facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

Συναγερμός στην Ουκρανία - Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο (βίντεο)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε έναν πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι μετά το ατύχημα αυτό το επίπεδο της ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσιάζει επικίνδυνη αύξηση.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα. Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Δείτε βίντεο από το σημείο της πυρκαγιάς:Μία εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Energoatom είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων. "Ο τρίτος αντιδραστήρας σταμάτησε. Το επίπεδο ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε", τόνισε , υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο τρίτος αντιδραστήρας του Ρίβνε –συνολικά έχει τέσσερις– παρέμεινε εκτός λειτουργίας και σήμερα, λόγω των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή.

Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Ουκρανία - Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο (βίντεο) "

Ελεύθεροι οι 7 για τον θάνατο του εικονολήπτη στο σαϊτοπόλεμο

Τριήμερη προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας οι επτά κατηγορούμενοι για την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 53χρονου εικονολήπτη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, κατά την διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, στο χώρο στάθμευσης του Νέδοντα, στην Καλαμάτα.

Οι επτά κατηγορούμενοι, δηλαδή τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησαν την τριήμερη προθεσμία, προκειμένου να προετοιμαστούν για την νέα δικάσιμο που ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή.

Όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι, αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεύθεροι οι 7 για τον θάνατο του εικονολήπτη στο σαϊτοπόλεμο "

Με παρέμβαση Πιτσιλή ακυρώθηκε το πρόστιμο στην 90χρονη με τα τερλίκια

Στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων, προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα που ανέκυψε με την 90χρονη, η οποία πουλούσε παράνομα τερλίκια σε λαϊκή αγορά, βρέθηκε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κάλεσε τις αρχές είσπραξης εσόδων να μην «ξεχνούν τον άνθρωπο», όταν ασκούν τα καθήκοντά τους.

«Ας μην ξεχνάμε, σε τέτοιες ώρες και σε τέτοιους καιρούς, τον Άνθρωπο, όταν ασκούμε τα καθήκοντά μας» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο περιστατικό.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Πιτσιλής με την προϊσταμένη Ζωή Κωτσιοπούλου, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν φαίνεται να προκύπτει άσκηση παράνομης επαγγελματικής δραστηριότητας κατά σύστημα.

«Στόχος μας είναι να δείξουμε κατανόηση και ευαισθησία στις περιπτώσεις, όπου απαιτείται και η επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με την 90χρονη συμπολίτη μας, αποτελεί έμπρακτη προσήλωση στο στόχο αυτό» δήλωσε ο κ. Πιτσιλής. «Όμως» συνέχισε «δεν μένουμε μόνο στη μία περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας».

«Χρειάζεται ο νομοθέτης να επανεξετάσει συνολικά το σχετικό πλαίσιο κι εμείς στην ΑΑΔΕ είμαστε έτοιμοι να τα δούμε όλα αυτά από κοινού. Κατανόηση, ευαισθησία, αλληλεγγύη και πάταξη της φοροδιαφυγής μπορούν να συνυπάρξουν και θα συνυπάρξουν» κατέληξε ο κ. Πιτσιλής.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας της 90χρονης Χαράλαμπος Αποστολίδης ευχαρίστησε για την παρέμβασή του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί, όπως είπε, «αντελήφθησαν άπαντες ότι η εκδοθείσα πράξη αντιβαίνει στις αρχές της χρηστής και δημόσιας διοίκησης».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " Με παρέμβαση Πιτσιλή ακυρώθηκε το πρόστιμο στην 90χρονη με τα τερλίκια "

Πώς διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 18,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019, σε σχέση με 18,4% το Δεκέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (από 20,6% σε 18,5%).

Ειδικότερα, ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα ανήλθε σε 873.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 14,5% και στις γυναίκες στο 23,6%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) κινήθηκε στο 39,7% τον Ιανουάριο από 39,8% το Δεκέμβριο.

Συνολικά στην Ευρωζώνη -σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου 2019- η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,7% σε σχέση με 7,8% το Φεβρουάριο και 8,5% ένα χρόνο πριν. Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,4% το Μάρτιο, σε σχέση με 6,5% το Φεβρουάριο και 7% ένα χρόνο πριν.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το Μάρτιο, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε στα 15,9 εκατομμύρια και στην Ευρωζώνη στα 12,6 εκατομμύρια.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (18,5% με στοιχεία του Ιανουαρίου 2019), στην Ισπανία (14%) και στην Ιταλία (10,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (1,9%) και στη Γερμανία (3,2%).

Το Μάρτιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 16% και στην ΕΕ στο 14,5%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (39,7% τον Ιανουάριο), στην Ισπανία (33,7%) και στην Ιταλία (30,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γερμανία (5,6%) και στην Τσεχία (6,3%).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο "

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι ξεκίνησε η τελευταία φάση ανατροπής του Μαδούρο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε σήμερα πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε τον Γκουαϊδό να στέκεται κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε ένα τουίτ πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, μιλούσε δίπλα σε άνδρες με στρατιωτική στολή και στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος έχει τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο --ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο-- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

ΑΠΕ/sofokleousin
Διαβάστε Περισσότερα » " Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υποστηρίζει ότι ξεκίνησε η τελευταία φάση ανατροπής του Μαδούρο "

ΕΟΦ: Αποσύρει επικίνδυνο προϊόν από την αγορά

Το προϊόν Βαμβάκι υδρόφιλο Luxe Gold Line αποσύρεται από την ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκε σε ελέγχους του ΕΟΦ ότι -μεταξύ άλλων- δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές φθορισμού και απορροφητικότητας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Την απαγόρευση διάθεσης του ιατροτεχνολογικού προϊόντος Βαμβάκι υδρόφιλο Luxe Gold Line,διότι το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ, δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους του φθορισμού και της απορροφητικότητας και το προϊόν δε φέρει τη σήμανση CE, κατά παράβαση του άρθρου 17 της υπουργικής απόφασης ΔΥ8δ/Γ.Π.οικ.130648/30-9-2009.

Η επιχείρηση SUPERMARKET ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, η οποία διέθεσε το προϊόν στην ελληνική αγορά, οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να τηρήσει το αρχείο των σχετικών παραστατικών για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών Κατασκευαστής: COGISSRL, Ιταλίας».mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Αποσύρει επικίνδυνο προϊόν από την αγορά "

Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα βρίσκεται η χώρα την Τετάρτη, ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τα συνδικάτα να πραγματοποιούν συλλαλητήρια και εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη , αλλά και πολλές άλλες πόλεις. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στα συλλαλητήρια της Αθήνας τα οποία θα ολοκληρωθούν με πορεία των σωματείων προς τη Βουλή.

Οργανώσεις, κόμματα και σωματεία «κατεβαίνουν» στους δρόμους την Τετάρτη με σύνθημα «η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι αργία».

Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεκριμένα, για την Αθήνα, το ΠΑΜΕ δίνει έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

Επίσης, στις 10:30, θα ξεκινήσουν να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, επί της Πατησίων, μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία βάσης και αντιεξουσιαστές.

Όλα τα μπλοκ θα κινηθούν από την Ομόνοια και τη Σταδίου προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Για το διάστημα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις και οι πορείες η Τροχαία θα διακόπτει την κυκλοφορία στους δρόμους (Πατησίων, Ομόνοια, Σταδίου, Σύνταγμα, Πανεπιστημίου) στους οποίους θα βρίσκονται διαδηλωτές.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Τετάρτη 1η Μαΐου οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος, (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, που θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά. 

Στο μετρό οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως στις 9 το πρωί.

Στη γραμμή 3 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε 24ωρη απεργία προχωρά αύριο, 1η Μαΐου και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν τα πλοία όλων των κατηγοριών και ξεκινούν από τις 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς.

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις 

Κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθούν, ταυτόχρονα, και στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10:30, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές δίνουν «ραντεβού» στις 11:00, στην Καμάρα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά σε δεκάδες ακόμη πόλεις, όπως, μεταξύ άλλων, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα, η Λαμία, η Καβάλα, η Καστοριά, ο Πολύγυρος, το Αγρίνιο, η Καλαμάτα και το Λαύριο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτομαγιά: Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν "

Εκτροχιασμός τρένου Intercity μετά τον σταθμό Παλαιοφαρσάλου [pics]

Το τρένο της Intercity κινούνταν μετά τις 12 μ. μ. προς Αθήνα και σε κατηφορικό σημείο τα βαγόνια βγήκαν εκτός τροχιάς.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε αναγνώστης του newsit.gr ενώ άλλαζε η αμαξοστοιχία γραμμή από την παλιά στην νέα με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα, το 2ο βαγόνι ανάμεσα στις 2 γραμμές στην ένωση, εκτροχιάστηκε καθώς υπήρξε πρόβλημα με τον μηχανισμό. Τα υπόλοιπα βαγόνια το 1ο και το 3ο μέχρι το τέλος έμειναν ανέπαφα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.
Όπως αναφέρει η τελευταία ενημέρωση τα δρομολόγια των τρένων διεξάγονται εκ περιτροπής από τη δεύτερη γραμμή, ενώ αναμένονται καθυστερήσεις.
Δείτε τις εικόνες αναγνώστη του newsit.gr από το σημείο 
Με πληροφορίες και από larissanet.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτροχιασμός τρένου Intercity μετά τον σταθμό Παλαιοφαρσάλου [pics] "

Βίαιο επεισόδιο με Ρομά στην Αργολίδα

Άνω - κάτω έγινε η περιοχή της Νέας Τίρυνθας στον Δήμο Ναυπλιέων από τα καμώματα μιας ομάδας Ρομά, οι οποίοι παρενόχλησαν ένα 13χρονο κορίτσι το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και στη συνέχεια χτύπησαν με σιδερογροθιές τους συγγενείς της μικρής!

Όλα έγιναν όταν η ανήλικη έγινε στόχος ανάρμοστων προτάσεων και άρχισε να φωνάζει σοκαρισμένη. Κοντά της έτρεξαν συγγενείς της και άλλοι συγχωριανοί για να την υπερασπιστούν, αλλά δέχθηκαν γροθιές από τους Ρομά που χρησιμοποίησαν σιδερογροθιές με αποτέλεσμα δυο από αυτούς να καταλήξουν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Άργους!

Στην περιοχή απειλήθηκαν επεισόδια σε βάρος των Ρομά, τα οποία αποτράπηκαν χάρη στην παρουσία της Αστυνομίας. Κατά την διάρκεια των ερευνών, συνελήφθησαν δυο από τους Ρομά και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σεξουαλική παρενόχληση, πρόκληση σωματικών βλαβών και παράβαση του νόμου περί όπλων και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Βίαιο επεισόδιο με Ρομά στην Αργολίδα "

Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες

Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι τα προηγούμενα 24ωρα πέταξαν πέτρες στα γραφεία, τα οποία στεγάζονται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, προκαλώντας ζημιές σε δύο τζάμια.

Τα γραφεία ήταν κλειστά από τη Μεγάλη Πέμπτη και άνοιξαν σήμερα το πρωί, οπότε έγιναν αντιληπτές οι φθορές και ενημερώθηκαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

Εκτιμάται ότι η επίθεση έγινε το διάστημα που τα γραφεία δεν λειτουργούσαν, λόγω του Πάσχα.

Τις έρευνες για την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση με πέτρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες "

Ισπανία: Δεν θέλουν συμμαχία Σάντσεθ - Podemos οι οικονομικές ελίτ της χώρας

Η παράδοση μετά οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση θέλει τους αναλυτές να κοιτάζουν τους δείκτες του Χρηματιστηρίου για να διαπιστωθεί από τις αντιδράσεις του η υποδοχή των μεγάλων επιχειρήσεων και των οικονομικών κύκλων στη νέα κατάσταση που προκύπτει από τις κάλπες. 

Στην περίπτωση της Ισπανίας, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης μίλησε εξ αρχής και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μίας κυβέρνησης συμμαχίας των νικητών Σοσιαλιστών του PSOE και των κεντροδεξιών Ciudadanos

Οι αγορές στην Ισπανία αντέδρασαν με αξιοσημείωτη ηρεμία στο αποτέλεσμα των εκλογών της 28ης Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη Ibex έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση και τούτο παρ’ όλο που από τις εκλογές δεν προέκυψε αυτοδυναμία. 

Μολονότι ο Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση θα απαιτηθεί να αναζητήσει συμμαχίες, οι αγορές διαπιστώνουν πως υπάρχει ένα γενικό επίπεδο πολιτικής σταθερότητας, που δεν θέτει σε κίνδυνο τον σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. 

Ο λόγος αυτός είναι που οδήγησε σε ανοδική πορεία τον Ibex, κατά 1% μέσα στην χθεσινή ημέρα, ενώ βελτίωση καταγράφηκε, έως τις 101 βασικές μονάδες, και στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Σταθερότητα και μετριοπάθεια ζητούν οι οικονομικές ελίτ

Οι οικονομικές ελίτ δηλώνουν orbi et urbi πως το επιδιωκόμενο θα πρέπει να είναι η «σταθερότητα και η μετριοπάθεια» και οι περισσότεροι αναλυτές που ερωτήθηκαν αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν την άποψη πως τις δύο τούτες προϋποθέσεις για την ισπανική οικονομία εξυπηρετεί καλύτερα ένα σύμφωνο μεταξύ PSOE και Ciudadanos. 

Όπως δηλώνουν, μία τέτοια συνεργασία επί τη βάσει των προγραμματικών σχεδίων των δύο κομμάτων θα έδινε στην επόμενη κυβέρνηση τη δυνατότητα να σχεδιάσει μία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική που θα ήταν ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και θα έφερε εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία.

Ωστόσο, άπαντες παραδέχονται πως η λύση τούτη είναι και η πιο δύσκολη: ιδίως μετά τον χθεσινό υπαινιγμό της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο πως το PSOE θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας κοινοβουλευτικά ερείσματα ανά περίσταση, ενώ και μετά την αρνητική στάση των Ciudadanos, δια στόματος του στελέχους του Ινές Αριμάδας, που απέκλεισε συνεργασία με όσους συνεργάσθηκαν με τους «αυτονομιστές Βάσκους και Καταλανούς».

Δεν θέλουν συμμαχία Σοσιαλιστών - Podemos, προτιμούν τους «Πολίτες»

Οι οικονομικοί κύκλοι δεδηλωμένα πάντως δεν επιθυμούν και μία κυβέρνηση μειοψηφίας του PSOE με το αριστερό Podemos και για τον λόγο αυτό έχουν καλέσει τους Σοσιαλιστές «να επιδιώξουν συμμαχίες που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό μίας σταθερής και μετριοπαθούς κυβέρνησης». 

Όπως τόνιζαν κύκλοι της τράπεζας Santander στην εφημερίδα El Independiente «η συμμαχία μεταξύ PSOE και Ciudadanos κατά πάσα πιθανότητα θα άρεσε στις χρηματοοικονομικές αγορές δεδομένης της φιλελεύθερης στάσης των Ciudadanos, που γίνεται ευνοϊκότερα αποδεκτή από τον λαϊκισμό των Podemos».

Στο σημείο αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η στάση των οικονομικών κύκλων της Καταλωνίας. Στην ανακοίνωση του κεντρικού οργάνου τους, του Foment de Treball, ο πρόεδρός του Τζουζέπ Σάντσεθ Λίμπρε ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση «να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ αυτής και των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων», με στόχο να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE) Αντόνιο Γαραμένδι, επίσης ζήτησε «σταθερότητα και μετριοπάθεια», υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς υπό μία κυβέρνηση κεντρώων-κεντροαριστεράς: «ό,τι περιστρέφεται γύρω από μια κεντροαριστερή πορεία, όπως παλαιότερα γύρω από μια κεντροδεξιά, θα ήταν το καλύτερο», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση RTVE. 

Σε ανακοίνωσή του το ίδιο όργανο επιμένει στη σημασία της σταθερότητας, της μετριοπάθειας, της δικαστικής ασφάλειας και του ελέγχου του προϋπολογισμού «ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί μία επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας και για να συνεχισθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές συμπίπτουν και σε άλλο ένα σημείο: παρότι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να παραταθούν, το γεγονός αυτό καθαυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή αποσταθεροποίησης, ούτε πρόκειται να επηρεάσει την δημοσιονομική και οικονομική πορεία της χώρας, η οποία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέσα στην Ευρωζώνη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ισπανία: Δεν θέλουν συμμαχία Σάντσεθ - Podemos οι οικονομικές ελίτ της χώρας "

Πρωτομαγιά 2019 χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό – Πώς θα κινηθούν Μετρό και τραμ

Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και τρένα θα μείνουμε την Πρωτομαγιά 2019 εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ηλεκτρικού τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, όπως και ο σιδηρόδρομος την Πρωτομαγιά 2019 λόγω της καθιερωμένης απεργίας των εργαζομένων.

Κανένα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιηθεί και από τον Προαστιακό λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε Μετρό και Τραμ πραγματοποιώντας με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί, οπότε και οι συρμοί θα μείνουν ακινητοποιημένοι. Από τις εννέα και μετά τα δρομολόγια μέχρι τη λήξη της βάρδιας θα είναι αραιά ακολουθώντας ουσιαστικά πρόγραμμα Κυριακής.

Να σημειωθεί ότι στη γραμμή 3 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο καθόλη της διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται ότι, λόγω της απεργίας, θα ματαιωθούν τα σημερινά βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη (ώρα αναχώρησης τα μεσάνυχτα) ενώ αύριο Τετάρτη προς Πέμπτη θα κυκλοφορήσουν κανονικά μετά τη λήξη της απεργίας οι βραδινές αμαξοστοιχίες 600 και 601 Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε για την Πρωτομαγιά την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλα τα πλοία από 00.01 τα ξημερώματα έως 24.00 τα μεσάνυχτα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρονται τα εξής: «Παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, τα προβλήματα όχι μόνον δεν επιλύονται, αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την εξακολούθηση εφαρμογής του νόμου για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό και τη συνεχιζόμενη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ό,τι αφορά τις ώρες απασχόλησης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρωτομαγιά 2019 χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό – Πώς θα κινηθούν Μετρό και τραμ "

Άρπαξε το όπλο αστυνομικού και αυτοκτόνησε μέσα στο Νοσοκομείο του Ρίου

Υπέκυψε τελικά στα τραύματά του ο 23χρονος που το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα αυτοπυροβολήθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με το υπηρεσιακό όπλο του αστυνομικού που τον συνόδευε μετά τον εντοπισμό του σε άσχημη κατάσταση κοντά στην πύλη του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας. Ο αστυνομικός συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός είχε φύγει από το σπίτι του σε άσχημη κατάσταση, ημίγυμνος και έγινε αντιληπτός από γείτονά του οποίος τον ρώτησε τι συμβαίνει κι αυτός απάντησε «Άσε με, πάω να …φουντάρω»!


5cc7e3d6825e6321a5351f22

Ο γείτονας ειδοποίησε την αστυνομία που κατέφθασε στην περιοχή του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας και εντόπισε το νεαρό χτυπημένο στα άκρα, αφού μόλις είχε πέσει από ένα βράχο στο σημείο.

Άμεσα μεταφέρθηκε από δυο αστυνομικούς στο νοσοκομείο του Ρίου. Την ώρα που οι γιατροί του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, άρπαξε το υπηρεσιακό όπλο του ένστολου που καθόταν δίπλα του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Το περιστατικό προκάλεσε σοκ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, στο οποίο κατά πληροφορίες εργάζεται και μέλος της οικογένειας του νεαρού.

Ο 23χρονος εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο μετά το βαρύτατο αυτοτραυματισμό του στο κεφάλι.

Οι αστυνομικοί της Πάτρας επανέρχονται για μια ακόμη φορά στο θέμα της μεταφοράς ατόμων στις ψυχιατρικές κλινικές με το οποίο επιφορτίζονται τακτικά.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Γιώργος Μπαλάσης χαρακτηριστικά επισημαίνει:

«Δεν το έχουμε πει απλά. Το έχουμε ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΕΙ χρόνια τώρα σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, sites βουλευτές, κυνερνητικά στελέχη, πολιτική και φυσική ηγεσία ότι η Αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά να κάνει διακομιδές ψυχασθενών. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ασθενείς και πρέπει να τους διαχειρίζονται εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές. Κανείς άλλος. Αλλά μάταια. Να τα αποτελέσματα…».
Στο μεταξύ συνελήφθη ο αστυνομικός που συνόδευε τον 28χρονο και εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για πλημμελή φύλαξη όπλου, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Άρπαξε το όπλο αστυνομικού και αυτοκτόνησε μέσα στο Νοσοκομείο του Ρίου "

ΡΑΕ: Αδιαφανείς και περίπλοκες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και στον τρόπο επιβολής χρεώσεων που προκύπτουν από κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς δρομολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ωστόσο, επέλεξε με έναν πρωτότυπο τρόπο να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες, καλώντας όλους τους προμηθευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.

Μία εκ των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι και αυτή της καθιέρωσης σταθερού τιμολογίου για τις ομάδες εκείνες των καταναλωτών που δεν επιθυμούν να αναλαμβάνουν κινδύνους με την υπάρχουσα δομή των τιμολογίων, τα οποία μεταβάλλονται με βάση τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής. Και για το θέμα αυτό, η Αρχή ζητά τη γνώμη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, σε κείμενο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, η ΡΑΕ, αφού αναφέρει τις δρομολογούμενες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιγράφει το καθεστώς τιμολόγησης στην ελληνική αγορά με αφορμή και τις αναφορές που έχουν κάνει πελάτες εταιρειών προμήθειας ρεύματος: «Τα τιμολόγια μεταφέρουν de facto στον καταναλωτή μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του κινδύνου (αρνητικού ή θετικού) διακύμανσης του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας πάνω ή κάτω από ένα καθορισμένο εύρος τιμής ΟΤΣ (Οριακής Τιμής Συστήματος). Αυτό όμως δεν φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις διαφάνειας, επαληθευσιμότητας και απλότητας που επιτάσσει τόσο το εθνικό πλαίσιο όσο και το ενωσιακό», καταλήγει η Αρχή, η οποία διαπιστώνει για τα προσφερόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης:

1. Εφαρμόζονται εκτός πλαισίου συστήματος ευφυούς μέτρησης, που δεν υφίστανται ακόμη στη χώρα μας. Δηλαδή, εννοεί η ΡΑΕ, δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι έξυπνοι μετρητές που να μετρούν πραγματικά δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

2. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια σαφώς ορισμένη ή πιστοποιημένη από τον Διαχειριστή τυπική καμπύλη κατανάλωσης στην κατηγορία όπου εφαρμόζονται, η οποία να συναρτάται με την τιμή Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και τα πρόσθετα κόστη χονδρεμπορικής αγοράς με αποτέλεσμα να γίνεται χρήση μεσοσταθμικών τιμών ΟΤΣ επί σωρευτικών δεδομένων κατανάλωσης. Με πιο απλά λόγια, η Αρχή υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια δεν βασίζονται σε πραγματικά φορτία κατανάλωσης ρεύματος ανά κατηγορία καταναλωτή και χωρίς αυτά να συναρτώνται με την ΟΤΣ και άλλα κόστη που επωμίζονται οι προμηθευτές.

3. Τα τιμολόγια των προμηθευτών εγγυώνται σταθερή τιμή σε ένα εύρος διακύμανσης της ΟΤΣ και όταν η τελευταία ξεπεράσει το ανώτατο όριο, τότε εκτός της επιβάρυνσης των τιμολογίων προστίθενται κι άλλες χρεώσεις. Η ΡΑΕ υποστηρίζει πως τα κόστη αυτά διαφοροποιούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή, αφού ο καθένας εφαρμόζει ξεχωριστή εξίσωση. Το αποτέλεσμα είναι να είναι δυσχερής η σύγκριση των τιμολογίων αλλά και των προσφορών.

4. Εφαρμόζεται ρήτρα ΟΤΣ, η οποία δεν ακολουθεί κοινό κανόνα σε όλους τους προμηθευτές ως προς το χρονικό διάστημα αναφοράς των τιμών της, το οποίο δεν συμπίπτει αναγκαία με το χρονικό διάστημα κατανάλωσης.

5. Δεν είναι σαφές αν οι πρόσθετες χρεώσεις σχετίζονται με την ΟΤΣ.

Η ΡΑΕ, κατόπιν τούτων, καλεί τους προμηθευτές μεταξύ άλλων να απαντήσουν αν κρίνουν σκόπιμη την εφαρμογή σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία καταναλωτή, αν θα πρέπει να απαλειφθούν ρήτρες που δεν σχετίζονται με τη χονδρεμπορική αγορά όπως η ρήτρα CO2, ενώ ζητά από τους παρόχους να υποδείξουν και τρόπους καλύτερης προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών για την ανάληψη κινδύνων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » " ΡΑΕ: Αδιαφανείς και περίπλοκες οι χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news