facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τη μελέτη του ΒΑΝ - Ενδεχόμενο για σεισμό σε μια διάμετρο 225 χλμ.

Θερμό παραμένει το μέτωπο μεταξύ των σεισμολόγων με επίκεντρο τις φήμες για επικείμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα. Στα όσα είπε ο Άκης Τσελέντης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ο Ευθύμης Λέκκας.

Στο μεταξύ ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τη μελέτη του "ΒΑΝ" που εστάλη στην Επιτροπή Σεισμικού Ελέγχου όπως παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Εκεί φαίνεται ότι το ενδεχόμενο για σεισμό αφορά μία περιοχή ακτίνας 225 χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση εστάλη από τον κ. Τσελέντη για καθαρά επιστημονική ενημέρωση. Μετά τον έλεγχο της μελέτης ο κ. Τσελέντης έστειλε δεύτερο χάρτη ως προσωπική εκτίμηση περιορίζοντας την έκταση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου εξηγεί στον ΑΝΤ1 γιατί επικοινώνησε πρώτα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και μετά με την Επιτροπή κάτι που ενδεχομένως συνέβαλε στη διαρροή της πληροφορίας για σεισμό.

"Εμείς ως Επιτροπή και ως ΟΑΣΠ κάναμε ό,τι ορίζει ο νόμος και η συνείδησή μας. Γι' αυτό και όλα τα έγγραφα ήταν εμπιστευτικά προς την υπηρεσία που έπρεπε. Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου κατέληξε στο περιεχόμενο της αρχικής μας επιστολής να εφαρμοστεί ό,τι ισχύει στον Ξενοκράτη δεδομένου ότι υπήρχαν ασάφειες. Ο δε χάρτης που παρουσιάζει ο κ. Τσελέντης γνωστοποιήθηκε στη σύσκεψη αν και διαφορετικός από αυτόν της εργασίας της ομάδας ΒΑΝ" τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και πρόσθεσε: "Κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι γιατί πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και τις οικονομικές συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει στον τουρισμό καθώς έχει αναφερθεί ότι ως χρόνος αναμονής μεγάλου σεισμού είναι οι επόμενοι 2 με 4 μήνες".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1



real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τη μελέτη του ΒΑΝ - Ενδεχόμενο για σεισμό σε μια διάμετρο 225 χλμ."

Καμμένος: Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση αχάριστων αποστατών

Με μια «πύρινη» ανάρτηση στο twitter, ο Πάνος Καμμένος κατηγορεί την «κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για «εθνική προδοσία της Μακεδονίας».

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.


Ως προς την «εθνική προδοσία της Μακεδονίας» προφανώς αναφέρεται στην κύρωση από την Ολομέλεια, την Παρασκευή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Για το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν εννοεί την απόρριψη της πρότασής του να περάσει με 180 ψήφους η κύρωση του Πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ ή αν κάνει αναφορά στην απόπειρα διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την κυβέρνηση αχάριστων αποστατών "

Οι κάτοικοι της Χιμάρας διαμαρτύρονται και προειδοποιούν τον Ράμα: Δεν θα επιτρέψουμε να κλέψετε τη γη μας



Οι κάτοικοι της Χιμάρας πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία για την υπεράσπιση των οικοπέδων και της περιουσίας τους.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης και απαίτησαν από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να μείνει μακριά από τις ιδιοκτησίες τους.

Οι κάτοικοι λένε ότι αντιτίθενται στο σχέδιο του πρωθυπουργού Ράμα να λεηλατήσει τα οικόπεδά τους και δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν όποιον έρθει να ληστέψει τις ιδιοκτησίες τους.

https://www.facebook.com/manolo.beachbar/videos/2287367027982767/

Με πλακάτ στα χέρια τους, δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιό της.






echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι κάτοικοι της Χιμάρας διαμαρτύρονται και προειδοποιούν τον Ράμα: Δεν θα επιτρέψουμε να κλέψετε τη γη μας"

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για την ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Με 10,2 μονάδες διαφορά και ποσοστό 31,3% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,1%.
Αυτό προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης.
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας θα είναι εξακομματική καθώς στην τρίτη θέση με ποσοστό 6.4% καταγράφεται η Χ.Α , με 5.5% το ΚΚΕ, με 5.2% το ΚΙΝ.ΑΛ ενώ με αναγωγή, στη Βουλή εισέρχεται και η «Ελληνική Λύση».
Εκτός, του κοινοβουλίου, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης βρίσκονται οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα πρόθεσης ψήφου της πανελλαδικής δημοσκόπησης:
  • ΣΥΡΙΖΑ 21,1%
  • ΝΔ 31,3%
  • ΧΑ 6,4%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • ΚΙΝ.ΑΛ 5,2%
  • ΑΝΕΛ 1,5%
  • Έν. Κ. 2,4%
  • ΠΟΤΑΜΙ 1,2%
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,3%
  • ΛΑΕ 1,4%
  • ΕΛ.ΛΥΣΗ 2,8%
  • ΑΛΛΟ 5,1%
  • ΑΝΑΠΟΦ. 14,8%
Για τις Πρέσπες
Επίσης το 22,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ΝΔ κράτησε την καλύτερη θέση στο θέμα των Σκοπίων έναντι μόλις 12,6% που απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Εκλογές τον Οκτώβριο
Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο (ποσοστό 48%). 
Καλύτερη η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε σύγκριση με Τσίπρα-Καμμένου
Στη σύγκριση μεταξύ των δύο συγκυβερνήσεων των τελευταίων ετών η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κρίνεται καλύτερη από ποσοστό 30% των ερωτηθέντων σε σύγκριση με 23% των πολιτών που θεωρούν καλύτερη την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Δείτε την δημοσκόπηση σε μορφή PDF



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για την ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες "

ΝΑΤΟ: Ο όρος ‘μακεδονικά’ θα χρησιμοποιηθεί μετά την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών

Θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το επίθετο ‘μακεδονικά’ μετά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ σχετικά με παρατήρηση που έγινε αντί να αναγράφεται η γλώσσα τοποθετείται η σημαία των Σκοπίων.

«Στη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής της υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, αντί του επιθέτου «Μακεδονική» ως γλώσσα, παρουσιάστηκε η σημαία της πΓΔΜ, ενώ δίπλα αναγράφονταν οι άλλες γλώσσες ‘αγγλικά’, ‘γαλλικά’, ‘ρωσικά’…» γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων  αναφερόμενο σε ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο.

Η απάντηση ήταν άμεση από τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ «η γλώσσα θα αναγνωρισθεί ως ‘μακεδονική’ μόλις εφαρμοσθεί πλήρως η Συμφωνία με την Ελλάδα».


echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Ο όρος ‘μακεδονικά’ θα χρησιμοποιηθεί μετά την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών"

ΚΕΕΛΠΝΟ – γρίπη: Αυτές είναι οι οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης

Η γρίπη “θερίζει” στην Ελλάδα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δίνει οδηγίες στα προληπτικά μέτρα κατά της έξαρσης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προληφθεί η γρίπη:

– Εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

– Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι:

– Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– Τακτικό πλύσιμο χεριών

– Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– Όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση – μόνο – υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

“Θερίζει” η γρίπη! Ανεμβολίαστο το 84% των νεκρών – Μεγάλη προσοχή

Εικοσιένας (21) θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη μόνο την τελευταία εβδομάδα και στις ελληνικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός. Εννέα παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ανεμβολίαστα.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Πλήττει όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών. Το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΕΛΠΝΟ – γρίπη: Αυτές είναι οι οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης"

Στο πόδι η Σάμος για το προσφυγικό: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας [εικόνες & βίντεο]

Πανσαμιακή απεργία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη της Σάμου.
Αιτήματα των διοργανωτών φορέων μεταξύ των οποίων ο Δήμος Σάμου και η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου είναι, «να κλείσει το hot spot, αυτό το κάτεργο για χιλιάδες βασανισμένους ανθρώπους και να μην ανοίξει άλλο σε κανένα μέρος του νησιού. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και από τη χώρα. Στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό».
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το νοσοκομείο.
Φωτογραφίες/βίντεο: samostimes.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πόδι η Σάμος για το προσφυγικό: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας [εικόνες & βίντεο] "

Δικαιολογίες Νοτοπούλου για τις παροχές στη… «Swing Academy»

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία κατάφερε να προκαλέσει ξανά σάλο με τις χρηματοδοτήσεις, με κονδύλια του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) σε δεκάδες υπαρκτούς και ανύπαρκτους συλλόγους της περιοχής, τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Οι χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νεανικές δράσεις», συνολικού ύψους 210.000 ευρώ αφορούσαν φορείς όπως η «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών», που επιχορηγήθηκε τη 1η Φεβρουαρίου με το ποσό των 5.000 ευρώ κατόπιν αιτήματος που είχε υποβληθεί στις 2 Ιανουαρίου 2019, ή η «Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Νομού Θεσσαλονίκης», η οποία έλαβε 4.000 ευρώ για τη διοργάνωση έκθεσης γλυπτικής!



Μεταξύ των φορέων που έλαβαν 4.000 ευρώ ήταν και ο «Όμιλος Φίλων Ουνέσκο Θεσσαλονίκης» αλλά και η «Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Σουίνγκ Ακάντεμι»!



Η κίνηση της κα Νοτοπούλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πολιτικά προκλητικό και μη ηθικό για μια υποψήφια για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης να χρησιμοποιεί κατ΄αυτό τον τρόπο τη θέση της στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, άσχετα από τη νομιμότητα στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Πολλοί δε της καταλογίζουν πως χρησιμοποιεί τα λεφτά των πολιτών για να αυξήσει την επιρροή της ενόψει του προεκλογικού της αγώνα.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, στο περιθώριο συνεδρίασης της ένωσης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της κα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας: «Εκατό μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, να είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, και να κατέχεις αξίωμα υπουργικό, όπως η κ. Νοτοπούλου, και να μοιράζεις – δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες, τα χρήματα αυτά τα συγκεκριμένα – είναι μια ένδειξη φαύλου παλαιοκομματισμού που εμφανίζεται δυστυχώς ως μια πρακτική από νέο άνθρωπο».

Την άμεση παραίτηση της κ.Νοτοπούλου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μέσω γραπτής δήλωσης υπογράμμισε πως από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της υφυπουργού έως και σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και «όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά φαίνεται πως οργανώνει την προεκλογική της καμπάνια μέσα από το Διοικητήριο απολαμβάνοντας όλες τις παροχές και τις ευκολίες που της προσδίδει η θέση αυτή, χωρίς βέβαια να μπαίνει στη βάσανο κατάθεσης προτάσεων και προγραμματικού λόγου για την πόλη». Όπως τόνισε ο κ.Ζέρβας, «οι πρακτικές αυτές, εκτός του ότι υποτιμούν βάναυσα τον λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστοιχούν στις χειρότερες παραδόσεις κομματισμού και κρατικοδίαιτου πολιτικού καθεστωτισμού και δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς που ευαγγελίζονται το νέο και το διαφορετικό».

Απαντώντας η κα Νοτοπούλου, μέσα από ανακοίνωση του ΥΜΑΘ, επιτίθεται σε όσους στράφηκαν εναντίον της. «Προφανώς δεν είναι λίγοι όσοι είχαν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες στις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και τώρα αντιδρούν. Εμείς, βάλαμε τέλος στις απευθείας χρηματοδοτήσεις μόνο για τους ψηφοφόρους των υπουργών. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ. Διασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση και αξιοκρατία στην αξιολόγηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις» υπογραμμίζει η κα Νοτοπούλου.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την πράξη της, αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, τονίζοντας πως υπήρξε ανοιχτή, προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης), ενώ αναφέρει πως τα χρήματα αφορούσαν κεφάλαια που διατέθηκαν για τις δράσεις στήριξης της νεολαίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις αρχές του Νοεμβρίου 2018, η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, είχε επισκεφθεί την Α’ Προβλήτα στο λιμάνι μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και εκεί είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να χρηματοδοτήσουν δράσεις νεολαίας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 210.000 ευρώ, υλοποιώντας τους στόχους της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ακολουθήθηκε, η διαδικασία της δημοσίευσης ανοικτής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, φορείς, μέλη του μητρώου Νέας Γενιάς, στο σύνολο της χωρικής έκτασης της Μακεδονίας και της Θράκης. Το πρόγραμμα βγήκε με δημόσια ανοικτή σε όλες και όλους προκήρυξη (11/12/2018), για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Τα χρήματα της επιχορήγησης δεν αφορούν την επιχορήγηση του ίδιου του φορέα που επιλέχθηκε αλλά της δράσης που πρότεινε ότι θα υλοποιήσει. Επιχορηγούνται οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης με την προσκόμιση των αντιστοίχων δικαιολογητικών από τον φορέα υλοποίησης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, που απαρτίστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου, συνέλεξε τις υποβληθείσες προτάσεις και αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο της πληρότητας των φακέλων, τις αξιολόγησε με τέσσερα αντικειμενικά και πλήρως διαφανή κριτήρια. Από τις συνολικά 64 αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφόρους φορείς, επιλέχθηκαν 43 προτάσεις (30/1/2019). Από αυτές οι 35 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, επτά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μία από τη Δυτική Μακεδονία.

Μεταξύ των φορέων που οι προτάσεις τους επιλέχθηκαν είναι ο «Φάρος του Κόσμου», το Σωματείο αποκατάστασης και ειδικής αγωγής ΑμεΑ «ο ΣΩΤΗΡ», ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» ο Σύλλογος συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο Σύλλογος Erasmus του ΑΠΘ, ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, το Περπατώ Ροδόπης, κ.α. «Όποιος θεωρεί τη στήριξη αυτών των δράσεων ψηφοθηρία ενώ τόσα χρόνια δεν είχε μιλήσει για κατασπατάληση χρήματος και εξουσίας από το ΥΜΑΘ, τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου. Το ΥΜΑΘ έχει πλέον αρμοδιότητες ηγείται της προσπάθειας της βαλκανικής συνανάπτυξης και έχει προτεραιότητες. Την ανάπτυξη, τη νέα γενιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρά τις δικαιολογίες της κα Νοτοπούλου, ωστόσο, οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες καθώς πολιτικά η κίνηση της θεωρείται προκλητική και μη ηθική, άσχετα από τη νομιμότητα στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, στο περιθώριο συνεδρίασης της ένωσης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της κα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας: «Εκατό μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, να είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, και να κατέχεις αξίωμα υπουργικό, όπως η κ. Νοτοπούλου, και να μοιράζεις – δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες, τα χρήματα αυτά τα συγκεκριμένα – είναι μια ένδειξη φαύλου παλαιοκομματισμού που εμφανίζεται δυστυχώς ως μια πρακτική από νέο άνθρωπο».

Την άμεση παραίτηση της κ.Νοτοπούλου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μέσω γραπτής δήλωσης υπογράμμισε πως από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της υφυπουργού έως και σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και «όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά φαίνεται πως οργανώνει την προεκλογική της καμπάνια μέσα από το Διοικητήριο απολαμβάνοντας όλες τις παροχές και τις ευκολίες που της προσδίδει η θέση αυτή, χωρίς βέβαια να μπαίνει στη βάσανο κατάθεσης προτάσεων και προγραμματικού λόγου για την πόλη». Όπως τόνισε ο κ.Ζέρβας, «οι πρακτικές αυτές, εκτός του ότι υποτιμούν βάναυσα τον λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστοιχούν στις χειρότερες παραδόσεις κομματισμού και κρατικοδίαιτου πολιτικού καθεστωτισμού και δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς που ευαγγελίζονται το νέο και το διαφορετικό».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιολογίες Νοτοπούλου για τις παροχές στη… «Swing Academy»"

Καμμένος χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα!

Επιβεβαιώνει ο Νίκος Βούτσης τις πληροφορίες ότι ο Πάνος Καμμένος μένει... χωρίς ΚΟ. Με ομόφωνη απόφαση αρνητική η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον αριθμό των βουλευτών. Τα "κουκιά" με τον... υπό διαγραφή Παπαχριστόπουλο και τον Φωκά που δεν έχει εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Δείτε ολόκληρη την γνωμοδότηση και διαβάστε όλο το παρασκήνιο.

Το… χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώνεται για τον πρώην υπουργό Άμυνας! Ο Πάνος Καμμένος, μέσα σε λίγες εβδομάδες εκτός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χάνει και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα…

Ο Καμμένος χωρίς… ΚΟ – Η απόφαση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρωτοκολλήθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, 07.02.2019, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που είναι ομόφωνα αρνητική αναφορικά με την σύσταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτή την ώρα ο Πάνος Καμμένος «μετρά» έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών όμως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος και έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 07.02.2019, στο newsit.gr, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε: «Με τον Πάνο Καμμένο έχω καλή προσωπική σχέση». Όσον αφορά την παρουσία του σήμερα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, είπε: «Ήταν κύριος ο Πάνος Καμμένος, όπως ήμουν κύριος και εγώ».

Αν αυτό συμβεί, η έδρα «πηγαίνει» στον κ. Κουίκ, ο οποίος ωστόσο είναι εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης και άρα… δεδομένα εκτός ΑΝΕΛ. Τυπικά δεν έχει διαγραφεί, αλλά ουσιαστικά μπορεί κανείς να πει πως… έχει «διαλέξει» στρατόπεδο.

Η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αναφέρει συγκεκριμένα πως πρέπει και οι 5 βουλευτές να είναι από το ίδιο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ διαλύονται κοινοβουλευτικά αν διαγραφεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθώς ο Αριστείδης Φωκάς, που θα αποτελεί πια τον πέμπτο βουλευτή του κόμματος του Πάνου Καμμένου είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων και όχι με τους ΑΝΕΛ.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή δεδομένων όπως τα γνωρίζουμε τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, συζητείται στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019, στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Δείτε ολόκληρη την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες

gnwmodothsh_KO

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα!"

Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην Ε.Ε.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται πως το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Πέρασε από την Επιτροπή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ"

Διεθνής επιτροπή για το Μάτι: Χωρίς ενιαίο σχεδιασμό η αντιπυρική προστασία

Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι για την ανάλυση των αιτίων και τη διερεύνηση των προοπτικών διαχείρισης των μελλοντικών πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα, παρέλαβε και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στη μακροσκελή έκθεση των 150 και πλέον σελίδων, η εξαμελής επιστημονική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ (dr. Johann Georg Goldammer), αποτυπώνει λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, καταγράφει τα μελανά σημεία του διαχειριστικού μηχανισμού και καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου στο μέλλον.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι καταθέτετε τις προτάσεις και τις απόψεις σας για ένα θέμα όπως η Πολιτική Προστασία, που δεν είναι μόνο της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά και διεθνές και σχετίζεται παράλληλα με κρίσιμα θέματα που άπτονται των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον Γερμανό καθηγητή και προανήγγειλε ότι θα μελετηθεί από τους προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Ακολούθως, τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να προκύψει κοινή αντίληψη για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκολντάμερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της επιτροπής για τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να αναλάβει η ελληνική πολιτεία, προκειμένου να ενισχύσει τον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Στη μακροσκελή έκθεση σημειώνεται ότι οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του φυσικού, πολιτισμικού και περιαστικού-βιομηχανικού τοπίου στην Ελλάδα και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω των κοινωνικοοικονομικών (χρήσεων γης, δημογραφικών) και κλιματολογικών αλλαγών, της έλλειψης μη κατάλληλων θεσμικών μέτρων, του ανεπαρκούς και παλαιωμένου εξοπλισμού και της αναποτελεσματικής οργάνωσης, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και του συνδυασμού των αλληλεπιδράσεων όλων των παραπάνω παραγόντων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών και των καμένων δασικών εκτάσεων στη χώρα από τη δεκαετία του '80 και μετά, φθάνοντας μάλιστα τα 2.700.000 καμένα στρέμματα κατά τη δραματική χρονιά του 2007 -περίπου πενταπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών.

Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζονται στην έκθεση, προκύπτει ότι 75% των καμένων εκτάσεων είναι από πυρκαγιές που ξεπερνούν τα 10.000 στρέμματα και αντιστοιχούν σε 4% του συνόλου των πυρκαγιών, δείχνοντας ότι υπάρχει σαφώς ένα πρόβλημα μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Όσον αφορά τους λόγους για την επιδείνωση του προβλήματος, σημαντικό ρόλο παίζει η αύξηση της ποσότητας της καύσιμης ύλης, εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της ελλιπούς διαχείρισης των δασών λόγω περιορισμού των διαθέσιμων κονδυλίων, αλλά και η άνευ σχεδιασμού, οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη πολλών περιοχών.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στις παρυφές των αστικών περιοχών, των οικισμών της υπαίθρου, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών περιοχών. Τα περιστατικά της τελευταίας δεκαετίας και ιδιαιτέρως η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη ασφάλεια και υγεία, ιδιωτικά και δημόσια αγαθά, καθώς και κρίσιμες υποδομές, βρίσκονται υπό την απειλή τέτοιων καταστροφικών πυρκαγιών.

Όπως τονίζεται στο πόρισμα, οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, «στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών».

Για το θέμα της καταστολής, το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει ότι «τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού», ενώ «τα επί μέρους προβλήματα αφορούν τόσο τις δυνάμεις και τα μέσα (επίγεια, εναέρια), όσο και τον τρόπο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους».

Γενικότερα, η πεποίθηση που σχηματίσθηκε από τη μελέτη της νομοθεσίας, τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν ειδικοί εμπειρογνώμονες και οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και από τις δια ζώσης επαφές με εκπροσώπους των φορέων αυτών, είναι ότι θεσμικό πλαίσιο και η εφαρμογή στην πράξη της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου στην Ελλάδα, αποτελούν τους κύριους λόγους για αναποτελεσματική διακυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιτροπή στιγματίζει την πληθώρα των φορέων που εμπλέκονται στο έργο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς που πρέπει να συντονιστούν σε ένα κοινό πλαίσιο. Ο συντονισμός της πρόληψης θα έπρεπε να ασκείται σύμφωνα με το Ν.2612/1998 από τη Δασική Υπηρεσία, κάτι το οποίο λόγω νομικού κενού (μη ενεργοποίηση του άρθρου 100 του Ν.4249/2014) δεν γίνεται. Για την καταστολή των πυρκαγιών πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε 6 υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες».

Η επιτροπή προτείνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την πολιτεία «ενιαία, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, και όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής. Ο συνολικός και ενιαίος σχεδιασμός θα πρέπει να αφορά την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων σε μία λυσιτελή διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων των παραγόντων που πρέπει να προστατευτούν (κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον). Είναι ανάγκη να αξιοποιούνται οι νομοθετικές προβλέψεις, με την ενσωμάτωσή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας και ασφάλειας από τις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου. Η αντιμετώπιση όλων των παραπάνω ζητημάτων θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού για τη συστηματική οργάνωση της διαχείρισης των Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) σε εθνικό επίπεδο. Ο οργανισμός αυτός θα πρέπει να λειτουργεί επιτελικά και συνεργατικά με τους άλλους αρμόδιους φορείς έχοντας ρόλο συμβουλευτικό, συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα και την αποστολή να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να δίνει ρυθμό στο επιχειρησιακό έργο της διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου».

Οι επιστήμονες της έκθεσης καθιστούν σαφές ότι «χωρίς έναν τέτοιο μηχανισμό δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί, ούτε η συνεχής και ουσιαστική προσπάθεια για την πρόληψη, ούτε το απαραίτητο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς».

Όπως τονίζεται στο πόρισμα, η λειτουργία του ΟΔΙΠΥ θα πρέπει να διέπεται από διεπιστημονικότητα και καινοτομία, ολιστική, ολοκληρωμένη προσέγγιση, συνοχή, συνεκτικότητα και συντονισμό, καθώς η εφαρμογή των δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Πυρκαγιών θα πρέπει να συντονίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, ο ΟΔΙΠΥ θα πρέπει να εργαστεί ώστε να διασφαλιστούν, μεταξύ άλλων:

* Δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου που θα περιλάβει τον ενιαίο και κοινό σχεδιασμό μέτρων και δράσεων διαχείρισης των πυρκαγιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

* Αναθεώρηση της διάρκειας και της έναρξης-λήξης αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα και τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

* Δημιουργία ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου εθνικού συστήματος εκτίμησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών.

* Εξισορρόπηση της σχέσης και εξορθολογισμός των δαπανών μεταξύ πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

* Αξιοποίηση της χρήσης όλων των πόρων βάσει κεντρικού σχεδιασμού και με έμφαση στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του συστήματος της δασοπυρόσβεσης.

* Διενέργεια κοινών ετήσιων και περιοδικών ασκήσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για εξοικείωση των συμμετεχόντων όσον αφορά ρόλους και διαδικασίες (ειδικότερα με τους κανόνες εμπλοκής), για εκπαιδευτικούς σκοπούς (στο πλαίσιο πιστοποιημένης εκπαίδευσης) και για αξιολόγηση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων.

* Σε συνεργασία με την ΓΓΠΠ (ΕΥΔΕΑ), ανάπτυξη ενοποιημένου και κοινού συστήματος διοίκησης περιστατικών καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου (NIMS/ICS) βασισμένο στις αρχές της επιχειρησιακής συνεργασίας, τη διάθεση και την αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων (υπηρεσιών) όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

* Ανάπτυξη κεντρικού συστήματος αναφοράς ημερήσιας ετοιμότητας (αντιπυρική περίοδος) των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα αντιπυρικής προστασίας και συστήματος καταγραφής και χαρτογράφησης χρηματοδοτούμενων έργων πρόληψης (π.χ. ΟΤΑ).

* Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με σκοπό την καλλιέργεια της αντίληψης ασφάλειας (από τις πυρκαγιές) και την ενίσχυση της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου.

Για την επιτροπή, σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος θα πρέπει να είναι και η ουσιαστική αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί κατάλληλα σε μέσα και πόρους. «Χωρίς διαχείριση του αγρο-δασικού χώρου το πρόβλημα των πυρκαγιών νομοτελειακά θα αυξάνει ξεπερνώντας τις όποιες μονόπλευρες πολιτικές ενίσχυσης του μηχανισμού καταστολής» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, «που θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όσον αφορά τη δασοπυρόσβεση, αποτελώντας ως προς το μέγεθος των δυνάμεών του, τον κεντρικό πυλώνα του μηχανισμού της καταστολής στη χώρα», στο πόρισμα καταγράφονται σειρά πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

Επιπλέον, ζητείται:

- Τάχιστη ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και θεσμοθέτησης των δασικών χαρτών και του δασολογίου και ανάκληση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους νόμους (Ν.4280/2014 και Ν.4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση.

- Άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας όσον αφορά την αλλαγή χρήσης γης των εκτάσεων που χαρακτηρίσθηκαν ως ΑΔ (δασωθέντες αγροί) στο κτηματολόγιο, ώστε να μειωθεί η συνέχεια και το φορτίο της καύσιμης ύλης.

- Τροποποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για παρεμβάσεις στη φυσική βλάστηση εντός ιδιοκτησιών (γηπέδων, οικοπέδων κ.λπ.).

- Συμβολή των ΟΤΑ στη δημιουργία μιας κεντρικής και ενιαίας βάσης δεδομένων Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) Πολιτικής Προστασίας με τα μέσα, εργαλεία και προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διατίθενται για επιχειρησιακή χρήση στη διαχείριση των πυρκαγιών.

- Νομοθετική ρύθμιση για την εκπόνηση από τους ΟΤΑ ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε επίπεδο δημοτικού διαμερίσματος και των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνής επιτροπή για το Μάτι: Χωρίς ενιαίο σχεδιασμό η αντιπυρική προστασία"

Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Αυτοί είναι οι 153 που θα ψηφίσουν «ναι»

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους «πρόθυμους» Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Οι δύο από τους έξι «πρόθυμους» βουλευτές, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το κενό αυτό αναμένεται να καλυφθεί από τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού αλλά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ που ήδη έχουν εφρράσει ανοικτά την βούλησή τους να ψηφίσουν το Πρωτόκολλο.

Πιο συγκεκριμένα, «ναι» θα ψηφίσουν οι βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με αυτά τα δεδομένα από την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να προκύψουν 153 «ναι».

Το ενδιαφέρον στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής στρέφεται πλέον στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και στο ενδεχόμενο να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναμένεται να ψηφίσει για την αποδοχή του Πρωτοκόλλου Ένταξης και αμέσως μετά είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους ότι θα παραιτηθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ: Αυτοί είναι οι 153 που θα ψηφίσουν «ναι»"

Έκλεισαν την Αθηνών – Πατρών στο Αίγιο! Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες

Σε μερικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθηνών - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, προχώρησαν λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, οι αγρότες απέκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και η κίνηση των οχημάτων γινόταν μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών. Ο αποκλεισμός κράτησε για περίπου μία ώρα.

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα οι αγρότες αποχώρησαν από το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, πκαι πλέον η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά.

Αμετακίνητοι στα μπλόκα

Την ίδια ώρα, αμετακίνητοι στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορα κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές Σάββατο. Την ίδια μέρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο μπλόκο στη Νίκαια πρόκειται να κινηθούν στις σήραγγες στα Τέμπη και να αποκλείσουν το οδόστρωμα επί της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε αποκλεισμό του οδοστρώματος στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από το Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, προχώρησαν οι αγρότες από τις 16.00 «πιθανώς μέχρι και τις 18.00, αν όχι και για περισσότερο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στις 28/1. «Απώτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία» υπογράμμισε.

Στον κόμβο Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται από χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στο ρεύμα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. «Ούτε και σήμερα πρόκειται να κάνουμε κάποια κινητοποίηση» επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, προσθέτοντας «ακόμη μαζευόμαστε. Στη συνέχεια θα κάνουμε γενική συνέλευση και βλέπουμε. Από αύριο ίσως και προχωρήσουμε σε κάποιο αποκλεισμό».

Ουδεμία κινητοποίηση θα κάνουν στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, «το απόγευμα θα κάνουμε γενική συνέλευση με τους συναδέλφους μας, προκειμένου να αποφασίσουμε για μια δυναμική κινητοποίηση το προσεχές Σάββατο».

Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μεταβούν στις 9/2 με τα τρακτέρ τους στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Καστοριά και μετά θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν τους γεωργικούς ελκυστήρες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας

Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που κίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ομοσπονδίας και ήταν αυτοί που πέρυσι συγκρότησαν την Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις φετινές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ «την προσεχή Τετάρτη 13/2, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας, θα έχουμε γενική συνέλευση, προκειμένου να «κλειδώσουμε» τον τρόπο που θα εισέλθουμε και εμείς στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής, Θωμάς Καρυπίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν την Αθηνών – Πατρών στο Αίγιο! Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες"

Κακοκαιρία: Κόπηκε στα δύο από τις βροχές ο παραλιακός δρόμος στο Κόκκινο Νερό Λάρισας

Δυσκολία στις μετακινήσεις των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων οδηγών δημιούργησε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στα παράλια της Λάρισας με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Κόκκινο Νερό.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, καθώς ο παραλιακός δρόμος έχει μετατραπεί σε …ποτάμι. Μάλιστα ο δρόμος έχει …κοπεί στα δύο με την πρόσβαση να είναι εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη από τα οχήματα.

Επιπρόσθετα τα νερά έχουν παρασύρει κάδους απορριμάτων και διάφορα άλλα αντικείμενα.

kokkino3
kokkino4
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Κόπηκε στα δύο από τις βροχές ο παραλιακός δρόμος στο Κόκκινο Νερό Λάρισας"

Τσακαλώτος «καρφώνει» Δραγασάκη: «Σοβαρότητα από όλους όταν μιλάνε για τις τράπεζες»

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται η παράταση της σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλου, με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει σοβαρότητα από όλες τις πλευρές, όταν γίνεται συζήτηση για τις τράπεζες. Και ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναφερόταν κυρίως στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αρκετοί θεώρησαν τη δήλωσή του και ως ένα μήνυμα προς τον ίδιο τον κ. Δραγασάκη.

«Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα crash tests, φθάνουνε στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε και συνέχισε:

«Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε για το πως βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό».

Υπενθυμίζεται πως οι αρχικές δηλώσεις του κ. Δραγασάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων είχαν εκληφθεί ως μια προειδοποίηση για τον κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκαλώντας ενόχληση μέσα στο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομίας να σπεύδει να δώσει διευκρινήσεις. Μάλιστα από μερίδα του Τύπου οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν ως ένα καρφί προς τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είναι αυτός που το Μαξίμου έχει επιλέξει προκειμένου να θέσει επικεφαλής της επίλυσης του ζητήματος που απασχολεί τις τράπεζες, θέση την οποία είχε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης.

Κανένα σχόλιο από το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και να εκτιμήσει τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, στην απάντησή του παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΔΝΤ στις 25 Ιανουαρίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν υπάρχει σε ισχύ κάποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα από το 2014. Επισκεπτόμαστε τη χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έχουμε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μία τέτοια επίσκεψη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επικεφαλής του κλιμακίου τον Πίτερ Ντολμάν», αρκέστηκε μόνο να αναφέρει, επαναλαμβάνοντας πως σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση: «η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Όπως ανέφερε ο κ. Ράις, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Μαρτίου και κατόπιν θα εκδώσει τη νέα του έκθεση (staff report) για την Ελλάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος «καρφώνει» Δραγασάκη: «Σοβαρότητα από όλους όταν μιλάνε για τις τράπεζες»"

ΙΣΑ για γρίπη: Απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας να θωρακίσει τη χώρα

Για «απαράδεκτη ολιγωρία του υπουργείου Υγείας», αναφορικά με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί λόγω της γρίπης, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την «τραγική καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ».

Ο ΙΣΑ, σε σχετική ανακοίνωση, «καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες» και τονίζει την «αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά» καθώς και την «έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού».

«Είναι απαράδεκτο να χάνονται κάθε χρόνο άδικα ανθρώπινες ζωές από τον ιό στη γρίπης. Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας παρέλειψε τις ενδεδειγμένες πολιτικές, για την αντιμετώπιση της επικείμενης επιδημίας, με αποκορύφωμα την ολιγωρία, για να λειτουργήσουν τα 150 κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε:

«Ζητούμε να στελεχωθούν άμεσα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια ,μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μη χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

«Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, να κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από γρίπη στην Ευρώπη

O Iατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχει διαχρονικά καταγγείλει την απαράδεκτη ολιγωρία, του Υπουργείου Υγείας, να θωρακίσει υγειονομικά, τη χώρα μας, απέναντι στην αναμενόμενη επιδημία της γρίπης.

Δυστυχώς η Ελλάδα, κατέχει τα τελευταία χρόνια, το θλιβερό ρεκόρ στην Ευρώπη, στον αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων από γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, κατεγράφησαν 197 θάνατοι, όταν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, οι θάνατοι από γρίπη, δεν ξεπέρασαν τους τριάντα.

Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι ο αριθμός των θανάτων από τη γρίπη είναι μεγάλος συγκριτικά, με άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες, γεγονός που οφείλεται αφενός στην αδυναμία των δημόσιων δομών υγείας, να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα περιστατικά ,-με αποκορύφωμα την τραγική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ- και αφετέρου στην έλλειψη προληπτικής ενημέρωσης του πληθυσμού, για την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού.

Μάλιστα ο ΙΣΑ, έχει καταθέσει αναφορά, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τη τραγική καθυστέρηση, στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχει αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιδημίας της γρίπης.

Επιπρόσθετα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και ειδικά των ευπαθών ομάδων και του υγειονομικού προσωπικού, αποδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα, στην ενημέρωση.

Με δεδομένο, ότι πρόσφατη έρευνα, κατέγραψε ότι μόνο 1 στους 4 εργαζόμενους, στα δημόσια νοσοκομεία είχε κάνει πέρσι το αντιγριπικό εμβόλιο, ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του, σε περίπτωση που το έχουν αμελήσει, να εμβολιαστούν άμεσα καθώς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο για να νοσήσουν όσο και για να διασπείρουν τον ιό».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ για γρίπη: Απαράδεκτη ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας να θωρακίσει τη χώρα"

Λοβέρδος: Υπόσχεση παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών η συμπεριφορά Ζάεφ

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Λέμε "όχι" στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει "όχι" και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος τη δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

«Αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ είναι θέμα εκείνων που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί εκείνοι ανέλαβαν τις ευθύνες και εκείνοι αναδέχτηκαν τους κινδύνους. Και επίσης η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της Συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ. Ούτε η παράταξή μου ούτε εγώ βεβαίως ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Κάλεσε δε όσους έχουν ψηφίσει «και σήμερα εδώ ξιφουλκούν για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να πουν ό,τι δηλώνει ο Ζάεφ αλλά και οι ξένοι ηγέτες από την ψήφιση της συμφωνίας και μετά. Να μιλήσουν δηλαδή για "Έλληνες και Μακεδόνες"».

Όπως είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, η ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα αναδεικνύει τη σκοπιμότητα του ΝΑΤΟ - που αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μια κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την κατάσταση των πραγμάτων πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Αυτή είναι καταστατική μας θέση, μετά από πορεία, λόγω δικτατορίας και κλυδωνισμούς καταλήξαμε από τη δεκαετία του '80 σ' αυτό και το υπηρετούμε με τρόπο ρητό, σαφή και διάφανο» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανακόλουθος προς τις στρατηγικές του θέσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εισηγείται την κύρωση του Πρωτοκόλλου, είναι το κόμμα που διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2014 έλεγε: ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι σχηματισμοί που θα αναλάβουν την εποπτεία της διεθνούς ειρήνης. Verbatim ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός δήλωνε ότι ένας από τις πιο ισχυρούς συμμάχους της πατρίδας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος: Υπόσχεση παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών η συμπεριφορά Ζάεφ"

Επελαύνει η γρίπη: Διασωληνώθηκε νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της Αθήνας

Με διάτρητο το τείχος ανοσίας των επαγγελματιών υγείας πορεύεται η χώρα μέσα στην καρδιά της εποχικής επιδημίας της γρίπης.

Μία νοσηλεύτρια έχει διασωληνωθεί μετά τις επιπλοκές που εμφάνισε λόγω της γρίπης και παραμένει μέχρι σήμερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Αθήνας, με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Το κρούσμα είναι ενδεικτικό των κενών στη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας, που αποτελεί ουσιαστικά και τον «στρατό» για την αντιμετώπιση της γρίπης που επελαύνει.

Με τους νεκρούς και τους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξάνονται δραματικά μέρα με την ημέρα (39 θάνατοι και 165 νοσηλευθέντες σε Εντατική έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα), το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παραδέχονται πως δεν έχουν σαφή στοιχεία για τον εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ, των επαγγελματιών δηλαδή που καλούνται να περιθάλψουν όσους χρειάζονται υπηρεσίες υγείας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που κυριαρχεί η γρίπη και οι δομές υγείας βρίσκονται ούτως ή άλλως στα όριά τους.

Αυτό που έχουν οι αρμόδιοι – και το είπαν την Πέμπτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την εποχική γρίπη στο ΚΕΕΛΠΝΟ- είναι... εκτιμήσεις: «εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί η κάλυψη των υγειονομικών εργαζομένων στο ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία σε σχέση με την περσινή περίοδο γρίπης».

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2017 -2018 εμβολιάστηκε το 24,90% των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία και το 40,20% στα Κέντρα Υγείας – πρόκειται για ποσοστά χαμηλά ιδίως σε σύγκριση με εκείνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί (40,3%) και ακολουθούν οι νοσηλευτές (35,1%), οι τεχνικοί (31,7%), οι διοικητικοί (31,2%) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (29,2%).

Αυτό που ανέφεραν οι αρμόδιοι πως γνωρίζουν είναι ότι από τα 2,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια που εισήχθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, 20.000 εμβόλια διατέθηκαν σε δημόσιες δομές για τη δωρεάν κάλυψη των εργαζομένων. Περαιτέρω στοιχεία για το πού διατέθηκαν και πόσα εμβόλια τελικώς χορηγήθηκαν δεν δόθηκαν αρμοδίως.

Το θολό τοπίο για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εμβολιαστεί μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από γρίπη, κίνδυνος που μειώνεται δραστικά με τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου. Επίσης φροντίζουν ασθενείς ευαίσθητους, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη, και αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης προς τους ασθενείς τους, συνεπώς πρέπει να τους προστατεύουν. Το να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αυτό ένας εργαζόμενος σε δομή υγείας και να αφήνεται στη διακριτική του ευχέρεια ο εμβολιασμός, παρότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους νοσηλευόμενους, τείνει να αποτελεί τον κανόνα στα νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέρυσι νόσησαν με σοβαρή μορφή της γρίπης δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας: το σύστημα βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του για να αντιμετωπίσει τη γρίπη!

Παρά τον αριθμό των θανάτων – 21 σε μία μόλις εβδομάδα, συν ο θάνατος του βρέφους που καταγράφηκε σήμερα- και των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ – 60 νοσηλεύονται σήμερα και 165 έχουν εισαχθεί από την αρχή της εφετινής περιόδου- στο υπουργείο Υγείας βλέπουν απλώς μια αναμενόμενη, αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης καθώς επίσης καλά αντανακλαστικά των υγειονομικών υπηρεσιών: «εφέτος έγινε έγκαιρα η καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, έχουμε το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων χρόνων (σσ υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν), έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων που εισήχθησαν, επάρκεια αντι-ιικών φαρμάκων, έχουμε νοσοκομεία σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης (σσ η πολύωρη αναμονή των ασθενών με γρίπη και σοβαρές επιπλοκές της στα Επείγοντα των νοσοκομείων και η υπολειτουργούσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτυπώνουν ετοιμότητα ή διάλυση;) και τέλος έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό λειτουργουσών ΜΕΘ των τελευταίων χρόνων (σσ η λίστα με τους δεκάδες ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ θεωρείται δείκτης ετοιμότητας;)» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, στη συνέντευξη τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την επέλαση της γρίπης και τους βαρέως ασθενείς. Ουδείς τολμά να σκεφθεί πού θα είχαν εκτιναχθεί οι ασθενείς και οι νεκροί εάν το σύστημα δημόσιας υγείας δεν βρισκόταν στην καλύτερη στιγμή του, όπως θεωρεί το υπουργείο Υγείας. 

Μεγάλη η εξάπλωση της γρίπης

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισαν μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα έτη την εξάπλωση της γρίπης εφέτος. Μέχρι και τον Ιανουάριο είχαν καταγραφεί 6 κρούσματα γρίπης, και μέσα σε πέντε εβδομάδες ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στα 165. Αναλόγως με τους θανάτους: μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταγραφεί ένα μοιραίο κρούσμα, και πλέον οι θάνατοι λόγω γρίπης ανέρχονται στους 38 (μέχρι και την περασμένη Κυριακή), με τους 20 εξ αυτών να καταγράφονται σε επτά μόλις ημέρες.

Οι ειδικοί ανέφεραν πως τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού νοσεί με γρίπη αυτό το διάστημα, με τα παιδιά και γενικώς τους νέους, παραγωγικούς ανθρώπους να πλήττονται από το κυρίαρχο στέλεχος, το πανδημικό Α(Η1Ν1). Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 παιδιά έχουν καταλήξει, ενώ συνολικά 9 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – δύο παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενα.

Η σύσταση των επιστημόνων προς τους γονείς σε ό,τι αφορά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ήταν η έγκαιρη επικοινωνία με τον γιατρό μέσα στο πρώτο 48ωρο και σε κάθε περίπτωση βαριάς και ταχείας επιδείνωσης. Ανέφεραν επίσης πως η επιδημία γρίπης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ώστε να προταχθούν και να διδαχθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και η σημασία τους. Τέλος, τόνισαν την αξία του εμβολιασμού παρότι βεβαίως στην πράξη ακυρώνουν ουσιαστικά το μέτρο, όταν ανοίγουν την πόρτα στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, ακόμη και με ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα 9 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα. Από τους 165 που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι ενώ το 85% των νοσηλευόμενων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και χρειάζονταν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Το κύμα της γρίπης αναμένεται να παραμείνει ψηλά για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες, μέχρι να αρχίσει η υποχώρησή του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επελαύνει η γρίπη: Διασωληνώθηκε νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της Αθήνας"

Τουρκία: 'Εφυγε ο Τσίπρας αλλά επέστρεψαν οι προκλητικές NAVTEX "σφήνα" στο Βόρειο Αιγαίο - ΦΩΤΟ

Μετά την διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και το καλωσόρισμα με NAVTEX στο Καστελόριζο, σήμερα ως "αποχαιρετιστήριο δώρο" η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας "χτύπησε" ξανά με νέα παράτυπη NAVTEX.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, προχώρησαν στην δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λέσβο, για στρατιωτικά γυμνάσια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πιο συγκεκριμένα την διεξαγωγή βολών.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία είχε εκδώσει NAVTEX για να "καλωσορίσει" τον Τσίπρα στην Τουρκία, στην οποία δέσμευε παράνομα περιοχή νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης για την πραγματοποίηση ναυτικής άσκησης με πυρά.

Δείτε χάρτη με τα στοιχεία αναλυτικά:




TURNHOS N/W : 0224/19 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 07-02-2019 10:48)
TURNHOS N/W : 0224/19
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 12 FEB 19 FROM 1001Z TO 1200Z IN AREA BOUNDED BY;
39 39.00 N - 025 21.00 E
39 39.00 N - 025 33.80 E
39 29.15 N - 025 33.80 E
39 29.15 N - 025 21.00 E
CAUTION ADVISED.


onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: 'Εφυγε ο Τσίπρας αλλά επέστρεψαν οι προκλητικές NAVTEX "σφήνα" στο Βόρειο Αιγαίο - ΦΩΤΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news