facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΗΠΑ: Διακοπή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βενεζουέλα

Την διακοπή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βενεζουέλα διέταξε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, επικαλούμενο τις αναφορές περί ταραχών και βιαιοπραγιών γύρω από τα αεροδρόμια της χώρας αυτής.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών, με την οποία ζητά τη διακοπή των πτήσεων όλων των αεροσκαφών, επιβατικών και μεταφορικών, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναφέρει ότι "οι συνθήκες στη Βενεζουέλα απειλούν την ασφάλεια των επιβατών, των αεροσκαφών και των πληρωμάτων" που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα.

Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει την απόφαση της Ουάσινγκτον.

Πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους στη Βενεζουέλα για λόγους ασφαλείας. Η American Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που συνέδεε τις ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα, ανέστειλε επ' αόριστον τις πτήσεις της τον Μάρτιο. Έναν μήνα μετά, η FAA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας) απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να πετούν σε ύψος χαμηλότερο των 26.000 ποδών όταν βρίσκονται στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/capital
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Διακοπή όλων των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βενεζουέλα"

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πληρώνουμε τίποτα μέχρι να καταρρεύσουν»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Γιάννης Βρούτσης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις εξηγώντας πως η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 55 δις ευρώ την τελευταία τετραετία οφείλεται στην εξόντωση της μεσαίας τάξης από την υπερφολόγηση και των ασφαλιστικών βαρών αλλά και από την κουλτούρα του «δεν πληρώνω» που καλλιέργησε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε εισηγηθεί στο κοινοβούλιο αντίστοιχη ρύθμιση πολλαπλών δόσεων για την τακτοποίηση οφειλών, ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσε αφίσες με τις οποίες καλούσε σε στάση πληρωμών προς το κράτος τους φορολογούμενους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες υποσχόμενος ότι θα φέρει σεισάχθεια όταν αναλάβει την εξουσία.


4803754



«Αυτή, λοιπόν, η αφίσα το 2014 όταν φέραμε εμείς τη ρύθμιση που δεν ψηφίσατε, θα σας συνοδεύει για πάντα. Είναι η φωτογραφία σας. Είναι ο καθρέπτης σας που αφισοκολλούσατε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, να μην πληρώσουν οι πολίτες τις δόσεις τους, να είναι ασυνεπείς» ανέφερε χαρακτηριστικα.




«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανήκουμε σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Και είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι, γιατί θέλω να σας βάλω σε ένα φανταστικό σενάριο. Φανταστείτε αυτή τη στιγμή ο ομιλών εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ή ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή γενικά οι Βουλευτές που προηγήθηκαν από μένα της Νέας Δημοκρατίας διά Βήματος Βουλής να έκαναν το εξής εφιαλτικό: Να προκαλούσαν τον κόσμο, την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μην πληρώσουν τις δόσεις είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία. Φανταστείτε να τους έλεγαν να μην πάνε να ενταχθούν στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων και φανταστείτε να τους έλεγαν ότι εμείς μόλις βγούμε Κυβέρνηση, θα φέρουμε μια ρύθμιση των εκατόν σαράντα δόσεων, γι’ αυτό απομακρυνθείτε. Φαντάζεστε, κύριοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το εφιαλτικό σενάριο;» είπε ο κ. Βρούτσης κατά την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις για να προσθέσει «Και εδώ έρχεται να απαντήσει το γιατί εκτινάχθηκαν οι ιδιωτικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες από τα 85 δισεκατομμύρια στα 140,1 δισεκατομμύρια. Η απάντηση είναι απλή. Ήταν και το μείγμα της δημοσιονομικής σας πολιτικής, η εξοντωτική φορολογία και οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά ήταν δυστυχώς και η κουλτούρα που καλλιεργήσατε στον κόσμο και στην κοινωνία τού «Δεν πληρώνω». Και δεν σταθήκατε μόνο στο «Δεν πληρώνω», αλλά κάνατε και κάτι ακόμη. Καλλιεργήσατε ένα μίσος και έναν φθόνο εναντίον του ίδιου του κράτους. Όταν λες «μέχρι να καταρρεύσουν», υπονοείς να καταρρεύσει ποιος, η Κυβέρνηση ή τα ταμεία; Μάλλον τα ταμεία, δηλαδή το κράτος. Να φτωχοποιηθεί το κράτος.

Αυτή, λοιπόν, η αφίσα το 2014 όταν φέραμε εμείς τη ρύθμιση που δεν ψηφίσατε, θα σας συνοδεύει για πάντα. Είναι η φωτογραφία σας. Είναι ο καθρέπτης σας που αφισοκολλούσατε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, να μην πληρώσουν οι πολίτες τις δόσεις τους, να είναι ασυνεπείς!».

«Τη βλέπετε, κύριε Πετρόπουλε; Είναι η αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, λοιπόν, είμαστε διαφορετικοί κόσμοι. Συμφωνώ μαζί σας. Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι, γιατί η Νέα Δημοκρατία θέτει πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Γι’ αυτό είμαστε διαφορετικοί, γιατί εσείς βάζετε το κόμμα πάνω από το κράτος, πάνω από την πατρίδα.

Εμείς, λοιπόν, λέμε στους πολίτες σήμερα, ναι, να είναι συνεπείς, να πληρώνουν τους φόρους τους, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές -βλέπετε τις διαφορές μας;- και να ενταχθούν στη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων, έστω κι αν είναι αναποτελεσματική. Ακούσατε τις παρατηρήσεις μας για το ζήτημα των νομικών προσώπων που είναι μέχρι δεκαοκτώ δόσεις και παραμένουν εκκρεμότητες. Καταλάβατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είμαστε διαφορετικοί;» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Βρούτσης


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν πληρώνουμε τίποτα μέχρι να καταρρεύσουν»"

Μπακογιάννης για επίθεση κουκουλοφόρων: «Ούτε φοβόμαστε, ούτε υποχωρούμε»

Με αφορμή την επιδρομή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε ο υποψήφιος του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά», Νίκος Μακρόπουλος, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής δήλωση:

«Ούτε φοβόμαστε, ούτε υποχωρούμε. Αντίθετα, οι τραμπουκισμοί, μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο για να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια πόλη ασφαλή, ελεύθερη και δημοκρατική. Θρασύδειλοι κουκουλοφόροι, δεν μασάμε. Πάρτε το χαμπάρι»

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 20 άτομα πραγματοποίησαν επίθεση στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Λεωφόρο Συγγρού, όπου γινόταν εκδήλωση παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης για επίθεση κουκουλοφόρων: «Ούτε φοβόμαστε, ούτε υποχωρούμε»"

ΝΔ: Η ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα διαταράσσεται με ευθύνη Τσίπρα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ταυτόχρονη επίθεση αναρχικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες ήταν μάλιστα παρόντες οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν είναι απλά και μόνον άλλο ένα κρούσμα βίας από τα πολλά που ζούμε καθημερινά στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία. Θέτουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της: Η ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα είναι ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας. Οτιδήποτε τη διαταράξει, θα βαρύνει προσωπικά τον κ. Τσίπρα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα διαταράσσεται με ευθύνη Τσίπρα"

Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ

Στις 8 ποσοστιαίες μονάδες διατηρεί τη διαφορά η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc η οποία παρουσιάστηκε από τον ΑΝΤ1.
Η δημοσκόπηση, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου σε δείγμα 1292 νοικοκυριών και περιλαμβάνει τις εξαγγελίες Τσίπρα στο Ζάππειο.
Στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 7,6%. Συγκεκριμένα:
ΝΔ: 29,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%
ΚΙΝΑΛ: 6,3%
Χρυσή Αυγή: 6%
ΚΚΕ: 5,1%
Ελληνική Λύση: 2,2%
Ένωση Κεντρώων: 2%
Λαϊκή Ενότητα: 1,3%
Μέρα25: 1,2%
Ποτάμι: 1,2%
ΑΝΕΛ: 1,1%
Οικολόγοι: 1%
Δημιουργία Ξανά: 1%
Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.
Η Marc προχώρησε στην δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων.
Το πρώτο σενάριο αφορά την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.
Ένα τρίτο σενάριο, που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης, καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν  τα δύο μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα με αυτό  η ΝΔ καταγράφει ποσοστά από 31,7% έως 36,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,9% έως και 28,7%.
Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.
Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.
Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο. 6 στους 10 απαντούν Όχι και τόσο ή Καθόλου σημαντικές, σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά Πολύ ή Αρκετά σημαντικές.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ"

Προκαταρκτική έρευνα της Αστυνομίας για τον διαδηλωτή στη Λευκάδα

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, "σχετικά με τη συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος πολιτών, την Κυριακή 12 Μαΐου στη Λευκάδα, όπως αποτυπώνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «αποτελεί απαρέγκλιτη θέση του Αρχηγείου ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες δικαίου, το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και τον απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Θυμίζουμε ότι όλα έγιναν την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Λευκάδα. Ένας από τους διαδηλωτές, ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Μαραγκάκης, απομακρύνθηκε με τρόπο που προκάλεσε πολλά σχόλια, καθώς άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού, φέρονται να τον πιάνουν από τις μασχάλες και να τον σέρνουν, με τους αυτόπτες μάρτυρες να ξεσπούν σε αποδοκιμασίες.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική έρευνα της Αστυνομίας για τον διαδηλωτή στη Λευκάδα"

Διπλή επίθεση αντιεξουσιαστών σε εκδηλώσεις της ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)

Επίθεση από αγνώστους πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Λεωφόρο Συγγρού, όπου γινόταν εκδήλωση παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Περίπου 20 άτομα, τα οποία βγήκαν από το Πάντειο, πέταξαν κροτίδες στους άντρες ασφαλείας που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ έχουν προκαλέσει και φθορές σε δύο αυτοκίνητα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενοι το άσυλο. . Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος των κουκουλοφόρων ήταν να εισβάλλουν στο χώρο της εκδήλωσης, πράγμα που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Η εκδήλωση με θέμα «Πολιτισμός στην καθημερινότητα των Πολιτών: Ασφάλεια και ποιότητα ζωής στην Αθήνα» λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επί της Λ. Συγγρού 103. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο Αθήνας (με τον Κώστα Μπακογιάννη) Νικόλαος Μακρόπουλος. Ο κ. Μακρόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική.

Το ένα αυτοκίνητο που υπέστη ζημιές ανήκει στον βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και Αν. Τομεάρχη για την Κοινωνική Ασφάλιση, Νότη Μηταράκη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Εξερχόμενος της εκδήλωσης ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του Τσίπρα».

Σε διπλανό ξενοδοχείο, την ίδια ώρα, πραγματοποιούσε εκδήλωση η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ενημερώθηκε για τα γεγονότα από τον κ. Μηταράκη.

Την ίδια ώρα, αναρχικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούταν επίσης συγκέντρωση της ΝΔ, με παρόντες τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο ευρωβουλευτή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος και ήταν από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις καταστροφές στην Αθήνα



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλή επίθεση αντιεξουσιαστών σε εκδηλώσεις της ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (pics)"

Δημοσκόπηση MARC με εκπλήξεις -Οι διαφορές των κομμάτων (πίνακες)

Προβάδισμα 7,6 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στη μεγάλη δημοσκόπηση της MARC, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 21,7%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με την έρευνα, το Κίνημα Αλλαγής με 6,3%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6% και το ΚΚΕ με 5,1%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει ποσοστό 2,2%, η Ένωση Κεντρώων 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, η ΜέΡα 25 και το Ποτάμι 1,2%, οι ΑΝΕΛ 1,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,3%, το ποσοστό του «άκυρο-λευκό/ αποχή» ανέρχεται σε 4,3%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 12%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερώτηση σχετικά με το πώς και αν επηρεάζει το πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και ψηφίστηκαν από τη βουλή , τη μετακίνηση ψηφοφόρων.
Το 40,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι μια κυβέρνηση ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό είναι καλύτερη για την οικονομική κατάσταση νοικοκυριού, ενώ για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27,9% .
    
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MARC με εκπλήξεις -Οι διαφορές των κομμάτων (πίνακες)"

Στ. Αραχωβίτης: Αποζημιώσεις τέλος του έτους στους πληγέντες από το χαλάζι

Στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστη η φετινή τους παραγωγή από το χαλάζι που έπεσε στο «πέταλο» Πέλλας-Ημαθίας στα μέσα Απριλίου, ενώ με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιέργειας τη νέα χρονιά, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος χρονολογείται το 1987.

Στις αποζημιώσεις των αγορών, αλλά και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν τους εργάτες γης, την εκπαίδευση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και τον εξοπλισμό τους με εργαλεία νέας τεχνολογίας, όπως και την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην Βέροια.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, διευκρίνισε ότι η εκτιμητική διαδικασία στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι στα μέσα Απριλίου ξεκίνησε, πρόσθεσε ότι εντός της εβδομάδας το υποκατάστημα του οργανισμού στη Βέροια θα ενισχυθεί με επιπλέον 40 εκτιμητές και γνωστοποίησε ότι τα πορίσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Όπως επισήμανε, συνολικά έγιναν 70 αναγγελίες και κατατέθηκαν 2.800 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν σε περισσότερα από 6.000 αγροτεμάχια στην περιοχή.

Για τα θέματα επιμόρφωσης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι σε συνεργασία δε με το υπουργείο Παιδείας, θα «τρέξουμε» πρόγραμμα για την εκπαίδευση όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο των σύγχρονων δομών οικονομικής ανάπτυξης, πέραν αυτού της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών".

Υπογραμμίζοντας την έλλειψη ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι ένα από τα θέματα που συζητιούνται σήμερα στο συνέδριο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες «αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» και πως συζητείται η αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο από το 2020 και μετά, από το 10+2 σε 13+2.

Για τους εργάτες γης, και συγκεκριμένα για αυτούς που έρχονται με τουριστική βίζα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε: «Η πολιτική απόφαση λήφθηκε και ο τρόπος είναι διακρατικά, με κάρτες εργασίας για απασχόληση στον αγροτικό χώρο. Μένουν τα διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς συμφωνίες με κάθε κράτος-μέλος. Πρώτιστα μας ενδιαφέρει με την Αλβανία».

Τέλος, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ συμπλήρωσε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα «έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που γίνεται για την αλλαγή του κανονισμού του οργανισμού και εκτιμώ ότι με την κατάθεση των δηλώσεων καλλιεργειών το νέο έτος, θα εφαρμοστούν και οι πρώτες αλλαγές που προωθούμε».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Αραχωβίτης: Αποζημιώσεις τέλος του έτους στους πληγέντες από το χαλάζι"

Goldman Sachs: «Καμπανάκι» στην Ελλάδα από Κομισιόν τον Ιούνιο για τις κυβερνητικές παροχές

Αυξημένο κίνδυνο για έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs γύρω από την επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτίμηση των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων της Ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Κύπρος), που θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου. Μάλιστα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Κομισιόν αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία της για την Ελλάδα και τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης.

Ειδικά για την Ελλάδα, η «κίτρινη κάρτα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να έρθει λόγω των προεκλογικών παροχών που δίνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσει τα ρίσκα για χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, τόσο λόγω των δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να ανατρέψουν υλοποιημένες περικοπές κόστους, αλλά και λόγω της αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθών στο δημόσιο και των υψηλότερων κρατικών δαπανών που υιοθετεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν αναμένεται να προβλέψει πως η χώρα θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, ενώ αναμένεται να αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το όριο του 15% του ΑΕΠ και ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλύψει τις λήξεις ομολόγων ως τα μέσα του 2021.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η Κομσιόν θα προβλέπει επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 σε Ελλάδα και Ιταλία. Παράλληλα, θα εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Κύπρος.

Οι χώρες της ευρωπεριφέρειας αναμένεται να αυξήσουν τις κυβερνητικές δαπάνες, κυρίως λόγω των υψηλότερων μισθών, των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και των συνταξιοδοτικών δαπανών. Ενώ η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει τους φόρους το διάστημα 2019-2020, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου τα φορολογικά βάρη αναμένεται να αυξηθούν.

.Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με όσα θα προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, αναφέρει η Goldman Sachs.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Goldman Sachs: «Καμπανάκι» στην Ελλάδα από Κομισιόν τον Ιούνιο για τις κυβερνητικές παροχές"

Υποψήφιοι οδηγοί: Νέα παράταση ισχύος στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης

Νέα παράταση ισχύος, έως τις 31 Ιουλίου 2019, στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) των υποψηφίων οδηγών δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να διευκολύνει τη ροή των προγραμματιζόμενων εξετάσεων που εκκρεμούν μέχρι τώρα.

Η εν λόγω παράταση δίδεται με εγκύκλιο του υπουργείου «στο πλαίσιο διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της εξυπηρέτησης των υποψήφιων οδηγών και οδηγών και της ομαλής υλοποίησης της διαδικασίας διενέργειας δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς ανά την επικράτεια, δεδομένης και της συσσώρευσης σημαντικού αριθμού φακέλων στην πλειονότητα των υπηρεσιών μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, λόγω της μέχρι πρότινος αδυναμίας διενέργειας δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς».

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο οι υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της χώρας δύνανται να εξετάσουν κατά περίπτωση παράταση ισχύος των ∆.Ε.Ε. που έληξαν, για την αντιμετώπιση του θέματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού λάβουν υπόψη τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του ν.2690/1999 (Α΄45) «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» όπως ισχύει. Αυτό αφορά στους υποψήφιους για τους οποίους είχαν προγραμματιστεί εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και στους υποψηφίους που είχαν αιτηθεί και για τους οποίους δεν προγραμματίστηκαν εξετάσεις για τον προαναφερθέντα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση η παράταση ισχύος των ανωτέρω ∆.Ε.Ε. δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Ιουλίου 2019.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφιοι οδηγοί: Νέα παράταση ισχύος στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Ελλάδος- Β. Μακεδονίας για τις διασυνοριακές διελεύσεις

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βόρειας Μακεδονίας, σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακών σημείων διέλευσης στην περιοχή της Λίμνης Πρέσπας και στους Προμάχους οι οποίοι θα συνδέονται με το Μάιντεν.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η ΝΔ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε η Συμφωνία Ελλάδος- Β. Μακεδονίας για τις διασυνοριακές διελεύσεις"

Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πριν τις εκλογές προανήγγειλε η Αναγνωστοπούλου

Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πριν από τις εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε εμμέσως η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου.

«Κάθε κυβέρνηση ακόμα και την τελευταία στιγμή για θέματα εθνικής σημασίας έχει ευθύνη και ισχύ να νομοθετεί αυτό που ο λαός του έχει δώσει εντολή. Έχετε ενημερωθεί πολλές φορές και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο που κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την χώρα κατά την προεκλογική περίοδο.

Εκτός αυτών, η κυρία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κάμψει τις ενστάσεις της κοινωνίας λέγοντας μάλιστα ότι ήδη διάφορες παμμακεδονικές ομοσπονδίες επικαλούνται τις διατάξεις της.

Η ίδια ανέφερε δε ότι την Πέμπτη 16 Μαϊου θα συνεδριάσουν στην Θεσσαλονίκη οι αρμόδιες επιτροπές για την εξέταση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πριν τις εκλογές προανήγγειλε η Αναγνωστοπούλου"

Ταυτότητες: Τι λέει το υπουργείο για την «γκάφα» με τα δακτυλικά αποτυπώματα

Ανακοίνωση για την «γκάφα» με τα δακτυλικά αποτυπώματα στις νέες ταυτότητες εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «γκάφα» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς μόλις τον περασμένο μήνα συμπεριλήφθηκε στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό η υποχρέωση για τα δακτυλικά αποτυπώματα.

«Στην πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2018, δεν είχαν ενταχθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων, καθώς δεν είχε οριστεί σχετική υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και μόλις τον περασμένο μήνα (Απρίλιος 2019) η υποχρέωση αυτή συμπεριλήφθηκε στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κανονισμό» επισημαίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Στο πλαίσιο αυτό η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (8200/0-181621/2019, ΦΕΚ 1671, Β’, 14 Μαΐου 2019) με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική, αποτελεί εναρμόνιση στον ευρωπαϊκό κανονισμό», επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Με βάση τα παραπάνω οι αναφορές στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ταυτότητες: Τι λέει το υπουργείο για την «γκάφα» με τα δακτυλικά αποτυπώματα"

Γαβρόγλου: Έτσι θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο

Νέα απόφαση, που ισχύει από το τρέχον σχολικό έτος υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με την οποία καθορίζονται οι ομάδες και κλάδοι μαθημάτων, ο τρόπος και χρόνος εξέτασης και βαθμολόγησης, ο ορισμός και οι υποχρεώσεις των επιτηρητών, οι υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, η αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου, ο τρόπος φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Συγκεκριμένα η απόφαση  του Κώστα Γαβρόγλου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπει τα εξής:

Χαρακτηρισμός των διδασκομένων μαθημάτων

Α ΛΥΚΕΙΟΥ

1. Τα μαθήματα της Α ́ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Α ́ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:

α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:

Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και τρίωρη συνεξέταση των κλάδων Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία),

Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία),

Ιστορία,

Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και Χημεία),

Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και

Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία).

β) Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Β ΛΥΚΕΙΟΥ

2. Τα μαθήματα της Β ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Β ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:

α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:

Γενικής Παιδείας:

Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση),

Ιστορία,

Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία), Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),

Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών),

και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.

β) Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

3. Τα μαθήματα της Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:

α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:

Γενικής Παιδείας:

Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση),

Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία),

Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού,

Ανθρωπιστικών Σπουδών),

Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών),

και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.

β) Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ

4. Τα μαθήματα της Γ ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:


α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:

Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.

β) Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας, τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.

Δ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

5. Τα μαθήματα της Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:

α) Η ομάδα Α ́ περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:

Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Νεοελληνική Λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.

β) Η ομάδα Β ́ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.

Κλάδοι μαθημάτων

1. Στις Α ́ και Β ́ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στις Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου:

i. Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας χωρίζεται στους εξής κλάδους:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

β) Νέα Ελληνική Γλώσσα

γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

ii. Το μάθημα των Μαθηματικών χωρίζεται στους εξής κλάδους:

α) Άλγεβρα

β) Γεωμετρία

iii. Το μάθημα των Φυσικών Επιστημών χωρίζεται στους εξής κλάδους:

α) Φυσική

β) Χημεία

γ) Βιολογία

Κάθε κλάδος βαθμολογείται χωριστά. Ο τελικός βαθμός για κάθε μάθημα με κλάδους είναι ο μέσος όρος των τελικών βαθμών των κλάδων του με προσέγγιση δεκάτου.

2. Στη Γ ́ τάξη Ημερήσιου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου το μάθημα «Νέα Ελληνικά» χωρίζεται στους εξής κλάδους:

α) Νεοελληνική Γλώσσα

β) Νεοελληνική Λογοτεχνία.

Κάθε κλάδος βαθμολογείται χωριστά.

Ο τελικός βαθμός του μαθήματος είναι ο μέσος όρος των τελικών βαθμών των κλάδων του με προσέγγιση δεκάτου.

Κοινοποίηση της προφορικής βαθμολογίας - Ενημέρωση των κηδεμόνων

1. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώριση της προφορικής βαθμολογίας, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.

2. Με ευθύνη του Διευθυντή και με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων στα μέσα κάθε τετραμήνου οργανώνεται μία (1) τουλάχιστον συνάντηση κηδεμόνων, με σκοπό την ενημέρωσή τους .
Κατόπιν συνεννόησης Διευθυντή και διδασκόντων, ορίζεται πρόγραμμα ενημέρωσης των κηδεμόνων, σύμφωνα με το οποίο κάθε διδάσκων έχει την υποχρέωση μία (1) τουλάχιστον ημέρα την εβδομάδα να δέχεται τους κηδεμόνες των μαθητών. Το πρόγραμμα ανακοινώνεται στην αρχή του διδακτικού έτους και κοινοποιείται γραπτώς στους κηδεμόνες μέσω των μαθητών.

3. Οι κηδεμόνες των μαθητών δικαιούνται να ενημερώνονται από τους διδάσκοντες, κατά τις ημέρες που έχουν ορισθεί στο πρόγραμμα ενημέρωσης κηδεμόνων, για όλα τα στοιχεία.

Οι διδάσκοντες επιδεικνύουν τα γραπτά των μαθητών, εφόσον ζητηθεί από τους κηδεμόνες τους και μόνο. Παράλληλα οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για θέματα που πιθανώς επηρεά- ζουν την επίδοση των παιδιών τους.

4. Στους ελέγχους προόδου που δίνονται στους μαθητές και στους κηδεμόνες, αναγράφεται υποχρεωτικά και ο αντίστοιχος μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας όλων των μαθητών του τμήματος για κάθε μάθημα.

Θέματα των εξετάσεων

1. Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης), οι οποίες είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, αφορούν ευρεία έκταση της εξεταστέας ύλης, είναι εφικτό να απαντηθούν με πληρότητα στον προβλεπόμενο χρόνο και ακολουθούν τη φιλοσοφία των θεσμοθετημένων προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών εγχειριδίων.

2. Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων διατυπώνονται την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων με τη συνεργασία των καθηγητών που διδάσκουν το ίδιο μάθημα στην ίδια τάξη κάθε Λυκείου, είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης του Λυκείου και συνυπογράφονται από τον Διευθυντή του Λυκείου.

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων

1. Τα θέματα των προαγωγικών, απολυτηρίων και κατατακτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δια- τρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι μαθητές απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στις επιμέρους ερωτήσεις, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε μια από αυτές.

Α. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

Ι. Για την εξέταση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α ́ τάξη Ημερήσιου και Α ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, δίνεται στους μαθητές σε φωτοαντίγραφο:

α) απόσπασμα κειμένου, διδαγμένου από το πρωτότυπο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή,

β) απόσπασμα κείμενου, διδαγμένου από μετάφραση, και ζητείται από αυτούς:

α) να μεταφράσουν στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του πρωτότυπου κειμένου οκτώ έως δέκα (8-10) στίχων.

β) να απαντήσουν σε:

i. τρεις (3) ερωτήσεις ερμηνευτικές που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες, αξίες, προβλήματα, στη στάση, στο ήθος ή στον χαρακτήρα προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη δομή του κειμένου, σε υφολογικά και αισθητικά θέματα. Οι δύο (2) από τις ερωτήσεις αυτές αναφέρονται στο απόσπασμα κειμένου, διδαγμένου από το πρωτότυπο, και η τρίτη στο τμήμα του διδαγμένου από μετάφραση κειμένου σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο πρωτότυπο απόσπασμα,

ii. μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική που αναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στη σύνδεση λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής, στη διατήρηση ή στην αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμα και αντώνυμα κ.λπ.,

iii. μία (1) ερώτηση γραμματικής,

iv. μία (1) ερώτηση συντακτικού,

v. μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου (σωστό ή λάθος, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, κ.ά.) που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στον συγγραφέα ή στο έργο του.

Οι ερωτήσεις υπό τα στοιχεία «iii», «iv» και «ν» μπορεί να αναλύονται σε δύο (2) ισοδύναμα βαθμολογικώς υποερωτήματα.

Η ερώτηση υπό το στοιχείο «ν» τίθεται προαιρετικά από τον/τη διδάσκοντα/ουσα.

Η μετάφραση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες και καθεμιά από τις επτά (7) ερωτήσεις με δέκα (10) μονάδες. Σε περίπτωση που δεν τίθεται η ερώτηση υπό το στοιχείο «ν», τότε οι 10 μονάδες της επιμερίζονται από 5 μονάδες σε καθεμία από τις δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο πρωτότυπο δοθέν απόσπασμα, οι οποίες πλέον βαθμολογούνται με 15 μονάδες.

ΙΙ. Για την εξέταση στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία του προγράμματος Γενικής Παιδείας της Β ́ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Β ́ και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου δίνεται στους/στις μαθητές/τριες, σε φωτοαντίγραφο, απόσπασμα διδαγμένου από το πρωτότυπο κειμένου 12 έως 20 στίχων, με νοηματική συνοχή και τους ζητούνται τα εξής:

α) Μετάφραση στη Νέα Ελληνική ενός τμήματός του που αποτελείται από οκτώ έως δέκα (8-10) στίχους.

β) Απάντηση σε δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες, αξίες, προβλήματα και επιχειρήματα, στη στάση, στο ήθος ή στο χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη συσχέτιση του υπό εξέταση κειμένου με γραμματολογικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη του μαθήματος. Οι δύο (2) ερωτήσεις αυτές αναφέρονται στο δοθέν από το πρωτότυπο απόσπασμα.

γ) Απάντηση σε μία (1) ερώτηση που ζητεί τη σύγκριση του εξεταζόμενου κειμένου με παράλληλο κείμενο σε νεοελληνικό λόγο, διδαγμένο (από τα μεταφρασμένα κείμενα των οποίων έχει γίνει σχετική επεξεργασία κατά τη διδακτική διαδικασία) ή αδίδακτο που επιλέγεται από τον/τη διδάσκοντα/ουσα. Για τις απαιτήσεις της σύγκρισης δίνεται στους/στις μαθητές/τριες σε φωτοαντίγραφο το εν λόγω κείμενο.

δ) Απάντηση σε δύο (2) ερωτήσεις επί του δοθέντος από το πρωτότυπο διδαγμένου κειμένου (που είναι δυνατόν να αναλύονται σε δύο ισοδύναμα βαθμολογικώς υποερωτήματα) από τις οποίες:

i. μία (1) ερώτηση λεξιλογική - σημασιολογική που αναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις, σε απλές ή σύνθετες, στη συσχέτιση λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής, στη διατήρηση ή στην αλλαγή της σημασίας τους, σε συνώνυμα και αντώνυμα, κ.λπ. και

ii. μία (1) ερώτηση αποκλειστικά υφολογικού χαρακτήρα (εκφραστικά σχήματα, αισθητικά θέματα, λεξικογραμματικά φαινόμενα), προκειμένου να αναδειχθεί η λειτουργία συγκεκριμένων εκφραστικών επιλογών του συγγραφέα.

Η μετάφραση βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες, οι δύο (2) ερμηνευτικές ερωτήσεις που αναφέρονται στο πρωτότυπο δοθέν απόσπασμα βαθμολογούνται με δεκαπέντε (15) μονάδες η καθεμία, η ερώτηση σύγκρι- σης του εξεταζόμενου με παράλληλο κείμενο βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες και τέλος καθεμία από τις ερωτήσεις υπό τα στοιχεία δ)i και δ)ii με δεκαπέντε (15) μονάδες.

III. Για την εξέταση στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Β ́ και Γ ́ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου ισχύουν τα εξής:

1. Δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες αποσπάσματα διδαγμένου κειμένου 12-20 στίχων με νοηματική συνοχή και τους ζητείται να απαντήσουν σε:

i) μία (1) ερώτηση κατανόησης με την οποία ζητείται να αποκωδικοποιήσουν σημεία του κειμένου και να αντλήσουν βασικές πληροφορίες που εντοπίζονται στο κείμενο. Η ερώτηση μπορεί να διαιρείται σε δύο υπο- ερωτήματα με τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου (σωστού ή λάθους, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών κ.λπ.) ή ανοικτού τύπου,

ii) δύο (2) ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες/αξίες/ προβλήματα, σε στάσεις/ήθος/ χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/ σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/αισθητικά θέματα, με βάση το απόσπασμα,

iii) μία (1) ερώτηση κλειστού τύπου που αναφέρεται στο γραμματειακό είδος στο οποίο ανήκει το κείμενο, στον συγγραφέα ή στο έργο του,

iv) μία (1) ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα),

v) δίνεται παράλληλο κείμενο στη νέα ελληνική, διδαγμένο ή αδίδακτο, από την αρχαία ή νεότερη ελληνική γραμματεία, και καλούνται να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση ερμηνευτική, με την οποία ζητείται να συγκρίνουν το παράλληλο με το πρωτότυπο κείμενο.

2. Δίνεται, επίσης, αδίδακτο πεζό κείμενο αττικής διαλέκτου 12-20 στίχων στερεότυπης έκδοσης με νοηματική συνοχή. Στο αδίδακτο κείμενο προτάσσεται σύντομο σχετικό εισαγωγικό σημείωμα, μέσω του οποίου δίνονται εξωκειμενικές πληροφορίες απαραίτητες για την κατανόηση του κειμένου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται:

i) να μεταφράσουν στα νέα ελληνικά μέρος του κειμένου από τέσσερις έως έξι στίχους,

ii) να απαντήσουν σε μια ερώτηση κατανόησης που αναφέρεται στον νοηματικό άξονα του κειμένου,

iii) να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση γραμματικής, η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα,

iv. να απαντήσουν σε μία (1) ερώτηση συντακτικού (π.χ. αναγνώριση λέξεων/φράσεων/ προτάσεων/άλλων δομικών στοιχείων του κειμένου, μετασχηματισμός μέρους του κειμένου ως προς τη δομολειτουργική του διάσταση), η οποία μπορεί να επιμερίζεται σε δύο υποερωτήματα.

3. Κάθε ζητούμενη ερώτηση-δραστηριότητα που τίθεται για το διδαγμένο ή το παράλληλο ή το αδίδακτο κείμενο βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες της εκατοντάβαθμης κλίμακας.

Για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων, τόσο στο διδαγμένο όσο και στο αδίδακτο κείμενο, κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιείται ποικιλία τύπων ασκήσεων/ερωτήσεων.

Β. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία) και Νέα Ελληνικά (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία)

Οι δύο κλάδοι της Ελληνικής Γλώσσας (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία) στις Α ́ και Β ́ τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου καθώς και οι δύο κλάδοι των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία) της Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζονται την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Τα θέματα δίνονται σε ξεχωριστό φύλλο για κάθε κλάδο, οι απαντήσεις αναπτύσσονται σε ξε- χωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και αποδίδεται διακριτός βαθμός για καθέναν από αυτούς.

Ι. Ειδικότερα στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Νεοελληνικής Γλώσσας:

Δίνεται ένα μη λογοτεχνικό κείμενο, μη διδαγμένο, το οποίο μπορεί να είναι δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο. Το κείμενο μπορεί να συνοδεύεται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια.

Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να απαντήσουν στα ζητούμενα τριών θεμάτων από τα οποία:

α) ένα (1) αφορά στην κατανόηση του κειμένου και διαιρείται σε δύο ερωτήματα και βαθμολογείται με 30 μονάδες. Η βαθμολογία επιμερίζεται στα δύο ερωτήματα ισοδύναμα (15 + 15).

β) ένα (1) αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε έως και τρία (3) ερωτήματα και βαθμολογείται με 30 μονάδες, και

γ) ένα (1) αφορά στην ερμηνεία-παραγωγή λόγου και βαθμολογείται με 40 μονάδες.

1. Το πρώτο θέμα αφορά στην ανάγνωση-κατανόηση του κειμένου, με το οποίο ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/τριών (σε αντιστοιχία με αυτά που έχουν διδαχθεί σε κάθε τάξη):

α) να εντοπίζουν και να παρουσιάζουν κάποια από τα παρακάτω στοιχεία: πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, βασικές ιδέες και επιχειρήματα του συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, θέσεις που υποστηρίζει, σχέση του βασικού μηνύματος του κειμένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας (σκοπό, κοινό, θέμα κ.ά), καθώς και με τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που αξιοποιούνται στο κείμενο (με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου) και

β) να αποδίδουν περιληπτικά μέρος του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.

2. Το δεύτερο θέμα αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, με το οποίο, ανά ερώτημα, ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών /-τριών είτε να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου είτε να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις /φράσεις που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου- είτε να αποδίδουν το περιεχόμενο της παραγράφου με πλαγιότιτλους-είτε να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις αλλάζοντας τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα ή συνώνυμες φράσεις, αντώνυμα, παράγωγα, σύνθετα κ.λπ.), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστά- σεις επικοινωνίας, και να σχολιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα· είτε να ερμηνεύουν λέξεις-φράσεις του κειμένου με βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνιακό πλαίσιο. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αναπτύσσεται σε ερωτήματα (μέχρι 3), στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

3. Το τρίτο θέμα αφορά στην παραγωγή λόγου, με το οποίο ζητείται από τους/τις μαθητές /-τριες να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο σε συνάρτηση με το κείμενο αναφοράς, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου, ανασκευάζουν θέσεις του ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Το μαθητικό κείμενο αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο) και έχει έκταση ανάλογα με την τάξη: Α ́ Λυκείου 250-300 λέξεις, Β ́ Λυκείου 300-350 λέξεις και Γ ́ Λυκείου 350-400 λέξεις.

ΙΙ. Ειδικότερα στον κλάδο της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας/ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας:

Δίνεται αδίδακτο λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα ή διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο), που μπορεί να συνοδεύεται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια, το οποίο συνοδεύεται από τρία (3) θέματα:

1. Το πρώτο θέμα αφορά στην ανάγνωση - κατανόηση του κειμένου, με το οποίο ελέγχεται, ανά ερώτημα, η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών με ποικίλες ερωτήσεις (ανοικτού και κλειστού τύπου) είτε να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσωπα, χώρο, χρόνο, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, γεγονότα / αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, βασικά θέματα, ιδέες, προβληματισμούς που θέ- τει το κείμενο, αξίες που προβάλλει, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοιχεία του κειμένου-είτε να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου-είτε να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σιωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο και να παρουσιάζουν με δικά τους λόγια το νόημα που τους δίνουν. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα ίδιας βαρύτητας περίπου. Μόνο ένα από αυτά μπορεί να είναι ερώτηση ανοικτού τύπου και η απάντηση στην ερώτηση ανοικτού τύπου μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 60 λέξεις. Το θέμα βαθμολογείται με 30 μονάδες.

2. Το δεύτερο θέμα αφορά στην προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, με το οποίο, ανά ερώτημα, ελέγχεται η ικανότητα των μαθητών/μαθητριών με ερωτήσεις ποικίλων τύπων είτε να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής-είτε να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες που δίνονται (αφηγηματικούς τρόπους, αφηγηματικές τεχνικές, ρηματικά πρόσωπα κ.ά.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους ως προς το νόημα και το ύφος-είτε να αναγνωρίζουν εκφραστικά μέσα-τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και τη λειτουργία τους ως προς το νόημα και το ύφος του κειμένου. Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αναπτύσσεται σε ερωτήματα (μέχρι 3), στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Το θέμα βαθμολογείται με 30 μονάδες.

3. Το τρίτο θέμα αφορά στην ερμηνεία και στην παραγωγή λόγου σε ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης ή δημιουργικού μετασχηματισμού. Ζητείται από τους μαθητές /τριες να αξιολογήσουν ιδέες, στάσεις, συμπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο με βάση είτε τα κειμενικά συμφραζόμενα είτε τα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής παραγωγής του έργου (εφόσον τους δίνονται σχετικές πληροφορίες), να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα. Η έκταση του μαθητικού κειμένου κυμαίνεται από 100 έως 200 λέξεις, ανάλογα με την τάξη και τις απαιτήσεις του θέματος. Το θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Γ. Λογοτεχνία

Για την εξέταση στο μάθημα «Λογοτεχνία» της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Γ ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ισχύουν τα εξής:

Η εξέταση αναφέρεται σε πεζό ή ποιητικό κείμενο που περιέχεται στη διδαχθείσα ύλη της αντίστοιχης τάξης, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία, μαζί με τις αναγκαίες σημασιολογικές ή άλλες διευκρινίσεις.».

Το κείμενο συνοδεύεται από πέντε ερωτήσεις που αναφέρονται:

α) στον συγγραφέα του έργου και σε γραμματολογικά στοιχεία που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από το κείμενο (1 ερώτηση),

β) στη δομή του κειμένου, στην επαλήθευση ή διάψευση μιας κρίσης με βάση το κείμενο, σε παρατηρήσεις επί των εκφραστικών μέσων και τρόπων του κειμένου (υφολογική διερεύνηση, αφηγηματικές λειτουργίες, επιλογές του δημιουργού σε διάφορα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης) (2 ερωτήσεις),

γ) σε σχολιασμό ή στη σύντομη ανάπτυξη, σε 1-2 παραγράφους, ορισμένων χωρίων του κειμένου (1 ερώ- τηση),

δ) σε σχολιασμό αδίδακτου λογοτεχνικού κειμένου το οποίο δίνεται στους μαθητές επίσης σε φωτοτυπία και είναι ίσης, κατά προσέγγιση, δυσκολίας με το διδαγμένο (1 ερώτηση).

Η ερώτηση α βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονά- δες, οι δύο ερωτήσεις της β ́ περίπτωσης με είκοσι (20) μονάδες η καθεμία, η ερώτηση γ ́ με είκοσι πέντε (25) μονάδες και η ερώτηση δ ́ με είκοσι (20) μονάδες.

Σε περίπτωση κατά την οποία μία (1) ερώτηση αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται γι’ αυτήν κατανέμεται ισότιμα στα υποερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός συντελεστής βαρύτητας γι’ αυτά.

Δ. Ιστορία

1. Οι μαθητές στην Α ́ τάξη Ημερήσιου και Α ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αξιολογούνται στο μάθημα της Ιστορίας με συνδυασμό θεμάτων/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:

Ι. Στην ομάδα Α ́ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγ- χονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονολογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγονότα, δράση προσώπων κ.λπ.):

1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες β) εξήγηση δύο ή τριών ιστορικών όρων/εννο ών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύντομης απάντησης (2.α.) και (2.β.) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

ΙΙ. Στην ομάδα Β ́ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγιση τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από ενότητες της εξεταστέας ύλης διαφορετικές εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α ́ και βαθμολογούνται αθροιστικά με 50 μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων και των δύο ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

2. Οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα της Ιστορίας της Β ́ τάξης Ημερησίου και Β ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με συνδυασμό θεμάτων/ερωτήσεων, που ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες:

Ι. Στην ομάδα Α ́ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα που αναλύονται σε επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγ- χονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (χρονολογίες, ιστορικές έννοιες, ιστορικά φαινόμενα ή γεγονότα, δράση προσώπων κ.λπ.):

1. Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει: α) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (1.α), που βαθμολογούνται με δέκα (10) μονάδες β) εξήγηση δύο (2) ή τριών (3) ιστορικών όρων/εννοιών (1.β), που βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες.

2. Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις σύντομης απάντησης (2.α) και (2.β) και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

ΙΙ. Στην ομάδα Β ́ περιλαμβάνονται δύο (2) θέματα, που το καθένα μπορεί να αναλύεται σε δύο επιμέρους ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται η ικανότητα των μαθητών στη σύνθεση των ιστορικών γνώσεων και η κριτική προσέγγισή τους (ανάλυση ή σύνθεση αιτίων ή συνθηκών, αποτίμηση της δράσης προσώπων, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σύγκριση απόψεων, προέκταση ιστορικών πληροφοριών κ.λπ.). Προς αποφυγήν επικαλύψεων, τα θέματα αυτής της ομάδας επιλέγονται από την εξεταστέα ύλη με τρόπο ώστε να είναι διαφορετικά ως προς το γνωστικό τους περιεχόμενο από τις ερωτήσεις (2.α) και (2.β) της ομάδας Α ́ και βαθμολογούνται αθροιστικά με πενήντα (50) μονάδες. Στην περίπτωση αυτής της ομάδας χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές φωτοτυπημένο. Το υλικό αυτό προέρχεται από ιστορικές μαρτυρίες, αρχαιολογικές μελέτες, έργα τέχνης, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες, χάρτες, διαγράμματα και από όλα εκείνα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως ιστορικά τεκμήρια ή ως μέσα άντλησης πληροφοριών για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Η βαθμολογία κάθε ερώτησης των παραπάνω θεμάτων και των δύο (2) ομάδων διαφοροποιείται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της. Οι βαθμολογικές μονάδες καθεμιάς καθορίζονται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνονται γραπτώς στους μαθητές.

3. Η Ιστορία ως μάθημα Γενικής Παιδείας και ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εξετάζεται με συνδυασμό ερωτήσεων, οι οποίες ταξινομούνται σε δύο (2) ομάδες.

α) Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (ιστορικές έννοιες, ιστορικά γεγονότα, χρονολογίες, δράση ιστορικών προσώπων, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα, κ.τ.λ.) και η κατανόησή τους.

β) Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) τουλάχιστον θέματα που απαιτούν σύνθεση ιστορικών γνώσεων και κριτική ικανότητα (αξιολογήσεις ιστορικών γεγονότων ή ιστορικών προσώπων, ανάλυση αιτιών ή συνθηκών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη σημαντικών ιστορικών φαινομένων κ.τ.λ.). Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία. Το υλικό αυτό αφορά γραπτές ιστορικές πηγές, εικαστικά έργα, χάρτες, διαγράμματα κ.τ.λ. που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία ή ως μέσα άντλησης στοιχείων για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.

Ε. Λατινικά

Για την εξέταση στο μάθημα των Λατινικών της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, δίνεται στους μαθητές διδαγμένο κείμενο δέκα (10) έως δεκαπέντε (15) στίχων και ζητείται από αυτούς:

α) να το μεταφράσουν στη νέα ελληνική γλώσσα,

β) να απαντήσουν σε τέσσερις παρατηρήσεις: δύο (2) γραμματικές και δύο (2) συντακτικές, οι οποίες μπορεί να αναλύονται σε υποερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ως εξής:

i. Μετάφραση κειμένου 40 μονάδες.

ii. Κάθε γραμματική ή συντακτική παρατήρηση 15 μονάδες.

ΣΤ. Μαθηματικά

1. Η εξέταση στην Άλγεβρα και τη Γεωμετρία στις Α ́ και Β ́ τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και στα Μαθηματικά της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Β ́ και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου γίνεται ως εξής:

Ι. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, με τα οποία ελέγχεται η γνώση εννοιών και ορολογίας, η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

ΙΙ. Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρθρώνονται ως εξής:

α. Το πρώτο θέμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει πέντε (05) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου (πολλαπλής επιλογής, Σωστού - Λάθους, αντιστοίχισης) με τις οποίες ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση των βασικών εννοιών και των σπουδαιότερων συμπερασμάτων της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης. Στο δεύτερο μέρος ζητείται η απόδειξη μίας απλής πρότασης (ιδιότητας, λήμματος, θεωρήματος ή πορίσματος), που είναι αποδεδειγμένη στο σχολικό εγχειρίδιο.

β. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που είναι εφαρμογή ορισμών, αλγορίθμων ή προτάσεων (ιδιοτήτων, θεωρημάτων, πορισμάτων).

γ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση που απαιτεί από τον μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών και αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

δ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη στρατηγικών επίλυσής του.

Το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα μπορούν να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα που διευκολύνουν τον μαθητή στη λύση.

III. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά εικοσιπέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα το πρώτο μέρος βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες, ενώ το δεύτερο μέρος βαθμολογείται με δεκαπέντε (15) μονάδες. Στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

2. Για την εξέταση στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στη Γ ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και για την εξέταση στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, ως μάθημα Γενικής Παιδείας στις ανωτέρω τάξεις ισχύουν τα εξής:

Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του μαθητή να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

Τα τέσσερα θέματα που δίνονται στους μαθητές διαρθρώνονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς, λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.

β) Το δεύτερο και το τρίτο θέμα αποτελείται το καθένα από μία άσκηση που απαιτεί από το μαθητή ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών.

Η κάθε άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από το μαθητή ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαδικασία επίλυσής του. Το θέμα αυτό μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα, τα οποία βοηθούν το μαθητή στη λύση.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Ζ. Φυσική, Χημεία, Βιολογία

1. Στα μαθήματα Φυσική και Χημεία στις Α ́ και Β ́ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και στο μάθημα Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Β ́ και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση γίνεται ως εξής:

Ι. Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη που καθορίζονται ως εξής:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από πέντε (5) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από δύο (2) ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και οι ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος. Με τις ερωτήσεις μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να αναπτύξουν την απάντησή τους ή να απαντήσουν σε ένα ερώτημα κλειστού τύπου και να αιτιολογήσουν την απάντησή τους.

γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών και μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

ΙΙ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Ειδικότερα, στο πρώτο θέμα κάθε μία ερώτηση βαθμολογείται με 5 μονάδες και στο δεύτερο θέμα η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με 12 μονάδες και η δεύτερη με 13 μονάδες. Στο τρίτο και τέταρτο θέμα η κατανομή της βαθμολογίας στα επιμέρους ερωτήματα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και καθορίζεται στη διατύπωση των θεμάτων.

2. Στο μάθημα Βιολογία στις Α ́ και Β ́ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου οι μαθητές εξετάζονται σε 4 ισόβαθμα θέματα που έχουν την ακόλουθη μορφή, περιεχόμενο και σκοπό:

1ο Θέμα: Περιλαμβάνει πέντε (5) ισόβαθμες ανεξάρτητες ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου, όπως: πολλαπλής επιλογής, σωστού-λάθους, διαζευκτικής απάντησης (από τις οποίες ο μαθητής επιλέγει όποια ή όποιες συνεχίζουν ορθά μια ημιτελή φράση) κ.ά.

Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της κατανόησης από τον μαθητή βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων από ένα ευρύ τμήμα της εξεταστέας ύλης.

2ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να ανακαλεί γνώσεις που έχει αποκτήσει γύρω από το εξεταζόμενο θέμα (βιολογική έννοια, διαδικασία ή φαινόμενο) και να τις εκθέτει ή/και να τεκμηριώνει τις απόψεις του με πληρότητα και σαφήνεια.

3ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

Κάθε μία από τις ερωτήσεις αυτές περιλαμβάνει μια απεικόνιση (εικόνα, διάγραμμα ροής, γραφική παράσταση κ.ά.) που μπορεί να αποδίδει μια βιολογική δομή, λειτουργία ή φαινόμενο. Η απεικόνιση συνοδεύεται από σχετικό επεξηγηματικό κείμενο.

Ο μαθητής καλείται να απαντήσει σε υποερωτήματα που μπορεί να αφορούν στη δομική και λειτουργική σχέση των μερών (αν πρόκειται για βιολογική δομή), στην έκβαση του ή/και στους παράγοντες που την επηρεάζουν (αν πρόκειται για λειτουργία ή βιολογικό φαινόμενο) κ.ά.

Το θέμα αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυσης, σύνθεσης κ.τ.λ.) που έχει αποκτήσει, προκειμένου να εντοπίζει, να αντλεί, να αξιολογεί και να επεξεργάζεται πληροφορίες και δεδομένα που του παρέχει η απεικόνιση και το επεξηγηματικό κείμενο που τη συνοδεύει, ώστε να εξάγει συμπεράσματα και να διατυπώνει πλήρεις, σαφείς και στοιχειοθετημένες απαντήσεις.

4ο Θέμα: Περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις, οι οποίες βαθμολογούνται με δώδεκα (12) και δεκατρείς (13) μονάδες αντίστοιχα. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους υποερωτήματα.

Κάθε ερώτηση αποτελεί δοκιμασία στην οποία ο μαθη- τής καλείται είτε να διερευνήσει μια πραγματική ή υποθετική κατάσταση που περιγράφεται στην εκφώνηση (π.χ. την έκβαση μιας βιολογικής διαδικασίας) είτε να επιλύσει ένα πρόβλημα που άπτεται εφαρμογών της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είτε να λύσει μια άσκηση εφαρμόζοντας την κατάλληλη μεθοδολογία και αξιοποιώντας βιολογικούς νόμους και θεωρίες.

Το θέμα αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει από ποικίλες περιοχές της ύλης, προκειμένου να διερευνά και να ερμηνεύει καταστάσεις ή να επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Βιολογίας στην καθημερινή ζωή.

3. Για την εξέταση στα μαθήματα Φυσική και Χημεία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στη Γ ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ισχύουν τα εξής:

Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν την παρακάτω μορφή:

α) Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η γνώση της θεωρίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης.

β) Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχεται η κατανόηση της θεωρίας και η κριτική ικανότητα των μαθητών και συγχρόνως οι νοητικές δεξιότητες που απέκτησαν κατά την εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο του μαθήματος.

γ) Το τρίτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση εφαρμογής της θεωρίας, η οποία απαιτεί ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών, θεωριών, τύπων, νόμων και αρχών. Η άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

δ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα πρόβλημα ή μία άσκηση, που απαιτούν ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης γνώσεων, αλλά και την ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαδικασία επίλυσής του. Το πρόβλημα αυτό ή η άσκηση μπορεί να αναλύονται σε επιμέρους ερωτήματα.

Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

4. Για την εξέταση στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στη Γ ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στη Δ ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, καθώς και για την εξέταση στη Βιολογία Γενικής Παιδείας στις ανωτέρω τάξεις ισχύουν τα εξής:

Στους μαθητές δίνονται τέσσερα (4) θέματα που έχουν ως εξής:

α) Το πρώτο και δεύτερο θέμα αποτελούνται από ανεξάρτητες ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της απόκτησης γνώσεων και της δυνατότητας παρουσίασης και τεκμηρίωσης θεμάτων σχετικών με την εξεταστέα ύλη και της κατανόησης από το μαθητή βιολογικών εννοιών, διαδικασιών ή φαινομένων.

β) Το τρίτο θέμα αποτελείται από ερωτήσεις που στοχεύουν στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να αξιοποιεί θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες (ανάλυση, σύνθεση κ.τ.λ.) για την αξιολόγηση δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.

γ) Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα και στοχεύει στον έλεγχο της ικανότητας του μαθητή να χρησιμοποιεί, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησε για την επίλυσή τους.

Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25 μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Η. Πολιτική Παιδεία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Κοινωνιολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών

1. Για τα μαθήματα Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία) στην Α ́ τάξη Ημερησίου και Α ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη) της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Β ́ και Γ ́ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο (2) ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει τρεις (3) ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Ειδικότερα, περιλαμβάνει: μία ερώτηση με πέντε (5) υποερωτήματα Σωστού-Λάθους (5x3=15 Μονάδες) και δύο ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που καθεμία βαθμολογείται με πέντε (5) Μονάδες (5x2=10 Μονάδες).

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις σύντομης απάντησης και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

β) Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι μαθητές. Κάθε ένα από τα δύο θέματα περιέχει δύο ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας.

Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες.

Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

Το δεύτερο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήσεις και βαθμολογείται με είκοσι πέντε (25) μονάδες. Η πρώτη ερώτηση βαθμολογείται με δεκατρείς (13) μονάδες και η δεύτερη με δώδεκα (12) μονάδες.

2. Για το μάθημα «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» στην Α ́ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α ́ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου η εξέταση περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:

α) Η πρώτη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις διαφόρων τύπων, με τις οποίες ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.

β) Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από δύο θέματα με ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχεται η ικανότητα συνθετικής και κριτικής ανάλυσης και εφαρμογή


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαβρόγλου: Έτσι θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news