facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Έρχεται παράταση ενός μήνα για φορολογικές δηλώσεις και 120 δόσεις

Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και στην δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων προανήγγειλε η κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ.

Λόγω εκλογών", ήδη άρχισαν να προαναγγέλεται πως θα δοθούν παρατάσεις για υποχρεώσεις και ρυθμίσεις χρεών στην εφορία (ή και στον ΕΦΚΑ ενδεχομένως) που έληγαν στα τέλη Ιουνίου.

Αν και δεν διαφαίνεται να ανακύπτει κάποιος προφανής λόγος που να εμπόδιζε τις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις χρεών ή πληρωμών, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει τις ημερομηνίες πληρωμών μετά τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα πρέπει να ανακοινωθεί ότι οι διορίες πληρωμών και υποβολής δηλώσεων ή αιτήσεων ρύθμισης χρεών στην εφορία θα παραταθούν μαζικά.

Και αυτό είναι ίσως μόνον η αρχή γιατί, όπως είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην συνένετυξή του χθες στον Alpha, η Βουλή θα μείνει ανοικτή για να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις –δηλαδή και όποια άλλα τυχόν νέα μέτρα ή παροχές θέλει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ή να ακυρώσει.

Σε αντίθεση πάντως με όσα έλεγε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών που εισηγείτο «εκλογές όσο αργότερα γίνεται» προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο για να φανεί το έργο που έχει γίνει στην Οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε εχθές την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επικαλούμενος την ανάγκη "να μη διαταραχθεί η πορεία της Οικονομίας από μία μακρά προεκλογική περίοδο".

Ενώ δηλαδή το Μαξίμου αναγνωρίζει τώρα κίνδυνο για την Οικονομία, ο κύριος Τσακαλώτος έλεγε μέχρι προσφατα σε συνομιλητές του πως «πουθενά και από κανέναν» ξένο επενδυτή ή παράγοντα της Οικονομίας δεν άκουγε ανησυχίες για κίνδυνο παράτασης της πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις ευρωεκλογές. Και για αυτό αποσυνέδεε τις εθνικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, δείχνοντας σαν ιδανικό χρόνο διενέργειάς τους τον Οκτώβριο. Δεν παρέλειπε πάντως να συμπληρώνει, σε κάθε περίπτωση, πως εμπιστεύεται το «ένστικτο» του Πρωθυπουργού, εννοώντας μάλλον όμως τις εκλογικές σκοπιμότητες και όχι τις ανάγκες της Οικονομίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται παράταση ενός μήνα για φορολογικές δηλώσεις και 120 δόσεις"

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς: Σε επ’αόριστον απεργία τα διαγνωστικά 10 Ιουνίου

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, με το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προκειμένου να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις, για τον κλάδο.
Αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επ΄ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρευρέθη και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φ.Πατσουράκος, εκφράστηκε ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή της προηγούμενης κινητοποίησης που ξεπέρασε το 90%.
Ξεκαθαρίστηκε ότι ο ΙΣΑ συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του clawback και του rebate που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.
Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.
Βασικά αιτήματα είναι:
  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και  κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
  • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς: Σε επ’αόριστον απεργία τα διαγνωστικά 10 Ιουνίου"

Αρκάς: Η αντίθεσή μου με την απερχόμενη κυβέρνηση είναι αισθητικής, ηθικής και εν τέλει πολιτισμικής φύσης

Με δύο νέα σκίτσα κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης «χτύπησε» την Τετάρτη ο Αρκάς.

Ο γνωστός σκιτσογράφος δημοσίευσε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook τρία νέα σκίτσα, με τα οποία αναφέρεται στο σεβασμό «όλων» των απόψεων από τον πρωθυπουργό, στις προεκλογικές παροχές, αλλά και απαντά στο ερώτημα «ποιος ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της τελευταίας τετραετίας».

aarkas00000000
arkas0000




Στη συνέχεια, ωστόσο, από την διαχείριση της σελίδας του Αρκά στο Facebook, έγινε η κάτωθι ανάρτηση-ανακοίνωση, αναφορικά με το κατά πόσον τα σκίτσα του είναι πολιτικά. 




Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πολλλούς χρήστες του Facebook, καθώς εξελήφθη ως... απολογία του γνωστού σκιτσογράφου, που επανήλθε έτσι και με νέα, τέταρτη ανάρτηση, με ένα εύγλωττο σκίτσο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: Η αντίθεσή μου με την απερχόμενη κυβέρνηση είναι αισθητικής, ηθικής και εν τέλει πολιτισμικής φύσης"

Ομολογία νέας ήττας από τον Χ.Βερναδάκη: «Δύσκολη η ανατροπή – Τα ήξερε όλα ο Τσίπρας»

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί, τρνισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Υποστήκαμε μεγάλη φθορά από το 2015 και μετά», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ακόμα και ως μια «πρώτη στρατηγική νίκη που έχει επιτευχθεί» εξηγώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν τις ευρωεκλογές ενώ όπως είπε δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε όλα τα στοιχεία και ότι ο ίδιος τον απομόνωσε: «Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος που τον απομονώνει;» διερωτήθηκε ακόμη, απαντώντας στα εσωκομματικά πυρά για την τακτική που ακολουθήθηκε.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης κατηγορείται επειδή -όπως λένε- εφοδίαζε επί μήνες με λανθασμένα στοιχεία για τους συσχετισμούς των κομμάτων το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία νέας ήττας από τον Χ.Βερναδάκη: «Δύσκολη η ανατροπή – Τα ήξερε όλα ο Τσίπρας»"

Bloomberg: Σίγουρες οι αγορές για νίκη της ΝΔ, δύσκολα τα πράγματα για τον Τσίπρα

«Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά για τον Αλέξη Τσίπρα», γράφει το Bloomberg, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ήδη τη νίκη της ΝΔ στις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου.

Στη σύντομη ανάλυσή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και τις οικονομικές εξελίξεις που προέκυψαν από αυτές, το Bloomberg στέκεται ιδιαίτερα στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

«Οι αγορές ήδη προεξοφλούν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν η ΝΔ χρειαστεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού, δεν θα έχει πρόβλημα να βρει συμμάχους. Οπότε, φαίνεται απίθανο να υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης», αναφέρει το Bloomberg.

Αναφορικά με το αν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, το Bloomberg εκτιμά ότι μπορεί να μπουν στη Βουλή ακόμη και 6 ή 7 κόμματα μετά τις πρόωρες εκλογές, ανάμεσά τους και το ΜεΡΑ25. «Ο αριθμός των εδρών που παίρνει ο νικητής των εκλογών εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα πιάσουν το όριο του 3%. Ένας από τους νέους παίκτες από τις ευρωεκλογές, το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να εκλέξει βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι έξι ή ακόμη και επτά κόμματα μπορεί να μπουν στη Βουλή, κάνοντας δύσκολο για τον Μητσοτάκη να εξασφαλίσει πλήρη πλειοψηφία 151 εδρών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσο για το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το Bloomberg σημειώνει ότι η ΝΔ «γρονθοκόπησε τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, κερδίζοντας τις ευρωεκλογές κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες», κάτι που δεν άφησε στον πρωθυπουργό «άλλη επιλογή από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Τσίπρας ελπίζει ότι αυτό μπορεί να περιορίσει τη ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει υποστήριξη εδώ και κάποιο διάστημα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Σίγουρες οι αγορές για νίκη της ΝΔ, δύσκολα τα πράγματα για τον Τσίπρα"

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου» εν όψει εκλογών

«Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές» είναι η... γραμμή που βγαίνει από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, που είχε διάρκεια περίπου 4,5 ωρών και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:30. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ήταν μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις που έχουν γίνει ποτέ...

Κατα πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος μπροστά στη μάχη των εθνικών εκλογών. Σημειώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας ταυτόχρονα τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος νίκης στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να σταματήσει η εσωστρέφεια.

Στη σύσκεψη, κεντρικό θέμα ήταν η καμπάνια και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών. Στο τραπέζι βρέθηκε η χάραξη στρατηγικου σχεδιασμού, μετά το «χαστούκι» που έδωσε, κυρίως, η μεσαία τάξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, ενώ υπήρξε προβληματισμός για το μήνυμα που θα στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, εν όψει των εθνικων εκλογών.

Το θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη ήταν επίσης στο τραπέζι, με τα στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, να τάσσονται υπέρ, χωρίς να εκφραστούν διαφωνίες. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά ειπώθηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση. ΟΙ ίδιες πηγές μιλούσαν για μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις που έχουν γίνει ποτέ.

«Το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμα του για την επόμενη 4ετια, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών» ήταν το συμπέρασμα της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες ημέρες, καθώς και περιοδείες όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, «που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας»

Μετά το σοκ της Κυριακής και τη μεγάλη ήττα από τη ΝΔ, στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι βαρύ και πολλοί προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι συνέβη. Αρκετοί άφησαν αιχμές για συμπεριφορές στελεχών που απομάκρυναν τον κόσμο. Άλλοι «είδαν» επικοινωνιακά λάθη και άλλοι ζήτησαν παραιτήσεις. Στο στόχαστρο έχουν μπει αρκετοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκονται δίπλα του σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο υπουργός Επικρατείας Xριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην Κουμουνδούρου στις 13:50 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, έγινε γνωστό πως αποχώρησαν ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, φέρεται να ανέδειξε ως βασικότερη αιτία της ήττας «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική που δεν ήταν δικιά του, αλλά αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού». Αναφερόμενος ωστόσο στις συμπεριφορές και το ύφος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δόθηκαν λαβές για παρεξηγήσεις και τροφοδοτήθηκε η προπαγάνδα των αντιπάλων».

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση έλεγαν πως η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη αναμενόταν να βρεθεί στο στόχαστρο πολλών στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς το θέμα που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τον ευρωβουλευτή -πλέον, της ΝΔ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο- προκάλεσε την αντίδραση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου υπήρχε άλλωσε γκρίνια και για την κάλυψη που έδωσε ο πρωθυπουργός στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στον Χριστόφορο Βερναρδάκη «χρεώνεται» η υπεραισιοδοξία που υπήρξε στο θέμα των μετρήσεων, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή την ώρα που τα exit poll ήταν στον αέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε η εντύπωση ότι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα θα ήταν από τρεις έως πέντε μονάδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλά στελέχη της κυβέρνησης να εμφανίζονται σαν να έχουν άρνηση να αποδεχθούν το αποτέλεσμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έμοιαζε σοκαρισμένος από τη μεγάλη διαφορά.

Στον κ. Βερναρδάκη «χρεώνεται» και η σπουδή για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς εκ του αποτελέσματος πολλοί θεωρούν ότι έγινε γρήγορα και με φθαρμένα πρόσωπα. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι «το ΚΙΝΑΛ στο τέλος δεν θα βρίσκει την ψήφο του», χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως αλαζονική, καθώς δεν ήχησε καθόλου καλά στα αυτιά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν και για λάθος επικοινωνιακή τακτική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, τα οποία δεν προβλήθηκαν όπως θα έπρεπε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των συντάξεων που, αντί να βγει στην κυβέρνηση θετικά, τελικά λειτούργησε ως μπούμερανγκ.

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Σε περίπτωση που παρά την κατακραυγή η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στις επιλογές της, μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που μπορεί να «φρενάρει» τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Και αυτό διότι αυτός είναι που καλείται να εκδώσει το σχετικό προεδρκό διάταγμα και που, κατά το Σύνταγμα, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπογραφή του έως ότου λήξει η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα δηλαδή πριν τις κάλπες.

Να θυμίσουμε πως ο κ. Παυλόπουλος, το 2016 όταν και πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου νωρίτερα του κανονικού στη θέση της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου, είχε αρνηθεί να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα μέχρι να αποχωρήσει η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Θεωρείται μάλλον βέβαιο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα αλλάξει στάση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2016.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έθαψαν τα τσεκούρια του πολέμου» εν όψει εκλογών"

Η «καραμπόλα» που μπορεί να στείλει τον Νίκο Παπανδρέου στην Ευρωβουλή

Υποψήφιος στις εθνικές εκλογές προτίθεται να είναι ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που μπορεί να στείλει τον Νίκο Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ανδρουλάκης «θέλω να στηρίξω την παράταξη και στη μάχη των εθνικών εκλογών». Ο κ. Ανδρουλάκης επανεξελέγη πρώτος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ την περασμένη Κυριακή και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τους 170.000 σταυρούς. Ακολουθεί η Εύα Καϊλή που εκλέγεται και πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ποιά εκλογική περιφέρεια επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Αυτό θα αποφασιστεί σε συνάντηση που θα έχει με την Φώφη Γεννηματά.

Αν εκλεγεί στο εθνικό κοινοβούλιο τη θέση του στην Ευρωβουλή θα πάρει ο Νίκος Παπανδρέου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «καραμπόλα» που μπορεί να στείλει τον Νίκο Παπανδρέου στην Ευρωβουλή"

Ξεκινά η λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Υπογράφηκε η απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού για τη λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών, η οποία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είχε αναρτηθεί για διαβούλευση η οποία έληγε στις 14 Μαϊου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ΧΕΧ είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι χρήστες των ουσιών θα μπορούν να επισκέπτονται τους συγκεκριμένους χώρους έχοντας εξασφαλίσει οι ίδιοι και φέροντας μαζί τους τις ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες τους. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ότι πρέπει να τηρείται Μητρώο καταγραφής ληπτών υπηρεσιών των Χώρων, στο οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο η διεπιστημονική ομάδα κάθε Χώρου και το διοικητικό προσωπικό του.

Διευκρινίζεται ωστόσο στην απόφαση πως η πρόσβαση στο Μητρώο, η εξαγωγή δεδομένων, η επεξεργασία του, η πρόσβαση στα δεδομένα συγκεκριμένου/ης λήπτη/ριας και σε τρίτα, πλην της διεπιστημονικής ομάδας του ΧΕΧ, πρόσωπα ή φορείς θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις. Βασική γενική προϋπόθεση είναι η άδεια του φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ και η σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/Data Protection Officer – DPO).

Ποιοι φορείς μπορούν να αιτηθούν τη λειτουργία ΧΕΧ

Τέσσερα νοσοκομεία και τρεις Οργανισμοί θα μπορούν να λειτουργούν τους Χώρους αυτούς, σε σημεία αιχμής για τους χρήστες, κοινώς κοντά σε «πιάτσες» ναρκομανών. Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα μπορούν να έχουν στην αρμοδιότητά τους τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης είναι ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών, το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη».

Κάθε φορέας που αναπτύσσει τον ΧΕΧ και τις υπηρεσίες του πρέπει να τηρεί οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τον ΧΕΧ και αναλαμβάνει τη διοικητική και οικονομική εποπτεία των χώρων και των υπηρεσιών που παρέχουν.

«Οι εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 του ν. 4139/2013, ύστερα από άδεια που δίνεται από τον Υπουργό Υγείας, δύνανται να λειτουργούν Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) με στόχο τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε ένα μη επικριτικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία εκπαιδευμένου προσωπικού και με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» αναφέρεται στην απόφαση, και διευκρινίζεται πως «η κατοχή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΧΕΧ και εντός των παραπάνω Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, με την προϋπόθεση ότι αυτοί εγγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών των ΧΕΧ, δεν αποτελεί άδικη πράξη».

Εντός των ΧΕΧ παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

-Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για την ενέσιμη χρήση προαποκτημένων ναρκωτικών ουσιών από τους λήπτες/ριες των υπηρεσιών και τη βραχεία παραμονή τους αμέσως μετά τη χρήση.

-Κατάλληλος εξοπλισμός για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ΧΕΧ.

-Επείγουσα φροντίδα σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

-Συμβουλευτική ενημέρωση για την ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών κα την πρόληψη υπερδοσολογίας.

-Διασύνδεση με προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης και υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας.

-Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα με υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, παροχής σίτισης, ένδυσης, στέγασης και φιλοξενίας.

-Διασύνδεση με δομές επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

-Παρέμβαση στην κρίση.

-Συμβουλευτική και κατάλληλα μέσα (προφυλακτικά, σύνεργα χρήσης) για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ποιοι μπορούν να επισκέπτονται τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Οι λήπτες/ριες των υπηρεσιών των ΧΕΧ πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να μην παρακολουθούν πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης ή απεξάρτησης ή θεραπείας με υποκατάστατα και να μην συνοδεύονται από ανηλίκους κατά την επίσκεψη τους σε ΧΕΧ και να καταγράφονται στο Μητρώο Καταγραφής Ληπτών Υπηρεσιών του ΧΕΧ.

Οι ΧΕΧ θα διαθέτουν έως δώδεκα (12) θέσεις εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, τα οποία έχουν προ-αποκτηθεί από τους/τις λήπτες/ριες των υπηρεσιών των ΧΕΧ και θα βρίσκονται στην κατοχή τους κατά την είσοδο τους στον χώρο.

Θα λειτουργούν κατ’ ελάχιστο οκτώ ώρες καθημερινά και διαθέτουν ευδιάκριτα σημεία εισόδου, στα οποία τοποθετείται ειδική σήμανση.

Θα διαθέτουν κατάλληλους και επαρκείς χώρους για τις υπηρεσίες που παρέχουν και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η σύνθεση της ομάδας του προσωπικού των ΧΕΧ θα είναι μεικτή και διεπιστημονική. Η ομάδα προσωπικού του ΧΕΧ περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο έναν/μία επαγγελματία ψυχικής υγείας (ψυχίατρο ή ψυχολόγο), έναν/μία γενικό/ή ιατρό (και ελλείψει αυτού/ης ιατρού άλλης ειδικότητας και ελλείψει αυτού/ής ανειδίκευτου ιατρού), έναν/μία νοσηλευτή/τρια και έναν/μία κοινωνικό/ή λειτουργό, των οποίων την επιμόρφωση αναλαμβάνει ο φορέας που λειτουργεί τον ΧΕΧ.

Το προσωπικό ασφάλειας-φύλαξης, καθαριότητας, καθώς και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό παρέχεται από τον φορέα που λειτουργεί τον ΧΕΧ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η λειτουργία των χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών"

Δημοσκόπηση με 98% ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Μητσικώστας ως «Ακριβοπούλου»

Πολύ γέλιο βγάζει το βίντεο που ανήρτησε ο Γιώργος Μητσικώστας με αφορμή τις επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο γνωστός κωμικός παρουσίασε ως Κατερίνα Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ μια… δημοσκόπηση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόθεση ψήφου… 97,8%. Ενώ στο… σαφές ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας για τους πολίτες ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης γι τους εξωγήινους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύει με ποσοστό… 110%.
Τέλος, στο ερώτημα πώς κρίνετε την μέχρι τώρα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν μεταξύ των:
Α. Καλή
Β. Εκπληκτική
Γ. Δεν τη χορταίνω
Δ. Μακάρι θεέ μου να μας κυβερνά για άλλα 50 χρόνια ο Αλέξης μας.
Σε ποσοστό 99,6% οι πολίτες απαντούν «καλή».


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση με 98% ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Μητσικώστας ως «Ακριβοπούλου»"

Πυρά από Παπακώστα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, σε δηλώσεις της επικρίνει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας πρόταση που είχε κάνει για κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο.

«Η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους Θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει», τονίζει η κ. Παπακώστα, για την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Κατά την διαδικασία της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η Νέα Ελληνική Ορμή είχε προτείνει την ισχυροποίηση του Κράτους Δικαίου και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μέσω της τροποποίησης των άρθρων 87, 88, 90 με στόχο την κατάργηση της επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από το υπουργικό Συμβούλιο και ανάθεση της επιλογής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση 2-3 υποψηφιοτήτων (άντληση από τους Αντιπροέδρους) από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων», υπενθυμίζει.

«Η αντιπαράθεση προσβάλλει τη Δικαιοσύνη»

Η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι η πρότασή της, για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έβρισκε σύμφωνη την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ υπογραμμίζει ότι αν είχε εισακουστεί, δεν θα υπήρχε αυτή η αντιπαράθεση «που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

«Δυστυχώς, ούτε καν τέθηκε από την Διακομματική Επιτροπή, δηλαδή από εκείνους που σήμερα μονομαχούν και κονταροχτυπιούνται», αναφέρει για την πρόταση της ΝΕΟ. Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση «δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η οξεία αντιπαράθεση, η οποία μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και η οποία προσβάλλει την ίδια την Δικαιοσύνη. Δηλαδή, οι επόμενοι, που θέλουν να γίνουν κυβέρνηση, να θεωρούν ότι αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση θα επέλεγε, ότι είναι “δικοί της”, ενώ εκείνοι επιθυμούν να βάλουν τους “δικούς τους”. Πρόκειται, δηλαδή, για την απροκάλυπτη πλέον αντίληψη περί Δικαιοσύνης των ημετέρων», επισημαίνει ακόμη η κ. Παπακώστα. «Η Νέα Ελληνική Ορμή μιλά για Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, η οποία δεν θα υπόκειται σε τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις και δεν θα προσβάλλεται ούτε το κύρος των δικαστών, ούτε ο Θεσμός», καταλήγει στη δήλωσή της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά από Παπακώστα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη"

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Εκβιαστικές οι δηλώσεις Σπίρτζη για τον ΑΣΥΘ

Επίθεση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μετά τη δήλωση του ότι ο ΑΣΥΘ δεν θα ενεργοποιηθεί (δείτε εδώ)και ότι το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα το αποφασίσουν οι πολίτες, αναφερόμενος φυσικά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες πολίτες, ούτε εκβιάζονται, ούτε εξαγοράζονται και θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, με βάση την γενικότερη κυβερνητική και προγραμματική πολιτική, αξιολογώντας το σύνολο των προγραμμάτων όλων των κομμάτων και όχι τη πολιτική οε ένα μεμονωμένο τομέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σπίρτζης έπρεπε να εφαρμόσει τον νόμο που είχε θεσμοθετηθεί αφού η εφαρμογή του δεν εναπόκεται στη διακριτική του ευχέρεια.

«Τον ν. 4482/2017 θεσμοθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση και ο ίδιος ως αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, προώθησε στη βουλή των Ελλήνων και έγινε νόμος του Κράτους απ τις 25 Ιούλίου 2017. Κατά συνέπεια υποχρεούνταν η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, το αργότερο έως το τέλος του 2018, να είχαν προχωρήσει ατην σύσταση της ΑΣΥΘ Α.Ε. (κύρωση καταστατικού, ως άρθρο 21 του ν. 4482/2017), να είχε διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, να είχαν προχωρήσει ατην σύνταξη, στην έκδοση και ισχύ του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας ως επίσης ρητά ορίζεται επίσης στο ν. 4482/2017 (άρθρο 20), ούτως ώστε ήδη να είχε προχωρήσει η, δεσμευτική για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, εφαρμογή ταυ ν. 4482/2017», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

«Καταγγέλλουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που αντί να δώσει εξηγήσεις στους Εργαζόμενους και στους Θεσσαλονικείς γιατί δεν εφάρμοσε, ως κατά νόμο είχε δεσμευτική υποχρέωση το ν.4482/2017, δηλαδή να εξηγήσει τούς λόγους, τους σκοπούς και τις αιτίες γιατί δεν έχει ήδη συσταθεί η ΑΣΥΘ Λ.Ε. και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μεταφοράς του έργου. των μέσων, των υποδομών και του προσωπικού του ΟΑΣΘ στην ΑΣΥΘ, απειλεί και εκβιάζει περί ιδιωτικοποίησης του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ αν οι Εργαζόμενοι και οι θεσσαλονικείς δεν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖ.Α. », σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Δυστυχώς αν και έχουν περάσει 2 περίπου έτη απ' την ισχύ ταυ ν. 4482/2017, παρά τις επαναλαμβανόμενες βαρύγδουπες δηλώσεις περ[ κυκλοφορίας 500 λεωφορείων απ' τον Σεπτέμβριο ταυ 2017, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί κυκλοφορίας νέων και καινούργιων λεωφορείων απ' τον Μά του 2018, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. Ποτέ ο ΟΑΣΘ στην έως σήμερα λειτουργία του, δεν παρείχε τόσο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στους Θεσσαλονικείς.

Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς ανακοίνωσης οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο έχουν επιδοθεί οι έχοντες την ευθύνη του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ, προκειμένου να τεκμηριώσουν τις εκτιμήσεις τους «περί πάρτυ δεκαετιών απ' τον ιδιωτικά ΟΑΣΘ».

Αυτό σύμφωνα με το Συνδικάτο «δυστυχώς έχει οδηγήσει τον Οργανισμό στην εγκατάλειψη ως προς τον βασικό στόχο που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η παροχή των κατά νόμο και τις ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών κυκλοφορία 500 τουλάχιστον λεωφορείων».

Υπέρ του Δημόσιου Φορέα

Οι εργαζόμενοι δεν παραλείπουν ωστόσο να σχολιάσουν και τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων που ανέφερε σε αποστροφή του λόγου του ο Χρήστος Σπίρτζης. Όπως λένε η ελεύθερη κυκλοφορία των ανέργων θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2015 ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και ήταν πολιτική «αντίστοιχη των πρόσφατων επιδοματικών πολιτικών», που «και ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ εφάρμοζε, αν και όχι με τον απόλυτο τρόπο που εφαρμόζεται απ' την κρατικοποίηση του Οργανισμού».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η αιτία της έμμεσης εφαρμογής (διαγραφή κάθε βεβαίωσης παράβασης από ανέργους που κυκλοφορούσαν χωρίς εισιτήριο — και όλοι οι άνεργοι κυκλοφορούσαν χωρίς εισιτήριο) πάλι ήταν η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία που αρνούνταν να εφαρμόζουν τις σχετικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ που είχε κυρωθεί με το άρθρο 77 του ν.433 112015, που όριζε την υπογραφή σχετικών συμβάσεων και την ανάλογη αποζημίωση τον ΟΑΣΘ.

«Βέβαια ως Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είμαστε υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανέργων και της εν γένει άσκησης κοινωνικής πολιτικής προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι, μαθητές-φοιτητές, κλπ), αλλά το κράτος που ασκεί την κοινωνική πολιτική να καταβάλει την αντίστοιχη αποζημίωση προς τους συγκοινωνιακούς φορείς (δημόσιους ή ιδιωτικούς)», τονίζει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.

Μάλιστα, εκτός απ' την καταγγελία προς Σπίρτζη περί μη εφαρμογής του ν. 4482/2017, αν και πέρασαν δύο περίπου έτη απ' την ισχύ του, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ αναφέρουν πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Φορέα παροχής των αστικών συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη, με την ουσιαστική και ενεργό σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' & Β βαθμού και μελλοντικά της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης).

«Είμαστε όμως αντίθετοι στην συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως συμβαίνει δυστυχώς απ' την κρατικοποίηση του ΟΛΣΘ, με κίνδυνο να διαμορφωθεί η εντύπωση ότι είναι καλύτερο το μοντέλο του ιδιωτικοποιημένου φορέα έναντι του δημόσιου. Καλούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, να προχωρήσει έως 30.6.2019 στην εφαρμογή των δεσμευπχών γι' αυτόν διατάξεων του ν. 4482/2017. Άλλως θα κρίνουν αναλόγως αυτόν και την Κυβέρνηση που συμμετέχει, οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και οι Θεσσαλονικείς», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδικάτου.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: Εκβιαστικές οι δηλώσεις Σπίρτζη για τον ΑΣΥΘ"

Νοσηλευτές: Δεν μπορούμε να επιφορτιζόμαστε και με... αστυνομικού τύπου καθήκοντα

Αστυνομικού τύπου καθήκοντα επιφυλάσσει στους νοσηλευτές του συστήματος υγείας της χώρας πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τροποποιήσεις στο καθεστώς απασχόλησης και ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με αυτή, το συρρικνωμένο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ επιφορτίζεται, πέραν των οικείων καθηκόντων, και με ελεγκτικές αρμοδιότητες, σχεδόν αστυνομικής φύσεως, όπως επισημαίνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των αποκλειστικών νοσοκόμων ή των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας των συνοδών των ασθενών.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ, μέχρι σήμερα προβλεπόταν, ότι στις περιπτώσεις περιστατικών, όπου κατά την κρίση του Διευθυντή του Τμήματος νοσηλείας, είναι απαραίτητη η παραμονή ενός συνοδού για τον ασθενή, θα δίνεται άδεια παραμονής σε συγγενικό πρόσωπο, η οποία θα υπογράφεται από το θεράποντα ιατρό ή την νοσηλεύτρια Προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος, θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο του ασθενή και θα αναγράφει τη συγγενική σχέση με αυτόν.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση αλλάζει το πλαίσιο ως εξής : «Η άδεια παραμονής θα δίδεται μετά από αίτηση του συγγενή, στην οποία θα δηλώνονται το ανώτερο 3 άτομα που θα μπορούν εναλλακτικά να συνοδεύουν τον ασθενή, αφού επιδείξουν την άδεια παραμονής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό στοιχείο, στην Προϊσταμένη του νοσηλευτικού τμήματος».

Επίσης, προβλέπεται πως «Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω, σχετικά με την παραμονή των συνοδών αλλά και των αποκλειστικών νοσοκόμων, καθώς και τον έλεγχο για μη διακίνηση διαφημιστικού υλικού για παροχή φροντίδας, έχει ο/η Προϊστάμενος/η ή ο/η υπεύθυνος νοσηλευτής/τρια βάρδιας του Τμήματος όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, καθώς και ο/η εφημερεύων κάθε φορά Τομεάρχης και το προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων που δεν προβλέπονται από τον οικείο ονομαστικό πίνακα, ειδοποιείται η ασφάλεια του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής και σε περιπτώσεις μη απομάκρυνσής τους ειδοποιείται η ασφάλεια του οικείου Αστυνομικού Τμήματος».

Αδιανόητη κι εκτός λογικής η απόφαση, λέει η ΕΝΕ

«Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες εκτελούν μόνον νοσηλευτικά καθήκοντα, που εμπίπτουν στον κύκλο των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων» διευκρινίζει η ΕΝΕ και χαρακτηρίζει τουλάχιστον αδιανόητο ότι οι νοσηλευτές, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και υγείας στους ασθενείς, μπορούν να επιφορτίζονται και με αστυνομικού τύπου καθήκοντα προκειμένου να διασφαλίζουν το σωστό πλαίσιο απασχόλησης των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι «δεδομένων και των τεράστιων κενών και ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, καθίσταται εν τοις πράγμασι ανέφικτο για ένα νοσηλευτή να ασκεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του και ρόλο ελεγκτικού οργάνου».

«Η υπουργική απόφαση κινείται εκτός πραγματικότητας και απομακρύνεται από τους αυτονόητους κανόνες της κοινής και της νομικής λογικής» καταλήγει η ΕΝΕ, υπενθυμίζοντας ότι τέτοια ελεγκτικά καθήκοντα ασκεί το προσωπικό φύλαξης των νοσοκομείων και όχι το προσωπικό των υποστελεχωμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσηλευτές: Δεν μπορούμε να επιφορτιζόμαστε και με... αστυνομικού τύπου καθήκοντα"

Το νέο σκίτσο του Αρκά για τις παροχές Τσίπρα: «Είναι ο επιθανάτιος ρόγχος κάθε κυβέρνησης»

Ο Αρκάς καυτηριάζει και πάλι τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά με αφορμή το πακέτο ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το Ζάππειο, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Στο νέο του σκίτσο, πρωταγωνιστεί ένας άνδρας, ενώ το σκίτσο είναι ασπρόμαυρο.

Ο Αρκάς «πεθαίνει» την κυβέρνηση Τσίπρα, αφού ο άνδρας που εμφανίζεται στο σκίτσο εμφανίζεται να λέει: «Ο επιθανάτιος ρόγχος κάθε κυβέρνησης είναι οι παροχές!».

Δείτε το νέο σκίτσο:

Διαβάστε Περισσότερα » "Το νέο σκίτσο του Αρκά για τις παροχές Τσίπρα: «Είναι ο επιθανάτιος ρόγχος κάθε κυβέρνησης»"

Πρόκληση Ερντογάν: Άλλαξε η Ιστορία με την Άλωση της Πόλης

Τον Σουλτάνο Μεχμέτ ΙΙ (Μωάμεθ ο Πορθητής) «εξυμνεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο των 566 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453.

Όπως γράφει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Ερντογάν, η «κατάκτηση» της Κωνσταντινούπολης «άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας».

«Ας αναπαύονται εν ειρήνη ο Σουλτάνος Μεχμέτ ΙΙ των Οθωμανών και ο στρατός του» έγραψε ακόμη, σύμφωνα με και όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την κατάκτηση ξεκίνησε μία νέα εποχή και άλλαξε η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας». Μάλιστα, το σχετικό σχόλιο στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος το συνόδευσε με εικόνες απο την Κωνσταντινούπολη, σε αρκετές από τις οποίες «πρωταγωνιστεί» η Αγιά Σοφιά.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Ερντογάν: Άλλαξε η Ιστορία με την Άλωση της Πόλης"

«Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, στερούνται τα δικαιώματα στέγασης, υγείας, κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, εκπαίδευσης και προστασίας, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, να στερούνται τα δικαιώματα της στέγασης, της υγείας, της κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και της προστασίας, και αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κάνοντας αποδεκτές καταγγελίες οργανισμών για τους πρόσφυγες και απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία καλεί για την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορούσε στην καταγγελία της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (International Commission of Jurists) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) κατά της Ελλάδας. Στην καταγγελία που καταχωρήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 αναφέρεται ότι οι σοβαρές συστημικές ατέλειες στο ελληνικό δίκαιο, πολιτική και πρακτική έχουν ως αποτέλεσμα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, να στερούνται τα δικαιώματα της στέγασης, της υγείας, της κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και της προστασίας, και αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων έκανε την καταγγελία παραδεκτή και αποφάσισε να επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τον ορισμό επιτρόπου τη στιγμή που καταγράφεται ένα ασυνόδευτο παιδί ή ένα παιδί που έχει χωριστεί από την οικογένειά του, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος επιτροπείας. Επίσης, καλείται να εξασφαλίσει τη χρήση εναλλακτικών προς την κράτηση των παιδιών μέτρων και να διασφαλίσει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά στα αστυνομικά τμήματα, τα προαναχωρησιακά κέντρα και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα έχουν άμεση πρόσβαση σε καταλύματα κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και σε φαγητό, νερό, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη. Τέλος, ζητάει όλες οι δημόσιες αρχές να ενημερωθούν για την απόφαση αυτή, ενώ καλεί την κυβέρνηση να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις επί της ουσίας της καταγγελίας μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Σημειώνεται πάντως ότι στις παρατηρήσεις που απέστειλε τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την υπόθεση, υποστηρίζει ότι η προστασία των ασυνόδευτων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και προσθέτει ότι βελτιώσεις και αποτελέσματα θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα κατά προτεραιότητα και εργάζεται σκληρά στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνέχεια, απαριθμεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους και σημειώνει ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό, διμερές και εθνικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σχετικά ζητήματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα"

Συνταξιούχοι πρώην ΙΚΑ–ΤΕΑΜ: Ακόμη περιμένουν τα αναδρομικά τους από τον ΕΦΚΑ

Δικαιώθηκαν αμετάκλητα από τη Διοικητική Δικαιοσύνη από το 2015 αλλά μέχρι σήμερα η πολιτεία αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν. Ο λόγος για δέκα γυναίκες συνταξιούχους, σήμερα, υγειονομικές υπαλλήλους του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι οποίες αν και δικαιούνται να λάβουν, σύμφωνα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αναδρομικά ποσά που τους επιδικάσθηκαν ως νοσοκομειακό επίδομα, εντούτοις μέχρι σήμερα παρά τις οχλήσεις τους προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Όπως αναφέρουν, οι προσφεύγουσες μιλώντας στο protothema. gr, τα εν λόγω ποσά τους επιδικάσθηκαν με την υπ' αριθμόν 4912/2015 αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας ως νοσοκομειακό επίδομα για το χρονικό διάστημα από 1.1.2000 έως και 31.12.2005. Μάλιστα, αρχικά στη Δικαιοσύνη είχαν προσφεύγει 15 συνολικά εργαζόμενες, εκ των οποίων οι δέκα όμως συνταξιοδοτήθηκαν προ της 1.1.2012 και συνεπώς βάση το άρ. 53 παρ. 2 του Ν. 4368/2016, ο ΕΦΚΑ έχει πλέον αρμοδιότητα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

Μάλιστα, κάποιες από τις ενάγουσες έχουν στείλει επιστολή προς τους αρμοδίους του ΕΦΚΑ όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στο ερώτημα που θέτουν. Δηλαδή, για ποιο λόγο δεν τους καταβάλλονται τα χρήματα που τους επιδικάσθηκαν.

Επίσης, μέσω του δικηγορικού γραφείου που τις εκπροσωπεί έχουν καταθέσει στον ΕΦΚΑ από τον Νοέμβριο του 2018 όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την καταβολή των χρημάτων που τους επιδικάσθηκαν, ζητώντας την εκτέλεση της υπ. αριθμόν 4912/2015 αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Δεν έχουν λάβει όμως καμία απάντηση μέχρι σήμερα....

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταξιούχοι πρώην ΙΚΑ–ΤΕΑΜ: Ακόμη περιμένουν τα αναδρομικά τους από τον ΕΦΚΑ"

Ποινική δίωξη κατά μη πολιτικών προσώπων για τη Novartis

Η εισαγγελέας διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τη φαρμακοβιομηχανία Novartis άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μια περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το έτος 2008, η οποία φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά μέλους της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου του υπουργείου Υγείας αλλά και δύο στελεχών της Novartis.

Ειδικότερα, το μέλος της διεύθυνσης τιμών φαρμάκου διώκεται για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικες διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και τα δύο στελέχη της Novartis (Κωνσταντίνος Φρουζής και Ιωάννα Ρούμπου) διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην παραπάνω πράξη.

Η ποινική δίωξη αφορά στην τιμή του φαρμάκου «eucreas» για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως έγινε γνωστό το 2008 ο κατηγορούμενος φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή.

Το αποτέλεσμα της ψευδούς αυτής βεβαίωσης ήταν να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέλος, ήδη η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή για τα περαιτέρω.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη κατά μη πολιτικών προσώπων για τη Novartis"

Διπλάσιες οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM

Με προμήθεια από 2 έως και 3 ευρώ θα χρεώνουν από τις 20 Ιουλίου οι τράπεζες τους Έλληνες κατόχους χρεωστικών καρτών που κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, ευθυγραμμίζοντας τις χρεώσεις που εφαρμόζουν από πέρυσι το καλοκαίρι για τη χρήση των ελληνικών ATM από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού.

Η νέα χρέωση, που ονομάζεται τέλος άμεσης πρόσβασης (direct access fee), δεν αποτελεί υποχρεωτική προμήθεια που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες στην Ε.Ε. «Πατάει» ωστόσο στον Κανονισμό 751 της Ε.Ε. που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Με βάση τον σχετικό κανονισμό, αν κάποιος κάνει διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ένωσης, η τράπεζα δεν μπορεί να χρεώσει με παραπάνω ποσό από ό,τι θα χρέωνε για αντίστοιχη συναλλαγή εντός της χώρας στην οποία έχει την έδρα της.

Έτσι, οι τράπεζες γενικεύουν την πολιτική τους για την επιβολή του τέλους άμεσης πρόσβασης όχι μόνο για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες που κάνουν χρήση των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών άλλων τραπεζών πλην αυτών που διατηρούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι άλλη χώρα που επιβάλλει αντίστοιχη προμήθεια είναι επίσης και η Ισπανία, ενώ την επιβολή της εξετάζει και η Ιταλία.

Η νέα χρέωση δεν συνδέεται με τη χρήση του συστήματος ΔΙΑΣ και αποτελεί μια αυτοτελή προμήθεια που επιβάλλεται στο πλαίσιο της κοινής τιμολογιακής πολιτικής για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική είτε για ξένη τράπεζα.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν ανάλογη προμήθεια στους κατόχους ξένων καρτών, επιβάρυνση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τουρίστες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών ανήλθε το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– σε 21 εκατομμύρια, από τα οποία τα 11 εκατομμύρια είναι συναλλαγές που έγιναν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, ενώ στα 10 εκατομμύρια ανήλθαν οι συναλλαγές από Έλληνες.

Η κίνηση των τραπεζών εντάσσεται στη γενικότερη τάση επανασχεδιασμού της τιμολογιακής πολιτικής και συνδέεται και με την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών τραπεζικών εσόδων, τη στιγμή που τα έσοδα τόκων από νέες χορηγήσεις είναι φτωχά. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος πέφτει στις προμήθειες και ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά της συνδρομής όχι μόνο στην πιστωτική αλλά και στη χρεωστική κάρτα.

Όπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η νέα χρέωση επιβαρύνει όσους δεν είναι πελάτες της τράπεζας και «αντανακλά τη μετακύλιση του κόστους χρέωσης των Διεθνών Σχημάτων Visa και MasterCard για την παροχή ρευστότητας εκτός του συμβεβλημένου συστήματος ρευστότητας του πελάτη (ΔΙΑΣ)».

Πρόκειται για προμήθεια που εισπράττει η ίδια η τράπεζα, τιμολογώντας ουσιαστικά το κόστος υποδομής και τροφοδότησης των ATM με πρόσθετη ρευστότητα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους κατόχους καρτών που κάνουν χρήση αυτής της υποδομής, χωρίς να είναι πελάτες της τράπεζας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλάσιες οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM"

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία-Σκόπια

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία προτείνει επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ¨Όπως έκανε γνωστό ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν «η Βόρεια Μακεδονία όχι απλώς συνεχίζει την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, αλλά επίσης κατέληξε σε μια ιστορική ασυμφωνία με την Ελλάδα επιλύοντας την επί 27 ετών διαφωνία για την ονομασία της χώρας».

Από την πλευρά της η ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στην Ευρώπη και θα αποτελέσουν μέρος του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με την κυρία Μογκερίνι το 2018 υπήρξε ένα έτος θετικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν δείξει αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσουν στην πορεία της ΕΕ και να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η έκθεση της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν ήταν το ίδιο θετική για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το κράτος δικαίου. Αναφορικά με την περίπτωση της Τουρκίας, η Κομισιόν τονίζει ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ και παρατηρούνται σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ληφθεί από το Συμβούλιο, ενδεχομένως στην συνάντηση του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή στους στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία-Σκόπια"

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έχει διορία έως τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς έχει διορία έως τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν δεν τα καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ο Νετανιάχου επανεξελέγη πρωθυπουργός στις 9 Απριλίου και παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση επί έξι εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθοδοξων κομμάτων. Η συμμαχία είναι απαραίτητη για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επισήμως, οι διαπραγματεύσεις βρίσκουν εμπόδιο σε ένα σχέδιο νόμου που προωθεί ο Λίμπερμαν και το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση στις ένοπλες δυνάμεις και των υπερορδόδοξων Εβραίων. Ο Λίμπερμαν επιμένει ότι δεν πρόκειται για βεντέτα, αλλά για τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

Αν ο Νετανιάχου δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός της προθεσμίας, ο Ισραηλινός πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν θα ορίσει ένα άλλο μέλος της Κνεσέτ (του κοινοβουλίου), είτε από το δεξιό Λικούντ του πρωθυπουργού είτε από την αντιπολίτευση, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον χειρότερο πολιτικό εφιάλτη για τον Νετανιάχου, αφού θα χάσει τον έλεγχο του διορισμού κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το αποφύγει, πιέζοντας την Κνεσέτ να εγκρίνει πρόταση για διεξαγωγή εξκλογών. Χρειάζεται 61 ψήφους στο κοινοβούλιο για να εγκρίνει νέες εκλογές.

Reuters, AFP, DPA/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έχει διορία έως τα μεσάνυχτα για να σχηματίσει κυβέρνηση"

Κόρινθος: Ανατράπηκε κλούβα της ΕΛΑΣ με κρατούμενους - 13 τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε κρατούμενους σημειώθηκε στις 10:25 το πρωί της Τετάρτης στον δρόμο από Κόρινθο προς Τρίπολη.

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά 13 τραυματίες, επτά αστυνομικούς και έξι κρατούμενους, που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κορίνθου. Μεταξύ των τραυματιών κρατουμένων είναι  και ο 43χρονος ψιλικατζής που προφυλακίσθηκε κατηγορούμενος για την αποπλάνηση της 14χρονης μαθήτριας που αυτοκτόνησε πέφτοντας  στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο Μοσχάτο.

Η κλούβα από τη  Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών βρισκόταν στην είσοδο προς Αρχαία Κόριθνο όταν ανετράπη για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στις φυλακές Τρίπολης.



klouvasdf6
klouvasdf5
klouvasdf1
Στο σημείο βρέθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και οχήματα της Πυροσβεστικής ενώ ο δρόμος παραμένει κλειστός..

Την προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του τροχαίου διενεργεί η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

klouvasdf4


klouvasdf3
klouvasdf2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Ανατράπηκε κλούβα της ΕΛΑΣ με κρατούμενους - 13 τραυματίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news