facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Επιδότηση για όσους έβαλαν λουκέτο λόγω κρίσης – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δεύτερη ευκαιρία για 5000 πρώην αυτοαπασχολούμενους για 12 συν 12 μήνες. Επωφελούνται ακόμη και όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ από προηγούμενη δραστηριότητα. Ποια είναι τα μέγιστα ποσά που μπορεί να διεκδικήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι Η επιδότηση αφορά ατομικούς επιχειρηματίες και νομικά πρόσωπα.

Σε εφαρμογή μπαίνει πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ που αφορά επιδότηση για επανέναρξη εργασιών. Σύμφωνα με το Έθνος το πρόγραμμα αυτό δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο την περίοδο της μεγάλης κρίσης και της ύφεσης.

Μέσω του προγράμματος επιχορηγούνται 5.000 πρώην αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά για 12 συν 12 μήνες, με ποσά για επιδότηση που ξεκινούν από 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και φτάνουν μέχρι και 36.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα με τρεις δικαιούχους. Μπορούν να ωφεληθούν ακόμη και όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ από προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Έθνος οι δικαιούχοι θα πρέπει:

-Να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012 και μέχρι έξι μήνες πριν από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στο ΦΕΚ).

-Να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας.

-Να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα στο 6μηνο από 5 Αυγούστου έως 5 Φεβρουαρίου.

-Να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 και εφεξής.

-Να έχουν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τουλάχιστον ένα έτος.

-Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από την διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

-Να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ και να είναι ενήμεροι 11 με τη ρύθμιση.

Στο πρόγραμμα όπως αναφέρει το Έθνος μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ ή συνεταιρισμού εργαζομένων. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες ενώ μετά τη λήξη οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις για άλλους τρεις μήνες.

Όσον αφορά τα ποσά αυτά είναι τα εξής: Έως 12.000€ για ατομικούς επιχειρηματίες και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51%. Έως 9.000€ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και έως 8.000€ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Το ποσά από την επιδότηση καταβάλλονται σε τρεις δόσεις και πριν τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επέκτασης του προγράμματος επιχορήγησης για ακόμη 12 μήνες.

Έθνος/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδότηση για όσους έβαλαν λουκέτο λόγω κρίσης – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι"

Σκόπια: Το υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Μετά την εκπλήρωση όλων των νομικών απαιτήσεων για την έναρξη της ισχύος της τελικής συμφωνίας και των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων και του συνταγματικού δικαίου, αναφέρει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερωθεί για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, που βάζει τέλος στις από δεκαετίες διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από αυτό, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καταλλήλως ενημερώνει:
Την Γραμματεία του ΟΗΕ, τα Κράτη-Μέλη, τις χώρες παρατηρητών του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν συμβεί, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι όλα αυτά αναμένεται να συμβούν τις επόμενες ημέρες.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Το υπουργείο Εξωτερικών αρχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία"

Καμμένος για Τσίπρα: Μπήκε στο σπίτι και απαλλοτρίωσε τα «παιδιά» μου

Νέα επίθεση εξαπολύει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατά των Φλαμπουράρη, Κοτζιά και Βούτση κατηγορώντας παράλληλα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι διέλυσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ακόμα, χαρακτηρίζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο ως περίεργες εμμονές

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο πρώην υπουργός Άμυνας υποστηρίζει πως υπήρξε σχέδιο κατάργησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα. «Απεδείχθη ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο το γνώριζε, αλλά ουσιαστικά ο ίδιος είχε φροντίσει να απαλλοτριώσει έναν ένα τους βουλευτές των ΑΝΕΛ με προσφορά ανταλλάγματα σε κυβερνητικές θέσεις. Μπήκε δηλαδή σε ξένο σπίτι, να πάρει τα παιδιά», λέει, ενώ ισχυρίζεται -εκ των υστέρων πάντα- πως το Μαξίμου «καθοδηγεί στοχευμένες επιθέσεις από φιλικά ΜΜΕ εναντίον πολιτικών αντιπάλων και του ίδιου προσωπικά».

«Εγώ του έμαθα τα πουράκια, αλλά τώρα το γύρισε στα Cohiba» σημειώνει δηκτικά.

Παράλληλα, προειδοποιεί για στοιχεία που γνωρίζει από τη θητεία του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Κατέχω μυστικά ως τέως υπουργός Άμυνας… Η κατάργηση της ΚΟ των ΑΝΕΛ με την οποία με απειλούν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη φύλαξή μου. Και τούτο, την ώρα που απειλούμαι πολλαπλώς. Κατέχω μυστικά ως τέως υπουργός Άμυνας».

Ο κ. Καμμένος, στην ίδια συνέντευξη, στάζει «φαρμάκι» και κατά των Νίκου Βούτση, Νίκου Κοτζιά.

Για τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι «έχει αποδείξει πως είναι ο χειρότερος πρόεδρος που έχει περάσει ποτέ». Τόνισε πως ο ίδιος του είχε πει: «Αυτό που κάνεις είναι άδικο. Εγώ για σένα (για τον γιο σου) απολογούμην τέσσερις ώρες στις ΗΠΑ» και τον κατηγόρησε για θεσμική εκτροπή.

Για τον Νίκο Κοτζιά προέβη σε βαρύτατες καταγγελίες, λέγοντας πως «άνοιξε στον Σόρος την πόρτα του υπουργείου Εξωτερικών», και πρόσθεσε: «Να με καλέσει ο εισαγγελέας να τα καταθέσω. Μπορώ να το αποδείξω».

Επίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βάλλει και κατά των πρώην βουλευτών του, υποστηρίζοντας πως «η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης ορκίζονταν ότι δεν θα ψηφίσουν ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κούικ γύριζε σε Αυστραλία και Αμερική και μίλαγε για το ιερό όνομα της Μακεδονίας και γονάτιζε στα μνημεία… «Τελικά από το τζετ λαγκ της εξουσίας, και όχι μόνο, μέθυσε» σημείωσε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος για Τσίπρα: Μπήκε στο σπίτι και απαλλοτρίωσε τα «παιδιά» μου"

Εκλεισαν την Ιονία Οδό αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έκλεισαν απόψε τον αυτοκινητόδρομο της Ιονίας Οδού, στο ύψος του 51ου χιλιομέτρου, στον κόμβο Μπάγιας.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό του δρόμου ελήφθη κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης και σύμφωνα με την Παναιτωλοακαρνανική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών - Μπλόκο Κεφαλοβρύσου-Αιτωλικού, και ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μέχρι τις 24:00.

Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεισαν την Ιονία Οδό αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας"

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση αφορά τις Ευρωεκλογές, ενώ περιλαμβάνει και τις αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο 4,1% διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Research.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιό κόμμα είναι πιό πιθανό να ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2 και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 8,1%, Κίνημα Αλλαγής με 5,5 και ΚΚΕ με 5%. Το ποσοστό του «Λευκού/Άκυρου – Δεν έχω αποφασίσει – Δεν θα ψήφιζα» είναι αθροιστικά 18,3%.

Οι συμμετέχοντας στη δημοσκόπηση καλούνται να αξιολογήσουν εάν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την έξοδο στις αγορές, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι ή χαμένοι οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Κατά την δημοσκόπηση -που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής- το 62% απαντά ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει «χαμένος ή μάλλον χαμένος», έναντι 33% που απαντά «κερδισμένος ή μάλλον κερδισμένος». Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 60 και 37%.

Δείτε την παρουσίαση των κυριότερων στοιχείων αποτελεσμάτων από τη δημοσκόπηση, όπως τα κατέγραψε το Open:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research για Ευρωεκλογές: Στο 4,1% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο, πιθανότατα από γρίπη

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ένας 33χρονος στη Ρόδο, πιθανότατα από γρίπη. Ο Ροδίτης μπήκε χθες στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό.

Ο 33χρονος, όπως αναφέρει η rodiaki.gr, είχε υψηλό πυρετό επί διήμερο και ρίγη. Οι συγγενείς του ανησύχησαν για την γενικότερη εικόνα που παρουσίαζε και αμέσως τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Παρά το γεγονός όμως, ο 33χρονος, κατέληξε σήμερα το πρω

Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 33χρονος ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και σε συνδυασμό με εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να του προκάλεσε επιπλοκές που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη, τη φετινή χρονιά, έφθανε τους 40 ενώ η ΠΟΕΔΗΝ χθες κατήγγειλε ότι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτου του ιού Η1Ν1.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο, πιθανότατα από γρίπη"

Βόρειο Αιγαίο: 31 πρόσφυγες στον εισαγγελέα για ζημιές στους χώρους φιλοξενίας τους

Συνολικά 31 ανήλικοι αλλοδαποί που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο και διαμένουν σε δομές φιλοξενίας σε νησιά του βορείου Αιγαίου οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα για ζημιές που προκάλεσαν στους χώρους φιλοξενίας τους.

Οι οκτώ συνελήφθησαν, από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, γιατί προκάλεσαν ζημιές σε δομή ανηλίκων όπου διέμεναν στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας. Με εντολή του Εισαγγελέα επέστρεψαν στον καταυλισμό της Μόριας.

Επίσης ένας 15χρονος που διέμενε σε δομή στη Χίο συνελήφθη και αυτός λόγω των φθορών που προκάλεσε στο χώρο της φιλοξενίας του.

Τέλος 22 αλλοδαποί ηλικίας 14 έως 18 ετών συνελήφθησαν γιατί διατάραξαν με τις ενέργειες τους τη λειτουργία υπηρεσίας, που στεγάζεται σε χώρο παραμονής αλλοδαπών στη Σάμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρειο Αιγαίο: 31 πρόσφυγες στον εισαγγελέα για ζημιές στους χώρους φιλοξενίας τους"

Σπείρα πλαστογραφούσε διαβατήρια – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα κέρδη της

Σπείρα που πλαστογραφούσε και εμπορευόταν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία προορίζονταν για παράνομη προώθηση μεταναστών, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Ειδικότερα, συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής και των Κάτω Πατησίων, δύο Σύροι και ένας Ιρακινός, ενώ αναζητείται ακόμα ένας αλλοδαπός συνεργός τους.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για πλαστογραφία πιστοποιητικών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ' εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, από την παράνομη δράση τους τα μέλη της σπείρας αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, που εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος, τη χώρα προέλευσης του εγγράφου και την ποσότητα κάθε παραγγελίας. Για κάθε διαβατήριο οι τιμές ήταν μεταξύ 800 και 1.200 ευρώ, για κάθε δελτίο ταυτότητας από 300 έως 500 ευρώ, ενώ για άδειες ικανότητας οδήγησης από 150 έως και 300 ευρώ η κάθε μία.
Το κύκλωμα ήταν σε θέση να εφοδιάζει τους πελάτες του με πλήρη γκάμα εγγράφων, όπως διαβατήριο, ταυτότητα, διπλώματα, ακόμα και κάρτες υγείας, τραπεζικές κάρτες και άλλα έγγραφα, έτσι ώστε οι χρήστες των εγγράφων αυτών να παρουσιάζουν νομιμοφανή εικόνα και να αυξάνουν τις πιθανότητες εξαπάτησης των αρμοδίων Αρχών.
Επειτα από έρευνες που διενεργήθηκαν σε τρεις οικίες και ένα όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 204 διαβατήρια, 123 δελτία ταυτότητας, 5 άδειες ικανότητας οδήγησης, 59 άδειες διαμονής/δελτία ασύλου, 49 προξενικές θεωρήσεις, 35 διαφάνειες διαφόρων ταξιδιωτικών εγγράφων, 2.000 έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κενών στοιχείων, 1.365 ευρώ και 36 δολάρια ΗΠΑ.
Οπως εξακριβώθηκε από την αστυνομία, 157 από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα, ανήκουν σε σειρά κλεμμένων εντύπων από διάφορες χώρες.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σπείρα πλαστογραφούσε διαβατήρια – Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα κέρδη της"

Διαδηλωτής των «κίτρινων γιλέκων» έχασε μέρος του χεριού του, δακρυγόνο έσκασε στο χέρι του

Για 13η συνεχόμενη εβδομάδα το Παρίσι ζει συγκεντρώσεις πορείες και ταραχές με πρωταγωνιστές τους διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων». Οι νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν και σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ το περιστατικό συνέβη γύρω στις 13:10 τοπική ώρα κοντά στο κτίριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις της τάξεις που περιφρουρούσαν το κτίριο της Βουλής, ο άνδρας έπιασε με το δεξί του χέρι ένα δακρυγόνο και προσπάθησε να το πετάξει πίσω στους αστυνομικούς, αλλά εκείνο έσκασε στο χέρι του.



Άλλοι διαδηλωτές έπεσαν αμέσως επάνω του ώστε να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες ωστόσο μέρος του χεριού του έπρεπε να ακρωτηριαστεί.

Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε 10 προσαγωγές για τα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα στην πόλη.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλωτής των «κίτρινων γιλέκων» έχασε μέρος του χεριού του, δακρυγόνο έσκασε στο χέρι του"

Στεγαστικό επίδομα: Αυτά είναι τα ποσά – Ποιοί το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν

Με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις να πλησιάζουν, στην κυβέρνηση... σπάνε τον κουμπαρά και μοιράζουν παροχές. "Πράσινο φως" για την εφαρμογή προνοιακού προγράμματος “άναψε” το υπουργείο Εργασίας για τη στέγη. Αφορά περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τα ποσά του στεγαστικού επιδόματος, ποιοί το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν.

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ “στρώνει” η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες! Ο λόγος για το νέο προνοιακό πρόγραμμα για τη στέγη, που υπογράφηκε από το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε επίδομα προς ενοικιαστές και δανειολήπτες, που -εφόσον υλοποιηθεί- αναμένεται να δώσει “ανάσα” σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Έρχεται σε δύο φάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι αναμένεται να φτάσουν συνολικά, το 1 εκατομμύριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, η διάθεση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος «επίδομα ενοικίου», εγκρίθηκε την Παρασκευή (8.2.2019).

Σκοπός, να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή του προγράμματος για τους ενοικιαστές. Σύντοµα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά και το σκέλος για το επίδομα της δόσης δανείου που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία.

Όσον αφορά στο επίδομα στέγασης για µισθωµένη κατοικία, το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με η σύνθεση του νοικοκυριού:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα υπολογίζεται σε 70 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε επιπλέον μέλος αναµένεται προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ ανά μήνα.

Στεγαστικό επίδομα: Μέριµνα για µονογονεϊκές

Στη µονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον µήνα.

Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ µηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δυνητικού δικαιούχου σε ηλεκτρονική πλατφόρµα µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το µισθωτήριο συµβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήµατος Τaxis της ΑΑ∆Ε.

Η τελική µορφή του προγράµµατος αναµένεται να “πατά” στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασµένο Ιούνιο.

Υπενθυµίζεται, άλλωστε, πως το επίδοµα στέγασης είναι ένα από τα λεγόµενα “αντίμετρα” του 2017, το οποίο θα υλοποιηθεί, όπως συµβαίνει και µε το επίδοµα παιδιού ήδη από το 2018, παρά την κατάργηση του µέτρου περικοπής των συντάξεων.

Τα εισοδηµατικά κριτήρια

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδοµα ενοικίου, αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, θα κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Τα µονοµελή νοικοκυριά πιθανότατα θα εντάσσονται εφόσον έχουν ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ.

Το εν λόγω εισοδηµατικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού.

Η κλιµάκωση των εισοδηµατικών κριτηρίων ακολουθεί το µοντέλο κλιµάκωσης των ποσών και δίνει έµφαση στο παιδί, ενώ ενσωµατώνει ρήτρες ειδικές προστασίας για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα.

Συνεπώς, για τις µονογονεϊκές οικογένειες αναµένεται να προβλεφθεί προσαύξηση 7.000 ευρώ του εισοδηµατικού ορίου για το πρώτο ανήλικο µέλος.

Ανάλογη µέριµνα θα υπάρξει και για τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας στην επιδότηση ενοικίου αναµένεται να µπουν στην περιοχή των 120.000 – 180.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για µονοµελές νοικοκυριό, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα µπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού και έως τα 180.000 ευρώ.

Στα κριτήρια αναµένεται να υπάρχουν και όρια καταθέσεων κ.λπ.

Πηγή: Εφημερίδα “Έθνος”

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στεγαστικό επίδομα: Αυτά είναι τα ποσά – Ποιοί το δικαιούνται και πότε θα το λάβουν"

Πρόεδρος ΣτΕ: Οι συχνές μεταβολές των φορολογικών ρυθμίσεων δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης

«Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους» επισήμανε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ενώ ο επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, αναφέρθηκε στην τραγική κτιριακή κατάσταση των Διοικητικών Δικαστηρίων και στις εκκρεμείς υποθέσεις που ανέρχονται σε 196.000 (υπάρχει μείωσης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη).

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Αγγελική Λαϊνιώτη επισήμανε το φαινόμενο της κοινωνικής και πολιτικής αδικίας, που οδηγεί σε ανεπιθύμητες και ακραίες κοινωνικές καταστάσεις, κάτι το οποίο οδηγεί με τη σειρά τους πολίτες σε ακραίες ομάδες, ενώ έντονες αναφορές έκανε και άσκησε κρητική στις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης_- Κωνσταντίνος Χαλκιάς, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, δικαστές, κ.λπ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σαρλής, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου, στην σύνταξη δύο νέων Κωδίκων (Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων), στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που ανακύπτουν στο χώρο της Δικαιοσύνης και επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των δικαστών για το καλός της Δικαιοσύνης.

Πρόεδρος ΣτΕ: Το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις αγκυλώσεις και στα προβλήματα τόσο από πλευράς νομοθέτη όσο και από πλευράς δικαστηρίων και δικαστών.

Κατ΄ αρχάς, επισήμανε ότι «το πρόβλημα της Δικαιοσύνης συνδέεται άρρηκτα με τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους» και συνέχισε: «όσοι νομίζουν ότι έχουν έτοιμες λύσεις αυταπατώνται και κινούνται στα όρια του λαϊκισμού». Οι λύσεις, προσέθεσε «χρειάζονται μελέτη, συνεργασία των φορέων και φυσικά σύμπραξη των δικαστών».

«Δεν πρέπει να εισάγονται ρυθμίσεις ερήμην των Ολομελειών των δικαστηρίων, ενώ οι δικαστικές Ενώσεις, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, πρέπει να λειτουργούν προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης, μακριά από συντεχνιακές λογικές», ανέφερε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και συνέχισε:

«Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αποτελεί εργαλείο του κράτους δικαίου και δεν προσφέρεται για πρωτοσέλιδα εφημερίδων, πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί στο θέμα αυτό. Να διακρίνουμε μεταξύ της συγγραφής ενός επιστημονικού άρθρου από νέο επιστήμονα και της δικαστικής απόφασης. Χρειάζεται πάνω απ΄ όλα υπεθυνότητα. ´´Αποφάσεις –βόμβες´´ που ανακοινώνονται από δικηγορικά γραφεία ή από τον Τύπο, πάνω σε θέματα που θίγουν ευάλωτα τμήματα πληθυσμού, πριν επιληφθεί το αρμόδιο δικαστήριο μόνο σύγζυση προκαλούν και αποτελούν εκδήλωση λαικισμού».

Σε άλλο σημείο η πρόεδρος του ΣτΕ, επισήμανε ότι «η προσφυγή στην Δικαιοσύνη είναι ένδειξη εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας, αλλά ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στην Διοικητική Δικαιοσύνη συνδέεται και με τις αστοχίες του νομοθέτη και τα αβελτηρία (σ.σ.: αυτός που δεν μπορεί να βελτιωθεί) της διοίκησης» και συνέχισε:

«Οι συχνές μεταβολές των φορολογικών ρυθμίσεων δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης, ούτε βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα. Η πολυπλοκότητα, η ασάφεια της φορολογικής νομοθεσίας καταδεικνύεται και από το γεγονός της έκδοσης μεγάλου αριθμού εγκυκλίων».

Σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα προστίθεται «η έλλειψη κωδικοποιήσεων σε πολλούς τομείς του Δημοσίου Δικαίου» κάτι που « επιτείνει την ανασφάλεια Δικαίου και δημιουργεί βασική αιτία δημιουργίας διαφορών», ενώ σε όλα αυτά συμβάλει τόσο «η κακή λειτουργία της διοίκησης, η οποία αποτελεί μηχανή παραγωγής διαφορών», όσο και η ευχέρεια που παρέχεται από το νομοθεσία και την επιεική τακτική των δικαστηρίων, «να ασκούνται προδήλως αβάσιμα ένδικα βοηθήματα και μέσα» κάτι που έχει ως αποτέλεσμα «να παρατείνεται αδικαιολογήτως με ενέργειες των διαδίκων η εκκρεμοδικία». Παράλληλα, συμβάλει στο κλίμα καθυστέρησης και «οι αδυναμίες στην οργάνωση των δικαστηρίων».

Όμως, πέρα από όλα αυτά, κατά την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, «ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ορθολογικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης έχει η δημιουργία νέου δικαστηριακού χάρτη», δηλαδή κάτι «που αποβλέπει στην οργάνωση απονομής της Δικαιοσύνης κατά τρόπο ορθολογικό, εντός των γεωγραφικών ορίων της επικράτειας και λαμβάνοντας υπόψη την διοικητική διαίρεση της χώρας, ώστε να εξυπηρετούνται τα άτομα και η κοινωνίας από την παροχή υπηρεσιών δικαιοδοτικού χαρακτήρα».

Ο επανασχεδιασμός της χωροταξίας στα Διοικητικά Δικαστήρια, κατά την πρόεδρο του ΣτΕ, «αποτελεί αντικείμενο δημόσια πολιτικής, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί στο πλαίσιο χάραξης ευρύτερης πολιτικής για την Δικαιοσύνη που περιλαμβάνει δέση τομεακών δημόσιων πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στην συνολική αναδιάρθρωσή της».

Επίτροπος τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων: Υπάρχει μείωση των εκκρεμών υποθέσεων

Ο επίτροπος Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις εκκρεμείς υποθέσεις, στην κτιριακή κατάσταση των Διοικητικών Δικαστηρίων, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ο Δημήτριος Κωστάκης ανέφερε ότι «οδικαστής οφείλει προσηλωμένος στο Σύνταγμα και τους νόμους και υπακούοντας στη φωνή της συνείδησής του να υπερασπίζεται ανυποχώρητα, μη φειδόμενος κόπου και θυσιών, τη δημοκρατία, το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος δικαίου» και συνέχισε:

«Με τις αποφάσεις του πρέπει να συμβάλλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, και ιδίως των πλέον αδύναμων από αυτούς οι οποίοι στερούνται εναλλακτικών επιλογών αποτελεσματικής διεκδίκησης της ικανοποίησης των δικαιωμάτων τους, προς τους θεσμούς της Πολιτείας και το κράτος δικαίου. Για να εμπεδωθεί δε η εμπιστοσύνη αυτή απαιτείται, εκτός από την ανεξαρτησία του δικαστή, η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι ποιοτική, έγκαιρη και αποτελεσματική».

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις επισήμανε ότι «οι εκκρεμείς υποθέσεις στα 9 Διοικητικά Εφετεία και τα 30 Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας ανέρχονταν στις 31-12-2018 σε 196.000, έναντι 235.000 στις 31-12-2017, 281.000 στις 31-12-2016, 357.000 στις 31-12-2014 και 444.000 στις 31-12-2012.

Παρατηρείται, κατά συνέπεια, μία πολύ μεγάλη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων κατά την τελευταία εξαετία. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στην εντατική προσπάθεια της μεγάλης πλειοψηφίας των διοικητικών δικαστών και των υπαλλήλων της γραμματείας των διοικητικών δικαστηρίων, στην αύξηση κατά 40 των οργανικών θέσεων των διοικητικών δικαστών κατά τα έτη 2016 και 2017 και σε νομοθετικές κ.λπ. ρυθμίσεις».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και στην τραγική κατάσταση στέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων και ειδικά αυτών του Πειραιά.

Συγκεκριμένα ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αν εξαιρέσουμε ορισμένα διοικητικά δικαστήρια (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Σύρου, Μυτιλήνης, Χαλκίδας, Ρόδου, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Βόλου) τα οποία στεγάζονται σε κτίρια αντάξια της αποστολής τους, αρκετά από τα υπόλοιπα στεγάζονται σε διαμερίσματα / γραφεία πολυκατοικιών.

Η πλειονότητα των τελευταίων αυτών δικαστηρίων στερείται ακροατηρίου και οι δικογραφίες μεταφέρονται, κατά τις δικασίμους, στα κτίρια όπου στεγάζονται τα πολιτικά δικαστήρια και επιστρέφουν, στη συνέχεια, από αυτά, με όλους τους κινδύνους για την ασφάλεια του περιεχομένου τους.

Ειδικώς, όσον αφορά τα Διοικητικά Δικαστήρια του Πειραιά (Εφετείο και Πρωτοδικείο) αυτά στεγάζονται σε γραφεία πολυκατοικιών παλαιάς κατασκευής, παντελώς ακατάλληλα για την στέγαση δικαστικών υπηρεσιών».

Πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών: Η άνοδος εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών προκαλεί ανησυχίες

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Αγγελική Λαϊνιώτη, κινήθηκε έξω από τις έως τώρα καθιερωμένες γραμμές ανάλογων ομιλιών σε γενικές συνελεύσεις δικαστικών Ενώσεων.

Η Αγγελική Λαϊνιώτη αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κοινωνικής και πολιτικής αδικίας, που οδηγεί σε ανεπιθύμητες και ακραίες κοινωνικές καταστάσεις, ενώ οδηγεί τους πολίτες σε ακραίες ομάδες. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε κοινωνικές ανισότητες οι οποίες ωφελούν τελικά τις λιγότερο προνομιούχες ομάδες της κοινωνίας.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης έκανε εκτενή αναφορά σε κείμενα γνωστών φιλοσόφων και καθηγητών Πανεπιστημίων, όπως είναι ο Αμερικανός John Rawls, ο Γερμανός Jurgen Habermas, ο Ινδός Amartya Sen, κ.λπ.

Εύσχημα, η Αγγελική Λαϊνιώτη μεταφέροντας αποσπάσματα από φιλοσόφους, επιχείρησε να περάσει στους συναδέλφους τις αγωνίες της για το μέλλον και την συμμετοχή της Δικαιοσύνης στα κοινά, την ανησυχία για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο των πολιτών, τις ανισότητες, την φτώχεια, το κοινωνικό κράτος, την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την κορυφαία συμμετοχή που οφείλει να έχει σε όλα αυτά τα διαδραματιζόμενα η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της.

Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφέρει ότι «η άνοδος της δύναμης εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών και μάλιστα σε χώρες προοδευτικές και δημοκρατικές προκαλεί ανησυχίες».

Δεν έμεινε έξω από τα βέλη της Αγγελικής Λαϊνιώτη, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι «η αποτυχία της εμπέδωσης από τους πολίτες της πεποίθησης ότι η ΕΕ υπάρχει κυρίως για την προστασία, την ανάπτυξη και την ευημερία τους θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αποτυχία και τη διάλυσή της».

Ευρωπαϊκή Ένωση και υποχώρηση κοινωνικού κράτους

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε:

«Σήμερα, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, παρατηρείται στην Ευρώπη σαφής υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η ενδυνάμωσή του είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, λόγω του ότι ο κυριότερος αποδέκτης των οικονομικών κραδασμών είναι οι αδύναμες μερίδες του πληθυσμού.

Η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί προεχόντως για τους λαούς της και να στοχεύει στην ευημερία και την πρόοδο αυτών και όχι μόνο στην προστασία της μεγάλης επιχειρηματικότητας και της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών, παραγόντων ασφαλώς αναγκαίων αλλά όχι αποκλειστικών για την ευημερία των πολιτών.

Κάθε θεσμός του κράτους δικαίου πραγματώνεται και τελικώς επιτυγχάνει ή αποτυγχάνει στο βαθμό της μείζονος ή ελάσσονος προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Από την άλλη μεριά, η αποτυχία της εμπέδωσης από τους πολίτες της πεποίθησης ότι η ΕΕ υπάρχει κυρίως για την προστασία, την ανάπτυξη και την ευημερία τους θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αποτυχία και τη διάλυσή της.

Η κοινωνική ειρήνη, η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, της τρίτης ηλικίας, η καταπολέμηση της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ευημερίας, ως αποτέλεσμα της αρμονικής συνεργασίας των πολιτικών και οικονομικών θεσμών σε ένα υγιές κράτος δικαίου, απαλλαγμένο γραφειοκρατίας, διαφθοράς και διαπλοκής».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αναφορικά με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αγγελικής Λαϊνιώτη επισήμανε:

«Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να προβληματιστούν από την ενδυνάμωση ευρωσκεπτικιστικών αντιλήψεων και πρακτικών εσωστρέφειας σε χώρες που εμφορούνταν για δεκαετίες από δημοκρατικές αξίες και ιδεώδη, γιατί η ενδυνάμωση τέτοιων αντιλήψεων έχει δράση αργή μεν, αλλά διαβρωτική της ενότητας των κρατών μελών.

Η άνοδος της δύναμης εθνικιστικών πολιτικών σχηματισμών και μάλιστα σε χώρες προοδευτικές και δημοκρατικές προκαλεί ανησυχίες. Και μην ξεχνάμε ότι πίσω από την άνοδο στην εξουσία των σχηματισμών αυτών είναι η ψήφος των πολιτών.

Η στροφή αυτή των πολιτών κρύβει ή μάλλον φανερώνει κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Θα αποτελεί σφάλμα η απόδοση του φαινομένου μόνο στη «λαϊκίστικη ρητορική».

Κατά τη γνώμη μας, η στροφή αυτή οφείλεται κυρίως σε συσσωρευμένο θυμό από τις δυσμενείς συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά τους οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η εργασιακή ανασφάλεια, η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η εισαγόμενη εγκληματικότητα και γενικότερα η αίσθηση μεγάλης μερίδας των ευρωπαίων πολιτών ότι ολισθαίνουν προς τη φτώχεια και τη μιζέρια, επειδή οι προτεραιότητες επικεντρώνονται αλλού.

Η μεγαλύτερη, λοιπόν, πρόκληση σήμερα για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετήσουν τις πολιτικές εκείνες που απαιτούνται για την επανόρθωση των κατάφωρων αδικιών, ώστε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και να καταστούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έστω κατά τι λιγότερο άδικες ή -για να το πούμε πιο αισιόδοξα- έστω κατά τι περισσότερο δίκαιες».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος ΣτΕ: Οι συχνές μεταβολές των φορολογικών ρυθμίσεων δεν διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης"

Νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα- «Παρανόηση», λέει το Υπ. Δικαιοσύνης

Άλλη μία άδεια ενέκρινε το Συμβούλιο των φυλακών στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τώρα ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για εγκλήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, λάμβανε άδειες 4 ημερών συν δύο ημέρες ακόμη ως οδοιπορικά. Επειδή όμως, λόγω των έργων του Μαλιακού μειώθηκε κατά 17 χιλιόμετρα η απόσταση μεταξύ της αγροτικής φυλακής του Βόλου όπου κρατείται και του Βαρνάβα που βρίσκεται η κατοικία του, συνεπώς δεν υπερβαίνει τα 300 χλμ. που αποτελούν προϋπόθεση για να δοθούν οδοιπορικά, οι μέρες που του χορηγήθηκαν αυξήθηκαν. Τούτη τη φορά, το Συμβούλιο του ενέκρινε εξαήμερη άδεια.

Φούρναρης…

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη κρατείται από τον περασμένο Αύγουστο στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Καθώς όλοι οι κρατούμενοι της συγκεκριμένης φυλακής είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν διάφορες εργασίες όπως το μάζεμα λαχανικών, φρούτων, ελιών, η παραγωγή αρτοσκευασμάτων ή η ενασχόληση με την κτηνοτροφία, έτσι και αυτός πρέπει να εργάζεται.

Αρχικώς του «έτυχαν» οι κήποι. Λόγω και της εποχής, μόλις έγινε η μεταγωγή του εκεί, του ανατέθηκε να μαζεύει τις ντομάτες και στη συνέχεια να της τοποθετεί σε καφάσια. Έκτοτε, έχει ασχοληθεί με διάφορα. Αυτό το διάστημα, λένε οι πληροφορίες, δουλεύει στον φούρνο του Σωφρονιστικού Καταστήματος ενώ η διαβίωσή του εκεί σε τίποτα δεν θυμίζει πλέον το διάστημα που βρισκόταν στις φυλακές του Κορυδαλλού. Διαμένει σε δικό του σπιτάκι και δεν έχει κανέναν περιορισμό στην μετακίνησή του μέσα στη φυλακή. Οι μοναχικοί προαυλισμοί για συγκεκριμένες ώρες σε έναν ολίγων τετραγωνικών μέτρων χώρο αποτελούν για αυτόν μια κακή μακρινή ανάμνηση….

Παρανόηση

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης (χωρίς να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση) διευκρίνιζαν ότι δεν χορηγήθηκε νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, και οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό που είδαν το φως της δημοσιότητας, βασίζονται σε παρανόηση σχετικά με την επιμέτρηση των οδοιπορικών και του υπολογισμού της άδειας των κρατουμένων. Οι ιδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι δεν μπορούν να ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για άδεια που θα ξεκινήσει στις 28-2-2019.

dikastiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα- «Παρανόηση», λέει το Υπ. Δικαιοσύνης"

Κατώτατος Μισθός: Προσπέρασε την Πορτογαλία η Ελλάδα

Κάτω από την Ισπανία, πάνω όμως από την Πορτογαλία περνά η χώρα μας με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

O κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ακόμα και πριν την αύξηση που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου, βρίσκεται στην 2η κατηγορία χωρών, μαζί με τον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, και σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από αυτούς των Βαλτικών χωρών και του πρώην Ανατολικού μπλοκ.

Οι μισθοί υπολογίζονται σε 12μηνη βάση και ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας πριν αυξηθεί, ήταν 683,76 ευρώ. Ο αντίστοιχος μισθός στην Λιθουανία, που κατατάσσεται στην πρώτη θέση της 3ης κατηγορίας, διαμορφώνεται στα 555 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία που ανήκει στην ίδια ομάδα κρατών - μελών με την χώρα μας, έχει διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ, ότι εάν υπολογίσουμε τον νέο κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, σε 12μηνη βάση, αυτός θα ανέλθει σε 758,3 ευρώ, και θα ξεπεράσει αυτόν της Πορτογαλίας. Θα παραμείνει βέβαια στην δεύτερη ομάδα χωρών, κάτω από την Σλοβενία (887 ευρώ) και την Ισπανία (1.050 ευρώ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Eurostat, από την 1η Ιανουαρίου 2019, 22 από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν ελάχιστους εθνικούς μισθούς. Δεν έχουν μόνο οι Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία.

Τα 22 κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν εθνικούς κατώτατους μισθούς μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες ομάδες:

Οι μηνιαίοι ελάχιστοι μισθοί είναι γενικά χαμηλότεροι από 600 ευρώ ανατολικά και πάνω από 1.400 ευρώ βορειοδυτικά της ΕΕ, σηματοδοτώντας τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γηραιάς ηπείρου.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Βουλγαρία είχε τον χαμηλότερο ακαθάριστο, ελάχιστο μισθό σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς ανέρχεται σε 286 ευρώ. Εννέα κράτη μέλη, τα οποία όλα βρίσκονται επίσης στα ανατολικά της ΕΕ, έχουν ελάχιστο μισθό μεταξύ 400-600 ευρώ ανά μήνα. Αυτά είναι η Λετονία (430 ευρώ), η Ρουμανία (446 ευρώ), η Ουγγαρία (464 ευρώ), η Κροατία (506 ευρώ ), η Τσεχία (519 ευρώ), η Σλοβακία (520 ευρώ), η Πολωνία (523 ευρώ), η Εσθονία (540 ευρώ) και η Λιθουανία (555 ευρώ).

Σε άλλα πέντε κράτη μέλη, που βρίσκονται στο Νότο της ΕΕ, οι ελάχιστοι μισθοί κυμαίνονταν μεταξύ 650 ευρώ και λίγο πάνω από 1.000 ευρώ ανά μήνα. Πριν από την αύξηση, η Ελλάδα με 684 ευρώ το μήνα (για 12 μήνες) ήταν τελευταία στην δεύτερη αυτή ομάδα, και ακολουθούσαν οι Πορτογαλία (700 ευρώ), Μάλτα (762 ευρώ), Σλοβενία 887) και στην Ισπανία (1.050 ευρώ). Με την αύξηση της 1ης Φεβρουαρίου, η χώρα μας παραμένει στην δεύτερη ομάδα των χωρών του νότου, περνάει, όμως, πάνω από την Πορτογαλία και την Μάλτα.

Στα υπόλοιπα επτά κράτη μέλη, όλα Δυτικά και Βόρεια της ΕΕ, οι ελάχιστοι μισθοί υπερέβαιναν τον Ιανουάριο του 2019 τα 1.450 ευρώ το μήνα: το Ηνωμένο Βασίλειο (1.453 ευρώ), η Γαλλία (1.521 ευρώ), η Γερμανία (1.557 ευρώ) , Βέλγιο (1.594 ευρώ), Ολλανδία (1.616 ευρώ), Ιρλανδία (1.656 ευρώ) και Λουξεμβούργο (2.071 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι όταν η σύγκριση γίνει με όρους αγοραστικής δύναμης, το χάσμα που χωρίζει τα κράτη μέλη παραμένει, περιορίζεται όμως σημαντικά. Συγκεκριμένα, ενώ με όρους ευρώ, στα 22 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός στην ΕΕ ήταν μεγαλύτερος κατά 7 φορές από τον χαμηλότερο, με όρους αγοραστικής δύναμης ο υψηλότερος ελάχιστος μισθός ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον χαμηλότερο.

Συγκεκριμένα, οι ελάχιστοι μισθοί στα κράτη μέλη με χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι σχετικά υψηλότεροι όταν εκφράζονται με όρους αγοραστικής δύναμης (PPS) και είναι σχετικά χαμηλότεροι στα κράτη μέλη με υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εξαλείφοντας τις διαφορές τιμών, οι ελάχιστοι μισθοί κυμαίνονταν από 557 μονάδες αγοραστικής δύναμης το μήνα στη Βουλγαρία σε 1.646 μονάδες στο Λουξεμβούργο.

Και πάλι, στην Ομάδα 1, οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από τις 800 μονάδες τον Ιανουάριο του 2019. Τα κράτη μέλη της ΕΕ αυτής της ομάδας περιλάμβαναν: τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 577 μονάδες στη Βουλγαρία έως 765 στην Ουγγαρία.

Στην Ομάδα 2, όπου οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί ήταν τουλάχιστον 800 μονάδες αλλά χαμηλότεροι από 1 000, τον περασμένο μήνα. Στην ομάδα αυτή υπήρχαν επτά κράτη μέλη της ΕΕ, συγκεκριμένα: Ελλάδα, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Μάλτα, Ισπανία και Πολωνία. Οι εθνικοί ελάχιστοι μισθοί τους κυμαίνονταν από 800 μονάδες στην Ελλάδα έως 933 μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ισπανία και την Πολωνία.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατος Μισθός: Προσπέρασε την Πορτογαλία η Ελλάδα"

Κατέρρευσε γέφυρα στον Φενεό Κορινθίας (video - φωτο)

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από την κατάρρευση τμήματος γεφύρας, στο Φενεό.
 Μεγάλες καταστροφές απο τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην ορεινη κορινθια. Έπεσε η γέφυρα στον ολβιο ποταμό που συνδέει την ανατολική με τη δυτική πλευρά (απο Μεσινο προς Αρχαία Φενεο-Λιμνη Δοξα) κ ο φενεος εχει κοπει στα δύο. Γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Στο σημείο βρίσκονται ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης. o αντιπεριφερειάρχης  Πελοποννήσου Αγγελος  Παπαγγελόπουλος ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Λέγκας o υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων  Δημήτρης Παπαγεωργίου Σικυωνίων και ο  υποψήφιος Δήμαρχος Σικυωνίων Μάρκος Λέγγας
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο αποκλειστικά στο korinthostv.gr:



 













korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατέρρευσε γέφυρα στον Φενεό Κορινθίας (video - φωτο)"

Λάρισα: Στην κυκλοφορία δόθηκε η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών

Στην κυκλοφορία δόθηκε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών και στα δύο ρεύματα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μεσημέρι η εθνική οδός είχε αποκλειστεί στις σήραγγες των Τεμπών από αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας που πραγματοποίησαν κινητοποίηση.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός στο κόμβο της Νίκαιας, καθώς στο σημείο παραμένει το αγροτικό μπλόκο από Θεσσαλούς αγρότες. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Στην κυκλοφορία δόθηκε η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών"

Πώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «βλέπουν» μέχρι... Πίνδο - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ελέγχουμε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο»

Καθελκύστηκε μέσα σε τουρκικούς πανηγυρισμούς, το πρώτο εγχώριο κατασκοπευτικό πλοίο συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας (Sigint/Elint) με την ονομασία "Ορίζοντας" TCG "Ufuk" (A-591) που κατασκευάστηκε από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας καλύπτοντας έτσι τα κενά που είχε η Αγκυρα στον τομέα αυτό.

Η ύπαρξη αυτού του μυστηριώδους πλοίου έγινε αντιληπτή πριν από μερικούς μήνες. Kαι αυτό το πλοίο συλλογής πληροφοριών αποτελεί μέρος του περιβόητου προγράμματος "Μακρινός Ορίζων" (UZUN UFUK) το οποίο σκοπό έχει τον έλεγχο και διχοτόμηση του Αιγαίου!

Πιο αναλυτικά, ο Ρ.Τ.Ερντογάν τόνισε ότι το πλοίο αυτό αποτελεί "τα αυτιά και τα μάτια μας" και "το οποίο χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο".


"H γεωγραφική θέση της χώρας μας δεν επιβάλλει να είμαστε ισχυροί μόνο στην οικονομία, στο εμπόριο, στη βιομηχανία αλλά πρέπει να είμαστε και σε επίπεδο πληροφοριών.

Ολα τα ηλεκτρονικά συστήμα του πλοίου κατασκευάστηκαν από την Aselsan.

Το πλοίο αυτό θα μπορεί να ανιχνεύει απειλές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες καιρού και θάλασσας. Θα διαθέτει αυτονομία 45 ημερών και μπορεί να φιλοξενήσει ένα ελικόπτερο 10 τόνων S-70B SEAHAWK. Το πλοίο έχει μήκος 94,5 μέτρα και βασίζεται σχεδιαστικά στην κλάση κορβετών του τουρκικού Ναυτικού "Ada".

Καλύπτει τα κενά που είχαμε στον τομέα της "αποτρεπτικής πληροφόρησης".

Η ανάγκη έγινε πιο επιτακτική και κρίσιμη εξαιτίας των απειλών αλλά και των εξελίξεων στην ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Συρία», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα ναυπηγεία της Τούζλα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

«Ο ναυπηγικός τομέας μας έχει καταγράψει αξιοθαύμαστη πρόοδο τα τελευταία 16 χρόνια. Την επόμενη περίοδο θα ανεβάσουμε τον πήχη της επιτυχίας ακόμη πιο ψηλά. Ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους του έργου μας τα πλοία κλάσης"MİLGEM" (Εθνικά Πλοία) υλοποιήθηκε. Είναι το πρώτο πλοίο συλλογής πληροφοριών της χώρας μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία με την εθνική ασφάλεια που έχει αναπτύξει αυτή την περίοδο έχει γκρεμίσει τις ελπίδες κάποιων.

Έχουμε αυξήσει τον αριθμό UAV και SİHA (μη επανδρωμένα αεροχήματα) και παρέχουν ασύμμετρη ισχύ στις μονάδες ασφαλείας μας για την παρακολούθηση και την εξουδετέρωση τρομοκρατών. Έχουμε κάνει τις μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών μας πολύ ισχυρές, ενισχύοντάς τες τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνολογική υποδομή.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε από την εξωτερική εξάρτηση που είχε σε όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό. Στα χέρια των δολοφόνων στη βόρεια Συρία που προβαίνουν σε εθνικές εκκαθαρίσεις υπάρχουν πύραυλοι, βόμβες και πυρομαχικά συμμάχων μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό πρόγραμμα "UZUN UFUK"

Ποιο είναι το τουρκικό πρόγραμμα "UZUN UFUK", ελληνιστί «Μακρινός Ορίζων» ή πιο αυστηρά, «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτικής Επιτηρήσεως» (IMSS);

«Η Σύμβαση UNCLOS των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας αποδίδει στα παραθαλάσσια κράτη κυριαρχικά δικαιώματα σε εύρος 200 ναυτικά μίλια, γνωστό ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη [ΑΟΖ]. Εις ανταπόδοση θα πρέπει τα κράτη αυτά να εξασφαλίσουν διοίκηση, έννομη τάξη και προστασία του περιβάλλοντος εντός αυτού του νέου συνόρου, κατά πολύ εκτενέστερου των έως τώρα χωρικών τους υδάτων των 12 ναυτικών μιλίων.

»Τι είδους αισθητήρες μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτήρηση του νέου αυτού συνόρου; »Τα συμβατικά μικροκυματικά ραντάρ ξηράς έχουν τον περιορισμό της κάλυψης στα όρια της ΓΟΕ (Γραμμής Οπτικής Επαφής, LOS). Ακόμη και με εγκατάσταση σε υψηλό ιστό, η μέγιστη εμβέλειά τους δεν υπερβαίνει τα 50-60 χλμ.

Η ΑΟΖ θα μπορούσε να καλυφθεί από κάποια αερομεταφερόμενα ραντάρ, αυτά όμως εξασφαλίζουν μια στιγμιαία εικόνα στην έκταση της ΑΟΖ. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ιονοσφαιρικά HF (βραχέα κύματα) ραντάρ, αυτά όμως απαιτούν πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, είναι δαπανηρά και έχουν περιορισμένη ικανότητα ανίχνευσης στόχων επιφανείας.

Οι δορυφόροι δεν έχουν τη διακριτική ικανότητα χώρου ούτε χρόνου για την αναγκαία συνεχή επιτήρηση. Η καταλληλότερη λύση, που έχει αναπτυχθεί από τη Raytheon Systems Canada Ltd σε συνεργασία με το Καναδικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είναι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Θαλάσσιας Επιτήρησης (IMSS).

Η αποτελεσματική επιτήρηση που εξασφαλίζει το σύστημα αυτό απαιτεί την ολοκλήρωση και συνέργεια ενός αριθμού συμπληρωματικών αισθητήρων.

Ο πρωτεύων αισθητήρας δεν είναι άλλος από ένα δίκτυο ραντάρ Βραχέων Κυμάτων Επιφανείας (HFSWR) μεγάλης εμβέλειας, ικανό να ανιχνεύει στόχους επιφανείας, όπως και εναερίους στόχους σε απόσταση πέραν των 200 ν.μ.

Τα δεδομένα των ραντάρ εμπλουτίζονται από ταυτοποίηση στόχων μέσω ADS (Automatic Dependant Surveillance, ταυτοποίηση μέσω transponders, π.χ. AIS ή IFF), όπως και από πληροφορίες συλλεγόμενες από περιπολικά σκάφη, επικοινωνίες, υποχρεωτικές διαδικασίες αναφορών για τα πλοία κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές συσχετίζονται με τα ίχνη των ραντάρ, ώστε να παρουσιάζεται μια εικόνα της επικρατούσας κατάστασης πραγματικού χρόνου εντός της ΑΟΖ...».

Κατά την προδιαγραφή της SSM, του υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας παρόλο που το σύστημα θα απαρτίζεται από πληθώρα διαφορετικών αισθητήρων, θα λειτουργεί ως ένα ενιαίο σύστημα.

Τα βασικά του υποσυστήματα είναι τα εξής:

1. Δίκτυο ραντάρ παράκτιου επιτήρησης

2. Συστήματα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM) στις ζώνες συχνοτήτων ραντάρ

3. Συστήματα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης (ESM) στις ζώνες συχνοτήτων επικοινωνιών (LF, HF, VHF,UHF)

4. Σύστημα διαχείρισης δεδομένων τακτικής κατάστασης (Tactical Data Handling System)

5. Δίκτυο και εξοπλισμός επικοινωνιών (TDHS).

Ας δούμε πώς παρουσιάζεται το UZUN UFUK από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΙΑ»:

«Η Τουρκία ξεκινά ένα σχέδιο επίβλεψης του Αιγαίου...Η Τουρκία θα βελτιώσει διά του προγράμματος αυτού τις δυνατότητες επιτηρήσεως των νήσων που ανήκουν στην Ελλάδα, πλησίον των Τουρκικών ακτών».

Ή και από το έγκυρο «US Naval Institute Guide to World Weapon Systems» της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (US Naval Institute):

«Το Πρόγραμμα Μακρινός Ορίζων είναι ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτικής Επιτήρησης για το Αιγαίο. Επιδιώκεται η απόκτηση σαφούς επίγνωσης της τακτικής κατάστασης στη θάλασσα, ώστε να σχεδιάζονται αναλόγως οι ναυτικές επιχειρήσεις στα ύδατα που περιβάλλουν την Τουρκία. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και ραντάρ επιφανείας βραχέων κυμάτων με τα τελευταία να αναπτύσσονται κατά πληροφορίες στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αποφάσισαν τη χρήση των ραντάρ επιφανείας βραχέων κυμάτων, διότι καμιά άλλη τεχνολογία δεν θα τους επέτρεπε να «δουν» πίσω από τα ελληνικά νησιά.

Τον Ιούλιο του 2003 η SSM υπέγραψε συμβόλαιο 53 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ με την ολλανδική THALES Nederland και την τουρκική AYESAS για την προμήθεια του Ολοκληρωμένου Συστήματος Ναυτικής Επιτηρήσεως (IMSS), που αποτελεί τμήμα του «Μακρινού Ορίζοντος».

Το συμβόλαιο κάλυπτε την προμήθεια τριών σταθμών ραντάρ-ESM, τριών παράκτιων σταθμών ραντάρ (SW HF, Βραχέων κυμάτων επιφανείας), υποσυστήματος επικοινωνιών και ολοκλήρωση των παραπάνω.

Εκτός από τους έξι σταθμούς αισθητήρων περιλαμβάνει δυο θέσεις ανταλλαγής δεδομένων τακτικής καταστάσεως, δυο σταθμούς διοίκησης με τα ανάλογα τακτικά συστήματα διεπαφής (interface), ένα Κέντρο Σύντηξης Δεδομένων (Data Fusion Center) και τη διασύνδεση με το εθνικό σύστημα επικοινωνιών...».

Ασφαλώς, όσο και αν η «καυτή ανάσα» των τουρκικών βραχέων κυμάτων φθάνει ως τα νησιά το UZUN UFUK, δεν είναι μόνον αυτοί οι αισθητήρες.

Είναι τα πλοία επιφανείας, τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής, που αφενός συμπληρώνουν τη γκάμα αισθητήρων του UZUN UFUK (ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σύστημα, που όπως θα πρέπει να έχει γίνει αντιληπτό δεν αποτελείται από... σκόρπια ραντάρ και παρατηρητήρια, αλλά από ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΥΣ αισθητήρες σε ξηρά, αέρα και θάλασσα), και αφετέρου αποτελούν τον βραχίονα προβολής ναυτικής ισχύος και επέμβασης που απαιτείται από την τουρκική ηγεμονική πολιτική.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε και σε έναν νέο πολλαπλασιαστή ισχύος της Τουρκίας που ασφαλώς θα τύχει της πρέπουσας θέσης στο πλέγμα αισθητήρων του UZUN UFUK: το πρόγραμμα δορυφόρου τηλεπισκόπησης-επιτήρησης GOKTURK-1.

Η Β΄ Φάση του UZUN UFUK περιελάμβανε την ανάπτυξη της «σουίτας» ηλεκτρονικών για τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας MELTEM II, που εξοπλίζουν 9 CN-235 του TDK και 3 ομοιότυπα αεροσκάφη της Ακτοφυλακής.

Η φάση αυτή, κατόπιν συμφωνίας της SSM με τη γαλλική THALES τον Απρίλιο του 2008, προβλέπει την εγκατάσταση και ολοκλήρωση του συστήματος αποστολής περιπολίας-ναυτικής επιτήρησης AMASCOS στα ανωτέρω αεροσκάφη.

Επίσης, «τρέχει» το πρόγραμμα MELTEM III που, κατόπιν συμφωνίας ΤΑΙ-Alenia, αφορά τη μετατροπή 10 αεροσκαφών ATR 72-500 σε αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW).

Στη θάλασσα, 12 κορβέτες MILGem, σχεδίασης της ArMerKom (Διεύθυνση Έρευνας & Τεχνολογίας της TDK) θα εκσυγχρονίσουν τις δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) και γενικής περιπολίας, ενώ η Ακτοφυλακή θα αποκτήσει σκάφος περιπολίας-έρευνας & διάσωσης ανοικτής θαλάσσης με οργανικό ελικόπτερο, εκτοπίσματος 1.700 τόνων.

Με την αξιοποίηση των σημαντικών δυνατοτήτων στον τομέα αυτό που δίδει το UZUN UFUK με τη σύντηξη δεδομένων ραντάρ, AIS, VTMIS, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κ.λπ., οι Τούρκοι εργάζονται σοβαρά προς την κατεύθυνση της αξιόπιστης παροχής υπηρεσιών SAR σε όλον τον χώρο ευθύνης τους και -αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία- και πέραν αυτού.

Εργάζονται συστηματικά προς την ολοκλήρωση του πάγιου τουρκικού στόχου, την διχοτόμηση του Αιγαίου.













pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «βλέπουν» μέχρι... Πίνδο - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Ελέγχουμε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news