facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Νέα δικαιώματα εργαζομένων θεσπίζει ευρωπαϊκή οδηγία -Τι απαιτεί από τους εργοδότες

Eυρωπαϊκή οδηγία που θα καταστήσει τις συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την ΕE πιο διαφανείς και προβλέψιμες ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο νέος νόμος εισάγει νέα ελάχιστα δικαιώματα, καθώς και νέους κανόνες σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους. Ο κύριος στόχος του είναι να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της αγοράς εργασίας που προκαλούνται από τις δημογραφικές εξελίξεις, την ψηφιοποίηση και τις νέες μορφές απασχόλησης.
«Η οδηγία αυτή εισάγει νέα ελάχιστα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και παρέχει αυξημένη ασφάλεια και προβλεψιμότητα στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, διατηρώντας παράλληλα την προσαρμοστικότητα της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας, Marius-Constantin Budăi.
Η οδηγία ισχύει για όλα τα άτομα που εργάζονται πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων (δηλαδή πάνω από 12 ώρες το μήνα). Ορισμένες ομάδες εργαζομένων μπορούν να εξαιρεθούν από ορισμένες διατάξεις, π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι, ένοπλες δυνάμεις, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Η οδηγία απαιτεί από τους εργοδότες να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, από την πρώτη εργάσιμη ημέρα και όχι αργότερα από την έβδομη ημερολογιακή ημέρα, για τις βασικές πτυχές της εργασιακής σχέσης, όπως:
-Την ταυτότητα των μερών της σχέσης και τον τόπο και τη φύση της εργασίας
-Το αρχικό βασικό ποσό της αμοιβής και τις ημέρες της άδειας μετ’ αποδοχών
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δικαιώματα εργαζομένων θεσπίζει ευρωπαϊκή οδηγία -Τι απαιτεί από τους εργοδότες"

Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς στην οδό Τοσίτσα

Επίθεση με μολότοφ πραγματοποίησε ομάδα περίπου 20 ατόμων στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Πατησίων σε διμοιρία των ΜΑΤ.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι άγνωστοι βγήκαν από τον χώρο του Πολυτεχνείου και έριξαν τις βόμβες προς τους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για προσαγωγές, ενώ ο δρόμος δεν έχει κλείσει μπροστά από το Πολυτεχνείο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με μολότοφ σε αστυνομικούς στην οδό Τοσίτσα"

Πυρκαγιά στο Μάτι: Στα αζήτητα του Σχιστού επί 11 μήνες η σορός γυναίκας

Κανείς δεν έχει αναζητήσει εδώ και 11 μήνες μετά την πύρινη τραγωδία στο Μάτι μία γυναίκα, η σορός της οποία βρίσκεται στα αζήτητα του Σχιστού.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN, η σορός της γυναίκας έχει μεταφερθεί στα ψυγεία του νεκροταφείου Σχιστού, μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης των θυμάτων που μεταφέρθηκαν νεκρά στο νεκροτομείο μετά την πύρινη τραγωδία στο Μάτι, που στέρησε τη ζωή σε συνολικά 102 συνανθρώπους μας.

Η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας παραμένουν άγνωστα βρέθηκε από άνδρες του λιμενικού και όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση ήταν πνιγμένη και όχι καμένη.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στο Μάτι: Στα αζήτητα του Σχιστού επί 11 μήνες η σορός γυναίκας"

Καιρός-ζέστη: Δείτε τι θα «αγγίξει» αύριο το θερμόμετρο σε Αττική -Θεσσαλονίκη

Περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά την Παρασκευή και υψηλές θερμοκρασίες τοπικά στους 37 με 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνονται τα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν τη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Ιδιαίτερα ζεστός παραμένει ο καιρός στην ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.
Στη περιοχή μας οι υψηλές πιέσεις της Βαλκανικής και της κεντρικής Μεσογείου επεκτείνονται ανατολικότερα και θα σταματήσει η αστάθεια σε πολλές περιοχές. Θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 37 με 38 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4μπ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός-ζέστη: Δείτε τι θα «αγγίξει» αύριο το θερμόμετρο σε Αττική -Θεσσαλονίκη"

Σε ύφεση η φωτιά στον Πισσώνα της Εύβοιας

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στον Πισσώνα της Εύβοιας.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα, μπόρεσαν να περιορίσουν τις φλόγες, παρά το γεγονός ότι μαίνονταν σε δυσπρόσιτη περιοχή.

Δύο αεροσκάφη, 14 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής όπως επίσης και 21 πυροσβέστες, έδωσαν μια πραγματική μάχη που κράτησε περισσότερο από 5 ώρες.

powered by Rubicon Project
Η ύφεση των ανέμων επέτρεψε στους πυροσβέστες να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα, πολύ κοντά στον έλεγχό της.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η φωτιά στον Πισσώνα της Εύβοιας"

Υπόθεση Novartis: Την ερχόμενη Παρασκευή καταθέτει ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής

Για την ερχόμενη Παρασκευή έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται στο ανώτατο δικαστήριο για τους εισαγγελικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Αγγελής αναμένεται να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, τα όσα καταγγέλλει στις δύο αναφορές του σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασούλας θα ολοκληρώσει πρώτα τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από τον κ. Αγγελή και στη συνέχεια, τα όσα προσάπτει, στη δική της αναφορά, η κ. Τουλουπάκη σε βάρος του τότε επόπτη των ερευνών της.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Την ερχόμενη Παρασκευή καταθέτει ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής"

Αλβανία: Το κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Μέτα

Με συντριπτική πλειοψηφία το αλβανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών.

Την κυβερνητική πρόταση υπερψήφισαν εκατό βουλευτές και άλλοι εφτά την καταψήφισαν.

Κατόπιν αυτού εκτιμάται από τους πολιτικούς αναλυτές ότι ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση, αργότερα, του προέδρου της Δημοκρατίας, που στην Αλβανία εκλέγεται από την βουλή.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως “ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα”.

Υποστήριξε ότι το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών, έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ΄ όλους.

Ο πρόεδρος Μέτα εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε μια άλλη ημερομηνία, πέρα από αυτήν της 30ης Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση καταλήγει με δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ενώ κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να συμβάλουν για την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα από το βήμα της βουλής κατηγορώντας τον ότι αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης για την ανακοπή των μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος εφαρμόζει και οι οποίες θα οδηγήσουν την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ αργά το απόγευμα η εισαγγελία Τιράνων ανακοίνωσε ότι έκρινε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, άτομο υπό ανάκριση, καλώντας τον να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα.

Ο Μπάσα εμπλέκεται από την εισαγγελία ως ύποπτος σε υπόθεση ρωσικής χρηματοδότησης με σκοπό την προβολή του ηγετικού του προφίλ στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Μπάσα προέβη σε σκληρές δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον ότι ήρθε στην κυβέρνηση με τα χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος και ότι από κοινού με την μαφία επιδιώκει να καταλάβει όλους τους θεσμούς της δημοκρατίας στη χώρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Το κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Μέτα"

ΕΟΦ: Επείγουσα προειδοποίηση για γνωστό καλλυντικό – Ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών!

Προειδοποίηση εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (13.6.2019) ο ΕΟΦ για το προϊόν La muse de l’ éclat - Brilliance effect - MUSE 24H - ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το προϊόν «La muse de l’ éclat – Brilliance effect – MUSE 24H -ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ», το οποίο παρουσιάζεται ως καλλυντικό, δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για τα καλλυντικά, όπως επιτάσσει η σχετική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα νόμιμης κυκλοφορίας του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επισημαίνεται επίσης, ότι στην ομώνυμη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν τα στοιχεία της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα (διεύθυνση, φυσική έδρα), παρά μόνο ένας τηλεφωνικός αριθμός και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε ιστοσελίδες όπου η πώληση προϊόντων γίνεται μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών ή φόρμας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία για τον υπεύθυνο κυκλοφορίας και υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας του από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Επείγουσα προειδοποίηση για γνωστό καλλυντικό – Ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών!"

ΚΕΔΕ: Να ανασταλεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στους δήμους

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ απέναντι στην αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. ζητά από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του νόμου καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια.

Το Δ.Σ. επισημαίνει ότι ενώ αρχικά υπήρχε πρόβλεψη στο θεσμικό πλαίσιο για σταδιακή ένταξη των νηπίων στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, μέχρι το 2021, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες άμεσης ένταξη του συνόλου των δήμων.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση η οποία εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπούς. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι γονείς θα μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αν επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Να ανασταλεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στους δήμους"

Νέες δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν απόψε από τα κεντρικά δελτία του Σκάι (Pulse) και του Star (MRB). H διαφορά βρίσκεται στις 8,5 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) σύμφωνα με την Pulse και στις  9  μονάδες, σύμφωνα με την MRB, στην αναγωγή με βάση την κομματική προέλευση επί της αδιευκρίνιστης ψήφου.  Και οι δύο δημοσκοπήσεις δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ είτε μπουν έξι , είτε μπουν επτά κόμματα στη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Πιο αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσσιώνη  η ΝΔ προηγείται με 8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, και με 8,5 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής.

dimosk
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου που δίνει οριακά επτακομματική βουλή τα κόμματα λαμβάνουν: 

ΝΔ: 33,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%
Κίνημα Αλλαγής: 6,5%
ΚΚΕ: 5,5%
Χρυσή Αυγή: 5%
ΜΕΡΑ25: 3,5%
Ελληνική Λύση: 3%

Με αναγωγή επί των εγκύρων η ψαλίδα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει και φτάνει στις 8,5 μονάδες. Ειδικότερα, τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ: 34,5
ΣΥΡΙΖΑ: 26
Κίνημα Αλλαγής: 7
ΚΚΕ: 5,5
Χρυσή Αυγή: 5
Ελληνική Λύση: 3
ΜΕΡΑ25: 3,5

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των εδρών, η Pulse κάνει δύο σενάρια, ένα με εξακομματική βουλή και ένα με επτακομματική (με είσοδο και της Ελληνικής Λύσης).

Στο σενάριο με έξι κόμματα η κατανομή των εδρών εκτιμάται ότι θα είναι:
156 για τη ΝΔ
80 για τον ΣΥΡΙΖΑ
21 για το Κίνημα Αλλαγής
17 για το ΚΚΕ
15 για τη Χρυσή Αυγή
11 για το ΜΕΡΑ25

Στο σενάριο της Pulse για επτακομματική βουλή διαμορφώνει την κατανομή των εδρών ως εξής:
ΝΔ: 152
ΣΥΡΙΖΑ: 77
ΚΙΝΑΛ: 21
ΚΚΕ: 16
Χρυσή Αυγή: 15
ΜΕΡΑ25: 10
Ελληνική Λύση: 9





Δείτε εδω ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι


Δημοσκόπηση MRB για το Star: Προβάδισμα ΝΔ με 9 μονάδες

star
Στις 9 μονάδες φθάνει η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε απόψε. Ετσι, στη δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 7,6 μονάδες, όμως, η διαφορά διευρύνεται και φθάνει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή βάσει της απλής αναγωγής στην κομματική προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:
ΝΔ: 31,3
ΣΥΡΙΖΑ: 23,7
ΚΙΝΑΛ: 6,2
ΚΚΕ: 5,1
Χρυσή Αυγή: 4,6
ΜΕΡΑ25: 3,4
Ελληνική Λύση: 2,5

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 15,3%. 

Με αναγωγή βάσει της κομματικής προέλευσης της αδιευκρίνιστης ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ: από 34,5 - 39,5
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5- 30,5
ΚΙΝΑΛ: 5,7- 8,9
ΚΚΕ: 4,5 - 7,5
Χρυσή Αυγή: 4 - 6,8
ΜΕΡΑ25: 2,8 - 5,2
Ελληνική Λύση: 1,9 - 4,1

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φθάνει τις 9 μονάδες. 

Και αυτή η δημοσκόπηση δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ είτε μπουν έξι, είτε μπουν επτά κόμματα στη Βουλή. Ειδικότερα:

Κατανομή εδρών στο σενάριο της εξακομματικής βουλής:
ΝΔ: 156
ΣΥΡΙΖΑ: 80
ΚΙΝΑΛ: 21
ΚΚΕ: 17
Χρυσή Αυγή: 15
ΜΕΡΑ25: 11


Κατανομή εδρών στο σενάριο της επτακομματικής βουλής:
ΝΔ: 152
ΣΥΡΙΖΑ: 77
ΚΙΝΑΛ: 20
ΚΚΕ: 17
Χρυσή Αυγή: 15
ΜΕΡΑ25: 11
Ελληνική Λύση: 8



Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου"

ΔΕΗ: Μας εμπαίζει η ΛΑΡΚΟ-ισχύει το αυριανό τελεσίγραφο

Δεν άλλαξε τίποτα στο χθεσινό τελεσίγραφο της ΔΕΗ προς τη ΛΑΡΚΟ, σημειώνουν κύκλοι της ΔΕΗ, παρά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών, και τονίζουν ότι αν δεν πληρωθούν μέχρι αύριο τα 2,5 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΛΑΡΚΟ για την κατανάλωση ρεύματος του Μαρτίου η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διακόψει την παροχή ηλεκτροδότησης στην βιομηχανία νικελίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι η ΛΑΡΚΟ διαπραγματεύτηκε με τη ΔΕΗ μέσω επιστολών να πραγματοποιήσει μέρος της οφειλόμενης πληρωμής μέχρι τις 24 Ιουνίου και το επόμενο τμήμα της οφειλής στις 7 Ιουλίου! «Και μόνο που ισχυρίζονται ότι θα πληρώσουν ημέρα Κυριακή και μάλιστα τω εκλογών, δείχνει ότι δεν έχουν πρόθεση να το κάνουν», αναφέρουν κύκλοι της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι ισχύει το αυριανό τελεσίγραφο.

Σημειώνεται ότι ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ είχαν πραγματοποιήσει συμφωνία για την αποπληρωμή των οφειλών της ΛΑΡΚΟ, τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία προέβλεπε ανά μήνα:

την καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ μετρητά
εκχώρηση των απαιτήσεων της Λάρκο από τη διακοψιμότητα
μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη 24 χιλ. τόνων από τα Σέρβια Κοζάνης
εγγυητικές σε περίπτωση που η Λάρκο ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ΔΕΗ Λάρκο του Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας κατανάλωσης, η ΔΕΗ μπορεί μέσα σε διάστημα μιας ημέρας να σταματήσει το ρεύμα στη βιομηχανία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Μας εμπαίζει η ΛΑΡΚΟ-ισχύει το αυριανό τελεσίγραφο"

ΔΝΤ: Απόφαση των Ευρωπαίων η πρόωρη εξόφληση των δανείων από την Ελλάδα

Στην ευρωπαϊκή πλευρά πετά το μπαλάκι για την πρόωρη αποπληρωμή των ελληνικών δανείων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αν και δηλώνει έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα, ξεκαθαρίζει ότι τα επόμενα βήματα για την έναρξη της διαδικασίας πρέπει να γίνουν από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, παρέπεμψε στις προηγούμενες αναφορές που έχει κάνει το Ταμείο για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν έχω κάποια επιπλέον πληροφορία πέρα από τα όσα έχω πει προηγουμένως σχετικά με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης. Όπως έχω πει, είναι κατανοητό ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει περαιτέρω», τόνισε.

Μετά τις εκλογές το χρονοδιάγραμμα της αποστολής του ΔΝΤ

Ο κ. Ράις διευκρίνισε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα θα πρέπει να καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών. Τα στελέχη του ΔΝΤ που θα βρεθούν στην Ελλάδα θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση της οικονομίας για την εκπόνηση της προβλεπόμενης από το άρθρο 4 του Ταμείου εκπόνησης της έκθεσης.

«Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία... Αλλά σαφώς, όπως είπατε, θα θέλουμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών. Επομένως, θα περιμένουμε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια θα θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το επόμενο άρθρο 4», ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Απόφαση των Ευρωπαίων η πρόωρη εξόφληση των δανείων από την Ελλάδα"

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία

Σημειώνεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και
  3. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία"

ESM: Το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα Μνημόνια

Η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά λόγω της πολιτικής πίεσης και της μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας το 2014, εμπόδισε την Ελλάδα να βγει από τα Μνημόνια. Αυτή την διαπίστωση καταγράφει επισήμως ο ESM, σε μια ειδική έκδοση 425 σελίδων για την ελληνική κρίση που «γέννησε» τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε σήμερα, με τίτλο: «Περιφρουρώντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης - Η ιστορία του ESM από μέσα». Η έκθεση φιλοξενεί απόψεις των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης και την εσωτερική οπτική των γεγονότων, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην σκληρή και ασυνήθιστη (έως ύποπτη) στάση του ΔΝΤ που πίεζε για μέτρα, που είχαν οδηγήσει και στο περίφημο email Χαρδούδελη. 

Η έκθεση φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της Ιστορίας εκείνης της εποχής μέχρι την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα και την στροφή 180 μοιρών που έκανε το 2015. «Τον Ιούνιο του 2015 το Grexit ήταν πολύ, πολύ κοντά» αποκαλύπτει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ιστορία «από μέσα»

Τα γεγονότα εκείνα, όπως καταγράφονται στην σελίδα 200 της επετειακής έκδοσης του ESM, έχουν ως εξής:

«Το 2013 και το α΄ εξάμηνο του 2014 το 2ο Πρόγραμμα κινήθηκε εν πολλοίς όπως είχε σχεδιαστεί. Το 2013 ο EFSF εκταμίευσε 8 δόσεις στην Ελλάδα συνολικού ύψους 25,3 δισ. ευρώ και για λίγο το 2014 οι προοπτικές της Ελλάδας φαίνονταν να βελτιώνονται. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% και κινήθηκε θετικά για πρώτη φορά από το 2007. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν γύρω στο 6% το καλοκαίρι του 2014. Η κυβέρνηση προέβη σε προσεκτική επιστροφή στις αγορές σε δύο περιπτώσεις ενώ ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση του προϋπολογισμού. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αύξησαν το ιδιωτικό τους κεφάλαιο και εξέδωσαν ομόλογα. Στις αρχές του 2014, η Επιτροπή δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. Ευρώ το 2013 ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής αναδιάρθρωσής της.

Περί τα μέσα του 2014, η Ελλάδα έδειχνε να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ("seemed to have a chance of wrapping up its programme, as both Ireland and Portugal had done"). 

«Σε κάποιο σημείο φαινόταν να μπορούν να βγουν, θα μπορούσαν να λάβουν μία πιστωτική γραμμή και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μχανισμού, Ρολφ Στράουχ. 

Ωστόσο η δυναμική της μεταρρύθμισης επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η Ελλάδα «έπεσε» κάτω από το βάρος της πολιτικής αναταραχής και έξι χρόνων ύφεσης. Ο Στουρνάρας έγινε διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο του 2014 και αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η Ελλάδα χρειάστηκε επίσης να πείσει το ΔΝΤ ότι τα οικονομικά του ήταν σε βιώσιμη πορεία για τουλάχιστον 12 μήνες, συνήθης απαίτηση για κάθε εκταμίευση από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είχε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη διατηρησιμότητα του χρέους από τη ζώνη του ευρώ, αλλά εκείνη τη στιγμή τα θεσμικά όργανα της ζώνης του ευρώ δεν ήθελαν να ανατρέψουν την τάξη μέσα στην Τρόικα. Ως αποτέλεσμα, η ανασκόπηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι οι βασικές εκταμιεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Το μεγαλύτερο λάθος έγινε το 2014». Αυτό επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. «Ήταν μεγάλο λάθος το γεγονός ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση, εξαιτίας ενός δημοσιονομικού κενού λίγων εκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζει …

10yearsbons1


…Όμως, ο Ρολφ Στράουχ του ΕΜΣ υπενθυμίζει ότι (…) «προς το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και ουσιαστικά δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είχε πέσει κάτω από ορισμένα σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν με το ΔΝΤ, τα οποία ουσιαστικά δεν ικανοποιήθηκαν. Από την ευρωπαϊκή πλευρά, το χάσμα απόδοσης ήταν μικρότερο, αλλά δεν περιοριζόταν μόνο στο ζήτημα του προϋπολογισμού.

Προς τα τέλη του έτους, ο Αντώνης Σαμαράς αισθανόταν πως δεν έχει πια την αναγκαία πολιτική στήριξη για τον τελευταίο γύρο περικοπών στον προϋπολογισμό και διαρθρωτικά μέτρα, που απαιτούνταν για να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας. 

Έχοντας να αντιμετωπίσει την μειωμένη στήριξη στο εσωτερικό, επεδίωξε μεγαλύτερη επιείκεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά αυτοί αρνήθηκαν να αφήσουν τις πολιτικές εξελίξεις να υπαγορεύσουν την πορεία της αξιολόγησης. Σε εκείνο το σημείο ο Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει σε εκλογές, όπως αναφέρεται.

«Τον τελευταίο μήνα που ήταν στην εξουσία, ο Σαμαράς δεν μπορούσε πια να προωθεί το είδος των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που ζητούσαμε. Αυτό ήταν το αδιέξοδο» σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.

Έτσι στις 8 Δεκεμβρίου 2014 ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πολιτική αβεβαιότητα τρόμαξε τις αγορές, με το Χ.Α. να κάνει την βουτιά 12,78%, την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987. Η χρονιά έκλεισε με πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η ελληνική βουλή απέτυχε να επιλέξει τον νέο πρόεδρο και η κυβέρνηση Σαμαρά κατέρρευσε.

Ρέγκλινγκ: Στο χείλος του γκρεμού η Ελλάδα το 2015

Στο σημείο αυτό η Έκθεση φιλοξενεί μια αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «τον Ιούνιο του 2015, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο όριο. Το Grexit ήταν πολύ, πολύ κοντά, και είμαι πολύ χαρούμενος που στάθηκε δυνατό να αποφευχθεί». 

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια:

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι, πικραμένοι από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που απαιτούσε η Τρόικα, ζήτησαν αλλαγή μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος υπό την ηγεσία του χαρισματικού νέου πολιτικού Αλέξη Τσίπρα. Έγινε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015, για ένα μήνα έμεινε στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και δεν υπήρχε προοπτική συμφωνίας για την τελική αξιολόγηση» αναφέρει η έκδοση του ESM.

«Αντί να σπεύσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, όμως, ζύγισε τις επιλογές του. ΤοEurogroup αντιλήφθηκε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση χρειαζόταν χρόνο για μία νέα στρατηγική. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχικά ανένδοτος στο να ζητήσει για μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς η βασική του προεκλογική δέσμευση ήταν πως θα διώξει την τρόικα.

«Νομίζω πως η ελληνική κυβέρνηση τους πρώτου έξι μήνες προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα. Πίστευε πραγματικά ότι δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε τη λαϊκή ψήφο, που έλεγε ότι απαιτείται αλλαγή στην κατεύθυνση πολιτικής και προσπάθησε να το εξηγήσει στους Ευρωπαίους» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Άξιζε ο κόπος να προσπαθήσουμε την αλλαγή. Όντως ήγειρε πολλά ζητήματα. Όμως πολλά από τα θέματα που θέσαμε τους πρώτους έξι μήνες, τώρα συζητιούνται πολύ σοβαρά» προσθέτει ο κύριος Τσακαλώτος….

…Η πολιτική αλλαγή σήμαινε το τέλος της εύθραυστης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές που είχε βοηθήσει στο να προχωρήσει το δεύτερο πρόγραμμα έως εκεί που έφτασε. Από την πλευρά των αρχών της Ευρωζώνης η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε γυρίσει την πλάτη της σε προηγούμενες συμφωνίες και έχασε το δρόμο της για την έξοδο από την κρίση.

«Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να μην τηρήσουν πια τη συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές μετά τις εκλογές του 2015. Επομένως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης εκτροχιάστηκε πλήρως» αναφέρει ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Όταν βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο τότε υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, ήταν επιφυλακτικός απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και ζήτησε ένα δάνειο- γέφυρα για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους λίγους μήνες.

«Για μία σύντομη περίοδο ο Βαρουφάκης τραβούσε την προσοχή όσο και το ελληνικό χρέος, οι αποδόσεις των ομολόγων, οι περικοπές στις συντάξεις ή οι πωλήσεις ενεργητικού. Οι επικριτές του, τον κατηγορούσαν ότι έχασε την ευκαιρία να εξασφαλίσει παραχωρήσεις για τη νέα κυβέρνηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον κ. Βαρουφάκη… 

…Το αποτέλεσμα ήταν ο Τσίπρας να ανεβάσει τις διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Έως τότε δεν συνηθιζόταν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα διάσωσης, αφού το καθήκοντα αυτό είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι συνεργάτες τους.

«Παίζοντας» με τις λέξεις

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν μία παραχώρηση σε επίπεδο συμβολισμού, εγκαταλείποντας τον όρο τρόικα και με μία ενδιάμεση στάση στο «κουαρτέτο» άρχισαν να αναφέρονται στις αρχές με τον όρο «οι θεσμοί». Ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η αντίσταση της ελληνικής κοινής γνώμης στην εποπτεία της τρόικα. 

«Οι Έλληνες είχαν πάθει εμμονή με αυτό. Εγώ σκεφτόμουν, μα πόσο σημαντικό να είναι ένα όνομα;» σχολιάζει ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του Euroworking Group.

Η Ελλάδα «στο δωματιάκι»

«Από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο κλιμακώθηκε η διαδικασία για την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ένα "δωμάτιο έκτακτης ανάγκης" για την περίπτωση χρεοκοπίας, με διαδικασίες για τις νομικές πράξεις, που θα έπρεπε να υπογραφούν κτλ. Ήταν αρκετό δύσκολο, αλλά έγινε για να διαβεβαιωθούν τα μέλη ότι ήμασταν προετοιμασμένοι για παν αρνητικό ενδεχόμενο» αποκαλύπτει ο Νικολα Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2014, σημειώνει ότι ο Βαρουφάκης απάντησε στις αυξανόμενες εντάσεις στους κόλπους του Eurogroup, επικαλούμενος ένα Σχέδιο Β, αντί να στραφεί σε πιο πραγματιστικές λύσεις. Οι συζητήσεις για χρήματα από τη Ρωσία, παράλληλα νομίσματα ή ακόμη και να πάρει η κυβέρνηση τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας επισκίασαν τις διαπραγματεύσεις, φθείροντας την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και αναστατώνοντας ακόμη περισσότερο τις αγορές…

Δημοψήφισμα

Αργά την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι Έλληνες διαπραγματευτές αποχώρησαν από το τραπέζι. Νωρίς το πρωί της 27ης Ιουνίου, ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί ή όχι τους τελευταίους όρους διάσωσης των πιστωτών….

Το δημοψήφισμα προχώρησε στις 5 Ιουλίου337. Η λαϊκή οργή ήταν αδιαμφισβήτητη: οι Έλληνες ψήφισαν με ποσοστό 61% έναντι 39%, για να καταγγείλουν τους διεθνείς πιστωτές και να διαμαρτυρηθούν για τις δυσκολίες που τους είχαν πλήξει από τότε που το μέγεθος των κυβερνητικών δημοσιονομικών δεινών ξεπέρασε το 2009.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, όμως, ο Τσίπρας ξεκίνησε εκ νέου την ενημέρωσή του στους πιστωτές. Ξεκίνησε ζητώντας από τον Βαρουφάκη να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών, αντικαθιστώντας τον με τον πιο διπλωματικό Τσακαλώτο.

«Κατά τους έξι μήνες της θητείας του Βαρουφάκη, χάθηκαν περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεων. Αυτό λέει τα πάντα », λέει ο κ.Στουρνάρας. «Αυτό οδήγησε σε capital controls με την ανακοίνωσε του δημοψηφίσματος».

Στις 8 Ιουλίου, ο Τσίπρας ζήτησε ένα νέο πρόγραμμα ESM. Αφού έδωσε φωνή σε δημόσιες διαμαρτυρίες για την κατάσταση της οικονομίας και τις απολύσεις που απορρέουν μετά από πέντε χρόνια περικοπών δαπανών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. 

Μια ημέρα μετά την υποβολή αίτησης για ενίσχυση, η Ελλάδα υπέβαλε ένα νέο σύνολο μεταρρυθμιστικών σχεδίων που οδήγησαν σε ένα τρίτο Πρόγραμμα Διάσωσης. Ήταν ώρα να γυρίσουμε τη σελίδα» επισημαίνεται στην έκδοση.

10yearsbond
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ESM: Το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα Μνημόνια"

Ανεστάλη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων μετά από συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων αποφάσισαν πριν από λίγο την αναστολή των κινητοποιήσεων των διαγνωστικών κέντρων.

Έτσι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, όπως συνήθως, πληρώνοντας μόνο το ύψος της συμμετοχής τους, δηλαδή το 15% του κόστους της εξέτασης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργο Πατούλη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεστάλη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα"

Μεγάλες φωτιές σε Εύβοια και Αγίους Θεοδώρους - Κινητοποίηση στην Πυροσβεστική

«Καλή εικόνα» παρουσιάζουν τα μέτωπα στις δύο φωτιές που ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στους Αγίους Θεοδώρους Κορνθίας και στον Πισσώνα Ευβοίας. Όπως ανέφεραν λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι φωτιές είναι σε εξέλιξη αλλά είναι οριοθετημένες. Το έργο των πυροσβεστών διευκόλυναν και οι συνθήκες άπνοιας που επικρατούσαν στα μέτωπα.

Νωρίς το απόγευμα η Πυροσβεστική κλήθηκε να δώσε «μάχη» σε δύο πύρινα μέτωπα, στον Πισσώνα της Εύβοιας και τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η φωτιά στην Εύβοια εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και για την κατάσβεσή της επιχείρούσαν 21 πυροσβέστες με 14 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, αλλά και δύο αεροσκάφη τα οποία αποσύρθηκαν λίγο μετά τις 8.00μ.μ.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στους Αγίους Θεοδώρους. Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα με επτά άτομα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλες φωτιές σε Εύβοια και Αγίους Θεοδώρους - Κινητοποίηση στην Πυροσβεστική"

Η Huawei κατοχυρώνει την ονομασία του δικού της λειτουργικού συστήματος

Η Huawei φέρεται να κατοχυρώνει το εμπορικό σήμα του νέου λειτουργικού συστήματος για φορητές συσκευές που θα έχει την ονομασία «HongMeng», ενώ παράλληλα ενίσταται για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. 
 
Η σχετική κατοχύρωση φέρεται να έγινε στο Περού και ενώ παράλληλα η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει προχωρήσει σε αποστολή υπομνήματος προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission-FCC) γνωστοποιώντας τις θέσεις της εταιρείας εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων. 
 
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η αίτηση κατοχύρωσης του λειτουργικού συστήματος HongMeng κατατέθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Άμυνα του Ελεύθερου Ανταγωνισμού και στο Indecopi (Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) του Περού στις 27 Μαΐου. Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο δεύτερος οργανισμός (Indecopi) ζήτησε από την εταιρεία πρόσθετη πληροφόρηση.
 
Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC δημοσιοποίησε το υπόμνημα που έχει καταθέσει η Huawei στην FCC και με το οποίο αντιτίθεται στην βασική αιτία για την οποία της έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις, δηλαδή ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. 
 
«Οι κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων κατασκευαστών με την πρόφαση της “εθνικής ασφάλειας” στην πραγματικότητα θα συνεισφέρει ελάχιστα ή καθόλου στην προστασία της των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Αμερικής» αναφέρει ένα απόσπασμα του υπομνήματος. «Αντίθετα, αναγκάζοντας τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους θα αποτελούσε μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου» για να καταλήξει το υπόμνημα ότι οι επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ «να παραβιάσουν τις διεθνείς, εμπορικές τους υποχρεώσεις».
 
Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα η Huawei ουσιαστικά αποκλείστηκε από τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android της Google, ενώ το αμερικανικό υπουργείου Εμπορίου έδωσε μία τρίμηνη άδεια για την πραγματοποίηση ενημερώσεων σε ήδη υπάρχουσες συσκευές. 
 
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η Huawei είχε σχεδόν έτοιμο ένα δικό της λειτουργικό σύστημα ωστόσο ο χρόνος λανσαρίσματος δεν βρισκόταν στον άμεσο προγραμματισμό της εταιρείας. Μάλιστα, η θέση της κινεζικής εταιρείας ήταν ότι το λανσάρισμα ενός δικού της λειτουργικού συστήματος θα γίνει μόνο εάν το Android πάψει οριστικά να αποτελεί επιλογή.
 
Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, η Huawei ξεκίνησε την αποστολή προσκλήσεων προς τους developers, που μέχρι σήμερα διαθέτουν τις εφαρμογές τους μέσω του Google Play Store, να χρησιμοποιούν και το δικό της app store, το AppGallery. 
 
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η αναφορά της εταιρείας αναλύσεων Rosenblatt Securities, η οποία υποστηρίζει ότι η Huawei έχει καταφέρει ήδη να παραδώσει ένα εκατομμύριο smartphones τα οποία «φοράνε» το δικό της λειτουργικό σύστημα, το HongMeng. Η σχετική αναφορά υποστηρίζει ότι οι παραδόσεις έγιναν ώστε να προετοιμαστεί η δοκιμή του λειτουργικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται εάν πρόκειται για συσκευές που έχουν διατεθεί στην πραγματική αγορά ή αν πρόκειται για υπό ανάπτυξη προϊόντα. 
 
Σε κάθε περίπτωση η αναφορά της Rosenblatt Securities υποστηρίζει ότι το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από την Huawei είναι πλήρως συμβατό με τις εφαρμογές για Android και επιπλέον «διαθέτει αναβαθμισμένες λειτουργίες ασφαλείας σε ότι αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων». 
 
Η ιστοσελίδα Huawei Central, η οποία φιλοξενεί ειδήσεις που αφορούν κυρίως την κινεζική εταιρεία, αναφέρει ότι η ονομασία HongMeng έχει κατοχυρωθεί ήδη σε αρκετές ακόμη αγορές, όπως στον Καναδά, σε Ευρωπαϊκές αγορές, στη Νότια Κορέα και στο Μεξικό. Πάντως με δεδομένο ότι το «HongMeng» είναι καθαρά κινέζικη ονομασία πολλοί θεωρούν ότι αν τελικά γίνει εμπορικά διαθέσιμο θα υπάρξει και κάποια μετονομασία που θα το καθιστά πιο «ευχάριστο» στα αυτιά κυρίως των Δυτικών. 
 
Κυριολεκτικά το HongMeng μεταφράζεται σε Κόκκινο Όνειρο (Red Dream), ενώ η Wikipedia αναφέρει ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα της κινεζικής μυθολογίας με το όνομα Αχανής Ομίχλη (Vast Mist). Άλλες μεταφράσεις θεωρούν ότι ο όρος HongMeng σημαίνει μοναδικότητα (singularity).

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Huawei κατοχυρώνει την ονομασία του δικού της λειτουργικού συστήματος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news