facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας: Απολογήθηκαν για δάνεια 80 εκατομμυρίων ευρώ

Για δάνεια 80 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις απολογήθηκαν στην ανακρίτρια ο Γιώργος και ο Φώτης Μπόμπολας. Και οι δύο έφυγαν ελεύθεροι από το ανακριτικό γραφείο. Ο πρώτος χωρίς περιοριστικούς όρους, ο δεύτερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας απολογήθηκαν για την κακουργηματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για δάνεια που είχαν δοθεί στην εκδοτική εταιρεία «Πήγασος» (η οποία κατείχε, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Έθνος και μερίδιο του τηλεοπτικού σταθμού Mega). Τα δάνεια είχαν ενταχθεί σε ένα ομολογιακό δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Μαζί τους απολογήθηκαν και δύο διευθυντικά στελέχη της «Πήγασος», στα οποία επίσης απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Για τα ίδια δάνεια κατηγορούμενοι είναι 35 υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι ήταν μέλη των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που ενέκριναν τις επίδικες χρηματοδοτήσεις.


Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας

Τι υποστήριξαν

Οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, απολογούμενοι, φέρονται να παρέδωσαν στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς έγγραφα ένα ακίνητο 11.000 τμ στο Χαλάνδρι, μετοχές αλλά και σήματα εντύπων, από τα οποία, σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, προκύπτει ότι υπήρχαν όλες οι εγγυήσεις για την αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν και έγγραφα από τα οποία όπως υποστηρίζουν, προκύπτει ότι τα δάνεια του Ομίλου εξυπηρετούνταν. Συγκεκριμένα, ότι από το 2010 έως το 2016 κατατέθηκαν 33 εκατομμύρια ευρώ από τους μετόχους για τις υποχρεώσεις της εταιρείας και πως την ίδια περίοδο δόθηκαν σε τόκους για το συνολικό δανεισμό του ομίλου σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ.


Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπομπολας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας: Απολογήθηκαν για δάνεια 80 εκατομμυρίων ευρώ"

Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Τσίπρας για να εξηγήσει τα οφέλη των Πρεσπών σε επιχειρηματίες!

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό να δώσει ώθηση στην μάλλον προβληματική υποψηφιότητα του Χρήστου Γιαννούλη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να υπερασπιστεί, για μια ακόμη φορά, την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα του πρωθυπουργό, που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Τετάρτης το Μαξίμου, στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα και με θέμα «Οι αναπτυξιακές προοπτικές των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο Τσίπρας για να εξηγήσει τα οφέλη των Πρεσπών σε επιχειρηματίες!"

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οριστικό τέλος στα πλαστικά καλαμάκια από το 2021

Μπατονέτες, καλαμάκια, αναδευτήρες του καφέ: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχής γενομένης από το 2021, της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης που μολύνουν τους ωκεανούς.

Περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων, που περιλαμβάνουν επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα ή ακόμη τις βάσεις στήριξης για μπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές.

Για άλλα προϊόντα, κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους.

«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (ομάδα Alde, φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειμένου, που εγκρίθηκε με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.

Η ΕΕ επιτίθεται επίσης στα λεγόμενα οξο-βιοδιασπώμενα (που φέρουν καταχρηστικά τη επισήμανση βιοδιασπώμενα), στις συσκευασίες για φαγητό και στα ποτήρια από πολυστυρόλιο, αξεσουάρ, γνωστά σε όσους παραγγέλλουν φαγητό απέξω.

Η νομοθεσία, για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία σε τέλη Δεκεμβρίου, ορίζει εξάλλου έναν στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά μπουκάλια έως το 2029.

Τα μπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιμο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030.

Το κείμενο ενισχύει επίσης την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα για τη βιομηχανία του καπνού, που θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενομένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι αληθινή πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν μιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.

«Μια γόπα που πετιέται στον ωκεανό μολύνει από 500 έως 1.000 λίτρα νερού», υπογράμμισε η Φρεντερίκ Ρις.

Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νομοθεσία αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με την Επιτροπή, τουλάχιστον το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων, απόβλητα των οποίων βρίσκονται σε πολλά είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες ή τα πτηνά αλλά και ψάρια και μαλάκια που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

Παρουσιάζοντας την πρότασή της τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμεινε στο κίνδυνο να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050, αν δεν γίνει τίποτα στη καταπολέμηση της ρύπανσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οριστικό τέλος στα πλαστικά καλαμάκια από το 2021"

Νέα δημοσκόπηση: 6,9% μπροστά η ΝΔ -Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία-Θράκη

Σταθερό και ευρύ προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Open TV με την Ελλη Στάη.
Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στο 6,9% (έναντι 6,5 μονάδων τον Φεβρουάριο) σε πεντακομματική Βουλή. 
Πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 23,6% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 6,1%), ενώ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ψαλίδα ανοίγει στο 6,9%.
Οι αναποφάσιστοι στην πρόθεση ψήφου ανέρχονται σε 17,2% ενώ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων φτάνουν το 19,4% των ερωτηθέντων.
Αναλυτικά:
  • ΝΔ: 23,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,5%
  • ΧΑ: 6,2%
  • ΚΙΝΑΛ: 5%
  • ΚΚΕ: 4,7%
Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων
Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
  • ΝΔ: 26,6%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,7%
  • ΧΑ: 7%
  • Κίνημα Αλλαγής: 5,6%
  • ΚΚΕ: 5,3%
Συσπειρώσεις
Η συσπείρωση για τη ΝΔ βρίσκεται στο 79% (επί των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 51%.
«Βουλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία-Θράκη
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως παρατήρησε ο δ/νων σύμβουλος της Alco Κ. Παναγόπουλος στην Μακεδονία και τη Θράκη η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει κατά 4 μονάδες πάνω από το μέσο όρο, απόρροια προφανώς της συμφωνίας των Πρεσπών.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης («ποιο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές:»), το 24% λέει «η ΝΔ με μεγάλη διαφορά», το 34% «η ΝΔ με μικρή διαφορά», το 12% «ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά» και μόλις 1% λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά», ενώ αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό 29%, που λέει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
«Ο Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει περισσότερα με τους Ευρωπαίους»
Στο ερώτημα ποιος μπορεί να πετύχει περισσότερα με τους Ευρωπαίους, ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται σαφώς με 30% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας» απαντά το 41%.
Οι ευρωεκλογές καθορίζουν τις εθνικές
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών προσδιορίζουν και εκείνα των εθνικών εκλογών  πιστεύει το 62% έναντι του 28% που πιστεύει το αντίθετο και ενός 10% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Δείτε ολόκληρη την δημοσκόπηση σε pdf:

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: 6,9% μπροστά η ΝΔ -Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία-Θράκη "

Νέο αιχμηρό σκίτσο του Αρκά για τις... υποκριτικές ικανότητες του πρωθυπουργού

Ένα νέο αιχμηρό σκίτσο για τις υποκριτικές ικανότητες του πρωθυπουργού δημοσιεύει σήμερα στο Facebook o Αρκάς

Ο σκιτσογράφος με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Θεάτρου δείχνει τον μικρό πρωθυπουργό να κάνει πρόβες στον καθρέπτη προκειμένου να «τελειοποιήσει» τις... αρχηγικές εμφανίσεις του!

Δείτε το σκίτσο


Arkas27_3

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αιχμηρό σκίτσο του Αρκά για τις... υποκριτικές ικανότητες του πρωθυπουργού"

«Ντου» του Ρουβίκωνα σε δικηγορικό γραφείο

Παρέμβαση σε δικηγορικό γραφείο πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα». Σε κείμενο που ανήρτησαν στο Indymedia τα μέλη του «Ρουβίκωνα» υποστηρίζουν ότι το εν λόγω δικηγορικό γραφείο λειτουργεί ως «βιτρίνα» εισπρακτικής εταιρείας.

Το κείμενο όπως αναρτήθηκε στο Indymedia:

«Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο δικηγορικό γραφείο Κάρολος Χανικιάν

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην εισπρακτική Eos Matrix, για τις τακτικές που χρησιμοποιούν για να τρομοκρατήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς και δυσκολίες διαβίωσης λόγω χρεών. Με τη σημερινή επίσκεψη στο δικηγορικό γραφείο ΚΑΡΟΛΟΣ ΧΑΝΙΚΙΑΝ αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πως δε μένουμε σε ευχολόγια. Δε θα σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε μέχρι να σπάσει το απόστημα των νομιμοποιημένων εκβιασμών, μέχρι να καταλάβουν οι μπράβοι των τραπεζών, των ιδιωτών επιχειρηματιών και του κράτους οτι η ζωή μας δεν υποθηκευεται , οτι θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να κλείσει και το τελευταίο γραφείο ή εταιρία που αναλαμβάνει να τραμπουκίζει τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας.

H συγκεκριμένη εισπρακτική που λειτουργεί με μανδύα το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια για funds, αλλά και λογαριασμούς εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Πριν κάποιο καιρό έγινε γνωστή η ανάμιξή του σε υπόθεση ξένου fund το οποίο είχε αγοράσει δάνεια στην Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει υποκατάστημα στη χώρα όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε το δικηγορικό γραφείο του Χανικιάν να συνεργαστεί μαζί του και να «τρέχει» τις υποθέσεις του. Όλα αυτά τη στιγμή που εδώ και χρόνια μεγαλοεπιχειρηματίες λαμόγια και κομματικές παρατάξεις δε δέχονται καμία ενόχληση για τα υπέρογκα δάνεια που οφείλουν, αφού στο υπάρχον σύστημα η διαπλοκή επιβάλει να μην επεμβαίνει κανείς στις υποθέσεις αυτών που έχουν λεφτά και εξουσία, αυτών που το εξυπηρετούν.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε παθητικά αυτή τη βία που μας επιβάλουν, δε χρωστάμε μας χρωστάνε. Εκείνοι θα κρύβονται, εκείνοι θα φοβούνται κι όχι εμείς.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» του Ρουβίκωνα σε δικηγορικό γραφείο"

ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας η γραμμή εξυπηρέτησης 1555 την Πέμπτη

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης 1555 δεν θα λειτουργήσει στις 28 Μαρτίου 2019, λόγω εργασιών αποκατάστασης τεχνικής βλάβης.

Η διοίκηση του φορέα επισημαίνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας η γραμμή εξυπηρέτησης 1555 την Πέμπτη"

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Χαλυβουργικής κατά της ΔΕΗ - Προχωρεί η κατάσχεση για χρέη 30,4 εκατ. ευρώ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε αίτημα της Χαλυβουργικής να μπλοκαριστεί η συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τραπεζών, την οποία είχε ζητήσει η ΔΕΗ μετά την άρνηση της Χαλυβουργικής να καταβάλλει οφειλές ύψους 30,4 εκατ. ευρώ.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και παρά την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, συμφωνία δεν επιτεύχθηκε. Κατόπιν αυτών η ΔΕΗ προχώρησε σε άρση της εκπροσώπησης και διακοπή της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας. Η διαμάχη κορυφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία προχώρησε σε αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής για το συνολικό ποσό της οφειλής δηλαδή για 30,4 εκ. ευρώ.

Η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών, ωστόσο η Χαλυβουργική δεν προχώρησε στην εξόφληση της οφειλής. Η ασυνέπεια της βιομηχανίας, οδήγησε τη ΔΕΗ στην λήψη μέτρων συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας των τραπεζών, δυνάμει της διαταγής πληρωμής.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, η Χαλυβουργική αιτήθηκε αναστολή, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει κάθε πράξη εκτέλεσης της ΔΕΗ, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Το αίτημα ωστόσο συζητήθηκε χθες και σήμερα εκδόθηκε η απόφαση με την οποία το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απέρριψε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της Χαλυβουργικής κατά της ΔΕΗ - Προχωρεί η κατάσχεση για χρέη 30,4 εκατ. ευρώ"

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Καταβάλλεται αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους 262.283 δικαιούχους, οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Το υπουργείο επισημαίνει, ότι οι δικαιούχοι πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα, με την οποία συνεργάζονται και μόνο σε αυτήν, για θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό λογαριασμό τους ή την προπληρωμένη κάρτα αγορών. Υπενθυμίζεται, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για 20.000 νοικοκυριά

Την προκήρυξη νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και οι όροι του θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Επίσης, θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για 20.000 νοικοκυριά"

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Δεν συμμετέχουμε στην αποστολή Τσίπρα στα Σκόπια

Αρνητική απάντηση στην πρόσκληση να συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή, η οποία θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, την ερχόμενη Τρίτη, έδωσε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

«Απαντώ στο “Enterprise Greece”, τον φορέα που συντονίζει την αποστολή, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει.

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Δεν συμμετέχουμε στην αποστολή Τσίπρα στα Σκόπια"

ΣτΕ: Απόφαση για το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης & στα καζίνο

«Όχι» στο κάπνισμα και στα κέντρα διασκέδασης που έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 300 τμ, αλλά και στα καζίνο, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας υπουργική απόφαση του 2011, η οποία άναβε το πράσινο φως για τους …θεριακλήδες, με την προυπόθεση ότι οι υπεύθυνοι των χώρων διασκέδασης θα κατέβαλλαν ετήσιο τέλος.

Ειδικότερα, η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της αστικής ή κερδοσκοπικής εταιρίας «Μήνυμα Ζωής» η οποία ζητούσε να ακυρωθεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση (18.8.2011) με την οποία καθορίζονταν οι όροι και οι προυποθέσεις λειτουργίας χώρων καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τμ και των καζίνο.

Μάλιστα με νόμο (3986/2011) στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα κέντρα διασκέδασης και στα καζίνο να δημιουργήσουν κλειστούς ή στεγασμένους χώρους καπνιζόντων μέχρι το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την κ. Μαρία Καραμανώφ στην υπ΄ αριθμ 551/2019 απόφασή του σημειώνει ότι η εξαίρεση από την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, θεσπίστηκε βάσει οικονομικού κριτηρίου και μάλιστα του άκαμπτου κριτηρίου της καταβολής 200 ευρώ ανά τ.μ( μέχρι και το ½ του συνολικού εμβαδού του καταστήματος)

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι δικαστές, όσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδόν των κλειστών ή στεγασμένων χώρων των καζίνο και των κέντρων διασκεδάσεως για τους καπνίζοντες, «τόσο μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα τόσο λιγότερο εξυπηρετείται ο σκοπός της μείωσης της κατανάλωσης καπνού και της έκθεσης σε αυτόν, στον οποίο αποβλέπει η διεθνής σύμβαση της 21ης Μαΐου 2003 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον έλεγχο του καπνού» η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3420/ 2005.

Για τους συμβούλους της Επικρατείας, «η εν λόγω εξαίρεση από την απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος δεν θεσπίστηκε επί τη βάσει κριτηρίων που προέκυψαν από την επίμαχη διεθνή σύμβαση, αλλά αντιθέτως υπαγορεύθηκε από δημοσιονομικούς λόγους, ήτοι λόγους που παρίστανται κατ΄ εξοχήν απρόσφοροι για την εξυπηρέτηση των επιδιωκομένων από τη διεθνή σύμβαση σκοπών».

Γιαυτό το λόγο έκριναν ότι πρέπει να ακυρωθεί η διάταξη του νόμου που άναψε το πράσινο φως για την χρήση καπνού, ως αντιβαίνουσα στην διεθνή σύμβαση, η οποία έχει επαυξημένη ισχύ έναντι κάθε αντίθετης διάταξης της εσωτερικής έννομης τάξης». Ωστόσο, την μη νόμιμη για το ΣτΕ υπουργική απόφαση, ήρθε να καλύψει μία άλλη απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας (στις 14 Ιανουαρίου του 2019) προφανώς για λόγους εισπρακτικούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απόφαση για το κάπνισμα στα κέντρα διασκέδασης & στα καζίνο"

Προειδοποίηση Τραμπ σε Μόσχα: «Φύγετε από τη Βενεζουέλα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Βενεζουέλα και προειδοποίησε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές για να συμβεί αυτό.

«Η Ρωσία πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με την Φαμπιάνα Ροσάλες, τη σύζυγο του Βενεζουελανού αντιπολιτευόμενου ηγέτη Χουάν Γκουαϊδό.

Δύο αεροπλάνα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν το Σάββατο έξω από το Καράκας μεταφέροντας σχεδόν 100 ρώσους στρατιωτικούς. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως στους στρατιωτικούς περιλαμβάνονται στελέχη των ειδικών δυνάμεων και της κυβερνοασφάλειας.

Ερωτηθείς πώς θα κάνει τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές».

Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συναντήθηκαν με την Ροσάλες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον σύζυγό της, ο οποίος επικαλέσθηκε το σύνταγμα για να αναλάβει τον Ιανουάριο την προσωρινή προεδρία, λέγοντας πως η επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν νόμιμη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η άφιξη αυτό το σαββατοκύριακο ρωσικών στρατιωτικών αεροπλάνων ήταν μια ανεπιθύμητη πρόκληση», δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους.

«Καλούμε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη του καθεστώτος Μαδούρο και να συμπαραταχθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό και να συμπαραταχθεί με έθνη από τη μια μέχρι την άλλη άκρη αυτού του ημισφαιρίου και σε όλον τον κόσμο μέχρι να αποκατασταθεί η ελευθερία», δήλωσε ο Πενς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Τραμπ σε Μόσχα: «Φύγετε από τη Βενεζουέλα»"

Διευθυντής Φυλακών Μαλανδρίνου: Το πάρτι ήταν παιδικό

Παιδικό πάρτι στις φυλακές του Μαλανδρίνου αποκάλυψε ο διευθυντής του συγκεκριμένου Καταστήματος Ευθύμιος Παπαδήμας στη Βουλή, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εικόνα από εκείνη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για πάρτι με αλκοόλ, ζεϊμπεκιές και δεσμίδες χαρτονομισμάτων στο τραπέζι.

«Το παιδικό πάρτι έγινε στη δική μας φυλακή, γιατί ήθελε ο πατέρας να κάνει τη γιορτή του παιδιού του», ανέφερε ο κ. Παπαδήμας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, που ασχολήθηκε με το θέμα της διατήρησης των οικογενειακών δεσμών των κρατουμένων.

Ανέφερε ακόμη, ότι στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα από τον Ιούλιο του 2017 λειτουργεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος παιδικού επισκεπτηρίου, στον οποίο υπάρχουν παιχνίδια και βιβλία κι εκεί οι κρατούμενοι μπορούν να βλέπουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους.

«Συνολικά στο Μαλανδρίνο έχουν πραγματοποιηθεί 355 επισκεπτήρια από 804 παιδιά», είπε.

Σύμφωνα μάλιστα, με την επιστημονική συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Κριστίν Μέρκελ αυτή την στιγμή λειτουργούν οκτώ παιδικά επισκεπτήρια και σύντομα θα λειτουργήσει και ένατο στις φυλακές Τρικάλων.

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθυντής Φυλακών Μαλανδρίνου: Το πάρτι ήταν παιδικό"

Η Ντόρα Μπακογιάννη «κόπηκε» από υποψήφια γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η αρνητική στάση που κράτησε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, κόστισε στην Ντόρα Μπακογιάννη την υποψηφιότητα της για τη θέση του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης.

Τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση και να είναι υποψήφια για την εκλογή του γενικού γραμματέα του συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για τη β’ φάση της διαδικασίας, δύο από τους τέσσερις υποψηφίους. Τους εν ενεργεία Υπουργούς Εξωτερικών και Αντιπροέδρους των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Κροατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, σημαντικό ρόλο στη μη προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη έπαιξε το γεγονός ότι δεν στηρίχθηκε από την Γερμανία και την Γαλλία και αυτό γιατί μέτρησε η αρνητική στάση που κράτησε τόσο η ίδια, όσο και η Νέα Δημοκρατία, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δύο χώρες που είχαν στηρίξει με ιδιαίτερη θέρμη την Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή φαίνεται ότι δεν συγχώρεσαν στην κ. Μπακογιάννη το γεγονός ότι στην ομιλία της στη Βουλή επιχείρησε την αποδόμηση της συμφωνίας και την αποσύνδεση της από τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εκείνη υπουργό εξωτερικών στο Βουκουρέστι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από γαλάζια στελέχη, ούτε η ελληνική κυβέρνηση δεν στήριξε με οποιοδήποτε τρόπο την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη.

Η ίδια πάντως με κείμενο της που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook ευχαριστεί για την τιμητική πρόταση την κυπριακή Δημοκρατία και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πουν την ψήφισαν στη σημερινή ψηφοφορία.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την τιμητική πρότασή της, καθώς και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στη σημερινή ψηφοφορία έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δύο συναδέλφους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και, επομένως, πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κράτη – μέλη».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ντόρα Μπακογιάννη «κόπηκε» από υποψήφια γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης "

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει «δώρο» €300 εκατ. στις τράπεζες!

Ένα δώρο 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή απαλλάσσονται της υποχρέωσης επιστροφής στο Δημόσιο κεφαλαίων από την αυτοτελή φορολόγηση τόκων ομολόγων. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2018 ερμήνευσε το φορολογικό νόμο 2238 /1994 και έκρινε ότι οι παρακρατούμενοι φόροι από τόκους ομολόγων και εντόκα γραμμάτια μπορούν να συμψηφιστούν μόνο με τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. Οποιοσδήποτε συμψηφισμός έχει διενεργηθεί με άλλους φόρους κρίθηκε αναδρομικά παράτυπος και το όποιο μη συμψηφισθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

Ωστόσο, το 2014 και 2015 η εφορία είχε επιστρέψει στις τράπεζες τέτοιες παρακρατήσεις. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ότι τα πιστωτικά υπόλοιπα που προέκυψαν  από δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οικονομικών ετών 2009, 2011, 2012, και 2013 των τραπεζών, κατά το μέρος που οφείλονται σε φόρο που παρακρατήθηκε βάσει του νόμου 2238/94 δεν επιστρέφονται κατά τη χρήση που προέκυψαν, αλλά μπορούν να συμψηφιστούν όταν προκύψει φόρος εισοδήματος κατά το μέρος που ο φόρος επαρκεί για τον συμψηφισμό.

Στις περιπτώσεις που ήδη επιστράφηκαν πιστωτικά υπόλοιπα στις τράπεζες με δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα αν ήδη έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις   που απορρίπτουν αυτή την επιστροφή, αναγνωρίζεται η  υποχρέωση απόδοσης τους στο δημόσιο, όταν υπάρξει φόρος εισοδήματος.

ekthesi01


Μάλιστα για να μην προκύψει ερμηνευτικό ζήτημα, επειδή ο νόμος ορίζει πενταετή συμψηφισμό, ειδικά για τις τράπεζες και τα έτη 2011, 2012 και 2013 ο συμψηφισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί ισόποσα  εντός δέκα ετών με κάθε είδους φορολογικές υποχρεώσεις. Η δυνατότητα  συμψηφισμού ξεκινά από την 1.1.20

Η ερμηνεία των δύο αποφάσεων του ΣτΕ αφορά σε υπόθεση συμψηφισμών, που διενήργησαν δύο συστημικές τράπεζες κατά την οικονομική χρήση 2008, και η οποία όμως δέσμευσε όλες τις τράπεζες καθώς η πρακτική της προπληρωμής εφαρμοζόταν καθολικά. Διαθέτοντας μεγάλα χαρτοφυλάκια σε ομόλογα και έντοκα οι τράπεζες προχωρούσαν σε προπληρωμές φόρων, μέσω της παρακράτησης φόρων από τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Με την ερμηνεία που έδωσε το  ΣτΕ οι τράπεζες θα έπρεπε  να προβούν σε αναμόρφωση ισολογισμών.

Για να αντιμετωπιστεί η επίπτωση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας η Ελληνική Ενωση Τραπεζών είχε καταθέσει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών. Με την κατάθεση της τροπολογίας  το ζήτημα ρυθμίζεται  χωρίς να χρειάζεται αναμόρφωση ισολογισμών και κυρίως επιστροφή χρημάτων  στο Δημόσιο, γεγονός που μπορεί να ανέτρεπε την συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων των τραπεζών σε παρελθούσες χρήσεις.

Το ζήτημα είχε τεθεί από τις τράπεζες κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και με την τροπολογία ικανοποιείται πλήρως. Οπως αναφέρεται με την τροπολογία επέρχεται  απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και για δέκα χρόνια αρχής γενομένης από το έτος 2020. 

Διαβάστε εδώ την τροπολογία


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει «δώρο» €300 εκατ. στις τράπεζες!"

Χωρίς πινακίδες 321 λεωφορεία για να μην πληρώνουν ασφάλιση και τέλη

Περισσότερα από 300 λεωφορεία της ΟΣΥ έχουν καταθέσει πινακίδες, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν ακολουθήσει την συγκεκριμένη πρακτική εδώ και μια τετραετία!

Οι λόγοι που τα 321 οχήματα έχουν σηκώσει μόνιμο χειρόφρενο από το 2015 οφείλονται αφενός στο κέρδος που έχουν λόγω της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας και ασφάλισης και αφετέρου γιατί δεν αναμένεται να τεθούν εκ νέου σε κυκλοφορία. Τα πλέον «σαπάκια» έχουν μετατραπεί με το πέρασμα του χρόνου σε πηγή ανταλλακτικών, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων οι τεχνίτες του Οργανισμού αντικαθιστούν από αυτά τις ελλείψεις που έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Βοτανικό βρίσκονται 21 ακινητοποιημένα λεωφορεία, στον Ρέντη 77, στην Πέτρου Ράλλη 69, στο Μπραχάμι 8, στην Ανθούσα 108 και στα Λιόσια  38. Αντίστοιχα, διαθέσιμα προς το επιβατικό κοινό είναι 245 λεωφορεία στον Βοτανικό, 221 στον Ρέντη, 113 στην Πέτρου Ράλλη, 97 στο Μπραχάμι, 164 στην Ανθούσα και 165 στα Λιόσια  – σύνολο δηλαδή 1.005 οχήματα. Από αυτά τα 950 κυκλοφορούν στους δρόμους, με τον συνολικό αριθμό του στόλου να μετρά 1.657 λεωφορεία – ενώ πριν μερικούς μήνες ήταν 2.023.

Ειδικότερα, καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους 950 λεωφορεία, αντίθετα με πέρσι τέτοια περίοδο που 1.100 λεωφορεία εξυπηρετούσαν το επιβατικό κοινό. Αντίστοιχα, ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά κάθε μέρα. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ, περίπου 550 από τα συνολικά 1.657 λεωφορεία βρίσκονται στα αμαξοστάσια χωρίς να κινούνται ενώ από τα ακινητοποιημένα τα 321 είναι χωρίς πινακίδες και χωρίς ασφάλιση. Μάλιστα, πάγια τακτική του Οργανισμού είναι οι ασφαλίσεις που γίνονται στα οχήματα να είναι διάρκειας ενός μήνα, με δεδομένο ότι πυκνά – συχνά παραμένουν στα αμαξοστάσια προς συντήρηση.

Oπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα 321 λεωφορεία είτε έχουν υποστεί βανδαλισμούς, είτε έχουν μη επανορθώσιμες βλάβες. Μάλιστα, εκτιμάται πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η έλλειψη σε προσωπικό και στην προκειμένη αυτή των οδηγών δεν θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους περισσότερα από 1.200 οχήματα.

Oπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» εργαζόμενοι της ΟΣΥ, τα εν λόγω λεωφορεία βρίσκονται από το 2015 σε αμαξοστάσια, περιμένοντας ανταλλακτικά για να επισκευαστούν. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό οι τεχνικοί αναγκάζονται να παίρνουν από αυτά τα οχήματα τα λειτουργικά τους μέλη για να τοποθετηθούν στα 950 που κυκλοφορούν. Eτσι, όπως εξηγούν, την ώρα που θα κληθούν να επισκευαστούν θα φανούν ασύμφορα με δεδομένο ότι έχουν ήδη «απογυμνωθεί» και θα αποχαρακτηριστούν όπως συνέβη και στα 366 που έχει ήδη παρκάρει μόνιμα ο ΟΑΣΑ – από το προηγούμενο καλοκαίρι που έκλεισε το αμαξοστάσιο του Ελληνικού – στο Θριάσιο.

Από την ΟΣΥ, πάντως, αναμένουν την ανάσα που θα τους δώσει η προμήθεια των 92 νέων σύγχρονων λεωφορείων στον ήδη γερασμένο στόλο του Οργανισμού. Πρόκειται για οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ οι σχετικές διαδικασίες προμήθειάς τους ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου μετά την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020» και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην τελική φάση.

Ερώτηση Κατσαφάδου
Ερώτηση σχετικά με τον υφιστάμενο στόλο του ΟΑΣΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.

Οπως αναφέρει στην ερώτησή του, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν επτά περιστατικά πυρκαγιών ή εκρήξεων λεωφορείων στην Αττική, τα οποία οφείλονται στην κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται ο στόλος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα περισσότερα έχουν καταγράψει στα κοντέρ τους μέχρι και 2.000.000 χιλιόμετρα, ενώ από στόλο 2.023 λεωφορείων το περασμένο καλοκαίρι τα 366 έχουν βγει εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, καθημερινά κυκλοφορούν γύρω στα 950 λεωφορεία, ενώ 550 είναι στα αμαξοστάσια προς επισκευή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αντί για 11.000 δρομολόγια που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται καθημερινά, σήμερα πραγματοποιούνται 9.000, λόγω έλλειψης στόλου και προσωπικού.

«Ακόμα, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η ΟΣΥ ανέθεσε σε καθηγητή του ΕΜΠ να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη για να διερευνηθούν σε βάθος τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν σε πυρκαγιά λεωφορείων τριών περιστατικών, έναντι ποσού 19.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σήμερα είναι άγνωστο αν η πραγματογνωμοσύνη ολοκληρώθηκε, καθώς και τα ευρήματα αυτής», προσθέτει.

Ο κ. Κατσαφάδος υπογραμμίζει ότι η αγορά νέων λεωφορείων με σκοπό τη συμπλήρωση αλλά κυρίως την ανανέωση του στόλου είναι μονόδρομος, σημειώνοντας πως το να «διατηρούμε τόσο παλιά οχήματα δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την κυκλοφορία και τους επιβάτες, αλλά και περιβαλλοντική βόμβα λόγω ρύπων».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη μεταξύ άλλων επιπλέον στοιχεία για το ιστορικό του στόλου, ενώ ρωτά αν ολοκληρώθηκε η πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν εις βάθος και να τεκμηριωθούν τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν σε πυρκαγιά 3 από τα 7 λεωφορεία, ενώ παράλληλα ζητά λεπτομέρειες για το τι αναφέρει το πόρισμα αλλά και σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας των νέων λεωφορείων.

Αριθμοί
321 λεωφορεία έχουν καταθέσει πινακίδες

550 λεωφορεία βρίσκονται συνολικά στα αμαξοστάσια προς επισκευή

1.657 αριθμεί ο σημερινός στόλος

2.023 ήταν τα λεωφορεία μέχρι το περασμένο καλοκαίρι

366 δηλαδή αποχαρακτηρίστηκαν (αποσύρθηκαν)

9.000 αντί για 11.000 δρομολόγια εκτελούνται καθημερινά

950 λεωφορεία βγαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πινακίδες 321 λεωφορεία για να μην πληρώνουν ασφάλιση και τέλη"

Απάντηση του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχα σε δημοσίευμα

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση του στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχα σε δημοσίευμα"

Γκάζια τέλος - Δείτε από πότε μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα

Οι νέες συνθήκες που επικρατούν στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και οι τάσεις που παρατηρούνται στους οδηγούς είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών κέντρων πρόληψης ατυχημάτων και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης και η αυξημένη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα του οδηγού είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην οδήγηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσανατολίζεται να ζητήσει από όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να εφοδιάσουν τα νέα μοντέλα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στους ευρωπαϊκούς δρόμους, με προηγμένα συστήματα ασφάλειας, περιλαμβανομένων των περιοριστών ταχύτητας και των οθονών παρακολούθησης που ανιχνεύουν την υπνηλία των οδηγών καθώς και τις στιγμές που είναι αποσπασμένοι από την οδήγηση, σημειώνει το Automotive News Europe.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι αυτή η προσπάθεια θα μειώσει τα ατυχήματα, θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας και θα ενισχύσει την καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«’Οι προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο είδος αντίκτυπου όπως και όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά οι ζώνες ασφαλείας», ανέφερε σε δήλωσή της η επίτροπος της ΕΕ για την Βιομηχανία Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα.

Ωστόσο, πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά ήδη υπάρχουν στα οχήματα υψηλής τεχνολογίας.

Ο νέος Κανονισμός Γενικής Ασφάλειας θα απαιτεί να τοποθετούνται στάνταρ τα εξής χαρακτηριστικά ασφαλείας στα καινούργια αυτοκίνητα:


  • Τεχνολογία που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση υπνηλίας ή απόσπασης της προσοχής του, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση.
  • Τεχνολογία έξυπνης ταχύτητας (ISA), η οποία θα αποτρέψει αυτόματα τους οδηγούς να υπερβούν το όριο ταχύτητας, χρησιμοποιώντας κάμερες αναγνώρισης οδικών σημάτων και βάσεις δεδομένων ορίων ταχύτητας που συνδέονται με το GPS.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας να καταστούν υποχρεωτικά για τα καινούργια αυτοκίνητα που θα αρχίσουν το 2022.

Εκτιμάται ότι αυτή η προσπάθεια, θα συμβάλει στη διάσωση πάνω από 25.000 ανθρώπων στην Ευρώπη έως το 2038. Οι προτάσεις αναμένεται να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάζια τέλος - Δείτε από πότε μπαίνει κόφτης ταχύτητας σε όλα τα αυτοκίνητα"

Ο ΕΦΕΤ για τους 2,2 τόνους οστρακοειδών που κατασχέθηκαν στον Έβρο

Διευκρινίσεις για την παράνομη διακίνηση 2.239 κιλών οστρακοειδών του είδους "Αχιβάδα", στο Δέλτα του Έβρου τα οποία κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οστρακοειδή άγνωστης προέλευσης, άγνωστου τόπου και χρόνου αλίευσης, χωρίς επισημάνσεις, χωρίς τα απαιτούμενα εμπορικά έγγραφα διακίνησης, τα οποία μεταφέρονταν με ακατάλληλα οχήματα, χωρίς τήρηση ψυκτικής αλυσίδας και συνθηκών υγιεινής, χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λόγω της περιόδου της αυξημένης ζήτησης των οστρακοειδών, λίγο πριν το Πάσχα, ο ΕΦΕΤ υπογραμμίζει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων παράνομων διακινήσεων ποσοτήτων άγνωστης προέλευσης οστρακοειδών και εφιστά την προσοχή αρμοδίων Υπηρεσιών, επιχειρήσεων και του καταναλωτικού κοινού.

Επειδή τα όστρακα είναι ευαλλοίωτα και μεγάλης επικινδυνότητας, εάν δεν προέρχονται από επιτρεπόμενες ζώνες αλίευσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τόσο στη λιανική πώληση – ιχθυοπωλεία, στη μαζική εστίαση, όσο και στον έλεγχο των κέντρο αποστολής και καθαρισμού οστρακοειδών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στα ιχθυοπωλεία, προς αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από ελλιπείς ενδείξεις πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις τόσο των αποψυγμένων αλιευμάτων (γαρίδες, σουπιές, καλαμάρια, κλπ) όσο και των λοιπών αλιευμάτων. Προσοχή να μην αντικαθίσταται η αρχική συσκευασία τους με άλλη συσκευασία με σκοπό την απόκρυψη των επισημάνσεων, με αποτέλεσμα την πλάνη των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, να προσέχουν ιδιαίτερα την επισήμανση των αλιευμάτων, δηλαδή να αναγράφεται εάν τα αλιεύματα είναι αποψυγμένα, η περιοχή αλίευσης ή εκτροφής, η μέθοδος παραγωγής (αλίευση ή υδατοκαλλιέργεια), η εμπορική και επιστημονική ονομασία του είδους, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ για τους 2,2 τόνους οστρακοειδών που κατασχέθηκαν στον Έβρο"

Νίκησε η ξενοφοβία – Η ΕΕ σταματάει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης!

Αναστέλλεται προσωρινά η ανάπτυξη ναυτικών μέσων για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Σοφία". Η απόφαση της ΕΕ μετά από πιέσεις της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη ναυτικών μέσων της για τη διάσωση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, που είχε ξεκινήσει το 2015, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Σοφία», ανακοίνωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Μέχρι τώρα καμία λύση δεν έχει βρεθεί στο θέμα της αποβίβασης» των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η Ιταλία απαιτεί την αλλαγή των κανόνων εκείνων που επιβάλλουν την αποβίβαση μεταναστών στα λιμάνια της.

Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ για την εξάμηνη παράταση της αποστολής κατά των διακινητών «Σοφία», έως τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά χωρίς αυτή τη ναυτική συνιστώσα της που αποτελούσε μια ουσιώδη πλευρά.

«Η επιχείρηση «Σοφία» είναι μια ναυτική επιχείρηση. Είναι σαφές πως χωρίς τα θαλάσσια μέσα, δεν θα μπορεί πλέον να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την εντολή της», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η παράταση της αποστολής αφορά επίσης δύο άλλες πλευρές: τις αεροπορικές περιπολίες για τον εντοπισμό πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής στη μάχη κατά της διακίνησης ανθρώπων.

Η συμφωνία, διευκρίνισε ακόμη ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της ημέρας, να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Υπό ιταλική διοίκηση, το αρχηγείο της αποστολής έχει την έδρα του στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει μεγάλη ανάμιξη στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ανοικτά της Λιβύης, απ΄όπου αναχωρούν πλοιάρια με αιτούντες άσυλο.

Όμως ο αντισυστημικός συνασπισμός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Ρώμη από το 2018, απαιτούσε την αλλαγή των κανόνων που επιβάλλουν την αποβίβαση των ναυαγών που περισυλλέγονται από τα πλοία της «Σοφία» στα ιταλικά λιμάνια.

Η «Σοφία» διεκδικεί τα εύσημα για τη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών στην κεντρική Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκησε η ξενοφοβία – Η ΕΕ σταματάει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης!"

Επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων η κυβέρνηση

Τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει η κυβερνηση ενόψει εκλογων προγραμματίζοντας ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου του κοινοβουλίου Νίκου Βουτση στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλης, το πόρισμα που συνέταξε η αρμόδια επιτροπη για την καταγραφή και τον προσδιορισμό του συνολικού χρέους της Γερμανίας προς την χωρα μας για τις ναζιστικές θηριωδίες θα συζητηθεί στην ολομέλεια στις 17 και 18 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα επισημαίνεται ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στην ίδια ενημέρωση αναφέρθηκε πως μετά το Eurogroup θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχεδιο για την ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων η κυβέρνηση"

Χουντής προς Κομισιόν: Αντιδράστε στις δηλώσεις Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία της ζητάει να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις Ερντογάν, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος «σε προεκλογικές ομιλίες του, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», σημειώνει ότι, όπως «εκτιμά μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου,οι δηλώσεις αυτές γίνονται προς άγραν ψήφων, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών, στρέφονται κατά του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την “υπόσχεσή” του».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, όπως ενημερώνει η ΛΑΕ, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι πολύ πρόσφατα (13.03.2019), κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίουυιοθέτησε Απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι, «αντιτίθεται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς και στη μετατροπή του σε τζαμί», καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα και να αντιδράσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που «υπόσχεται» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αγία Σοφία, έγινε μετά από τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χουντής προς Κομισιόν: Αντιδράστε στις δηλώσεις Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί"

Συγκινεί η 90χρονη με τα τερλίκια: Σας ευχαριστώ όλους, θα σας ανάψω ένα κεράκι

"Είμαι συγκινημένη από τη συμπαράσταση του κόσμου, τούς ευχαριστώ πολύ, θα πάω να ανάψω ένα κεράκι για όλους στην εκκλησία" δήλωσε όταν έμαθε ότι πάγωσε το πρόστιμο των 200 ευρώ, η 90χρονη Σουσάνα Ηλιάδου, που προσήχθη στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, καθώς επιχείρησε να πουλήσει μάλλινες παντόφλες και μαντήλια σε υπαίθρια αγορά στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το πάγωμα του προστίμου, η κόρη της 90χρονης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "δεν έχουμε ενημερωθεί από τις αρχές, σήμερα θα συναντηθεί η μητέρα μου με τον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση, για να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Θα έρθει να πάρει την εξουσιοδότηση για να δούμε πώς θα κινηθούμε".

Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν γνώριζε ότι το έγγραφο που τής παρέδωσαν οι αστυνομικοί ήταν το πρόστιμο και τυχαία το είδε η κόρη της, η οποία είπε ότι: "Όταν μάζευα τα πράγματα από την τσάντα της, είδα το έγγραφο με το πρόστιμο. Ξαφνιάστηκε και η μητέρα μου και εγώ, μάλιστα μου είπε ούτε ένα ζευγάρι δεν πούλησα, δεν πήρα ούτε ένα ευρώ και θέλουν να πληρώσω και πρόστιμο 200 ευρώ;".

Η 90χρονη Σουσάνα Ηλιάδου δηλώνει πως αισθάνεται ευγνωμοσύνη και θέλει να ευχαριστήσει όλο τον κόσμο που της συμπαραστάθηκε από την πρώτη στιγμή. "Μέχρι και από τη Νορβηγία, την Αυστραλία, την Αθήνα από παντού, μας κάλεσαν ότι θα αναλάβουν να πληρώσουν τα 200 ευρώ από το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί", σχολίασε η κόρη της 90χρονης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκινεί η 90χρονη με τα τερλίκια: Σας ευχαριστώ όλους, θα σας ανάψω ένα κεράκι"

Νέα επίθεση Π. Πολάκη κατά Στουρνάρα

Την παραίτηση του Γ. Στουρνάρα ζήτησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή δημοσίευμα που εμπλέκει τον κο Πάσχα της ΤτΕ ΕΛΛ +0,37% σε κακουργηματικές διώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα δημοσιεύει την πληροφορία ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα στον προϊστάμενο της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών στην ΤτE.

Κατηγορείται ότι εισέπραξε ποσό που αγγίζει με τους τόκους τα 800.000 ευρώ ενώ με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στη τράπεζα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα φέρεται να υποστήριξε στον εισαγγελέα ότι ο γενναιόδωρος αυτός δανεισμός ήταν η ανταμοιβή του για τις καλές του υπηρεσίες στην Εθνική Τράπεζα.

«Δεν τρέπεται ο κος Στουρνάρας να τον έχει διευθυντή εποπτευόμενων εταιρειών», αναρωτήθηκε ο υπουργός και ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ΕΛΛ +0,37% για λόγους ευθιξίας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Π. Πολάκη κατά Στουρνάρα"

Μηδενίστηκε ο ELA για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Μηδενίστηκε η εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA - του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών σε ρευστότητα. Η Attica Bank ήταν η τελευταία που είχε την ανάγκη κεφαλαίων από τον ELA και πλέον έχει απεξαρτηθεί και αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πως την 1η Ιανουαρίου 2012 η ανάγκη του συνόλου των ελληνικών τραπεζών από τα κεφάλαια του ELA ήταν ύψους 17,43 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2018, όταν η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος των δανειστών, ο ELA ήταν ύψους 4,49 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνιζαν πως ο μηδενισμός του ELA δείχνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επανέρχεται στην κανονικότητα τους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηδενίστηκε ο ELA για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται απλή αναλογική & στις εκλογές ΚΕΔΕ, ΠΕΔ

Ρύθμιση με την οποία η απλή αναλογική που θεσμοθετήθηκε με τον «Κλεισθένη Ι» στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων θα ισχύσει και στην εκλογή των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, θα αλλάζει σημαντικά το ισχύον ΠΔ 75/2011.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

-Η εκλογή εκπροσώπων για τις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) από τα δημοτικά συμβούλια δεν θα γίνεται όπως σήμερα με βάση το ΠΔ 75/2011, το οποίο ορίζει ότι τα 3/5 προέρχονται από την πλειοψηφία και τα υπόλοιπα 2/5 από τις άλλες παρατάξεις αλλά με βάση την απλή αναλογική. Δηλαδή, ανάλογα με το ποσοστό που έχει κάθε παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο θα εκλέγει και τους αντίστοιχους εκπροσώπους που τις αντιστοιχούν. Για παράδειγμα αν ένας δήμος εκλέγει 10 εκπροσώπους στην ΓΣ της ΠΕΔ, ενώ μέχρι σήμερα στην παράταξη του δημάρχου αναλογούσαν έξι εκπρόσωποι και μόλις τέσσερις σε όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, από την στιγμή της ρύθμισης και μετά θα εκλέγει αριθμό εκπροσώπων με βάση το ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές.

-Θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των 500 μελών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ από την οποί εκλέγεται το 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με βάση το ΠΔ 75/2011, σήμερα στην ΓΣ της ΚΕΔΕ συμμετέχουν οι 325 δήμαρχοι και μόλις 175 δημοτικοί σύμβουλοι. Στόχος είναι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων να είναι τουλάχιστον ίσος ή και μεγαλύτερος από τον αριθμό των δημάρχων, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η νέα Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ που θα προκύψει τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο να αριθμεί 750 με 800 μέλη. Δηλαδή, 332 δήμαρχοι (σ.σ. μετά το «σπάσιμο» των πέντε δήμων) και άλλοι τόσοι ή και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.

-Συζητείται αν θα αλλάξει και η αναλογία στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι 31 εκ των οποίων 20 δήμαρχοι (19 που εκλέγονται +1, ο δήμαρχος Αθηναίων που συμμετέχει ex officio) και 10 δημοτικοί σύμβουλοι. Στόχος είναι η κατανομή, όπως στην Γενική Συνέλευση, να γίνεται ισομερώς ανάμεσα στους δημάρχους και στους δημοτικούς συμβούλους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται απλή αναλογική & στις εκλογές ΚΕΔΕ, ΠΕΔ"

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για στενό συνεργάτη του Γ.Στουρνάρα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας, στο δεξί χέρι του κεντρικού τραπεζίτη. Ο Γ. Πάσχας έλαβε ενδοϋπηρεσιακά (θαλασσο)δάνεια άνω των 800.000 ευρώ, το 2007, από την Εθνική Τράπεζα χωρίς να καταβάλλει ούτε σεντ του ευρώ.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιριών της ΤτΕ και πρώην επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας διώκεται για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ αλλά και για απλή συνέργεια σε απιστία και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώην ελεγκτής της Εθνικής Τράπεζας έλαβε το 2007 τρία ενδοϋπηρεσιακά δάνεια από την Εθνική Τράπεζα με προκλητικά ευνοϊκούς όρους και μη αποπληρωμή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583, ένα 119.053 και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς να αποπληρώνει κανένα εξ αυτών, προκαλώντας το ερώτημα για το αν οι ελεγχόμενοι στενοί συνεργάτες του διοικητή της ΤτΕ μπορούν να ασκούν έλεγχο. Προκαλείται, επίσης, το ερώτημα για το πώς τα ακαριαία αντανακλαστικά του Γ. Στουρνάρα ενεργοποιούνται για υποθέσεις που αφορούν «πολιτικούς του αντιπάλους», ενώ οι διώξεις στο περιβάλλον του δίνουν και παίρνουν με εκείνον να σφυρίζει αδιάφορα.

Να τονιστεί ότι πρόκειται για τον δεύτερο στενό συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ που διώκεται. Υπενθυμίζεται ότι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και κατά του διευθυντή της διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπ. Παντελιά, ο οποίος εμπλέκεται στη σκανδαλώδη υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Πλέον, ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να πράξει όσα έπραξε για το νόμιμο δάνειο Πολάκη και στην περίπτωση της παρανομίας του στενού του συνεργάτη.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για στενό συνεργάτη του Γ.Στουρνάρα"

Επιμένει η Παπακώστα: Νόμιμο το πρόστιμο για τα τερλίκια, η αστυνομία έκανε το σωστό

Για την υπόθεση της 90χρονης που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη επειδή πουλούσε τερλίκια χωρίς άδεια, και κατόπιν της επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ, τοποθετήθηκε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η ηλικιωμένη γυναίκα έμεινε πολλές ώρες στο τμήμα, προτού τελικά της επιτραπεί να αποχωρήσει, και ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι το περιστατικό ελέγχθηκε και ότι «ως προς τη συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στην ηλικιωμένη, αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ισχύουν καθόλου».

«Ρώτησα εγώ εδώ τους αρμοδίους και μου είπαν πώς ακριβώς συνέβη. Από εκεί και πέρα, για να μην είμαστε υποκριτές, θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουμε αν από μια ηλικία και πάνω θέλουμε να απαλλάσσονται οι πολίτες από την ευθύνη που ο νόμος σήμερα ορίζει. Εδώ είναι η Βουλή, αύριο να νομοθετήσουμε διαφορετικά» συμπλήρωσε επί τους θέματος η υφυπουργός, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται και να πυροβολείται γιατί εφάρμοσε τον νόμο, καλό ή κακό».

Ερωτηθείσα σχετικά με το πρόστιμο, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι τα 200 ευρώ θα τα πληρώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «διότι το κράτος επέβαλε το πρόστιμο κατά νόμο».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η Παπακώστα: Νόμιμο το πρόστιμο για τα τερλίκια, η αστυνομία έκανε το σωστό"

Υπουργός Εξωτερικών Βενεζουέλας: Δεν μεταφέρουμε χρυσό μέσω Ελλάδας

Απορρίπτει τις κατηγορίες για χρήση ελληνικών αεροδρομίων από την κυβέρνησή του και κάνει λόγο για «διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό» εναντίον της χώρας του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ιβάν Χιλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.

Έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες από τότε που ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «ανέλαβε» την εξουσία στη χώρα του χωρίς να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το αυξανόμενο κλίμα δυσφορίας του λαού απέναντι στον πρόεδρο Μαδούρο. Ο χρόνος φαίνεται να κυλά σε βάρος του Γκουαϊδό, όπως τουλάχιστον παραδέχονται εκπρόσωποι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Ο κ. Χιλ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά θέματα, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, σε μία από τις συχνές επισκέψεις του στην Ευρώπη.

«Απόφαση των πιλότων και όχι των πολιτικών οι ενδιάμεσες προσγειώσεις»

Ο Ιβάν Χιλ μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων για τις «μυστηριώδεις» πτήσεις κρατικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, μια εξ αυτών με επιβάτη τον προϊστάμενό του, υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα. «Ο υπουργός βρισκόταν σε συνάντηση στο Ντουμπάι και προσγειώθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό, για να συνεχίσει μετά το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια διάβασα διάφορα στον τύπο. Είναι απίστευτο ότι τα ΜΜΕ συνεχώς χτυπούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με θεωρίες συνομωσίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που το κυβερνητικό αεροσκάφος πετά πάνω από την Ευρώπη, την Κίνα, την Εγγύς Ανατολή, πρέπει να γίνονται ενδιάμεσες προσγειώσεις τεχνικής φύσης, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία και τη Σουηδία. Πρόκειται καθαρά για απόφαση των πιλότων σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης και όχι των πολιτικών».

Ο κ. Χιλ επιβεβαιώνει ότι στο VIP του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Χόρχε Αρεάσα δεν είχε καμία συνάντηση με Έλληνα πολιτικό ή εκπρόσωπό του και αποκαλεί αποκυήματα φαντασίας τα περί μεταφοράς χρυσού στο εξωτερικό μέσω ελληνικών αεροδρομίων. «Πρόκειται για ιστορίες φαντασίας. Ορισμένα ευρωπαϊκά κόμματα, κυρίως της Δεξιάς, ακόμη και στη Λατινική Αμερική, έχουν συμφέρον να μετατρέψουν την περίπτωση της Βενεζουέλας σε εσωτερική υπόθεση και να την χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν την κυβέρνησή τους. Το συγκεκριμένο Falcon είναι παλαιό και πρέπει να εφοδιάζεται κάθε 6 ώρες. Έχω ταξιδέψει συχνά με αυτό και ξέρω. Εξ άλλου οι εξαγωγές ορυκτών δεν γίνονται κρυφά και με αυτόν το τρόπο». Ο Ιβάν Χιλ χαρακτηρίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ως σχέσεις σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και ειλικρίνειας. «Είναι σημαντική χώρα για μας μέσα στην ΕΕ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε σχέσεις, όπως με όλες τις άλλες στην ΕΕ».

«Υφιστάμεθα διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό»

Η παρουσία ρωσικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Καράκας «Σίμον Μπολίβαρ» με 100 Ρώσους στρατιώτες πυροδότησε φήμες περί στρατιωτικής αρωγής από τη Μόσχα στο πολύ πιθανό σενάριο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης μέσω Κολομβίας.

Ο Ιβάν Χιλ πριν από λίγες εβδομάδες είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε, είχε συζητήσεις μόνο για διμερή θέματα κυβερνητικής συνεργασίας. «Εξάλλου διαθέτουμε στρατό και λαό, έχουμε πλήρη ικανότητα να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας. Δεχόμαστε τη συνεχή απειλή της κυριότερης παγκόσμιας πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, αλλά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Δεν έχουμε ανάγκη εξωτερικής συνδρομής».

Το πολιτικό αδιέξοδο αυτήν την περίοδο είναι πλήρες με τον Χουάν Γκουαϊδό και τη διεθνή κοινότητα να ζητούν νέες δημοκρατικές πολιτικές αλλαγές και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να τις απορρίπτει. «Μα ο πρόεδρος Μαδούρο εξελέγη για την περίοδο 2019 μέχρι 2025. Μέχρι τότε θα βρίσκεται στην προεδρία, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας. Η μόνη δυνατότητα να απομακρυνθεί είναι δια της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές του 2024. Το Σύνταγμα προβλέπει επίσης μια δυνατότητα το 2022 δια της ενεργοποίησης του άρθρου για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος. Εάν η αντιπολίτευση θέλει να το ενεργοποιήσει, θα πρέπει να το κάνει το 2022. Άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει. Για τις εξελίξεις στη χώρα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός, ούτε η Μογκερίνι ούτε ο Τραμπ είναι αρμόδιοι να βαθμολογούν και να υποδεικνύουν ποιες εκλογές είναι νόμιμες ή όχι στη χώρα».

Στην ερώτηση αν «ο λαός αγαπά τον Μαδούρο; Έχει κάνει ο πρόεδρος την αυτοκριτική του για την άθλια κατάσταση του λαού; Ακούστηκε ότι τον βρίζουν δημοσίως».

«Η κύρια αιτία της κρίσης είναι το μπλοκάρισμα των αποθεματικών μας στο εξωτερικό. Υπάρχουν 50 δις δολάρια μπλοκαρισμένα σε όλες τις τράπεζες του κόσμου. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, τρόφιμα και φάρμακα. Η κατάσταση με τον πληθωρισμό δεν προκλήθηκε από λάθη της κυβέρνησης. Φυσικά όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου κάνουν λάθη στις αποφάσεις τους, αλλά το κύριο πρόβλημά μας είναι ο στραγγαλισμός των τραπεζών» απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Ο Ιβάν Χιλ ρωτήθηκε για την απέλαση του Γερμανού πρέσβη από τη χώρα αλλά και γιατί «δεν συνελήφθη ο Γκουαϊδό στο αεροδρόμιο, όταν έμπαινε στη Βενεζουέλα από περιοδεία στη Λατινική Αμερική, αφού είχε παραβιάσει δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη Βενεζουέλα».

«Κηρύξαμε τον Γερμανό πρέσβη persona non grata, γιατί παρενέβαινε συνεχώς στα εσωτερικά μας, μόνο φέτος 3 με 4 φορές. Όλες οι περιπτώσεις είχαν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας, την εκλογή του προέδρου Μαδούρο αμφισβητώντας την νομιμότητά της. Μίλησε δημοσίως κατά του Συντάγματός μας, κατά της βούλησης του λαού, κι αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Οι σχέσεις με όλες τις χώρες σε διπλωματικό επίπεδο διέπονται από τη Σύμβαση της Βιέννης. Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν μίλησε στο αεροδρόμιο για θέματα εσωτερικής φύσης. Δεν είναι στην αποστολή ενός πρέσβη να μιλά για εσωτερικά θέματα. Σε ότι αφορά τον Γκουαϊδό, πρόκειται για θέμα που άπτεται της δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Διεξάγονται έρευνες σε βάρος του που θα πάρουν τον δρόμο τους».

Ο κ. Χιλ αναφέρθηκε και στον Κομαντάντε Τσάβες και στο τι θα έκανε να θα βρισκόταν εν ζωή: «Είμαι σίγουρος ότι θα έμπαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, στον δρόμο μαζί με τον λαό. Είμαι σίγουρος ότι και ο πρόεδρος Μαδούρο κάνει ακριβώς το ίδιο που θα έκανε και ο πρόεδρος Τσάβες».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός Εξωτερικών Βενεζουέλας: Δεν μεταφέρουμε χρυσό μέσω Ελλάδας"

Πρώτη κατοικία – Δραγασάκης: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό – Θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο»

«Πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Στο 25% υπολογίζουν οι τράπεζες το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Στις 5 το απόγευμα αποφασίσθηκε να γίνει και με ακρόαση πέντε φορέων, η συζήτηση της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Πρόκειται «για έναν έντιμο συμβιβασμό» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζοντας «H κυβέρνηση στο θέμα αυτό λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Είναι ένα δύσκολο θέμα, καθώς η επίλυση έχει ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν τρεις παράγοντες: η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική κατάσταση και η κατάσταση των τραπεζών. Γι αυτό χρειάστηκε χρόνος. Εγώ θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο, αλλά πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup, γιατί είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας».

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέτουμε σε σύστημα προστασία και τα επιχειρηματικά δάνεια» και απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να έρθει η τροπολογία αυτή ως νομοσχέδιο για να υπάρχει χρόνος να ακουστούν φορείς και να γίνει διεξοδική συζήτηση είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες όλων των βουλευτών για να ακουστούν οι θέσεις των φορέων, αλλά να ξέρετε ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν η θέση των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών. Εάν ήταν να έχουμε την θέση των τραπεζών το θέμα αυτό θα είχε λήξει προ πολλού. Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τους δανειολήπτες και με τις συζητήσεις με τις τράπεζες και με τους θεσμούς. Να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα εκείνων που πήραν δάνεια αλλά λόγω συνθηκών έμειναν άνεργοι, έχασαν εισοδήματα και είναι σε δυσκολία και αδυνατούν να τα εξοφλήσουν. Και για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός εγγράφει ένα ποσό για να αποπληρώνεται αυτό το ποσό προς τις τράπεζες για εκείνους που πραγματικά αδυνατούν».

«Εγώ θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο, αλλά πρέπει η τροπολογία αυτή να έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup, γιατί είτε με μνημόνιο είτε όχι, οι τράπεζες όλες είναι στο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας»

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ερωτηθείς πόσο εκτιμάται το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, είπε ότι «οι τράπεζες το υπολογίζουν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 25% επί του συνόλου αλλά είναι δύσκολο να το ξεχωρίσει κανείς. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές, αλλά δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι». Σημείωσε επίσης ότι: «μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών γιατί έχουν πληρωθεί δεκάδες δις για να μην καταρρεύσουν, να μην θυσιάσουμε όμως τα πάντα είτε προς την μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη» και κατέληξε ότι «μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την Βουλή, το θέμα είναι στις τράπεζες να προχωρήσουν τις διαδικασίες».

Η συμβιβαστική πρόταση που υπήρξε στο αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν κατ εξαίρεση φορείς σε ακρόαση το απόγευμα στην Επιτροπή ήταν να κληθούν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Δανειοληπτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος , η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΣΣΕΕ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη κατοικία – Δραγασάκης: «Κάναμε έναν έντιμο συμβιβασμό – Θα ήθελα να είχα και άλλο χρόνο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news