επέκτασης του φυσικού αντικειμένου.

Είναι γνωστό ότι ακόμη και η μελέτη οδοποιίας για το οδικό δίκτυο στην πληγείσα περιοχή στο Μάτι, όπως είχαν δεσμευτεί, η μελέτη για τη σιδηροδρομική επέκταση στο Λαύριο και για μια σειρά άλλων έργων, ενώ είναι έτοιμες, δεν παραδίδονται στο Υπουργείο Υποδομών.

Είναι γνωστό ότι για αρκετό καιρό γίνεται διαπραγμάτευση για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2018, έστειλαν επιστολή αύξησης διοδίων από την 1η Φεβρουαρίου 2019 και στη συνέχεια την ανακάλεσαν, με επιστολή τους στις 29 Ιανουαρίου 2019. Σήμερα, ανακοίνωσαν μονομερώς αυξήσεις μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Αττικής Οδού, η ίδια κράτησε σταθερά για 13 χρόνια τις τιμές των διοδίων. Το θυμήθηκε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Και για να γίνει απόλυτα κατανοητή η μεθόδευση, η γνωστοποίηση παραδόθηκε στο Πρωτόκολλο της Υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σήμερα στις 15:00, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωσή της.

Γιατί άραγε;

Προφανώς γιατί επιχειρούν να υλοποιήσουν προεκλογικά ό,τι προσδοκούν μετεκλογικά…

Οι μάσκες έπεσαν…

Καλούμε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτή τη μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού.».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπίρτζης: Απαράδεκτη και μονομερής ενέργεια η αύξηση στα διόδια στην Αττική Οδό"

Αποκαλύφθηκε απίστευτη απάτη με ταξί! Ελληνική πατέντα για να κλέβουν!

"Κούρσες" με απενεργοποιημένα ταξίμετρα έκαναν οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση φορολογικών αποδείξεων σε πελάτες τους, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μάλιστα, κατά τους ίδιους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι παραβάτες αυτοκινητιστές, αντί ταξίμετρου, είχαν τοποθετήσει tablet, στο οποίο εγκατέστησαν εφαρμογή καταγραφής οφειλόμενου κομίστρου που εμφάνιζε μεν στην οθόνη ψηφιακό ταξίμετρο, αλλά δεν καθιστούσε δυνατή την έκδοση αποδείξεων!

Έτσι ο ενδιαφερόμενος πελάτης πλήρωνε το αντίτιμο που εμφανιζόταν στην οθόνη της συσκευής αλλά δεν λάμβανε την προβλεπόμενη απόδειξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι παραπάνω έλεγχοι έγιναν στοχευμένα από αστυνομικούς της ομάδας ελέγχου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το διάστημα 8-13 Ιουνίου, κατόπιν σχετικών καταγγελιών.

Εντοπίστηκαν συνολικά 20 παραβάτες οδηγοί ταξί, εκ των οποίων οι 15 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι στις περιοχές Πυλαίας και Χορτιάτη, ενώ σε βάρος τους, όπως και κατά των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων, βεβαιώθηκαν παραβάσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, συστήνεται σε όσους χρησιμοποιούν ταξί να ρωτάνε κάθε φορά τον οδηγό που βρίσκεται το ταξίμετρο, να γνωρίζουν ότι οι συσκευές κινητού και τα tablet δεν αποτελούν ταξίμετρα και πριν αποβιβαστούν να ζητάνε τη νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαλύφθηκε απίστευτη απάτη με ταξί! Ελληνική πατέντα για να κλέβουν!"

Εκλογές 2019: Αφού έκαναν όλες τις προσλήψεις, τώρα τις απαγορεύουν με εγκύκλιο

Μετά τους διορισμούς «ημετέρων», τις μετατάξεις, τις αποσπάσεις και πάσης φύσεως διευθετήσεις, πλέον βγήκε η αναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την οποία αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές στο Δημόσιο, λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Επίσης, ανακαλούνται και απαγορεύονται οι κανονικές άδειες, πλην της ειδικής άδειας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την προκήρυξη των εκλογών, ήτοι την 11η Ιουνίου 2019 έως και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν σε διορισμό ή πρόσληψη και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή, ιδίως τοποθέτηση, μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, ένταξη, προαγωγή, επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων. Της αναστολής εξαιρούνται πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας και αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση.

Διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει πριν από την προκήρυξη των εκλογών αναστέλλονται προσωρινά και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής. Η τροπολογία διευκρινίζει, ότι όσες διαδικασίες έχουν εκκινήσει προ της προκήρυξης των εκλογών και για τις οποίες προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία, ιδίως σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή σε διαδικασίες επιλογής ή πρόσληψης, η διαδικασία αναστέλλεται από την προκήρυξη των εκλογών και συνεχίζεται αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, για χρονικό διάστημα ίσο με αυτό της διακοπής/αναστολής. Ενδεικτικά διευκρινίζεται ότι εφόσον η προθεσμία έληγε σε πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία της προκήρυξης των εκλογών, θα δοθεί νέα πενθήμερη προθεσμία για υποβολή αιτήσεων, η οποία θα ξεκινά αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης

Πότε επιτρέπεται η ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας 

Όσον αφορά στις πράξεις που είχαν εκδοθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή στις πράξεις που είχαν υπογραφεί από το αρμόδιο όργανο, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρωτοκόλλησης αυτών, ή έχουν ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ όπου απαιτείται, η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι δεν απαγορεύεται να εκτελεσθούν, δηλαδή ενδεικτικά δεν απαγορεύεται η ορκωμοσία και η ανάληψη υπηρεσίας, στην περίπτωση που, προ της προκήρυξης των εκλογών, έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η ατομική πράξη διορισμού, πρόσληψης ή μετάταξης, ή έχει ήδη υπογραφεί η απόφαση της απόσπασης.

Απαγορεύεται η χορήγηση κανονικών αδειών 

Σχετικά με την ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, η τροπολογία παραπέμπει στο Π.Δ. 26/2012, το οποίο προβλέπει ότι απαγορεύεται η χορήγηση κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, ένστολο προσωπικό και τακτικούς υπαλλήλους των Ο.Τ.Α., καθώς και στο προσωπικό με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ., στο διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ, του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, δηλαδή εν προκειμένω από 11 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου.

Οι κανονικές άδειες που έχουν ήδη χορηγηθεί στο προσωπικό το εν λόγω χρονικό διάστημα, ανακαλούνται αυτοδικαίως, χωρίς να απαιτείται η έκδοση απόφασης της αρμόδιας αρχής, και τα πρόσωπα που έχουν λάβει αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση. Ωστόσο, τονίζεται ότι σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου υπουργού, ή του εξουσιοδοτουμένου από αυτόν οργάνου.

Ειδική άδεια για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Τέλος, για να διευκολυνθούν οι μόνιμοι και οι ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των ΝΠΔΔ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές που δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί. 

Ειδικότερα, για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος θα χορηγηθεί ειδική άδεια ως εξής: 

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας: 

  • Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100- 200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών.
  • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες. Το ίδιο αφορά και τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.
Για τους τελευταίους, όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, θα λάβουν άδεια μιας εργάσιμης ημέρας, ενώ όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, θα λάβουν άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2019: Αφού έκαναν όλες τις προσλήψεις, τώρα τις απαγορεύουν με εγκύκλιο"

Νέα δημοσκόπηση της MARC βάζει «φωτιά» στις διαφορές των κομμάτων (ποσοστά)

Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 9,8% αποτυπώνεται και σε νέα δημοσκόπηση στο κυριακάτικο φύλλο του «Πρώτου Θέματος» από την εταιρεία Marc ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Στην πρόθεση ψήφου και στην ερώτηση «εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;» η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,8 μονάδων.

Ειδικότερα η ΝΔ λαμβάνει το 34,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6% και το ΚΙΝΑΛ 7,1%. Το ΚΚΕ είναι 4ο με 4,9%, η Χρυσή Αυγή 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,4% και η Ελληνική Λύση με 3%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 10,8%.

Στο σενάριο της επτακομματικής Βουλής, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ: 154

ΣΥΡΙΖΑ: 75

ΚΙΝΑΛ: 22

ΚΚΕ: 15

Χρυσή Αυγή: 12

ΜεΡΑ25: 12

Ελληνική Λύση: 10

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η ΝΔ παίρνει από 35,5-40,5, ο ΣΥΡΙΖΑ 25-30%, ΚΙΝΑΛ 6,5-9,5, ΚΚΕ 4,3-6,7%, Χρυσή Αυγή 3,3-5,7% το ΜέΡΑ25 3,3-5,7% και η Ελληνική Λύση 2,5-4,5%.

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44,8% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας 33,9%. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει 32,2% και είναι τρίτος και ο Γιάννης Βαρουφάκης 29,5%.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.115 νοικοκυριών πανελλαδικά και πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά το διάστημα 10 με 13 Ιουνίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση της MARC βάζει «φωτιά» στις διαφορές των κομμάτων (ποσοστά)"

Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα - Καίει δασική έκταση

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε περίπου στις πεντέμισι το απόγευμα σε δύσβατη, δασική περιοχή στα Μέγαρα. Επί τόπου επιχειρούν τριάντα πυροσβέστες με 16 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά, που αποτεφρώνει δασική έκταση στην περιοχή Μαυροβούνι δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής στις 8.15 το βράδυ είναι ότι το πύρινο μέτωπο δεν θα αργήσει να ελεγχθεί , ενώ αποχώρησαν τα εναέρια μέσα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα - Καίει δασική έκταση"

Δίωξη κατά τεσσάρων προσώπων για την υπόθεση Novartis

Κατηγορίες - που πιθανολογείται ότι σχετίζονται με χρηματισμό πολιτικού προσώπου από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis - απήγγειλε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατά τεσσάρων εμπλεκομένων προσώπων.

Η δίωξη περιλαμβάνει σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με δωροδοκίες πολιτικού προσώπου.

Σύμφωνα με την ασκηθείσα σήμερα ποινική δίωξη οι τέσσερις υπόλογοι, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των κρατικών αξιωματούχων, είναι πλέον αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορά δωροδοκία πολιτικού προσώπου, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, της απλής συνέργειας σε απιστία υπαλλήλου, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και σε απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η απαγγελία των κατηγοριών, που αφορούν τη δικογραφία που πρόσφατα η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε στη Βουλή για την περίοδο 2011-2012, αφορά τη διακίνηση χρημάτων προς εξυπηρέτηση της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η εισαγγελική έρευνα φαίνεται να έχει στη διάθεση της στοιχεία για την ύπαρξη συγκεκριμένων διαφημιστικών εταιριών που πιθανολογείται πως εξυπηρέτησαν τη Novartis στην ροή «μαύρων» ποσών παρέχοντας κάλυψη μέσω εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων. Ήδη πριν περίπου ένα μήνα, ο υπεύθυνος μίας από τις υπό έρευνα διαφημιστικές, κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων μέσω τιμολογίων. Στην κατάθεση του μάλιστα ο εκδότης - διαφημιστής, κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο, κατά τα λεγόμενα του διαφημιστή, του είχε ζητήσει να του επιστρέφει χρήματα από εκείνα που θα πλήρωνε η βιομηχανία για διαφημίσεις που θα του έδινε. Εξηγήσεις, επίσης, έδωσαν πρόσφατα, για το αδίκημα της απιστίας και μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων.

Η δίωξη που ασκήθηκε σήμερα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζεται με τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου διαφημιστή και τις σχέσεις του με συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία κατονομάζονται από μάρτυρες, πως χρημάτιζαν για να πετύχουν προνομιακό καθεστώς τόσο για σκευάσματα της Novartis όσο και για την ίδια την εταιρία και το περιβάλλον της στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα άλλωστε με καταθέσεις που έχουν λάβει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, η φαρμακοβιομηχανία είχε δημιουργήσει ένα «μαύρο ταμείο», το οποίο σύμφωνα με μάρτυρα το ονόμαζαν «Άγιο Δισκοπότηρο», προκειμένου να μπορεί να δωροδοκεί πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη κατά τεσσάρων προσώπων για την υπόθεση Novartis"

Αυξήσεις στην Αττική Οδό: Στα 3 ευρώ τα διόδια από τον Ιούλιο, στα 3,30 του χρόνου!

Στα 3 ευρώ από 2,80 διαμορφώνεται από την 1η Ιουλίου η τιμή των διοδίων στην Αττική Οδό για τα αυτοκίνητα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρίας. 

Η αύξηση αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και είναι μεσοσταθμική, καθώς ανακοινώθηκε ήδη πως του χρόνου θα επιβληθεί ακόμα μία αύξηση και τα διόδια θα φτάσουν στα 3,30 ευρώ.

Αναλυτικά, οι τιμές στα διόδια της Αττικής Οδού:
attiki-odos-diodia



Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» ανακοινώνει τις νέες τιμές των διοδίων που θα τεθούν σε ισχύ σε δύο διαδοχικά στάδια για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων.

Αντίστοιχα, αυξήσεις θα ισχύσουν και στα εκπτωτικά προγράμματα, με τις νέες τιμές για κάθε εκπτωτικό πρόγραμμα και κατηγορία οχήματος να ανακοινώνονται στους χρήστες σε εύλογο χρονικό διάστημα προ της εφαρμογής τους. 

Σημειώνεται ότι η νέα ονομαστική τιμή του διοδίου, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019, είναι περίπου 20% χαμηλότερη από το όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αφού το Άνω Συμβατικό Όριο Διοδίων Τελών ανέρχεται σήμερα σε €3,77, ενώ εάν ληφθούν υπόψη και τα εκπτωτικά προγράμματα, η μέση τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη από το Συμβατικό Όριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανάδοχος, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των διελεύσεων, αντιλαμβανόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που ενέσκηψαν στη χώρα, διατήρησε σταθερή την τιμή των διοδίων τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια. Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 που το διόδιο ανερχόταν σε €2,70, η «Αττική Οδός Α.Ε.» προχώρησε μέχρι σήμερα σε μία μόνο μικρή αύξηση κατά €0,10, στα €2,80 τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο της κάλυψης των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, διαμορφώνοντας την καθαρή τιμή διοδίων των €2,80 με ΦΠΑ 24% σε χαμηλότερο επίπεδο της τιμής των €2,70 με ΦΠΑ 19%.

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» καλεί τους χρήστες, που χρησιμοποιούν ακόμη μετρητά για τις συναλλαγές τους, να αξιοποιήσουν, ανάλογα και με τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινητόδρομου, τα εκπτωτικά προγράμματα, λαμβάνοντας δωρεάν τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Με το βασικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Express), η τιμή των διοδίων διαμορφώνεται σε €2,80, όσο στοιχίζει δηλαδή σήμερα η διέλευση με καταβολή μετρητών.

Στο www.aodos.gr υπάρχουν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εκπτωτικά προγράμματα, τις κατηγορίες των οχημάτων και τις νέες τιμές, ενώ ειδική εφαρμογή βοηθάει τον οδηγό να επιλέξει το πιο συμφέρον πρόγραμμα ανάλογα με τη χρήση που κάνει στον αυτοκινητόδρομο.»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις στην Αττική Οδό: Στα 3 ευρώ τα διόδια από τον Ιούλιο, στα 3,30 του χρόνου!"

Άγριος τηλεοπτικός καβγάς Βελόπουλου με Στάη - Αποχώρησε από την εκπομπή

Στην εκπομπή Open Mind με την Έλλη Στάη, συνδέθηκε ζωντανά, τα μεσάνυχτα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος και ήδη από την αρχή της σύνδεσης η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη.

Ξεκινώντας, ο κ. Βελόπουλος παραπονέθηκε για την αναμονή σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που τον καλεί τον κανάλι. «Σπάσαμε το ρόδι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, από την πρώτη κιόλας ερώτηση με αφορμή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το αν η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο ακροδεξιό τόξο πλησίον της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βελόπουλος έδειξε την δυσαρέσκειά του.

«Αυτό είναι δική σας ερμηνεία ή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Εγώ δεν το άκουσα έτσι. Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Έχω να πω στον Κυριάκο Μητσοτάκη το εξής: άλλο οι ναζιστές άλλο οι πατριώτες. Οι ναζιστές πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα έτσι ή αλλιώς και αν εγώ είμαι ο ηθικός ή φυσικός αυτουργός που θα εξαφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή, τους ναζιστές δηλαδή, θα είμαι περήφανος. Αυτό το είπα πρώτος εγώ και το δήλωσα. Δεύτερον εγώ δεν έκαναν σκι στην Κόρινθο ενώ κάναμε συλλαλητήρια στην Αθήνα κ. Θεοδωρικάκο, ο αρχηγός σας ήτανε», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Μη μας μαλώσετε όμως κιόλας κύριε Βελόπουλε γιατί ξεκινήσατε λίγο άγρια», του είπε η Έλλη Στάη. «Δεν θα μου κάνετε υποδείξεις πώς θα μιλάω κυρία Στάη», αποκρίθηκε λίγο αργότερα ο πολιτικός. «Εσείς δεν κάνετε υποδείξεις τι θα κάνω εγώ. Εσείς το ξεκινήσατε», απάντησε η δημοσιογράφος. «Θα μου μιλάτε καλύτερα κυρία Στάη», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Έλλη Στάη να του απαντά «σας μιλάω μια χαρά».

Στην επόμενη ερώτηση για δικό του παλιότερο σχόλιο «τα πολύ ναζιστικά με βρίσκουν αντίθετο», ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την Έλλη Στάη ότι κάνει προπαγάνδα με κομμένες φράσεις του. «Υπάρχουν και λίγοτερο ναζιστικά;» αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος. «Τις τρολιές της ΝΔ όχι σε μένα» απάντησε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Μάλλον δεν σας αξίζει να μας μιλάτε», απάντησε η δημοσιογράφος και ο πολιτικός έβγαλε το μικρόφωνο από το σακάκι του και αποχώρησε εκνευρισμένος.

Δείτε το βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος τηλεοπτικός καβγάς Βελόπουλου με Στάη - Αποχώρησε από την εκπομπή"

Μέσω e-banking υποχρεωτικά όλες οι αποζημιώσεις – Ποιες πληρωμές δεν θα θεωρούνται πλέον εισόδημα

Μέσω e-banking υποχρεωτικά όλες οι αποζημιώσεις – Ποιες πληρωμές δεν θα θεωρούνται πλέον εισόδημα

Παράλληλα το επίδομα στέγασης, η έκτακτη οικονομική βοήθεια που χορηγείται προς τις οικογένειες θανόντων από φυσικά φαινόμενα και τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται στα άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή άλλων παροχών και επιδομάτων προνοιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνδιευκρινίζονται τα εξής:
  1. Από 1.7.2019 οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο αντίστοιχος φόρος κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω λογαριασμού πληρωμών και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από τον οικείο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του Δημοσίου.
  2. Το επίδομα στέγασης δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού.
  3. Η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες θανόντων από φυσικά φαινόμενα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  4. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) από 1.1.2019 και εξής (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης αυτής), ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται, συνεπώς δεν υπάγονται και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, η χορήγησή τους δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ενός ατόμου, αλλά στην κάλυψη των αναγκών που οφείλονται πρωταρχικά στην αναπηρία τους και προκύπτουν εξαιτίας αυτής. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω e-banking υποχρεωτικά όλες οι αποζημιώσεις – Ποιες πληρωμές δεν θα θεωρούνται πλέον εισόδημα"

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ιόνιο

Ξεκινά την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, μια ημέρα μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος,  η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των Περειφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 18-6-2019 και λήγει στις 18-9-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-12-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1. Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας:

Α) Από τον Καλλικρατικό Δήμο Κεφαλονιάς, οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:
ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΑΓΚΩΝΟΣ, ΑΘΕΡΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΤΩΝ ΕΡΙΣΟΥ, ΑΡΓΙΝΙΩΝ, ΑΣΟΥ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΥ, ΒΑΡΕΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΙΑΔΩΝ, ΒΛΑΧΑΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙΜΙΑΣ, ΓΡΙΖΑΤΩΝ, ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΩΝ, ΖΟΛΩΝ, ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΩΝ, ΚΑΡΑΒΑΔΟΥ, ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ (ΒΛΑΧΑΤΩΝ)*, ΚΑΡΥΑΣ, ΚΑΤΩΓΗΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ, ΚΟΘΡΕΑ, ΚΟΜΙΤΑΤΩΝ, ΚΟΝΤΟΓΕΝΑΔΑΣ, ΛΑΚΗΘΡΑΣ, ΛΟΥΡΔΑΤΩΝ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΥΡΑΤΩΝ, ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΞΑΤΩΝ, ΜΟΝΟΠΟΛΑΤΩΝ, ΜΟΥΣΑΤΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΥΦΙΟΥ, ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΜΑΛΩΝ, ΠΑΣΤΡΑΣ, ΠΑΤΡΙΚΑΤΩΝ, ΠΕΡΑΤΑΤΩΝ, ΠΕΣΑΔΑΣ, ΠΛΑΓΙΑΣ, ΠΟΡΟΥ, ΠΟΥΛΑΤΩΝ, ΠΥΡΓΙΟΥ, ΡΙΦΙΟΥ, ΣΑΜΗΣ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΩΝ, ΣΚΑΛΑΣ, ΣΚΙΝΕΩΣ, ΣΠΑΡΤΙΩΝ, ΤΟΥΛΙΑΤΩΝ, ΤΡΩΙΑΝΑΤΩΝ, ΦΑΒΑΤΑΤΩΝ, ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ, ΧΑΒΔΑΤΩΝ, ΧΑΒΡΙΑΤΩΝ, ΧΑΛΙΩΤΑΤΩΝ, ΧΙΟΝΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Κεφαλονιά: 5ο χλμ. της Ε.Ο. Αργοστολίου-Πόρου, περιοχή Κοκύλια,

Τηλέφωνο: 26710 26642

Αθήνα: Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00

2. Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου:

Α) Από τον Καλλικρατικό Δήμο Ζακύνθου, οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΓΑΛΑ, ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ, ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΛΙΚΑΝΑ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑΣ, ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΩΝ, ΑΝΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΒΑΝΑΤΟΥ, ΒΟΛΙΜΩΝ, ΒΟΥΓΙΑΤΟΥ, ΓΑΙΤΑΝΙΟΥ, ΓΑΛΑΡΟΥ, ΓΥΡΙΟΥ, ΕΞΩ ΧΩΡΑΣ, ΚΑΛΙΠΑΔΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΚΕΡΙΟΥ, ΚΟΙΛΙΩΜΕΝΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)*, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΛΑΓΚΑΔΑΚΙΩΝ, ΛΑΓΩΠΟΔΟΥ, ΛΙΘΑΚΙΑΣ, ΛΟΥΧΑΣ, ΜΑΡΙΩΝ, ΜΑΧΑΙΡΑΔΟΥ, ΜΕΣΟΥ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ, ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ, ΜΠΟΧΑΛΗΣ, ΟΡΘΟΝΙΩΝ, ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ, ΠΛΑΝΟΥ, ΡΟΜΙΡΙΟΥ, ΣΑΡΑΚΗΝΑΔΟΥ, ΣΚΟΥΛΗΚΑΔΟΥ, ΤΡΑΓΑΚΙΟΥ και ΦΙΟΛΙΤΗ,

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Ζάκυνθος: επί της οδού Αγ. Ιωάννη Λογοθετών 18
Τηλέφωνο: 26950 29075

Αθήνα: Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00

3. Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης:

Α) Καλλικρατικός Δήμος Ιθάκης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:
Ιθάκη: Επί της οδού Οδυσσέως
Τηλέφωνο: 26740 32031

Αθήνα: Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου 137, Γαλάτσι

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ιόνιο"

Προκαλεί και απειλεί ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι πανικοβλήθηκαν με τα γεωτρύπανα – Δεν υποχωρούμε

Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στα διεθνή εντάλματα σύλληψης που ετοιμάζονται από την Κύπρο τόνισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους και επανέλαβε ότι η απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.

Αναλυτικά είπε:

«Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον.

Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν ᾽᾽πάλι το ίδιο θα κάνουν᾽᾽. Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Fatih (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα.

Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κυπριακές διπλωματικές πηγές επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο Φατίχ, που παραμένει από την 4η Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, εξήγησαν. Ωστόσο, η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο.

Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους —υπουργείο Εξωτερικών, υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και αστυνομία— λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: είχαν νορβηγικό προσωπικό, οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται και τώρα έχουν αναλάβει Τούρκοι, σημείωσαν.

Όσον αφορά την πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του Φατίχ εντός κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί και απειλεί ο Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι πανικοβλήθηκαν με τα γεωτρύπανα – Δεν υποχωρούμε"

Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για τους S-400

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στη συμφωνία της για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία επανέλαβε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

«Θα προχωρήσουμε με προσήλωση προκειμένου να είμαστε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε, επίσης, ότι αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στη λήψη αρνητικών μέτρων σε βάρος της χώρας του τότε η Άγκυρα θα απαντήσει με αντίμετρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ότι κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία είναι «άκυρη».

Η αναφορά Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση αξιωματούχου του Κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής ετομάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και γι' αυτό εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματός του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για τους S-400"

Υποχρεωτικά άδεια και πινακίδες σε όλα τα ρυμουλκούμενα

Οι όροι για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα περιλαμβάνονται σε απόφαση του υπουργείου Υποδομών.

. Σύμφωνα με την Οδηγία 2007/46ΕΚ και την Β’2112/2009 Υ.Α., που την προσαρμόστηκε στην ελληνική νομοθεσία, η απόφαση αναφέρεται σε όλες οι κατηγορίες Ο (Ο1: έως 0,75 τόνους, Ο2: από 0,75 έως 3,5 τόνους, Ο3 από 3,5 έως 10 τόνους, Ο4: μεγαλύτερο από 10 τόνους) και τα οχήματα ειδικής χρήσης (οχήματα που προορίζονται για λειτουργία που απαιτεί ειδική διαρρύθμιση του αμαξώματος ή/και ειδικό εξοπλισμό, π.χ. ασθενοφόρα, αυτοκινούμενα τροχόσπιτα κ.λπ.).

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση ρυθμίζει τα εξής:

α) Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα αυτής της κατηγορίας (από μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα, μέχρι και μεγάλα ρυμουλκούμενα μεταφοράς εμπορευμάτων). Προβλέπεται η χορήγηση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα.

β) Τις προϋποθέσεις έλξης των ρυμουλκούμενων ανάλογα με την κατηγορία τους και το έλκον όχημα. Βασικό σημείο είναι ότι πρέπει το έλκον όχημα να μπορεί τεχνικά να έλξει το ρυμουλκούμενο ή το ημιρυμουλκούμενο.

γ) Τις μεταβατικές διατάξεις για τα ήδη κυκλοφορούντα ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα. Προβλέπεται ότι όσα κυκλοφορούν με σημειώματα έλξης (μπαγκαζιέρες, τρέιλερ, τροχόσπιτα, οχήματα για μεταφορά σκαφών – αγωνιστικών αυτοκινήτων – μοτοσικλετών – αλόγων - αθλητικού εξοπλισμού) θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες εντός 9 μηνών.

Πλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατέχει κάποιος στο όνομά του ένα ρυμουλκούμενο χωρίς να κατέχει έλκον όχημα (π.χ. ένα τροχόσπιτο, ένα όχημα μεταφοράς σκαφών ή αλόγων) και να μπορεί να το συνδέσει σε ένα έλκον όχημα που τεχνικά δικαιούται να το κάνει. Με αυτήν τη ρύθμιση επιλύονται και τα αιτήματα των ιδιοκτητών και των εμπόρων τροχόσπιτων, αλλά και των ομοσπονδιών μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τέλος, η χορήγηση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας σε όλα τα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα της κατηγορίας Ο θα οδηγήσει σε καταγραφή τους στο μητρώο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει το σύνολο των οχημάτων που κυκλοφορούν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικά άδεια και πινακίδες σε όλα τα ρυμουλκούμενα"

Το υπουργείο Υγείας «κρύβει» τις αυξήσεις στα φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες

«Ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος για την ανατιμολόγηση» καταλογίζει ο φαρμακευτικός κλάδος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προειδοποιεί για τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στην ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την (μη) κάλυψη των ασθενών.

Η διαπίστωση για τους «αυτοσχεδιασμούς» του υπουργείου Υγείας στο επικειμενο δελτίο τιμών φαρμάκων γίνεται από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF) - κι αποτελεί βεβαίως μια σημαντική καταγγελία, δεδομένου ότι ο κλάδος είχε χαιρετίσει τον σχετικό νόμο για την ανατιμολόγηση χαρακτηρίζοντας τον ως ενα δίκαιο συστημα τιμολόγηςης.

Ωστόσο, φαίνεται πως η πραγματικότητα και η εφαρμογή του νόμου από το υπουργείο Υγείας επιφύλασσε εκπλήξεις για τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και του PIF. Έτσι, με κοινή ανακοίνωση, που υπογράφουν, προειδοποιούν πως εφαρμόζεται, «κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται το τρέχον διάστημα στην Αριστοτέλους, οδηγεί στις ελλείψεις φαρμάκων, τοσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων.

Βασικό μέλημα του υπουργείου να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, βασικό μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη διαδικασία της ανατιμολόγησης των φαρμάκων που συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο είναι να μην αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Με δεδομένο ότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης θα είχε αναπόφευκτα και μειώσεις και αυξήσεις στις τιμές των περίπου 5.000 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η διαπίστωση των εταιριών ότι η διαδικασία οδηγεί μονο σε μειώσεις σε αυτη τη φάση είναι πολύ σοβαρή τόσο για την μη εφαρμογή του νόμου όσο και για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει.

«Το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόςφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019) αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς κι έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας. Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος!», αναφέρουν οι εκπροσωποι του φαρμακευτικού κλάδου.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.

Δραματικές οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής

Αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, υπογραμμίζουν πως οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Αναφέρουν ενδεικτικά επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη:

-Θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.

- Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.

- Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

- Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης, αφού οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.

- Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και του PIF καλούν άμεσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του Κλάδου είναι μονόδρομος».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το υπουργείο Υγείας «κρύβει» τις αυξήσεις στα φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news