facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Χιλιάδες ασφαλισμένοι απλήρωτοι για γυαλιά οράσεως – Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

Στην αναμονή είναι 300.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τα γυαλιά που έχουν αγοράσει αλλά και για ειδικές θεραπείες που έχουν κάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» το σύστημα αποζημίωσης του Οργανισμού, ο οποίος εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, έχει μπλοκάρει, με τους ασθενείς να είναι «στην ουρά» για να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Αιτία; Το νέο σύστημα με τα κουπόνια (vouchers), το οποίο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί για τις πληρωμές των παρόχων μέσω του Νέου Κανονισμού Παροχών, αλλά στην πράξη «πάγωσε».

Οι οπτικοί αλλά και οι επιστήμονες ειδικής αγωγής έχουν αρνηθεί να πληρώνονται με vouchers, αφού δε γνωρίζουν, όπως υποστηρίζουν πότε θα εξοφληθούν.

Έτσι, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν και οι ασφαλισμένοι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Χιλιάδες ασφαλισμένοι απλήρωτοι για γυαλιά οράσεως – Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις"

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του προαστιακού μέχρι το αεροδρόμιο

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι η κυκλοφορία του προαστιακού μέχρι το αεροδρόμιο αποκαταστάθηκε, μετά το πρόβλημα που υπήρξε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προκύψει πρόβλημα στα δρομολόγια των τρένων, καθώς οι αμαξοστοιχίες του προαστιακού σταματούσαν στο Κορωπί και δεν έφθαναν στο αεροδρόμιο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του προαστιακού μέχρι το αεροδρόμιο"

Η Τουρκία αμφισβητεί εγγράφως στην ΕΕ την κυπριακή ΑΟΖ

Μετωπική σύγκρουση με επίκεντρο το ζήτημα των υδρογονανθράκων και τα οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτυλίσσεται μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας, εντός της Ε.Ε. Όπως γράφει το news247.gr Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε. γραπτές θέσεις, οι οποίες καθιστούν σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω και ότι διεκδικεί σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλεύθερου, η Τουρκία παραπέμπει και σε συγκεκριμένα οικόπεδα, ενώ δεν διστάζει να προειδοποιήσει και τις εταιρείες και να διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», θέτοντας ουσιαστικά εκτός την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο έγγραφο, που εκτείνεται σε 59 σελίδες (για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι το οικόπεδο 3 ανήκει στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία γνωρίζοντας προφανώς την πορεία που θα ακολουθούσε η Άγκυρα, κατόρθωσε να διασφαλίσει μέσω της Κοινής Θέσης των «28» τα συμφέροντά της εντός Ε.Ε: Το κυπριακό ΥΠΕΞ, κατόπιν οδηγιών του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν δίστασε να σπάσει τη «σιωπηρή διαδικασία» (silent procedure) της Ε.Ε., απορρίπτοντας το πλαίσιο συμφωνίας που πρότεινε η ρουμανική Προεδρία, σε διαδοχικά προσχέδια. Η Λευκωσία επεδίωξε και τελικά εξασφάλισε ένα ισχυρό λεκτικό, το οποίο για πρώτη φορά ανοίγει τον δρόμο σε συζητήσεις αναφορικά με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα, εάν υλοποιήσει τις εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κοινή Θέση των «28» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Παρά το ισχυρό λεκτικό που εξασφάλισε η Λευκωσία, η επιβολή κυρώσεων δεν θα είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, ακόμη και εάν η Άγκυρα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Θα απαιτηθεί απόφαση Συνόδου Κορυφής, κάτι που υπέδειξαν αρκετά κράτη-μέλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας ενός ενδεχόμενου τέτοιου εγχειρήματος. Η θέση που εξασφάλισε η Λευκωσία δεν παύει πάντως να έχει χαρακτήρα προειδοποίησης προς την Άγκυρα, δημιουργώντας και συνθήκες συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων, αναλόγως των εξελίξεων.


Κυπριακή ΑΟΖ: Δεν υποχωρεί ο Τσαβούσογλου - Κατέθεσε έγγραφο με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
PHILENEWS.COM
Κυπριακή ΑΟΖ: Δεν υποχωρεί ο Τσαβούσογλου - Κατέθεσε έγγραφο με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
PHILENEWS.COM
Κυπριακή ΑΟΖ: Δεν υποχωρεί ο Τσαβούσογλου - Κατέθεσε έγγραφο με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
PHILENEWS.COM

Αναλυτικά οι κινήσεις που έκαναν Άγκυρα και Λευκωσία και με ποιους στόχους πορεύθηκαν στο Συμβούλιο Σύνδεσης:

Τουρκία:

Ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις της, στη βάση των γραπτών θέσεων που κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης, διεκδικώντας σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικότερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμηνύει γραπτώς προς την Ε.Ε. και προς την Κυπριακή Δημοκρατία:
  • «Η εμμονή σε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις θα καταστεί μόνο αντιπαραγωγική και επιβλαβής σε σχέση με διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Αυτοί οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί (σ.σ.: της Κυπριακής Δημοκρατίας) βρίσκονται ξεκάθαρα σε αντίθεση με τους καθιερωμένους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της νομολογίας για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια οριοθέτησης, που δεν λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας, θα είναι άκυρη και ανυπόστατη υπό το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα, όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων».
  • «Ένα σημαντικό τμήμα μίας από τις σχετικές περιοχές, ήτοι το λεγόμενο οικόπεδο 6, εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και οι αλλοδαπές εταιρείες δεν θα μπορούν ποτέ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
  • «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων ανοικτής θάλασσας μέσα στο λεγόμενο οικόπεδο 7. Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να αγνοούν τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά παραβιάζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα στην περιοχή, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ένα σημαντικό τμήμα του λεγόμενου οικοπέδου αριθμός 7 παραμένει στα εξωτερικά όρια της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ» αναφέρουν οι γραπτές θέσεις της Άγκυρας.

Κυπριακή Δημοκρατία:

  • Η Λευκωσία επεδίωξε ευθύς εξαρχής, μέσω της Κοινής Θέσης των «28», να εξασφαλίσει ένα ισχυρό λεκτικό, το οποίο να οδηγεί ή έστω να της επιτρέπει να επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον υλοποιήσει τις προθέσεις της για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ρουμανική Προεδρία υπέβαλε τρία διαδοχικά προσχέδια, διανθισμένα και με ιδέες άλλων κρατών, τα οποία ωστόσο δεν ικανοποίησαν τη Λευκωσία. Η ρουμανική Προεδρία επεχείρησε μάλιστα να εξασφαλίσει συμφωνία, με πιεστικό τρόπο, τοποθετώντας το τρίτο προσχέδιο σε «σιωπηρή διαδικασία» έγκρισης, σύμφωνα με την οποία αν κανένα κράτος-μέλος δεν φέρει ένσταση εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, τότε το κείμενο εγκρίνεται. Το κυπριακό ΥΠΕΞ ωστόσο έκρινε ότι το εν λόγω προσχέδιο δεν ικανοποιούσε τις θέσεις της Λευκωσίας και, όπως πληροφορείται ο «Φ», ενημέρωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι σπάζει τη «σιωπηρή διαδικασία», γεγονός που οδήγησε σε νέο κύκλο συζητήσεων, μέχρι την υποβολή του τετάρτου προσχεδίου που ικανοποίησε τις θέσεις της Λευκωσίας. Και το οποίο περιλαμβάνει τη φράση-προειδοποίηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία θα απαντήσει κατάλληλα στην Τουρκία και σε πλήρη σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε παράλληλα επιστολή προς τη Φεντερίκα Μογκερίνι, στις 6 Μαρτίου, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιστρατεύσει υποτιμητικές αναφορές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε πράξει το 2015, με τον ισχυρισμό περί «εκλιπούσας» (defunct). Επίσης, ο ΥΠΕΞ ζήτησε από την κ. Μογκερίνι να διασφαλίσει ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθούν απαντήσεις προς την Άγκυρα. Και τα δύο αιτήματα της Λευκωσίας ικανοποιήθηκαν. Αλλά αυτό που προκάλεσε θετική εντύπωση ήταν οι τοποθετήσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία για πρώτη φορά έθεσε την Άγκυρα προ των ευθυνών της, κυρίως στο ζήτημα της ΑΟΖ, επιστρατεύοντας και διαβάζοντας, στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, όλα σχεδόν τα αποσπάσματα της Κοινής Θέσης επί του προκειμένου.
  • Η Λευκωσία έκανε ακόμη μια κίνηση: Κατέθεσε μονομερή δήλωση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER, διά του πρέσβη Νίκου Αιμιλίου. Όπως πληροφορούμαστε, κατόπιν οδηγιών του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Αιμιλίου κατέθεσε γραπτώς στα πρακτικά της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων δήλωση, καθιστώντας σαφές ότι η Λευκωσία δεν θα δίσταζε να άρει τη συγκατάθεσή της για διεξαγωγή του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, εάν η Άγκυρα προέβαινε σε οποιανδήποτε εμπρηστική ενέργεια.
Όλες αυτές οι συντονισμένες ενέργειες, υπό τον ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Κυπριακού και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., άνοιξαν τον δρόμο για συζήτηση ενδεχόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αναλόγως εξελίξεων.
Επαναφέρουν τερματισμό «απομόνωσης»
Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, η Τουρκία επαναφέρει, μέσω των γραπτών θέσεων που κατέθεσε προς την Ε.Ε., ζήτημα τερματισμού της ούτω καλούμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εκπληρώσει καμιά κυπρογενή υποχρέωση και ότι «θεραπεία» στην περίπτωση αυτή θα παράσχει μόνο η λύση του Κυπριακού. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει τους Τουρκοκυπρίους αδίκως και δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η υιοθέτηση μιας δικαιότερης συμπεριφοράς έναντι των Τουρκοκυπρίων αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβάλει σε μια τελική διευθέτηση», σημειώνει χαρακτηριστικά το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Το έγγραφο επισημαίνει ακόμη ότι «στην απουσία πολιτικής συμφωνίας επί του κυπριακού προβλήματος, η θέση της Τουρκίας έναντι των απαιτήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και της (σ.σ. δήθεν) μονομερούς ένταξής τους στην Ε.Ε. θα παραμείνει αμετάβλητη». Προσθέτει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί. Δεν μπορούν (σ.σ.: οι Ε/κ) να διεκδικήσουν εξουσία, δικαιοδοσία ή κυριαρχία έναντι των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν ισότιμη θέση» αναφέρει το έγγραφο της Άγκυρας, διατυπώνοντας τη θέση ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να τους επιτρέπεται να εκμεταλλεύονται τις διεθνείς πλατφόρμες, και ιδιαίτερα την ένταξη στην Ε.Ε., η οποία στερείται νομιμότητας, για τους πολιτικούς τους στόχους».
Μέχρι να βρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Τουρκία, αναφέρει το έγγραφο, υποστηρίζοντας ότι η ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων για προσχώρηση σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε μόνο τους «ψευδείς ισχυρισμούς τους» περί αντιπροσώπευσης του συνόλου του νησιού και θα τους αποσπούσε από τον στόχο της λύσης.
Το τουρκικό έγγραφο προβάλλει τη θέση ότι «η Τουρκία πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις ευθύνες της» και διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «η κυριότερη “συμβολή” που θα μπορούσαν να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι σε έναν διεθνή οργανισμό θα ήταν να δηλητηριάσουν το κλίμα του, εισάγοντας το ανεπίλυτο κυπριακό πρόβλημα, όπως στην περίπτωση της Ε.Ε.»…
«Νέες ιδέες, διαφορετικά μοντέλα» στο Κυπριακό
«Νέες ιδέες και διαφορετικά μοντέλα» στο Κυπριακό ζητά διά των γραπτών θέσεων που υπέβαλε προς την Ε.Ε. η Τουρκία. Οι τουρκικές θέσεις αναφέρουν ότι «η Τουρκία υποστηρίζει ότι μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, βασισμένη στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη.
Ειδικότερα, σε σχέση με τη μελλοντική πορεία» οι τουρκικές θέσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ενώ πιστεύουμε ότι είναι καιρός να εργαστούμε σε νέες ιδέες και διαφορετικά μοντέλα, δεν θα δεχθούμε καμία διαδικασία που θα προκαλέσει περαιτέρω απώλεια χρόνου. Είμαστε της άποψης ότι πρώτα και κύρια όλα τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν για το τι θα τύχει διαπραγμάτευσης και πώς θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις». Το έγγραφο της Άγκυρας αναφέρει ακόμη ότι «μοιραστήκαμε τις θέσεις μας με την κ. Λουτ, σε σχέση με το όραμά μας για την πιθανή μελλοντική πορεία. Είπαμε ότι δεν αποκλείουμε καμιά ιδέα και ότι παραμένουμε ανοικτοί σε όλες τις επιλογές, καθώς οι υφιστάμενες παράμετροι δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα για 50 χρόνια. Αλλά πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία, θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί ποίων αρχών θα οικοδομηθεί η νέα διαδικασία» προσθέτει το τουρκικό έγγραφο, διευκρινίζοντας ότι «με άλλα λόγια θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι ακριβώς θα διαπραγματευθούμε».
Σημειώνεται ότι η Τουρκία αναφερόταν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε προηγούμενα Συμβούλια Σύνδεσης με την Ε.Ε., με πιο πρόσφατο αυτό που διεξήχθηκε το 2015. Ωστόσο, στο εφετινό Συμβούλιο Σύνδεσης, το κείμενο που κατέθεσε γραπτώς η Άγκυρα δεν αναφέρεται πουθενά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά σε «νέες ιδέες και διαφορετικά μοντέλα». Προφορικά πάντως και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του Συμβουλίου Σύνδεσης, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν απορρίπτει καμιά λύση και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένης και της ομοσπονδίας.
Το τουρκικό έγγραφο προβαίνει σε αναδρομή στο Κυπριακό, προβάλλοντας τις γνωστές θέσεις, επικρίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά και υποστηρίζει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του συνόλου του νησιού και δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επιχειρώντας προφανώς να μειώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι ένα κράτος που εδώ και μισό αιώνα έχει ανεπίλυτο πρόβλημα στην ατζέντα του ΟΗΕ δεν προσθέτει πολλά στο κύρος της Ε.Ε.»…
militaire
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία αμφισβητεί εγγράφως στην ΕΕ την κυπριακή ΑΟΖ"

Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Απαράδεκτες δηλώσεις, προσβλητική χρήση της ιστορίας

Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών στις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου μίλησε για «γκιαούρηδες στη θάλασσα».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», αναφέρει χαρακητριστικά η ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική του ομιλία στη Σμύρνη απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος -και συνοδεια του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί-, τόνισε: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Απαράδεκτες δηλώσεις, προσβλητική χρήση της ιστορίας"

«Σαφείς ομοιότητες» με την πτήση της Lion Air έδειξαν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8

Σαφείς ομοιότητες με την συντριβή πτήση της ινδονησιακής Lion Air καταγράφουν τα δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8 που κατέπεσε στην Αντίς Αμπέμπα, την περασμένη Κυριακή, παρασύροντας στο θάνατο 157 ανθρώπους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Αιθιοπίας.

"Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air", είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες.

Μυστήριο με την ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση

Ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα είχε αναπτύξει μετά την απογείωση και πριν ο κυβερνήτης αναφέρει πρόβλημα, η πτήση 302 της Ethiopian Airlines, που συνετρίβη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται μια φωνή (πιθανότατα του κυβερνήτη) από το κόκπιτ του Boeing 737 MAX - 8 να ζητά άδεια για να ανέβει στα 14.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (6.400 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο).

Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκίνησει να κάνει μια δεξιά στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή η έρευνα συνεχίζεται.

Η δραματική έκκληση στον πύργο ελέγχου

Ο πιλότος του αεροπλάνου ζητούσε με "πανικοβλημένη φωνή" να επιστρέψει.

"Break, break", "αίτημα επιστροφής", έλεγε ο πιλότος στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ προσπαθούσε να αποφύγει δύο άλλες πτήσεις που προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα στοιχεία πηγής που είχε πρόσβαση στις επαφές ανάμεσα στο πλήρωμα του αεροπλάνου και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η έκφραση "break, break" χρησιμοποιείται για να δοθεί προτεραιότητα σε ένα μήνυμα και σημαίνει ότι το πλήρωμα αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία οι πιλότοι δεν καταφέρνουν να διαχειριστούν. "Αίτημα καθοδήγησης για προσγείωση", προσθέτει ο κυβερνήτης του αεροπλάνου.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαφείς ομοιότητες» με την πτήση της Lion Air έδειξαν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8"

Πρόβλημα στα δρομολόγια των τρένων μέχρι το αεροδρόμιο

Πρόβλημα στα δρομολόγια των τρένων προέκυψε το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι αμαξοστοιχίες σταματούν στο Κορωπί και δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Λόγω προβλήματος στο σύστημα τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ ΟΣΕ, τα δρομολόγια σταματούν στο Κορωπί και δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επανέλθει με νεότερη πληροφορία μόλις είναι διαθέσιμη».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα στα δρομολόγια των τρένων μέχρι το αεροδρόμιο"

Στόχος επίθεσης το σπίτι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη

Στόχος επίθεσης αγνώστων έγινε το σπίτι του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, στην Πτολεμαϊδα.

Σύμφωνα με το kozan.gr, γύρω στις 10 το βράδυ του Σαββάτου, άγνωστοι έσπασαν με ένα κομμάτι τσιμέντο την κεντρική τζαμαρία στην είσοδο της οικοδομής και χάθηκαν στο σκοτάδι.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας πως: «Είναι μια ενέργεια απαράδεκτη που στρέφεται ενάντια της ίδιας της έννοιας δημοκρατίας. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι αυτής της ενέργειας ειναι αυτοί που οπλίζουν χέρια νέων ανθρώπων με μίσος, μισαλλοδοξία και βία».

Έρευνες για την επίθεση διενεργεί η αστυνομία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόχος επίθεσης το σπίτι του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη"

ΕΛΑΣ: Τρεις φορές ήρθε στην Ελλάδα ο μακελάρης -Τουρ σε Ηράκλειο-Σαντορίνη

Οχι δύο, αλλά τρεις φορές επισκέφθηκε την Ελλάδα ο 29χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ κάνοντας μάλιστα και.. τουρ σε Ηράκλειο-Σαντορίνη.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Μπρέντον Τάραντ που προκάλεσε το μακελειό με τους 50 νεκρούς σε τεμένη της Ν. Ζηλανδίας, είχε έρθει στη χώρα μας τον Μάρτιο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο Μπρέντον Τάραντ είχε έρθει στην χώρα μας τον Μάρτιο του 2016. Από εδώ φαίνεται να ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) στις 17 Μαρτίου 2016 από το αεροδρόμιο.
Ο Μπρέντον Τάραντ σε ταξίδι του στην Τουρκία/ Φωτογραφία: AP- TRT Ο Μπρέντον Τάραντ σε ταξίδι του στην Τουρκία/ Φωτογραφία: AP- TRT
Στις 20 Μαρτίου 2016 ήρθε και πάλι στη χώρα μας με πτήση από Κωνσταντινούπολη και για τουλάχιστον 15 ημέρες παρέμεινε στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Σαντορίνη.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε εκείνη την χρονική περίοδο ο μακελάρης, σε μία προσπάθεια εντοπισμού άλλων μετακινήσεων στην Ελλάδα. Στο ίδιο πεδίο ερευνών θα εξεταστούν και στοιχεία από εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων, που μπορεί ο ίδιος να νοίκιασε για τις μετακινήσεις του.
Παράλληλα επιχειρούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές-συναντήσεις του 29χρονου στην χώρα μας, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή ηλεκτρονικές, παραμονές του σε ξενοδοχεία και άλλες πόλεις που ενδεχομένως επισκέφθηκε.
Επιπλέον στις 29 Νοεμβρίου 2016 με πτήση "TRANSIT" κινήθηκε από Κάϊρο μέσω Αθήνας για Βουκουρέστι και στις 10 Δεκεμβρίου 2016 έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 29χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, είχε μείνει τουλάχιστον 15 ημέρες στην Ελλάδα, την πρώτη φορά και – όπως φαίνεται από τους προορισμούς του – ήρθε πιθανότατα για λόγους αναψυχής.
Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη.
Δρούγος: Πήγε σε Θερμοπύλες, Δελφούς, Σαλαμίνα, Μυκήνες
Οι λέξεις που έγραφε πάνω στο όπλο του «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) αποτέλεσαν κίνητρο για τις Αρχές να ψάξουν για την σχέση του με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο - στρατιωτικό αναλυτή, Θανάση Δρούγο, ο μακελάρης είχε επισκεφτεί τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς, ενώ παρέμεινε αρκετές μέρες στη Φθιώτιδα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας και τα οποία διαβίβασε η Interpol στις Αρχές της χώρα μας, ο Τάραντ είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό του στο ταξίδι του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Θανάσης Δρούγος, ο Τάραντ έμεινε στην Ελλάδα για περίπου δύο εβδομάδες, 13 με 14 ημέρες, τον Μάρτιο του 2016.
Συγκεκριμένα έφτασε από το Κάιρο στην Αθήνα και στη συνέχεια με λεωφορείο επισκέφθηκε σημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το «δρομολόγιό» του περιλάμβανε Δελφούς, Μυκήνες και Θερμοπύλες, ενώ στη Φθιώτιδα φαίνεται να έμεινε αρκετό διάστημα. Επισκέφθηκε επίσης Σούνιο και Σαλαμίνα και στη συνέχεια κινήθηκε βόρεια, προς Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Με λεωφορείο στη Βουλγαρία και στα τέλη του Μαρτίου αεροπορικώς ταξίδεψε από τη Σόφια με προορισμό το Βουκουρέστι.
Οικογένεια μακελάρη: «Αυτό το αγόρι άλλαξε, μετά τα ταξίδια στην Ευρώπη»
Την ίδια ώρα οι συγγενείς του 29χρονου δηλώνουν συγκλονισμένοι από την πορεία του.
«Από τη στιγμή που ταξίδεψε στο εξωτερικό, τότε ήταν νομίζω που αυτό το αγόρι άλλαξε, τελείως», δήλωσε η γιαγιά του, Μαρί Φιτζέραλντ, η οποία πρόσθεσε πως στη διάρκεια της εφηβείας του ο Μπρέντον Ταράντ ενδιαφερόταν κυρίως για βιντεοπαιχνίδια.
«Είναι τόσο δύσκολο να παραδεχθούμε πως κάποιος από την οικογένειά μας μπορεί να κάνει ένα τέτοιο πράγμα. Ο κόσμος κατέρρευσε... συντετριμμένοι, αυτή είναι η λέξη» είπε η γιαγιά του μακελάρη, μιλώντας στο Channel 9 που την επισκέφθηκε στο σπίτι της, στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.


Τουρ σε Ευρώπη και Βαλκάνια
Οπως έχει γίνει γνωστό, ο Μπρέντον Τάραντ, είχε ταξιδέχει πολύ στην Ευρώπη (Γαλλία, Ουγγαρία) στην Τουρκία, σε Κροατία, Βουλγαρία και πολλές ακόμη χώρες εκτός Ευρώπης. 
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT ο μακελάρης, που στο ανατριχιαστικό μανιφέστο του εξαπέλυε ευθείες απειλές κατά των Τούρκων, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία. 
Οπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Τάραντ βρέθηκε στην Τουρκία στα διαστήματα 17 με 20 Μαρτίου του 2016 και 13 με 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 
«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευδε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές Αρχές «χτενίζουν» τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία
Στη Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις διαδρομές του μακελάρη. Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Τρεις φορές ήρθε στην Ελλάδα ο μακελάρης -Τουρ σε Ηράκλειο-Σαντορίνη "

DW: Νέα κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Έντονη κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στη Σάμο και άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt. «H Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη της», αντιτείνει η κυβέρνηση.

Τρία χρόνια μετά την αποκαλούμενη «Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Αυτό υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα DIE WELT στην κυριακάτικη έκδοσή της, επικαλούμενη έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Σάμο χαρακτηρίζεται «ντροπή για την Ευρώπη». Επίσης, αναφέρεται, είναι «δύσκολο να εξηγηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη γιατί η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» και επιπλέον «δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου», ώστε να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με επίκαιρα στοιχεία, το 2018 μόνο 322 άτομα, δηλαδή μόλις το 1% όσων έφθασαν στην Ελλάδα, επέστρεψαν και πάλι στην Τουρκία με βάση την ισχύουσα συμφωνία. Εκτιμάται ότι «ούτε το 2019 δεν θα καταστεί εφικτό να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που επιστρέφουν». Σύμφωνα μάλιστα με τη γερμανική εφημερίδα εκφράζεται εμμέσως η ελπίδα ότι μία αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα βελτίωνε την κατάσταση και θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μία πιο ενεργό πολιτική επανεισδοχής».
Τί απαντά η Αθήνα
Πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της WELT, αντικρούει τις αιτιάσεις και δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ η πραγματική απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν «η κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα επισημαίνει ότι το χαμηλό ποσοστό επιστροφών στην Τουρκία οφείλεται στο ότι κάθε αίτηση για παροχή ασύλου πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Επιπλέον, σημειώνεται, η Τουρκία θα έπρεπε να αποτρέπει τον απόπλου σκαφών προς την Ελλάδα, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, δήλωσε όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση προσδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στην υλοποίηση της συμφωνίας, την οποία στηρίζει στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι «γενικά δεν γίνονται σχόλια για υποτιθέμενες δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν», για να επισημάνει ότι η συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς συνδράμει την προσπάθεια.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Νέα κριτική στην Ελλάδα για το προσφυγικό"

Δικηγόροι για Ποινικό Κώδικα: Δεν μπορεί να επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία

«Όταν γίνονται, ανάλογης εμβέλειας, ρηξικέλευθες τροποποιήσεις στην ποινική νομοθεσία, η νομοθέτηση δεν μπορεί να επηρεάζεται ούτε από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, ούτε από εκκρεμείς δίκες, οι οποίες κάθε φορά θα υπάρχουν, ούτε να εντάσσεται στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής διελκυστίνδας που διέρχεται ο τόπος», επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην Αθήνα υπό τον πρόεδρο της Δημήτρη Βερβεσό και ασχολήθηκε με του νέους δύο Κώδικές (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), με το νόμο Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια και άλλα δικηγορικά θέματα.

Αναφορικά με τους νέους Κώδικες η συντονιστική επιτροπή, μεταξύ των άλλων, σημειώνει ότι «να επαναξεταστεί το απειλούμενο ύψος ποινής και ο αυτεπάγγελτος χαρακτήρας, σε ορισμένα αδικήματα, όπως ενδεικτικά η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης, και η κλοπή, προς το σκοπό όπως διώκεται αυτεπαγγέλτως».

Ακόμη, η συντονιστική επιφυλάχθηκε να καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης της θέσης της για τους δύο νέους, ενώ επισημαίνει ότι ο χρόνος της διαβούλευσης των 21 ημερών είναι ανεπαρκής και αναντίστοιχος με την σπουδαιότητα της νομοθετικής αυτή πρωτοβουλίας.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών («Νόμος Κατσέλη»), προτείνει τα εξής:

1. Να παραμείνουν τα όρια προστασίας όπως προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις.

3. Όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να επιλύονται είτε δικαστικά, με προσφυγή στον φυσικό δικαστή, είτε με προσφυγή σε διαιτητική επίλυση της διαφοράς.

Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή ασχολήθηκε και με άλλα θέματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την Προεδρία του Προέδρου αυτής, Δημητρίου Βερβεσού, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

1. Σχέδια νέων Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας

Η συντονιστική επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ενημερώθηκε εκτενώς για το περιεχόμενο και όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νέα σχέδια Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, από τους Προέδρους των αντίστοιχων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο, Δικηγόρο Αθηνών, και κ. Θεοχάρη Δαλακούρα, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Δικηγόρο, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών, κ.κ. Ιωάννη Γιαννίδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Δικηγόρο και Παναγιώτη Καζή, Δικηγόρο.

Κατόπιν διαλογικής συζήτησης η Συντονιστική Επιτροπή διατύπωσε τις εξής θέσεις:

Τα σχέδια νέων Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν επιφανείς εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και της Δικαιοσύνης. Συνιστούν σημαντική παρέμβαση στο πλαίσιο απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και τέμνουν στην ορθή, κατ’ αρχήν, κατεύθυνση πλήθος ζητημάτων που αφορούν το ουσιαστικό και ποινικό δικονομικό δίκαιο.

Η νομοθέτηση των Κωδίκων πρέπει να στηρίζεται στις συνταγματικές αρχές και στις θεμελιώδεις κατευθύνσεις του ποινικού δόγματος και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο ΠΚ, με τις όποιες τροποποιήσεις έχει υποστεί, είναι νομοθέτημα της δεκαετίας του 1950, και αποτελεί κοινή πεποίθηση του νομικού κόσμου ότι απαιτείτο η προσαρμογή του στην νέα τυπολογία και μορφολογία του εγκλήματος, αλλά και στις σύγχρονες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο προς τον σκοπό προσαρμογής στο ενωσιακό κεκτημένο.

Σημειώνεται ότι όταν γίνονται, ανάλογης εμβέλειας, ρηξικέλευθες τροποποιήσεις στην ποινική νομοθεσία, η νομοθέτηση δεν μπορεί να επηρεάζεται ούτε από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, ούτε από εκκρεμείς δίκες, οι οποίες κάθε φορά θα υπάρχουν, ούτε να εντάσσεται στα πλαίσια της μακράς προεκλογικής διελκυστίνδας που διέρχεται ο τόπος.

Ο χρόνος της διαβούλευσης των 21 ημερών που εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ανεπαρκής και αναντίστοιχος με την σπουδαιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα προωθηθεί προς ψήφιση με την κόλουρη κοινοβουλευτική διαδικασία των Κωδίκων.

Επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων επισημαίνονται τα εξής:

Η λελογισμένη μείωση των ποινών, προς τον σκοπό εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας, κρίνεται κατ’ αρχήν θεμιτή, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα αναπροσαρμόζονταν αναλόγως τα όρια της υφ’ όρων απόλυσης, ώστε να εξασφαλίζονται οι σκοποί γενικής και ειδικής πρόληψης των εγκλημάτων και η ποινή που επιβάλλεται να εκτίεται ουσιαστικά, σημείο το οποίο πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο περιορισμός της δυνατότητας εξαγοράς των ποινών στα σοβαρά πλημμελήματα (με πλαίσιο ποινής 3 έως 5 έτη) και η εισαγωγή της κοινωφελούς εργασίας ως τρόπου έκτισης της ποινής, ενισχύει την ειδικοπροληπτική λειτουργία της και αποτελεί σοβαρή τομή στο υφιστάμενο σύστημα.

Ενόψει ενδεχόμενων αξιολογικών αντινομιών πρέπει να επαναξεταστεί το απειλούμενο ύψος ποινής και ο αυτεπάγγελτος χαρακτήρας, σε ορισμένα αδικήματα, όπως ενδεικτικά η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης της ποινικής μεταχείρισης, και η κλοπή, προς το σκοπό όπως διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος ότι δεν νοείται η διενέργεια ποινικών δικών χωρίς την παρουσία συνηγόρου υπεράσπισης. Υπό το πρίσμα αυτό, απαιτείται επανεξέταση των διατάξεων των άρθρων 93 και 340 ΚΠΔ προς τον σκοπό όπως αποτραπεί το ενδεχόμενο αποστέρησης του δικαιώματος παράστασης με συνήγορο.

Προκειμένου να εξασφαλίζεται η αξιολογική και συστηματική συνοχή του ποινικού δικαίου πρέπει άμεσα να συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που θα επανεξετάσει την αναγκαιότητα και το ύψος των απειλούμενων ποινών στους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Κατά τα λοιπά, η Συντονιστική Επιτροπή επιφυλάχθηκε να διατυπώσει εγγράφως, δι’ υπομνήματος, τις θέσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης επί επιμέρους ρυθμίσεων για μια σειρά από ζητήματα που έχουν επισημανθεί τόσο από συλλόγους όσο και από μεμονωμένους συναδέλφους στα πλαίσια της τρέχουσας διαβούλευσης.

2. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων προσώπων (Νόμος Κατσέλη, ν. 3869/2010) προσέφερε, μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες μνημονιακού χαρακτήρα τροποποιήσεις που υπέστη, λυσιτελή προστασία σε οικονομικώς αδυνατούντα πρόσωπα και ανταποκρίθηκε στο εύλογο κοινωνικό αίτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας από την Κυβέρνηση δεν έχει τύχει επαρκούς θεσμικής διαβούλευσης, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η μονομερής διαβούλευση με την πλευρά των τραπεζών υπονομεύει την αντικειμενικότητα της νομοπαραγωγικής διαδικασίας, και θέτει εύλογα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα αυτής.

Επί του ζητήματος προτείνονται τα ακόλουθα:

4. Να παραμείνουν τα όρια προστασίας όπως προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

5. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις.

6. Όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να επιλύονται είτε δικαστικά, με προσφυγή στον φυσικό δικαστή, είτε με προσφυγή σε διαιτητική επίλυση της διαφοράς.

3. Άσκηση αγωγής κατά του ενημερωτικού ιστότοπου capital.gr και της δημοσιογράφου Νένας Μαλλιάρα.

Μετά την στάση του ενημερωτικού ιστότοπου capital.gr και της δημοσιογράφου Νένας Μαλλιάρα στο εξώδικο που εστάλη από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προς επανόρθωση του συκοφαντικού και προσβλητικού για το δικηγορικό σώμα δημοσιεύματος που προηγήθηκε, η συντονιστική επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε επανόρθωση, αλλά εμμονή στις αρχικές θέσεις, αποφάσισε να προβεί στην άσκηση αγωγής ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των κατά νόμο υπευθύνων προσώπων.

4. Προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εκπροσώπηση στρατιωτικών από μέλη του ΝΣΚ.

Η εκπροσώπηση ενώπιον ποινικών δικαστηρίων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών, από μέλη του ΝΣΚ και όχι από δικηγόρους, κατά παρέκκλιση των παγίων δικονομικών διατάξεων, θέτει μείζονα θεσμικά ζητήματα και για τον λόγο αυτόν πρέπει να αποσυρθεί. Ειδικότερα:

1. Τα μέλη του ΝΣΚ, λόγω της έννομης σχέσης που τους συνδέει με το Δημόσιο, δεν μπορούν να υπερασπίσουν ενώπιον ποινικών δικαστηρίων στρατιωτικούς για αδικήματα που αποδίδεται ότι τελέστηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διότι έτσι υφίσταται σύγκρουση καθηκόντων, δεδομένου ότι το ΝΣΚ υπερασπίζεται, κατά τη θεσμική του αποστολή, το Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα δεν υφίσταται σχέση εντολής μεταξύ του κατηγορουμένου και του μέλους του ΝΣΚ.

2. Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός καταδικαστεί τελικώς από την ποινική δικαιοσύνη θα αποδεικνύεται η παραβίαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος, και επομένως δεν δικαιολογείται η δικαστική εκπροσώπηση εξόδοις του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Λυσιτελή αντιμετώπιση του ζητήματος προσφέρει η δυνατότητα αποκατάστασης των δικαστικών εξόδων του στρατιωτικού από την υπηρεσία, σε περίπτωση αθώωσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ήταν και παραμένει η στάση του δικηγορικού σώματος σε σχέση με την εκπροσώπηση των δημοτικών υπαλλήλων από την οικεία νομική υπηρεσία του Δήμου.

4. Δικαστική εκπροσώπηση Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Η συντονιστική επιτροπή διαπιστώνει ότι η νέα διάταξη του άρθρου 35 παρ. 8 ν. 4597/2019, κατά την οποία οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Τ.Π.Δ., για κάθε παράστασή τους ως πληρεξουσίων του Ταμείου, απαλλάσσονται από την πληρωμή εισφοράς υπέρ του Ταμείου Νομικών και οποιουδήποτε τέλους ή δικαιώματος, δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση προκαταβολής της εισφοράς υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου μέσω του γραμματίου προείσπραξης.

5. Παρέμβαση σε δίκη για αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος

Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Φλώρινας σε δίκη για αντιποίηση δικηγορικού λειτουργήματος, υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι για Ποινικό Κώδικα: Δεν μπορεί να επηρεάζεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία"

ΝΔ: Η «ολιγαρκής» αφθονία του Μοράλες, το νέο όνειρο του Τσίπρα

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απάντησε στις κυβερνητικές πηγές που νωρίτερα είχαν κατηγορήσει τη ΝΔ για τα όσα υποστηρίζει για το προεδρικό μέγαρο στη Βολιβία.

«Το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ για fake news επειδή στον ουρανοξύστη που έχτισε ο ηγέτης της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κράτησε “μόνον” δύο ορόφους ως προσωπική κατοικία του.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απολύτως φυσιολογικό σε μία χώρα που ένας στους τρεις κατοίκους της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο αριστερός ηγέτης της να χτίζει έναν φαραωνικό ουρανοξύστη με γυμναστήριο, σάουνες, αίθουσα μασάζ και τζακούζι για τον εαυτό του και να τον ονομάζει “Το μεγάλο σπίτι του Λαού» μιμούμενος τον Τσαουσέσκου” τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Και προσθέτει πως «ευτυχώς που φεύγουν σύντομα διότι δεν θα μας έκανε εντύπωση αν έκαναν και πανωσήκωμα στο Μαξίμου. Με τόσες κομματικές εκδηλώσεις που στεγάζουν εκεί, υπάρχει πραγματική στενότητα χώρου».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η «ολιγαρκής» αφθονία του Μοράλες, το νέο όνειρο του Τσίπρα "

Κρεσέντο πρόκλησης Ερντογάν: Σμύρνη που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα!

Έμφορτη εθνικιστικών κορωνών ήταν η προεκλογική ομιλία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σμύρνη, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε μαζί με τον αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί και σε ένα παραληρηματικό κρεσέντο πρόκλησης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην Μικρασιατική Καταστροφή στην πόλη, όπου βίωσε το ολοκαύτωμα και τον ξεριζωμό.

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας.Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, για μία ακόμη φορά αναφέρεται στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, προβάλλοντας σε video wall αποσπάσματα από το μανιφέστο και εικόνες από το οπτικοακουστικό υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ κατά τη στιγμή των πυροβολισμών του προς το πλήθος πιστών στα τεμένη.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Το μοχθηρό άτομο που σκότωσε 49 ομόπιστους μας λέει ότι μπορούμε να κατοικούμε στην Ανατολική πλευρά, δεν μπορούμε να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή πλευρά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεσέντο πρόκλησης Ερντογάν: Σμύρνη που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα!"

Παρασημοφορήθηκε από τον ΠτΔ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ζήτησε συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας

Για συμπόρευση της ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία με στόχο πάντα το καλό του λαού μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμπόρευση της ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με στόχο πάντοτε το καλό του λαού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «η Εκκλησία μας με το σεβασμό απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, όποιας προσωπικής ιδιαιτερότητας, θα διακηρύσσει πάντοτε ανόθευτη την πίστη της, θα ζει την ευλογία τής λατρείας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και θα προβάλλει τον λόγο τής ενότητας, μιας ενότητας που θέλησε ὁ Χριστός για τους μαθητές του όλων των αιώνων, ευχόμενος «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ἰω. 17, 21). Την ενότητα αυτή ποθούμε για την Εκκλησία μας και για όλη την Ορθοδοξία. Την ποθούμε για την πατρίδα μας, την ποθούμε και για όλο τον κόσμο».

Ακόμη υπενθύμισε πως «έθος παλαιό μας συνήγαγε και πάλι σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμήσουμε … την Κυριακή της Ορθοδοξίας» και σημείωσε ότι η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε, το πρωί στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, πιστοποιεί την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος και αποτελεί πηγή πλουσίων ευλογιών προς όλους.

«Η εορτή της Ορθοδοξίας με τον λατρευτικό της πλούτο εκχέει αφειδώλευτα τη Θεολογία της Εκκλησίας μας και μας συναντά πάντοτε, πρώτη Κυριακή των Νηστειών, στην πιο κατανυκτική περίοδο, αυτή της Μ. Τεσσαρακοστής. Η ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων τον 9ο αιώνα κα της εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου λίγες δεκαετίες νωρίτερα προσδίδει στη σημερινή επίσημη ημέρα το σημαντικό ιστορικό της πλαίσιο και φορτίο» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υπενθύμισε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το βασικό θεολογικό ερώτημα της Εικονομαχίας αφορά στη δυνατότητα εξεικονίσεως του προσώπου του Χριστού και τόνισε: «Η Εκκλησία επιστράτευσε το θεολογικό της οπλοστάσιο, συνδεδεμένο πάντοτε με τη λατρεία Της. Διακήρυξε τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, όρισε τι είναι «εικόνα» και πώς λειτουργεί στη λατρεία μας, καθώς «η της εικόόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει», όπως είχε ήδη ο Μ. Βασίλειος επισημάνει. Προσέφερε αποθησαυρισμένη την κατανόηση εννοιών, όπως ἡ φύση και η υπόσταση, καθώς «παντός εικονιζόμενου ουχ η φύσις, αλλ΄ υπόστασις εικονίζεται», όπως σημειώνει ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Τόνισε την οφειλόμενη τιμή στην ύλη και το σώμα και τη σημασία τους για την πορεία του ανθρώπου προς την σωτηρία».



Ακολούθως, υπογράμμισε ότι η ιδέα της πληρότητας του ανθρώπου, μία ελληνική μάλιστα αξία, νίκησε στην αναμέτρηση με ανατολικές ανεικονικές αντιλήψεις. «Πλειάδα ομολογητών, ακόμη και αυτοκρατόρων, έκαναν την θεωρία πράξη με τίμημα ως και τη ζωή τους και αποτελούν το στέφανο της Εκκλησίας μας». Μάλιστα, σημείωσε ότι όλα αυτά αποτελούν πολύτιμους δείκτες στο ταξίδι για ένα αληθινό ανθρωπισμό και προσέθεσε ότι «η ανθρωπότητα φέρει αυτό τον πλούτο στις αποσκευές της και παρ’ όλα αυτά ἡ πορεία της προς ένα τέτοιο ανθρωπισμό δεν είναι χωρίς αστοχίες».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η αποθέωση του ανθρώπου, όπως κηρύχθηκε τους τελευταίους αιώνες, συχνά οδηγεί στην περιφρόνηση των αδυνάτων.

«Η αυτόνομη ηθική, ο χωρίς Θεό ανθρωπισμός, δεν μπορεί να καυχηθεί μόνο για επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο οι εκατόμβες του 20ου αιώνα που προβληματίζουν, είναι και οι στρατιές των ξεριζωμένων ανθρώπων, που μετακινούνται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο χωρίς ελπίδα και επιτείνουν τον προβληματισμό μας. Είναι οι νέοι που καλούνται σε μια ζωή με γκρίζο το όραμα, με φανερά τα αδιέξοδα. Τα επιτεύγματα της επιστήμης αναδεικνύουν επίσης αδήριτη την ανάγκη ηθικών οριοθετήσεων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Του απονεμήθηκε το παράσημο του Μεγαλοσταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Παυλόπουλο

Σε μια ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το πολύπλευρο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, το οποίο επιτελεί ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Ιδίως δε ως προς το κοινωνικό σας έργο, έχω χρέος ν΄ αναδείξω ότι ανταποκρίνεται υποδειγματικώς στις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας μας, κινούμενο, στο πλαίσιο των Ευαγγελικών επιταγών, από την αφετηρία του «Αγαπάτε Αλλήλους» έως το ύψιστο ιδανικό του «Αγαπήσεις τον Πλησίον σου ως Σεαυτόν»» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε το κ.Παυλόπουλο για την τιμή που του έκανε, τόνισε ότι το έργο που γίνεται στο πλαίσιο της Εκκλησίας είναι συλλογικό και προσέθεσε ότι ο νεότερος ιστορικός που θα ασχοληθεί με αυτή την εποχή και θα αγκαλιάσει με την πένα του και το γράψιμό του την Ελλάδα μας από το ένα άκρο ως το άλλο, θα δει ότι όλοι οι ιεράρχες, όλοι οι κληρικοί, τα εκκλησιάσματα των ενοριών, όλοι μαζί συστρατεύθηκαν σε μια προσπάθεια η οποία έδωσε πολλούς καρπούς και μάλιστα σωτήριους.

Τέλος ευχήθηκε «αυτή η ενότητα, η οποία μας χαρακτηρίζει μέχρι τώρα μέσα στο χώρο της Εκκλησίας μας, τους ιεράρχες, τους κληρικούς μας, παρά τις κατά καιρούς μικροταραχές, όλα αυτά να ξεπεραστούν και ενωμένοι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί αυτό είναι και το καθήκον μας, αυτό ζητάει η Εκκλησία μας, αυτό θέλει και ο λαός μας. Μας θέλει όλους ενωμένους για να πάμε μπροστά».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασημοφορήθηκε από τον ΠτΔ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Ζήτησε συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας"

Στρατηγός Ζιαζιάς για κρητικό αλεξιπτωτιστή: «Είναι ένας καταδρομέας όπως τον θέλει κάθε διοικητής»

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, πήρε την σκυτάλη από τον Στρατηγό Φ.Φράγκο και αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τον Κρητικό καταδρομέα που τραγουδούσε το «Μακεδονία Ξακουστή» κατά την πτήση του με το αλεξίπτωτο.

Γράφει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Επίτιμος Α/ΓΕΣ

“Σέβομαι και τιμώ τις ένοπλες Δυνάμεις, σέβομαι και τιμώ τους αξιωματικούς και εκπαιδευτές μου, σέβομαι και τιμώ όλα όσα προσφέρουν στην πατρίδα την κοινωνία και την κάθε οικογένεια ξεχωριστά, η ύπαρξη και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα σώματα και τα όπλα.Ο σεβασμός αυτός όμως, είναι αποτέλεσμα των αρχών και των αξιών της οικογένειας μου, όλων όσων διδάχτηκα από τους παππούδες μου και τους δασκάλους μου στη γη μου τα Σφακιά”.

Mε αυτά τα υπέροχα λόγια ο Στρατιώτης Καταδρομέας – Αλεξιπτωτιστής, που έγινε γνωστός στο διαδίκτυο, τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή…» καθ όλη την πτήση του με το αλεξίπτωτο , δίνει εξηγήσεις για την πράξη του.

Από τα λόγια του φαίνεται ότι είναι ένας συνειδητοποιημένος νέος που διέπεται από τα εθνικά μας ιδεώδη και υψηλό ΦΡΟΝΗΜΑ.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ.

Παρέβει τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, κατά την εκτέλεση του άλματος και αυτό ηταν ένα σοβαρό λάθος ελεγκτέο πειθαρχικά.

Ο μόνος υπεύθυνος να επέμβει και να ελέγξει τον Καταδρομέα είναι ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ, ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ, ΖΩΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατηγός Ζιαζιάς για κρητικό αλεξιπτωτιστή: «Είναι ένας καταδρομέας όπως τον θέλει κάθε διοικητής»"

Ματαιώθηκε εν μέσω διαμαρτυριών το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλάματα

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Καλαμάτα. Σήμερα το πρωί, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν νέα συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο της Καλαμάτας, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της ομοσπονδίας οικοδόμων, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκ μέρους της ΔΑΣ και των αγωνιστικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκ μέρους των συνδικάτων που τόσο καιρό δίνουμε την μάχη δίπλα-δίπλα, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, τα μνημόνια, τις περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, θέλουμε να χαιρετίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αυτόν τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί για την ζωή και το μέλλον της εργατικής τάξης, για τα δικαιώματα, για να έρθουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Σχετικά με το συνέδριο, είπε ότι «εμείς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλες τις μέρες στην Καλαμάτα ζητούσαμε να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, μια διοίκηση που έπρεπε να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες από την πρώτη μέρα» και προσέσθεσε: «Από την πρώτη μέρα λοιπόν ζητήσαμε αυτά που προβλέπονται με βάση το καταστατικό. Να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση, που όμως δεν μπορεί να έχει μέσα αυτή η νομιμοποίηση τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει τους «νόθους», δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ανωνύμων εταιρειών».

Περίπου στις 12:30 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου τηλεπικοινωνιών Αλέκος Περράκης ανέφερε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται από αύριο σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ΔΑΣ, παραδόθηκε εγγράφως στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ αίτημα για άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματαιώθηκε εν μέσω διαμαρτυριών το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλάματα"

Ανήλικοι Ρομά έσπασαν λεωφορείο στο Μενίδι

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, ανήλικοι ρομά πέταξαν πέτρες σε διερχόμενο λεωφορείο της γραμμής 755, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους επιβάτες

Το περιστατικό έγινε επί της οδού Αριστοτέλους, σε κεντρικό σημείο του Μενιδίου, ενώ στο λεωφορείο επέβαιναν και μικρά παιδιά. Σύμφωνα με επιβάτες αλλά και τον οδηγό του λεωφορείου, το φαινόμενο είναι καθημερινό στην περιοχή του Μενιδίου. Άμεσα στο σημείο πήγε όχημα της ΕΛ.ΑΣ. για να καταγράψει το συμβάν.

Εκτός από τον πανικό που δημιουργήθηκε προς στιγμήν, δεν καταγράφηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη.

Δείτε εικόνες που κατέγραψε και μας έστειλε επιβάτης του λεωφορείου:

policenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικοι Ρομά έσπασαν λεωφορείο στο Μενίδι"

Β. Κικίλιας: Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα τραγουδάμε όλοι το «Μακεδονία ξακουστή»

«Τον πατριωτισμό των Ελλήνων δεν μπορεί να τον καταπνίξει ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ούτε ο κ. Τσίπρας» δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στον αλεξιπτωτιστή που σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή» στη διάρκεια άλματος με αλεξίπτωτο.

Στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα είμαστε στο Σύνταγμα. Και αν αποφασίσουν από το ΥΠΕΘΑ να μην παίξουν οι μπάντες μας το "Μακεδονία ξακουστή", θα το τραγουδάμε όλοι οι πολίτες» είπε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο βουλευτής κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι έχει αποκρύψει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ για τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας στον Έβρο, αλλά εξαντλεί την αυστηρότητά της στην υπόθεση του στρατιώτη αλεξιπτωτιστή.

«Ο σημερινός αρχηγός του ΓΕΣ ήταν υπεύθυνος στον Έβρο όταν απήχθησαν οι δύο στρατιωτικοί μας. Διετάχθη ΕΔΕ και μπήκε στο ψυγείο. Έκανα ερώτηση στους κ. Αποστολάκη και Ρήγα, απάντηση δεν έδωσαν, λέγοντας ότι είναι απόρρητα τα αποτελέσματα. Ο αρχηγός ΓΕΣ πρέπει να λογοδοτήσει για το τι έγινε σε αυτό το θέμα που μας πλήγωσε. Στον αντίποδα, θέλουν να τιμωρήσουν έναν απλό φαντάρο επειδή τραγούδησε το "Μακεδονία ξακουστή"; Ας έρθει λοιπόν η ηγεσία του ΥΕΘΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών που είναι απόρρητη, να μας εξηγήσει τι έγινε στον Έβρο.
Γιατί κάνουν σαν να μη συνέβη τίποτε, αλλά για τον αλεξιπτωτιστή πέφτει κυνήγι...» πρόσθεσε.

Ο κ. Κικίλιας κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο, για την «εθνική ήττα» που υπέστη η χώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον έγκριτο κ. Μπαμπινιώτη, χρεώνοντάς του ότι το 1977 συμφώνησε στην ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Ούτε καν οι Σκοπιανοί δεν τόλμησαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο επιχείρημα. Μόνο ο κ. Τσίπρας και οι προπαγανδιστές του. Τη σφραγίδα στην εθνική ήττα έβαλαν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Κοτζιά, με ευθύνη και του κ. Καμμένου. Σε ό,τι αφορά την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ε.Ε., υπάρχουν πολλά ενταξιακά κεφάλαια που θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως γνήσιος πατριώτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα μας», επισήμανε.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κικίλιας: Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα τραγουδάμε όλοι το «Μακεδονία ξακουστή»"

Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Την ευθύνη για τη καταδρομική επίθεση με μπογιές τα ξημερώματα της Κυριακής στο υπουργείο Περιβάλλοντος ανέλαβε ο Ρουβίκωνας.

Περίπου στις 05:30 το πρωί πέντε άτομα πλησίασαν το κτίριο του υπουργείου και αιφνιδίασαν τον φρουρό. Ο τελευταίος κινήθηκε προς το μέρος τους και στη συνέχεια οι δράστες πέταξαν μπογιές στο κτίριο του υπουργείου, τόσο στην είσοδο όσο και σε άλλα σημεία.

«Επισκεπτόμαστε για δεύτερη φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στην ίδια βδομάδα, αυτή τη φορά στα κεντρικά του, γιατί η λεηλασία του περιβάλλοντος δεν σταματά στους ΧΥΤΑ, παρά συνεχίζεται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο και Κρήτη. Όπως έχουμε ξαναπεί, το περιβάλλον απειλείται σοβαρά από τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου που θέλουν να «στύψουν και τις πέτρες» για να βγάλουν κέρδος», γράφουν μεταξύ άλλων σε κείμενό τους σε γνωστό site του αντιεξουσιαστικού χώρου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρουβίκωνας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μπογιές στο υπουργείο Περιβάλλοντος"

Αναδρομικά και για νέους συνταξιούχους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δικαίωμα να πάρουν αναδρομικά από την προσωπικά διαφορά που προβλέπεται για τις νέες συντάξεις έχουν 150.000 νέοι συνταξιούχοι. Πρόκειται για εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και είτε πήραν μικρότερη προσωπική διαφορά απ’ αυτή που έπρεπε είτε δεν πήραν καθόλου.

Για να πάρουν τα αναδρομικά που δικαιούνται από την προσωπική διαφορά, οι νέοι συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν αίτηση στον ΕΦΚΑ. Την αίτηση αυτή παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Όπως αναφέρει, η αίτηση για τα αναδρομικά των νέων συνταξιούχων δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά (!) αλλά μόνο σε έντυπη μορφή. Που σημαίνει πως όποιος θέλει να διεκδικήσει τα αναφορικά αυτά, πρέπει να πάνε στον ΕΦΚΑ, να βρουν την αίτηση, να τη συμπληρώσουν και να την υποβάλλουν.

Με την αίτηση αυτή, οι νέοι συνταξιούχοι θα κάνουν γνωστό στον ΕΦΚΑ ότι υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς είναι λανθασμένος καθώς χρησιμοποιήθηκε ως σύγκριση η παλιά σύνταξη που θα είχαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου με τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ θα έπρεπε η σύγκριση να γίνει χωρίς να υπολογιστούν στην παλιά σύνταξη οι μειώσεις αυτές γιατί κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.



Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα ποσά που έχασαν χιλιάδες συνταξιούχοι από τον υπολογισμό της προσωπικής διαφορές για τις νέες συντάξεις, φτάνουν, για τους περισσότερος, στα 80 με 120 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπολογιστεί το ποσό από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα, τα ποσά που μπορούν να διεκδικηθούν ως αναδρομικά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 4.000 ευρώ!

Τα μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών δικαιούνται όσοι βγήκαν από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο του 2016, καθώς έχασαν 50% από το ποσό της προσωπικής διαφοράς που θα έπρεπε να τους καταβληθεί. Όσοι αποχώρησαν από το 2017 και μέχρι το τέλος του 2018 έχασαν το 33% και 25% αντίστοιχα της διαφοράς.

Σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος υποβάλλει την αίτηση για τα αναφορικά αλλά δεν του απαντήσουν εντός 60 ημερών οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή αν δεν πετύχει τον επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά μέσω της δικαστικής οδού.

Παραδείγματα


  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, μπορεί να διεκδικήσει 2.036 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκε στον Ιανουάριο 2017, μπορεί να διεκδικήσει 1.234 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που συνταξιοδοτήθηκε τον Απρίλιο του 2017, μπορεί να διεκδικήσει 1.372 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, μπορεί να διεκδικήσει 1.671 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, μπορεί να διεκδικήσει 1.362 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε τον Απρίλιο του 2018, μπορεί να διεκδικήσει 218 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, μπορεί να διεκδικήσει 390 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2017, μπορεί να διεκδικήσει 444 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, μπορεί να διεκδικήσει 829 ευρώ.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά και για νέους συνταξιούχους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Λάρισα: Έφεση Δήμου κατά δικαστικής απόφασης για 13ο-14ο μισθό σε 82 εργαζόμενους

Την άσκηση έφεσης κατά απόφασης δικαστηρίου της Λάρισας, που δικαιώνει 82 εργαζομένους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και της υποψήφιας δημάρχου Ρένας Καραλαριώτου.

Οι 82 εργαζόμενοι που τη διετία 2015 – 2017 απασχολήθηκαν ως συμβασιούχοι στον Δήμο Λαρισαίων, δικαιώθηκαν μετά από προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να δικαιούνται δώρα εορτών και επιδόματα αδειών για την επίμαχη διετία, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους εργαζόμενους να ανέρχεται στις 140.000 ευρώ και στις 200.000 ευρώ με τις εισφορές, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Λαρισαίων να ασκηθεί έφεση κατά της αρχικής απόφασης του Δικαστηρίου της Λάρισας και στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφανθεί θετικά, για το σύνολο των εργαζομένων, τότε ο Δήμος να ανακαλέσει την απόφασή του (περί έφεσης) και να διεκδικήσει από την Πολιτεία το χρηματικό ποσό για την κάλυψη απωλειών στο σύνολο των υπαλλήλων του.

Ο κ. Καλογιάννης, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των εργαζομένων να διεκδικεί την αποκατάσταση περικοπών, τόνισε ότι το θέμα των 82 εργαζομένων αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα. Διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που ο Δήμος δεν ασκήσει έφεση, τότε θα δημιουργηθεί δεδικασμένο όταν μέχρι το καλοκαίρι αναμένονται αποφάσεις 23 ακόμη δικαστηρίων.

Κυρίως όμως εν όψει της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Καλογιάννης ζήτησε από τους εργαζόμενους να «κάνουν λίγο υπομονή» αφού στην περίπτωση που δικαιωθούν οι προσφεύγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο, τότε για το σύνολο των εργαζομένων ο Δήμος Λαρισαίων θα απαιτηθεί να καταβάλει ποσό που εκτιμάται πως ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε την κατανόηση των εργαζομένων προκειμένου, στην περίπτωση θετικής έκβασης, να υπάρξει συνολική ρύθμιση για όλους και να απαιτηθούν τα χρήματα από την Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο «αφού κανένας δήμος δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει αυτά τα ποσά» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε ο δήμαρχος, η απόφαση θα αφορά στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου Λαρισαίων και όχι μόνο σε εκείνους που δικαιώθηκαν δικαστικά γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν δικαιώθηκαν στα δικαστήρια αλλά και εργαζόμενοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Επαναλαμβάνοντας ότι στην περίπτωση που το ΣτΕ δεν δικαιώσει τους εργαζόμενους τότε ο Δήμος θα ανακαλέσει την έφεση και θα καταβάλει τα χρήματα στους 82.

Ο κ. Καλογιάννης αφού υπενθύμισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων σε αρκετές περιπτώσεις κατέφυγε στα δικαστήρια υπέρ των εργαζομένων, κάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίσουν κατά συνείδηση με αφορμή και την ηθική διάσταση του θέματος.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, Ζήσης Γκαραλιάκος, απαίτησε «την άμεση πληρωμή των 82» ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο «να λάβει πολιτική απόφαση με την οποία να καλυφθούν οι απώλειες στο σύνολο των εργαζομένων στον Δήμο». Ασκώντας τέλος κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι «τα περί έφεσης αποτελούν παιχνίδι» καλώντας τον δήμαρχο να δώσει εντολή για όλους τους εργαζόμενους.

«Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τη φιλεργατική μας στάση» απάντησε ο κ. Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί υπηρεσιακά τέτοια απόφαση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Έφεση Δήμου κατά δικαστικής απόφασης για 13ο-14ο μισθό σε 82 εργαζόμενους"

Κόρμπιν: Πρόταση μομφής αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί ξανά στο Κοινοβούλιο

Το Εργατικό Κόμμα θα οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας χάσει άλλη μια ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Μέι αναμένεται να θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου τη συμφωνία «διαζυγίου» στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, μετά την απόρριψή της, δύο φορές, από τους βουλευτές.

«Είχαμε ήδη μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση θα φέρει προφανώς για άλλη μια φορά τις προτάσεις της στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Φαντάζομαι ότι θα ηττηθεί και πάλι, όλη αυτή η διαδικασία που κάνουν είναι να παίζουν καθυστέρηση» δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Νομίζω πως σε εκείνο το σημείο μια πρόταση μομφής θα είναι κατάλληλη. Σε εκείνο το σημείο θα μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρμπιν: Πρόταση μομφής αν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί ξανά στο Κοινοβούλιο"

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των οικονομικών του περιμένει το 45% των ελληνικών νοικοκυριών

«Ξεφούσκωμα» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ύστερα από 7 μήνες ανάκαμψης και οριακή αύξηση της απαισιοδοξίας των ελληνικών νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση δείχνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -33,3 μονάδες, από -28,3 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση των οικονομικών τους έφθασε το 45% από 43% τον Ιανουάριο. Μικρή βελτίωση αναμένει μόλις το 11%. Παράλληλα, περιορίστηκε η πρόθεση για αγορές σημαντικής αξίας, με το 42% των καταναλωτών να εκφράζει πρόθεση για πολύ λιγότερες μείζονες αγορές, έναντι 39% τον Ιανουάριο.

Για άλλον ένα μήνα σταθερά υψηλό παρέμεινε το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν θεωρούν καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο: διαμορφώθηκε στο 84% του συνόλου τον Φεβρουάριο, έναντι 85% τον πρώτο μήνα του έτους. Επίσης οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» ανήλθαν στο 63% τον Φεβρουάριο, μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και ενώ τον Δεκέμβριο είχαν περιοριστεί στο 60% και τον Νοέμβριο στο 57%.

«Η τόνωση των προσδοκιών από έκτακτα επιδόματα και αναδρομικά που καταβλήθηκαν στο τέλος του 2018, αλλά και από τη μη περικοπή των συντάξεων, εξασθένησε», παρατηρούν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και προσθέτουν: «Επιπλέον, παρά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, κατά την οποία διαχρονικά βελτιώνονται οι προσδοκίες των νοικοκυριών από τις εξαγγελίες, δεν είναι εμφανής, έως τώρα, μια σημαντική ανοδική δυναμική σε τμήματα της οικονομίας φέτος, στην οποία να μπορούν να στηριχθούν οι προσδοκίες τους για αυτή».

Σύμφωνα με την έρευνα, αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 11% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 3%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Φεβρουάριο 16% του συνόλου (από 15% τον Ιανουάριο). Στα επίπεδα του Δεκεμβρίου επέστρεψε το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί»: έφθασαν το 12% τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει στο 10%. Επιπλέον, από το 63% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 10% (από 11% τον Ιανουάριο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις -69 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ισχνή μειοψηφία παραμένουν οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 42%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα είναι πολύ λιγότερες, το 37% σχεδόν αμετάβλητες και το 13% λίγο λιγότερες.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τον Φεβρουάριο:

- Το 45% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας. Το ποσοστό παραμένει σχεδόν αμετάβλητο τους τελευταίους πέντε μήνες. Μικρή μείωση της ανεργίας προβλέπει το 21% (έναντι 24% τον Ιανουάριο).

- Συνεχίστηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 39% (ποσοστό αμετάβλητο τους τελευταίους τρεις μήνες), ενώ σταθερότητα προβλέπει το 33% (από 35% τον Ιανουάριο).

- Το 48% προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Σταθερότητα προβλέπει μόνο το 17%.

Το ΙΟΒΕ διαπιστώνει ακόμα ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον, η απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους πεσιμιστές μειώθηκε. Την πεντάδα των απαισιόδοξων συμπληρώνουν οι Βούλγαροι (-26,6 μονάδες Φεβρουάριο από -26 τον Ιανουάριο), οι Ρουμάνοι (-14,3 από -14,8), οι Ιταλοί (-11,8 από 10,5) και οι Γάλλοι (-11,6 από -13,8). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωζώνης οι μέσοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκαν ελαφρά τον δεύτερο μήνα του 2019 στις -7,2 μονάδες (από -7,8 τον Δεκέμβριο) και στις -7,4 (από -7,9) αντιστοίχως. Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε 9 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 6 χώρες: η Τσεχία, η Δανία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία. Όπως διευκρινίζει το ΙΟΒΕ, η αλλαγή της σύνθεσης του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες που είχαν σταθερά θετικό πρόσημο τα τελευταία χρόνια, όπως η Σουηδία, να έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο και το αντίστροφο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΟΒΕ: Επιδείνωση των οικονομικών του περιμένει το 45% των ελληνικών νοικοκυριών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news