facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρπαθος και η Κάσος

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κήρυξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, την Κάρπαθο και την Κάσο ύστερα από σχετικό αίτημα του Επάρχου Γιάννη Μηνατσή και των Δήμων Καρπάθου και Κάσου, λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν τα δύο νησιά, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28 Μαρτίου και συνεχίστηκαν μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής, 29 Μαρτίου.

Στο νησί της Καρπάθου λόγω των καταρρακτωδών βροχών υπερχείλισαν οι χείμαρροι στην θέση Βρόντη και διακόπηκε η κυκλοφορία αφού υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν αυτοκίνητα, ενώ στην περιοχή Αρχοντοπήγαδο κόπηκε ο δρόμος στη μέση.

Προκλήθηκαν επίσης πολύ μεγάλες ζημιές στο έργο των ομβρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ στην περιοχή Λιμενάρι, σημειώθηκε χάσμα στον δρόμο και καταστράφηκαν τα στηθαία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατολισθήσεις μεγάλης έκτασης σημειώθηκαν σε όλο το οδικό δίκτυο Σπόα - Όλυμπος αλλά και στην παραλία Άπελα -μια από τις πιο γνωστές πιο όμορφες παραλίες της Καρπάθου όπου έπεσαν στο οδόστρωμα τεράστιες πέτρες και έκλεισε ο δρόμος για 10 ώρες.

Συνεργεία με τέσσερα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο οδικό δίκτυο προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία απομακρύνοντας τις πέτρες από καταπτώσεις.

Αντίστοιχα προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στην Κάσο, στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού και στον χείμαρρο Σκυλά που κατέβασε φερτά υλικά.

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος κήρυξε και τα δύο νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας θα γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάρπαθος και η Κάσος"

Σαλαγιάννης: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο έξω από τους τραπεζικούς κανόνες»

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, επικαλούμενος αναλυτικά στοιχεία και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάνεια των κομμάτων , απάντησε στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή της δίωξη που ασκήθηκε από τη Δικαιοσύνη.

«Το μόνο κόμμα που έκανε παρέμβαση για να πάρει δάνεια έξω από τους τραπεζικούς κανόνες ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προέδρου του, του κ. Τσίπρα το 2010», είπε ο κ . Σαλαγιάννης εξηγώντας: «Το 2010 το ΠΑΣΟΚ με 45% περίπου είχε 115 εκατομμύρια δάνεια, δηλαδή 2 - 2,5% το ποσοστό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4 - 4,5% είχε 10 εκατομμύρια δάνεια. Δηλαδή περίπου πάλι 2- 2,5 φορές το ποσοστό του. Γιατί λέω το ποσοστό του; Γιατί τα χρήματα που παίρνουν τα κόμματα από την κρατική επιχορήγηση είναι ανάλογα με τα ποσοστά τους. Αν λοιπόν υπήρχε υπερδανεισμός για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρχε για το ΣΥΡΙΖΑ; Βεβαίως. Το ίδιο και για τη Ν.Δ. λίγο παραπάνω και λίγο παρακάτω για το ΚΚΕ». Ο κ. Σαλαγιάννης διευκρίνισε ότι δε κάνει ατιμίες και δεν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπόρεσε να τα αποπληρώσει και ζήτησε ρύθμιση.

« Θα έπρεπε να τα έχει πληρώσει μέχρι το 2017 και τέλος του 2017 είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει τη μοναδική ρύθμιση. Τέλος του 2017 αρχές του 2018. Τι λέει; Από τα 10 εκατομμύρια ρυθμίζω τα 7 - 7,5. Πώς τα ρυθμίζω; Με 4% επιτόκιο όταν εμείς με τόκους υπερημερίας και όλα αυτά τα πράγματα 15%. Και τι κάνω για να τα ρυθμίσω; Βάζω το κτίριό μου για τα δυο εκατομμύρια. Ποιο κτίριο παρακαλώ; Αυτό που αγόρασε με δάνειο από τράπεζα, η οποία τράπεζα μοναδικό φαινόμενο του κούρεψε 60% το δάνειο. Αυτό το κτίριο βάζει υποθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το κτίριο; Όχι. Λέει ρητώς η τράπεζα, μπορώ να δώσω σε οποιονδήποτε αύριο τη σύμβαση, τη συμφωνία. Δεν θα κάναμε τη ρύθμιση αυτή, λέει η τράπεζα, αν δεν εκχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την κρατική του επιχορήγηση από το 2018 έως το 2023», υποστήριξε ο κ. Σαλαγιάννης.

«Και ρωτάω αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, τα δάνεια του 4% ο ΣΥΡΙΖΑ του 36% πώς θα τα αποπληρώσει μετά τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ του 20%; Θα μπορέσει; Δεν θα μπορέσει. Και τι θα πούμε τότε εμείς; Ότι είναι μήπως απατεώνες οι άνθρωποι που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι δεν θα το πούμε γιατί δεν είναι έτσι.», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το τραγικό λάθος για να χτυπήσει πολιτικούς αντιπάλους αυτοπαγιδεύεται με αυτά που κάνει και αυτοκτονεί ο ίδιος.

«Περάσαμε 10 χρόνια από την έρημο, επειδή αντέξαμε, επειδή αντέξαμε σε πυρηνικό πόλεμο πολιτικά, δεν μπορεί κανένας να μας καθυποτάξει. Είμαστε εδώ και με το Κίνημα Αλλαγής θα πάμε μπροστά και ό,τι φοβούνται από εμάς θα το υποστούν. Δεν θα το γλιτώσουν», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαλαγιάννης: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο έξω από τους τραπεζικούς κανόνες»"

Δικαστική απόφαση Εφετείου… πληρώνει αναδρομικά συντάξεων

Η πρώτη δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση και συγκεκριμένα του Εφετείου Αθηνών, που ακυρώνει ενστάσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για όσους έχουν προσφύγει και δικαιώθηκαν στα Πρωτοδικεία.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», το δικαστήριο διέταξε την άμεση καταβολή αναδρομικών ύψους 3.070 ευρώ για δύο έτη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική απόφαση Εφετείου… πληρώνει αναδρομικά συντάξεων"

Επίθεση αντιεξουσιαστών στα παλαιά γραφεία της Χρυσής Αυγής

Επίθεση στα γραφεία του τομέα Αθηνών της Χρυσής Αυγής στην οδό Δηληγιάννη, στο σταθμό Λαρίσης, πραγματοποίησαν στις 19:15, περίπου εκατό άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλα.

Η ομάδα που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο πέρασε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και οι συμμετέχοντες επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο αλλά κάποιοι που βρίσκονταν μέσα πρόλαβαν και κατέβασαν τα ρολά. Οι επιτιθέμενοι πέταξαν πέτρες προς την πλευρά του κτιρίου και στη συνέχεια διέφυγαν με τα δίκυκλά τους.

Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την κρατική ασφάλεια ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προσαγωγές ή συλλήψεις.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση αντιεξουσιαστών στα παλαιά γραφεία της Χρυσής Αυγής"

Γαλλική ένωση ζητά από την UNESCO να θεωρούνται τα αρχαία ελληνικά παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Την εγγραφή των αρχαίων γλωσσών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ζήτησε σήμερα μια γαλλική ένωση, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας.

«Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των λατινικών και των (αρχαίων) ελληνικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ, ο πρόεδρος της ένωσης Human-Hist.

Η ένωση αυτή υπέβαλε το αίτημα με ένα μανιφέστο που παρουσιάστηκε σήμερα, με την ευκαιρία της έναρξης της «Β΄ Διεθνούς Συνάντησης των αρχαίων γλωσσών», ενός διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στο Οτέν. Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι συζητήσεις σε κάποια από τα στρογγυλά τραπέζια γίνονται στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά.

«Είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό τη σπουδαιότητα και την ικμάδα των αρχαίων γλωσσών», πρόσθεσε ο Μερκενμπρέκ.

Στο συνέδριο έδωσε το παρών, σήμερα το πρωί, και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος χαρακτήρισε το μανιφέστο της Human-Hist «εμβληματικό και ουσιώδες» για την υπεράσπιση των αρχαίων γλωσσών που είναι «το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας».

«Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές (γλώσσες) και πρέπει να τις προωθήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διδάσκοντες οι οποίοι «μεταλαμπαδεύουν αξίες».

Ένας 13χρονος μαθητής που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου, ο Αντρέ, δήλωσε ότι έχει πάθος με τα λατινικά και τα αρχαία λατινικά γιατί βοηθούν «να γνωρίζει το παρελθόν, να κατανοεί το παρόν και να εξηγεί το μέλλον».

Η παρουσίαση του μανιφέστου στο Οτέν, το αρχαίο Augustodunum, δεν έγινε τυχαία: τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στην πόλη αυτή αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια, όπως εξήγησε ο Μερκενμπρέκ. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί η πρόσφατη ανακάλυψη μιας Σχολής Δικαίου και Γραμμάτων (Ecoles Meniennes) που ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται "το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ρωμαϊκής Γαλατίας", σημείωσε ο αρχαιολόγος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλική ένωση ζητά από την UNESCO να θεωρούνται τα αρχαία ελληνικά παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά"

Παραίτηση-βόμβα στην έρευνα για Πετσίτη και Λαυρεντιάδη -Αναπάντητα ερωτήματα για επιχειρούμενη συγκάλυψη της υπόθεσης

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η έρευνα της σκανδαλώδους υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, στην οποία έχει εμπλακεί ο Μανώλης Πετσίτης.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η εν λόγω έρευνα παίρνει νέα τροπή μετά την παραίτηση-βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, και μάλιστα με σοβαρές αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών πορισμάτων τού εν λόγω στελέχους.
Σε επιστολή του με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση», ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καταγγέλλει την επικεφαλής της Αρχής, Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, ότι εν μέσω διερεύνησης σημαντικότατων υποθέσεων, όπως αυτή των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, τον μετέθεσε αναιτιολόγητα στη Β’ Μονάδα, και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου.
Απομάκρυνση ενώ ερευνώνται «εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις»
Όπως αναφέρει ο παραιτηθείς προϊστάμενος, η απομάκρυνσή του από την κυρία Ζαΐρξ-Αρκουλή «λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος ΤτΕ για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κ.λπ.), επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής (...), και την ποινική δικαιοσύνη. Εσείς ωστόσο κρίνατε ότι έπρεπε να με απομακρύνετε. Όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεσθε, όλα αυτά με εξωθούν να σας υποβάλω την παραίτησή μου και παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις ενέργειες για τη διακοπή της απόσπασής μου από την Αρχή».
Από το απόσπασμα της παραίτησης προκύπτει ότι ο προϊστάμενος έχει ήδη παραδώσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πόρισμά του για την ELFE στην κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, το οποίο όμως δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για όλους τους εμπλεκομένους.
Δηλαδή για τα στελέχη της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη, την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ και βέβαια τον Μανόλη Πετσίτη, ο οποίος είχε ενδιάμεσο ρόλο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακόμα και ανώτερα στελέχη της Αρχής εξεπλάγησαν με τη μετακίνηση του προϊσταμένου, ο οποίος μάλιστα είναι αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και από τον χρόνο λήψης της απόφασης από την κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή, που είναι και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αλλαγή χειριστή στις εν λόγω υποθέσεις θα καθυστερήσει τη διερεύνησή τους.
Ο δε προϊστάμενος που μετακινήθηκε δηλώνει σε άλλο σημείο της επιστολής παραίτησης ότι εξεπλάγη από την απόφαση, ιδίως αφού «εσείς η ίδια (σ.σ.: η κυρία Ζαΐρη-Αρκουλή) αναγνωρίσατε (...) ότι έχω χειριστεί με επιτυχία ευαίσθητες υποθέσεις, κατά την αξιολόγησή μου η οποία υπήρξε άριστη (10)».
Ολόκληρη η αναφορά-αίτηση:
Αναπάντητα ερωτήματα
Κατόπιν των ανωτέρω, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», προκύπτουν τα εξής 4 ερωτήματα:
  1. Πώς θα αξιοποιηθούν οι εισηγήσεις που ήδη έχει στα συρτάρια της η κυρία Ζαΐρη και οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να είχαν ήδη τροφοδοτήσει τις εισαγγελικές έρευνες;
  2. Για ποιους λόγους κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του στελέχους από το Τμήμα Ερευνών σε μία κρίσιμη φάση της διερεύνησης της υπόθεσης ELFE-ΔΕΠΑ, όταν η ίδια η κυρία Ζαΐρη τον είχε επιβραβεύσει στις αρχές του 2019 με άριστο βαθμό αξιολόγησης;
  3. Πριν από 2 εβδομάδες και εν μέσω καταγγελιών από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις στην έρευνα, διέρρευσαν πληροφορίες από την Αρχή ότι είχε ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων και ότι κεντρικά πρόσωπα όλων των πραναφερόμενων ενεργειών είναι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρώην δ.σ. της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος και ο Μανόλης Πετσίτης. Έχουν ανοιχθεί οι σχετικοί λογαριασμοί και αν ναι, τα σχετικά ευρήματα περιλαμβάνονται στο πόρισμα του παραιτηθέντος στελέχους της Αρχής;
  4. Εάν πράγματι υπάρχει έτοιμο πόρισμα και εισηγήσεις (και όχι απλά πληροφοριακά δελτία), όπως αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης, τι σκοπεύει να κάνει η επικεφαλής της Αρχής για τη διερεύνηση της υπόθεσης και πότε θα στείλει το υλικό στους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει τις διώξεις;
Υπενθυμίζεται ότι ο «καυτός» φάκελος της ΔΕΠΑ έφτασε στην Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου 2018 μετά από δημοσιεύματα σχετικά με την αδράνεια που φέρεται να επέδειξε η διοίκηση της ΔΕΠΑ κατά το διάστημα 2015-2017 για τη μείωση των οφειλών της εταιρείας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη.
Ήξεραν οι υπουργοί
Νωρίτερα, η Δικαιοσύνη είχε ασκήσει διώξεις σε μέλη της διοίκησης της ΔΕΠΑ εκείνης της περιόδου, ενώ είχε ζητηθεί η συνδρομή της Αρχής για το άνοιγμα λογαριασμών των προσώπων που φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.
Από τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΔΕΠΑ προέκυπτε ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πλήρη ενημέρωση για τη διόγκωση των χρεών της ELFE, αλλά δεν έπραξαν τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση-βόμβα στην έρευνα για Πετσίτη και Λαυρεντιάδη -Αναπάντητα ερωτήματα για επιχειρούμενη συγκάλυψη της υπόθεσης "

Προεκλογικό «αμόκ» Ερντογάν: Θα κάνουμε και αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγία Σοφία!

Αρχιτεκτονικές μετατροπές εντός της Αγίας Σοφίας (!) αργότερα, προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποκτήσει πνευματική ατμόσφαιρα ο χώρος αν και είπε πως αρχικά μετά τις εκλογές θα γίνει αλλαγή του ονόματος από μουσείο σε τζαμί και αργότερα θα δουν και το θέμα της προσευχής.

Στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων διερωτήθηκε εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο ή τζαμί, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί αυτό.

“Η Αγία Σοφία κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγία Σοφία την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγία Σοφία βρίσκεται στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί".

"Γι αυτό για να γίνει δωρεάν η είσοδος στην Αγία Σοφία πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Σε αυτές τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναφέρθηκα και για να είναι πιο άνετη η είσοδος πρέπει να γίνει έλεγχος του δαπέδου, και μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να γίνει βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στο χώρο. Γι αυτό και είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Ο οδικός μας χάρτης και τα σχέδιά μας για το θέμα της προσευχής θα τα κάνουμε με βάση αυτό αργότερα. Πρώτα ο θεός θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία με αυτό τον τρόπο", ανέφερε.

Σε κλίμα πόλωσης οι εκλογές


Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Αγία Σοφία έγιναν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία οι οποίες θα διεξαχθούν σε κλίμα έντονης πόλωσης με τους «εχθρούς» στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Περίπου 57 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες σε 81 επαρχίες σε όλη τη χώρα. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία, χιλιάδες εθελοντές από όλο το πολιτικό φάσμα και ανεξάρτητες ομάδες παρατηρητών θα επιβλέπουν την καταμέτρηση, ενώ πάνω από μισό εκατομμύριο προσωπικό ασφαλείας θα βρίσκεται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, συμπεριλαμβανομένων 7.000 περιοχών όπου το ΡΚΚ θεωρείται «απειλή».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κυβερνών κόμμα θα χάσει την πρωτεύουσα Άγκυρα, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δεν είναι σίγουρος για τη νίκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν σήμερα

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Piar προβλέπει ότι ΑΚΡ-ΜΗΡ χάνουν και Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Για την Κωνσταντινούπολη προβλέπει 50,3% για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και 48,7% για τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Για την Άγκυρα προβλέπει 54,7% για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς και 43,2% για τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Μεχμέτ Οζχάσεκι.

Με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρείας Mediar ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ χάνει την Άγκυρα και κερδίζει την Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ προβλέπει 46,12% και για τον Εκρέμ Ιμάμογλου 43,36% με 9,42% αναποφάσιστους. Στην Άγκυρα για τον Μεχμέτ Οζχάσεκι προβλέπει 42,86% και για τον Μανσούρ Γιαβάς 45,06% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 10,24%.

Η πορεία της οικονομίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης και της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Αυτή τη στιγμή κανείς από τους ξένους επενδυτές δεν αγοράζει τουρκικές λίρες. Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το Σαββατοκύριακο τις απειλές σε βάρος των οίκων αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της. Η υποτίμηση όχι μόνο εκτίναξε τον πληθωρισμό σε υψηλά 15 ετών, “κατατρώγοντας” την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αλλά και αποδείχθηκε δυσβάσταχτο βάρος για τις επιχειρήσεις που έχουν έκθεση σε χρέους ύψους 285 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα.

Τα “κόκκινα” δάνεια με τη σειρά τους εντείνουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν ούτως η άλλως κλείσει από τότε που τα επιτόκια ανέβηκαν στο 24%, σε μία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν αυτό που οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και καιρό: στα τέλη του 2018 η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Ο κουλουράς... Ερντογάν

Σε ρόλο… Βασιλάκη Καϊλα ο Ερντογάν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει ψηφοφόρους ενόψει των αυριανών δημοτικών εκλογών.

Έτσι, με ένα προεκλογικό σποτ ο ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την επιστροφή των Κεμαλιστών αντιπάλων του στο δήμο της Άγκυρας και στις δημοτικές αρχές πολλών άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Στο βίντεο – σποτ, εμφανίζεται με τη βοήθεια ηθοποιών, ως… κουλουράς στα νιάτα του που απλός άνθρωπος του μεροκάματου κατάφερε να γίνει αυτοδημιούργητος και λαοπρόβλητος ηγέτης.

Ρεκόρ προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο

Ρεκόρ προεκλογικών συγκεντρώσεων κατέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων κατά την εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, που διεξάγονται αύριο 31 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος μέσα σε 49 μέρες πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε 57 πόλεις και 17 επαρχίες διανύοντας 53 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε 26 πόλεις διανύοντας 32 χιλιάδες χιλιόμετρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προεκλογικό «αμόκ» Ερντογάν: Θα κάνουμε και αρχιτεκτονικές αλλαγές στην Αγία Σοφία!"

«Μαύρα κουτιά» και στα αυτοκίνητα - Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο νέος κανονισμός γενικής Ασφάλειας προβλέπει αυτοκίνητα με μαύρο κουτί, κόφτη ταχύτητας και αλκοτέστ στις βασικές εκδόσεις αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη από το 2022.

Η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε και ζητεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εγκαταστήσουν σχεδόν 30 προηγμένα συστήματα ασφαλείας σε όλα τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη από το 2022.

Η επιτροπή εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν πάνω από 25.000 ζωές και 140.000 σοβαροί τραυματισμοί έως το 2038.

Ο νέος κανονισμός ασφάλειας προβλέπει:

-Τεχνολογία που προειδοποιεί τον οδηγό στην περίπτωση υπνηλίας ή απόσπασης της προσοχής (Κινητό κ.τ.λ) κατά την οδήγηση.

- Τεχνολογία έξυπνης ταχύτητας(ISA) η οποία μπορεί να αποτρέψει αυτόματα τους οδηγούς από το να υπερβούν το όριο ταχύτητας χρησιμοποιώντας κάμερες αναγνώρισης οδικών σημάτων και βάσεις δεδομένων ορίων ταχύτητας που συνδέονται με το GPS.

-Ενισχυμένες ζώνες ασφαλείας.

-Βοήθεια για την διατήρηση τα λωρίδας

-Καταγραφέας στοιχείων (μαύρο κουτί) σε περίπτωση ατυχήματος

-Αλκοτέστ

-Ειδικό γυαλί ασφαλείας στο παρμπρίζ για πιθανή πρόσκρουση με πεζό ή ποδηλάτη

-Προηγμένο αυτόματο φρενάρισμα σε επείγουσες καταστάσεις.

Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαύρα κουτιά» και στα αυτοκίνητα - Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή"

Νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας για το Αιγαίο

Σε μία ακόμη πρόκληση προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησής του στις μονάδες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, δηλώνοντας πως η Τουρκία κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα», όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ALPHA.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας στις θάλασσες μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν ή να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας καθορίζονται με τις νομικές συμφωνίες και τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε στα νότια σύνορα μας δηλαδή στη βόρεια Συρία να δημιουργηθεί μια ζώνη τρομοκρατίας. Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας για το Αιγαίο"

Μητροπολίτης Κερκύρας: «Οι κρατούντες ψηφίζουν αντίθεα και ανήθικα νομοσχέδια και η αμαρτία «βαφτίζεται» δικαίωμα»

Σκληρά και αληθή τα λόγια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κέρκυρας. Στη χώρα μας η κρατική εξουσία μάχεται να βαφτίσει το ανήθικο ηθικό.

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Γ’ Στάσεως των Χαιρετισμών στον Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου στο χωριό Δουκάδες.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τους στίχους των Χαιρετισμών : “Ῥήτορας πολυφθόγγους, ὡς ἰχθύας ἀφώνους, ὁρῶμεν ἐπὶ σοὶ Θεοτόκε· ἀποροῦσι γὰρ λέγειν τό, πῶς καὶ Παρθένος μένεις, καὶ τεκεῖν ἴσχυσας· ”, “Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα, Χαῖρε, τῶν Ἀθηναίων τὰς πλοκὰς διασπῶσα”. Πραγματικά δεν δύναται ο άνθρωπινος πεπερασμένος νους, όσο πεπαιδευμένος και αν είναι με την θύραθεν παιδεία, όχι μόνο να προσεγγίσει, ούτε καν να ψηλαφίσει το μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού. Μονάχα με την πίστη μπορεί κανείς να ψαύσει το Αειπάρθενο της Παναγία μας πριν τον τόκο του Υιού και Θεού Της, κατά τον τόκο και μετά τον τόκο. Αυτά τα υπερφυά Μυστήρια του Τριαδικού Θεού δεν μπορούν να τα κατανοήσουν ούτε και αυτές οι ουράνιες δυνάμεις των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων.

Μπροστά σε όλα αυτά τα κοσμοσωτήρια γεγονότα όλοι οι σοφοί της οικουμένης στέκονται εκστατικοί και άφωνοι, όπως οι ιχθύες και αποδεικνύται με τον τρόπο αυτό περίτρανα η άγνοιά τους. Ναι μεν έχουν γνώση για τα αισθητά του κόσμου μας, για τον δε πνευματικό κόσμο και δη για τα Μυστύρια του Θεού, φανερώνεται η αμάθειά τους. Ακόμη και οι αρχαίοι Αθηναίοι που χωρίς αμφιβολία ανέπτυξαν την ρητορική τέχνη και την διαλεκτική, που προσπάθησαν με τον φιλοσοφικό τους λόγο να φθάσουν στην πρώτη αρχή των πραγμάτων, ακόμη και εκείνοι επιδίδονταν σε ατέρμονες συζητήσεις για τους λεγόμενους “θεούς”, που δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά προσωποποιήσεις των παθών και της φιληδονίας των ανθρώπων του αρχαίου κόσμου. Η Παναγία μας λοιπόν συνεργάζεται στο Θεϊκό σχέδιο για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και με τον τρόπο αυτό διασπά το ψέμα και την πλάνη των ειδώλων.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφερόμενος στην σημερινή εποχή τόνισε ότι κυριαρχούν δυστυχώς όλες αυτές οι πλάνες του παρελθόντος. Από τις φιλοσοφικές συζητήσεις έχει αφαιρεθεί ο Θεός, ή περιγράφεται κακέκτυπα. Επίσης διάφορα κέντρα προσπαθούν να επιβάλλουν τα ανθρώπινα πάθη, την εμπαθή κατάσταση και την αμαρτία ως φυσιολογικό τρόπο ζωής στην σύγχρονη κοινωνία. Βλέπουμε καθημερινά, ιδίως από τους κρατούντες, οι οποίοι εμφορούνται από αμετροέπεια, να ψηφίζουν αντίθεα και ανήθικα νομοσχέδια και η αμαρτία να “βαφτίζεται” δικαίωμα. Αντιθέτως στην Ελλάδα η Εκκλησίας μας και το έχει αποδείξει στο διάβα των αιώνων, είναι η εγγυήτρια και της Ορθοδόξου πίστεως και της φιλοπατρίας και της διατήρησης της παραδόσεως αυτού του τόπου.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει το Έθνος μας και να δίδει μετάνοια και φωτισμό σε όλους αυτούς που απεργάζονται την διάλυση της πατρίδος μας.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Κερκύρας: «Οι κρατούντες ψηφίζουν αντίθεα και ανήθικα νομοσχέδια και η αμαρτία «βαφτίζεται» δικαίωμα»"

Πέντε τραυματίες σε ταραχές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών στη Βαρκελώνη

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα στη Βαρκελώνη, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της ακροδεξιάς και μιας αντιδιαδήλωσης αυτονομιστών της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, είχε οργανώσει διαδήλωση στην Πλάθα δ' Εσπάνια για «να υπερασπιστεί μέχρι τέλους της ενωμένη Ισπανία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Σαντιάγο Αμπασκάλ. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ταυτόχρονα, πολλά ριζοσπαστικά, αριστερά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν «κατά του φασισμού». Όταν οι περίπου 300 συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να πλησιάσουν στη διαδήλωση του Vox, εμποδίστηκαν από την αστυνομία και έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν επίσης στους αστυνομικούς, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, ο Αμπασκάλ, ενώπιον των οπαδών του δήλωνε ότι «η Ισπανία δεν θα ανεχθεί να την καταστρέφουν». «Δεν θα αποδεχθούμε παρά μόνο την ήττα και τη συνθηκολόγηση του αποσχιστικού κινήματος», πρόσθεσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς που φιλοδοξεί να μπει στο ισπανικό κοινοβούλιο στις εκλογές της 28ης Απριλίου αλλά και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στις εκλογές του Μαΐου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε τραυματίες σε ταραχές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών στη Βαρκελώνη"

Θα υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί, λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι σχολίασε στο Twitter, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι δε θα είναι ο τελευταίος, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί στην ίδια εστία.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα υπάρξουν και άλλοι μετασεισμοί, λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου"

Βίτσας: Πριν τις δημοτικές εκλογές το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο

Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αλλαγές στο οργανόγραμμα του οργανισμού του υπουργείου και με τροποποιήσεις στο μεταναστευτικό κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας, τα δύο σχέδια νόμου (σ.σ.: το πρώτο αφορά μεταξύ άλλων στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής) θα κατατεθούν στη Βουλή την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αντίστοιχα, ενώ θα ψηφιστούν το ένα τον Μάιο και το άλλο τον Ιούνιο. Ο υπουργός συσχέτισε αυτές τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τις οποίες τοποθέτησε στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2019, λέγοντας ότι «με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα δουλεύουμε σε όλα τα υπουργεία».

Την ελπίδα «πριν από τις δημοτικές εκλογές να έχει γίνει το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος» του υπουργείου για τη Σάμο, που αφορά στο κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τη δημιουργία νέου χώρου και την αποσυμφόρηση του νησιού εξέφρασε, εξάλλου, ο κ. Βίτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαι πάρα πολύ αποφασισμένος να λύσω αυτό το ζήτημα».

Για τις δηλώσεις του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για ευκολία από την πλευρά του υπουργείου στη χορήγηση αδειών παραμονής, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που προβλέπει ότι αν κάποιος με έγκυρο τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την άδεια διαμονής, μπορεί να ανανεώσει την άδεια για άλλα τρία χρόνια, κάτι που ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, άρα η όλη διαδικασία πρέπει να τακτοποιηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «το ενδιαφέρον μου είναι όλα αυτά να είναι νόμιμα και τακτικά, είναι καθήκον».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε τη δημιουργία δύο πόλων ενόψει των εκλογών, της προόδου και της οπισθοδρόμησης, ενώ επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία «ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για το νόμο για την πρώτη κατοικία που ξέρει ότι θα περάσει και είναι ένας νόμος διευκολυντικός», προσθέτοντας ότι «βλέπω μετατόπιση του ΚΙΝ.ΑΛ. προς τα δεξιά». Παρατήρησε, επιπλέον, ότι μέσα στον Απρίλιο θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «θα κρίνουν όχι πού θα πάει η Ευρώπη, αλλά σε μια λογική κάποιων χρόνων, αν θα υπάρχει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας το λέω με πλήρη επίγνωση αυτού που λέω» και πρόσθεσε ότι «η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, ή ακόμα καλύτερα η πολιτική που αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη διαφορά ανάμεσα στα κράτη μέλη, αυτή πραγματικά δημιουργεί μεγάλους κραδασμούς».

Για την επιλογή του Πέτρου Κόκκαλη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι ήταν εξαιρετικά θετική η συμβολή του στο προσφυγικό, σχολίασε ότι «προσθέτει στο ευρωψηφοδέλτιο» και συμπλήρωσε ότι «φαίνεται ότι πειράζει πολλούς το ότι αποφάσισε να συνεργαστεί για τις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς την Αλβανία για το σχέδιο δήμευσης περιουσιών των Ελλήνων ότι «διακινδυνεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» και παρατήρησε ότι «υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, όταν κάνεις πολιτική όχι για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, αλλά για τους πιθανούς ψήφους».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίτσας: Πριν τις δημοτικές εκλογές το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής στη Σάμο"

Κρατούμενος βρέθηκε μαχαιρωμένος στις φυλακές Κορυδαλλού

Ένα νέο άγριο επεισόδιο συμπλοκής μεταξύ κρατουμένων σημειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντόπισαν έναν Αλβανό κρατούμενο σε κελί της 5ης πτέρυγας αιμόφυρτο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κρατούμενος έφερε τραύματα από αυτοσχέδιο μαχαίρι στους γλουτούς.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των κρατουμένων, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου, ένας κρατούμενος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή, έπειτα από αιματηρή συμπλοκή, στο ψυχιατρείο των φυλακών, ενώ οχτώ ακόμη άτομα είχαν τραυματιστεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατούμενος βρέθηκε μαχαιρωμένος στις φυλακές Κορυδαλλού"

Δεν έχουμε στείλει «στρατιωτικές δυνάμεις» στη Βενεζουέλα, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε σήμερα τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν μεταβεί στη Βενεζουέλα λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει κρύψει τις επιδιώξεις των ειδικών της στο Καράκας.

"Η άφιξη των ειδικών της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας εξακολουθεί να ενοχλεί την Ουάσινγκτον...η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές γιατί οι ειδικοί της έφθασαν στο Καράκας. Δεν πρόκειται για "στρατεύματα". Επομένως, όλοι οι ισχυρισμοί για τη Ρωσία ότι διεξάγει 'στρατιωτική επιχείρηση' στη Βενεζουέλα είναι απολύτως αβάσιμοι", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Ζαχάροβα.

Δύο αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν το περασμένο Σάββατο έξω από το Καράκας και πιστεύεται ότι μετέφεραν σχεδόν 100 στελέχη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και προσωπικό της κυβερνοασφάλειας. Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έστειλε στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα βάσει μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, όμως επέμεινε πως δεν συνιστούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, απορρίπτοντας την απειλή του Τραμπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχουμε στείλει «στρατιωτικές δυνάμεις» στη Βενεζουέλα, λέει το ρωσικό ΥΠΕΞ"

Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά και Λαύριο -Πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου

Κανονικά διεξάγονται από το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, μετά από μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας. Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι πνέουν βόρειοι και στο Αιγαίο κατά τόπους τα 9 μποφόρ με μερική εξασθένηση από το βράδυ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά και Λαύριο -Πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου "

Σεισμός Γαλαξίδι: Στο πλαίσιο της πρόβλεψής μας η σημερινή δόνηση λέει ο Τσελέντης

Προσοχή συνιστά ο Άκης Τσελέντης καθώς η ευρύτερη περιοχή του σεισμού είναι διεγερμένη. Κάνει λόγο για "μεγάλο σεισμικό δυναμικό" στη Δυτική Ελλάδα. «Εντός της πρόβλεψης» χαρακτηρίζει τη σημερινή δόνηση. Προτρέπει τους κατοίκους να δίνουν προσοχή μόνο στα λεγόμενα των ειδικών και όχι στο ράδιο-αρβύλα.

Η εξέλιξη του φαινομένου, μετά τον σεισμό στο Γαλαξίδι, θα πρέπει να παρακολουθείται για αρκετές ημέρες καθώς η περιοχή, που έχει πολύ μεγάλο σεισμικό, είναι διεγερμένη μέχρι τη Δυτική Πελοπόννησο, δηλώνει στο Newsit.gr ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Άκης Τσελέντης.

Σε ερώτηση για το αν ο σημερινός σεισμός σχετίζεται με την πρόγνωση του ΒΑΝ για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως το τι μέλοι γενέσθαι, «τα θέματα των προγνώσεων είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, δεν έχει να κάνει με την ενημέρωση του απλού πολίτη». Προσθέτει ωστόσο πως σαφώς ο σεισμός στο Γαλαξίδι είναι εντός του πλαισίου των όσων είχαν πει ο ίδιος, ο κ. Χουλιάρας και ο καθηγητής Βαρώτσος κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως ο Άκης Τσελέντης, με βάση σήμα της ομάδας ΒΑΝ, είχε πει τον Φεβρουάριο πως υπάρχει 80% πιθανότητα για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Τσελέντης συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να φοβούνται αλλά να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα τα οποία τα ξέρουνε.

«Τα σπίτια μας δεν πέφτουν τόσο εύκολα, έχουμε πολύ καλούς κανονισμούς, οι μηχανικοί μας είναι πολύ καλοί, απλώς να πω και κάτι άλλο, επειδή πλησιάζουμε τουριστική περίοδο να μην δίνουμε βάση στο ραδιο-αρβύλα και να μην κινδυνολογούμε. Να ακούνε πάντα τους υπεύθυνους φορείς, όπως είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και πάντα τα άτομα που έχουν σχέση με την σεισμολογία», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Ακούστε τι είπε ο Άκης Τσελέντης στο Newsit.gr:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός Γαλαξίδι: Στο πλαίσιο της πρόβλεψής μας η σημερινή δόνηση λέει ο Τσελέντης"

Η Αλβανία «εξαφάνισε» το ΦΕΚ για την δήμευση των περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας

Η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς, που προειδοποίησε την Αλβανία ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, φαίνεται να «τρόμαξε» την Αλβανική κυβέρνηση καθώς τα Τίρανα «εξαφάνισαν» το Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως την απόφαση 172 που προέβλεπε τη δήμευση της γης που ανήκει στα μέλη της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν πρόκειται για έναν ελιγμό της Αλβανίας ή για αλλαγή στάσης.

Διπλωματικές πηγές, προσκείμενες στον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

«Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας. Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», συμπληρώνουν.

Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες», καταλήγουν.

Η απάντηση του παραρτήματος του κόμματος Ομόνοια στη Χειμάρρα:


Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση Ράμα της Αλβανίας από το Βουκουρέστι, λόγω της απόφασης της Αλβανικής κυβέρνησης να δημεύσει την περιουσία των Ελλήνων στην Χειμάρρα και να δημοσιεύσει το σχετικό ΦΕΚ. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε μάλιστα να απειλήσει την Αλβανία με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αλβανία «εξαφάνισε» το ΦΕΚ για την δήμευση των περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας"

Συνάντηση Τσίπρα με συνταξιούχους: «Ναι» στις συντάξεις χηρείας «όχι» στο δώρο Πάσχα

Συνάντηση με συνταξιούχους πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα καταργηθούν οι ηλικιακές προϋποθέσεις στις συντάξεις χηρείας.



Ο κ.Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς του δώρου Πάσχα για συνταξιούχους, όμως ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί πριν το 2020.

Εξήγησε ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει φέτος την καταβολή δώρου, καθώς δεν επιθυμεί να δώσει λαβή για κριτική στην αντιπολίτευση, ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

synt12

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά, σημειώνοντας πως το κόστος των αιτημάτων τους αποτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και υπερβαίνει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός τέλος υποσχέθηκε πως θα προωθηθεί ταχέως η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις.

Υποσχέθηκε δε εκ νέου πως δεν θα επιτρέψει την μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, αν και οι θεσμοί είναι υπέρμαχοι της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί.

synt13
synt14
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα με συνταξιούχους: «Ναι» στις συντάξεις χηρείας «όχι» στο δώρο Πάσχα"

Βρήκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς του «Μανόλο του Παππά» (video)

Νέες αποκαλύψεις για τον Μανώλη Πετσίτη φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με την οποία στους λογαριασμούς του βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά «άγνωστης αιτιολογίας»
Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, είχε διατάξει έρευνα για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών στο εξωτερικό, για τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ και τις οφειλές της ELFE, εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά τόσο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όσο και τον Μανώλη Πετσίτη, για πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Πετσίτη, που στο παρελθόν φέρεται να είχε σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διενεργούνταν ήδη ποινική προκαταρκτική εξέταση για τον ρόλο του στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά «άγνωστης αιτιολογίας», που προέρχονται από κυπριακές εταιρείες. Ωστόσο δεν αποδεικνύεται παροχή υπηρεσιών του κ. Πετσίτη προς τις εταιρείες- τροφοδότες των λογαριασμών. Μετά τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει για την εντυπωσιακή άνοδο του κ. Πετσίτη, εκείνος «μετανάστευσε» στην Κύπρο. Η νέα του ζωή εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει όλα τα στοιχεία της πολυτέλειας και της χλιδής, στην οποία συνήθισε να ζει τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα όμως, οι δρόμοι του «συναντήθηκαν» και με τον Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστό από τις offshore, αλλά και το μυστηριώδες ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Πετσίτης ήταν έως το 2014 σερβιτόρος, αλλά από την επόμενη χρονιά- με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- εκτοξεύτηκαν οι μετοχές του. Μέσα σε τρία χρόνια, από τα 5.000 ευρώ έφτασε να έχει ετήσια εισοδήματα 204.000 ευρώ και συνεργαζόταν με επιχειρηματίες όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο κ. Καλογρίτσας. Σύντομα, έγινε το alter ego του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Ενα από τα μεγάλα συμβόλαια του κ. Πετσίτη ήταν με την εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη. Η ELFE το 2017 αναπροσάρμοσε κατά 65% τις απολαβές του.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς του «Μανόλο του Παππά» (video)"

Περιπολίες και έλεγχοι στην Πάτρα για ζημιές από τον ισχυρό σεισμό

Περιπολίες σε περιοχές της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, πραγματοποιούν κλιμάκια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν ζημιές από τον σεισμό», ωστόσο όπως πρόσθεσε, «οι έρευνες θα συνεχισθούν».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και όπως δείχνουν οι πρώτες αναφορές που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιπολίες και έλεγχοι στην Πάτρα για ζημιές από τον ισχυρό σεισμό"

Βορειοηπειρώτες σε Τσίπρα: «Δεν αρκεί το βέτο στην Ε.Ε. για να σωθούν οι ελληνικές περιουσίες»

Στους δρόμους βγαίνουν οι Βορειοηπειρώτες την επόμενη εβδομάδα, αντιδρώντας στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να απαλλοτριώσει μεταξύ άλλων και ελληνικές περιουσίες συνολικής έκτασης περίπου 1.400 εκταρίων, που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας, προκειμένου να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή για την τουριστική αξιοποίησή τους.

Πρόκειται πρακτικά για τα «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου της νότιας Αλβανίας, από την Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα και αφορούν μη δομημένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητά τους σε Έλληνες ομογενείς.

Με την υπουργική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (27/2), η κυβέρνηση του Έντι Ράμα αποζημιώνει όσους ομογενείς έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από 0,6 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως βοσκοτόπια) έως 1,5 ευρώ ανά τετραγωνικό (όσα αγροτεμάχια αποτελούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις).

Έρχονται και άλλες προσφυγές
Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, οι Βορειοηπειρώτες θα πραγματοποιήσουν ευρεία σύσκεψη στη Χειμάρρα, προκειμένου να καθορίσουν την ημέρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αλλά και να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης τόνισε ότι η ελληνική μειονότητα θα αυξήσει τις προσφυγές της στα αλβανικά δικαστήρια (σήμερα ξεπερνούν τις 250) και θα προσπαθήσει να διεθνοποιήσει το θέμα μέσω της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, των Ελλήνων ευρωβουλευτών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί και να πάρει μέτρα σε διμερές επίπεδο, τα οποία θα πιέσουν την αλβανική κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση», δήλωσε ο Φρέντυ Μπελέρης.

Ένα πιθανό βέτο της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας δεν είναι αρκετό», τονίζουν οι ομογενείς

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει: «Με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση κορυφώνεται μία στρατηγική πέντε ετών. Ουσιαστικά, με την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών συντελείται ο διωγμός των Ελλήνων από την περιοχή. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ανήκουν εδώ και αιώνες στους προγόνους μας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από αλβανικά έγγραφα».

Η υπουργική απόφαση κάνει λόγο για κρατικές περιουσίες, αφού στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κτηματολόγιο και κατά συνέπεια ούτε και οι απαραίτητοι- προερχόμενοι από- αυτό τίτλοι ιδιοκτησίας.

«Ωστόσο, πρόκειται για εξόφθαλμο σφετερισμό ιδιωτικών εκτάσεων και για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, αφού από τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του καθεστώτος του Ραμίζ Αλία, στα αλβανικά αρχεία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι δόθηκαν σε Έλληνες μειονοτικούς» εξηγεί ο Φρέντυ Μπελέρης.

Πού βρίσκονται τα επίμαχα αγροτεμάχια
Από τα 46 τεμάχια που απαλλοτριώνονται, τα 41 (1.377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας και των γύρω από αυτήν οικισμών της, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.

Σε ανακοίνωσή της η ελληνική μειονοτική οργάνωση «Ομόνοια» κάνει λόγο για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο των γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

«Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βορειοηπειρώτες σε Τσίπρα: «Δεν αρκεί το βέτο στην Ε.Ε. για να σωθούν οι ελληνικές περιουσίες»"

Εκλογές 2019 – Δημοσκόπηση: «Γαλάζια» υπόθεση ο δήμος Θεσσαλονίκης – Έκτη η Νοτοπούλου

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το σκηνικό όπως εξελίσσεται στην τελική ευθεία προς τις Δημοτικές Εκλογές, μια μάχη με πολύ σασπένς. Μέσα από μια δύσκολη πορεία, φαίνεται να ξεχωρίζουν τέσσερεις από τους διεκδικητές να πρωταγωνιστούν πια σ΄αυτή την μάχη για γερά νεύρα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll για την εφημερίδα μας, ελαφρύ προβάδισμα εμφανίζεται να έχει ο κ. Νίκος Ταχιάος με 15.7% και ακολουθεί με μια βραχεία διαφορά ο κ. Γιώργος Ορφανός με 12.3% , ενώ μάχη για την τρίτη θέση δίνουν πια ο κ. Κώστας Ζέρβας και ο κ. Σπύρος  Βούγιας με 9.8% και 9.7% αντίστοιχα. Ακολουθούν η κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου με 6.5% και ο κ. Πέτρος Λεκάκης με 5%. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εμφανίζουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, ορισμένοι από τους οποίους και κάτω από 1% και γι αυτό συναθροίζονται στο «ΑΛΛΟ» στην κάρτα για την πρόθεση ψήφου για Δήμαρχο.
Σε σχέση με την έρευνα της ίδιας Εταιρείας πριν ένα μήνα αυτοί που εμφανίζουν μια δυναμική και σημαντική άνοδο των δυνάμεών τους είναι ο πρωτευόντως ο κ. Κώστας Ζέρβας και ο κ. Πέτρος Λεκάκης. Αύξηση των δυνάμεών του κατά 2% εμφανίζει και  κ. Νίκος Ταχιάος ο οποίος φαίνεται να δυσκολεύεται να ξεφύγει και να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη, πιο διακριτή διαφορά υπέρ του παρά την επίσημη στήριξη της Ν.Δ.. Εντύπωση προκαλεί και η πολύ χαμηλή επίδοση της κυρίας Κατερίνας Νοτοπούλου που την περιορίζει στην πέμπτη θέση.
Στα αποτελέσματα της έρευνας εμφανίζονται και τα προβλήματα που αξιολογούν οι δημότες της Θεσσαλονίκης ως πιο σημαντικά. Μακράν πρώτο πρόβλημα αναδεικνύεται το πρόβλημα της Καθαριότητας με 62.7% και ακολουθούν τα προβλήματα στάθμευσης , το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα του πάρκινγκ με 34,25 και οι Συγκοινωνίες με 21.9%. Στην πρώτη πεντάδα εμφανίζονται η κατάσταση του οδικού δικτύου με 9.7% και η εγκληματικότητα με 8.2%. Πρόκειται για προβλήματα για τα οποία αναμένουν θέσεις προτάσεις από τους υποψηφίους.
Έχει ιδιαίτερη σημασία και για τις Δημοτικές εκλογές, αλλά και στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στον κεντρικό Δήμο. Στην πρόθεση ψήφου για τις Βουλευτικές Εκλογές η Ν.Δ με 28.8% παίρνει μια πολύ μεγάλη διαφορά της τάξης του 17.7% αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 11.1%.Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4.8%, το ΚΙΝΑΛ με 4.4% , το Κ.Κ.Ε 2,6%, η Ένωση Κεντρώων με 2.4% , ενώ όλοι οι άλλοι εξαφανίζονται δημοσκοπικά και το 22.2%  δηλώνουν αναποφάσιστοι. Όταν γίνεται αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα και αποχή, η Ν.Δ εμφανίζεται στο 33% έναντι 12. 7% (διαφορά 20.3% ) του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή 5.55%, το ΚΙΝΑΛ 5% , το Κ.Κ.Ε.  3% και την Ένωση Κεντρώων 2.7%.
karfitsa
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2019 – Δημοσκόπηση: «Γαλάζια» υπόθεση ο δήμος Θεσσαλονίκης – Έκτη η Νοτοπούλου"

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό -Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα

Σεισμός εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:46 το μεσημέρι του Σαββάτου, κοντά στον Κορινθιακό κόλπο.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε κοντά στην Ιτέα, 8 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου, έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ... ταρακούνησε και την Αθήνα, παρότι σημειώθηκε σε απόσταση 131 χλμ. δυτικά- βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δόνηση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Γαλαξιδίου, που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
Σεισδμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:48 κοντά στο ΓαλαξίδιΣεισδμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:48 κοντά στο Γαλαξίδι
Λέκκας: Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά κυρίως στην Αθήνα, λόγω της κατεύθυνσης των ρηγμάτων από ανατολή προς δύση στον Κορινθιακό κόλπο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, σημείωσε ο κ. Λέκκας. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, συμπλήρωσε.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό -Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα "

Οργή 10.000 εργαζομένων στα My Market: Στηρίζουμε την εταιρία – Μην μας στοχοποιείτε

Με μια ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Μetro (My Market) παίρνει θέση στα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα με αφορμή, το απαράδεκτο , όπως το χαρακτηρίζει, e-mail. Οι 10.000 εργαζόμενοι της εταιρίας, σε όλη την Ελλάδα εξηγούν, μεταξύ άλλων, οτι:

οι αναφορές και χρήσεις του συγκεκριμένου περιστατικού από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται κυρίως με όρους φαιάς προπαγάνδας, συνειδητής παραπληροφόρησης και απόκρυψης της αλήθειας.
Η υπόθεση αυτή τελικά, δεν στοχοποιεί απλά και μόνο τη Διοίκηση της εταιρείας εμφανίζοντας την ως «στυγνό εργοδότη», αλλά πάνω από όλα στοχοποιεί τους ίδιους τους εργαζόμενους
H ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το απαράδεκτα αντεργατικό περιστατικό της Περιφ. Διευθύντριας με το διαβόητο e-mail, (το οποίο από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά καταδικάσαμε ως Σωματείο και για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε και κάναμε άμεσα παρέμβαση προς τη Διοίκηση της εταιρείας), εκτιμούμε ότι οι συνεχιζόμενες και συστηματικές πλέον αναφορές και χρήσεις του συγκεκριμένου περιστατικού από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται κυρίως με όρους φαιάς προπαγάνδας, συνειδητής παραπληροφόρησης και απόκρυψης της αλήθειας.

Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους, όχι από φόβο ή ενοχή, όπως μερικοί θα σπεύσουν να προδικάσουν, αλλά από αίσθηση ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, ως δήθεν εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να «χαμογελούν υποχρεωτικά» στους πελάτες.

Είναι ολοφάνερο επίσης, ότι η όλη υπόθεση, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πολιτικών, κομματικών και παραταξιακών συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων στο πλαίσιο των συνεδρίων της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ, αλλά και την ανάπτυξη ακτιβιστικών δράσεων, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η υπόθεση αυτή τελικά, δεν στοχοποιεί απλά και μόνο τη Διοίκηση της εταιρείας εμφανίζοντας την ως «στυγνό εργοδότη», αλλά πάνω από όλα στοχοποιεί εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους, που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα (ιδίως μετά την εξαγορά της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ από την ΜΕΤΡΟ) για καλυτέρευση των εργασιακών μας σχέσεων και την ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων.

Η στοχοποίηση

Η στοχοποίηση δε του Σωματείου μας αλλά και του κλαδικού σωματείου στα τρόφιμα, ως δήθεν «εργοδοτικών», ως σωματείων που συμμετέχουν εργοδότες και ανώτερα διευθυντικά στελέχη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Οι κατηγορίες περί εμπλοκής εργοδοτών στα σωματεία τροφίμων, αποτελούν εδώ και χρόνια ψεύτικους ισχυρισμούς μιας συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης, που δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει σημαντική επιρροή στους εργαζόμενους του κλάδου και στις επιχειρήσεις του, παρά τη μαζικότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά τις συνεχείς επιθέσεις που σημειώνονται ενάντια στην εταιρεία που εργαζόμαστε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτές χτυπούν εν τέλει όχι την εργοδοσία, αλλά τους εργαζόμενους που μετά από όλη αυτή την θύελλα που συνεχίζεται, εκφράζουν καθημερινά και φόβο και ανασφάλεια.

Τέλος επισημαίνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, εμείς οι εργαζόμενοι στην ΜΕΤΡΟ (MyMarket), έχουμε κατακτήσει και επιλέξει το δικαίωμα να συμμετέχουμε ελεύθερα και χωρίς απολύτως καμιά παρέμβαση από τη Διοίκηση της εταιρείας, αλλά και χωρίς καμία κομματική ή άλλη καθοδήγηση, στο κλαδικό και επιχειρησιακό μας σωματείο, υπερασπίζοντας τους μισθούς μας, τις εργασιακές μας σχέσεις και το Επικουρικό μας Ταμείο.

Έχουμε επιλέξει μέσα από το ουσιαστικό διάλογο και την πραγματική επαφή με τη Διοίκηση της εταιρείας να αναδεικνύουμε και να προσπαθούμε να λύνουμε (άλλοτε με μεγαλύτερη επιτυχία, άλλοτε με μικρότερη) όλα τα μικρά καθημερινά αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν σε έναν οργανισμό που απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

Δίνουμε καθημερινά μάχη

Μέσα από το διάλογο και την παρέμβασή μας, έχουμε κατορθώσει να διατηρήσουμε σε ισχύ την κλαδική ΣΣΕ του Εμπορίου που έχει τυπικά καταργηθεί από το 2010, να δοθεί αύξηση στους εργαζόμενους της πρώην ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ με στόχο τη σταδιακή εξίσωση των εργαζομένων, να χορηγηθεί εταιρική ασφαλιστική κάλυψη, να διασφαλιστεί η θετική πορεία του Επικουρικού μας Ταμείου.

Όλα όσα συμβαίνουν τελευταία, δεν μπορούν να ακυρώσουν ούτε τη δράση του Σωματείου μας, ούτε την κατάκτηση καλών εργασιακών σχέσεων με αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ Διοίκησης και Σωματείου.

Πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να ακυρώσουν και να εξευτελίσουν τον επαγγελματισμό και την αξιοπρέπεια με την οποία καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη του βιοπορισμού τους».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή 10.000 εργαζομένων στα My Market: Στηρίζουμε την εταιρία – Μην μας στοχοποιείτε"

Κόντρα Ελλάδας-Αλβανίας: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήμευση περιουσιών ομογενών

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην Αθήνα οι τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία, σχετικά με τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων στη Χειμάρρα.
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, με δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης της κυβέρνησης του Εντι Ράμα, που αφορά τις παραθαλάσσιες περιουσίες σε Χειμάρρα, Αγίους Σαράντα και Αυλώνα. Μάλιστα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, που θα περιέλθουν στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου Τουρισμού, είναι περισσότερες απ' όσες αρχικά υπολογίζονταν.
Σε ανακοίνωσή του, το παράρτημα του κόμματος «Ομόνοια» στη Χειμάρρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.
Η προειδοποίηση Τσίπρα
Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, από το Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε με μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.
«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δυστυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μία εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ», δήλωσε για το θέμα ο πρωθυπουργός.
Κουμουτσάκος: Να μπει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
«Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα. Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις», δήλωσε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος.
Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν
Για αυθαίρετες, παράνομες και ενάντια στις ευρωπαϊκές συνθήκες, απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε επείγουσα ερώτηση για το θέμα προς την Κομισιόν.
«Κρίνεται ο σεβασμός του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων», επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης και ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
«Η παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικών περιουσιών, μελών της ελληνικής μειονότητας, περνά τώρα σε φάση υλοποίησης» υπογραμμίζει ο Δ. Παπαδημούλης και επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ, και επηρεάζει το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Ποτάμι: Εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Ράμα
Εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης Ράμα χαρακτηρίζει το Ποτάμι τις τελευταίες εξελίξεις.
«Μέσα σ΄ενα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το Ποτάμι.
«Το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας. Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα», τονίζει ακόμη.
«Για τον ελληνισμό της Αλβανίας, που υπέστη ανείπωτα δεινά κατά τον μακρύ χειμώνα του Εμβέρ Χότζα, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Ελλάδας. Και τα πρόσθετα δεινά που επιφυλάσσει σ’ αυτήν ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος χρόνου στις προσδοκίες των Τιράνων για την προσέγγισή τους με τις ευρωπαϊκές δομές και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.
Ενωση Κεντρώων: Να είναι η Αθήνα αυστηρή απέναντι στην αλβανική αυθαιρεσία
Η υφαρπαγή περιουσιών ομογενών είναι αντίθετη με τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της ΕΕ, στην οποία φιλοδοξεί να προσχωρήσει η Αλβανία, τονίζει η Ενωση Κεντρώων.
Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι αυστηρή απέναντι στην αλβανική αυθαιρεσία.
Αναλυτικά:
«Η πολιτική υφαρπαγής των περιουσιών των ομογενών μας στη Χειμάρρα συνεχίζεται από την κυβέρνηση Ράμα υπό το πρόσχημα της τουριστικής εκμετάλλευσης. Αυτή τη φορά με απόφαση του αλβανικού υπουργικού συμβουλίου και υπογραφή του ιδίου του Ράμα. Αντίθετα στους νόμους της Αλβανίας, αντίθετα στις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες είναι μέρος η χώρα του, αντίθετα στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Αλβανία φιλοδοξεί να προσχωρήσει, αντίθετα σε κάθε έννοια ανθρωπίνου και μειονοτικού δικαιώματος. Η πολιτική Ράμα είναι διπρόσωπη. Υποτίθεται ότι είναι φιλική στις επίσημες συνεννοήσεις με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πράξη υπονομεύει τα δικαιώματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, με σκοπό τον αφελληνισμό της περιοχής. Το θέμα των απαλλοτριώσεων των περιουσιών των ομογενών μας δεν είναι νέο. Η Ένωση Κεντρώων το έχει επισημάνει εμφατικά με ανακοινώσεις της και στις προγενέστερες φάσεις του. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αυστηρή έναντι της αλβανικής αυθαιρεσίας. Καλούμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αλβανίας να αναιρέσουν την απόφασή τους άμεσα και να αναγνωρίσουν εμπράκτως τους τίτλους ιδιοκτησίας των ομογενών μας. Δεν νοούνται σχέσεις καλής γειτονίας ή ευρωπαϊκή προοπτική, εάν η αλβανική πλευρά επιμένει σε παρόμοιες μεθοδεύσεις».
Η ανακοίνωση της Ομόνοιας Χειμάρρας:
Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.
Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.
Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.
Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.
Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.
Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Ελλάδας-Αλβανίας: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήμευση περιουσιών ομογενών "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news