facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τουρκία: Ο Ερντογάν έχασε Αγκυρα, κινδυνεύει να χάσει και Κωνσταντινούπολη

Με αρνητικές εκπλήξεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.
Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, μειώθηκε στο 48,8%, έναντι 48,6% για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.
Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Ο Ερντογάν αποχωρεί από την συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη
Ο Ερντογάν αποχωρεί από την συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη
Παραδοχή Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις
Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών, αλλά και ότι η συμμαχία με το εθνικιστικό κόμμα ήρθε στην πρώτη θέση. Ακολούθως σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.
Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.
Δεσμεύτηκε δε, ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.
Ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ των δημοτικών εκλογών-AP Photo/Lefteris Pitarakis  Πηγή: Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι «έχασε ορισμένες πόλεις» | iefimerida.gr
Ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ των δημοτικών εκλογών-AP Photo/Lefteris Pitarakis 
Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.
Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.
Υποστηρήκτρια του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αγκυρα (AP Photo/Burhan Ozbilici)Υποστηρήκτρια του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αγκυρα (AP Photo/Burhan Ozbilici)
Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Μια ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.
Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλάμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο παραβάν -Φωτογραφία: AP
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο παραβάν -Φωτογραφία: AP
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: AP
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το CHPV, Εκρέμ Ιμάμογλου με την σύζυγό του -Φωτογραφία: AP
Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.
Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς -Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici
Ο Μεχμέτ Οζασεκί ψηφίζει -Φωτογραφία: AP
Ο Μεχμέτ Οζασεκί ψηφίζει -Φωτογραφία: AP
Από τις εκλογές αυτές, θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες ψήφισαν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία συμμετείχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.
Ο Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: AP
Ο Ερντογάν βγαίνει από το παραβάν από εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης -Φωτογραφία: AP
Βάφτηκαν με αίμα
Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα:  Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.
Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Ερντογάν έχασε Αγκυρα, κινδυνεύει να χάσει και Κωνσταντινούπολη "

O εγκέφαλος της μαφίας του Κορυδαλλού σχεδίαζε να επιτεθεί σε Βορίδη και Φλώρο μέσα στο δικαστήριο

O εγκέφαλος της μαφίας των φυλακών, σχεδίαζε να επιτεθεί στον δικηγόρο της οικογένειας του δολοφονηθέντα Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Μάκη Βορίδη και μάλιστα μέσα στην δικαστική αίθουσα, την ώρα που θα διεξαγόταν η δίκη.

Εκτός του Βορίδη, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ στο Open TV η Μίνα Καραμήτρου, ο εγκέφαλος της «Κόζα Νόστρα» του Κορυδαλλού, σχεδίαζε να χτυπήσει και τον Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος κατέθετε προχθές για την υπόθεση.
Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής που παρακολουθούσαν κάθε συνομιλία του Αλβανού κακοποιού, εντόπισαν το σχέδιο του όταν μιλούσε με συνεργό του και του αποκάλυψε ότι ζήτησε από την 45χρονη δικηγόρο που συνελήφθη, να του πάει στιλό στα οποία θα έβαζε λάμες και τα οποία θα έπαιρνε μαζί του στο δικαστήριο.

Μάλιστα, στις συνομιλίες του, ο Αλβανός ανέφερε ότι τα αυτοσχέδια μαχαίρια θα τα έπαιρνε μαζί του πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όπου θα κατέθετε και ο Αριστείδης Φλωρός και θα γινόταν και εκείνος στόχος του.

Η αντιτρομοκρατική ενημέρωσε τις Αρχές ασφαλείας για να ληφθούν περισσότερα μέτρα στην αίθουσα του δικαστηρίου και οι έλεγχοι να γίνουν πιο αυστηροί.

Και ενώ μέχρι σήμερα η αντιτρομοκρατική άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι ενός επικίνδυνου μαφιόζικου κυκλώματος στις φυλακές και ο ανακριτής να ερευνά σε βάθος την υπόθεση, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Αλβανός κακοποιός κατάφερε να βρει κινητό τηλέφωνο και να συνεχίζει τα σχέδια του και τις επικοινωνίες του σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό.

Παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκε το τηλέφωνο στην κατοχή του και ποιος του το έδωσε.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "O εγκέφαλος της μαφίας του Κορυδαλλού σχεδίαζε να επιτεθεί σε Βορίδη και Φλώρο μέσα στο δικαστήριο"

Τι αλλάζει στα ελληνικά σχολικά βιβλία για να μπει η «Βόρεια Μακεδονία»

Το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα ενσωματωθεί στα ελληνικά σχολικά βιβλία όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχουν μπει τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, καθώς καθοριστικής σημασίας αποδεικνύεται η Συμφωνία των Πρεσπών και για την Εκπαίδευση. Αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εναρμόνισης των αναλυτικών σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων Αθήνας και Σκοπίων με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια σειρά συναντήσεων της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, στη Δοϊράνη και σε δέκα ημέρες στην Αθήνα, θα καθορίσει το νέο πλαίσιο των σχολικών βιβλίων των δύο χωρών σε Ιστορία και Γεωγραφία. Οπως συμφώνησαν τα μέλη της επιτροπής, τα νέα βιβλία που θα συμπεριλαμβάνουν τις παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να είναι έτοιμα για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020. Στα ελληνικά βιβλία η γειτονική χώρα θα αναφέρεται ως «Βόρεια Μακεδονία» και οι πολίτες της, «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι δύο χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 8 (5) της Συμφωνίας των Πρεσπών, οφείλουν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε αλυτρωτική και αναθεωρητική αναφορά εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη, τα σχολικά εγχειρίδια και σε κάθε μορφής βοηθητικό σχολικό υλικό. Η Αθήνα ζητά να αφαιρεθούν πλήρως οι αλυτρωτικές αναφορές εναντίον της χώρας και να διαγραφούν πλήρως από τα βιβλία της γειτονικής χώρας οι χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Επίσης ζητεί να αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας ότι η γειτονική χώρα δεν σχετίζεται με την αρχαία ελληνική Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενδεικτικά, το βιβλίο Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», καθώς και το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού έχουν κεφάλαια αφιερωμένα στους Βαλκανικούς Πολέμους και αναφορές στο Μακεδονικό.

Μέλη της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι «αλλαγές θα γίνουν μόνον στα βιβλία της γείτονος με την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών καθώς, όπως λένε, οι αναφορές των ελληνικών σχολικών βιβλίων για τον Μακεδονικό Αγώνα δεν θα αλλάξουν αφού συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαχείριση ανάλογων ζητημάτων», χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι με βάση το άρθρο 8 της Συμφωνίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εξέταση ιστορικών, αρχαιολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων, μπορεί να εξεταστούν κεφάλαια στο βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού για τα «Επαναστατικά Κινήματα στη Μακεδονία», καθώς και για τους «Βαλκανικούς Πολέμους». Σε ό,τι αφορά το «Μακεδονία Ξακουστή», σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, Ελλάδα και Β. Μακεδονία έχουν την υποχρέωση αποφυγής πράξεων αλυτρωτισμού, με αποτέλεσμα, όπως φάνηκε και από τις παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το «Μακεδονία Ξακουστή» δεν απαγορεύεται αλλά ούτε και ενθαρρύνεται.

«Τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια θα ενσωματώσουν το νέο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη γείτονα χώρα», είναι η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι «στα εν χρήσει σχολικά βιβλία δεν υφίστανται αλυτρωτισμοί ή αναθεωρητισμοί». Στο πλαίσιο της επιτροπής μελετώνται πάντως τα βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας και αναμένονται οι όποιες παρατηρήσεις από τη γειτονική χώρα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια αλλαγή που επιζητούν. Σε συνέντευξή του πάντως σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρεσβευτής Βίκτορ Γκάμπερ, που ηγείται της επιτροπής της γείτονος, έχει δηλώσει: «Η Ελλάδα, στην προηγούμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ζήτησε να επανεξεταστεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα, καθώς και σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και χάρτες της “Μεγάλης Μακεδονίας”». Ο κ. Γκάμπερ συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών και των χαρακτήρων στα βιβλία, αλλά ότι πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα.«Αυτό που εμείς επιμένουμε είναι να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία, ειδικά ό,τι έχει κωδικοποιηθεί σε διεθνή έγγραφα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, και ό,τι είναι σύγχρονο σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», δήλωσε.

Στο κεφάλαιο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν ενότητες για την αρχαία Αθήνα, την αρχαία Μακεδονία, την αρχαία Σπάρτη και την αρχαία Θήβα, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου θα πέσει και το θέμα για τον Μέγα Αλέξανδρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής απασχολούν ο Μεσαίωνας, ο Εμφύλιος, αλλά και οι βαλκανικοί πόλεμοι.

Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μετά τη δεύτερη συνάντηση της μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών «κατάρτισαν ένα εντατικό πρόγραμμα για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων, βάσει των σχετικών αρχών και των στόχων της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Εργαζόμενες με συναδελφικό και εποικοδομητικό πνεύμα, οι δύο αντιπροσωπείες έδωσαν την δέουσα προσοχή στο ζήτημα των αναλυτικών προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων που χρησιμοποιούνται σήμερα και αποφάσισαν την εναρμόνισή τους με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν. Επίσης, αποφασίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 και 13 Απριλίου. «Η δεύτερη συνάντηση επιβεβαίωσε την αποφασιστική δέσμευση των μελών της μεικτής επιτροπής έναντι στη νέα γενιά αμφοτέρων των χωρών, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, για μια εκπαίδευση στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας συνεργασίας», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Αναφερόμενος στα μέλη της επιτροπής, ο κ. Μπόλαρης δήλωσε: «Τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, οι επιτροπές αποτελούνται από αξιόλογους επιστήμονες που κατανοούν πλήρως το έργο που πρέπει να επιτελέσουν, γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία των δύο λαών, σέβονται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι σε θέση να επιφέρουν δικαιοσύνη και να αποτυπώσουν την ιστορική αλήθεια, απομακρύνοντας τα προπαγανδιστικά εδάφια, εικαστικά και χάρτες που μολύνουν τα σχολικά βιβλία τις τελευταίες δεκαετίες».

Στην παράγραφο 5 του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπεται ρητά ότι η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κ.λπ. με βάση τα νέα δεδομένα από τη συμφωνία των δύο κρατών.

Οπως έχει πει μάλιστα ο κ. Μπόλαρης, «τα αναλυτικά προγράμματα που θα εκδοθούν από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας για τη διδακτέα ύλη 2019-2020, θα δίνουν σαφείς και κατηγορηματικές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς (δασκάλους και καθηγητές) ότι δεν θα διδαχθεί ύλη η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως ύλη αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Είναι καταφανές από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι η ύλη αυτή είναι εκείνη που περιλαμβάνεται σε κεφάλαια διδακτέας ύλης τα οποία, παραβιάζοντας τα διεθνώς παραδεκτά από ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ιστορικής πλευράς δεδομένα, αναφέρονται στην υιοθετηθείσα για λόγους γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων προπαγάνδα περί σχέσης του σλαβικού λαού της Βόρειας Μακεδονίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό των Δωριέων Μακεδόνων, την αρχαία ελληνική ιστορία και φιλοσοφία, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον πατέρα του Φίλιππο Β’, τον δάσκαλό του Αριστοτέλη, τη Βεργίνα, την Πέλλα, την Αμφίπολη, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ.».

Η ελληνική αντιπροσωπεία

Η ελληνική αντιπροσωπεία που απαρτίζει την επιτροπή και στην οποία μετέχει και ο κ. Μπόλαρης αποτελείται από τα εξής μέλη: Σπυρίδωνα Σφέτα, καθηγητή τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαο Ζάικο, αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιάκωβο Μιχαηλίδη, αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθανάσιο Λούπα, υποψήφιο διδάκτορα τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Χαρλαύτη, σύμβουλο Πρεσβείας Α’, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών.

Το αντίστοιχο, στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από τη γείτονα, αποτελείται από τους: πρεσβευτή Βίκτορ Γκάμπερ, καθηγητές Ντάλιμπορ Γιοβανόβσκι, Νίκο Chausidis, Ljudmil Spasov, Ana Chupeska-Stanishkovska, Fahri Ramadani, Kica Kolbe.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στα ελληνικά σχολικά βιβλία για να μπει η «Βόρεια Μακεδονία»"

Στη Βουλή στις 18 Απριλίου η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί στις 18 Απριλίου, το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως δήλωσε ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.

Ο κ. Βούτσης είπε ότι «η ολομέλεια θα πάρει απόφαση ώστε σε κλίμακα Ευρώπης να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις» και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «μια ιστορική στιγμή που θα δρομολογήσει μια διεθνή συζήτηση και μια διεκδίκηση σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο».

Ακόμα ανακοίνωσε πως με έξοδα της Βουλής στις 2 Μαΐου θα εγκαινιαστεί στο Άουσβιτς και ένα μουσείο – έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων του στρατοπέδου κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως είναι σημαντικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη «να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη, διότι έχουν αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας οι οποίοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βούτσης και στην επέτειο από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη που έγινε στις 30 Μαρτίου 1952, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό αγωνιστικό υπόδειγμα μιας ανθρωποθυσίας» της μετεμφυλιακής περιόδου.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Μπέφα και ενημερώθηκε για τα εκθέματα που περιλαμβάνουν αντικείμενα και ντοκουμέντα από την περίοδο της κατοχής και της αντίστασης στην Θεσσαλία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή στις 18 Απριλίου η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων"

«Φρούριο» ο Βόλος: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών υπέρ της άδειας Κουφοντίνα [εικόνα]

«Φρούριο» είναι ο Βόλος ενόψει της συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών στην πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας να χορηγηθεί άδεια στον καταδικασμένο σε ισόβια για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ από το πρωί έχουν τοποθετηθεί πλαστικές κορδέλες για την αποτροπή της στάθμευσης στις οδούς γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο και την πλατεία Ελευθερίας, όπως αναφέρει το e-thessalia.
Πανό για την άδεια του Δημήτρη ΚουφοντίναΠανό για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα
Σε ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώροι, οι αναρχικές οργανώσεις μιλούν για «προβοκάτσια του δήμου και της αστυνομίας προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους και να τους κρατήσουν μακριά από τη συγκέντρωση».
Η ανάρτηση:
«Διαδίδουν στον κόσμο ότι «έρχονται οι αναρχικοί για να κάψουν την πόλη». Σε κεντρικούς δρόμους έχουν τοποθετηθεί νάιλον ταινίες και καλούν τον κόσμο να απομακρύνει τα αυτοκίνητά του. Ο δε δήμος έβγαλε αυτοκίνητα και μαζεύουν τους κάδους, για να μη γίνουν –υποτίθεται- οδοφράγματα.
Από χτες έκλεισαν το πανεπιστήμιο. Και στις φυλακές της Κασσαβέτειας κήρυξαν γενική επιφυλακή, ανακάλεσαν άδειες και ρεπό των φυλάκων, οι οποίοι περιφέρονται στο χώρο, χωρίς φυσικά να έχουν τίποτα να κάνουν. Με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης φυσικά.
Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή και από το παρελθόν. Καλλιεργούν κλίμα φίβου, προκειμένου να απομονώσουν τους διαδηλωτές από τους κατοίκους μιας περιοχής».
Αδειοι οι δρόμοι στον ΒόλοΑδειοι οι δρόμοι στον Βόλο
Φωτογραφίες: e-thessalia
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρούριο» ο Βόλος: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών υπέρ της άδειας Κουφοντίνα [εικόνα] "

Χαρίτσης για πρόωρες εκλογές: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Την ετοιμότητα του υπουργείου Εσωτερικών να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών ακόμα και αν αυτές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές επισήμανε ο κ Αλέξης Χαρίτσης. «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε ερώτηση σχετική με τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρεπει να εξαντλήσει την συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την συνεντευξη του κ Χαριτση στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογων: «Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία που έχει γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών εξασφαλίζει ότι παρά τον πολύ αυξημένο δείκτη τεχνικής δυσκολίας, οι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Από κει και πέρα, ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών δεν μπορεί να συναρτάται με τεχνικά, αλλά με πολιτικά κριτήρια. Από την πλευρά μας, τόνισε ο κ. Χαρίτσης, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της για να ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών, με συγκεκριμένα μέτρα και να μπορέσουν οι έλληνες πολίτες να αισθανθούν όλο και περισσότερο, ότι η χώρα έχει μπει σε μία νέα φάση. Και όταν έρθει η ώρα θα συγκρίνουν τα πεπραγμένα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων για την επόμενη μέρα και θα κάνουν την επιλογή τους».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε η Κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας αυτή την περίοδο κορυφώνεται και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με νέα μέτρα, όπως είναι η ρύθμιση των οφειλών στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στου Δήμους. Όλες οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕθ έχουν γίνει νόμος του κράτους και οι πολίτες βλέπουν σιγά σιγά τις θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους και στην τσέπη τους. Όσο τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων γίνονται περισσότερο αντιληπτά, τόσο μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών στρωμάτων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν και θα τον στηρίξουν ξανά.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έλυσε με αίσθημα εθνικού συμφέροντος ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την εξωτερική πολιτική της χώρας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, γιατί όλο αυτά τα χρόνια , κόμματα και πολιτικοί έχτιζαν καριέρες αντιμετωπίζοντας το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα με όρους πατριδοκαπηλίας. Μία Κυβέρνηση που ήρθε το 2015 για να αλλάξει τα πράγματα, είπε με έμφαση ο Υπουργός Εσωτερικών, όφειλε να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα. Και το έκανε με παρρησία και θάρρος και με εθνικά επωφελείς όρους, γνωρίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα θα υπήρχε πολιτικό κόστος. Το επόμενο διάστημα η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα πολύ σημαντικών πολιτικών εξελίξεων καθώς έρχονται αντιμέτωπες δύο αντίθετες στρατηγικές αντιλήψεις. Από τη μία αυτή που τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης και από την άλλη αυτή της οπισθοδρόμησης και της πατριδοκαπηλίας. Στη σύγκρουση αυτή η λογική της προόδου θα επικρατήσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει πράξη αυτό που καμία άλλη Κυβέρνηση δεν έκανε τα τελευταία 40 χρόνια. Συγκροτήθηκε μία διακομματική, επιστημονική επιτροπή που εργάζεται από τον Δεκέμβριο, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε πολύ σύνθετα ζητήματα - όπως το ποιοι θα πρέπει να ψηφίζουν, πού θα ψηφίζουν και πώς θα ψηφίζουν - και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της. Με βάση αυτό το πόρισμα, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα εκπονήσουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα καταθέσουμε στη βουλή, για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα με έναν τρόπο τεχνικά και διοικητικά διαχειρήσιμο, που δεν θα αλλοιώνει τη βούληση του εκλογικού σώματος. Αναμένουμε από τα κόμματα που είχαν για δεκαετίες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να επιδείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα και θεσμική υπευθυνότητα και να μην σπεκουλάρουν πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρίτσης για πρόωρες εκλογές: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα"

Δημοσκόπηση Kapa Research για τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Μάχη για τη δεύτερη θέση

Πρώτος ο Νίκος Ταχιάος σε νέα δημοσκόπηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάχη Νοτοπούλου Ορφανού για τη δεύτερη θέση.

Προηγείται ο Νίκος Ταχιάος και σε νέα δημοσκόπηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Μάχη της Κατερίνας Νοτοπούλου με τον Γιώργο Ορφανό για τη δεύτερη θέση καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research ενόψει των δημοτικών εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Thestival.gr.

Στην ερώτηση ποιον είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές, ο Νίκος Ταχιάος αναδεικνύεται πρώτος με ποσοστό 17,4% και ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου με 10,7%. Τρίτος με μικρή διαφορά και ποσοστό 10% έρχεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Ορφανός, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνουν ο Σπύρος Βούγιας με ποσοστό 8,5% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 8,2%.



Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των συμμετεχόντων για το «δίπολο» του δευτέρου γύρου. Στο δίλημμα «Νίκος Ταχιάος- Κατερίνα Νοτοπούλου» ο υποψήφιος της ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα με 42% έναντι της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 24%.



Μικρότερη διαφορά καταγράφεται στον δεύτερο γύρο μεταξύ Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού. Στην αναμέτρηση των δύο αντρών νικητής βγαίνει ο υποψήφιος της ΝΔ με 37%, ενώ ο Γιώργος Ορφανός συγκεντρώνει ποσοστό 26%.



thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Kapa Research για τον Δήμο Θεσσαλονίκης - Μάχη για τη δεύτερη θέση"

Αυξημένες οι εισφορές Φεβρουαρίου για το 80% των μη μισθωτών

Έως τις 8 Απριλίου πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Φεβρουαρίου 1,5 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ.

Για τη συντριπτική πλειονότητά τους, περίπου το 80%, οι εισφορές κύριας ασφάλισης θα είναι αυξημένες λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου. Στην πράξη, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν φορολογητέο εισόδημα (συν καταβλητέες εισφορές) έως 7.800 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές έως και 17 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχες επιβαρύνσεις, που φτάνουν έως και τα 18 ευρώ τον μήνα, προκύπτουν για τους αγρότες με καθαρό φορολογητέο εισόδημα (συν καταβλητέες εισφορές) έως 6.000 ευρώ. Την κατώτατη εισφορά θα καλούνται μάλιστα να καταβάλλουν και μη μισθωτοί του πρώην ΟΑΕΕ με εισόδημα (συν εισφορές) έως 10.000 ευρώ. Αυτοί, βέβαια, τους προηγούμενους μήνες κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές και, πλέον, θα δουν τις εισφορές τους να περιορίζονται έως και κατά 36 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα και οι αγρότες με εισοδήματα μεταξύ 6.000 – 8.000 ευρώ θα δουν τις εισφορές τους μειωμένες έως και κατά 24 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν για τον Φεβρουάριο εισφορές ίδιες με αυτές του Ιανουαρίου, δηλαδή με το μειωμένο ποσοστό 13,33%.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένες οι εισφορές Φεβρουαρίου για το 80% των μη μισθωτών"

Την επαναλειτουργία της ΕΒΖ ανακοίνωσε ο Πιτσιόρλας

Το σήμα για την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου τεύτλων, και βέβαια τη λειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα Έβρου, έδωσαν και επίσημα σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, Λούκας Φέκερ και μερίδα παραγωγών, διαψεύδοντας έτσι από κοινού όσους έβλεπαν τους τίτλους τέλους της εταιρείας.

Στη διάρκεια σημερινής συνάντησης όλων των πλευρών που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και της διοίκησης της ΕΒΖ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, δίνοντας επίσημα το σήμα για την έναρξη της φετινής τευτλοκαλλιέργειας, επισήμανε ότι η όλη διαδικασία φέτος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και των Hellenic Farmers Company που θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα που θα «τρέχει» από πολύ σύντομα τη βιομηχανία.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «έχουμε μία σοβαρή επενδυτική πρόταση, που αποδέχεται και η Tράπεζα Πειραιώς», διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών». Διευκρίνισε επίσης ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας (2 εκατ. ευρώ) και τους τευτλοπαραγωγούς (2,5 εκατ. ευρώ) θα γίνει από την ΕΒΖ με την παρούσα της μορφή και επανέλαβε ότι η καταβολή του ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή ημέρα και ευχαριστώντας δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική που συντέλεσε θετικά στο να μην χαθεί η φετινή τευτλοκαλλιεργητική περίοδο, αλλά και να μην «ναυαγήσει» η συμφωνία που βρίσκεται προ πυλών να τελεσφορήσει, επισήμανε ότι «θα τρέξουμε τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι η ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης είναι η καλύτερη σε όλη την Ευρώπη και τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια πωλούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, εξέφρασε τη θέση του ότι «υπό την προϋπόθεση ότι οι καλλιεργητές θα συνεχίσουν να παράγουν ποιοτική ζάχαρη, δεν φοβάμαι το κόστος παραγωγής, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές πώλησης».

Χαράς ευαγγέλια από τους παραγωγούς

Ανακουφισμένος και χαρούμενος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, που αποτελεί έναν από τους έξι που συμμετέχουν στην Hellenic Farmers Company, η οποία και συμπράττει με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή στο σχήμα εξυγίανσης της ΕΒΖ.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Πιτσιόρλα γιατί πίστεψε στον αγώνα μας για συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας. Σκοπός ήταν να μην σβήσει κανένα φουγάρο στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε σε μία νέα καλή χρονιά και απευθύνω κάλεσμα στους αγρότες να στηρίξουν την προσπάθειά μας», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι εξασφαλίστηκε «καλό τιμολόγιο φέτος για τους παραγωγούς» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των περσινών εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και που ανέρχονταν σε 13.000 στρέμματα». Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από σήμερα κιόλας οι καλλιεργητές να σπεύσουν στα εργοστάσια προκειμένου να προμηθευτούν τους σπόρους, για να ξεκινήσουν έτσι άμεσα την σπορά. Τα συμβόλαια για την νέα καλλιεργητική σεζόν θα υπογράψει με τους αγρότες ο επενδυτής και συγκεκριμένα η Innovation Brain.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Την επαναλειτουργία της ΕΒΖ ανακοίνωσε ο Πιτσιόρλας"

Συναγερμός στη Σκιάθο: Φωτιά σε ορεινή περιοχή κοντά στον Τρούλο

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε ορεινή περιοχή κοντά στη θέση Τρούλος στη Σκιάθο.

Σύμφωνα με το e-volos, στο σημείο επιχειρούν ήδη 10 άνδρες με 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το κλιμάκιο της Σκιάθου. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν και άνθρωποι του Δήμου και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αν και οι άνεμοι που πνέουν στο σημείο δεν είναι σύμμαχοι, η έγκυρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποδίδει καρπούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Σκιάθο: Φωτιά σε ορεινή περιοχή κοντά στον Τρούλο"

Ποτάμι: Ο Δανέλλης παρακαλάει για μια έδρα

Με καυστικό τρόπο σχολίασε το Ποτάμι απάντηση του Σπύρου Δανέλλη, για το αν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Σε παρακλητικό ύφος κινείται η απάντηση του Σπύρου Δανέλλη», σχολίασε το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με το πώς απάντησε σε συνέντευξη στο «Εθνος», στο αν είναι θέμα ημερών η κάθοδός του στην ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, θα φανεί», είπε ο κ. Δανέλλης.

«Οι εποχές που έλεγε "δεν θα είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι αν είμαι, θα παραδώσω την έδρα μου στο Ποτάμι γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους", έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα στην ουρά περιμένει και αυτός μια θέση, μια εξασφάλιση, κάτι τις τέλος πάντων που θα μειώσει την αγωνία του για το μέλλον. "Αχ, πού 'σαι, νιότη, που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος", που λέει και ο ποιητής», τονίζει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ο Δανέλλης παρακαλάει για μια έδρα"

Νέες μάχες με μολότοφ στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Δεύτερη νύχτα έντασης στα Εξάρχεια, με αγνώστους να επιτίθενται ξανά σε αστυνομικούς με μολότοφ. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων μάλιστα, τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός.

Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Κουντουριώτου, εκτοξεύοντας εναντίον των αστυνομικών βόμβες μολότοφ, από τις 01:20 έως τις 01:45, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην οδό Τοσίτσα, αλλά και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ενώ δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια και το βράδυ της Παρασκευής και συνελήφθησαν δύο Έλληνες, 24 και 31 ετών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες μάχες με μολότοφ στα Εξάρχεια - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός"

Νέα «πυρά» Καμμένου σε Κοτζιά: Πρωτοφανής απάτη, θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη

Με νέα «πυρά» κατά του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, και την εκτίμηση ότι «η μόνη λύση για την πατρίδα είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. 
Ο κ. Καμμένος, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Κοτζιά, έκανε λόγο για «απάτη που δεν έχει ξαναγίνει σε βάρος του ελληνικού δημοσίου». 
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «ο κ. Κοτζιάς θα οδηγηθεί τουλάχιστον στη δικαιοσύνη. Τα στοιχεία που προκύπτουν πλέον και από τις απαντήσεις τις κοινοβουλευτικές που στέλνει ο κ. Κατρούγκαλος. Εδώ μιλάμε για μία απάτη που δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό δημόσιο. Την απάτη την έκανε ο κ. Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς έστησε τον διαγωνισμό αυτό» σημείωσε και προσέθεσε πως «ο διαγωνισμός στην προκήρυξη του στο φυλλάδιο στην ΕΕ είναι διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στην εφαρμογή της σύμβασης. Η σύμβαση ακόμα δεν έχει δοθεί στη Βουλή. Δεν υπάρχει η σύμβαση αυτή ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο νομικό τμήματα του ΥΠΕΞ δεν έχει πάει ακόμα η σύμβαση και πέραν αυτού η εταιρεία που έχει γίνει δείχνει ζημίες». 
«Είναι ξεκάθαρα απάτη»
Συνεχίζοντας στον ίδιο, επιθετικό τόνο, ο Πάνος Καμμένος είπε: 
«250.000 βίζες το χρόνο και δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι ξεκάθαρα απάτη. Και το υποστηρίζω και θα υποστηριχθεί στη Δικαιοσύνη για να καταλάβει ο ελληνικός λαός οι βίζες το χρόνο είναι 250 εκατ. από αυτές τις χώρες. Η σύμβαση έχει αξία 15 εκατομμύρια. Βάσει του δικαίου των συμβάσεων η σύμβαση εκτιμάται γύρω στο 1 δισ. Από το 1 δισ. πήγε στα 15 εκατομμύρια. Η εταιρεία που την πήρανε είναι εταιρείες που είχαν αρχικό κεφάλαιο κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ». 
Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει αν πήρε χρήματα ο κ. Κοτζιάς και πως αν συνέβη κάτι τέτοιο «θα το βρει η δικαιοσύνη». 
Ο κ. Καμμένος ανέφερε, ακολούθως, ότι η προκήρυξη της εν λόγω σύμβασης «δεν έχει σχέση με την εφαρμογή της. Δεν έχει ακολουθήσει το δίκαιο των συμβάσεων. Εχουμε καταθέσει μία επίκαιρη επερώτηση που θα συζητηθεί και όλα αυτά τα στοιχεία θα πάνε στη Δικαιοσύνη. Άρα ο κ. Κοτζιάς σίγουρα δεν θα είναι. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι ο κ. Τσίπρας τον ξήλωσε όταν εγώ του έδωσα τον φάκελο των στοιχείων. Πέραν αυτού ξήλωσε και τους συνεργάτες του, ο δε κ. Κόκκινος γγ του υπουργείου έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που επικοινώνησε με καταζητούμενο με διεθνή ένταλμα σύλληψης ζητώντας στοιχεία για τον Καμμένο. Επικοινώνησε με διωκόμενο στην Κοπεγχάγη ζητώντας του σε τηλεφωνική επικοινωνία στοιχεία για τον Καμμένο» πρόσθεσε.
Οι εκλογές και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στον προγραμματισμένο χρόνο τους, τον Οκτώβριο. 
«Τώρα που βγαίνουμε από μία δύσκολη εποχή και μπαίνουμε σε μία νέα, στην οποία η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο, η μόνη λύση για την πατρίδα είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενός μεγάλου συνασπισμού, στην οποία θα χαράξουμε εθνικό πρόγραμμα και εθνικές γραμμές»σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι μόνοι πραγματικοί σύμμαχοί μας είναι οι ΗΠΑ» ιδιαιτέρως στον τομέα του ενεργειακού, ενώ υποστήριξε ότι «μέσω του ενεργειακού ουσιαστικά λύνεται το Κυπριακό».
«Είμαστε ευρωσκεπτικιστές»
Ερωτηθείς για τις προσεχείς ευρωεκλογές ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παρουσιάσουν το ευρωψηφοδέλτιό τους στις 16 Απριλίου και υπογράμμισε ότι ο ίδιος μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ευρωσκεπτικιστές. Είμαστε η εγγύηση για τα εθνικά θέματα – στα οποία δεν κάναμε ποτέ πίσω – και για τα θέματα της Ορθοδοξίας» πρόσθεσε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία «πατερίτσα του ΣΥΡΙΖΑ» σε πολλά νομοσχέδια και συμπλήρωσε: 
«Η ΝΔ βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ και της έκανε τη δουλειά γιατί πέρασε πράγματα που η ίδια δεν θα μπορούσε να τα περάσει».
Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο Πάνος Καμμένος τη χαρακτήρισε «προδοτική» και τόνισε ότι εξαιτίας αυτής τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούν να περάσουν πάνω από τη Λάρισα».
«Δεν είμαστε καθόλου περήφανοι για αυτά που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε», είπε.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «πυρά» Καμμένου σε Κοτζιά: Πρωτοφανής απάτη, θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη "

Μετακομίζουν τα ΚΤΕΛ Αττικής: Τι αλλάζει για δεκάδες δρομολόγια, ποιες είναι οι νέες αφετηρίες

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε αλλαγές σε 39 τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής, ζητώντας την υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης του καθοριζόμενου συγκοινωνιακού έργου μεταξύ του ΟΑΣΑ Α.Ε. και του ΚΤΕΛ Νομού Αττικής Α.Ε. το αργότερο μέχρι τις 4 Απριλίου, ώστε να λειτουργήσουν οι νέες αφετηρίες από τα τέλη Μαΐου.
Οπως μεταδίδει ο Ant1, με τη σύμβαση θα καθοριστούν, μεταξύ άλλων, οι όροι εκτέλεσης του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου, οι υποχρεώσεις του συγκοινωνιακού φορέα ΚΤΕΛ Νομού Αττικής Α.Ε., οι όροι παρακολούθησης της τήρησης του εκτελούμενου συγκοινωνιακού έργου καθώς και το εφαρμοστέο Δίκαιο σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των ΚΤΕΛ Αττικής με το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πόλης, αλλά και η αποφόρτιση των κύριων οδικών αξόνων που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.Τα εισιτήρια των 39 γραμμών αναμένεται να μειωθούν κατά 1,40 ευρώ ώστε να μην προκύψει επιβάρυνση για τους επιβάτες που θα χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν στις νέες αφετηρίες.
Οι απαιτούμενες προσαρμογές, κατά το περιεχόμενο της μελέτης του ΟΑΣΑ για την «Αναδιάρθρωση Αφετηριών και Δικτύου Γραμμών ΚΤΕΛ Ν. Αττικής», θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 45 ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης στις παρακάτω θέσεις:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ & ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (Μεσόγεια): σταθμός Νομισματοκοπείο (εντός του σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορείων)
ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (τοπικές γραμμές): σταθμός Κορωπί (μπροστά από τον σταθμό)
ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (παραλιακά): σταθμός Συγγρού-Φιξ (εντός του σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορείων)
ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: σταθμός Ελαιώνας (οδός Μαρκόνι)
ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: σταθμός Κηφισιά (οδός Γρ. Λαμπράκη) και σταθμός Κάτω Πατήσια (οδός Στρατηγού Καλλάρη)
Τα 39 δρομολόγια είναι:
ΡΑΦΗΝΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Από τον σταθμό Νομισματοκοπείο, στις γραμμές Ραφήνα, Ν. Μάκρη, Μαραθώνας, Γραμματικό, Κάτω Σούλι, Αγ. Μαρίνα και Σχινιάς. 

ΜΕΣΟΓΕΙΑ: Από τον σταθμό Νομισματοκοπείο, στις γραμμές Μαρκόπουλο, Κορωπί-Μαρκόπουλο- Καλύβια-Κερατέα-Λαύριο, Κερατέα. Από τον σταθμό Κορωπί θα ξεκινούν οι τοπικές γραμμές για Μαρκόπουλο-Καλύβια-Ανάβυσσο-Π.Φώκαια, Λαύριο-Σούνιο και τα δρομολόγια Μαρκόπουλο-Βραυρώνα, Κερατέα-Κ. Θάλασσα, Αεροδρόμιο-Στ. Κορωπί–Μαρκόπουλο-Πόρτο Ράφτη-Αυλάκι, Αεροδρόμιο-Ραφήνα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Από τον σταθμό Κηφισιά, στις γραμμές Αγ. Απόστολοι, Σκάλα Ωρωπού, Καπανδρίτι- Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Σκάλα Ωρωπού-Δήλεσι, Σκάλα Ωρωπού-Συκάμινο, Σκάλα Ωρωπού-Χαλκούτσι.

Από τον σταθμό Κάτω Πατήσια, στις γραμμές Αγ. Απόστολοι, Σκάλα Ωρωπού, Καπανδρίτι-Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Σκάλα Ωρωπού-Δήλεσι, Σκάλα Ωρωπού-Συκάμινο, Σκάλα Ωρωπού-Χαλκούτσι.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Από τον σταθμό Ελαιώνας, στις γραμμές Μέγαρα, Βίλια-Ερυθρές. Επίσης, στις γραμμές Βίλια-Πόρτο Γερμενό, Μέγαρα-Πάχη, Μέγαρα-Αλεποχώρι, Μέγαρα-Κινέτα.

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Από τον σταθμό Συγγρού-Φιξ, στις γραμμές Ανάβυσσος-Π. Φώκαια, Σούνιο, αλλά και τη γραμμή Σούνιο-Λαύριο

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετακομίζουν τα ΚΤΕΛ Αττικής: Τι αλλάζει για δεκάδες δρομολόγια, ποιες είναι οι νέες αφετηρίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news