facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Νέο «κράξιμο» κατά Παππά στη Βέροια: Δείτε το βίντεο

Αποδέκτης νέων αποδοκιμασιών έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Βέροια ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς βρέθηκε στην πόλη της Μακεδονίας για να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ευρωεκλογές και τα διλήμματα της εποχής μας».

Στο σημείο βρέθηκαν πολίτες που τον αποδοκίμασαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».



Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και χθες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς.

Η ψυχρή υποδοχή του κόσμου, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και η παταγώδης αποτυχία στην εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να εγκαταλείψει το πρωί την περιοχή και να ματαιώσει την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ωστόσο, ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις και για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, ανακοίνωσε το απόγευμα ότι το πρόγραμμα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά θα «τρέξει» κανονικά.

Κατόπιν όλων αυτών ο Νίκος Παππάς επέστρεψε στη Βέροια όπου για μια ακόμη φορά έγινε αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως μεταδίδει το veriotis.gr αρκετός κόσμος βρέθηκε έξω από την αίθουσα που μιλούσε ο υπουργός, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση με αιχμή το θέμα της Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διαμαρτυρίες για την πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό έγιναν και μέσα στην αίθουσα που μιλούσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Δείτε τα βίντεο του veriotis.gr





δείτε και τις φωτογραφίες που δημιοσίευσε το veriotis.gr
53820947
54350211_2501787803381564_8291414569423732736_n
54417735_420043591906386_8427785983004508160_n_-_Αντιγραφο
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «κράξιμο» κατά Παππά στη Βέροια: Δείτε το βίντεο"

Υπ. Παιδείας: «Δυσάρεστη εξέλιξη» η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας

«Η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, εκπροσώπους της Πολιτείας, διανοούμενους και κληρικούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα μιας νέας οριοθέτησης των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας προς όφελος της ίδιας της Εκκλησίας, της κοινωνίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους». Αυτό σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις», σημειώνεται και σε έντονο τόνο επισημαίνεται ότι «δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε μια ολοκληρωμένη κι αναλυτική πρόταση της Πολιτείας να είναι μία άρνηση χωρίς κανένα επιχείρημα». «Η κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να διεξάγει ειλικρινή κι εξαντλητικό διάλογο εντός του πλαισίου της συμφωνίας της 6/11/2018, χωρίς εξαιρέσεις, επιλεκτικές προτιμήσεις και εκ των υστέρων τελεσίγραφα, όπως αυτά που τέθηκαν με τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας», επισημαίνεται.

Αναλυτικότερα, το ΥΠΠΕΘ αναφέρει: «Η ιστορική συμφωνία της 6/11/2018, όπως ανακοινώθηκε, από κοινού, από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο είναι η μόνη σοβαρή και υλοποιήσιμη πρόταση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας που κατατέθηκε δημόσια κι αποτέλεσε τη βάση για τη διαβούλευση που επακολούθησε τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση επιθυμεί λύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας».

Το υπουργείο σημειώνει ότι «αποσπασματικές λύσεις για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί είναι μια μέθοδος του παλιού πολιτικού καθεστώτος που έχει ναυαγήσει μαζί του» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι άξονες της συμφωνίας συγκροτούν μια ενιαία ολότητα και δεν μπορούν να τεμαχιστούν.

Τέλος, αναφέρει ότι καθ’ όλο το διάστημα διαλόγου των δυο πλευρών, η Εκκλησία δεν έθεσε υπ’ όψιν της κυβέρνησης κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση και ότι δεν δέχθηκε να συζητήσει την πρόταση για το μισθολογικό».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Παιδείας: «Δυσάρεστη εξέλιξη» η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας"

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Mr Bitcoin

Τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας με την εξέταση των μαρτύρων αλλά και του ίδιου του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως "Mr Bitcoin", αποφάσισε αργά το βράδυ το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου εκδικαζόταν η αίτησή του για αποφυλάκιση και έκδοσή του στη χώρα του. Το δικαστήριο παράλληλα απέρριψε αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του. Η επόμενη δικάσιμος θα ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin – και αρχικά είχε ζητηθεί η έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Ο 39χρονος που είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του πάσχει από καρκίνο, είναι σε κατάσταση εξάντλησης, καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 90 ημέρες.

Μάλιστα, για την μεταφορά του στα δικαστήρια χρειάστηκε ιδιωτικό ασθενοφόρο, που συνοδευόταν από αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι ο πραγματικός λόγος της υποβολής του σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι κάποια εγκληματική δράση, αλλά η τεχνογνωσία την οποία κατέχει και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική και νομισματική απελευθέρωση των ανθρώπων.

Η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται – και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο – είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα στα διεθνή έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί.

Αρχικά η πρόταση της εισαγγελέως στο αίτημα του Βίνικ, ήταν ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να εξετάσει το αίτημα άρσης της κράτησής του, με το αιτιολογικό ότι κρατείται δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος και για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερο όριο κράτησης και ειδικός ποινικός νόμος – ο 3251/2004.

«Έχουμε έγγραφα που θα καταθέσουμε αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν κρατείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» αντείπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ζητώντας ο πελάτης της να ακουστεί στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι ο Βίνικ δέχεται απειλές για τη ζωή του μέσα στις φυλακές και ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πεθάνει από την απεργία πείνας που πραγματοποιεί.

«Ο Αλεξάντερ κρατείται 20 μήνες από τις 25/07/2017 […] Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα – και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες στο ανώτατο απαραβίαστο όριο» σημείωσε η κ.Κωνσταντοπούλου.

Ο Ρώσος συνήγορος του Βίνικ, είπε στο δικαστήριο ότι οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία έχουν άρει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πελάτη του και πλέον δεν ισχύει.

Ανέφερε επίσης, ότι ο πελάτης του κρατείται σε ειδικό χώρο στο νοσοκομείο των φυλακών και ότι η μη ακροάσή του από τα δικαστήρια, αλλά και οι συνεχείς μεταγωγές, τον έχουν φέρει σε απελπισία. Έως σήμερα δεν έχει ενημερωθεί για ποιον λόγο παραμένει προφυλακισμένος, τόνισε.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της ανέφερε τα εξής:

«Η υπεράσπιση του Αλεξάντερ Βίνικ επιμένει στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, στην εξέταση των μαρτύρων και στην εξέταση του ίδιου. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να μην ακουστεί κανείς, αποφάσισε την πρόοδο της διαδικασίας και την εξέταση των στοιχείων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά θα ακουστεί ο Αλεξάντερ μετά από όλους αυτούς τους μήνες που κρατείται. Στις 28 Μαρτίου θα ξέρουμε την επόμενη δικάσιμο και εκεί θα συνεχιστεί η εξέταση των μαρτύρων που είναι πολύ σημαντική, η κατάθεση των εγγράφων και η τοποθέτηση του ίδιου του Αλεξάντερ, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται και μάχεται για την ίδια του τη ζωή και την οικογένειά του, για την αξιοπρέπειά του, για τα δικαιώματά του, για την ελευθερία του. Γι’ αυτά που το ελληνικό κράτος και το Σύνταγμα, είναι ταγμένα για να προστατεύουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Mr Bitcoin"

Η ποινή στον αλεξιπτωτιστή που τραγουδούσε το «Μακεδονία Ξακουστή»

Με έξι μέρες κράτηση τιμωρήθηκε ο Κρητικός καταδρομέας και αλεξιπτωτιστής μετά τη δημοσίευση selfie βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο ίδιος να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή» την ώρα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο.

Σύμφωνα με το ekriti.gr που επικαλείται πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η τιμωρία επιβλήθηκε μετά το πέρας της Άτυπης Προκαταρκτικής Εξετάσεως που είχε διαταχθεί σε βάρος του αλεξιπτωτιστή Εμμανουήλ Μπούχλη όταν έγινε γνωστό το περιστατικό.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε από τον Διοικητή της ΣΧΑΛ για παράβαση των κανόνων ασφαλείας στη διάρκεια του άλματος στατικού ιμάντα και μόνο, αφού το προαναφερθέν εμβατήριο – συμφώνως με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ – είναι νόμιμο και επομένως δεν υπήρχε αδίκημα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο έγκριτος στρατιωτικός συντάκτης Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Να σημειωθεί πως ο καταδρομέας έχει δώσει την δική του απάντηση μέσω μακροσκελούς ανάρτησης στο Facebook, τονίζοντας πως δεν ντρόπιασε κανέναν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ποινή στον αλεξιπτωτιστή που τραγουδούσε το «Μακεδονία Ξακουστή»"

Google: Απαντά για το πρόστιμο – μαμούθ της ΕΕ!

Απάντησε η Google για το νέο πρόστιμο που της επέβαλε η ΕΕ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Με μια λιτή δήλωση αντέδρασε η Google στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της επιβάλει νέο πρόστιμο, αναφέροντας ότι στο μέλλον θα δώσει μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές της.

Η απάντηση της Google στο νέο… χαστούκι της ΕΕ

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων της Gοogle, Κεντ Γουόκερ: «Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων.

Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους προσεχείς μήνες θα κάνουμε περαιτέρω επικαιροποιήσεις προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές, στην Ευρώπη».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. ευρώ στη Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Google
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Goοgle έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, επιβάλλοντας σειρά περιοριστικών ρητρών σε συμβόλαια με ιστοτόπους τρίτων, οι οποίες δεν επέτρεπαν στους ανταγωνιστές της Google να τοποθετούν τις δικές τους διαφημίσεις αναζήτησης στους εν λόγω ιστοτόπους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Google: Απαντά για το πρόστιμο – μαμούθ της ΕΕ!"

«Μπλακ-άουτ» στον... μισό Βόλο και σε χωριά του Πηλίου

Στο σκοτάδι βυθίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης και για αρκετά λεπτά της ώρας -όσα χρειάστηκαν δηλαδή τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ για να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες- ο μισός Βόλος και το μισό Πήλιο, από το κέντρο της πόλης μέχρι και την Άφησσο, λόγω πτώσης του μετασχηματιστής στον Υποσταθμό της Άλλης Μέριας.

Τα ίδια λεπτά καταγράφηκαν αρκετές κλήσεις για εγκλωβισμούς στα ασανσέρ, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να κάνει με την σειρά της τις παρεμβάσεις της, όπως μετέδωσε το e-volos.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπλακ-άουτ» στον... μισό Βόλο και σε χωριά του Πηλίου"

Το ΕΛΚ έδιωξε το κόμμα του Β.Ορμπάν!

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέβαλε από τις τάξεις του το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν, Fidesz.

Στην ψηφοφορία που έγινε, μόλις 3 μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της αποπομπής του Ούγγρου πρωθυπουργού, ενώ 190 τάχθηκαν υπέρ.

«Η αποβολή του Fidesz έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του ΕΛΚ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

«Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», ανέφερε ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Fidesz προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό.

Οποιαδήποτε αναστολή της συμμετοχής στο ΕΛΚ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά την αξιοπρέπεια του Fidesz και της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΤΙ.

Το αίτημα της αποπομπής του κόμματος του Ορμπαν από το ΕΛΚ, την παράταξη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το απαρτίζουν.

Ανάμεσά τους και η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul, είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, τονίζοντας ότι ο Ορμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΕΛΚ έδιωξε το κόμμα του Β.Ορμπάν!"

Προσωρινή τροποποίηση στα δρομολόγια λεωφορείων στις Αχαρνές λόγω εργασιών

Προσωρινή τροποποίηση των λεωφορειακών γραμμών 721 (ΑΧΑΡΝΑΙ-ΚΗΦΙΣΙΑ) και Α10 (ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ-ΑΧΑΡΝΑΙ) θα πραγματοποιούνται έως την Παρασκευή22.03.2019 λόγω εργασιών επί της οδού Παγκάλου, μεταξύ των οδών Πάρνηθος και Σαλαμίνος στον Δήμο Αχαρνών. Επιπλέον, προσωρινή τροποποίηση θα υπάρξει και στις λεωφορειακές γραμμές 504 ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ-ΣΙΔ. ΣΤ. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ-ΚΗΦΙΣΙΑ, 725 ΑΧΑΡΝΑΙ (ΜΕΣΟΝΥΧΙ)-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ) και726 ΑΧΑΡΝΑΙ (ΜΕΣΟΝΥΧΙ)-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ (ΒΟΥΝΟ) , λόγω εργασιών επί της δεξιάς λωρίδας με κατεύθυνση προς Θρακομακεδόνες (Βουνό) της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (μεταξύ των κάθετων οδών Πρωταγόρα και Αριστοτέλους) στον Δήμο Αχαρνών, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 26.03.2019 έως την Παρασκευή 29.03.2019, ως εξής:


Λεωφορειακή γραμμή 721
  • από τέρμα προς αφετηρία (προς Αχαρνές)
Από Σαλαμίνος, αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως, δεξιά Αριστοτέλους, αριστερά Πάρνηθος, δεξιά Μεσονυχίου (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).
Λεωφορειακή γραμμή Α10
  • από αφετηρία προς τέρμα (προς Αχαρνές)
Από Σαλαμίνος, αριστερά Εθνικής Αντιστάσεως, δεξιά Αριστοτέλους, αριστερά Πάρνηθος και συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.
Λεωφορειακή γραμμή 504
  • προς Θρακομακεδόνες
Από Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Πρωταγόρα, δεξιά Πλ. Αριστοτέλους (ΑΦΕΤΗΡΙΑ).
Λεωφορειακή γραμμή 725
  • προς Θρακομακεδόνες (Αριστοτέλους)
Από Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Πρωταγόρα, δεξιά Πλ. Αριστοτέλους, δεξιά κυκλικά την Πλ. Αριστοτέλους, δεξιά Ορφέως και συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.
Λεωφορειακή γραμμή 726
  • προς Θρακομακεδόνες (Βουνό)
Από Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Ορφέως, δεξιά Πλ. Αριστοτέλους, δεξιά κυκλικά την Πλ. Αριστοτέλους, δεξιά Δημοκρίτου, αριστερά Μεγάλου Αλεξάνδρου, αριστερά Πρωταγόρα, δεξιά Πλ. Αριστοτέλους, δεξιά Αριστοτέλους, αριστερά Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνέχεια όπως η εγκεκριμένη διαδρομή.
Σημείωση :
Στο τμήμα των τροποποιημένων διαδρομών, τα λεωφορεία θα κάνουν στάση στις υπάρχουσες στάσεις των άλλων γραμμών.
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή τροποποίηση στα δρομολόγια λεωφορείων στις Αχαρνές λόγω εργασιών"

«Όχι» της Ιεραρχίας στην αλλαγή του καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Να εμμείνει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, δηλαδή να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αποφάσισε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ωστόσο δεν δέχεται καμία αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της στις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές για την ανεξιθρησκία και την προστασία της οικογένειας.

Το σχετικό ανακοινωθέν που εξεδόθη έχει ως εξής:

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, στην δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνέχεια της χθεσινής εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και της επ' αυτής συζητήσεως, ομοφώνως απεφάσισε σήμερα:

1. Συγχαίρει την Ειδική Συνοδική Επιτροπή «Διαλόγου Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος» για το ότι έφερε εις πέρας την αποστολή που της ανατέθηκε από την Ιεραρχία και για την από 19.3.2019 Εισήγηση.

2. Εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, ήτοι να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά «να εμμείνη στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

3. Προσδιορίζει έτι περαιτέρω τα θέματα, στα οποία θα συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, ήτοι τις οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.1952.

4. Αποδέχεται το υπ' αριθμ. πρωτ. 464/206/8.2.2019 κείμενο θέσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εστάλη κατόπιν εισηγήσεως της Ειδικής Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής στις 12.2.2019, σχετικά με τις προταθείσες προς αναθεώρηση διατάξεις των άρθρων 3, 13 παρ. 5, 21 παρ. 1, 33 παρ. 2 και 59 παρ. 1-2 του Συντάγματος.

5. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ανωτέρω επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή και ευελπιστεί ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σισανίου και Σιατίστης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι' εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 8 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη και μία λευκή ψήφος. Κατόπιν η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι' εκλο­γής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης δι' εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ψήφους 73

2) Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ψήφους 32

3) Αρχιμανδρίτης κ. Xριστοφόρος Αγγελόπουλος, ψήφους 14

Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Κατά την δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, με 71 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Εκλογές νέων Μητροπολιτών

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι' εκλογής έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 14 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης δι' εκλο­γής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, ψήφους 52

2) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, ψήφους 50

3) Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, ψήφους 21

Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος, με 38 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Ψωίνος, έλαβε 38 ψήφους. Επίσης ευρέθη και μία λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Περιστερίου. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι' εκλογής έλαβε 63 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 13 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου δι' εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ψήφους 68

2) Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 9

3) Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος, ψήφους 6

Επίσης ευρέθησαν και 4 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Περιστερίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, με 63 ψήφους επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Καραμολέγκος έλαβε 1 ψήφο. Επίσης ευρέθησαν 12 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι Εψηφισμένοι Μητροπολίτες, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, Περιστερίου κ. Κλήμης καί Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου θα τελεσθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη 21 Μαρτίου ε.έ.»

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι» της Ιεραρχίας στην αλλαγή του καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών"

ΣτΕ: Οριστική έξοδος των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία

Την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ ανοίγει για όλες τις εργολαβικές εταιρίες φύλαξης, καθαριότητας και σίτισης απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία απορρίπτει οριστικά τις αιτήσεις αναστολών που είχαν κατατεθεί από τους εργολάβους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η απόφαση αυτή εκδόθηκε στο πλαίσιο πρότυπης δίκης που σημαίνει ότι είναι δεσμευτική για όλα τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία που είχαν χορηγήσει αναστολές υπέρ των εργολάβων, παγώνοντας τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε εργαζόμενους – και όχι σε εργολαβικές εταιρίες.

Με βάση την απόφαση αυτή του ΣτΕ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο αφορούσε η πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή των εργολάβων, προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής προκήρυξης στο ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις για τις 165 συνολικά θέσεις εργασίας στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης.

Την ίδια πεπατημένη καλεί το υπουργείο Υγείας να ακολουθήσουν όλες οι διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων που χρησιμοποιούν εργολαβικές εταιρείες στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης. Μάλιστα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση πως θα σταλεί εγκύκλιος τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας, προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και τους Διοικητές των Νοσοκομείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Οριστική έξοδος των εργολάβων από τα δημόσια νοσοκομεία"

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για Σάμο και Βίλια

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη Σάμο και τα Βίλια.

Όπως είναι γνωστό στη Σάμο μαθητές δημοτικού σχολείου με απόφαση των γονέων τους απείχαν από τα μαθήματά τους αντιδρώντας στη λειτουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων μέσα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Σε ό,τι αφορά τα Βίλια πρόσφυγες δέχθηκαν επίθεση σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Τα δύο αυτά περιστατικά οδήγησαν την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό στην παραγγελία προς τους προισταμένους των Εισαγγελιών των περιοχών προκειμένου να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με την παραγγελία της κ. Δημητρίου θα πρέπει να ερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αν στις δύο αυτές υποθέσεις έχουν ενδεχομένως εφαρμογή διατάξεις του νόμου που τιμωρεί τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για Σάμο και Βίλια"

Εισαγγελείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα: Παραγράφονται βασικά αδικήματα

Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε για δεύτερη, συνεχόμενη, μέρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριος Μιχαηλίδης για το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι ήδη σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τις έντονες διαφωνίες και επιφυλάξεις εξέφρασε ο κ. Μιχαηλίδης για μια μεγάλη σειρά διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα αλλαγής των δύο Κωδίκων μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων.

Πάντως, επισήμανε ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδίκων είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης, σε κάθε τόνο, επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν οι διατάξεις αυτές του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31.3.2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα και οι θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται με τους νέους Κώδικες δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε, στην παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από 9 συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Μάλιστα, εξέφρασε την απορία, γιατί τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν αναζήτησαν στατιστικά στοιχεία, αλλά και τα οργανικά κενά που υπάρχουν στα δικαστήρια και τις Εισαγγελίες, πριν συμπεριλάβουν στους Κώδικες τις διατάξεις για την επιβολή της κοινωνικής εργασίας ως κύρια ποινή.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, ανέφερε ότι "επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε", ενώ είπε ότι θα συγκληθεί αύριο η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων των Κωδίκων.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα για τα οποία διατύπωσε τις ενστάσεις του εισαγγελικού κλάδου, που μεταξύ των άλλων είναι:

-Οι διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε Δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση (ακόμη και ο δήμαρχος στον εαυτό του) διαφορετικά η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.

-Οι διατάξεις που προβλέπουν, ότι το αδίκημα της κλοπής, στο μέλλον δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση.

Ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Εξάλλου, αναφέρθηκε σε μια σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας "πως θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες τη νύκτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;"

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα: Παραγράφονται βασικά αδικήματα"

251 ΓΝΑ: Συνελήφθη γιατρός για φακελάκι! Πιάστηκε στα… πράσα με τα λεφτά

Γιατρός του 251 ΓΝΑ συνελήφθη για χρηματισμό, καθώς πιάστηκε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός του 251 ΓΝΑ είχε ζητήσει από ιδιώτη ασθενή που πάσχει από σοβαρή αρρώστια, 1.000 ευρώ για να του εξασφαλίσει εισαγωγή στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, και επιλήφθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "251 ΓΝΑ: Συνελήφθη γιατρός για φακελάκι! Πιάστηκε στα… πράσα με τα λεφτά"

Ζάεφ: Η Ελλάδα ας πει αν μιλούν «μακεδονικά» στο έδαφός της

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα ρίχνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, καλώντας την να απαντήσει εάν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα.

Σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, o Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια. «Η Συμφωνία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να εξηγηθεί πολύ εύκολα, αν υπάρχει κλίμα αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο γεγονός είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" έχει γίνει αποδεκτή στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή, αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσές. Η "μακεδονική" γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας» δήλωσε συγκεκριμένα.

Στην ερώτηση αν στην Ελλάδα ομιλείται η «μακεδονική», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να απαντήσει για το θέμα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» δήλωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η «μακεδονική» κληρονομιά είναι διαφορετική από την ελληνική και επικαλούμενος το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Η Ελλάδα ας πει αν μιλούν «μακεδονικά» στο έδαφός της"

Πρώτη κατοικία: «Επιστρέφουν το γάντι» στην κυβέρνηση πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην Ελλάδα η απόφαση, αλλά έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, λένε Ευρωπαϊκές πηγές. Άλλο τι θα κατατεθεί στη Βουλή, άλλο τι τελικά θα νομοθετηθεί, επισημαίνουν. τονίζεται ότι απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ευρωπαϊκές πηγές όχι μόνον «σήκωσαν το γάντι» της κυβέρνησης περί μονομερούς νομοθέτησης για την πρώτη κατοικία, αλλά το «επέστρεψαν» στην Αθήνα. «Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί«, ανέφεραν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ.

Αν και οι ίδιες πηγές επισήμαιναν πως η τελική απόφαση για την πρώτη κατοικία είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση, τόνιζαν αφενός πως «εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και αφετέρου πως «η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις«. Σημείωναν δε πως εκτός από την ΕΚΤ έχει λόγο για την πρώτη κατοικία ακόμη και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Οι Βρυξέλλες πρόσθεταν πάντως πως η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την πρώτη κατοικία και την προστασία της, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με δεδομένη αυτή την πρόθεση, προσθέτουν, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Σημείωναν δε πως υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες για την πρώτη κατοικία χαρακτηρίζονται -από τις ίδιες πηγές- τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία για την πρώτη κατοικία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη κατοικία: «Επιστρέφουν το γάντι» στην κυβέρνηση πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Νέα σκίτσα του Αρκά για την επαγγελματική... σταδιοδρομία του Τσίπρα

Δύο νέα σκίτσα σχετικά με το επάγγελμα του πρωθυπουργού, δημοσίευσε σήμερα στο Facebook ο Αρκάς.
 
Στο πρώτο σκίτσο, ο Τσίπρας παίζει με έναν συνομήλικό του στην παραλία φτιάχνοντας κάστρα. Ο μικρός Αλέξης έχει κάνει απλώς ένα βουναλάκι από άμμο, ενώ ο συμμαθητής του έχει φτιάξει ένα πανέμορφο κάστρο. Ο επιμελής πιτσιρικάς ρωτά: Τι είπαμε ότι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;». «Πολιτικός μηχανικός» απαντά απτόητος ο Τσίπρας.

Στο δεύτερο σκίτσο ο Αρκάς επισημαίνει καυστικά ότι γι' αυτά που περνάει σήμερα η χώρα, φταίνε οι εργολάβοι οικοδομών που δεν του έδωσαν καμία δουλειά και ανγκάστηκε να βγει στην πολιτική!».

Δείτε τα σκίτσα

arkas-tsipras-1

arkas-tsipras-2
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σκίτσα του Αρκά για την επαγγελματική... σταδιοδρομία του Τσίπρα"

ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για την αναγραφή προέλευσης στο γάλα

Μετά την ανακοίνωση που αφορούσε στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε δελτίο Τύπου, παρέχοντας διευκρινίσεις για την κείμενη νομοθεσία.

«Η κείμενη εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης. Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη "χώρα" προέλευσης του γάλακτος.

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα με τον Ν.4492/2017 (Α΄156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β΄1295) Υπουργική Απόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι :

α) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως "προέλευση Ελλάδα" ή προτιμότερα "Προέλευση γάλακτος : Ελλάδα".

Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεκμηριωμένα αμιγώς Ελληνικό γάλα, πρέπει στα προϊόντα τους να αναγράφεται επακριβώς η εξής σήμανση με το παρακάτω λεκτικό, "προέλευση Ελλάδα" ή προτιμότερα "προέλευση γάλακτος Ελλάδα". Κάθε άλλη σχετική επισήμανση (με σημαίες, ποσοστά και "σήματα"), που συσκοτίζει τον καταναλωτή στο θέμα της προέλευσης του γάλακτος, θεωρείται ανεπαρκής έως παραπλανητική και στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού.

β) αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως :


  • "Προέλευση γάλακτος : Όνομα χώρας", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. "Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)".
  • "Προέλευση γάλακτος Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
  • "Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί :

α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και

β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, την διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Διευκρινίσεις για την αναγραφή προέλευσης στο γάλα"

Παράταση για το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Μέι

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Έγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για να τον πληροφορήσω, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε η Τερέζα Μέι. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου επρόκειτο θεωρητικά να επισυμβεί στις 29 Μαρτίου. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά την σύνοδο κορυφής, αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων» αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit, θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου, εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες, λόγω της παραμονής της Βρετανίας. Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται, ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Μέι"

Ψηφίστηκε η «τροπολογία Κουντουρά - Δανέλλη» για τις ευρωεκλογές

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία που επιτρέπει σε εν ενεργεία βουλευτές να μετέχουν ως υποψήφιοι και στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για την ρύθμιση που η αντιπολίτευση αποκαλεί «τροπολογία Κουντουρά» εξηγώντας ότι η κυβέρνηση τροποποιεί την εκλογική νομοθεσία για να εξυπηρετήσει τις υποψηφιότητες της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά αλλά και του Σπύρου Δανέλλη.

Συνολικά ψήφισαν 257 βουλευτές, υπερ της τροπολογίας ψήφισαν 148, κατά 105 και 4 «παρών».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η «τροπολογία Κουντουρά - Δανέλλη» για τις ευρωεκλογές"

Μεϊμαράκης – Ασημακοπούλου «αδειάζουν» την κυβέρνηση για την «τροπολογία Κουντουρά»

Σκληραίνει η κόντρα για την επονομαζόμενη «τροπολογία Κουντουρά». Καταργεί το ασυμβίβαστο εν ενεργεία βουλευτού και υποψήφιου ευρωβουλευτού. Στο κενό η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι «ωφελούνται και βουλευτές της ΝΔ».

Στο κενό πέφτει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την περίφημη «τροπολογία Κουντουρά» που αίρει το ασυμβίβαστο εν ενεργεία βουλευτού και υποψήφιου ευρωβουλευτού.

Όταν κατατέθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την τροπολογία ως «φωτογραφική» για να μπορέσει να είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές η Έλενα Κουντουρά, καθώς αν αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή της, τότε θα χανόταν η κυβερνητική πλειοψηφία που σήμερα «κρέμεται» σε μόλις έναν βουλευτή. Η αντιπολίτευση μάλιστα έκανε λόγο για «συνδιαλλαγή» με την κυρία Κουντουρά, που αντάλλαξε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση με την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές, κατά τη διάρκεια «ομηρικού» καυγά στη βουλή.

Τότε κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η τροπολογία δεν είναι «φωτογραφική» καθώς ωφελούνται από αυτήν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Ασημακοπούλου.

Σήμερα όμως τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και -πριν από λίγη ώρα- η κυρία Ασημακοπούλου «γκρέμισαν» τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Την πρόθεσή της να μην κάνει χρήση της σχετικής τροπολογίας και να παραιτηθεί από τη θέση της βουλευτού, από τη στιγμή που είναι υποψήφια της ΝΔ στην Ευρωβουλή, γνωστοποίησε λοιπόν η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Ασημακοπούλου τονίζει πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς» προσθέτοντας πως «αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».



Νωρίτερα και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «γύριζε την πλάτη» στην «τροπολογία Κουντουρά», αναφέροντας στους συνομιλητές του τα ακόλουθα: «Κατ΄ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή – υποψήφιου ευρωβουλευτή». Με άλλα λόγια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεϊμαράκης – Ασημακοπούλου «αδειάζουν» την κυβέρνηση για την «τροπολογία Κουντουρά»"

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο

Aυξήθηκαν κατά 50.700 άτομα οι άνεργοι το Φεβρουάριο του 2019 έναντι του Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. 

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο 2019, ανήλθε σε 949.385 άτομα έναντι 898.682 ατόμων τον αντίστοιχο μήνα του 2018 . Από αυτά το 50,82% είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Φεβρουάριο 2019, ανήλθε σε 160.000 άτομα. Κατά 7.000 άτομα μειώθηκε η ανεργία σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα , τον Ιανουάριο του 2019.

Επίδομα λαμβάνουν μόνο δύο στους δέκα. Ειδικότερα, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων για τον μήνα Φεβρουάριο 2019, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 203.342 άτομα, από τα οποία οι 116.069 (ποσοστό 57,08%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 87.273 (ποσοστό 42,92%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 92.569 (ποσοστό 45,52%) και οι γυναίκες σε 110.773 (ποσοστό 54,48%). 

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 94.158 (ποσοστό 46,31%) είναι κοινοί, 3.119 (ποσοστό 1,53%) είναι οικοδόμοι, 87.273 (ποσοστό 42,92%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 18.160 (ποσοστό 8,93%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 433 (ποσοστό 0,21%) είναι εκπαιδευτικοί, και 199 (ποσοστό 0,10%) είναι λοιποί.


anergoi1
anergoi2
anergoi3
anergoi4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο"

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες συμπληρωμάτων διατροφής

Στην ανάκληση παρτίδων των συμπληρωμάτων διατροφής Solgar St. John's Wort 175 και Solgar St.John's Wort 300, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η ΕΟΦ προχώρησε σε αυτή την ανάκληση των συμπληρωμάτων διατροφής λόγω του ότι ενδέχεται να περιέχουν αυξημένα επίπεδα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (ΡΑ), μια φυσική ομάδα αλκαλοειδών που παράγεται από τα φυτά.

Ειδικότερα ανακαλούνται από τον ΕΟΦ τα προϊόντα: St.John’s Wort Extract, 264540-01, με ημερομηνία λήξεως 04/2021, 101360-02, με ημερομηνία λήξεως 08/2020, 101360-04, με ημερομηνία λήξεως 08/2020, St John’s Wort 300 Extract, 253287-01, με ημερομηνία λήξεως 02/2021, 253287-02, με ημερομηνία λήξεως 02/2021, 253287-03, με ημερομηνία λήξεως 02/2021, 253287-04, με ημερομηνία λήξεως 02/2021 και 253287-05, με ημερομηνία λήξεως 02/2021.

Η εταιρία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση αυτού του προϊόντος στην Ελλάδα, ενημέρωση για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή. Παράλληλα τόνισε πως οι αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα προϊόντα, σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας.

Ακόμη ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση της παρτίδας 04338 του συμπληρώματος διατροφής Desert Dawn Aloe Vera με ημερομηνία λήξης 07/2020, καθώς κατά τη διάρκεια ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας διαπιστώθηκε διαφορετική απόχρωση μεταξύ διαφορετικών συσκευασιών τής ως άνω παρτίδας καθώς και πήκτωμα.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση του εν λόγω προϊόντος στη χώρα μας ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση με τον ΕΟΦ να τονίζει πως οι αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το προϊόν, σύμφωνα πάντως με τις οδηγίες της εταιρείας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες συμπληρωμάτων διατροφής"

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα

Η Ελλάδα βλέπει «θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αττάλλεια, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», πρόσθεσε. 

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι οποίες «σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το σημαντικό είναι να αποφεύγονται οι μονομερείς στρατιωτικές κινήσεις και ειδικά αυτές που αυξάνουν την ένταση». 

Η συνάντηση εργασίας, που γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τσαβούσογλου, θα έχει στο επίκεντρό της ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Ερωτηθείς για τα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών της υδάτων.«Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία. Και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων.. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγον λόγος». 

«Θέλουμε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές καταλάβουν καλύτερα τις θέσεις του απέναντι. «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμεις θέλουμε λύση στο Κυπριακό», ανέφερε

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δική της ΑΟΖ και αυτό δεν σημαίνει «μονοπώλιο στην ανατολική Μεσόγειο», όπως είπε. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι έχει γίνει ένα κοινό ταμείο και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό το έχει εγκρίνει η κυπριακή βουλή.

Συνομιλίες και ΜΟΕ για το Αιγαίο και στη συνέχεια συνομιλίες για καθορισμό ΑΟΖ 

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση της έντασης που έχει αυξηθείο το τελευταίο διάστημα. Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. «Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών. Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ μας». 

«Η πόρτα της Ευρώπης να μείνει ανοιχτή»

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θέλουν ένα γείτονα Ευρωπαίο και όχι ένα γείτονα που να είναι εναντίον της Ευρώπης. «Η πόρτα της Ευρωπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες. 

Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατέβαλαν προσπάθεια για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την δημιουργία μιας θετικής ατζέντας. 

Για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 o Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μία πολυκατευθυνόμενη εξωτερική πολιτική . Αλλά η δική μας πολιτική φωλιά είναι η ΕΕ. Προσπαθούμε όμως παράλληλα να δημιουργήσουμε πολιτικές γέφυρες και με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα και ο αραβικός κόσμος”.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο και έχει δικαιώματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news