facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Κτηματολόγιο: Έναρξη δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Σποράδες και Μαγνησία

Ξεκινά την Τρίτη, 12 Μαρτίου, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων. Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 12-6-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 12-9-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας έως την 24η Απριλίου 2019,
στις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας,
Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτ. Αττικής

Δείτε εδώ τις περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία, καθώς και περιοχές στις οποίες παρατείνεται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Έναρξη δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Σποράδες και Μαγνησία"

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί: Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω για τους S-400, μπορεί να αγοράσουμε και S-500

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στη συμφωνία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Ερντογάν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η Αγκυρα μπορεί να αγοράσει και το πυραυλικό σύστημα S-500. «Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος αψηφά με αυτό τον τρόπο τις απανωτές αμερικανικές προειδοποιήσεις. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι η αγορά S-400 θα έχει συνέπειες για την Αγκυρα. Μόλις την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνέστησε στη Γερουσία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.

Ο Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kanal 24 τόνισε οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να πειθαρχήσει, με εμπορικά μέτρα και πρόσθεσε ότι και η Αγκυρα έχει προετοιμάσει τα δικά της μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ουάσινγκτον τερμάτισε την προνομιακή εμπορική μεταχείριση της Τουρκίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί: Δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω για τους S-400, μπορεί να αγοράσουμε και S-500"

Διάλογοι-σοκ στην εισαγγελική διάταξη για Μάτι και Κινέτα: «Τώρα να καούν να βάλουν μυαλό!»

Διάλογοι-σοκ μεταξύ πολιτών που απειλούνταν από τις φλόγες και χειριστών τηλεφωνητών του 199-ΕΚΥΠΣ (πρόγραμμα για τη διαχείριση των συμβάντων διάσωσης και πυρκαγιών σε σπίτια), περιλαμβάνονται στην εισαγγελική διάταξη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους.

Οι διάλογοι καταδεικνύουν όχι μόνο την έλλειψη της οργάνωσης και του συντονισμού, αλλά και την απίστευτη αγένεια των χειριστών - τηλεφωνητών, με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πολίτες που καλούσαν σε βοήθεια.

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο αριθμός των χειριστών - τηλεφωνητών ήταν πολύ μικρός, καθώς ήταν μόλις τρεις, ενώ η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης λειτουργίας της στις 19:17 της 23ης Ιουλίου. Με απλά λόγια, δηλαδή, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν στα τηλέφωνα του 199 μόλις τρεις υπάλληλοι - τηλεφωνητές και ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πως στις 23 Ιουλίου ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς είχε υπάρξει ενημέρωση γι' αυτό την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής.

Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία, μετά τις 19:17 της 23ης Ιουλίου «κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς», όπως αναφέρεται στη διάταξη. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών - τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες».

Συγκεκριμένα, ενώ οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληρηφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο, οι χειριστές απαντούσαν εκνευρισμένα και με αγένεια. Χαρακτηριστικά, στην εισαγγελική διάταξη, παρατίθενται οι ακόλουθοι διάλογο:

- «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,

- «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε... όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ... και εγώ δεν το κατάλαβα».

- «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό ... την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

Όμως, ανάλογη συμπεριφορά των παραπάνω τηλεφωνητών διαπιστώνουν οι εισαγγελείς και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση. Ενδεικτικά, παραθέτουν τα εξής αποσπάσματα διαλόγων:

- «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα.... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα,.... τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κα είναι να πεθάνει ο παππούς.... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Επίσης, στην εισαγγελική διάταξη παρατίθενται και άλλα παρόμοια περιστατικά και συγκεκριμένα:

- Στις 18:13 μ.μ μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητό τους έχει καεί: Μέλη οικογένειας τηλεφωνούν στο 199 και λένε στον τηλεφωνητή – χειριστή: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;...». Η απάντηση που δίνει ο χειριστής - τηλεφωνητής στους συγκεκριμένους πολίτες είναι: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Τότε μία γυναίκα ακούγεται να του απαντά: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».

- Δυο λεπτά αργότερα χειριστής - τηλεφωνητής «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν». Το ΚΕΠΠ του απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας, αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

- Στις 18:57 μ.μ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής – χειριστής του απάντησε: «Ντάξει ....παρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις.... προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».

Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το 199 την εκκένωσή του, γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ, για να διαβιβάσει την αστυνομία το περιστατικό.

Σοκ ωστόσο προκαλεί και το εξής σημείο της εισαγγελικής διάταξης: «Μόνο δε προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ορισμένων οργάνων του Π. Σ παρατίθεται και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του "199" όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε....Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε β@@@@ τώρα....Τα όρνια να μείνουν εκεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάλογοι-σοκ στην εισαγγελική διάταξη για Μάτι και Κινέτα: «Τώρα να καούν να βάλουν μυαλό!»"

Αμυράς: Σύζυγοι υπουργών μετακινούνται με κυβερνητικά αεροσκάφη

Αναλυτικά στοιχεία για την πολυχρησία των κρατικών αεροσκαφών από μέλη της κυβέρνησης διαβίβασε στην Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Γιώργου Αμυρά.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μάλιστα επισημαίνει ότι το υπουργείο παραδέχεται πως στα συγκεκριμένα ταξίδια συμμετείχαν και οι σύζυγοι των υπουργών ενώ ζητά περαιτέρω εξηγήσεις τόσο για τις ακριβείς συνθέσεις των επιβαινόντων όσο και για τους λόγους που δικαιολογούν την συμμετοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Βουλή το συνολικό κόστος των πτήσεων των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών Gulfstream, Embraer 145 και Embraer Legacy για την τριετία 2015-2018 ανήλθε σε 9.698.721 ευρώ για 2.032,4 ώρες πτήσεις.

Αναλυτικά:

•GLF-5 S/N-678: 112 αποστολές, 902,2 ώρες, 4.548.059,68 ευρώ

•EMB- 135LR S/N-209: 162 αποστολές, 717,8 ώρες, 3.144.941,17 ευρώ

•EMB- 135 BJ S/N- 484: 83 αποστολές, 412,4 ώρες, 2.005.720,21 ευρώ

Εκτός αυτών από τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στο ΓΕΑ, για τη χρήση των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών προκύπτει ότι από τις 366 πτήσεις οι 103 πραγματοποιήθηκαν για τις ανάγκες της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι 263 από κυβερνητικά στελέχη.

Αναλυτικά:

οι 117 για τις ανάγκες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

2 για τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

50 για τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά

67 για τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο

8 για τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

2 για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα – Ολγα Γεροβασίλη

από 1 για τους Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, 10 για τον Α/ΓΕΕΘΑ και 4 για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός.

«Οι συνολικές ώρες πτήσεις ανήλθαν στις 2.082,4 και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε συνοδεία των ως άνω από τις συζύγους τους» αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου.

«Τα κυβερνητικά αεροσκάφη δεν είναι αεροσκάφη αναψυχής και ούτε προσφέρονται για shopping therapy των συζύγων των υπουργών» σχολιάζει από την πλευρά του ο κ Αμυράς και δηλώνει ότι θα συνεχίσει την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων μέχρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υποχρεωθεί να αποκαλύψει την ταυτότητα των εξωκυβερνητικών  προσώπων που επέβαιναν στα κυβερνητικά αεροσκάφη αλλά και το αριθμό  των πτήσεων στις οποίες επέβαιναν και τους προορισμούς των ταξιδιών.

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργού Άμυνας Εύαγγελου Αποστολάκη 

Δείτε εδώ τι είχε απαντήσει στον Πάνο Αμυρά ο πρώην Υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς: Σύζυγοι υπουργών μετακινούνται με κυβερνητικά αεροσκάφη"

ΚΙΝΑΛ… πυροβολεί! «Ο ανεκδιήγητος Πετρόπουλος και η «χαρά της εργασίας» για τις χήρες»!

Μετά τα όσα εξήγγειλε από την Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, το ΚΙΝΑΛ αντιδρά με μια οργισμένη ανακοίνωση.

«Έχει περάσει προ πολλού το όριο της σοβαρότητας ο κ. Πετρόπουλος, Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς έφτασε σε σημείο σήμερα, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού στη Βουλή, να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων χηρείας με την «χαρά της εργασίας» ως υπέρτατου αγαθού», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Ο κ. Πετρόπουλος επιστράτευσε μια σειρά από ψευδή και σαθρά επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσει τις περικοπές συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και την κατάσταση χάους που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή χιλιάδων συντάξεων και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Καλέσαμε και πάλι τον κ. Πετρόπουλο, να πάψει κατά σύστημα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να δικαιολογήσει τις περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου και να φέρει για συζήτηση και ψήφιση την Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την αντικατάσταση των ακραίων και άδικων ρυθμίσεων της Κυβέρνησης που αφορούν τις συντάξεις χηρείας, την ελάχιστη σύνταξη των 500 και 700 ευρώ, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την αποσύνδεση των εισφορών από τα έσοδα, την απονομή σύνταξης σε όσους χρωστούν με ρύθμιση οφειλών.

Τον καλέσαμε επίσης, να πάψει τα μικροκομματικά παιχνίδια ενόψει εκλογών και να κοινοποιήσει στα εκατομμύρια των συνταξιούχων τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των συντάξεων με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, ως έχει υποχρέωση από τον Νόμο, η μη κοινοποίηση των απορροιών είναι αποτέλεσμα Κυβερνητικής μεθόδευσης προκειμένου να αποφύγουν -όπως νομίζουν- την οργή των συνταξιούχων». Πετρόπουλος ΚΙΝΑΛ

Πετρόπουλος ΚΙΝΑΛ

Φωτογραφίες αρχείου: Intime
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ… πυροβολεί! «Ο ανεκδιήγητος Πετρόπουλος και η «χαρά της εργασίας» για τις χήρες»!"

Κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν για τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος -Τι λένε στο iefimerida.gr

Ο θρήνος για τους 100 νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι έχει μετατραπεί σε θυμό και αγανάκτηση μετά την άσκηση διώξεων πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά 20 προσώπων για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο iefimerida.gr δεν κρύβουν την οργή τους για την επιείκεια με την οποία –όπως λένε – αντιμετωπίζονται οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν κομβικό ρόλο στον χειρισμό της κατάστασης. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις για την απαλλαγή της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννας Τσούπρα την οποία χαρακτηρίζουν ανεξήγητη. «Παρ’ όλο που το πόρισμα ήταν κατά την γνώμη μας αρκετά επιεικές, καταρρίπτει τουλάχιστον τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει, αν και οι απαλλακτικές διατάξεις της Εισαγγελίας για μερικούς, μας κατέπληξαν δυσάρεστα» λέει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου και επιτίθεται στα ...κυβερνητικά troll που όπως αναφέρει προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στα αυθαίρετα.

Πάρα τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης και των troll της, το μύθευμα της άναρχης δόμησης του Ματιού κατέπεσε και οι προσπάθειες ορισμένων να παραπληροφορούν και να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους κατοίκους δεν τελεσφόρησαν. (Άραγε τι έφτιαξε για τους νεκρούς του Ν. Βουτζά και της Ραφήνας, περιοχών που βρίσκονται εντός σχεδίου); Η εικόνα του απόλυτου χάους που επικράτησε το κρίσιμο εκείνο χρονικό διάστημα της μαύρης Δευτέρας αφήνει εκτεθειμένη την κρατική μηχανή και τα κυβερνητικά στελέχη που αντί να φροντίσουν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η ανικανότητα τους, μας κουνάνε και το δάκτυλο!»

«Απαλλάσσονται πρόσωπα με κομβικό ρόλο»

Την απορία του για την αλαλαγή της κας Τσούπρα εκφράζει και ο δικηγόρος Σπύρος Κρεμεζής που έχει σπίτι στην περιοχή και ζητεί άρση του τηλεφωνικού της απορρήτου ώστε να αποκαλυφθεί τι συνέβη το μοιραίο απόγευμα . «Είναι ευπρόσδεκτη η άσκηση διώξεων κατά των αρμόδιων προσώπων, γιατί δείχνει ότι η Δικαιοσύνη προσπέρασε το αφήγημα που διακινήθηκε ότι δήθεν έφταιγαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, η άναρχη δόμηση κλπ., και εστίασε στα πρόσωπα που ήταν αρμόδια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την εκκένωση του Ματιού και των υπόλοιπων περιοχών.

Είναι ωστόσο παράδοξο ότι απαλλάσσονται τόσο νωρίς και χωρίς δίκη πρόσωπα με κομβικό ρόλο επιτόπου τις κρίσιμες στιγμές, όπως η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που έχει δηλώσει δημοσίως ότι η ίδια και ο δήμαρχος Ραφήνας δέχθηκαν εισήγηση για εκκένωση από αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Οπωσδήποτε θα ήταν ενδιαφέρον να ελεγχθούν κατά την ανάκριση οι τηλεφωνικές της επικοινωνίες με άλλους αρμοδίους Επίσης, από νομική άποψη θα μπορούσε να υποστηριχθεί και η άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της έκθεσης (άρθρο 306 ΠΚ), δεδομένου ότι οι αρμόδιοι για την προστασία των κατοίκων τους άφησαν αβοήθητους, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 100 θανάτους».

«Περιμέναμε διώξεις για κακουργήματα»

Στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν δηλώσει ότι έχουν ήσυχη της συνείδησή τους επιτίθεται από την πλευρά του ο Τάσος Μπομπόνης πολιτικός μηχανικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι.

«Υπάρχει μεγάλη πικρία στην περιοχή γιατί ο κόσμος μετά από μια τόσο μεγάλη τραγωδία περίμενε ότι θα ασκηθούν διώξεις για κακουργήματα . Τουλάχιστον ας υπάρξουν καταδίκες γιατί αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι αν οι υπεύθυνοι θα καταδικαστούν . Αυτά που λένε ότι έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους και ότι κοιμούνται ήσυχοι εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε. Γιατί αφού έκαναν όλοι σωστά τη δουλειά τους, πως είναι δυνατό να είχαμε τόσους νεκρούς:» αναρωτιέται ο κ . Μπομπόνης τονίζοντας παράλληλα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν σε αυθαίρετα. «Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η «καραμέλα» με τα αυθαίρετα . Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στο Νέο Βουτζά που είναι εντός σχεδίου και στο Κόκκινο Λιμανάκι που είναι επίσης εντός σχεδίου. Πολλοί επίσης πνίγηκαν στη θάλασσα όπου τους έστειλαν και δεν πήγαν να τους σώσουν , άρα δεν φταίνε για όλα τα αυθαίρετα». Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι καμία πρόοδος δεν έχει γίνει ακόμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής . «Κοντεύουν 8 μήνες από τη φωτιά και στο Μάτι όλες κι όλες έχουν εκδοθεί 15 άδειες ανακατασκευής σπιτιών. Ο καιρός περνάει και οι διαδικασίες βαλτώνουν , ο κόσμος εδώ είναι σε απόγνωση» επισημαίνει ο Τάσος Μπομπόνης , η αδερφή του οποίου ζει ακόμα στις κατασκηνώσεις με δεκάδες ακόμα πυροπαθείς.

Μπουρνούς: «Ολα στο φως!»

Την απορία που δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για τις διώξεις και το έμαθε από τα ΜΜΕ εκφράζει μιλώντας στο iefimerida o Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς , ζητώντας παράλληλα να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

«Από την αρχή έχω πει ότι εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως. Το αντιλαμβάνομαι ότι η εισαγγελία έχει διαβιβάσει στον ανακριτή τη δικογραφία για μια περαιτέρω διερεύνηση . Προφανώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γιατί έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Το παράδοξο είναι ότι εμείς δεν έχουμε χαρτιά στα χέρια μας , ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν πληροφόρηση . Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία έχει δεύτερο στάδιο , της απόδοσης ευθυνών και αυτό έχει σημασία , που θα αποδοθούν τελικά οι ευθύνες» τονίζει ο κος Μπουρνούς. Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι έχει συγκαλέσει συνέλευση στις 17 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο Αλίκη προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι τελευταίες εξελίξεις.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν για τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος -Τι λένε στο iefimerida.gr "

Νέα σκίτσα του Αρκά για τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού: Τα νταούλια και τη... νεκρή του συνείδηση

Δύο ακομη σκίτσα για τα παιδικά χρόνια ενός Πρωθυπουργού ανάρτησε πριν από λίγο στο Facebook ο Αρκάς.

Στο πρώτο δείχνει τον γνωστό μικρό να προπονείται στα... νταούλια, αυτά με τα οποία θα χόρευε τις αγορές. 

Το δεύτερο, που δεν έχει υπότιτλους παραπέμπει στο γνωστό παραμύθι με τον Πινόκιο και τον Γρύλο που υποδείκνυε πάντα στην ξύλινη μαριονέτα το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, προκειμένου να αφυπνίσει τη συνείδησή του...

Δείτε τα σκίτσα


arkas6_3__1_
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα σκίτσα του Αρκά για τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού: Τα νταούλια και τη... νεκρή του συνείδηση"

Μέτρα για τις συντάξεις χηρείας εξαγγέλλει ο Τάσος Πετρόπουλος

Δέσμη μέτρων για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του ορίου οφειλών για συνταξιοδότηση και την επιτάχυνση της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων, εξήγγειλε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε:

- Την κατάργηση των προβλέψεων για αναστολή της καταβολής συντάξεων χηρείας με ηλικιακό κριτήριο τα 55 έτη (όπως ισχύει αν ο δικαιούχος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά τον χρόνο θανάτου του συζύγου, τότε, λαμβάνει τη σύνταξη για μία τριετία, διακόπτεται και επαναχορηγείται μετά το 67ο έτος της ηλικίας του).

Παράλληλα για όσους είναι άνω των 55 ετών, ή βρίσκονται σε χηρεία για τρία έτη, θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ.

- Τη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με επανυπολογισμό της οφειλής.

- Νέα ρύθμιση που θα βοηθήσει οφειλέτες που πληρούν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν. Όπως είπε ο Τ. Πετρόπουλος, «στους αγρότες είχατε βάλει στις 4.000 ευρώ το όριο και μάλιστα, να εξοφληθεί όλο. Αν δεν εξοφληθεί όλο, σύνταξη δεν έπαιρνε ο αγρότης. Εμείς θα μειώσουμε τις επιβαρύνσεις από τις προσαυξήσεις και τα βάρη που έχουν ...Δεν θα δώσουμε σύνταξη όταν εξοφληθεί πρώτα το ποσό. Θα αρχίσουμε να δίνουμε σύνταξη εξαρχής κατανεμημένη μέχρι του ύψους αυτού το οποίο εσείς άλλωστε είχατε θέσει και είχατε ψηφίσει. Εκείνο που εμείς θα κάνουμε είναι να μπορεί να παίρνει σύνταξη ο αγρότης και από το υπόλοιπο να πληρώνει την οφειλή... Το ίδιο θα γίνει και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν το όριο οφειλής των 20.000 ευρώ και για τους επιστήμονες μέχρι το περιθώριο των 15.000 ευρώ».

- Την ενίσχυση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, μέσω ΑΣΕΠ για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Πετρόπουλος, με τον νόμο Κατρούγκαλου είχαν αύξηση στη σύνταξη από 10 έως 33% κατά περίπτωση 620.000 δικαιούχοι. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν 1,7 δισ. ευρώ λιγότερες εισφορές μέχρι το 2020. Εξάλλου, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ (ο οποίος είναι σθεναρός ασφαλιστικός Οργανισμός) έχει πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά, δε, με το σχέδιο της ΝΔ για κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Πετρόπουλος το χαρακτήρισε «εγκληματικό».

Απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών των κομμάτων σχετικώς με την καθυστέρηση ως προς την έκδοση των συντάξεων, ο αρμόδιος υφυπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «δικαίως αγανακτούν οι πολίτες», ωστόσο, από την πλευρά του, το υπουργείο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα. Ως παράδειγμα έφερε τις εκκρεμότητες στις συντάξεις του Δημοσίου όπου από τις 15.000 εκκρεμείς έχουν εκδοθεί 12.500 προσωρινές.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στο ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέρχεται από υπερβολικές εισφορές και περικοπή συντάξεων ενώ, όπως υποστήριξαν βουλευτές, μέρος αυτού είναι πλασματικό, λόγω της μη καταβολής των εκκρεμών συντάξεων. Σε κάποια σημεία της συζήτησης υπήρξαν εντάσεις δεδομένου ότι ο Γ. Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ εγκάλεσε τον υφυπουργό για την πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με την κατάσταση της χώρας προ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του πως ισχυρίστηκε ότι άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια, όμως, ούτε σήμερα τρώνε με «χρυσά» κουτάλια. «Σε αυτή τη χώρα και αυτοκτονίες υπάρχουν και χάνονται ζωές από μαγκάλια που ανάβουν κάποιοι για να ζεσταθούν. Αφήστε, λοιπόν, τις επικοινωνιακές και ψευδείς δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά προς τον κ. Πετρόπουλο.

Επίσης, αντιπαράθεση σημειώθηκε σχετικά με το πότε νομοθετήθηκε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, με τον Τάσο Πετρόπουλο να λέει ότι νομοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Κουτσούκο να θέτει θέμα διάθεσης μέρους των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού. «Όταν γίνει αυτό, θα το δούμε. Εσείς αέρα πουλάτε τώρα;», απάντησε ο κ. Πετρόπουλος.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για τις συντάξεις χηρείας εξαγγέλλει ο Τάσος Πετρόπουλος"

Σκόπια: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αλλάζει το «Μακεδονικό»

Μετά την κυβερνητική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για την αλλαγή των ονομάτων όλων των θεσμικών οργάνων του κράτους, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι συνολικά 136 θεσμοί αλλάζουν επωνυμία.

Κυρίως αλλάζει η λέξη ‘Μακεδονία’ και αντικαθίσταται με το ‘Βόρεια Μακεδονία’ καθώς και η λέξεις ‘Μακεδονικό’ – ή-ά, αλλάζουν σε ‘εθνικό, ή – ά’.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται και το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» γνωστό ως MIA, το οποίο θα έχει την ονομασία ‘Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Σκόπια’.

Ακόμη δεν έχει διευθετηθεί η ονομασία της ‘Μακεδονικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών’, γνωστή ως ‘MANU’ που πρόκειται να αλλάξει, η διαβούλευση μεταξύ του προεδρείου και της κυβέρνησης συνεχίζεται.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αλλάζει το «Μακεδονικό»"

Εισαγγελέας για Μάτι: Και να μη φύσαγε, με τέτοια έλλειψη οργάνωσης θα συνέβαιναν τα ίδια

«Καταπέλτης» για τους χειρισμούς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κατά την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι, είναι η διάταξη - 300 σελίδων - των εισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις λειτουργούσαν συμπτωματικά, χωρίς έστω στοιχειώδη συντονισμό

Αρκεί να αναφερθεί πως στην εισαγγελική διάταξη, αφού γίνεται λόγος για «απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη συντονισμό» επισημαίνεται πως «είναι τέτοιας βαθμού και βαρύτητας η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (σ.σ. κακές καιρικές συνθήκες) που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βεβαίο ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα»! 


fotia-mati01
Καταρρίπτεται το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι «νεκροί θολώνουν την εικόνα», ενώ ο μηχανισμός λειτούργησε

Οι εισαγγελείς στη διάταξή τους καταρρίπτουν έτσι, το αφήγημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο για την εθνική τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού έφταιγε  ο ....καιρός και η άναρχη δόμηση, ενώ «οι νεκροί θολώνουν την εικόνα» τη στιγμή που ο μηχανισμός είχε λειτουργήσει όπως έπρεπε. Καρέ - καρέ περιγράφουν ένα απόλυτο χάος, «παραλείψεων, ολιγωριών, πλημμελειών και δυσλειτουργιών των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας» αλλά και «της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμους)». 

Στο πνεύμα αυτό, στη διάταξή τους οι εισαγγελείς επισημαίνουν πως ακόμη και αν γίνονταν δεκτό το επιχείρημα ότι «δεν ήταν εφικτή η οργανωμένη απομάκρυνση (σ.σ.των κατοίκων) είναι απολύτως βέβαιο, ότι η κατάληξη θα ήταν εντελώς διαφορετική στη περίπτωση που οι κάτοικοι των περιοχών είχαν ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς, πράξη - ενέργεια που αποτελεί βασική υποχρέωσή τους από το θεσμικό πλαίσιο, και είχαν πραγματική γνώση των περιστάσεων και των συνθηκών». 


fotia-mati02
Θα είχαμε λιγότερα θύματα ακόμη και με άτακτη εκκένωση


Με απλά λόγια δηλαδή, οι εισαγγελείς επισημαίνουν πως ακόμη και δεν ήταν εφικτή η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από τις εστίες της πυρκαγιάς, ίσως να μετράγαμε λιγότερα θύματα αν διαταζόταν έστω άτακτη εκέννωση των σημείων όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά.

Επίσης, στη διάταξη γίνεται εκτενής αναφορά για τις ευθύνες των αρμοδίων που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να εγκλωβιστούν στο Μάτι, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς είτε να καούν είτε να πνιγούν....

Ακολουθούν τα βασικά αποσπάσματα της διάταξης που καταγράφουν τις ευθύνες των εμπλεκομένων υπηρεσιών, το χάος και την έλλειψη συντονισμού αλλά και την έναρξη της πυρκαγιάς από τον ιδιώτη στο Νταού Πεντέλης. 


Πως ξεκίνησε η πυρκαγιά

Για την έναρξη της αρχικής πυρκαγιάς και τις συνθήκες που αυτή εξαπλώθηκε στη συνέχεια στην Ανατολική Αττική, η εισαγγελική διάταξη αναφέρει: «Στα πλαίσια διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς προέκυψε, ότι ο δράστης της προκλήσης της αρχικής πυρκαγιάς είναι ο Κ.Α, ενώ οι συνθήκες- περιστάσεις υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή είναι οι ακόλουθες:

Από την έντονη παρουσία υπολειμμάτων πρόσφατης καύσιμης ύλης στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς, όπως 

α)έντονη λευκού χρώματος στάχτη και γύρω από αυτή διασκορπισμένα σε πρόσφατο χρόνο καμμένα μικρών διαστάσεων τεμάχια κούτσουρα και κλαδιά, τα οποία από τον πολύ έντονο βαθμό και σε βάθος καύση τους καταδεικνύουν, ότι δεν κάηκαν στο σημείο αυτό μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και εξαιτίας αυτής, αλλά σε προγενέστερο χρόνο, 

β) από διάφορους άλλους δείκτες της πυρκαγιάς, όπως στη γωνία απανθράκωσης της βλάστησης καθώς και 

γ) άλλους δείκτες στην καμμένη εντός της κρίσιμης περιοχής καύσιμης ύλης σε διάφορα αντικείμενα, που βρέθηκαν κατά την έναρξη και εξάπλωση της πυρκαγιάς, όπως παραδείγματος χάριν μεγάλες πέτρες, καμμένα άδεια κουτιά, δέντρα (κύριως πεύκα), προέκυψε, ότι στο ως άνω σημείο έναρξης επί της οδού Ανδρούτσου, υπήρξε σε προγενέστερο της πυρκαγιάς χρόνο καύση υπολειμμάτων ποσότητας κλαδιών και άλλες καύσιμης ύλης.

Ειδικότερα η καύση έγινε περίπου τέσσερις με 5 ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, η οποία δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού, καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα της καύσης, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, (αυξημένη θερμοκρασία, μειωμένη υγρασία περιβάλλοντος, ενίσχυση των ανέμων), να αναφλεγούν και να πυροδοτήσουν την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κύριως ύψους, (κυρίως ξερά χόρτα και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων), και με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Επισημαίνεται, ότι οι ως άνω περιστάσεις εκδήλωσης της πυρκαγιάς προέκυψαν αφού αποκλείστηκε και η περίπτωση να προκλήθηκε η πυρκαγιά από άλλη αιτία και ιδίως από τον τερματικό στύλο του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. ....».


fotia-mati03
«Δεν έσβησαν τη φωτιά στο ξέσπασμά της»

Στη συνέχεια της διάταξης περιγράφεται πως εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και γίνεται αναφορα σε αναποτελεσματικές ενέργειες της Πυροσβεστικής να την ελέγξουν από την αρχή. 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς: «Περαιτέρω η ως άνω πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων, που επικρατούσαν την ώρα έναρξης, (ήτοι άνεμοι με ελάχιστη ταχύτητα 45,1 km/h δηλαδή ισχυροί άνεμοι έντασης έξι μποφόρ και με μέγιστη ταχύτητα 74 km/h, δηλαδή θυελλώδεις άνεμοι έντασης οκτώ μποφόρ με διεύθυνση Δυτική βορειοδυτική) και του ανάγλυφου της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επειδή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο αρχικό στάδιο προσβολής κυρίως στην περιοχή Νταού Πεντέλης, δεν κατόρθωσαν, να την ελέγξουν αποτελεσματικά, απέκτησε δυναμική και περί ώρα 17.17 έως 17.30 , το ενιαίο αρχικά μέτωπο διασπάστηκε σε άλλα δύο και μάλιστα εκτός της κατά μέτωπο ανάπτυξης υπήρχε και πλευρική τους ανάπτυξη. Έτσι το ένα μέτωπο που ήταν το πλέον επικίνδυνο και καταστροφικό, κατευθύνθηκε ανεξέλεγκτα, καθώς δεν αποκόπηκε με την προσβολή του και δεν ελέγχθηκε στο σημείο αυτό από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, βορειοανατολικά προς Νέο Βουτζά- Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ το άλλο, το οποίο παρεμποδίστηκε και κατασβέστηκε αποτελεσματικά από τις επιχειρούσες στην ευρύτερη περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις πριν εξαπλωθεί νότιοανατολικά προς τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, περιορίστηκε μόνο στην χαράδρα, που βρίσκεται βόρεια του οικισμού και έτσι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές....».

«Δώσανε ψευδή στοιχεία από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο»

Οι εισαγγελείς όμως κάνουν λόγο στη διάταξή τους και για παράδοση ψευδών στοιχείων από το ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: 

«Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει μια αναφορά για το GPS και ειδικότερα, ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο σύστημα στίγματοθέτησης, η θεσηθεσίας και σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, ακινήτου ή κινουμένου χρήστη, το οποίο βασίζεται σε ένα πλέγμα 24 δορυφόρων της γης, εφοδιασμένο με ειδικές συσκευές εντοπισμού, οι οποίες ονομάζονται πομποδέκτες GPS.
Η πομποδέκτες αυτοί παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την θέση ενός σημείου, το υψόμετρο του, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης του. Επίσης, σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό χαρτογράφησης μπορούν να απεικονίσουν γραφικά τις πληροφορίες αυτές. Επομένως τα ως άνω στοιχεία, που αναφέρθηκαν στο χρονολόγιο είναι τεχνικά απόλυτα ακριβή και αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων, ενώ οι σχετικές καταχωρήσεις των οχημάτων, που εμφανίζονται στο φάκελο του περιστατικού όπως εμφανίστηκαν από το ΕΣΚΕ (σ.σ.Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο) δεν είναι αληθής και δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση σχετικά με τα οχήματα και τους χρόνους που αυτά προσήλθαν και επιχείρησαν κατάσβεση. Η σχετική αναφορά γίνεται προκειμένου, να καταδειχθεί η ανακρίβεια των στοιχείων, που παρατέθηκαν από το ΕΣΚΕ στα πλαίσια της διεξαχθείσας πραγματογνωμοσύνης... ».

Μεγάλη καθυστέρηση... 

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη «ελάχιστα οχήματα επιχείρησαν εισερχόμενα στην καιόμενη περιοχή Μάτι- Κόκκινο Λιμανάκι» ενώ υπήρξε καθυστέρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, περίπου 30 λεπτών από την εκδήλωση της πυρκαγιάς να σπεύσουν στο σημείο. 

«Περαιτέρω προέκυψε, ότι από τα πρώτα συνολικά επτά οχήματα, που κατέφθασε στο σημείο έναρξης από ώρα 16.55 έως 17.06 μόνο τα τρία εξ’ αυτών είχαν κατασβεστική ικανότητα» αναφέρουν οι εισαγγελείς και συνεχίζουν: «Επομένως αποδείχτηκε αφενός η ως άνω χρονική καθυστέρηση για την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφετέρου η επέμβαση στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς με μικρό αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων». 

Ακόμη όμως και όταν οι ελάχιστες σε σχέση με την δυναμική της πυρκαγιάς δυνάμεις, προσήλθαν αρχικά στην περιοχή εκδηλώσης της πυρκαγιάς, «επικεντρώθηκαν επιχειρησιακά στην κατάσβεση της κυρίως στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολις, η οποία φυσικά λόγω γειτνίασης απειλήθηκε πρώτα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά στην περιοχή εκτός της Καλλιτεχνούπολις να μην ελεγχθεί επαρκώς και να επεκταθεί ανεξέλεγκτα».

«Όλοι έδιναν εντολές...»

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, επισημαίνουν οι εισαγγελείς κατά την διχείρηση του καταστροφικού αυτού γεγονότος έδιναν εντολές, χωρίς κανείς να παρακολουθήσει αν αυτές εκτελούνταν. Επισημαίνουν σχετικά στη διάταξή τους: 
«Προέκυψε, ότι η όλη διαχείριση των μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κυριαρχείται από τη μη επιβεβαίωση της πραγματικής εκτέλεσης των ενεργειών ή επιχειρησιακών σχεδίων όχι μόνο από τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό την έννοια, ότι σχεδόν όλοι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι αρκούνται στο να δίνεται η εντολή ή να συντάσσεται το έγγραφο, χωρίς όμως κάποιος να ελέγχει αν πράγματι η ενέργεια εκτελέστηκε ή ποτέ εκτελέστηκε. Ουσιαστικά δηλαδή διαπιστώθηκε μια τυπική και γραφειοκρατική λειτουργία των φορέων, η οποία δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται και εκφράζεται από την εκτέλεση των ενεργειών και των αποτελέσματων αυτών....». 

«Άργησαν ....»


Ολιγωρία διαπιστώνουν οι εισαγγελείς και στις εντολές που δόθηκαν για να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και αεροσκάφη: «Δόθηκε εντολή να συνδράμουν της επιχείρησης πυρόσβεσης - αεροπυρόσβεσης σε τέσσερα αεροσκάφη, πλην όμως η εντολή αυτή πέραν του ότι δόθηκε αργά, δεν κατέστη δυνατόν να επιχειρήσουν (..τα εροσκάφη) και δεν προσέφεραν στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης για διάφορους λόγους...

Πιο συγκεκριμένα από τα τέσσερα αεροσκάφη που απογειώθηκαν κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τα δύο ματαίωσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στα αεροδρόμια, λόγω βλάβης χωρίς να επιχειρήσουν, ενώ μόνο τα υπόλοιπα δύο μετέβησαν στο Νταού Πεντέλης και την ευρύτερη περιοχή για να επιχειρήσουν, όπου έφτασαν περί ώρα 18.10 έως 18.15 περίπου, όταν δηλαδή ήταν πλέον πολύ αργά- ήδη πλησίαζε το μέτωπο τη λεωφόρο Μαραθώνος-για να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά και να καθηλώσουν το μέτωπό  της στην δασική έκταση μεταξύ της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και Λύρειου Ιδρύματος. Βέβαια και τα ανωτέρω δύο αεροσκάφη δεν αποδεικνύεται, αν τελικά κατόρθωσαν να επιχειρήσουν, αφού δεν ήταν δυνατόν να πάρουν νερό από τη θάλασσα, λόγω κυματισμού από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Συμπερασματικά, μέχρι το κρίσιμο διάστημα (18.20) που το μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε σε κάποιο σημείο την λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι -Κόκκινο Λιμανάκι, επιχειρούσε μόνο ένα πτητικό μέσο αεροπυρόσβεσης, ενώ έως την ώρα 19.00. μμ που η πυρκαγιά έφτασε στην ακτογραμμή επιχειρούσαν δύο πτητικά μέσα....». 


matitrgd007
«Δεν χρησιμοποίησαν τα πυροσβεστικά πλοία»

Από το υλικό της δικογραφίας - αναφέρουν οι εισαγγελείς - προέκυψε ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος «δεν χρησιμοποίησε επιχειρησιακά, παρόλο που είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο, και τα δύο εκ των τριών πυροσβεστικών πλοίων, που εδρεύουν στο 5ο λιμενικό πυροσβεστικό σταθμό στον Πειραιά, τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν τη λιμενική αρχή Ραφήνας και να βοηθήσουν μαζί με τα υπόλοιπα πλωτά μέσα στην δια θαλάσσης διάσωση ατόμων από την θαλάσσια περιοχή στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, όπου είχαν καταφύγει κάτοικοι για να προφυλαχθούν από την πυρκαγιά».
Κατά τους εισαγγελείς «η συνδρομή των ως άνω πλοίων στην διάσωση ατόμων από τη θάλασσα, με δεδομένα τα ανωτέρω τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και την μεταφορική ικανότητα τους, θα ήταν πολύ σημαντική και ουσιαστική στη διάσωση ατόμων που κινδύνεψαν και τελικά πνίγηκαν. Επίσης η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος και η διοίκηση του ΕΣΚΕ δεν κινητοποίησαν, ως όφειλαν εκ της αποστολής της την Ειδική μονάδα Αντιμετώπισης καταστροφών(ΕΜΑΚ)».

«Απόλυτη έλλειψη οργάνωσης»

Σε πολλά σημεία της διάταξής τους οι εισαγγελείς κάνουν λόγο απόλυτη έλλειψη οργάνωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Περαιτέρω από το περιεχόμενο των επικοινωνιών επιβεβαιώνεται η απόλυτη έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιο έστω στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Μάλιστα είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναλύθηκαν προηγούμενα και την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο, ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα.

Από τις απομαγνητοφωνήσεις των ενσύρματων επικοινωνιών του 199- ΣΕΚΥΠΣ , προκύπτει ότι το ΕΣΚΕ και γενικότερα τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχαν πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ήτοι ακριβή τόπο εκδηλώσης, μέτωπα, εξέλιξη, εξάπλωσή της, δυνάμεις που επιχειρούσαν, συνεργασίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη συντονισμού των δυνάμεων με σκοπό την αποτροπή των τραγικών συνεπειών αυτής, ήτοι την κατάσβεση της και την διάσωση των κινδυνευόντων ανθρώπων, που αποτελεί το σκοπό δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Έλλειψη σχεδίου διάσωσης των πολιτών

Δεν υπήρχε σχέδιο διάσωση των πολιτών, αναφέρουν οι εισαγγελείς και περιγράφουν πως η Πυροσβεστική έκανε....μπαλάκι τα περιστατικά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις. Η διάταξη αναφέρει: «Επιπρόσθετα προέκυψε, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα λαμβάνοντας κλήσεις στο 199 – ΣΕΚΥΠΣ από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά σχετικά με ανθρώπους, που κινδύνευαν για τη ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς του Νέου Βουτζά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωση τους, δεν προέβη στην προσπάθεια διάσωσης ατόμων από πυρκαγιά, αλλά διαβίβασε τα περιστατικά αυτά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα αφετέρου δε διέθεταν γνώσεις και μέσα να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά...».



Οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ

Όπως αναφέρεται στη διάταξη δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος και πως η όποια κατάσταση ετοιμότητας «ήταν μόνο σε επίπεδο προβλέψεων και εγγράφων, χωρίς στην πραγματικότητα να εκτελεστεί».
Εδικά για την ΕΛ.ΑΣ. οι εισαγγελείς επισημαίνουν: «Ο μη αποκλεισμός της εισόδου των οχημάτων στο Μάτι από κάθετες οδούς, που διασταυρώνονταν με την λεωφόρο Μαραθώνος καθ´όλη τη διάρκεια από την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Νταού Πεντέλης, την εξάπλωσή της στον οικισμό του Νέου Βουτζά και στη συνέχεια στο Μάτι αποτέλεσε κομβική παράλειψη των αρμοδίων αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας....
Επίσης δεν υπήρχε επαρκής αριθμός αστυνομικών οργάνων κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, δηλαδή πριν περάσει το μέτωπο της πυρκαγιάς σε κάποιο σημείο την Λεωφόρο Μαραθώνος, ώρα 18.20 μ.μ, και κατευθυνθεί προς το Μάτι, προκειμένου να βοηθήσει στην εκτροπή των μεταφορικών μέσων (αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας), και την οδήγησή τους προς ασφαλή από την πυρκαγιά περιοχή. Όπως προέκυψε, η αποστολή περισσότερων δυνάμεων προκειμένου να παράσχουν συνδρομή ήταν αρμοδιότητα του γενικού αστυνομικού διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η έλλειψη σε αριθμό ανδρών και μέσων κατά την εξέλιξη της Πυρκαγιάς έτσι ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης στην περιοχή, ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι επιχειρησιακά ήταν δόκιμη η ως άνω διευθέτηση με το συγκεκριμένο τρόπο και χρόνο, οφείλεται στην μη θέση σε πραγματική ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας αρκέστηκαν στην γραμματική διατύπωση των εντολών, οι οποίες δεν προέκυψε ότι εκτελέστηκαν-υλοποιήθηκαν σε πραγματικό επίπεδο....» 



Πώς κάηκαν στο Μάτι


Περαιτέρω, οι εισαγγελείς αναφέρονται στις παραλείψεις που οδήγησαν στον εγκλωβισμό των οδηγών στο Μάτι. Επειδή, όπως επισημαίνουν «οι εκτροπές έγιναν και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου στο Μάτι δημιουργήθηκε ξαφνικά μπλοκάρισμα στα οχήματα, που κινούνταν ήδη εκεί, καθώς ξαφνικά η διακοπή της κίνησης δημιούργησε συμφόρηση εσωτερικά στην περιοχή και έτσι δεν μπορούσαν να απεγκλωβιστούν τα οχήματα και να διαφύγουν από την περιοχή. ... Έτσι η κίνηση των οχημάτων γινόταν άτακτα με συνέπεια να δημιουργηθεί συμφόρηση στους στενούς δρόμους και τελικά να εγκλωβιστούν (οι οδηγοί).... Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο ότι η κατάσταση με την κίνηση των οχημάτων επιβαρύνθηκε επιπλέον από την μη λήψη μέτρων από την αρμόδια λιμενική αρχή Ραφήνας, καθώς παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην περιοχή, ήτοι η ύπαρξη φωτιάς, ορατή ήδη από την ώρα εκδηλώσής της, η πορεία της προς το θαλάσσιο μέτωπο, η ύπαρξη πυκνού καπνού, ήταν αντιληπτή από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, και αποτελούσε δίδαγμα κοινής πείρας ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα από την άτακτη κίνηση των οχημάτων στην προσπάθειά τους να βρουν οδούς διαφυγής από την καιόμενη περιοχή, επέτρεψε τον λιμένισμό δύο επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας και την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων, τα οποία κινήθηκαν στη συνέχεια είτε επί της οδού Φλέμινγκ προς λεωφόρο Μαραθώνος και Αθήνα είτε επί της παραλιακής στο Μάτι προς Νέα Μάκρη. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί επιπλέον η κυκλοφορία και να μειωθεί καταλυτικά η δυνατότητα διαφυγής των οχημάτων».


mati11
Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής

Όπως αναφέρεται στην διάταξη οι συμβάσεις που είχε υπογράψει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρουμε ανάδοχες εταιρίες για εργασίες συντήρησης και καθαρισμού δεν σχετίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με τις περιοχές που εκδηλώθηκε η φονική φωτιά. 

Μάλιστα, μια κρίσιμη σύμβαση, σύμφωνα τους εισαγγελικούς λειτουργούς , έληξε σε χρόνο που απέχει τουλάχιστον 18 μήνες από το συμβάν. Επομένως, αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακόμη και αν αφορούσε τις κρίσιμες περιοχές και το αντικείμενό της σχετιζόταν με τις υποχρεώσεις που έπρεπε να τηρηθούν από την Περιφέρεια Αττικής η πάροδος τόσου χρόνου από την ολοκλήρωσή της δεν μπορεί να στηρίξει πραγματικά ισχυρισμό περί τήρησης της σχετικής υποχρέωσης».
Επίσης, η σύμβαση η οποία φέρεται κατά το χρόνο της πυρκαγιάς να ήταν σε ισχύ, δεν περιορίζει συγκεκριμένα το αντικείμενο της ούτε σε ποιες περιοχές αφορούσε.

Ενημερωση κοινού

Όπως διαπιστώνεται στην εισαγγελική διάταξη πράγματι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη θεματική ενότητα και υλικό για θέματα αυτοπροστασίας και πρόληψης από δασικές πυρκαγίες. Ωστόσο, όπως σημείωνεται «οι ως άνω αναρτήσεις πράγματι υπάρχουν όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου και ότι συντελούν αποφασιστικά στην επίτευξη των σκοπών τους, καθώς δεν είναι προσιτές και μεγάλο αριθμό κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή πρόσωπα με προβλήματα υγείας ή πρόσωπα χωρίς μόρφωση».

Ακόμη στη διάταξη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, στις 26/4/2018, όπου με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης προκύπτει «ότι έγινε μια επιφανειακή παράθεση απόψεων των συμμετόντων έχοντας καθαρά υλικό χαρακτήρα χωρίς να γίνει καθορισμός συγκεκριμένων δράσεων κατά αντικειμενικό χρόνο και υπόχρεο φορέα (...)». Ουσιαστικά, δηλαδή, η συνεδρίαση αυτή είναι σαν να μην έγινε ή με άλλα λόγια και να μην γινόταν δεν θα υπηρχε κάτι σημαντικό να προστεθεί στο σύστημα πολιτικής προστασίας. «Διαπίστωνεται, λοιπόν, μια ακόμα τυπική και γραφειοκρατική λειτουργία ενός σημαντικού οργάνου για την οργάνωση του ως άνω συστήματος» αναφέρουν οι εισαγγελείς και συνεχίζουν: «Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας ...». Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν «όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο η απόφαση λαμβάνεται από το αρμόδιο Περιφεριάρχη ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη». 
Επίσης οι εισαγγελείς τονίζουν ότι «η λήψη της απόφασης βασίζεται στις εισηγήσεις των φορέων που κατά περίπτωση έχουν την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής... δηλαδή το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν ο κίνδυνος παραμονής των πολιτών σε οικισμούς ειναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο μετακίνησης...».
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επισημαίνουν οτι «μόνος αρμόδιος για την εισήγηση του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών ειναι ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος». Ωστόσο, όπως αναφέρουν, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών. 


katastrofes_arthrot
Με τη διάταξή τους οι εισαγγελείς, απορρίπτουν όμως και τις αιτιάσεις που προβλήθηκαν περί δήθεν λανθασμένης ενημέρωσης της Περιφέρειας από το ΚΕΠΠ και το ΕΣΚΕ. 

´Οπως επισημαίνουν οι ατιάσεις αυτές «δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες καθώς προβλέπεται ως αυτοτελής υποχρέωσης του Περιφερειάρχη ή του Αντιπεριφερειάρχη η περαιτέρω συλλογή των πληροφοριών σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τις επηρεαζόμενες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ του Πυροσβεστικού Σώματος και της αστυνομίας». Επρεπε δηλαδή, να αναζητηθούν περισσότερες πληροφορίες από την Περιφέρεια σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή.


Mati3
Τα τραγικά συμπεράσματα των εισαγγελέων: Στα χαρτιά η ετοιμότητα

Προς το τέλος της πολυσέλιδης διάταξής τους οι εισαγγελείς παραθέτουν τα συμπεράσματα που αποκόμοισαν κατά τη διάρκεια της έρευνας τους για τη φονική πυρκαγιά. 

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Από όλα τα ανώτερα προέκυψε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε τελικά και του εκ του αποτελέσματος ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβάλλονταν εκ του νόμου και της αποστολής του αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς ήταν υψηλός, κατηγορία 4, προκειμένου να νατιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη Περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το Νταού Πεντέλης».


mati10
«Οι παραλείψεις και οι ολιγωρίες που οδήγησαν στο θάνατο»

Στη συνέχεια οι εισαγγελείς κάνουν λόγο για «παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας» οι οποίες «αιτιακά» προκάλεσαν το θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 31 πολιτών. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κάτα τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητές του».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελέας για Μάτι: Και να μη φύσαγε, με τέτοια έλλειψη οργάνωσης θα συνέβαιναν τα ίδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news