facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Ένωση Αξιωματικών ΕΛΑΣ Λάρισας: «Ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή για τη λήψη έκτακτων μέτρων οδικής ασφάλειας για το τριήμερο»

Την τελευταία στιγμή φαίνεται ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία για έκτακτα μέτρα οδικής ασφάλειας για το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα και με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ενημέρωση που έγινε στις 22:45 της Παρασκευής την ίδια ώρα που οι πίνακες των υπηρεσιών είχαν ήδη καταρτισθεί από το μεσημέρι. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωση Αξιωματικών ΕΛΑΣ Λάρισας:
Την Παρασκευή 08-03-2019 και ώρα 22.45 σύσσωμη η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε ότι φέτος η Καθαρά Δευτέρα θα γιορταστεί εκτάκτως το τριήμερο 9-11/03/2019!
Όχι, δεν είναι ειρωνικό σχόλιο μα μια γλαφυρή αποτύπωση της πραγματικότητας, έτσι όπως τη βιώνει η Πολιτεία. Φαίνεται πως η φυσική ηγεσία δε φρόντισε να ελέγξει ότι πλησιάζουν οι εν θέματι εορτές και αιφνιδιάζοντας τους πάντες συνέταξε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, διαταγή που θέτει ΄΄εκτάκτως΄΄ επόπτες Διευθυντές –και κατ’επέκταση Υποδιευθυντές και Αστυνόμους Α΄- στο ανά την επικράτεια εθνικό δίκτυο!!!!
Άραγε μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της ιδία ημέρας, όπου καταρτίζονταν οι εβδομαδιαίοι πίνακες υπηρεσίας, δεν υπήρχε τέτοια σκέψη και έπρεπε να έρθει το σκοτάδι για την αναλαμπή;
Ποιο το ”έκτακτο” τελικά της υπόθεσης, χάρη στο οποίο οι κληθέντες θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από την προσωπική τους ζωή κόβοντας ημερήσιες αναπαύσεις και ακυρώνοντας τον οικογενειακό τους προγραμματισμό; Έκτακτη είναι η εορτή της Καθαράς Δευτέρας; Έκτακτο είναι το συγκεκριμένο τριήμερο; Έκτακτη είναι η ανάγκη για εύρεση επόπτη, του επόπτη, του επόπτη κ.ο.κ.;
Η Ένωσή μας, σε κάθε περίπτωση, θα διαφυλάξει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των μελών της.
Συνάδελφοι, ευχόμαστε το φετινό Πάσχα να μην έρθει ΄΄εκτάκτως΄΄!
onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Αξιωματικών ΕΛΑΣ Λάρισας: «Ενημερωθήκαμε την τελευταία στιγμή για τη λήψη έκτακτων μέτρων οδικής ασφάλειας για το τριήμερο»"

Οργισμένη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Μακελειό".

«Το «Μακελειό» είναι σύμπτωμα του εκχυδαϊσμού της δημοσιογραφίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και σημειώνει ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην συνεχιστεί αυτό το αίσχος».

«Όμως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η τιμωρία από τη δικαιοσύνη δεν αρκεί. Απαιτείται η καταδίκη από σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις». «Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να κυλιστεί στο βούρκο του «Μακελειού».», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας:


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό»"

Ωράριο: Πώς θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος αύριο και την Καθαρά Δευτέρα

Την παραδοσιακή «ολονυχτία» θα πραγματοποιήσουν αύριο, τελευταία δηλαδή Κυριακή της Αποκριάς, παραμονή της Καθαράς Δευτέρας 2019, η ψαραγορά της Βαρβακείου και η Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη.

Προκειμένου να προλάβουν όλοι να κάνουν τις αγορές τους για το τραπέζι για τα Κούλουμα 2019 τα περισσότερα καταστήματα στην Κεντρική Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη (ΟΚΑΑ) θα ανοίξουν το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά τη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Η κεντρική ιχθυαγορά στην Βαρβάκειο θα ανοίξει στις 9 το βράδυ και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοικτά συνεχώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιχτά θα είναι όμως την Καθαρά Δευτέρα και τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ωράριο: Πώς θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος αύριο και την Καθαρά Δευτέρα "

Μάτι: Αποζημιώσεις – «μαμούθ» διεκδικούν από το Δημόσιο συγγενείς των θυμάτων

Στα αστικά δικαστήρια προσφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας »Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς, μετά τις μηνύσεις, προσφεύγουν και στα αστικά δικαστήρια αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Οι τέσσερις πρώτες αγωγές που φέρνει στο φως η εφημερίδα, στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Στα κείμενα οι συγγενείς περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το εφιαλτικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου, με τους δικούς τους ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από τους αρμόδιους φορείς.

Τη δική τους οικογενειακή τραγωδία περιγράφουν στην αγωγή τους δέκα συγγενικά πρόσωπα του Δημητρίου Τζούλια, που κάηκε προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. «Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτιά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Άγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας.

Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Όταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Άγιο Ανδρέα. Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».

Πριν φύγει από τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος. «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την Περιφέρεια ούτε από το Δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», τονίζουν οι συγγενείς ζητώντας ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη το ποσό των 1.940.000 ευρώ.

Την παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού καταγγέλλουν στην αγωγή τους και οι συγγενείς της 73χρονης Μαρίας Παγωμένου από το Νέο Βουτζά, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση 670.000 ευρώ, περιγράφοντας το φρικτό τέλος της. «Τελικώς ο άνθρωπός μας Μαρία Παγωμένου- Παπανικολάου μαζί με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, Βασίλειο Κατσαργύρη, αφού πρώτα θεωρήθηκαν αγνοούμενοι, βρέθηκαν στη συνέχεια νεκροί και αποτεφρωμένοι σε απόσταση 300- 400 μέτρων από το σπίτι μας».

Για την οικογένεια του Βασίλειου Κατσαργύρη, η χαρά μετατράπηκε σε θρήνο, όπως περιγράφουν στην αγωγή οι συγγενείς του διεκδικώντας αποζημίωση 1.450.000 ευρώ. Η διακοπή ρεύματος αποδείχτηκε μοιραία για τον συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο που παγιδεύτηκε στο σπίτι του στον Νέο Βουτζά, καθώς δεν μπορούσε να ανοίξει ηλεκτρονικά το γκαράζ για να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Δύο ημέρες πριν, είχε παντρέψει την κόρη του που ζει μόνιμα στο Λος Άντζελες και η οικογένεια ζούσε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές. Το γύρισμα της μοίρας ήρθε βίαια και ο τραγικός πατέρας κάηκε προσπαθώντας να διαφύγει μαζί με τη γειτόνισσά του με τα πόδια.

«Το κενό που αφήνει πίσω του ο άνθρωπός μας και ο βαρύς πόνος δεν είναι ποτέ δυνατόν όχι μόνο να ιαθούν αλλά έστω να μετριαστούν. Θα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή και θα ζούμε μέχρι το θάνατό μας απαρηγόρητοι», γράφουν στην αγωγή οι συγγενείς του.

Αποζημίωση ύψους 420.000 ευρώ αξιώνουν και δύο συγγενικά πρόσωπα του Επαμεινώνδα Κοκώνη που έχασε τη ζωή του στη διασταύρωση των οδών Περικλέους και Ποσειδώνος στο Μάτι. «Την ημέρα εκείνη είδε καπνούς και φλόγες γύρω από το σπίτι του και βγήκε έξω για να σωθεί. Μόλις βγήκε έξω από το σπίτι, η πρώτη από εμάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και μας είπε ότι δεν ήξερε τι να κάνει, δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια από κανέναν του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Δυστυχώς, μετά από λίγο και απότομα διεκόπη η επικοινωνία μας διότι τον περικύκλωσαν οι φλόγες και άρχισε να καίγεται», σημειώνουν στην αγωγή οι συγγενείς του.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Αποζημιώσεις – «μαμούθ» διεκδικούν από το Δημόσιο συγγενείς των θυμάτων"

Απίστευτοι βανδαλισμοί σε πάρκο που παραδόθηκε πριν λίγους μήνες

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας αφού ότι όμορφο έχουμε το καταστρέφουμε.
Το πάρκο στην Αλικαρνασό καταστράφηκε ολοσχερώς πριν καν γίνουν τα εγκαίνια.
Η κυκλική ξύλινη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την κερκίδα είναι κατεστραμμένη και πλέον επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.
1
Ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιο μικρό παιδί είναι μεγάλος και οι αρμόδιοι θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα ή στην αποκατάσταση του ή στην απομάκρυνση των ξύλων που εξέχουν.
Στην κερκίδα ημικυκλικού σχήματος με πέντε διαζώματα που είχε κατασκευαστεί είχε τοποθετηθεί ειδικός φωτισμός.
Φαίνεται όμως πως σε κάποιους δεν άρεσε και φρόντισαν να τα σπάσουν για να μην υπάρχει καθόλου.



Το έργο να σημειωθεί ήταν προϋπολογισμού 103.000,00 ευρώ.
Χρήματα των δημοτών του Ηρακλείου που πήγαν… «στράφι».
Κρίμα που ένα μικρό στολίδι στην Αλικαρνασό (δίπλα από το γυμνάσιο) για να παίζουν τα παιδιά, καταστράφηκε!!!
Μιλώντας στο cretapost ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Γιάννης Αναστασάκης τόνισε: «Πρόκειται για το πάρκο Ηράκλειτος που κατασκευάστηκε στην νέα Αλικαρνασσό από τον δήμο Ηρακλείου μετά από συνεργασία με το δημοτικό διαμέρισμα αλλά και την εθελοντική πρωτοβουλία Ζω Δρω. Δυστυχώς λίγο πριν την παράδοση στο κοινό οι γνωστοί άγνωστοι της πόλης κατέστρεψαν μέρος της ξύλινης εξέδρας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τέλεση εκδηλώσεων».
22
Τις φωτογραφίες δημοσίευσε ο κ. Μανώλης Ταμιωλάκης, στην σελίδα Ηράκλειο Κουασιμόδια πόλη.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτοι βανδαλισμοί σε πάρκο που παραδόθηκε πριν λίγους μήνες"

Μαξίμου: Οργισμένη απάντηση στις «απρόκλητες επιθέσεις Μαρινάκη»

Οργισμένη ανακοίνωση κατά του κ. Μαρινάκη εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Κάνει λόγο για απρόκλητες επιθέσεις εκ μέρους επιχειρηματία, και τονίζει ότι η κυβέρνηση και η Δημοκρατία δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό και την τρομοκρατία.

«Ο κ. Μαρινάκης από χθες επιτίθεται απρόκλητα στην Κυβέρνηση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, αναδεικνύοντας το ήθος του. Εξαπολύει από τα ΜΜΕ που ελέγχει προπαγανδι«στικούς τραμπουκισμούς, αναδεικνύοντας την αντίληψή του για τη Δημοκρατία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, «όλως τυχαίως, απειλητικά μηνύματα στέλνονται στα κινητά τηλέφωνα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποστολείς γνωστούς υπαλλήλους του, ενώ στα γραφεία της εφημερίδας Documento γίνεται διάρρηξη και βανδαλίζονται μετά τα μεσάνυκτα, αφού προηγουμένως ο ιδιοκτήτης τους, δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, απειλείται ανοιχτά με ανακοινώσεις, γιατί τόλμησε να δημοσιοποιήσει δραστηριότητες του επιχειρηματία που απασχολούν την Δικαιοσύνη».

«Αναρωτιόμαστε, αν ο κ. Μητσοτάκης, προσωπικός φίλος του κ. Μαρινάκη, και η ΝΔ της οποίας τα γραφεία στον Πειραιά επισήμως ο κ. Μαρινάκης χρηματοδοτεί και συντηρεί, προσυπογράφουν αυτές τις μεθόδους που θυμίζουν μαφία» τονίζει το Μαξίμου και καταλήγει:

«Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση και η Δημοκρατία δεν θα υποκύψουν στον εκφοβισμό, τον εκβιασμό και την τρομοκρατία. Η εποχή που κυβερνούσαν τον τόπο οι νταβατζήδες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Γιατί η ΝΔ που σκοπεύει να δώσει τα κλειδιά στους Δον Κορλεόνε επιχειρηματίες που τη στηρίζουν δεν πρόκειται να επιστρέψει στην διακυβέρνηση του τόπου».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαξίμου: Οργισμένη απάντηση στις «απρόκλητες επιθέσεις Μαρινάκη»"

Μελέτη ΕΜΠ: Κίνδυνος για νέο Μάτι -Οι 9 πιο ευάλωτες περιοχές της Αττικής

Την ώρα που συνεχίζουν να προκαλούν σοκ οι αποκαλύψεις από το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκαλεί ανησυχία, καθώς καταγράφει τους παράγοντες που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα τραγωδία σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, από τον Ωρωπό ως την Παλαιά Φώκαια.

Οχτώ μήνες μετά την τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι και τρεις μήνες πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, σε έρευνα του ΕΜΠ που παρουσίασε το «Εθνος» κατέγραψε εννέα ευάλωτους οικισμούς, οι έξι από αυτούς στο «κόκκινο» σε περίπτωση πυρκαγιάς, που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο µε στενά πλάτη δρόμων (οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν δίνουν πρόσβαση απευθείας στη θάλασσα) και αδιέξοδα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός των διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις, σε συνδυασμό µε τις μετεωρολογικές συνθήκες του καλοκαιριού και την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παραγόντων που υπό συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα τραγωδία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», µε επιβλέποντα τον δρα πολεοδόμο-συγκοινωνιολόγο μηχανικό Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, οι έξι πιο ευάλωτοι οικισμοί στην ανατολική Αττική σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι, με σειρά επικινδυνότητας, το Μάτι, η Κακιά Θάλασσα, η Βραυρώνα, η Χαµολιά, το Ζούµπερι και οι Αγιοι Απόστολοι (στο τµήµα τους που ανήκει στη ζώνη µείξης δάσους-κατοικιών), οι οποίοι συγκέντρωσαν τη χαµηλότερη βαθµολογία στον δείκτη που χρησιµοποιήθηκε αλλά και στη φωτοερµηνεία που ακολούθησε µέσω του Google.

Ως δυνάµει επικίνδυνοι κρίθηκαν στην πρώτη κατάταξη και οι οικισµοί στο Πόρτο Ράφτη, στον Θορικό και στα Λεγρενά. Ωστόσο, εντοπίζοντας τις εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και καταγράφοντας ακόµα και τις πισίνες ως πεδία άντλησης νερού για λόγους κατάσβεσης φωτιάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προέκυψε ότι δεν ανήκουν στις πλέον προβληµατικές περιπτώσεις.



Πιο συγκεκριμένα, στο Πόρτο Ράφτη η ακτογραµµή δεν είναι κρηµνώδης σχεδόν σε κανένα τµήµα της, ενώ διαθέτει Πυροσβεστική εντός του οικισµού αλλά και πολλές πισίνες που µπορούν να αξιοποιηθούν. Στον οικισµό του Θορικού η ακτογραµµή επίσης δεν είναι κρηµνώδης, ενώ είναι πολύ µικρός και µπορεί να εξυπηρετηθεί από την Πυροσβεστική του Λαυρίου που είναι κοντά. Ο οικισµός των Λεγρενών εµφανίζει επίσης εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε τα προβλήματα σε μια προκαθορισμένη περιοχή, αλλά αντίθετες περιπτώσεις οικισμών είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Βέβαια, η επικινδυνότητα και τα χαρακτηριστικά των εν λόγω οικισμών δεν πρέπει να αποτελούν «άλλοθι» για την αδυναμία αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή. Αντιθέτως, σημειώνουν οι ειδικοί, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα η πρόληψη, ο αποτελεσματικός συντονισμός και η επιχειρησιακή δυνατότητα των αρμοδίων φορέων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ξανά ανθρώπινες ζωές.

Οι ερευνητές επέλεξαν αρχικά όλους τους παραθαλάσσιους οικισµούς τής υπό µελέτη περιοχής, που αριθµούν άνω των 50 σπιτιών ο καθένας, ορίζοντας µια «οικιστική πύκνωση» σε µία απόσταση 3 χιλιοµέτρων από την ακτή. Χρησιµοποίησαν όλα τα διαθέσιµα χωρικά δεδοµένα, δορυφορικές φωτογραφίες, στοιχεία για τις χρήσεις γης, τη βλάστηση και τις ενδεχόµενες επικίνδυνες φυτεύσεις της περιοχής, το υψόµετρο και το ανάγλυφο, σε συνδυασµό µε πολεοδοµικά και ρυµοτοµικά κριτήρια. Τα στοιχεία αυτά τα συνέκριναν µε τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς FHI (Fuel Danger Index), ενώ στους πλέον ευάλωτους οικισµούς διενήργησαν και αυτοψίες.

Στους έξι πλέον ευάλωτους οικισµούς εντοπίστηκε µεγάλο πρόβληµα στα πλάτη των δρόµων, και κυρίως όσων οδηγούν προς τη θάλασσα. Η ψηφιοποίηση και η κατηγοριοποίηση των οδών έδειξαν ότι οι περισσότερες εξ αυτών σε όλους τους οικισµούς είναι από 3 έως 6 µέτρα, πλάτος το οποίο θεωρείται µικρό σε µια έκρυθµη κατάσταση, δεδοµένης και της αυξηµένης στάθµευσης των επισκεπτών ειδικά τους θερινούς µήνες.

Το Μάτι αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, καθώς δεν καταγράφηκε ούτε ένας δρόµος συνδεδεµένος στο δίκτυο που να οδηγεί απευθείας στην ακτή. Ωστόσο, και στους υπόλοιπους οικισµούς η απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα είναι περιορισµένη, καθώς, για παράδειγµα, στο Ζούµπερι καταγράφηκαν πέντε τέτοιες οδοί, ενώ στην Κακιά Θάλασσα τρεις. Και παρά το γεγονός ότι ο πληθυσµός στην Κακιά Θάλασσα είναι µόλις 203 άτοµα, η εικόνα αυτή δεν αντανακλά την πραγµατικότητα κατά τους θερινούς µήνες. Αντίστοιχα, και στις µικρές οικιστικές πυκνώσεις της Χαµολιάς και της Βραυρώνας η επισκεψιµότητα το καλοκαίρι είναι µεγάλη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν, επίσης, την ύπαρξη χώρων συγκέντρωσης (λιµανιών-µαρινών-αλιευτικών καταφυγίων) στην περιοχή. Στη Βραυρώνα, στη Χαµολιά και στην Κακιά Θάλασσα δεν εντοπίστηκε κανένας τέτοιος χώρος, αλλά και στο σύνολο των έξι οικισµών αυτά τα σηµεία είναι δυσεύρετα.

Ακόμη, στις δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν φάνηκε η παντελής έλλειψη αντιπυρικών ζωνών. «∆εν υπάρχει καµία ζώνη που να µπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο και να εµποδίσει ή να φρενάρει µια πιθανή πυρκαγιά. Μόνο στην περίπτωση του οικισµού Ζούµπερι, η λεωφόρος Μαραθώνος, εάν αξιοποιηθεί σωστά, θα µπορούσε να παίξει ρόλο αντιπυρικής ζώνης, δεδοµένου ότι είναι δρόµος 14-15 µέτρων» αναφέρει η έρευνα.

Το θετικό για τους οικισµούς που ερευνήθηκαν είναι ότι σε µεγάλο ποσοστό τα υλικά δόµησης είναι µπετόν και κεραµίδια, τα οποία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά. Ωστόσο, η εναλλαγή των υφών στις ακτογραµµές των ευάλωτων οικισµών εµφανίζει περιοχές ή τµήµατα περιοχών µε ιδιαίτερα κρηµνώδεις ακτογραµµές, «συνθήκη η οποία µπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση πυρκαγιάς και προσπάθειας διαφυγής προς τη θάλασσα», όπως σηµειώνει η έρευνα.

Τι προτείνουν οι ερευνητές

Για τις συγκεκριμένες περιοχές, με εξαίρεση το Μάτι που έχει καεί σχεδόν ολοσχερώς, οι μελετητές κάνουν προτάσεις για παρεμβάσεις.

Στο επίπεδο της προστασίας προτείνεται:
1. Η δηµιουργία αντιπυρικών ζωνών µέσα στο δάσος και στους οικισµούς.
2. Η αφαίρεση των περιφράξεων που εµποδίζουν την πρόσβαση στις ακτές.
3. Η διαπλάτυνση των δρόµων.
4. Η ύπαρξη σαφών και συνεχόµενων πινακίδων για απαγόρευση της στάθµευσης σε δρόµους που θεωρούνται κρίσιµοι σε περιπτώσεις ανάγκης διαφυγής.
5. Οι διανοίξεις δρόµων ώστε να προσφέρουν πρόσβαση προς τη θάλασσα και η κατάρτιση συγκεκριµένου σχεδίου διαφυγής µε δυνατότητα επιστράτευσης όλων των πλωτών µέσων που είναι διαθέσιµα στις απειλούµενες περιοχές και πέριξ αυτών.
6. Η συντήρηση και η βελτίωση του δικτύου δασικών δρόµων.
7. Η δηµιουργία χώρων στάθµευσης.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Μελέτη ΕΜΠ: Κίνδυνος για νέο Μάτι -Οι 9 πιο ευάλωτες περιοχές της Αττικής "

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Τι ισχύει για πολύτεκνους και ανυπότακτους

Τις αλλαγές που έρχονται αναφορικά με τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε αλλαγές στην διάρκεια της θητείας φαντάρων από πολύτεκνες οικογένειες και διευκρίνισε τι θα γίνει με όσους είναι ανυπότακτοι.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε πως «η θητεία γίνεται εξάμηνη για όλα τα παιδιά που θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Δεύτερον, υπάρχει τακτοποίηση των ανυπότακτων. Αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 πάνε φαντάροι, κλείνουν όλα τα θέματα που είχαν στρατολογικά, ποινικά ή διοικητικά. Για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους κατεβαίνει το όριο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία - Τι ισχύει για πολύτεκνους και ανυπότακτους"

Φωτίου: Ανοίγει 13 Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου θα ανοίξει την Τετάρτη 13 Μαρτίου ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σημειώνοντας ότι το επίδομα θα δοθεί και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, εφόσον το μισθωτήριο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο, είπε μιλώντας στον RealFM, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πλατφόρμες, όπως για το επίδομα ενοικίου τώρα, αλλά και εκείνες για το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κ.λπ., δεν κλείνουν, άρα ο κόσμος δεν πρέπει να αγχώνεται για τις αιτήσεις.

Σχετικά με τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Φωτίου τόνισε ότι «όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση, δεν είχαμε εμπειρία και είχαμε έναν λαό που είχε διαρρήξει τη σχέση του με τα παλιά κόμματα και είχε επενδύσει πάνω μας. Περάσαμε δραματικές ώρες τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο, για να συνεννοηθούμε με τους δανειστές».

Η κα Φωτίου παραδέχθηκε ότι δεν τα είχαν φανταστεί αυτά, όμως «δεν απαρνηθήκαμε ούτε στιγμή τον ριζοσπαστικό μας χαρακτήρα, αλλά είχαμε πάντα την αίσθηση ότι δεν δίναμε όλα αυτά που θέλαμε στο λαό. Ήταν τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια με πολύ μεγάλη αγωνία» υπογράμμισε.

«Μεγάλα στρώματα του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς το 2015 ήρθαν προς εμάς» είπε η κα Φωτίου και σχετικά με το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά έκανε λόγο για Συριζακοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτίου: Ανοίγει 13 Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου"

Ποιοι έκρυβαν τα λεφτά του Λαυρεντιάδη στην Κύπρο – Ο ρόλος του Πετσίτη

Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχει αποκαλυφθεί πως ο Μανώλης Πετσίτης δεν είχε μόνο αναβαθμισμένο ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου ως ο «κολλητός» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αλλά είχε περίοπτη θέση και στην «αυλή» του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης του και ως εκπρόσωπος Κυπρίων δικηγόρων που παραμένουν ακόμη και σήμερα διαχειριστές «αμαρτωλών» offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις κινητοποίησαν τις δικαστικές, φορολογικές και τραπεζικές Αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο που ξεκίνησαν να διερευνούν τον Μανώλη Πετσίτη -για τον οποίον ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, έχει αποκαλύψει πως μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ για «δουλειές» του Μαξίμου-. Οι έρευνες ωστόσο έχουν εστιάσει και στους δικηγόρους Λάμπρο Πιέρη και Σωτηράκη Παναγιώτου, τους οποίους ο Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να αυξηθούν τα «φέσια» της εταιρείας του ELFE προς την ΔΕΠΑ, τα οποία ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.
Σήμερα το in.gr φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πώς ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης «αποψίλωνε» από περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις την ELFE, στέλνοντας τα χρήματα της στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που δήλωνε αδυναμία πληρωμής των οφειλών του προς τη ΔΕΠΑ και προσέφευγε στα δικαστήρια με αποδεδειγμένα δόλιο τρόπο για να κερδίσει χρόνο σε βάρος της επιχείρησης αερίου.

Ο δικηγόρος με τα δύο ΑΦΜ

Όπως είχε αποκαλύψει προ διμήνου η ιστοσελίδα Newsbomb.gr, ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου, μέχρι πρόσφατα διευθυντής της APLAW Services Limited, της εταιρείας του Αρτέμη Αρτεμίου (του περιβόητου δικηγόρου των offshore, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου), βρέθηκε να διαθέτει παρανόμως – άγνωστο πως- δύο ελληνικά ΑΦΜ, τα οποία του είχαν δοθεί από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Το ένα αποκτήθηκε με Κυπριακό διαβατήριο και το δεύτερο με διαβατήριο Αυστραλίας.
Ο γεννηθείς το 1973 Παναγιώτου πρώτα απέκτησε ΑΦΜ το Νοέμβριο του 2010 με το αυστραλιανό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Ρουάντας και εν συνεχεία το Δεκέμβριο του 2010 απέκτησε ΑΦΜ με το κυπριακό διαβατήριο, δηλώνοντας κάτοικος Κύπρου.
Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το αυστραλιανό διαβατήριο ο Παναγιώτου συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία συνεργαζόταν και ο Μανώλης Πετσίτης και η οποία έχει αναλάβει έργα προβολής μεγάλων ΔΕΚΟ και οργανισμών, αλλά και επιχειρήσεων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση. Στην ίδια εταιρεία συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος της Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου και συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited του Αρτέμη Αρτεμίου.
Με το ΑΦΜ που απέκτησε με το κυπριακό του διαβατήριο ο Σωτηράκης Παναγιώτου εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της εταιρείας Chemstorage Limited στην Ελλάδα, μιας ακόμη «εταιρείας σφραγίδας» συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία σχετίζεται με την περιβόητη BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, επιταγές της οποίας κατέθετε η λιπασματοβιομηχανία ELFE για να προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, κάποιες από τις επιταγές αυτές είχαν «σκάσει» και για αυτό μνημονεύονται στις δικαστικές διενέξεις της επιχείρησης αερίου με την ELFE.
Μετά τις αποκαλύψεις για τον Κύπριο δικηγόρο, η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων διέταξε έρευνα στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για να διερευνηθεί το εάν πράγματι ο Σωτηράκης Παναγιώτου διέθετε δύο ΑΦΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr από την έρευνα επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο τα στοιχεία. Ακολούθως, ακυρώθηκε ο ΑΦΜ που είχε αποκτήσει ο Παναγιώτου με το αυστραλιανό διαβατήριο και δρομολογήθηκαν οι διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του.
Ο Μανόλο του Παππά είχε κομβικό ρόλο

Πως η ELFE«έκρυβε» χρήματα στην Κύπρο

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είχαν ως αποτέλεσμα να έλθουν στο φως και άλλα στοιχεία που φωτίζουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με τους Κύπριους δικηγόρους που διαχειρίζονται offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τα νέα αυτά στοιχεία, που κατά αποκλειστικότητα παρουσιάζει σήμερα το in.gr και τα οποία προέρχονται από κυπριακές τραπεζικές πηγές, περιγράφουν το πως συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες διαχειρίζονται οι Παναγιώτου, Πιερής και Αρτεμίου «έκρυβαν» – και πιθανότατα εξακολουθούν να κρύβουν- σε offshore χρήματα προερχόμενα από τη λιπασματοβιομηχανία ELFE.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αρχών βρέθηκε ειδικά η offshore Elazzoulian Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που εμπεριέχεται στη διαρροή των Panama Papers και την ύπαρξη της οποίας απεκάλυψε πρώτο το Protagon.gr, είχε ως διαχειριστή την εταιρεία των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited και ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Σύμφωνα με τα Panama Papers, η Elazzoulian – η οποία έκλεισε το 2017 – εμφανιζόταν να έχει ως αντικείμενο την κατοχή μετοχών άλλων εταιρειών, τις επενδύσεις, το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών μεσάζοντα.
Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις κυπριακές Αρχές μετά το σάλο της υπόθεσης Πετσίτη – Λαυρεντιάδη και τα οποία είναι σε γνώση τουin.gr, δείχνουν πως η Elazzoulian Limited είχε γίνει «όχημα» μεταφοράς ρευστών από την λιπασματοβιομηχανία ELFE, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Κύπρο. Συγκεκριμένα, στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2016 πιστώθηκαν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Elazzoulian Limited περίπου 900.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά μέσω 19 επιταγών που εξαργυρώθηκαν σε μετρητά εισπράχθηκαν από τον Σωτηράκη Παναγιώτου. Η είσπραξη έγινε με την επίκληση πως επρόκειτο για δάνεια από την Elazzoulian Limited, αλλά και την κυπριακή εταιρεία APLAW SPECIALISED SERVICES LTD, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED και η οποία είναι ιδιοκτησίας του ίδιου του κ. Παναγιώτου. Άλλωστε στην APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου η ELFE είχε καταβάλει μέσα στον Αύγουστο του 2016 ακόμη 185.000 ευρώ, με την αιτιολογία πως επρόκειτο για πληρωμή προμήθειας.
Οι Αρχές θεωρούν πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έστελνε η ELFE στην Κύπρο διοχετεύονταν με τη βοήθεια του Σωτηράκη Παναγιώτου σε άλλες offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο νησί. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί – αναγνωριστεί τουλάχιστον πέντε τέτοιες παρένθετες εταιρείες.
Αλλά ο Σωτηράκης Παναγιώτου έκανε δουλειές και με άλλες εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στη Ελλάδα όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία από το 2015 – οπότε ο επιχειρηματίας ξεκίνησε να καθιστά άδειο κέλυφος την ELFE – έχει αναλάβει την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, τη βασική δραστηριότητα της ELFE, για την οποία η λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας σημείωνε κύκλο εργασιών ως και 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στοιχεία που είναι σε γνώση των Αρχών φέρουν την APLAW SPECIALISED SERVICES (σήμερα S.P. SPECIALISED SERVICES LIMITED), ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτου να έχει συνάψει συμφωνία με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ για την μεσιτεία στην πώληση αζωτούχων λιπασμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών Αρχών η συνεργασία αυτή αφορούσε στην εμπορία σύνθετου βελτιωμένης απόδοσης λιπάσματος για την καλλιέργεια πατατών στην Κύπρο, η οποία επεκτάθηκε και στην αγορά λιπάσματος για την καλλιέργεια σιτηρών κ.α.
Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ πληρωνόταν -και πληρώνεται- τοις μετρητοίς (Cash Against Documents) για όλες τις εξαγωγές της στην Κύπρο και η APLAW SPECIALISED SERVICES, ελάμβανε συγκεκριμένη αμοιβή ανά μετρικό τόνο λιπάσματος για τις διαμεσολαβήσεις της (στις κυπριακές εταιρείες που προμηθεύονταν λίπασμα από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ περιλαμβάνονται και οι ΣΟΠΑΖ και Premier Shukuroglu).
Αρτέμης Αρτεμίου και Νίκος Παππάς που έκαναν το ταξίδι στη Βενεζουέλα

Η συνεργασία Πετσίτη – Παναγιώτου

Όπως έχει αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα, τη διετία 2016-2017 o Μανώλης Πετσίτης έλαβε από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αμοιβές ύψους 201.193 ευρώ, για υπηρεσίες που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστες. Την ίδια περίοδο ο κ. Πετσίτης βρέθηκε να εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον Σωτηράκη Παναγιώτου, τον διευθυντή offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αλλά οι δύο τους δεν συσχετίζονται μόνον μέσω της συνεργασίας τους με τον υπόδικο επιχειρηματία.
Όπως προαναφέρθηκε, οι Παναγιώτου και Πιερής συμμετείχαν στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία είχε συνεργασία ο Πετσίτης και η οποία αναλάμβανε έργα προβολής μεγάλων δημοσίων φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών, αλλά και ΜΜΕ φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση. Η Maze από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ και τα οποία προερχόντουσαν κυρίως από κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες – κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες- ο Μανώλης Πετσίτης έβρισκε εύκολα πρόσβαση.
Οι Αρχές έχουν εντοπίσει εμβάσματα της εταιρείας των Αρτεμίου-Πιερή, APLaw Services Limited, αλλά και άλλης κυπριακής νομικής φίρμας, προς λογαριασμούς του Πετσίτη, τα οποία συσχετίζουν με τις δραστηριότητες της Maze Media, η οποία πλέον έχει μπει σε εκκαθάριση.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως ο παιδικός φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά όχι μόνον έπαιξε κάποιο ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα σε Μαξίμου, Λαυρεντιάδη και ΔΕΠΑ για τον οποίο πληρώθηκε αδρά, αλλά μεσολαβούσε ώστε Κύπριοι δικηγόροι που αποδεδειγμένα γνωρίζονται με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να έχουν πρόσβαση σε κρατική διαφήμιση μεγάλου ύψους.
in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι έκρυβαν τα λεφτά του Λαυρεντιάδη στην Κύπρο – Ο ρόλος του Πετσίτη"

Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση - Οι Eλληνες κινητοποιούνται για τη θέα στην Ακρόπολη

Την προσοχή της εφημερίδας Guardian προσέλκυσε ο σάλος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με αφορμή το 10όροφο ξενοδοχείο που χτίζεται στην οδό Φαλήρου και απειλεί να κρύψει την θέα στην Ακρόπολη.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση-Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του» επισημαίνει η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγεί το άρθρο.

Ενώ οι φήμες αυξάνονται για τα σχέδια ανέγερσης ενός «τείχους πολυώροφων ξενοδοχείων» γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια, η Φρεζάδου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, ηγείται μιας εκστρατείας για να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνεται, η αρχιτέκτονας έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές για αυτόν τον σκοπό στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.

«Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι νέοι κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού» ανέφερε στην Guardian η κυρία Φρεζάδου.

«Η Φρεζάδου δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να εξοργιστεί. Το οικόπεδο πίσω από την δική της πολυκατοικία προορίζεται για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ και pool garden στην ταράτσα. Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην ανέγερσή του απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες», προσθέτει ο Guardian.

«Δεν πρόκειται να το ρισκάρουμε» λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. «Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του σημαντικότερου μνημείου μας. Η εκστρατεία που διεξάγουμε δεν ζητά την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα την μείωση του ύψους του».

Όπως εξηγεί η η Guardian, παρά τη κακή φήμη που είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια ως τοποθεσία βίαιων επεισοδίων και διαδηλώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε μια φάση άνευ προηγουμένου τουριστικής ανάπτυξης.

Η Μακρυγιάννη, όπως και το Κουκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτός ο χειμαρρος τουριστών έρχεται με κάποιο κόστος. «Όλο και πιο συχνά, διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα».

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα είχε καταφέρει να αποφύγει στο παρελθόν το φαινόμενο των ψηλών κτιρίων, ακριβώς λόγω του φόβου ότι τα πολυώροφα κτίρια θα έκρυβαν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε μόνο ένα τέτοιο κτίσμα στη δεκαετία του 1970, το 28όροφο κτίριο γνωστό ως Πύργος των Αθηνών, υπό την εποπτεία της τότε στρατιωτικής δικτατορίας.

Μετά από πιέσεις, η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι νέες άδειες κατασκευής στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, θα ανασταλούν προσωρινά. Δεσμευόμενη για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τους νόμους περί ζωνών στην περιοχή, ανέφερε πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα, θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση - Οι Eλληνες κινητοποιούνται για τη θέα στην Ακρόπολη"

Κυβέρνηση: Προστασία της α' κατοικίας με ή χωρίς τη «δόση»

Αποφασισμένη να νομοθετήσει τις δύο βασικές ρυθμίσεις που δίνουν «ανάσα» στους παντός είδους οφειλέτες εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ο λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα τραπεζικά δάνεια και τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Ως προς το πρώτο, το Μαξίμου γνώριζε εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα τη «δυσφορία» των Βρυξελλών για την ένταξη στο διάδοχο νόμο Κατσέλη/Σταθάκη των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ωστόσο διαβεβαίωναν, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι αυτή η ένταξη είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο και, συνεπώς, «θα παραμείνει».

Όπως σημείωναν δε, πρόκειται για «μικρά» επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία κρίθηκε αρκετή η υποθήκη της πρώτης κατοικίας. Με άλλα λόγια, αφορά ένα τμήμα πληθυσμού στο οποίο η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος λόγω εκλογών ακριβώς επειδή, το εν λόγω τμήμα, δοκιμάσθηκε σκληρά από την κρίση και την φορολογία.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αντίθετος σε κάθε «σύσταση» περί απένταξης των επιχειρηματικών δανείων από το νέο θεσμικό πλαίσιο. «Θα προχωρήσει ακόμα και χωρίς την συναίνεση των εταίρων», αναφέρει χαρακτηριστικά συνεργάτης του.

Είναι ενδεικτική η διαρροή των τελευταίων ωρών από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι το περίπου ένα δισ. ευρώ από τα προγράμματα ANFAs και SNPs «θα το πάρουμε κάποια στιγμή» (σ.σ. αφού αποκλείσθηκε η εκταμίευσή του στο Eurogroup της Δευτέρας) ωστόσο αυτό που προέχει είναι να υπάρξει τέτοια νομοθέτηση για την πρώτη κατοικία που να συνάδει με την μεταμνημονιακή εποχή. «Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ακυρώσουμε μία στοχευμένη πολιτική στο όνομα της ‘δόσης’ θα επιβεβαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι επίπλαστη. Κι αυτό, πέραν των άλλων, θα είναι ομολογία εκλογικής ήττας”, προσθέτουν.

Πανελλαδική Σύσκεψη για τον προοδευτικό πόλο

Παράλληλα με τα παραπάνω, το κυβερνών κόμμα «τρέχει» τις διαδικασίες για τη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση του «πόλου» που θα δώσει τη μάχη των ευρωπαϊκών και των εθνικών εκλογών.

Στις επόμενες ημέρες θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις (όπως αυτή στην Αθήνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που έδωσε και την ώθηση) με το βάρος να πέφτει στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης.

Για τη συνέχεια, σχεδιάζεται μία Πανελλαδική Σύσκεψη προκειμένου η εν λόγω «προοδευτική συνεργασία με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ» να πάρει οργανωτική μορφή και να μη δίνει την εντύπωση κάποιων παραγόντων που προσέγγισαν το κυβερνών κόμμα.

Κατά τις πληροφορίες, στη Σύσκεψη θα αναδειχθεί ένα «συντονιστικό κέντρο» για τη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων και για τα τρέχοντα πρακτικά ζητήματα – από την Διακήρυξη των εκλογών μέχρι τις εκδηλώσεις, τις ομιλίες, τις περιοδείες ή και τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια.

Όπως αναφέραμε προ ημερών, τέλος, στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ρύθμιση για την άρση του ασυμβίβαστου στην ιδιότητα του βουλευτή και του υποψήφιου ευρωβουλευτή. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος προς το ευρωψηφοδέλτιο για την Έλενα Κουντουρά, τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εάν παρέμενε το ασυμβίβαστο, θα έπρεπε να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οπότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα «έπεφτε» στα 148 μέλη.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Προστασία της α' κατοικίας με ή χωρίς τη «δόση»"

Απομακρύνεται ο Ρουμελιώτης από την Attica Bank

Την απομάκρυνση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Τράπεζας Αττικής εισηγήθηκε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο.

Η εισήγηση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, έστειλε την σχετική εισήγηση της στον ESM και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτή. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να κινητοποιηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασής του.

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr, ήδη οι ζυμώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι αρκετές. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πέσει στο τραπέζι ονόματα που δυνητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη από τη στιγμή που εκείνος αποχωρήσει από την τράπεζα. Μεταξύ αυτών, έχουν ακουστεί τα ονόματα της Κερασίνας Ραυτοπούλου, της Μαρίκας Φραγκάκη, ενώ ακούγεται και ένα όνομα-έκπληξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Ο κ. Ρουμελιώτης έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τα όσα του καταλογίζει εναντίον του. Στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει με παρέμβασή του στον Εισαγγελέα. Η ΕΠΑΘ συνεδρίασε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο δεν έχει εκδώσει μέχρι τώρα επισήμως την απόφασή της. Μάλιστα εμφανιζόταν πρόθυμη να περιμένει τον πρόεδρο της Attica Bank να προσέλθει για να δώσει εξηγήσεις.

Πάντως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Ρουμελιώτης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως σχετικά με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν μεταβιβαστεί σε fund, απαίτησε από το εκτελεστικό όργανο της τράπεζας να επιστραφούν πίσω σε αυτή. Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ εξετάζει αν ο κ. Ρουμελιώτης, αν και δεν έχει εκτελεστικές δυνατότητες ως πρόεδρος του ΔΣ της Attica Bank, παρενέβη στα εκτελεστικά όργανα της τράπεζας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Οι λόγοι της αντικατάστασης

Στην απόφαση της απομάκρυνσης βάρυνε ιδιαίτερα το επεισόδιο άσκησης της σωματικής βίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Θεόδωρου Πανταλάκη, καθώς κρίθηκε ότι το γεγονός, το οποίο δεν αρνήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, διέσυρε την Τράπεζα Αττικής τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, καθώς ήταν ένα γεγονός πρωτόγνωρο για τα τραπεζικά χρονικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, ούτε καν έκανε λόγο για ατυχές γεγονός.

Ο δεύτερος λόγος, που ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη στην απόφαση της επιτροπής της ΤτΕ, είναι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο μη εκτελεστικός διευθυντής έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή και ανάμειξη στην καθημερινή τραπεζική πρακτική των εκτελεστικών οργάνων της τράπεζας – και μάλιστα σε σημαντικότατες υποθέσεις, όπως η εκχώρηση διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ στην PIMCO.

Αυτό που πλέον θεωρείται βέβαιο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να προχωρήσει στην αντικατάσταση του κ. Ρουμελιώτη και ακολούθως να καταθέσει τις προτάσεις της στην ΤτΕ, η οποία θα ζητήσει την τελική έγκριση του διάδοχου προσώπου από τον ESM.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απομακρύνεται ο Ρουμελιώτης από την Attica Bank"

Πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά Αραβαντινού από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Πειθαρχική και ποινική δίωξη θα ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου κατά του σωφρονιστικού υπαλλήλου Αντώνη Αραβαντινού για τις χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σχετικά με το περιστατικό στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, ενώ παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι καλύπτει με την πλήρη εμπιστοσύνη του τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη», όπως και άλλους παράγοντες επιβλέποντες τους χώρους των φυλακών.

Ειδικότερα, ο Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε: «Οι ύβρεις, τα ψεύδη και οι συκοφαντίες που διατύπωσε απόψε σωφρονιστικός υπάλληλος δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις φυλακές, αλλά χαρακτηρίζουν τον ομιλούντα.

Γι’ αυτό θα κληθεί άμεσα να λογοδοτήσει ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και των πειθαρχικών οργάνων».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε: «Καλύπτω με την πλήρη εμπιστοσύνη μου τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, ο οποίος υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στο δύσκολο πεδίο του σωφρονιστικού συστήματος.

Με την ίδια εμπιστοσύνη καλύπτω τα βαλλόμενα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης κ.κ. Σταύρο Μαντακιοζίδη, προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης και Παύλο Δουλάμη, διευθυντή επιχειρησιακής επάρκειας».

Και κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Η κοινή προσπάθεια για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος με όρους κράτους δικαίου συνεχίζεται».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχική και ποινική δίωξη κατά Αραβαντινού από το υπουργείο Δικαιοσύνης"

ΗΣΑΠ: Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού που είχαν διακοπεί λόγω εκτροχιασμού συρμού

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού που είχαν διακοπεί λόγω εκτροχιασμού συρμού που σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Παρασκευής, στον σταθμό του Νέου Ηρακλείου.

Όπως έγινε γνωστό από τον ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια εκτελούνται πλέον κανονικά, από τον Πειραιά μέχρι και την Κηφισιά.

Νωρίτερα, για αρκετές ώρες ο ηλεκτρικός πραγματοποιούσε διαδρομές από Πειραιά μέχρι Νέα Ιωνία και από Ειρήνη έως Κηφισιά.

Σημειώνεται πως δεν υπήρξε τραυματισμός επιβάτη από τον εκτροχιασμό ωστόσο προκλήθηκαν φθορές στις γραμμές. Από την αστυνομία διερευνάται αν πρόκειται για ατύχημα ή δολιοφθορά καθώς βρέθηκε ένα μαδέρι πάνω στις γραμμές του ΗΣΑΠ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΣΑΠ: Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ηλεκτρικού που είχαν διακοπεί λόγω εκτροχιασμού συρμού "

400 τόνοι εκρηκτικά αλλά ένοχος ουδείς

«Ορφανές» οι εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν στο πλοίο «Andromeda», καθώς και οι εννέα κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αθώοι από το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ● Η υπόθεση εμφανίζει... ομοιότητες με αυτήν του «Noor One».

Μετά την απόφαση για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του «Noor One», σύμφωνα με την οποία υπήρξε μια αόρατη εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς και σχεδόν χωρίς μέλη, χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απεφάνθη πως και στην υπόθεση του πλοίου-βόμβα, όπως ονομάστηκε το φορτωμένο με πάνω από 410 τόνους εκρηκτικά φορτηγό «Andromeda», όλοι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι.

Η απόφαση -ελλείψει επαρκών στοιχείων- ανέτρεψε την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι τρεις κατηγορούμενοι (πλοιοκτήτης, πλοίαρχος και ύπαρχος) θα έπρεπε να θεωρηθούν ένοχοι για όλες τις βαρύτατες κατηγορίες: αυτουργία και συμμετοχή σε μεταφορά και παράνομο εφοδιασμό ομάδων με πολεμικό υλικό, διατάραξη ασφάλειας υδάτινης συγκοινωνίας και παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. σε βάρος της Λιβύης.

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, τελικός παραλήπτης του επικίνδυνου φορτίου θα ήταν εταιρεία εξορύξεων στην Αιθιοπία, ενώ ως αποστολείς-προμηθευτές εμφανίζονταν δύο ημικρατικές εταιρείες κατασκευής εκρηκτικών υλών, με έδρα την Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με το κατηγορητήριο, τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας «κατείχαν και μετέφεραν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές [...] με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα της Λιβύης η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Το έπραξαν αυτό μεταφέροντας εκρηκτικές ουσίες από τη Μερσίνα της Τουρκίας προς τον λιμένα Μισράτα (Μιζουράτα) της Λιβύης, ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται (κανονισμός 216/44 Συμβούλιο της Ευρώπης) η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή εξοπλισμού [...]. Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση και ενεργώντας από κοινού και έχοντας κοινό δόλο διατάρασσαν την υδάτινη συγκοινωνία και την ασφάλεια των πλοίων, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα».

Τα οκτώ μέλη του πληρώματος και ο Ελληνας πλοιοκτήτης είχαν προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό κατηγορούμενοι ότι μετέφεραν τα εκρηκτικά στη Μισράτα της Λιβύης, κατά παράβαση του εμπάργκο για την πώληση όπλων που ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη μαστιζόμενη από εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα.

Στο μοναδικό σημείο όπου συμφώνησαν ο εισαγγελέας και οι δικαστές ήταν η αθώωση των αλλοδαπών μελών του πληρώματος, δεδομένου ότι ούτε γνώριζαν, ούτε ήταν σε θέση να γνωρίζουν την πορεία του πλοίου.

«Θύμα ναυταπάτης»

Από την ημέρα που βρέθηκαν τα εκρηκτικά, ο αρχιπλοίαρχος και εκπρόσωπος της εταιρείας Andromeda Shipmanagement, Θεόδωρος Ρέλλος, δήλωσε («Εθνος», «Huffington Post» αλλά και στο υπόμνημά του) ότι τα εκρηκτικά δεν θα πήγαιναν ποτέ στη Λιβύη αλλά «στους νόμιμους παραλήπτες τους, που ήταν δύο εταιρείες στην Αιθιοπία», υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η εταιρεία του έπεσαν θύμα ναυταπάτης.

Το γερασμένο 39χρονο φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας άλλαζε σαν τα πουκάμισα σημαίες από το 2014 που πέρασε στην κατοχή της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πλοίο υπήρχε από το 2015 απαγόρευση κατάπλου σε όλα τα λιμάνια της Ε.Ε.

Στις 21 Μαρτίου το δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη των εκρηκτικών, τα οποία έχουν αποθηκευτεί για λόγους ασφαλείας σε εγκαταστάσεις του Στρατού στις Σέρρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελέας της έδρας, Μαρία Τρουπή, ήταν εισαγγελέας και στην υπόθεση του πλοίου «Noor One» με τους 2,1 τόνους ηρωίνη. Μάλιστα μετά την εξαιρετικά επιεική -κατά την κρίση της- απόφαση του δικαστηρίου είχε υποβάλει έφεση.

Συμπτωματικά επίσης πρόεδρος στη δίκη του «Andromeda» ήταν ο ένας από τους τρεις εφέτες που εξέδωσαν την πρωτόδικη απόφαση για το «Noor One».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "400 τόνοι εκρηκτικά αλλά ένοχος ουδείς"

Καλλιάνος: Άνοιξη έως την Καθαρή Δευτέρα - Κακοκαιρία από την Τρίτη

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να βιώνουμε καιρικές συνθήκες προχωρημένης άνοιξης, όμως αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα. Από την Τρίτη όμως, ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς την περιοχή μας και θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους (την Τετάρτη), σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και χιόνια στα ορεινά.

Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα με ανοιξιάτικες συνθήκες

Την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, νοτιάδες έως και 6 μποφόρ στα πελάγη και θερμοκρασίες ανεβασμένες για την εποχή, που τοπικά στα πεδινά ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα θα αγγίξουν τους 23-24°C και πιθανότατα πολύ τοπικά στη Φθιώτιδα και την Αργολίδα ακόμη και τους 25°C αντίστοιχα. Στην Αθήνα ο καιρός το επόμενο διήμερο θα είναι εξαιρετικός με τον υδράργυρο στους 23°C κατά μέση τιμή.

Από το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα συννεφιάσει

Η Καθαρή Δευτέρα, αν και ανοιξιάτικη, θα είναι μια μεταβατική ημέρα διότι παρόλο που αρχικά θα επικρατήσει ανοιξιάτικος καιρός και ζέστη, από το μεσημέρι και έπειτα οι λίγες αραιές νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώσουν αρκετά έως και τις βραδινές ώρες. Μέχρι εκεί όμως, δεν περιμένουμε να βρέξει (τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας) την Καθαρά Δευτέρα.

Βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει κακοκαιρία την Τρίτη και Τέταρτη

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ένα αρκετά βαθύ (αρκετά ισχυρό δηλαδή) βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς την περιοχή μας και ο καιρός σταδιακά θα καταστεί άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές του Ιονίου, της Ηπειρωτικής Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης) και του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου. Την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί στα δυτικά και βόρεια, θα παραμείνουν όμως οι βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά (και στην Αττική προφανώς) αλλά και στο Αιγαίο και σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. 

Χιόνια στα ορεινά, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Λόγω των ισχυρών βοριάδων που θα επικρατήσουν στα πελάγη την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά. Ασφαλώς λόγω της πυκνής νεφώσεις και της μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών θα έχει ξεκινήσει σταδιακά η πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη, όμως την Τετάρτη η πτώση θα κορυφωθεί και επομένως σε σχέση με την Καθαρά Δευτέρα θα έχουμε υποχώρηση του υδραργύρου κατά 8-9°C και πιθανότατα τοπικά ακόμη και 10°C. Βέβαια, στη βόρεια Ελλάδα η πτώση θα είναι σημαντικότερη και έτσι μέσα σε 48 ώρες (Από την Καθαρά Δευτέρα έως και την Τετάρτη) η υποχώρηση του υδραργύρου θα αγγίξει ακόμη και τους 12°-13°C. Οι άνεμοι την Τρίτη θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν στα πελάγη φτάνοντας ακόμη και τα 8 μποφόρ (τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω). 

Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

ΑΘΗΝΑ :
Κυριακή : 24°C
Καθαρά Δευτέρα : 23-24°C

Τρίτη : 15-16°C

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : 
Κυριακή : 21-22°C
Καθαρά Δευτέρα : 21-22°C
Τρίτη : 12-13°C

ΠΑΤΡΑ :
Κυριακή : 20°C
Καθαρά Δευτέρα : 19-20°C
Τρίτη : 15°C

ΛΑΡΙΣΑ :
Κυριακή : 22°C
Καθαρά Δευτέρα : 22°C
Τρίτη : 13°C

ΗΡΑΚΛΕΙΟ :
Κυριακή : 20°C
Καθαρά Δευτέρα : 20°C
Τρίτη : 17°C

ΦΛΩΡΙΝΑ : 
Κυριακή : 19°C
Καθαρά Δευτέρα : 18°C
Τρίτη : 6-7°C

kal01
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλλιάνος: Άνοιξη έως την Καθαρή Δευτέρα - Κακοκαιρία από την Τρίτη"

Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια -Σχεδόν 22.000 έφυγαν από τον Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα

Μαζικά εγκαταλείπουν οι Αθηναίοι την πρωτεύουσα, καθώς με «σύμμαχο» τον ανοιξιάτικο καιρό φεύγουν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια, αλλά και στις εθνικές οδούς Αθηνών- Λαμίας και Αθηνών Κορίνθου. Σε ισχύ είναι ήδη τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων.

Ενδεκτικό είναι πως την Παρασκευή αναχώρησαν από τον Πειραιά συνολικά 13 πλοία για διάφορα νησιά του Αιγαίου με 11.820 επιβάτες και 1.330 οχήματα. Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 26 δρομολόγια, με 5.062 επιβάτες και 796 ΙΧ. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 7 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 3.630 επιβάτες με 869 ΙΧ οχήματα. Από το Λαύριο αναχώρησαν 5 πλοία με 1.250 επιβάτες συνολικά και 351 ΙΧ.

Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί 7 απόπλοι πλοίων από τον Πειραιά, 7 από τη Ραφήνα και 3 από το Λαύριο. Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να βρίσκονται στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μια ώρα νωρίτερα, λόγω της αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια -Σχεδόν 22.000 έφυγαν από τον Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα "

Στα «ύψη» φέτος η τιμή της λαγάνας στους φούρνους

Ακριβότερα σε ποσοστό από 10% έως και 50%, θα προμηθευτούν φέτος την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης, με τους αρτοποιούς να δηλώνουν πλέον αδυναμία να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του σωματείου τους «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια.

«Μετά από τέσσερα χρόνια σταθερών τιμών, στα 2 ευρώ/τεμάχιο, φέτος οι καταναλωτές θα προμηθευτούν την Καθαρά Δευτέρα την παραδοσιακή λαγάνα σε τιμή από 2,20 ευρώ/τεμάχιο έως και 3 ευρώ/τεμάχιο», υπογράμμισε η ίδια, σπεύδοντας να επισημάνει, «μόνο το σουσάμι το τελευταίο τετράμηνο το πληρώνουμε ακριβότερα κατά 50 λεπτά/κιλό, με την τιμή του στα 2,25 ευρώ/κιλό, από 1,75 ευρώ/κιλό. Εάν συμπεριλάβει κάποιος και τις δύο αθόρυβες αυξήσεις στο αλεύρι τον Σεπτέμβριο και την υψηλή του βουτύρου και συνυπολογίσει και τα πάγια έξοδα του αρτοποιείου, αλλά και τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του επαγγελματία, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι η μικρή αυτή αύξηση είναι μονόδρομος».

Χαρακτηριστικά η ίδια επισήμανε ότι μπορεί μεν την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, να σχηματίζονται ουρές έξω από τους φούρνους, αλλά «στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 10-20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καν καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις. Το 69,5% τουλάχιστο, επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος», υπενθύμισε

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι ο φούρναρης ναι μεν θέλει να διατηρήσει ή και να αυξήσει την πελατεία του, αλλά φροντίζει τουλάχιστον να μην βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στα χρέη και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι ήδη ο νομός Θεσσαλονίκης μετρά κατά 30 λιγότερα αρτοποιεία και πρόσθεσε ότι «από τα εναπομείναντα 616 τα 50 φυτοζωούν, βρίσκονται στο κόκκινο». Επισημαίνεται ότι συνολικά στα αρτοπωλεία του νομού Θεσσαλονίκης κατασκευάζονται και πωλούνται πάνω από 450.000 λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα.

«Ευχές» για τόνωση τουλάχιστον της ψυχολογίας

Την ευχή «τουλάχιστον την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας να τονωθεί η ψυχολογία του φούρναρη», εξέφρασε η κ. Κουκουμέρια, προσθέτοντας ότι οι επαγγελματίες του κλάδου «το έχουν πραγματικά ανάγκη, αφού το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου καταγράφηκε μείωση τζίρου κατά 30% τουλάχιστον, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

Υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε οι 40 ημέρες της Σαρακοστής αποτελούσαν τις πιο δυνατές ημέρες για τον φούρναρη», η ίδια αναγνώρισε ότι «έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι καταναλωτές χτυπούσαν την πόρτα του εργαστηρίου μας στις 5 το πρωί προκειμένου να αγοράσουν λαγάνα, αφού από τους 100 προς 10ετίας, σήμερα ζήτημα να προσέλθουν 15» και σημείωσε ότι, «ακόμη και αυτοί οι λίγοι που έρχονται ειλικρινά βάζουν ένα χαμόγελο στα χείλη μας».

Μεταξύ άλλων η ίδια τόνισε ότι η «παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας που γίνεται με το χέρι, αποτελεί μια επίπονη διαδικασία 12 ωρών. Την Καθαρά Δευτέρα, θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της επομένης», προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. «Όπως γίνεται αντιληπτό», πρόσθεσε, «για να ψηθούν οι ποσότητες που απαιτούνται (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί), θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο, τη στιγμή που το περιθώριο κέρδους για τον αρτοποιό είναι συμπιεσμένο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κουκουμέρια επισήμανε ότι δυστυχώς οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να μην είναι «εκπαιδευμένοι» στην αγορά ψωμιού, αφού συχνά αγοράζουν κατεψυγμένο χωρίς να το γνωρίζουν. «Διαπιστώνουμε κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται. Επειδή ακριβώς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οι καταναλωτές προμηθεύονται από το φούρνο το φρέσκο και παραδοσιακό και μετά, για έναν μήνα τουλάχιστον, μάς προτιμούν στις αγορές τους, αφού φυσικά καταλαβαίνουν τη διαφορά στον ουρανίσκο τους».

«Εμπλουτισμένη» ή παραδοσιακή λαγάνα;

Αναφορικά με τις ...εμπλουτισμένες λαγάνες που κυκλοφορούν, με λιαστή τομάτα και ελιά ή και άλλα είδη, η ίδια σημείωσε «το μάρκετινγκ δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο. Και όταν μιλάμε για αλλοίωση των εθίμων και της παράδοσης, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη». Επισήμανε, δε, ότι ορισμένα αρτοποιεία στον νομό Θεσσαλονίκης δοκιμάζουν «προσμίξεις» για χάρη του μάρκετινγκ, αλλά γενικά, όπως τόνισε «είμαστε παραδοσιακοί στις προτιμήσεις μας. Ο κύριος όγκος αφορά σε παραδοσιακό προϊόν τόσο σε επίπεδο κατασκευής, όσο και κατανάλωσης».

Το...παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή. Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται», ενώ ο Οράτιος στα κείμενά του, αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Γιατί η συγκεκριμένη Δευτέρα λέγεται «Καθαρά»; Η ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης». Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους, όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης, κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και -φυσικά- λαγάνα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα «ύψη» φέτος η τιμή της λαγάνας στους φούρνους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news