facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Συμφώνησαν κυβέρνηση-τράπεζες για την προστασία α' κατοικίας -Τα κριτήρια

Σε συμφωνία φέρεται ότι κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες - και μάλιστα νωρίτερα από όσο προβλέπονταν - για το νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου 3 ώρες συμφωνήθηκε κατά πληροφορίες, ότι θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία δανειοληπτών υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο θα πρέπει είναι ως 130.000 ευρώ. Προσοχή: Το ποσό αυτό αφορά καθαρή οφειλή χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
  • Η αντικειμενική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ αναλογα με τον τύπο του νοικοκυριού
Εισοδηματικά κριτήρια
  • 12.500 ευρώ για ένα άτομο
  • 21.000 ευρώ για το ζευγάρι
  • 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η «περίμετρος» πιάνει την συντριπτική πλειοψηφία (σχεδόν το 90%) των δανειοληπτών όλων των κατηγοριών με ενυπόθηκα δάνεια α' κατοικίας.
Επιμήκυνση και «κούρεμα» υπό προϋποθέσεις
Οσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιμήκυνση ως και 25 έτη με επιτόκιο Euribor +2% ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, κατά περίπτωση, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Νομοθετείται μέχρι τέλος Φλεβάρη, ισχύει από 1η Μάρτη
«Στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015» ανέφεραν αργα το βράδυ κυβερνητικές πηγές.  Οπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Φωτίου.
Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφώνησαν κυβέρνηση-τράπεζες για την προστασία α' κατοικίας -Τα κριτήρια "

Ένας διοικητής ΣΥΡΙΖΑ για δύο μεγάλα νοσοκομεία!

Στον διορισμό νέου διοικητή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά το κύμα των αποκαλύψεων από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τα... έργα και τις ημέρες του πρώην διοικητή, κ. Δημήτρη Μπούτου με τους πλαστούς τίτλους και τις παράνομες συμβάσεις με τον ιδιοκτήτη του κυλικείου.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, καθήκοντα διοικητή στο μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά ανατίθενται στον διοικητή ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας!

Ο...εκλεκτός της Αριστοτέλους που θα διοικεί παράλληλα τα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα που απέχουν τουλάχιστον 16 χιλιόμετρα και υπάγονται σε διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) είναι ο κ. Ευθύμης Γεωργόπουλος, διοικητής του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο», ευρέως γνωστού ως Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Υγείας τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν είναι προσωρινά καθώς θα προκηρυχθεί άμεσα η θέση του διοικητή όσο και του αναπληρωτή διοικητή – από τον οποίο έχει ζητηθεί παραίτηση για το θέμα της σκανδαλώδους σύμβασης του κυλικείου.

Ο κ. Γεωργόπουλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε το «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο» για να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη μονάδα βραχείας νοσηλείας. Στη διάρκεια εκείνης της πανηγυρικής επίσκεψης ο κ. Πολάκης είχε επιτεθεί σε δημοσιογράφους όταν ερωτήθηκε για τον θάνατο των παιδιών στο νοσοκομείο Λαμίας και τον διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας απαντώντας με το προκλητικό «σας έχω...».

Είχε προηγηθεί ένα δραματικό συμβάν στο νοσοκομείο, η επίθεση από νοσηλευόμενο σε βάρος προϊσταμένης νοσηλεύτριας, για το οποίο ο κ. Γεωργόπουλος είχε ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς από τους εργαζόμενους να μη λάβει διαστάσεις ενόψει και της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας διοικητής ΣΥΡΙΖΑ για δύο μεγάλα νοσοκομεία!"

Βόρεια Μακεδονία προς ΟΗΕ: Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

Η Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε την Πέμπτη στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ότι έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Ελλάδα (Συμφωνία των Πρεσπών) για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η Βόρεια Μακεδονία απέστειλε τρεις ρηματικές διακοινώσεις: μία που απέστειλε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ προς τη γραμματεία του Ηνωμένων Εθνών, μία επίσης από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας προς τα κράτη – μέλη και τα κράτη που έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ και μία που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών προς όλους τους διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Με τις ρηματικές αυτές διακοινώσεις, η Βόρεια Μακεδονία ενημερώνει για τις αλλαγές που επήλθαν με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία προς ΟΗΕ: Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών"

Κατά 50% αυξήθηκαν το 2018 τα κρούσματα ιλαράς σε όλον τον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για την εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων ιλαράς σε όλον τον κόσμο, καθώς το 2018 αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

«Όταν βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται κατά 50% ξέρουμε ότι οδεύουμε σε λάθος κατεύθυνση», σχολίασε η Κάθριν Ο' Μπράιαν, η διευθύντρια του τμήματος Εμβολιασμού και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση (του αριθμού) των κρουσμάτων ιλαράς. Το παρατηρούμε αυτό σε όλες τις περιοχές. Παρατηρούμε επιδημίες που παρατείνονται και παίρνουν ευρείες διαστάσεις», τόνισε.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ είναι προσωρινά, δεδομένου ότι οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο για να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς για το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, είχαν αναφερθεί περίπου 229.00 κρούσματα σε όλον τον κόσμο το 2018, έναντι 170.000 το 2017.

«Όλες οι περιοχές είχαν αύξηση των κρουσμάτων πέρσι», είπε από την πλευρά της η Κατρίνα Κρέτσινγκερ, η ιατρική υπεύθυνη του Διευρυμένου Προγράμματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ, αναφερόμενη στις επιδημίες στην Ουκρανία, τη Μαδαγασκάρη, τη ΛΔ του Κονγκό, το Τσαντ και τη Σιέρα Λεόνε. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 83.000 κρούσματα για το 2018, εκ των οποίων τα 53.000 ήταν στην Ουκρανία.

Στη Μαδαγασκάρη, παρά τους εμβολιασμούς, έχουν πεθάνει από ιλαρά 922 παιδιά και νεαροί ενήλικες από τον περασμένο Οκτώβριο. Η νησιωτική χώρα είναι μια από τις φτωχότερες στην Αφρική και το 2017 είχε εμβολιαστεί μόνο το 58% του πληθυσμού της. Επιπλέον, επειδή δεν υπήρξε κάποια έξαρση της ασθένειας από το 2003, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν ανέπτυξαν ανοσία. Το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών στη Μαδαγασκάρη είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα στην Αφρική, καθώς φτάνει το 47%. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από την ιλαρά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Μόνο πέρσι εκτιμάται ότι η ιλαρά στοίχισε τη ζωή σε 136.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ο'Μπράιαν, ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα, μολονότι υπάρχουν τα «εργαλεία» για να καταπολεμηθεί η ιλαρά, είναι επειδή οι υπηρεσίες δεν καταφέρνουν να εμβολιάσουν όλα τα μικρά παιδιά. Σε παγκόσμια κλίμακα, η βασική αιτία είναι ότι «εκείνοι που το χρειάζονται περισσότερο, δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αύξηση του αριθμού των ευπαθών κρατών, των προσφύγων και των εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων σε όλον τον κόσμο. «Τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται είναι τα πιο φτωχά, εκείνα που ζουν στις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες, μπορεί να είναι παιδιά προσφύγων ή μεταναστών», κατέληξε η Ο'Μπράιαν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά 50% αυξήθηκαν το 2018 τα κρούσματα ιλαράς σε όλον τον κόσμο"

Καμίνης - Μπουτάρης: Ψεκασμένοι διαδίδουν τα περί σκοτεινής συνεργασίας με τον Σόρος

«Στον χώρο της συνωμοσιολογίας και του ακραίου "ψεκασμού", ανήκουν όσα -υπό την προστασία της βουλευτικής ασυλίας- διαδίδονται για σκοτεινές, ανήθικες και παράνομες συνεργασίες των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης με τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι δήμαρχοι Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε δημοσιεύματα και δίνοντας διευκρινίσεις για τη συνεργασία των δύο δήμων με τη ΜΚΟ Open Society Foundation.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι οι δήμοι τους «συνεργάζονται προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων τους με δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Open Society Foundation, με διαφάνεια και τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών που ελέγχονται από τα Δημοτικά Συμβούλια τους και είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό ακόμη και μέσω του διαδικτύου». Επίσης διευκρινίζουν ότι «η συνεργασία αυτή, το αντικείμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις της οποίας καθορίζονται από τους δήμους μας και όχι από το συγκεκριμένο Ίδρυμα, αφορούν την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, την ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων και την εκπαίδευσή τους. Στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλους δήμους, αφορούσε κατά καιρούς και την προμήθεια πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμίνης - Μπουτάρης: Ψεκασμένοι διαδίδουν τα περί σκοτεινής συνεργασίας με τον Σόρος"

Σε ειδικό εφέτη-ανακριτή η υπόθεση της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού

Στα χέρια ειδικού εφέτη-ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας, θα περάσει η υπόθεση της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού, τα μέλη της οποίας είναι ποινικά πρόσωπα και πρόσωπα εμπλεκόμενα σε τρομοκρατικές ενέργειες, εντός και εκτός των φυλακών.

Ειδικότερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και των πολλών ανοικτών δικογραφιών που συνδέονται με την μαφία των φυλακών Κορυδαλλού, που εξαρθρώθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, θα ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, προκειμένου να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη- ανακριτή αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας.

Τα έως τώρα ευρήματα, αλλά και η εμπλοκή των 13 μέχρι τώρα ατόμων, μαρτυρούν ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με άτομα που συμμετείχαν σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Όπως έγινε γνωστό ο ειδικός εφέτης ανακριτής θα ερευνήσει το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται (με οποιονδήποτε τρόπο) τα μέλη της μαφίας- συμμορίας των φυλακών Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, θα ερευνήσει τις εξής 6 υποθέσεις:

1) Τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου,

2) Την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου,

3) Τη δολοφονία του Αλβανού κρατούμενου- κατηγορούμενου στην ανθρωποκτονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που έγινε μέσα στις φυλακές,

4) Τον ύποπτο θάνατο Αλβανού κρατούμενου που βρέθηκε νεκρός μέσα στις φυλακές και ερευνάται η αιτία θανάτου λόγω δηλητηρίασης και

5) Την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος θαμώνων στο Μικρολίμανο.

Ακόμη, θα ερευνήσει την υπόθεση εκβίασης για 7.000 ευρώ, σε βάρος του δικηγόρου, πρώην υπουργού Οικονομικών που αποκαλύφθηκε τώρα, ενώ θα διερευνηθεί και ο ρόλος άλλων Αθηναίων δικηγόρων οι οποίοι είχαν επικοινωνίες με τα μέλη της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού.

Μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, από την στιγμή που ενημερώθηκε για τον εντοπισμό της μαφίας στις φυλακές του Πειραιά, απέστειλε εγκύκλιο στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών της χώρας, για το ζήτημα της μεταγωγής των κρατουμένων.

Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός, με την εγκύκλιο της, παραγγέλλει ότι οι κρατούμενοι όταν μετάγονται για να καταθέσουν ή να δικαστούν σε φυλακές πλησιέστερες προς το δικαστήριο, μπορούν να παραμένουν σε αυτές μόνον όταν η δίκη συνεχίζεται χωρίς διακοπές.

Σε διαφορετική περίπτωση ζητά να μετάγονται στις φυλακές όπου μόνιμα κρατούνται όταν οι δίκες διακόπτουν για διάστημα πέραν των δέκα περίπου ημερών.

Η παραγγελία της Ξένης Δημητρίου αφορά κατά κανόνα τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διαμένουν για μεγάλο διάστημα εκατοντάδες κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων σκληροί κακοποιοί και βαρυποινίτες, με αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιό της, «να επιτείνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το οποίο είναι γνωστό ότι μας εκθέτει τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ειδικό εφέτη-ανακριτή η υπόθεση της μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού"

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ εισπράξεων από κατασχέσεις και ρυθμίσεις

Για πρώτη φορά από το 2015 και μετά,πέρυσι, τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη δεν ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των 9,148 δισ. ευρώ βέβαια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αποδεικνύοντας ότι τα φορολογικά βάρη παραμένουν σε τέτοιο μέγεθος που είναι ασήκωτο, εντός προθεσμιών, από τους φορολογούμενους ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ευρύτερα μη φορολογικά χρέη προς το δημόσιο τότε το κοντέρ ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ (10,943 δισ. ευρώ) αλλά με σημαντική μείωση σε σχέση με τα 15,9 δισ. ευρώ του 2015.

Τα απολογιστικά στοιχεία του περασμένου έτους αναδεικνύουν και ένα ακόμα ρεκόρ. Αυτό των εισπράξεων, μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων. Η ΑΑΔΕ κατάφερε πέρυσι να βάλει στο ταμείο 5,554 δισ. ευρώ συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και την διαμόρφωση υπερπλεονάσματος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την εξέλιξη του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου το 2018. Από αυτά προκύπτει ότι η 1η Ιανουαρίου 2019 βρήκε 4.064.750 φορολογούμενους να χρωστούν στην εφορία και ευρύτερα στο δημόσιο , με τον αριθμό τους να είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με την έναρξη της ελληνικής μνημονιακής περιπέτειας.

Το 2010, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνταν στη ζώνη του ενός εκατομμυρίου και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2009 ήταν 1.089.791 με τις οφειλές στα 32,4 δισ. ευρώ ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2010 το πρώτο μνημονιακό άλμα είχε φέρει τους οφειλέτες στο 1.147.094 και τα χρέη στα 38,3 δισ. ευρώ.

Το διάστημα 2009-2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία διπλασιάστηκαν (από τα 32 δισ. ευρώ στα 62 δισ. ευρώ) και τα επόμενα χρόνια συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό έως και 13 δισ. ευρώ το χρόνο. Η μεγαλύτερη αύξηση του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων καταγράφεται μεταξύ 2013 και 2014 (από τα 62 δισ. ευρώ στα 74 δισ. ευρώ) ενώ στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατακόρυφα και το πλήθος των φορολογουμένων με ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία (από 2,7 εκατομμύρια σε 4,1 εκατομμύρια). Από το 2014 και μετά, ποτέ το πλήθος των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία δεν φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να έχει σπάσει το φράγμα των 4 εκατομμυρίων ή ένας στους δύο φορολογούμενους. Σε επίπεδο νέων ληξηπρόθεσμων υποχρεώσεων όμως το απόλυτο ρεκόρ φαίνεται να καταγράφεται το 2015 όταν τα φοροχρέη αυξήθηκαν κατά 13,480 δισ. ευρώ και το συνολικό νέο ληξηπρόθεσμο κατά 15,916 δισ. ευρώ.

Με τη σταδιακή συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων οφειλών άλλωστε, το «βουνό» παλαιών και νέων χρεών έχει ξεπεράσει πια τα 100 δισ. ευρώ (104,365 δισ. ευρώ δείχνουν τα τελευταία στοιχεία) και υπερβαίνει κατά πολύ το μισό ΑΕΠ της χώρας ( κοντά στα 180 δισ. ευρώ).

Από αυτά τα χρέη, 18,109 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, αφήνοντας ένα «καθαρό» με πιθανότητες είσπραξης χρέος ύψους 86,256 δισ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ρεκόρ εισπράξεων από κατασχέσεις και ρυθμίσεις"

Συνταγματική αναθεώρηση: Ποια άρθρα πέρασαν, ποια κόπηκαν – Πώς ψήφισε η Βουλή

Οριστικό τέλος στη πτώση κυβερνήσεων λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς μπαίνει στα αναθεωρητέα άρθρα το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.
Πιο αναλυτικά, με μεγάλη πλειοψηφία 221 και 220 βουλευτών πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής το άρθρο 32 παράγραφος τέσσερα και πέντε για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής.
Η μεγάλη πλειοψηφία συγκεντρώθηκε από το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο.
Από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκέντρωσαν 151 ψήφους  τρεις από τις έξι  διατάξεις που αφορούσαν την δυνατότητα εκλογής και από τον λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του από την Βουλή. Παράλληλα και η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ έμεινε και αυτή κάτω από τους 151 ψήφους.
Όμως νέα δεδομένα προκύπτουν από την απόρριψη του άρθρου 30 παράγραφος 1 με 148 ψήφους που ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο άρθρο που απερρίφθη ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή ή από εκλογικό σώμα.
Η συγκεκριμένη διάταξη που απορρίφθηκε ανέφερε συγκεκριμένα:
«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.
Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση στην συντακτική Βουλή θα αποφασίσει με ερμηνευτική διάταξη για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Θα υπάρξει ερμηνευτική εισήγηση"είπε και ο Πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ταυτόχρονα όμως το μήνυμα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι κάποιοι από τους βουλευτές που στήριξαν την αναθεώρηση του άρθρου 32 για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, δεν εγκρίνουν την απευθείας εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας από το λαό.
Τί αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα:
Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ’ αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
«Η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή, όμως, υστεροβουλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την καταψήφιση της πρότασης εκλογήςΠροέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.«Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό.
Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών.
Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014», σημειώνει η ανακοίνωση. 
Και καταλήγει: «Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση την προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών.
Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κι όλας τις προθέσεις του: Θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;»
Σε ένα μήνα από σήμερα η 2η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις
H εθνική αντιπροσωπεία στις προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναθεωρητέες διατάξεις τοποθετήθηκε ως εξής:
άρθρο 3 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ”, 19 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 3 παρ.2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 151 “ΝΑΙ”, 102 “ΟΧΙ”, 19 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση παραγράφου): 167 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ”, 4 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους): 153 “ΝΑΙ”, 115 “ΟΧΙ”, 4 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 13 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 151 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ” , 20 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 21 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους μέσα από καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες και εισοδηματικές ενισχύσεις): 157 “ΝΑΙ”, 99 “ΟΧΙ” , 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 21 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία και υποχρέωσης του κράτους να παρέχει καθολική πρόσβαση σε αποτελεσματικές παροχές υγείας μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας): 157 “ΝΑΙ”, 113 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 21 (προσθήκη παραγράφου 7) (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του δημόσιου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, ώστε τα δίκτυα διανομής τους να υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και να τελούν σε δημόσιο έλεγχο και προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης των κοινών αγαθών): 154 “ΝΑΙ”, 115 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 22 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης ίσης αμοιβής και ίσης αξίας ανεξάρτητα από την ηλικία): 172 “ΝΑΙ”, 96 “ΟΧΙ”, 5 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 22 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση συνταγματικής κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του ελάχιστου μισθού και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των κοινωνικών εταίρων στη διαιτησία): 115 “ΝΑΙ”, 112 “ΟΧΙ”, 5 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 22 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας): 163 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ”, 6 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 22 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση υπό την έννοια ότι το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης, στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας): 155 “ΝΑΙ”, 112 “ΟΧΙ”, 4 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 28 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης κύρωσης με δημοψήφισμα διεθνών συνθηκών που προβλέπουν μεταβίβαση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων του κράτους): 154 “ΝΑΙ”, 117 “ΟΧΙ”, 1 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 148 “ΝΑΙ”, 120 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 32 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 221 “ΝΑΙ”, 46 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 32 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 220 “ΝΑΙ”, 47 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 33 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 “ΝΑΙ”, 98 “ΟΧΙ”, 5 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 34 παρ. 1 εδ. Β΄ (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 147 “ΝΑΙ”, 121 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 35 παρ.2 περίπτ. γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 “ΝΑΙ”, 118 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 37 παρ.2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον πρωθυπουργό) : 153 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ”, 16 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 38 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 “ΝΑΙ”, 115 “ΟΧΙ”, “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας): 150 “ΝΑΙ”, 118 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 44 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία): 152 “ΝΑΙ”, 102 “ΟΧΙ”, 15 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 54 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος): 155 “ΝΑΙ” , 100″ΟΧΙ”, 15 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 54 παρ. 4 (προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού): 158 “ΝΑΙ”, 97 “ΟΧΙ”, 16 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 54 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό το οποίο η αναλογία εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από την αναλογία ψήφων): 153 “ΝΑΙ”, 114 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 56 (προσθήκη παραγράφου 5) (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις (3) βουλευτικές περιόδους): 158 “ΝΑΙ”, 111 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 59 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 167 “ΝΑΙ”, 97 “ΟΧΙ”, 4 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 59 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου): 168 “ΝΑΙ”, 97 “ΟΧΙ” , 4 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 62 (προς την κατεύθυνση περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής): 237 “ΝΑΙ”, 33 “ΟΧΙ”, 1 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 73 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας): 168 “ΝΑΙ”, 97 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 84 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας): 155 “ΝΑΙ”, 115 “ΟΧΙ”, “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 86 παρ. 3 (προς την κατεύθυνση περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας): 253 “ΝΑΙ”, 17 “ΟΧΙ”, “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 86 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων): 179 “ΝΑΙ”, 92 “ΟΧΙ”, “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 101 Α (προς την κατεύθυνση περιορισμού της δυνατότητας ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών, της διευκόλυνσης του τρόπου επιλογής των μελών τους και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου τους): 231 “ΝΑΙ”, 34 “ΟΧΙ”, “ΠΑΡΩΝ”
άρθρο 102 παρ. 2 (προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα): 168 “ΝΑΙ”, 101 “ΟΧΙ”, 1 “ΠΑΡΩΝ”.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δεν πάει σε 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για:
το άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 148 “ΝΑΙ”, 120 “ΟΧΙ”, 3 “ΠΑΡΩΝ”.
το άρθρο 34 παρ. 1 εδάφιο Β (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 147 “ΝΑΙ”, 121 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”.
το άρθρο 35 παρ. 2 περιπτ, γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας) γιατί έλαβε 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ και 2 ΠΑΡΩΝ.
το άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 150 “ΝΑΙ”, 118 “ΟΧΙ”, 2 “ΠΑΡΩΝ”
Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη στάση τους, και μετείχε μόνο ο εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος. Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε. Απουσίαζαν επίσης ο Γ. Κασαπίδης (ΝΔ) και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και απουσίαζε επίσης ο Στάθης Παναγούλης.
Σε ένα μήνα από σήμερα θα γίνει η 2η ψηφοφορία στην οποία θα μπει προς ψήφιση το σύνολο των άρθρων και των διατάξεων των άρθρων τα οποία έχουν συγκεντρώσει από 151 ψήφους και άνω

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική αναθεώρηση: Ποια άρθρα πέρασαν, ποια κόπηκαν – Πώς ψήφισε η Βουλή"

Μέχρι τη 01:00 θα ισχύει το απαγορευτικό από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ θα είναι έως τις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, τα πλοία για την Κρήτη αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τις 1 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται εξασθένηση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τη 01:00 θα ισχύει το απαγορευτικό από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο"

Εξαρθρώθηκε συμμορία που δρούσε μέσα απ' τις φυλακές

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 13 ατόμων (πέντε Έλληνες και οκτώ αλλοδαποί), που δρούσαν στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης παίρνοντας εντολές μέσα απ' τις φυλακές, σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία του Ζαφειρόπουλου αλλά και η δολοφονία κρατουμένου στον Κορυδαλλό.

Όπως έγινε γνωστό τα ηγετικά στελέχη της συμμορίας είναι έγκλειστα.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της συμμορίας εμπλέκονται στις εξής ενέργειες:


  • στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, την 03-11-2014, έξω από την οικία του σε περιοχή της Αττικής,
  • στην ανθρωποκτονία ημεδαπού δικηγόρου, την 12-10-2017, εντός του δικηγορικού του γραφείου, στην Αθήνα Αττικής,
  • σε υπόθεση εκβίασης ημεδαπού δικηγόρου στην Αθήνα Αττικής, την 07 και 08-02-2019. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολές σε τρία μέλη της οργάνωσης εκτός φυλακών, να αποσπάσουν από το δικηγόρο 3.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης με απειλές για τη ζωή του. Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.
  • στην ανθρωποκτονία υπηκόου Αλβανίας στην Ε’ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, την 14-01-2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε ότι ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης τυγχάνουν ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί έχουν κατηγορηθεί δύο άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης,
  • σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, σε βάρος θαμώνων καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Πειραιά (Μικρολίμανο), την 22-11-2014, και
  • στην απόδραση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού δύο υπηκόων Αλβανίας, την 01-01-2019. Όπως προέκυψε, ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν και κατόπιν εντολών τους σε μη έγκλειστα μέλη της οργάνωσης, διευκόλυναν, τις συνθήκες απόκρυψης των αλλοδαπών που απέδρασαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία:

«Προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου υπηκόου Αλβανίας, την 27-01-2019, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο ημεδαπό πρόσωπο, επίσης έγκλειστο, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία,

διαπιστώθηκαν στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων (εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κ.λπ.), καθώς και λοιπές ενέργειες (διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης), προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης, ενώ

διακριβώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν – μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους».

Η δικογραφία σε βάρος τους περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους, με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη από την Ελληνική Αστυνομία κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για πληθώρα βαρύτατων αδικημάτων ρίχνει φως και στα σοβαρά συμβάντα που το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα στις φυλακές Κορυδαλλού και συγκεκριμένα στην απόδραση δύο Αλβανών κρατουμένων, τη δολοφονία ενός Αλβανού κρατουμένου από συγκρατουμένους του και, τέλος, τον θάνατο ενός ακόμα Αλβανού κρατουμένου.

»Φαίνεται, ειδικότερα, τα συμβάντα αυτά να συνδέονται μεταξύ τους καθώς διερευνώνται στο πλαίσιο οργανωμένης δράσης συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών και δεν συνιστούν σύμπτωμα δήθεν κατάρρευσης της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

»Η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει προεχόντως στην ασφάλεια των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές, στην ενίσχυση των δομών αλλά και στον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, με όρους κράτους δικαίου. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε συμμορία που δρούσε μέσα απ' τις φυλακές"

Επιτροπή Διαλόγου Ιεράς Συνόδου: Δεν μας δόθηκε το νομοσχέδιο όπως είχε συμφωνηθεί

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Διαλόγου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία κάνει λόγο για τις συναντήσεις αναφορικά με το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους και, μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί ότι δεν της δόθηκε το νομοσχέδιο όπως είχε συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «κατά τη συνάντηση της 12ης-2-2019 με τον εντιμότατο υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και τους γενικούς γραμματείς της κυβερνήσεως, του υπουργείου Παιδείας και των Θρησκευμάτων, μας εδόθη το υπό τον τίτλο "Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας'' δεκασέλιδο κείμενο και όχι το νομοσχέδιο, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η ορισθείσα κατ' απόφασιν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Ειδική Επιτροπή διά την μελέτην θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας», υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου και με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Παπαθωμά, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αιδεσιμολογιωτάτων Πρωτοπρεσβυτέρων π. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος απέστειλε σχετικό υπόμνημα, και π. Γεωργίου Σελλή, Προέδρου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, του Ελλογιμωτάτου κ. Βασιλείου Κονδύλη, Αναπληρωτού Καθηγητού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εντιμοτάτου κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου, Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνήλθε σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 σε συνεδρίαση.

Η Επιτροπή, μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα εξής:

1. Κατά τη συνάντηση της 12ης-2-2019 με τον Εντιμότατο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και τους Γενικούς Γραμματείς της Κυβερνήσεως, του Υπουργείου Παιδείας και των Θρησκευμάτων, μας εδόθη το υπό τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας» δεκασέλιδο κείμενο και όχι τό Νομοσχέδιο, όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί.

2. Η Επιτροπή μας έχει εξουσιοδοτηθεί από την Ιεραρχία προκειμένου: «α. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. β... και γ. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

3. Η Επιτροπή μας συνήλθε πέντε συνολικά φορές, τις δύο από αυτές σε κοινή συνεδρίαση με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, και εξεδόθησαν τα ως κάτωθι Δελτία Τύπου:

α. Στις 19.12.2018: «...Κατά την διάρκεια της Συνεδρίας, ετέθησαν και ενεκρίθησαν τα όρια και τα πλαίσια (κανονισμός εργασιών), σύμφωνα με τα οποία θα εργασθεί η Επιτροπή, που καθορίσθηκαν από την ομόφωνη Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 16ης Νοεμβρίου ε.έ., ήτοι:

1) αναμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με την από 16.11.2018 δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού,‘'...η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή...''. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του Σχεδίου Νόμου, αφού αυτό καταρτισθεί από την Κυβέρνηση και της υποβληθεί,

2) η Επιτροπή ασκεί μόνο συλλογικώς τα καθήκοντά της και εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο. Τα μέλη της Επιτροπής δεν συμμετέχουν, χωρίς εντολή της, σε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης επί του αντικειμένου της αρμοδιότητός της και

3) η Επιτροπή περιορίζεται, κατά το αντικείμενο της αποστολής της, μόνο στην επεξεργασία και εισήγησή της προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας επί του επικειμένου Σχεδίου Νόμου...».

β. Στίς10.1.2019: «Στη σημερινή (10-1-2019) συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής... ζήτησαν να παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας καί Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, Καθηγητής κ. Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο, το οποίο κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού θα κατατεθεί στην Επιτροπή μας, πράγμα που επιβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση επί του τελικού κειμένου.

Σημειώνεται ότι από την ‘'πρόθεση για συμφωνία'' η Επιτροπή μας θα συζητήσει την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τον αριθμό των οργανικών θέσεων των Κληρικών, αλλά και θα εμμείνει στο ισχύον καθεστώς της μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, για να τηρηθεί εξάπαντος η Απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018».

γ. Στις 12.2.2019: «Η Ειδική Επιτροπή... συναντήθηκε σήμερα (12-2-2019) στο Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Καθηγητή κ. Ακρίτα Καϊδατζή, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Καθηγητή κ. Ηλία Γεωργαντά καί τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή.

Κατά την συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, κατατέθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το Προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, το οποίο εφόσον συναφθεί, θα κυρωθεί με νόμο.

Το Προτεινόμενο Πλαίσιο Συμφωνίας θα μελετηθεί από τήν Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έχει λάβει με την Απόφαση της Σεπτής Ιεραρχίας κατά την συνεδρία Αυτής της 16ης Νοεμβρίου 2018.

Η Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου εργάζεται συλλογικά και περιορίζεται στην επεξεργασία των όσων είναι εξουσιοδοτημένη και θα εισηγηθεί τα δέοντα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία είναι και το μοναδικό όργανο, που μπορεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις της Εκκλησίας επ' αυτού του ζητήματος».

4. Μελέτησε ενδελεχώς το υπό τον τίτλο «Σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας» κείμενο, τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν γραπτώς και προφορικώς τις απόψεις τους, και επί του κειμένου η Επιτροπή θα διατυπώσει τις θέσεις της, στη συνάντηση που θα γίνει την Τρίτη 19-2-2019 στην Ιερά Σύνοδο με τον κύριο Υπουργό και τους συνεργάτες του.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Διαλόγου Ιεράς Συνόδου: Δεν μας δόθηκε το νομοσχέδιο όπως είχε συμφωνηθεί "

Σοβαρό πρόβλημα με τα ανεμόμετρα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, τα ανεμόμετρα του κύριου διαδρόμου 09-27 στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ανεμόμετρα, τα οποία ειδικά με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες στο νησί είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των πτήσεων, τέθηκαν εκτός λειτουργίας όταν χτυπήθηκαν από κεραυνό!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς η ένταση αλλά και η διεύθυνση του ανέμου δίνεται στα αεροπλάνα που προσεγγίζουν για προσγείωση τον αερολιμένα κατ΄εκτίμηση του μετεωρολόγου και όχι με τα αντίστοιχα όργανα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως νωρίς το απόγευμα παρατηρήθηκαν διαφορές στον άνεμο που δόθηκε ως ένδειξη στον πιλότο αεροσκάφους, από τον άνεμο που συνάντησε τελικά το αεροπλάνο κατά την προσγείωση του.

Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του αεροδρομίου προσπαθούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοβαρό πρόβλημα με τα ανεμόμετρα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου"

Κατεδαφίσεις 13 ετοιμόρροπων κτιρίων από τον Δήμο Αθηναίων

Στον προγραμματισμό 13 ετοιμόρροπων κτιρίων έχει προβεί ο Δήμος Αθηναίων, ενώ έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση δυο κτιρίων τα τελευταία χρόνια.

Την ενημέρωση αυτή έκανε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αποστολόπουλος. Ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων κ. Αποστολόπουλος ανέφερε πως επίκειται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον εργολάβο που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που έχει διεξαχθεί ενώ υπογράμμισε επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν ο δήμος Αθηναίων δεν είχε προβεί σε κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων.

Το θέμα των υπό κατάρρευση κτιρίων ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση δυο σπιτιών στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Ένα στο Γκάζι τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Φεβουαρίου και ένα στην Πνύκα δυο ημέρες αργότερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεδαφίσεις 13 ετοιμόρροπων κτιρίων από τον Δήμο Αθηναίων"

«Αγριεύει» ο καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ώρες αναμένεται να «αγριέψει» ακόμη περισσότερο από αύριο Παρασκευή ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κορυφαίο Έλληνα μετεωρολόγο, Δημήτρη Ζιακόπουλο, την Παρασκευή, μία ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από την Ουκρανία προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Σημειώνεται ότι στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το Σάββατο (16/2), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία σχεδόν παντού θα εξασθενήσουν. 

pasa14


kairos1

sav12


Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται σημαντικές αλλαγές. 

Την Κυριακή (17/2), μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικές χιονοπτώσεις (ορεινά Κρήτης). Οι B-BA άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Τέλος, τη Δευτέρα και την Τρίτη (18-19/2), θα επικρατήσουν σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Πέρα από την ηλιοφάνεια και τους ασθενείς ανέμους, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, φθάνοντας τους 18 βαθμούς.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αγριεύει» ο καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια"

Ποινική δίωξη για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής

Τα δάνεια, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρονται να χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς για δάνεια που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα Αττικής την περίοδο 2011-2015.

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση μετά από πόρισμα και μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είχε διαπιστώσει συστηματική χορήγηση των επίμαχων επισφαλών δανείων από την Τράπεζα Αττικής.

Τα δάνεια, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρονται να χορηγήθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Πολυκράτης.

Μετά την ολοκλήρωση της, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της απιστίας κατά συναυτουργία και κατά μόνας, άπαξ και κατ εξακολούθηση και για απλή συνεργεία στην απιστία σε βάρος των τότε μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων πέντε εταιριών που ωφελήθηκαν από τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι προκλήθηκε ζημία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε περιπτώσεις δανείων συνολικού ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο από το 2011 ως το 2015. Τα δάνεια αυτά εκτιμάται ότι χορηγήθηκαν στις εμπλεκόμενες εταιρίες, οι οποίες είχαν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο και με μηδενική ή μερική εξασφάλιση.

Δυο περιπτώσεις δανείων σε εταιρίες αρχειοθετήθηκαν καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν αποπληρώσει ολοσχερώς τα χρέη τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής"

Δίκη Λεμπιδάκη: Αυτές είναι οι ποινές για τους 12 κατηγορουμένους

Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους 12 κατηγορουμένους στη δίκη για την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη, η οποία ολοκληρώθηκε -μετά από μια δίμηνη διαδικασία- σήμερα Πέμπτη.
Άπαντες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, με τις ποινές να ξεκινούν από τα 11 έτη και να φτάνουν μέχρι τα 26 έτη και 4 μήνες.
Aξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στις εφέσεις δύο εκ των καταδικασθέντων. Πρόκειται για τον 9ο κατηγορούμενο (39 ετών) και τον 11ο κατηγορούμενο (41 ετών), οι οποίοι -με την εξέλιξη αυτή- θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Αμφότεροι, πάντως, θα πρέπει να εμφανίζονται δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.
Ελεύθεροι 2 μέχρι το Εφετείο
Οι «βαρύτερες» ποινές επιβλήθηκαν στους δύο 46χρονους Ρεθυμνιώτες (26 έτη και 4 μήνες στον 10ο κατηγορούμενο και 26 έτη στον αποκαλούμενο «Ευγένιο»), οι οποίοι φέρονται ως εκ των «εγκεφάλων» της υπόθεσης. «Βαρύς» έπεσε ο «πέλεκυς» και στον 45χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Ωστόσο, εκτιτέα ποινή κάθειρξης και για τους τρεις εν λόγω καταδικασθέντες, είναι τα 25 έτη. 
Επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό σε κανέναν εκ των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης, ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το πρωί, απόντος του Μιχάλη Λεμπιδάκη και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης.
Αναλυτικά οι ποινές:
  • Ο 1ος κατηγορούμενος, ο 44χρονος ιδιοκτήτης μάντρας καταδικάστηκε σεποινή κάθειρξης 20 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο 2ος κατηγορούμενος, ο 41χρονος από Θεσσαλονίκη, γνωστός με το προσωνύμιο "Σκοπιανός", καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο 3ος κατηγορούμενος, ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίαςκαταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών, με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή πολεμικού όπλου.
  • Ο 4ος κατηγορούμενος, ο 23χρονος Σφακιανός καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.
  • Ο 5ος κατηγορούμενος, ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης, γνωστός ως "παππούς", καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.
  • Ο 6ος κατηγορούμενος, ο 62χρονος μεσίτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο 7ος κατηγορούμενος, ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας και πρώην μέλος του ΣΑΟΡ, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.
  • Ο 8ος κατηγορούμενος, ο 40χρονος, γνωστός ως "φιλόσοφος" καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο 9ος κατηγορούμενος, ο 39χρονος κάτοικος Αθηνών καταδικάστηκε σεποινή κάθειρξης 11 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με απλή συνεργεία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ο 10ος κατηγορούμενος ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος Αθηνωνκαταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών και 4 μηνών με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για κατοχή πολεμικού όπλου.
  • Ο 11ος κατηγορούμενος, ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνεργεία σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
  • Ο 12ος κατηγορούμενος, ο 49χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 21 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Επισημαίνεται ότι και στους 12 καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.
Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά και την απόφαση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, προκειμένου να επιληφθεί της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν εμπλοκή άλλων ατόμων στην υπόθεση: Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.
neakriti
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Λεμπιδάκη: Αυτές είναι οι ποινές για τους 12 κατηγορουμένους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news