facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Κρήτη: Χαλαζόπτωση στο Φόδελε – Ουρές χιλιομέτρων – Βράχος Καταπλάκωσε όχημα

Μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, στην Εθνική Οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου στο ύψος του Φόδελε.

Σφοδρή χαλαζόπτωση που διήρκεσε λίγα λεπτά είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δεκάδες οχήματα.
Το ύψος του μάλιστα ξεπερνούσε τους 15 πόντους.

Στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά της τροχαίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο ύψος των Σισών, σημειώθηκε κατολίσθηση με αποτέλεσμα ένας βράχος να πέσει πάνω σε διερχόμενο όχημα.
Ευτυχώς κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε το παραμικρό. Σημειώθηκαν ωστόσο υλικές ζημιές στο όχημα.

Αυτοκίνητα της περιφέρειας βρέθηκαν στο σημείο και απομάκρυναν τις πέτρες και τις λάσπες από το οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.Μιλώντας στο cretapost, συστήνει στους οδηγούς όταν βρίσκονται σε έντονα καιρικά φαινόμενα, να σταθμεύουν το όχημα τους σε ασφαλές σημείο μέχρι να περάσει η μπόρα. «Δεν αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή μας για λίγα λεπτά» τονίζει χαρακτηριστικά.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Χαλαζόπτωση στο Φόδελε – Ουρές χιλιομέτρων – Βράχος Καταπλάκωσε όχημα"

Ελλάδα: Ξεχάστε τα φθηνά ηλεκτρικά ποδήλατα από την Κίνα...

Με εγκύκλιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε τα τελωνεία της χώρας για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων από την Κίνα σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν.

Ειδικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι: «Σας κοινοποιούμε, για ενημέρωση και εφαρμογή, τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2018/1012 της Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2018, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (σειρά L 181 /18.07.2018) και ισχύει από 19.07.2018 , σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ποδηλάτων με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τα οποία επί του παρόντος υπάγονται στους κωδικούς ΣΟ 8711 60 10 και ex 8711 60 90 (κωδικός TARIC 8711 60 90 10).

Οι συντελεστές του προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται εξαρτάται από την εταιρεία και την προσκόμιση τιμολογίου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ.3 του κανονισμού.

Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης του προϊόντος υπόκειται στη σύσταση εγγύησης η οποία να ισοδυναμεί με το ποσό του προσωρινού δασμού.

Η καταγραφή των εισαγωγών που προβλέπεται σύμφωνα με τον Κανονισμό 2018/671 τροποποιείται όπως επισημαίνεται στο άρθρο 3 του κανονισμού.».

Οι επιπλέον δασμοί στα ηλεκτρικά ποδήλατα θα κυμανθούν μεταξύ 18,8% και 79,3% ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τα αντίστοιχα κινεζικά προϊόντα.

Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν οι εξαγωγές των κινεζικών ηλεκτρικών ποδηλάτων τριπλασιάστηκαν από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Το μερίδιο των κινεζικών εταιρειών, που τα κατασκευάζουν, ανήλθε σε 35% της αγοράς, ενώ η μέση τιμή τους κατέγραψε πτώση 11%.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου από Ευρωπαίο κατασκευαστή αγγίζει τις 5.200 δολάρια, ενώ τα αντίστοιχα κινεζικά κοστίζουν κατά μέσον όρο 343 δολάρια!

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα: Ξεχάστε τα φθηνά ηλεκτρικά ποδήλατα από την Κίνα..."

Εγινε και αυτό: Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό… 200 πρόβατα!

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό αναμένεται… 200 πρόβατα στα Γρεβενά!

Και αυτό επειδή ο ιδιοκτήτης τους χρωστάει στον ΕΦΚΑ 3.848,59 ευρώ και μία επιταγή 50 ευρώ.

Σύμφωνα με το «dikastiko.gr», το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών άναψε το «πράσινο φως» για το δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό των ζώων τα οποία ήδη εκτιμήθηκαν στο ποσό των 12.000 ευρώ, υπολογίζοντας το κάθε πρόβατο στα 60 ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται να διεξαχθεί σε συμβολαιογραφείο των Γρεβενών, στις 27 Φεβρουαρίου από τις 14.00 μ.μ έως τις 18.00 μ.μ., της ίδιας ημέρας, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει καθοριστεί στα 6.000 ευρώ.

Μέχρι τη διενέργεια του πλειστηριασμού πάντως, ο κτηνοτρόφος έχει οριστεί ως μεσεγγυούχος-φύλακας, υπεύθυνος για τα 200 πρόβατα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγινε και αυτό: Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό… 200 πρόβατα! "

Ποιά σχολεία στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα μείνουν τη Δευτέρα κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, στην Αθήνα σχολικές μονάδες θα μείνουν τη Δευτέρα κλειστές.
Ο δήμος Αθηναίων ενημερώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου οι σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν κι αύριο, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν τα έντεκα (11) σχολεία που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων κλειστά, έως ότου επισκευασθεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας.
Παρακάτω τα σχολεία του δήμου Αθηναίων που θα παραμείνουν κλειστά:
  • 21ο ΓΕΛ
  • 40ο ΓΕΛ
  • 21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • 40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
  • 132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 112ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 65ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 4ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
  • 81ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
  • 113ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
  • 38ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 
Τα κλειστά σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ σε αρκετές άλλες οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν πιο αργά. 
Συγκεκριμένα:
ΛΗΜΝΟΣ
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης αποφάσισε αύριο, Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, να παραμείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δήμος Αριστοτέλη
Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Αριστοτέλη ενημερώνει ότι αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 θα παραμείνουν κλειστά τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα παρακάτω χωριά του Δήμου: Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δήμος Φλώρινας
Με ανακοίνωσή της η δημοτικά αρχή κάνει γνωστό ότι τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9.00 π. μ. λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δήμος Τεμπών
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με απόφαση του Δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου, λόγω του παγετού και των άσχημων καιρικών φαινομένων, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις τοπικές κοινότητες Αιγάνης, Αμπελακίων και Καλλιπεύκης, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των μαθητών με λεωφορείο από τις τοπικές κοινότητες Ραψάνης – Αιγάνης – Καρίτσας με προορισμό το Γυμνάσιο Λύκειο Πυργετού, Αμπελακίων με προορισμό το Γυμνάσιο – Λύκειο Γόννων και Ελάτειας με προορισμό το Γυμνάσιο-Λύκειο Μακρυχωρίου.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δήμος Αλμυρού
Αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου Δ.Εσερίδη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου
Σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου μας, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωσης – παγετού) που επικρατούν σε ολόκληρη της περιοχή του Δήμου.
Οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου και Ν. Πηλίου θα εκτιμήσουν την κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα σήμερα το μεσημέρι έως το απόγευμα και θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Λαμία
Από το Δήμο Λαμιέων κλειστά θα είναι μόνο το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Υπάτης.
Κλειστά θα είναι επίσης όλα τα σχολεία στο Δήμο Μακρακώμης, στο Δήμο Δομοκού, ενώ στο Δήμο Αμφίκλειας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μόνο στην Αμφίκλεια.
Βοιωτία
Στο Δήμο Λεβαδέων θα είναι κλειστά στο Κυριάκι, ενώ στην Αγία Τριάδα ίσως θα ανοίξουν στις 10:00' το πρωί. Αναμένεται εκτίμηση από τους υπεύθυνους.
Στο Δήμο Θηβαίων θα είναι κλειστά στα Λεύκτρα και στις Πλαταιές
Στο Δήμο Τανάγρας θα είναι κλειστά τα σχολεία στις κοινότητες Πύλης και Σκούρτων.
Στο Δήμο Αλιάρτου θα είναι κλειστά στο Μαυρομάτι και στις Θεσπιές
Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία στο Δίστομο και στο Στείρι Βοιωτίας.
Εύβοια
Στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία.
Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία στο Μαντούδι, στην Αγία Άννα και στη Λίμνη.
Φωκίδα
Κλειστά θα είναι τα σχολεία στη Γραβιά, στο Πολύδροσο και στον Επτάλοφο.
Ευρυτανία
Στο Δήμο Καρπενησίου όλα τα σχολεία θα είναι αύριο κλειστά.
Στο Δήμο Αγράφων αναμένεται εκτίμηση της κατάστασης από τους υπεύθυνους. To πιθανότερο είναι να ανοίξουν στις 10:00' το πρωί.
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Τα σχολεία στην Σαμοθράκη θα παραμείνουν κλειστά, αφού η κυκλοφορία στο νησί είναι αδύνατη και επικίνδυνη.
ΕΒΡΟΣ
Στο Δήμο Διδυμοτείχου η κατάσταση παραμένει ρευστή. Τα σχολεία εντός της πόλης αναμένεται να λειτουργήσουν, όμως σε ό,τι αφορά τα χωριά το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.
Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στην ημέρα.
Στο Δήμο Σουφλίου τα σχολεία θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα κλειστά, και εκεί η απόφαση θα ληφθεί μέσα στην ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τις Φέρες όπου στους δρόμους υπάρχει παγετός, η λειτουργία θα εξαρτηθεί από την πορεία της σημερινής ημέρας. Ενδέχεται να κλείσουν για τις πρώτες ώρες και να λειτουργήσουν κανονικά για το υπόλοιπο της ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανοιχτά.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία Α΄ βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης, μετά από απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Την απόφαση του, έκανε γνωστή με δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν λίγη ώρα και αναφέρει: «Σύμφωνα με τα σχετικά προγνωστικά στοιχεία προκύπτει πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25.02.2019, η θερμοκρασία θα κυμανθεί κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου σε όλο το ορεινό και ημιορεινό Ε.Ο. δίκτυο του νησιού μας. Επειδή οι πιθανότητες για δημιουργία παγετού είναι αυξημένες και με γνώμονα την απόλυτα ασφαλή μεταφορά των μαθητών, αποφασίζουμε να παραμείνουν κλειστά, όλα τα σχολεία της Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, στα όρια του Δήμου Κεφαλονιάς».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιά σχολεία στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα μείνουν τη Δευτέρα κλειστά λόγω κακοκαιρίας "

Καιρός αύριο: Κρύο, βροχές, χιόνι και ισχυροί άνεμοι και την Δευτέρα

Στο ίδιο σκηνικό και αύριο Δευτέρα 25/02/2019 ο καιρός σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Χιονόνερο ή χιόνι, βροχές και καταιγίδες, ανέμους μέχρι και 10 μποφόρ και τσουχτερό κρύο περιλαμβάνει την Δευτέρα ο καιρός, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.
Αναλυτική η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά Περιφέρεια:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα ανατολικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο πιθανότητα τοπικών βρόχων η μεμονωμένων καταιγίδων.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες στα νότια έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στέρεας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα). Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια. Το βραδύ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 πιθανώς στα νότια έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με χιονόνερο η ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωινές που βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Το βραδύ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς. Στα νότια από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και στα βόρεια ορεινά – ημιορεινά παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον 2) έως 05 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κρύο, βροχές, χιόνι και ισχυροί άνεμοι και την Δευτέρα"

Δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής: Δεκατέσσερις μονάδες μπροστά ο Πατούλης από τη Δούρου

Σαφές προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη για την εκλογή του στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Alco για λογαριασμό της «Δημοκρατίας» από τις 13 έως τις 18 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αυτήν, στο ερώτημα αν είχαμε εκλογές αυτήν την Κυριακή ποιον θα ψηφίζατε ο κ. Πατούλης συγκεντρώνει 34%, η κυρία Δούρου 20%, ο κ. Σγουρός 15%, ο κ. Παναγιώταρος 8%, ο κ. Πρωτούλης 5,5%, ενώ ένα ποσοστό 17,5% δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε μεταξύ του Πατούλη και της Δούρου η διαφορά που καταγράφεται είναι εντυπωσιακή, καθώς το 43% επιλέγει τον κ. Πατούλη έναντι ενός ποσοστού μόλις 22% που συγκεντρώνει η κυρία Δούρου.

Ο κ. Πατούλης προηγείται και στην παράσταση νίκης, μια και το 32% υποστηρίζει ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης, έναντι 13% της Δούρου και μόλις 5% του Σγουρού.
Χαρακτηριστική είναι η συντριβή της απερχόμενης περιφερειάρχου Δούρου στο ερώτημα αν οι πολίτες πιστεύουν ότι πρέπει να επανεκλεγεί η κυρία Δούρου ή άλλος υποψήφιος. Το 67% υποστηρίζει ότι πρέπει να εκλεγεί άλλος, ενώ μόλις το 17% πιστεύει ότι πρέπει να επανεκλεγεί η κυρία Δούρου.

Αποτυχημένη θεωρούν οι πολίτες και την παρουσία της κυρίας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς στο ερώτημα αν η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει τα τελευταία χρόνια περισσότερα, λιγότερα ή όσα περιμένατε οι πολίτες απαντούν: Λιγότερα 70%, όσα περίμεναν μόλις 17%, περισσότερα ένα 5%, ενώ το 8% δεν ξέρει ή δεν απαντά.
Τέλος, στο ερώτημα αν είστε ικανοποιημένοι από τη δράση της κυρίας Δούρου ως περιφερειάρχου, το 48% απαντά «καθόλου».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής: Δεκατέσσερις μονάδες μπροστά ο Πατούλης από τη Δούρου"

Σαράντα αστυνομικοί για να προστατεύουν σπίτια βουλευτών και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη

Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά σαράντα αστυνομικούς προκειμένου να προστατεύουν τους 3 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην Κατερίνη, που ψήφισαν υπέρ της συμφωνία των Πρεσπών, παραχώρησε η Ελληνική Αστυνομία υπό τον φόβο τυχόν επιθέσεων. Μάλιστα στο πλαίσιο της αποτροπής επιθέσεων στο σχέδιο φύλαξης, συμπεριλήφθηκαν και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε Κατερίνη και Αιγίνιο. Αφορμή στάθηκαν, εκτός της ψήφου των βουλευτών και οι αντιδράσεις των κατοίκων που είχαν πραγματοποιήσει πορείες διαμαρτυρίας σε κεντρικές πλατείες της περιοχής, αλλά και έξω από τα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν τα σπίτια των βουλευτών, Μπέτυς Σκούφα, Στέργιου Καστόρη και Χάρη Τζαμακλη, τέθηκαν υπό 24ωρη φύλαξη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Για να αισθάνονται... ασφάλεια οι βουλευτές τους διατέθηκαν 8 αστυνομικοί στον καθένα από αυτούς για να τους προστατεύει, ενώ ο ίδιος αριθμός αστυνομικών, διατέθηκε για να φυλάει τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε Κατερίνη και Αιγίνιο. Αντί λοιπόν η Ελληνική Αστυνομία να διαθέσει τους αστυνομικούς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με εποχούμενες περιπολίες και διερεύνηση υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι αστυνομικοί εκτελούσαν χρέη...ιδιωτικών υπαλλήλων φύλαξης, κοινώς σεκιούριτι για σπίτια και γραφεία!

Άγριες επιθέσεις με σπασμένα κεφάλια αστυνομικών

Κατά την διάρκεια των σφοδρών αντιδράσεων για το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων και τις συμπλοκές που προηγήθηκαν, τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί, με τους 3 απο αυτούς πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια των πρωτοφανών για την τοπική κοινωνία της Κατερίνης επεισόδια, 3 αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση με καδρόνια και πέτρες, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το σπίτι της βουλευτού Μπέτυς Σκούφα, στις 25 Ιανουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, στην πλατεία Ελευθερίας, ομάδα ατόμων επιτέθηκε και λιντσάρισε τον διοικητή της ασφάλειας, έναν υπαστυνόμο και έναν αστυφύλακα. Μάλιστα χτύπησαν με καδρόνι τον διοικητή της ασφάλειας, ενώ έσπασαν το πόδι του αστυφύλακα που προσπάθησε να βοηθήσει τους συναδέλφους του.

Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης στα σπίτια των βουλευτών και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη, σταμάτησαν προ ολίγων ημερών και πλέον τρεις αστυνομικοί, ένας για κάθε σπίτι βουλευτή, έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση του κατά την διάρκεια της νύχτας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα αστυνομικοί για να προστατεύουν σπίτια βουλευτών και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη"

Δένδιας: Ο μεσαίος χώρος δεν έχει όραμά του την Βενεζουέλα του Μαδούρο

«Οι καιροσκοπικές «μεταγραφές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να του χαρίσουν πιστοποιητικά προσήλωσης στον μεσαίο χώρο» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

«Αλλωστε η πολιτική του δείχνει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στις ιδεοληψίες της και ότι αντιμετωπίζει με εχθρότητα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα πολιτικός με σύγχρονες ιδέες, που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες από τον ευρύτερο μεσαίο- οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν όραμά τους τη Βενεζουέλα του Μαδούρο-και ως πρωθυπουργός να οδηγήσει την Ελλάδα στην πραγματική έξοδο από την κρίση» προσθέτει.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ότι «η ΝΔ οφείλει να έχει ως στόχο την αυτοδυναμία και την προσπάθεια αυτή δεν επιτρέπεται να αποπροσανατολίσει ουδεμία σκέψη μετεκλογικών συνεργασιών» και υπογραμμίζει «άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απολύτως εφικτό ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει μετεκλογικές συνεργασίες με πρόσωπα που θέλουν και μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και προέρχονται από άλλους κομματικούς χώρους. Αλλά η συζήτηση αυτή θα γίνει τότε και σε εντελώς διαφορετική βάση».

«Όσον αφορά δε, το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέψτε μου να πω ότι με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας» επισημαίνει.

Σε ερώτηση για την υπόθεση του δανείου του Παύλου Πολάκη και την ηχογράφηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα υποστηρίζει ότι είναι "ακόμη ένα ζήτημα που επιβεβαιώνει τον θεσμικό κατήφορο της σημερινής διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη και στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Ο μεσαίος χώρος δεν έχει όραμά του την Βενεζουέλα του Μαδούρο "

Αντιδρά και το ΚΙΝΑΛ για το δημοσίευμα του BBC!

Το δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο για "αόρατη μειονότητα της Ελλάδας, τους Μακεδόνες Σλάβους" προκαλεί την αντίδραση και του ΚΙΝΑΛ.

Πρώτη ήταν η ΝΔ που αντέδρασε μετά το εκτενές αφιέρωμα του BBC στην επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα αφιέρωμα που τονίζει πως με την Συμφωνία των Πρεσπών «η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Και παρόλα αυτά, αρνήθηκε την ύπαρξη της δικής της μακεδονικής μειονότητας για δεκαετίες» μεταφέροντας δηλώσεις ανθρώπων και θέτει το ερώτημα: «Θα αλλάξει κάτι τώρα;».

Στην συνέχεια υπήρξε αντίδραση και από διπλωματικές πηγές και ήταν οργισμένη, με τις πληροφορίες να λένε πως θα σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στο βρετανικό Μέσο επειδή το αφιέρωμα περιέχει «ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες»!

Τώρα αντιδρά και το ΚΙΝΑΛ, με την ανακοίνωση του κόμματος να κάνει λόγο για «προκλήσεις αλυτρωτισμού» και «προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού».

Αναλυτικά αναφέρει το ΚΙΝΑΛ

Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά και το ΚΙΝΑΛ για το δημοσίευμα του BBC!"

Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Κ»: Προτεραιότητα τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει όποιος αντικρίσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη, με το μαύρο κοστούμι και όχι τη στρατιωτική στολή, είναι ελαφρώς περίεργη. Ωστόσο, όταν αρχίσει να μιλάει, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξακολουθεί να εκφράζεται με στρατιωτική λιτότητα και, κάποια, ορατή συγκράτηση.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί με τη νέα του ιδιότητα, ο κ. Αποστολάκης μιλάει για τον άμεσο δίαυλο επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι σκοπός των επαφών τους είναι η εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαμηλώνει τους τόνους για τη «Γαλάζια Πατρίδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για συνήθη εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τούρκων και επισημαίνει πως, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει. Αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε προ διμήνου περί ισοπέδωσης βραχονησίδας σε περίπτωση που σε αυτήν πατήσουν Τούρκοι, επισημαίνει ότι επρόκειτο για αυτονόητη απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση. Επιπλέον, ο κ. Αποστολάκης τονίζει ότι αποτελούν μονόδρομο ορισμένες κινήσεις ενίσχυσης των εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η ισχυροποίηση του Στόλου με νέες φρεγάτες, η αναβάθμιση των F-16, καθώς επίσης ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών P-3Β και των Μιράζ-2000 όπως και της αεράμυνας.
– Εχετε γνωριμία με τον Tούρκο ομόλογό σας Χουλουσί Ακάρ. Επιπλέον, και οι δύο αφήσατε τη στολή και γίνατε υπουργοί Αμυνας. Ο κ. Ακάρ όμως τελευταία επιμένει στα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» προβάλλοντας αξιώσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύετε ότι έχετε πιθανότητες να βρείτε κοινό τόπο για την υιοθέτηση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Eμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
– Πράγματι η προσωπική επικοινωνία που διατηρώ με τον Τούρκο ομόλογό μου από την εποχή που ήμασταν Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας των χωρών μας, συμβάλλει στη διατήρηση ενός διαύλου επαφής, για την επίλυση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν σε ό,τι αφoρά τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.). Στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήσαμε με τον Χουλουσί Ακάρ, στη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να συγκροτηθούν και να συναντηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα αντιπροσωπείες των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ.
– Τα ΜΟΕ που συζητάτε αποτελούν απλή αναβίωση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ ή αναμένονται και νέα. Πότε θεωρείτε ότι θα υπάρχει κάποια συμφωνία; Φθάνει αυτή η συζήτηση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο;
– Το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ δημιούργησε έναν κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με σκοπό τη μείωση πιθανών εντάσεων που προκύπτουν από στρατιωτικές δραστηριότητες. Η εφαρμογή του μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών, σε συχνή βάση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιθανό ατύχημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Δική μας πρόθεση είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή ΜΟΕ στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
– Η επικείμενη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποτυπώνει τις τουρκικές φιλοδοξίες αλλά και διεκδικήσεις. Εσείς πώς την αξιολογείτε;
– Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λογική της μιντιακής διάστασης αυτής της άσκησης, και να εκτιμήσω την κατάσταση στην πραγματική της βάση. Η άσκηση στην οποία αναφέρεστε αποτελεί μια τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Να είστε σίγουρος ότι τόσο το σύστημα επιτήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και η ετοιμότητά τους παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων.
– Είχατε κάνει μια δήλωση ότι εάν η Τουρκία καταλάβει ελληνική βραχονησίδα θα την ισοπεδώσετε, η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Γιατί κρίθηκε τότε σκόπιμο να στείλετε δημόσια ένα τέτοιο μήνυμα;
– Αυτό στο οποίο αναφέρεστε αφορούσε ανεπίσημη συζήτηση με συναδέλφους σας δημοσιογράφους όταν ήμουν αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Νομίζω ότι απάντησα με το αυτονόητο σε μια υποθετική ερώτηση. Εγώ, σας τονίζω και πάλι την ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα όταν και εφόσον απαιτηθεί.
– Εκ των πραγμάτων η θητεία σας θα είναι περιορισμένη, καθώς σε λίγους μήνες έρχονται εκλογές. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας που μπορεί να επιτευχθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα;
– Μπορεί να φαίνεται μικρό το χρονικό διάστημα αλλά πολλά μπορούν να γίνουν. Η βασική προτεραιότητα, που δεν συναρτάται από τον χρόνο της θητείας του υπουργού Αμυνας, είναι η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και θα το κάνουμε. Επίσης, θα συνεχίσω την προσπάθειά μου για έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες. Κύρια μέριμνα παραμένει το προσωπικό. Παράλληλα, βασικοί άξονες της καθημερινότητάς μας είναι η περαιτέρω προαγωγή της διακλαδικότητας και η στοχευμένη ενίσχυση του υλικού, πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο.
– Η Αθήνα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη ή και να αναπτύξει στο έπακρο την εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία όπως έχει κάνει το Ισραήλ;
– Με τις ΗΠΑ μας συνδέει μια διαχρονική στρατηγική αμυντική σχέση. Οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχουν εκτενή συνεργασία σε πληθώρα δραστηριοτήτων στην ατομική, την επιχειρησιακή αλλά και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η σχέση αυτή ενισχύεται συνεχώς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη διεξαγωγή του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών. Μην ξεχνάμε όμως ότι η Ελλάδα ανήκει πρωτίστως στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία επιδιώκει τη σταδιακή δημιουργία της δικής της αμυντικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε όλες τις δυνατές και συμφέρουσες επιλογές προμήθειας οπλικών συστημάτων, με παράλληλη επιδίωξη αξιοποίησης και ενίσχυσης και της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας.

«Η Ελλάδα ανήκει πρωτίστως στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία επιδιώκει τη σταδιακή δημιουργία της δικής της αμυντικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε όλες τις δυνατές και συμφέρουσες επιλογές προμήθειας οπλικών συστημάτων, με παράλληλη επιδίωξη αξιοποίησης και ενίσχυσης και της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας», λέει ο Ευάγγελος Αποστολάκης στην πρώτη συνέντευξη μετά την υπουργοποίησή του.
– Δεδομένης της κατάστασης, αναμένεται κάποια κίνηση ενίσχυσης του οπλοστασίου, ειδικά σε τομείς όπου υπάρχει αναγνωρισμένη ανάγκη αντικατάστασης ή εκσυγχρονισμού παλαιών μονάδων; Υπάρχουν συγκεκριμένες επόμενες κινήσεις;
– Οπως σας είπα, με απόλυτο σεβασμό στην πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο δρομολογούμε στο μέτρο του εφικτού ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν εφησυχάζουμε και πάντοτε προετοιμαζόμαστε, ενισχυόμαστε και αναβαθμιζόμαστε, προσπαθώντας με έξυπνες λύσεις και με σκληρή διαπραγμάτευση να μπορούμε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά που έχουν ήδη γίνει, όπως η δρομολόγηση της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, και σε πολύ γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός ενίσχυσης του Στόλου με φρεγάτες, η αναβάθμιση των αεροσκαφών Mιράζ και ο εκσυγχρονισμός της αεράμυνας, αποτελούν μονόδρομο.
Συνδρομή στη Βόρεια Μακεδονία
– Αναφερθήκατε προ ημερών στην ανάγκη αμυντικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα είχε και άλλες ευκαιρίες, ως η παλαιότερη χώρα του ΝΑΤΟ, να έχει λόγο στα Βαλκάνια. Αλλάζει κάτι αυτή τη φορά;
– Η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της Αμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξή μας είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα
– Είχατε και άλλες επαφές στο εξωτερικό (πέρα από τους ΥΠΑΜ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας). Σε διεθνές επίπεδο ποια είναι η θέση των Ε.Δ. και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο διπλωματίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο; Και βέβαια, μιλάμε διαρκώς για το Αιγαίο, ωστόσο συχνά ξεχνάμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί φυσικό χώρο για τα εθνικά συμφέροντα. Πώς μπορεί η Ελλάδα να ενισχύσει την παρουσία της εκεί και, κυρίως, να εξυπηρετήσει τον νέο ρόλο που βλέπουμε ότι αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια;
– Υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό περιφερειακό ρόλο. Περιττό βέβαια να τονίσω την αδελφική σχέση με την Κύπρο. Και δεν ξεχνάμε ποτέ την Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε αναλάβει έναν ρόλο-κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως «αγωγός» επικοινωνίας μεταξύ χωρών όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβάλλουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. Οι τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο. Και να είστε βέβαιοι ότι αποδίδουν σημαντικούς καρπούς. Επίσης, στα Βαλκάνια έχουμε πρωτοστατήσει στη δημιουργία αμυντικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, και τη Σερβία. Παράλληλα, τιμούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών και έχουμε επιδείξει εξαιρετική δραστηριότητα στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων και συμμαχιών. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας αναγνωρίζουν την αξία μας και επιθυμούν τη στρατιωτική συνεργασία μαζί μας.
– Τούτων δοθέντων, πώς μπορεί να αντεπεξέλθει η Ελλάδα στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας; Μπορεί να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που αυτές δημιουργούν; Περιμένουμε κάποια εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα;
– Στο σύγχρονο διεθνές πεδίο, οι μεταβολές στη διεθνή κατανομή ισχύος, οι στρατηγικοί ανταγωνισμοί και οι ραγδαίες εξελίξεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον συντελούν στην πεποίθηση ότι το αίσθημα ασφαλείας έχει μάλλον επιδεινωθεί. Σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές στρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα προάγει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις, μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, συμβάλλουν στον μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Λειτουργούμε διακλαδικά και η στρατηγική μας συνοψίζεται στην αξιόπιστη αποτρεπτική μας ικανότητα. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί για εμάς επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα. Και δεν μένουμε μόνο εκεί. Με την εξωστρέφεια που μας διακρίνει, προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και να εκσυγχρονίζουμε το υλικό και τις μεθόδους μας. Είναι πολύ σημαντική για εμάς η επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας γιατί αποτελεί το στρατηγικό πλεονέκτημα που μας προσδίδει στρατιωτική υπεροχή. Χαρακτηριστικά θα αναφερθώ στην πρόσφατη εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 4, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ισχυρή θέση στον διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Θα παρέχει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια καθώς και απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες αναβαθμίζοντας αισθητά τις δυνατότητές μας στον τομέα αυτό.
– Πολύ συχνά αναφέρεστε στην ποιότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξακολουθούν να υπάρχουν αιτήματα και όχι μόνο οικονομικής φύσης. Τι μπορεί να γίνει προκειμένου να βελτιωθούν, αν μη τι άλλο, οι δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ.;
– Κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων κατέχει το προσωπικό μας. Οπως λέω πάντα, ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος μας. Είναι αυτό το οποίο δίνει ζωή στα άψυχα σκαριά και συστήματα. Η αξιοκρατία, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η μέριμνα για τα στελέχη, απαίτησαν και απαιτούν συνεχείς δράσεις και ενέργειες, τις οποίες και υλοποιούμε στο μέτρο του δυνατού. Στο πλαίσιο αυτό να είστε σίγουροι ότι αναλαμβάνονται και υλοποιούνται δράσεις ικανοποίησης άμεσων και επιτακτικών αναγκών του προσωπικού που αφορούν στην εξέλιξη, στη στέγαση, στην υγειονομική περίθαλψη, στη μέριμνα για το παιδί, στην εκπαίδευση, στην πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων κ.α. Σύντομα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει διάφορες, νομίζω, ευεργετικές διατάξεις. Κάνουμε πολλά και θα συνεχίσουμε έτσι.
kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευάγγελος Αποστολάκης στην «Κ»: Προτεραιότητα τα ΜΟΕ με την Τουρκία"

Δείτε τα καταπληκτικά σκίτσα του Αρκά για «τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού»

Θραύση κάνει η νέα σειρά σκίτσων του Αρκά με «τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού».

Κάθε νέο σκίτσο που δημοσιεύει ο γνωστός σκιτσογράφος στην σελίδα του στο Facebook πολύ γρήγορα γίνεται viral στο διαδίκτυο και προκαλεί γέλιο. 

Το τελευταίο σκίτσο του Αρκά έχει σαφείς αναφορές στους… φίλους του πρωθυπουργού  που κάποια στιγμή τους διώχνει γιατί δεν τους χρειάζεται άλλο.

Και δεν τους χρειάζεται διότι, όπως φαίνεται, βρίσκονται άλλοι να… βάλουν πλάτη προκειμένου να κάνει αυτός την τραμπάλα του.

Δείτε τα καταπληκτικά σκίτσα του Αρκά για «τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού»  

arakas1
arkas2
arkas3
arkas4
arkas5
arkas6
arkas7
arkas8
arkas9
arkas10
arkas11
arkas12
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τα καταπληκτικά σκίτσα του Αρκά για «τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού»"

Πηγές ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC για «καταπιεσμένους μακεδόνες- Σλάβους»

Μέσω πηγών απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στο δημοσίευμα του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» δηλώνοντας ότι θα... ακολουθήσει επίσημη απάντηση. Οι πηγές του ΥΠΕΞ κάνουν λόγο για «ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες» της συμφωνίας των Πρεσπών και της ιστορίας και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας, ενώ γνωστοποιούν πως θα στείλουν επιστολή απάντηση που θα απορρίπτει τους «απαράδεκτους ισχυρισμούς».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας» τονίζουν οι διπλωματικές πηγές σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση το BBC, το οποίο αναφέρεται σε «καταπιεσμένους Μακεδόνες-Σλάβους».

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, «περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία». Αύριο όπως γνωστοποίησαν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, «απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ».

liberal
Διαβάστε Περισσότερα » "Πηγές ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC για «καταπιεσμένους μακεδόνες- Σλάβους»"

Καιρός: Το meteo προειδοποιεί – Πού έρχονται σφοδρές καταιγίδες

Για μεγάλους όγκους βροχόπτωσης μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας προειδοποιεί το meteo.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπως προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει το meteo τα φαινόμενα θα διαρκέσουν από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας.

Επίσης πυκνές θα είναι το ίδιο διάστημα οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Τα εντονότερα φαινόμενα για ακόμα μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.



Το δίκτυο σταθμών του meteo κατέγραψε θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Ενδεικτικός είναι ο ακόλουθος πίνακας:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Το meteo προειδοποιεί – Πού έρχονται σφοδρές καταιγίδες"

ΝΔ για το δημοσίευμα του BBC: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας»

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα και κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, μετά το εκτενές προκλητικό ρεπορτάζ του BBC.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης και η απάντηση του πρωθυπουργού, θυμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν πως η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό.

«Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή», επισημαίνει η ΝΔ.

«Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για το δημοσίευμα του BBC: Να ξεκαθαρίσει ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχει ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» "

Πετούσαν επί 45 λεπτά μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – Μία σύλληψη

Η πολλοστή -σχεδόν καθιερωμένη- επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός εκ των δραστών.

Ένας νεαρός συνελήφθη μετά από επιθέσεις με βόμβες μολότοφ που πραγματοποίησαν τη νύχτα ομάδες κουκουλοφόρων εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Η πρώτη επίθεση έγινε 55 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου οι νεαροί πετούσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ για περίπου 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση, που κατέληξε στην σύλληψη ενός εκ των δραστών.

Στις 02.00 άλλη ομάδα πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στην συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα στο Πολυτεχνείο, χωρίς να πάρει έκταση το επεισόδιο.

Ο συλληφθείς κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετούσαν επί 45 λεπτά μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – Μία σύλληψη"

Άρχισαν τα όργανα: Το BBC μιλά για την καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδος

Ένα ρεπορτάζ που τουλάχιστον προκαλεί ερωτήματα, αν όχι οργή, για τη «μακεδονική μειονότητα» της Ελλάδος δημοσιεύει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη «μειονότητα», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν, εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με την επικύρωση συμφωνίας για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία», η Ελλάδα αανγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Κι όμως, αρνήθηκε την ύπαρξη της «μακεδονικής μειονότητας» για δεκαετίες. 

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το BBC συνομίλησε με τον κ. Φωκά, που «η μητρική του γλώσσα είναι “μακεδονική”, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και μιλάει εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Στο σύγχρονο σπίτι του γιου του σε ένα χωριό στη βόρεια Ελλάδα, με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας». 

Ο κ. Φωκάς αυτοπροεδιορίζεται ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Όπως υποστηρίζει, για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις «ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν».

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες την «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ. 


bbc_meion


Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε μακροχρόνιο ταμπού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη άρνηση ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των πρεσπών. 

«Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Βρέθηκαν χωρισμένοι ανάμεσα σε τρία κράτη 

Ο κ. Φωκάς αναφέρεται στην ιστορία της οικογένειάς του, ενώ υπενθυμίζει ότι η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, όταν γεννήθηκε, είχε μόλις προστεθεί στο ελληνικό κράτος. 

Ο θείος του έλεγε ότι η οικογένειά τους δεν ήταν «ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”». 

«Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν ένας αιώνας αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά, αναφέρει ο συντάκτης. 

«Ο Ιωάννης Μεταξάς απαγόρευσε τη "μακεδονική" γλώσσα»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι αστυνομικοί παρακολουθούν όσους πηγαίνουν σε κηδείες και κρυφακούν στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην απαγορευμένη γλώσσα. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμοί.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μην γίνονται αντιληπτές , αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβόφωνοι, υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες την περίοδο του Μεταξά», λέει ο κ. Φωκάς, του οποίου ο πατέρας, όπως αναφέρει, εξορίστηκε στη Χίο. Μαζί με άλλους αρχηγούς μεγάλων οικογενειών τους βασάνισαν και τους ανάγκαζαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρκτικό.

«Μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές 

Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί σλαβόφωνοι καλωσόρισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη “μακεδονική” μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαρους).

Όταν οι κομμουνιστές τελικά νίκησαν, ακολουθήθηκαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, οι «Μακεδόνες» πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο», καθώς υπήρξαν εκτελέσεις. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στο νησί της Μακρονήσσου, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να ξεφύγει από τον φεγγίτη ενός καφενείου .

Δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών 

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβικών ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι ελληνικοί εθνικιστές.

Η «μακεδονική» γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα περνά από γενιά σε γενιά, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αργά η γλώσσα πεθαίνει. Χρόνια καταστολής την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους», προσθέτει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης. 

Η Ελλάδα θεωρεί τους «Μακεδόνες-Σλάβους» ως γλωσσική ομάδα 

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως μόνο μία μειονότητα – τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ιστορικά, έχει θεωρήσει τους «Μακεδόνες – Σλάβους» ως γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντας τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες – η συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας απαιτεί από τα Σκόπια να αλλάξουν το σύνταγμά τους για να αφαιρέσουν τις αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα.

Ένα έγγραφο που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση ​δεν ήταν ελληνική μετακόμισε στα γειτονικά κράτη» κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – συνεπώς, κάθε δίγλωσσος λαός που παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού συνείδηση. 

Σημαντική πρόοδος η Συμφωνία των Πρεσπών 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική πολιτική πρόοδος που θα βοηθήσει στην άμβλυνση τέτοιων φόβων. Αλλά η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει νέα κύματα θυμού και άγχους, με μεγάλες, ενίοτε βίαιες, διαμαρτυρίες που αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηριζόμενες από τμήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τη σκιά μπορεί να μην έφτασε ακόμα.

Πηγές του ΥΠΕΞ: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί του BBC για «μακεδονική μειονότητα»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στο ρεπορτάζ του BBC, που κάνει λόγο για «εθνική μακεδονική μειονότητα», με πηγές του ΥΠΕΞ να επισημαίνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιο ζήτημα. 
«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας» τονίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σχετικά με ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική του έκδοση του BBC, το οποίο αναφέρεται σε "καταπιεσμένους Μακεδόνες-Σλάβους".

Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία. Αύριο μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισαν τα όργανα: Το BBC μιλά για την καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα της Ελλάδος"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news