facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, σε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καταγγέλλει ότι στις 26 Ιανουαρίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στην ιστοσελίδα του.

Οι έρευνες, επισημαίνει ο κ. Κορνηλίου, διεξάγονται στα τεμάχια 1, 8, 9 και 12, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναθέσει στις εταιρείες ΕΝΙ και Total τα τεμάχια 8 και 9 για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Παράλληλα υποδεικνύει πως η παράνομη σεισμική έρευνα της Τουρκίας, διεξάγεται εντός του χώρου της Κυπριακής υψαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, και του Λιβάνου και του Ισραήλ, αντιστοίχως, σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες οριοθέτησης. O κ. Κορνηλίου καταγγέλλει ότι οι τουρκικές έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως αναφέρει το riknews.com.cy , η επιστολή κυκλοφόρησε, σήμερα, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνοδεύεται με χάρτη, στον οποίο καταγράφονται τα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος κατήγγειλε στον ΟΗΕ τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας"

Κύκλωμα κοκαΐνης στο Κολωνάκι: Απολογήθηκε πασίγνωστη ηθοποιός

Αδιανόητη για την ίδια αλλά και για τον γιό της, χαρακτήρισε μια από τις πιο γνωστές Ελληνίδες ηθοποιούς, την εμπλοκή της στην υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης μέσω ενός σούσι μπάρ που διατηρούσε στο Κολωνάκι.

Η ηθοποιός που είχε μερίδιο στο εστιατόριο του Κολωνακίου, που θεωρείται η έδρα μίας εγκληματικής οργάνωσης η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στο ελληνικό τζετ σετ, απολογήθηκε, την Τρίτη, στο δικαστήριο

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «έχω φτύσει αίμα να μεγαλώσω το παιδί μου. Ποτέ δεν θα έβαζα σε κίνδυνο τη ζωή του, την πορεία του και την καριέρα του. Δεν έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά. Μέχρι τη στιγμή που έγινε αυτό, ζούσα ένα όνειρο. Μου κάνει τρομερή εντύπωση αυτό το πράγμα»

Η ηθοποιός αναφέρθηκε ειδικά στον συμμέτοχο του αποκαλούμενοι “σουσάδικου της κόκας”, με καταγωγή από τον Καζακστάν, κάνοντας λόγο για ένα καλόκαρδο άνθρωπο. Ο νεαρός είναι ο μοναδικός από τους 27 κατηγορούμενους που κρατείται στις φυλακές, αφού συνελήφθη πριν από λίγους μήνες.

«Ήμουν υποψιασμένη για τις παρέες του γιου μου μόνο, όχι για τα επαγγελματικά. Ο συνιδιοκτήτης ήταν φιλικός και καλόκαρδος. Εξακολουθώ να θεωρώ απίστευτο αυτό το πράγμα», σημείωσε η ηθοποιός.

Ο βασικός κατηγορούμενος κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά, και αναφέρθηκε σε συνομιλία με πασίγνωστη ηθοποιό, η οποία θεωρείται sex symbol και παρότι είναι κατηγορούμενη δεν βρέθηκε στο δικαστήριο για να απολογηθεί. Όπως είπε η συνομιλία του με την ηθοποιό ήταν «κέρασμα».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα κοκαΐνης στο Κολωνάκι: Απολογήθηκε πασίγνωστη ηθοποιός"

Ανακλήθηκαν κι άλλα φάρμακα για την πίεση για σύνδεση με καρκίνο – Όλες οι λίστες

Μια εκ νέου ανάκληση φαρμάκων για την πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες, ώστε να περιλαμβάνει ορισμένα φάρμακα που περιέχουν την δραστική ουσία λοσαρτάνη (losartan).

Η ανάκληση σε αυτά τα φάρμακα για την πίεση οφείλεται σε μια "ακαθαρσία" που ταξινομείται ως δυνητικός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο. Πρόκειται για την ουσία Ν-νιτροζο-Ν-μεθυλο-4-αμινοβουτυρικό οξύ (ΝΜΒΑ), ανέφερε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σε σχετικό δελτίο τύπου.
Η φαρμακευτική εταιρεία Camber Pharmaceuticals Inc. ανακάλεσε οικειοθελώς 87 παρτίδες δισκίων λοσαρτάνης στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Πέμπτη. Τα ανακληθέντα φάρμακα, που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Hetero Labs Ltd. στην Ινδία και διανεμήθηκαν από την Camber Pharmaceuticals, βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη της εν λόγω “ακαθαρσίας” ΝΜΒΑ. Η Camber, πάντως, επισήμανε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες που να σχετίζονται με τα φάρμακα τα οποία ανακάλεσε.
Αυτή η ανάκληση είναι η τελευταία στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB), τα οποία περιέχουν βαλσαρτάνη, ή λοσαρτάνη, ή ιρβεσαρτάνη, ως δραστική ουσία και συνταγογραφούνται σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Γιατί ανακαλούνται φάρμακα για την πίεση;

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που οδήγησαν σε ανακληθέν φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί είτε με Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) είτε με Ν-νιτροζοδιαιθυλαμίνη (NDEA). Και οι δύο χημικές ουσίες πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. Οι έρευνες έχουν δείξει, επίσης, ότι η NDEA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και στα κύτταρα του αίματος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από ένα από αυτά τα φάρμακα;

Ο FDA λέει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Η ποσότητα NDMA που βρίσκεται στα ανακληθέντα φάρμακα βαλσαρτάνης υπερβαίνει τα αποδεκτά επίπεδα. Τα στοιχεία από τους κατασκευαστές φαρμάκων δείχνουν ότι η πρόσμιξη μπορεί να υπήρχε στα προϊόντα με βαλσαρτάνη εδώ και 4 χρόνια! Ο FDA εκτιμά ότι εάν 8.000 άνθρωποι έπαιρναν την μέγιστη δόσηβαλσαρτάνης, δηλαδή 320 mg, από παρτίδες φαρμάκων που έχουν πλέον ανακλθεί, κάθε μέρα για 4 χρόνια, πιθανότατα θα υπήρχε μόνο μία περίπτωση καρκίνου μεταξύ αυτών των 8.000 ατόμων.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, 1 στους 3 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Ποια φάρμακα για πίεση έχουν ανακληθεί;

1) Βαλσαρτάνη. Υπήρξαν τόσοι πολλοί ανακληθέντες τύποι φαρμάκων με την δραστική ουσία βαλσαρτάνη, που ο FDA έχει δημιουργήσει ξεχωριστή ιστοσελίδα που ανανεώνεται διαρκώς.

Η λίστα αυτή με τα ανακληθέντα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη είναι η εξής:

Ο FDA δημιούργησε επίσης μια αντίστοιχη λίστα που απαριθμεί τα φάρμακα για την πίεση που περιέχουν βαλσαρτάνη, αλλά δεν έχουν ανακληθεί:

2) Λοσαρτάνη. Τον Δεκέμβριο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση των δισκίων καλίου losartan USP. Τον προηγούμενο μήνα έγινε επίσης εκ νέου ανάκληση οκτώ παρτίδων δισκίων λοσαρτάνης από την Torrent Pharmaceuticals.
3) Ιρβεσαρτάνη (Irbesartan). Τον Ιούλιο, ο FDA ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση δισκίων ιρβεσαρτάνης.

Δείτε ποια φάρμακα για την πίεση, που περιέχουν ιρβεσαρτάνη, έχουν ανακληθεί από τον FDA:

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που βασίζονται σε αυτά τα φάρμακα;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι όποιος ασθενής παίρνει ένα ανακληθέν φάρμακο πρέπει να συνεχίσει να το κάνει, αλλά να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του. Ο κίνδυνος από την μόλυνση μπορεί να είναι μικρότερος από τον κίνδυνο τυχόν διακοπής της θεραπείας με το εν λόγω φάρμακο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια εναλλακτική λύση, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Πηγές: https://edition.cnn.com, https://www.webmd.com

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακλήθηκαν κι άλλα φάρμακα για την πίεση για σύνδεση με καρκίνο – Όλες οι λίστες"

Θρίλερ με το αεροσκάφος από Βενεζουέλα – Μετέφερε χρυσό, λέει βουλευτής της αντιπολίτευσης

Με την πώληση χρυσού από το καθεστώς Μαδούρο συνδέει την πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα βουλευτής της χώρας. Δεν θα προσγειωνόταν άνευ λόγου στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ, λέει ο ίδιος. Αφήνει αιχμές για τις "διευκολύνσεις" της Ελλάδας στο καθεστώς Μαδούρο.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του κυβερνητικού αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα που στάθμευσε για σχεδόν 5 ώρες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν ευσταθεί η καταγγελία βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Ο Χοσέ Γκέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε βέβαιος πως η επίμαχη πτήση σχετίζεται με την εξαγωγή χρυσού από τη Βενεζουέλα, προκειμένου το καθεστώς Μαδούρο να αποκτήσει συνάλλαγμα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γκέρα πρόσφατα κατήγγειλε πως ρωσικό Boeing παρέλαβε από το Καράκας 20 τόνους χρυσού από τα αποθέματα που βρίσκονται στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Γκέρα υποστήριξε στον ΣΚΑΙ πως το καθεστώς βγάζει συνεχώς χρυσό κρυφά και υποστήριξε πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Αρεάσα δεν θα προσγειωνόταν στην Αθήνα άνευ λόγου. «Κάτι σχεδιάζουν, για μένα έχει να κάνει με τον χρυσό, με βεβαιότητα», είπε ο Γκέρα.

Πρόσθεσε ακόμη πως κυβερνητικά αεροσκάφη από τη Βενεζουέλα δεν μπορούν με ευκολία να προσγειωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -ιδίως αν μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη- λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μαδούρο και άφησε αιχμές για τις «διευκολύνσεις» που κατά τον ίδιο παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο καθεστώς Μαδούρο. «Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», είπε ο Γκέρα.

Δείτε τις δηλώσεις του:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με το αεροσκάφος από Βενεζουέλα – Μετέφερε χρυσό, λέει βουλευτής της αντιπολίτευσης"

Ο Ρουβίκωνας απειλεί τα My Market: «Μη χαμογελάτε, μπορεί να φάτε χαστούκια - Ανυπομονώ να δω τις φάτσες σας»

Με επιθέσεις σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ απειλεί ο Ρουβίκωνας, μετά την απίστευτη επιστολή που έστειλε στέλεχος της εταιρείας στους εργαζόμενους, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα έκανε ανάρτηση στο Facebook σε ύφος που μιμείται εκείνο της επιστολής προς τους εργαζομένους και μάλιστα απειλεί με δράσεις και χαστούκια! Επιπλέον, απειλεί ότι θα στοχοποιηθεί προσωπικά και το άτομο που έστειλε την επιστολή.

Αναλυτικά, το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα αναφέρει:

«Καλησπέρα σας.

Σε συνέχεια της άθλιας ανακοίνωσης της εταιρείας σας θα σας αναφέρω κάποιους λόγους για να μην χαμογελάτε καθόλου απο δω και πέρα.

Επειδή η δουλειά σας θα δυσκολέψει.

Επειδή έχετε μια εταιρεία όπου το brand name της θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα.

Επειδή οι πελάτες του καταστήματος μπορει να δουν ξαφνικά μέσα στο κατάστημα διαδηλωτές.

Επειδή θα στοχοποιηθεί προσωπικά όποιος έβγαλε την άθλια ανακοίνωση.

Γιατί θα έχουμε τόσες καλές δράσεις στα καταστήματα σας που πρέπει να τις προπαγανδίζουμε.

Επειδή μπορεί να φάτε χαστούκια(για αυτούς που θα πουν οτι τα χαστούκια είναι βία θυμίζω ότι το χαστούκι σε σχέση με κλοτσιές είναι 100% λιγότερο).

Ανυπομονώ να δω τις φάτσες σας όταν εμφανιστούν οι φανεροί επισκέπτες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ρουβίκωνας απειλεί τα My Market: «Μη χαμογελάτε, μπορεί να φάτε χαστούκια - Ανυπομονώ να δω τις φάτσες σας»"

Αντετοκούνμπο: «Στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε ξανά για την καταγωγή του και όσα έχει βιώσει όλα αυτά τα χρόνια, ως παιδί δύο Νιγηριανών που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ίδιος ξέρει καλά ποιος είναι και δεν τον νοιάζει η άποψη των άλλων.

Όντας ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι αναγκασμένος να ζει με τα «φώτα» της δημοσιότητας πάνω του και οι ερωτήσεις για τη ζωή του δεν σταματάνε ποτέ.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στο ESPN σχολίασε ξανά την καταγωγή του και μίλησε για όσους του έλεγαν στην Ελλάδα ότι δεν είναι Έλληνας, αλλά και εκείνους στην Αμερική που υποστήριζαν ότι δεν είναι ο Greek Freak.

Οι δηλώσεις του Αντετοκούνμπο

«Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει από που είμαι, οι περισσότεροι θεωρούν πως η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι Έλληνες. Είναι όμως και οι δύο μαύροι, είναι και οι δύο Νιγηριανοί.

Για τη ζωή στην Ελλάδα: «Ζούσαμε σε ένα νιγηριανό σπίτι. Είναι προφανές πως γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα σχολείο εκεί, όμως στο τέλος της ημέρας, όταν γυρίζω στο σπίτι μου, δεν βρίσκω ελληνική αλλά νιγηριανή κουλτούρα. Πάντα με πειθαρχία, πάντα με σεβασμό για τους μεγαλύτερους».

Για τις ρίζες του: «Μπορώ να καταλάβω λίγο τη γλώσσα της Νιγηρίας, μπορώ να μετρήσω. Δεν μπορώ όμως να γυρίσω στη Νιγηρία και να με καταλάβουν, είναι αστείο. Και οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν εκεί, όμως στη χώρα υπάρχουν 250 διάλεκτοι. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα! Θέλω να επιστρέψω εκεί και να δω που μεγάλωσαν οι γονείς μου, η οικογένειά μου. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ελπίζω να κάνουν και τα παιδιά μου το ίδιο. Θα μεγαλώσουν στις ΗΠΑ, μια μέρα όμως θέλω να γυρίσουν στην Ελλάδα και να δουν που έζησα, να δουν το γήπεδο στο οποίο έπαιζα».

Για το νιγηριανό διαβατήριο: «Ήταν κι αυτό σημαντικό για εμένα, οι γονείς μου ήθελαν να το πάρω, το ίδιο ήθελα κι εγώ. Πολλοί λένε ότι είμαι Αφρικανός, κάποιοι στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος, κάποιοι εδώ λένε ότι δεν είμαι Νιγηριανός. Δεν ασχολούμαι, εγώ ξέρω ποιος είμαι και από που έρχομαι κι αυτό έχει σημασία».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντετοκούνμπο: «Στην Ελλάδα μου έλεγαν ότι δεν είμαι Έλληνας επειδή είμαι μαύρος»"

Θεσσαλονίκη: Λεκτική επίθεση στην Αχτσιόγλου- «Ντροπή, προδότες» (βίντεο)

Παρέμβαση υπέρ της Μακεδονίας έκανε μια πολίτης κατά τη διαρκείας δηλώσεων της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα σε ερώτηση αναφορικά με τις διαμαρτυρίες και τις εντάσεις που γίνονται όπου παρευρίσκονται μέλη της κυβέρνησης καθώς επίσης και τις προσαγωγές ατόμων, η κα Αχτσιόγλου σχολίασε:
«Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο σήμερα, νομίζω πως είμαι στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης».

Εκείνη την ώρα μια πολίτης παρενέβη και απάντησε στην υπουργό Εργασίας: «Ε θα το δεις τώρα. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Η προδοσία δεν θα περάσει. Οι αληθινοί Μακεδόνες θα εκδικηθούν. Η Μακεδονία θα εκδικηθεί. Ντροπή σας. Είστε προδότες της πατρίδας».

Η Έφη Αχτσιόγλου ανταπάντησε πως δεν είναι προδοσία να αγαπάς τις χώρες των άλλων, χωρίς να δίνεται συνέχεια στο συμβάν αφού άνδρες της ασφαλείας απομάκρυναν την γυναίκα.



thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Λεκτική επίθεση στην Αχτσιόγλου- «Ντροπή, προδότες» (βίντεο)"

Νέες αποκαλύψεις για την «πτήση μυστήριο»: Αεροπλάνα της Βενεζουέλας προσγειώθηκαν άλλες 4 φορές στην Αθήνα!

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τη πτήση μυστήριο του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας, το οποίο πραγματοποίησε προσγείωση στην Ελλάδα το περασμένο Σάββατο. Όπως επιβεβαίωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο αεροπλάνο επέβαινε πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών του Νικολάς Μαδούρο, ενώ παρέμεινε για τέσσερις ώρες στην Ελλάδα, παραμένοντας άγνωστο ακόμα αν είχε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους.

Κι ενώ, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που θέτονται από την αντιπολίτευση, σχολιάζοντας απλά πως πρόκειται για «θεωρίες συνωμοσίας», νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως αποκαλύπτει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο αεροσκάφος αλλά και άλλα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας είχαν πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις φορές στάση στην Αθήνα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό ούτε ο λόγος του ταξιδιού τους, ούτε οι επιβάτες τους.

Στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα καταγγέλλουν ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο που το αεροσκάφος βρέθηκε στην Αθήνα η κυβέρνηση του Μαδούρο έβγαζε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας τόνους χρυσού. Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση φυγάδευσης στο εξωτερικό συγγενών κυβερνητικών στελεχών, που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην ΕΕ.

Μάλιστα το ζήτημα της στάσης του αεροσκάφους στην Αθήνα απασχολεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική εκδοχή πως πραγματοποιήθηκε απλά ένας ανεφοδιασμός. Δια του βουλευτή της, Χοσέ Γκέρα, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «είναι πιθανόν, η στάση στην Ελλάδα να σχετίζεται με το να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως ενδιάμεσο για το ζήτημα του χρυσού. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μηχανισμό για να αποκτήσουν ευρώ και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα να καταλήξουν στο Καράκας», ανέφερε.

Ο ίδιος σημειώνει πως σκόπιμα επελέγη από το καθεστώς Μαδούρο η Αθήνα ως σταθμός του αεροσκάφους που επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών. «Κάτι σχεδιάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Για εμένα έχει να κάνει με τον χρυσό. Με βεβαιότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο. Γι αυτό το λόγο δίνει άδεια προσγείωσης στο αεροσκάφος. (…) Είναι πολύ κακό η Ελλάδα που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία».

Ο ίδιος σημείωσε πως σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται να προσγειώνονται κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας χωρίς να υπάρχει άδεια. «Δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι στους αξιωματούχους, έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Και αφού έχουν υποστεί κυρώσεις, δεν έχουν άδεια εισόδου».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αποκαλύψεις για την «πτήση μυστήριο»: Αεροπλάνα της Βενεζουέλας προσγειώθηκαν άλλες 4 φορές στην Αθήνα!"

Επίθεση από ανήλικους στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα

Επίθεση με... νεράντζια στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα έκανε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ομάδα ανηλίκων. Οι νεαροί φώναξαν συνθήματα, εκσφενδόνισαν νεράντζια και προσπάθησαν να φύγουν. Ωστόσο, οι αστυνομικοί αντέδρασαν και κατάφεραν να προσάγουν πέντε νεαρούς, που μένει να αποδειχθεί αν μετείχαν στην ομάδα των άγουρων καταδρομέων, ώστε η προσαγωγή να μετατραπεί σε σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες είνα ένας Ελληνες και τέσσερις αλβανικής καταγωγής - τέσσερις δεκαεξάχρονοι και ένας δεκαπεντάχρονος.

Σημειώνεται ότι η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ανήλικοι έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των επιθέσεων με στόχο αστυνομικούς και αστυνομικά τμήματα και το κλίμα της ατιμωρησίας. Αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι ενθάρρυνε τους δεκαεξάρηδες που «επέδραμαν» το απόγευμα στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από ανήλικους στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα"

Στο δρόμο οι αστυνομικοί -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ τους αστυνομικούς την Πέμπτη 7 Μαρτίου.
Η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00 στη στάση μετρό Κατεχάκη, απέναντι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την καθαριότητα και τις εργασιακές συνθήκες.
Για το θέμα των συνθηκών, τα τελευταία γεγονότα μιλούν από μόνα τους, καθώς οι αστυνομικοί προειδοποιούν ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές εάν συνεχίζονται ανεξέλεγκτα οι δράσεις κουκουλοφόρων κατά Αστυνομικών Τμημάτων (όπως στο ΑΤ. Ακρόπολης και πρόσφατα σε εκείνο της Ομόνοιας) με μολότοφ. Ενώ η ηγεσία της ΕΛΑΣ (Γεροβασίλη-Παπακώστα) δεν διαπιστώνουν φαινόμενα ανομίας αλλά μιλούν για... επικοινωνιακά εφευρήματα των ΜΜΕ.
Το πρόβλημα με τις μετακινήσεις στα ΜΜΜ
Για το θέμα των μετακινήσεων, οι συνδικαλιστές απαιτούν να ισχύσει ο νόμος 3920/2011 για την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών της Αθήνας που προβλέπει πως απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.ΣΥ.Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ.Α.Ε.) και Ο.Α.Σ.Θ.
Μέχρι την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς του Μετρό οι ένστολοι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι πύλες έκλεισαν. Και τούτο γιατί δεν έχουν ακόμη εκδοθεί προσωποποιημένες κάρτες για ένστολους. Οι αστυνομικοί μάλιστα ενημερώθηκαν από τις υπηρεσίες τους πως μπορούν να μετακινούνται δωρεάν καλώντας τον υπεύθυνο του σταθμού (μέσω του θυροτηλεφώνου που υπάρχει σε όλους τους σταθμούς) προκειμένου να τους ανοίγει την πύλη κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται από σταθμό Μετρό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ενστόλων. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, υπάλληλοι σεκιούριτι, προέτρεπαν τους αστυνομικούς να περνούν πίσω από επιβάτες που διέρχονται από τις πύλες με τα δικά τους εισιτήρια ή κάρτες.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, είχε πρόσφατα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5537, 11/12/2018) Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την έκδοση καρτών αλλά με... αντισταθμιστικά οφέλη για τους ως άνω συγκοινωνιακούς οργανισμούς (παροχή εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρεσιών φύλαξης, αστυνόμευσης κλπ). Οπως είχε τονίσει η ΠΟΑΣΥ επρόκειτο για μέτρο «με προσωρινό χαρακτήρα, μια εκκρεμότητα παρατεταμένης νευρικότητας και ανασφάλειας μεγάλου αριθμού συναδέλφων που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μέσα περιοχής αρμοδιότητα. για υπηρεσιακές και μη ανάγκες».
Η ΠΟΑΣΥ ζητά την ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών, μέσω των ΜΜΜ, σημειώνοντας πως «δεν συνιστά προνόμιο έναντι των υπολοίπων πολιτών για να υπολογίζεται με λογιστικές διαδικασίες, αλλά, δικαίωμα και συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους (άρθρο 19, ΠΔ 538 ΦΕΚ Α 224/6.10.89, Διακίνηση µε συγκοινωνιακά µέσα)».
Οι τραγικές συνθήκες καθαριότητας
Ως προς την καθαριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών, η κατάσταση είναι τραγική καθώς εδώ και δύο μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις καθαριότητας στα αστυνομικά τμήματα.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε γι’ αυτό κατά την επίσκεψή του στο Α.Τ. Ακροπόλεως και έκανε λόγο για «μια εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική, ως προς τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στο αστυνομικό τμήμα» σημειώνοντας: «Αυτά τα πράγματα είναι παντελώς απαράδεκτα, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες».
Για το θέμα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας απάντησε λέγοντας πως σε ορισμένες αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησε από την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας από το προσωπικό που προσελήφθη στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε μέσω Α.Σ.Ε.Π., ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προσωπικού, που θα απασχοληθεί στον τομέα αυτό.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο δρόμο οι αστυνομικοί -Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη "

Στη Βουλή τροπολογία για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Τον επανακαθορισμό της τιμολόγησης των φαρμάκων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «μεταξύ άλλων προβλέπεται κατά την διαδικασία ανατιμολόγησης, σταδιακή αύξηση της τιμής των φαρμάκων αναφοράς μόνο κατά 10% κάθε φορά και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης. 

Επίσης με την ίδια τροπολογία αυξάνεται κατά 20 εκατ ευρώ το ανώτατο ύψος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2018 ενώ επιτρέπεται ο υπολογισμός του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είτε ανα κάτοχο άδειας κυκλοφορίας είτε ανα φαρμακευτική εταιρεία κατ αναλογία του υπολογισμού clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε εδώ την τροπολογία


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βουλή τροπολογία για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων"

ΗΠΑ: Να μην παραδοθούν τα F-35 στην Αγκυρα, αν αγοράσει από την Μόσχα τους S-400

H Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EUCOM) συνέστησε στη Γερουσία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εάν η Άγκυρα αγοράσει από τη Μόσχα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Την πρόταση αυτή έκανε ο διοικητής της EUCOM Κέρτις Σκαπαρότι, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή για τους εξοπλισμούς της αμερικανικής γερουσίας.

«Εγώ ως στρατιωτικός, η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις σε συνθήκες, όταν ο σύμμαχος μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Σκαπαρότι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός στρατηγός, αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, είπε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τον τελευταίο χρόνο βελτιώθηκε.

«Μεταξύ μας υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες. Αυτό το γνωρίζετε, μπορείτε να διαβάσετε γι αυτές στις εφημερίδες. Όμως διεξάγουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και επιτυχώς διασφαλίζουμε τα αμοιβαία συμφέροντα μας», δήλωσε ο Κέρτις Σκαπρότι.

«Οι σχέσεις μας μέσω των στρατιωτικών διαύλων, όπως αυτές εκδηλώνονται στην ανάπτυξη των δυνάμεων μας, κατά την άποψη μου, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο» υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Να μην παραδοθούν τα F-35 στην Αγκυρα, αν αγοράσει από την Μόσχα τους S-400 "

Τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού: Οι... προηγούμενοι που πάντα έφταιγαν και οι «πουλημένοι» συνεργάτες

Τρία νέα σκίτσα για τα παιδικά χρόνια του πρωθυπουργού ανάρτησε πριν από λίγη ώρα στο facebook o Αρκάς. 

Στο πρώτο αναφέρει τους λόγους για τους οποίους μια μέρα θα γίνει πρωθυπουργός αλλά και σε «πουλημένους» συνεργάτες.

Στο δεύτερο δείχνει τον πρωθυπουργό να πηγαίνει για μια ακόμη φορά αδιάβαστος στο σχολείο και όταν η δασκάλα του ζητά εξηγήσεις εκείνος απαντά για τις «πράξεις και τις παραλείψεις» των συμμαθητών του! 

Στο τρίτο σκίτσο περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η ψυχολογία του ψηφοφόρου του και εκείνος βλέποντας με ποιους έχει να κάνει εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα μείνει στην εξουσία για τέσσερις τετραετίες. 

Δείτε το σκίτσα



arkas5_3__1_




protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού: Οι... προηγούμενοι που πάντα έφταιγαν και οι «πουλημένοι» συνεργάτες"

Η ΥΠΑ επιβεβαιώνει: Ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας ήταν στο κυβερνητικό αεροσκάφος

Με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει ότι στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» το περασμένο Σάββατο, και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, επέβαινε ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο.
Η ΥΠΑ τονίζει ακόμη ότι το αεροσκάφος κατέθεσε σχέδιο πτήσης. Οπως αναφέρει επρόκειτο για μια «συνήθη πτήση» για ανεφοδιασμό καυσίμων, που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.
Η Πολιτική Αεροπορία σημειώνει ότι το αεροσκάφος προέρχονταν από το Αμπού Ντάμπι. Εφτασε στις 13:59 και ανεχώρησε στις 17:47 για το Πράσινο Ακρωτήρι.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς σε μια «συνήθη πτήση» για ανεφοδιασμό καυσίμων η στάση είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών.
Η ΥΠΑ, αποκαλύπτει επίσης ότι η πρεσβεία της Βενεζουέλας είχε ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στο αεροσκάφος βρίσκονταν ο ΥΠΕΞ της χώρας Χόρχε Αρεάσα, και είχε αιτηθεί να χορηγηθεί αίθουσα VIP για να φιλοξενηθεί. Ως εκ τούτου, προκαλεί εντύπωση γιατί στην χθεσινή άτυπη ενημέρωσή του το μέγαρο Μαξίμου δεν είχε ενημερώσει περί αυτού, καίτοι είχε κληθεί από την Νέα Δημοκρατία να απαντήσει σχετικά. 
Η ΥΠΑ δεν απαντά στο αν άλλες χώρες είχαν αρνηθεί την προσγείωση του αεροσκάφους της Βενεζουέλας. 
Τέλος, η ΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο ΥΠΕΞ του Μαδούρο δέχθηκε επισκέψεις κατά την παραμονή του στην αίθουσα VIP του Ελ. Βενιζέλος, μόνο από επιτετραμμένους της βενεζουελάνικης πρεσβείας στην Αθήνα και από κανέναν άλλο. 
Δείτε την ανακοίνωση της ΥΠΑ:
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το αεροσκάφος νηολογίου Βενεζουέλας (YV2486) το οποίο προσγειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενημερώνει ότι :
Πρόκειται για μια συνήθη πτήση που διακινήθηκε εντός του Ελληνικού εναερίου χώρου σύμφωνα με κατατεθειμένο και εγκεκριμένο flight plan.
Το αεροπλάνο σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης είχε προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης από το Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 07:30 (ώρα Ελλάδας) και διαδρομή μέσω του εναερίου χώρου των Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου, με προορισμό την Ελλάδα και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο συνολικός υπολογιζόμενος χρόνος πτήσης του αεροσκάφους ήταν περίπου 6 ώρες και 5 λεπτά.
Το αεροσκάφος είχε πραγματική ώρα άφιξης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:59 (ώρα Ελλάδας) για ανεφοδιασμό καυσίμων (technical landing).
Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους κ. Jorge Arreaza.
Η αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου φιλοξένησε τον υπουργό της Βενεζουέλας όπως προβλέπεται από την εθιμοτυπία, μέχρι την ώρα ολοκλήρωσης του ανεφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στον χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου.
Το αεροσκάφος αναχώρησε στις 17:47 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Διεθνές αεροδρόμιο στο Πράσινο Ακρωτήρι. Η αναχώρηση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με νέο επίσημο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης και αναγραφόμενη ώρα απογείωσης 17:30 τοπική.
Το αεροσκάφος σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης θα κατευθυνόταν στον τελικό του προορισμό μέσω των εναερίων χώρων της Ιταλίας, Τυνησίας, Αλγερίας, Μαρόκου και Καναρίων Νήσων.
Ο υπολογιζόμενος χρόνος της πτήσης είχε διάρκεια 7 ώρες και 17 λεπτά».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Η πτήση-μυστήριο ήγειρε νωρίτερα, νέα ερωτήματα από την αντιπολίτευση μεταξύ άλλων με το εάν επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα, και γιατί η Αθήνα έδωσε άδεια προσγείωσης.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις:
  1. Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλα όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν;
  2. Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;
  3. Επέβαινε στο αεροσκάφος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας;
  4. Η κα Σπυράκη δήλωσε επίσης ότι: «Αντί non paper και ανώνυμων πηγών, περιμένουμε από το Μαξίμου να απαντήσει επίσημα σε αυτά τα ερωτήματα” καταλήγοντας: “Το βασικό ερώτημα, όμως, παραμένει: ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις των κ. Τσίπρα και Παππά με το καθεστώς της Βενεζουέλας;
Λοβέρδος: Επιχειρήματα της πεντάρας για το αεροσκάφος της Βενεζουέλας
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου «υπεκφυγές και επιχειρήματα της πεντάρας», τονίζοντας ότι το κόμμα του αναμένει απαντήσεις.
«Το είδαμε κι αυτό: Ηλθε Υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας  στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ;», διερωτάται ο κ. Λοβέρδος.
«Εκανε συναντήσεις και δεν ξέρουμε με ποιόν; Είναι το ανωτέρω πρόσωπο, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας; Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως, αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας; Ως κόμμα της αντιπολίτευσης θέτουμε ερωτήματα και αναμένουμε απαντήσεις», προσθέτει.
Η πτήση-μυστήριο του αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα
Μετά από την άρνηση προσέγγισης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το αεροπλάνο προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας με προορισμό το νησί Μαργαρίτα. Στην πορεία, ωστόσο, η διαδρομή πολλά άλλαξαν και το αεροσκάφους της Βενεζουέλας με τα διακριτικά YV2486 κατέληξε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. 
Το αεροσκάφος της Βενεζουέλας παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στο αεροσκάφος επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος αποβιβάστηκε, πήγε στην αίθουσα VIP του «Ελ. Βενιζέλος» και έκανε συνάντηση με κάποιο πρόσωπο για τουλάχιστον δύο ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αρεάσα ήταν στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα- όταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το εν λόγω κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας είχε προσγειωθεί εκεί. 
Μετά από πιέσεις της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου, που κρατούσε σιγή ιχθύος, παραδέχθηκε μέσω non paper την άφιξη του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο. Χωρίς να δίνει απαντήσεις επί του ζητήματος, υποστήριξε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό και εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΣΚΑΪ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΥΠΑ επιβεβαιώνει: Ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας ήταν στο κυβερνητικό αεροσκάφος "

Μάτι: Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τη φονική πυρκαγιά - Ανάμεσά τους Δούρου, Ψινάκης - Ιδού τo κατηγορητήριο

Ποινικές διώξεις για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους εκατό νεκρούς και τα εκατοντάδες θύματα άσκησε μετά από επτά μήνες εντατικών ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας.

Το κατηγορητήριο αφορά σειρά αδικημάτων της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, των δημάρχων της περιοχής Ηλία Ψινάκη και Ευάγγελου Μπουρνού, υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι διώξεις για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, πέραν των αυτοδιοικητικών στελεχών βαρύνουν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τζερούδη, τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που τότε ήταν υπαρχηγός καθώς και τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Στη δίωξη επίσης περιλαμβάνεται ο 65χρονος ,που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά και κατέληξε να κατακάψει το Μάτι και τη γύρω περιοχή.

Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός, ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για 4 άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.

Ειδικότερα οι εισαγγελείς κάνουν λόγο στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας για "απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς" και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.

Επίσης αξιολογούν σωρεία παραλείψεων στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία την κόλαση της πυρκαγιάς, και τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού περιγράφουν 350 καταθέσεις μαρτύρων και σωρεία άλλων επιβαρυντικών στοιχείων.

Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας."Απόλυτη ασυνεννοησία, κατάρρευση του συστήματος με δύο λόγια χάος".

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.

- Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
- Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
- Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
- Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
- Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τη φονική πυρκαγιά - Ανάμεσά τους Δούρου, Ψινάκης - Ιδού τo κατηγορητήριο"

Παραδοχή Βίτσα: Η κατάσταση στην Σάμο είναι οριακή

Στην παραδοχή πως η κατάσταση για τους πρόσφυγες στην Σάμο είναι οριακή προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό think-tank «Vocal Europe».

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν το ιατρικό προσωπικό και οι υπηρεσίες ασύλου, ώστε να μεταφερθούν «από τα νησιά και ειδικότερα από τη Σάμο, μέσα στον Μάρτιο, 3.000 άνθρωποι που είτε έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι, είτε λαμβάνουν άσυλο».

Επιπλέον, τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκής, ωστόσο «το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς προστίθενται και νέοι πληθυσμοί». Τέλος, αναφέρθηκε και στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, στο πλαίσιο της οποίας ξεκινούν το επόμενο διάστημα δύο προγράμματα απασχόλησης προσφύγων.

Το ένα σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά σε 2.000 άτομα που θα εκπαιδευτούν για να εργαστούν στον αγροτικό τομέα και το δεύτερο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας αφορά σε 3.000 άτομα που θα ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού.

«Συνευθύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών»

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Σε σχέση με τη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι «λίγες χώρες εμποδίζουν από το να υπάρξει το Δουβλίνο IV» και υπογράμμισε ότι «μια λύση στο Δουβλίνο IV θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάσταση συνευθύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλη την Ευρώπη». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προτείνει έναν μεταβατικό μηχανισμό ανάμεσα στις χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε έναν διαμοιρασμό της ευθύνης και πρότεινε να προβλεφθούν «ποινές για εκείνες τις χώρες που δεν θα συμμετάσχουν».

Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα καταγράφεται πρώτη σε σχέση με τον πληθυσμό της στις αιτήσεις ασύλου και τρίτη σε απόλυτους αριθμούς, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουμε κάνει η Ελλάδα πρέπει να εξετάζει περίπου 20.000 αιτήματα ασύλου το χρόνο. Πέρυσι εξετάσαμε 69.000», είπε και συμπλήρωσε: «Η απάντησή μου στην σχετική κριτική είναι: ελάτε να συγκρίνουμε τα συστήματα υποδοχής, περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδοχή Βίτσα: Η κατάσταση στην Σάμο είναι οριακή"

ΚΙΝΑΛ -Κατάτμηση δήμων: «Πρόχειρα και σε απαράδεκτα πολιτικά χρόνο»

Για «εμβαλωματικές λύσεις με βάση το μικροκομματικό τους όφελος» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας την τροπολογία της κυβέρνησης για το «σπάσιμο των δήμων». Καταγγέλλει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών για προχειρότητα και ειδικότερα η υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυο μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ακροδεξιάς καταθέτει και ψηφίζει μέσα σε ένα απόγευμα τροπολογία για τη διάσπαση πέντε μεμονωμένων δήμων, με σκοπό την ικανοποίηση της εκλογικής πελατείας της!

Αποδεικνύεται και πάλι πόσο χαμηλά στις προτεραιότητές της είναι τόσο η προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών όσο και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.

Ορισμένες διασπάσεις Δήμων είναι δικαιολογημένες, αλλά γίνονται πρόχειρα και σε απαράδεκτο πολιτικά χρόνο!

Επί τέσσερα χρόνια αντί να αποτυπώσουν τις πραγματικές αυτοδιοικητικές ανάγκες και να δώσουν λύσεις στα ζέοντα προβλήματα, αντί να προβούν σε γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μετά από διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, προκρίνουν εμβαλωματικές λύσεις με βάση το μικροκομματικό τους όφελος.

Οι πολίτες και η αυτοδιοίκηση τους έχουν απομονώσει!

Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα τόσο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις εθνικές, όποτε και αν γίνουν.»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ -Κατάτμηση δήμων: «Πρόχειρα και σε απαράδεκτα πολιτικά χρόνο»"

Πανεπιστημιακοί γιατροί: Να καταργηθεί η διάταξη για αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο

Σάλος έχει προκληθεί στις Ιατρικές σχολές με τη νέα διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει βαρύτατες ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Ήδη με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφει ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, ύστερα από σημερινή συνεδρίαση, και μετά από ενημέρωση του προέδρου της Ιατρικής σχολής Π. Σφηκάκης ζητείται η απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Οι Σύλλογοι ΕΠ Ιατρικών Σχολών με κοινό ανακοινωθέν ζητούν: «Την εισαγωγή άρθρου στο παρόν σχέδιο νόμου για την κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001. Εφαρμογή της πλήρους (ή μερικής) και μη αποκλειστικής απασχόλησης των Πανεπιστημιακών Ιατρών».

Συγκεκριμένα τονίζουν: ««Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Πατρών, του Παν. Θεσσαλίας, και του ΔΠΘ αφού μελετήσαμε το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατέληξαμε στην ακόλουθη απόφαση την οποία και συνυπογράφουμε: Με το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο Νόμου η Κυβέρνηση με το άρθρο 21 επαναφέρει στην επιφάνεια ένα θέμα για το οποίο η Ιατρική Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεση της καθώς διαχωρίζει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Ιατρικής από τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές άλλων σχολών.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ όλοι οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα επαγγελματικές δραστηριότητες εφ’ όσον καλύπτουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα αυτή μόνο στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς. Η τακτική αυτή και η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ενάντια στους Πανεπιστημιακούς Ιατρούς, μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία μπορεί να έχει, τόσο για το κλινικό όσο και για το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο που επιτελούν οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί που είναι τοποθετημένοι και λειτουργούν σε νοσοκομεία. Για το λόγο αυτό η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μελών ΔΕΠ) έχει τοποθετηθεί με αποφάσεις της υπέρ της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης όλων των μελών ΔΕΠ.

Συγκεκριμένα η διάταξη λέει: “Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που απασχολούν με οποιαδήποτε σχέση ιατρούς του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακούς γιατρούς, κατά παράβαση του άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 , επιβάλλεται πρόστιμο 70.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής με βάση το άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή,που επανακαθορίζει τις ποινές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές .

Το άρθρο 11 του νόμου 2889/2001 ορίζει την απαγόρευση σε πανεπιστημιακούς γιατρούς να εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, την παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του Συμβούλου , σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις , που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και σε εγκαταστάσεις ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων. Η ίδια διάταξη χαρακτηρίζει πειθαρχικό παράπτωμα την παραβίασή της από το πανεπιστημιακό γιατρό».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστημιακοί γιατροί: Να καταργηθεί η διάταξη για αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο"

Η Παπαστράτος ζητεί να αποσυρθούν τα άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η εταιρεία Παπαστράτος με ανακοίνωσή της ζητεί την απόσυρση άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Πιο συγκεκριμένα, τα επίμαχα άρθρα είναι τα 96 και 97, τα οποία εξισώνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού με τα συμβατικά τσιγάρα, με αποτέλεσμα στο εξής να αντιμετωπίζονται όλα με τον ίδιο τρόπο.

Παράλληλα η εταιρεία επικαλείται στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε στη Ελλάδα τον Μάρτιο του 2017 η οποία αποτέλεσε «ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα» και αποσκοπούσε στον μετασχηματισμό του εργοστασίου προκειμένου να παράγει αποκλειστικά νέα καπνικά προϊόντα.

Η εταιρεία Παπαστράτος στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στα άρθρα 96 και 97 τα οποία «παρουσιάστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση - χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, και εντελώς αποσπασματικά σε ένα νομοσχέδιο που πραγματεύεται άλλα ζητήματα».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «το υπουργείο Υγείας καταργεί, μεταξύ άλλων, τη διάταξη που θα επέτρεπε, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα έθετε, την δυνατότητα τώρα αλλά και στο μέλλον της ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών για ενδεχομένως λιγότερο βλαβερές επιλογές από το συμβατικό τσιγάρο. Το υπουργείο Υγείας κρατά δογματική στάση και φαίνεται να μην επιθυμεί να ανοίξει καν τον διάλογο και να εξετάσει τα επιστημονικά στοιχεία. Με τα άρθρα 96 και 97 εξομοιώνει όλα τα εναλλακτικά προϊόντα του τσιγάρου με το τσιγάρο, στρέφοντας τελικά τους καπνιστές προς την βλαπτικότερη επιλογή, τη συνέχιση του καπνίσματος».

Τέλος, σημειώνει: «Αναγνωρίζουμε πως ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί μόνος του να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες. Προς αυτή την κατεύθυνση μάς βρίσκει πιστούς συμμάχους. Στηρίζουμε απερίφραστα κάθε σχετική προσπάθεια. Είναι όμως άδικο να ισοπεδώνονται διαφορετικά προϊόντα που αποτελούν καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο λόγω αυτής της αδυναμίας. Καλούμε τον υπουργό Υγείας να αποσύρει - στην παρούσα φάση - τα δύο επίμαχα άρθρα 96 και 97 και να ανοίξει έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο για αυτά. Διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και εταιρίες με βασικό στόχο την εφαρμογή, επιτέλους, του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα και τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα καθώς και τον ρόλο που έχουν να παίξουν τα εναλλακτικά προϊόντα. Στέρεες συμμαχίες δημιουργεί η συναίνεση και ο ανοικτός διάλογος, όχι η ισοπέδωση».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Παπαστράτος ζητεί να αποσυρθούν τα άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο"

Διεθνής Επιτροπή για τα Ναρκωτικά: Επικίνδυνη η ιατρική κάνναβη χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο

Η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών (ΙNCB) στην ετήσια έκθεση της προειδοποιεί ότι τα προγράμματα ιατρικής χρήσης κανναβινοειδών που δεν ελέγχονται επαρκώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τη χρήση μη ιατρικής κάνναβης στους ενήλικες. Μπορεί επίσης να συμβάλουν στη νομιμοποίηση της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, αποδυναμώνοντας την αντίληψη του κοινού για τους κινδύνους της χρήσης της ουσίας και καθησυχάζοντας την ανησυχία του σχετικά με τη λεγόμενη «ψυχαγωγική» χρήση της κάνναβης, ιδίως μεταξύ των νέων.
Σύμφωνα με το INCB, το ανεπαρκές ρυθμιστικό πλαίσιο αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής της κάνναβης στη μη ιατρική χρήση, καθώς η ουσία καθίσταται ευρύτερα διαθέσιμη.
Το INCB καλεί τις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα ιατρικής κάνναβης:
  • να θέτουν την παραγωγή και προμήθεια υπό κρατικό έλεγχο,
  • να διασφαλίζουν ότι τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση,
  • να μην επιτρέπουν τη χρήση κανναβινοειδών στην ιατρική πρακτική χωρίς αποδείξεις ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τον συγκεκριμένο κάθε φορά ιατρικό σκοπό, σεβόμενες το
  • ρυθμιστικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει για τα φάρμακα.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η προσωπική καλλιέργεια για ιατρικούς σκοπούς αυξάνει τον κίνδυνο εκτροπής και ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς δεν εξασφαλίζει σταθερότητα στη δοσολογία και στα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Υπογραμμίζει επίσης ότι το κάπνισμα της κάνναβης δεν είναι ιατρικά αποδεκτός τρόπος για να λαμβάνει κάποιος τυποποιημένες δόσεις κανναβινοειδών, και ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών από την εισπνοή των καρκινογόνων ουσιών και των τοξινών που περιέχονται στον καπνό της κάνναβης.
Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης
Σχετικά με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), η ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) που ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα από το ΚΕΘΕΑ, αναφέρει ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι εντάσσονται αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας για τους εξαρτημένους με απώτερο στόχο τη θεραπεία και την απεξάρτηση. Οι ΧΕΧ δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης, ιδίως την πρόληψη και τη θεραπεία. Επίσης χρειάζεται να προλαμβάνεται η ακούσια ενθάρρυνση της χρήσης και της διακίνησης μέσα και γύρω από αυτούς τους χώρους.
Επανέρχονται τα χάπια «έκσταση» και αυξάνεται η διάθεση του κρακ στην Ευρώπη
Περίπου 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών αναφέρθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016: Οι κατασχέσεις κάνναβης αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 70% όλων των κατασχέσεων, ακολουθούμενες από τις κατασχέσεις κοκαΐνης, αμφεταμινών, ηρωίνης και «έκσταση». Από οικονομική άποψη η κάνναβη αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% της αγοράς λιανικής πώλησης παράνομων ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 24 δισ. ευρώ.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν σημαντική πηγή του οξικού ανυδρίτη που κατασχέθηκε στην περιοχή και στη Δυτική Ασία κατά την περίοδο 2016-2018: Η διαθεσιμότητα της ουσίας στην ευρωπαϊκή μαύρη αγορά μπορεί να αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εμφάνιση παράνομων εργαστηρίων ηρωίνης, όπου η μορφίνη μετατρέπεται σε ηρωίνη, τα οποία εντοπίζονται σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αυξημένη διαθεσιμότητα και η χρήση κοκαΐνης «κρακ» στην περιοχή προκαλούν ανησυχία, και, ενώ οι τιμές της κοκαΐνης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμειναν σταθερές, η καθαρότητα του ναρκωτικού είναι, στην πραγματικότητα, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται εμφανής αναβίωση της παράνομης αγοράς «έκσταση», όπως επιβεβαιώνεται από τις αναφορές για αυξημένες κατασχέσεις του ναρκωτικού, τον αυξημένο αριθμό σημείων παραγωγής της ουσίας, καθώς και την αυξανόμενη περιεκτικότητα σε MDMA των δισκίων «έκσταση». Μέχρι πρόσφατα η χρήση «έκσταση» μειωνόταν, μετά τα επίπεδα ρεκόρ που είχε φτάσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ η χρήση αμφεταμινών είναι σχετικά σταθερή στην περιοχή από το 2000 περίπου.
Πενήντα μία νέες ψυχοδραστικές ουσίες εντοπίστηκαν πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά το 2017: Πρόκειται για μία νέα ουσία κάθε εβδομάδα. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, ιδίως το 2014 και το 2015, όταν οι νέες ουσίες που εντοπίζονταν έφταναν τις 100 περίπου ετησίως. Υπάρχουν, ωστόσο, αναφορές για παραγωγή και δισκιοποίηση νέων ψυχοδραστικών ουσιών εντός της περιοχής. Το 2017 τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι νέες αυτές ψυχοδραστικές ουσίες εμπίπτουν στον επίσημο ορισμό των «ναρκωτικών», εξορθολογίζοντας και επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες για την υπαγωγή σε έλεγχο αυτών των ουσιών.
Στην Αμερική, εντείνεται η επιδημία οπιοειδών στις ΗΠΑ με 70.000 θανάτους το 2017, αύξηση 10% σε σχέση με το 2016. Το κόστος της επιδημίας την ίδια χρονιά έφτασε τα 504 δισ. δολάρια, δηλαδή το 2,8% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, ενώ νομοθετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την κάνναβη σημειώθηκαν και σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, με την Καλιφόρνια και το Βερμόντ επίσης να νομιμοποιούν τη μη ιατρική χρήση. Στη Νότια Αμερική η καλλιέργεια θάμνων κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός που φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στην ευρωπαϊκή και τη βορειοαμερικανική αγορά.
Η Αφρική συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση κοκαΐνης, με προορισμό κυρίως την Ευρώπη. Ανησυχία προκαλεί η χρήση και η διακίνηση τραμαδόλης, συνθετικού οπιοειδούς, μη υπαγόμενου σε διεθνή έλεγχο.
Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία μειώνονται η παράνομη καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας και η δημοτικότητα της ηρωίνης, ενώ αυξάνονται ανησυχητικά η διακίνηση και η χρήση μεθαμφεταμίνης. Στην Κεντρική Ασία οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες, κυρίως τα συνθετικά κανναβινοειδή, φαίνεται να αντικαθιστούν σταδιακά την ηρωίνη και το όπιο ως βασικά ναρκωτικά επιλογής από τους νέους.
Στο Αφγανιστάν η παράνομη οικονομία οπιούχων ξεπέρασε αισθητά το επίπεδο των νόμιμων εξαγωγών της σε αγαθά και υπηρεσίες. Πολλές τοπικές κοινότητες φαίνεται να έχουν εξαρτηθεί περισσότερο από την καλλιέργεια και διακίνηση οπιούχου παπαρούνας, για να επιβιώσουν. Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για διεθνή συνεργασία και στήριξη προς το Αφγανιστάν. Η αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να διευκολύνουν τη διακίνηση ουσιών στην περιοχή. Φαίνεται ότι οι απομιμήσεις «captagon» έχουν γίνει ναρκωτικό επιλογής στις εμπόλεμες ζώνες και πηγή εισοδήματος για ομάδες τρομοκρατών και εξεγερμένων.
Στην Ωκεανία, όπου η κάνναβη εξακολουθεί να είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ναρκωτική ουσία, ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη διάδοση κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Στην Αυστραλία σημειώνεται ρεκόρ εικοσαετίας στους θανάτους από ναρκωτικά.
Προβληματίζουν οι αυστηρές ποινές για ναρκωτικά αδικήματα
Κυρίως με αφορμή εξελίξεις σε χώρες της Ασίας, όπως για παράδειγμα ότι το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα και η Ινδία εξετάζουν τη διεύρυνση της εφαρμογής της θανατικής ποινής για τα συνδεόμενα με τα ναρκωτικά αδικήματα, η Επιτροπή τονίζει ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της αναλογικότητας. Καταδικάζει επίσης την εξωδικαστική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά αδικημάτων και καλεί για την αντιμετώπισή τους μέσα από το επίσημο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.
Ανισότητα στην πρόσβαση σε ναρκωτικά φάρμακα
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα ελεγχόμενων φαρμάκων και, ειδικότερα, η άνιση πρόσβαση σε αυτά. «Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι σε πολλές χώρες στερούνται τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία. Αυτή η περιττή έκθεση στον πόνο παρατηρείται επίσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τις ειδικές διαδικασίες για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα», αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του ο Viroj Sumyai, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών.
Η χρήση μεθαδόνης και βουπρενορφίνης για τη θεραπεία της εξάρτησης από οπιοειδή είναι περιορισμένη σε ορισμένες χώρες, ακόμη και όταν υπάρχει σημαντική επικράτηση της εξάρτησης από τα οπιοειδή. Σε ό,τι αφορά τα αναλγητικά οπιοειδή η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας, με δεύτερη τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Σημαντικές είναι και οι παγκόσμιες διαφορές στην κατανάλωση ψυχοτρόπων φαρμάκων, όπως των αντιεπιληπτικών.
Από την άλλη μεριά, η υπερπροσφορά ελεγχόμενων φαρμάκων, που υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκτροπής και κατάχρησης.
Για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, το INCB δημοσιεύει την Ετήσια Έκθεσή του μαζί με μια συμπληρωματική έκδοση με τίτλο: «Πρόοδος στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης σε διεθνώς ελεγχόμενες ουσίες για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς». Αυτή η ειδική έκθεση παρουσιάζει στις κυβερνήσεις έναν οδικό χάρτη, προκειμένου να σημειώσουν πραγματική πρόοδο ως προς την ανακούφιση του πόνου και την επίτευξη του Στόχου 3 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Διασφαλίζουμε μια ζωή με υγεία και προάγουμε την ευημερία για όλους, σε όλες τις ηλικίες.
Κενά στον έλεγχο των συνθετικών ναρκωτικών
Το INCB καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και με το ίδιο, για να καλύψουν τα κενά πληροφόρησης σχετικά με τη διακίνηση πρόδρομων ουσιών (συνθετικά ναρκωτικά), και ιδιαίτερα των πρόδρομων ουσιών της μεθαμφεταμίνης στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, της αμφεταμίνης («captagon»2) στη Δυτική Ασία και της κοκαΐνης στη Νότια Αμερική. Αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι η παράνομη παραγωγή τροφοδοτείται κυρίως από χημικές ουσίες οι οποίες εκτρέπονται από εγχώρια κανάλια, χρειάζεται να δοθεί περισσότερο βάρος στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται μη ελεγχόμενες υποκατάστατες χημικές ουσίες.
ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής Επιτροπή για τα Ναρκωτικά: Επικίνδυνη η ιατρική κάνναβη χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news