facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να πάρει το μέρος του Γκουαϊδό

Η Ουάσιγκτον κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του αυτοανακηρυχθέντος προέδρου, Χουάν Γκουαΐδό, όπως ακριβώς ο πτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον «τη δικτατορική εξουσία» του Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ καλούν όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πτέραρχου Γιάνες και να προστατεύσουν τους ειρηνικούς διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη δημοκρατία», ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ καλούν τον στρατό της Βενεζουέλας να πάρει το μέρος του Γκουαϊδό"

Βουλευτής του VMRO: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε προβλήματα μεταξύ των δύο λαών

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντιμόφσκι, ο οποίος συμμετείχε σε διάφορες φάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε τις θέσεις του στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις τονίζοντας ότι «η Συνθήκη αυτή δεν δίνει λύσεις σε θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας».

«Σε συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, είπα ότι τα κύρια προβλήματα μεταξύ του κράτους μας με την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται, είναι κλειστά. Αλλά, αυτά τα προβλήματα μεταξύ των λαών των δύο χωρών, θα ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα τα βλέπουμε και στις δύο πλευρές», τόνισε ο Ντιμόφσκι.

Επεσήμανε ότι η Συνθήκη με την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε «γιατί δεν έγινε σχετική αναφορά και άφησε (η συμφωνία) το πρόβλημα αυτό ανοικτό, αφού γνωρίζουμε ότι υπάρχει».

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή δεν εξετάζει το βασικό αυτό ζήτημα, το οποίο ενδεχομένως θα καθορίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλευτής του VMRO: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε προβλήματα μεταξύ των δύο λαών"

Ιταλία: Χιλιάδες οχήματα ακινητοποιημένα εξαιτίας του χιονιά

Χιλιάδες αυτοκίνητα παρέμειναν ακινητοποιημένα για ώρες στις τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στον αυτοκινητόδρομο Α22 στην Ιταλία σήμερα, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 200 ανθρώπους, που είχαν εγκλωβιστεί σε οχήματα και λεωφορεία.

Το μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τις περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας με την Αυστρία έφθασε τα 16 χλμ., εξήγησε ένας εκπρόσωπος τύπου των πυροσβεστικών δυνάμεων της αυτόνομης επαρχίας του Μπολτσάνο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των οχημάτων που ενεπλάκησαν, ήταν όμως «χιλιάδες».

Με τη βοήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, οι αρχές απομάκρυναν περίπου 200 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί για ώρες, μέσα στην παγωνιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, φορτηγά δίπλωσαν, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Σήμερα το πρωί, μια χιονοστιβάδα έπληξε τον αυτοκινητόδρομο, ευτυχώς τμήμα του, όπου δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα εκείνη την ώρα.

Η κυκλοφορία ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς αργά το απόγευμα, ωστόσο πολλά οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Χιλιάδες οχήματα ακινητοποιημένα εξαιτίας του χιονιά"

Έκρηξη φιάλης υγραερίου σε ταβέρνα με 3 νεκρούς στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Τρεις νεκροί από έκρηξη υγραερίου σε ταβέρνα στην Παραλία της Καλαμάτας.

Σύμνφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο γυναίεκς και έναν άνδρα, που εργάζονταν στην κουζίνα της ταβέρνας στη συμβολή των οδών Ηρώων και Σανταρόζα. Υπάρχει ακόμα ένα τραυματισμένο άτομο, που έχει διακομιστεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.



eleftheriaonline
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη φιάλης υγραερίου σε ταβέρνα με 3 νεκρούς στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)"

«Μαδούρο δολοφόνε»: 100.000 διαδηλωτές με κατσαρόλες και πανό στους δρόμους του Καράκας

Πρόωρες εκλογές πρότεινε ο Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να παραδώσει την εξουσία στον  Χουάν Γκουαΐδό ,  ο οποίος δήλωσε ότι «η αλλαγή στη χώρα είναι πολύ, πολύ κοντά».

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαΐδό, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

000_1CY5ZP


Γκουαϊδό:  Η αλλαγή είναι πολύ κοντά

Η αντιπολίτευση θέλει να στείλει «ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» για να ευχαριστήσει «όλες τις χώρες, που πολύ σύντομα, θα μας αναγνωρίσουν» δήλωσε ο 35χρονος Χουάν Γκουαΐδό.

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας.

Ο Γκουαΐδό δεν διευκρίνισε για τί είδους ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται.

«Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας (…) όλων όσων χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να επιβιώσει (…). Εσύ, στρατιώτη (…), θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την 12η Φεβρουαρίου.

Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους», ο Γκουαΐδό έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.
20661246


20661247


20661251



Πρόωρες ανακοίνωσε ο ΜαδούροΠρόωρες εκλογές πρότεινε το Σάββατο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναζητώντας τρόπο να ανατρέψει την απειλεή του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. 

Ο Μαδούρο έκανε την πρότασή του ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του στο Καράκας, την ίδια ώρα που στην πρωτεύουσα λάμβαναν χώρα ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί για το 2020.


Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μαδούρο, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο.

«Γκρίνγκο, έξω από την πατρίδα μου» έγραφε στο πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

000_1CY7RJ



Ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό

Eν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Στο βίντεο, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες καλεί και άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαδούρο δολοφόνε»: 100.000 διαδηλωτές με κατσαρόλες και πανό στους δρόμους του Καράκας"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Επίδομα Ανθυγιεινής και σε Υδραυλικούς και Ηλεκτρολόγους (έγγραφο)

Με πράξη του Ι’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρήθηκαν εντάλματα πληρωμής και κρίθηκε νόμιμη η δαπάνη χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε Υδραυλικούς και Ηλεκτρολόγους που απασχολούνται στα δίκτυα ύδρευσης.



Δείτε ολόκληρο το έγγραφο της απόφασης ΕΔΩ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Επίδομα Ανθυγιεινής και σε Υδραυλικούς και Ηλεκτρολόγους (έγγραφο)"

Παρίσι: Νέα επεισόδια στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων

Χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας σήμερα, στο 12ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης, αλλά και για να καταγγείλουν την αστυνομική βία, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται μεταξύ 10.000 και 13.800 στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και τις εκτιμήσεις ΜΜΕ.


Στο Παρίσι, σημειώθηκαν συμπλοκές. Οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών, που έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πυρπόλησαν ένα μηχανάκι. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα στη γαλλική πρωτεύουσα για να περιορίσει συγκρούσεις που ξέσπασαν στην «Place de la Republique».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη λεωφόρο Σεν Μαρτέν, περιμετρικά της Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να κρατήσουν σε απόσταση τους διαδηλωτές, που εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον τους.

Συμπλοκές υπήρξαν κατόπιν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

«Όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» φώναζαν πολλοί διαδηλωτές. Ένας εξ αυτών απομακρύνθηκε με τη βοήθεια πυροσβεστών, αφού τραυματίστηκε στο πρόσωπο από σφαίρα LBD, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν καλύμματα ματιού για να αποτίσουν φόρο τιμής, σε εκείνους που τυφλώθηκαν από τις πλαστικές σφαίρες ή άλλα βλήματα-- συνολικά 14 από την έναρξη των κινητοποιήσεων του κινήματος στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό της εφημερίδας Liberation.

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε, επίσης, τους δρόμους πόλεων όπως της Τουρ, της Μασσαλίας και του Μπορντό.

Στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας να διατηρήσει τη χρήση των αμφιλεγόμενων όπλων εκτόξευσης αμυντικών σφαιρών (LBD) στις διαδηλώσεις, η «μεγάλη πορεία των τραυματιών» που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα είχε αίτημα την απαγόρευση του «LBD-40 και των βομβίδων GLI-F4 και GMD», δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος.

«Ζερόμ κουράγιο. Ζερόμ σε αγαπάμε. Ζερόμ είμαστε στο πλευρό σου» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο ηγετικό στέλεχος των κίτρινων γιλέκων Ζερόμ Ροντρίγκες, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι το περασμένο Σάββατο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Νέα επεισόδια στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων"

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με... 2% και καταλληλότερο πρωθυπουργό Τσίπρα

Άλλα, εντελώς διαφορετικά δεδομένα, για το πολιτικό σκηνικό παρουσιάζει νέα δημοσκόπηση αυτή τη φορά για την κυριακάτικη εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 2 εκατοστιαίες μονάδες (δηλαδή κάτω από το στατιστικό λάθος).

Το ποσοστό που δίνει στη Νέα Δημοκρατία είναι 29,5%, ίδιο με την προηγούμενη έρευνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα φαίνεται να εμφανίζει και… άνοδο 1,5% και από το 26% «σκαρφαλώνει» στο 27,5%.

Η μεγάλη όμως «ανατροπή» σύμφωνα με την εφημεριδα φαίνεται να προέρχεται από την καταλληλότητα για πρωθυπουργός για την οποία η εφημερίδα προαναγγέλλει ότι ο Τσίπρας είναι καταλληλότερος από τον Μητσοτάκη, χωρίς, όμως να αναφέρει ποσοστά.

Πάντως, στην αναγγελία της στον ιστότοπο documentonews.gr η εφημερίδα αναφέρει:

«Μεγάλη δημοσκόπηση του Documento και της Vox Pop Analysis, καθώς και: Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, συνεχής φθορά Μητσοτάκη».


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με... 2% και καταλληλότερο πρωθυπουργό Τσίπρα"

Η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαδούρο «θύμωσε» τους Αμερικανούς

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «μετρά ξανά τους φίλους της», αυτή τη φορά με αφορμή την πολυσυζητημένη απόφαση του Λευκού Οίκου να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «η κίνηση της Ουάσιγκτον, που θεωρήθηκε από μερικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, «αντιδημοκρατική πράξη», έφερε σε αντιπαράθεση την Ουάσιγκτον με τον μισό πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα δεν φόβισε καθόλου τον κ. Τραμπ, ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι είναι ζήτημα ημερών το τέλος αυτής της ιστορίας προς όφελος της Αμερικής».

Η ιστοσελίδα «hellasjournal.com», αναφέρει επικαλούμενη διπλωματικές πηγές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε σωρεία «παρατηρήσεων» προς την Αθήνα, για την «ερμαφρόδιτη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας.

Όπως αναφέρει «η Ουάσιγκτον έκανε και διάβημα, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει με τη στάση της τη λήψη μίας κοινής απόφασης, εναντίον του Μαδούρο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικά οι Αμερικανοί ζητούν να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση και να υποστηρίξει το αίτημα της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης για την προκήρυξη νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα. Η Αμερική απαιτεί ομόφωνη απόφαση από την Ε.Ε. και θεωρεί ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες αποτελούν εμπόδιο. Οι Αμερικανοί ανέμεναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν κόμμα διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, αλλά δεν περίμεναν ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρούσε «υπεύθυνη στάση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Αμερικανοί διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα, υπογράμμισαν την αμερικανική δυσαρέσκεια και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τόνισαν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «''μετρά τους φίλους του''».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας παρατηρήθηκε και στο Κογκρέσο, όπου φιλικοί βουλευτές και γερουσιαστές εξήγησαν σε Έλληνες διπλωμάτες και σε στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ότι δεν μπορεί η χώρα μας να ζητά τη βοήθεια και την υποστήριξή τους στα ελληνικά θέματα, και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τοποθετείται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι «οι ισπανόφωνοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν παραδοσιακά την Ελλάδα και την Κύπρο. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα της Ομογένειας και συγκεκριμένων Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Οι ίδιοι είχαν εξοργιστεί όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην κηδεία του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Οι διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι όταν τελειώσει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- αυτή η υπόθεση, ο Λευκός Οίκος θα πράξει ανάλογα με τις χώρες που βρέθηκαν απέναντι της στο θέμα της Βενεζουέλας. Αναφορικά με την Τουρκία έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν ενδελεχή έρευνα για τις πληροφορίες ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας καταλήγει μέσω της Τουρκίας στο Ιράν. Ερευνούν επίσης τις πληροφορίες για περίεργες οικονομικές συναλλαγές του κ. Μαδούρο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει με όλα τα μέσα το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως άλλωστε δήλωσε δημόσια ο ίδιος. Πηγές της Ομογένειας εξέφρασαν φόβους ότι λόγω ενός θέματος που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Ελλάδα, κινδυνεύει η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε με την Αμερική από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε «πολλές υπερβάσεις» και τόλμησε -όπως λένε- να έρθει σε σύγκρουση με τη βάση του κόμματος του και να ακολουθήσει την πιο φιλοαμερικανική πολιτική στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Οι διπλωματικές πηγές ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα διαχωρίσει τη θέση της από τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα ταχθεί πιο ξεκάθαρα στο πλευρό της Αμερικής και εναντίον του Μαδούρο. Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας».

hellasjournal/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαδούρο «θύμωσε» τους Αμερικανούς"

Κέρκυρα: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων από τον ιό της γρίπης

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων, νέων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της Γρίπης τύπου Α', στο νησί της Κέρκυρας, έρχονται να αυξήσουν τη λίστα των θυμάτων του ιού Η1Ν1.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, το πρώτο περιστατικό θανάτου σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν νεαρή γυναίκα, περίπου 45 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή, προσβεβλημένη από τον ιό της Γρίπης τύπου Α', στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν.

Το δεύτερο περιστατικό θανάτου που επιβεβαιωμένα, σύμφωνα με τον κ. Κακαβίτσα, οφειλόταν στον ιό της Γρίπης τύπου Α', είναι ενός 37χρονου από το Κοκκίνη, που πέθανε στον ύπνο του, στο σπίτι του και κατόπιν διενέργειας νεκροψίας - νεκροτομής, αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, πως ο θάνατός του προήλθε από το «θανατηφόρο» ίο της γρίπης.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, κάνει έκκληση σε κάθε πολίτη που έχει ύποπτα συμπτώματα γρίπης, να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο ή στα Κέντρα Υγείας, ενώ να σημειωθεί ότι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κακαβίτσα, «νοσηλεύονται ασθενείς, που έχουν πιστοποιηθεί με γρίπη, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους», όπως επεσήμανε ο ίδιος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα θανάτων από τον ιό της γρίπης"

Οι γονείς των δυο νεκρών παιδιών «απαντούν» στο νοσοκομείο Λαμίας: Ντρεπόμαστε για την κατάντια αυτής της χώρας

Το «μπαλάκι» των ευθυνών εξόργισε τις οικογένειες των δυο παιδιών που χάθηκαν, τα οποία μπορεί να πέθαναν σε άλλα νοσοκομεία (Λάρισα και Αθήνα), όμως και τα δυο διακομίστηκαν από το νοσοκομείο Λαμίας.

«Δεν κατέληξε κανένα περιστατικό στο νοσοκομείο Λαμίας όπως αναφέρετε, ούτε κατέληξε κατά την διάρκεια διακομιδής του», τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης, όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές του, αναφερόμενοι στα δυο τραγικά περιστατικά, της 13χρονης Ιωάννας και του 9χρονου Δημήτρη.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η Διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας υποστήριξε ότι: «συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις έβλαψαν αδίκως το Νοσοκομείο», που όπως πρόσθεσαν «λειτουργεί, θεραπεύει και συμβάλλει τα μέγιστα στη παροχή υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι απαντούν όμως οι οικογένειες των δυο αδικοχαμένων παιδιών που είχαν κοινή αφετηρία το Νοσοκομείο Λαμίας;



Πατέρας 13χρονης Ιωάννας  στο LamiaReport

Iwanna_2_«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το νοσοκομείο Λαμίας, ούτε με τον κ. Χατζημαργαρίτη και τη Διοίκηση, ούτε είπα ποτέ ότι θέλω το νοσοκομείο να κλείσει και ότι είναι όλοι οι γιατροί άχρηστοι. Εγώ έχω πρόβλημα με τους γιατρούς που εξέτασαν την Ιωάννα στη Λαμία και την ομάδα των γιατρών που τη χειρούργησαν στη Λάρισα. Το επιχείρημα ότι δεν έκαναν πιο νωρίς ακτινογραφία είναι τουλάχιστον γελοίο, όταν για ψύλλου πήδημα μόλις πας στα επείγοντα σου παίρνουν αίμα και σε στέλνουν για ακτινογραφία. Και φυσικά θα μπορούσαν να είχαν κάνει πιο νωρίς υπέρηχο και όχι αργά το μεσημέρι. Θέλω επίσης να μας πουν ποια ήταν η στιχομυθία των γιατρών που επικοινώνησαν με τη Λάρισα, το απόγευμα όταν έφυγε η Ιωάννα από Λαμία, καθώς επίσης και τι ειπώθηκε μεταξύ των γιατρών και στην πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία την επόμενη μέρα. Και να μας πουν τα ονόματα των γιατρών μίλησαν μεταξύ τους. Από τα όσα άκουσα χθες, δεν πήρα πειστική απάντηση, γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσες πολλές ώρες για να γίνει η διάγνωση, ώστε από τις 5.30΄ τα ξημερώματα το κορίτσι να υποφέρει και να φύγει για Λάρισα μετά τις 4.00΄το απόγευμα;», είπε μεταξύ άλλων ο Ταξιάρχης Κουτσοπάνος πατέρας της 13χρονης μαθήτριας από τη Λαμία, που «έσβησε» στη Λάρισα.

Για τον 9χρονο Δημήτρη

Dimitris_2_



«Περάσαμε 18 μήνες μέσα στην απόλυτη σιωπή περιμένοντας καρτερικά τις κρατικές υπηρεσίες να πράξουν το καθήκον τους. Αντί να ζητήσουν μια συγνώμη για τον Γολγοθά δίχως τέλος που βιώνουμε με την απώλεια του παιδιού, χθες ακούσαμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας τον απίστευτο ισχυρισμό ότι δεν πραγματοποιήθηκε ΕΔΕ διότι δεν ζητήθηκε υπηρεσιακά και ο Δημήτρης είχε μεταφερθεί 4 ώρες πριν καταλήξει σε άλλο νοσοκομείο !! Αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων εκτός αν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση. Είναι ντροπή !», λέει στο LamiaReport ο Γιάννης Αργυρός, θείος του 9χρονου Δημήτρη, που «έφυγε» τόσο άδικα.

Η γραπτή απάντηση της οικογένειας του Δημήτρη Κατσαούνου

«Ντρεπόμαστε για την κατάντια αυτής της χώρας! Καμία ανθρώπινη ευαισθησία! Χρειάστηκε ο θάνατος ενός ακόμη παιδιού και δεκάδες ρεπορτάζ, για να παραδεχθεί σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας πως μετά από 18 μήνες δεν έχει πραγματοποιηθεί ένορκη διοικητική εξέταση για το θάνατο του Δημήτρη διότι, όπως είπε, δεν δόθηκε η σχετική υπηρεσιακή εντολή και τυπικά το παιδί κατέληξε σε άλλο νοσοκομείο. Είναι πραγματικά ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα να πεθαίνει με αυτό τον τρόπο ένα εννιάχρονο παιδί και οι κρατικές υπηρεσίες να δίνουν ρεσιτάλ αδιαφορίας, ανευθυνότητας και ολιγωρίας. Είναι μέγιστη υποκρισία να φεύγει από το νοσοκομείο ένα παιδί με πολυοργανική ανεπάρκεια και μολυσμένα όλα του τα όργανα και να ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στους γιατρούς που το παρέλαβαν στην Αθήνα 4 ώρες πριν πάθει ανακοπή. Σήμερα ο κ Πολάκης δήλωσε ότι ο ίδιος μπαίνει μπροστάρης στον αγώνα των οικογενειών για δικαίωση και ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές έρευνες. Λίγο αργότερα όμως ο διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας ξεκαθάρισε ότι έχει δεν καν ξεκινήσει ΕΔΕ για την συγκεκριμένη υπόθεση. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι κάποιοι δεν θέλουν και δεν ενδιαφέρονται να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειες του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας» σημειώνει η οικογένεια του 9χρονου Δημήτρη Κατσαούνου σε γραπτή της ανακοίνωση.

Εξάλλου, η οικογένεια του Δημήτρη, στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου, σημειώνει ότι μόλις το παιδί μεταφέρθηκε από το γενικό νοσοκομείο Λαμίας στην Αθήνα και στο νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού”, μπήκε αμέσως στη ΜΕΘ, όπου «η Διευθύντρια της ΜΕΘ κυρία Μπόνου μας ενημέρωσε ότι το παιδί είχε ήδη πολυοργανική ανεπάρκεια».

Δείτε βίντεο με κάποιες από τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε η Διοίκηση του ΓΝ Λαμίας:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι γονείς των δυο νεκρών παιδιών «απαντούν» στο νοσοκομείο Λαμίας: Ντρεπόμαστε για την κατάντια αυτής της χώρας"

Brexit: Ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία η Βρετανία

Για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η Βρετανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στην Times. Την ίδια ώρα ο ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας Γκρεγκ Κλαρκ δηλώνει πως μια τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφική για την χώρα.

Η συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times δημοσιεύεται με το έντυπο να γράφει ότι κυβερνητικά έγγραφα προειδοποιούν πως το σύστημα μαζικών μεταφορών της χώρας κινδυνεύει με υπερφόρτωση σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ η Guardian έγραψε ότι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι θα προκληθούν βουνά από κοπριά και απόβλητα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά τον περασμένο μήνα βουλευτές απέρριψαν συντριπτικά την συμφωνία εξόδου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στην οποία είχε καταλήξει με τις Βρυξέλλες και αυτή την εβδομάδα οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα της Μέι για επαναδιαπραγμάτευση.

«Η Βρετανία κινδυνεύει με μεγάλη αναταραχή»

Χωρίς μια συμφωνία η Βρετανία διακινδυνεύει μεγάλη αναταραχή στις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ αφήνοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις έξω από τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες προμήθειας προϊόντων, προειδοποίησε ο Κλαρκ.

«Αν κάνουμε αυτό (την έξοδο χωρίς συμφωνία) που θεωρώ λάθος θα μετανιώναμε για πάντα, θα γραφόταν στα βιβλία της Ιστορίας ακριβώς όπως και τα επιτεύγματα της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης», τόνισε.

Το κοινοβούλιο χρειάζεται να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, πρόσθεσε, επικαλούμενος κάποιες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει διστακτικές στην αποστολή προϊόντων στην Ιαπωνία ή την Νότια Κορέα αν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα επιβαρύνονταν με δασμούς όταν θα έφθαναν.

«Ο κόσμος λέει ‘τα πράγματα πάντα αποφασίζονται το 59ο λεπτό της 11ης ώρας’. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού είναι το νήμα. Το νήμα δεν είναι η 29η Μαρτίου», είπε ο Κλαρκ.

Η Μέι έχει υποσχεθεί μια ακόμη ψηφοφορία για το Brexit μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο μεταφορών ετοιμάζεται για Brexit χωρίς συμφωνία

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε χάος στο σύστημα Μεταφορών, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στην Times.

Επίσης, έχουν υπάρξει προβλέψεις για κυκλοφοριακό χάος σε κομβικές οδικές αρτηρίες της νοτιοανατολικής Αγγλίας εξαιτίας των τελωνειακών ελέγχων στα φορτηγά που επιχειρούν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης από το Ντόβερ, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι για φεριμπότ στην Ευρώπη.

Σε άλλο δημοσίευμα, η Guardian αναφέρει ότι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Βρετανία θα δυσκολευτεί στην εξαγωγή αποβλήτων και ζώων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπερβολικές συγκεντρώσεις απορριμμάτων και κοπριάς.

«Οι οσμές προφανώς θα προκαλέσουν πρόβλημα καθώς θα σήπονται τα συσσωρευμένα απορρίμματα», αναφέρει κυβερνητικό email που επικαλείται η Guardian.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξάγουν τα ζώα τους «πιθανόν να έχουν προβλήματα με την δυνατότητα αποθήκευσης της κοπριάς…», προειδοποιεί το ίδιο email.

Εκπρόσωπος πάντως της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία διασφάλισης ότι θα εξακολουθήσει να είναι εφικτή η εξαγωγή των αποβλήτων ακόμη και μετά μια πιθανή έξοδο χωρίς συμφωνία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Brexit: Ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία η Βρετανία"

Υπό δρακόντεια μέτρα η συνάντηση Ελλήνων-Σκοπιανών αναρχικών (φωτο+vid)

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση Ελλήνων και Σκοπιανών αναρχικών στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας και κλούβες των ΜΑΤ, ενώ νωρίτερα είχε κλείσει η Αγίου Δημητρίου από το ύψος της Ίωνος Δραγούμη μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου λόγω πληροφοριών για αντισυγκέντρωση από πατριωτικές ομάδες και της περιφρούρησης από αντιεξουσιαστές πέριξ του ΕΚΘ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων και πεζών στο τμήμα της Αγίου Δημητρίου μπροστά από τον Ιερό Ναό.

Λίγο μετά τις 6 μμ ο δρόμος άνοιξε. Ωστόσο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν στο σημείο μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πραγματοποιούν περιφρούρηση μπροστά από το ΕΚΘ.





voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό δρακόντεια μέτρα η συνάντηση Ελλήνων-Σκοπιανών αναρχικών (φωτο+vid)"

Το «Barbaros» ξεκινά έρευνα στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Έρευνα για φυσικό αέριο ξεκινά στο τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», ενώ θα συνεχίσει έρευνες και στα τεμάχια 1, 8 και 12 μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτό το μήνα θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με το ΝΑΤΟ σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οποία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL. Άλλη άσκηση θα γίνει από κοινού με τη Γαλλία στο τεμάχιο 8.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Τουρκία θα διεξαγάγει επίσης τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το philenews.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros», σύμφωνα με τη «Yeni Safak», κατέβηκε νοτίως της Κύπρου για έρευνες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και το τεμάχιο 9 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το «Barbaros» θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τέλη Μαΐου και θα κάνει έρευνες στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έλαβε από το ψευδοκράτος.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι μετά την έρευνα στο τεμάχιο 9, το «Barbaros» θα κάνει έρευνα και σε μέρος του τεμαχίου 1 καθώς και στα τεμάχια 8 και 12. Αναφέρεται ακόμη ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο κορβέτες.

«Λόγω της στάσης της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου” να αγνοεί τη βόρεια Κύπρο, η Τουρκία ανακοίνωσε διαδοχικά NAVTEX κηρύσσοντας ως περιοχή εκπαιδευτικής άσκης μια ευρεία περιοχή στην Μεσόγειο», αναφέρει η «Yeni Safak». Υποστηρίζει ακόμη ότι στην περιοχή που περιλαμβάνονται και τα τεμάχια 4,5,6,7 και 1 για τις οποίες έχει ανακοινωθεί NAVTEX χαρακτηρίζοντάς το ως Περιοχή Ναυτικής Εκπαιδευτικής Άσκησης ΝΑΤΟ-Τουρκίας.

Εντός του μηνός, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα κάνει κοινή ναυτική άσκηση με το ναυτικό των χωρών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο εντός της δομής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου» οι φρεγάτες Μπαρμπαρός και Μπάφρα που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά θα κάνουν κοινή άσκηση με τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας που βρίσκονται στην περιοχή. Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει στα οικόπεδα που η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε την ΕΝΙ και την ΤΟΤΑL.

Εντός του μηνός επίσης, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το τουρκικό ναυτικό μαζί με τη Γαλλία θα πραγματοποιήσει ανατολικά της Κύπρου και θα κάνει εκπαιδευτική άσκηση με πυρά στο τεμάχιο 8 που βρίσκεται νοτίως της Κύπρου. Επίσης η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου θα διεξαγάγει τη μεγαλύτερη ναυτική της άσκηση στα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για την «Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα – 2019» με τη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού και τη στήριξη των μονάδων ξηράς στη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «Barbaros» ξεκινά έρευνα στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ"

Δημοσκόπηση: Πάνω από 12% μπροστά η Νέα Δημοκρατία

Προβάδισμα 12,1% στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στον κυριακάτικο τύπο. Εκτός Βουλής "μένουν" Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

Ποσοστό 37,2% συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου ενόψει των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 25,1% και η διαφορά των δυο κομμάτων διαμορφώνεται στο 12,1%.

Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,1%, το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6,1%, το Ποτάμι με 1,9%, οι ΑΝΕΛ με 1,3%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%, η Ελληνική Λύση με 2,4% και η επιλογή «Άλλο» με 4,0%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, με το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ να μένουν εκτός, όπως και η Ένωση Κεντρώων, που πάντως είναι πιο κοντά στο όριο του 3%. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία και τις 160 έδρες στην επόμενη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές (στο ερώτημα δηλαδή «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, τι θα ψηφίζατε;») τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 28,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 19,2%
Χρυσή Αυγή: 6,9%
Κίνημα Αλλαγής: 5,4%
ΚΚΕ: 4,7%
Το Ποτάμι: 1,5%
ΑΝΕΛ: 1%
Ένωση Κεντρώων: 2,1%
Λαϊκή Ενότητα: 1,1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1%
Ελληνική Λύση: 2,1%
«Άλλο»: 2,9%
Άκυρο / Λευκό: 5,1%
Αποχή: 7,2%
Αναποφάσιστοι: 8,4%
«Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ»: 3%

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Πάνω από 12% μπροστά η Νέα Δημοκρατία"

Αθήνα: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα

Δύο συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας με την αστυνομία να προχωρά σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από αντιεξουσιαστές και η δεύτερη από τη Χρυσή Αυγή.

Προκειμένου να μη «συναντηθούν» οι δυο συγκεντρώσεις, η αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα. Θα τεθούν σε ισχύ από το απόγευμα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στους άξονες των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

Στις 18:00 αντιεξουσιαστές έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στη Ρηγίλλης, ενώ μια ώρα αργότερα η Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της στη λεωφόρο Μεσογείων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης και διακοπή της κυκλοφορίας) θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Προκειμένου να μη δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα και ταλαιπωρία των οδηγών, η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους οδηγούς να μην περνάνε από τα σημεία των συγκεντρώσεων αλλά ούτε και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στα σημεία όπου θα ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Καλούνται επίσης να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα"

Καμμένος: Ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε

«Επειδή βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τροπικά και μη, ξεκαθαρίζω προς όλους. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε. Αυτοί που διαρρέουν είναι σκοτεινά κέντρα που χτυπούν πρώτα εμάς» αναφέρει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.


news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε"

Ρεκόρ βροχοπτώσεων τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το meteo

Πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2019 σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το μηνιαίο ύψος βροχής σε αρκετούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο για τον μήνα αυτό από τότε που λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί.

Μεταξύ άλλων, βροχή ρεκόρ καταγράφηκε στις εξής περιοχές (σε παρένθεση το έτος έναρξης λειτουργίας κάθε σταθμού): Σαμαριά Κρήτης 653 χιλιοστά (2008), Ικαρία 636 (2009), Ανδρίτσαινα 588 (2008), Δωδώνη 490 (2011), Στενή Ευβοίας 444 (2008), Ορεινή Ναυπακτία 436 (2009), Κως 351 (2013) και Αμοργός 295 χιλιοστά (2012).

Θεωρείται εντυπωσιακό ότι ύψη ρεκόρ βροχής σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στις Κυκλάδες. Τα ύψη αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κακοκαιριών, από τις οποίες πέντε ονοματοδοτήθηκαν (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία και Φοίβος).


meteo_vroxes_ianouariou
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ βροχοπτώσεων τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το meteo"

Φεύγει και η Ρωσία από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά – Σόου Πούτιν

Μία σου και μία μου! Εκτός Συνθήκης για τα πυρηνικά και η Ρωσία, με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτι να το ανακοινώνει και μάλιστα με… επικοινωνιακό σόου!

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απάντησε» στην κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ και ανακοίνωσε, λίγες ώρες μετά τις ΗΠΑ, πως και η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά! Και το έκανε όχι… στέλνοντας κάποιον υπουργό του. Αλλά με τρόπο που στέλνει μηνύματα.

«ΘΑ δώσουμε μια συμμετρική απάντηση. Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Η οποία συνάντηση έτυχε να… μεταδίδεται από την τηλεόραση.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι σαφές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άκουγε με προσοχή και κρατούσε σημειώσεις όσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε. Στο ίδιο τραπέζι και ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.



Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, πως θα αποσυρθούν από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν τερματίσει αυτό που χαρακτηρίζουν παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για να κατασκευάσει νέους πυραύλους, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς, και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τον αφοπλισμό.

Η Συμφωνία για τα Πυρηνικά υπεγράφη το 1987 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγει και η Ρωσία από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά – Σόου Πούτιν"

Το θρίλερ με το τουρκικό F-16 στη Ρόδο και το ελληνικό μήνυμα

Ένα θρίλερ με δραματικές προεκτάσεις διαδραματίστηκε το πρωί της Παρασκευής στον αέρα του Αιγαίου

Ένα περιστατικό τρόμου στο οποίο πρωταγωνίστησε ένα από τα συνολικά τέσσερα τουρκικά F-16 που είχαν παραβιάσει το FIR - Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, στις 10.59 το πρωί. Κι όλα αυτά ενώ ολοκληρωνόταν η τελετή παράδοσης - παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΑ, στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

Απέναντι τους βρισκόταν τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής από τη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου. Έχοντας πορεία προς νότο, το εχθρικό μαχητικό ανέφερε διαδοχικά προβλήματα λειτουργίας του κινητήρα. Επιδίδοντας διαπιστευτήρια επαγγελματισμού και σεβασμού των διεθνών κανόνων, τα ελληνικά αεροσκάφη συνόδευσαν διακριτικά το τουρκικό F-16.

Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε το ελληνικό σύστημα έρευνας και διάσωσης, με τη θέση σε ετοιμότητα του ελικοπτέρου Super Puma στην Ρόδο. Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν να βρίσκονται κοντά στο τουρκικό F-16 όταν μερικά λεπτά μετά τις 11.00, το εχθρικό μαχητικό μπήκε στο FIR τουρκικής δικαιοδοσίας.

Κατα πληροφορίες λίγο πριν από την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση του Ντάλαμαν, ο πιλότος του τουρκικού μαχητικού ανέφερε ότι υπάρχει κράτηση κινητηρα.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Το θρίλερ με το τουρκικό F-16 στη Ρόδο και το ελληνικό μήνυμα"

Γιάννης Μπαλπακάκης:»Κάποιοι ξεφτίλες από τις ΜΚΟ κοιτάνε να οικονομήσουν και όχι να βοηθήσουν»

Την οργή και την αγανάκτησή του εκφράζει μέσα από μία ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, ο Διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών Μόριας Γιάννης Μπαλπακάκης.

Ο κ. Μπαλπακάκης αναφέρει:

«Στη Λέσβο τις τελευταίες 10 μέρες έβρεχε πάρα πολύ. Πλημμύρες, ζημιές, δρόμοι ποτάμια κλπ. Μερικοί όμως αχρείοι είπαν να το εκμεταλλευτούν. Πήγαν στη Μόρια σε παρακείμενο οικόπεδο που μένουν κάποιες οικογένειες προσφύγων, έβαλαν τα μικρά παιδιά να βγάλουν τα παπούτσια τους και να περπατάνε ξυπόλητα στα νερά. Βρε ξεφτίλες αυτή είναι η αλληλεγγύη σας και η βοήθεια σας ? Προχωρήστε σε αυτή τη παραπληροφόρηση για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα σας και θα τα πούμε. Δυστυχώς για σας υπάρχουν μάρτυρες για τις αλήτικες ενέργειες σας.»

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μπαλπακάκη ο οποίος μας εξήγησε ότι το μήνυμά του αυτό αναφέρεται σε κάποια μέλη ΜΚΟ.

«Κάποιοι «αλληλέγγυοι» βγάζουν φωτογραφίες με ψεύτικα γεγονότα και τις στέλνουν σε διάφορες οργανώσεις για να δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα και να τους χρηματοδοτήσουν. Αυτό είναι μεγίστου μεγέθους αλητεία. Δεν λέω ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα αλλά αυτές οι πράξεις καταδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη Λέσβο με κάποιες ΜΚΟ οι οποίες δεν βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν αλλά για να οικονομήσουν» μας είπε ο κ. Μπαλπακάκης.

lesvosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Μπαλπακάκης:»Κάποιοι ξεφτίλες από τις ΜΚΟ κοιτάνε να οικονομήσουν και όχι να βοηθήσουν»"

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά Βούτση: Να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής

Με τον Παπαχριστόπουλο να προαναγγέλει παραίτηση αλλά μετά από έκκληση Βούτση να την παίρνει πίσω και τον Καμμένο να δηλώνει πως θα διαγράψει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Βούτσης συγκαλεί την Επιτροπή Κανονισμού της βουλής, προκειμένου να συζητήσουν για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να παραμείνει επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρόσκληση τυπικά δεν αφορά το θέμα της αλλαγής των όσων ισχύουν για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με θέματα που άπτονται των υπαλλήλων της Βουλής, όπως έλεγαν πηγές της προεδρίας της Βουλής.
«Κομματοφύλακα» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Παπαθεοδώρου τον πρόεδρο της Βουλής, καλώντας και αυτός με τη σειρά του να μην αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής και προανήγγειλε πως αν η ΝΔ φέρει πρόταση μομφής κατά Βούτση τότε θα την υπερψηφίσουν.
Στο ίδιο μηκος κύματος και ο κ. Τοσουνίδης των ΑΝΕΛ απέρριψε αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, που σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Παπαχριστόπουλου, οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν με διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Να αφήσουν όπως είναι τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής.

Από χθες η ΝΔ σήκωσε ψηλά τη σημαία των αντιδράσεων στις μεθοδεύσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να μην γίνει πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου. Στο περιθώριο χθες φούντωσαν οι φήμες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής με την Πειραιώς να σχολιάζει πως «είναι εύλογα τα δημοσιογραφικά σενάρια για πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής, καθώς ο κ. Βούτσης οικειοθελώς σήμερα υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα» αναφέρουν συγκεκριμένα πηγές της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Ως γνωστόν, ωστόσο, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη και έναντι μια κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, από την Πάτρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που μίλησε σε εκδήλωση για τον Χρήστο Χριστόπουλο, ιδρυτή και ιστορικού εκδότη της εφημερίδας «Η Γνώμη», κατήγγειλε πρωτοφανείς, όπως είπε, μεθοδεύσεις, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει λίγους ακόμα μήνες στην εξουσία και ο Πάνος Kαμμένος να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος στη Βουλή.

«Η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο, ένα έξυπνο χάσταγκ στο twitter. Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, αναφερόμενος σε όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκβιάζει τον Αλέξη Tσίπρα και ο πρωθυπουργός ενδίδει στους εκβιασμούς του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε τι είναι αυτό που φοβίζει τον Τσίπρα και σημείωσε ότι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος για τη χώρα. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του και προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο κάλεσε να μην προχωρήσει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, για να «εξαγοράσει» ο Αλέξης Τσίπρας τη σιωπή του πρώην συνεταίρου του.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής, θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αλλιώς θα έχει γίνει και αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι δεν μπορεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα να εξαρτάται από τον κάθε κύριο Παπαχριστόπουλο που τη μια μέρα λέει ότι θα παραιτηθεί και την άλλη τον βάζουν να περιμένει λίγο ακόμη και τόνισε με έμφαση ότι δεν μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να πρωταγωνιστεί ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο επίσης για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης. Μίλησε μάλιστα για πρακτικές συγκρότησης μιας νέας διαπλοκής και σημείωσε ότι εκβιασμοί και συναλλαγές στην επόμενη κυβέρνηση δεν θα βρουν ανταπόκριση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας σημείωσε μάλιστα ότι δείχνει ολοκληρωτισμό και συνιστά προσβολή για τη Δημοκρατία να θεωρτρεί ο πρωθυπουργός της χώρας ηλίθιους τους πολίτες που δεν συμφωνούν μαζί του. Είναι μια φράση που θα τον συνοδευει πάντα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά Βούτση: Να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής"

ΝΑΤΟ: Στις 6 Φεβρουαρίου η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της «μελλοντικής Β. Μακεδονίας»

Στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοινώνοντας την ημερομηνία μέσω Twitter, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, ενώ αναφέρεται στη γειτονική χώρα ως «μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα γράψουμε ιστορία. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ», έγραψε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στην ανάρτησή του.


iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Στις 6 Φεβρουαρίου η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της «μελλοντικής Β. Μακεδονίας» "

ΡΑΕ: Έρχονται σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Τι σημαίνει για τους καταναλωτές, ποιους αφορά

Με παρέμβαση της ΡΑΕ, οι προμηθευτές ρεύματος θα υποχρεωθούν να παρέχουν στους καταναλωτές χαμηλής τάσης σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σταθερά τιμολόγια δεν θα μεταβάλλονται όταν αλλάζουν τα στοιχεία του κόστους.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ αφορά στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, όπως νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ. Νίκος Μπουλαξής, στόχος της πρωτοβουλίας της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών που δεν θέλουν να εκτίθενται σε αβεβαιότητα ως προς τη δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια ή δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φιλοσοφία των ρητρών μεταβολής των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι προμηθευτές.

Οι ρήτρες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία τους και υποβάλουν παράπονα ότι άλλες χρεώσεις συμφωνούν με τους προμηθευτές και άλλους λογαριασμούς βλέπουν.

Οι περισσότεροι (εκτός ΔΕΗ) προμηθευτές έχουν ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρες Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από το συνδυασμό της προσφοράς (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγές) και της ζήτησης (προμηθευτές για λογαριασμό των καταναλωτών που εκπροσωπούν).

Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, όταν η ΟΤΣ υπερβαίνει ένα όριο (π.χ. 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τότε το επιπλέον κόστος μετακυλίεται με τον επόμενο λογαριασμό στον καταναλωτή. Σημειώνεται ότι και η ΔΕΗ προτίθεται να προσθέσει ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια, δηλαδή οι τιμές θα προσαυξάνονται όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο.

Ο σχεδιασμός της ΡΑΕ και οι μειώσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΡΑΕ, τα τιμολόγια που είναι συνδεδεμένα με ρήτρες θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνει αξιολόγησή τους. Θα θεσπιστεί ωστόσο υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους καταναλωτές και την επιλογή του σταθερού τιμολογίου. Το οποίο πιθανότατα θα είναι κάπως ακριβότερο αλλά θα προστατεύει τον καταναλωτή από οποιαδήποτε μεταβολή του κόστους και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Πρόκειται για ένα σχήμα ανάλογο με τα σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού που προσφέρουν οι τράπεζες. Τα σταθερά τιμολόγια θα θεσπιστούν, μετά από διαβούλευση, με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ΡΑΕ περιλαμβάνονται:

– Μειώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τη νυχτερινή κατανάλωση. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στο μεσαίο (1600-2000 κιλοβατώρες) και το υψηλό κλιμάκιο κατανάλωσης (πάνω από 2000 kwh) όπου οι τιμές θα προσαρμοστούν αντίστοιχα για το μεσαίο κλιμάκιο από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα κοντά στο 0,015 ευρώ και για το υψηλό από 0,085 ευρώ σε 0,03 ευρώ.

Η μείωση αφορά περίπου 30.000 οικογένειες που χρησιμοποιούν εντατικά το νυχτερινό τιμολόγιο (π.χ. θερμαίνονται με θερμοσυσσωρευτές) και έχουν αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση. Η πρόταση της ΡΑΕ προς το υπουργείο Ενέργειας (απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) περιλαμβάνει και αναδρομική εφαρμογή από 1.11.2018.

– Η λειτουργία ειδικής εφαρμογής για τη σύγκριση των τιμολογίων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που θα επιτρέπει στον καταναλωτή την ορθή αξιολόγηση των προσφερόμενων σε αυτόν τιμολογίων, ώστε να προβεί στην καταλληλότερη για αυτόν επιλογή. Ο κανονισμός λειτουργίας της εφαρμογής έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το εργαλείο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2019.

– Μεταβολή των τιμολογίων στο ανταγωνιστικό σκέλος, ύστερα από προειδοποίηση των καταναλωτών και εφαρμογή μετά από εύλογο διάστημα (πχ. ορισμένων μηνών).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΕ: Έρχονται σταθερά τιμολόγια ρεύματος – Τι σημαίνει για τους καταναλωτές, ποιους αφορά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news