facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Στον «αέρα» το συνέδριο της ΓΣΕΕ - Παναγόπουλος: Δεν θα υποκύψουμε - ΠΑΜΕ: Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ , Γιάννης Παναγόπουλος, εξαπολύει "πυρά" κατά των μελών του ΠΑΜΕ που προκάλεσαν επεισόδια στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεξαγωγή του.

Όπως τονίζει ο κ. Παναγόπουλος, τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ είναι υπόλογοι γιατί καλύπτουν τα μέλη που προκάλεσαν τις ταραχές και επειδή δεν προστάτεψαν τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παναγόπουλου:

"Είμαστε εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων για το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με πρωτοφανείς βιαιότητες και τραμπουκισμούς δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά μας.

Ό,τι δεν κατάφεραν 10 χρόνια μνημόνια, κυβερνήσεις, τρόικες, θέλουν να το καταφέρουν μέσα σε μερικά λεπτά μέσω των βιαιοτήτων και των τραμπουκισμών, δηλαδή να διαλύσουν τα συνδικάτα, να οδηγήσουν σε διορισμούς τις νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες τους. Δεν θα υποκύψουμε. Όλοι οι σύνεδροι συνυπογράφουμε αυτό που είναι αναγκαίο, να πάρουμε κάθε μέτρο δημοκρατικό και νόμιμο με βάση το καταστατικό των συνδικάτων και να μπορέσουμε να πετύχουμε την εκλογή νόμιμης, δημοκρατικής διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, ο κομματικός φορέας που τους καλύπτει, είναι υπόλογοι. Η κυβέρνηση και η ελληνική Αστυνομία που δεν προστάτεψε δημοκρατικές διαδικασίες, δημοκρατικούς θεσμούς, είναι υπόλογοι. Ας τους κρίνουν οι Έλληνες γιατί αυτήν τη στιγμή δεν κρίνεται πόσο καλά είναι τα συνδικάτα αλλά αν μια δημοκρατική οργάνωση έχει δικαίωμα να λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό σε μια ευρωπαϊκή χώρα αναπτυγμένη χώρα".



Νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής έξω από το ξενοδοχείο όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Όλες και όλοι την Κυριακή στο νέο συλλαλητήριο στις 9 το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Elite που βρίσκεται εντός των των πολυτελών χώρων του, η συνδικαλιστική ελίτ.

Το απόστημα των νόθων, των εργοδοτών και των ανύπαρκτων συνδικάτων θα σπάσει με τη μόνη καθαρή λύση που φοβούνται, τη μαζική παρουσία των ιδίων των εργαζομένων.

Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «αέρα» το συνέδριο της ΓΣΕΕ - Παναγόπουλος: Δεν θα υποκύψουμε - ΠΑΜΕ: Καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία"

Παρίσι: Λεηλασίες και εμπρησμοί καταστημάτων στη διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» -11 τραυματίες

Καταστήματα λεηλατημένα και πυρπολημένα στα Ηλύσια Πεδία, πεζοδρόμια διαλυμένα, καθώς οι σπασμένες πλάκες χρησίμευσαν ως «πυρομαχικά» εναντίον των δυνάμεων της τάξης από τα κίτρινα γιλέκα.

Το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης στη 18η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» που διαμαρτύρονται εδώ και τέσσερις μήνες για την κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στην πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας, ένα από τα τουριστικότερα σημεία της πόλης, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πολλά περίπτερα εφημερίδων και καταστήματα, τα οποία προηγουμένως είχαν λεηλατήσει. Σκηνές που θύμιζαν τα βίαια επεισόδια της 1ης Δεκεμβρίου, οι εικόνες από τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από μια τράπεζα στο ισόγειο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 11 άνθρωποι σε ένα κτίριο κοντά στη λεωφόρο. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που έσπευσε στην περιοχή για να εκφράσει την υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη βία που αμαύρωσε τη σημερινή κινητοποίηση. «Αυτοί που δικαιολογούν ή ενθαρρύνουν» τέτοιες ενέργειες καθίστανται «συνένοχοι», τόνισε.

Αργά το απόγευμα, στο γνωστό, ιστορικό εστιατόριο Fouquet, που είχε λεηλατηθεί το πρωί, κάποιοι έβαλαν φωτιά στην τέντα της πρόσοψης, που όμως σβήστηκε γρήγορα. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης μπροστά σε καταστήματα και εστιατόριο , με τους δράστες να φωνάζουν «επανάσταση!».

«Νόμιζαν ότι θα μας δαμάσουν αλλά είμαστε αδάμαστοι. Τα κίτρινα γιλέκα δεν χαλαρώνουν, πρέπει να το καταλάβουν», είπε ένας κουκουλοφόρος διαδηλωτής σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν κρατηθεί σε απόσταση, κατόπιν απάντησαν με δακρυγόνα, καλύπτοντας τη λεωφόρο με πυκνούς καπνούς, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωσης.

Πολλά από τα καταστήματα της περίβλεπτης λεωφόρου λεηλατήθηκαν.

«Κάποιοι ήρθαν εδώ αποκλειστικά και μόνο για να τα σπάσουν», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 1.500 «υπερβίαιοι» ταραξίες είχαν παρεισφρήσει μεταξύ των 10.000 διαδηλωτών.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 100 προσαγωγές. Η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε ότι γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας) είχαν τεθεί υπό κράτηση 46 πρόσωπα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Λεηλασίες και εμπρησμοί καταστημάτων στη διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» -11 τραυματίες "

Φωτιά στο Μάτι: Η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται, λέει το υπ. Δικαιοσύνης

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει προς τους κατοίκους στο Μάτι ότι όσοι καταδικαστούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σημερινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα καλέσει την επιτροπή των κατοίκων από το Μάτι που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση ότι η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ότι ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «το αίτημα για Δικαιοσύνη στη χώρα είναι καθολικό και η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στους πληγέντες της πυρκαγιάς στο Μάτι».

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, αναφέρει η ανακοίνωση, η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα» και προσθέτει:

«Όσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η επιτροπή των κατοίκων θα κληθεί στο υπουργείο προκειμένου να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται, λέει το υπ. Δικαιοσύνης "

ΝΔ: Λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, και σε δήλωση του σημείωσε:

«Από λάθος σε λάθος βαδίζει το Υπουργείο Εργασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων

Νέο κρούσμα αυτή τη φορά τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία αναρτήθηκαν με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών. Δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.α.), οι οποίοι εκτός από αυτοαπασχολούμενοι, έχουν και έμμισθη δραστηριότητα, εμφανίζονται να οφείλουν εισφορές -και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017- για την επικουρική τους ασφάλιση και το εφάπαξ, παρ’ όλο που οι οφειλόμενες εισφορές τους έχουν παρακρατηθεί και καταβληθεί ήδη από τον μισθό τους.

Για πολλοστή φορά, η ανικανότητα και η έλλειψη σεβασμού προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται αδίκως, οδηγούν σε λανθασμένα εκκαθαριστικά ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε απόλυτη σύγχυση, αδιαφορεί για τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων"

Υποψήφια πρόεδρος Σκοπίων: Θα κρατήσω ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος του κράτους

Η υποψήφια για την προεδρία του κράτους των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα, που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, έδωσε συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα ‘Politika’.

Σε αυτήν τόνισε ότι έχει πρόθεση να συστήσει μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συντάξει έκθεση σχετικά με παραβιάσεις του εθνικού και διεθνούς δικαίου με την Συμφωνία των Πρεσπών.

‘Politika’: Είστε καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε σε 4 άρθρα, τα οποία άλλαξαν το όνομα του κράτους. Το κόμμα που σας υποστηρίζει, δεν δέχεται αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα…

Σιλιάνοφσκα- Ντάνκοβα: «Προειδοποιήσαμε ότι η αλλαγή του ονόματος δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα και ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για εσωτερικές συγκρούσεις και απομακρύνει τη χώρα από τις μεταρρυθμίσεις.

Σας υπενθυμίσω ότι υπογράφηκε ανοικτή επιστολή από εβδομήντα σημαντικά ονόματα, μεταξύ αυτών και ο (Τσέχος) συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.

Η αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει παράπλευρες ζημίες και αποσκοπεί στην καταστροφή του συνταγματικού συστήματος. Δεν υπάρχει περιθώριο να αναφερθούν όλες οι περιπτώσεις παραβίασης των νόμων, παραβιάζεται και η Σύμβαση της Βιέννης καθώς και διεθνείς συμφωνίες. Το δημοψήφισμα ήταν μια ιστορία από μόνο του. Η ‘Μακεδονία’ σήμερα έχει ένα πρόσκαιρο Σύνταγμα το οποίο δεν έγινε κατόπιν δημοκρατικής συμφωνίας.

Οι αρχές όχι μόνο αρνήθηκαν την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες, αλλά, επίσης, ακύρωσαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού (που πραγματοποιήθηκε το 1944).

Οι Μακεδόνες εξομοιώνονται με τις άλλες μικρές εθνοτικές κοινότητες.

Ο αλλοπρόσωπος «Μακεδόνας» χρησιμοποιείται μόνο σε εθνικό επίπεδο και κανείς δεν ξέρει πως λέγεται το έθνος αυτής της χώρας. Αυτά τα πράγματα είναι θεμελιώδη, ούτε πολιτικά ούτε κομματικά», είπε η υποψήφια πρόεδρος που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφια πρόεδρος Σκοπίων: Θα κρατήσω ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος του κράτους"

Ο μακελάρης της Νέας Ζημανδίας είχε περάσει για 15 ημέρες από την Ελλάδα

Ο Μπρέντον Τάραντ, ο άνθρωπος που αιματοκύλησε τη Νέα Ζηλανδία, με τις επιθέσεις του σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς, είχε περάσει και από την Ελλάδα, όπως μετέδωσε ο Alpha στο σημερινό δελτίο ειδήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας και τα οποία που διαβίβασε η Interpol και στις Αρχές της χώρα μας, ο άνθρωπος που σκότωσε 49 άτομα χθες, είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως ενδιάμεσο σταθμό του στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι, τον χειμώνα του 2016. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε στα μέρη μας, καθώς τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει περίπου 15 ημέρες στη χώρα μας, πιθανότατα για λόγους αναψυχής.

Διερευνάται, επίσης, η παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του. Οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) στο όπλο του έκαναν τις Αρχές να αναζητήσουν σχέσεις του με την Ελλάδα και όπως φαίνεται, κάτι είχε πάρει ως… κληρονομιά.

Είχε κάνει... εκπαίδευση στην Ευρώπη

Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.

Εναντίον του 28χρονου Αυστραλού απαγγέλθηκαν σήμερα κατηγορίες για ένα από τα χειρότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία: τον φόνο τουλάχιστον 49 πιστών σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

Στη διάρκεια της εμφάνισής του σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου έκανε μια χειρονομία, που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής. Ο Ταράντ δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν ήταν στις λίστες παρακολούθησης των νεοζηλανδικών αρχών.

Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης.

Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου αυτού, η Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.

«Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το μανιφέστο των 74 σελίδων που έγραψε ο Ταράντ πριν το μακελειό. Στο κείμενο αυτό διηγείται ότι για πρώτη φορά σκέφτηκε να διαπράξει επίθεση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017 όταν ταξίδευε στη Γαλλία και τη δυτική Ευρώπη.

Αναφέρει ότι τον εξέπληξε η «εισβολή» μεταναστών στις γαλλικές πόλεις και κάνει λόγο για την «απελπισία» που του προκάλεσε η νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Στο μανιφέστο του, με τίτλο «Η μεγάλη μετακίνηση», ο Ταράντ αναφέρει ότι θέλει να επιτεθεί σε μουσουλμάνους. Ο τίτλος παραπέμπει σε μια διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Στη σύντομη αυτοβιογραφία που συνοδεύει το μανιφέστο του ο Ταράντ παρουσιάζεται ως «ένας απλός, λευκός άνδρας (…) που γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μια εργατική οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα». Περιγράφει την παιδική του ηλικία ως «κανονική».

ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 2010 και η Γκρέι επεσήμανε ότι πιστεύει πως η μητέρα και η αδελφή του Ταράντ ζουν ακόμη στο Γκράφτον. Ο 28χρονος παραιτήθηκε από το γυμναστήριο το 2011. Όπως εξηγεί, κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του επενδύοντας σε bitcoin.

Πέντε όπλα, εκ των οποίων δύο τροποποιημένα ημιαυτόματα όπλα, προφανώς AR-15, και δύο τουφέκια χρησιμοποιήθηκαν στο χθεσινό μακελειό. Σε φωτογραφίες από το οπλοστάσιό του εμφανίζονται να είναι γραμμένα πάνω στα όπλα ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».

Στο μανιφέστο του ο Ταράντ επικαλείται διάφορα κείμενα δραστών ρατσιστικών ή ακροδεξιών επιθέσεων, κυρίως του Νορβηγού Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2011. Δηλώνει μάλιστα ότι είχε «μια σύντομη επαφή μαζί του».

Στο τέλος του μανιφέστου ο Ταράντ δηλώνει «ρατσιστής», «φασίστας» και λέει ότι ο Όσβαλντ Μόσλεϊ, ιδρυτής το 1932 της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, είναι «το ιστορικό πρόσωπο οι πεποιθήσεις του οποίου είναι πιο κοντά στις δικές μου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο μακελάρης της Νέας Ζημανδίας είχε περάσει για 15 ημέρες από την Ελλάδα"

ΚΕΔΕ: «Βολές» κατά της κυβέρνησης για μεταφορά μεταναστών χωρίς ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει μετανάστες σε ξενοδοχείο της δημοτικής ενότητας Βιλίων του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών αρχών, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε πως χθες η κυβέρνηση, επιλέγοντας για άλλη μία φορά την τακτική του αιφνιδιασμού, αποφάσισε να μεταφέρει περίπου 100 μετανάστες σε ξενοδοχείο των Βιλίων στη Μάνδρα Αττικής, για τη στέγαση τους.

Το παράλογο είναι ότι δεν φρόντισε προηγουμένως να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια τοπική αρχή και συγκεκριμένα τη Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας Ι. Κριεκούκη για αυτή την πρωτοβουλία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία.

Για άλλη μία φορά ενήργησε, αγνοώντας επιδεικτικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα, αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, σε μία προσπάθεια να καλύψει την αναποτελεσματικότητα της και την απουσία εθνικού σχεδίου διαχείρισης.

Καταδικάζουμε αυτή τη συνεχιζόμενη πρακτική της κυβέρνησης καθώς για εμάς το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας στο οποίο δεν χωρούν τακτικισμοί και ερασιτεχνισμοί.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλο αυτό το διάστημα, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση έβαλε πλάτη και διαχειρίστηκε το ζήτημα με σχέδιο και με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών όσο και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται, δείχνοντας το ανθρώπινο της πρόσωπο.

Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε άλλους αιφνιδιασμούς που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή και διαταράσσουν τη λειτουργία των πόλεων μας. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτή την απόφαση καθώς και να μας ενημερώσει για το σχεδιασμό της σχετικά με τη διαχείριση αυτού του τόσο κρίσιμου ζητήματος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: «Βολές» κατά της κυβέρνησης για μεταφορά μεταναστών χωρίς ενημέρωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων"

Κοτζιάς: Ηταν εθνικό συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό

Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες, έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μία ομιλία εφ' όλης της ύλης και αφού έλαβε τιμητική βράβευση από τον κοσμήτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά «για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης» στο διήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα». 
Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με αφορμή τα 20 χρόνια ίδρυσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και προς τιμήν πρώην ΥΠΕΞ και ομότιμου καθηγητή.
«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες, έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική, «οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική συνδυασμένη με τη διεκδίκηση εφαρμογής του διεθνές δικαίου, να αποβλέπει στη λύση και υπέρβαση των προβλημάτων σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία».
Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας είπε ότι «το μπόι μας το μετράμε σε σχέση με τα προβλήματα. Και αυτά απαιτούν να ψηλώνουμε κάθε μέρα. Δεν μας ενδιαφέρει το εγώ, αλλά οι ιδέες μας, η πατρίδα».
«Ηταν δύσκολα πριν τέσσερα και χρόνια. Σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ως κάτι που ήταν πάντα εδώ. Δεν είναι, όμως, έτσι. Βρήκα μια χώρα βαθιά στο βούρκο. Ανυπόληπτη. Κανείς δεν την άκουγε»επισήμανε.
Τόνισε δε «το καθήκον να ακολουθούμε μια πολιτική ασφάλειας. Διότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ποιότητα και δυνατότητες» όπως είπε υπογραμμίζοντας ότι «η διπλωματία του όλα ή τίποτα είναι ανορθόλογη και χωρίς προοπτική».
Ανέδειξε ως μεγάλη κατάκτηση, με πολύ σκληρή εργασία τη δημιουργία 16 νέων θεσμικών συστημάτων, περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων. Τις οκτώ τριμερείς και τετραμερείς σε Ανατολική Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή.«Πολιτικά» είπε «κτίσαμε» την Ανατολική Μεσόγειο με σχετική αυτονομία ως προς τη Δυτική Μεσόγειο αλλά και έναντι της Μέσης Ανατολής. Με μεγαλύτερη μορφοποίηση εκείνη της Euromed, μια συμμαχία των επτά νότιων κρατών μελών της ΕΕ».
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η τέχνη στη διπλωματία δεν είναι να σε παρασύρει ο άλλος στο γήπεδό του, στους δικούς του κανόνες και συμπεριφορές, αλλά πώς θα αναπτύξει κανείς τη δική του διπλωματική φυσιογνωμία και προσωπικότητα, τους δικούς του κανόνες και όρους, σε εναρμόνιση με εκείνους της ΕΕ, και να προσπαθήσει να βάλει την Τουρκία σε ένα παιχνίδι που εκείνος το γνωρίζει καλύτερα. Κατά συνέπεια, ούτε υποχώρηση, αλλά και ούτε προσχώρηση στη συμπεριφορά του άλλου» επισημαίνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια αυτοτελή και αυτόνομη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική» ώστε «να επηρεάζουμε την άλλη πλευρά στη διαμόρφωση της πολιτικής της. Να τη φέρνουμε στο γήπεδο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα».
Ως προς το Κυπριακό ανέδειξε το γεγονός ότι «καταφέραμε να ανατρέψουμε το ρου της ιστορίας. Με την διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά, μπορέσαμε να προβάλλουμε μια θετική ατζέντα με τρία κύρια στοιχεία που υιοθετήθηκαν και από τον ΓΓ του ΟΗΕ: (α) Την αναγνώριση της Κανονικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ που δεν μπορεί να διατηρεί χαρακτηριστικά ημι-αποικίας. (β) Να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων που παρέχει τη δυνατότητα προφάσεων παρέμβασης και επέμβασης στην Κύπρο και (γ) να καταργηθεί η Συνθήκη της Συμμαχίας η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια Συμφωνία φιλίας και ασφάλειας».
Τόνισε δε ότι μολονότι δεν φτάσαμε τελικά σε λύση «ασφαλώς δεν ήμασταν εμείς η αιτία» επισημαίνοντας: «Σε αυτή τη μάχη συμπορευτήκαμε με τον Γιαννάκη Κασουλίδη» τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν Νέστωρα της εξωτερικής πολιτικής».
Παράλληλα εξήρε τους πρώην διευθυντές του διπλωματικού του γραφείου την πρέσβη, σήμερα, της Ελλάδας στη Ρώμη Τασία Αθανασίου, και τον πρέσβη Θεόδωρο Πασσά.
Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε για τον πρώην Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μύτωφ χαρακτηρίζοντας ως ισχυρή την συνεργασία τους: «Αποδείξαμε ότι το υπόδειγμα ειρήνης και συνεννόησης στην Ευρώπη ήταν οι δύο μας χώρες» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το μακεδονικό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «το να προωθείς λύσεις σε προβλήματα δεν είναι ευχάριστο σε όλους. Κάποιοι είναι πιστοί της ακινησίας. Αλλοι ζουν από τα προβλήματα και όχι από τις λύσεις».
Χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ ως «έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος», εξήγησε ότι προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξανε μαζί το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε αυτά τα χρόνια χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η εξωτερική πολιτική προκειμένου να πετύχουμε τη συνεννόηση στην περιοχή μας» είπε και ευχαρίστησε τον κ. Ντιμιτρόφ για τη συνεργασία: «Για το ότι βάλαμε τις χώρες μας σε τροχιά φιλίας και συνεργασίας».
«Στις Πρέσπες» επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών «ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό. Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή. Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού. Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της».
Σχετικά με την Αλβανία ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ως «έναν εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικό υπουργό εξωτερικών" μαζί με την διαπραγματευτική του ομάδα, ο οποίος «έφτασε μαζί μας στη λύση σχεδόν του συνόλου αυτών των ζητημάτων». Σημειώνοντας όμως ότι «η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέως κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία». Επ'αυτού σημείωσε ότι «ορισμένοι φαίνεται ως να μην επιθυμούν με τον επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης της Ελλάδας με την Αλβανία. Κάναμε, όμως, σοβαρά βήματα στη συνεργασία μας» συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην ΕΕ ανέδειξε την ανάγκη οράματος, εκδημοκρατισμού και κοινωνικής δικαιότητας. «Οφείλουμε» είπε «να συμβάλλουμε στο να κατανοηθεί ότι στον αυριανό κόσμο τα μικρομεσαία κράτη δεν θα μπορέσουν να έχουν το ρόλο που θα θέλαμε και θα υποταχτούν σε τρίτες δυνάμεις εάν δεν αναπτυχθεί τολμηρά μια ισχυρή, δημοκρατική ΕΕ και αναβαθμιστούν τα ίδια στο εσωτερικό της". Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε "προθέσεις μερικών ισχυρών να καταργηθεί το βέτο στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής» τονίζοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Παράλληλα ανέφερε την ανάγκη ενός ειδικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το μέλλον, για τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την ανακαίνιση, την αντιμετώπιση των ροών μετανάστευσης και για την εξωτερική πολιτική. «Χρειάζεται να αποκτήσει η ΕΕ μια ευρωπαϊκή πολιτική πρότυπο για τη μετανάστευση» πρόσθεσε.
Για την ελληνική διπλωματία ο πρώην ΥΠΕΞ υπογράμμισε την ανάγκη «όσο ποτέ, στρατηγικής σκέψης»«Ο κόσμος αλλάζει και είναι απρόβλεπτος» είπε εξηγώντας ότι «στα τέσσερα τελευταία χρόνια αναπτύξαμε με τέχνη και επιστήμη τις συνεργασίες μας στην περιοχή. Σήμερα, γνωρίζουμε καλύτερα και έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουμε το μέλλον». Όμως, πρόσθεσε «πρέπει να σκεφτούμε και τι ρόλο θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Υπό αυτό το πρίσμα να σκεφτούμε αν «θέλουμε να γίνουμε σημαντικός παίκτης σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στην ίδια την ΕΕ και κατά προέκταση στη Δύση», αν θέλουμε «στρατηγικές σχέσεις με χώρες όπως οι ΗΠΑ, σημαντική ανάπτυξη σχέσεων πριν από όλα με Λ.Δ. Κίνας και στη συνέχεια με Ινδία και όλη τη ΝΑ Ασία, ιδιαίτερα Ινδονησία και Βιετνάμ. Συγκρατώντας τις ειδικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, την Αυστραλία, Ν. Αφρική και χώρες της Λ. Αμερικής. Με όλους αυτούς πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα τις πολύπλευρές σχέσεις μας».
«Ομως» είπε «το ερώτημα παραμένει: τι το ιδιαίτερο μπορεί να κάνει η χώρα μας ώστε να έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι» υπογραμμίζοντας ότι «η εξωτερική μας πολιτική έχει αξίες και αρχές. Με αυτές πρέπει να οδεύει στο μέλλον. Αυτές δεν είναι αξίες και αρχές κομματικής σκοπιμότητας ή προσωπικών συμφερόντων. Διαφέρει δε, από τυφλές κορώνες, διεθνισμού ή ακραίου εθνικισμού. Είναι αξίες και αρχές του μέτρου, της ιστορικής συνέχειας και της διασφάλισης του μέλλοντος».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοτζιάς: Ηταν εθνικό συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό "

Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ εν όψει υπογραφής East Med: «Δεν θα συμβιβαστούμε - Θα πολεμήσουμε»

Σε νέα απειλητική δήλωση προς Ελλάδα, Κύπρο και όλους όσους εμπλέκονται στον Εast Med, Ισραήλ και Αίγυπτο, δηλαδή προχώρησε ο Τούρος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για την «ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε συγκεκριμένα:

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας. Βασική αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι η ασφάλεια των 82 εκατ. Τούρκων, των 780.000 τ.χλμ. εδάφους και των 462.000 τ.χλμ. της γαλάζιας πατρίδας. Σε αυτό δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.



Ο λόγος για τον οποίο ο Χ.Ακάρ επιμένει τόσο πολύ στο δόγμα της «γαλάζιας» του «πατρίδας», όπως την εννοεί, δηλαδή το Αιγαίο και όλη η περιοχή νότια της Κρήτης και η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ότι ουσιαστικά θέλει τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων όπου αυτά υπάρχουν και τη διχοτόμηση του Αιγαίου, διχοτόμηση την οποία επιδιώκει μέσω της στρατιωτικής ισχύος.

Εχθές το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο σιωπά για τα περί της «γαλάζιας πατρίδας» είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών, με μια μικρή «χλιαρή» αναφορά για το καθεστώς του Αιγαίου:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η Πολεμική Αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Της ανακοίνωσης αυτής ακο9λούθησε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενη στην ελληνική ανακοίνωση ως «ασύλητη και παράξενη».

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν ασύλληπτη και παράξενη, δεδομένης της χρονικής στιγμής στην οποία γίνεται και του περιεχομένου της.

Η Τουρκία διατηρεί την άποψη ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να συνιστά επίδικο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουν τα πράγματα, το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατό με την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας», αναφερόταν σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ εν όψει υπογραφής East Med: «Δεν θα συμβιβαστούμε - Θα πολεμήσουμε»"

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας

“Μια νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας” αλλά και “θρίαμβο του μέλλοντος” χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ, εξήραν το κύρος, το έργο και την καλή συνεργασία κατά τις παρεμβάσεις τους στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Μάλιστα ο κ. Ντιμιτρόφ ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε την φιλία και τον σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή και να γράψουμε νέο κεφάλαιο. Παράλληλα τόνισε πως το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία» τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ ενώ χαρακτήρισε την πολιτική του Γκρουέφσκι ως “ρηχό εθνικισμό” τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, αντικατέστησε με «οραματικό πατριωτισμό».

Ακόμη αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση ανάμεσα στα δυο κράτη κάνοντας μια αναδρομή στο πως οδηγήθηκε το ζήτημα της ονομασίας στη λύση. Επίσης ο κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε πως «είναι πια καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες».

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.

Ο. κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια, ως μία νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. «Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

Μπουσάτι: Στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ η Συμφωνία των Πρεσπών

Την αποθέωση και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανία, Ντιτμίρ Μπουσάτι, γνώρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Πληροφορία, εμπειρία, σοφία, γνώση βρήκα στον Νίκο Κοτζιά και πάντα τον εκτιμούσα» τόνισε, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρώην υπουργό Εξωτερικών και τον Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και στους πρωθυπουργούς των δυο χωρών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα την χαρακτήρισε πηγή έμπνευσης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως αυτές που ακολουθούν ψεύτικο εθνικισμό και πρόγραμμα ακραίας συμπεριφοράς, αντί για συνεργασία.

Αναφερόμενος στην Αλβανία υπογράμμισε τον μεγάλο χρόνο αναμονής στην ενταξιακή της διαδικασία στην ΕΕ. «Πρέπει να βελτιώσουμε την αντοχή μας, πρέπει να τηρούμε τις αρχές του κράτους δικαίου και πρέπει να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία», εξήγησε τονίζοντας ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη αυτά τα τρία σημεία για να ανταποκριθούμε στη διεθνή πραγματικότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες με τον Νίκο Κοτζιά τονίζοντας την σημασία του πολιτική διαλόγου. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική ως σημείο αναφοράς, κυρίως όταν συζητούμε θέματα ιστορικής σημασίας. Η υπέρβαση των προβλημάτων είναι προς όφελος όλων».

Τέλος αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε ως «ένα στρατηγικό μήνυμα για όλη την ΕΕ» και εξέφρασε την ευχή πως και «το πακέτο Ελλάδας-Αλβανίας θα οδηγηθεί σε επιτυχία γιατί αυτό είναι το μέλλον της δημοκρατίας και των παιδιών μας»

Μυτώφ: Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική

Για τον κοινό στόχο του διαλόγου μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας Ντάνιελ Μύτωφ, ενώ εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Νίκου Κοτζιά στην περιφερειακή σταθερότητα. «Έχουμε κοινές προκλήσεις και κοινές προσεγγίσεις που πρέπει να βελτιώσουμε καθώς η γεωγραφία συνιστά μείζονα παράγοντα». Πάνω σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την αναθεωρητική και επιθετική στάση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ρωσίας την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να οπλίσει τη διαφθορά.

Ο κ. Μύτωφ ανέδειξε τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας που θα δώσει, όπως είπε, πνοή ελευθερίας και αποδέσμευσης από το ρωσικό αέριο. Ακόμη αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς όπως ανέφερε «Η Ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται κοινή μεταναστευτική πολιτική». Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας"

Στο νοσοκομείο Λαρισαίος μαθητής λυκείου μετά από επίθεση κουκουλοφόρων!

Ένα άνευ προηγουμένου περιστατικό έλαβε χώρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του onlarissa.gr, την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα.

Ένας Λαρισαίος μαθητής λυκείου της πόλης, δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλα τύπου “full face” και μάλιστα μέρα μεσημέρι, σε υπαίθριο χώρο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μαθητής της τρίτης Λυκείου, επέστρεφε στο σπίτι του λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Ευρισκόμενος στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, δέχθηκε πισώπλατα επίθεση από τρία άτομα, τα οποία φορούσαν τις προαναφερθείσες κουκούλες. Μάλιστα, ο ένας εκ των δραστών τον χτύπησε με μεταλλικό αντικείμενο στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ κοντά στο ένα του μάτι και να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου και νοσηλεύτηκε για μερικές ώρες.

Άγνωστα τα κίνητρα των δραστών, αν και υπάρχουν υπόνοιες για αντίποινα μετά από έναν γεμάτο ένταση μαθητικό αγώνα που είχε λάβει χώρα μεταξύ του λυκείου του θύματος και ενός άλλου σχολείου της Λάρισας.

Άγνωστο παραμένει, αν οι γονείς του μαθητή κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία ή κινήθηκαν νομικά.

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο Λαρισαίος μαθητής λυκείου μετά από επίθεση κουκουλοφόρων!"

Ολοκληρώθηκε το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκε το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, του πολέμου και της φτώχειας.

Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, καθώς και η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» του δήμου Αθηναίων, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Βικτωρίας και στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις στους πρόσφυγες», οι διαδηλωτές θέλησαν με την πορεία τους να στείλουν δυναμικό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του φασισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους απαιτούν -μεταξύ άλλων- «να ανοίξουν τα σύνορα, να μετακινούνται ελεύθερα οι πρόσφυγες από τα νησιά προς την ενδοχώρα και την Ευρώπη. Να αποκτήσουν άσυλο και στέγη βάζοντας τέλος στον αποκλεισμό στα στρατόπεδα και στις απελάσεις που επέβαλε η κυβέρνηση και η Ε.Ε.», καθώς επίσης ζητούν τη «νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, και ίσα δικαιώματα για όλους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας"

Καλαμάτα: Στον «αέρα» το συνέδριο της ΓΣΕΕ – Νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στον «αέρα» βρίσκεται το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τις εργασίες του από το πρωί της Παρασκευής, κάτι όμως που δεν συνέβη ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση που έχει σχέση με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιούνταν στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας. Τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, σύνεδροι στην πλειοψηφία τους, έφτασαν με προσκλήσεις στο Μέγαρο, με την ασφάλεια του κτιρίου όμως, να προσπαθεί να κλείσει τις πόρτες και να προκαλεί την ένταση που ακολούθησε.

pame_kalamata__1_

Χθες, από νωρίς το πρωί, στον χώρο του συνεδρίου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, με σημαντικά αυξημένα μέτρα φύλαξης, παρουσία εισαγγελέα αλλά και των νομικών συμβούλων των παρατάξεων.

Άλλωστε, το ΠΑΜΕ και οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έχουν προχωρήσει σε ανταλλαγή εξωδίκων και καταγγελιών. Μετά τις καταγγελίες για «νόθους αντιπρόσωπους» και «στελέχη της εργοδοσίας που παριστάνουν τους εκλεγμένους εργαζόμενους», οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για στημένες διαδικασίες, υποστηρίζοντας πως καμαριέρες του ξενοδοχείου που διέμεναν οι σύνεδροι “μοίρασαν κάρτες συνέδρων κατ' επιλογή”.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας απάντησε ότι στελέχη του ΠΑΜΕ, τα οποία δεν είχαν εκλεγεί ως αντιπρόσωποι επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο του συνεδρίου με φωτοτυπημένες κάρτες συνέδρων.

Το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει την συμμετοχή “νόθων αντιπροσώπων” μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας που δεν κατάφερε να εκλέξει νέους αντιπροσώπους,, Δ. Καραγεωργόπουλος και η ΓΣΕΕ καταγγέλλει “τραμπουκισμούς” μελών του ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να παρεμποδίσει το συνέδριο επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί απώλεια δυνάμεων. Επιχειρώντας να εκτονώσει την κατάσταση πάντως, ο κ. Καραγεωργόπουλος εκδήλωσε την πρόθεση να παραιτηθεί από σύνεδρος της ΓΣΕΕ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Σήμερα πάντως, κι ενώ δε φαίνεται «φως» για την έναρξη του συνεδρίου, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Καλαμάτα «ενάντια στην συνδικαλιστική μαφία» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του. Το ΠΑΜΕ εμμένει στην θέση του για Συνέδριο χωρίς νόθους αντιπροσώπους και εργοδότες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Στον «αέρα» το συνέδριο της ΓΣΕΕ – Νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ"

Εντοπίστηκε εστία γρίπης των πτηνών στην Βουλγαρία

Μια εστία της γρίπης των πτηνών H5 εντόπισε η Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA), όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Η νέα περίπτωση που αφορά τις πάπιες mulard εντοπίστηκε στο χωριό Λίσετς, της περιφέρειας Λόβετς. Τα θετικά δείγματα επιβεβαιώθηκαν από το Εργαστήριο Αναφοράς του Εθνικού Κτηνιατρικού Κέντρου Διαγνωστικής Έρευνας.

Στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζεται ότι, η εστία έχει εξαλειφθεί και έχουν εφαρμοστεί άμεσα όλα τα μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος. Οι Αρχές της Βουλγαρίας προχώρησαν σε ευθανασία όλων των πουλερικών που εκτρέφονταν στην εκμετάλλευση, όπου εντοπίστηκε η νέα εστία της γρίπης των πτηνών.

Επίσης, προχώρησαν στη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας τριών χιλιομέτρων και μίας ζώνης παρακολούθησης της κατάστασης σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων, γύρω από τη γεωργική εγκατάσταση στην οποία εκδηλώθηκε το νέο κρούσμα.

Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα αίτια της νόσου.

ant1news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε εστία γρίπης των πτηνών στην Βουλγαρία"

Τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές «δώρα» με φόντο τις κάλπες

Σειρά αλλαγών προωθούνται για τον δημόσιο τομέα, με φόντο τις προσεχές κάλπες. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μπόνους επιμόρφωσης σε 100.000 υπαλλήλους λυκείου για να διεκδικήσουν θέση τμηματάρχη. Επιπλέον προβλέπεται αύξηση των δικαιούχων και των ημερών γονεϊκής και εκπαιδευτικής άδειας και περισσότερες αποσπάσεις – μετατάξεις για λόγους υγείας. Τέλος, υπάρχουν σκέψεις για την ευκολότερη πρόσληψη για μέλη τρίτεκνων οικογενειών και για άτομα με αναπηρία.

Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται ως οδηγίες προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μέσα σε εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

1. Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας που θα μπορούν μα λαμβάνουν οι υπάλληλοι ΔΕ (απόφοιτοι Λυκείου) παρακολουθώντας εξ αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης που θα οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Οι υπάλληλοι αυτοί περίπου 100.000 είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν μία από τις 500 θέσεις εργασίας τμηματαρχών στο Δημόσιο αλλά το πετύχαιναν με μεγάλη δυσκολία λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων. Εκτός αυτού, ήταν οι πρώτοι που έμπαιναν στο στόχαστρο απολύσεων όπως συνέβη στο διάστημα 2012-2014.

Αποκτώντας το Πιστοποιητικό Διοικητικής Επάρκειας θα κερδίζουν 30 μόρια και περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέση ευθύνης. Κατά προτεραιότητα το μέτρο θα εφαρμοστεί για εργαζόμενους ΔΕ στην Αυτοδιοίκηση.

2. Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου 3 μηνών όχι μόνο στους φυσικούς αλλά και στους θετούς ή αναδόχους γονείς καθώς και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας. Χρήση της άδειας μπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.

3. Αύξηση ημερών άδειας σε περίπτωση ασθενείας των παιδιών: Από 5 σε 7 εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος για τρίτεκνους υπαλλήλους από 6 8 ημέρες για μονογονεϊκές οικογένειες και από 5 σε 10 ημέρες για πολύτεκνους.

4. Αύξηση σε 14 ημέρες του αριθμού των εργάσιμων κατ΄έτος για άδεια εξετάσεων όταν ο υπάλληλος παρακολουθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης. Δικαίωμα χρήσης, εκτός από τους μόνιμους έχουν και εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

5. Απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας όχι μόνον του ίδιου ή της οικογένειας αλλά και προσώπου που συμβιώνει με αυτόν.

6. Το σύμφωνο συμβίωσης να επιτρέπει τη απόσπαση υπαλλήλου για συνυπηρέτηση στην ίδια περιοχή κάτι που ίσχυε έως τώρα μόνο για τους συζύγους. Στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συμβιών είναι υπάλληλος με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης δεν υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.

7. Υπάλληλοι που δεν είναι μόνιμοι αλλά ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω της κινητικότητας, εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήματα μονίμων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Ο υπάλληλος μετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου , η οποία καταργείται αυτοδικαίως με την αποχώρηση του υπαλλήλου.

8. Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 45 ετών που υπήρχε για τη συμμετοχή υπαλλήλου σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

9. Πρόβλεψη ευνοϊκών διατάξεων για την πρόσληψη ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση, καθώς και μελών τρίτεκνων οικογενειών. Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηματικής γλώσσας, προσλαμβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας , εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούμενο τυπικό προσόν.

10. Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την υπηρεσία για πιθανό κώλυμα διορισμού. Τέτοιο κώλυμα μπορεί να είναι η απόλυση από το Δημόσιο λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζόμενου αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση.

Με πληροφορίες από το Έθνος

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές «δώρα» με φόντο τις κάλπες"

Βασίλης Ξυπολυτάς στον «Θέμα 104,6»: Μόνο 660 από 1.283 μηχανές της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» είναι πλέον λειτουργικές

«Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι το ύψιστο δικαίωμα και σε κανέναν πολίτη δεν αξίζει να νιώθει ανασφαλής στο ίδιο του το σπίτι. Δυστυχώς όμως επιβεβαιώνεται και επίσημα ότι είμαστε «όμηροι» της υπολειτουργίας και των ελλείψεων της Αστυνομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνει -με κάθε πολιτική που ασκεί- την Αστυνομία. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να ρίξει το ηθικό της. Από τρόπο που γίνονται οι αξιολογήσεις μέχρι το πώς τους αναγκάζει να κάνουν τη δουλειά τους. Με αυτή την κυβέρνηση χάνουμε και τα αυτονόητα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Βασίλης Ξυπολυτάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κ. Μπογδάνου.

Επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες, ο κ. Ξυπολυτάς αποκάλυψε ότι αυτή την στιγμή η ομάδα «ΔΙ.ΑΣ» από 1.283 μηχανές που έχει στο δυναμικό της, μόνο 660 είναι λειτουργικές, ενώ παράλληλα η υπηρεσία έχει υποστεί και μείωση προσωπικού της τάξης του 55%. Επιπλέον αναφέρθηκε στα ΜΑΤ όπου από 2.500 άτομα, το προσωπικό πλέον έχει μειωθεί σε λιγότερα από 1.000. Σχετικά με τα περιπολικά οχήματα που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ.,ο κ. Ξυπολυτάς αποκάλυψε πως είναι πλέον 75 από 150 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και για τις μηχανές της ομάδας «Ζ» ότι είναι 100 από 150.

Τέλος εστιάζοντας στο ιδιαίτερα αυξημένο πρόβλημα της εγκληματικότητας στους δήμους του Βόρειου Τομέα, ο Βασίλης Ξυπολυτάς έκανε λόγο για επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία βάση των οποίων η εγκληματικότητα της «καθημερινότητας» έχει αυξηθεί κατά 15% από το 2014.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Ξυπολυτάς στον «Θέμα 104,6»: Μόνο 660 από 1.283 μηχανές της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» είναι πλέον λειτουργικές"

Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, δημιουργεί μειονοτικά θέματα

«Μέγα λάθος» χαρακτήρισε την αναγνώριση της γλώσσας των Σκοπίων ως «μακεδονική» ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η αναγνώριση αυτή δημιουργεί μια εστία η οποία θα δημιουργεί μειονοτικά θέματα.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια είναι «εκσερβισμένα βουλγαρικά» δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομάζεται μακεδονική. Θα μπορούσε να λέγεται Βουλγαροσερβική ή μακεδονοσλαβική, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι γείτονες επέμεναν να χαρακτηριστεί μακεδονική γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε επίσης ότι παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών λέει ρητά ότι δεν υπάρχει μειονότητα στην Ελλάδα, η αναγνώριση της γλώσσας δημιουργεί μια επιστημονική εστία η οποία θα θέτει μειονοτικό ζήτημα με αφορμή τη γλώσσα.
«Επειδή βάλαμε την τζίφρα, ήρθε το ουράνιο τόξο, μια ομαδούλα ανθρώπων, και ζήτησαν από το πανεπιστήμιο της Μακεδονίας, επικαλούνται εθνικότητα και γλώσσα, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη. Λένε οι αυτονομιστές, ζητάνε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή μιλιέται στη Β. Μακεδονία και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι αλήθεια, όμως, αυτό δεν μιλάμε βουλγαροσέρβικα στη Β. Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν μιλιέται η γλώσσα που μιλάνε στα Σκόπια. Αυτό που μιλιέται στην Ελλάδα είναι Βουλγάρικα. Δεν υπάρχουν μονόγλωσσοι Έλληνες, όσοι παλαιότεροι γνωρίζουν αυτό το ιδίωμα, μιλάνε ελληνικά, είναι Έλληνες και όπως σε άλλες περιοχές μιλάνε τα αρβανιτικά, τα βλάχικα, μιλάνε κάποιοι γέροντες, αυτό είναι όλο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής γλωσσολογίας «Η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι βουλγαρικής καταγωγής, εκσερβισμένη επί Τίτο. Βουλγαροσερβική. Ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Ο Τίτο έβαλε γλωσσολόγους και άλλους να αλλάξουν κάποια στοιχεία, για να μην είναι ίδια με τα βουλγαρικά. Σκόπιμα ονόμαζαν τν χώρα Μακεδονία και τη γλώσσα μακεδονική, αλλά δεν είχαν ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα. Αναγνωρίστηκαν τώρα, το 2019. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά. Γράφεται με κυριλικό αλφάβητο. Θα μπορούσε να λέγεται και μακεδονοσλαβική. Σε καμία περίπτωση μακεδονική. Γιατί το όνομα είναι ταυτότητα και παραπέμπει στον πολιτισμό».

Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναγνωριστεί γλώσσα ούτε είχε τεθεί και τέτοιο ζήτημα. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι επί Γιουγκοσλαβίας, το υπ. Πολιτισμού και όχι το υπ. Εξωτερικών υιοθέτησε κάποιες οδηγίες για το πώς πως θα γράψουμε με λατινικούς χαρακτήρες τα ονόματα περιοχών, τα τοπωνύμα.

«Η γλώσσα είναι ταυτότητα -είπε ο κ. Μπαμπινιώτης- και στηριζόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, κάποιος μπορεί να διεκδικήσει αναγνώριση εθνότητας διαφορετικής, μειονότητας, οι Αλβανοί των Σκοπίων να πούνε εμείς είμαστε κάτι άλλο και να ενωθούμε με την Αλβανία. Αυτές οι τάσεις μπορούν να ενισχυθούν από τη συμφωνία».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε επίσης μέγα λάθος την άποψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι το θέμα της διδασκαλίας της υποτιθέμενης μακεδονικής γλώσσας είναι θέμα των πανεπιστημιακών. «Κατ΄ αρχήν η πανεπιστημιακή κοινότητα αντέδρασε στη συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε «Εάν δεν έφερε το ψευδώνυμο μακεδονική, θα μπορούσε να διδαχθεί. Αλλά δεν μπορεί ελληνικό πανεπιστήμιο να δεχθεί να χαρακτηρίζεται αυτό το ψεύδος μακεδονική γλώσσα. Είναι μέγα λάθος η αναγνώριση αυτής της γλώσσας και θα γεννά προβλήματα. Δημιουργείται μια εστία επιστημονική πια η οποία θα υποστηρίζει μειονοτικά θέματα».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαμπινιώτης: Μέγα λάθος η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, δημιουργεί μειονοτικά θέματα "

ΗΧΗΡΟ μήνυμα χιλιάδων Βολιωτών προς την κυβέρνηση κατά της καύσης των σκουπιδιών

Δημήτρης Καζάκης, Νίκος Χουντής και Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων
Ηχηρό το μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική της στην καύση των σκουπιδιών, από τους Βολιώτες και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, για συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βόλου.
Γονείς με παιδάκια και καροτσάκια στα χέρια, ηλικιωμένοι και άνθρωποι απ’ όλο το κοινωνικό φάσμα, μαζί με εκπροσώπους φορέων, συλλογικοτήτων και κομματικών οργανώσεων ένωσαν την φωνή τους, ζητώντας το αυτονόητο, καθαρά αέρα για τα παιδιά τους και τους ίδιους.
Δημήτρης Καζάκης, Πρόεδρος του ΕΠΑΜ: Διεκδικούμε την υγεία των παιδιών μας και των επόμενων γενιών. Σε αυτές τις πονηρές εποχές που ζούμε, τίποτα δεν είναι αθώο. Ιδιαίτερα όταν μιλάνε για ανάπτυξη οι κυβερνώντες και έχουν ξεπουλήσει τα πάντα. Άρα, σε μια χώρα που τελεί υπό μνημονικαή κατοχή, το να σου λένε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από την καύση των σκουπιδιών και από τοξικά απόβλητα, είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας από τώρα.
Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας: Η παρουσία μου εδώ και των δυνάμεων της ΛΑΕ είναι για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται για να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, για να μη δοθεί άδεια για τη δημιουργία εργοστασίου SRF. Οι τελευταίες πληροφορίες ότι έχει παγώσει αυτή η άδεια δεν μας πείθουν, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και πιστεύουμε ότι ο βολιώτικος λαός και με αυτή την κινητοποίηση θα καταφέρει να δώσει ένα μήνυμα σε κυβερνήσεις ότι όσο δίνουν τέτοιες άδειες, θα τον βρίσκουν απέναντί τους. Ο αγώνας υπέρ του περιβάλλοντος και της υγείας είναι προτεραιότητα, αναγκαιότητα και αυτή η αναγκαιότητα τελικά θα κερδίσει.
Μάρκος Βαξεβανόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών: Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον Βόλο, σήμερα όλοι οι πολίτες που δεν έχουν κανένα οικονομικό ή πολιτικό συμφέρον από την καύση σκουπιδιών, είναι εδώ και διαδηλώνουμε. Διότι, είδαμε ότι ο κόσμος που μαζεύτηκε το 2018 αντέδρασε αλλά αυτοί που μας κυβερνάνε δεν ακούνε. Οπότε, σήμερα δυναμώνουμε τη φωνή μας και από εδώ, από το Δημαρχείο του Βόλου, που λέμε όχι στη μονάδα παραγωγής SRF, θα πάμε στην ΑΓΕΤ όπου θα πούμε «όχι στην καύση σκουπιδιών». Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι όλοι έχουν ανταποκριθεί.
e-volos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΧΗΡΟ μήνυμα χιλιάδων Βολιωτών προς την κυβέρνηση κατά της καύσης των σκουπιδιών"

Κρήτη: Ένταση και παρατράγουδα «πυροδότησε» η παρουσία Γαβρόγλου

Επεισόδια σημειώθηκαν στην είσοδο του βόρειου λιμενοβραχίονα που οδηγεί στον Κούλε τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Πρυτάνεων παρουσία του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.
Φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις με την αστυνομία.
Οι φοιτητές κρατώντας σημαίες και πανό διαμαρτυρήθηκαν για το νομό Γαβρόγλου. Για λίγο επικράτησε κλίμα έντασης και οι αστυνομικοί κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να μην φτάσουν οι διαμαρτυρόμενοι στον υπουργό.
H 90η Σύνοδος Πρυτάνεων & Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις της Συνόδου θα κοινοποιηθούν μετά το τέλος της.


neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ένταση και παρατράγουδα «πυροδότησε» η παρουσία Γαβρόγλου"

Μαλέλης κατά Τσίπρα – Πιο δεξιά… πεθαίνεις – video

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Σταμάτης Μαλέλης. «Πιο δεξιά, πεθαίνεις» είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο η κεντροαριστερά μπορεί να δώσει τη μάχη ενάντια στη δεξιά «γιατί δεν μπορεί να τη δώσει ο Τσίπρας» είπε ο Σταμάτης Μαλέλης που ήταν καλεσμένος μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» του ΣΚΑΙ.

«Ο Τσίπρας τους έχει ανοίξει την πόρτα και τους λέει «ελάτε, γίνετε και αυτοδύναμοι». Δηλαδή, πιο δεξιά πεθαίνεις από τον Τσίπρα», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης. Και αυτή δεν η μοναδική φορά που επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολίασε με άκρως ειρωνικό τρόπο και το ενδεχόμενο υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα να είναι ο Πέτρος Κόκκαλης και κυρίως το επιχείρημα πως θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ γιατί… ο παππούς του ήταν αριστερός. «Αν πάρει τον Πέτρο Κόκκαλη έδεσε το γλυκό. Μην λένε ότι ο παππούς του ήταν αριστερός. Και ο θείος του Τσακαλώτου ήταν με τον Εθνικό Στρατό, έτσι θα το πάμε; Σε λίγο θα βάλει στο ψηφοδέλτιό της η αριστερά και τον Λάτση επειδή έχει θαλασσοδαρθεί στα καράβια! Η υποκρισία έχει και τα όριά της» συνέχισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Στο σημείο όπου ο Σταμάτης Μαλέλης έκανε αναφορά στον… θείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, «πετάχτηκε» στη συζήτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο θείος του Τσακαλώτου είναι ο βασικός ήρωας των Δεκεμβριανών και η αιτία που σώθηκε η Αθήνα από τους κομμουνιστές. Παρακαλώ πολύ με τον αείμνηστο στρατηγό Θρασύβουλο Τσακαλώτο δεν θέλω να κάνουμε αστεία. Του χρωστάμε την αστική κοινοβουλευτική μας δημοκρατία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Οι εκλογές και η… συντριβή του Τσίπρα

Ο Σταμάτης Μαλέλης ουσιαστικά επιβεβαίωσε (αν και τόνισε ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στο Συνέδριο) ότι το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής θα γράφει ΚΙΝΑΛ και από κάτω θα έχει τη λέξη ΠΑΣΟΚ και τον Ήλιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο γιατί «δεν του βγαίνουν τα χαρτιά να πάει τον Μάιο». Εκτίμησε όμως ότι αυτό είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα γιατί «η συντριβή του στις ευρωεκλογές θα είναι μεγάλη». Και το δικαιολόγησε λέγοντας πως «η αγανάκτηση του κόσμου ξεχειλίζει σε όλα τα επίπεδα, με τις ανοησίες που λένε κάθε μέρα, με την οικονομική και κοινωνική πολιτική τους».

Έκρινε ότι οι ευρωεκλογές είναι η «μεγάλη ευκαιρία να ξαναπάρουμε τη θέση μας. Στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να πάρουμε τη δεύτερη θέση» και πως μόνο με τον ΚΙΝΑΛ είναι η μόνη εγγύηση «για να ξαναζήσουν οι Έλληνες ό,τι ζούσαν παλιά».

Κατά τον Σταμάτη Μαλέλη, το ΚΙΝΑΛ έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που του δίνουν 8%, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να είναι αντίπαλος με τον Παύλο Πολάκη, τόνισε πως «θα χαρώ πολύ να έχω απέναντι τον κ. Πολάκη για να δείξουμε στις φτωχογειτονιές του Πειραιά ποιός είναι αριστερός και ποιος όχι. Ας πάμε στις φτωχογειτονιές να το αποδείξει», κατέληξε.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαλέλης κατά Τσίπρα – Πιο δεξιά… πεθαίνεις – video"

Πένθος στην ΕΡΤ: Πέθανε ο Βασίλης Γιώτης

Θλίψη έχει προκαλέσει στην ΕΡΤ η είδηση του θανάτου του εικονολήπτη Βασίλη Γιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών.

Για περισσότερο από 20 χρόνια, από το 1998 εργαζόταν στην ΕΡΤ ως εικονολήπτης. Έχει καλύψει χιλιάδες ρεπορτάζ για τα δελτία ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης και τις ενημερωτικές εκπομπές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν προϊστάμενος του τμήματος εικονοληψίας.

Ο Βασίλης Γιώτης εκτός από τη μεγάλη του αγάπη για την κάμερα, αγαπούσε πολύ τη μουσική. Ήταν δεξιοτέχνης στο μπουζούκι και είχε χαρίσει στους συναδέλφους πολλές όμορφες μουσικές βραδιές. Ήταν πατέρας δύο παιδιών. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΠΟΣΠΕΡΤ: Ακόμα μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΕΡΤ

«Χθες βράδυ, εντελώς απροσδόκητα έφυγε για τη γειτονιά των Αγγέλων ο αγαπημένος μας συνάδελφος εικονολήπτης Βασίλης Γιώτης.

Έζησε μόνο 50 χρόνια ενώ τα τελευταία 21 χρόνια ήταν μέλος της οικογένειας των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Ικανός εικονολήπτης ακούραστος και τελευταία προϊστάμενος στο τμήμα εικονοληψίας. Αγαπητός σε όλους, ευγενής, έντιμος, δίκαιος και με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, βιρτουόζος στο μπουζούκι, ο Βασίλης ήταν η χαρά των συναδέλφων του και προ πάντων των δύο του παιδιών που τόσο αγαπούσε.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε συναγωνιστή, συνάδελφε Βασίλη.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πένθος στην ΕΡΤ: Πέθανε ο Βασίλης Γιώτης"

DW: Ευρωπαϊκή ρύθμιση για (μελλοντικά) κόκκινα δάνεια

Νέους κανόνες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υιοθετεί η ΕΕ. Μεταξύ άλλων θεσπίζεται ανώτατο όριο για τα δάνεια αυτά, ενώ οι τράπεζες καλούνται να δημιουργήσουν αποθεματικό για την κάλυψη των κινδύνων.

Σήμερα το καθεστώς των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων»- που διέπει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, αλλά  και επιχειρηματικά ανοίγματα- ρυθμίζεται από κανονισμό του 2013, ο οποίος δεν προσφέρει αποτελεσματική και κυρίως ομοιογενή λύση για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν έχει ένα ενιαίο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» λέει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι». Όπως επισημαίνει «αυτό έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, έχει επιπτώσεις στη μη προστασία του καταναλωτή, έχει επιπτώσεις και στο ότι πολλά δάνεια βγήκαν μη εξυπηρετούμενα επειδή έπεσαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επίσης πολλά τραπεζικά προϊόντα δίνονταν χωρίς να προστατεύεται ο δανειολήπτης, ειδικά με τη χρήση μικρών γραμμάτων, τα οποία ο καταναλωτής πολλές φορές δεν καταλαβαίνει...»
Την έλλειψη αποτελεσματικής και ομοιογενούς προστασίας του δανειολήπτη επισημαίνει και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. «Με δεδομένο ότι εκ των πραγμάτων η τράπεζα είναι ο δυνατός και ο δανειολήπτης-καταναλωτής ο αδύνατος, όπως καθορίζεται και στην ευρωπαϊκή οδηγία περί καταχρηστικών ρητρών, η προστασία του δανειολήπτη σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να παρεμβαίνουμε και να διερευνούμε καταγγελίες για μη αποτελεσματική εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας. Σας αναφέρω λοιπόν ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου η οδηγία δεν εφαρμόζεται με αποτελεσματικό τρόπο και σε άλλα κράτη-μέλη δεν εφαρμόζεται με ομοιόμορφο τρόπο».
Δικλείδες ασφαλείας για το μέλλον
Αποθεματικό για τα κόκκινα δάνεια καλούνται να δημιουργήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Αποθεματικό για τα κόκκινα δάνεια καλούνται να δημιουργήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι όλα τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικό αποθεματικό για την κάλυψη των κινδύνων. Επιπλέον, για πρώτη φορά προβλέπεται δεσμευτικό όριο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Γιατί όμως δεν επαρκούσε ο προηγούμενος κανονισμός για την προστασία των τραπεζών; Όπως λέει ο Μίλτος Κύρκος στην Deutsche Welle «υπάρχουν κριτήρια, τα οποία ήταν διαφορετικά από τράπεζα σε τράπεζα και πολλές φορές χρησιμοποιούνταν όχι με καλό τρόπο, για να μεταφέρουν δάνεια από κατηγορία σε κατηγορία και να ελαφρύνουν προσωρινά έναν ισολογισμό. Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να βάλουν έναν ενιαίο κανόνα».
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών έχει ήδη συμφωνήσει. Το πρόβλημα είναι ότι οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν μόνο για δάνεια που χορηγούνται μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας και όχι για εκείνα που έχουν ήδη συσσωρευθεί στη διάρκεια της κρίσης. Και αυτό παρότι η κρίση αποτελεί βασική αιτία για την υπερβολική συγκέντρωση των κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνει και ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο βασικός λόγος για τη συσσώρευση των κόκκινων δανείων είναι η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική λιτότητας σε μερικά κράτη-μέλη» λέει ο Ιταλός ευρωβουλευτής. «Είναι επίσης αλήθεια ότι σε ορισμένα κράτη-μέλη δεν υπήρξαν διαφανή κριτήρια για τη χορήγηση δανείων».
Η περίπτωση της Ελλάδας
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια
Για τους δανειολήπτες στην Ελλάδα που έχουν ήδη εκκρεμότητες με τις τράπεζες ο κανονισμός δεν δίνει άμεση λύση. Υπάρχουν όμως ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος. «Καθυστερημένα πολύ, τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ένα ορθό μέτρο, που προβλέπει επιμήκυνση των δανείων σε χρόνο και επιδότηση των επιτοκίων γι αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν» τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Είναι καθυστερημένο και δεν περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της συμπεριφοράς των κακοπληρωτών, που έχουν μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστέρησε την εκταμίευση της δόσης. Επαναλαμβάνω: θετικό μέτρο, πολύ αργά, αλλά έστω και αργά είναι πολύ σωστό».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Ευρωπαϊκή ρύθμιση για (μελλοντικά) κόκκινα δάνεια"

Ρήγας: Μειωμένη θητεία για όλα τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών

Θέσπιση μειωμένης θητείας 9 μηνών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και 8 μηνών για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στις διατάξεις τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπονται, ακόμη, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, ενώ μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ο κ. Ρήγας σημείωσε «πως αποτελούν μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο με θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση στις εταιρείες της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση τις παρέλαβε σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης, αλλά κατάφερε να τις διασώσει. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων, αφού όμως πρώτα λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας και προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Ρήγα στους Κώστα Γιανναράκο και Δημήτρη Σπυρίδων για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:


Ερ.: Ποιες είναι οι ευεργετικές διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης; Θα διαφοροποιηθούν οι διατάξεις για τους προστάτες οικογενείας;


Απ.: Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται η έννοια «προστάτης οικογένειας». Θεσπίζεται μειωμένη θητεία εννέα μηνών για το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία και οκτάμηνη για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια. Για δε τις οικογένειες με πέντε και πάνω αδέλφια, θεσπίζεται εξάμηνη θητεία για όλους και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.


Επίσης, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του χρηματικού ποσού για την αποπληρωμή τού ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ. Μειώνεται επίσης το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους στρατεύσιμους. Παράλληλα τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής γνωμοδότησης για την υπαγωγή των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από 2 σε 3 και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από 2 σε 1, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Ερ.: Θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες το γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων;


Απ.: Η παρουσία των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί τη συνέχεια μιας ιστορικής διαδρομής που έχει διαγράψει η συμβολή των γυναικών στους αγώνες του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της θέσης και του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Όπου υπηρετούν, σε όλες τις βαθμίδες, εκτελούν στο ακέραιο την αποστολή τους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν τίθεται ζήτημα διεύρυνσης της γυναικείας συμμετοχής και βέβαια αποκλείεται η στράτευση των γυναικών. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου των υπηρετούντων γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη βάση της ισονομίας και της ισοτιμίας. Μέχρι τώρα έχουμε κερδίσει πολλά. Γυναίκες υπηρετούν σε θέσεις που παλαιότερα θεωρούνταν ανδρικό προνόμιο. Ο ρόλος της γυναίκας στις Ένοπλες Δυνάμεις δίνει το μέτρο της ίδιας της κοινωνικής προόδου της ελληνικής κοινωνίας.


Ερ.: Υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων;


Απ.: Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό. Η πυραμιδοειδής δομή της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μια συσσώρευση στελεχών στις ανώτερες και κυρίως στις ανώτατες βαθμίδες. Συνεπώς, προκειμένου να εξελιχθούν οι αξιωματικοί των πιο κάτω βαθμίδων, οδηγούνται στην αποστρατεία αυτοί που βρίσκονται στις παραπάνω βαθμίδες. Εδώ ακριβώς πρέπει να βρίσκεται κάθε φορά -με εργαλείο τις κρίσεις- η χρυσή τομή. Απαιτείται μέτρο και σύνεση, γιατί το κάθε στέλεχος, ο κάθε αξιωματικός αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, που δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητο. Προϋπόθεση είναι να πρυτανεύουν τα αξιοκρατικά κριτήρια και οι υπηρεσιακές ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και κατά τις πρόσφατες κρίσεις.


Ερ.: Ποιες είναι οι εξελίξεις στο υπό συζήτηση πολυεθνικό αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;


Απ.: Το Διεθνές Κέντρο Πτητικής Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και η πλήρης λειτουργία του θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, τοπικά και ευρύτερα. Ειδικότερα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των χειριστών των μαχητικών μας αεροσκαφών. Πρόκειται για το βασικό εκπαιδευτικό κέντρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου λαμβάνει χώρα η εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανανέωση των μέσων και των υποδομών που είναι απαραίτητα για αυτόν τον σκοπό, ενώ η εκπαίδευση και η φιλοξενία πιλότων άλλων χωρών συμβάλλει στην ανάδειξη της στρατηγικής θέσης της χώρας αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της.


Ερ.: Ποιες είναι οι προοπτικές για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, την ΕΛΒΟ την ΕΑΒ και την ΕΒΟ σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο προσλήψεων;


Απ.: Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αλλά για να φθάσουμε μέχρι εκεί πρέπει πρώτα να λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. Σε πρώτη φάση κληθήκαμε ως κυβέρνηση να διαχειριστούμε μια κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Η διάσωση συντελέστηκε με επιτυχία και τώρα προχωράμε στα επόμενα βήματα. Είναι γεγονός πως υπήρχε ένα πλέγμα, ένας φαύλος κύκλος εγκλωβισμού και ασφυξίας αυτών των επιχειρήσεων, που τις οδηγούσε με βεβαιότητα στο κλείσιμο.


Όλο αυτό βέβαια ήταν συνδεδεμένο με συμφέροντα και επιλογές που δεν υπηρετούσαν ούτε την υπόθεση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε βέβαια της στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας. Πιστεύω ότι τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας. Η κάθε επιχείρηση από αυτές που αναφέρετε στην ερώτησή σας αποτελεί και μια διαφορετική περίπτωση, όμως κοινός παρονομαστής είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας και η σταδιακή δημιουργία των προϋποθέσεων για ενεργοποίηση της παραγωγικής τους βάσης, γεγονός που θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας αλλά και τεχνογνωσία.


Ερ.: Υπάρχει ενδεχόμενο προσλήψεων ΕΠΟΠ και προσωπικού στα προκεχωρημένα εργοστάσια βάσης και τα κέντρα συντήρησης οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων;


Απ.: Είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε. Ως προς τους ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες), αλλά και τις άλλες κατηγορίες στελεχών των βασικών βαθμίδων που έχουν προσληφθεί κατά καιρούς για την κάλυψη αναγκών και των τριών Κλάδων, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα της ηλικιακής ωρίμανσης. Ήδη με το νομοσχέδιο που έχουμε προωθήσει λύνονται χρονίζοντα προβλήματα. Τιμάμε τους ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από εκεί και πέρα λαμβάνουμε μέτρα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και αυτό αφορά και τη στελέχωση των εργοστασίων βάσης. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε και την εσωτερική κινητικότητα.


Στο σημείο αυτό να σας αναφέρω ότι στο νομοσχέδιο που προωθούμε προβλέπεται η παράταση θητείας των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για μία επιπλέον τριετία (3+3 χρόνια). Ο θεσμός των ΟΒΑ έχει χαρακτηρισθεί από επιτυχία, καθώς και υποστελεχωμένες μονάδες μπορεί να επανδρώσει, αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε οπλίτες και εφέδρους να παράσχουν μισθωτή εργασία για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα που πλέον φτάνει τα έξι χρόνια.


Ερ.: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 και την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa;


Απ.: Όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συγκεκριμένη κατάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που τη χαρακτήριζε, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ένα τέλμα και σειρά εκκρεμοτήτων που είχαν άμεση αντανάκλαση στην ίδια στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων. Με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μεγιστοποιήθηκε η διαθεσιμότητα. Πέραν αυτού, είτε ολοκληρώθηκαν προγράμματα, όπως αυτά των νέων υποβρυχίων, είτε ενεργοποιήθηκαν προγράμματα όπως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, είτε αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες όπως η απόκτηση από τις ΗΠΑ των ελικοπτέρων για το Στρατό Ξηράς. Ειδικότερα για το θέμα της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, το όλο πρόγραμμα έχει δρομολογηθεί και η υλοποίησή του θα γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων.


Ερ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας αναφορικά με την εμβάθυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, και με βάση την υφιστάμενη συμπεριφορά της γείτονος;


Απ.: Με αποφασιστικότητα και σύνεση λαμβάνουμε υπόψη και αξιοποιούμε σε όφελος των εθνικών μας συμφερόντων τους υπάρχοντες διεθνείς συσχετισμούς. Στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, άξονας της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας της χώρας μας, μέσα σε ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού. Η υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο, όπου όποτε τηρούνταν είχαμε θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών. Το ζητούμενο είναι η αμοιβαία κατανόηση και όχι η επιβολή και η υπεροχή της μιας χώρας επί της άλλης. Η χώρα μας αποτελεί πόλο σταθερότητας και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι μια κατάκτηση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις διεθνείς μας σχέσεις.


Ερ.: Πού βρίσκεται η προοπτική υπογραφής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία για την μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της στα πρότυπα του ΝΑΤΟ;


Απ.: Η επικύρωση και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει μια νέα σελίδα, όχι μόνο στις σχέσεις Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάσταση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τον βόρειο γείτονά μας περιγράφεται στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι το επιστέγασμα στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η συνύπαρξη Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για μια διευρυμένη συνεργασία που θα έχει και πλευρές στενής διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση.


Ερ.: Ποια στρατόπεδα πρόκειται να διατεθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα στις τοπικές κοινωνίες στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων;


Απ.: Η διάθεση ανενεργών στρατοπέδων προς χρήση στις τοπικές κοινωνίες είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στα κατά τόπους Περιφερειακά Συνέδρια. Από όσο γνωρίζω γιατί δεν είναι θέμα αρμοδιότητας μου βρίσκονται σε τελική φάση η διάθεση στρατοπέδων στη Λάρισα, την Κοζάνη, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Επίσης να θυμίσω πως έχει διατεθεί ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.


Ερ.: Ποια είναι η εκτίμηση σας για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών για την κυβέρνηση, την Κεντροαριστερά και την αντιπολίτευση;


Απ.: Τόσο οι ευρωεκλογές όσο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας ο λαός καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα και συγκεκριμένα διλλήματα. Την επομένη των εκλογών γίνεται ο απολογισμός και με αυτόν δεδομένο ορίζονται τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές πως το μήνυμα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι πολιτικό, ωστόσο δεν θα ορίσουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Στόχος μας είναι την επόμενη μέρα να συζητάμε για το μήνυμα της κάλπης που αφενός θα βάζει τη ΝΔ στη θέση που της αρμόζει, δηλαδή θα ξεφουσκώνει τις απατηλές και μεγαλόστομες διακηρύξεις της, και αφετέρου θα ενισχύει τις πολιτικές ανακατατάξεις στην κατεύθυνση της προοδευτικής συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.


Ερ.: Υπάρχει πολιτικός "πολιτισμός";


Απ.: Ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι κάτι εφήμερο, εδράζεται σε ένα υπόβαθρο με θεμέλια στο χρόνο. Η Αριστερά και γενικότερα οι προοδευτικές δυνάμεις ακόμα και σε πολύ χαλεπούς καιρούς δεν έκαναν εκπτώσεις σε ζητήματα αρχών, ήθους και συμπεριφοράς. Αυτός ο αξιακός κώδικας διαπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις δοκιμασίες τηής διαχείρισης της εξουσίας συνεχίζει να μας οδηγεί. Ο πολιτικός πολιτισμός είναι μια γραμμή άμυνας στην εξαχρείωση της πολιτικής και στην άλωση της από δυνάμεις που λειτουργούν στη σκιά της πολιτικής και στην παραπολιτική. Δυστυχώς, η ΝΔ υποτάσσει και θυσιάζει τα πάντα στους στενούς κομματικούς τους στόχους, υποβαθμίζοντας το επίπεδο της πολιτικής με εργαλεία την καταστροφολογία και την προπαγάνδα της παραπληροφόρησης και της κατασκευής γεγονότων.


Ερ.: Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μη αυτοδυναμίας υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και με ποιους;


Απ.: Αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο δεν είναι δυνατόν από τώρα να προσδιοριστεί το «με ποιους». Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι προγραμματικές συγκλίσεις στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την κάλπη θα δώσουν το μέτρο, αλλά και την κατεύθυνση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας. Δικός μας στόχος είναι η προοδευτική συνεργασία, όχι σαν μια πολιτική εμμονή αλλά σαν μια αναγκαιότητα στις σημερινές συνθήκες, μια αναγκαιότητα προοδευτικής-δημοκρατικής διακυβέρνησης στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.


Ερ.: Το σχόλιο σας για το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι.


Απ.: Η τραγωδία στο Μάτι δεν ήταν ένα γεγονός στιγμιαίο, αλλά η τραγική κατάληξη σειράς κακοδαιμονιών του ελληνικού κράτους, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό περιγράφεται και στο πόρισμα. Ο επιμερισμός των ευθυνών, όπως γίνεται, είναι στη βάση δύο κατευθύνσεων, η μια είναι η άμεση ευθύνη συγκεκριμένων οργάνων και η άλλη η πολιτική ευθύνη. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης σήμερα σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει όσους επί σειρά δεκαετιών δια πράξεων και δια παραλείψεων άφησαν στο έλεος της τύχης τους ολόκληρες περιοχές. Πολύ δε περισσότερο οι ίδιοι άνθρωποι δεν δικαιούνται να είναι τιμητές και κατήγοροι εκείνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαχείρισης μιας ακραίας κατάστασης.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρήγας: Μειωμένη θητεία για όλα τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news