facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Αυθαίρετα: Προεκλογική ρύθμιση νομιμοποιεί 300.000 στρέμματα δασικών οικισμών

Το νομοσχέδιο για την αναστολή κατεδάφισης αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που κρατούσε επί ένα χρόνο στο συρτάρι η κυβέρνηση και αναμόρφωσε μετά την τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσε την Παρασκευή το απόγευμα στην βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Ένα μήνα πριν τις εκλογές και ενώ με πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η ρύθμιση, η κυβέρνηση βγάζει νέους “λαγούς” από το καπέλο της προς άγρα ψήφων, στο παρά πέντε της παύσης του νομοθετικού έργου της βουλής που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει την αναστολή από την κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στα ιώδη περιγράμματα των δασικών χαρτών για 25 χρόνια (είναι το χρώμα με το οποίο αποτυπώθηκαν οι αυθαίρετοι οικισμοί στους δασικούς χάρτες που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση) και έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Ιουλίου του 2011. Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε και μια δεύτερη κατηγορία που αφορούσε τα κτίσματα που είχαν ανεγερθεί προ του 1975, για τα οποία έδινε περίοδο χάριτος 40 χρόνια. Η κατηγορία αυτή αποσύρθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, οι δασικές χάρτες με τους αυθαίρετους οικισμούς εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση, προκειμένου να μην εμποδίσουν την διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών. Συνολικά, από τους ΟΤΑ έχουν δηλωθεί συνολικά 300.000 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων. Οι προβλέψεις του νόμου δεν αφορούν μεμονωμένα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά όσα βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων δηλαδή δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα κ.α Ωστόσο ερωτηματικά προκαλούν οι νέες ρυθμίσεις καθώς δίνουν την δυνατότητα σε όσους έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους των αυθαιρέτων που αφορούν μεμονωμένα αυθαίρετα, να δηλώσουν οικειοθελώς την απένταξή τους και εφόσον είναι ενήμεροι ως προς την καταβολή των δόσεων, να ενταχθούν στον παρόντα νόμο με έκπτωση 20% στο ενιαίο πρόστιμο. Πιθανολογείται ότι με την πρόβλεψη αυτή ο νομοθέτης επιδιώκει να αποκαταστήσει περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στα όρια του νόμου.

Με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται, μέσα σε τρεις μήνες από τον έλεγχο των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις από την Ελληνικό Κτηματολόγιο και τις αρμόδιες διευθύνσεις δασών, οι χάρτες αναρτώνται. Προϋπόθεση είναι η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους όπως η έκταση, η αξία της δασικής γης και το κόστος αναδάσωσης. Όσα κριθούν ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο θα απεικονίζονται στο χάρτη με κυανό χρώμα.

Έως 100 δόσεις η πληρωμή του προστίμου

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την καταβολή ενιαίου δασικού προστίμου, το οποίο περιλαμβάνει κτίσματα που βρίσκονται εντός του ιώδους περιγράμματος, τον χώρο που έχει καταληφθεί στο περιβάλλον και τις συνοδές εγκαταστάσεις. Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται βάσει αλγόριθμου με κριτήρια όπως την αξία της δασικής έκτασης που έγινε η κατάληψη του χώρου που υπάγεται στην ρύθμιση, το κόστος αναδάσωσης, την έκταση της εκχέρσωσης, την επιφάνεια των κτισμάτων και των υπογείων.

Ο νόμος προβλέπει την καταβολή του προστίμου σε 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ ή εφάπαξ καταβολή με έκπτωση 20% εφόσον η καταβολή γίνει μέσα στην τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα της δήλωσης υπαγωγής.

Καθυστέρηση πληρωμής 5 δόσεων συνεπάγεται την έκπτωση από την ρύθμιση με την επιβολή των αναλογούντων διοικητικών προστίμων.

Δεν απαλλάσσονται από την αναστολή κατεδάφισης κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιές, εφόσον τα κτίρια αυτά ανεγέρθηκαν μετά την κήρυξη της αναδάσωσης ή εμπίπτουν σε Ζώνη Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας, οριοθετημένης με βάση την νομοθεσία των ρεμάτων.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει εντός 6 μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ποσά που έχουν καταβληθεί βάσει διοικητικών κυρώσεων για παράβαση της δασικής νομοθεσίας δεν επιστρέφονται και δεν συμψηφίζονται.

Τυχόν ποινικές διώξεις για ανέγερση κτιρίων εντός δασών και δασικών εκτάσεων αναστέλλονται με την προσκόμιση βεβαίωσης υπαγωγής. Η αίτηση υπαγωγής στο νόμο γίνεται μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη του παρόντος και μπορεί να τροποποιείται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυθαίρετα: Προεκλογική ρύθμιση νομιμοποιεί 300.000 στρέμματα δασικών οικισμών"

Ο Αρκάς κάνει.... αποτίμηση του κυβερνητικού έργου (φώτο)

Ένα νέο σκίτσο για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε πριν από λίγο στο Facebook ο Aρκάς.

«Κατάφεραν το αδύνατο! Να βγάλουν στην πολιτική ακόμα χειρότερο όνομα από αυτό που ήδη είχε» αναφέρει στο καυστικό σχόλιο του

Δείτε το σκίτσο:



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς κάνει.... αποτίμηση του κυβερνητικού έργου (φώτο)"

ΚΙΝΑΛ: Καθημερινότητα η αντισυνταγματική συμπεριφορά της κυβέρνησης

«Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ανώτατη Ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν κέρδισε το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε η αναγκαία θωράκιση του θεσμού», ανέφερε ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε πως «επικράτησαν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι θεσμικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες, η εμμονή του στη χειραγώγηση του θεσμού της Δικαιοσύνης. Οι τελευταίες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα είναι οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας για τους θεσμούς».

«Ποτέ στο παρελθόν μετά την μεταπολίτευση η αντισυνταγματική συμπεριφορά της Κυβέρνησης δεν αποτελούσε καθημερινότητα για τη λειτουργία των θεσμών. Για τη χώρα, τους πολίτες και την ποιότητα της Δημοκρατίας είναι ανάγκη να τα αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν μαζί με την κακή ανάμνηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων», επεσήμανε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Καθημερινότητα η αντισυνταγματική συμπεριφορά της κυβέρνησης"

Στουρνάρας: Ανάγκη να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων

Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, ο διοικητής της ΤτΕ εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη κρίση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο παρενέβη στην αγορά αγοράζοντας από την αγορά πάσης φύσεως ομόλογα, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα τίτλους αξίας άνω των 3,5 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ της ΕΕ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι τράπεζες αλλά και το εποπτικό τους πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά ταύτα προκλήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την αποτελεσματική εποπτεία των λεγόμενων «σκιωδών τραπεζών», είπε.

Τέλος υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί στο διηνεκές να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, χρειάζεται η συνδρομή της δημοσιονομικής πολιτικής σε όποιες χώρες διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Ανάγκη να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων"

Παραδίδεται το πρώτο τμήμα της νέας Παραλιακής - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος

Την κατανόηση των πολιτών για τις προσωρινές ρυθμίσεις της κυκλοφορίας που θα ισχύουν από σήμερα στις 10:00 μ.μ. έως την ίδια ώρα του Σαββάτου, ζητά η Περιφέρεια Αττικής λόγω του πλήρους αποκλεισμού ολόκληρης της νέας Παραλιακής μετά τον Α/Κ Κηφισού προς Γλυφάδα, ενόψει της παράδοσης τμήματος της νέας Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Πρόκειται για μια προσωρινή αναστάτωση, σημειώνει η Περιφέρεια σε ανακοίνωση της, ενόψει της παράδοσης ενός μεγάλου έργου, υπερτοπικής σημασίας, που αλλάζει ριζικά την όψη του παραλιακού μετώπου. Η πρώτη φάση της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, του μεγαλύτερου δημόσιου έργου σήμερα στην πατρίδα μας, που ταυτόχρονα απαλλάσσει τους πολίτες των Δήμων Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας από την πλημμυρική απειλή, γίνεται σήμερα πραγματικότητα, με την παράδοση του πρώτου τμήματος της Λεωφ. Ποσειδώνος.

Η κυκλοφορία, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου της Τροχαίας, την οποία η Περιφέρεια ευχαριστεί για τη συνεργασία, θα εκτρέπεται από σήμερα, στις 10:00 μ.μ. έως αύριο στις 8 π.μ.. Στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση κυκλοφορίας με τουλάχιστον ένα ρεύμα από Λαμία και ένα από Πειραιά έως την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις 10:00 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδίδεται το πρώτο τμήμα της νέας Παραλιακής - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ποσειδώνος"

Έμμεσο μήνυμα Μαξίμου σε Παυλόπουλο: «Συνταγματική υποχρέωση» η υπογραφή της απόφασης

Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στην ανακοίνωση της Πειραιώς για την «πραξικοπηματική» κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ορίσει τους δικούς του εκλεκτούς στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ενώ ο ίδιος έχει προαναγγείλει εκλογές, έχοντας χάσει έτσι ουσιαστικά την δημοκρατική νομιμοποίηση για την κυβέρνησή του. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει έμμεσο μήνυμα στον Προκόπη Παυλόπουλος, ο οποίος φαίνεται πως αρνείται να υπογράψει την αμφιλεγόμενη και προβληματική νομικά και πολιτικά απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πως είναι υποχρεωμένος να το πράξει με βάση το Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έμμεσο μήνυμα Μαξίμου σε Παυλόπουλο: «Συνταγματική υποχρέωση» η υπογραφή της απόφασης"

Στη βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες

Το σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις προτάσεις της Κεντρικής Νομοθετικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και την ανάγκη διαχείρισης των περιοχών με αυθαίρετη δόμηση εντός εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.
Οπως αναφέρουν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην τελική κατάθεση του σχεδίου νόμου με το οποίο:
• δεν χρησιμοποιείται πια η έννοια των οικιστικών πυκνώσεων, αλλά γίνεται αναφορά μόνο στις περιοχές ιώδους περιγράμματος (έτσι απεικονίζονται στην εφαρμογή του Ελληνικού Κτηματολογίου στην οποία αναρτώνται οι δασικοί χάρτες), οι οποίες εξαιρέθηκαν κατά την ανάρτηση του ευρύτερου δασικού χάρτη
• καταργείται η εξαίρεση από την ανάρτηση των δασικών χαρτών των περιοχών αυτών,
• εισάγεται διαδικασία διπλού ελέγχου των εκτάσεων που υποδείχθηκαν ως τέτοιες περιοχές και προβλέπεται η κατά προτεραιότητα περιβαλλοντική τους διαχείριση με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις
• δεν γίνεται διάκριση στα προ και στα μετά 11-6-1975 κτίρια, αλλά εξισώνεται η διάρκεια στα 25 χρόνια (στο αρχικό σχέδιο νόμου η διάρκεια στα προ 1975 ήταν 40 χρόνια)
• προβλέπεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, μετά την κατάλληλη επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, το οποίο θα καθορίζει την τελική περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών αυτών.
• δίνεται ο κατάλληλος χρόνος για να συνταχθούν τα σχετικά ΠΔ με βάση τις διατάξεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Συνολικά το σχέδιο νόμου, με βάση την πρόταση της ΚΕΝΕ, χωρίστηκε σε δύο κεφάλαια:
• το πρώτο αφορά τα άρθρα 1-15 που σχετίζεται με τις περιοχές ιώδους περιγράμματος
• το δεύτερο περιέχει άλλες διατάξεις που σχετίζονται με δασικούς χάρτες, δασωμένους αγρούς, χορτολιβαδικές εκτάσεις, ιερακοθηρία και τακτοποίηση υφιστάμενων θρησκευτικών χώρων σε εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.
Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου είναι οι εξής:
1. Αναρτώνται όλες οι εκτάσεις εντός των περιοχών ιώδους περιγράμματος που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης και αίτησης προδήλου σφάλματος στους πολίτες και για τις περιοχές αυτές. Οι νέοι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν μετά την εφαρμογή του νόμου δεν θα εξαιρούν τις προτεινόμενες από τους δήμους οικιστικές πυκνώσεις.
2. Ελέγχονται τα ιώδη περιγράμματα που υποδείχθηκαν από τους οικείους Ο.Τ.Α. σε δύο στάδια.
• Πρώτον για να διαπιστωθεί εάν τα περιγράμματα που υποδείχτηκαν από τους δήμους είναι σύμφωνα με τα κριτήρια. 
• Δεύτερον για να διαπιστωθεί από τις Διευθύνσεις Δασών ποιες εκτάσεις εντός των ιωδών περιγραμμάτων χρήζουν άμεσης προστασίας και απαιτείται η εκκίνηση των διαδικασιών κατεδάφισης των κτιρίων εντός αυτών και απαγορεύεται να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου
3. Προβλέπεται άμεση προστασία και κατεδάφιση για τα κτίρια και συνοδεύουσες αυτά κατασκευές που βρίσκονται: 
• σε εθνικούς δρυμούς, περιοχές Ramsar και περιοχές Δικτύου Natura 2000, εκτός εάν προϋπήρχαν του καθορισμού του προστατευτικού καθεστώτος, 
• σε προστατευτικά δάση, αιγιαλό, παλαιό αιγιαλό, ρέμα και άλλες κατηγορίες του νόμου 4495/2017, στον οποίο δεν υπάγονται αντιστοίχως κτίρια σε τέτοιες περιοχές, 
• σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν συνεπεία πυρκαγιάς και έχουν κηρυχτεί για αυτό τον λόγο αναδασωτέες κ.α. 
Με την ολοκλήρωση του διπλού αυτού ελέγχου καθορίζονται τα οριστικά ιώδη περιγράμματα τα κτίρια εντός των οποίων δύνανται να υπαχθούν σε ρύθμιση .
4. Εισάγεται η έννοια του δασικού ισοζυγίου η οποία απορρέει από την αναγκαιότητα αντιστάθμισης της επιβάρυνσης του δασικού περιβάλλοντος λόγω της απώλειας των οικοσυστημικών υπηρεσιών του και γενικότερα των άυλων προσφορών του, από τη δόμηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές εντός ιώδους περιγράμματος με δασικό υπόβαθρο.
5. Προβλέπεται αναστολή από την κατεδάφιση για 25 χρόνια για όσους θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου
6. Προβλέπεται η καταβολή ειδικού δασικού προστίμου που υπολογίζεται με βάση την αξία του δάσους, την αξία αναδάσωσης και άλλες μεταβλητές σχετιζόμενες με τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί και μειωμένο πρόστιμο για την πρώτη και μοναδική κατοικία.
7. Δημιουργείται ειδικό ταμείο ώστε τα χρήματα από το ειδικό δασικό πρόστιμο να αξιοποιηθούν σε δράσεις αποκατάστασης δασικού ισοζυγίου, όπως οι δασώσεις εκτάσεων μη δασικού χαρακτήρα, οι δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής Δασών και η χρηματοδότηση κατεδαφίσεων κτιρίων.
8. Θεσπίζεται διαδικασία για την οριστική, μέσω έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος σε επίπεδο Δήμου, περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών εντός των οριστικών ιωδών περιγραμμάτων με την επιλογή των κατάλληλων δράσεων αποκατάστασης του δασικού ισοζυγίου, που θα καταστεί εφικτή μετά από την συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που θα προκύψουν από την δημιουργία της νέας βάσης δεδομένων.
9 Προβλέπονται δράσεις εποπτείας, ελέγχου και λήψης κατασταλτικών μέτρων για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Όπως ανέδειξε και η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης η αυθαίρετη δόμηση εντός περιοχών που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπάρχει εδώ και δεκαετίες πολλές φορές με την ανοχή της πολιτείας.
Στο παρόν σχέδιο νόμου, έγιναν αποδεκτά τα σχόλια που υποβλήθηκαν κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και πιο συγκεκριμένα τα εξής:
• Υπολογισμός του ενιαίου δασικού προστίμου με βάση τις τιμές της γειτνιάζουσας περιοχής
• Έκπτωση προστίμου σε περίπτωση ένταξης σε παλαιότερους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων, με οικειοθελή δήλωση απένταξης από την τακτοποίηση που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν παράτυπη
• Υπαγωγή στις διατάξεις του σχεδίου νόμου και για τις περιοχές που εσφαλμένα υποδείχθηκαν ως κίτρινα περιγράμματα
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: 
«Καταθέσαμε πριν από λίγο στη Βουλή νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που επιλύει όλα τα προβλήματα που αναδείχθηκαν κατά την τελευταία τετραετία. Προβλήματα πολιτικής ανεπάρκειας και υστεροβουλίας των προηγούμενων κυβερνήσεων σε όλη τη μεταπολίτευση, που στέρησαν από την πατρίδα μας πόρους ανάπτυξης και πόρους διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Ειδικό θέμα που επιλύεται στο νομοσχέδιο είναι οι οικιστικές πυκνώσεις, όπου προβλέπεται ολοκλήρωση των δασικών χαρτών σε αυτές, ενώ αντιμετωπίζονται τα θέματα των δασωμένων αγρών, χορτολιβαδικές εκτάσεις σε περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου, χρονικές παρατάσεις για τους χάρτες που είναι σε εξέλιξη, εφαρμογή των δασικών χαρτών και στις περιοχές με πολεοδομικό σχέδιο σε εξέλιξη ή μη οριοθετημενο οικισμό, καθώς και λοιπά θέματα δασικής νομοθεσίας.
Πιθανά η προκήρυξη εκλογών δεν θα δώσει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με την κατάθεση όμως του νομοσχεδίου αποδεικνύουμε την επάρκεια επίλυσης αυτών των πολύ δύσκολων προβλημάτων με σεβασμό στις επιταγές του Συντάγματος αλλά και δεσμευόμαστε έναντι των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών από την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες"

Βουλή: «Όργιο» ρουσφετιών με προσλήψεις δικών τους παιδιών

«Όργιο» ρουσφετιών με προσλήψεις των δικών τους παιδιών, ημέτερων και κομματικών αφισοκολλητών παρατηρείται στην Βουλή τις τελευταίες ημέρες.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει από την ολομέλεια ρουσφετολογικές διατάξεις, το προεδρείο του κοινοβουλίου σπεύδει να τακτοποιήσει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετακλητούς που μετά τις εκλογές θα έπρεπε να αναζητήσουν κανονική εργασία.

Για την ώρα, φορέας υποδοχής είναι το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το προεδρείο προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας του σχετικού οργανογράμματος.

Σύμφωνα με τρεις αποφάσεις που αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια προσλαμβάνονται οι:

Ιδομενέας Μανωλιτσάκης με διετή σύμβαση (Διαβάστε την απόφαση πρόσληψης ΕΔΩ). Ο κ. Μανωλιτσάκης τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Παράλληλα, σύναψε συμβάσεις συνεργασίας με την επιθεώρηση εργασίας ενώ είναι και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη της κυρίας Ρένας Δούρου.

Στο Ίδρυμα της Βουλής προσλαμβάνεται με ετήσια σύμβαση και η Μαρίνα – Λελούδα Σκουρογιάννη (Διαβάστε την απόφαση πρόσληψης ΕΔΩ)  που έως πρόσφατα κατείχε θέση μετακλητής υπαλλήλου στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. 

Ετήσια είναι και η σύμβαση της Αλεξάνδρας Αλεξανδροπούλου (διαβάστε την απόφαση πρόσληψής της ΕΔΩ) που εως τον περασμένο Μάρτιο απασχολούταν ως μετακλητή στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Με σύμβαση αορίστου χρόνου διορίζεται και ο κ. Ευστράτιος Μπουρνάζος σε θέση δημοσιογράφου (διαβάστε την απόφαση πρόσληψης ΕΔΩ)


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: «Όργιο» ρουσφετιών με προσλήψεις δικών τους παιδιών"

Τέλος η απεργία στη ΔΕΠΑ

Κανονικά λειτουργούν από το απόγευμα όλα τα πρατήρια Fisikon, δηλαδή τα πρατήρια της ΔΕΠΑ που διανέμουν φυσικό αέριο, μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα μετά την αναστολή της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, λειτουργούν κανονικά τα πρατήρια Fisikon σε Ανθούσα και Άνω Λιόσια. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των κινητοποιήσεων τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν προβλήματα στην τροφοδοσία, μεταξύ άλλων και του στόλου λεωφορείων της ΟΣΥ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η απεργία στη ΔΕΠΑ"

ΝΔ για αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την εμπιστοσύνη της στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τον «αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε», τονίζει η ΝΔ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, η αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο είναι θεσμικά πρωτοφανής απόφαση «η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

Η απερχόμενη κυβέρνηση παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για αλλαγές στον Άρειο Πάγο: Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας"

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Στάση εργασίας στις 5/6 και συγκέντρωση έξω από το ΑΣΕΠ

Πανελλαδική στάση εργασίας όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι προκήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει αίτημα την άμεση έκδοση από το ΑΣΕΠ των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Παράλληλα η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στις 9.00 το πρωί της ίδιας ημέρας έξω από την κεντρική υπηρεσία του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6 και Λεωφ. Αλεξάνδρας-Αθήνα).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ – ΟΤΑ: Στάση εργασίας στις 5/6 και συγκέντρωση έξω από το ΑΣΕΠ"

Ο Τσίπρας διόρισε νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο - Διαφώνησαν δύο υπουργοί

Στην απόφασή του να διορίσει νέα ηγεσία στην κορυφή της ελληνικής Δικαιοσύνης  εν μέσω προεκλογικής περιόδου προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων συνταγματολόγων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Έπειτα από τεσσερισήμιση ώρες συνεδρίασης, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησής του στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε. Κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, υπουργοί ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι η Ειρήνη Καλού και νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, καθώς η σημερινή ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου. Επί του παρόντος θεωρείται αδιευκρίνιστο αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικυρώσει με την υπογραφή του το Προεδρικό Διάταγμα για τον διοιρισμό των προσώπων που θα καταλάβουν τις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Κι αυτό διότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως πλείστοι όσοι συνταγματολόγοι έχουν υπογραμμίσει ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άρα παραδέχθηκε ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε διορισμό νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του υποστηρίζοντας ότι ζήτησε τη συναίνεση της ΝΔ «προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης».  

«Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η άρνηση της ΝΔ «φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες». 

Χωρίς να δώσει την παραμικρή απάντηση στις αιτιάσεις των συνταγματολόγων ότι η επιλογή νέας ηγεσίας ενώ έχει ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου συνιστά καταδολίευση του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε για τη ΝΔ: «Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Τουλάχιστον δύο υπουργοί διαφώνησαν με τη μεθόδευση

Δύο υπουργοί, ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Σταθάκης διαφώνησαν με τη χρονική συγκυρία που αποφασίζεται ο διορισμός νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο αλλά και με τα πρόσωπα που επελέγησαν για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου. Επιφυλάξεις για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης εξέφρασαν ο Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Βίτσας. 

Το γεγονός ότι η απόφαση για διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως είναι άγνωστο αν θα επηρεάσει τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος πρέπει να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού της νέας ηγεσίας του ανωτάτου δικαστηρίου.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε:
«Η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.

Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης.  Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.

Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί.

Η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν.
Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους».

Γυναικεία τριπλέτα στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Το πράσινο φως που έδωσε ως πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για να πάρει άδεια το μέλος της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και η πειθαρχική καταδίκη του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν η προίκα της Δήμητρας Κοκοτίνης που την οδήγησε στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναδείχθηκε η Ειρήνη Καλού η οποία ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι.

Για τα επόμενα χρόνια η Δικαιοσύνη θα κυριαρχείται από άρωμα γυναίκας, εάν ληφθεί υπόψη ότι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας πρόεδρος είναι για τα επόμενα 4 χρόνια η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συμπληρώνοντας έτσι τη γυναικεία τριπλέτα στις κορυφές της Δικαιοσύνης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τσίπρας διόρισε νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο - Διαφώνησαν δύο υπουργοί"

Η Τουρκία θα τοποθετήσει τους S-400 για την προστασία των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο

Το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της ανάπτυξης των συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, τα οποία σκοπεύει να αγοράσει από τη Ρωσία, στη μεσογειακή ακτή της χώρας, κοντά στην περιοχή όπου τα τουρκικά πολεμικά πλοία φυλάσσουν τα πλοία που διεξάγουν εξερεύνηση ενεργειακών αποθεμάτων, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τοποθέτηση των S-400 στις ακτές της Μεσογείου θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή όπου οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί από τη διαμάχη γύρω από την ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου.

«Η Τουρκία βλέπει τα συστήματα S-400 ως αποτρεπτικό παράγοντα για την προστασία των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι αυξανόμενες αντιφάσεις κινδυνεύουν να φέρουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σε σημείο θραύσης» ανέφερε ο Μεχμέτ Σεϊφετίν Έρολ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Καταστάσεων Κρίσης και Πολιτικής στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αισθάνεται μια αυξανόμενη απειλή στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της υποστήριξης της Κύπρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Που αλλού θα εγκατασταθούν

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, οι ακτές της Μεσογείου δεν είναι η μόνη περιοχή πιθανής εγκατάστασης των S-400, όπως συζητούν οι εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συνεχίζεται η συζήτηση για τις τοποθεσίες εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο, ο Ακάρ δήλωσε ότι το σύστημα S-400 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της τουρκικής πρωτεύουσας- Άγκυρα, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας- Κωνσταντινούπολη, της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, καθώς και σε μια βιομηχανική μονάδα που δεν κατονόμασε ο υπουργός.

Οι πηγές του πρακτορείου πιστεύουν ότι η Τουρκία θα εγκαταστήσει σύστημα S- 400 για την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου, το οποίο κατασκευάζει η ρωσική κρατική εταιρεία Ροσατόμ στην Τουρκία, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική πύλη της Μοσκόβσκι Κομσομόλετς.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία θα τοποθετήσει τους S-400 για την προστασία των γεωτρήσεων στη Μεσόγειο"

Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

Την έναρξη του προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, για την περίοδο 2019-2020 για συνολικά 140.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Δικαιούχοι είναι όσοι κατά το έτος 2018:

α) είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή

β) έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

γ) έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

δ) συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

ε) είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων για τους δικαιούχους αλλά και τους παρόχους των τουριστικών καταλυμάτων ξεκινά την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 και ώρα 08.00 και λήγει την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 23:59.

Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και υποβολές αιτήσεων, ηλεκτρονικά στο http://www.oaed.gr/

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό"

Λύκεια: Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη για το έτος 2019-2020 – Δήλωση Γαβρόγλου

Από το ΥΠΠΕΘ ανακοινώθηκε χθες, 30-5-2019 η διδακτέα-εξεταστέα ύλη της Γ΄ ημερησίου και Γ΄ (τριετούς) – Δ΄ (τετραετούς) εσπερινού ΓΕΛ για το έτος 2019- 2020, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ύλη ανακοινώνεται από τον Μάιο, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών για το νέο σχολικό έτος.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Ανακοινώνουμε σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, την εξεταστέα ύλη για την Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-2020. Για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το σύνολο της ύλης συμπεριλαμβάνεται στα ήδη υπάρχοντα βιβλία, ώστε να μπορεί να διδαχθεί με άνεση από τους εκπαιδευτικούς και να εμπεδωθεί αποτελεσματικά από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνον μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει, και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών, να μην υπάρχουν αποπροσανατολιστικές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Εισάγεται νέα αντίληψη στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που ευνοεί την κατανόηση αντί της αποστήθισης. Η εξεταστέα ύλη ακολουθεί τη λογική και τη δομή της Γ’ Λυκείου, όπου τα τρία μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου θα διδάσκονται για 6 ώρες την εβδομάδα -μαζί με τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία- μάθημα υποχρεωτικό για όλα τα πεδία. Η εξεταστέα ύλη που μόλις ανακοινώθηκε είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα ώστε να αρχίσει βαθμιαία να εδραιώνεται η αντίληψη ότι τα παιδιά μπορούν να προετοιμάζονται με επιτυχία για τα πανεπιστήμια, επενδύοντας αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία».
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λύκεια: Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη για το έτος 2019-2020 – Δήλωση Γαβρόγλου"

ΗΔΙΚΑ: Αναβάθμιση ασφάλειας πρωτοκόλλου - Ενδεχόμενα προβλήματα στις υπηρεσίες

Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και διασφάλισης των προσωπικών ή/και ευαίσθητων δεδομένων που διαχειρίζεται, η ΗΔΙΚΑ θα προβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα στην αναβάθμιση του χρησιμοποιούμενου πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης διακινούμενων δεδομένων (transport layer encryption) αποκλειστικά σε TLS 1.2.

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να επηρεάσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα παρεχόμενα από την ΗΔΙΚΑ Πληροφοριακά Συστήματα και υπηρεσίες.

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κατασκευαστές λογισμικού εφαρμογών, ώστε εγκαίρως να αντιμετωπιστούν πιθανές δυσλειτουργίες και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εφαρμογών τους.

Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρεται προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν σε:

Α. Πρόσβαση μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος /φυλλομετρητή

Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείτε λογισμικό φυλλομετρητή (browser) και η πρόσβασή σας πραγματοποιείται μέσω των σχετικών συνδέσμων.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα εάν χρησιμοποιείτε παλαιά συστήματα, όπως ενδεικτικά ΗΥ με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows XP και Microsoft Windows Vista, τα οποία ως γνωστόν πλέον δεν υποστηρίζονται.

Β. Χρήση εφαρμογών λογισμικού τρίτων κατασκευαστών Στην περίπτωση αυτή για την πρόσβαση στις υπηρεσίες χρησιμοποιείτε εφαρμογές λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους κατασκευαστές (λογισμικά διαχείρισης ιατρείου, φαρμακείου κλπ), αξιοποιώντας κάποιο από την ΗΔΙΚΑ παρεχόμενο Application Programming Interface (API).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ "για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κατασκευαστές λογισμικού εφαρμογών, ώστε εγκαίρως να αντιμετωπιστούν πιθανές δυσλειτουργίες και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εφαρμογών τους.

Ενδέχεται όμως να αντιμετωπίσετε προβλήματα εάν χρησιμοποιείτε παλαιά συστήματα, όπως ενδεικτικά ΗΥ με λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows XP και Microsoft Windows Vista".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΔΙΚΑ: Αναβάθμιση ασφάλειας πρωτοκόλλου - Ενδεχόμενα προβλήματα στις υπηρεσίες"

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αυξημένα τροχονομικά μέτρα στο οδικό δίκτυο

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει σταδιακά από σήμερα έως και τη Δευτέρα η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, καθώς και μεγάλος αριθμός περιπολικών, μοτοσικλετών και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό.

Όπως έκανε γνωστό η ΕΛ.ΑΣ., ο σχεδιασμός των μέτρων της εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα θα κλιμακωθούν-κορυφωθούν τις ώρες και ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός τους έγινε από τη Διεύθυνση Τροχαίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξή τους σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Με την ευκαιρία, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου ότι «η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας».

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Να φορούν απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτοδιοικητικές εκλογές: Αυξημένα τροχονομικά μέτρα στο οδικό δίκτυο"

Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς

«Βουτιά» κάτω του 3% σημειώνει το 10ετές ομόλογο, με το κόστος του ελληνικού δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,904%, ενώ λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, υποχωρούσε στο 2,98%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης και οδηγεί το spread με το ιταλικό σε χαμηλό σημείο-ρεκόρ. Το 5ετές σημειώνει υποχώρηση κατά 7,4 μονάδες βάσης, κυμαίνεται στο 1,81%.

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται και το 10ετές γερμανικό ομόλογο, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό, κίνηση που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματαγορές. Σε μια κίνηση πίεσης προς την κυβέρνηση του Μεξικό για το μεταναστευτικό, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τις 10 Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Επιβαρυντικό κλίμα δημιουργούν τα στοιχεία από Κίνα, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Στο -0,2% το γερμανικό 10ετές

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,1 μονάδες βάσης, στο μείον 0,2%. Το γαλλικό 10ετές έπεσε κατά 1,8 μονάδα βάσης, στο 0,22%. Οι αποδόσεις του ολλανδικού 10ετούς επίσης υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, στο μείον 0,01%, για πρώτη φορά από το 2016.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury υποχωρεί 6,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 2,16%. Η απόδοση του 3μηνου εντόκου είναι για άλλη μια φορά υψηλότερη από αυτή του 10ετούς, στο 2,36%, σε μία ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για δυνητική ύφεση.

Ισχυρές πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα

Ωστόσο, έντονες πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα, με το 10ετές να ενισχύεται κατά 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,74%. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε το α' τρίμηνο και αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση υπήρξε και σε τριμηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις στην ιταλική κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας. Παράλληλα, Ιταλική κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται σε αντιπαράθεση, με τις Βρυξέλλες να στέλνουν επιστολή στη Ρώμη και να ζητούν εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικά ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του δεκαετούς"

Bloomberg: Γιατί οι Έλληνες στράφηκαν εναντίον του επαναστάτη ηγέτη τους

«Ήρθε το τέλος του Τσίπρα;» θέτει το ερώτημα το Bloomberg για να δώσει την απάντηση: «Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά, όμως πολιτικοί παρατηρητές συστήνουν να μην θεωρείται ξεγραμμένος ο 44χρονος πολιτικός.

Ο Μητσοτάκης, που έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας, θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός, ωστόσο το κόμμα του Τσίπρα θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έχει μια φιλελεύθερη ατζέντα που περιλαμβάνει γενναίες περικοπές κρατικών δαπανών και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».

Και σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, τι απέγινε η υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επίμονα υψηλή ανεργία και η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές των Ελλήνων και μείωσαν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%. Στις αρχές Μαΐου ο Τσίπρας προσπάθησε να κατευνάσει τους ψηφοφόρους με ένα πακέτο παροχών 1,6 δισ. ευρώ, που σήμανε τον συναγερμό στους πιστωτές.

Μετά την δραματική του νίκη το 2015, ο πρωθυπουργός έχει αντιμετωπίσει διαρκείς προκλήσεις, επιβιώνοντας από πέντε προτάσεις μομφής, ένα δημοψήφισμα και πρόωρες εκλογές μόλις οκτώ μήνες μετά την εκλογή του. Όντας ικανότατος πολιτικός, ο Τσίπρας κατόρθωσε να στρατεύσει το άλλοτε περιθωριακό κόμμα του στο σκοπό του σοβαρού περιορισμού των κρατικών δαπανών και άλλων δημοσιονομικών περικοπών που επέβαλε η Τρόικα.

Προέκυψαν όμως άλλες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων η πικρή διαμάχη για την ονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Γιατί οι Έλληνες στράφηκαν εναντίον του επαναστάτη ηγέτη τους"

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αποκτά Πρεσβεία και Γενικό Προξενείο στα Σκόπια

Σε Πρεσβεία αναβαθμίζεται το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, το Γραφείο Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου αναβαθμίζεται σε Γενικό Προξενείο.

Σε αντίστοιχες ενέργειες αναβάθμισης της Διπλωματικής και Προξενικής Αρχής που διαθέτουν στην Ελλάδα προχώρησαν και τα Σκόπια, στο πλαίσιο των σχέσεων, όπως διαμορφώθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, τα Σκόπια αποκτούν Πρεσβεία στην Αθήνα (έναντι Γραφείου Συνδέσμου) και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη (έναντι Γραφείου Προξενικών, Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δυνάμει του Άρθρου 10 της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών, προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων για την αναβάθμιση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια σε Πρεσβεία, του Γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου σε Γενικό Προξενείο και, αντιστοίχως, για την αναβάθμιση του Γραφείου Συνδέσμου της Βορείου Μακεδονίας στην Αθήνα σε Πρεσβεία και του Γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης σε Γενικό Προξενείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αποκτά Πρεσβεία και Γενικό Προξενείο στα Σκόπια"

ΟΑΕΔ: Παράταση για τις εγγραφές στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών παιδιών στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ γνωστοποίησε προς τους δικαιούχους γονείς που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ότι δίνεται παράταση έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 και ώρα 14.00 για την υποβολή αιτήσεων εγγραφών και επανεγγραφών βρεφών και νηπίων για τη σχολική περίοδο 2019-2020 στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι κανονικά η προθεσμία λήγει σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου 2019.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τα παιδιά (βρέφη-νήπια) των δικαιούχων του ΟΑΕΔ:

– Από οκτώ μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2019) έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και κατ΄εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018), για τους 298 δήμους από τους 325 της χώρας.

– Η λειτουργία των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το ωράριο λειτουργίας των Σταθμών ξεκινά στις 6:45 και τελειώνει στις 16:00.

– Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους για τις θερινές διακοπές τον Αύγουστο και α) από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, β) από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και κατά τις επίσημες αργίες των δημοσίων υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές.

– Στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

– Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν.

Οι γονείς–κηδεμόνες των βρεφών-νηπίων, για να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς σταθμούς τις εργάσιμες ημέρες από τις 9.00 μέχρι τις 14.00.

Βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί:

1. Β. Ν. Σ. Αγίας Βαρβάρας, Αρχιμήδους 25 & Κερκύρας, Τηλ. 210 5697490

2. Β. Ν. Σ. Άνω Λιοσίων, Καλλικράτους 16 ( Ζοφριά ), Τηλ. 210 2315755

3. Β. Ν. Σ. Ελευσίνας, Δραγούμη 29 Ελευσίνα, . Τηλ. 210 5542052.

4. Β. Ν. Σ. Κερατσινίου, Χανίων 5 Κερατσίνι, Τηλ. 210 4008105.

5. Β. Ν. Σ. Μενιδίου, Αγ. Βασιλείου 1 & Αθηνάς Υγείας, Αχαρναί,

Tηλ. 210 2477950

6. Β. Ν. Σ. Μοσχάτου, Καλύμνου 5 Μοσχάτο, Τηλ. 210 9566727

7. Β. Ν. Σ. Ολυμπιακού Χωριού, Νικολάου Κακλαμανάκη 22 και Καλλιπάτειρας. Τηλ.

210 2476610

8. Β. Ν. Σ. Περιστερίου, Εθνικής Αντιστάσεως 127 & Φερών Περιστέρι,.

Τηλ. 210 5754610

9. Β. Ν. Σ. Αγρινίου, Θυσίας & Παπαλέξη Δηματά Αγρίνιο, Τηλ.26410 45425

10.Β. Ν. Σ. Άρτας, Εργατικές Κατοικίες, Γέφυρα Άρτας, Τηλ.2681074345

11.Β. Ν. Σ. Δράμας, 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Δράμας Σερρών

Τηλ. 2521046855

12.Β. Ν. Σ. Ηγουμενίτσας Π. Αθηναγόρα 33, Ηγουμενίτσα, Τηλ. 2665028549

13.Β. Ν. Σ. Ιωαννίνων Τσακάλωφ 10, Ιωάννινα, Τηλ.2651074776

14.Β. Ν. Σ. Καλαμάτας Δυτ. Εμπορικό Κέντρο Αγ. Τριάδας Καλαμάτα, Τηλ.27210

21984

15.Β. Ν. Σ. Καρδίτσας Εθνάρχου Μακαρίου & Μονής Πέτρας Καρδίτσα, Τηλ.

2441079391

16.Β. Ν. Σ. Καρπενησίου Ύδρας & Καλύμνου, Καρπενήσι, Τηλ. 2237080505

17.Β. Ν. Σ. Κομοτηνής Παλ. Καβακλιώτικα, Κομοτηνή, Τηλ.2531028728

18.Β. Ν. Σ. Μεσολογγίου Αλίπεδο Μεσολογγίου – Πάροδος Σταχροπούλου,

Τηλ.26310 51765

19.Β. Ν. Σ. Νάουσας Νικολάου Αναδολή 36, Τηλ. 2332027141.

20.Β. Ν. Σ. Ξάνθης Γ. Κονδύλη & Τυρολόης, Ξάνθη Τηλ. 2541029777

21.Β. Ν. Σ. Πατρών Νοταρά 16 Πάτρα,. Τηλ. 2610435634.

22.Β. Ν. Σ. Πυλαίας Θεσσαλονίκης Λαζάρου Τσιάμη 74-76 Πυλαία Θεσσαλονίκης,

Τηλ. 2310919409

23.Β. Ν. Σ. Σερρών Μεραρχίας 158 Σέρρες, Τηλ. 2321038401.

24.Β. Ν. Σ. Τρικάλων 5ου Συντάγματος & Μαρτύρων Τρίκαλα,

Τηλ. 20431033223

25.Β. Ν. Σ Λάρισας Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης Τηλ. 2410592655

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα δημιουργηθούν προσωρινοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής για βρέφη από 8 μηνών έως και 17 μηνών, από 18 μηνών έως και 30 μηνών και από 31 μηνών έως την προσχολική ηλικία.

Μέσα σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών, οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν ενστάσεις στους κατά τόπους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς.

Οι τελικοί πίνακες επιλογής θα αναρτηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης καθορίζονται από την υπ’ αριθμ. 2229/32/14.05.2019 Απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ.

Περισσότερες πληροφορίες και έντυπα της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Παράταση για τις εγγραφές στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς"

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: 1.000 ευρώ σε φοιτητές - Αρχίζουν οι αιτήσεις

Από την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 έως και την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, θα πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (https://stegastiko.minedu.gov.gr).

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος ΑΦΜ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2018. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών για το φοιτητικό επίδομα συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 ΚΥΑ)
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ)
Η οριστική υποβολή της αίτησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: 1.000 ευρώ σε φοιτητές - Αρχίζουν οι αιτήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news