facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Γκάφα με «κομμένο» βιβλίο Μαθηματικών

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό αυτό που συνέβη με τα βιβλία! Ένα ακόμη «επεισόδιο» στην πολύπαθη εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, όπου οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της επόμενης Γ’ Λυκείου, γίνονταν την περασμένη εβδομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έτσι, ενώ για τα Μαθηματικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε προτείνει τη διδασκαλία και του βιβλίου της Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους της κατεύθυνσης της επόμενης χρονιάς, το βιβλίο αυτό «κόπηκε» την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Παιδείας. Βεβαίως η εντολή για να τυπωθεί είχε δοθεί εδώ και ένα μήνα και το βιβλίο είχε τυπωθεί, «περιμένοντας» σε στοίβες στα σημεία διανομής του πρώην Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων (νυν Διόφαντου) για να αποσταλεί στα σχολεία στις 24 του μήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, πρόκειται για το βιβλίο «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» το οποίο έως πέρυσι το διδάσκονταν όλοι οι μαθητές ως μάθημα Γενικής Παιδείας. Την επόμενη χρονιά όμως και με βάση την μεταρρύθμιση Γαβρόγλου στα σχολεία και το νέο εξεταστικό σύστημα το μάθημα αυτό θα διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου μόνο στους μαθητές των κατευθύνσεων Θετικών Επιστημών και Οικονομίας, και μάλιστα επί έξι ώρες εβδομαδιαίως. Γι’ αυτό και είχε κριθεί σκόπιμο να διδάσκονται οι μαθητές τόσο το βιβλίο της Κατεύθυνσης που υπήρχε επίσης πέρυσι και φέτος θα διανεμηθεί κανονικά εκ νέου, όσο και το βιβλίο της Γενικής Παιδείας, από το οποίο και τρία κεφάλαια είχαν προστεθεί στην ύλη των Μαθηματικών.

Χιλιάδες βιβλία… άχρηστα

Παρόλα αυτά, την τελευταία στιγμή τα τρία αυτά κεφάλαια αφαιρέθηκαν, με αποτέλεσμα τα περίπου 60.000 – 70.000 βιβλία που έχουν τυπωθεί να είναι πλέον άχρηστα, με το όποιο κόστος αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδεία (εκπαιδευτικοί τω υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που μιλούσαν στα Νέα, υπολόγιζαν το ότι το ποσό εκτύπωσης των βιβλίων είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ).

Η διανομή βιβλίων θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου για τους μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-20 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Τα Νέα
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάφα με «κομμένο» βιβλίο Μαθηματικών"

Παράταση 6 μηνών στις συμβάσεις για υπηρεσίες καθαριότητας στο Δημόσιο

Παράταση 6 μηνών δόθηκε στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις υπηρεσίες καθαριότητας στο Δημόσιο και τα Υπουργεία, με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχουν μια σειρά από 18μηνες συμβάσεις στην καθαριότητα που λήγουν από τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου, είχε δρομολογήσει να φέρει προκήρυξη εντός Ιουνίου προκειμένου να συμμετέχουν σε μόνιμες θέσεις.

Ωστόσο, μετά την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στις συμβάσεις, για να μην βρεθούν στον αέρα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση 6 μηνών στις συμβάσεις για υπηρεσίες καθαριότητας στο Δημόσιο"

Σ. Αναγνωστοπούλου: Περιμένουμε την επίσημη γερμανική απάντηση για τις αποζημιώσεις

Περιμένουμε την επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η «ρηματική διακοίνωση περιέχει συμπυκνωμένα τις αποφάσεις της Βουλής έτσι όπως ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια πριν από περίπου ένα μήνα και στην οποία δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός ότι θα εκτελέσει την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου».

Αναφερόμενη αναλυτικά στο περιεχόμενο της διακοίνωσης πρόσθεσε, πως σε αυτή «εμπεριέχονται συμπυκνωμένα τα ζητήματα των αξιώσεων της ελληνικής πλευράς που αφορούν το κατοχικό δάνειο, πολεμικές αποζημιώσεις στα θύματα και στους απογόνους κυρίως των μαρτυρικών χωριών, τις υλικές ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι και οι υποδομές της χώρας και βεβαίως το θέμα της πολιτισμικής κληρονομιάς, των μνημείων, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικοί θησαυροί οι οποίοι είτε λεηλατήθηκαν είτε αποσπάστηκαν και μεταφέρθηκαν έξω από την Ελλάδα. Αυτά είναι τα κύρια σημεία της ρηματικής διακοίνωσης».

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις από γερμανικής πλευράς, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Γερμανία δεν απάντησε. Σε μια ρηματική διακοίνωση υπάρχει πάντα γραπτή ανακοίνωση».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις ανακοινώσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ και τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Μαρτίνας Φιτς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να αναφέρεται ποιος τις κάνει. Η εκπρόσωπος της (γερμανικής κυβέρνησης) άφησε το θέμα ανοιχτό λέγοντας ότι υπάρχουν ρηματικές διακοινώσεις στις οποίες απαντάμε και άλλες στις οποίες δεν απαντάμε. Δεν είπε τι θα κάνει στην ελληνική ρηματική διακοίνωση. Περιμένουμε να δούμε την επίσημη απάντηση στη ρηματική διακοίνωση. Είναι μια πρώτη αντίδραση της γερμανικής πλευράς χωρίς να έχουμε την επίσημη απάντηση στη συγκεκριμένη ρηματική διακοίνωση, όπως πρέπει».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σ. Αναγνωστοπούλου: Περιμένουμε την επίσημη γερμανική απάντηση για τις αποζημιώσεις"

Σύνταγμα: Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων ενάντια στον νέο Ποινικό Κώδικα [pics]

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω τον ΠΚ 336. Μόνο κριτήριο η απουσία συναίνεσης» οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα διάταξη και όπως υποστηρίζουν στο κάλεσμά τους «το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!».
Επιπλέον, απαιτούν να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.
«Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταγμα: Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων ενάντια στον νέο Ποινικό Κώδικα [pics]"

Ποινικός Κώδικας: Αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό του αδικήματος του βιασμού

Εντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις, όσο και σε γυναίκειες οργανώσεις, αλλά και από τη Διεθνή Αμνησία προκαλεί η διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά το αδίκημα του βιασμού: Ο νέος Κώδικας κάνει διάκριση πράξεων βιασμού (απόπειρα ή τετελεσμένη) σε πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, την ώρα που με βάση της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχει κυρώσει η Ελλάδα η απουσία συναίνεσης συνιστά βιασμό. 

Εσωκομματικές αντιδράσεις 
Μπροστά στις αντιδράσεις και στις προειδοποιήσεις από βουλευτές όπως οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς ότι δεν θα ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω κύκλων επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με βασικό επιχείρημα ότι οι ποινές που προβλέπονται βάσει των προτεινόμενων διατάξεων θα είναι εκτιτέες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κύριοι Τσιρώνης και Δημαράς υιοθετούν το μοτό των γυναικείων οργανώσεων «Σεξ χωρίς συΝΑΙνεση είναι ΠΑΝΤΑ βιασμός».

Νωρίτερα, στη Βουλή, διευκρινίσεις για τον ορισμό του βιασμού και τις ποινές που θεσπίζονται, ζήτησαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Αννέτα Καββαδία και η Μαρία Θελερίτη με βασική ένσταση ότι ο νέος Κώδικας κάνει διάκριση των βιασμών σε κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

diamarturia_viasmoi

«Υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Το θύμα βιασμού είναι θύμα βιασμού σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για τετελεσμένη πράξη βίας, είτε πρόκειται για την απειλή παράνομης πράξης. Με αυτό καταλαβαίνω όταν λέμε “απειλή παράνομης πράξης”, την ψυχολογική βία που ασκείται. Άλλωστε το αναγνωρίζει αυτό και ο νέος Ποινικός Κώδικας. Επομένως το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, γιατί υπάρχει αυτή η κλιμάκωση μεταξύ κακουργήματος και πλημμελήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.

Η ίδια βουλευτής, πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η απουσία συναίνεσης συνιστά βιασμό και σ' αυτό φαντάζομαι δε διαφωνεί κανείς και καμία από μας. Ο βιασμός, δηλαδή, ο οποίος δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν είναι βιασμός;». Παράλληλα, η βουλευτής Μαρία Θελερίτη επισήμανε ότι μέσω της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που ορίζει το δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας διευθύνεται η έννοια του βιασμού και αυτό θα έπρεπε να αποτυπώνεται στον υπό ψήφιση Κώδικα. «Ο βιασμός ακόμα και όταν δεν μπορεί να αποδειχθεί δεν παύει να είναι βιασμός», είπε η κ.Θελερίτη.

Διεθνής Αμνηστία: Απαράδεκτη η διάταξη, να αποσυρθεί

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, όμως, η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό του βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

diamarturia_viasmoi2
«Ο νομικός ορισμός του βιασμού με επίκεντρο τη βία ή την αντίσταση, όπως αυτός που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, σηματοδοτεί ότι μια σειρά εγκλημάτων βιασμού, στα οποία δεν φαίνεται η άσκηση ή η απειλή σωματικής βίας, ή η απόδειξη ή αδυναμία αντίστασης, ή δεν τεκμαίρεται εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη μετά από απειλή με παράνομη πράξη (όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5), δεν θα διώκονται ως τέτοιοι. Επιπλέον, υιοθετείται ένας ακόμα πιο περιοριστικός από τον υπάρχον, ορισμός της απειλής», συμπληρώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Μπροστά στο τσουνάμι των αντιδράσεων, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησε μέσω «κύκλων» να δώσει διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας, ότι για το έγκλημα του βιασμού και άλλα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται, ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που

α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,

β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).


diamarturia_viasmoi4
Ακόμη, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

Σήμερα, η απειλή οποιασδήποτε παράνομης πράξης δεν περιγράφεται στο έγκλημα ως το αποκλειστικό στοιχείο που πρέπει να αναζητείται για την επιβολή τιμωρίας στο δράστη.

Έτσι, η νομολογία περιπτωσιολογικά αναζητούσε όχι οποιαδήποτε απειλή, αλλά επιπρόσθετα το στοιχείο του να είναι «άμεση» και «σπουδαία», καθώς και το στοιχείο του να στρέφεται κατά «ουσιώδους δικαιώματος» του δράστη, περιορίζοντας έτσι το πεδίο με εφαρμογής του εγκλήματος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα δεν απαιτείται η αναζήτηση τόσων αξιολογικών και δυσαπόδεικτων στοιχείων, αλλά αρκεί μόνη η απειλή παράνομης πράξης για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.

Παράλληλα, τιμωρείται ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1).


diamarturia_viasmoi3

Επίσης, τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή η περίπτωση εκείνη που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο (άρθρο 343 περ. α). Σήμερα η περίπτωση αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη και δεν αφορά παρά τις περιπτώσεις εξαναγκασμού από δημόσιο υπάλληλο προσώπου που εξαρτάται από αυτόν υπηρεσιακά.

Για όλες τις επίμαχες πράξεις προβλέπεται ότι αν έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά θύματος που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του επιβάλλεται βαρύτερη ποινή (άρθρο 79 παρ. 5).

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με το νέο σύστημα ποινών οι επιβαλλόμενες άνω των 3 ετών ποινές είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες, ενώ με το προϊσχύσαν καθεστώς στις περιπτώσεις αυτές μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή.

Τέλος, η προστασία αυτών των αγαθών και η επιδιωκόμενη επιβολή του σεβασμού τους, σαφώς, είναι αυξημένη, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινικός Κώδικας: Αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό του αδικήματος του βιασμού"

«Βροχή» μετατάξεων ημετέρων στις υπηρεσίες της Βουλής με υπογραφή Βούτση

Συνεχίζονται ακάθεκτα τα «ρουσφέτια» του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής και της επίσημης προκήρυξης εκλογών, με δεκάδες μετατάξεις και προσλήψεις ημετέρων στις υπηρεσίες της Βουλής μέσα σε λίγες ώρες.

Μέσα σε λίγες ώρες, στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια αναρτήθηκαν πάνω από 32 μετατάξεις υπαλλήλων, από υπουργεία και ΟΤΑ, οι οποίοι με υπογραφή του Νίκου Βούτση μεταφέρονται στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και οι προσλήψεις με διετής συμβάσεις εργασίας στη Βουλή.

Όλα αυτά παρά την κατακραυγή που έφερε η αποκάλυψη πως πριν από λίγες ημέρες η Βουλή προσέλαβε ως συμβασιούχους, μετακλητούς υπουργείων η θητεία τους θα ολοκληρωνόταν κανονικά μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις, απορρίπτοντας τις φωτογραφικές τροπολογίες που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που ωστόσο έφερε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» μετατάξεων ημετέρων στις υπηρεσίες της Βουλής με υπογραφή Βούτση"

Υπόθεση Novartis: «Δεν ονομάζεται ούτε «Μάξιμος Σαράφης», ούτε «Αικατερίνη Κελέση»

Την πρόθεσή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη, κατηγορούμενου στην υπόθεση Novartis, εκφράζει ο άλλοτε διευθυντής επικοινωνίας της φαρμακοβιομηχανίας Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Αφορμή στάθηκε η μήνυση του Νίκου Μανιαδάκη, που από προστατευόμενος μάρτυρας κατέστη κατηγορούμενος στην υπόθεση, με την οποία στρέφεται σε βάρος των δυο μαρτύρων που παραμένουν υπό το καθεστώς προστασίας τους οποίους κατονομάζει και κατηγορεί για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμηνύσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως. Ο κ. Μανιαδάκης κατονομάζει τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ως ένα από τα πρόσωπα που κρύβεται πίσω από τα ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» ή «Αικατερίνη Κελέση».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη οι επίμαχες καταθέσεις «βρίθουν ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών» και επισημαίνει ότι «είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς».

Σε ανακοίνωση του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης δηλώνει πως δεν ονομάζεται «ούτε «Μάξιμος Σαράφης», ούτε «Αικατερίνη Κελέση», αλλά Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης» υπογραμμίζοντας: «Ως Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης θα τον αντιμετωπίσω ενώπιον της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας την ποιότητα και το ήθος του ανδρός»

Ο κ. Δεστεμπασίδη χαρακτηρίζει τον Νίκο Μανιαδάκη «υπηρέτη» συμφερόντων και σκοπιμοτήτων» ο οποίος επιχειρεί να τον στοχοποιήσει.

«Υπενθυμίζω ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είναι εκείνος που ως προστατευόμενος μάρτυρας των Ελληνικών Αρχών (με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου») κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis» τονίζει ο κ. Δεστεμπασίδης συμπληρώνοντας

«Σήμερα ως κατηγορούμενος είναι στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτούς που κατήγγειλε ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, όταν διεκδικούσε -όπως ο ίδιος ομολογεί στο δικόγραφό του- αμοιβή από τις Αμερικανικές Αρχές, για όσες πληροφορίες έδινε σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

Ουδέποτε τον συνάντησα και συνομίλησα μαζί του είτε στη ΓΑΔΑ είτε στους διαδρόμους της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως δολίως ισχυρίζεται».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: «Δεν ονομάζεται ούτε «Μάξιμος Σαράφης», ούτε «Αικατερίνη Κελέση»"

Η απάντηση της περιφέρειας Αττικής για την ταλαιπωρία στη Λ. Συγγρού

Οι σοβαρές καθιζήσεις που σημειώθηκαν σε τμήμα της Λεωφ. Συγγρού (από το ύψος Καλλιρρόης έως το ύψος Φραντζή), επέβαλαν την άμεση εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης με παράλληλες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, οι οποίες συναποφασίστηκαν από την περιφέρειας Αττικής και την Τροχαία.

Σε ανακοίνωση της περιφέρειας σημειώνεται ότι τα έργα εκτελούνται επί 18ωρου μια και λόγω τεχνικών ιδιαιτεροτήτων δεν είναι εφικτή η 24ωρη εργασία. Οι φθορές και οι καθιζήσεις του οδοστρώματος, παρά τις συντηρήσεις, καθιστούσαν το πρόβλημα επιτακτικό, επιβάλλοντας σε βάθος ανακατασκευή της οδού.

Η περιφέρεια σε συντονισμό με την τροχαία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες, λόγος για τον οποίο τα συνεργεία της εργάζονται σε διπλές βάρδιες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της περιφέρειας Αττικής για την ταλαιπωρία στη Λ. Συγγρού"

Μπαλάφας κατά δημοσιογράφων της ΕΡΤ: Θα λέτε «13η σύνταξη», όχι «επίδομα»!

Άστραψε και βρόντηξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας - Επιχείρησε να υπαγορεύσει σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ πως θα αποκαλούν την «13η σύνταξη».

Με δημοσιογράφους της ΕΡΤ τα’ βαλε ο Γιάννης Μπαλάφας, επειδή αποκάλεσαν την λεγόμενη 13η σύνταξη που δόθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ως «επίδομα». Το χειρότερο όμως είναι πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επιβάλλει στους δημοσιογράφους τι θα λένε, με την δικαιολογία ότι είναι δημοσιογράφοι της… ΕΡΤ.

Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Μπαλάφας παραχωρούσε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, όταν η δημοσιογράφος είχε την «ατυχία» να κάνει λόγο για «προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους».

Ποιός είδε τον Γιάννη Μπαλάφα και δεν τον φοβήθηκε… Αμέσως «κατακεραύνωσε» τους δημοσιογράφους πως η λέξη «επίδομα» είναι του κυρίου Μητσοτάκη!

«Τι επίδομα και πράσινα άλογα; Δόθηκε μόνιμη, μικρή πρόσθετη 13η σύνταξη», ανέφερε ο κ. Μπαλάφας.

Όμως η δημοσιογράφος παρατήρησε πως οι συνταξιούχοι δεν την εξέλαβαν ως τέτοια. Κακώς. Κατά τον κ. Μπαλάφα. Για τον οποίο οι δημοσιογράφοι που είναι στην δημόσια ραδιοτηλεόραση «πρέπει να είναι αντικειμενικοί και να μην λένε τη λέξη «επίδομα»», διότι τότε τι θα λένε τα ιδιωτικά κανάλια;

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε όταν δέχθηκε την παρατήρηση πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υιοθετούν μια συγκεκριμένη ορολογία. «Να μην ξαναχρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη (σσ επίδομα)!» ήταν η «εντολή» Μπαλάφα.

Ακούστε τον διάλογο που είχε ο Γιάννης Μπαλάφας με τους δημοσιογράφους του Πρώτου Προγράμματος:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαλάφας κατά δημοσιογράφων της ΕΡΤ: Θα λέτε «13η σύνταξη», όχι «επίδομα»!"

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Διαλέξτε ή S-400 ή F-35»

Οι ΗΠΑ κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφές ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δεν θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Την δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον.

Η Χάτσισον δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία εξακολουθεί να σπείρει διχόνοια σε μια σειρά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να αποδυναμώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο την Συμμαχία. Η αγορά των S-400 από την Τουρκία, υπογράμμισε η Χάτσισον, θα δώσει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να επιτύχει αυτό τον στόχο, επειδή στην περίπτωση αυτή τα F-35 θα γίνουν τρωτά από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, η Ουάσιγκτον έδωσε στην Άγκυρα προθεσμία έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και να επιλέξει το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

«Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα και μπορεί να λαμβάνει αυτοτελείς αποφάσεις. Αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα μαχητικά F-35, αν θέλουν να εγκαταστήσουν στο έδαφος τους S-400. Δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Δεν θέλουμε να είμαστε καθοιονδήποτε τρόπο τρωτοί μέσα στα όρια του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε η Χάτσισον.

«Έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν, είτε το ένα , είτε το άλλο, αλλά όχι όλα μαζί» είπε η Χάτσισον και προσέθεσε ότι εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των S-400 δεν θα αποκτήσει τα F-35.


DW(Russian edition)/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ προς Τουρκία: «Διαλέξτε ή S-400 ή F-35»"

Υπόθεση Novartis: Μήνυση Μανιαδάκη σε βάρος των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων

Μήνυση κατέθεσε σήμερα ο Νίκος Μανιαδάκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βάρος των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας κατέστη κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis στρέφεται κατά των δύο άλλων μαρτύρων για τα αδικήματα της της παθητικής δωροδοκίας για το αδίκημα «της ψευδορκίας (224 παρ.2-1), της ψευδούς καταμηνύσεως (αρθρ.229 παρ.2ΠΚ) και της συκοφαντικής δυσφημίσεως (362 και 363 ΠΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, οι καταθέσεις τους, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου «βρίθουν ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών» και μάλιστα κατανομάζει τους δύο μάρτυρες επισημαίνοντας ότι «είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των δύο προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι έχουν δώσει καταθέσεις και στις αμερικανικές αρχές, καθώς το αμερικανικό δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα αποζημίωσης από 10% έως 30% του προστίμου, κάτι που προσκρούει στο ελληνικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιαδάκης τονίζει ότι ο Μάξιμος Σαράφης στις πρώτες του καταθέσεις δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπο του ενώ η Αικατερίνη Κελέση βρίσκεται σε έντονη δικαστική διαμάχη με τον πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνο Φρουζή κι ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των καταθέσεων της.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Μήνυση Μανιαδάκη σε βάρος των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων"

Υποχρεωτική η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μέσω τραπεζικού λογαριασμού

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την απόφαση για την υποχρεωτική καταβολή από τους εργοδότες της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών.

Ειδικότερα, σε εφαρμογή του νόμου 4611 που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου 2019 με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, από την 1η Ιουλίου 2019 οι εργοδότες υποχρεώνονται να καταβάλλουν την αποζημίωση απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά σε λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Επίσης, τόσο για την καταβολη των αποζημιώσεων απόλυσης όσο και για την καταβολή των μισθών, οι εργόδοτες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

Υπενθυμιζεται ότι τον Μάιο του 2016 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών. Η ρύθμιση αυτή συμβάλλει στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στον πληρέστερο έλεγχο των υποχρεώσεων των εργοδοτών ως προς την καταβολή του οφειλόμενου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία τους από φαινόμενα αυθαιρεσίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική η καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μέσω τραπεζικού λογαριασμού"

Κεγκέρογλου: Να δοθεί εξάμηνη παράταση για την κτηματογράφηση

Την 6μηνη παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης ζητά ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «Αν και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς ο μέσος όρος κτηματογράφησης είναι περίπου στο 15%. Στις περιοχές του Ηρακλείου και της Μεσσηνίας, το κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 10 Ιουλίου, ενώ στη Βοιωτία και τη Φωκίδα η συλλογή των δηλώσεων θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου» και εξηγεί πως «έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης παράτασης έως 6 μήνες, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται με αποφάσεις του «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και συγκεκριμένα με το άρθρο 27 του νόμου 4613/19 ορίζεται ότι «Οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων µπορεί να παρατείνονται και για χρονικό διάστημα έως έξι (6) µμήνες πέραν του χρόνου της παράτασης του προηγούμενου εδαφίου και ότι οι αποφάσεις αυτές µπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης μέχρι τη δημοσίευση τους» καθώς και ότι «οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τις δηλώσεις, αλλά ούτε να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών, ζητούν 6μηνη τουλάχιστον παράταση για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη» Ρωτά τέλος «Προτίθεστε να υπογράψετε την υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος για 6μηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο;»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεγκέρογλου: Να δοθεί εξάμηνη παράταση για την κτηματογράφηση"

Αναρτήθηκαν τα Μηχανογραφικά Δελτία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) τα Μηχανογραφικά Δελτία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019. Έτσι, οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα, μέσω του συνδέσμου «Εξετάσεις», να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό που τους ενδιαφέρει.
Συγκεκριμένα, τα τρία μηχανογραφικά έχουν ως εξής:
1. Το μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018.

2. Το Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017.

3. Το Μηχανογραφικό Δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018.
Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε δεύτερο χρόνο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναρτήθηκαν τα Μηχανογραφικά Δελτία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις"

Φωτογραφίες: Γέμισε (ξανά) ράντζα το Αττικό νοσοκομείο

Δεκάδες ράντζα έχουν κλείσει τους διαδρόμους του «Αττικόν» όπως βλέπετε στο φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε το protothema.gr

Σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου, μια μέρα μετά την εφημερία της Τρίτης και στους διαδρόμους του νοσοκομείου η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης παραπέμπει σε συνθήκες πολέμου.

Χειρουργημένοι ασθενείς πάνω σε ράντζα, περιμένουν να μπουν σε δωμάτια χωρίς όμως να γνωρίζουν το πότε , καθώς  οι νοσηλευτές τους εξηγούν πως  πρώτα πρέπει να αδειάσει κάποιο δωμάτιο.

attikon02

Έτσι αναγκαστικά ακόμη και οι βαριά χειρουργημένοι στοιβάζονται ο ένας πίσω από τον άλλον στο διάδρομο περιμένοντας τη σειρά τους για το πρώτο ελεύθερο δωμάτιο.

Έξω από την Γ χειρουργική Κλινική καθώς και έξω από την Αγγειοχειρουργική Κλινική στον 4 όροφο όπως και στο ισόγειο έξω από την Παθολογική παρατηρείται συνωστισμός από ράντσα, μια εικόνα που σίγουρα δεν συμβαδίζει με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι βελτίωσε την δημόσια υγεία.

attikon03

Γιατί μπορεί   να διατυμπανίζει μέσω των προεκλογικών της σποτ ότι  εκατομμύρια πολίτες βρήκαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο παρατηρώντας αυτές τις φωτογραφίες το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Που ακριβώς έχουν πρόσβαση; Στα δωμάτια ή στους διαδρόμους πάνω στα ράντζα;

Επιπλέον οι παροχές που έχουν να κάνουν με τη νοσηλεία είναι τριτοκοσμικές. Οι νοσηλευόμενοι διαμαρτύρονται διότι δεν τους παρέχονται ούτε μαξιλάρια, με την δικαιολογία "ότι τα κλέβουν", όντας υποχρεωμένοι να  φέρνουν τα δικά τους. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα του 2019...

attikon04

Ακόμα και στις 10 το βράδυ, η κατάσταση δεν είχε εξομαλυνθεί και οι νοσηλευόμενοι παρέμεναν στους διαδρόμους των ορόφων πάνω σε ράντζα. Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους και ενας ηλικιωμένος με βαρύ εγκεφαλικό και σε κρίσιμη κατάσταση για τις επόμενες 48 ώρες, έχουν εγκαταλειφθεί στους διαδρόμους του νοσοκομείου, δίχως να είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε και αν καταφέρουν τελικά να μπουν σε κάποιο δωμάτιο τις επόμενες 24 ώρες. Η κατάσταση είναι απελπιστική, οι συγγενείς των νοσηλευόμενων διαμαρτύρονται στο προσωπικό, που νίπτει τα χείρας του αφού, όπως τους εξηγούν, ελεύθερο δωμάτιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφίες: Γέμισε (ξανά) ράντζα το Αττικό νοσοκομείο"

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξελέγη σήμερα στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της ΝΔ, με την εκλογή του αυτή ,το ΕΛΚ όχι μόνον αναγνωρίζει τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των εθνικών εκλογών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου προεδρείου του Ε.Λ.Κ., ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε:

«Ευχαριστώ τους Ευρωπαίους συναδέλφους που με εξέλεξαν στο προεδρείο του Ε.Λ.Κ. και δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ μαζί τους για περισσότερη ευημερία και ανάπτυξη για όλους τους πολίτες της Ευρώπης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης"

Κομισιόν: Να μην παραταθεί η προστασία α' κατοικίας μετά το 2019

Αρνητική στο ενδεχόμενο επέκτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και για μετά το τέλος του 2019, λόγω της μη έγκαιρης ενεργοποίησης της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, είναι η Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι η πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία της πλατφόρμας θα είναι εφικτή στα τέλη Ιουλίου 2019 και έως τότε, δεν θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις από τους δανειολήπτες.

Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τη διαδικασία και τους στόχους για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο, δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη λήξη του πλαισίου προστασίας στο τέλος του 2019.

Πέραν όμως της μη λειτουργίας της πλατφόρμας, σύμφωνα με την Κομισιόν, ακόμη δεν έχει δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή, για το αν η επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών συνιστά κρατική ενίσχυση ή όχι, καθώς οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υποβάλουν το επίσημο αίτημα σύντομα.

Ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο

Βασικό ζητούμενο για την Κομισιόν είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πτωχευτικού πλαισίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα καθεστώτα πτώχευσης και αφερεγγυότητας.

Όπως επισημαίνει, η πολλαπλότητα των πλαισίων καθιστά την παρακολούθησή τους πιο δύσκολη και αυξάνει τον κίνδυνο είτε εσφαλμένηw επιλογής πλαισίου είτε ακόμη και μιας διαδικαστικής κατάχρησης. Ωστόσο, παρόλο που οι ελληνικές αρχές πρότειναν να εξετάσουν το ζήτημα μέσω μιας ομάδας εργασίας, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση.

Πίσω οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

Η διαδικασία της προοδευτικής εξάλειψης των εκκρεμών υποθέσεων στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών είναι σημαντικά πίσω από το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει η Κομισιόν, ενώ το αναθεωρημένο σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2019. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής δεδομένων από τα δικαστήρια και θα προχωρήσουν στη βελτίωση των τρόπων επεξεργασίας των δεδομένων αυτών.

Πάντως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έλαβαν τα προκαταρκτικά συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2018 και για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν και παρατίθενται στην έκθεση, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το 2018 και αυξήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2018 και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, λόγω της προβλεπόμενης λήξης (31 Δεκεμβρίου) του προηγούμενου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας και της επακόλουθης επέκτασής του έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.

Το επίπεδο των επεξεργασμένων περιπτώσεων παρέμεινε γενικά σταθερό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 (89.498 εκκρεμείς υποθέσεις έναντι στόχου 85.130) είναι κάτω από τα επίπεδα που θα οδηγούσε στην εξάλειψη των συσσωρευμένων περιπτώσεων κατά το 2021.

Δεδομένου ότι η μείωση των καθυστερήσεων αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση των ελληνικών αρχών, είναι αναγκαίο να αυξηθεί η ικανότητα επεξεργασίας για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2021, επισημαίνει στην έκθεση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Να μην παραταθεί η προστασία α' κατοικίας μετά το 2019"

Αρκάς: Το νέο του σκίτσο για… τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του

Ο Αρκάς έχει γίνει πλέον πρόσωπο των ημερών καθώς σχολιάζει σχεδόν καθημερινά την πολιτική επικαιρότητα μέσω των σκίτσων του.

powered by Rubicon Project
Ο δημοφιλής σκιτσογράφος πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο καθώς τον επικρίνουν ότι έχει γίνει πιο «πολιτικός» από ποτέ και ότι «χτυπάει» τον Αλέξη Τσίπρα συνεχώς.

Με το νέο του σκίτσο ο Αρκάς μπορεί και να δίνει μία ιδιότυπη απάντηση στα εν λόγω επικριτικών σχολίων.

Παρουσιάζει έναν μάλλον μεσήλικα που λέει: «Ο βασικός λόγος που αντιπαθώ αυτούς, είναι γιατί με έφτασαν στο σημείο να συμπαθήσω τους άλλους!».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: Το νέο του σκίτσο για… τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές του"

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίες με τα ρουσφέτια

Μαλλιά κουβάρια σε δημόσια θέα για τις τροπολογίες έχουν γίνει κυβέρνηση και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπή που έχει πάρει η συζήτηση σε συνδυασμό με την απουσία της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν με εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία για όσο διάστημα παραμείνει ανοικτή η Βουλή προκάλεσε τρόμο και εκνευρισμό στα μέλη της Κο του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχουν καταθέσει δεκάδες ρυθμίσεις και τοπικές εξυπηρετήσεις.


voul1


«Δεν είναι δυνατόν να μην συζητηθούν οι τροπολογίες των βουλευτών. Πολλές από αυτές λύνουν κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε και εμείς εδώ που νομοθετούμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Μάκης Μπαλαούρας και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να έρθει σε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου και να αναθεωρήσει την αρχική απόφαση . Η γραμματέας της ΚΟ του κυβερνητικού κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου που ήδη έχει καταθέσει 4 τροπολογίες ανέφερε: «έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέτουμε προτάσεις. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές των βουλευτών αλλά μόνο των υπουργών. Δεν είναι ρουσφετολογικές οι ρυθμίσεις».

Η κυρία Βάλια Βαγιωνάκη είπε «οι βουλευτές αφού είναι ανοικτή η βουλή έχουν το δικαίωμα όπως σε όλες τις περιπτώσει να καταθέτουν προτάσεις και τροπολογίες. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση. Είναι δημοκρατικό καθήκον».

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι ώριμο είναι ότι σκέφτονται οι υπουργοί και μη ώριμο όσα σκέφτονται οι βουλευτές» είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος.

Στο ίδιο μήκος και οι τοποθετήσεις των Αικ. Ιγγλέζη, Ηλ. Καματερού, Ε. Καρακώστα κ.α.


voul2


Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνουν αποδεκτές τροπολογίες με αποτέλεσμα να μην φέρουν αντίστοιχα αιτήματα από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Βλέποντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός αντέδρασαν. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του κ. Χρήστου Σιμορέλη «εμείς ξέραμε από χθες ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες γι αυτό και δεν καταθέσαμε τις δικές μας. Θα έχουμε θέμα αν τώρα γίνουν αποδεκτές»

Έκκληση Φάμελου να προστατευθεί η κυβέρνηση και η Βουλή

Ο κ. Φάμελος προκειμένου να περιορίσει το κύμα αντίδρασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε έκκληση να «προστατευτεί η κυβέρνηση και η Βουλή» ενώ για να απαλλάξει το δικό του νομοσχέδιο από τις δεκάδες βουλευτικές τροπολογίες έκλεισε το μάτι στους «συντρόφους» του λέγοντας ότι «τι επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο και μπορείτε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς να επαναφέρετε τις προτάσεις σας».

«Έχει δημιουργηθεί ζήτημα και πρέπει να το διευκρινίσουμε. Είναι καθήκον και δικαίωμα των βουλευτών να ασκούν το έργο τους και κανείς από εμάς δεν το αμφισβητεί» είπε αρχικά για να προσθέσει «Αναφέρθηκα στην πρωτολογία μου ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι η στάση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα είναι να υποστηρίξει το κοινοβουλευτικό έργο με την υποστήριξη ρυθμίσεων που ωφελούν την κοινωνία».

«Ασκείται κακοπροαίρετη κριτική από την αντιπολίτευση προκειμένου να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα… Προτεραιότητα όλων μας είναι να υποστηριχθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια. Εχει ματώσει και η κοινωνία και εμείς. Εχουμε πιεστεί και έχουμε πιέσει την κοινωνία για αν βγει η χώρα από την κρίση. Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε την χώρα και να μην γυρίσουμε πίσω και χαθούν οι θυσίες. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει να μην δεχθούμε καμία από τις βουλευτικές τροπολογίες ως διαδικασία προστασίας της κυβέρνησης και της Βουλής για να έχουμε την μέγιστη εξασφάλιση οφέλους. Προστατέψτε την κυβέρνηση και την Βουλή από την κακοπροαίρετη κριτική» είπε ο κ. Φάμελος για να συνεχίσει «Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος σε κύρωση σύμβασης να τοποθετηθεί για θέματα παιδείας ή ΦΠΑ χωρίς την παρουσία των αρμόδιων υπουργών;». Πετώντας δε το μπαλάκι σε άλλους υπουργούς πρότεινε «Θα πρότεινα να ακολουθήσουμε άλλη διαδικασία. Η κατάθεση προτάσεων βουλευτών δεν θα γίνουν αποδεκτές σήμερα. Υπάρχει συζήτησι τις επόμενες ημέρες σε άλλα νομοσχέδια και αν το κρίνει η κυβέρνηση μπορεί εκεί να γίνει συζήτηση. Όμως πρέπει να προφυλάξουμε την κυβέρνηση»

voul3
Τα βουλευτικά αιτήματα

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχουν προσγειωθεί σχεδόν 15 βουλευτικές τροπολογίες. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν εξυπηρετήσεις πολεοδομικού κυρίως χαρακτήρα στις εκλογικές περιφέρειες των προτεινόντων. Ορισμένες ωστόσο έχουν γενικό χαρακτήρα και προσομοιάζουν με υπουργική ρύθμιση.

Μεταξύ των βουλευτικών τροπολογιών εντοπίζονται και οι εξής:

- Bουλευτής Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιμήκυνση κατά ένα έτος της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων

- Οι βουλευτές Kαβάλας με το κυβερνητικό κόμμα ζητούν στα κτίρια που έχουν κηρυχθεί νεώτερα μνημεία και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία να μην προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης οι χώροι άθλησης, σάουνας, κολυμβητήρια, πολλαπλών χρήσεων κ.α.

- Άλλη τροπολογία προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης μικρών υδατορεμάτων 

- Ο κ. Ιωάννης Σηφάκης ζητά την νομιμοποίηση αποδοχών και επιδομάτων σε εργαζόμενους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Εξοικονόμησης Ενέργειας

- Ο βουλευτής Δωδεκανήσων ζητά να εξαιρεθούν κτήρια από την 12μετρη λωρίδα για τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλούς τα Δωδεκάνησα

- Τροπολογία που υπογράφεται από τον κ. Μάκη Μπαλαούρα εξειδικεύει τα κριτήρια πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

- Οι Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης προτείνουν την αναδρομική εξαίρεση από την επιβολή ΦΠΑ των συμβάσεων που συνάπτουν οι ΦΟΔΣΑ με δήμους

- Η κυρία Κατερίνα Ιγγλέζη ζητά την εξίσωση της χωροθέτησης οινοποιιών και ζυθοποιείων

Η κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου με σειρά τροπολογιών ζητά μεταξύ άλλων:

- Τη μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο σε δάση και δασικές εκτάσεις κείμενες στα Επτάνησα για τις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε από το Βασιλικό Διάταγμα του 1836 περι ιδιωτικών δασών

- Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σεισμόπληκτων ακινήτων με ολική απαγόρευση χρήσης

- Την παράταση προθεσμίας καταβολής δαπανών περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στις 26-1-2014 και 3-2-2014\

- Την αύξηση του μεγέθους στις παραδοσιακές σοφίτες των σπιτιών στα Επτάνησα

Αποχώρησε η αντιπολίτευση

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ όπως έχει προαναγγείλει δεν μετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες νομοθέτησης προεκλογικών ρουσφετιών.

Από την πλευρά του Κινήματος αλλαγής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε «Δεν πιστεύει κανείς βουλευτής ότι η κυβέρνηση συγκινημένη από τις συμβάσεις αυτές έκρινε ότι πρέπει να τις φέρει τώρα και όχι σε ένα μήνα. Κάνετε την μεθόδευση ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε πριν από 10 ημερες για την ανάγκη εκλογών. Κρατάτε την Βουλή ανοικτή και φέρνετε και τροπολογίες. Είναι ανοίκειος κοινοβουλευτικά ο τρόπος που νομοθετείτε. Είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος» και ανακοίνωσε την αποχώρηση από την αίθουσα.

Το ίδιο έπραξε και η κυριά Λιάνα Κανέλλη χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την διαδικασία.

Βροχή και οι υπουργικές τροπολογίες

Την ίδια ώρα πάντως στην Βουλή εξακολουθούν να καταφθάνουν υπουργικές τροπολογίες.

Ειδικότερα, ρύθμιση του υπουργείου περιβάλλοντος προβλέπει την παράταση εως 30.8.2019 της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών και εως 31.12.2019 της προθεσμίας για την εξέταση των αντιρρήσεων.

Με άλλη ρύθμιση τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης πράξεων πολεοδομικών μελετών

Υπερτροπολογία του υπουργείου Διοικητικής ανασυγκρότησης προβλέπει:

- την νέα παράταση μέχρι 31.12.2019 (λήγουν 28.6.2019) για κατ εξαίρεση αποσπάσεις υπαλλήλων οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος κινητικότητας, για δημοτικούς αστυνομικούς κ.α.

- την 6μηνη παράταση των συμβάσεων προσωπικού υπηρεσιών φύλαξης, και καθαριότητας σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και ανεξάρτητες αρχές

- την κατάργηση διατάξεων του νόμου για το σύστημα αξιολόγησης
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τροπολογίες με τα ρουσφέτια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news