facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Κυμπουρόπουλος: Θα έλεγα ένα «γιατί;» στον Πολάκη, με εξέπληξε ο Τσίπρας

Στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, στην στάση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις μάχες που θα δώσει από την ευρωβουλή, εάν εκλεγεί, μίλησε  ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

«Κατεβαίνω ως πολίτης με ιστορία, με απόψεις, θέσεις, που θέλει να μιλήσει για τον άνθρωπο, αυτό ειναι η πολιτική. Θεωρω σε αυτήν την πορεία θα συμβούν κι αυτά, θα ακουστούν απόψεις γνώμες, όπως του Πολάκη. Είναι βέβαια, η άποψη ενός υπουργού, αλλα είναι μία γνώμη που τη διαχειρίζομαι και προχωράω», ανέφερε ο κ.Κυμπουρόπουλος.




Ερωτηθείς αν νιώθει προσβεβλημένος από την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού, υπογράμμισε: «Προσβεβλημένος δεν μπορώ να αισθάνομαι, μόνο απογοητευμένος και στεναχωρημένος, γιατί συνεχίζει μία μερίδα ανθρώπων να διαχειρίζεται την κατάσταση της αναπηρίας ως ξένη από την κοινωνία. Θα έλεγα ενα "γιατί;" στον κύριο Πολάκη. Γιατί θεωρείτε ντροπή αυτήν την κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι έκανε χρήση μίας νομοθεσίας και κατέχει μέσω της νόμιμης οδού τη θέση επιμελητή β'.

Μάλιστα, εξήγησε το νόημα της εικόνας που αναρτήθηκε στο Twitter με τα τρία παιδιά που παρακολουθούν ποδόσφαιρο πάνω σε τρία κουτιά και τη διαφορά μεταξύ ισότητας και ισονομίας.

«Το θέμα στις ίσες ευκαιρίας είναι ότι πρέπει να δούμε ποιος έβαλε αυτά τα κουτιά, πώς τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν για να ξέρουν τι σημαίνει ποδόσφαιρο, μόνο τότε
το ότι καταλαμαβάνω μία θέση επιμελητή, ειναι μικρή εικόνα. Μεγάλη εικόνα είναι πώς σηκώνομαι από το κρεβάτι μου, μπαίνω στο αμαξίδιό μου, ποιος οδηγεί, ποιος με περιμένει στο νοσοκομείο, ποιος εργάζεται στο πλευρό μου και πώς επιστρέφω για να συνεχίσ τη ζωή μου. Όταν το κοινωνικό κράτος τις δημιουργήσει, τότε θα μιλάμε για ίσες ευκαιρίες», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το αν ενοχλήθηκε με την κάλυψη Τσίπρα στον Πολάκη και αν περιμένει κάτι από τον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Με εξέπληξε ο τρόπος που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υποστηρίξει τον κ.Πολάκη και αυτός δεν συνάδει με την έννοια του πολιτικού γίγνεσθαι και της ομαλότητας. Σ' αυτό που επιμένω είναι ότι η πολιτική πρέπει να μιλά για τον άνθρωπο και τήν έχω επιλέξει να ακολουθήσω»

Για την απόφασή του να βάλει υποψηφιότητα

«Ήταν μία απόφαση μετά από προταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βρήκε σύμφωνο. Ήθελα να μιλήσω για μία Ευρώπη που δεχεται την διαφορετικότητα, τους νέους, αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έμειναν και κράτησαν την Ελλάδα όρθια. Να μιλήσω για το τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στον τουρισμό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο κ.Κυμπουρόπουλος.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις μάχες που θα δώσει από την Ευρωβουλή, εφόσον εκλεγεί, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει την Ελλάδα από την Ευρώπη. 

«Οι πολιτικές που δημιουργούνται στην Ευρώπη επηρεάζουν και τη χώρα μας. Τα νομοθετήματα της Ευρώπης μεταφέρονται και σε εθνικό επίπεδο. Θέλω να μιλήσω για τεχνολογία, για την καινοτομία και την επένδυση στην έρευνα. Αυτές οι πολιτικές θέλω να μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Δεν θέλω να επεκταθώ για τον κ.Πολάκη»

Ερωτηθείς αν αξιώνει συγγνώμη από τον Παύλο Πολάκη, απάντησε: «Θέλω να πω για το κομμάτι του κόσμου. Εκείνο του ανθρώπου, του πολίτη που ειναι γνωστός, αλλά και λιγότερο γνωστός, που ήρθε κοντά μου και μου είπε "είμαι εδώ, δίπλα σου". Δεν θέλω να επεκταθώ και για τον κ.Πολάκη, και θα ήθελα να μιλήσουμε για τα μείζονα θέματα, όπως η ικανότητα πρόσβασης για όλους, και αφορά όλα τα επίπεδα».

Τέλος, για το αν το γεγονός αυτό τον ωφελήσει πολιτικά, ο κ.Κυμπουρόπουλος σχολίασε: «Στρέφει τα φώτα για να μιλήσουμε για θέματα που αφορούν την αναπηρία, θέματα ουσιαστικά και πολιτικά. Εγώ ειμαι εδώ να κάνω αγώνα και σε αυτόν θα γίνουν διάφορα. Δεν σταματάω, δεν επαναπαύομαι και επειδή θέλω να είναι όμορφος αυτός ο αγώνας θα μιλήσω για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του ανθρώπου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυμπουρόπουλος: Θα έλεγα ένα «γιατί;» στον Πολάκη, με εξέπληξε ο Τσίπρας"

Ελεύθεροι όλοι οι Έλληνες συλληφθέντες που κατηγορούνταν για πειρατεία στη Νιγηρία

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους και χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, αφέθηκαν οι συλληφθέντες στην υπόθεση της φορτηγίδας «SEA ANGEL 3», το πλήρωμα της οποίας συνελήφθη έπειτα από έφοδο κομάντο του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας, στα ανοιχτά της χώρας, την Τρίτη 23 Απριλίου 2019, όπως αποκάλυψε το zougla.gr. 
Στο πλοίο όπου επέβαιναν συνολικά εννέα άτομα, τρεις Έλληνες, ένας Αμερικανός και πέντε Νιγηριανοί, βρέθηκε βαρύς στρατιωτικός οπλισμός, μεταξύ των οποίων πολεμικά τυφέκια και σφαίρες, ενώ οι συλληφθέντες είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών.
Οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, είναι οι Αγγελόπουλος Σπυρίδων (54 ετών), Κάπης Χρήστος (57 ετών) και Πετρόπουλος Στυλιανός (34 ετών), ενώ ο Αμερικανός ονομάζεται Zanski Michael-Anderson και είναι 50 ετών.
Το πλήρωμα ισχυρίστηκε ότι αποτελούσε προσωπικό μιας εταιρείας η οποία παρείχε προστασία κατά των πειρατών σε εμπορικά πλοία, κάτι όμως που όπως φαίνεται δεν έπεισε αρχικά τις Αρχές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τα στελέχη των νιγηριανών αρχών, δεν διαπίστωσαν εγκαίρως παρατηρώντας τα ευρήματα ότι επρόκειτο για τον κλασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι φρουροί-μισθοφόροι κατά της πειρατείας.  Συγκεκριμένα  παρουσίασαν τα Benelli Μ4 λειόκανα τυφέκια ( κυνηγετικού τύπου) ως πολεμικά τυφέκια, τα οποιία όμως είναι κυνηγετικά, και αυτά που χρησιμοποιούν οι νόμιμοι φρουροί.

Αυτή η λεπτομέρεια για τον τύπο των όπλων ήταν και το βασικό στοιχείο της κατηγορίας.
Τελικώς έπειτα από παρέμβαση του Αμερικάνου πρέσβη στη χώρα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.
 zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι όλοι οι Έλληνες συλληφθέντες που κατηγορούνταν για πειρατεία στη Νιγηρία"

Ουκρανία: Με νόμο καθιερώνεται ως επίσημη γλώσσα η ουκρανική

Η ουκρανική βουλή ψήφισε σήμερα νόμο, ο οποίος καθιερώνει ως επίσημη κρατική γλώσσα την ουκρανική, αλλά και υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, παρά τις αντίδραση της μεγάλης ρωσόφωνης μειονότητας στη χώρα που θεωρεί ότι με τον νόμο αυτό υφίσταται διακρίσεις.

Η ψήφιση του νόμου, με τον οποίο υποχρεώνονται όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν την ουκρανική γλώσσα και να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τους δημόσιους υπάλληλους, στρατιώτες, γιατρούς και εκπαιδευτικούς, ήταν μια κίνηση του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος πρέπει να τον επικυρώσει με την υπογραφή του προτού τεθεί σε ισχύ.

Η γλώσσα έχει γίνει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ουκρανία, όπου ο περισσότερος κόσμος ομιλεί και τις δύο γλώσσες, την ουκρανική και τη ρωσική άπταιστα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη εκ μέρους της των αποσχιστικών τάσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος κατατροπώθηκε στις εκλογές από τον αντίπαλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, είχε θέσει το θέμα της ουκρανικής γλώσσας στο επίκεντρο της ανεπιτυχούς προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος μιλάει τη ρωσική γλώσσα καλύτερα από την ουκρανική, δήλωσε σήμερα ότι το επιτελείο του θα μελετήσει τον νέο νόμο για να διαπιστώσει αν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών πολιτών.

«Πρέπει να προωθήσουμε και να εγκρίνουμε τέτοιους νόμους και αποφάσεις που συσπειρώνουν την κοινωνία και όχι το αντίθετο» έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην σελίδα του στο Facebook, σχολιάζοντας την απόφαση της ουκρανικής βουλής. Παράλληλα, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και «έγινε όμηρος της πολιτικής ρητορικής», προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος που ψηφίσθηκε.

Ο Ουκρανός πολιτειολόγος Βαντίμ Καράσεφ προβλέπει ότι θα αυξηθεί η δυσαρέσκεια εκ μέρους των ρωσόφωνων Ουκρανών οι οποίοι « μπορούν να νοιώσουν ότι δεν χρήσιμοι για τις πολιτικές δυνάμεις που προώθησαν τον νόμο αυτό». Σύμφωνα με τον Καράσεφ ο νόμος αυτός μπορεί να πλήξει τη «ρωσο-ουκρανική εθνική ενότητα που υπάρχει στην Ουκρανία». «Πριν την ψήφιση του νόμου η πολιτική στο γλωσσικό ζήτημα ήταν λογική και ισορροπημένη, καθώς η κρατική γλώσσα ήταν η ουκρανική, αλλά μπορούσε ο καθένας ελεύθερα να κάνει χρήση των άλλων γλωσσών. Ο νόμος αυτός περιορίζει τις δυνατότητες των ρωσόφωνων Ουκρανών και σίγουρα θα οδηγεί στην ουκρανοποίηση τους» επισημαίνει ο Καράσεφ.

Ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίνστσενκο εκτιμά ότι ο νέος νόμος θα γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα για τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ό,τι προϊόν παρήγαγε ο Ζελένσκι (ως ηθοποιός-σ.σ) ήταν στη ρωσική γλώσσα. Ενώ τώρα το απαγορεύουν στην ουσία. Δηλαδή θέτουν τόσο πολλούς όρους που είναι εντελώς αδύνατον να το παράγει».

Έρευνα που πραγματοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 32,4% των ουκρανικών οικογενειών κάνει χρήση της ουκρανικής γλώσσας, ενώ το 15,8% κάνει χρήση της ρωσικής γλώσσας, ενώ περίπου το 25% των Ουκρανών χρησιμοποιεί και τις δύο γλώσσες.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο κάθε Ουκρανός πολίτης οφείλει να κατέχει την ουκρανική γλώσσα. Για την εκμάθηση της ουκρανικής από ενήλικες το κράτος θα οργανώσει ειδικά μαθήματα γλώσσας. Ο νόμος προϋποθέτει επίσης ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται στην ουκρανική γλώσσα, ενώ υποχρεώνει όλα τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν την ουκρανική γλώσσα. Το ποσοστό επίσης των εφημερίδων και περιοδικών που θα κυκλοφορούν στην ουκρανική γλώσσα πρέπει να υπερβαίνει το 50% . Ο νόμος προβλέπει την έκδοση εφημερίδων και περιοδικών σε δύο ή περισσότερες γλώσσες, εκ των οποίων η μια πρέπει να είναι ουκρανική.

ΑΜΠΕ, Reuters,Vedomosti/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Με νόμο καθιερώνεται ως επίσημη γλώσσα η ουκρανική"

Αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και του Δημοσίου

Αυξήσεις στους δημοσιογράφους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου στην ΕΡΤ και στο ευρύτερο Δημόσιο, προβλέπει υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τα μέλη της για τις εξελίξεις στο θέμα των αποδοχών τους, καθώς από 874 ευρώ, ο εισαγωγικός μισθός ανεβαίνει στα 1.061 ευρώ.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενημερώνει τους συναδέλφους ότι δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, τεύχος Β, φύλλο 1447/25-4-2019 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία ρυθμίζει τις αποδοχές των δημοσιογράφων, που εργάζονται στον στενό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο εισαγωγικός μισθός των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου διαμορφώνεται στο ποσό των 1.061 ευρώ. Τονίζουμε ότι η προηγούμενη Κ.Υ.Α. προέβλεπε εισαγωγικό μισθό 874 ευρώ.

Ακόμη η ΚΥΑ που εφαρμόζεται αναδρομικά από 1/1/2019, με συνυπολογισμό του χρόνου προϋπηρεσίας από 1/1/2018, έχει ως άμεση συνέπεια την αναδρομική αύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών των συναδέλφων από 1/1/2019.

Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά ειδικό επίδομα για τους συναδέλφους ανταποκριτές, που εργάζονται εκτός Ελλάδος, ύψους 15% επί του επιδόματος εξωτερικού που λαμβάνουν οι Έλληνες πρέσβεις.

Η σημερινή εξέλιξη αποτρέπει την υπαγωγή των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο ενώ όλοι οι συνάδελφοι θα λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους για πρώτη φορά από το έτος 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ που ίσχυε μέχρι σήμερα είχε υπογραφεί το 2013».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και του Δημοσίου"

Παρέμβαση της Λαϊκής Ενότητας στα διόδια της Ελευσίνας

Στελέχη και μέλη της Λαϊκής Ενότητας άνοιξαν για πάνω από μια ώρα τα διόδια της Ελευσίνας, θέλωντας, όπως αναφέρεισ ε ανακοίνωσή της να «καταδείξει την απόλυτη ανάγκη να περιοριστούν και να μειωθούν δραστικά τα διόδια»

Σύμφωνα με τη Λαική Ενότητα «έκπληκτοι οι οδηγοί έβλεπαν ότι μπορούσαν να περνούν δωρεάν από τα εμπόδια και σχεδόν ενθουσιώδεις έδιναν συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, ενώ πατούσαν πανηγυρικά τις κόρνες τους».

Με την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα στην ανακοίνωσή της, «ήθελε να καταδείξει την απόλυτη ανάγκη να περιοριστούν και να μειωθούν δραστικά τα διόδια, στο πλαίσιο της γενικής κατάργησης τους, διόδια τα οποία έχουν κατακλείσει τους δρόμους της χώρας μας και αποτελούν ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τον ελληνικό λαό σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής φτωχοποίησης και εξαθλίωσης».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της Λαϊκής Ενότητας στα διόδια της Ελευσίνας"

Μετά το νέο σάλο για τη γιαγιά με τα τερλίκια, η Παπανάτσιου υπόσχεται πρωτοβουλίες

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το κρατικο ΑΠΕ ΜΠΕ, και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για τη δίκαια επίλυση του θέματος που προέκυψε με την 90χρονη, που πουλούσε τερλίκια στη λαϊκή των Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «για το σκοπό αυτό η υφυπουργός βρίσκεται σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την διευθέτηση του ζητήματος»!

Όπως είναι γνωστό η ηλικιωμένη γυναίκα πληροφορήθηκε χθες ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 2.600 ευρώ διότι δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία. Η είδηση για το νέο πρόστιμο έγινε γνωστή την ίδια, ημέρα κατά την οποία έπεσε θύμα κλοπής από σπείρα τριών ατόμων, όταν δύο γυναίκες την πλησίασαν και της άρπαξαν τη χρυσή αλυσίδα που φορούσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύλληψη της υπέργηρης γυναίκας επειδή πουλούσε χωρίς σχετική άδεια τα τερλίκια στη λαϊκή αγορά, είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς κατά την σύλληψη της οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα για την λήψη αποτυπωμάτων, όπου και παρέμεινε 12 ώρες, όταν μετά από εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το νέο σάλο για τη γιαγιά με τα τερλίκια, η Παπανάτσιου υπόσχεται πρωτοβουλίες"

Αλβανία: Σχέδιο νόμου που κάνει τον Έντι Ράμα ιδιοκτήτη παραθαλάσσιων περιοχών

«Σύντομα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ετοιμάζεται να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των παραθαλάσσιων εκτάσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στις αλβανικές ακτές. Και γι’ αυτό έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Συνέλευση για τη δημιουργία Επενδυτικής Εταιρείας», γράφει η αλβανική lapsi.

Η ουσία αυτού του σχεδίου, γράφει το δημοσίευμα, είναι απλή: Δίνει στον πρωθυπουργό το «δώρο» (την ευχέρεια) να συναλλάσσεται ο ίδιος με τους ολιγάρχες για να ξεκινήσουν επιχειρηματικές σχέσεις. Έτσι, κάνε ό, τι θέλει, χωρίς διαγωνισμό και προσφορά με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν σε όλους τους Αλβανούς!

Και αυτό μέσω της «εταιρείας…» που ετοιμάζεται να ιδρύσει για να πάρει στην κατοχή του όλες της παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο, για να τα διανείμει όπως αυτός θέλεις- με τη βούληση ενός ανθρώπου!

Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλεται η μεταβίβαση γης που ανήκει στις πρώην γεωργικές επιχειρήσεις.

Μιμήθηκε τον Σουλτάνο

Είναι ολοφάνερο, ότι το σχέδιο του αλβανικού αυτού μοντέλου δεν είναι παρά μια μίμηση του Σουλτάνου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει θέσει τον εαυτό του και τον γαμπρό του, ως επικεφαλής του Τουρκικού Ταμείου Πλούτου (TWF, Turkey Wealth Fund), το οποίο είναι μια επιχείρηση μαζί με το τουρκικό κοινό, με τη δικαιολογία προσέλκυσης ξένων στρατηγικών επενδύσεων.

Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται και από την «Αναγέννηση» το Ράμα.

Το νομοσχέδιο δηλώνει ότι «αυτό ο νέος θεσμός θα επιτρέψει την κυβέρνηση να προσελκύσει μεγάλες και σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις», όπως αναφέρει (πιστή αντιγραφή του τούρκικου).

Και για όλα αυτά, όλα τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Αλβανίας θα διευθετούνται από ένα διοικητικό συμβούλιο που εξ ολοκλήρου θα ορίζεται από τον Έντι Ράμα, όπου τα μισά μέλη θα απαρτίζονται από ιδιώτες των επιχειρήσεων που θα έχουν την εύνοια του πρωθυπουργού.

Αυτό είναι το τρομερό σύστημα ληστείας, που έφθασε αυτήν την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευσης, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: Σχέδιο νόμου που κάνει τον Έντι Ράμα ιδιοκτήτη παραθαλάσσιων περιοχών"

«Πραξικόπημα» Ξανθού «στα πρότυπα Ερντογάν» καταγγέλλουν οι γιατροί

Βαρύτατες εκφράσεις χρησιμοποιεί σε σημερινή του ανακοίνωση το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κατά του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του ΔΣ του ΠΙΣ.

«Πραξικόπημα από τον υπουργό Υγείας κ.Ανδρέα Ξανθό στα πρότυπα του Ερντογάν!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ανώτατου θεσμικού οργάνου των γιατρών, που υπογράφει ο πρόεδρος, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους σε ετοιμότητα, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την προσφυγή του ΠΙΣ στη δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει από το ΔΣ του ΠΙΣ, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, να διαβιβαστούν στην οδό Αριστοτέλους μια σειρά από έγγραφα σχετικά με την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών.

«Με μία παράνομη απόφαση επιχειρεί να νοθεύσει τη βούληση του ιατρικού σώματος της χώρας, μη επικυρώνοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του ΔΣ και του Α.Π.Σ.Ι. με αυθαίρετο και πραξικοπηματικό τρόπο, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τη νόμιμη Διοίκηση του ΠΙΣ, η οποία έλαβε ποσοστό 62% στις πρόσφατες εκλογές, σε αντίθεση με την προσκείμενη προς την κυβέρνηση παράταξη που έλαβε μόλις 10%» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΙΣ, «η παράνομη και καταχρηστική αυτή απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Υγείας, παρά το γεγονός ότι του απεστάλησαν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου έγγραφα για την απόδειξη της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας. Προφανώς ο λόγος του υπουργικού πραξικοπήματος είναι ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη βούληση του εκλογικού σώματος».

Καταλήγοντας ο προέδρος του ΠΙΣ αναφέρει πως «η νομίμως εκλεγείσα Διοίκηση του ΠΙΣ δηλώνει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και τη νομιμότητα» και καλεί τους γιατρούς της χώρας, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους εκλέκτορες σε ετοιμότητα προκειμένου «να προασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές και τη νομιμότητα στον τόπο μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πραξικόπημα» Ξανθού «στα πρότυπα Ερντογάν» καταγγέλλουν οι γιατροί"

Την «έπεσαν» στον Καρανίκα στη Θεσσαλονίκη! «Δεν έχεις δουλειά εσύ στη Μακεδονία»!

Δεν φανταζόταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργό Νίκος Καρανίκας, όταν ξεκινούσε για το καφεδάκι του το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ότι θα χρειαζόταν την παρέμβαση… αστυνομικού για να γλιτώσει από τον θυμό πολιτών…
Την αρχή έκανε μία νεαρή γυναίκα, η οποία μόλις τον αναγνώρισε σε καφετέρια της οδού Γ. Σταύρου, τον πλησίασε και άρχισε να διαμαρτύρεται για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί καμία σχέση δεν έχουν με τη Μακεδονία. Είναι Σλάβοι» είπε η διαμαρτυρόμενη γυναίκα.
«Αυτό λέει και η συμφωνία. Είναι Σλάβοι» απάντησε ο κ. Καρανίκας.
«Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να βάλετε την υπογραφή σας; Είστε προδότες»ανταπάντησε η γυναίκα.
Ο κ. Καρανίκας έχασε την ψυχραιμία όταν αντιλήφθηκε ότι ένας άντρας καταγράφει το περιστατικό με το κινητό του τηλέφωνο. Ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε εναντίον του με σκοπό να σταματήσει την καταγραφή. Δείτε όλα όσα έγιναν: 
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Την «έπεσαν» στον Καρανίκα στη Θεσσαλονίκη! «Δεν έχεις δουλειά εσύ στη Μακεδονία»!"

Γρίπη: Στους 145 οι νεκροί - Άλλοι 4 έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα

Αφήνοντας άλλους τέσσερις νεκρούς και τρεις ακόμη ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πίσω του υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα 15-21 Απριλίου καταγράφηκαν άλλα τέσσερα θανατηφόρα κρούσματα, καθώς και τρεις εισαγωγές ασθενών με επιπλοκές της γρίπης σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ κηρύσσουν σχεδόν τη λήξη της περιόδου γρίπης, καθώς αναφέρουν στην έκθεσή τους πως «η δραστηριότητα της γρίπης κινείται σε χαμηλά, εκτός εποχής επίπεδα» και πως η επιτήρηση λήγει τον Μάιο.

Ωστόσο, ο απολογισμός παραμένει βαρύς: από την αρχή της περιόδου, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τις 21 Απριλίου, καταγράφηκαν 145 θάνατοι λόγω επιπλοκών από τη γρίπη και 386 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 372 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από αυτά τα περιστατικά, εμβολιασμένα ήταν τα 56 (ποσοστό 15%).

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς λόγω της γρίπης, οι 131 κατέληξαν σε ΜΕΘ και οι 14 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γρίπη: Στους 145 οι νεκροί - Άλλοι 4 έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα"

Νέα αντιπαράθεση μετά την καταγγελία για απόλυση νοσηλεύτριας λόγω... Πολάκη

Σάλος έχει προκληθεί με την απόλυση νοσηλεύτριας από ιδιωτικό νοσηλευτήριο, επειδή φέρεται να ανάρτησε στο facebook αρνητικό σχόλιο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Η Διοίκηση του θεραπευτηρίου "Ιπποκράτης" αρνείται ότι η απόλυση έγινε για αυτό τον λόγο και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

"Τα αναφερόμενα με μερίδα των ΜΜΕ στοιχεία είναι ψευδή και ανυπόστατα. Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια απολύθηκε για παραβατικές συμπεριφορές κατά την άσκηση των καθηκόντων της διότι κατ’ επανάληψη είχε υποπέσει σε νοσηλευτικά λάθη. Για αυτά της είχαν γίνει επανειλημμένες προφορικές παρατηρήσεις τόσο από την προϊστάμενη – διευθύνουσα της κλινικής όσο και από την ίδια την διοίκηση. Τα καταγγελθέντα είναι αβάσιμα, συκοφαντικά για εμάς και σε καμία περίπτωση δεν είχαμε γνώση της συγκεκριμένης ανάρτησης στο διαδίκτυο. Τη συκοφαντική δυσφήμιση της κλινικής τη θεωρούμε υποβολιμαία και εξυπηρετεί δυστυχώς ιδιοτελή συμφέροντα" τονίζεται.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα αντιπαράθεση μετά την καταγγελία για απόλυση νοσηλεύτριας λόγω... Πολάκη"

Πάσχα: Η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων - Μποτιλιάρισμα σε δρόμους και εθνικές οδούς

Με κάθε μέσο εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ οι εκδρομείς του Πάσχα και η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και στις εθνικές οδούς, βρίσκεται στο «κόκκινο».

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιείται η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στην έξοδο από Δαφνί έως διυλιστήρια, στην Αθηνών – Λαμίας επίσης στην έξοδο έως Αχαρνών, αλλά και στον Κηφισό στο ύψος των ΚΤΕΛ. 

Επίσης, «φρακαρισμένοι» είναι οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αττική οδό, στο ύψος του κόμβου της Δουκίσσης Πλακεντίας, αλλά και από το ύψος της Αγίας Παρασκευής μέχρι την Αθηνών - Λαμίας.

Οι εκδρομείς δεν φαίνεται ότι θα έχουν τον καιρό σύμμαχό τους, καθώς αναμένεται να είναι άστατος με νεφώσεις και βροχές.

ekdromeis_pasxa3
ekdromeis_pasxa2
ekdromeis_pasxa
kinisi1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάσχα: Η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων - Μποτιλιάρισμα σε δρόμους και εθνικές οδούς"

Με τι καιρικές συνθήκες θα κάνουμε Επιτάφιο, Ανάσταση και Πάσχα – Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη

Σκωτσέζικο ντους μας επιφυλάσσει ο καιρός για το υπόλοιπο της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται άστατος με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τη Μεγάλη Παρασκευή ο καιρός θα είναι νεφελώδης σε μεγάλο τμήμα της χώρας και από το μεσημέρι και έπειτα υπάρχει η πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων σε Θεσσαλία, Βόρειες Σποράδες, Κυκλάδες, Ανατολική Στερεά, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησο.
Ωστόσο, η Μεγάλη Παρασκευή θα είναι η θερμότερη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, με περισσότερη ηλιοφάνεια και μέγιστη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου, ίσως και περισσότερο.
Για το Μεγάλο Σάββατο καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στα Βαλκάνια αναμένεται να επηρεάσουν τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας με αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές και οι άνεμοι ασθενείς, γεγονός που θα ευνοήσει την επιστροφή των εκδρομέων.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo) στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις οι καιρικές συνθήκες τις ημέρες του Πάσχα θα διαμορφωθούν ως εξής:
Αθήνα: Καθαρός καιρός, με τη θερμοκρασία να αγγίζει του 27 και τους 28 βαθμούς Κελσίου το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Θεσσαλονίκη: Περιορισμένες βροχές το Μεγάλο Σάββατο και αραιή συννεφιά την Κυριακή. Η θερμοκρασία θα «αγγίξει» έως και τους 26 βαθμούς Κελσίου.
Πάτρα: Αίθριος καιρός. Εως 22 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή του Πάσχα.
Λάρισα: Βροχερός καιρός το Μεγάλο Σάββατο. Αραιή συννεφιά την Κυριακή του Πάσχα, με τη θερμοκρασία έως και 27 βαθμούς Κελσίου.
Χανιά: Αραιή συννεφιά το Μεγάλο Σάββατο. Την Κυριακή του Πάσχα, από το μεσημέρι, αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Πότε θα απαλλαγούμε από την αφρικανική σκόνη
Επιτάφιο και ενδεχομένως Ανάσταση με αφρικανική σκόνη θα κάνουμε καθώς τόσο την Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο αναμένονται υψηλές συγκεντρώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από αργά το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου όταν οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν απομακρύνοντας την σκόνη.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τι καιρικές συνθήκες θα κάνουμε Επιτάφιο, Ανάσταση και Πάσχα – Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη"

Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τη φορολογική σας δήλωση – Οδηγός από την ΑΑΔΕ

Χρήσιμες οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, απευθυνόμενες σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ανήρτησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ιστοσελίδα της. Ο οδηγός της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει αναλυτικά τα βήματα για την συμπλήρωση του εισοδήματος, τα τεκμήρια, τις μειώσεις φόρων και το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Τα κύρια σημεία του οδηγού είναι τα εξής:

Η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης
Σημειώνεται ότι πολλά από τα στάδια συμπλήρωσης της υποβολής είναι προσυμπληρωμένα, επομένως είναι σχετικά εύκολο για τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για τη δήλωση. Αυτά συγκεκριμένα είναι:
  • Nα ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις),
  • Nα τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της δήλωσης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής Taxisnet και συγκεκριμένα στην επιλογή «Δήλωση Φ.Ε.Φ.Π. (Ε1)».
Προϋπόθεση για να προβείτε στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορείτε να την υποβάλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση κωδικού πρόσβασης υπάρχουν διαθέσιμες στις Υπηρεσίες Πιστοποίησης.
Τι ισχύει για τους έγγαμους:
  • Kοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
  • Xωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία
Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν, αν επιθυμούν, να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.
Σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία
Αφού εισέλθετε στην εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3)» και πριν αρχίσετε τη συμπλήρωσή της στον Πίνακα 1. «Στοιχεία φορολογουμένου», επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία.
Εδώ μπορείτε να μεταβάλετε μόνο τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Τηλέφωνο
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (A.M.K.A.)
Σημειώνεται ότι, εάν έχετε αλλάξει διεύθυνση κατοικίας, πρέπει να τη μεταβάλετε ηλεκτρονικά. Για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή προσωπικών στοιχείων, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τα σχετικά δικαιολογητικά.
Επίσης, στην περίπτωση που είστε έγγαμος/η και έχετε υποβάλλει αίτημα μέσω της ειδικής εφαρμογής για την υποβολή χωριστής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. της/του συζύγου σας στο σχετικό πεδίο.
Θα πρέπει να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή μήπως ανήκετε σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες του πίνακα 2. «Πληροφοριακά στοιχεία» και συμπληρώστε ανάλογα τη σχετική ένδειξη, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για τα εισοδήματα που δηλώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσής σας, όπως:
  • Εάν έχετε γεννηθεί πριν από 31-12-1953 (περίπτωση 8)
  • Αν φιλοξενείτε φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν είναι εξαρτώμενο μέλος (περίπτωση 19) κ.α.
Επιπροσθέτως, εάν εμπίπτετε σε κάποια από τις περιπτώσεις του πίνακα 3. «Μείωση φόρου λόγω αναπηρίας», δικής σας ή των εξαρτώμενων μελών σας, μην ξεχάσετε να το δηλώσετε.
Αναφορικά με το βασικό εισόδημα, υπενθυμίζεται ότι, τα ποσά για το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα στη δήλωσή σας. Θα πρέπει, ωστόσο, να ελέγξετε τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ στον πίνακα 4Α.«Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις – παρακρατηθέντες φόροι και μειώσεις», με βάση τη βεβαίωση αποδοχών που έχετε από τον εργοδότη σας ή, αν είστε συνταξιούχος, με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού σας φορέα.
Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορές, δεν μπορείτε να επέμβετε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ή τον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείστε.
Στον οδηγό επισημαίνονται τα εξής:
1. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν σε εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και η αντίστοιχη παρακράτηση φόρου, θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο. Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι, χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο.
2. Εάν έχετε αναδρομικά εισοδήματα, πρέπει να τα δηλώσετε με ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο έτος που αφορούν. Για να δηλώσετε αναδρομικά εισοδήματα πριν από το φορολογικό έτος 2015, θα πρέπει να υποβάλλετε τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ σας.
Τι ισχύει για τα εισοδήματα από άλλες πηγές
Σε περίπτωση που αποκτάτε επιπλέον εισόδημα, πέραν του μισθού ή της σύνταξής σας, δείτε πώς θα το δηλώσετε:
  • Εάν εισπράττετε εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή λαμβάνετε κάποια επιδότηση, θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσετε το έντυπο Ε3: «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα». Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στον πίνακα 4Γ «Εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα». Σχετικά με το έντυπο Ε3, η σύζυγος υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.
  • Εάν έχετε τόκους καταθέσεων, θα βρείτε τα ποσά που αφορούν σε εσάς και στη σύζυγό σας, ανά πιστωτικό ίδρυμα, στον πίνακα 4Δ1. «Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα» στην ένδειξη: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Ελέγξτε εάν συμφωνείτε, πριν τα μεταφέρετε στη δήλωσή σας.
  • Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρίσει το ποσό των τόκων καταθέσεων που του αναλογεί.
  • Εάν αποκτάτε εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια (μέσω ψηφιακών πλατφορμών), θα πρέπει πρώτα να υποβάλετε την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2), για κάθε υπόχρεο χωριστά. Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η για κάθε ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».
Στην περίπτωση που έχετε υποβάλλει δήλωση/δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για το φορολογικό έτος 2018, κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα σας υπενθυμίζει ότι, από διασταύρωση των αρχείων της Α.Α.Δ.Ε., υπάρχουν ποσά από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) τα οποία θα πρέπει να δηλώσετε.
Επιπλέον, κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή του εντύπου Ε2 (Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας) θα εμφανίζεται ως μήνυμα το ποσό που προκύπτει από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) και καλείστε να το δηλώσετε. Το ποσό που εμφανίζεται ως μήνυμα δεν μεταφέρεται αυτόματα στην δήλωση Ε2. Οφείλετε να κάνετε πρόσθετη εγγραφή στο Ε2 δηλώνοντας το εισόδημα που αποκτήσατε από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (στήλη 17).
Τεκμήρια διαβίωσης
1. Η κατοικία σας
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα δηλώσετε το ακίνητο που διαμένετε, καθώς και τις δευτερεύουσες κατοικίες σας. Συμπληρώστε τα στοιχεία της κύριας, καθώς και των άλλων κατοικιών όπου διαμένετε στον πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1. Μπορείτε να τα καταχωρίσετε με 3 τρόπους:
  • με βάση τα δεδομένα που προέρχονται από τη δήλωση Στοιχείων Ακινήτων Ε9,
  • με βάση τα όσα είχατε καταχωρίσει στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή
  • συμπληρώνοντας τα στοιχεία της κατοικίας σας εκ νέου.
Μην παραλείψετε να αναγράψετε τον ταχυδρομικό κώδικα της κύριας κατοικίας. Σημειώνεται ότι όσοι φιλοξενούνται δεν συμπληρώνουν αυτόν τον πίνακα, ενώ αν δεν είστε ο κάτοχος των ακινήτων που διαμένετε, μην παραλείψετε να τον συμπληρώσετε, αν η κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη.
Ποια η διαφορά της φιλοξενίας από τη δωρεάν παραχώρηση;
Στη φιλοξενία o χρήστης του ακινήτου (ιδιοκτήτης – μισθωτής) διαμένει στην ίδια κατοικία με τον φιλοξενούμενο. Στη δωρεάν παραχώρηση, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου παραχωρεί την κατοικία του στον φιλοξενούμενο και δεν διαμένουν μαζί, εκτός της περίπτωσης δωρεάν παραχώρησης τμήματος κατοικίας.
2. Το αυτοκίνητο σας
Ελέγξτε αν εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία των επιβατικών αυτοκινήτων σας στον πίνακα 5.«Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1γ. Σε περίπτωση που δεν απεικονίζονται ορθά τα οχήματά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
3. Δίδακτρα σε ιδιωτικά
Μην παραλείψετε να δηλώσετε τα ποσά που έχετε καταβάλει για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Για το τεκμήριο διαβίωσης, σημειώνεται ότι είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχετε, για να μπορείτε να συντηρείτε τα περιουσιακά σας στοιχεία, κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες – κύρια και δευτερεύουσες – κ.λπ.), καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής σας. Το τεκμήριο υπολογίζεται χωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο, με συγκεκριμένα κριτήρια από τη Φορολογική αρχή.
Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι:
  • H αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων,
  • H αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών,
  • H αποπληρωμή δανείων,
  • H αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ,
  • Δωρεές άνω των 300 ευρώ εκτός από τις δωρεές προς Δημόσιο, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι. κ.λπ. όπως αναλύονται στην περίπτωση 2 του πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης».
Διευκρινίζεται ότι τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι τα ποσά που απαιτούνται για την απόκτησή τους και τα οποία προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης (αναλογικά με τους μήνες κατοχής τους) κατά τη χρήση απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου.
Ποσά που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο
Θα πρέπει να δηλώσετε όλα τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα αν αυτά δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, στον πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος», όπως:
  • πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.
  • δάνεια
  • δωρεές
  • εφάπαξ συνταξιοδότησης
  • επίδομα ανεργίας
  • επίδομα παιδιού
  • κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.
Μην παραλείψετε να συμπληρώσετε και τον φόρο που παρακρατείται κατά περίπτωση.
Δώστε προσοχή σε περιπτώσεις που υπάρχει αναδυόμενο παράθυρο, με περαιτέρω διευκρινήσεις για την πηγή απόκτησης του σχετικού εισοδήματος (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση 17, χρηματικά ποσά που αποκτήσατε από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.).
Στον ίδιο πίνακα θα δηλώσετε και το ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία της οικογένειάς σας, καθώς και αν είστε φιλοξενούμενος ή διαμένετε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.
  • Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 12 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».
  • Εάν είστε φιλοξενούμενος ή κατοικείτε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και την ένδειξη της φιλοξενίας.
Διευκρινίζεται ότι η φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο που την παρέχει, καθώς και από τον φορολογούμενο που φιλοξενείται.
Αν είστε έγγαμος και με αίτημά σας υποβάλετε χωριστή δήλωση, προσέξτε αν δεν έχετε κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην κύρια κατοικία σας είτε είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου σας, καθώς και τον σχετικό κωδικό που αφορά στη φιλοξενία επιλέγοντας κατά την ηλεκτρονική υποβολή την ένδειξη που έχει προστεθεί «συνοίκηση με σύζυγο».
Εάν πληρώσατε ενοίκιο για κατοικία των παιδιών σας που σπουδάζουν, καταχωρίστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 13 του πίνακα 6. «Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος».
Πώς χτίζεται το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς – συνταξιούχους
Θα βρείτε τα ποσά που καταβάλατε με ηλεκτρονική πληρωμή για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking, για κάθε υπόχρεο χωριστά στον πίνακα 7. «Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο». Ελέγξτε και μεταφέρετε τα ποσά στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης.
Σημειώνεται ότι οι ιατρικές δαπάνες πλέον δεν λαμβάνονται υπόψη για μείωση φόρου, απλά προστίθενται στις δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Επίσης, αν είστε άνω των 70 ετών, για το τρέχον δηλαδή έτος όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1948, δικαιούστε το αφορολόγητο ποσό χωρίς τη συγκέντρωση αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αρκεί να έχετε συμπληρώσει το σχετικό πεδίο στα πληροφοριακά στοιχεία της δήλωσης, βάσει των αποδείξεων που έχετε πραγματικά συλλέξει.
Παιδιά ή άλλα εξαρτώμενα μέλη
Δηλώστε τα στοιχεία τους στον πίνακα 8. «Στοιχεία Εξαρτώμενων Μελών». Για τα παιδιά που είναι άγαμα και γεννήθηκαν από 1/1/2000 έως 31/12/2018, καθώς και τα άγαμα παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/1993 και φοιτούν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., καταχωρήστε τα στοιχεία τους στα αντίστοιχα πεδία.
Σημειώνεται ότι πρέπει να συμπληρώσετε οπωσδήποτε τον Α.Φ.Μ. για τα παιδιά που είναι άνω των 18 ετών, καθώς και για τα ανήλικα παιδιά που τους έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ. Εάν είστε έγγαμοι και έχετε επιλέξει να υποβάλλετε χωριστές δηλώσεις, συμπληρώστε και οι δύο γονείς τα στοιχεία των παιδιών. Επίσης, συμπληρώστε τα σχετικά στοιχεία για άλλα εξαρτώμενα μέλη που πιθανόν να έχετε.
Δήλωση στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού
Στον πίνακα. 10 της δήλωσης, συμπληρώστε τα πλήρη στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού στον οποίο θα θέλατε να κατατεθεί από τη Φορολογική Αρχή τυχόν επιστρεφόμενο ποσό που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Στον λογαριασμό αυτό θα πρέπει να είστε πρώτος δικαιούχος.
Στις κοινές δηλώσεις εγγάμων θα πρέπει να συμπληρώσετε δύο λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τον υπόχρεο και τη σύζυγο αντίστοιχα. Στη περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος λογαριασμός IBAN.
Η εκκαθάριση της δήλωσης
Αφού ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση της φορολογικής σας δήλωσης, δείτε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και μετά προχωρήστε στην οριστική υποβολή της.
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι:
1. Χρεωστικό: εκτυπώστε την «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου» (σε περίπτωση έγγαμων θα πρέπει να εκτυπώσετε δύο Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού) όπου θα βρείτε την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), την οποία θα χρησιμοποιήσετε για να πληρώσετε το φόρο εφάπαξ ή σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις σε πιστωτικά ιδρύματα.
Η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης (εφόσον προκύψει φόρος) είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2019 και των επόμενων δόσεων η τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2019 αντίστοιχα.
2. Πιστωτικό: Το ποσό της επιστροφής θα κατατεθεί στον λογαριασμό που έχετε δηλώσει εφόσον δεν έχετε οφειλές.
3. Μηδενικό: Δεν χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες από εσάς.
Για τους έγγαμους που υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος διενεργείται πλέον ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα συμπληρώσετε σωστά τη φορολογική σας δήλωση – Οδηγός από την ΑΑΔΕ"

Για... γέλια η πασχαλινή κάρτα του Νίκου Παππά (φωτο)

Γέλια έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο η εξωγήινη κάρτα του Νίκου Παππά, που αφού ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Διάστημα ρομποτικό όχημα ελληνικής κατασκευής με τη ΝΑSΑ, τώρα με αφορμή το Πάσχα... έστειλε στο φεγγάρι και κόκκινο αυγό.

Η κάρτα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως αυτοτρολάρισμα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που έχει γίνει αντικείμενο ειρωνείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω των ανακοινώσεών του για τις επιδιώξεις της Ελλάδας -την ίδια στιγμή που οι πολίτες της παλεύουν πολύ σκληρά να τα βγάλουν πέρα- να κατακτήσει το Διάστημα.

Έτσι, στην κάρτα του ο Νίκος Παππάς γράφει ότι άνθρωπο αργούμε να στείλουμε, αυγό όμως θα στείλουμε στη Σελήνη μέχρι το 2022. Μια σαφής αναφορά στην πρόθεσή του να στείλει όχημα στο φεγγάρι. Και προσθέτει φυσικά τα χρόνια πολλά και την ευχή για Καλή Ανάσταση.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Για... γέλια η πασχαλινή κάρτα του Νίκου Παππά (φωτο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news