facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Απεγκλωβίστηκαν από την Πάρνηθα οι δύο οικογένειες - Ο καιρός την Κυριακή

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει στη χώρα το κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίδα», που από το πρωί του Σαββάτου έντυσε στα «λευκά» τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Meteo, την Κυριακή δεν αποκλείεται να χιονίσει κυρίως στα βόρεια προάστεια της Αττικής. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, με την πυροσβεστική να απεγκλωβίζει δύο οικογένειες. Αναλυτική πρόγνωση για τον καιρό την Κυριακή.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Πάρνηθα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών στην Πάρνηθα, κοντά στο καταφύγιο της περιοχής Φλαμπούρι, όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητά τους λόγω του χιονιού.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 άτομα που είχαν μεταβεί στην Πάρνηθα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ επιχείρηση απεκλωβισμού τους συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα.
Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα στην Κεφαλονιά
Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, όπου αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη απεγκλωβισμός δύο ατόμων που βρίσκονται με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Τα δύο άτομα έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.
Απαγορευτικό απόπλου
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.
To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία. 
Ο καιρός την Κυριακή 
Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.
Πολύ ισχυροί άνεμοι
Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 23/02.
Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).
Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 23/02. Οι σταθμοί μας που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η θερμοκρασία στις 9 το πρωί της Παρασκευής 22/02 και του Σαββάτου 23/02, ενώ φαίνεται και η σχετική πτώση. Παρατηρείστε ότι ο σταθμός του Επταπυργίου κατέγραψε 11.4 βαθμούς πτώση!
Οδηγίες αυτοπροστασίας από τους θυελλώδεις ανέμους, εξέδωσε η ΓΓΠΠ
Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.
Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίας λόγω της κακοκαιρίας και πού χρειάζονται αλυσίδες 
Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας έχει τεθεί σε ισχύ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των χιονοπτώσεων και του παγετού, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Ν. Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.
Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.
Στη Χαλκιδική έχει απαγορευθεί από το μεσημέρι η κυκλοφορία των φορτηγών και λεωφορείων αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων στα σημεία:
- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).
- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.
- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.
- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.
- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, το επαρχιακό οδικό δίκτυο (ορεινού όγκου) από Λεπτοκαρύα μέχρι Μέγα Δέρειο είναι κλειστό λόγω ισχυρών ανέμων, χιονόπτωσης και ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
Κλειστό είναι και το επαρχιακό δίκτυο της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα οι επαρχιακοί οδοί Καμαριώτισσας - Χώρας, Καμαριώτισσας - Αλωνιών και Καμαριώτισσας - Παλαιάπολης.
Στο Νομό Ροδόπης παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Eγνατίας Οδού, από τον δυτικό Α/Κ Κομοτηνής μέχρι και τον Α/Κ Ιάσμου - Ροδόπης και αντιστρόφως. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Ξάνθη θα διεξάγεται μόνο μέσω της Ε.Ο. Κομοτηνής - Ιάσμου - Ξάνθης, και μέσω Π.Ε.Ο. Κομοτηνής - Πόρτο Λαγός - Ξάνθης. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες Ιρλανδικού τύπου διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκού.
Στην Ξάνθη παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην στην Εγνατία οδό από 524,7ο Bαφεϊκων έως 545,6ο χλμ Ιάσμου σε οχήματα άνω των 3,5 τόνων.
Στη Δράμα, στην επαρχιακή οδό Βώλακα - Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων.
Στην Πέλλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω πυκνής χιονόπτωσης στην επαρχιακή οδό 'Αρνισσας έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, από το 17ο χλμ και στην Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας -Καϊμακτσαλάν, από το 7ο χλμ.
Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας λόγω πυκνής χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων:
Στην Καστοριά, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 24ο έως 28ο χλμ. για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος.
Στη Φλώρινα, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 20ο έως το 30ο χλμ για όλα τα οχήματα, λόγω συσσώρευσης μεγάλων όγκων χιονιού σε τμήματα του οδοστρώματος, εξυπηρετούνται μόνο οχήματα της 3ης Μ.Σ.Ε.Π. (Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης).
Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης και παγετού σε σημεία του οδικού δικτύου:
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Στη Ροδόπη
- Από οικισμό Δρανιάς προς Οργάνη - Σμιγάδα - Μυρτίσκη - 'Ανω Βυρσίνη
- Επ.Ο. Νέας Σάντας προς Κέχρο από 15ο χλμ και υπόλοιπο ορεινό όγκο.
- Επ. Ο. Ραγάδα - Εσοχής.
Στην Ξάνθη
- Επαρχιακή Οδό Ξάνθης έως τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα (Μ.Σ. Αγίου Κων/νου ) από το 35 οχλμ έως Μ.Σ Αγ. Κων/νου).
- Δημοτική οδό 'Ανω Καρυοφύτου - Λειβαδίτη - Δασικού Χωριού.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Στην Ημαθία
- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Σελίου, από 14ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81ο έως 97ο χλμ (όρια Δ.Α. Ημαθίας).
- Επαρχιακή Οδός Βέροιας - Δάσκιου, από 21ο μέχρι 39ο *Δάσκιο).
- Δημοτική Ο. Νάουσας - 3-5 Πηγαδιών από 8ο έως έως 17ο (Χ/Κ).
- Δημοτική Ο. Νάουσας - Σελίου από 8ο έως 17ο (Χ/Κ).
Κιλκίς
-Επαρχιακή Οδός Γουμένισσας-Μ. Λιβαδίων, από το 18ο χλμ.
Πιερία
- Ε.Ο. Κατερίνης-Ελασσόνας, από 24ο έως 44ο χλμ.
- Επ.Ο. Κατερίνης -Ελατοχωρίου, από 26ο έως 37ο χλμ.
Σέρρες
- Επ. Ο. Σερρών-Χ/Κ Λαιλιά, από το 20ο έως το 26,8ο χλμ.
Χαλκιδικής
- Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού από 65ο χλμ. έως 98ο χλμ.(Παλαιοχώρι-Στρατώνι).
- Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από 60ο χλμ. έως 94ο χλμ.(ΠαλαιόκαστροΤαξιάρχη-Αρναία).
- Επ. Ο. Αγ. Προδρόμου-Σανών.
- Επ. Ο. από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο.
- Επ. Ο. Νεοχωρίου -Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.
- Επ. Ο. Αρναίας-Στανού.
- Επ. Ο. Παλαιοχωρίου-Αγ.Νικολάου από 1ο χλμ. έως 15ο χλμ.
- Δασική Οδ. Ταξιάρχη-Παλαιόχωρας.
- Επ. Οδ. Ρεντίνας-Ουρανούπολης από 25ο χλμ. έως 37ο χλμ.
- Οδικό δίκτυο Αγίου Όρους.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε:
- Επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 12ο χλμ έως το 25ο χλμ.
- Επαρχιακή Οδό Αετού - Νυμφαίου από το 1ο χλμ έως το 9ο
χλμ.
Καστοριά
-Επ. Ο. Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 24,5ο χλμ. (ύψος Χ/Κ Βιτσίου).
- Επ. Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο
έως το 46ο χλμ.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεγκλωβίστηκαν από την Πάρνηθα οι δύο οικογένειες - Ο καιρός την Κυριακή"

Χάος στη Βενεζουέλα: Αιματηρές συγκρούσεις με νεκρούς - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς δεκάδες συγκρούσεις σημειώνονται στα σύνορα τόσο με τη Βραζιλία, όσο και με την Κολομβία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων ένα 14χρονο παιδί, και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα με τη Βραζιλία, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Μάλιστα, ένας 26χρονος φέρεται να πυροβολήθηκε. Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από τους τραυματίες που έχουν μεταφερθεί για περίθαλψη.

«Οι δύο θάνατοι είναι αποτέλεσμα της καταστολής των στρατιωτικών κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στην Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν. Και οι δύο σκοτώθηκαν από σφαίρες, ο ένας στο κεφάλι», δήλωσε ο Ολναρ Ορτίθ, ακτιβιστής της μκο Foro Penal που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Καράκας.

000_1DS5IO

Βίντεο που έρχονται από το σημείο δείχνουν δυνάμεις της Εθνοφρουράς να ανοίγουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στους δρόμους, χωρίς βέβαια προς το παρόν να έχει επιβεβαιωθεί ότι σκότωσαν τον 26χρονο διαδηλωτή.






«Μπαρούτι» και στα σύνορα με την Κολομβία - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια

Συνεχείς είναι οι συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία και τον στρατό και στα σύνορα με την Κολομβία.

Βενεζουελάνοι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές που ήθελαν να διασχίσουν μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία στην Ουρένια στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτική Βενεζουέλα).


Ενα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε , όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

«Οι άνθρωποι προστατεύουν το φορτίο του πρώτου φορτηγού και φροντίζουν για την ανθρωπιστική βοήθεια που ο (πρόεδρος Νικολάς) Μαδούρο, ο δικτάτορας, ζήτησε να καεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γκάμπι Αρεγιάνο, που βρισκόταν κοντά στην γέφυρα Σανταντέρ ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις.



Το Καράκας αποφάσισε την Παρασκευή να κλείσει τη γέφυρα αυτή, ανάμεσα σε άλλες, προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιθυμεί να εισαγάγει η αντιπολίτευση.

«Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζε το πλήθος απέναντι στην Εθνοφρουρά της Βενεζουέλας και την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που απέκλεισαν τη γέφυρα Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ, μία από τις τέσσερις που ενώνει την Πολιτεία Τάτσιρα με την Κολομβία.


Ο Χουάν Γκουαϊδό ανήγγειλε μέσω του Twitter την είσοδο του πρώτου φορτίου με ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία στο έδαφος της Βενεζουέλας, παρά την διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας , παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.


Κόβει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία ο Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

Αυτομόλησαν 21 στρατιωτικοί

Την ίδια ώρα 21 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν σήμερα διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους αυτομολήσαντες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Τέσσερις συνολικά οι νεκροί στα σύνορα με τη Βραζιλία

Χθες στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας, ακόημ δύο άνθρωποι (ένας άνδρας και μία γυναίκα) έχασαν τη ζωή τους, όταν μέλη της κοινότητας αυτοχθόνων Πεμόν συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που συγκεντρώθηκαν εκεί, όπου έφτασαν και τεθωρακισμένα του στρατού.


Οι στρατιώτες για να τους απωθήσουν πυροβόλησαν χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν και περίπου 10 τραυματίες.


Τρία από αυτά τα μέλη της μπολιβαριανής Εθνοφρουράς ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.


Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε κι ένας λοχίας της Εθνοφρουράς, ο οποίος διέσχισε μιαν άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

venezuela01

Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο ανακοίνωσε την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) το κλείσιμο των συνόρων στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά) στα σύνορα με την Κούκουτα.

Το μέτρο αυτό αφορά τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, το πιο σημαντικό σημείο διέλευσης για πεζούς, από την πλευρά της πόλης Σαν Αντόνιο ντε Τάτσιρα, καθώς και τη γέφυρα Λα Ουνιόν α Μπόκα ντε Γκρίτα και τη γέφυρα Σανταντέρ στην Ουρένια.

venezuela02

Μια τέταρτη γέφυρα, εκείνη της Τιεντίτας ανάμεσα στην Ουρένια (Τάτσιρα, Βενεζουέλα) και την Κούκουτα (Νόρτε ντε Σανταντέρ, Κλομβία), έχει αποκλειστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, από κοντέινερ που έχει εγκαταστήσει το στρατός της Βενεζουέλας.

Με επικεφαλής τον ηγέτη του Κοινοβουλίου, Χουάν Γκουαϊδό, η αντιπολίτευση περιμένει ότι θα καταφέρει να εισαγάγει σήμερα τη χώρα τη βοήθεια που έχει τοποθετηθεί σε αποθήκες στην Κούκουτα, την οποία όμως αρνείται το καθεστώς, που βλέπει σε αυτήν ένα πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

venezuela03

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος στη Βενεζουέλα: Αιματηρές συγκρούσεις με νεκρούς - Έκαψαν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια"

Διακοπή ρεύματος σε Ανατολική Αττική και Πεντέλη λόγω κακοκαιρίας

Διακοπή ηλεκτροδότησης σημειώνεται αυτή την ώρα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες της Πεντέλης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, τα προβλήματα εντοπίζονται στο Κορωπί, τη Νέα Μάκρη και τα Σπάτα, όπου έσπασαν κολώνες και κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, εκτιμώντας ότι αυτό θα καταστεί εφικτό σε περίπου δύο ώρες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή ρεύματος σε Ανατολική Αττική και Πεντέλη λόγω κακοκαιρίας "

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στην Πυροσβεστική, καθώς δύο οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί στο καταφύγιο Φλαμπούρι της Πάρνηθας λόγω της κακοκαιρίας.

Οι δύο οικογένειες είχαν μεταβεί από το πρωί και τα έχουν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητά τους λόγω του χιονιού.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 άτομα ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα για να τους απομακρύνουν από το σημείο.

Σύμφωνα με την Τροχαία όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Υπενθυμίζεται πως από το μεσημέρι του Σαββάτου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ προς την Πάρνηθα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Εγκλωβίστηκαν οικογένειες στην Πάρνηθα"

Πάτρα: Κλειστή η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου για φορτηγά κενού φορτίου

Μερικός αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ σήμερα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η ένταση των οποίων φτάνει έως και τα 10 μποφόρ. Η απαγόρευση κίνησης οχημάτων ισχύει για φορτηγά τα οποία είναι κενά φορτίου.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το απόγευμα λόγω των θυελλωδών ανέμων παραμένει κλειστή και η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Κλειστή η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου για φορτηγά κενού φορτίου"

Γκουαϊδό: «Το πρώτο φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκε στη Βενεζουέλα»

Ο Χουάν Γκουαϊδό έκανε γνωστό μέσω του twitter πως μπήκε στη Βενεζουέλα το πρώτο φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία.

«Προσοχή Βενεζουέλα: ανακοινώνουμε επισήμως ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλία. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊδό στο Twitter.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας έλαβαν διαταγή από τον Μαδούρο να εμποδίσουν την μεταφορά της βοήθειας στο έδαφος της Βενεζουέλας , παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων στην χώρα του.

Ταυτόχρονα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και διαδηλωτές σε πόλη στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκουαϊδό: «Το πρώτο φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκε στη Βενεζουέλα»"

«Συναγερμός» για ενεργό ηφαίστειο απέναντι από την Αθήνα!

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τοποθετεί 6 σταθμούς για να παρακολουθεί το ηφαίστειο των Μεθάνων. Πηγή ανησυχίας η κοντινή απόστασή του από την πρωτεύουσα, λέει στο ΑΠΕ ερευνητής του Ινστιτούτου. Τα ηφαίστεια -σε αντίθεση με τους σεισμούς- συνήθως προειδοποιούν, αναφέρει ο ίδιος. Αποκαλύπτει ότι ούτε το πιό επικίνδυνο ηφαίστειο της Νισύρου παρακολουθείται σωστά.

Για πρώτη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) θα παρακολουθήσει συστηματικά το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόνο 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Ήδη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι τρεις μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί που άρχισαν να λειτουργούν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ενώ θα εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί.

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο. Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, στην οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Η σύγχρονη υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία. Αν και πιο πρόσφατα το ηφαίστειο δεν έχει δώσει ανησυχητικά σημάδια, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

«Το ηφαίστειο είναι ενεργό και βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του ΓΙ/ΕΑΑ, υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τους νέους σταθμούς στα Μέθανα, «το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας».

«Τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν»

Όπως επισημαίνει, αντίθετα με τους σεισμούς που είναι ξαφνικοί, τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν, γι’ αυτό παρακολουθούνται από μια ποικιλία οργάνων, ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση κάποιων μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια έκρηξη.

Η μέχρι πρότινος σχετική υποδομή παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένη στο ηφαίστειο των Μεθάνων, κρίθηκε αμελητέα, γι’ αυτό σχεδιάζεται πλέον ένα δίκτυο έξι σεισμολογικών σταθμών και ένα γεωδαιτικό δίκτυο. Στόχος είναι να εφαρμοστούν στο ηφαίστειο των Μεθάνων πιλοτικές καινοτόμες σεισμικές και γεωδαιτικές μέθοδοι για την εκτίμηση του επερχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου.

Σε πρώτη φάση, σε στενή συνεργασία με τον δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, ο οποίος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου, εγκαταστάθηκε ένα μη μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο πυκνής διάταξης με τρεις σταθμούς στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μακρύλογγο και στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν για δύο έως τρία χρόνια. Οι σταθμοί αυτοί, που θα είναι διαθέσιμοι και για μελλοντική επανεγκατάσταση σε μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή ή σεισμική έξαρση, χρησιμοποιούνται ήδη για την καθημερινή σεισμική ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.

Παράλληλα, άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα για να εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί στην Καμένη Χώρα (όπου υπάρχει κρατήρας βάθους περίπου 50 μέτρων και διαμέτρου 100 μέτρων), στην πόλη των Μεθάνων (κοντά στο δημοτικό γήπεδο) και ένας τρίτος στο ‘Ανω Φανάρι Αργολίδας ή στο νησί Αγκίστρι. Στόχος των επιστημόνων είναι να καλύψουν και το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Παυσανίας». Οι σταθμοί, που θα διαθέτουν αισθητήρες ευρέος φάσματος, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν φέτος το καλοκαίρι.

Εκτός του σεισμολογικού δικτύου, θα αναπτυχθεί στην περιοχή ένα γεωδαιτικό δίκτυο από τρεις κεραίες GPS, που θα καταγράφει και τις παραμικρές αργές μετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, ακόμη και της τάξης του ενός χιλιοστού ετησίως, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε υπόγεια δράση του ηφαιστείου. Υπάρχουν ήδη δύο κεραίες GPS, μία του Πανεπιστημίου Αθηνών και μία του ΕΜΠ (που προς το παρόν δεν λειτουργεί), ενώ θα προστεθεί και μία τρίτη από το ΕΑΑ.

«Ούτε τη ηφαίστειο της Νισύρου παρακολουθείται σωστά»

Ο κ. Ευαγγελίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ούτε το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Νισύρου καλύπτεται σωστά. Υπάρχουν σε αυτό δύο σεισμολογικοί σταθμοί, από τους οποίους δουλεύει μόνο ο ένας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης τους».

Κάτι ανάλογο είπε συμβαίνει και σε άλλα ελληνικά ηφαίστεια, με εξαίρεση τη Σαντορίνη. Στη Μήλο υπάρχει ήδη ένας σταθμός του ΕΑΑ, ενώ θα εγκατασταθεί ένας ακόμη, αλλά στο Σουσάκι δεν υπάρχει κανένας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας σεισμολογικός σταθμός παρακολούθησης.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 150 σεισμολογικοί σταθμοί, από τους οποίους όμως μόνο περίπου 100 λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Από αυτούς, οι μισοί (75) ανήκουν στο ΓΙ/ΕΕΑ (περίπου οι 65 λειτουργούν σήμερα).

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συναγερμός» για ενεργό ηφαίστειο απέναντι από την Αθήνα!"

Επίθεση 50 λαγοκέφαλων κατασπάραξε την ψαριά – Διέλυσαν τα δίχτυα των ψαράδων (φώτο)

Άλλη μια ψαριά του αλιευτικού με καπετάνιο τον Λάμπη Τζαράκη και το πλήρωμά του, «έπεσε» στα κοφτερά δόντια των λαγοκεφάλων. Τη στιγμή που το αλιευτικό βρισκόταν στα ανοιχτά και στα δίχτυα βρισκόταν καλή ψαριά, δέχτηκε επίθεση 50 λαγοκεφάλων.

Τα τοξικά ψάρια όχι μόνο θέλησαν να κατασπαράξουν την ψαριά αλλά κατέστρεψαν τα δίχτυα του αλιευτικού. Οι ψαράδες επέστρεψαν απογοητευμένοι στην Ιεράπετρα αφού δέχτηκαν πλήγμα από την επίθεση και έπρεπε να επιδιορθώσουν τη ζημιά στα δίχτυα. Ενδεικτικό είναι ότι κάθε ένας από τους τεράστιους λαγοκεφάλους ζύγιζε περίπου 5 κιλά.

Τα τοξικά ψάρια συνεχίζουν να καταστρέφουν τους ψαράδες της Ιεράπετρας και όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι οι πληθυσμοί των λαγοκέφαλων είναι απίστευτοι σε σημείο που να μην μπορούν να πιάσουν ούτε ένα ψάρι με το καλάμι τους πριν το καταβροχθίσει το λαγόψαρο.

Έτσι, οι ερασιτέχχες αλιείς επιλέγουν πλέον να φεύγουν από την Ιεράπετρα και να πηγαίνουν στις ανοιχτές θάλασσες της Σητείας προκειμένου να φτάσει ένας μεζές στο τραπέζι τους. Όσο για τους επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ψαριά τους καταστρέφεται.

Οι λαγοκέφαλοι που κατέστρεψαν τα δίχτυα




Τα επικίνδυνα ψάρια για τον άνθρωπο κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο στις θάλασσες της χώρας. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση 50 λαγοκέφαλων κατασπάραξε την ψαριά – Διέλυσαν τα δίχτυα των ψαράδων (φώτο)"

Έγγραφο ΕΦΚΑ: «Δώσαμε λάθος αναδρομικά»

Εμπιστευτικό έγγραφο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους και απόστρατους ειδικών μισθολογίων, υποστηρίζει ότι αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του οποίου:


  • Πολλοί συνταξιούχοι πήραν λιγότερα χρήματα, ενώ 4.430 δικαιούχοι αναδρομικών δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.
  • Περίπου 3.000 συνταξιούχοι έλαβαν αρκετές χιλιάδες ευρώ παραπάνω, με τα ποσά να πρέπει τώρα να επιστραφούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διόρθωση των αδικιών θα γίνει αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πληρωμών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγγραφο ΕΦΚΑ: «Δώσαμε λάθος αναδρομικά»"

Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής

Σε ισχύ τέθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής λόγω της έντονης χιονόπτωσης που έχει φέρει η «Ωκεανίδα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας η απαγόρευση ισχύει:
  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 65 έως το 98 χιλιόμετρο (Παλαιοχώρι - Στρατώνι)
  • στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού από το 60 έως το 94 χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο -Ταξιάρχη - Αρναία)
  • στις επαρχιακές οδούς Αγ. Προδρόμου - Σανών, Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Αρναίας - Στανού και διασταύρωσης Βάβδου έως Βάβδο
  • στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου - Αγ.Νικολάου από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο
Τα οδικά σημεία, στα οποία η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι:

Στη Χαλκιδική

  • από το 50 έως το 98 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Κερασιά - Αρναία - Στρατώνι)
  • από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (διασταύρωση βάβδου έως Καμίνι)
  • από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Παλαιόκαστρο -Ταξιάρχη - Αρναία)
  • στις επαρχιακές οδούς Αγ. Προδρόμου - Σανών, Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδα, Αρναίας - Στανού και διασταύρωσης Βάβδου έως Βάβδο
  • από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου - Αγ.Νικολάου
    στο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους

Στην Ημαθία

  • από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • στο οδικό δίκτυο προς χιονοδρομικά κέντρα 3/5 Πηγάδια και Σέλι
  • από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Δασκίου

Στην Πιερία

  • από το 24 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας
  • από το 26 έως το 37 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελατοχωρίου

Στην Πέλλα

  • οδικό δίκτυο προς Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας
    και στο Κιλκίς
  • στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας - Λιβαδίων
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών σε τμήματα του οδικού δικτύου Χαλκιδικής"

Βεβήλωσαν το μνημείο των δυο αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ που δολοφονήθηκαν στου Ρέντη

Το μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Γιώργου Σκυλογιάννη και Ιωάννη Ευαγγελινέλη, που έπεσαν νεκροί από πυρά κακοποιών την 1η Μαρτίου του 2011, βεβήλωσαν άγνωστοι χθες το βράδυ. 

Οι ιερόσυλοι αφαίρεσαν τα μπρούτζινα περιστέρια που υπήρχαν στο μνημείο, ενώ έσπασαν και τα μάρμαρα. «Με ειδοποίησαν και πήγα στο μνημείο όπου είδα τη βεβήλωση που προκάλεσαν άγνωστοι. Ειδοποίησα την αστυνομία η οποία ήρθε και κατέγραψε το περιστατικό» δήλωσε στο Protothema ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής Γιάννης Μαθιουδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσεχή Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το μνημόσυνο για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία των δυο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Την 1η Μαρτίου του 2011 ο 22χρονος Γιώργος Σκυλογιάννης και ο 23χρονος Ιωάννης Ευαγγελινέλης μαζί με συναδέλφους τους καταδίωκαν κακοποιούς που μόλις είχαν ληστέψει με καλασνικοφ ιδιοκτήτη περιπτέρου στο Μενίδι. 

Οι δράστες είχαν επιβιβαστεί σε ένα κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο. Το όχημα εντοπίστηκε στον Κηφισό από τους αστυνομικούς, που το ακολούθησαν με σβηστούς φάρους. Όμως έγιναν αντιληπτοί από τους δράστες, οι οποίοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, έστησαν ενέδρα και γάζωσαν τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα οι δυξ άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να χάσουν τη ζωή τους.

IMG_5613
IMG_5614
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βεβήλωσαν το μνημείο των δυο αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ που δολοφονήθηκαν στου Ρέντη"

Τηλεφωνική απάτη: Αν σας καλέσουν και σας πούνε αυτή τη φράση κλείστε το αμέσως

Θύμα τηλεφωνικής απάτης έχουν πέσει ήδη χιλιάδες πολίτες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και προειδοποιούν τους πολίτες! 
Τηλεφωνική απάτη: Πως γίνεται
Λαμβάνετε τηλεφώνημα από κάποιον τοπικό αριθμό. Στη συνέχεια, ο συνομιλητής σας, σας ενημερώνει ότι η κλήση καταγράφεται και σας λέει το όνομά του και την εταιρεία που εργάζεται.
Αμέσως μετά, σας ρωτά: «Με ακούτε;».
Αν σας κάνει αυτή την ερώτηση, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο, διότι, αν απαντήσετε «ναι», τότε κινδυνεύετε η ηχογράφηση να μονταριστεί και η εταιρεία να σας «δέσει» με φωνητικό συμβόλαιο, αντίστοιχο με το «Συμφωνώ» που «κλικάρουμε» στο τέλος των Όρων Χρήσης κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή μας.
Οι απατεώνες που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο επιχειρούν να χρεώσουν τα θύματά τους για υπηρεσίες και προϊόντα και στη συνέχεια απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς έχουν στα χέρια τους την ηχογραφημένη συνομιλία.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ηχογράφηση της φωνής του θύματος για την έκδοση πιστωτικών καρτών!
pagenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική απάτη: Αν σας καλέσουν και σας πούνε αυτή τη φράση κλείστε το αμέσως"

Απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών στην Εγνατία, από Ξάνθη μέχρι Κομοτηνή, λόγω ισχυρών ανέμων

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής - Πόρτο Λάγους - Ξάνθης.

Οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών στην Εγνατία, από Ξάνθη μέχρι Κομοτηνή, λόγω ισχυρών ανέμων "

Το 64% των Ελλήνων τα βγάζει δύσκολα πέρα

Μετά βίας φαίνεται ότι καλύπτει τις υποχρεώσεις της η πλειοψηφία των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τον Ιανουάριο το ποσοστό των Ελλήνων που τα βγάζει με δυσκολία πέρα ανήλθε στο 64%, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018.

Επίσης το 85% των Ελλήνων δεν κάνει αποταμίευση, ποσό αμετάβλητο με το αντίστοιχο του περασμένου Δεκεμβρίου. Πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 12% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 1%.

Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Ιανουάριο 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% (από 12% τον τελευταίο μήνα του 2018).

Επιπλέον, από το 64% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 11% (από 13% τον Δεκέμβριο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 64% των Ελλήνων τα βγάζει δύσκολα πέρα"

Τα Σκόπια δίνουν οδηγίες: Πότε λέμε «Βόρεια Μακεδονία» και πότε «μακεδονικός»

Στα συνηθέστερα ερωτήματα, που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρεί να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε οδηγία προς τους δημοσιογράφους, τα Σκόπια προσπαθούν να διαχωρίσουν το «Βόρεια Μακεδονία», από το «Μακεδόνας» και «μακεδονικός». «Ναι, είναι σύνθετο, αλλά μας πήρε 27 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία!», επισημαίνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Αναλυτικά, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δίνει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας:

Ποιο είναι το σωστό όνομα της χώρας τώρα;
Επίσημα τώρα είμαστε Μακεδονία της Βόρειας Μακεδονίας, αν και το σκέτο Βόρεια Μακεδονία είναι εντάξει. Προσέξτε όμως, δεν είμαστε Βορεινή Μακεδονία.

Οπότε οι πολίτες είναι Βορειομακεδόνες τώρα;
Οχι! Είναι βέβαια Μακεδόνες πολίτες και πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά είναι απόλυτα σωστό να περιγράφονται απλά ως Μακεδόνες, χωρίς το επίθετο «Βόρεια». Και στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε τον όρο Βορειομακεδόνας, αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό.

Αλλά σίγουρα η γλώσσα σας είναι βορειομακεδονική τώρα;
Οχι. Είναι απλά μακεδονική, ακριβώς όπως ήταν πριν από τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Εχουν αλλάξει οι κώδικες της χώρας;
Οχι. Παραμένουν MK και MKD.

Θα γράψω ένα ρεπορτάζ για το φαγητό στη χώρα σας. Μπορώ να αναφέρομαι σε βορειομακεδονίτικη κουζίνα;
Οχι. Οταν περιγράφουμε οτιδήποτε σχετίζεται με την εθνική ή πολιτιστική ταυτότητα, το επίθετο Μακεδονικός είναι σωστό, ενώ το βορειομακεδονικός είναι λάθος. Κάποια σωστά παραδείγματα είναι: μακεδονική κουλτούρα, μακεδονική ιστορία, μακεδονική λογοτεχνία, το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικές εκκλησίες, μακεδονική εθνική ταυτότητα κ.ο.κ. Να έχετε στο νου σας ότι Μακεδονία και Μακεδόνες σημαίνουν κάτι εντελώς διαφορετικό στην Ελλάδα.

Οπότε, αν γευματίσω με τον πρόεδρό σας, τι πρέπει να πω;
Καλή ερώτηση! Θα είστε σωστός αν πείτε ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σας σέρβιρε ένα γεύμα γευστικών μακεδονικών σπεσιαλιτέ. Δεν θα ήταν σωστό να πείτε ότι γευματίσατε με τον Βορειομακεδόνα πρόεδρο.

Αυτό είναι μπέρδεμα! Γιατί είναι πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αλλά όχι Βορειομακεδόνας πρόεδρος, ενώ το φαγητό σας είναι απλά μακεδονικό;
Οτιδήποτε συνδέεται με την πολιτεία, την κυβέρνηση, την προεδρία, ιδιωτικές εταιρείες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος ή ενέργειες που χρηματοδοτούνται από το κράτος στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούν το επίθετο Βόρειος, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται αλλιώς, π.χ. για το φαγητό.

Οπότε, η χώρα μας κυβερνάται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, επικεφαλής του κράτους είναι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, με τις διεθνείς υποθέσεις ασχολείται το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κτλ. Για παράδειγμα «Το Τέτοβο είναι ένας δήμος στη Βόρεια Μακεδονία ότι είναι σύνηθες να ακούς ανθρώπους να μιλούν είτε μακεδονικά είτε αλβανικά”. Επίσης “Το Πανεπιστήμιο Κύριλλου και Μεθόδιου είναι το παλαιότερο στη Βόρεια Μακεδονία. Πήγα εκεί για να κάνω μια συνέντευξη για τη μακεδονική οικονομία”. Ξανά, προσέξτε, όχι βορειομακεδονική. Ναι, είναι σύνθετο, αλλά μας πήρε 27 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία!

Ξέρει ο ΟΗΕ για όλα αυτά;
Βεβαίως! Τους ενημερώσαμε επίσημα και ό,τι περιγράφουμε εδώ, τους έχει κατατεθεί.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα Σκόπια δίνουν οδηγίες: Πότε λέμε «Βόρεια Μακεδονία» και πότε «μακεδονικός»"

ΝΔ: Αυτό είναι το πρόγραμμα για την Υγεία

Στην πρόληψη μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών για όλους και ιδιαίτερη φροντίδα για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στηρίζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχοντας ως βάση αυτούς τους τρεις άξονες, το σχέδιο της ΝΔ για την υγεία δίνει επίσης έμφαση σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τον καρκίνο, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικο τομέα χωρίς επιβάρυνση του πολίτη. 

Αμεσος στόχος του προγράμματος, όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής. Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και γι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί με εμπροσθοβαρή τρόπο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η σημερινή τραγική κατάσταση που προκάλεσαν οι επιλογές των κ. Ξανθού και Πολάκη. 

Η κατάσταση στην υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει η ΝΔ:

- Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
- Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό. 
- 7 περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους. 

dhmokratia1


Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

1. Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.
2. Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
3. Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.
4. Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας 
5. Αμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


dhmokratia2



Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

● Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

● Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

● Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

● Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας. 

Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Ολα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.
2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.


dhmokratia3
Η μάχη του καρκίνου 

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση. 

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

● Αμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
● Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου
● Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.
● Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα. 
● Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ οίκον νοσηλεία.
● Ιδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα - κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
● Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».
● Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας. 
● Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Η πρόληψη

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην Ε.Ε.). 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%. 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες: 

● Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

● Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

● Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

● Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία

Αντικαπνιστικός νόμος

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

● Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

● Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. 

● Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

● Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

● Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

● Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας
● SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
● Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής
● Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης
● Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής
● Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού
● Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών
● Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Υγεία που θέλει η ΝΔ είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αυτό είναι το πρόγραμμα για την Υγεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news