facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

Η εφορία διαγράφει χρέη δεκάδων δισ. ευρώ

Από τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο έχουν ήδη διαγραφεί 18,1 δισ. ευρώ, και το ποσό σταδιακά θα φτάσει στα 95 δισ. ευρώ, επί συνολικών χρεών ύψους 104,4 δισ. ευρώ.

Η εφορία διαγράφει χρέη δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία αδυνατεί να τα εισπράξει με τη συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να αφορά σε μεγαλοοφειλέτες. Ήδη έχει διαγράψει οφειλές άνω των 18 δις. ευρώ, και φέτος σκοπεύει να διαγράψει επιπλέον 4,5 δις. ευρώ.

Σταδιακά, το συνολικό ποσό των χρεών που θα διαγραφεί, αναμένεται θα φτάσει στο ποσό των 95 δισ. ευρώ, καθώς απλά δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ!

Άλλωστε όπως αποκάλυψε το Σin, μόλις 79 ΑΦΜ (ιδιώτες ή εταιρείες) χρωστούν ποσό ύψους 34,2 δις. ευρώ! Ακόμη, 8.014 ΑΦΜ, με οφειλές έκαστος πάνω από 1 εκατ. ευρώ, χρωστάνε στο δημόσιο συνολικό ποσό ύψους 84 δισ. ευρώ, από το συνολικό ποσό των 104,4 δισ. ευρώ!

Αντίθετα, συνεχίζει να διεκδικεί και πυκνώνει τα μέτρα εναντίον των σχετικά μικρών οφειλετών, καθώς η είσπραξη των μικρών χρεών είναι ευκολότερη. Οι μεγάλες οφειλές προέρχονται βασικά από επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν και άφησαν τεράστια φέσια στο δημόσιο, ενώ βέβαια, δεν χρεοκόπησαν και σε προσωπικό επίπεδο οι επιχειρηματίες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που προέρχονται από τον απολογισμό του 2018, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο χρέος των ιδιωτών προς το δημόσιο την 01/01/2019 διαμορφώθηκε σε 104.365,0 εκατ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος, αφαιρούμενων των χαρακτηρισμένων ως ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών, διαμορφώνεται σε 86.255,9 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, έχει διαγραφεί, χαρακτηριζόμενο ως ανεπίδεκτο είσπραξης ποσό ύψους 18,1 δις. ευρώ. Επίσης, για το 2019, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό ως ανεπίδεκτων είσπραξης, χρεών ύψους 4,5 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που θα έχει διαγραφεί στο τέλος του 2019, να φτάσει στο ποσό των 22,6 δις. ευρώ. Το 2018 διαγράφηκε ποσό ύψους 4,6 δισ. ευρώ και το 2017 οι διαγραφές έφτασαν σε 4,5 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ διατυπώνει και μια «ρεαλιστική» εκτίμηση σύμφωνα με την οποία, «το συνολικό «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το πλέον εισπράξιμο μέρος αυτού, ανήλθε την 01/01/19 σε 8,484 δισ. ευρώ και αποτελεί το 8,1% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της 01/01/19, που ήταν 104,365 δισ. ευρώ.

Δηλαδή από το συνολικό ποσό των 104, 4 δισ. ευρώ, εισπράξιμο θεωρείται μόλις το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ! Ενδεικτικό είναι ότι από το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ που θα διαγράψει φέτος η εφορία από τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ προέρχεται από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), η οποία κυνηγά κυρίως τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Γιατί διαγράφονται τα χρέη

Τυπικά δεν πρόκειται για διαγραφή χρεών απλά «παρκάρονται» στην άκρη, ώστε οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες να ασχοληθούν με τα εισπράξιμα χρέη.

Ωστόσο αν δεν εισπράχθηκαν όταν θεωρούνται εισπράξιμα πως είναι δυνατόν να εισπραχθούν τώρα που έχουν ατονήσει τα αναγκαστικά μέτρα; Οπότε ο χαρακτηρισμός ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» ισοδυναμεί με διαγραφή τους.

Η ΑΑΔΕ εξηγεί ότι σκοπός της διαδικασίας χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης των επί σειρά ετών σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, από εκείνες που πραγματικά και εμπεριστατωμένα θεωρούνται επισφαλείς, προκειμένου το Δημόσιο να διαθέτει μια ολοκληρωμένη, διαφανή, αποτελεσματική και ελέγξιμη διαδικασία είσπραξης των οφειλών, με στόχο οι εισπρακτικοί μηχανισμοί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις οφειλές που παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες είσπραξης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » " Η εφορία διαγράφει χρέη δεκάδων δισ. ευρώ "

Πτολεμαΐδα: Αποδοκιμάστηκαν, κατά την είσοδό τους, στο δημαρχείο Εορδαίας οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης & Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Αποδοκιμάστηκαν, κατά την είσοδό τους, στο δημαρχείο Εορδαίας οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης & Αλέξανδρος Νικολαΐδης, οι οποίοι είναι οι βασικοί ομιλητές σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ «Ευρώπη της Αλληλεγγύης», που είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου. 
Όπως έγραψε νωρίτερα το kozan.gr από νωρίς βρισκόταν σε εξέλιξη παράσταση διαμαρτυρίας, από μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» κι απ’ άλλη ομάδα πολιτών, που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις με την Μακεδονία.
   
kozan
Διαβάστε Περισσότερα » " Πτολεμαΐδα: Αποδοκιμάστηκαν, κατά την είσοδό τους, στο δημαρχείο Εορδαίας οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης & Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Βίντεο & Φωτογραφίες) "

Νέο σκίτσο του Αρκά για την κακοποίηση της γλώσσας από τον πρωθυπουργό

Ένα νέο σκίτσο για τον πρωθυπουργό ανάρτησε νωρίτερα στην ιστοσελίδα του στο facebook o Αρκάς

Ο Αρκάς σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο τα νέα γλωσσικά... ατοπήματα του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «βαθιά πολιτικό ζήτημα».

Δείτε το σκίτσο:protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο σκίτσο του Αρκά για την κακοποίηση της γλώσσας από τον πρωθυπουργό "

Μαρτυρία αλλοδαπού για την ληστεία από τον Ζακ Κωστόπουλου: «Mας απειλούσε όλους με γυαλί - Μας έσωσαν οι αστυνομικοί»

Κόλαφος για τους διώκτες των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της ληστείας του Ζακ Κωστόπουλου είναι μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα, που τυχαίνει να είναι αλλοδαπός.

Ο αλλοδαπός αυτόπτης μάρτυρας που χαρακτηρίζει την δράση των αστυνομικών απολύτως νόμιμη και αναγκαία, έρχεται να ανατρέψει τα όσα υποστήριζαν οι συνήγοροι και το περιβάλλον του ληστή Ζακ Κωστόπουλου.

Ο αλλοδαπός αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει καρέ-καρέ πως οι 8 (!) αστυνομικοί δεν μπορούσαν να συνεφέρουν και να περάσουν χειροπέδες στον ληστή Ζακ Κωστόπουλο καθώς ήταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης

Η ιδιαιτερότητα της κατάθεσης έγκειται στο γεγονός ότι αφορά έναν πολίτη που φορούσε κίτρινη μπλούζα και στα βίντεο φαίνεται να είναι καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου πλησίον στον Ζακ Κωστόπουλο και τους αστυνομικούς.

Τη μαρτυρία μάλιστα του συγκεκριμένου προσώπου ζήτησαν με αίτησή τους οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου θεωρώντας τη μαρτυρία του άκρως απαραίτητη.

Πράγματι λοιπόν μετά από έρευνα της ανάκρισης κατέστη εφικτό να βρεθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος είναι αλλοδαπός και εργαζόμενος σε εταιρεία πλησίον του περιστατικού.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας στην κατάθεσή του αναφέρει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης και οι αστυνομικοί λειτούργησαν απολύτως σύννομα, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ταυτόχρονα ήρθε η ΔΙΑΣ και έδωσε σήμα "αφοπλίστηκε ο ληστής από πολίτες" και πηγαίνοντας προς τον Ζακ έδωσε σήμα ''καλέστε άμεσα ΕΚΑΒ υπάρχει τραυματίας, πιθανά κομμένος στο λαιμό''.

Εκεί είπα εγώ στον αστυνομικό, δεν είναι κομμένος στο λαιμό αλλά στα χέρια του.

Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσμο.

Εξαφανίστηκαν όλοι, πετάχτηκαν σαν τις κατσαρίδες. Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω.

Προηγουμένως έτρεχε με το γυαλί στο χέρι.

Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίμι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο.

Δεν συνεργαζόταν με τίποτα για την χειροπέδησή του. Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, με καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές.

Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλομπ και το σήκωσα για να μην το πάρει κανένας. Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα με ενάμιση λεπτό που είναι μεγάλος χρόνος.

Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι μου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να μην πέσει κάτω. Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν το όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν.

Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες με την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες. Τη στιγμή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να τον χειροπεδήσουν. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύμησε στο φορείο».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρτυρία αλλοδαπού για την ληστεία από τον Ζακ Κωστόπουλου: «Mας απειλούσε όλους με γυαλί - Μας έσωσαν οι αστυνομικοί» "

«Τα άκουσε» από τους πολίτες ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης: «Στα Σκόπια να πάτε» (video)

Με έντονες αποδοκιμασίες αντιμετώπισαν του υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, οι απλοί πολίτες των Γιαννιτσών, κατά την βόλτα του στα μαγαζιά της πόλης.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, βρέθηκε στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη, συνοδευόμενος από το συνεργείο του euronews. Αλλά οι προσπάθειά του να προσεγγίσει τους απλούς πολίτες στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία, καθώς το κλίμα που συνάντησε ήταν κάθε άλλο από φιλικό.

Οι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα μαγαζιά, ξεκίνησαν να αποδοκιμάζουν τον κ. Γιαννούλη, δείχνοντάς του από «πρώτο χέρι» τη γνώμη του κόσμου για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Στη Νότια Μακεδονία ήρθατε;», «Ντροπή σας», «Στα Σκόπια να πάτε, στα Σκόπια, είστε επικίνδυνοι», του έλεγαν.

Λίγο πιο κάτω ο Χρ. Γιαννούλης συνάντησε έναν πατέρα με το παιδί του και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Πολίτης: Να σκέφτεστε καλύτερα αυτά που λες στην τηλεόραση
Γιαννούλης: Δεν ακούσατε τι είπα, θέλεις να ακούσεις τι είπα;
Πολίτης: Οχι δεν θέλω να ακούσω, είστε προδότης και θα ήταν προτιμότερο να μην ξαναπατήσετε εδώ πέρα
Γιαννούλης: Ποιος θα μου το απαγορεύσει;
Πολίτης: Ο κόσμος
Γιαννούλης: Δεν βλέπω κανέναν να μου το απαγορεύει
Πολίτης: Να μην ξαναπατήσετε εδώ
Γιαννούλης: Μόνο εσείς είστε ο κόσμος;
Πολίτης: Ναι, εμείς
Γιαννούλης: Είστε λίγο υπερβολικός
Πολίτης: Να θυμάστε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική

Δείτε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του Euronews:mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " «Τα άκουσε» από τους πολίτες ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Γιαννούλης: «Στα Σκόπια να πάτε» (video) "

Υπόμνημα Αντωνόπουλου: Αστυνομικός διευθυντής με προέτρεπε να έχω επαφή με τον Αλβανό βαρυποινίτη

Πρωτοφανή σκευωρία με στόχο να εξυπηρετηθεί ο Αριστείδης Φλώρος καταγγέλει ο προφυλακισμένος για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» Γιώργος Αντωνόπουλος, σε υπόμνημα που υπέβαλε προς σειρά προσώπων που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια. 

Ο κ. Αντωνόπουλος ρίχνει «βόμβα» όταν υποστηρίζει ότι οι επαφές του με τον βαρυποινίτη Klodian Lekocaj έγιναν κατόπιν προτροπή Αστυνομικού Υποδιευθυντή που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Ασφάλειας, με στόχο να συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό που θα καταδίκαζε τον Αριστείδη Φλώρο για τη σε βάρος του απόπειρα ανθρωποκτονίας το 2014. 

«Η προφυλάκισή μου εξυπηρετεί τους στόχους του Φλώρου»

Στο υπόμνημά του, ο δικηγόρος αναφέρει ότι κατά την προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης Energa, δεχόταν πιέσεις για να οδηγήσει την υπόθεση σε συμβιβασμό. Πιέσεις δέχθηκε και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Φλώρου.

Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι με βάση το κατηγορητήριο φέρεται ότι εντάχθηκε στην εγκληματική οργάνωση της «μαφίας των φυλακών» τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή τότε που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση, σημειώνοντας ότι η προφυλάκισή του «εξυπηρετεί τους στόχους του Φλώρου, αφού η ΛΑΓΗΕ στερήθηκε τις νομικές μου υπηρεσίες, ως βασικού υπερασπιστή, ενώ στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μου επιχειρείται η εξουδετέρωσή μου».

Καταγγέλλει πιέσεις και προσεγγίσεις από πολιτικά πρόσωπα και δικηγόρους

Εντύπωση προκαλούν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Αντωνόπουλος στο υπόμνημά του για όσα έγιναν μετά την παραπομπή του Αριστείδη Φλώρου σε δίκη. 

Ο ίδιος αναφέρεται σε «διαδοχικές προσεγγίσεις και πιέσεις προς το πρόσωπό μου από πολιτικά πρόσωπα και δικηγόρους εντεταλμένους των ως άνω κατηγορούμενων για να απέχω από την παράσταση πολιτικής αγωγής και να προωθήσω την υπαγωγή της διαφοράς στη διαδικασία της διαιτησίας, ενώπιον της ΡΑΕ. 

«Ο Φλώρος άρχισε να κλωτσά τα έπιπλα και έφυγε απειλώντας» 

Μάλιστα, ο δικηγόρος περιγράφει περιστατικό συνάντησής του με τον Αριστείδη Φλώρο, παρουσία δικηγόρου, όπου δέχθηκε πιέσεις για να υποκύψει στην πρόταση υπαγωγής της διαφθοράς σε διαιτησία. 

Όταν ο κ. Αντωνόπουλος αρνήθηκε, ο κ. Φλώρος «εξεμάνη, άρχισε να κλωτσά τα έπιπλα γύρω του κι έφυγε ουρλιάζοντας, απειλώντας και βρίζοντάς με». 

Λίγο καιρό μετά, καταγγέλλει ο κ. Αντωνόπουλος, στήθηκε καταγγελία εις βάρος του στην Άμεση Δράση, ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2014 δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του. 

«Επρόκειτο για εκτέλεση συμβολαίου θανάτου που επιχειρήθηκε κακότεχνα να εμφανιστεί ως ληστείας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έκτοτε, δηλαδή εδώ και πέντε χρόνια, δέχεται αστυνομική φύλαξη. 

«Αστυνομικός διευθυντής με προέτρεπε να κρατήσω επαφή με τον Lekocaj»

Ένα άλλο περιστατικό που προκαλεί έκπληξη και ερωτήματα αφορά στον τρόπο επαφής του με τον Αλβανό βαρυποινίτη, που φέρεται ότι εμπλέκεται στη «μαφία των φυλακών». Ο κ. Αντωνόπουλος, επικαλούμενος συνάδελφό του μάρτυρα, υποστηρίζει ότι ο βαρυποινίτης του τηλεφώνησε να τον επισκεφθεί στις φυλακές Κέρκυρας. 

Μετά το τηλεφώνημα, ο δικηγόρος ενημέρωσε τον Υποδιευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. «Με προέτρεπε να κρατήσω την επαφή με τον Lekocaj και να προσπαθήσω να αποσπάσω πληροφορίες για τη σε βάρος μου δολοφονική επίθεση, δεδομένου ότι μέχρι τότε οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής παρέμεναν άγνωστοι», προσθέτει. 

Όταν συναντήθηκαν, ο βαρυποινίτης του ζήτησε βοήθεια για να μεταχθεί στις φυλακές Χανίων, προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα πληροφορίες για να αποδείξει ότι ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του ήταν ο Αριστείδης Φλώρος. 

Ακολούθησαν κι άλλες επισκέψεις, που όπως υποστηρίζει ο κ. Αντωνόπουλος, έγιναν καθ' υπόδειξη του Αστυνομικού Διευθυντή. 

Του μετέφεραν μηνύματα ότι θα τον σκότωναν 

Ο κ. Αντωνόπουλος, μετά την καταδίκη του Αριστείδη Φλώρου, υποστηρίζει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ είχε πληροφορίες ότι «το νέο συμβόλαιο θανάτου». 

Έντρομος και κατόπιν διαμεσολάβησης δικηγόρου, συνάντησε τον κ. Φλώρο στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού για να αποτρέψει νέα επίθεση σε βάρος του. 

«Συμφωνήσαμε με τον Φλώρο ότι εγώ μεν θα σταματούσα τις προσπάθειες αποδείξεως της ενοχής του, ενώ εκείνος από την πλευρά μου δεν θα οργάνωνε τη δολοφονία μου», αναφέρει. 

Παράλληλα, θεώρησε ότι η καλύτερη λύση ήταν να μην δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του κι ότι δεν θα ζητήσει αποζημίωση από τον κ. Φλώρο, ζητώντας από τους δικηγόρους του να μην εγείρουν επίσης οικονομικές απαιτήσεις. 

«Όλες μου οι ενέργειες τελούν σε γνώση του Αστυνομικού Διευθυντή», τονίζει. 

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου άλλαξε τα δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, για την οποία κατηγορήθηκαν οι Bako και Dulce, που θεωρούνται ως φυσικοί αυτουργοί και της δικής του απόπειρας δολοφονίας, άλλαξε τη στάση του. 

«Τότε, αποφάσισα να υποστηρίξω ποινικά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος μου κατά του Φλώρου», αναφέρει. Οι δύο κατηγορούμενοι για φυσική αυτουργία κρίθηκαν ένοχοι, ενώ ο Φλώρος κρίθηκε ηθικός αυτουργός.

«Βρίσκομαι κρατούμενος λόγω της δικαιολογημένης επικοινωνίας με τον Αλβανό»

Ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει ότι η προφυλάκισή του διατάχθηκε επειδή διατηρούσε δικαιολογημένη επικοινωνία με τον Lekocaj κατόπιν υπόδειξης του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. 

«Κατά τρόπο πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά κατασκευάστηκε μια κατηγορία σε βάρος μου με σκοπό να εξυπηρετηθεί ο Αριστείδης Φλώρος και το περιβάλλον του. ώστε μετά την εξουδετέρωσή μου ως μάρτυρα κατηγορίας στη δική μου υπόθεση και βασικού συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη Energa, να παραπλανηθούν τα Δικαστήρια για να αποφύγει ο Φλώρος τη δίκαιη τιμωρία του και να καταφέρει να αποφυλακιστεί, αναφέρει στο υπόμνημα. 

Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος ζητά να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη όλα τα πρόσωπα που αναφέρει στο υπόμνημά του, για να βεβαιώσουν την αλήθεια των λεγομένων του.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα του Γιώργου Αντωνόπουλου, που υπέβαλε ο Αλέξης Κούγιας ΕΔΩ
Διαβάστε το e-mail που απέστειλε ο κ. Αντωνόπουλος προς τρεις δικηγόρους ΕΔΩ 

Διαβάστε το e-mail που έστειλε ο δικηγόρος Μπουτσικάρης προς το δικηγορικό γραφείο του κ. Κούγια ΕΔΩ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόμνημα Αντωνόπουλου: Αστυνομικός διευθυντής με προέτρεπε να έχω επαφή με τον Αλβανό βαρυποινίτη "

Η απερχόμενη διοίκηση ορίστηκε προσωρινή στη ΓΣΕΕ

Η απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ διορίστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ως προσωρινή διοίκηση, μετά τις επεισοδιακές Γενικές Συνελεύσεις για την εκλογή νέας διοίκησης, οι οποίες απέβησαν ατελέσφορες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «μετά τη βίαιη παρεμπόδιση και ματαίωση του 37ου Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) από στελέχη του ΠΑΜΕ σε Καλαμάτα και Ρόδο, εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία γίνεται αποδεκτό το επικουρικό αίτημα 61 Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της χώρας για διορισμό της απερχόμενης διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την ίδια σύνθεση και τα ίδια αξιώματα, ως προσωρινής διοίκησης της Συνομοσπονδίας».

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «η μάχη για την επικράτηση και το σεβασμό των θεσμικών δημοκρατικών διαδικασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχιστεί και στις 6 Μαΐου, ημέρα συζήτησης της κύριας αίτησης των οργανώσεων-μελών μας, ώστε η προσωρινή διοίκηση να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού συνεδρίου για την ανάδειξη αιρετής διοίκησης της ΓΣΕΕ».

«Για μια ακόμη φορά, μετά και τη σημερινή προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το ΠΑΜΕ συνεχίζει, με την ίδια αξιόποινη συκοφαντική φρασεολογία, τις απειλές του για παρεμπόδιση και στο μέλλον της διεξαγωγής του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Η απάντησή μας στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά του είναι ότι εμείς θα επιμείνουμε δημοκρατικά και η δημοκρατία θα νικήσει» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Η απερχόμενη διοίκηση ορίστηκε προσωρινή στη ΓΣΕΕ "

Νέες δωρεές άνω των €70 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Σπύρος Νιάρχος (δεξιά) με τον αδελφό του
Φίλιππο Νιάρχο (αριστερά)
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προχώρησε σε 95 νέες δωρεές, συνολικού ύψους άνω των €70 εκατομμυρίων. Το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2018 προσωρινή παύση στην υποβολή νέων αιτημάτων, προκειμένου να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης των δωρεών.

Ωστόσο, καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ίδρυμα συνέχισε να αξιολογεί τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί πριν την ανακοίνωση της προσωρινής παύσης. Οι νέες δωρεές αντανακλούν τη δέσμευση του Ιδρύματος για την υποστήριξη οργανισμών που συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και προσφέρουν βιώσιμες και εποικοδομητικές λύσεις για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.

Το ΙΣΝ έχει στο παρελθόν υποστηρίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία που στηρίζεται στην αριστεία και ακολουθεί κανόνες δεοντολογίας μέσα από συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών όπως η Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia και το Bloomberg Media Initiative Africa. Nέες δωρεές σε αυτόν τον τομέα οι οποίες εμβαθύνουν περαιτέρω τις υφιστάμενες συνεργασίες και ξεκινούν νέες συνέργειες περιλαμβάνουν:


• Incubator for Media Education and Development (iMEdD), Αθήνα, Ελλάδα – Το iMEdD ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ. Αποστολή του iMEdD, αναγνωρίζοντας τη διεθνή κρίση στη δημοσιογραφία, είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, εγκυρότητας και ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την προώθηση της αξιοκρατίας και της αριστείας.

Ο οργανισμός έχει δύο βασικούς άξονες δράσης: το Ideas Zone, που έχει ως στόχο την ανταλλαγή και μεταφορά πληροφόρησης, εμπειριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, και το Incubator, το οποίο φιλοξενεί υπάρχοντες ή υπό δημιουργία οργανισμούς, ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν νέο οργανισμό ή να υλοποιήσουν ένα καινοτόμο project, προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

• Τhe Royal Institute of International Affairs (Chatham House), Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Για σχεδόν έναν αιώνα, το Chatham House λειτουργεί ως μία αξιόπιστη πηγή εντατικής και
εμπεριστατωμένης ανάλυσης, βοηθώντας στην κατανόηση των περίπλοκων εξελίξεων που
διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Το ΙΣΝ διατηρεί μακρά συνεργασία με το Chatham House, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του «Stavros Niarchos Foundation Floor»,
προσθέτοντας στις υπάρχουσες υποδομές του Chatham House ένα νέο κέντρο προσομοίωσης και ένα στούντιο πολυμέσων. Η τελευταία δωρεά-ορόσημο του ΙΣΝ προς το Chatham House αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συνεργασιών, δημιουργώντας πλέον στον οργανισμό την πτέρυγα SNF Wing, καθώς και ένα νέο εργαστήριο που θα προσφέρει στο Chatham House τα κατάλληλα εργαλεία για την επέκταση και αναβάθμιση της ψηφιακής έρευνας και ανάλυσης.

• CSIS (Center for Strategic and International Studies), Ουάσιγκτον, D.C., ΗΠΑ – Ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα think tanks στον κόσμο, το CSIS αποτελεί θεσμό στην Ουάσιγκτον, εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Η συνεργασία ανάμεσα στο CSIS και στο ΙΣΝ ξεκίνησε το 1998. Η νέα δωρεά αφορά την επέκταση και συνέχιση του CSIS Journalism Bootcamp (πρώην Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης με θέμα τη Σύγχρονη Δημοσιογραφία), το οποίο φιλοξενεί ανερχόμενους δημοσιογράφους, από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, για μία εντατική εβδομάδα σεμιναρίων και εργαστηρίων, με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση ενός εκτενούς ρεπορτάζ, το οποίο βασίζεται σε οπτικοακουστικό υλικό και εμπεριέχει οπτικοποίηση δεδομένων. Σημαντικό μέρος του Bootcamp αποτελεί η συμμετοχή στο Dracopoulos iDeas Lab, το οποίο συνεργάζεται με τους ερευνητές του CSIS για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την εξεύρεση καινοτόμων ιδεών με στόχο την πιο άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία των ευρημάτων τους.

• Athens Photo World, Αθήνα, Ελλάδα – Ο βραβευμένος με Pulitzer Έλληνας φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης δεν απαθανάτιζε απλώς μοναδικές ιστορίες από τον κόσμο, αλλά τις ζούσε. Πριν από τον Μάρτιο του 2019, οπότε και έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ο Γιάννης Μπεχράκης συμμετείχε στην ανάπτυξη ενός νέου φεστιβάλ στην Αθήνα, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει την αριστεία στο φωτορεπορτάζ. Το Athens Photo World θα συγκεντρώσει περισσότερους από 100 φωτογράφους, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά των φωτορεπόρτερ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την παρουσίαση γεγονότων της σύγχρονης ιστορίας. Επιπλέον το APW θα προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες σε ανερχόμενους φωτογράφους, μέσω υποτροφιών. Το ΙΣΝ, υποστηρίζοντας το Athens Photo World, τιμά την πλούσια επαγγελματική και προσωπική κληρονομιά του Γιάννη Μπεχράκη,
βοηθώντας στη συνέχισή της.

Η προώθηση του πολιτισμένου και δημοκρατικού διαλόγου και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αποτελεί όλο και πιο σημαντικό τομέα δραστηριοποίησης του ΙΣΝ, καθώς ακραία φαινόμενα πόλωσης αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθώντας τη δωρεά-ορόσημο προς το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins για τη δημιουργία του SNF Agora Institute το 2017, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει οργανισμούς που εργάζονται για την οικοδόμηση σημείων σύμπνοιας:

• Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ – Ποιες είναι οι απαραίτητες συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας ενημερωμένης και ενεργού κοινωνίας των πολιτών; Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, μέσα από τη δημιουργία του πενταετούς πιλοτικού προγράμματος SNF Paideia Program. Το Πανεπιστήμιο, βασιζόμενο στην αρχαιοελληνική έννοια της «παιδείας» –την ολιστική εκπαίδευση– θα παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες δεξιότητες σε ζητήματα πολιτικής και ηθικής που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Το πρόγραμμα Παιδεία στοχεύει στην προσέγγιση ενός σημαντικού ποσοστού των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου, μέσω υφιστάμενων και νέων μαθημάτων στις 12 σχολές του, καθώς και στην παρουσίαση πρακτικών εφαρμογών της συμμετοχικής διαδικασίας μέσω εκδηλώσεων ανοικτών για το ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα Παιδεία θα λειτουργεί ως κόμβος, συνδέοντας ένα δίκτυο ινστιτούτων, εκπαιδευτικών κέντρων, προγραμμάτων και φοιτητικών ομάδων τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα.

Παράλληλα θα λειτουργήσει ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα για μια επίλεκτη ομάδα φοιτητών με ανεπτυγμένες ηγετικές δεξιότητες.

• Theater of War Productions, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Όταν ο παραδοσιακός διάλογος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει δύσκολα, αμφιλεγόμενα ζητήματα ή θέματα ταμπού, τι κάνουν οι κοινότητες για τα αντιμετωπίσουν; Το Theater of War Productions παρέχει μία πρωτότυπη προσέγγιση, αξιοποιώντας κλασικά έργα για να «ανοίξει το διάλογο» για κρίσιμα, σύγχρονα ζητήματα, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, η μεταναστευτική κρίση, η ψυχική υγεία και η φυλετική αδικία. Σε συνέχεια της μακροχρόνιας και εκτεταμένης υποστήριξης τόσο προς τo Theater of War όσο και το Brookly Public Library, το ΙΣΝ υποστηρίζει πλήρως τη συνεργασία των δύο, για τη δωρεάν παρουσίαση του έργου Αντιγόνη του Φέργκιουσον για δέκα εβδομάδες, προσεγγίζοντας ένα ευρύ φάσμα Νεοϋορκέζων. Πρόκειται για ένα έργο που δημιουργήθηκε με αφορμή τον θάνατο του Michael Brown το 2014.

• The Shed, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Το The Shed είναι το νεότερο σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης. Η κτιριακή δομή που το φιλοξενεί, η οποία χρησιμοποιεί ένα φορητό εξωτερικό κέλυφος, συνάδει απόλυτα με τη δυναμική αποστολή του οργανισμού. Το The Shed επιδιώκει να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της πόλης, μέσα από την ανάθεση αποκλειστικά πρωτότυπων έργων, τα οποία συνδυάζουν πολλαπλά καλλιτεχνικά πεδία, από το χορό μέχρι τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη μουσική. Το The Shed έχει ως στόχο να είναι ποικιλόμορφο, δημοκρατικό, και δίχως αποκλεισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πραγματικά ανοιχτό σε όλους, εμπλέκοντας τα ακροατήρια στη δημιουργική διαδικασία. Η δωρεά του ΙΣΝ θα υποστηρίξει τις κοινοτικές αναθέσεις και τα προγράμματα υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και φοιτητών, τα οποία θα είναι όλα δωρεάν για το κοινό.

Είτε αφορά τις τέχνες, την υγεία ή τον αθλητισμό, η αύξηση της ενσωμάτωσης και της πρόσβασης σε πόρους και ευκαιρίες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωφελούς δράσης του ΙΣΝ:

• Αναγέννηση & Πρόοδος, ανά την Ελλάδα – Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες της ΜΚΟ Αναγέννηση & Πρόοδος παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, βοηθώντας στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο πιεστικά ζητήματα υγείας της χώρας. Η νέα δωρεά του ΙΣΝ επιτρέπει στις KIM να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών ζωτικής σημασίας στα απομακρυσμένα νησιά, αλλά στηρίζει και την επέκταση της πρωτοβουλίας σε απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πέραν των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, η οργάνωση διοργανώνει τακτικά αθλητικές δραστηριότητες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, και σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω του προγράμματος Sports Paths. Επιπλέον, το Κέντρο Αθλητικής Αριστείας (Sports Excellence) παρέχει εξατομικευμένες μετρήσεις και καθοδήγηση για την υγιή προπόνηση σε νεαρούς αθλητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ετοιμάζονται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Επιπλέον της υποστήριξης, μέσω του Sports Excellence, των αθλητών που θα συμμετάσχουν
στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΙΣΝ προσφέρει άμεση και αποκλειστική υποστήριξη σε αθλητές των Ελληνικών ομάδων ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας καθώς προετοιμάζονται για τους Αγώνες του 2020. Συγκεκριμένα, η δωρεά του ΙΣΝ προς στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα βοηθήσει την προετοιμασία ολόκληρης της ομάδας κωπηλασίας, ανδρών και γυναικών, καθώς και δύο αθλητών ιστιοπλοΐας.

• Special Olympics Hellas, ανά την Ελλάδα – Το ΙΣΝ υποστηρίζει την απλή, αλλά ισχυρή, ιδέα που βρίσκεται στην καρδιά των Special Olympics, δηλαδή ότι ένας κόσμος που περιλαμβάνει τους πάντες είναι ένα καλύτερος κόσμος για όλους. Η πρόσφατη δωρεά του ΙΣΝ υποστηρίζει τις προσπάθειες του οργανισμού Special Olympics International για την προώθηση του παιχνιδιού δίχως αποκλεισμούς μέσω αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, το ΙΣΝ έχει προσφέρει επαναλαμβανόμενη υποστήριξη στον οργανισμό Special Olympics Hellas. Η νέα δωρεά θα βοηθήσει στην επέκταση του προγράμματος του οργανισμού, προκειμένου να προσεγγίσει 750 νέους αθλητές με αναπηρία σε 21 πόλειςστόχους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν προπονήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε 12 διαφορετικά Ολυμπιακά Αθλήματα.

• New York–Presbyterian Hospital, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Το Νοσοκομείο NewYork-Presbyterian
(NYP) προωθεί την αλλαγή της νοοτροπίας ως προς την παροχή ποιοτικής και ταχείας
υγειονομικής περίθαλψης. Η πλατφόρμα NYP telehealth (τηλεϊατρική) επιτρέπει στους
ασθενείς να βλέπουν γιατρούς και ειδικούς χωρίς μεγάλη αναμονή και, μέχρι το τέλος του
έτους, αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο ασθενείς. Η δωρεά του ΙΣΝ θα προσφέρει πρόσβαση στην ποιοτική τεχνολογία telehealth στους υποεξυπηρετούμενους ασθενείς στην περιοχή Washington Heights και Inwood της Νέας Υόρκης. Οι νέες υπηρεσίες θα μειώσουν τους χρόνους αναμονής και θα παρέχουν συνεπή παρακολούθηση των χρόνιων παθήσεων.

• Mount Sinai Hospital, Κουίνς, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν
σημαντικό –και αυξανόμενο– ζήτημα δημόσιας υγείας. Αυτό τον Απρίλιο, η Νέα Υόρκη θέσπισε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ορισμένων από αυτούς που πάσχουν από σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια απευθείας σε νοσοκομεία, ικανά να εκτελέσουν την επέμβαση της θρομβωκτομής. Αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες για πολλούς
ασθενείς στα νοσοκομεία της πόλης, η δωρεά του ΙΣΝ προς το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai
Queens αφορά την υποστήριξη ενός Κέντρου Θρομβεκτομής. Η δωρεά συνεχίζει την πολλαπλή υποστήριξη του ΙΣΝ προς το Mount Sinai, και τα αποτελέσματα θα χρησιμεύσουν ως παγκόσμιο πρότυπο για την εκπαίδευση και την έρευνα στην προηγμένη περίθαλψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

• The Museum of Modern Art (MoMA), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Σε μία περίοδο που το MoMA
πραγματοποιεί μία σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεών του, προσπαθεί επίσης να
προσφέρει στους επισκέπτες του, περισσότερο από ποτέ, πρόσβαση στις συλλογές και στα
καλλιτεχνικά προγράμματά του. Η νέα σημαντική δωρεά του ΙΣΝ έρχεται σε ένα σημείο καμπής για την ιστορία του μουσείου, και στηρίζει τις προσπάθειες του MoMA να αυξήσει τα
προγράμματα πρόσβασής του και τα κοινοτικά του προγράμματα κατά 70%. Η προσπάθεια
αυτή περιλαμβάνει προγράμματα όπως το Art inSight (για άτομα με προβλήματα ή έλλειψη
όρασης), το Interpreting MoMA (για άτομα με δυσκολία στην ακοή ή με έλλειψη ακοής), το
Create Ability (για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες), και το Meet Me at MoMA (για άτομα με
άνοια και τους φροντιστές τους), μεταξύ άλλων.

Το έργο του ΙΣΝ φροντίζει να δημιουργεί προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον σε ευπαθείς
πληθυσμούς, και ιδιαιτέρως σε παιδιά, υποστηρίζοντας:

• Παιδικά Χωριά SOS, ανά την Ελλάδα – Αποτελεί κοινή παραδοχή, σε διεθνές επίπεδο, ότι η
αποϊδρυματοποίηση των παιδιών μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των προοπτικών της
ζωής τους. Η εν λόγω δωρεά προς τα Παιδικά Χωρά SOS υποστηρίζει την πιλοτική φάση μίας νέας εθνικής πρωτοβουλίας που προωθεί την αποϊδρυματοποίηση. Παράλληλα, στηρίζει τη συνέχιση του προγράμματος που παρέχει βραχυπρόθεσμη στέγαση και φροντίδα βρεφών από δημόσια μαιευτήρια σε ανάδοχες οικογένειες, με μακροπρόθεσμο σκοπό την υιοθέτησή τους.

• The Edmílson Foundation, ανά τη Βραζιλία – Ο πρώην ποδοσφαιριστής José Edmílson Gomes de Moraes αποτελεί την επιτομή του πρωταθλητή, ο οποίος αξιοποιεί την επιτυχία του προκειμένου να συνεισφέρει στην κοινωνία. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το Edmílson
Foundation θα παρέχει ασφαλείς συνθήκες για παιχνίδι σε αγόρια και κορίτσια, μεταξύ έξι και δεκαοκτώ ετών, από υποβαθμισμένες περιοχές, ανά τη Βραζιλία. Ο Edmílson για ένα μεγάλο διάστημα έπαιζε για την ομάδα της FC Barcelona. Η συγκεκριμένη προσπάθεια για την προώθηση των θετικών κοινωνικών αλλαγών συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία τουκαινοτόμου προγράμματος FutbolNet του Barça Foundation, το οποίο στηρίζεται από το ΙΣΝ, και αξιοποιεί τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο ως μέσο για να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους να δράσουν, να αναλάβουν ευθύνες, να μάθουν να συνεργάζονται και να
προβληματιστούν σε σχέση με κρίσιμα ζητήματα. O Edmílson συμμετείχε στους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ του ΙΣΝ το περασμένο καλοκαίρι, με θέμα: «Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο».

• New York Community Trust, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Το Foster Care Excellence Fund (FCEF) του New York Community Trust, δίνει τη δυνατότητα σε δωρητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν αλλαγές στο σύστημα ανάδοχης φροντίδας της Νέας Υόρκης. Μέσω ενός μοντέλου ολοκληρωμένης φροντίδας που αναπτύχθηκε από το FCEF, τα ανάδοχα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

• Samu Social Sénégal, Ντακάρ, Σενεγάλη – Στα γαλλικά, την επίσημη γλώσσα της Σενεγάλης, το ακρωνύμιο SAMU σημαίνει «ασθενοφόρο». Το όνομά του οργανισμού «Samu Social Sénégal» φανερώνει τον επείγοντα χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τις δράσεις του, ωστόσο το έργο του εκτείνεται πέρα από τον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Τα άστεγα παιδιά στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης, αντιμετωπίζουν καταστάσεις βίας και αβεβαιότητας καθώς και σκληρές συνθήκες διαβίωσης. Μέσω της δωρεάς προς τον οργανισμό Samu Social Sénégal, το ΙΣΝ θα συνεισφέρει στη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών προς αυτά τα παιδιά.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των εσωτερικών διαδικασιών
αξιολόγησης δωρεών, συνεχίζοντας παράλληλα την εξέταση των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί πριν την ανακοίνωση της παύσης αιτημάτων, το ΙΣΝ δεν θα λαμβάνει νέα αιτήματα για δωρεές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Εκδηλώσεις και Πρωτοβουλίες του ΙΣΝ

Το 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας εκτεταμένης Πρωτοβουλίας για την Υγεία, με προϋπολογισμό που αναμένεται να προσεγγίσει τα €300 εκατομμύρια, για τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια διερεύνησης μιας νέας πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του νομού της Λακωνίας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας, σε συνέχεια συζητήσεων με το Γενικό Νοσοκομείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ψηφιδωτών της Σπάρτης. Η νέα πρωτοβουλία περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την αναβίωση της Βαμβακούς, τόπο καταγωγής του Ιδρυτή μας, Σταύρου Νιάρχου.

Επιπλέον της κοινωφελούς του δράσης, το ΙΣΝ προσεγγίζει το κοινό μέσω της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ, και του ετήσιου φεστιβάλ Summer Nostos Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23 και 30 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το SNFestival περιλαμβάνει το 8ο Συνέδριο του ΙΣΝ (24 και 25 Ιουνίου) και την 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute σε συνεργασία με το Johns Hopkins University (26 Iουνίου).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες δωρεές άνω των €70 εκατομμυρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος "

Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: SOS εκπέμπει διευθυντής – Τμήματα διακόπτουν τη λειτουργία τους!

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, αλλά και τακτικών ιατρείων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, λόγω υποστελέχωσης.

Την επίλυση του σημαντικού προβλήματος υποστελέχωσης του Χειρουργικού Τομέα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ζητά ο διευθυντής του Ευστράτιος Χριστιανάκης.

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν εκτελεσθεί τα μισά χειρουργεία σε σχέση με το ίδιο περσινό χρονικό διάστημα και δεν αφορά μεγάλες επεμβάσεις. Εξάλλου λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των τακτικών και απογευματινών ιατρείων πολλών τμημάτων, έχει γίνει ήδη διακοπή λειτουργίας τους, ενώ άλλα τμήματα, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση λίστας τακτικών χειρουργείων».

Σύμφωνα με τη γενική συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το Ορθοπεδικό και το Αναισθησιολογικό Τμήμα δεν έχουν επάρκεια οργανικών θέσεων γιατρών στον οργανισμό του νοσοκομείου (π.χ. η Ορθοπεδική Κλινική θα έπρεπε να έχει έξι θέσεις ειδικευμένων γιατρών αντί τέσσερις και το Αναισθησιολογικό Τμήμα έξι θέσεις αντί για πέντε που είναι σήμερα), ώστε να γίνονται ασφαλείς εφημερίες. Οι θέσεις αυτές θα έπρεπε να είναι όλες καλυμμένες, ενώ δεν είναι».

Επίσης, όπως αναφέρεται «πολλά τμήματα αναγκάζονται να εφημερεύουν χωρίς οι εφημερίες τους να αντιστοιχούν με τα ασφαλή προγράμματα των εφημεριών που έχουν δοθεί στη διοίκηση». Επιπλέον οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διοικητή Ε. Τριγώνη που, σύμφωνα με τους ίδιους υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του Χειρουργικού Τομέα από τα μέσα Μαρτίου 2019 και εντεύθεν, εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγων». Αυτές οι δηλώσεις εκθέτουν τους γιατρούς του Χειρουργικού Τομέα και είναι αντίθετες με την πραγματικότητα», καταλήγουν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: SOS εκπέμπει διευθυντής – Τμήματα διακόπτουν τη λειτουργία τους! "

Μητσοτάκης για γερμανικές αποζημιώσεις: Προτεραιότητα η διεκδίκηση τους - Τσίπρας: Αμεσα η ρηματική διακοίνωση

Με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής το κείμενο που καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Υπερ του κειμένου ψήφισαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, Κινήματος Αλλαγής και Ενωσης Κεντρώων. Το ΚΚΕ προσήλθε στην συζήτηση και την ψηφοφορία με δική του πρόταση για την ουσιαστικότερη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίστηκε σήμερα στη Βουλή με τις ομιλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω και με την δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Είναι και δική μου υποχρέωση να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες που δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα παιχνίδια εντυπώσεων και την προπαγανδιστική ανευθυνότητα της κυβέρνησης.

Και να περιγράψω την θέση μας για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στο θέμα αποζημιώσεων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: Οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν γιατί η ΝΔ καταψήφισε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών
Προφανώς θα ψηφίσουμε το διακομματικό κείμενο που έχει ετοιμαστεί ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Θεωρώ σημαντικό να μιλήσουμε την γλώσσα αλήθειας και να επιχειρήσουμε όσο είναι εφικτό να κρατήσουμε την συζήτηση μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση γίνεται τον Απρίλιο 2019 και το πόρισμα κατατέθηκε από το 2016 και αυτό δεν μας κάνει αισιόδοξους. Δεν γίνεστε πιστευτοί ότι το θέμα εξετάζετε σε ουδέτερο χρόνο

Αλήθεια 1: Η ΝΔ  ήταν το κόμμα που απο την αρχή χειρίστηκε το θέμα με ευθύνη επάρκεια και ρεαλισμό και στο σκέλος των κρατικών αποζημιώσεων και των ιδιωτικών. Τον Σεπτέμβριο 2012 με εντολή τότε αν υπ Οικονομικών συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική ομάδα που κατέγραψε και προστάτεψε όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα. Συντάχθηκε πορισματική έκθεση προς το ΥΠΕΞ που φέρει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το υλικό που επικαλείται έκτοτε το ελληνικό κράτος. Στην συνέχεια η έκθεση διαβιβάστηκε στο ΝΣΚ ώστε να αξιολογηθεί και να προταθούν επόμενα βήματα. Το ΥΠΟΙΚ έκανε τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων και το πλήρες πόρισμα τέλος του 2014 ήταν έτοιμο. Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές.

Είναι οι μόνες θέσεις που έχουν κατατεθεί επισήμως από την Αθήνα προς το Βερολίνο

Αλήθεια 2: Το 2014 επι δικών μας ημερών και μετά από πρόταση του Μανώλη Γλέζου συστάθηκε ειδική διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις που υλοποίησε συγκεκριμένες δράσεις και συνέταξε ειδικές επιστημονικές γνωματεύσεις. Οι καθηγητές διεθνο΄ςυ δικαίου πρότειναν και μια εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Η επιτροπή δεν πρόκλαβε να ολοκληρώσει το έργο της. ¨ηρθαν οι κάλπες του 2015. Τα αποτελέσματα εκείνης της επιτροπής είναι και τα μόνα που παράχθηκαν. Αυτά υιοθέτησε και η επόμενη αντίστοιχη επιτροπή επι ημερών της κυρίας Ζ Κωνσταντοπούλου.

Αλήθεια 3: Τι έγινε από το 2015 εως σήμερα; Παρά τα μεγάλα λόγια και τις θεατρικές κινήσεις και την διαρκή επίκληση του θέματος στον προεκλογικίο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε από αυτή την εθνική προσπάθεια. Το τελευταίο οτυσιαστικό ντοκουμέντο σαφής διεκδικησης παράμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στους γερμανούς που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου. Μια πρωτοβουλία που πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτή όμως είναι η τελευταία πρωτοβουλία που έχει γίνει. Επι 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα ύστερα από τόσες εκδηλώσεις πολιτικού κιτς . Μέχρι και την στρατιωτική μπάντα έβαλαν να παιανίζει στην κορυφή του Παρνασσού. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς λεονταρισμούς, άλλου είδους ευαισθησίες τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κα Μέρκελ;  

Είπε δυο πράγματα, ότι το ζήτημα επανορθώσεων δεν είναι κάτι νέο καθώς τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως δεν αφορά κάποια υλική απαίτηση. Είναι ένα διμερές θέμα ξεχωριστό τιο οποίο έχει για την Ελλάδα ηθική αξία. Με άλλα λόγια εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση είπατε ότι το θέμα είναι απλά ηθικό και δεν έχει υλικό αντίκτυπο. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο κάνετε το έργο οποιασδήποτε κυβέρνησης όταν λέτε στην Γερμανία ότι το θέμα είναι ηθικό, μόνο μιας συγγνώμης.

Εγώ με ειλικρίνεια λέω ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Ολοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης. Γνωρίζουμε και την απόφαση Χάγης στην διένεξη Ιταλίας – Γερμανίας . Στην υπόθεση παρενέβη η Ελλάδα και δεν έληξε θετικά όμως για την Ιταλία. Οι έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό έρεισμα για αξιώσεις υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Σε αυτό το σημείο είχαν συμφωνήσει και το 1990 ο Κ. Μητσοτάκης και ο Χ Φλωράκης.

Ο στόχος μας είναι να φέρουμε αποτελέσματα και όχι να δημιουργήσουμε πολιτικές εντυπώσεις.


Κλείνω με μια παρατήρηση: η συζήτηση για τις αποζημιώσεις επαναφέρει στην μνήμη μας την πιο σκοτεινή περίοδο μιας σκοτεινής ηπείρου όπως την αποκάλεσε ο Μαζάουερ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας της ευρωπης ήταν τα βιώματα της τραγωδίαςτου β παγκοσμίου πολέμου.  Για την επίτευξη του στόχου παρά τις αδυναμίες της ΕΕ το μοναδικό πείραμα συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών της ΕΕ ήταν απολύτως επιτυχημένο. Μιας και μιλάμε για πολιτισμική ενσυναίσθηση όλοι στεναχωρηθήκαμε με την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες γιατί κάηκε και ένα κομμάτι της δικής μας ψυχής.

Η σκυτάλη περνά στην δική μας γενιά. Η πρόκληση να σταθούμε με σθένος στους εθικιστές και τους λαϊκιστές από όπου και αν προέρχονται που θέλουν να κατεδαφίσουν όσα χτίσαμε. Η Ευρώπη θα αντέξει και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά. Με αυτό το στοίχημα θα αναμετρηθούμε.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα κάνει ρηματική διακοίνωση άμεσα στη Γερμανία

Μετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στους ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν θέλω στη σημερινή συζήτηση να προκαλέσω αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με την αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να μην πω μια φράση. Από το 1974 εως το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα που συζητάμε δεν συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί Βαρουφάκη. Είναι μεγάλης σημασίας θέμα για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική όπως με τα άλλα. Εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το βόδι. Δεν θα μας το πάρετε. 

Εκεί που πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε ουδείς αναμάρτητος και εγώ πήγα και το έθεσα, πάει πολύ να μου ζητάν και τα ρέστα. Μου λένε γιατί είπες ότι είναι ηθικό. Σας απαντώ ότι αυτή είναι η σοβαρή θέση. Δεν έχετε διαβάσει ούτε τον τίτλο του βιβλίου του Μανόλη Γλέζου «και ένα μάρκο να ήταν». Όμως σήμερα δεν έχει νόημα να αντιπαρατεθώ με πτέρυγες του κοινοβουλίου και θα έπρεπε να το αντιληφθιούν όλοι. Αυτό που πρέπει να ξκάνουμε είναι να αναμετρηθούμε με την ιστορία.

Πρώτα και κύρια είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής. Αλλά και στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ιστορική συνεδρίαση. Είναι ένας φόρος τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου. Από το Στάλινγκραντ, στη Νορμανδία και από τα υψώματα του Ζέελοβ μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Φόρος τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης που δεν δείλιασαν μπροστά στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας.

Φόρος τιμής στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, μαζί με εκατομμύρια ανυπότακτους στην Σοβιετική Ένωση, στην Γαλλία, την Ισπανία, στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην Ιταλία και τη Γερμανία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνθρωποι που αντιστάθηκαν υπήρξαν και εκεί μέσα στην ίδια την κοιλιά του κτήνους. Και ίσως σε αυτούς, και ήταν πολλοί και πολλές, να οφείλουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε. Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ας στείλει λοιπόν η σημερινή συνεδρίαση ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλιώσης. Ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν.

Και το λέω αυτό, έχω υποχρέωση να το πω, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν. Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη. 

Αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι την κυβέρνηση και την εθνική αντιπροσωπεία και όσους δίνουν αγώνες για τις διεκδικήσεις. Γιατί είμαστε πολύ πιο περήφανοι από αυτό. Και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το Απόλυτο Κακό του ναζισμού, σε καμία ζυγαριά. Όχι γιατί κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε διαπραγματευτικά εμάς. Αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή στα θύματά του ναζισμού. Θα ήταν προσβολή στην ιστορία, στη μνήμη, στην αντίσταση. Θα ήταν τελικά προσβολή της ιστορικής διαδρομής μας, της συγκρότησης της συλλογικής μας συνείδησης, του ίδιου του εαυτού και της πατρίδας μας. 

Να γιατί στο ερώτημα που έθεσαν, γιατί το 2015-16 τελικά σήμερα έρχεται το θέμα σε συζήτηση. Γιατί σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται στα προγρτάμματα της επιτροπείας και τον κλοιό του καταναγκασμού. Γιατί σήμερα αποδεικνύει ότι δεν φέρνει το ζήτημα για να το βάλει σε ζυγαρία με το δημόσιο χρέος.

Καμιά σφαγή, καμία θηριωδία, κανένα έγκλημα, ούτε μια σταγόνα αίμα δεν θα μπορούσε να μπει και δεν πρόκειται ποτέ να μπει στη ζυγαριά με κανένα μνημόνιο, καμία διαπραγμάτευση, καμία πληρωμή τοις μετρητοίς. Γι' αυτό επιλέξαμε να εισάγουμε το θέμα σήμερα. Γιατί οι κακεντρεχείς ήταν πολλοί. Γιατί είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι, ότι οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, εξαιτίας του ειδικού βάρους και του ειδικού ρόλου της, καθόλη τη μνημονιακή περίοδο υπήρξαν τεταμένες.

Στη συνείδηση του ελληνικού λαού πολλά από όσα έγιναν αυτή την περίοδο χρεώθηκαν στην Γερμανική αδιαλλαξία. Ήταν εξάλλου πολλοί και στην ίδια τη Γερμανία που είχαν την ίδια άποψη. 

Σε κάθε περίπτωση η ηθικολογική στάση κάποιων πολιτικών στην Γερμανία που θέλησαν να παραστήσουν στον ελληνικό λαό τους ηθικοδιδάσκαλους προς συνετισμό του ελληνικού λαού δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως τις Ελληνογερμανικές σχέσεις. Αντίθετα επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα και επέτειναν την καχυποψία. Όλα αυτά θα τα εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος γιατί πιστεύω ότι σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Εχεί αλλάξει το τοποίο ριζικά διότι η θεαματική βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον. Μια συνθήκη αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Και με αυτή τη διάθεση, με αυτό το θετικό κεκτημένο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο. Στην εναρκτήρια συζήτηση για το ίδιο θέμα στο Κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2015, είχα πει ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε θεοδικία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουμε τις απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας μας και των πολιτών της από την Γερμανία. Πάνω από όλα γιατί αυτή η διεκδίκηση αποτελεί για μας ένα χρέος ιστορικό και ηθικό.

Και γιατί θεωρούμε ότι για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, χρειάζεται να κλείσουμε τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος. Και αυτό, πιστεύω βαθιά, οφείλει να κατανοήσει και να κάνει και η Γερμανία. Από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι κατανοώ την στάση της Γερμανίας στην υπόθεση αυτή. Μια στάση που έχει καθοριστεί ιστορικά από μια αβάσταχτη ενοχή που ακολούθησε ολόκληρες γενιές που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Μια ενοχή που κινούνταν στο μεταίχμιο μεταξύ της φραστικής αναγνώρισης και της νομικής παραγνώρισης και απώθησης. Όμως, για να μιλήσω και με όρους ψυχαναλυτικούς, η ανάδυση του απωθημένου είναι η αρχή του τέλους του συμπτώματος. 

Και σήμερα λοιπόν έχουμε καθήκον να δώσουμε την ευκαιρία στους δύο λαούς μας να κλείσουν αυτό το κεφάλαιο.

Τα λέω αυτά γιατί μας παρακολουθεί και η γερμανική κοινή γνώμη. Δεν πρόκειται σε αυτήν εδώ τη συζήτηση να υπεισέλθω στα πολύπλοκα νομικά ζητήματα που εγείρονται γύρω από το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό.

Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι.

Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο ήταν μια διαχρονική, αλλά μέχρι στιγμής ατελέσφορη, επιδίωξη του ελληνικού κράτους, το οποίο βεβαίως ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις τόσο τις δικές του όσο και των πολιτών του.

Σήμερα νομίζω ότι έχουμε κάνει πλέον τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το διάλογο.

Το θέμα άνοιξε όντως το 1995 από Αν. παπανδέου και Κ. παπούλια ωστόσο απάντηση δεν υπήρξε και δεύτερο βήμα δεν έγινε. Αναφέρθηκαν ορισμένοι για 2η ρηματική διακοίνηση το 2015. Η ρηματική διακοίνωση είναι ρηματική διακοίνωση και όχι σχόλιο σε δημοσιεύματα. Ρηματική διακοίνωση είναι το άνοιγμα ενός ζητήματος και όχι κάτω από την πίεση να στείλουμε ένα χαρτί που λεει ότι υπήρξαν δημιοσιεύματα και σας τα θέτουμε υπόψη. Αν θέλουμε να έχουμε αρχή μέση και τέλος οφείλουμε να ομονοήσουμε ότι μας καλύπτει το πόρισμα και θα ξεκινήσει η διεκδίκηση με διεθνοποίηση ζητήματος, ρηματική διακόίνωση και ευαισθητοποίηση κοινλής γνώμης και εντός γερμανίας. Και να καθορίσουμε τα βήματα για κάθε ενδεχόμενο.

Ζητώ να συνομολογήσουμε την έγκριση αυτού του πορίσματος και αμέσως μετά σας ανακοινώνω η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ρηματική διακοίνωση με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.

παράγραπτες αξιώσεις οι οποίες σύμφωνα και με το πόρισμα της επιτροπής αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων 

Σε αυτήν την ειλικρινή μας πρόθεση να εκκινήσουμε έναν ανοιχτό και ταυτόχρονα ηθικά και νομικά επιβεβλημένο διάλογο, θα υπάρξουν φωνές ήδη υπάρχουν φωνές, της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Μέλη των κομμάτων της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών, άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, μέλη κοινωνικών φορέων, πήραν πρόσφατα την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της οργάνωσης «Σεβασμός για την Ελλάδα». Και κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν την ανάγκη το Γερμανικό Κράτος να αναγνωρίσει έμπρακτα το ηθικό και υλικό του χρέος απέναντι σε μια χώρα και έναν λαό που υπέφερε κάτω από το φρικιαστικό καθεστώς της ναζιστικής κατοχής.

Είναι ακριβώς το παράδειγμα της κίνησης «Σεβασμός για την Ελλάδα» που δείχνει το δρόμο για να υπερβούμε το παρελθόν. Που δίνει ένα διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί και πάλι στο σκοτάδι των εθνικών απομονωτισμών, της εθνικιστικής αυτάρκειας και του σοβινισμού. Το παράδειγμα αυτών των πρωτοπόρων και γενναίων ανθρώπων ελπίζουμε να ακολουθήσει και η γερμανική κυβέρνηση.

Σαν μια έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης της ναζιστικής θηριωδίας και των πληγών που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας θα αναμένουμε με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οποια και αν είναι η απάντηση αυτή την φορά πρέπει να ομονοήσουμε ότι δεν θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες. Οποια και αν είναι η απάντηση αυτή την φορά θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός και αν χρειαστεί αξιοποιώντας και τον εθνικό μας νομικό πολιτισμό.


Βερολίνο: Το θέμα των αποζημιώσεων έχει λυθεί οριστικά

Την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων την ώρα που στην ελληνική Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση. Ο κ. Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη έναντι της Ελλάδας, αλλά το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει λυθεί οριστικά. «Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών. Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για γερμανικές αποζημιώσεις: Προτεραιότητα η διεκδίκηση τους - Τσίπρας: Αμεσα η ρηματική διακοίνωση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news